And so it is...

Tuesday, June 7, 2011

Meh Ramai-Ramai Buat Mungkar MLM Meh!


The HPA Saga - Part 4 of 12











152 comments:

Melur Netti said...

mak aii..tulis tangan....

plunox said...

cam tulisan cikgu gua la plak.. +__+

plunox said...

n i wonder, surat ni untuk sapa doc?

Kata Kita Kata Mereka said...

Tabik spring kat incik aidid!! Walaupun tulisan wat saye berpinar2...tapi sanggup baca sampai abis...uhuhu...

honey amour said...

macam tulisan doktor gigi aku jer ni...

Sitot said...

surat chenta utk izham???
ermmmm, aidid tak sabo nk publish hasil cuti skolah dia, tu yg kasik hand written nye. nk taip lambat laagi kutt.
org mlm amik first part jer kata harus, part syarat tu tk dan nk baca sebok cari downline dah

beautiful berry said...

wah aku top 10 kali ni..huhuhuhuhu..jap2 br nak bace~

Suhairi bin Abdullah said...

Sapelah mamat bertuah yang dapat surat ni.

wolfe_csi05 said...

Yahoo..nama aku...walaupun surat tu bukan utk ku..

Tia said...

fuiyo.... respek u Doc! baca sampai habis juga tu pun mata dah berpinar..

keciq88 said...

hehe.. da macam bace BHT. penuh pengisiannya..

good job bro!

yusuf said...

Adesss...penat baca atas bawah kiri kanan...wkwkwkwk...tapi best2..lain dari yg lain...always give us SURPRIES...kepedup...

rantingpatah said...

siyes lu nver stop to amazed me ler aidid. 1 family wa respek sama lu.

keep it up.

MAMA KAY said...

i hampir2 fail math.... so separuh je faham.tp baca gak sampai habis wlpn tulisan mcm...

eera said...

aduiii... berpinar bijik mate teman nak ngabihkan pembacaan ilmiah nih... huhuhu

onguard said...

ini macam surat nak discaj patient je doc?

paloibinmulau said...

syabas bro aidid first time jumpa blogpost tulis tangan pjg begini. ade ke mlm atau sp yg buat gini... bila dah tak dapat downline baru ada tak upline senior gila baban join semula sbg downline hehehhe sbb nak teruskan cycle infinity depa tu. teman tefikir begini masa zaman 90'an dulu waktu zaman surat berantai pakai pos tu popular sgt hehehe.

hyelbaine said...

Wal lau weh,

After reading the post all other fonts look rather weird. Anyways Aidid you did not touch on minimum monthly points/purchases?

Or is that not part of the concept being approached in this post.

Believe me, some of the mathematical formula and symbols shown here I haven't seen since decades ago :P

Latifah said...

marvelous! tadi baru ada satu komen, tinggalkan kejap.. tengok-tengok...
uuumakkkaiiii... dah ramai.

nice sharing :)

~tulisan tangan tu

BellaGrey said...

I've analysed your handwriting, doc Aidid, and lemme tell you my findings:-

1. Slanting to d right- can show emotions quite easily
2. Heavy writing- intense feelings (ooh, I like)
3. Baseline slanting upwards a bit- a bit optimistic
4. Letters with wide loops- comfortable with people
5. Letters with straight downwards line- determination, independence
6. M and N not rounded but sharp- intelligence

Conclusion: hate to tell ya this, doc, but your handwriting says that you are a girl...bwahahahaha....

Eh, what's UP, doc?

Mudahbots said...

top 20.. bengong punya komputer x tentu arah lak nak jeng...

Mudahbots said...

nie naper tulis tangan lak nie... ehehehe.. kot2 terbukak ati diaorang ker klau baca tulis tangan...

http://aniesandyou.blogspot.com said...

kena print entry ni dulu... br bleh fhm..


Cincin tunang

zarul666 said...

tolong!..aku takleh baca...yg aku nampak hanyalah cacing je!

Sukasuki said...

Aidid, I might be wrong but check again the calculation step on ketepuan pasaran. You wrote:

2^N/2^(N+1)
= 2^N/(2^N + 2^1)
= 1/2
by slashing 2^N on the second line.

the answer is correct, but the right step should be

=2^N/(2^N.2^1)

2^(N+1) is not equal to 2^N + 2^1.

emil-emilda said...

adusss....handwriting pulak...

believe me...it has been long time since i last used/see/apply(dalam exam laaa) that mathematical formula...
teringat lak zaman2 sekolah dulu...

Jiji said...

Aku tau ko malas nak type! takpe aku masih lagi dan tetap akan membaca!

megoo said...

pergh!!!! teringat masa belajar calsulus dulu2... hehehe kipidap bro...

kakLuna said...

untuk seorang Dr, tulisan ini sangat cantik.

It Just Me..... said...

tu dia....tulisan dr tuuh...tapi masih boleh difahami...hehe

ni kalo tak paham2 gak lagi....mmg bangang la....

huhu

Aidid Mu'addib said...

Sukasuki...
You are correct dear sir... my mistake...
Not fatal ek? Hopefully... everyone get the gist.

-HanaMichi- said...

hebat..at a glance je dah tau mmg hebat..

MLM said...

Adoiai bang Dol..dah berapa kali aku tulis? Nak berapa kali lagi aku tulis? Engko keliru Dol.

Dah berapa kali pulak nko tulis formula yang sama tu jugak sana sini dalam blog nih..petanda nko masih keliru.

Mana nko belajo MLM macam tu? Cikgu mana? facebook? Belajor sendiri ye? Bahaya belajar tanpa guru Dol. Malapetaka sudahnya.

Aku boleh tutup satu mata dan huraikan dengan terperinci apa yang nko keliru tentang MLM. Tapi aku lebih suka nko kekal keliru. Aku dah cuba dulu. Cukuplah.

MLM tak perlu orang level nko pun.

Mama Zharfan said...

yg penting gistnya
good job--but err..i prefer u taip entry ni :) senang skit nak baca :)

Aidid Mu'addib said...

Shit! Bingai Razalikordy dah datang...
Sapa2 boleh tolong mamatnya... kalau mahu cuba laaaa...

ejump said...

WoHa...

Tersedak sy minum kopi yg Cek Chun buat ni bila baca latest entry Bro. Aidid. Senyum lebar sy coz Bro never stop to surprise me.

Well done bro!!

Mudahbots said...

salam semua.. dipetik dari

http://www.hpa.com.my/pbc/

-Menaja
menaja ialah proses menawarkan peluang perniagaan kepada seseorang dengan tujuan mendapatkan rakan kongsi
penajaan yang berjaya adalah penajaan yang dilakukan dengan penuh profesional serta dapat menarik minat seseorang untuk bersama dengan kita
oleh yang demikian penajaan memerlukan persediaan yang sewajarnya baik dari segi mental mahupun fizikal
hanya melalui jaringan penajaan anda akan berkembang dan pertambahan bonus akan berlaku seiring dengan bertambahnya jaringan dalam kumpulan

ilufne said...

wow! you really wrote all those (literally)??

berapa hari punya menulis tuh?

:D

p/s: pakcik kordi memang takleh ditulong dah ahahhahha!

Mudahbots said...

lihat dgn teliti disini... kenapa penajaan itu penting...

...hanya melalui jaringan penajaan anda akan berkembang dan pertambahan bonus akan berlaku seiring dengan bertambahnya jaringan dalam kumpulan

MEKAR SETIA HOMESTAY said...

Banyak komen yg aku baca komen Bella Grey gak menarik minat aku.. A.M is a girl??

