And so it is...

Wednesday, June 8, 2011

Skim Piramid Score A - Tak Lama Lagik Le Tu....

    
Peraduan Mengenal-pasti Tahap Kebolehan Pembaca Aididleaks Untuk Buat Kajian Terperinci/Research Seperti Kepala Hotak Aidid Mu'addib. Anda Semua Dipersilakan Untuk Membuat Deduksi Kronologi Sejarah Tertubuhnya Portal Online Tuition Score A - Hinggalah Ianya Menjadi Satu Skim Piramid Haramjadah Macam Pundek, Dan Seterusnya Bagaimana Ianya Menjadi Sumber Pengencingan Orang Melayu Oleh Apek Jason Koksaka (Yang Mengikik Kira Duik Hari-Hari) Dengan Bantuan Berduyun-Duyun Kulibatak Barua Melayu Yang Patriotik Macam Palejadah. Anda Juga Boleh Menemuramah En. Kamal Tan Sri A. Samad Jika Anda Mahu, Atau Melakukan Reki Di Merata Ceruk Rantau Di Hintenet  Atau Di Luar Sana... Itu Terpulang Kat Ko La Beb. Anda Semua Dipersilakan Untuk Mengarang Secara Ringkas Di Bahagian Pengomelan Di Bawah Sana Sana Sana... Sapa Yang Dapat Jalan Cite Yang Betul - Dapat Eskrem. 
   
V
V
V
V
V
V

V
V
V
Aku kasi hint - Insider's story: En. Kamal Tan Sri A. Samad kena kencing buta-buta oleh En. Koksaka. En. Kamal Samad not happy at all, sebab program online tuition untuk anak-bangsanya telah kena hijack dan seterusnya dijadikan MLM-SP dengan harga langganan program tersebut meningkat naik lebih daripada 10 kali ganda daripada apa yang dia rancang pada awalnya. Jadi sambil-sambil Kamal main golf (mamat golf gilabab dia neh, itu sebab aku dapat info ni... ah! panjang cite), dia pun decide untuk singgah kat lawyer's office satu hari tu. Dipendekkan cite, kena la dia failkan saman kat Mahkamah Tinggi terhadap geng anak-anak al-dajjal dan anak-anak al-kapiaq kat puncak piramid Kenshido, sebab Jason Koksaka takmo langsung jumpa En. Kamal untuk berdiskusi. Kiranya macam Kapten Barbossa hijack The Black Pearl daripada Kapten Sparrow, dan tinggalkan mamat Sparrow kat pulau terpencil sengsorang gitu. Nasib baik Sparrow jumpa sea turtles -----> Chaiiiit! Haiya! Pegi research sendiri la beb... baru best!
V
V
V
V
V
V

V
V
V
Simpanan Habis Lebur
Oleh Norfaisal Jahuri 
am@hmetro.com.my

MELAKA: Niat dua pelajar sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) di negeri ini untuk mencari pendapatan lebih dengan melaburkan simpanan mereka menerusi skim tuisyen dalam talian lebur apabila mendakwa tertipu dengan tawaran terbabit.

Loh Yee Huan dan Haw Chin Whay masing-masing berusia 20 tahun mendakwa kerugian RM2,488 setiap seorang apabila dijanjikan menjual kad prabayar yang mengandungi kata laluan dan nama pengguna (ID) bagi menggunakan portal tuisyen terbabit.

Sebaliknya, beberapa hari selepas itu, mereka mendakwa perlu mencari orang bawahan (downline) bagi melabur untuk skim terbabit dan bukan menjual produk itu.

Menurut Loh, mereka dipelawa bekas rakan sekolah menyertai seminar mengenai peluang perniagaan di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di Ayer Keroh, di sini, pada penghujung April lalu.

Katanya, dalam seminar itu penceramah memberi penerangan bagaimana menambah pendapatan dengan menjual perkhidmatan tuisyen dalam talian bagi kegunaan pelajar sekolah menengah.

“Keesokan harinya kami dibawa bertemu seorang pengurus kumpulan skim terbabit dan dia menawarkan dua pilihan sama ada mencari pelabur bagi membentuk ‘downline’ atau menjual produk.

“Disebabkan masih belajar, mustahil kami mampu mencari pelabur lalu kami bersetuju menyertai dengan memilih menjual produk dan membayar RM2,488 sebelum diberikan lima kit mengandungi kata laluan dan ID untuk dijual kepada pengguna,” katanya yang ditemui selepas mendapatkan khidmat nasihat daripada Penasihat Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) Chua Kim Tee, di sini, semalam.

Loh yang juga pelajar jurusan diploma sistem informasi perniagaan berkata, kit itu boleh dijual dengan harga RM790 sekeping kepada sesiapa saja.

Bagaimanapun, dakwanya beberapa hari selepas itu dia dipanggil menyertai satu mesyuarat dan dalam pertemuan itu pengurus kumpulannya memberitahu mereka perlu menyenaraikan nama rakan untuk diajak melabur bagi skim terbabit.

“Kami hairan mengapa kami dikehendaki mencari pelabur sedangkan pada awalnya kami perlu menjual produk mereka.

“Kerana tidak bersetuju dan tidak mahu rakan lain tertipu, saya dan Haw enggan meneruskan jualan produk itu,” katanya.

Dakwanya, mereka diberi tempoh bertenang 10 hari oleh syarikat terbabit dan jika tidak berminat, semua yuran yang dibayar akan dipulangkan.

“Tetapi, apabila kami menghubungi pengurus kumpulan terbabit dia memberi alasan sibuk dengan mesyuarat sehingga melepasi 10 hari.

“Apabila ditanya kepada orang bawahannya mereka memberitahu tempoh bertenang sudah tamat dan mereka tidak dapat berbuat apa-apa,” katanya. Sementara itu Chua berkata, dia meminta dua pelajar terbabit membuat laporan polis sebelum membawa mereka ke pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) negeri.

“Saya juga menasihati mereka supaya membuat tuntutan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM),” katanya.
V
V
V
Sempoi! Tengok ha cerita anak Cina kat berita Harian Membiol ni... senang aje dia orang dah tahu benda Score A ni scam. Budak berdua tu tak sanggup nak mengencing sesama bangsa dia dengan cari downline (sebab itu dah jadi skim piramid dah tu) - dan terus aje dia orang buat lapuran akhbar, laporan ke KPDNKK dan mengadu ke Persatuan Cina whatever, bla bla bla... Orang Melayu? HAHAHAHAHAHAHAHAHA! Wadefaaaaaak? Now, bend over...

V
V
V
SOON.....



OK friends, sila mengarang...



173 comments:

RudyShahrin said...

so we'll just wait for the outcome..another one down..hehe

Munir said...

wahh ada lagii...

ak47suk1 said...

dah nak tepu dah tu. heh3. Karang beralih gi Fokus A lak kot pencacai koksaka ni.

BellaGrey said...

Kaboom!!

pst more people should come forward and file complaints - make em weep, baby...

....and justice for all...

Mama Rocks said...

siapa laaa nak beli kit tuisyen harga 700 tu adoiii

Eliza said...

Hadiah tak mengancam. nak jadi hakim jer..bleh? :D

BellaGrey said...

Oh, by d way, about d writing competition, doc Aidid, the prize is ice-cream? Is d ice-cream from/with/on you?

sensible said...

From 70's till now we got Maktab Adabi Gaya Pos.So we had two alternative instead .


Score A will be things in the past.

Panji said...

eskrem lazat dijilat di waktu rembang mentari...juga di malam hari....lalalalala...

Tan Sri Jason Koksaka kim salam kt abang...dia kata abang manyak butut..

unpectra

simn said...

ekeke itu eskrem lain bang..nway dpt gak top ten huhu

pendekar laut said...

tak lame score A ni.....kesian kat kawan2 aku yg join bende nih.....aku da bagtau dah..dah share da link blog bro aidid ni tapi diorang buat donno je....haish.....susah jugak nak nasihatkan org...hmmm kesian kat diorang nanti duit labur ilang cam tu je nanti......

Mama Zharfan said...

ramai ker yg ingat amik skim ni anak2 boleh jd best student? ntah apa2..yg penting, study hard, smart, consistent, bukannya beli skim ni automatik jd best studenty *sigh

Bawang Besar said...

Join Score A, bayo memahal, kalau da benak tu, benak juge, tak score A punye, C pun sukur.

cek chun said...

Dapat eskrem je bang?
Kalo sekali greng-greng dua lagu (tamak) ok, I'm in..

Dunia Baru said...

ramai yg dh join kt Gomen ni.....utk anak2 katanye...

Bomoh Hujan said...

hidup jason kok kuk....hihihihi...agak2 dah beli tiket flight 1st class ke Rusia kot skrang nih....mangkuk2 terdahulu yang mengagungkan scorek nih mana....
-yang pakai baju macam alien kaler putih2 jantan betina gambo depan ufo tu mana?http://www.facebook.com/photo.php?fbid=130121253724398&set=o.144366415620850&type=1

-mak lampir rambut mengerembang cutting macam nangka tu mana?
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=130312767038580&set=o.144366415620850&type=1

plunox said...

harian metroll ni pun sama dok promo2.. smp la ni dok pampang pasal mickey mouse, al-jabbar, bla3.. haish~

may u burn in hell with freddy mr jason ~

blubangg said...

huhu..pedih gak ek nk mengarang nih..xde bakat langsung, dh bebelas tahun tinggal..xpe aku nk cube gak..

Pendahuluan.

Jason Koksaka mmg cibai sbb mengencing org Melayu.......

(arggghh..x trkeluar idea..)

kakLuna said...

lepas Score A...Focus A pulak..

Mudahbots said...

Terbaeeekkkkk!!!!

azwan said...

Buat satu jenis product je, cepatla crash. Cuba pelbagaikan product macam HPA, lambat sket. Masukkan unsur agama, lagi lambaaatt.

padle said...

membe aku sampai sggup postpone stdy kot smate2 nk focus mende ni..dunia oh dunia..

amhami_a said...

hahahhaha... ayat azwan tu, tak tahan tuuu

azwan said...

nak lagi lambat?.....suruh Jason Kok masuk Islam.

