And so it is...

Tuesday, June 14, 2011

Permata Hijrah Cilanat... Al-Kopiah Lagik, Haiya!


Al-kesah hari ini, aku bawakan korang hikayat dua orang Kelantan yang cuba untuk jadi entrepreneur yang hebak... dengan menggunakan kaedah mengelentong orang Islam lain jual produk merapu... yeay! Pernah dengar cerita pasal syarikat Permata Hijrah? Tabib pakar mata bahalol yang perasan dia orang lebih terer mengalahkan mana-mana ophthalmologist seantero dunia? Ini memang geng barua tak reti bahasa tak tahu malu punya cacing kerawit dalam kolon ni. Yang dia orang kesah - duit duit duit, dengan cara - scam scam scam. Jual benda merapu dengan harga mahal nak mamps, lepas tu janjikan produk ntah apekejadah yang boleh menyembuhkan rabun jauh dan dekat, boleh kasi semboh glaukoma, boleh kasi sehat saraf mata (what the...?) dan boleh kasi mata korang nampak body awekz dalam baju dan kain (kasi transparent gitu) - I kid you not man! 

Sure, I'm kidding like crazy about the last part... but these Permata Hijrah al-kopiah jokers are just plain psychos. No doubt about it. That, I am not joking. Freaking dumbshits, that's what these people are. And they use religion freely as a selling point... dumbasses.

Go here: Permata Hijrah


Tabib yang ada kitab-kitab lama kepala bapak korang la dol! Aku kenal banyak ustaz dan guru agama, dan aku respect dan segan nak buat atau kata sebarangan bila aku bersama orang-orang yang sebegini - tapi, kalau geng yang sesat jalan seperti scammers Permata Hijrah ni yang menggunakan "kopiah" dan sentimen keagamaan untuk buat scam kepada umat Islam... itu dah jadi agama apakejadahnya dey? Baik yang berkopiah macam 2 bahalol kat atas tu masuk agama Hindu aje sudah... pegi weil weil kat boss Krishna tangan lapan bila ada masa lapang hujung minggu. Kalau tak busy scam orang laaa...

Anyway, 2 tahun lepas, scam dia orang ni dah terbongkar dan ada keluar dalam paper pasal benda ni - dan Kementerian Kesihatan ada ambil tindakan - cuma, nampak gayanya 2 mastermind tu masih "at large" dan tak masuk jail lagik... shit! Pehal bang? Sumbat aje la masuk penjara 5-6 tahun. Selamat duit orang Melayu - sebab walau bagaimana sekali pun ada pengumuman atau berita akhbar keluar tentang apa-apa scam kat Malaysia ni... mesti ada segelintir orang Melayu ni yang tak pernah up-to-date, dan mesti ada jugak yang masih bercawat daun kayu sebok memburu babi hutan montel yang berkeliaran dalam hutan. Meaning, terlalu ramai orang Melayu tu yang masih blur tentang banyak scam yang berkeliaran, dan kumpulan Melayu yang sebegini yang disukai oleh mana-mana syarikat scammers... especially MLM tu semua ha. 


Tapi, Permata Hijrah ni MLM ke tidak? No, it's not... or is it? Dan apa yang di jual tu bang?


Ubat titik mata yang berharga beratus ringgit... wadefaaaak yu damfaaaak? Ubat titik farmaseutikal yang dikaji secara saintifik bagai nak rak selama berpuluh tahun, dan digunakan dalam rawatan perubatan pun hanya berharga dalam 10-20 ringgit sebotol (malah CMC eyedrop untuk rawatan conjunctivitis hanya berharga <RM5 aje), tapi produk Permata Hijrah tidak wei! Dia orang jual harga mahal gilabab sebab ianya boleh menyembuhkan penyakit glaukoma dan kasi rabun mata sembuh... NOT! 

Anyway, every single product from Permata Hijrah were useless scams - but some stupid meleis will buy it nonetheless. Siap ada alat urut mata untuk kasi segar balik tu ha - bak sini RM119.90 bang. Dan ubat-ubat untuk mata, telinga, resdung tu semua hanyalah air normal saline yang diwar-warkan ada campuran whatever ntah. Dan ada jugak ubat tu yang ditambah steroid - gilos dowh! Nasib baik jugak KKM dapat detect scam ni.


Semasa Permata Hijrah ni dulu tengah rancak mengelentong umat - bzns memang longkah beb. Mamat 2 ekor al-kopiah tu masing-masing ada 525i dan Merc CLS dan scooter dan PlayStation3 dan ntah apa lagik ntah. Everything bought in cash! Itu kata informer aku la (macam sedara salah sorang mal'un tu gitu), which I don't really care much about, because cars are just cars... and that info is irrelevant. But scams products that can harm people's health, now that's a different story. 

Btw... ini 2nd time aku jumpa orang buat scam yang beribu-pejabat kat Wakaf Che Yeh, Kelantan. What's in Wakaf Che Yeh anyway? Ada aura kelentongan kat sana erk?


Eh... sapa-sapa yang nak join sebagai ahli Permata Hijrah dan dapat diskaun produk... silakan bang. Hanya RM100, anda akan dapat kad seperti di bawah. Hebak mung! And whatever the fuck does 100% Guiness means man? Genuine? Guiness Stout? Gullible? Whaaaaaat?


These 2 are the masterminds - Tabib taik kucen yang ada banyak ilmu daripada kitab-kitab lama daripada Pattani... yeah right! Kitab cara mengelentong ade leeeee...

Where am I going with all these? Permata Hijrah ni dah berkubur dah, kecuali kepada mereka-mereka yang baru keluar hutan dan baru tanggalkan cawat dan dah start pakai kain pelikat. Like I said above, apehal mamat 2 ekor kat atas ni tak masuk jail lagik? KPDNKK dah jejak dia orang ni ke belum? Sebab dah ada scam baru yang berbau pekong sedang berkeliaran di luar sana dan ianya "fresh from the oven"... dan ianya berbau Wakaf Che Yeh with a new twist!

Memperkenalkan:


PELAN PEMASARAN

KONSEP PERNIAGAAN :
1 )MODAL
2) KERJA
3) PENDAPATAN

MODAL
- Anda hanya perlu menyertai perniagaan kami bermodalkan serendah RM 90 ( Sekali Seumur Hidup )
- Dengan bermodalkan RM 90 tadi maka anda akan dapat menikmati ganjaran dan perkhidmatan seperti berikut :
1) Pendapatan Sehingga RM 1,050.00 Sehari @ RM 31,050.00 Sebulan
2) Mendapat Ruang Iklan Didalam Laman Web (anda boleh mengiklankan apa saja perniagaan anda melalui ruang iklan ini).
3) Sistem Dalam Laman Web (Dengan sistem ini anda boleh menjana pendapatan Sehingga Berjuta-juta Ringgit Tanpa Henti).

KERJA
- Anda hanya perlu memprosmosikan perniagaan ini kepada seberapa ramai kenalan anda. Paling Kurang kepada 2 orang rakan. Dalam erti kata lain.... cari 2 orang rakan yang ingin mendapat RM 31,050.00 sebulan dengan hanya bermodalkan RM 90 sahaja. Sungguh Mudah!!

PENDAPATAN @ BONUS
- 2 Bonus Disediakan Untuk Anda :
1) Bonus Tajaan Langsung = RM 28.00 Seorang
2) Bonus Pasangan = RM 7.00 Sepasang


SKIM PIRAMID BERPRODUK PULAK BEYBEH!
Dengan modal RM90, boleh dapat RM31K sebulan.
Woweeweee! Hebak Muh! Woohoohoo!
Dan tanpa lesen AJL1993 whatsoever!

Tapi, apa kaitan Permata Hijrah dengan Mahligai Bidadari? Produk yang sama ke tak?


Produk lebih-kurang itu jugak, dan bermungkinan besar memang sama pun - bungkusan aje lain, dan harga produk-produk tu pulak semua kasi UP sket... MLM la katakan beb. Sapa la Melayu bangang yang akan beli sabun harga RM25 dan RM51 setiap sebijik... wadehel? Produk ntah hape-hape la yang nak dijajap - tanpa ada pengawasan perubatan, tanpa ada piawaian, dan tanpa pengawasan KKM... tapi mengaku macam-macam dalam promosi produk sampai tak hengat dunia. Testimoni buatan tangan bersepah-sepah merata-rata. Really scammers damfaks... haiya ustaz! Ustaz jenis apekejadahnya korang neh?

Anyway... kembali kepada soalan tadi. Apa kaitan Permata Hijrah dengan Mahligai Bidadari? Dan bila la KPDNKK nak sumbat 2 bahalol tu masuk penjara Kajang? Memang tak abis-abis la mat rempit berkopiahnya nak scam sesama umat Melayu, demi duit seciput untuk bekalan ke liang lahad. Sampai bila beb?

Samting rong betui le kome ni weh... ajer ngan yer!



Amateurs...


Elok hantar Kung Fu Monkey aje... kasi satu das tapak kaki.


P/S: Thanks to Abdullah for the legwork on this report... this is for you.



198 comments:

ikhsan said...

1st.hehehe

RudyShahrin said...

siyess...lama dah aku sangsi ngan permata hijrah nih...

Goblogz said...

siot

qabinreich said...

http://www.facebook.com/DontBlockFS

ikhsan said...

btw..ape dorg suke sgt MLM ni ye..kalu conventional biz pun leh gak dpt duit..bukak kedai runcit ke..lagi laku.... @@

Adinda said...

1st time top ten. Weeeeee..

Ada duit buat lasik ler. Sengal.

Lagenda Buaya said...

woooo........kawe xdok idea mn nok komen.

Malik Ramli said...

Penipuan demi penipuan. Sepandai-pandai tupai melompat... satu hari akan jatuh ke tanah jua.

Bomoh Hujan said...

hahahaahaha kung fu monkey... x tahan der hiihihhihi

Aidid Mu'addib said...

Wei! Ada seorang ophthalmologist singgah kat sini kejap tadi... dia cakap: I LIKE...

Syai Kamar said...

Kalua darah MLM dah mengalir dlm badan tu, ape2 pon tetap di MLM kan jugak. Thanx AM. Bro memang mantooopp!!

vw: suarati (suarahati aku)

Zam DiEnd said...

mata kamen rider DiEnd paling sempoy drp mata2 kamen rider yg lain. nice info :P

blubangg said...

omfg.wat a frickin coincidence.aku br je komen psl permata hijrah ni kt site ni (http://beritasemasa.com/scam-permata-hijrah-tipu)..

gila la ramai penganut2 permata hijrah dok kasi komen kt site tu..mmg taksub gilabab haram jadh depa tu haa.ambik you.kn dh kena ngan aidid..