No la bella.. Sebab aku pun mempunyai gaya tulisan yang hampir sama dengan tulisan atas. Dan aku adalah lelaki yang tulen, bukan lelaki "tulen bang"..

Bab HPA ini agak menarik.. For me, satu-satunya kompeni yang perlu diselamatkan dan dibranding semula dengan meninggalkan amalan perniagaan MLM berbanding dengan kompeni MLM yang lain. Yang lain bolehla pi jahanam!! Cabang perniagaan HPA selain cabang MLM byk membantu pengusaha Islam. Cuma kenapa perlu guna sistem MLM?? Aku rasa kalau dari dulu HPA guna sistem biasa, Insya Allah mungkin skrg produknya bersepah dalam pasaraya-pasaraya besar di seluruh ASEAN dan pasti lebih menguntungkan. Zakat pun boleh bayar lagi banyak dari skrg..

ojah said...

hadoiii.. for a tulisan doctor, ni quite a nice attractive handwritting... tapi.. alahai syiok baca typing biasa la... hehe... sambung baca balik :)

Dunia Baru said...

fuh...tabah

Junaidi Mohamed said...

TULISAN... HAHAHAHHA, BAGUS IDEA NE... BOLEH SAYA COPY PI TYPING KA BRO. NANTI BRO POST BALIK LA... HEHEHEHHEHEHE

cek chun said...

Lawak kasaq ni bang..
Dah la baca kat henpon je ni.

Ijam, meh sket kopi tu.
Kordisep!! Buatpe kat sini dol?? Pagaq kandang terbukak eh?

rionix said...

pergh berpinar mata baca. nk kne pakai gelang magick baru senang baca sket kot.
tapi org mlm akan tetap pekakkan telinga butakan mata

Bawang Besar said...

Skali tulisan doktor kluar daaaa...hehehe...

Oasis said...

As Salam, Saya setuju benar dengan Setia Homestay.

Saya pernah berada dalam Jemaah HPA nih. Pengisian memang bagus, tidak dapat saya nafikan.

Tetapi kenapa perlu memilih MLM ni, dan saya pernah utarakan soalan tu. Jawapannya MLM ialah HARUS.

Saya kurang berilmu, soalan saya mati tanpa hujahan lanjut. Saya berterima kasih dengak pengisian ilmu daripada saudara Aidid. Semoga sama2 kita ambil ikhtibar dan berusahalah kita atas IMAN.

InsyaAllah...

Abgcengkih said...

Keterangan dalam perspektif ilmu kalkulus : AM menjelaskan secara teknikal mengapa MLM sistem itu LEBIH BANYAK kerosakan dari menafaatnya. Semoga ada yang dapat menyanggah dari perspektif yang sama iaitu mengatakan bahawa pendekatan ini tertolak mahupun mengatakan ia tidak Islamik dsb.

Antara persoalan yang menjadi tandatanya ialah mengapa HPA tekad mengambil pendekatan MLM?

uculer said...

tabiklah rajin gila tulis mcm ni. dan kebetulan pula vw saya adalah crasch. har har.

akuatik said...

kenapa hpa tak buat reward penajaan mcm bisnes biasa, one-off payment untuk referee? nak menggalakkan ahli terus aktif mencari rangkaian untuk mendapatkan bonus, dalama masa yang sama jangan tinggalkan downline dia buat keje sendiri-sendiri.

kalau sebab tu, maknanya semangat tolong-menolong sesama ahli takde la kiranya kan, segalanya perlu upah. lepas 3-4 lapis, adakah yg diatas masih ada direct contact dgn downline yg melayakan dia dapat bonus tu... rasanya itu yg jadi persoalan...

btw, ko tulis in one go ke aidid? kalau aku rasanya 2-3 perenggan je elok pastu mula la jadi jadi tulisan cacing yang kalau baca balik pun aku mungkin tak paham hahahahaha

-ini diary saye- said...

wah tulisannnn.. aku baca pembukan dan penutup je and tang2 formula yang aku pon dah lupa.. hahaha now i know the word usaha=no give up=in any condition=hingga ke titisan dakwat y terakhir.. respect!

BellaGrey said...

No la bella.. Sebab aku pun mempunyai gaya tulisan yang hampir sama dengan tulisan atas. Dan aku adalah lelaki yang tulen, bukan lelaki "tulen bang"..

If you say so.....Mekar ;)

Tulang said...

my tabik spring to AM for this handwriting....semua entry ko tulih dulu ka????

Ni tulih sambil tunggu susu getah penuh kot....hehehhe

budoxesquire said...

berpinar kornea mata~
~lOtB~

syuk said...

cool .. ( x baca lagi bai)

sensible said...

a draft just discussing entirely only word . Sponsorship. MLM aka Kordy never comprehend cause that what MLM is all about deceiving..

ska said...

bapak creative ko AM....... ko mesti ade alter-ego kan... aku rase la.... hat-tip to u bro.. keep it up...

ps : Dr Azizan+Afdlin Shauki= LifeRich

Mickey Mouse gak kan?

Shahrizat said...

haaa berpinau mata baca tulisan tangan...hambik ko..ye ye ye saya dah faham sudah. Terima kasih

matbong said...

Bro Aidid, kasik taip la best sikit nak baca...

Bomoh Hujan said...

cakar ayam... tu jer aku nak komen hihihiih

cek chun said...

Hang tau tak yang cakar ayam tu sedap dimakan petang-petang cecah dengan ayaq kopi?

Bomoh Hujan said...

ada jo hang cek chun hihihihihih...

sue said...

fuh! nanges nak abehkan ayat..

ikhsan said...

smart la entry..nasib baik monitor abg aku beso nak bace tulisan yang tak bape nak beso..seb bek xbace melalui hnset..hehe..

nice bro..kipidap..~

Eliza said...

Oh my..it seems Aidid really, seriously, desperately need an assistant. volunteers??

Oh please..not Austin Power again.. :P

azwan said...

How many times need to repeat this whole thing? I don't know.

I always think the blog need some charts/diagrams for better explanation. There you go, this is one of the ways to do it.

HPA would say that this is just the principle, but how about directly scrutinize the numbers and figures stated in their "marketing plan". Anyone dare to table the facts...Baine? keh keh keh...

For me, i need more time to do some CSI stuff, you know do some field work, interviewing, analyze the market, etc...perhaps anyone here who can provide more valuable info, don't hesitate to share with us. lets complete the jigsaw puzzle once and for all.

Bomoh Hujan said...

untuk orang2 HPA....siyes aku nak membaca ni... silent reader jer..

=taip AFundi HPA-MLM untuk HPA-MLM dan hantar ke 33300(kasi semangat sikit!)
teruskan mengundi~~~ jemput ramai2 pakar2 HPA joinT sini..bukan barua kemak budak terencat kurang kasih sayang buta kayu macam cilanat mai sini..semak aku nak membaca je ....sekian

aidid..
banned jer yang mengarut balut bende yang xda kaitan..takat ringan2 tu xkisah sangat.. nih kat entry yang sebelum nih....dah mcm ape... nak baca pun ilang stim...bebudak bingai nak menyemak xtentu pasal tu.. anak buluh betong ke ape? ke jenis mak dorang beranakkan dorang bawah meja judi..xsempat nak "pai"daun terus meneran.. haram sepatah komen xda point....ok.. teruskan berhujah...

--amaran..kalau korang bukan kera-- ape aku komen nih jangan jadikan isu..ada paham?..kalau korang paham lerr....

KambinGurun said...

entry tulis tangan ni menunjukkan aidid paham pasal MLM nk sangat2 dan dia x main kopi pasta jer maklumat dia.. good job bro...

-Faridz- said...

hoyeh tulisan tgn. haha. pinau mate den nk bace. anyway ak bace gk smpi abes. nice sharing bro.

izzNatta said...