Nizam said...

ape citer la agknye kawan gua yg join benda-alah ni.aritu beria suruh gua join.siap cakap jgn menyesal kalo lambat join.

hyelbaine said...

Eskrem tak berminat Tuan Aidid but a Gibson Les Paul or a Fender strat? Now that's more interesting.

The chinese will always look after their own but the Malays? ...

Bard said...

Tak kira MLM ker biz ker, pasti akan menempuh 4 peringkat;
1) Started (Permulaan)
2) Growth (Perkembangan)
3) Saturated (Ketepuan)
4) Decline (Kemerosotan)

Akhirnya akan menjadi 'Sejarah' bak sang dinosaur yg dah pupus..

Nak mengarang kena buat banyak kajian gak tu.. bukan boleh main ikut emotional aje.

"Lebihkan kreativiti kurangkan persaingan"..

WaSalam..

Gorgon Kuning said...

Abah aidid,

Ni jumpa iklan gempak dari geng Score-Ass;

"Perdana menteri Malaysia akan melancarkn dan merasmikn score a i-teacher peringkt kebangsaan.. Di uitm shah alam pd 8 julai 2011!!!
SILA SEBAR²KAN KPD SEMUA!!!"

Betul ke PM pun terlibat benda alah ni. ada sape2 boley konpemkan?

Sumber; http://www.facebook.com/pages/Edata-Eastern-Region/196549113706110

M.Huzaifah Muntalip said...

aiiii..tusyen pun boleh jadi MLM. Hebat betul penangan MLM ni. Ada sapa2 berminat buat tandas awam atau bergerak secara MLM tak?

lokokoko said...

aku ketagih bace blog Aidid ni mcm dah org wat MLM pulak

Argghhhhh!

Ko wat la satu MLM jual link blog ko sure ramai

DOWNLINE.... hahaha eskrem satu

Mr HK said...

bro..aku rembat pic yang "I see dumb people"..rasanye dari film sixth sense..memang terbaik terganas

JEEN said...

Salam semua,

Saya ada cuba untuk melanggan straight A. Saya telah contact (tru sistem mereka), tetapi tiada respond...

Saya rasa Straight A tu ada masalah sebab saya daftar berkali kali... (dah jumpa page daftar online... kena tanya google !) tapi tak dapat daftar...

Ada sesiapa yang pernah guna atau tau caranya ? Sebab saya daftar, dia beritahu no telefon salah... sedangkan semua entry dimasukkan dengan betul. (Mungkin mereka fikir semua kawasan ada 8 angka no telefon kot ?)

Kalau ada sesiapa dapat bantu, terima kasih saya dahulukan...

Aidid Mu'addib said...

JEEN...
Try this first... survey dulu program ni puas2...
They have 3-Day Trial Access, if you like it, then baru bayar...

http://www.straight-a.com.my/homeonline/free_trial/user.php?package=MTAwMQ==&passkey=0ee72a0f5dfe544edd33f8c6040dea8f

JEEN said...

Terima kasih AM. Saya dah dapat daftar akhirnya dengan menipu no telefon rumah (tambah jer satu nombor kat belakang !)

Sebenarnya saya dah try demo tu. Memang sangat menarik. Saya dah daftar dah... murah jer (RM30) utk 6 bulan kedepan nih.

Itu hari, ada sorang cikgu minta saya masuk Score A, saya cakap pasal mahal dan mention pasal blog AM. Dia bengang sedikit. Tak apa la...

Jadi, saya nak minta cikgu sekolah daftar (free) supaya tak ramai tertipu dengan Score A.

Cuma masalahnya, slow skit straight A nih. Nak dapat password pun kena pusing keliling baru dapat... itu pun password anak lom dapat lagi.

Hope ada perubahan... kena komen banyak lagi kat mereka (supaya lebih baik !) sebab saya nak daftar untuk ramai lagi anak anak saya.

p/s: Belum jumpa lagi bahagian untuk tambah pendaftaran anak. Nanti kena monitor anak dengan login berbeza... leceh.

nadiahkamil said...

Nak comment off topic sket...

Website Straight A tu amatlah buruks and looks very the RTM..malap dan suram. Pemilihan kaler yang nampak tak kena dan tersangatlah 90an punya gaya. Dengan flash banner yang gaya zaman tok kadok pastu letak macam- macam iklan yang tak relevan..lubricant? Golf??..nampak macam tak serious..kalau aku ada anak pun aku tak bape nak minat nak daftar kat web yang nampak 90an walaupon harga cuma 60 sahaja. Alang alang dah buat...interface tu kasi lah impressive sket...Skang baru pukul 1050 pagi tapi live help memanjang offline. Promosi pun macam tak berapa nak ada...penggunaan SEO pun nampak macam tak dipraktikkan walaupun di rankkan pertama bile type kat google.
Aku kutuk nie dengan harapan kalau ada orang2 straight A baca nie, cuba bawak2 improve website korang.Apapun aku harap korang akan terus berjaya dari Score A yag konpem-konpem menjalankan perniagaan MLM yang sangat lah menindas orang bawahan.

Sorry...comment takder kaitan dengan MLM

Miss Shahadah said...

woooaahhhh

nasib baik aku x g melabur gk...
aku penah g dgr dorg nye 'ceramah' kt bdr tasik selatan...aku dgr dorg bcerita huuhaa huuhaa aku dh tau ni MLM je lebih...score A nye ntah ke mana...

bcerita mmg kencang...mmg gaya MLM abes lah! bdk skolah 15thn blh buat income 10k sebln...dasat x?

doktor2 pon tpengaruh sama...pstu ajak plak medical student mcm aku ni join sama...haihhh...

neway...thx for this info....mintak izin nak share ye...

Johey Oak said...

Masuk paper tapi nama kompeni tak disebut. Kalau diletak kan bagus, ramai org tau...

JEEN said...

Bagi saya layout website Straight A tu dah ok... sebab yang penting contentnya.

Cuma masalah nak cari menu kat first page pening sedikit sebab tak ada menu untuk pendaftaran online.

Teams member dia sangat membantu dan cepat menjawab tapi melalui tiket (mati mati ingatkan tiket apa benda tah, rupanya tiket-nombor soalan !)

Saya harap Straight A dapat di war warkan di media (persaingan yang sihat dengan Score A serta Zoom A!)

Dan cadangan lain harap ada bahagian soal jawab online di situ supaya pengguna lain dapat membantu pengguna baru (jika team member tidak sempat menjawab online).

Last, harap team member SAP membaca blog ini dengan komennya sekali.

Cik Kiah said...

tak payah online-oline.
beli buku jauh lebih murah. takpun pergi tusyen macam biasa.
Produk MLM semua jadah mahal. tak hengen de nak boli.

Rose said...

Ni off topic MLM, but about pendidikan anak2:

Ada satu program namanya Mathletics, iaitu cara latih tubi maths baru - students kena jawab soalan2 Maths (ada level tadika hingga menengah) sambil bersaing dengan peserta-peserta dari seluruh dunia. So, it's more like a game than a homework, because kids can get really competitive!

This program can be bought by the schools (I'm sure it can be justified in the budget), and each kids will get a password, and they can use it to play at school or home.

I'm not sure if any schools in Malaysia have tried this, but the program is really good. It's fun for the kids to compete with people from Canada, Australia, UK etc.

So, please, school teachers check out the website, ask if your school can buy the program - the students can learn Maths and English at the same time.

And programmers, maybe you can create a similar program just for Malaysia? Don't MLM it, sell it to schools - schools should have the budget to educate our kids. That's what I think, anyway..

Sicher said...

Argh....siot betul dia tulis PAHALA + PENGGUNAAN PERCUMA. Mana percuma? Tu kena bayar tu apa?

Pahala? Weh ko tu tuhan ke nak kasi pahala kat orang? Apa hala nak pahala-pahala? Ini lagi teruk dari penyembah berhala!!

Gila. 796+ ringgit. Buku latih tubi beli dari Cikgu Goh satu dalam RM3.50-5.00, beli SOALAN TAHUN LEPAS dari kedai Unigreen ada la RM5.00 satu. Puhhh kalau 796 buleh beli banyak buku....termasuk buku Harry Potter Trade paperback dengan autograph JK Rowling

@lutfihambalimr. said...

Semalam kat masjid al-Ehsan Bdr Kinrara aku terserempak dgn Encik Imran Edata. Bawak BMW X5 baru.

Bila dah crash Score A ni, aku nak gelak kuat2 kat member2 aku yang pagi petang siang malam duk sembah Score A ni.

Bomoh Hujan said...

eskrem je? huhuhuuhu
hadiah no1...
no2 ??
no3 ??

10 saguhati tarak?
huhuhuhuuhuuhuh

3viL X eIjI said...

As Salam

Aku tak pandai mengarang. Mengerang pandai la. Juz nak share pengalaman kena approach dgn Score Ass punye team.

Nak kutuk lebih2 pun tak larat. Member2 aku jugak. Member aku ex UIA ni sanggup turun dari Kedah semata2 nak approach aku pasal Score Ass. Pastu cite ada sorang member aku UIA gak dah pakai Honda Civic baru lepas buat Score Ass. Perghhh...

Tak cukup dgn tu, dia tambah lagi cite ramai member dah pasang angan nak kawin lepas buat Score Ass. Takde da hutang2 PTPTN ni. Statement bese MLMers.

Nak sedapkan hati, aku juz ckp bg aku masa pk sbb aku byk bnd nak buat dgn duit. Tapi mmg agak rimas gak la bila dia approach aku tiap2 mggu ni nak bwk aku pg kene basuh dgn Otai Score Ass kat Serdang. Aku bg alasan bz.

Tu la serba sedikit. Aku doakan member2 aku yg terlibat dgn Score Ass scheme ni insaf la. Byk lagi cara nak dptkan duit. Insyallah. Zaman aku skolah dulu takde pun Score Ass ni. AKu pegi tusyen je dpt ga 6A. Haha... That's a reality check.

CallistoZyln said...

@Rose

Off topic
Are you sure that kind of programme/system doesn't exist yet in Malaysia? Kinda interested to make it if it isn't. Tried googling but no idea what to search for..

On topic
ppl who do mlm = penjual ayaq liur sendiri. yucks... (my one cent on mlm)

One of the silent reader...
Callisto Zyln

hasmn said...