(hensem la photo aidid hr ni, mcm budak fresh grad yg still ranum jambu gitu..choiii..)

Bawang Besar said...

Al-kopiah lagi. Kalau pasal duit,al-kopiah ke, al-serban ke, al-jubah ke, semua hanya nak mengelabui mata orang ramai jek,padahal tetap haram jadah...

Bux Bug said...

nk wat cmne...wakaf che yeh tu pusat perniagaan...dr makcik yg jujur bawak hasil dari kebun sndri smpai la bomoh kaki lima n bomoh yg ada downline

Mudahbots said...

arghh lambat lagi... x per top 20..

hyelbaine said...

What the fornicate?! 90 bucks turn to 20,000? How much ROI is that? 2000%??

And how many rectal-holes believe in such a return? Seriously, MLM? These 2 mental-farts are better of on Wall St. rather than some pathetic MLM.

I'm still shocked that people believe that a 2000% ROI in ANY given period of time is possible. I mean, seriously, 90 bucks to 20000 in 10 years is near impossible lar wei!

Sapa tak nak baca boleh skip this line and to the next comment but I seriously have got to say this...

APASAL MELAYU NIE BEBAL SANGAT AAHHH????!!!!

And yes, aku pun Melayu jugak ok?

Fornicating shite

Aeti Amira said...

100% Guiness tu lawak
apakebenda tuuuuuuuu weh??

Mudahbots said...

eh, kebetulan la alamat dia sama... ehehehe... cam best ajer..

anak liar said...

erk....

Polis Karma said...

adoi ustat2 sengal ni..

kalu nk menipu org pun at least bg la address yg lain sket. br REAL..

kn dh trkantoi ngan bro aidid..

che maneh said...

naseb baik aku x bangang tpedaya dgn benda nih.

Nizam said...

aidid tolong la jadi menteri KPNKK.buat akta banned terus product mcm ni!nakhorommm btol la mereka2 ni

kokoro said...

he..he.dah lama x pg wakaf che yeh.Mesti ophthalmologist usm,hkb hepi giler dgr citer ni

http://aniesandyou.blogspot.com said...

smpi bla la penipuan akn berakhir??? sila la jwb wahai pengusaha2 melayu...

Yang best tentang Julai 2011

Adam Roeslani said...

Hari hari ada pembongkaran. Nampak sangat bisnes orang kita ni nak menipu.

-thethinker- said...

mana melayu tak bebal , bodoh , jakun ( kesian kat jakun -org asli ) , stesen tibi no 1 melayu TV3-suku anjur Karnival JOM heboh , Permata Hijrah pun masuk .. melayu bodoh pastu blame cha ya nun alif ..ni laa bodoh sombong.

noor said...

askm

saya ni kira seorang mangsa Permata Hijrah ni la.Anak saya mata kirinya ada sindrom lazy eyes, mmg takde ubat cuma doktor suh buat patching je.kami spent dalam RM500-600 la,buatla 2 kali treatment sehari.lepas 6 bulan, dah 2 kali doktor check up mata anak macam tu jugak..sekarang ni dah stop..pasal takde apa effect pun.

Mama Rocks said...

pembongkaran demi pembongkaran..bagussss

Asyraf said...

Cawangan dekat wangsa melawati tu dekat rumah aku......

Perasan jugak ade cawangan permata Hijrah situ.... 2 minggu lepas kut baru tuka sign board kepada Mahligai Bidadari.....

rizal said...

abg ipar aku doc mata kt kuala terengganu ckp byk kes jangkitan mata pasal pkai menatang pemata hijrah ni la... byk nye cikgu...

raptorarena said...

permata hijrah..

produk2 islam ni biasanya banyak back up dia..then tunggu ah tabib2 tu datang sini..boleh kita 'berdiskusi'..

but i know..in the end, they will say,

"awak cuba dulu produk kami..baru rasa keberkesanannya..jangan fitnah sebelum cuba..assalamualaikum.."

same weird scammers line..

sensible said...

I believe the ROI is around 22,222%..

Correct me if I'm wrong but usually we had to think carefully if the investment promised 2 digit return..

more than 2 digit if must be in drugs,human trafficking or MLM hahahaha..

Melur Netti said...

mmg aku benci tgk orang tunjuk baik dengan pakai kepiahhh...

oonmachine said...

aidid tolong sepak punggung ecosway pulak..pliz pliz

Khairi said...

kretif la depa reka nama. mahligai bidadari. perkgh.

Sicher said...

HUNDRED PERCENT GUINNESS

^

Apa neraka ini? What the hell?

Sicher said...

"jangan fitnah sebelum cuba"

Dah pernah try. Cermin mata "terapi" tu cuma urut bahagian kulit dahi. kononnya lancarkan circulation > mata jadi elok

Asked them about ocular physiology, diorg taktau. diorg kata "Ooo testimoni pelanggan ada cakap begini begini...." tapi kalau pelanggan tu tipu/orang dia jugak macam mana?

Does not compute

aaron said...

Gilos diorg neh. main main ngn mata org. Mata adik aku kena infection pasal tak bukak contact lense masa tido tu pun dah menggelabah dah. masuk wad 2 3 hari beb. Mata tu the most important pancaindera. jgn main suka titik masuk ubat ikut ckp tabib tu. Tuan tabib Ali baba Bujang Lapok lg baik perangainya.
En. Aidid, raga ape kt profile picture tu? ke topi shogun tu?

Sukasuki said...

rasanya dia nak tulis genuine, tapi sebab tatau dia bantai la guiness.. ish ish..

ska said...

gua mmg fuck permata Hijrah sejak iklan "anda sangguk menghabiskam beribu2 ringgik untuk masah kaki masah lutuk, tapi anda tidak sangguk menghabiskam sedikit wang untuk masah mata anda.."

whutta fuckin slang u r using muthafukka?! tup2 memang scam tahap anjing... bravo Aidid!

ojah said...

woishhh.. kantoiiiii... bagus arr pembongkaran nih..

saya antara yg bute mate beli permata hijrah masa mula2 dia hot dulu.. tq AM.. kali nih bidadari bidadara.. sorii arrr...

jasamu dikenang :)

shindosai said...

good job aidid. :D

azwan said...

2 ekor kambing berkopiah kalau dah tak dapat masuk medical school, jgn nak berangan nak jadi doktor. doktor haiwan pun jangan.

Kalau pegi mana2 Opthal clinic, sebut je la permata hijrah ni, konfem dorang berangin, allergic! staff nurse pun menyumpah permata hijrah ni.

Ni kes sama macam AC Mizal la, dah habis satu, satu lagi. Karang si HPA bangkrap, buat plak scam lain. Scam tak sudah2 sampai hujung dunia. Otaknye dah dididik gitu, mak bapak nenek atuk pun gitu. Satu keturunan bodoh unlimited. Bodoh pemalas nak belajar, tak dapat masuk medical school nak buat hal. Sama la si Tuan Haji Ismail bin Ahmad, taikun HPA dgn 2 ekor kambing ni. sama jek. samaaa!!

Nero said...

seorang lagi tokoh penjual agama murahan..

Visi Optometri Sdn Bhd said...

I'm Optometrist and when the things came out 2 years ago, jenuh gak menjawab kat client2 aku.

Prof Madya Dr Muhaya once said live on ikimfm, this is a scam. How come one single solution can cure all the eye disease? Macam ni tutup semua spital, totop skolah Ophthalmologist etc

badry azahary said...

oooo seyes... tenkiyu la billy
..
ade gak sedare mare gune.. dah nak dekat pegabeh beribu dah.. mate stil kelabu gak...

btw tq.

Marhaen Kacak said...

aku dah kuar penjelasan pasal mende ni dah lama... tapi biasala... orang susah nak terima

bile cakap pasal permata hijrah ni, orang akan ckp aku nak kondem bisnes orang melayu la... aku jeles la...hmmm susah betul... kalau nak betul2 tau fakta di sebalik permata hijrah..meh baca siri artikel aku ni...

Ulasan Permata Hijrah Dari Persepektif Berbeza Seorang Optometrist :

<>Permata Hijrah : Bahagian 1

<>Permata Hijrah : Bahagian 2

<>Permata Hijrah : Bahagian 3

<>Lagi-Lagi Permata Hijrah

Lagi sekali aku nyatakan ni bukan kerana jeles pasal kejayaan PH..tapi ni pasal tanggungjawab aku kat masyarakat..huhu

anyway..thanx aidid 4 explanation dari perspektif yg berbeza..good job

uculer said...

dan aku tak faham kenapa org yg kena dgn benda-benda scam gini tak nak report dekat tribunal ke apa.

ada ustazah dekat rumah aku ni sampai rabun mata dia kene gosok dgn menatang permata hijrah ni. kononnya, sebab nak kasi elok mata. eksikius me, aku kerja lap-lap meja je jadi tolong betulkan aku, kalau gosok mata bukan boleh calar kornea ke?

yang aku pelik tu, dah sampai rabun, pegi hospital, tapi tak nak report polis? why wei WHY?

kadang-kadang aku kagum la ngan org melayu ni. tak tau nak kata sabar ke bangang abadi.

Munah Kekonts said...

Haiya...itu Wakaf Che Yeh pasar malam aku selalu lepak jual kain baju.

Ya know, these MLM companies yg jual health/ beauty related products shud collaborate & bukak sepital sesama. Pastu bukak dept/wad memasing; wad sembuh cancer, wad sembuh kencing manis, dept PH sembuh mata,wad kasik buah dada besar monggel, dept kopi radix untuk penis enhancement, wad korset kasik body bergetah, kasik anu rapat, wad nanofaks etc etc....meletop!

atieshariffuddin said...

my cousin kata dia penah pakai mende alah ni, and it works.. tpi dgr dia ckp macam tu agk sceptic la kan? ye la, letak eye drop then u're healed from rabun.. mcm tipu..
lepas aidid da kuarkan mcm ni, so , i feel like my eyes are opened...

cek chun said...

wakaf che yeh jadi port best untuk bukak bisnes.24jam hidup. lepas penat shopping, singgah kedai gi urut mata apa yang patut. pastu off cari nasi kukus pulak.

cek chun said...

100% Guiness means man? Genuine? Guiness Stout? Gullible? Whaaaaaat?

errrr... aku bajet GENIUS..
genius tak aku?