Perghhh habis jugak baca... perghhh... nasib mata aku rabun silau sebelah kiri... siap kalkulus pulak tuhhhh...

Yang paling best: "RM30 X 1.2 juta ahli= 36 juta hengget..."

Sape yang kayo?... Perghhhh

Joey aka Rizal said...

Excellent writeup. Would you consider writing a paper out of it, with illustrative graphs and pictures and complete references. Of course it would be nice if it is a little bit less anti-semitic or not at all. This would make it more friendly to be publish somewhere in academic literature and other popular business media.

Bomoh Hujan said...

aidid..
satu lagi komen aku nak tambah..
xbley tahan.....hihihi
aku tengah sopan nih...kuikuikui
tersenyum2 jer nih..heheheh..
banyak2 entry.....
entry nih aku nak senyum...^_^ hihihihihiihhi....
ko memang......keh keh keh
walaupun cakar ayam
hihihihihii

nur hazratie said...

thanks for the info..leh kongsi ngan kawan2 yg taksub mlm...

JEEN said...

Kita sebenarnya bukan nak bungkuskan HPA... kalau la ustaz ustaz HPA baca. Kita hanya tak setuju HPA tu di MLM/MLMs tu sahaja. Bila MLMs/MLM jer, orang bawah jadi sangat merapu meraban dek kerana nak kejarkan bonus downline bla bla bla...

Kan elok HPA jual kat cawangan/agen saja... tak payah guna MLM konsep... tak ada la orang menyampah sangat kat orang HPA yang dok cari downline dan menipu orang (jangan dok elak sebab memang itu yang berlaku dalam MLM !)

Sangat huduh perangai orang HPA/MLM yang nak cari downline tau !!!

JEEN said...

BTW, saya suka tulisan AM... sangat comel... macam tuan dia...

hyelbaine said...

@ Azwan,

"HPA would say that this is just the principle, but how about directly scrutinize the numbers and figures stated in their "marketing plan". Anyone dare to table the facts...Baine? keh keh keh..."

This humble LDP traffic cone mover is more than ready to share his 2 cents worth of thoughts IF the information is readily available. Unfortunately unlike Hai-O and USANA previously when I did my analysis, HPA is an organization that is a private entity hiding behind the veil of KOPERASI.

Like Hai-O and USANA previously, the numbers will not lie no matter how much creative accounting one applies. Know where to look and you'll see through all the smokescreen that is financial reporting. From those numbers alone we would know if HPA is profitable because of its products or the MLM arm.

I'm ready if anyone can share such information though a word of caution. SOME people think such knowledge of finance is just as blasphemous as medicine, mathematics and also fields of knowledge that relies on mental arithmetic and logic.

minah_stapler said...

sapa2 yang problem baca tu... cuba pakai cermin mata yang ada lobang2.

anyway topik ini sungguh menarik pasal saya sangat suka makan ayam goreng chicken.

Farhan said...

gud job bro aidid..... syok baca tulisan tangan.. nampak personaliti penulisnya..... kipidap... mmg lain dr yg lain...

simn said...

sape yg bertuah dpt surat tu? haha

tupaimerah said...

cantik tulisan :)

Mama Rocks said...

berpinar mata baru habis baca....kesian yang level bawah tu, desperados gila hunting for downline,masa ni la dok sebuk cari semua kawan-kawan yang dah lama putus hubungan supaya join, kakak aku tak larat, macam dalam family aku, tak larat nak lari dah dari diorang ni

Aidid Mu'addib said...

Ada Addendum dalam artikel...
Ada reader kasi tambah lagi pencerahan dalam isu matematik MLM. Reader yg kasi komen semalam... thank you dear. I'm glad ada org Melayu yg smart (dan tidak dungupiang macam pengamal2 MLM), and really knew and understood what I was blabbering about here in this blog. All is not lost with the Malays... except those MLM retards leeeee....

Adik-adik semua... kelas matematik telah bermula.

onguard said...

Mama Rocks
"masa ni la dok sebuk cari semua kawan-kawan yang dah lama putus hubungan supaya join, kakak aku tak larat, macam dalam family aku, tak larat nak lari dah dari diorang ni"

Ada idea tak cemana nak mengelak dari mereka-mereka ni???

aaron said...

siyes.. aku tak ble digest calculation tu sbb otak aku ni bengap tang matematik neh. Aku rasa mat mat rempit tu dah hilang interest nak baca dan tgh berkira kira nak spin citer kt mana mana sudut terpencil yang diorg bleh dpt kt entri ni.
But i got the message nevertheless.

hang jebat said...

mseti best student Add Math masa kt skolah dulu nih...

Ezi Kefli said...

ustaz2 HPA xmo ckp pape ke?

bkn ke diorg ni dr pelbagai bidang..

cepat laa counter blk!

krik krik *bunyi cengkerik*

Sicher said...

Tulis tangan tapi stail bahasa tetap Aidid (dengan capitalization). Huuu tangan mesti penat. Berpage-page tu.

Apa2pun, kali ni mesti susah mat2 bloggers MLM nak copypaste. Isu dia pun macam ulang isu2 haritu, except secara jujur, dengan tulisan tangan.

Ntah2 diorg ni baca pon tak. "Eeee tulisan doktor, tak larat baca"

Baik doktor daripada DOG tor amirite?

raptorarena said...

rakan2 HPA dah set dalam mind blog AididLeaks haram dilawati kerana boleh menimbulkan syak wasangka dan perasaan gharar dalam hati disamping akan mengurangkan sifat wasatiah dan keyakinan tinggi individu..

ayat halangan mesti islamik..baru kuat nak sembang..

azwan said...

raptorarena, let them be. Sumer dah panas bontot. Hari ni ada makhluk menjerit2 sampai 20 points kat aku. kah kah kah!...gilos useless.

Baine, kalau aku ada valuable info, konfem aku share. Anyway, hows HPA's brand strength so far? U think they able to stand on their own feet, compete with other products once the system crash?

hyelbaine said...

@Azwan,

"Baine, kalau aku ada valuable info, konfem aku share. Anyway, hows HPA's brand strength so far? U think they able to stand on their own feet, compete with other products once the system crash?"

It's extremely difficult to make an assessment of that as there are just far too many unknown variables. For instance, nobody knows, even HPA members, how much MLM contributes to the company's financials. Is it 10% or 75%? Obviously if the MLM contributes more than half of the overall total, HPA would be hard pressed to survive if a majority of its cash flow is wiped off.

We don't know the level of gearing either. How sensitive is HPA's financial load towards OPR movements. If HPA's gearing is high, any movement in the debt market would severly affect HPA if the turnover of its businesses is slow.

Because of the same reason too we won't know what happens to the allocation towards the 'R&D' of their products. Assuming of course they DO spend rather than just slap HPA labels on products made by OEM manufacturers. Do we know how much the upkeep, CAPEX and OPEX of HPA's numerous 'factories' is funded by the MLM business?

To be continued...

hyelbaine said...

HPA's marketing plan is pretty rigid too so the impact of its MLM business crushing maybe severe. HPA's marketing strategy obviously targets muslims as the way it positions itself would scare off potential non-muslim customers so that's narrowing their market size.

They rely on their product's halal status to compete but would struggle if comparable products were also JAKIM certified because some of their products are not competitively priced in the market too.

As you can see from the readers here too that not all muslim's are easily influenced by their product's supposed benefits and advantages. Cost of products will always be the common denominator in any choice. Relying on the motto 'membantu sesama Islam' is not good enough to survive in the real world. Some prefer facts and evidence rather than hearsay alone before making a decision.