Rose & Calli,

Off topic,

There is one company TM Smart School (anak syarikat TM) that offer educational products such as Bestaried and now their new product which is an online exam portal.
http://www.bestaried.com.my/
http://www.unicliq.com/

Harga pon murah.

On topic

Semalam ade sorang adik dgn muke suci bagi sekeping kertas tulis doa panjang-panjang. tapi kat bawah ade tulis "aku jambatan Allah" cop nama n nombor henpon.

Dalam hati syak.. ini mesti keje bebudak score ass ni sebab diorg memang selalu melambak-lambak kat lrt bdr tasik selatan ni.

budoxesquire said...

aku penah ikut makcik aku, suh aku follow dia pg ceramah SA nih la,, tapi aku ragu2 bab cm MLM jer.. sib baik aku xkna tipu...

Rose said...

@Calli,
Sorry dear, I don't know, I'm currently in UK now and the schools here are using that program. Tu yang suggest tu kat Msians. hasmn, thanks for the info.

Google je mathletics.

DaddyDian said...

MLM ni kan.. aku pernah la join.. Join tanpa rela hati & disebabkan awek yg aproach aku... ni cerita dulu2 la... Aku masa join adalah ahli yg tak berdisiplin.. tak pegi meeting tiap2 ari rabu/sabtu.. upline dok push ajak gi meeting... ermm... dah mcm kuil dah aku tgk dorang punya meeting lah... BOOM lah... Sembah abis leader2 or jutawan2 yg betul jutawan or ntah.. Ahli2 ni dah rasa wajib pegi tiap2 minggu.. sedangkan semayang jumaat pon dorang tak semangat mcm tu utk dtg... Gila la...

Bomoh Hujan said...

sekolah pun ada yang buat kelas tuisen kan......kadang tu kene pikir gak.....pengurusan masa untuk bebudak sekolah nih.....kalau dok tekan suh blajor 20x...amik program tu...program nih... tambah2 mcm score ass yg mmg...hishhh.......bayangkan fulltime bebudak dok blajar.. blajar... blajar...bile masa nak buat kije skolah....

itu satu hal.....
kene ambil tau nih.... cikgu kat skolah tu tau....tahap anak muridnya serta ape keperluan dan pendekatan untuk pembelajaran anak didik dorang...lain la kalau ada cikgu buat MLM........mmg xamik tau ler..

ini kerana....tiap pencapaian atau keputusan dan rekod bulanan akan disemak oleh pihak berkenaan.. jika...keputusan xmemuaskan...mak bapak pun mesti tanya kalau anak dok no.corot....

so kesimpulannya..... pada mak bapak tu.... ambil berat pasal anak2 yg bersekolah.... rujuk pada cikgu dorang...tanyakan sebarang perkara jika rasa xpuas hati....dan jgn manja sangat kat anak tu....

satu lagikan...... yg aku perasan la.....dalam mana2 keputusan peperiksaan.. xda pun keluar dalam tv yg bagitau score A sebagai inspirasi atau punca kejayaan...slalu nyer tengok kat tv...sebab nekad dari keluarga susah....dorongan mak ayah..terima kasih sebab cikgu garang suka rotan2....so what?????

pendapat aku la....sebab zaman aku skolah cikgu memang garang2 la...siap layout rotan pelbagai saiz...score Ass xdapat nak scan tahap pembelajaran setiap murid....cuba buka laman web nya....claim bagai...wangi2... hiuuhhhh.dan kalau korang perasan la....ini survey aku sendri la....baik flyers atau ape2 promotion Score Ass nih... manyak yg tunjuk kete besau....rumah besau....lepas tu...kata bebas kewangan...melancong sana sini(entah2 pic edit ape)tu sume palat....... u know ...palat?....agendanya lebih menumpukan kepada RM...RM wooooiiii
aku nak tanya.... anak2 kaum Score A betui ke dapat score sume A?


pssssstt aidid..... eskrem ada lagi x?
-------------------------------
jika ada ketypoan dalam artikel ringkas aku nih....buat dek jer ek...malas nak check balik...hahahaha

CallistoZyln said...

Off topic

@Rose

Googled that. What I meant was similar programs in Malaysia. If susah susah sangat, just promote Mathletics kat schools in Malaysia. Hehe.

@Hasmn

Thanks for the info. In my opinion, I think the Uniclick has a potential to implement "Mathletics like" system in it. :D

On topic

Sila sambung condemn every other MLM. Oh yeahhh!!!

EASY PRINT & SUPPLIES said...

Kat Bolehland harus, Arab Saudi plak haram.

So otai2 Score A, camne kalau korang pegi umrah ye?

Harus-Haram-Harus

uculer said...

aku dulu kan, atuk aku (aku dijaga oleh atuk), tak percaya pegi jumpa cikgu tuisyen ni. aku diam je sbb aku mana ada duit nak bayar mahal-mahal pegi tuisyen. kalau nak dia kata, biar dia jumpa cikgu (saya sokong bomoh hujan)

dia masukkan aku kat maktab pos adabi. itu je latihan aku masa PMR. alhamdulillah, tidaklah saya menjadi sampah masyarakat setakat ini.

Ustaz Sufi said...

Aidid, satu lagi yg saya tak sure tentang bio disc. Bole tak tolong siasat bio disc ni. ikut cerita makcik saya ia dibuat di german. tp harga dia mahal sangat RM2000 sekeping.

Si Bohemian said...

Dear Mr. Aidid Mu'Addib,

Lu apa khabar. Gua harap Lu masih berada di dalam keadaan tubuh badan dan akal yang sihat agar Lu dapat berfikir dalam pemikiran yang tinggi untuk terus berjuang dan menumbangkan kapitalis2 MLM yang sedang bermaharaja lela dI Alam Melayu ini.

Gua terpanggil untuk menulis sesuatu pada Lu kerana Post yg lu publish berkaitan isu golongan Mormon dengan Org Melayu Maleis ini sangat menarik minat Gua

Gua rasa, kalau seorang yg membaca blog Lu dengan akal pemikiran yang tinggi, post Lu tentang 'Mormon' itu sudah cukup untuk membuatkan mereka berfikir betapa bangang dan picisannya akal fikiran mereka yang percaya dengan MLM Bznz ni.

Sebenarnya Gua sedang mengkaji beberapa blog dan kumpulan2 yang muncul di Alam Melayu ini ,
yg mana Gua rasa tahap kesesatan, Keyahudian serta ke khurafatan penulis blog2 dan pengerak kumpulan2 ini sudah berada di tahap yg kritikal.

Gua juga sedang mengkaji isi kandungan 'The Book Of Mormon' dan satu kajian yang dibuat oleh salah seorang pengkaji Mormon DR. RALPH A. OLSEN iaitu "The Malay Hypothesis" kerana kumpulan2 yang Gua katakan ini seakan menggunakan 'The Book Of Mormon' sebagai resource untuk menyebarkan propaganda mereka.

Dalam "The Book Of Mormon" ada mengatakan bahawa akan muncul masyarakat yg membawa kegemilangan Mormon yg berasal dari'The Promise Land' satu tempat yg mereka percaya terletak di Asia Tenggara.Bangsa itu mereka panggil Bangsa Malay yg berasal daripada decendant Mother Mala.

Apa yang menariknya Aidid, Post Lu memang sangat relevan dengan situasi yang berlaku pada org2 Melayu di Malaysia akhir2 ni.Kapitalist Mormon telah melebarkan network mereka ke "The Promise Land' ini .
So far, dari beberapa research yang Gua buat, terdapat banyak persamaan dan pattern yg sama di antara Org Melayu Maleis dan The Mormon Society yang ada di Utah.

Gua nak bagi credit pada Lu Aidid. Lu mmg seorang Dude yng berfikir dengan fikiran yang tinggi. Gua harap Lu seorang yg kacak dan suke makan nasik. Sebab Gua hanya geng dengan Dude yg kacak dan suke makan nasik sahaje.Keh!keh!keh!

Teruskan Aidid. Gua Follow.

Yang Benar,

Si Bohemian Kacak.

Ustaz Sufi said...

maklumat tambahan:
http://ignorantbrat.blogspot.com/2010/04/bio-disc-betulkah-benda-ini-berfungsi.html

BellaGrey said...

Ustaz, this might help
http://aididmuaddib.blogspot.com/search/label/QuestNet
(about biodisc)

Well hello, Bohemian. Care for some coffee?

azwan said...

Bohemian,
Ko ade link pasal article Promise Land? aku nak bace weh...thanks!

matbong said...

@azwan

Aku rasa, maksud Si Bohemian
'The Promise Land' = Malaysia

Dia cuma nak menganjing golongan Melayu kt Malaysia yang buat MLM ni sama macam golongan Mormon kt US

azwan said...

I see..no wonder kalau ko baca, banyak betol version nya. thanks.

ska said...

i think this is what Bohemian trying to say... goose bump jugak bulu ketiak.. ape ni sbnrnye? (x bace habis lagi)

http://www.mormonlocations.com/blog/index.php/about/

Junaidi Mohamed said...

Memang pun aku dah agak dah Skor A ne macam haram jadah ja dari dulu... huh mahal nak mampus, aku cikgu sejarah. stakat soalan dalam skor A tu untuk level SPM aku boleh taip 4o soalan objektif 1 malam. Memang ada tergerak hati juga dulu nak join MLM mana2 ne. Sebab aku mengajar di Sabah, banyak guru2 yang kaya siot. Tapi bila aku fikir buruk baik, haram jadah habis bila nak cari downline. bagus aku jual burger walapun cikgu yang berijazah. Tapi selepas baca blog bro aidid ne, aku sekarang happy sunggu sebab apa yang aku fikir salah tentang MLM ne dulu memang berasas. Syukur ke hadrat ALLAH SWT. Aku tak pernah miss baca blog bro Aidid ne... semua artikel. Pasal skor A ne memang sial lah... banyak blog guru2 yang membantu pelajar memahami banyak aspek tentang teknik menjawab dan contoh2 soalan setaraf UPSR, PMR, SPM, dan STPM. Melayu (+++bumiputera di Sabah pun aku tengok melampau fanatiknya dengan MLM ne) Bro aidid, saya cadangkan buka artikel dari pembaca supaya boleh dikongsi d blog ne....

cantekk said...