Munah Kekonts said...

Guinea pigs?

cek chun said...

guinea pigs kena bagi kat tok moh jer. dia bela boh dalam balang teh ais.

Abgcengkih said...

My opinion, its not about these two tabibs, ada scam GRANDMASTER/GRANDMISTRESS behind them.

Munah Kekonts said...

Yo ko abe cengkih?

Adinda said...

Hoh!! Conspiracy theory. I loike!!

pat ahmad said...

ini teori freemason ni..

Alice was here. said...

aih... tak tau la cam ne org mlm ni buat kerja...ayat power kot.. mcm mak aku, asal aku bukak peti sejuk je mesti ade menatang monavie tu..dah berbuih mulut aku ckp menda tu scam... kekadang aku rasa macam nak gi sekolah die (mak aku cikgu) nak sound je cikgu/staff mana yang jual benda ni.. arghhh.. pastu pernah la tgk menda alah ni kat rumah... aku tak caya... kalo dah bley sembuh mata bagai, aku rasa dah jadi billionaire dah dorang ni..

Abgcengkih said...

Opinion jer...common sense, untuk buat mende macam ni perlu ada pakar rujuk memberi bimbingan dan sokongan. Jadi ada pelaksana yang menanggung risiko, ada juga strategist yang oppotunist, licik dalam 'making things happen' dan 'finding ways out'.

Bukan teori konspirasi atau freemason. Simply con artist.

Saya said...

Permata Hijrah? Oh, thought it was Permata Yang Hilang. Might need a toner for my eyes, then...

uculer said...

Memandangkan ramai yg dah terkena, why not kumpul 5 org sekali dlm satu report? Boleh buat tak?

ilufne said...

baine,

'rectal-hole'? muahahahah!

btw, i bet they didn't even know what's ROI meant, let alone buat calculation gitu.

heran camana orang boleh berangan nak jadi kaya tapi tak nak belajar basic math.

simply dumb!

Mama Afiqah said...

saya ngan en suami penah pg ke permata jihrah kat shah alam...en suami ada mslh resdung...jd nak try la sb org kt PH ni bgs...time tuy PH baru bukak kat shah alam...yg klaka nyer laki ak xder kuar lendir2 pon dr idung tp air mata jer yg banyak kuar...diorg kt resdung laki ak dah thp degil...so diorg bg kitorg dikaun...ak yg menunggu dia kaci try spek mata urut tuy...lps dah pakai n ntah air apa dia sembur kat muka ak dia tanya ada apa2 perubahan...ada mmg ada...sb mata ak jd kabur berbalam2...sb lama ngat pejam mata...tp ak x sgka la depa ni scam sb yg keje kat situy semua nmpk baik2...ngan kopiahnyer n bertudung litup lg...diorg tawar beli ubat mata yg plg murah tp time tuy mmg xde mslh mata ak mls la nak beli...mata ak alhamdullillah xder rabun ke skt ke...nape nak cr psl kan...

-Faridz- said...

haha alamat same xle blah tu.. LOL

-Faridz- said...

mmg klo nk tpu tp kntoi. hahaha.

Jass_me said...
This comment has been removed by the author.
Mudahbots said...

eh AM,

Ko tukau gambo kopiah pulak dah.. cam x cayer ajer... hahahaha.

hang jebat said...

aku pernah g cawangan PH ni yg kt bangi, nk try ubat resdung yg leh kuar lendir gitu...mber rekomen kata bagus...mula2 dia sumbat telinga ngan cutton bud (dicelup ubat kononnyer) pastu kalu ada dengar bunyi "pop" byk kali maknenyer kiter ada resdung katanyer...pastu nk buang lendir kt dlm idung dier suruh kiter sedut serbuk apa ntah kt idung...dah rasa cam serbuk cili jer...pastu kita akan start bersin ngan start la kuar lendir cm hingus...pastu dier akan urut2 idung/muka sampai abih kuar lendir...

pendapat aku:-
sumbat la habuk/serbuk apa pun dlm idung sah2 kita bersin sampai kuar hingus...

menyesal rasa aku g...rm50 gak melayang...siap suruh aku datang buat follow up treatment lg...

nik said...

WTF!!wakakaf che yeh..kampung aku tuh..buat malu jer..tapi diorng sebenarnya orng pengkalan kubur aidid..

HZZ said...

kahkahkah
hadoi..patot pon kaya bangat ostak2 ni..naek kete xhengat duk pusing2 bandar KB 2..

blog-tips-kurus said...

confession:
dulu pernah pakai 'ubat titik' tu. tak de ape-ape pon! mahal!!

eera said...

klu lendir yg kuar dari idung tu maknanya ada resdung ke??

penyu-turtle said...

penat..penat...penat
$$$ pon habis

I'm Tired Of MLM

Adinda Resah said...

Bila baca blog abang aidid ni, baru realise that sooooo many dumb people out there, yang guna otak tu untuk other use rather than to think correctly.

Padan la dok kena carut selalu. Cakap leklok pun mesej tak sampai. Kesihan..

Abang aidid, diri dan kopiahmu tetap menjadi pojaan hidungku yang sinus baru ada sikit ni.

hasmn said...

the sad truth is masih ramai lagi org melayu yang kat luar sana percaya ustaz, bomoh, herba, minyak angin, ubat resdung dari jumpa the real doctor untuk rawat penyakit.

dah laa agensi kerajaan takde real power untuk humban scammers dalam penjara. tu yang berkembang biak scammers stok macam ni.

CheQ Sue said...

daripada mula2 kuar menda alah nih aku x setuju... sungguh karut marut !! terang2an... tp ada kawan yg beli menda nih.. siap jual kat jiran2 lagi...alahaii.....

Jinjulis J. Padasian said...

aidid is the true malaysian hero. bravo!

mrs hazel said...

wah..hadoooi..saya rasa orang2 kampung banyak tertipu dengan produk permata hijrah ni.. yes..disogok dengan pggilan depan tu ustaz n guna ayat2 Quran sket..pergh..orang kampung sure leleh percaya..i was true man..i saw MIL sndr yang guna..

then..ni ada satu lg kawan saya yang jual korset Hi-O..ditambah lak dengan sogokan melancong di holand plk..hadoii...s
ni page nya http://nur4imin4zli.blogspot.com/

help her pls ..

hang jebat said...

eera

menurut "doktor Permata Hijrah" lendir tu la penyebab resdung...tp pas abih "treatment" rasa cm biasa jer...idung pedih2 ader ler...

Azahari Affendi said...

bab beruk teranjang kepala tu aku tak bleh blah la wei..... hahahahah...

Aspire said...

wak malu oghe kelate la baso puok puok nihhhhhhhhh!!!!!!!!!

ko, oghe siam??

Adinda Resah said...

Tak payah tunggu oghe kelate, deme yang oghe malaysia ni pun tumpang malu gok. Elok kerat-kerat buat kayu rebus gopok leko je tu.

kejora said...

sian abah den terpedaya dgn permata hijrah ni.Sib baik dia x beli lg, mengabih an bogheh yo.Montang2 org kampung, sonang yo la derang ni menipu.Bile sorg dh msk, mula la makcik2 kg yg takdo kojo ni tolong isik borang sedaro-maro lain jadik dowline..so pathetic!

I wong (依之汉) said...

Saya pernah dengar testomonial Permata Hijrah ni. Dulu saya hampir percaya 100% mujarab PH ni tapi bila fikir balik, mahal giler!!!

Lebih baik beli lobak merah makan seminggu sekali. Ada makna la jugak. Tak ya pun tonton tut-tut-tut menghilangkan stress mata...

heheheh

Zuryati said...

hi,

apa komen pasal produk mavellous yang chef wan jadi duta tu..

zaty

Bomoh Hujan said...

preettttttttt
----off topik-----
sejak biler aidid jadi raja 0_0

Aididleaks
I am the Rain King...

Rain rain rain... aku nak letak mane?
larikkkkkkkkkkkkkkk.......kah kah kah

Halimsaleh said...

Bagus ..
Meh ramai ramai kita bongkar produk / Makanan yang "TIPU" kita .....
Harap kan GOMEN ...hmmm laaaammmmbat la ...

EASY PRINT & SUPPLIES said...

Saje search then terjumpa la benda ni:

http://www.diytrade.com/china/4/products/7492408/Eye_Massage_Instrument_EYE_NURSE_018.html

sebijik giler

Nara said...

Salam semua..
Aku dah beli siot je product ni...seatus lebeh jugak la duit ku melayang sbb termakan testimonial kawan aku sendri yg dah guna product ni...tp serius, bila aku pakai mcm xde apa2 jerk...sama jugak dgn air ECPI...2 kotak gak la aku beli...uwaa.....nyampah2....

onguard said...

kalau jadi apa-apa kepada pengguna,media massa yang mengiklankan produk ni mesti bertanggungjawab...

Johey Oak said...

100% Guiness??? Mungkin kene flying monkey kick 100 kali baru reti nak cari kamus...kene 1000 kali baru brenti scam org...

Abg BeCha said...

Salam perkenalan...

ramai dah orang tertipu dengan produk2 merapu macam PH ni. Tapi kalau yang dah terkena tapi tak serik2 jugak walaupun dah baca blog bro Aidid ni, tak tau la aku nak kata ape...

Serangkap pantun aku karang buat puak2 yang macam ni:

'Siakap kerapu, Gelama Megi Ketam,
Mula-mua buat produk merapu, lepastu jual pulak ikut MLM'

Oh Oeya said...

Blogger Saya said...

"Permata Hijrah? Oh, thought it was Permata Yang Hilang."

kui3..

hang jebat said...

permata yg hilang buat MLM mesti masyukkk...!!!!

Adinda Resah said...

Errrr..
What permata?

Oh Oeya said...

asal pakai kopiah je ustat..
asal ustat je taksub..
asal taksub je MLM..

wachaaaa!! dush!! dush!! hiyahhh!!..

nasiem's said...

tuan punya blog penah baca semula tak apa yg kau tuliskan ne...? dari atas sampai bawah..?..

hang jebat said...

troll????

blubangg said...

@nasinsim

ape ketahian yg hg merepek ne...?dari atas sampai bawah, kenot brain ur bahasa la...

Adinda Resah said...

Trololol

Mama Zharfan said...

buat malu ore kelate ajer ni..ish ish ish

JEEN said...

Patut pun kami try produk ni tak mujarab...

Cis... kena tipu rupanya...
cis...
cis...