So could HPA as a company and its products survive in the aftermath of its crashed MLM? The answer to that is in the unknown variables in my earlier comment. Assuming that MLM contributes 50% of HPA's total turnover, than you could deduce that they would struggle pretty bad.

So unless someone can point me to the numbers, those are my views given the constraints of the numerous unknowns.

azwan said...

I wonder who actually structure HPA's business plan. If, HPA leverage the benefit MLM business to strengthen their product's brand, I think the company maybe able to survive longer, not just crossing the valley of the death.

I agree about the Halal positioning. It is not realistic. I have tried before with Halal pharmaceutical. Why on earth people buy things for Halal's reason? No, people buy stuff that fulfilled their 5 senses. Not because of Halal. Its only a gimmick covered with noble mission and vision.

In the end, how much actually the contribution of MLM business into HPA revenues? Compare with direct sales, Herbalis course, consultation, etc...knowing the percentage will give us a good hint how their business will survive later on. These are confidential infos and I am afraid we won't get it easily for sure.

hyelbaine said...

One thing's for sure Azwan, the business plan is not strucutured by the syariah advisory panel. I think that was determined in the previous posts.

As for the point in your last paragraph, maybe its one of the reasons why they prefer the private koperasi setup?

Lawyer separuh Masak said...

aik...dah senyap dah???dah xde modal nak pangkah tuan tanah ke?????

Mudahbots said...

bukan x der modal... sekali x paham daaa aper tuan tanah kedaung tulis kat atas.. matematik tue... mcm mana diaorang nak pangkah.. (pak kordi dikecualikan). hahaha..

hang jebat said...

sudah terbukti lagi jelas mmg xde pakar math dlm HPA neh...msti diorg ckp dlm hati "ape benda A.M mengarut ni...xde kene mengena ngan HPA lgsung"...

Lawyer separuh Masak said...

.......tula...sekali tuan tanah guna handwriting...long hand lak tu..yg kejedah2 tu asyik bace short hand je,mana nak paham,.sbb tu asyik ambik fatwa sampai yang harus je tu...short hand punye penangan la tu.......

Mudahbots said...

Salam,

Just finish reading entry from http://ilmudanulamak.blogspot.com/2008/06/mlm-yang-halal-dan-yang-haram.html

I've noted this and hope we can share our opinion about this..

I quote from the above entry.

Bonus

...Berdasarkan pengalaman saya dalam Syarikat HPA Industri Sdn. Bhd. (salah satu Syarikat Bumiputra Muslim yang giat menjalan perniagaan secara MLM di Malaysia), bonus yang diberikan oleh Syarikat HPA kepada pengedar-pengedarnya adalah sebagai ganjaran/upah yang dijanjikan kerana sumbangan mereka dalam melakukan perkara-perkara tersebut;
1. Memperkenalkan syarikat kepada orang ramai
2. Menaja ahli-ahli baru untuk syarikat
3. Membuat jualan produk-produk syarikat kepada orang ramai.
4. Membimbing dan memimpin anak buah (downline) untuk membina organisasi perniagaan yang kukuh. Ini terpaksa melalui proses seperti pertemuan dari masa ke semasa untuk perbincangan, perancangan, penerangan berkenaan produk dan perkembangan terbaru syarikat.


dalam entry yang sama di bawah sub

Jauhi “Sistem Piramid”

...Di antara ciri-ciri Skim Piramid ini ialah;
1. Produk berkualiti rendah dengan harga mahal dan para pengedar baru perlu membelanjakan wang ke atas inventori barangan yang berlebihan.
2. Yuran keahlian yang tinggi serta komisyen kepada setiap peserta yang dapat menarik ahli baru.
3. Tiada hak pemulangan wang dan tiada kontrak bertulis di antara syarikat dan pengedar.
4. Tidak mengambil berat tentang jualan runcit dan penghasilan wang dengan mengembangkan jumlah keahlian di bawah para pengedar.
5. Kehadiran wajib pada sesi latihan yang mahal.
6. Dakwaan perolehan wang dan kejayaan besar yang sengaja direka-reka serta digembar-gemburkan.
(Amar Said, Persatuan Pengguna Pulau Pinang)


pada pandangan saya,

bonus yang diberikan oleh Syarikat HPA kepada pengedar-pengedarnya adalah sebagai ganjaran/upah yang dijanjikan kerana sumbangan mereka dalam melakukan perkara-perkara tersebut;
2. Menaja ahli-ahli baru untuk syarikat
untuk syarikat HPA..

Dengan

2. Yuran keahlian yang tinggi serta komisyen kepada setiap peserta yang dapat menarik ahli baru. untuk skim piramid..

adalah dua perkara yang sama, tetapi disampaikan dalam bentuk yang berbeza...

Saya berharap ada dikalangan para ilmuan dari HPA @ Panel Syariah HPA yang dapat menjelaskan tentang hal ini kerana isu penajaan adalah tunjang utama bagi SKIM PIRAMID..

Terima kasih.

Aidid Mu'addib said...

Bots...
Itu isu niat dan iktikad tu beb.
Besa la tu.... kalau hati was-was, mana boleh nak berfikiran positif cari downline... kena ada declaration drpd langit yg mengatakan cari downline HPA-style adalah berbeza drpd pencarian downline apa-apa MLM/SP yg mungkar yg berkeliaran dlm dunia ni...

You know... janji duit juta-juta masuk bank...

Mudahbots said...

AM,

Got ur point but still wondering how HPA members differentiate on the sponsoring part between HPA and other MLM-SP..

Mohon pencerahan dari ahli HPA @ Panel Syariah HPA tentang isu diatas.

Terima kasih.

musbiaggi said...

nak komen jugak..asyik jadi silent reader jerr..

bagi aku HPA ni patut diselamatkan dari anasir MLM..sebab bagi aku MLM ni akan memmbunuh HPA lambat laun..

memang betul HPA akan cepat NAIK guna MLM..

produk HPA..sebahagian nya ada yang agak baik(serius dowh..aku suka kopi Radix)..barang baik tak perlu kata kata indah dan ayat ayat sakti pelbagai..tak perlu nak buruk burukkan produk kain..

suatu ketika dulu tak salah aku Al Arqam pon ado gak kuarkan dan pasarkan pelbagai produk..sambutan pon ok..tak guna MLM pon..

Hanif said...

ak.. ak.. ak x mmpu bace full mlm ni.. bace stengah dlu.. @__@

tp sbenarnye.. dr dlu lg da faham cmne konsep mlm tu.. mcmane pusing skalipon hasil die tetap sme.. smuenye scam org.. papepon teroskan aidid.. bukak kan mate sket org2 Islam yg da obses sgt dgn mlm ni.. konon niat nk tolong org pdhal da terang2 niat nk cegot duit.. ayoyo

blitz said...

mana fan HPA?? sunyi je.. ke dah tersedar HPA punya sistem sebenarnya MLM jugak.. keh keh keh..

Laila said...

Oh wow! Da rage resonating through those handwritten words & numbers, subliminally(?) telling MLM farters to screw themselves and shove their riba earnings up their asses! Weehoo!

Lu memang macho AM .

ps Akubelombacasebenarnya.

Admin said...
This comment has been removed by the author.
Admin said...

Thnks saudara adid bg ulasan ttg ni..saya setuju sgt dgn apa yg dikatakan..sbb atas kajian sendiri dan pengalaman sendiri..cuma ada satu compny MLM yg en tak sentuh dlm blog nie..walhal ianya sgt famous...pls contact me..sy hrp en dpt kaji sistem ni...and if ada yg x munasabah..bleh kita diskas dan betulkan..insyaallah. i love maths too.