+pahala katanya ;-) hihikk..

Sukasuki said...

cikgu skolah zaman skarang pun mengharap Score A? baik toksah jadi cikgu. (menyampah menyampah menyampaaaahhhhhhhh!!!!)

ray said...

Asssalammualaikum,

Saya lihat ramai budak-budak hingusan telah diajak untuk terlibat dengan Score A.. lihat saja kat kedai mamak kat Bdr tasik Selatan.. bersepah bebudak tengah dipujuk join diaorang..Zenith Rise Beyond..Bdr Tasik Selatan.. Kesian aku tengok

Hafiz Ajmain said...

Bandar Tasik Selatan memang lubuk Score-ASS..

Asal nak lunch je, ade je mamat and minah dtg promote. Demn!

Latifah said...

komen beremosi sikit:

alaaa, aku dulu tak yah tusyen pun, lulus je UPSR, PMR, SPM. tusyen yang sekolah buat pun aku berhenti... sampai kena cari dengan cikgu HEP. yang penting, belajar rajin-rajin, solat jangan tinggal, doa banyak-banyak, minta pada Allah diterangkan hati.

Score A? Boleh jalan daaaa... baik la duit tu buat beli buku. ada gak pekdahnya...

n0tangel said...

Hoh!!! bole ke report kat Tribunal Pengguna??? Kalau boleh aku nak suh mak aku pegik buat report.

By the way bro AM, daku baru perasan yang Kok Ming Chong tu nama Jason Kok ek??? Kalau centu, maknanye duta Score A, "adik KOK CHIN CHONG" tu musti ade pertalian darah dgn si Jason Isapkok tu... demmm!

pegi jahanam la Skorok Ass. Menipu!
Pasal yang pahala2 tu mmg kalau korg gih jumpa ahli2 Skorok Ass tu, diorg akan selit2 kan "KITA TOLONG ANAK BANGSA KITA, TOLONG ORG MELAYU... KITA DAPAT PAHALA" bak kate Hafiz Revolution Team (Score A). All that I can say it...


BULLSHIT!

*perghhh... marah tul aku nieh*

Si Bohemian said...

Azwan,

Dude, untuk intro Lu baca yang ni dulu .Lu dah habis baca yg ni Gua akan bagi Lu link yg lebih menaikkan bulu dada Lu ...

http://www.mormonlocations.com/blog/index.php/about/

Warmest Regards,

Si Bohemian kacak.

Laila said...

Ps1 Maner penyokong tegar Piah Talk yg cakap ala telo kanak-kanak riang dengan kuncu-kuncu rempit Skor A yg cakap persis org lalok hari tu. Tak singgah sini ker?

Ps2 eskrem? Eskrem goreng sedap.

CikYamM said...

aku penah join bendalah skor a ni..lepas jumpa blog aidid terus aku stop buat MLM nih...(apesalla aku pendek akal masa join tu..huhh)

syukur aku dah tak terjebak dan menjebakkan ramai orang..aku menyesal sangat sebab dah jual bendalah ni walaupun tak banyak..memang mahal kalau nak dibandingkan harga kos dia..still rasa bersalah kalau terjumpa dengan orang yang penah aku tarik masuk skim ni..nyesal tapi aku jadikan sebagai iktibar n pengajaran supaya masa2 mendatang tak buat dah benda2 merapu dan memanipilasi orang lain.

trimass bro aidid...

Rozy said...

tak hangin ke... beratus-ribu (ye ke) pelanggan score A ni dok jawab soalan2 yg sama dari sebuah 'question bank' yg sama. brapa punya kaya la owner score A ni sbb jual benda yg sama kpd semua pelanggannya. dah la bayar mahal2, tak pulak dapat 'memiliki' question bank tersebut. cuma dapat guna secara maya saja. rugi betul. Ada Guru Besar sekolah yang taksub - mewajibkan semua anak murid dalam sekolahnya melanggan score A, sambil dipantau oleh semua cikgu/cekgi (kira jadik downline la). tiap2 hujung bulan, result murid2 akan di compile & dibuat analisa. Alasan Guru Besar ni ialah beliau menggunakan score A untuk meningkatkan prestasi sekolah. Padahal dia & cikgu-cekgi sebenarnya sedang generate duit untuk poket sendiri. keji kan?

cek chun said...

AiyoOo beb
That's keji tahap gaban.
Kat mana tu. U can report to jabatan.

Laila said...

Veri the terkeji! Repot jangan tak repot.

Adinda said...

Guru besar macam ni lah yang merugikan bangsa. Patut dipicit hidung dek mak dia je masa kecik dulu.

Rozy
U boleh report tu. Bawa bukti macam analisa exam dorang, n resit2 yang parents dah bayar. Bawak gi jabatan pelajaran yg terdekat.

Talk To The Hand said...

Orang2 sebegini memang merugikan space alam semesta.

i.S.m.A~n.A.d.i.A said...

2x dah pernah terjebak g dgr ceramah dorg ni.. pandai betul ajak keluar ingat nak ke mana.. satu kat area johor satu dekat tasik selatan (rasanye kat ctu opis beso dia) memang masuk telinga knan, kuar tlinga kiri sbb x minat langsung.. macam2 bukti konon tunjuk dorg dpt superbike,swift,kete beso, sume hasil dr join mendealah ni dlm masa yg singkat..ramai gila kot orang yang datang.. mesti da kelabu tengok kemewahan dorg tu..

@lutfihambalimr. said...

yang tak tahan nye, guna nama USM, Kementerian Pelajaran Malaysia, guru cemerlang, Robert Kiyosaki, Peter Drucker.

asek2 quote Robert Kiyosaki punya buku tu. entah baca ke tidak. naik menyampah aku.

tukang ajak aku join Score A ni dulu, kata nak beli Honda City akhir tahun lepas. sampai sekarang beskal mountain bike pun aku tak nampak. tapi status pesbuk tak habis2 'Alhamdulillah'. kejadahnye ntah.

-Faridz- said...

+pahala <-- lol to this..

Laksamana said...

ader sorang mamat skor A x sudah2 call aku nak bg brief. tp aku malas layan sebab masa terjumpa dia kat karnival 1juta belia tu dah nampak skor A macam MLM

lala said...

salam kepada pembaca blog ni.....sy nk mtk tlg n jasa korg...aku ni telah dibagi harapan penoh oleh member baek aku....aku ckp aku nk bncg ngn family tp dier ckp jgn coz kite yg wat keje bkn diorg.pastu dier bg harapan penuh utk aku pg suw5 tu....kawan2 n aidib tlg la respon...aku da pening..dier kate kawan2 aku sume nanges pg tp mmg btol pon...kalo diorg berjaya alhamdulillah tp aku x nk duit haram..so tlg la aku rakan...

DoDoBiRd said...

suw5 tu ape? briefing score a ke ape?

Aidid Mu'addib said...

Mana2 MLM dan skim piramid - ianya memerlukan ahli baru untuk kasi duit kat ahli yg terdahulu... benda ni kena go on and on and on and on utk MLM ni terus idup... tapi, sampai bila? Sampai lembu start bercakap bahasa omputeh slang UK?

Ko dik akan diperkudakan oleh "kawan baek" ko tu, sama spt dia dah diperkudakan oleh "kawan baek" dia sebelum tu... pass pass pass duit naik ke atas rantai MLM... dan yg paling untung dlm SCAM ScoreA ni... si apek Jason Koksaka - si mastermind scam Score A yg mengencing pengasas benda ni - org Melayu kita: Kamal Samad. Korang sebok masing2 cari downline, dpt sikit sorang duit untung mengemis drpd downline masing2... dia dapat duit berlonggok2 drpd setiap org yg berdaftar sebagai ahli ScoreA.

That's the gist of the story... I did my job. The rest is up to u...

aeroz said...

hari tu sepupu ak ada sent msg... ak bce msg tu ak tau yg tu mmg skor a pnye... coz sblm ni ak pena dpt msg yg sme...trus ak blas balik camni....
"................"...ahaha
lpas tu tros senyap...x nk citer selanjutnya... balik kampung pon dia enclose kat semua...kat ak je x... bahagia je rasa... ak mls nk ckp pape kat dia yg skor a ni piramid ke hape... dia masuk pon sbb pengaruh dari kawan... so ak nk tgk sejauh mne dia ley pg..
yg kes kwn ak yg dulu pena antar msg tu ak tgk sme je... x de pon ak nmpak mcm berduit sgt... siap tlis kat FB "mne nk cri duit ni"..ahaha ak gelak besar je lpas bce status tu...=P

Adinda said...

Lala laling,
Payah sangat ke nak cakap NO NO NO..
Kat mana payahnya. U have all the info here right? Guna la untuk lawan dengan best pren tu.
Tak reti buat ayat ker?

Adinda said...

Eeeewwwwwwwww...
Boleh tak adik-adik tulis dengan penuh. Tak chomei tau tulis AK, X, SME, LEY, PG...
Eeeeeeeeeee... Tak kewl tau. Peluh nak faham.

azwan said...

Kasi tunjuk middle finger pun susah ka?

Tak pun ajak dia sembang sini, cakap azwan nak slow talk, dan dapat kopi azwan free, kalau minum gerenti keras 8 jam, nak buat MLM pun boleh.

lala said...

sori2..cakap mcm tu.....da terbiasa tulis mcm tu....kepada aidib thanx nasehat mcm tu...saya da baca banyak kali menda yg aidib ni tulis..pergh..tapi pergh..kawan saya tu bengap sikit,lepas pegi jer kursus suw5(kursus utk org score A kira macam brainwash)kawan saya nanges2..pergh rasa cam nk penampar jer..coz ader sihir jer dlm menda tu...sori kalo ckp mcm tu td kepada adinda..hehehehe...

Adinda Resah said...

Lala laling
Takde hal.
Kalau dia degil jugak, u suruh le dia datang sini cet dengan abang azwan tu.

Munah Kekonts said...

Betul cakap akak Resah tu lala, susah ke nak cakap no no no.

When a lady says no, she means NO!

