And so it is...

Sunday, May 15, 2011

Hai-O Scam: Khas Untuk Melayu, Dan Si Melayu Dungu Telan Bulat-Bulat



Talk about PENGKHIANAT. Tapi hari ni aku bukan nak cakap pasal harga minyak naik. Kang aku mencarut pulak lagi teruk. Udah-udah la tu aku mencarut erk? Yeah, right. Come on people - how did you all feel actually when you read about the stories such as those retarded doctors that became the kuli-batak of Hai-O, those that I highlighted for the last week or so? Isn't it disgraceful and sickening? Doctors should be tirelessly serving the people, helping those who are sick, and in turn, not to be the ones that scam their own race, for the littlest money to enrich themselves, and then put themselves at par with all those fucking pyramid-schemes scammers? What a bloody disgrace. Why would the government spend so much money to send some selected Malay students to oversea's medical school in the first place - and then when these students graduated and become doctors, and work to finish off their compulsory service - then they go out and enrich themselves by scamming the Malay people with MLMs such as this Hai-O fuckshit? Mafakkaaas! The stupidity of it all is mind-boggling. These Malay doctors are the hope of the people. Fucking assholes these useless young doctors - KKM/MMC should just strip them off their licences - they're a fucking disgrace to the medical institution of Malaysia. Listen... Dr. Mohd Hafiz, Dr. Azlindarita, Dr. Norshahidah, Dr. Adrin dan Dr. Mizatul - YOU ARE ALL FUCKING ASSHOLES SCAMMERS! QUIT BEING DOCTORS, WHYDONTCHA? THEN AFTER THAT, YOU ALL CAN GO TO HELL! The Malay people do not want you people to be doctors anymore - PENGKHIANAT ORANG MELAYU HARAMJADAH BETOL!

Why am I so angry? Dah cakap omputeh pulak dah... aku sekeh ko kang. Hai-O ni scam inside-out... tanya orang terpelajar seperti doktor (kecuali 5 ekor dogtor hampeh kat atas), para jurutera yang tahu pasal Far Infrared, dan saintis-saintis dikalangan orang Melayu di pusat-pusat pengajian tinggi - Apa yang Hai-O lakukan untuk memasarkan produk haprak Premium Bloodyfool itu adalah tidak masuk akal, dan hanyalah modal scam untuk jual barang cara MLM. Korang sendiri aku rasa pernah baca pelbagai cara promosi produk ni - kejap toumaline la,  kejap bioceramic la, kejap injek FIR kat Jepun la - ntahapekejadahnya punya bahalol punya promosi berunsurkan sains medikal ntah, boleh tukar-tukar sumber FIR macam haramjadah - kelentong gilabab macam cipan. Saintis dan Industrialis gunakan FIR untuk buat laser sebab power nya sangat la kuat. Apekebendanya bengkung kain nak keluarkan FIR kasi badan kurus. Itu penerangan paling sempoi aku boleh kasi tahu korang adik-adik anak-anak Melayu yang baca blog aku ni. Sedap-sedap cakap ikut bontot aje la korang promoter Hai-O eh? Seronok sungguh makan duit orang Melayu lain dengan mengelentong dan buat bzns cara MLM, sekaligus dapat mengayakan apek-apek kat Klang tu ye? Wadefak la korang neh?

Pehal aku marah sangat tadi? Sebab aku tahu apa yang ramai orang lain tak tahu. Aku dapat info hampir setiap hari pasal produk-produk haramjadah MLM ni. Dan aku jugak dapat info pasal produk Hai-O sebab aku ada orang dalam yang berjaya dapatkan maklumat untuk aku share dengan korang kat sini. Kat mana Hai-O dapatkan produk Premium Bloodyfool ni, dan berapa harga belian dia orang? Dia orang order benda merapu ni kat sini:


Contact aje Ms Sunny. Ini ha QUOTATION daripada syarikat pembekal bengkung bahalol ni.


Korang baca apa yang apek kat Tianjin, China tulis untuk mempromosi produk dia orang - promosi sains yang tak pernah wujud, yang diulang-ulang oleh apek Hai-O di Malaysia - dan seterusnya digunakan oleh orang Melayu sendiri untuk mengelentong umat Melayu lain sejak beberapa tahun kebelakangan ni, dan seterusnya menyumbangkan berjuta-juta ringgit kepada kekayaan suku-sakat syarikat Hai-O (yang rata-rata bukan orang Melayu). Aku dah besarkan penerangan FIR kilang tu kat bawah. 


Anyway, berbalik kita ke isu industri China - industrial-culture negara China sekarang ini memang tengah melonjak naik dalam penghasilan produk-produk untuk di eksport, yang seterusnya dipasarkan ke seluruh dunia, menjadikan China negara pengeksport produk komersial terbesar sekarang, sehinggakan Amerika Syarikat dah jadi No. 2. Walaupun ada kecoh pasal melamine, pasal produk ciplak, pasal ntahapekejadahnya dan pasal produk yang tiada langsung kaitan dengan sains konvensional seperti corset bahalol ni, negara China tetap mengeksport pelbagai produk yang digunakan oleh syarikat-syarikat komersial di seluruh dunia untuk dipasarkan di negara masing-masing - sebab barangan made-in-China itu murah dan boleh diimport dengan banyak dengan senang. Give them the money, they will produce whatever you want. Scam or no scam.

"Using Japanese high purity of magnetic Far Infrared powder and granular specks which is made from a natural mineral as electric stone...." HAHAHAHAHAHA! Hanya di China - very bad English, very bad non-existence science yang dia orang pasti nak kaitkan dengan negara Japan (sebab Japan very high-tech dan orang memang tak percayakan sains daripada China), and those Chinese don't really care about such things, as long as the money roll in. How in the world FIR is able to help to promote "metabolism and blood circulation, as well as excretion of body waste and excess subcutaneous fat...." hanya saintis kat kilang kat Tianjin ni boleh jawab. It's like science from outer space. It just doesn't exist in medicine here on earth. Scientifically - A real pathetic kind of scientific promotion. Tapi promosi sebegitu jugaklah yang doktor tak keruan macam 5 orang mangkok-hayon yang aku diskus sebelum ni kasi kat downline dia orang. Macam pelajaran kat fakulti perubatan kat universiti yang diajar kat doktor-doktor tu semua tak wujud la pulak. Mana-mana doktor boleh nampak scam ni, sebab kelentongannya memang dah seterang-terangnya dah tu. Really useless dogtors those meleis creeps, no use one cent. 

Lepas tu gunakan rezeki daripada scam Hai-O ni, pegi bersuka-ria kat oversea, dan bermegah-megah macam perangai kafir-laknat kat blog masing-masing, kasi melayor kat orang lain pasal handbag, pasal kasut, pasal tempat dia orang pegi melancung, dan pasal kepala hatok dia senget sebelah. Islam cap ayam pengkor betui sekor-sekor. Macam la orang Islam yang waras kesah pasal kasut berjenama wadefak. So freaking vain, mengalahkan orang kapiaq yang taksub dengan benda-benda keduniaan style gila-gila punya haramjadah... dan badan sekor-sekor promoter bengkung useless tu pulak dah sah-sah macam gajah bunting. Bengkung magic kasi kurus badan konon, wadehelnya kak oi? Aiyoyo amma! 

Dah tu, tak nak ambik kesah langsung pulak bahawa duit yang menghantar dia orang pergi melanca...cung tu bukannya duit syarikat Hai-O, tapi duit downline yang dikencing tu semua, yang diagihkan ke atas piramid bzns scam ni. Lepas tu lagik, orang seperti Dogtor Hafiz ni jugak la yang suka sangat tulis ayat Al-Quran dan Hadith kat blog masing-masing. Kasi blog tu wangi walaupun tengah scam orang Melayu dan memang dah terbau pekongnya ya amat, terbau sampai ke Kepong. Diskus benda-benda Islamic tanpa segan-silu, tapi mentekedarah duit downline sampai tak hengat dunia. Haiya anak angkat apek@dajjal kapiaq Hai-O! Itu yang takleh tahan tu, sebijik macam perangai anak dajjal. Sesat dan menyesatkan orang Islam lain. Wadefak punya jenis manusia Islam ntah.

So, berapa apek Hai-O beli kat Tianjin corset haramjadah ni? Here you go.


Satu set dalam USD28.50 hingga USD35.50 per 1000 units - bloody hell! Berapa hengget tu beb? Antara RM80.00 hingga RM106.00... woohoohoo! Pakcik kayo! Sori tersilap... Apek kayo! Berapa mala'un Hai-O jual kat pelanggan Melayu dengan kaedah MLM kat Malaysia ni? Saiz regular - RM2,300 dan saiz besar - RM2,600. What the freaking hell man? Now, are you telling me I should not be angry? Those psychos bought those useless corsets for less than a hundred ringgit, and sell it to my people... the Malays (with promotional scientific scam that doesn't make sense whatsoever, but it seems to work well on those desperate stupid Malay women), and then mark it up 26 times. Sebijik macam yahudi. Sebijik macam AC Mangkok-Hayon buat dengan gelang magic tu jugak. Are you all not angry my dear readers... are you not Malays that paham aku spekong?