Adinda said...

Oh incik elken rupanya..
Bukan semua MLM tak tulus ker. Dulu I tot HPA la yang paling tulus lagi suci murni, now look what happened to them.kalau jual barang guna sistem konvesional kan senang.

Admin said...

jom kita pakat2 kaji...baru tau telus ke tak??bila majlis fatwa mengatakan MLM ni harus..pasti ada MLM yg ok kan..toi tak??tp nk en aidid kita yg kaji la..sb suka dgn kajian nya yg sgt terperinci..gud job!!!!

Aidid Mu'addib said...

Apahal dgn Elken? Sapa yg buat Elken? Sama aje Elken palejadah... malah Elken lebih teruk drpd byk MLM amatur yg berkeliaran skrg. Why? Sebab owner Elken geng cinapek cekap berniaga dan cekap mengelentong dan dah ada byk modal utk mengelentong lebih jauh lagik drpd geng2 amatur tu. Elken tu MLM pundek anjuran geng cinapek dari Old Klang Road... memang macam haramjadah jugak mengelentong org Melayu dgn mengumpan org Melayu yg dungupiang takleh harap satu sen pun, dgn komisen/bonus/tabung kereta/tabung wadefak... macam cilanatjadah... pastu org Melayu yg dah kena brainwash tu try pulak brainwash melayu lain yg sama dungupiang yg tak pernah faham isu matematik dan ekonomi, jual barang merapu harga 10x ganda drpd sepatutnya - haprak nak mampos sekor2 melayu talibarut alkapiaq nya pun... useless no hope...

Maximum penganiayaan dan jumlah riba' yg terbesar - Double crown manager whatever - telan duit downline sampai 8 level ke bawah... YEAY! Woohoohoo! Bawak duit tu semua masuk liang-lahad bro.... bawak jgn tak bawak. Nanti kat Padang Mahshar jawab sungguh2 bahawa...
"AKU TAK TAHU BOSS... BETUL AKU TAK TAHU BENDA ELKEN NI KIMAK... AKU INGAT ELKEN NI MLM YANG TULUS-BERSIH DAN DATANG DARI LANGIT"

Adinda said...

Kalau baca blog ni dari mula, u sendiri pun boleh kaji. Bukannya susah pun. Tengok kat plan pemasaran. U cakap u luv math right. Then calculate away laa.

Kalau tak telus, are u willing to stop ur bisness?

U know what, I luv if abang aidid buat write up on incik rozmey. He has other MLM's product under 1 wing. Mesin letrik, korset, water filter, ubat cegah diabetis, gemok. My..my.. Let's us see how far his hair can sizzle after the exposay.

Admin said...

kalau sah HARAM dan ada agenda tersembunyi..kenapa nak pertahankan..kita bukan hidup kat dunia ni selamanya pon..bukan nilai dunia yg kita nak..nilai AKHIRAT tu yg lebih utama..cuma sy nk kita kaji bersama..bukan berckp ikut emosi..biarlah ianya berlandaskan ilmu..bila mufti berkata HARUS..pasti ada yg boleh dr segi syariat..dan jgn pandang pada org yg menerajuinya..lihatlah pada sistemnya..mungkin kalau Allah berikan hidayah pada "cinapek'berkenaan..pasti ia akan menjadi muslim yang lebih baik dr kita..

Laila said...

Setuju dengan Adinda re: Rozmey, tapi lupakanlah niat mu. Aku sampai dah berairmata darah merayu abe Aidid, sampai sekarang gambar bayang rambut Temenggung Jugah pon takder.

Adinda said...

Incik admin,
Bukankah tadi kata u suka kajian tuan blog ke. Bukankah berlambak kajian tuan blog dah buat ke.
Nak salahkan tuan blog yg beremosi?
Nak kena hadap satu2 MLM baru u paham ke?
Kalau I pun marah. Penat tau orang yg tak paham2 ni. Puk bontot kang.

Aidid Mu'addib said...

Like I had already said many times before...
You don't like what I said here in this blog - you're welcome to GO TO HELL YOURSELF... the fuck do I care dol?

Laila said...

Bila baca Admin nyer last comment, i rest my case!

Admin said...

kalau majlis fatwa kata MLM tu haram..i terima semua MLM haram..but bila hukumnya HARUS..pasti ada yg bleh..so..mmg kena kaji satu persatu..Allah beri kita akal untuk berfikir ..bukan terima bulat2..kaji dahulu sblm buat sesuatu kesimpulan...siapalah kita nk mnyangkal pandangan mufti2..tp x taula kalau kt sini ada yg bekas mufti ..wassalam.

Adinda said...

U nak kaji macam mana lagi beb?
Apa kajian dalam ni tak cukup ke?
U dah calculate ke marketing plan u tu?
I nampak u in denial syndrome ni.
My question again, are u willing to quit ur bisness beb?

Laila said...

Admin, apa bezanya plan structure ko ngan MLM co. s yg lelain lam blog ni sampai nak kaji separately? Ko nak suh AM tunjuk sebjion sebijion repeat buat keseribu kalinya cemana ko nyer plan bertukar jadi haram dari harus? Gitu ya bung?

sniper (+) said...

admin = minda?

cek chun said...

Naaaaahh
Bukan ahh

anon said...

troll dah makin pandai.. dah pandai hide profile... hahaha

Talk To The Hand said...

Encik Admin ni beria-ria betul nak suruh kaji seperti dia belom pernah baca rumusan2 kajian MLM lain dalam blog ni. Agak tumpul orangnya yer?

khairul said...

salam...saya rasa terpanggil untuk menjawab beberapa persoalan tenatng mlm. Saya membuat kajian ttg MLM dah lebih

10 thn . Bidang kepakaran saya.

Sebenarnya apa yg di kemukakan oleh saudara aidid boleh mengelirukan ramai pihak. Hujah atau teori yang dikemukakan

memang hebat siap dengan calculation lagi. Tahniah atas research yg saudara lakukan. Tapi saya kira saudara perlu

banyak membuat research lagi kerana bila kita berhujah dengan ilmu yg cetek dan ilmu agama pun mungkin belum habis

belajar mmg membahayakan.

Hujah saudara utarakan ada betul nya TAPI sebab jenis-jenis MLM yg menggunakan kaedah tak betul mmg banyak. tetapi

dengan bersandarkan beberapa sistem MLM , saudara terus menghukum SEMUA MLM mcm tu. Jangan sempitkan pemikiran,

buat kajian mendalam , buka minda sikit.....

Ada juga MLM yg mementingkan pembangunan ahli2nya,sistemnya, kualiti produknya....ada syarikat MLM yg melabur

jutaan ringgit dalam R&D bg mendapatkan kualiti produk yg baik. Dan produk ini telah di patenkan...sbb tu tak

dijual di pasaran terbuka .

Dalam kajian saya juga , kebanyakan org melayu GAGAL bukan kerana syarikat MLM, tapi kerana pemikiran sempit, nak

kaya cepat kerja taknak buat, join MLM tak kaji dulu latar belakang syarikat, tak buat kajian sistem dia....dan yg

paling banyak...mereka MALAS, cepat putus asa...lepas tu blame orang tu...orang nie...lepas tu bila gagal, buat

kesimpulan semua MLM sama saja...mungkin saudara salah seorang kot .

Buka minda saudara...buat kajian mendalam..teori saudara HANYA BENAR untuk sesetengah syarikat MLM , BUKAN semua.

The best way nak buat kajian...saudara perlu JOIN the company...cuba test dan pratik...cuba FEEL it.