Munah Kekonts said...

Memey cilanat sungguh lah pok2 Permato Hijroh ni, wak malu oghe Wokah Che Yeh yah.

Abgcengkih said...

Daripada Abu Hurairah ra. berkata: Rasulullah saw. hersabda; "Akan timbul di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka menunjukkan kepada orang lain pakaian yang dibuat darIpada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai, dan percakapan mereka lebih manis daripada gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala (mempunyai tujuan-tujuan yang jahat). Allah swt. Berfirman kepada mereka, "Apakah kamu tertipu dengan kelembutan Ku?, Ataukah kamu terlampau berani berbohong kepada Ku?. Demi kebesaran Ku, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sendiri, sehingga orang yang alim ( cendikiawan ) pun akan menjadi bingung (dengan sebab fitnah itu)".



H.R Termizi

hyelbaine said...

Abgcengkih,

Thanks for the excellent quote. It'll definitely come in handy.

Abgcengkih said...

Most welcome banie, in fact there are more relevant quotes from the prophet PBUH, tinggal nak buat semakan atau tidak jer...

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah saw. bersabda, "Akan tiba suatu zaman, tidak ada seorang juga pun kecuali ia terlibat dalam memakan harta riba. Kalau ia tidak memakan secara langsung, ia akan terkena juga debu-debunya".

H.R. Ibnu Majah

Mr Freak said...

last!!!!

Munoh Wokah Che Yeh said...

Mr. Prik, sila jangan kentut merata. Tenkiu.

ibnubattuta said...

ko memang gila lah Aidid. Tapi gila ko ni kira gila kategori baik. Ko gila nak mejatuhkan scammers and MLMers penipu. Kira macam.... ntah aku pun lupa apa tajuk cerita tu yg sorang mamat pembunuh kepada pembunuh bersiri. kira hero laaaa. Harap kegilaan ko nih berkekalan sepanjang masa. Amin.

Siakap senohong gelama ikan duri,
Bercakap bohong lama-lama boleh jadi menteri. shahnon ahmad (RIP)

ahaksss...

Munah Kekonts said...

Crazy awesome? Insanely awesome twisted prick? Delirious genius? Awesomely sick muthafuckah?

All rolled into one.

izzat said...

CUBA BUKAK AL-QURAN DAN HADIS.
CARI APADIA HUKUM MENJATUHKAN PERNIAGAAN ORANG LAIN.

AKU BUKAN NAK MEMIHAK SESAPA.CUMA ANAK SAUDARA AKU DAH PERNAH PAKAI PRODUK NI. WAKTU DIA LAHIR, DIA ALAMI GLUKOMA YANG TEROK, TAPI BILA PAKAI PRODUK NI YANG PALING MAHAL TU SAMPAI HABIS DUA BOTOL, ALHAMDULLILAH DAH KURANG. TIADA YANG MUSTAHIL DENGAN IZIN ALLAH.

ZAMAN NABI DULU PON TAK ADA MEDICAL SCHOOL.TAPI KENAPA MASIH ADA UBAT YANG MAMPU MENGUBATI PADA MASA TU? SEBAB ADA ALLAH!

LAGI SATU, SYARIKAT PERMATA HIJRAH NI BUKAN MLM..KALAU MAHLIGAI BIDADARI TU MEMANG MLM. JANGAN CAKAP KALAU TAKTAU APA MAKSUD MLM..

AKU BUKAN ANJING BABIHUTAN PERMATA HIJRAH. AKU TULIS APA YANG AKU RASA BETOL

Munah Kekonts said...

izzat,

1. SAPA YANG MENJATUHKAN PERNIAGAAN ORANG LAIN?

2. KENAPA TULIS HURUP BESAR? KIRA NAK TUNJUK MARAHLAH NI. * Oh..i'm petrified*

3. APA YANG KO TULIS NI SAMA GAK CAM POINT2 GANG2 HAPRAK YANG PERNAH SINGGAH. SAME STORY DIFFERENT FART.SUNGGUH REFRESHING.

4. APA YANG KO (YANG BUKAN ANJING BABIHUTAN PERMATA HIJRAH) RASA BETUL? BWA-HA-HA.

Adinda Resah said...

Sungguh hebat fakta dari izat ni. Type le panjang-panjang sket. Mata I pun tengah sakit ni. Kalau ok, I nak g cari la kat wakaf cek yeh tu. Boleh gak borong batik sepasang dua

Aidid Mu'addib said...

He's not ANJING BABIHUTAN PERMATA HIJRAH wei...
He's just mala'un yg duduk dlm hutan... ek?
Hopeless... calon sesuai utk kena scam, dan bila dah besar nanti, dia pulak akan cari makan scam org lain... memang totally hopeless.

Dol... Permata Hijrah tu SCAM buta2 dol... tak baca erk?

azwan said...

Anak saudara bahlol ngko tu memang dapat bagi testimonial yg bagos, sesuai untuk permata anjing mcm ko. Ntah btol glaucoma ke idak, babun ke anak saudara nko tuh?

Cuba bukak Al-Quran dan Hadis ape hukum buat scam.

Ko ni aku gerenti tak belajar langsung bab sains mase sekolah dulu. elok dok dalam gua je la oi.

Hapekebenda nya bai. baca btol2 entry atas tu...otak babun ke hape ko neh? emo caps lock tak tentu pasal. takda sapaa cakap permata hijrah MLM. Topiknye produk permata hijrah tu scam. Kalau dah pengasasnye suka buat scam, takde heran la dia nak buat MLM pun..mahligai kambing pun bole la dol.

Ko tulis ape ko rase la tu sebab ko mangkuk. bila tulis, otak kat bontot. ikut rasa, binasa bai. ikut hati, mati. ilmu...zero.

Dinda Danda said...

abang azwan
Mu rasa mamat ni tahu ke idak maksud SCAM tu?

azwan said...

Idak kot, yang dia paham babi anjing jek.

Memoria de Mis Putas Tristes said...

Derang ni sepesen jer, jenis tak baca habis tapi nak komen. Kalu baca pon kot bontot, sebab dah ada pre-meditated notion/thoughts towards tuan tanah. Tu yg emo bagi komen & syarahan ala pejuang moral & hero MLM/produk scam taik kuceng (korang apa tau, derang lebih credible sebab dah cuba & dah FEEL biz/produk tu).

zulfadhlimansor said...

RESDUNG~ mula2 dulu aku memang kuat beresdung neh. dlm seminggu pastu sekali ada idung berair2 dan bersin2. ingus keluar mcm air terjun berderu2.....

pastu aku main badminton 3 kali seminggu. ilang terus menda2 tu semua.

jadi, xyah le pergi jumpo tobib resdung PH ke hapa ker..... excercise je. gerenti ilang....

CikSelampit said...

wuhu.. Mahligai Bidadari baru je bukak kat wangsa melawati. Dua tiga lot daripada kedai Permata Hijrah yang dah tutup.

Ape agaknya agenda diorang?

FeeNaHUssein said...

i pon hampir tertipu..cam kofiden jer tgk my friend pakai siap sampai pedih mata menenyeh produk permata hijrah..apa yang mengejutkan rabun tak hilang2 lepas pakai dua ful set.. heh! nasib baik tak buto...dam ess..

KickYourAss!! said...

Alah, si bangsat cuma pandai menyalak je...

Bila tanya solution, sendiri pon tak tau.... Hang rasa terer sangat pi wat sendiri laa.....

FuckAss....

Aidid Mu'addib said...

Bab... jgn buek malu bab...
Dan jgn off-topic jugak... kang org cakap ko bangang pulak.
Walaupun kita berdua mmg dah tahu ko confirm bangang,
tapi takyah la kasi sume org tahu... ish ko ni bab.

X said...

salam..

nice artikel moderator..

Untuk mengetahui cerita pasal PH & Mahligai Bidadari..Saudara / Saudari smua bleh bertanya saya apa sahaja kerana saya bleh memberitahu segala info yg tepat dan benar agar tidak timbul sebarang fitnah atau apa sahaja yang ditokok tambah..

Saya memperkenalkan diri saya sbg X ( maaf krn sy terpaksa merahsiakan indetiti sy diatas sb yg tertentu )..Jd saudara smua bleh mulakan soaln.InsyAllah,,sy akan menjawabnya dgn jujur dan memberi kbenaran seperti yg saudara smua mahukan..Moga perbincangn ini dilakukan secara berilmiah..

Adinda said...

Macam mana benda ni boleh tolong pulihkan ur vision?

X said...

maaf..panjang lebar sy taip..last2 xkluar..maklumla 1st time berforum..sy akan update info yg adinda mahukan nanti..tq

DoDoBiRd said...

salam encik X. sy nk tnye:

1. ape hubungan PH n mahligai bidadari?

2. klo ade hubungan kenapa menggunakan sistem MLM dalam bisnes?

3. kalo xde hubungan pulak nape alamat pejabatnye same? kongsi pejabat ke?

4. soalan adinda tu. bole terang cmne PH or MB ni memulihkan vision.

sperti yg encik X ckp utk mengelak sebarang fitnah dan info yg x tepat.

X said...

assalamualaikum..?Terima kasih krn bertanya & memberi respon..

Ok..sy akn menjawab soalan Saudara adinda dahulu.

Bagaimanakah PH ini bleh memulihkan ur vision..Jd sy akn memberi info tentang produk syarikat PH..( Namun sy tekankan disini sy bknlah supporter PH atau Sebahagian dr mereka )sy diibaratkan sbg pemerhati syarikat2 melayu yg sy rsa berpontesi dlm bidang perniagaan)

1.Mengikut kajian yg mendalam sy lakukan,kajian yg sy maksudkan ialah bknlah kajian mendengar khabar angin,tetapi kajian membeli produk tersebut dan menggunakannya utk diri sy sendiri,serta menguji kandungannya, produk mata mereka ini bleh dikatakan bagus.Kita bermula dgn kandungannya :

2.Kandungan utama produk ini ialah mutiara & air zm-zam serta air dari gunung perancis ( memg betul )

3.Berdasarkn kajian sy tentang mutiara,mmg ia memberi kesan yg baik utk mata krn sifatnya menyenangkan & menyejukkan.Namun,ia perlu dlm dos yg betul krn mutiara juga bebrbahaya jika disalah guna krn sifatnya menghakis. ( Dlm konteks produk PH,mereka menggunakannya dgn betul )

4.Air Zam-zam-seperti yg kita tahu,air zam-zam adlah salah satu keajaiban dunia dimana kandungannya lnsung tiada sebarang bakteria memandangkan sifatnya adlah alkali.( sb itu klu u all perasan,mereka menamakn produk awal mereka sbgai Pearl Extract Alkaline Teherapy )

5. Air gunung Perancis,adlah salah satu air bermutu tinggi dan selamat digunakan krana ia ditapis terlalu hebat dan berperingkat.Pndekata,ia sama dgn air mineral evian yg jual kt 7eleven..