Let me put this in a different perspective. Ini 50 orang tertinggi suku-sakat Hai-O 2009: 
1. Suvit Lee, Director (Hai-O Energy)
2. Boon On Suee - Director/ Asst. General Manager (Kinds Resource)
3. Tan Tok Keong - Director/ General Manager (Hai-O Raya)
4. Soh Ai Choo - Director/ Manager (Seagull Advertising)
5. Tan Keng Song - Group Executive Director
6. Ng Lip Yong @ Ng Lip Sat - Managing Director (Hai-O Energy)
7. Tan Kee Hock - General Manager (Hai-O Enterprise)
8. Tan Siow Eng - Group Chief Treasurer
9. Hew Von Kin - Group Chief Financial Officer
10. Jym Ow Chee Wei - General Manager (Hai-O Marketing)
11. Chua Chun Siang - Director/ Asst. General Manager (SG Global)
12. Chris Chia Kuo Wui - Group Exec/Director & Asst. General Manager (Grand Brands)
13. Chai Meng Kow - Director/ Asst. General Manager (Hai-O Medicine)
14. Julie Tan Chwee Sin - Group Admin & Porperty Manager
15. Erica Lai Ah Moy @ Lee Ah Moy - Director/Administration Manager (Hai-O Energy)
16. Lim Ai Aik - Personal Assistant to MD (Hai-O Enterprise)
17. Philip Teo Kheng Leong - Asst. Area Manager(Hai-O Raya)
18. Tan Soh Hoon - Adminstration, Asst.Manager (Hai-O Marketing)
19. Thomas Chong Kit Keong - Creative Director (Seagull Advertising)
20. Eric Hew Koon Soong - Internal Audit Asst Manager (Hai-O Enterprise)
21. Jason Hong Kok Siong - Marketing & Branding Manager (Hai-O Raya)
22. Tan Leok Kwee - Asst. GM cum Merchandising Development Manager (Hai-O Raya)
23. Tan Tin Hoong - Branch Manager(Hai-O Raya)
24. Tan Leok Yen - Customer Service, Asst. Manager (Hai-O Marketing)
25. Teoh Soo Hin - Group Advertising & Publicity Manager
26. Tan Hock Seong - Store, Asst. Manager (Hai-O Marketing)
27. Mohamed Tajuddin - Assistant General Manager (Hai-O Marketing)
28. Teo Yew Chai - Asst. Warehouse Manager (Hai-O Enterprise)
29. Liu Wu Chiu - Chief Research Officer (Hai-O Enterprise)
30. Jonathan Chong Chee How - Chief English Editor (Hai-O Enterprise)
31. Bryan Tee Woon Onn - Senior Area Manager (Hai-O Raya)
32. Woon Chin Keong - Asst Merchandising Manager (Hai-O Raya)
33. Yap Oi Lin - Operations & Planning Manager (Hai-O Enterprise)
34. Jackson Cheah Kah Loong - Group MIS Manager
35. Tan Siew Kheng - Accounts Manager (Hai-O Raya)
36. Miandy Lai Seng Mian - Group Accountant
37. Wong Leong Foo - Regional Manager (Hai-O Raya)
38. Penny Wong Yee Ping - Asst. Accounts Manager (Hai-O Enterprise)
39. Chu Huon Peng - Asst. Franchise Development & Operations Manager (Hai-O Raya)
40. Wong Kim Far - Sales Manager (Chop Aik Seng)
41. Florence Lee Yuen Ngor - Customer Service Manager (Hai-O Marketing)
42. Jessica Lim Yim Peng - Group Personnel Manager
43. Yap Sooi Mee - Group Finance Manager
44. Yap Ai Ho - Operations Manager (Hai-O Marketing)
45. Ng Soh Bee - Project Coordinator(Hai-O Enterprise)
46. Tan Wan Ewe - Operations, Asst. Manager (SG Global)
47. Nancy Chua Swee Tin - Customs & Shipping Manager (Hai-O Enterprise)
48. Tan Siew Ze - Asst. General Manager (Hai-O Marketing)
49. Tan Sit Chung - Product Development & Promotion (Hai-O Marketing)
50. Woh Chee Houw - Sales Manager (Hai-O Enterprise)

Daripada 50 orang exec tertinggi, ada sorang aje orang Melayu dengan nama Mohammad Bin SesatTakTahuJalanPulang. Jadi, ini boleh kita klasifikasikan sebagai syarikat 100% Cina ek? OK - settled on that issue. This is a Chinese company through and through. Tapi kan, tak boleh tidak, aku kena respek dengan ahli perniagaan China di Malaysia ni - kalau aku ambik perspektif perniagaan dan perspektif perkauman la. Apek Hai-O tu semua tahu bahawa produk bengkung haprak satu-sen-tarak-guna ni adalah benda murah dan datang penuh dengan scam macam barua mat rempit - jadi dengan sifat yang penuh patriotik terhadap bangsa sendiri - dia orang hanya pasarkan benda ni hanya pada orang Melayu sahaja, dan orang Melayu beramai-ramai terus-menerus kena kelentong kaw-kaw bagai nak rak. Yeehaaa! Apek-apek Hai-O tu sendiri tak sanggup nak pasarkan produk cikai bengkung pundek ni kat kaum Cina di Malaysia. Nanti dia orang pulak akan kena chop pengkhianat bangsa sendiri kut. Yeah baby yeah... you have to respect that, man.

Macamana pulak tu bang? Korang tengok website Hai-O kat sini - SUCCESS MODEL. Success model kejadahnya ntah. Success dalam pengelentongan orang Melayu? Why? Tengok gambar "success model" yang terpampang dengan megahnya kat bawah ni - Ini gambar berduyun-duyun orang Melayu yang dah capai pangkat tertinggi Hai-O, pangkat CDM. Sekor-sekor adalah bahalol pengamal MLM dah tak hengat dunia dah tu. Masing-masing tengah posing dengan kereta mewah, sebijik ikut perangai kafir laknat tak Islamic langsung tu ha. Wadefak punya kebudayaan yang bermegah dengan kereta cabuk - accident dalam kereta tu, mati jugak kan? Klik gambar kat bawah kasi besar sket. Korang kira berapa orang Cina jadi CDM dalam syarikat Hai-O.



Daripada 56 CDM yang terpampang kat website Hai-O, 54 adalah gambar orang Melayu - bermakna di bawah setiap CDM Melayu tu ada beratus/beribu orang Melayu lain yang jadi downline atau pelanggan dia orang (kalau tak dia orang tak jadi CDM la kan?). Itulah sumber puluh-malah-ratus juta ringgit keuntungan Hai-O daripada perniagaan MLM yang setiap CDM tu semua banggakan. Sekor-sekor buta-mata, buta-hati, dan buta-IQ haramjadah dungu-bingai nak mampos, ini pun tak boleh pikio. Benda sebegini ini pun tak boleh nampak dengan adanya fakta ni sejelas-jelasnya dah depan mata. Orang Melayu yang dah sesat dengan wang-ringgit yang dihidangkan oleh orang kapiaq, itulah dianya pun. Apa maknanya semua ni? Business MLM Hai-O itu rata-rata ditujukan khas pada orang Melayu, dan percayalah, CDM Chen Tam Chai dan CDM Chen Tam Chai (adik-beradik ek?) punya pelanggan pun orang Melayu jugak tu bang. Takdenya dia nak promote bengkung murah ni kat kaum-kerabat dia. Orang Cina tu sendiri tak sanggup memasarkan produk haprak MLM dia orang kat kaum dia sendiri. Dengan bangganya aku boleh declare, Geng Apek Hai-O Klang telah berjaya memperkudakan orang Melayu dan menjadikan pasaran orang Melayu itu sebagai satu sasaran utama scam jual bengkung kain RM100 dengan harga RM2,600. Are you all happy now?

Ada mamat sorang datang sini minggu lepas yang highlight bahawa syarikat Hai-O ini diiktiraf oleh JAKIM, KPDNKK, dan Securities Commission (Bhg. Syariah). SC iktiraf bahawa Hai-O patuh syariah. I seemed to have missed the boat on this one. Syarikat Hai-O ni, selain daripada jual bengkung kejadah, penapis air Bio-Auta, garam bukit RM56 sebotol yang boleh kasi sembuh kanser, dan lain-lain produk merapu - dengan kaedah MLM yang gah, dia orang jual apa lagik dol? Have a look below - ini salah satu kumpulan produk yang Hai-O pasarkan. Ada wine, ada whiskey, ada sake, ada todi, ada air kencing jin aprit, ada bermacam-macam ayaq setan tu ha dia orang jajap. So, bahagian syariah SC iktiraf Hai-O sebagai satu syarikat yang patuh syariah. Sorry again... I seemed to have missed the boat on this issue la bro. Securities Commision memang cekap buat kerja eh? Sama jugak JAKIM la kiranya gitu bang? Soraaaiiitt!


OK, berbalik kepada isu "PENGKHIANAT" kat mukaddimah artikel aku kali ini. Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob cakap sesiapa yang seludup minyak keluar negara itu adalah pengkhianat negara. Hey... sekarang aku tunjukkan korang pulak pengkhianat bangsa Melayu. Dalam scam Hai-O ni, beratus juta ringgit duit kaum Melayu berpindah tangan kepada apek Cina Klang dalam proses jualan bengkung cikai RM105 made-in-Tianjin, yang dijual dengan harga RM2,600 kepada pompuan Melayu yang dungu-piang tak abis sekolah yang percaya bulat-bulat sains yang diwar-warkan oleh CDM Hai-O dan kuncu-kuncunya yang hampir 100% orang Melayu jugak. You all should be proud. Hebak mung! 


Dengan 54 CDM yang diiktiraf oleh syarikat Hai-O sebagai the top-tier tali-barut orang kapiaq pemakan khinzir yang kat atas tadi tu, campur dengan 5 orang dogtor tiga-suku yang seeloknya dihumban dalam laut kat Indon, dan sekali dengan mereka yang kat atas ni (aku google "premium beautiful", aku ambik aje mana-mana gambar promoter bahalol), jadi aku, Aidid Mu'addib, ingin mengumumkan bahawa inilah sebahagian daripada kumpulan orang Melayu yang sepaling bahalol nak mamps yang pernah aku jumpa (selain daripada AC Mang), yang dah gelap-mata buta-hati disebabkan seciput wang-ringgit anugerah orang kapiaq, dan dah tak reti langsung dah tentang perasaan sayangkan sesama anak-bangsa, dan dah sememangnya:

PENGKHIANAT BANGSA MELAYU!
All you psychos will fall in due time. You think money rules huh? 
Elok sangat la tu jadi tali-barut orang kapiaq, mengencing sesama Melayu.
You all must be so proud... your parents too.



Addendum:
Woi! Orang Melayu! Read between the lines.


PETALING JAYA: Hai-O Enterprise Bhd’s first-quarter results were below analysts and consensus estimates, spurring market concern on the company’s performance, going forward. However, Hai-O management has ensured that it is ready with various strategies to strengthen its business.

Group managing director Tan Kai Hee told StarBiz the current downturn was just a temporary scenario due to some negative newsflows and internal matters and that the company had “cleaned up” the matters.

“Introducing new creative products and adding new distributors will help drive our multi-level marketing (MLM) business,” he said.

Tan added that Hai-O planned to introduce new technology products by early next year under a newly formed Energy Division.

He said the new division would help to offset the slowdown in MLM business and would be the company’s growth driver in the future.

Hai-O net profit for the first quarter ended July 31 dropped 57.7% to RM7.8mil compared with the same period last year. Its revenue decreased 63.1% to RM54.8mil from RM148.6mil previously.

Hai-O said in a release that the drop was mainly due to lower revenue recorded by the MLM division.

However, its operating profit margin for the current quarter rose about 2% compared with the previous corresponding quarter, contributed mainly by high-margin products sales, the weakening of US dollar and improvement in operating efficiency.

Its share price dropped 32 sen, or 9.82%, to RM2.94 yesterday.

OSK Research said Hai-O’s annualised profits were much lower than its and consensus estimates of RM60.4mil and RM73.9mil respectively.

It said the poor numbers were mainly attributed to the company’s MLM division.

“The MLM sales plunged 73% year-on-year due to slower membership growth, which was partly affected by the more stringent rules on new member recruitment imposed by the authorities,” it said.