(or MAYBE).Heh.

ahmad kamarul b hamzah said...

pendek akal tol korang sumer nie...org bg produk baik utk student korang hina plak...pahtu bile student nk pandai...base on info, harga die 796 utk portal.leh guna setahun untuk 2 orang anak,anak ke3 ke4 ke5 juz tambah rm50 sorang...utk sume subjek...lg murah dari isap rokok sebatang sari.isap rokok pom xleh wat anak pandai...org majukan pendidikan ok ler...anak korang gak yg pandai...korang bayar pakej jimat 6488 korang leh guna produk utk 15taun..kire baya pom xrugi...win-win situation...ok wat...aku da tgk www.scorea.com guna demo id...not bad....budak pom suke jer blaja...anak sdare n spupu aku pom pkai...dah diorang minat blaja cara gtu...ok wat....lg pom produk ni prof hanafi atan yg punyer...n bukannye cina tu...tu laa...think +ve le bro...byk lg MLM kat lua yg haram jadah..dah kaya jer ilang...contoh terbaik LUXOR...kui3...

n 1more aku rase scoreA xde kaitan pom nge streeA mahupom fokus A..kuang3....jgn terlalu fanatik yer sumer....korang dop hina keji tu free2 jer dpt DOSA...jgn nilai dari satu sudut pandang saja...nilai la sume aspek...tQ

aku nie insan berkecuali...juz budak yg blaja pengurusan staregik dlm pemasaran...kui3...i always +ve...

Aidid Mu'addib said...

No wonder Jason Koksaka kaya-raya... Ada ramai meleis sengapdungupiang rupanya yg support membabi-buta macam... hmmm... babi-buta. Talak sekola, talak baca, talak paham... ikut kincing macam upline ajar. Think positip maaaa!

Dol... org buat skim piramid Score A mmg amatlah hina dol... where you've been? Hutan erk?

Adinda Resah said...

Dia baru balik cari upline tu bang aidid. Kena masuk cari dalam hutan sebab kat luar ni orang dah ramai tau kecelanatan skor Ass.

Arsyad Zain said...

komen dengan mata hati, komen dengan ilmu yang jelas dan bukannya komen dengan perasaan dan andaian.itu yang terbaik.. aku melihat, score a ni bagus, produk yg ada kualiti tp tak perfect sepenuhnya, harga yg murah berbanding kos tuisyen, kos ambik dan hantar, alternative yg baik utk student belajar selain dr gunna buku,alternatif yg baik kpd parent yg dok pening anak main game n facebook.. cuma yg tak bagusnya, bila duit dan keuntungan yg menjadi keutammaan oleh agent2 score a, bila menjanjikan kesenangan mudah, masa nilah timbul pelbagai elemen negatif dlm MLM.

Dinda Danda said...

Bang arsyad kata -komen dengan ilmu yang jelas dan bukannya komen dengan perasaan dan andaian

Dinda kata- apa bang arsyad tak baca ke entry sebelum ni? Berapa banyak bukti dan fakta yang abang aidid dah kasi. Payah beno ke nak paham? Awat buto sangat ker perut tu nak paham? Bang arshad baca dan fikir dengan kepala ke kepala lutut?

Nampaknya bang arsyad yang kena gi sekolah lagi ni. Tu la, masa mudo-mudo dulu, banyak sangat men games. Kan dah benak!

azwan said...

Ape ko ingat MLM asalnye suci murni ke dol. MLM kena survive dgn utamakan wang ringgit, baru bisnes MLM leh expand. takde sebab dulu suci, skang dah kena rogol...gitu?

Janji kesenangan mula dari awal lagi. itu memang tak dapat dipisahkan dari MLM. Ko nak backing sebab panel syariah tu bukti...no way. dorang dilantik sahaja. 2 lecturer univ dilantik. aku pun boleh buat dol, anytime. esok aku lantik. hahahHAHAhaha..

Product memang takde masalah. Macam ko jual kopiah cara MLM, takdak masalah dol. Jual babi memang bermasalah.

Selagi ko tak ngaku MLM memang dari awal bermasalah, selagi tu la ko hanyut. Meh aku suggest lagi satu MLM...Mahligai Kambing. Ko pegi la entry permata hijrah tu. seronokkk...yg buat pun pakai kopiah. esok jgn lupa SMS dorang lantik 15 lecturer.

azwan said...

Ni haa blog nye...

http://slimberrynetwork.blogspot.com/

Hoho! Penganut MLM tegar gila babat. Ko nak bertekak dgn mamat sekor ni sampai pagi esok pun tak habis2. Sebaris dgn MsAwin, pejuang acai berry bangangnye unlimited.

Munah Kekonts said...

"takde sebab dulu suci, skang dah kena rogol...gitu? "

Bwahahahaha. Lu memang havoc azwan.


wv: conjud (conjugal visit?)

Johey Oak said...

"korang bayar pakej jimat 6488 korang leh guna produk utk 15taun"
Heh..heh..heh..Kalau semua budak score a amik pakej ni memang kaya-raya la bos score a. Trus boleh tutup kedai (biasanya MLM macam tu). BTW, kontrak 15thn dalam MLM memang tak praktikal langsung.

"alternatif yg baik kpd parent yg dok pening anak main game n facebook"
Kalau bagi budak2 pakai PC tanpa pemantauan, ade score a ke xde sama je.

"cuma yg tak bagusnya, bila duit dan keuntungan yg menjadi keutammaan oleh agent2 score a, bila menjanjikan kesenangan mudah, masa nilah timbul pelbagai elemen negatif dlm MLM"
Duit & keuntungan mudah la sebab utama org join MLM. Kalau MLM tak janjikan keuntungan/komisyen atas angin xde org nak join dan penat2 cari downline.

cek chun said...

korang bayar pakej jimat 6488 korang leh guna produk utk 15taun

bila gomen dah tukar syllabus macam untuk budak year 1 sekarang, what will happen to ur money? lagi 5 years no more exam macam upsr tu dah. score ass nak tukor format gena?

I wong (依之汉) said...

Mengarut la dol Arsyad Zain (adik-beradik anuar zain ke bang?)

Apa hal nya dah abih duit beribu untuk score-Ass? Bro ni memang pencacai score-A gamaknye eak?

Orang tak yah nak bayar lebih2 untuk education. Omputeh pun bagi free jer softwares education ni...

Ni buktinya http://www.edubuntu.org/

Apa cer?

AhmadAdam said...

assalamualaikum..

haha.. aku pun dah terkena.. dan dah terjoin.. mmg silap aku, tak kaji elok2, parent tak brape stuju aku join score A ni.. tapi kononnya aku ni lebih bijak dan lebih tahu dari diorg, dengan bodohnya, aku letak rm2488 utk pakej ePartner, bayar rm70 untuk SUW5 dan beberapa ratus lagi dah habis dgn kos untuk ke kelas, meeting, bla bla bla kat Bdr Tasik Selatan, HQ damansara dan lain2.. hasilnya tadak.. sampai skg masih ada 5 portal yang tak terjual lagi..

diorg sentiasa memuja dan mengagung2kan leaders2 yang dah berjaya.. tapi yang herannya, semua muka2 dan nama2 yang sama je.. takde ke muka2 baru yang berjaya?

anyway, padan muka aku kerana telah tertipu dek kerana kebodohan dan ketamakan diri aku sendiri.. dan yang paling penting, aku tak dengar nasihat org tua aku..

by the way, portal2 yang aku ada ni, aku nak let go rm200 jer (boleh nego lagi) untuk sape2 yang ada anak ataupun nak bagi sape2 guna.. Tq 010-6025409

vErMiEy_nAiAd said...

ouh yeke mcm ni..tp ape2 pun, hidup, jangan kacau hal org lagi bagus agaknya, terpulang laa sape nak gune produk ke, nak join bisnes die ke..kalau kita xnk, kite senyap jelaa, kan lagi elok? satu lagi, xcantik laa gune words yg kurang sopan..*saje nak remind, sesama manusia, tp xbermaksud nak back up mana2 pihak.. :)

Dinda Danda said...

Macam tu ker hidup di duniya ni?

Rengekan Dinda said...

Macam tulah hidop di doniya.

Kalu tengok benda salah/penindasan biar jer.

Kalu tengok rampokan cara halus , biar jer.

Kalu tengok org kena naya, biar jer.

Takper, yang penting kita berhemah dan bersopan santun. Kalu kita jatuh bangun sendiri. Kalu berak cebok sendiri.

Dan berhati-hati di jalanraya.

Aidid Mu'addib said...

Kalau ada org nak terjun gaung... biarkan la eh?
Kalau ada org nak telan plumbum, kasi lead-poisoning sampai kojol... biarkaaaaannn...
Kalau ada org nak merompak bank... hey not my problem...biarkaaaaaaaaaaaan
Kalau ada org nak memperkudakan umat Melayu demi wang-ringgit... takpe takpe.... biarkaaaaaaaaaaaaaaan...

Anyway.... bila ko nak terjun gaung samdol?
Kalau ko disappear - sure terus improve kualiti IQ umat Melayu... u know....?
Hey... go fuck yourself with a stick.... that would work.

lala said...

saya nk kongsi someting...baru tadi kawan saya col ajak skali lagi pg suw5 tu.dier kate pegi je aku blanje.dier nk aku dgr and amati mcm mane diorg tu berjaya.amd kawan aku skrg tu da dapat da blek modal dengan mengajak kawan2 yg laen utk join..so ape perasaan korg rasanya coz dia da berjaya ajak org laen utk join menda ni..adakah jeles atawpon biar jer la coz duit yg diorg dpt itu haram walaupon diorg x taw menda ni haram ataw x..so mcm mner??saya tak suka menda ni. saya rasa lebey baek susah di dunia insyallah di akhirat senang..btol x rakan2??bukan duit kite kejar tapi keberkatan kita carik?btul x?

Dinda Danda said...

dik lala
Yu degil ye. Cakap je la NO. Pastu trajang kat perot dia barang 2x. Tarik telinga dia sambil cakap no no no, awak tak paham ker!!!!

lala said...

hahahaha da memang no and dont wori about that.....coz benci ngan MLM...tp dier suruh gak..da ckap no degil gak....jap lagi memang kene lempang kang budak tu...tp apekan daya member blaja

syasya sepet said...

agaknya owner blog ni marah tak ek if i nak pinjam entry ni.

mintak permisi ye doc?can i?

n0tangel said...