Berdasarkan review dr customer,produk mereka mmg bgus dan ramai yg ada perubahannya..Maksud review ialah,sy bkn melihat berdasarkan testimoni,tp secara live setiap ekspo mereka.Namun bgitu,bleh sy katakn xsmua mereka ygmemakainya ada perubahannya..kerana apabila kt bercakap mengenai produk,benda yg pertama yg kita perlu " alert " ialah adakah produk itu sesuai utk saya?

X said...

ok..sy sambung lg..

Keberkesanan sesuatu produk sebenarnya ialah bergantung kpada kesesuain seseorg individu.Cntohnya,sya pergi ke supermarket membeli satu pencuci muka jenama X yg berharga RM 300.sy memakainya dan selepas sbulan lnsung tiada perubahan malahan jerawat sy semakin byk?

Adkah produk tersebut menipu atau tidak bagus? Jawapannya TIDAK.Produk itu bgus,tetapi ianya tidak sesuai utk sya..

Selepas itu,sy mendapatkn pencuci muka jenama Y dipasar malam dgn harga RM 10 dan alhamdulillah ia berkesan utk sya.Dan adkah produk ini bgus? Juga TIDAK..krna ianya sesuai utk sy..

Jd,dpt sy simpulkan disini,produk PH,jika skali anda mencubanya,dan tiada kesan apa2,STOP..jgn pkai lg..krna ia tidak sesuai utk anda.Ia bergantung kpada individu,dimana setiap individu mempunyai tindakbalas yg berlainan..

Berdasarkn permerhatian sya juga,knape rmai makcik pakcik tetap membelinya walhal ramai org yg memakainya,tetapi lansung tiada kesannya?adakah mereka dari kmpung2 dan tidak berpelajaran dan mudah ditipu?Jawapannya TIDAK..

Krn mereka pernah membelinya dan menggunakannya..
Dan mereka rsa ada perubahan..Jd,mereka tetap menggunakannya tanpa masalah.

Bagaimana sebenarnya produk ini berfungsi?hanya dengan titik atau spray je dpt menghilangkan rabun?


Tentang bgaimana ia berfungsi,sy tidak dpat memberikan dgn terperinci krana sy tidak berada dlm bidang doktor.Nmun,bleh sy simpulkan disini,sy pernah rabun dan menggunakannya,alhamdulillah..ada kesanya..maknanya..ia sesuai utk sy..Honestly,air zam-zam itu sendiri jika kita beli kt kedai,dan tuang dlm mata,tidak ada masalah..cuma bab PH ni,diorag "upgrade " ckit cmpuran air zam-zam tu dgn ekstrak mutiara..

X said...

seterusnya :

Adakah sy memihak kpda PH ?

YA & juga TIDAK..kerana berdasarkan pemerhatian sya ada beberapa faktor:


Faktor YA :

1.Kerana sy menggunakanya dan ada perubahan..

Faktor TIDAK :

1.Harga produk mahal ( sy org miskin )

2.Ada sedikit permainan " Agama " dimana menggunakan indetiti " ustaz" ..padahal saya tau realitinya yg sebenar

3. CEO mereka susah utk dihubungi dan setiap kali dihubungi,sentiasa didivert kepada staff..

4.Berlaku kekeliruan pada pengguna krana produk mereka sentiasa berubah2,namun sy tidak keliru,krna sy tau jawapannya..

5.Nak berniaga,TOLONG berniaga betul2...naikankan maruah bangsa & agama,jgn ingin mengaut keuntungan sahaja..

X said...

Ok..sy berehat sebentar..Dan sy akan menjawab solan DodoBird selepas ini..Jika ada soalan dan ragu2..sila tya..insyallah,sya akan menjawabnya apa yg saya tahu berdasarkan informer2 dan kajian sy..

X said...

soalan dari DodoBird :

salam encik X. sy nk tnye:

1. ape hubungan PH n mahligai bidadari?

2. klo ade hubungan kenapa menggunakan sistem MLM dalam bisnes?

3. kalo xde hubungan pulak nape alamat pejabatnye same? kongsi pejabat ke?

4. soalan adinda tu. bole terang cmne PH or MB ni memulihkan vision.

JAWAPAN :

1.ape hubungan PH n mahligai bidadari?

PH Dan Mahligai bidadari ini sebenarnya aadlah satu company yg sama dimana pemiliknya juga adlah sama iatu dr PH juga..Ia telah ditukar nama krana nama PH telah tercemar disebabkan org atasan mereka sendiri melakukan sesuatu yang " tidak sepatutnya "..Jd utk menutup perkara tersebut,mereka telah menukar nama kpda Mahligai bidadari walhal setiap produknya adalah sama cuma ditukar packaging sahaja.

2.klo ade hubungan kenapa menggunakan sistem MLM dalam bisnes?

Ini adalah kesilapan terbesar mereka,dimana menubuhkan sisitem yg pada walnya mereka katakan bkn MLM,padahal ianya sama cuma yg berbeza xperlu jual barang..itu sahaja..Dan sistem yg dijalankan bleh sy katakn adalh hanya baik diatas " kertas " sahaja..Pada realitinya adalah " Fail "..Jd jgn terpengaruh..dan jgn MASUK..

3. kalo xde hubungan pulak nape alamat pejabatnye same? kongsi pejabat ke?

syarikat yg sama,pemilik yg sama,cuma tukar NAMA je..

4.soalan adinda tu. bole terang cmne PH or MB ni memulihkan vision.

sudah dijawab..


terima kasih..

X said...

Bleh tujukan soalan lg..Agar sama2 kita rungkaikan segala kekeliruan ini...

azwan said...

X,
Cukupla tu, org tgh gelakkan ko.

DoDoBiRd said...

salam X. jadi btullah ape yg aidid ckp dlm blog ni? tiada fitnah dan info tambahan?

dari yg sy lihat dr jawapan X kepada adinda td tu.. jadi x salahlah ade pengguna2 PH or MB ni share pengalaman diorg bhwa PH or MB ni xsesuai utk semua org kn?

jadi sy ade soalan lg.

1. mane X taw tentang PH dan MB?

2. mane sumber X yg kata tidak tgk pada testimonial? review tgk dr expo2 tu da seperti testimonial la.
pernah dengar placebo effect? dan research2 yg X da buat. harap X dpt share.

3. tahukah X bhwa keberkesanan sesuatu produk tu xle tgk dari review dan kne wt medical research dlu? tkt ade future effect yg lg truk.

4. mengapa berpihak kpd PH sedangkan faktor TIDAK yg X bg lebih byk dri faktor YA?

thats all. tq.

X said...

saudara azwan..

kita semua inginkan kebenaran dan perbincangan secara berlilmiah..itu sahaja..(:

Tidak timbul sifat siapa lg bgus,sifat ketawakan org lain,atau sifat merendah-rendahkan individu lain..

Cuma kita smua mahukan perbicangan yg baik ..peace

X said...

saudara Dodobird..

bagus soalan saudara..perbincangan yang begini saya mahukan..sya akan menjawab segala apa yg saya tahu mengenai mereka (:..

skejap ye..

sniper (+) said...

"daripada kajian saya..."

hebat la ngko ada kajian sendiri. boleh present research paper ko kat sini mr.X? kalo xdapat penuh bagi ko punya metodologi kajian pun ok la. kasi can.

nak tengok kajian 'ilmiah' yang ko guna untuk perbincangan 'berilimiah' menurut ko ni.

X said...

salam X. jadi btullah ape yg aidid ckp dlm blog ni? tiada fitnah dan info tambahan?

dari yg sy lihat dr jawapan X kepada adinda td tu.. jadi x salahlah ade pengguna2 PH or MB ni share pengalaman diorg bhwa PH or MB ni xsesuai utk semua org kn?

jadi sy ade soalan lg.

1. mane X taw tentang PH dan MB?

2. mane sumber X yg kata tidak tgk pada testimonial? review tgk dr expo2 tu da seperti testimonial la.
pernah dengar placebo effect? dan research2 yg X da buat. harap X dpt share.

3. tahukah X bhwa keberkesanan sesuatu produk tu xle tgk dari review dan kne wt medical research dlu? tkt ade future effect yg lg truk.

4. mengapa berpihak kpd PH sedangkan faktor TIDAK yg X bg lebih byk dri faktor YA?

thats all. tq.

jawapannya..

YA..betul dan tepat..ianya xsesuai utk smua org...

1.mana sy tau tentang mereka..Ckuplah sy katakan sy seorag pemerhati mereka dan sgt dkat dengan mereka dan tau segala tindak tanduk serta apa yg mereka buat bkn shja ari ini,juga plan utk msa hadapan..namun sy terpaksa merahsiakan indentiti sy krana sebab2 yg xdpat dielakkan..

2.saudara,testimonial adalah lain..testimonial kt bleh dapati dengan hanya mlihat kata2 org selepas memakainya baik dlm website mahupun brochure2 atau dimana2..Review sy ialah pengguna dudk didepan mata,pkai produk,dan menangis.tp xsemuanya begitu..satu dalm 100.

Placebo effect..ya sy pernah dgr..apa yg dpt sy simpulkan ialah ianya seperti satu permainan psikologi terhadap " minda " seseorag..betulkan sy jika sya salah..maknanya seseorag diberi keyakinan melalui perbuatan atau kata2,agar seseorg yg lain berasa yakin dan " teruja " tentang sesuatu perkara walhal benda tersebut hanyalah biasa sahaja.

3.Meman betul..keberkesanan sesuatu produk tidak hanya pada review,tetapi juga pada R & D ( Research & Development )..mmg mereka ada buat dan bkn mereka sahaja,setiap syarikat memg harus buat baik PH,Yusmira trading,mahupun Dr Rozmey..Sudah tentu mereka ada buat perkara tersebut..

4..Sy lansung tidak berpihak pada PH...Kerana sy " kenal " tindak-tanduk mereka..Cuma sy tidak ingin menghentam sesuatu pihak secara emosi krana perbincangan secara emosi byk mendatangkan " kemarahan" dan input yg didapati juga hanyalah sia-sia.