The research house believes the weak MLM sales were also further impacted by the fewer working days due to Hari Raya festive season because bumiputras make up about 90% of Hai-O members.

“The contraction in MLM sales was partially offset by the year-on-year sales growth registered by other divisions – wholesaling, retail and manufacturing,” it said.

RHB Research Institute Sdn Bhd said Hai-O net profit was below the research house and consensus estimates, accounting for only 11.2% and 12.2% of its and consensus full-year net profit forecasts respectively.

“We believe Hai-O’s outlook for FY11 is bleak, driven mainly by its slowdown in the MLM division.

“Despite other divisions performing relatively in line, these divisions only contribute 36% and 41% of revenues and operating profit respectively, while the rest is derived from MLM,” it said.

It said the only exciting prospect now was the expansion of Hai-O’s MLM business into Indonesia but the contribution from its Indonesia venture was still small.



Addendum: Latest News
24 June 2011





334 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 334 of 334
azwan said...

Hoh syzlers memang gempak ko! terbakar kote aku. kah kah kah! thanks again.

Connieliscious said...

(quote) dan badan sekor-sekor promoter bengkung useless tu pulak dah sah-sah macam gajah bunting (end quote)

statement tak leh blah...im in tears laughing

WV: nuarack :: No arak??

hyelbaine said...

@ Azwan,

All that you mentioned requires the Meleis to work hard, read and learn. All requires effort which means it will take time to be patient and energy to work hard. How many meleis are willing to do that when MLM provides supposed riches with the least effort?

Fitrix said...

Lagi satu kebebalan Melayu dlm meniaga:BAD MARKETING.

Ni jual corset konon blh slim badan tapi ko punya badan x slim pun.Mcmana bakal customer blh percaya corset tu blh kuruskan bdn kalau ko sebagai penjual x kurus?Sblm jual,ke SENDIRI patut pakai kasi kurus baru la blh yakinkan customer keberkesanan corset tu.

Ni fakta menarik,Bill Gates sendiri pun larang sebarang produk Apple dlm rumah dia.Isteri nk pakai iPod pun dia x kasi.Sebab apa?Dia kan Microsoft,kalau dia kantoi pakai Apple org akan cakap Microsoft punya produk x bagus sbb org kuat Microsoft pun pakai Apple,bukan pakai produk Microsoft sendiri.

Aku x arif sgt psl ekonomi,marketing,business pun blh tahu dan fikir psl benda ni.Kuli Hai-O?Ke laut semuanya.Nak berniaga sgt,benda mcm tu pun xleh nk pikir

azwan said...

Is the problem lies in the Meleis genes? I think Aidid already has an entry about this problem. The correct mindset must be nurtured since the beginning. You know what, we had discussed few times about this before. But please, it starts with the right mindset. at least combine their passion and business, then money will not be their main focus.

cek chun said...

tepok tangan baca komen berhemah wan.
tapi... baru tepok dua kali dah terstop., hahaha..

azwan said...

Fitrix,
Dorang boleh jual korset walaupun dorang gedempol sebab "trust". Satu benda MLMers ni terperasan pandai buat bisnes ialah dorang berjaya jual produk. padahal, yg beli produk tu ialah mereka yg dlm "natural market".

azwan said...

gambar jantan mana ko letak tu chek cun? baru minum kopi ka??

syzlerz said...

Hai-O Marketing definitely have right to set their own price. but as a company especially if they are a morally resposible organization, they should have condone the personal loan schemes made by all the prospective Hai O marketing members.

where's the moral of the company?

and what about the moral of those enterpreneurs especially the muslim ones?

cek chun said...

tak berani aku minum kopi hang.. hahaha..
tapi kalau dapat jantan ni kat aku, memang kompem aku la downline pertama hang nanti.. muehehehe

izzNatta said...

Hmmm... Haters kata bukan MLMers tapi defend orang2 "tertinggi" Hai O dan FIR concept lagi...

Hmmm... Orang kerja makan gaji dengan syarikat cina = kulibatak.... tapi diaorang tak MENGANIAYA melayu lain macam korang MLMers....

Hmm... Haters said "ape yg aku tulis is the truth...truth yg korang susah nak terima.." Kitaorang ke atau kau yang susah nak terima benda yang tersiar nie.... beriya-iya defend...

Hmmm... Haters = typical MLMers style HIT & RUN...
ala macam cari downline jugak... Cari mangsa... dah DAPAT,CABUT... downline tak boleh buat, dia punya pasal... bayar la loan tuh sendri-sendri...

minuman said...

doc tu anak datuk kan? anyway bukan doc tu je anak datuk, ada lg yg anak datuk dalam gambar aidid attached, anyway in the blog misleading sgt info, terdesak sgt nak cari downline, mcm la org tak kenal dia siapa before this, bila dia kata dia surirumah takde pendapatan, got nothing, takde duit simpanan, pinjam duit utk buat MLM, how pathetic her life before, nak tolong org jadi mcm dia, mcm2 lah, semua tu nak mengaburi org supaya terjebak sama jadi downline dia, meaning kalau kita papa kedana lepas masuk MLM terus kaya raya, thats the way they brainwash people

the thing is before dia buat MLM pun the way she live, her spending is very much like now, her families pun memang org berada, org senang, org kaya, datuk, belajar pun famili tanggung, kawin pun besar-besaran walaupun katanya kawin masa study lagi, i dont blame them kalau mmg dah kaya, its okay but jangan la nak menampakkan life ko tu mcm pathetic sgt before ni bila ko sebenarnya mmg mampu, bila masuk MLM lagi la kan bertambah2 mampu duk makan duit downline, jangan perdaya org mcm tu

mcm mana org kaya tak semakin kaya, yang miskin tak makin miskin, sebab MLM mcm nilah, sapa pakai modal besar dia cpt naik, mcm yang pangkat besar whatsoever ni do you think they invest 20k 24k mcm org lain yang buat loan semua tu? they buy the pangkat, they invested more thats why dia boleh on top, ko terhegeh2 la buat loan, padahal kalau tgk ramai je buat loan tapi terlungkup

i would say dulu i pun pernah terpedaya, bila tgk kemewahan, apa yang diorang ada, so i contacted them but Alhamdulillah tak sampai nak jumpa & buat MLM ni, syukur

cek chun said...

ooooo.. minah CDM tu yer

a said...

minuman,
siapakah yang dimaksudkan itu?

John said...

eloklah jauhkan diri dari skim cepat kaya..melayu selalu lupa..

minuman said...

adik beradik dia pun buat MLM jugak, salah satu MLM yang aidid dah cover previously.

Snowflake said...

Azwan,
Sungguh berhemah sekali. Nenek nak bagi sepatah dua kata lah ia, blog  Aidid ni kalau cakap sopan santun di kalangan male and male ni, it's very the borimg. Ia kena cakap bahasa Agresif. Nenek sekali sekali suka
juga singgah sini, nak nak bila atok kat surau nolong nyapu sampah. Omputeh kata release tension.. Pepun kalau nolong Aidid motong getah, berjaga jaga ya cu, takut ade ghimau. Banteras MLMers 4ever.

Ezi Kefli said...

as of tonite, i was unfriend by 3 people on fb coz i shared this blog entry.. maybe more tomorrow?

i guess having a pendirian makes people hate u..

minuman said...

perasan tak when they always said tak susah buat MLM ni just follow the leader, senang mcm tu sekali ke? actually apa yang dimaksudkan dengan follow the leader is to duplicate 200% what they did, which is cari downline sebanyak yang mungkin.

abon said...

Hi Haters.. menci menci menci... Abontot Lu!!!!

Nak sep ur ass ker... Terang2 ko ngaku je lah ko Hai Oers yg x sempat nak dapat return baru join skali AM masuk plak hangitkan inbesment ko...


Sudahla x join MLM konon, panas macam dah kne cili kat bontot nampak.... Siol la lu, kalau la boleh dapat amik cili padi masuk ikut bontot ko betul2... siol la ini apon..

Makin suke lak nak mencarut kebabian ko tu...

X sanggup ngkau melihat kemunafiqanmu..

nurs said...

this is the best post ever.
hyelbaine: great language. thumbs up.
Aidid: awesome findings. good for knowledge. as i was introduced to this PB Business too. Luckily I said no the one of the famous CDM.

good knowledge for the brain, not available in any text books. thumbs up!

minuman said...

1 lagi yang buat aku benci sangat dengan MLM ni bila yang join ni penjawat awam, i tak nak la sentuh penjawat awam lain, tapi ini case wife kepada cousin aku, dia ni pensyarah kolej komuniti, penjawat awam la kan, masa sebelum dapat kerja duk mintak tolong org sana sini nak dapatkan kerja, dah dapat kerja posting jauh turun naik pejabat gomen nak mintak tukar, tapi bila dah dapat keje yang dia nak, tempat yang dia nak dia buat palat pulak, join MLM, sekarang ni dah jadi leader MLM ni tapi at the same time kerja full time pensyarah ni still going on, kalau dah kata buat MLM confirm2 selalu cuti, MC, EL. lepas tu baru2 ni pegi travel dgn MLM ni cuti lagi. WTF wei. kalau agak2 nak buat MLM ni sangat do it 100%. sedar la diri tu penjawat awam, pensyarah yang diamanahkan untuk mengajar anak bangsa. ini 1 contoh pengkhianat. dia stayjadi penjawat awam pun dia kata kat aku sebab senang buat loan, lepas tu masa kerja flexible, bila2 nak tuang boleh. manusia mcm ni mmg pengkhianat!

Rozy said...

pendedahan kali ni memang detail abis, hingga ke harga & tempat buat semua ada. terbalik-kuang la jawabnya Hai-O lepas ni. saya suka nak sebarkan kpd kawan2 & cikgu-cekgi, biar diaorang lebih 'terpelajar' bukannya asyik 'terpedaya'. Bila la bro Aidid nak kluarkan article pasal falasi susu formula. cepat sikit boleh?

DoDoBiRd said...

Ak br pas bce majalah td yg mngatakn korset Fir ni merosakkn otot. Xtw r btul or x tp hater ak nmpk ko yg xle trime pndpt org len. Lol

rempeyek.one said...

mari kita pakat ramai-ramai sebarkan...
macam mlm jugak, first step sebarkan pada rakan2 sekeliling kita, rakan2 tu pulak duplikasikan benda yg sama kpd org lain... gerenti info scam mlm ni dpt disebarkan...

marii.. mari.. kita sebarkan...

Johey Oak said...

@ezi kefli
For the MLMers, others including their family member and friends are potential prospects. If you ain't in the list, you ain't worth a cent. It's as simple as that...