AhmadAdam, sian ko. tertifu gak same mcm mak aku terkena. smp skang, ade jek lagik 15 portal kat umah nie, dah berabuk pun. nak jual murah pun org tanak beli, sudahnye mak aku sedekah kat umah anak2 yatim jek.

kino said...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2198073950629&set=a.1104507292146.17726.1210675881&type=1&pid=2749185&id=1210675881

mushroom said...

nasib baik aku x kena. member aku ada ajak aku g menatang ni baru2 ni. nasib baik aku x join weyhhh..

Abang Din said...

aku pon nk wak mlm aku sendiri la..hahaha

izat123 said...

aku dok KL dan student.ramai kawan2 aku setiap minggu ajak join bende ni..ceramah apejadah kat bts tuh.bayar 70 ringgit..bisnes ni bole kaya..bole pakai kete besar..duit 5 angka..wadefak..aku memang balas balik la ngan point2 dari aidid muadib nih..tapi tula..melayu memang bongok(tak semua).senang kena tipu.diorang bukan mau dengar.aku hanya mampu gelak jelah bila tengok makin ramai kawan2 yang bongok bodoh guna duit ptptn join skor A bangang nih.kaya tak jugak

Boolat Boolat Network said...

ahah!! kawan aku dok beria mengajak aku dgn kengkawan yg len pegi dgr ceramah ni kat melaka. opis diorang kat kompleks pusat zakat tu..tingkat 3.pergh...aku lom pegi lagik dgr ceramah tu, kemain gigih lagik kawan aku punyer upline add aku kat fb, suh aku join menatang nih..saje nak tgk permainan diorang ni, aku pegi la dgr..dgn 3 org lg member aku. mmg sgt ramai pakcik makcik yg dtg dgr. huh!! lepas ceramah kawan aku ajak jumpa fasilitator program (konon) nak tgk samada aku berminat ke tak. terus terang aku cakap aku tak minat benda2 ni semua & all those things related to MLM. besau kecik jerk fasilitator tu pandang aku. siap nak tarbiah aku. nak ugut kengkonon aku rugi la kalo aku tak masuk. wat de hell..pemikiran aku ni masih waras lagik..

eQiN-eQaL said...

Jom kita pegi jumpa panel syariah sma2 nak? tgk halal yg dinyataknnya kt mna n haram yg dkatakn kt sini dr sudut mna? kita sma2 sdlidik la barula kita xkn terjebak dgn Taqlid (tau ke taqld?) ntah2 trjadi unsur fitnah xde psl2 dosa btambah. MLM mmg byk hram tp x smua.. ancle adib,anda sgt bjak bertindak,kalau anda bijak n berani dn tegas shngga berjaya mnguasai hmpr berpuluh2 untuk ikut mberi kutukan kpd phak lain,jom la kita sma2 car kebenaran,Jom panel tersebut n kita dududk bersemuka. jgn berani mmfitnah di blog je,jomla kita jumpa... nk yg best lg,sy bwa awk jmpa PM kita tu...biar awk lak debat dgn dye wlpn awk sorg yg rsa awk bjak dgn mmbutatulkan diri sendiri...

nk mengingatkan org lain bukan cara macam nie...burukan org tu org ni sna sin,,,kja kamu hnye mau mngutuk2 org n mncari kslahan n kelemahan org tp diri anda sndr cmne?

kalau bjak,Jom,,,kalau bari,mar,,,,kta bersemuka dgn mereka yg lebih bjak dr kamu,nt di situ kamu boleh kuakan fakta yg sbnr mmlui hati kamu tu...

hahahahah!!!! jgn beremosi kalau rsa benar yep...kui3... =P


klu dgr cerita dr org gagal mmgla smuanya negatif,cuba bersama org yg berjaya,so apakata kmu?

dh bpe lme kje kmu hnye mncar kesalahn pihak lain,sedar tak kamu tlh mnmbah gedung................. dot dot dot? pkirlah dgn pofessoinal...aku x pofessonal tp aku cuba xnk jd mcm kamu la....xde psl terjebak dgn aktiiviti fitnah mmfitnah kt sni.

sy tunggu anda dunia kebenaran yg anda cpta ya!hahahaha

Aidid Mu'addib said...

Dol... aku takde makan duit org satu sen pun dol. I sleep well at night, thank you very much.

And in case you didn't notice... aku jugak tak buat apa2 skim piramid... especially skim piramid Score A anjuran Jason Koksaka... macam ko tu dik. What the fuck la ko neh? Emak-bapak ko tahu ko buat keje mungkar ni? Shit! Sia2 pengorbanan org tua membesarkan ko dik... Tak baca abis2 entry aku pasal Score A ni erk? Ada 2 entry - dan di harap IQ ko boleh bawak utk kasi faham isu skim piramid yg ini. Kalau tak faham gak... memang dah patut la ko join keje cibai kapiaq tak istinjak tu... you're tooooo easy boy. Good for Jason Koksaka.... yeah baby.

There's always one born every minute...
Now who said that?

Adinda said...

Dah tolong buat research pun dah besar rahmat, lagi mau suruh jumpa orang berkenaan?
Why not those in these line (MLM) yang berdiskusi- musi?

Lola said...

Jom sana..
Jom situ..
Jom sini..

Lahaii..

Kalu bijak, rebutt lah balik dengan apa yang dikatakan kebenaran tu..

AM dah bagi analysis, apalagi debunk lah AM punya "myths" tu. Come on now!

Tingat aku citer aper ntah, ayat typical samseng kampong dusun selalu pakai- kalau berani jom jumpa bawah jambatan kayu kg. dusun pukul 11 malam.

hyelbaine said...

The burdon of proof lies with those who are butthurt. How hard is that to comprehend?

ilah85 said...

Salam, saudara...

Baru-baru nih ada sorg dtg promote e-learning...bila dia sebut kn caro downline, automatik terpikir MLM..so, apa pendapat saudara? ni web dia..www.creativedreams.biz

Syazwan Shahrir said...

kalau ada kawan korang ajak lepak, tanya dulu dia nak bawak g mana. sbb aku membe aku gak, kawan lama ni. nak ajak jumpe lepak sume, tanya pergi mana tak nak bagitau. tup tup bawah g dengar ceramah benda score A tipu ni. so kalau kawan kawan korang y buat cmtu ajak g bandar tasik selatan (bts) so jangan ikot. sekarang pangkalan dorang kat sana. ramai budak budak melayu muda yang join, y mat rempit, y pak cik kaki tipu, bakal pemegang diploma yang bijak pandai kena tipu sume ada. semua melayu. aku bukan apa aku tak berjaya nasihatkan kawan aku tu, so aku tak nak orang len pn kena. tu sahaja. :)

N. A .0 said...

NAM resources tu sama ke dgn ni?

taufique said...

to that eqin no akal fellow: one thing i dont undertand. Here is one person whos trying to educate your retarded ass, instead of being thankful that someone's enlightening you, moron keeps at it.So fucking myopic.

let these buggers get burnt.

I'd be thankful if someone were to save my rear end from being roasted.

helmy said...

salam bro.. nak kongsi skit eh.. asal hukum ibadah adalah haram kecuali ade dalil yg menyuruh untuk beribadat atau mewajibkan ye. asal hukum muamalat adalah harus kecuali ade hukum yg mengharamkan ye... aku dgr2 ade panel syariah dalam skor A, aku pn da dgr diorang punyer seminar.. berdasarkan knowledge yg aku ade, skim piramyd xsame ngan MLM. ade sebab kenape ye konsep pyramidial, ade care kire2 kalau korang nak th. tapi pasal kes cine td, aku simpati gak. dalam kenshido, ade banyak pecahan grup. yg aku th, edata, zrb, bonafide, mindwealth, lagi ntah ape ntah.. diorang akan bersaing. aku rase cine tu kene tipu, ataupun ye xpaham konsep MLM, dalam kepale nampak duit, join.. kalau sekadar melabur je... tulah namenyer skim cepat kaye..

Adinda said...

Ko tanak citer ke helmy apa beza skim piramid dengan MLM?

SyiQiN KakLonG said...

pyramid cmne MLM lak cmne?

Ranger Putih said...

mcm tu la diaorang, ajak "lepak" last2 dengar ceramah apa ke benda.. aku nie sampai x larat nak layan member aku ni, asyik dok pikiaq duit ja.. sebelum join nie dia punya baguih, p masjid la, guru sementara di masjid la, lepas2 join nie, teruih dok pikiaq cara nak bawak orang p dengaq ceramah dia.. kat FB dok update status jgn give up apa ke smua.. huu.. harap2 dia insaf suatu hari nanti.. sebab mende alah nie la putus kawan =.="

tinkerbell said...

eeeii..geramnye. semalam tertipu ngn skor A ni kat bndr tasik selatan. Ada ke kwn ni ajak teman dy dgr, educational talk katanya. dy kata, dy pn taktau sgt pasal bnda nih. so disebbkn kwn, kesian kat dy takde teman..so teman jelah dy. msalahnye diri ini tertipu!!! geramnye. rpe2nye dy sengaja gne alasan mcm2 tuk heret org dgr ceramah dyorang. pastuh, time balik tuh, dy suruh jmpe ketua dyorang. tak thn punya kne brainwash, cubalah berdebat ngn dyorang. tp dyorang ni biasalah..nama pn nk duit. tknk kalah. entahlah..kesian sgt tgk ank2 melayu kite terjebak bnda2 nih. sume pelajar2, muda2 lg. sediiiih..=(

Score A Fans said...

tang mana yg ko kena tipu? Kan kwn ko ckp ajak teman dgr educational talk. Betullah tu. Bukannya dia ajak pergi dangdut talk tapi pergi educational talk. Itu baru kena tipu. Bab brainwash2 tu, biasalah. Diorang nak suruh ko beli program Score A lps tu ko berniagalah. Bukannya susah sgt berniaga Score A ni pun. Jemput org beli program pendidikan je. Takde paksaan pun. Kalau minat beli, x minat jgnlah beli. Senang je.