PH satu syarikat yang bagus hanya di awal penubuhannya,dimana kongsep mereka berniaga sambil membantu,namun selepas mereka maju setapak dan ada sedikit gemilang, kongsepnya telah berubah kpada berniaga utuk cari duit dengan apa cara sekalipun dan tidak pedulikan kesan kpada org lain..Tiada berkat..

matsom said...

X, ko jawab surat cinta ni dahlaa...

KENYATAAN AKHBAR: Jangan Terpedaya Dengan Iklan Produk Kosmetik Yang Mendakwa Dapat Merawat Penyakit Mata

(perenggan pertama)
Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa cuma terdapat dua jenis produk penjagaan mata yang dikeluarkan oleh Syarikat Permata Hijrah, yang dibenarkan berada dalam pasaran iaitu Ainon Toner Mata Permata Hijrah dan Permata Hijrah Ainon Toner Mata yang dikilangkan oleh SERI MH UMMI SDN. BHD. Kedua-dua produk tersebut dinotifikasikan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai produk KOSMETIK. Produk kosmetik tidak dimaksudkan untuk kegunaan ke dalam biji mata dan tuntutan bagi merawat penyakit atau masalah berkaitan mata tidak dibenarkan. (klik link untuk cerita lebih menarik :P)

X said...

"daripada kajian saya..."

hebat la ngko ada kajian sendiri. boleh present research paper ko kat sini mr.X? kalo xdapat penuh bagi ko punya metodologi kajian pun ok la. kasi can.

nak tengok kajian 'ilmiah' yang ko guna untuk perbincangan 'berilimiah' menurut ko ni.

saudara sniper..terima kasih dengan respon saudara..

saya tidaklah hebat dan lansung tiada research paper dlm hal ini..Ckup sya katakan yg sy juga sama dengan anda semua inginkan kebenaran..dan apa yg saya tahu saya kongsikan..Dan apa yg sy kongsikan bknlah khabar angin atau fitnah semata-mata..Smuanya adalah benar krna seperti yg sya katakn,sy pemerhati yg sngat dekat dan segala infomasi yg sy berikan adlah benar..

namun jgn salah sangka..sya bukanlah org yg ingin mempertahankan PH..krna PH itu pada dasarnya satu syarikat yg bgus..yang xbgusnya aadlah 2 pengasasnya itu..Berselindung disebalik " title "

DoDoBiRd said...

jawapannya..

YA..betul dan tepat..ianya xsesuai utk smua org...

1.mana sy tau tentang mereka..Ckuplah sy katakan sy seorag pemerhati mereka dan sgt dkat dengan mereka dan tau segala tindak tanduk serta apa yg mereka buat bkn shja ari ini,juga plan utk msa hadapan..namun sy terpaksa merahsiakan indentiti sy krana sebab2 yg xdpat dielakkan..

2.saudara,testimonial adalah lain..testimonial kt bleh dapati dengan hanya mlihat kata2 org selepas memakainya baik dlm website mahupun brochure2 atau dimana2..Review sy ialah pengguna dudk didepan mata,pkai produk,dan menangis.tp xsemuanya begitu..satu dalm 100.

Placebo effect..ya sy pernah dgr..apa yg dpt sy simpulkan ialah ianya seperti satu permainan psikologi terhadap " minda " seseorag..betulkan sy jika sya salah..maknanya seseorag diberi keyakinan melalui perbuatan atau kata2,agar seseorg yg lain berasa yakin dan " teruja " tentang sesuatu perkara walhal benda tersebut hanyalah biasa sahaja.

3.Meman betul..keberkesanan sesuatu produk tidak hanya pada review,tetapi juga pada R & D ( Research & Development )..mmg mereka ada buat dan bkn mereka sahaja,setiap syarikat memg harus buat baik PH,Yusmira trading,mahupun Dr Rozmey..Sudah tentu mereka ada buat perkara tersebut..

4..Sy lansung tidak berpihak pada PH...Kerana sy " kenal " tindak-tanduk mereka..Cuma sy tidak ingin menghentam sesuatu pihak secara emosi krana perbincangan secara emosi byk mendatangkan " kemarahan" dan input yg didapati juga hanyalah sia-sia.

jd dpt sy simpulkan di cni bahawa saudara AIDID betul la kn kt cni?
kerana saudara X "kenal" PH.. walaupon sy x phm ape yg en X ckp psl "kenal" ni.. kalo x keberatan nk encik X terangkan ape yg X taw psl PH ni... bole?

tentang placebo effect ianya lebih kepada permainan minda yg mngatakan sesuatu produk tu berkesan pada mereka padahal ianya tidak...


wallahuallam.

X said...

terima kasih matsom..sya akn rungkaikan surat cinta tersebut...Sejahtera keatas anda..

X said...

satu respon yg sgt bgus dari sahabat2 smua..sya akan memberi infomasi seterusnya..sekejap ye..
.

X said...

saudara matsom..

ada beberapa perkara yg perlu kita fahami tentang perlesenan produk..

Untuk mengeluarkan sesuatu produk,ianya harus ada lesen bertaraf Amalan Pekilangan Baik ( GMP )( utk produk kosmetik..Produk kosmetik maksudnya utk kegunaan luaran sahaja ) manakala utk kegunaan dalaman ianya harus mempunyai iktiraf dari Farmasi (The National Pharmaceutical ) tidak kira ianya produk mata,telinga dan sebagainya,asalkan ianya melibatkan " dalaman "..

Kes PH ni,dulunya mereka membuat pengilangan produk bkn dikilang sendiri..Maknanya mereka membayar kpda kilang lain utk menyediakan produk mereka dan kilang tersebut bertaraf GMP iatu MH Ummi..link www.serimhummi.com.my...pemilik kilang tersebut juga adalah kenalan sy namanya ialah Abdullah Beeran dan anda bleh menelefon utk mengesahkannya.

Satu masa..berlaku " pertengkaran" antara PH dan pemilik kilang tersebut..selepas itu,PH mula mengeluarkan produk mereka sendiri tanpa kilang..maknanya,tidak ikut prosedur yg ditetapkan..Brlaku masalah disini :

1.Tida kilang.mknanya produk main buat asal siap..dan jual..

2.Tiada lesen,maka salah disisi undang2..

namun begitu,PH merancang menubuhkan kilang sendiri,dan akhirnya berjaya..namun,kilang yg ditubuhkan hanyalah bertaraf GMP,maksudnya utk produk mata,mereka memerlukan lesen lagi satu iatu farmasi..dan sebab itulah biro telah menghantar surat cinta kpada mereka..

Tanpa mempedulikan undang2,mereka terus menjalankan pengelutran produk,dan mengubah strategi baru iatu menukar nama produk dan pada setiap packaging mereka mengelak agar tidak meletakkan kata2 yg " klaim "maknanya tiak meletakkan kata-kata yg berunsur dalaman.sebab itu jiak saudara perasan,produk mereka sentiasa berubah2 nama,dan pada packaging mereka akan memberitahu " spray pada wajah " bkn dlm " mata "..Maksudnya,mereka xingin " klaim " perihal dalaman padahal produk tersebut memang utk mata..strategi tersebut sebenarnay utk mengabui Biro Farmasi,tp sepandai-pandai tupai melompat,akhirnya ianya dikesan juga..Yang salah tetap salah..

Seterusnya...Kejatuhan sebenar PH sebenarnya bknlah disebabkan perkara tersebut..tp ianya ada cerita yg lain (:

X said...

saudara DodoBird (:

jd dpt sy simpulkan di cni bahawa saudara AIDID betul la kn kt cni?
kerana saudara X "kenal" PH.. walaupon sy x phm ape yg en X ckp psl "kenal" ni.. kalo x keberatan nk encik X terangkan ape yg X taw psl PH ni... bole?

* Kecil tapak tangan,nyiru saya tadahkan.."

PH bermula begini..Pengasasnya bernama Mohd Ali Yatim dimana dia adalah Siam-Pattani yg memeluk islam dan sorg lgi Zukifli Dollah yg berasal dr Kelantan..

Mereka dibesarkan di pondok Kelantan sejak kecil dan tahap pengajian mereka hanya darjah 2..

Sebelum menjual produk,mereka ini mula berniaga dengan menjual buku2.Selepas itu,mereka mndapat ramuan dari kitab-kitab tua ( kononnya ) dan mula menghasilkan produk mata..( maafkan sy..kerana jika anda tya sy bab kitab2 tua,sy xdpat rungkaikan,kerana pengetahuan sy tentang perkara ini adalah terhad )

Bemula menjual produk2 mata ini dikaki2 lima,di masjid2 dan di pejabat2 penjawat awam..

( Time ini mereka betul2 bgus dan ikhlas berniaga )

Dup dap Dup Dap..Apabila mendapat keberkatan drp usaha gigih dan keikhlasan mereka...PH terus maju sehingga dpt membuka syarikat sendiri yg pertama di Pengkalan Kubor Klantan.

Seterusnya..membuka lg cawangan di wakaf che yeh,bangi,shah alam dan KL..Era kegemilangan PH bermula apabila mereka membuat iklan di suratkhabar dan ekspo yg mereka lakukan di JB dimana respon orang ramai sgt baik dan sale mereka bleh sy katakan mencecah juta di ekspo itu sahaja..

Tup tap tap..Bl dh famous,maka timbul sifat tamak,meninggi diri dan lupa asal-usul..

Dr ct2,perbelanjaan menjadi mengarut,dengan duit yg ada..buat mcm2 bnda yg xsepatutnya dan akhirnya nama PH telah tercemar disebabkan beberapa " perkara "..

Bl nama dh tercemar,maka terhegeh-hegeh menubuhkan syarikat yg baru iatu Mahligai bidadari walhal pemilik dan produknya adalah sama utk menutup " lubang " meskipun " lubang " itu sudah jelas kelihatan..

Ini sebab sifat Bodoh & Sombong..

X said...

Title " ustaz " yg dipegang oleh mereka sebenar hanyalah rekaan semata-mata..

( 0 _ 0 )

Adinda said...

incik X
U ni bekas diamond yg tak dapat bonus seperti yg dijanjikan ke?

X said...

hahahaa..

tidak sama sekali saudara adinda..Sy hanyalah pemerhati jarak dekat yg tahu kebenaranya..

matsom said...

re: respon X @ July 2, 2011 2:26 PM,
X, sesungguhnya respon panjang lebar saudara/i sangat-sangat jauh sesat lagi menyesatkan saya dan pembaca-pembaca kat sini.