Paul Hassan said...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=149594215109148&set=at.149593931775843.34213.100001757102885.100000723326521&type=1&ref=nf <------tengok ni quote ayat die "dengan login FB saya dah ade keje nak buat....di samping jana
pendapatan saya boleh belajar melalui digital...seronok juge..duit
masyuk ilmu pun dapat..memang tak rugi JOIN ni....:)
SEKIRE TERTAG ANDA YG TIDAK BERMINAT..SORRY..JUST REMOVE OK..sangt mudh....jana income RM100-RM500 SEHARI...bermodlkan RM100 SHJA....bermnat pm inbox sya..sya kongsikan...sangt mudhhh.."

(di samping jana
pendapatan saya boleh belajar melalui digital) ape bende belajar melalui digital? wadefak betol la diorang ni

Fitrix said...

@minuman

Patut pensyarah tu direport ke Kementerian Pengajian Tinggi.Buat MLM sampai ambik cuti.Habis student2 dia tu mcmana?Diabaikan.Taik btul la pensyarah tu.Buat MLM satu hal,ni sampai menjejaskan kerja mengajar sebab MLM.

Tapi mungkin ko x report sbb ni blh menjejaskan hubungan kekeluargaan jadi blh la difahami di sini.Kena suruh pihak ketiga la tlg reportkan kalau nk buat secara sembuyi.Pity her students to have such an asshole for a lecturer

vertq said...

syzlerz

cuba baca yg ni.. perenggan sebelum summary tu..

However, because such materials emitting far infrared rays in these products are presently in a solid state, the coating cannot be applied uniformly on the surfaces of various products, and therefore, products using the powder phase composition as described above cannot sufficiently emit the far infrared rays. Also, since the composition is effective in radiating far infrared rays only when a high temperature (e.g., 200° to 500° C.) is applied to the products, favorable effects cannot be expected at room or ordinary temperature.

ceramic tu nk kna suhu tinggi baru dia kuar kn FIR tu..

minuman said...

@fitrix, and bukan dia seorang je penjawat awam yang buat MLM, banyak lagi penjawat awam lain yang dengan terang2 declare dalam blog diorang buat MLM. paling tak tahan bila mentioned kalau keje dengan gov tak boleh melancong, travel, vacation segala, so kena buat MLM, tapi kenapa ko masih keje dengan gov, quit jelah.

the only reason they stay, because of benefits, senang buat loan, keje flexible, ini wife cousin aku sendiri yang cakap.

maluuuuuuuu oi.

1 lagi peraturan penjawat awam pun mana boleh engage biz unless u get approval.

berani, sebab apa? sebab $$$$$, peraturan tolak belakang.

memang aku nak report pun. this is no personal. ini soal pengkhianat bangsa.

aku penah tgk sorang staff TNB kene tindakan tatatertib sebab buat MLM. memang pengajaran buat yang lain2.

minuman said...

kalau difikirkan secara logik, jual korset boleh jadi kaya raya, so what lies beneath?

ko buat business kedai makan pun belum tentu2 jadi kaya raya, mcm mana lah jual KORSET boleh jadi kaya raya? pelik tak? tapi sebab MLM jual benda tak munasabah pun boleh jadi kaya raya.

aku rasa aku tak bodoh lagi la, cuma aku tak faham kenapa org boleh buat loan puluh ribu, invest then jual KORSET. jual KORSET kot.

minuman said...

org jantan, LELAKI, jual korset, xde la hina tapi pelik, sebab jadi & jalan business dia sampai berpangkat2, tak ke pelik? jual produk untuk perempuan yang dia sendiri tak boleh pakai & prove the effectiveness, ada jugak org yang bodoh beli, horror siot

kalau perempuan pulak yang jual korset ni sendiri, memang dah lama aku tgk, this is not new, diorang sendiri pun tak kurus pun, not even look healthy to me, more like an obese

anyway what size of corset u wore? saiz besar yang 2.6k ke berapa tu eh?

kadang2 mata prospek diorang ni buta ke apa? pelik oiii how could u buy something bila penjual dia tu sendiri tak deliver the result of that so called corset, kalau dia jual mestilah dia pun kene pakai, and mestilah dia pun kurus kan?

ni tak yang menjual tu badan pun takde shape, menjadi2 naik berat badan, convincing ke? tak kot, yang jadi convincing tu sebab focus dia ialah $$$ & jadi kaya, kira bukan jual korset nak kurus lagi dah, memula yelah jual korset utk kurus, sihat sejahtera FIR segala kalau adaaaa FIRnya, lama2 korang ingat focus dia benda tu ke, ofcos money $$$, sebab tu org tak nampak even badan penjual dia makin membesar walaupun jual korset yang katanya boleh menguruskan badan

kurus masa pakai, kalau bukak korset bersepai spare tyre

tapi kalau prospek tak yakin, untuk pengiat MLM ni takpe, its okay, kalau tak kene masuk invest puluh2 ribu, beli korset 1 set pun okay ye tak? sauk ajelah kan

Mohd said...

Eh cik abang.

Pasal SC kasik Syariah Compliant status kat Hai-O, camni die judge, brape % profit/sales dari arak tu dari overall profit/sales seluruh company. Kalau sikit je (below than 1% kot, tak ingat) dan selebihnya dari penjualan produk 'halal', maka Syariah Compliant la Hai-o tu.

Harap tu menjelaskan sedikit sebanyak camne semua syarikat kat malaysia dapat tag 'Syariah Compliant'.

ASAR said...

Mode (org putih panggil utk orang nama mohd),
Kalau kau jual kek 98% kandungan tu halal 2% lagi haram (wine ka, alcohol ka, babi ka, tenggiling ka) - boleh dapat syariah compliant ka dol?

me who? said...

The way securities commission classifies a company to be shariah compliance or not, is base on a benchmark, 5%, 10%, 15%, 25%, etc.. let say if the income from selling liquor is less than 15% of the total income(example), it is still consider as shariah compliance company. Do u believe is i say that in Malaysia, there is less than 10 company 100% shariah compliance? Go find out. =) I know this is not relevant, but im just sharing some knowledge.

phreak_scooter said...

haters ... apa yang kau buat untuk sedarkan orang Melayu aka Islam. Nothing kan. Ko pun setakat duduk tepi angguk2 kepala sokong si pencacai kulibatak ni, perumpamaan macam cam kau minum sarsi, kawan kau mabuk minum todi, dan kau cakap takpe .. asalkan korang bahagia dan aku tak sumpah seranah . so, mana point2 ko untuk betulkan si Aidid ni, takde kan? So, GTFO la weh .. pelempang nak?

910 Rent A Car said...

apa nak jadi dengan org kita sekarang...sedarlah wahai kawan2 semua...jangan nak bertuhankan duit semata-mata....

minuman said...

nak share, aritu kan aku kata aku terpedaya, sebab aku follow blog salah seorang yang aidid attached dlm gambar tu, so mcm dah tau la sebelum ni pun dia bukanlah org yang biasa2, org senang jugak, n lepas ni buat MLM lagi lah kan nampak kemewahan dia, so banyak kali aku fikir especially bila lepas baca apa yg dia tulis, tgk apa yg dia shopping, aku fikir kalau dia boleh buat kenapa aku tak boleh buat, mcm dah kene brainwash

at that point of time sebenarnya aku tak nampak pun korset tu, aku nampak $$$ kekayaan kereta besar vacation free segala shopping barang branded jadi jutawan semua, mmg aku takde nampak korset sikit pun, yang aku tau aku nak buat loan nak invest & buat mcm mana dia buat sampai dia jadi kaya

bodoh gila masa tu, so aku contact dia, tapi takde reply so aku contact few others, so diorang pun reply, sebenarnya aku kalau boleh tak nak masuk invest puluh2 ribu, tapi semua yang aku approach semua suruh buat loan, sebab dia kata cara jual bila ada demand lambat jadi kaya, sampai ada yg ajar aku mcm mana nak buat loan semua

pastu diorang ckp kalau lambat join rugi sebab sekarang banyak demand and such, so aku pun fikir betul ke apa yang aku nak buat ni, masa ni mmg tak fikir sangat tau yg aku kena jual korset ke jual penapis air ke untuk jadi kaya raya tu, aku cuma fikir $$$ & nak kaya je

tapi in the end aku tak buat apa2 pun, either slow way masuk dgn minimum yuran keahlian & jual bila ada demand ataupun buat loan & invest, dan aku tak buat pun bukan sebab apa, sebab aku mcm fikir betul ke apa aku nak buat ni, so lama2 dah mcm malas, berlalu mcm tu je

then bila lama2 pastu aku fikir balik, takkan semudah tu nak kaya dengan jual korset, kenapa aku obses sangat nak jadi kaya mcm dia, lepas tu bila aku follow yang aku nampak mmg dia makin kaya raya, lepas tu aku tak nampak pun bukti group dia semuanya jadi kaya mcm dia, mmg la ada tapi bukan semua

naifnya aku dulu, bodoh pun ada, org tunjuk kemewahan segala macam dalam blog, terus terpedaya, aku rasa kalau la masa tu aku buat loan 20k tu, agaknya sekarang ni bulan2 aku bayar ke bank ajelah kejenya

sekarang ni aku bersyukur dengan apa yg aku ada, Alhamdulillah, aku fikir positif je, kalau kereta dia kereta besar & kereta aku kereta kecik kegunaan dia sama aje bawak kita pegi mana kita nak, cuma besar dengan kecik je beza dia

janganlah tertipu atau terpedaya lagi dengan MLM mcm ni, sekarang ni rasa nak ketawa pun ada, jual korset boleh kaya raya sungguh tak munasabah, tapi jadi munasabah semuanya sebab MLM.

azwan said...

Kalau MLMers baca cerita ko ni minuman...

1) Kenapa ko pikir negatif, kan ada sebilangan yg berjaya? kenapa ko tak follow exactly foot step dia?
2) Sape suruh ko buat loan, kan ada yg berjaya tanpa buat loan?

Haaa...cube jawab persoalan ni leh? keh keh keh...sorry aku boring.

minuman said...

ko ni tunggu troll ke apa? haha, MLM ni high profile katanya, sape je berani sangat jadi troll pun

1) soalan ko ni je pun, apa dia wei sebilangan je kan berjaya, mcm mana kalau bukan aku yg dalam sebilangan tu, kalau sure 100% berjaya okay aku masuk no problem, haha, biasalah nanti kalau aku tak berjaya pulak dia kata aku salah pilih leader, salah group, tak berusaha, pemalas, budget nak kaya effort takde, yes no? haha

2) target aku bukan calang2 punya, haha lepas terkesima dengan kekayaan diorang kalau aku tak buat loan, jual bila ada demand, bila aku nak kaya? yang buat loan pun belum tentu kaya (fast track katanya) so aku yang slow track ni bila nak berjaya

pastu ko ingat diorang nak layan aku, haha, kan aku dah cakap kalau boleh aku taknak buat loan, so i asked them cara minimum, start dari bawah la gitu senang cite, lepas tu diorang kata diorang lagi interested nak recruit kalau yang jenis buat loan, ada email diorang ko nak? haha

minuman said...