Dari segi ISLAM dan fatwa. MLM adalah HARAM jika jenis penindasan, dapat keuntungan melalui org yg join (pendapatan

melalui downline bukan bersasakan produk), seperti hujah saudara), produk tak kualiti, harga produk melampau2,

tidak adil (cth org bawah buat kerja, org atas dapat untung). ahli yg menyertai MLM kerana pendapatan yg dijanjikan

BUKAN kerana produknya, dan dll

dan HARUS jika transaksi dipersetujui 2 belah pihak,harga barang wajar,suci, sahih tiada penipuan dan tidak

terdapat mana2 unsur yg dikategorikan haram

Nasihat saya buat saudara...jgn cepat meghukum , Buat kajian dengan teliti...sebab BUKAN semua MLM mcm tu.

TOLONG...TOLONG...TOLONG jgn berhujah seolah2 kita tahu semuanya. Itulah budaya org MELAYU yg ramai GAGAL dlm

bisnes.

Majlis FATWA telah buat kajian sedalam2nya baru menjatuhkan hukum.Harap maklum

wasalam

Adinda said...

Incik khairul punya ayat bunyi macam top speaker MLM. Perasan tak? Hihihi
Kalo dah buat kajian, sila la berbahas dengan fakta. Harap u can stay here for a long time.

Aidid Mu'addib said...

Oh jang...
ekau kiro ilmu MLM tu sentimen dan pandangan subjektif ajo ko bang? Takdo matematik, statistik dan ilmu sains yo eh? Main janji duik masok dlm poket ekau yo... tak kesah ado org ramai yg kono kelentong tu sumo, yg kerugian tu sumo... lantak ko la sumo downline yg dungu kono kelentong yo? Tak payah buek kiro-kiro tu sumo... matematik tak wujud dlm MLM eh yo?

Income level of specific MLMs or MLMs in general:
1 . The UK Government investigation claims to have revealed that just 10% of Amway's agents in Britain make any profit, with less than one in ten selling a single item of the group's products."

2. Scheibeler, a high level "Emerald" Amway member: "UK Justice Norris found in 2008 that out of an IBO population of 33,000, 'only about 90 made sufficient incomes to cover the costs of actively building their business.' That's a 99.7 percent loss rate for investors.

3. Newsweek: based on Mona Vie's own 2007 income disclosure statement "fewer than 1 percent qualified for commissions and of those, only 10 percent made more than $100 a week."

4. Business Students Focus on Ethics: "In the USA, the average annual income from MLM for 90% MLM members is no more than US $5,000, which is far from being a sufficient means of making a living.

5. USA Today has had several articles:
"While earning potential varies by company and sales ability, DSA says the median annual income for those in direct sales is $2,400."

6. In an October 15, 2010 article, it was stated that documents of a MLM called Fortune reveal that 30 percent of its representatives make no money and that 54 percent of the remaining 70 percent only make $93 a month. The article also states Fortune is under investigation by the Attorneys General of Texas, Kentucky, North Dakota, and North Carolina with Missouri, South Carolina, Illinois, and Florida following up complaints against the company.

7. A February 10, 2011 article stated "It can be very difficult, if not impossible, for most individuals to make a lot of money through the direct sale of products to consumers. And big money is what recruiters often allude to in their pitches."

8. "Roland Whitsell, a former business professor who spent 40 years researching and teaching the pitfalls of multilevel marketing": "You'd be hard-pressed to find anyone making over $1.50 an hour, (t)he primary product is opportunity. The strongest, most powerful motivational force today is false hope.

>>> Kajian 10 tahun yo? Kajian taik kucen ko apo jang? Ko kajian taik sendiri? Wadefak punya kajian songapbingai ko buek dol? Baik tojon gaung ko jang... ada gak pekdahnyo pado oghang melayu - selamat takdo zuriat dari ekau kemudian hari... jadi jumlah anak melayu yg pandai matematik dapek meningkat 30 tahun lagik... sebab jenis genetik ko tu dah hilang dari muka bumi... genetik bangang.

You don't like it?
You can suck my.... never mind.

Aidid Mu'addib said...

On a serious note...

Kpd adik2 yg hendak belajar dan boleh menerima pelajaran tentang matematik dan ekonomi... Kalau seseorg itu belajar sampai peringkat teratas dan peringkat sepaling detail... PhD la kiranya gitu - gunanya dik adalah utk kasi benda yg kompleks dan rumit tu semua jadi senang utk difahami oleh org2 bawahannya. Dan kebanyakan org yg buat Masters dan PhD, melakukan sacrifice kehidupan dan keilmuan bukan utk jadi kaya (mostly) - tapi sebab dia sayang ilmu dan dia nak belajar sampai ke peringkat yg sepaling detail dan sepaling tinggi... utk kebaikan masyarakat dan bukan utk kebaikan dirinya sahaja. Takde guna belajar lintang-pukang tapi tambah merumitkan keadaan. Baik tak payah belajar tinggi2.

Gini la abang Aidid (chewwah) kasi tahu kat blog ni - let me break it down it down to you all, plain and simple:

1. Kalau sistem perniagaan itu melibatkan perpindahan dana drpd downline ke upline - maknanya ada sistem TAJAAN, lagi besar (purata) jumlah downline utk setiap upline - lagi besar kerugian downline ke bawah (spt. kiraan abang dalam artikel). Ini sapa2 pun takleh lari (woi kichi, mana maw lari?) - kadar kerugian ahli bermula drpd 50% sampai la 99.99999%. Of course, someone will be making big bucks... u know, that 0.00001% thingy. That sicko Khalid guy probably the top-tier dlm apa2 MLM mungkar yg dia dah buat... he doesn't care about the monetary lost on those people below. Some pychos just don't care about pissing other people... that also, you can't run away from.

2. Rentetan drpd sistem tajaan, maknanya akan ada bzns model berbilang tingkat wujud - dan akan berlaku perpindahan dana drpd berbilang tingkat tersebut ke atas, dan setiap syarikat MLM parasite di luar sana akan ada ciri2 tersendiri utk melakukan perpindahan tersebut, sama ada 2 level atau 10 level atau 50 level - maka lagi besar jumlah level, lagi besar kerugian ahli yg terkemudian - itu sebab walaupun ada sistem binari (1 cari 2) yg sepatutnya merugikan >50% ahli - in reality, kadar kerugian adalah jauh lebih besar (sehingga 99.9%) sebab terdapat perpindahan dana dgn kaedah pembahagian komisen/bonus/tabung wadefak drpd peringkat bawah ke atas - disamping keuntungan yg diambil oleh syarikat induk, di samping faktor kualiti produk yg non-existence (so, no repeat buy), disamping faktor dah ramai adik2 yg baca Aididleaks... dll lagik laaaa dik....

3. Perkara asas dlm model bzns MLM adalah sebegini: Bagaimana ko nak songlap duit drpd 10,000 org ke dalam poket kau, tanpa 10,000 org tu perasan pada awalnya... that's it. Dia org perasan kemudian... who cares? Jadi, ko kena kelentong setiap org lain tu dgn janji kekayaan yg melimpah-ruah, dgn janji produk yg akan menyembuhkan kanser dan penyakit kedunguan, dgn janji produk yg kalau ko beli drpd syarikat Islamic tu ko akan masuk syurga bila ko mati nanti... THAT'S MOSTLY IT PEOPLE.

BE CAREFUL OF MUSANG BERBULU AYAM DALAM MASYARAKAT.
BE CAREFUL OF ANAK YAHUDI YG PAKAI KOPIAH.

azwan said...

Ni khairolR ke?
10 tahun songlap duit melayu, not bad for asslicker. Panas bontot beb? ade downline tanye ko pasal blog ni ke?