Gosip dalaman atau siapa kenalan atau cerita-cerita sejarah saudara/i bukan hujah atau jawapan kepada kenyataan akhbar Bahagian Farmasi KKM (yang saya telah linkkan di atas). Maka dengan penuh rasa kecewa dan berat hati saya membuat kenyataan (testimoni) bahawa saudara/i X tidak tahu membaca atau mungkin tidak mampu menggunakan tetikus yang boleh didapati di mana-mana kedai komputer dengan harga serendah RM5 (atau boleh di tapau dari pejabat tempat kerja saudara/i sekalian)

Dengan penuh rasa dukacita saya nasihatkan saudara supaya mengikut nasihat dari "azwan@July 2, 2011 1:03 PM" demi menjaga keamanan negara dari unsur-unsur keganasan jalanan yang dibawa oleh sesetengah pihak yang irihati dengan keamanan dan keharmonian negara yang tercinta ini yang sentiasa mengambil berat akan kebajikan rakyatnya dan tidak akan segan silu bertindak terhadap musuh-musuh dari luar dalam yang tidak pernah berhenti dari merasa irihati dengan keharmonian kaum yang terdapat dan dipraktikkan di negara tercinta tanah tumpah darah pejuang-pejuang bangsa ini
(ape aku melalot neh????)

Adinda said...

Makan durian banyak sangat tu. Hihihihi

X said...

matson

saya sendiri pun tidak faham apa yg saudara katakan..hahaha..fahami betul2..


ape yg sy katakan td..cuba tgk bhgian " Ainon Toner Mata Permata Hijrah dan Permata Hijrah Ainon Toner Mata yang dikilangkan oleh SERI MH UMMI SDN. BHD. Kedua-dua produk tersebut dinotifikasikan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai produk KOSMETIK. Produk kosmetik tidak dimaksudkan untuk kegunaan ke dalam biji mata dan tuntutan bagi merawat penyakit atau masalah berkaitan mata tidak dibenarkan. "

JD saudara cuba fahamkan..kdua produk tersebut didaftarkan diatas KOSMETIK..maknanya ia tidak dibenarkan digunakan didalam mata..kerana,utk kegunaan dlm mata,memerlukan lesen farmasi..

Dan seperti yg sy beritahu sebelum ini,sb itu mereka mengambil langkah sendiri dengan menjualnya tanpa mempedulikan undang2..Sb itulah produk mereka sentiasa berubah nama dari alkali therapy,penawar terapi dan sebagainya bg mengabui mata undang2..

Dan strategi mereka ialah menggunakan kata2 yg tidak diklaim pada produk iatu " spray pada wajah " ( luaran )..padahal bnda itu spray kedalam mata..pada kotak sahaja ditulis begitu..Bl customer datang utk beli,mereka akan memberitahu spray ke dalam mata..

Sb perkara ini jugalah no NOT produk mereka sentiasa ditarik balik..selepas ditarik blk,mereka akan daftar yg baru dengan nama baru ( produk tetap sama ) cuma packaging berlainan (:

azwan said...

X, Y, Z?
Kalau tak biasa register product dgn NPCB jgn cakap byk sgt benda yg ko tak expert. Kosmetik la, dalaman la, luaran la, lesen farmasi la (kelas ape dol?), hapekebenda classification term semua salah. Takpela, ko sebagai layman dimaafkan. pemerhati dol? terus perati dan interpret sendiri. benda ni bukan setakat registration jek...byk kaitan lain.

lagi satu, pemerhatian ko..tu personal observation ko. based on research hapa ko nih? ape title research ko? ko sapa...please clarify.

anyway, bagus ko share pasal history PH, memang dah sah2 otak dorang lahanat..skang buat plak MLM. elok la tu jadi samdol terus menerus.

X said...

terima kasih saudara azwan..sya akui sy tidak expert bab2 undang2 dan registration krn sy bknlah khusus dlm bidang tersebut..tp sy tahu utk produk mereka..memang mereka memerlukan lebih dari GMP lesen..

cuma sy ringkaskan disini,tiada lesen farmasi,NO ubat mata..Dari segi kaitan..memang byk kaitan..

kaitan yang dimaksudkan ialah bkn sahaja kaitan dari segi undang2,malah kaitan dari segi response pengguna yg menggunakan produk,kepincangan strategi yg mereka gunakan, permasalahan dalam pengiklanan, kesahihan prosedur dlm membangunkan produk mereka, kewujudan produk tiruan yg mereka ada2kan,masalah perilaku dari pengasas itu sendiri,dan tiadanya pakar-pakar sebenar yg menganalisis dengan secara serius dlm bidang tersebut..serta masalah dalaman yg agak serius dimana tiada sistem yg teliti, juga melarikan diri dr pembayaran cukai...semua itu mereka tidak mengambil kira..

Yg penting,produk jalan..duit masuk..

-ini bknlah satu pemerhatian personal dan mengikut emosi semata2,tp ia lebih dri itu krana segala yg sy kongsikan adlah satu kebenaran..Tnya sahaja apa yg anda rsa keliru,dan sy akn kongsikan yg benar selagi termampu..

-Sebelum ini sy pernah beritahu,sy rahsiakan indentiti krn bkn utuk saja2..tp ada sebab2nya..Ckuplah sy bgitau sy bkn jenis yg berpihak kpda PH.dan bkn berckp berlandaskn emosi semata2..maaf saudara azwan..saudara bleh berikan alamat email..dan sy akan clarify siapa sy ke email saudara..Namum minta suadara rahsiakn (:..

sniper (+) said...

mulia sungguh dirinya untuk berkongsi "KEBENARAN".

hahaha.

"Tnya sahaja apa yg anda rsa keliru,dan sy akn kongsikan yg benar selagi termampu.."

Muahahaha.

Explaination backup PH tp kata "sy bkn jenis yg berpihak kpda PH."

Wakakaka.

X said...

saudara sniper..

berdasarkan smua post yg saya kemukakn..jika saudara membaca smuanya...

*kesimpulannya..sy tidak pernah backup PH..

bleh tunjukan sy quote yg mengatakn sy backup PH?

azwan said...

Oklaaa, noble intention. naive but willing to learn. Please reveal what ever you know.

Adinda said...

Abe azwan
Kasi can la. Ni fes time dia berforum

X said...

Untuk perkara ini..sy membuat satu rumusan mudah agar kita semua tidak keliru..

1.Adakah PH itu menipu org rmai ?

BOLEH DIKATAKAN YA, TEPAT SKALI DARI SEGI HAMPIR KESELURUHAN SUDUT.

2.ADAKAH SYARIKAT BARU YG DINAMAKAN MAHLIGAI BIDADARI ITU SATU PROGRAM YG BGUS ?

TIDAK..Lansung tidak bgus krana sistem yg dibuatnya akan mendatangkan kemarahan org rmai disuatu masa..JADI..JGN SESEKALI CUBA2 INGIN MASUK..

matsom said...

X, jadi nak senang cerita, aku rumuskan camni laa kan:
* pengasas PH ni memang boleh dipertikaikan pengetahuan mereka dalam perubatan mata cara tradisional mahupun konvensional
* dari segi lain mereka cuba mengaburi mata pelanggan dan KKM dengan macam-macam cara untuk memasarkan produk
* dan PH tidak segan silu menggunakan sistem MLM untuk mengaut keuntungan material
* dan sah jugak bahawa produk PH memang takde bukti saintifik yang melayakkan sesapa pon untuk claim keberkesanan PH dan apa-apa jugak produk yang sewaktu dengannya

...semua tu dah ada dalam artikel asal kat atas tu, so apa lagi 'kebenaran' yang nak ditunjuk kat sini???

Adinda said...

matsom
Ai rasa dia nak bagitau secara formal, sopan dan takde mencarut.
Errrr.. Betul ker?

X said...

Fuh..akhirnya sy sudah mendapat seorang forumer yg bijak dan tepat..That u Matsom..

Itulah yg sy ingin smpaikan sebenarnya...( That why,sy katakn sy bkn diupah utk " back up " PH..

DAN ITULAH KEBENARAN YG SY MAKSUDKAN (:

* pengasas PH ni memang boleh dipertikaikan pengetahuan mereka dalam perubatan mata cara tradisional mahupun konvensional..

Betul dan Tepat..blaja smpai darjah 2 je bro...

*dari segi lain mereka cuba mengaburi mata pelanggan dan KKM dengan macam-macam cara untuk memasarkan produk..

juga jaawpan yg TEPAT DAN BERNAS..

*dan PH tidak segan silu menggunakan sistem MLM untuk mengaut keuntungan material..

kurang TEPAT..krn skrg dh tukar nama Mahligai Bidadari..bkn PH..Tp msih bleh diterima (: dan jaawpanya adalah Ya.BENAR SEKALI...

*dan sah jugak bahawa produk PH memang takde bukti saintifik yang melayakkan sesapa pon untuk claim keberkesanan PH dan apa-apa jugak produk yang sewaktu dengannya

BENAR..bukti saintifik tiada..Kajian menyeluruh pun HAMPEH.cuma sy pernah guna..dan ada kesanya..mungkin kebetulan..Allah sj yg Mengetahui..

semua tu dah ada dalam artikel asal kat atas tu, so apa lagi 'kebenaran' yang nak ditunjuk kat sini???

ITULAH KEBENARAN YG SY MAKSUDKAN..mesti u all ingat KEBENARAN dr sy ialah kebenaran utk back up PH..dr awal2 dh bgtau..SAYA BKN DIUPAH UTK BACK UP MEREKA..

PEACE..

matsom said...

@adinda: atopon aku/kita dah dibawak berjalan-jalan sambil pusing-pusing? :D

Adinda said...

Biasa la matsom. Layan je la. Dari boring dok layan spongebob ni, baik layan mr X pusing merata last-last kat situ aje ponnnnnnn.

X said...

dibawa berjalan2 utk mengetahui sejarah mereka..apa salahnya...

terlalu byk cerita disebaliknya...

secara bahasa kasarnya "syaitan bertopengkan manusia "

Rose said...

"-Sebelum ini sy pernah beritahu,sy rahsiakan indentiti krn bkn utuk saja2..tp ada sebab2nya..Ckuplah sy bgitau sy bkn jenis yg berpihak kpda PH.dan bkn berckp berlandaskn emosi semata2..maaf saudara azwan..saudara bleh berikan alamat email..dan sy akan clarify siapa sy ke email saudara..Namum minta suadara rahsiakn (:.."