* Yang Perut Buncit (percayakah anda bengkung P*remiu*m B*eautifu*l dapat mengempiskan perut dalam masa 5 minit?)

ni ha, aku quote biasa dari mana ko pun tau, bagi kat laki aku best jugak ni, 5 minit kempessssss, kalau permanent effect aku beli 100, haha, kalau masa pakai je kempes buat apa, bukak buncit balik

atleast ckp la with regular usage boleh kempes perut, sedap gak la ati aku, tapi mcm ni, tatau nak ketawa atau rasa simpati, haha

kenapa sampai macam ni sekali bodohnya? logik boleh?

Y bother said...

bila dah bab duit, logik lempar ke laut ler

azwan said...

Love it...10 markah. Baguih la minuman ko share cerita gini.

a said...

ramai dok browse topik ni, mesti pakat dok menunggu troll ni ehehe

minuman said...

@y bother, tapi bila dia tulis tak logik tu jangan tak tahu ada buat disclaimer bagai, for own safety katakan, haha, tapi biasalah disclaimer bawah2, tempat yang org ala ala tak berapa perasan, so later on bila org complaint or whatever lah on the product or anything yang dia tulis, dia pun kata eh u tak baca disclaimer i, BULLSHIT

@azwan, bukan sorang yg ckp diorang tak interested nak buat aku jadi group member kalau guna cara slow, time consuming for them to handle this kind of usahawan wanna be, RM30 minimum tu as a bait je, bila kita dah email takdenya dia nak explain bagai minimum way tu, terus fast track punya story, anyway kalau sekarang tetiba ada yg offer cara slow ni sanggup bantu aku sampai aku berjaya, aku nak lah, eh silap taknak, haha

@a, haha takde troll lah sampai ke sudah, lagipun org MLM ni takkan la tak tau kisah MLM diorang ni masuk blog aidid, haha, tapi aku rasa diorang either thinking of legal matter or just to keep quiet, act like nothing happen & berharap semua ni akan berlalu begitu sahaja, dan lepas tu melayu mudah lupa, pastu buat balik, haha

Y bother said...

aku jumpa minah ni tadi. dia cakap takde orang tanya her side of the story. kesian pulak la. dia tau halal haram tu. mak ayah dia ada ajar.

"Please, spare me ur energy to talk about trading when the least u can do is learn about costing and profit margins. Mana ada org business nak untung namploh sen? lebih baik simpan masuk tabung hari hari, cukup bulan naik beskal simpan dekat bank. Owh, jangan lupa check bank tu, supaya tada sorang pon cina kerja dekat situ ye. *pffffttttttttttt*"


http://lilredgoespublic.blogspot.com/2011/05/sick-and-still-rocking.html

tadak sapa-sapa boleh pi tanya dia kaa?? hahahaha

minuman said...

@y bother, ada je orang untung 70 sen, tapi bukan korset la kan, haha, anyway dia jual korset ke? kenapa tak kurus pun or at least look healthy to me? obese je tgk, serius omg fucking hilarious!

disclaimer; this is no personal, but just a quick observation, haha

hyelbaine said...

Financial literiracy that is required to make returns on one's hard earned money is clearly lacking among Malays.

Even if you go for high risk high returns equity stocks takes time and effort to read investment reports and such. Kena study cash flow, p&l,tengok p/e and calculate NAV and gearing just to get fair value and TP.

Even the best fund managers in the world would find it hard to turn 20k into a million ringgit.

Ingat senang ker? Ini jual bengkung pun kata boleh jadi kaya. Akan tetapi itulah lumrahnya. Melayu nie senang termakan dengan ayat2 lembut bersulam ayat2 alim.

Sampai bila?

a said...

y bother,

geng mlm ni aku pun tak pasti sama ada derang betul2 tak paham isu yang dibangkitkan atau buat2 tak paham dan lari daripada isu sebenar. tapi kalau derang rasa dah betul sangat biar je la...end of the day pengguna yg akan pilih sanggup ke beli korset berkali-kali ganda daripada harga yang sebenar.

bukannya org kata tak boleh pakai produk china, geng derang sendiri dulu beriya-iya cakap itu dari jerman ini dari jepun assemble je kat china...

sebijik macam acgelang keramat la...kononnya bahan magnetik dari uk cuma proses je kat china...siap bagi link comp tu...rupanya syarikat yang buat autogate dsb yg melibatkan magnet...

those people datang ke blog ni tapi tak berani nak bersoal-jawab kat sini, derang menjawab kat blog derang dengan pusing-memusing fakta macam dr hafiz tu buat.

entry dia kata menjawab tuduhan aidid tapi bila aidid dah jawab balik kenapa dia delete pulak. dah tu delete habis semua kat blog dia unsur2 yg mengaitkan dia dgn hai-o, apesal nak buat gitu kalau tak salah kan.

pandai pulak cari ayat quran hadith pasal sopan santun tapi tak jumpa ke ayat pasal jangan menindas dan menipu dalam perniagaan?

a said...

minuman,

dia merupakan salah sorang dalam gambar dalam gambar yg aidid tepek tu...aku pun tak pasti konsep bisnes mcm mana yg dia pakai...adakah maksudnya boleh letak rega semahunya untuk keuntungan cepat? sapa yang bisnes illiterate pun aku tak tau...agaknya kita la kot...derang geng2 mlm tu mmg terrorist bab2 bisnes ni...mcm ac gelang jugak la dulu

BellaGrey said...

One question: lil'red. LITTLE red?

ps totally gets d shoe shopping spree, though. A girl never has too many shoes, especially black leather boots..

Y bother said...

yang aku nampak kat blog tu, tak paham kebenda pun apa yang aidid type kat sini.

1. ada orang kat sini pertikai barang made in China ke?
yang dipersoalkan kat sini barang yang murah dijual berlipat kali ganda.

2. ada orang sini pertikai Islam kat China ker?
bukan kat sini dok cerita pasal halal haram buat bisnes ker. pejadah masuk umat islam kat china lak??

hihihihihi kata engineer. tapi sayang bangang sikit. kurang memahami fakta yang disampaikan. tak suka orang guna harsh word ehh.. hang panggil orang biawak boleh pulak..hihihihihi


cuba datang sini bersoal jawab. takut kena maki, boleh saja minta azwan jangan carut.

ASAR said...

bumiputera makes up 90% of Hai - O members..
dan 80% (lebih kot..) tu la yg tersungkoq habih

Aidid Mu'addib said...

1. Pehal korang letak nickname: "minuman", "a", "910 Rent A Car", "ASAR" and "me who?" ....aaahhhh! Y Bother?

2. Eh cik adik (that mohd guy),
Nanti kat akhirat kiranya boleh la 99% body aku kat dalam syurga dan 1% dalam neraka erk? Not bad eh? SC memang cekap. Terima kasih byk2 kerana telah menjelaskan camne syarikat kat Malaysia ni dapat tag "Syariah Compliant".

p/s: Actually... there's no mystery here. Aku saje2 nak tengok kok ada troll Hai-O yg boleh rungkai benda yg aku highlight tu. If u assumed that I'm a sophomoric economist (like Mohd did), yes u would assume that I'm clueless over such a simple thing. SC classify Hai-O as Syariah Compliant only on the "Hai-O Marketing" entity... that is the MLM arm of the parent Hai-O company. Of course they didn't tag Hai-O penjual air kencing setan as Syariah Compliant - kalau ya, mmg la nak kiamat 3 hari lagik, isn't it? They consider Hai-O Marketing that market the stupid products such as Premium Bongokdungufool, penapis air Bio-Auta, garam bukit haprak, etc... as a Syariah Compliant company that market their useless stuffs using the the MLM method. SC still classify MLM as a halal method of doing business - you know, because it's one of the many ways to make money in Malaysia, and the secular government Malaysia is a direct equivalent to a board of ulama' like those in Saudi Arabia and elsewhere. Najib dan Muhyidin akan sedia menunggu penyokong dia orang kat Padang Mahshar nanti, dan akan pastikan pengikut/penyokong tu semua berjalan lurus dan laju atas jambatan... u know, that "bridge"? SC really have this trust that the Chinese Hai-O businessmen in Klang really do separate the profit from that Hai-O Marketing Sdn Bhd from:
- Hai-O Medicine Sdn Bhd
- Grand Brands Sdn Bhd
- Hai-O Raya Sdn Bhd
- Peking Tongrentang Sdn Bhd
- Hai-O Energy Sdn Bhd
- Hai-O Credit & Leasing Sdn Bhd
- Hai-O Properties Sdn Bhd
- Chop Aik Seng Sdn Bhd
- Hai-O Pemborong Todi Sdn Bhd...... and many other subsidiaries.

You know... if you take MLM as halal gilabab, dan ianya tak melibatkan penganiayaan kat beribu downline (yg rata-rata org Melayu Islam) dan pelanggan (yg rata-rata org Melayu dungu), dan ianya tidak melibatkan kelentongan produk spt adanya FIR dalam korset kain yg boleh kasi rawat pompuan mandul, adanya penapis air Bio-Auta yg mengeluarkan air tapisan yg sterile takde kuman... bla bla bla - THAT IS, IF YOU ASSUME APEK HAI-O KAT KLANG ARE ALL SAINTS... then all is well, Hai-O sure is Syariah Compliant. No joke, man! Hallelujah! There you go.... no mystery here.

osip said...

celah mane aidid kutuk orang islam kat china ni?

lain yang ditunjuk, lain yang dipaham..

patutla bengap sangat sampai buat MLM..

John said...

ASAR,
Bukan 90%.. lebih daripada itu dan hampir kesemuanya kakitangan kerajaan yang buat loan utk join haio..haio tersungkur kerana kerajaan melalui kphdn tidak lagi membenarkan sistem membeli pukal 10.. ramai jugak daripada mereka yang tidak pernah buat pasport dapat keluar negara dan dapat menikmati kereta mewah walaupun untuk sementara. berapa ramaikaH mereka yg masih kekal? untungkah mereka?ada simpanan atau hutang?

Y bother said...

aidid,
y bother about the nick?
janji kami paham apa yang hang tulis kat sini.

John said...

ramai dikalangan pengedar malahan CDM haio tidak tahu pun berkenaan harga PB yang terlalu murah itu.. ramai dikalangan mereka terkejut dengan pendedahan kamu aidid.. good job bro!..

cek chun said...

Nick macam-macam melambangkan pelbagai jenis orang yang datang dan baca kat sini. Banyak nick baru. A good sign indeed.