Lain kali nak paste ape2 kat blog, buat research dulu, jgn kasi org pening bace. nampak sgt bahlolnye. buka minda sket sebelum paste ape2. jgn sempitkan pemikiran main belasah paste. memang membahayakan main paste jek. buat kaji mendalam sebelum paste, buka minda sket sebelum paste. nampak bongok sgt care ko paste tu.

Ginila, aku rase Aidid tu one step ahead ko. why not ko berdebat dgn aku? pengalaman aku tak sampai 10 tahun.

Why not? aku bukan tere sgt. list down points ko. sebelum aku buat points extraction macam aku buat kat minda. meh2 dol...

sniper (+) said...

"Saya membuat kajian ttg MLM dah lebih 10 thn. Bidang kepakaran saya."

So selama 10 tahun MENGELENTONG dgn menggunakan MLM...pacik kayoooo!!


ceh..pum pang kata dah buat research itu ini. tapi mana findings yang dia dapat dari 10 TAHUN research tu x bagi pun. ayat MLMers. ituuuuu jugakk.

"The best way nak buat kajian...saudara perlu JOIN the company...cuba test dan pratik...cuba FEEL it." Meh jadi downline aku...katanya.

Sempat lagi nak rekrut orang tu.

akuatik said...

" ada syarikat MLM yg melabur

jutaan ringgit dalam R&D bg mendapatkan kualiti produk yg baik. Dan produk ini telah di patenkan...sbb tu tak

dijual di pasaran terbuka "

hahahahaha! kalau betul produk dipatenkan, patutnya jual la kat open market...sebab ko boleh monopoli pasaran mengikut masa diberi oleh patent office... apa la pulak kaitannya ada paten takde paten ngan mlm...

Aidid Mu'addib said...

Apa nak dikenang?
Kalau dah penganut MLM tu... cakap pum-pang pum-pang ikut bontot memang nombor satu... sengapbingai nak mamps. Hopeless meleis... elok gantung jemur macam getah lepas mesen gitu. Boleh gak jual pakai pikul.

Dapek den duik...

khairul said...

adinda: untuk makluman, saya bukan top speaker any MLM..bukan nak recomend any MLM...tp saya terlibat dlm kajian sistem MLM nie

Azwan: memang saya copy paste...tp copy dari sy punya notepad...menulis dalam reply box..windownya kecik sangat...kali ni saya reply dalam reply box terus....benda mcm nie pun nak jadik isu ka....hayyaaa bro..

sniper: bahave what you say...ada saya recomend mana2 MLM ke untuk you join...jgn fitnah orang

Aidid: secara umumnya saudara menafikan MLM secara TOTAL berdasarkan hujah2 yg dibincangkan. Dan secara umumnya hujah2 saudara bersifat DENIAL atau penafian.

sistem piramid dan apa sistem MLM yg dibincangkan dalam blog ini hanya sebahagian kecil sistem yg ada. Ada banyak lagi sistem yg belum di bahaskan. Apakah sistem yg dibenarkan oleh syarak juga tidak dibahaskan disini.

Kalo saudara diberi peluang BUAT sendiri sistem MLM berlandaskan syariat..menepati syarat2 yg saya ceritakan dalam post saya @ yg digariskan majlis fatwa sebelum nie...pastikan tidak ada unsur2 yg boleh jatuh haram...apakah waktu itu kita masih lagi nak katakan ianya HARAM.

sebab itu saya minta pembahas2 dalam blog nie berbicang dengan MINDA terbuka...lihat mcm mana boleh manfaatkan umat islam..sebab itu kajian demi kajian dilakukan

lihat perbankan islam yg ada sekarang...kita membuat kajian demi kajian untuk manfaat org ISLAM. walaupun ada plus minus..tapi semakin ada improvement

begitu juga sistem MLM...memang banyak sistem MLM yg tak betul...tidak dinafikan.....tp sekarang..sudah ada sistem yg menepati syariat...tapi tak banyak....saya tak nak bincangkan kat sini...nnt cakap saya nak promote..la..mcm2 fitnah...tp kajian demi kajian harus dilakukan supaya kita dapat manfaat

ada golongan manusia bila hatinya telah tertutup...susah kita hendak berbincang..walau pun fakta benar di depan mata. mungkin kerana EGO kot..

p/s: sila debat di forum2 live..yg melibatkan ramai para ilmuan di luar sana..lebih detail...baru tahu ilmu yg kita ada nie hanyalah sedikit...

wallahualam

azwan said...

Khairul,

Manusia yg pengecut nak masuk dunia business sebenar je masuk MLM. pengecut takde telor macam ko, sembunyi scrotum dah 10 tahun. Cari jalan mudah masuk MLM. Kecutt beb. Org macam aku takkan masuk MLM, level yg hanya utk sampah2.

Memang aku saje je naikkan isu copy paste tu, sebab ko ni cakap berapi, tp ape yg ko paste tu pun tak perasan.

Ko perasan pandai ke dol? Ni blog antiMLMers...ko singgah sini, bikin bising...pehal beb? downline tak dapat ke? point tak cukup?

Ilmuwan2 yek...Ustaz Ahmad Adnan dah masuk sini, ko tak perasan ke bai? ade ko nak sambung hujah dia. Aku dah cuba2 korek point ko..sumer kias2, zero. meh la bahas, kasi point2. alang2 ko singgah sini, alang2 dah panas bontot.

Aidid Mu'addib said...

Still tarak Maths bang? Where's the evidence that an MLM company is profitable both to shareholders and to downliners? Kasi la satu contoh beb? Jgn malu2... MLM syariah erk? Lepas ni ko cakap la pulak kaedah sembelih babi ikut syariah... whiskey yg takde alkohol... menyamun yg diamalkan oleh para ulama'... u know, benda2 fairy tale macam gitu? Best jugak tu.

Haiya! Like I said... apa nak dikenang? Cakap ikut bontot memang 1st class... kalah badut sarkas. But still no substance I see. What a dumbass.

azwan said...

classical perasan pandai minda nye terbuka, yg tak join MLM memang rugisss mindanya tertutup. kah kah kah!!

Hidop dalam lalaland. Perasan jadi chess player la ko dol. What is so business about your business khairul?

Ko ingat ada beza kes AC mizal dgn HPA? Adaaaaaaaaaaaaaaaa....
AC Mizal tak pakai kopiah!!

Kah kah kah!!

sniper (+) said...

aku salute troll MLMers kat sini. sgt rajin. bukan apanya. tiap hari buat ID baru kat sini. nak kasi tuan blog bukak MINDA dia. kununnnn~

Pokra Hontra said...

khairol, habaq mai MLM co yg baru established yg saya leh join as top line ,nak test and feel.

ps konsep cuba try test and FEEL it kena diaplikasikan kot tang lain.

Adinda said...

Meh sini nak tolong FEEL kan. Kat mana sakit? Bontot ker???
Hihihihihihi

U buat kajian apa kalau tadak bukti? Pe salah eh nak diskuss sini? Takot kena hambur?? Small matter je tu. Kalau cakap ikut montot memang la kena maki.

Sila la bentang fakta-fakta incik khairul. I tunggu lama dah ni. Penat tau. Peluh.

Saya said...

Totally agree with Pokra and Adinda.

Just give us an example of one MLM company or system that you think is good (the one that is not "bahaskan" yet here). Tell us why, maybe then we can FEEL it, babeh...

Munah Kekonts said...

Setuju dengan Pokko, Adinda & Saya. Let us FEEL it.

I wong (依之汉) said...

Saya pun nak join MLM and feel the way to become rich...

Saya pernah baca satu buku Tajuknya
From Dead Broke to Cash Rich.