Dah a few comments macam nie. Femes sangat ke hang ni, X? Mr X? Ms XXX? Oolala...Macam kalau bagi nama hang semua orang kenal. Ni boleh geng ngan da delusion of grandeur mascot, Rozmey.

Apa2 pun, tak yah jawab my comment, not interested.

azwan said...

X: "Untuk mengetahui cerita pasal PH & Mahligai Bidadari..Saudara / Saudari smua bleh bertanya saya apa sahaja kerana saya bleh memberitahu segala info yg tepat dan benar agar tidak timbul sebarang fitnah atau apa sahaja yang ditokok tambah.."

Adinda dan matsom: PH hampeh

X: begini ceritanya...

Adinda dan matsom: PH hampeh

X: begini ceritanya...

Adinda dan matsom: PH hampeh

X: PH hampeh gak

Adindadan matsom: laaaa ko cakap hampeh gak ke?

hahahHAHAHhahahaha....WTF?

Adinda said...

Hihihihi
Abe azwan, mu memey d bomb!

X said...

Saudari..

melalui percakapan & susun atur ayat,identiti sy akn terdedah walaupun sya menggunakan nama org lain..krana ada segelintir pihak dapat " trace " berdasarkn infomasi yg sy terangkan.dari segi perckpan dan penggunaan ayat didalam forum ini.dan dari segi maklumat krn ia bkn rekaan.Jd pihak yg terbabit mungkin akn
" menangkap " sy...

ini bkn tentang mencari feymes..indentiti dirahsiakn bkn utk para forumer atau anda smua..tetapi utk segenlitir " Pihak Mereka "...dan ia melibatkan masa depan sy..

kedengaran ianya sgt lucu bkn..tp..that the truth..

X said...

hahaha..TQ azwan (:

azwan said...

tengkiu mende lak neh? takde sape kesahkan ko la. macam sesape pun kat sini...takde sape kesahkan aidid, rose, adinda, matsom, sesape..nak reveal taknak reveal same je.

Bekas_PHijrah said...

hallo

Adinda said...

Hohhh boiii (sigh)

Bekas_PHijrah said...

perghh..

berbulu mata aku bca post2..byk gile..

MR/Ms X..lain kali straight to the point..xdela kna menaip pnjg lebar..

By the way..aku kgum dgn maklumat yg ko berikan..bleh dikatakn secara keseluruhan betul..cuma agak berbelit2..

kekekeke...akun x pekerja ph..klu ada rsa nk tau ape2..juz tya aku..mudah dan senang..

tq..

hyelbaine said...

Everyone dah kembung makan angin dah? I think you've gone around the world like a dozen times by now.

Freaking fornicating dung indeed the alphabet mammal.

biskut said...

hello guise...

ku rasa mr.X agak jujur dalam menceritakan hal dalaman PH nih (IMO)tapi ku masih skeptikal akan produk PH kalu dibenar jual di pasaran setelah produk mata tuh didaftar lesen farmasi.

saya tak rasa pihak kementerian kesihatan akan benarkan produk ini dijual walaupun kilang pemprosesan nya dah mengikuti syarat & piawaiaan mahupun pendaftaran lesen yang sepatutnya.

mohd amir jamaluddin said...

sebenarnya si aidid ni pesakit mental, suka jatuhkan maruah org lain, kalo dia benar2 org baik dia tak akan membuka aib org, satu masa Allah akan buka aib dia nanti aminn.....

-Faridz- said...

mohd amir jamaluddin: UMADBRO? haha :trollface: :P :P jgn butthurt bang

Adinda said...

Inilah yang dikatakan troll beriman. Siap mengaminkan lagi. Sempena bulan mulia ni, marilah sama-sama berdoa agar diberikan petunjuk dan hidayah kepada MLMers dan anti MLMers.

Aidid Mu'addib said...

Ini jenis mat rempit tak sekolah tapi iman setinggi gunung tu deeer.
Kalau ada bahalol yg scam anak-bangsa.... biaaaarkaaaannn...
Jgn bukak aib orang bang... tak elok gitu dol.
Kalau ada org merompak, menyamun, melacur, buat MLM.... scam tak sudah2... biaaaaaarkaaaan...
You know... umat yg beriman yg satu sen tarak guna... not one single cent.

mohd amir jamaluddin said...

Salam budak... ko tak tau beza ker membuka aib orang yg buat salah dgn memberitahu tentang kesalahan orang yg buat salah, tu lah kalo dah terlebih belajar, sampai mental pun problem, insaflah.... jgn asyik nak kutuk orang , kutuk sapa2 pun....nanti bila ko dah terkena pada badan sendiri baru ko tau..., aku tau ko ni budak lg,masa tu tu Allah buka aib ko dan org akan tahu sapa yg bina blog ni, jgn mempermainkan keimanan seseorang manusia, nanti sendiri yang padah,kalo rasa ko aku ni yg beriman satu sen pun tarak, apa yg aku ucapkan Alhamdulillah......

Adinda said...

ko merepek apa lagi ni labu?
Cer cuba cerita satu-satu apa benda yang budak aidid ni dok buka aib orang.
Kalau tau orang tipu orang, tak payah warwar kan kat orang lain ke

hyelbaine said...

HAYATI KATA-KATA IMAM HASSAN AL-BASRI :"Sesungguhnya aku sedang MENASIHATI kamu,BUKANlah bererti aku yang TERBAIK dalam kalangan kamu,BUKAN juga yg paling SOLEH dalam kalangan kamu,kerana aku juga PERNAH melampaui batas untuk diri sendiri.seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan DAKWAH apabila dia SEMPURNA,Nescaya TIDAK AKAN ADA pendakwah.Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi PERINGATAN."

azwan said...

Aku ni memang tak power langsung bab IT. Kalau tgk kat profile si Amir neh..

http://syabasteguh.blogspot.com/

Ko search kat google Mohd Amir Jamaluddin syabasteguh, dapat neh..

Mohd Amir Jamaluddin. Male, 29, Single, Nilai, Negeri Sembilan, MYMore ... Mohd Amir's URL: http://profiles.friendster.com/syabasteguh. Other education: ...

Yang Benar,
Syabas Teguh Resources Sdn Bhd

Mohd Amir Bin Jamaluddin
Marketing Manager
SYABAS TEGUH RESOURCES
(001639586 – A)
KEDAI MPN NO 4. BATU LAPAN PEKAN PANTAI.
71770 SEREMBAN. NEGERI SEMBILAN. Malaysia
Fax : +606 677 6211
Mobile : + 6017-2397001
Email : mr.mohd81@gmail.com
Website : www.syabasteguh.webs.com

Dol, lahir 1981 ke dol? Ko tu yang BUDAK!!

Adinda said...

abe wan rajin sungguh menggoogle. Tepat pulak tu. Boleh la pakat call atau pi kedai budak amir ni.
Ada banyak permata hijrah bawah meja ke?

Aidid Mu'addib said...

Yep... spt yg telah ditelah sebelum ini tuan-puan sekalian...
Sekoq lagik mat rempit meleis satu sen tarak guna... species PARASITE.

BellaGrey said...

Bwahahaha...you are no match for AM, Azwan n da gang, wittle baby Mohd Amir....now go cry to your mommy

wanna dummy? my treat ;)

Adinda said...

eeewwww bella,
So noti. Hihihihi

zini said...

rasanya mahligai ni dah terlungkup dan dah bungkus

Malik Ramli said...

kungfu monkey bila nak kluar panggung?

Ira said...

rasanya kajian secara scientific lebih bole dipercayai kat sini..

sbb klw testimoni, kdg2 dia lebih kepada psychology...perasan tak ..klw org kata bagus2.. lama2 kita secara tak langsung pn kata bagus.. tapi utk tau bagus ke tak..kita kena la ada measurement.. klw mata tak tau la mcmna.. tapi bole la try jmpa Dr mata sebelum pakai product..pastu lepas pakai jmpa Dr yg sama..

klw mcm kencing manis/darah tinggi bole la tgk perubahan..ada jugak yg rasa bertambah sihat..tapi bacaan kencing manis/darah tinggi mendadak naik..tpi diorg ni rasa ok sbb psychology..

jd rasanya lepas ni kena berhati2 utk cuba sesuatu product..testimoni semua org bole cakap..bayar RM50 sorang utk bg testimoni pn bole..tak pn tulis sendiri..

kajian dan fakta scientific sgt penting..

cok said...

cok ...

aku rasa macam nie sebenarnya...

kalu tengok dari sejarah dua ekor "ustaz"( penjual toner mata) aku rasa diorang manalah ada duit nak bukak banyak cawangan permata hijrah 2.. (perlukan modal yang banyak tuh) ..
aku rasa diorang nie jadi kambing hitam aje sebenarnya dan dibayar untuk jadi kambing hitam untuk jadi scammers.

aku rasalah ada dalang disebalik scam nie cuma tak tau siapa. yang pasti dalang 2 banyak duit untuk bukak banyak cawangan dalam sekelip mata siap masuk tv lagi( iklan tv mahal beb). may be yang terlibat orang2 berpangkat/politician ( sorry if I am wrong). sebab tu bro aidid cakap lepas cekup diorang terus tukar nama jadi "mahligai bidadari". jadi dalang nie akan terus guna modus operandi yang sama untuk kaut duit HARAm JADAH!!!

Tn Lanun said...

Assalamualaikum bro AM.. Nie sama x dengan SINAR PERMATA ?...alamat cawangan dan ubat mcm sama, cuma label jer tukar... nama ustaz pun hampir sama Ustaz Azli (Sinarpermata), Ustaz Ali (PermataHijrah)..muka hampir sama ? betul2 pening nie...baru ingat nak bawak anak pegi rawatan..hhmm..

Tn Lanun said...

nie saya sertakan link nyer... utk bro AM tengok.... http://sinarpermata.com/index.php/hubungi/bandar-baru-uda

Mazlan Ibrahim said...

al-kopiah 2 ekor ni dah kena tangkap ke blm?

aku pun pnh terbeli produk bodo dorang ni.

saja je nak try walhal dah tau dah mn bleh rabun dirawat guna air titik mata. ko bodoh kebangang?

kalo blh rawat guna ubat titik kedai spek bleh tutup la bang.

MwRose said...

Sy pon nk kepastian gak psl sinar permata..cara rawatan dan ubat mcm sama jer..bru plan nk try sinar permata nie..