LilRed,
Banyak kasut Clark borong. Less brapa percent tu? Good for u sebab dah berjaya kuruskan badan sampai jadi little macam tu. Rajin u pakai kroset ya.

Come and try read through this again n again. Ada cerita pasal kutuk Islam n barang made in China ka?

Matjoe said...

dalam entry ni:

http://www.matjoe.com/2011/03/tembelang-premium-beautiful-dan-bio.html

komen yang last tu kelakar n missing the point.

nak get rich, invest in property, delay gratification n start a real business, not scamming people dgn jual barang murah dgn harga mahal

Y bother said...

hahahahaha
matjoe. memang butthurt jer bunyiknya. berasap pungkoq der..

uculer said...

minuman: tak payah kaver. ko ckp je hanis haizi yg dok shopping bagai nak rak, mmg dia anak orang berada pun.tak perlu teka-teka.

biasalah, org MLM ni dia akan cakap 'org lain semua jeles', 'tak boleh tgk melayu maju', 'perniagaan ini bukan untuk semua org' (sbb tak semua org bangang', 'kita mesti sedia diajar'. balik-balik dia akan pusing kat situ juga. no surprises there.

kitab derang? rich dad, poor dad.

Nurulhuda|Adlie said...
This comment has been removed by the author.
floweryjar said...

i read how she try to compare apple ipad (ke apple apa aku tgk sekali imbas jek) yang dipasang apa jadah kat china tu, but can u find the same product, apple ipad, dekat china, cheaper price? mintak kan quotation boleh? tak pun boleh tolong belikan? logik sikit kalau nak buat comparison. korset yang ko jual tu dah sah2 ada dijual kat sana, using same formula, and price? wayyyyy cheaper bebeh. incase u forgot Apple tak buat MLM. Hai-O sah2 buat MLM. next time get u fact right. u sound bitter when no one seem to asked u personally. pity u. maybe u can start by explaining in ur blog post. we dont have to do it under table.

Aidid Mu'addib said...

Pehal korang komen pasal blog org lain kat blog aku? Cerita iPad whatever tu bukan kat artikel kat atas. Aku pun tak tahu apa benda topik diskusinya ni. Aku pun tak minat nak tahu, actually. Tak kose aku pegi baca apekebenda kat blog penganut agama Hai-O tu semua der... boleh kasi loya gitu wei! Korang aje la pegi kat blog mala'un tu semua dan komen sesuka hati - belasah cukup2. No mercy... musuh dalam selimut penganiaya org Melayu yg masih tak sedar diri, alpa dgn duit sedekah cinapek yg seciput (yg cinapek tu ambik drpd org Melayu jugak) - mmg sampah masyarakat.

Oh ya... aku lupa nak komen pasal harga korset di China tu. Different take, different perspective. Kilang kat China tu eksport korset tu dgn harga RM80-RM100 per unit... tapi harga tu masih menguntungkan kilang tu - cukup utk bayar gaji pekerja, gaji manager, gaji tukang kebun, cukup utk bayar loan juta2 bina kilang, dan cukup utk profit yg berbaloi2 pada syarikat tu. Soooooo... modal buat korset tu sebenarnya berapa? Drpd RM80 per unit korset - modal kain, benang, whatever... berapa modal? RM6.30?

Kain murah ada bio-ceramic/toumarline apekejadahnya?

raptorarena said...

susah la nak sembang pasal halal haram dgn org2 MLM..depa semua tiba2 jadik ustaz/ustazah..

susah nak sembang pasal perniagaan..depa semua tiba2 jadik enterpreneur dan bisnesman sejati ala ala donald trump dan sheikh mansour gitu..

susah nak sembang pasal etika..depa semua tiba2 jadik pakar motivasi dan pakar jururunding peribadi hal ehwal mental..

susah nak sembang pasal duit..depa semua tiba2 terus rasa dilahirkan memang untuk mencari duit by hook or by crook..

susah betul depa ni! benci..

floweryjar said...

saya dan isteri dh setahun joint,dh pakai Toyota Alphard(kereta idaman) org melayu pertama di pekan Parit Jawa pakai,bangga beb,org cina tertanya2 apa bisnes yg saya buat,sy xakan bgtau diorg,baik kita buka peluang bisnes ni pd bangsa kita sendiri….sy tertarik dgn Hai-o kerana cara kerja yg amat mudah,simple,dh 19 thn sy brgelumang dgn alam makan gaji tapi pd bln 4/2010 sy dh resign,nk buat Hai-o ni full time….perniagaan yg tiada risiko,klu risiko tu adalah dtgnya dari diri kita sendiri,jgn malas,jgn takut,sentiasa fikir yg positif….terima kasih kpd CDM Jack,ckg khairi,CDM Ruzaihan yg kenalkan Haio-o pd saya dan xlupa pd CDM Kak Jun dan CDM Abg Awie yg sentiasa turun jumpe org2 muo….TERIMA KASIH…Jumpa anda di puncak kejayaan……

WAKAKAKAKA, bangga weh pakai alphard, typical malay, keta sebijik dah bangga gila, awwwww, tu tak kisah lagi, ni siap tak mau bukak cite ngan CINA, katanya cina jadahnyaaaaaaa BOD MLM ni sume CINA BERATUR, kalau kaum dia nak masuk ANYTIME, ada buat homework tak wei, wakakakaka lawak gile!

conan said...

assalamualaikum, len kali hormat skit tuan khemah. nak bincang isi kandungan blog lain kat blog tu la. kan dah kena sound. to tuan khemah, at first aku ingat nko ni cucu prof adeeb, super senior consultant O&G PPUKM. anak dia name Muhammad Adib gak, CT surgeon. well aku salah orang la.

MLM said...

Memang dari dulu menatang Hai-O ni yang merosakkan nama baik aku seluruh dunia Melayu. Ramai sangat melayu dah jadi mangsa shetan2 Hai-O nih. Kejadahnya bisnes MLM nak kena modal sampai 20-30k. Aku tak pernah suruh orng buat loan bank join bisnes aku. Boleh lagi kaya jugak.

Tambah entri lagi bangDol. Bagi setahun dua lagi tajuk nih. Alang2 nko jadik orang jahat kan..

freeloader..aku tak kesah

inmyownword said...

Hmm, apa nak heran... if tak silap la (maklum saya ni kurang ttg agama, if silap betulkan)... salah satu tanda akhir zaman... orang mempergunakan agama sesuka hati - mana yg ngam pd dia, diambil. Mana yg tak ngam, tak sesuai ngan tujuan , dibelakangkan. Tu yg bila baca blog org2 MLM ni, semua ayat 'Islamic' tahap gaban, mmg kalah mufti/alim ulamak. Takkan menang kita berbahas ttg halal haram busines MLM ngan diorg coz diorg tetap akan 'menghalalkan' MLM walau ngan cara apa sekalipun.

kerazee.hisham said...

@MLM

Kau bwt MLM ape ni? cecite,cecite..

raptorarena said...

encik MLM..

saya rasa MLM yg awak cuba ceritakan tu berunsur perniagaan yang salah ah..MLM tetap skim piramid dan yang paling bawah tetap teraniaya dengan janji manis upline..

ke macam mana..?

Tun Bobo said...

Tuan Aidid boleh mintak tolong siasat produk baru dipasaran CERAGEM.. katil dengan batu jed yang konon2nye sangat bagus untuk kesihatan..

Rose said...

Hi Well..UNO,
Nama baru lak ke? Still x leh get Aididleaks out of your mind, huh?

Fad said...

ala.... melayu... susah la. Bodek sikit2... tunjuk bukti2 sikit... puji melambung.... abis la.

Kalau pakcik makcik kat kampung 2 lagi senang kena tipu....

Bila la melayu nak sedar, buka mata, buka hati, buka minda...

Bab bergaduh sesama sendiri, hasad dengki, bomoh membomoh serahlah kat melayu..... kesian kan.

cek chun said...

Rose,
Mana pakcik uno weih.. Rindu la plak..

Bang Aidid,
Nak pi komen kat blog hai-o gena kalau semua komen kena tapis dulu dengan tuan tanah? Kat sini la seswai.lagipun komen2 kat atas ada kena mengena ngan entri mu yang ni.

Rose said...

Tu la Chun, malu-malu kucin lak jadi MLM...pastu diam tak jawab lak soklan kerazee n raptorarena...Nape, x minum jus Kordi lagi ke Pacik?

Ibnu Rusydi said...

bro, arini aku baca paper utusan 18 Mei 2011, ada lak iklan fullpage Up-trend. Presiden dia apek, Mr. Gary Gan. Tapi yang aku bengkek, ada pulak dua org 'dogtor' Melayu, sorg nama Dr. Ahmad Daud (Timb. Presiden Pemasaran) & sorg lagi Dr. Roshidi Sabdin (Royal MEC Uptrend2u). Up-trend ni MLM kan? nampak gambar, semua Melayu jek yang join?

Paling aku tak tahan, kata2 Dr. Roshidi tu : "Setiap butir yang membina rumah-rumahku dan setiap titis darah yang mengalir dalam tubuh anak-anak aku adalah hasil peluhku di Uptrend". Gile psycho mamat neh.

harap ko boleh papar pasal hal 'dogtor' dalam Uptrend ni pulak.

heran aku, pasai apa ramai doktor skrg gila MLM? ke, just title 'doktor' beli kat Sri Lanka?

n said...

@minuman: i agree with u!

akmalsobri said...

@syzlerz

haha...i like!!nice bro..

ilufne said...

"Setiap butir yang membina rumah-rumahku dan setiap titis darah yang mengalir dalam tubuh anak-anak aku adalah hasil peluhku di Uptrend".

omg! serious??!!

talk about 'taksub'!

D E M O N said...

OMG my fren baru je join hai-o ni..dia wat loan rm20k..dah terlambat nk nasihatkan dia sbb dia dh apply dh rm20k tu..wat i do just give her your blog link pasal hai-o ni...tp dia senyap je tak komen ape2..tak tau la bace ke tak tu..may the force be with her

teruskan perjuangan anda en.aidid!!! HAIL!

hasmn said...

@minuman,

mujur laa tak jadi 'tipah tertipu bang' macam yours truly.. haish.. saya memang nampak $$$ sebab mase tu tengah krisis rumahtangga.. so racun paling mujarab diorang kasi is.. "baik ko pk pasal anak ko.. bawak diorg pergi disneyland.. beli kasut clark..bla bla bla"..

dah laa aididLeaks takde lagi mase tu.. google pon yg cantik2 je keluar macam Haiyooh nih.. makenya dengan gelap hati yang tengah duka nestapa dan merana, digula-gulakan dengan kemewahan donia, tipah pon tertipu. terbang 40k.. simpanan n personal loan.. to that extent.. sekarang tepuk dahi atas kebodohan sendiri.. and from that moment on.. I swear to GOD that no MLM can touch my family..

by the way, I'm no low lifer who follow blindly.. lot cuma hari tu terbabas sket sebab ingatkan kawan tu betul2 ikhlas nak tolong..