Adinda said...

Aaaauuuuu naper panas montot tu?
Banyak modul tak laku ker?

Score A Fans said...

Modul apa yg x laku??

musbiaggi said...

ehh ada anjing sesat kat sini..ala kesiannya

Adinda said...

Kasi sepak montot laju laju mus

tinkerbell said...

i don't see anything y educational pun about the talk. it's all about money and making profits. well said, it's all about business. kat situ, mmg nmpak mata sume orang mcm ni dah ($.$). kalau nak cerita kwn tu tipu mcmana, rsenye kne hurai pnjg menjela lah. jgnlah sbb ni ilang kawan. takut lps ni, satu-persatu kwn dy ilang.apa-apa pun, even kita nak ajak orang ikut kita dgr ceramah ustaz kat masjid sekalipun, kita kena clarify all the details about the talk. bukan simply tipu orang semata2 nak heret dengar talk yang entah apa entah.

Score A Fans said...

Kalau kwn ko cerita dgn terprinci, lebih baik x payah bawa ko pergi dgr taklimat tu. Aku rasa kwn ko x tahu nak cerita mcm mana. Jadi dia bawa ko pergi sana utk dgr. Pd aku ok le tu, walaupun ko rasa tertipu tapi sekurang2nya dia bawa ko pergi taklimat pendidikan. Bukannya jemput pergi merempit ke, merompak ke, simbah asid pd muka org ke, melanggan pelacur ke, memecah masuk pangkalan data ke atau perkara2 buruk yg lain. Kira beruntung ko dpt kwn baik mcm tu.

Score A Fans said...

Bab duit2 tu pulak, terpulang pd diri masing utk menilainya mcm mana. Mcm ni jelah, aku ada jual program Score A ni kpd sepasang suami isteri utk anak mereka guna. Slps beberapa minggu anak mereka guna, mereka kata program ni bagus & mmg menjimatkan berbanding buku latihan serta htr kelas tambahan. Alhamdulillah. Jadi mereka pun cerita kpd kwn2 mereka ttg kebaikan Score A ni, kebetulan kwn2 mereka berminat nak beli & tanpa mereka sedari, mereka dah dpt byk bonus drpd Score A apabila kwn2 mereka pun buat perkara yg sama. Kwn2 mereka pun dpt bonus drpd Score A krn mempromosi Score A ni kpd org lain. Begitulah seterusnya...

Adinda said...

Apa kau merepek ni baahaaalollll???

Tiba-tiba teringat citer p ramlee. Tajuk apa eh?

Score A Fans said...

Merepek amendenye Adinda??? Jelaskan bahagian mana yg merepek? Takpun ko beri kenyataan yg lain. Boleh jugak aku beri komen yg lain

Score A Fans said...

Selamat Menyambut Nuzul Quran.. Marilah kita bersama2 memperbanyakkan bacaan ayat2 suci Al Quran. Semoga khatam sekali lagi dlm bulan Ramadhan ni. Amin..

musbiaggi said...

ape ke bingai sangat..cakap ajer la direct.."jom aku nak ajak kau pi talk skor Ass"..ni dok cerita educational pekebagai semua....

berterus terang aje la..takde org rasa tertipu..sama la jugak mcm kes geng unstopbebal..kami bukan MLM, kami halal, ada panel bla bla bla..tapi hampehhh..

may be bagi geng al kupiah el jason Newsted err kok ni tipu sikit sikit takpe..kira OK la dari pi karaoke

tinkerbell said...

whatever it is. tipu tetap menipu. fullstop. no more argument about that. kalu setakat dgr talk ni pn boleh perdaya org utk tipu dgr apatah lg the whole system and product. benda nih promote manis mulut je. kalau betul product tu bagus, berani ckp la.."nk dgr talk score A".

azwan said...

Kejadahnye taklimat pendidikan?! Kalau dah namenye pun MLM, product tu dijadikan alasan je nak songlap duit org lain. tepek la product suci murni halalayan toyyiban barakah hebat nak mampus lahanat sekalipun, MLM tetap MLM, fokus nye duit, bukan nak belajar. Melayu celik bijak pandai takkan masuk benda2 low class gini. Alasan nak menghalalkan cara.

MLM jual babi dengan MLM jual score A. Ada beza? tarakkkkk. Dua2 investment bodoh yg mengharapkan keuntungan dari titik peluh org lain. Dua2 kerja amatur, terkinja2 nak duit. Ilmu zero.

Dah pum pang pum pang hisap untung mcm lahanat, last2 sebut pasal Nuzul Quran. Fuhhhh...sungguh baik..sungguh hebattt. Kalah aku. Sungguh suci murni aduii. meh2 buat menantu. Score A gerenti suciiiiii punyaaaa..

nurfauzi said...

encik skor A..

Pasai brainwash tu, sebab tu le ramai yg terpedaya join score A. Kalau semate2 produk, tak ramai yg nak. Pasal promote RM ribu2 la orang kelabu mata. Nak brainwash kalau 1 to 1 tak jadi. Jadi mase preview skor A tu, dah kena kepung dengan agen, dengan leader, kite sorang terkulat2, tu yg kebanyakan brainwash berjaye. tak ke psycho kalau ramai2 tu basuh kau sorang.

Pasal produk pun, ramai jugak le agen yang tak tahu...

Tidak semua yang sesuai belajar online ni. memang tak dinafikan kaedah ini ade kelebihannye, tapi tak semua orang sesuai. ramai orang lagi selesa guru ade depan mata mengajar.

Kalau udah ramai agen skor A dalam satu daerah tu guano cite? Ke mane nak dijualnye tu? Kalau dah ratus/ribu agen kat satu daerah, nak jual sane orang tu dah beli, nak jual sini, die pun agen jugak. nak jual kat depan sane, anak die leader skor A. nak jual kat belakang nun, orang tu pun jual jugak.

Don't talk crap about the idea that the portal can be market at other place/region/state or via internet. it's bullshit.
Ape ke halnye si Udin tak dapat jual score A kat daerah die, kena pi jual negeri lain. tup-tup kat kawasan tu pun beratus/beribu jugak agen. lagipun bukan semua orang ade akses/kemudahan internet dan bergerak pegi tempat lain. nak2 yang jauh2. yg dah income ribu2 gagah la lagi.

Memang takdenye income riban-riban kalau takat jual product sesaje. nak kaye mlm ni mesti rekrut ahli banyak2 kat bawah punye. confirm!

tinkerbell said...

i'm sick of Score A. seriously sick. rasa cam nak vormit je.

SyiQiN KenShiDo HeBaT said...

ehh2! korang macam byk mngata kt scoreA,aku dgr citer blog ni akan dibawa ke hadapan admin scoreA,cmne ni??mati aku yg terjebak dlm blog nih!

Adinda said...

Amende ko cakap ni minah?
Cer cuba revise ayat tu kasi orang faham. Tak belajar bahasa guna skor A ke??

DoDoBiRd said...

NorAsyikin AbdulAziz - student Kolej University Shahputra kos Pharmacy, 2010 . <-- so duk kolej shahputra x ckup duit wt skor ass ye cik adik? :P :P

saye suke troll x bape nk pndai anonymous ni :P boleh saye troll dier balek~

Adinda said...

Sepatutnya cik syikin ni yang guna tusyen skor A belajar bahasa melayu sebelum jual kat kolej uni tu. Baru la boleh laku dengan hebak!! Ini nak tulis komen pun tergagap. Camna nak close deal ni beb? Haishhhh...

nurul said...

granpa aidid,
thnx to granpa,saya x t' jbak masuk dz skorok A- program.hari tu ntah camna ter'attnd' depa punya seminar.dri mula sampai la habes dok sok sek psl earning 50k tiap2 bulan tak tau nak buat ape.free-risk bznss konon.go to hell la!
to skorok A- ppl,
get a life!!takkan la raya ni pun korg dok edar flyers kt hospital ngn mall kot.nak duit 'kerja' bukan dok menjaja air liur je.

BellaGrey said...

AM is a grandpa? Dem you're old... Still, can't help imagining AM as a sexy ass hot grandpa like George Clooney or Harrison Ford..yumm...

Or are you more like Papa Smurf? Bwahaha...

Adinda said...

Lalalalalalalala (to the tune of the Smurf)

Hikhikhik

Ezzat said...

http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/222-multi-level-marketing-menurut-shariah.html#comments

berfikir sejenak

Arif Aiman said...

bro...aku dah buat entri.. aku kredit kan ke blog kau.. so, kalau ada masa,, tolong view,, dan tolong perbetul mana salah silap ya..

please..

http://aimanayie.blogspot.com/2011/10/score-ialah-scam.html

Ezzat said...

salam..

yang aku nmpk kt sini adalah dye punye syrikat adalah syarikat teknologi maklumat..dyeorg mule dri thun 1998..tpi kenshido international sdn bhd bermula dgn nama dulunya nama edu-2u portal sdn bhd.starting pada tahun 1999..klu syrikt y kt atas nk sman..mungkin pada nama program iaitu score a programme.ianya same..kenshido lancarkan score a dlm tempoh percubaan pada tahun 2002 hingga 2005 ..itu adlah tempoh percubaan...tpi straight a y kt atas tu mmg dh strt awl dri 1999..klu saman pon..saman pada nama..sbb progrm y sma nama..syrkt kenshido dah pon wt research and devlpmnt (R&D) sbnyk 4.5 juta dh kuar..aku rse klu bab saman ni..juz bro aidid kemukan lebih lanjut..n pasal budak cina berdua tu..aku xfhm knp dyeorg perlu nk melabur? ini buknnye program pelaburan..aku akn cube cri kebenran ape y korg perkatakan..dan setkat ini..ape y aku tgok..korg betul2 ckp score a ni scam n sistem pyramid..=) aku akn cari sbb2nye korg ckp cmtu..sbb aku ad bace y upline dpt duit smpi level 4 shja...ok lah..aku akn cri kbenrnnye lgi..yeehaa!!

yang benar
paling suke konflik!