Minah ni tetap kata MLM bagus tapi dia sendiri tak nafikan yang dia tak pernah kaya dengan MLM. This is one of most awful truth about MLM.

Encik Khairul cuba beli la buku ni and baca. Ni link kat MPH. RM24.90 jer.
http://www.mphonline.com/books/nsearch.aspx?do=detail&pcode=9789675428104

Baca part minah ni teatap salute MLM tapi nyesal join MLM...

modd: promosi buku nak kaya dengan MLM...

jerry said...

kalau encik khairul dh jalankan kajian mengenai mlm nie dh lame 10tahun kan.. mesti ade paper or journal yang encik khairul dh tulis or publish kat mane2.. can i read it? kalu kene bayar utk bace journal pun ok because i can pay utk sesuatu ilmu yang mungkin berguna. i'm still a student so i can try to search it at least at my university library or international publication..

Alan said...

"The best way nak buat kajian...saudara perlu JOIN the company...cuba test dan pratik...cuba FEEL it"

Karang lepas opis aku nak pegi happy hour nak minum beer segelas dua, nak cuba test macamana rasa mabuk.. mana boleh main cakap je minum beer tu mabuk.. kena le test dan pratik.. cuba FEEL it.. care to join anyone???

Aidid Mu'addib said...

Ntah.... ada org nak rasa seks dgn kambing tak?
Nanti petang ko abih keje... pegi cari kambing sekor kat kandang Wak Leman... belasah kambing tu puas2 - tgk ada ngam ka tarak? Kena test dah praktik... baru tahu bestiality dgn kambing, atau lembu, atau kebau, atau ayam.... best ke tidak.

Tak payah mengaji, tak payah ada ilmu apa2 - TEST AJO BANG!

Mudahbots said...

Khairul Cakap...

"The best way nak buat kajian...saudara perlu JOIN the company...cuba test dan pratik...cuba FEEL it"

AM Paham

"The best way nak buat kajian...saudara perlu MAIN dgn kambing...cuba test dan pratik...cuba FEEL it"

Hahaha... Ko mmg kejam la AM!!

Sori, aku mengatut jap.. Hahaha, x belh tahan la ko punya persamaan!!

Mudahbots said...

mengatut = mengantuk + mengarut...

Chipandales said...

Isk, analogi2 yang tak senonoh.

Mudahbots said...

Chipandales,

sori laa, klau ko x suka aku delete ajer.. aku boring time tuh..

Munah Kekonts said...

Mudahbots, ignore jer Chipandales tu.

Aku ok setim jer baca.

Amzek said...

Aidid dan lain2,

Saya adalah ahli ShuangHor (MLM yg pertama mengeluarkan produk lingzhi) sejak tahun 1994. ShuangHor adalah antara MLM yg terawal di Malaysia, saya lihat MLM2 yang mengamalkan budaya harga melampau2 dan sistem bonus terlampau2 adalah MLM2 yg terkemudian ini, mungkin selepas era 2000.

Jika dulu, konsep MLM atau Network Marketing adalah untuk mempastikan ahli mendapat keuntungan dari ketiadaan orang tengah (distributors+retailers) manakala harga jualan adalah kekal pada harga biasa seperti di pasaran biasa. Dan tarikan MLM adalah produk yg sudah semestinya berkesan.

Tetapi MLM zaman sekarang ini berteraskan keuntungan, daya penariknya adalah keuntungan kepada ahli2 dan bukannya kepada produk yg bagus. Bak kata Aidid, duit duit duit.

Sebab itu, MLM2 yg terkebelakangan ini, yg berpaksikan keuntungan semata2 pada ahli dan mempunyai produk yg biasa sahaja (atau lebih teruk produk yg tipu) tidak dapat bertahan lama. MLM2 yg mempunyai produk2 yg hebat dan dengan harga yg mesra-pengguna pula akan kekal lama.

Ramai ahli2 ShuangHor yg menjadi ahli semata2 kerana ingin membeli produknya pada harga berdiskaun (seperti saya) sambil menikmati sedikit keuntungan dari downline2 walaupun tidak seberapa, yg ahli2 MLM2 lain mungkin anggap sebagai pemalas (sebab kami tidaklah mengejar points dan RM).

Jadinya, pada soalan Aidid pasal MLM yg tidak menipu, ya, ada MLM2 yg tidak menipu. Tetapi personal observation saya ialah, MLM2 yg bercambah sejak 5-6 tahun kebelakangan ini KESEMUANYA menipu.

azwan said...

Amzek,

Shuang Hor, aku biasa denga MLM ni dulu2.

Memang ada advantage utk sesebuah company MLM untuk sustain lebih lama dengan memperkenalkan produk yg berkualiti dan berkesan. Ada syarikat MLM yg bukan sahaja pentingkan branding, tapi juga R&D, contohnya USANA Life Sciences. Sukar untuk saya critic product USANA dari sebarang sudut, berbanding produk lain, contohnya Herbalife yang terang2 sampah. Gelang AC Mizal pulak taraf najis anjing.

Jika kualiti dan keberkesanan produk ditekankan, tidak mustahil sesuatu produk boleh ada loyal customer, termasuk ko. Boleh juga tarik minat golongan2 profesional utk beli. Hal ni sama sahaja mcm produk bisnes konvensional lain.

Dan jika syarikat MLM memanfaatkan peluang sistem MLM untuk branding, dgn syarat produk tersebut berkualiti dan berkesan, tidak mustahil juga sistem MLM boleh berubah kepada SLM, dimana produk syarikat tersebut boleh berdiri sendiri tanpa bergantung pada aktiviti pemasaran dowline2 baru. Tapi kalau angsa tu dah bertelur emas bertahun2, buat apa nak bunuh angsa tu ye tak? Perubahan dalam bisnes memerlukan kos yg besar, dan apa2 perubahan kita tak pasti menjadi ke tak...maksudnye terlalu berisiko.

Shuang Hor masih mengamalkan sistem ganjaran yg lumayan. Rujuk pada web rasmi syarikat pun jelas2 sistem ganjaran tu antara fokus utama. Ko perlu ingat sistem ganjaran Shuang Hor memang takde beza dgn MLM2 lain yg dah tua bangka. Boleh double check sendiri. Takde ape yg baru.

Pada aku, ko memang loyal customer Shuang Hor. Bukan hardcore MLMers yg memang masuk untuk fake financial freedom. Ramai je org macam ko masuk MLM just untuk product, bukan ganjaran. Herbalife, Amway, USANA semua ada loyal customer. Tak salah jadi loyal customer. Tp kalau org macam aku yg memang tak support MLM, product MLM memang aku nak jauhkan.

Bila ko own business, perspektif lebih berbeza. Kepuasan peribadi pelanggan dalam menggunakan produk tidak boleh diambil kira sebagai gambaran enjin utama pertumbuhan syarikat. Direct sales to loyal customer bukan main contributor. Ko perlukan figure, bukan personal opinion/perspective. The real money comes from MLM system that works. Jika ko salah seorang top management Shuang Hor, sila lihat apa main growth engine. Apa main contributor untuk revenue keseluruhan syarikat.

Soalan bonus: Jika syarikat ganti MLM dgn SLM, boleh Shuang Hor survive?

Isu ni bukan setakat ni sahaja sebab turut melibatkan perbahasan hukum MLM.

adriyana said...

Salam..aidid..very impressive.i cdngkn u just give all of ur analysis and reseach to Prof Mahmod Zuhdi for his stand upon this issue..he's one of the finest muslim contemporary scholars yg relevan dgn isu ni..n I really sure tat he would also agree with us-the mlmers haters..

GT-T3R80 said...

Yeay, setuju.. Booikot MLM....