Rose said...

DEMON,
Still not too late to stop the application (if your friend wants to). Go to the bank and talk to them. This has been done by somebody that was duped by DrMized n hubby, dia sempat cancel balik. Someone pernah share the blog link before, but tak ingat kat mana. Sorry. Anyway, can't hurt to try. RM20K banyak tu nak wat hutang.

azwan said...

HahahahHAHAHhahaa...
Aidid, komen yang takde kaitan dgn topic menandakan viewers ketagih entry baru nko. cepat sket broo. ade ape2 aku leh tolong? keh keh keh...

Aku tgk blog2 MLMers ni takde pulak tunjuk beli rumah beso. dah tau MLM tak boleh sustain kot.

a said...

demon,
ni link blog budak yang sempat tarik balik borang hutang tu...

even kalau dah approved pun aku rasa boleh je kawan ko gi bank kansel...maybe ada la sikit dia charge tapi better berhutang 20k tu...atau dia dapat duit tu masuk asb

http://lapriere.blogspot.com/

Rose said...

Azwan, bukan orang wat MLM je yg tak fokus nak beli rumah..I selalu heran nape orang kita ramai berlumba2 nak beli kereta mahal, tapi dok rumah sewa. Don't they realise that a house is an asset, but a car is a liability? Kereta turun harga bila dah lama pakai, but selalunya rumah naik harga..

ps betul la hang cakap Azwan. Ni dah deprived trolls, xde issue baru, mula la bukak cerita lain..ni kan virtual kopitiam..

hyelbaine said...

It is in this humble LDP traffic cone mover's view that rich is best measured in the scale of net asset value or NAV and not cars or overseas holidays. A positive NAV shows that you are truly wealthy.

I know of many makan gaji folks that have better NAV ratio compared to MLM'ers. So who is the real low life now?

azwan said...

HhaahahHAHAHhahaha Baine, if my CFO quits, I may replace him with you.

Rose, of course dorang sedar. Dorang tak sebodoh tu. Dorang just tak mampu nak bayar. Tunjuk keter, handbag boleh la. Tunjuk rumah mana berani, susah nak belakon.

cek chun said...

A kopitiam full of people from all walks of life.
With coffees that can last for 8 hours to boot!!
Anyone wanna a cuppa???

D E M O N said...

rose & a

terima kasih diatas feedback anda. tapi dh terlambat la..loan dia dh approve dah pun..dia dh start jual pb ni dlm 2 bulan lepas klu tak silap..mase tu la saya baru tau dia masuk hai-o ni..yg mana dia pun cuba pujuk saya masuk jugak..tp nasib baik saya memang selalu baca blog aidid ni..so saya tak terpedaya dengan kawan saya tu..nak nasihat lebih-lebih kang hilang kawan pulak..

sekarang ni dia tengah "seronok" pergi bercuti sana sini..saya doakan dia dapat hidayah secepat mungkin

D E M O N said...

oh dan rasenye kalau suruh dia tarik balik loan even dah approve pun mesti dia taknak..sebab dia sekarang tengah berseronok buat MLM ni...takde unsur-unsur penyesalan pun dekat dia...so saya hanya tunggu je masa untuk dia sedar..let her learn from mistake

Aldan said...

salam.

aku rs, dlm ramai2 yg anti blog ni ade 3 gol utama:

1- org yg baru nk naik ranking..diorg tertekan/takut kalau makin ramai org tau ttg scam MLM ni, diorg mkn susah nk cari downline. atau dgn kata lain dah xleh cr makan..

2- diorg dh berjaya, dh kaya raya, tp baru tau yg kekayaan diorg ni x betul, x berkat. malangnya sbb ego, xleh terima hakikat yg diorg ni subahat wat kj haram, diorg ketepikan fakta dan lawan tetap lawan..

3- org gol ni bukan ahli mlm, tp cuma pengguna brg mlm je.. ntah kebetulan brg tu berkesan (sbb yakin agaknya) so diorg pasti mlm tu x scam.. lbh2 lagi aidid n the gang ni mcm outspoken je, diorg terasa kot.. tu yg backing giler2 tue..

hehe.. ni pada pendapat aku la, yg aku boleh rumuskan..cuma 2 posen aku..

sinach zawawi said...

@demon, happy yg sementara. percayalah. aku encounter ramai yg camni.dah ko keluar duit 20k, xperlu bisnes pon leh jalan merata2.n tgk next 1 year. no doubt ade yg servive.tp berapa ramai. member aku dalam ramai2 join MLM, sorg dua jer survive.yg lain mampos. n bila duit di jadikan Tuhan, segala benda lain xnmpk dah. member sndiri pon makan. dan last2 skali gaduh sama sendiri.hilang member, kaya x ke mana jgak.huh, sedeh!

Dzul said...

AKU TERLEWAT BAS EXPRESS 2 HARI... DEM...

D E M O N said...

sinach zawawi

yes..happy yang sementara..sebab kalau orng2 mcm ni..nasihat la 10juta kali pun diorang taknak dengar..tipikal MLMers pasti akan ada point utk counter balik..so saya malas nk nasihat lebih2..ada beberapa kawan-kawan saya yg lain pun pernah buat MLM juga..tp bukan hai-o..memang tak kemana pun..but diorng takdela sampai wat pinjaman loan 20k mcm kawan saya yg join hai-o ni..just modal yang kecik-kecik je..tp biasa la sume tak jalan jugak..lepas tu masing2 senyap..

cek chun said...

Dzul
Nex time naik train ekspress sinaran

cik fiza said...

setuju dgn penjelasan2 bro..
sy pun terfikir..
kalo semua yg dapat scholarship dr kerajaan balik2 transform 360 degree jd MLM nye pakar2.. ape nk jd ngan cerdik pandai kt malaysia nnt? xde lgsg yg boleh jd pendidik or pemikir negara.. suma dok sibuk kira duit juta2.. kdg rasa ringan mulut nk ckp ngan pakar MLM ni tapi ilmu tak penuh di dada jd diamkan saja la... mereka berbangga dgn kejayaan yg mereka cipta.. rumah besar kereta mewah.. tapi ape sumbangan mereka pd negara dan bangsa?

hyelbaine said...

@ Azwan,

"HhaahahHAHAHhahaha Baine, if my CFO quits, I may replace him with you."

Wow! For an LDP traffic cone mover to be considered for such a position in your esteemed organization is most humbling. <<-- Ayat biasa di dengar bila membaca resume/CV orang ;)

kardio said...

299

kardio said...

300. yay

azilah said...

Alhamdulilah, terima kasih pada saudara aidid kerana mendedahkan semua ini...


Saya juga nyaris terjebak dengan MLM ini. Saya juga merupakan salah seorang profesional dalam perkhidmatan awam. Alhamdulilah sebelum masuk ke bisnes ini byk research yang saya dah buat sehingga akhirnya terjumpa laman web ini.
Pertama sekali tujuan saya untuk menyertai perniagaan ini adalah kerana wang dan kedua demi memikirkan masa depan saya dan anak saya selepas bergaduh dengan suami.

OK straight to the point...

1) Apa yg sy lihat kesemua MLMers ini begitu berminat utk menarik para wanita yg sedang dilanda masalah rumahtangga untuk menyertai mereka. Contohnya saya nyaris2 di perdaya untuk dapatkan loan 20k for this business dan alasannya ialah kerana sebg wanita kita tidak boleh terlalu megharapkan suami dan sepatutnya lebih mementingkan diri sendiri dan anak2 daripada suami. ayat ini bukanla direka oleh saya tetapi mmg ada dlm blog salah seorg yg kononnya berjaya dlm bisnes nih..

"Kita kena fikir tentang diri kita dulu, anak2 dan last baru suami.

Note to all the wives out there... if you have to face your husband just FACE IT. Terangkan secara professional dan secara berterusan.
Sekali kena rejek... cuba lagi.. pujuk2... n pujukkkk... :D

Worst come to worst.. buat je lah it's your life anyway. Sooner or later he has to accept it. "

itu adalah ayat yg ada dlm blog tu... boleh refer dekat sini

http://www.hanishaizi.com/2011/05/business-tips-pencuri-impian.html

Mulanya mmg sy kagum sgt dgn keberanian dia dan kewibawaan dia sbg wanita tetapi bila saya rujuk kepada ustazah mmg jelas apa yg dia katakan itu berdosa dimana dia menidakkan kepimpinan suami sebagai ketua keluarga... tidak akan berjaya seorang isteri itu sekiranya tidak mendapat restu dari suaminya dalam menjalankan sebarang pekerjaan atau urusan... alhamdulilah akhirnya saya sedar kesilapan saya danmohon maaf dari suami. Tapi masa tu saya masih lg berminat nak buat bisnes tu and cuba mintak izin dari suami... mulanya suami mcm setuju tapi bila dpt tau ada kelas malam smpai pukul 12 malam keatas suami terus marah n x bagi saya sertai.

2) Masa tu mulala masam muka balik dgn suami dan akhirnya suami mengalah dan izinkan saya pergi sekali untuk melihat apakah ilmu yang di ajar pada kelas malam tsb.... saya pun pergi kelas malam tu dengan izin suami.. Mula2 agak ramai juga dan didalam kelas tersebut bercampur lelaki dan wanita bercerita pasal produk wanita dan ada juga produk2 lelaki yang pada saya produk2 tersebut byk menerangkan ttg kekuatan alat sulit dan mmg tidak sepatutnya dibindangkan dalam keadaan lelaki dan wanita bercampur.. setiap kali habis penerangan produk semua pendengar akan diminta bangun untuk menyanyikan lagu keyaan mereka... (seolah2 meniru amalan gereja) dan seterusnya duduk semula mendengar dan berterusan diselangselikan dengan nyanyian. Hanya sekali saya pergi dan seterusnya tidaklg berminat utk menyertai kelas tersebut... alhamdulilah berkat suami yg selalu solat hajat mohon ditunjukkan saya jalan kebenaran akhirnya saya sendiri tidak berminat menyertai kelas yang dilakukan pada malam hari itu...