Ezzat said...

ni daripada kpdnkk ape itu skim piramid

Skim Piramid
Promosi semata-mata atau terutamanya melalui perekrutan berbanding dengan jualan barang-barang.
Bonus dibayar semata-mata atau terutamanya melalui perekrutan berbanding dengan jualan barang-barang.
Kontrak bertulis tidak disediakan.
Pembelian wajib dikenakan sebagai syarat untuk memenuhi kehendak kelayakan atau permulaan pembayaran bonus.
Dikehendaki membeli barang-barang dalam amaun yang tidak munasabah. Tidak diberi kebebasan sepenuhnya dalam pembelian tetapi didesak membeli pakej untuk mendapat bonus.
Dasar bayar balik barang-barang tidak disediakan.
Dasar beli balik tidak dibenarkan atau disediakan.
Kehendak struktur yang ketat bagi kelayakan untuk dibayar bonus.
Pengunduran diri tidak dibenarkan.

Ezzat said...

no syarikat leh berubh x??

y kt atas tu no syarikt kenshido tu adlah 556600-A

tpiaku search kt kpdnkk ni no dye = AJL931448

hasif said...

Beri Laluan

awas cicak tokek di sini

Miecyber said...

Simpati...

MyKad Gergasi
Taman Negara Package
Travel Online Shopping

Unknown said...

Setahu saya:

Kenshido International Sdn Bhd, dahulunya namanya Edu-2U Portal Sdn Bhd. Diperbadankan pada tahun 2002.

Sebelum 2002 Jason Kok, buat direct selling, jual juice noni jer.

Program Score A dimulakan oleh Encik Kamal bersama abang dia ngn adik ipar dia pada tahun 1998/1999. Adik ipar Encik Kamal, Nik Azman pada waktu itu juga merupakan salah seorang pengarah Cerdik Publications Sdn Bhd.

Asalnya program ini dipasarkan melalui website mereka, ia itu www.schooltoyou.com

Jason Kok adalah kenalan Encik Kamal sewaktu mereka bekerja bersama disebuah bank pada tahun 80'an, dan sebenarnya Jason Kok bekerja di bawah Encik Kamal waktu itu.

Pada tahun 2002, tertubuhlah Edu-2U Portal Sdn Bhd, di mana Encik Kamal mempunyai 30% saham dlm syarikat ini.

Tujuan syarikat ini ditubuhkan adalah semata-mata sebagai syarikat pemasaran utk memasarkan program ini.

Encik Kamal telah menghabiskan masa lebih setahun dpd tahun 2002-2003 utk menyiapsediakan syarikat ini agar dapat beroperasi.

Jason Kok adalah seorang buta IT, dan kalau suruh buat karangan pun mesti berterabuh (Kepakaran Jason dlm bidang lain ... sweet talking, bull shitting & conning people kutt!!) Memang Jason bergantung penuh kpd Encik Kamal pada waktu itu.

Skrg ni apa info yg dimaklumkan kpd semua dealers Score A on the history & beginnings of Score A & the company is one big lie, mastermind by Jason & his wife, Jane.

Manade syarikat tu belanja sampai RM4 juta R&D? R&D apabenda? Seblom tahun 2002, Edu-2U Portal (yg skrg ni dinamakan Kenshido) tak ujud pun ... yg buat semua adalah Encik Kamal, abang dia dan adik ipar dia ... Melayu semua!

Dan saman yg telah dimulakan, bukan nak saman mintak duit ... skrg ni saman "pecah amanah" ... Ni dah jadi kes "criminal" bkn kes "sivil" ....

Setiap ringgit yg keluar dpd syarikat itu kalau digunakan utk beli banglo peribadi, bangunan Score A di Kota Dsara tu kalau telah guna duit syarikat tapi dibeli atas nama org lain, maka itu pecah amanah namanya. Hatta walaupun satu ringgit yg disalah gunakan, maka haruslah mereka jawab, kerana di dalam satu ringgit itu ada hak org lain.

Dikhabarkan, Jason Kok tak pernah submit Kenshido punya financial statements kpd pihak berkuasa, dan marketing plan yg digunakan skrg ini, berbeza dgn marketing plan ug diluluskan.

Terlalu byk persoalan yg mencurigakan sekiranya Jason dipanggil ketengah utk memberi keterangan.

paanumi said...

assalamualaikum..
name saye muhammad farhan bin ahmad nadzri..
baru due bulan dalam score a dan telah menjana pendapatan sebanyak rm 50o0 sebulan..
alhamdulillah~~..
awak semua tak tahu pokok pangkal kisah tentang score a ,jgn la sebar cite kat sume org..
score a dapat pahala buat anak org pandai dan dapat ubah kehidupan pada mereka yg kesempitan hidup..
tp persoalan nyer kenapa anda semua buat dosa fitnah score a?..

Nan said...

Wa'alakumussalam.

You didn't read the entry, did you?

Aidid Mu'addib said...

Geng matremp meleis yg join ScoreAss yg sungguh2 bersedekah dgn rela hati pada Jason Koksaka tu semua memang species tarak baca punya olang beb... kalau pandai baca, takde nya akan jadi kulibatak apek scammer buat skim piramid yg menganiaya bangsa sendiri deeerrr...

totallyasminspies said...

ehem, nak tanya laa kalau skor A ni betul menipu knp KPDNKK tak ambik tindakan dan benda ni masih berkembang dan terus berkembang? kalau menipu duit orang, Bank negara dah bekukan duit yg keluar masuk dari Kenshido. haihh senang cerita, pergi buat report polis suruh tangkap Jason Kok tu. daripada korang cakap2 mcm ni, dah la tak berasas, serupa orang jahil. kesian.

moped said...

kalo da nmenyer MLM, n skim piramid..samela 2.ape la bodoh sgt..2la, lain kli byk2 membaca artikel2..type MLM kt google o yahoo.baru paham ape bnda uh sume..
kepada AM, isu ni smakin serious skg, n rmi anak2 muda yg tjebak dek tpedaya dgn pulangan lumayan..kalo pk logik akal, bnda uh sume mmg btol melalui PENIPUAN dan PAKSAAN!..bila mate hati dikaburi wang ringgit, nila jadinya..bukak bisnes sendiri lgi bgus..kurg2 xmenipu duit org!

Akillah Sabli said...

SESIAPE DISINI TLG BGTAU SAYE SIAPA AUDARA AIDID NI? PAKAR MOTIVASI KE? PAKAR EKONOMI DUNIA KE? IKON MAHASISWA KE? PENGKAJI SISTEM PERNIAGAAN KE???? TOLONG SESIAPE JELASKAN KEPADA SAYA SIAPA DIA UNTUK BERKATA-KATA SEDEMIKIAN.

Akillah Sabli said...

Pandangan saye... SEBAB BANYAK ORANG MCM DIE NILAH ORANG MELAYU SEMAKIN KEBLAKANG.! TAKUT RISIKO! X BRANI! X YAKIN!---- melalui ayat2 beliau pun kite tahu beliau ni org mcm mne.. xkn nk biakan org mcm ni meruntuhkan semangat orang melayu! asek nak layu ke!

Adinda said...

Itulaa. I pun rasa aidid macam tu. Melayu banyak dah layu dari bangsa lain.bila kita nak maju kan! Boleh shopping2, simpan duit pergi haji, bagi duit to parents. Iskkk aidid ni teruk tau.puk montot baru tau kan akillah kan?

Rassendyll Rudolf said...

Aidid pemfitnah,penjatuh ekonomi orang Melayu, dengki dengan kejayaan org lain, dan yg plg penting dia dah diliwat Mata Hati Team,haha

ckit crita said said...

aq bru ja p talk edata(score a) nih ptg td. kwn yg aq knai 5 taon yg ajak aq p. ntah pasaipa x pasai2 lps jumaat td dia kol aq ktanya nk ajak aq p jumpa marka lar, nk cri bju raya lar (mentang2 lar nk raya x lama lg.) aq pon dah kecian lak kedia pon follow jerrr. elok smpai ja kat traffic light (nek moto masing2) aq tnya lar nk p mna.? x rasa mcm jaoh dah kar nih. (cbb igt nk g cr dlm area perlis ja, ni tgk2 dh ad kat traffic light ke jitra) dia kta nk p cri bju rya. aq pon dgn lilekkkkk ja follow baek lar. kwn yg baik lar katakan. smpai ja jitra mmg pon p cri bju raya. tp mcm x bersungguh ja aq tgk. jln2 dpn kedai ja. tp x msk tgk langsong bju2 hok belungguk pnya byk kat kedai uh. mula lar rasa weird. last2 naek moto plak ajak ikot lg. follow lar lg aq ni pon. ttiba ja smpai kat stu rumah kedai lar cng cita. dia ajak msok sat. ad keja sikit kata beliau. follow lg. elok nek tangga office uh. aq tnya lg ni ag bwk aq p mana.? beliau brkata ada lar bnda aq nk share ngan ag ckit. aq pon follow msok duduk diam2 ja. mai abg hensem ni duk bg ceramah pasai kwangan. awai2 mmg best crita pasai cara nk jimat duet tp elok dkt last2 nk abeh tuh. bru bukak crita bab commision based biz yg blh menjana pendapatan anda. hahhhhhhhh. aq mula duk tringat bnda2 MLM lar. cbb mmg pnah trbaca bnda MLM ni kat fb. elok abeh talk abg hensem uh. kwn aq duk suruh isi borang plak dh. suroh p sungai petani plak. tp kna bayar rm70 dulu. dia kta dulu masa dia p kena rm300. ecece. teknik pujuk rayu jualan muarah gila nih har. siap nk blnja aq lg. ni so esok aq nk buat2 bgn terlewat ja lar. jd x berminat dh bnda alah nih.

plg x bez duk sembg psai duet ja. pastu geng2 depa duk buat rancak tepuk tgn lar. waktu suruh isi borang uh pakat duk kena ragging ja ngan geng2 depa. duk crita income msk minggu2 rm1500.

Spendols EmpatSegi said...

MLM : MeLayu Mampos

kumar Purushothaman said...

IPO Project!!!
Want to earn money like crazy...Come n join us.
No product Selling, No Requirement, No MLM & No Scam
we are looking for potential investors only.
For more info pls visit my blogspot

www.vggreatinvestment.blogspot.com
You also Can Register Free Account
Ref:155555575384
we are Only Looking for A person Have Big Dreams.