3) Tp saya masih lg ingin mencuba bisnes ini kerana tertarik dengan wang atau kemewahan yg di miliki. saya masih yakin yg saya boleh buat bisnes ini tanpa hadir ke kelas malam tersebut.. Sebelum itu saya pun buat research sampaila terjumpanya blog ini.. bila sy tsahu harga korset tu begitu murah.. mmg saya terus hilang minat dan betul2 marah kepada dorg yang meniaga dan sanggup menipu utk kepentingan diri sendiri....saya pun tertipu smpai beli brg ni utk kegunaan diri..sekarang ni saya betul2 insaf dan nekad utk lebih mendengar nasihat dari suami kerana syurga seorang isteri itu di bawah tapak kaki suami....

saya harap semua dapat membezakan antara halal dan haramnya perniagaan.. bygkan duit haram yg kita dpt tu kita gunakan utk membesarkan anak2 kita dan bantu ibu bapa kita... Berkatkah?

floweryjar said...

kenapa ya none of the korset seller ni langsung takde nak counter or atleast explain to public their side of story (sampai ada yang kata takde sapa nak tanya cite dia, heck cite jela)

i know why, bila diorang counter or explain cite lagi panjang n sume tersebar, they try hard to minimise the effect of this bomb, so less people know bout this, and business resume like usual, kencingkan org lagi, yes no? haha

azilah, thank god u tak termasuk even u have gone such a long way, apa yang u cite tu betul sgt pun

anyway they always make it look so easy to get money & kaya, to them is easy sebab diorang dah kat tier kat atas kot, yang kat bawah ni free2 bagi duit, n diorang confirm la nak ada downline so sanggup turun kemana2 jek asal ada org jadi kulibatak bagi duit utk diorang plak, omg this is freaking creepy!

i read somewhere, ada yang nak buat loan tak lepas pasal byk komitmen sampai diorang offer buat loan jalan belakang, gila tak gila? just to sell the korset & jadi kaya

floweryjar said...

quote; They have cheap labour, and the cost of it is equivalent to an egg, that is the reason the whole world are turning into them now. Even for this!

labor cost is equivalent to egg yawww, mind to explain why to corset's price is so freaking expensive when u said they have cheap labor and such. i just dont get ur statement pls. thanks in advance.

ive send in the same q's never got approve, soooo what say u?

cek chun said...

flowerjar,

thats's why I've said earlier, we can only respond to them through AM's blog. semua comment kena tunggu moderation. ingat depa nak lepaskan komen-komen kita ker. eventhough u ask them politely, like what rose done in earlier stage of this fiasco.

bang aidid,
like it or not,your blog is the only place where people can express their thought and facts. and sometime reply to what those MLMers type in their blogs.

azilah,
alpa tu manusia. kekadang terbabas. perlu kekuatan untuk kembali ke pangkal jalan. dan kalau nak buat apa pun, research is crucial. 20k tu bukan sikit. tahniah sebab jumpa blog nih.

Mek Lela Majenung said...

@floweryjar

Reason derang tak counter point2 AM, & this includes MLMers dari kompeni2 yg lain.

1. Sbb derang takder point nak counter, facts AM semer takleh derang nak sangkal.

2. Even those who came here to defend themselves, they failed to articulate their reasoning and ended up blabbering off on a tangent about irrelevant/pointless crap.

3. Ada lak yang datang sini memang takder point nak debate (including yang dungu bodoh piang hati hitam cam pantat kuali salesman yg tau hapal sales script jer) and most of the time they'd go all self-righteous and re-direct da discussion topic to AM's usage of harsh words or annihilate his character instead.

4.Do you think these hati-hitam-macam-pantat-kuali people care if their products are overpriced & that the original price is equivalent to harga sebiji teloq, even?

mytotsmyjots said...

sedey ngan kwn saya..dah join mlm wpun dia ni laki bini senior engineer multnational oil and gas company. tatau la tang mana yang tak ckupnya mkn gj dgn anak br 2 org tuh..saya ada sound dia dgn bukti2 dr blog ni..tp dia kata itu fitnah..sy pon nk tgk kayo cmna la dia pasni ngan business hai-yoyo ni..huhu..

azilah said...

Kepada sesiapa yang dah termakan dengan ayat2 untuk membelakangkan suami tu sila lah rujuk pendapat2 para ustaz dan panel dari web ini

http://al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&p=713814#713814


wallahualam

JUTAWAN TAK TERPANDANG said...

Thanks bro di atas pendedahan di atas... Semoga Allah SWT merahmati usahamu ini.. - KM

sufian_1808 said...

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata, bersabda Rasulullah saw,

"Akan datang suatu zaman seseorang tidak memperdulikan dari mana ia mendapatkan harta, apakah dari sumber yang halal atau pun haram".

H.R. Muslim


Daripada Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah saw. bersabda,

"Akan tiba suatu zaman, tidak ada seorang juga pun kecuali ia terlibat dalam memakan harta riba. Kalau ia tidak memakan secara langsung, ia akan terkena juga debu-debunya".

H.R. Ibnu Majah

ros said...

terrrbaikk!!

RADS9133 said...

haizzzzz, orang zaman sekarang nie asyik nak menipu je keja...=.=

roslimh said...

Salam,

Eloklah kita muhasabah diri dengan kebenaran ini. Usahkan kita digelapkan dek soal dunia takut nanti kita juga akan gelap di akhirat nanti.

Ayuh kita kongsikan satu peluang perniagaan yang amat menguntungkan. Perniagaan yang di jamin akan keuntungannya. Allah swt berfirman di dalam surah As-Saff ayat 10-11

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? (10) Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya)."(11)

farcuemai said...

aku telah melaburkan duit pada tahun 2009.......sedihnya...dorang ni sebenarnya penipu..memang scam..aku sampai skang tak bertegur dengan budak yang kenalkan aku dgn bisnes bodoh ni.nak haramkan tak boleh coz aku dah amik 10 barang bodoh tu...
tuhan je yang akan balas penipuan dia kat aku dulu.

Cute Girl said...

mak cik saya guna bengkung hai-o elok je,kurus badan dia,tp dia x join pon bisnes ni,beli produk dia je :)

Azed Bina said...
This comment has been removed by the author.
cik kiah said...

http://premiumbeautifulcorset4u.blogspot.com/

ni lagi sorang penipu muncul..
ak da post link aidid..die remove..
ak post lg link aidid dgn tambahan kenapa remove..
kali ni die disable trus tempat komen..

biar ak cite serba sikit background die...die ni dulu blaja engineering..pastu xtau sbb ape die brenti..then die try minta keje..alih2..die kata die wat bisness dan sibuk cari partner.

ak pon usha la tepi kain die..rupe-rupenye agen korset jahanam tu...meh ak gtau ape yg ak xpuas hati ngan ko..
ktorang tgh borak2 kat fb..tetiba ko masuk ko promote bonus ribu-ribu ko..ko tau tak menyemakkk!! sume post pon ko nk promote barang ko...weiii~~menyampah dowhh

Diyana Didie said...

tak baiklah u panggil depa pengkianat bangsa melayu..hbs tu, awak pembela sgt kah dgn kutuk bangsa sendiri? eh ke awak bangsa lain?

ginilah, sepatutnya, org melayu kita jgn dok support brg brg mcm tue. benda mcm nie sah sah lah tipu semata mata. dgn harga tak patot dan segala magnetic boleh pecah lemak bagai...mmg bullshit lah. kalau benda magnetic tu bebetul jadi, dah lama zaman tok nenek moyang kita guna benda tu je utk hidup. tak payah ada doctor kat dunia ni. kita semua pakai saje magnetic tu dari kita baby lagi. tak gitu? benda gini mmg sah sah tipu. tp kenapa boleh terpengaruh jugak? jadi, mana tahap kepandaian dan kewarasan kita bila dtg kat bab bab mcm nie? org perempuan jgn kasi alasan ada 9 nafsu sbb masing masing ada otak nak fikir mana elok dan tidak.

universiti kat malaysia berlambak lmabak. graduan yg bijak pandai berlambak lambak. tapi, cara ber-business mcm nie jugak yg depa cari??? kasihan sungguh!

Aidid Mu'addib said...

Yup... depa mmg pengkhianat bangsa... talibarut cinapek Hai-O Klang, mengelentong org melayu yg low IQ tak sudah2, demi wang-ringgit seciput. Mmg species bangsat first class! Takleh challenge punya barua. Ini bangsa baru yg diklasifikasikan sebagai bangsa MELEIS kejadah. Wake up, grow up... live with it.

Yup... aku pembela bangsa melayu la kiranya - aku bongkar scam ni semua ke akar umbi. Dan aku tak dapat satu sen drpd benda ni semua... so who the fuck cares anyway? You think I care if you think I'm shit? I don't freaking care... but I did something about it anyway. What What about you then? What have you done for the Malays lately btw?

Wake up. grow up... stop being shit all the time.

adriyana said...

setuju..aidid pembela bangsa..klu blog beliau xde, mybe ac mangkok hayon n species mcm die (MLM) trus mengelentong puak2 melayau yang senang dikencing nih..kesian dgn bangsaku yg semakin melayu ni..terima kasih en aidid wlau siapapun kamu..the illumination remains here..

cariduit said...

aidid, ade satu produk baru sekarang, seluar dalam bermagnet pulak, namanya Vakoou.
tolong terjah sat. meluat tengok ramai dok beli seluar dalam harga ratus2 ni... mcm gampang punya tipu!

nirza2020 said...

salam..saya orang baru join disini. puncanya nak mintak pendapat dgn anda semua. kwn baik sy sedang kesusahan sbb masuk bisnes ni n dia paling kesiannya ambik loan sampai rm65k..adoii.. ada tak sape2 yg ada pengalaman rugi mcm ni then dpt backup balik duit tu? mcmana cara nak dptkan balik modla banyak itu? means bisnes lain yg lebih berfaedah...kesian tgok dia tertipu...Memang tak aman la ''leader2'' yg kaya raya tu... push giler2 n janji manis menipu itu ini.. penah dtg kelas dia sekali je ya Allah banyak konsep menipu je yang diorang gunakan..memang kesian la sape2 yang dh masuk termasuklah kwn baik sy sorang ni...haihhh..
terima kasih pd yg sudi bg cadangan utk recover balik duit...

nirza2020 said...

lupa, bro aidid thanx a lot sbb buat blog yang sangat berguna mcm ni...SANGAT BERGUNA!!!! teruskan usaha anda bongkarkan banyak lagi penipuan MLM ni....

nurfauzi said...

pernah baca cara orang nak pulihkan diri dari MLM ni:

1- terima kenyataan yang sudah tertipu. mengaku silap sendiri. selagi tak akui benda ni, susah nak berubah.

2 - tolak barang harga murah-murah. biar dapat sikit daripada tak dapat ape2 langsung. Ramai yang jual penapis air, RM500 pun ade...

3 - beritahu keluarga - suami/isteri/ayah dll...cerita betul2 dan keadaan kita sekarang macam mana. sekurang-kurangnya kalau mereka faham, dapat juga moral support nak berubah.

4 - spread the word! jangan biar orang lain jadi mangsa.

pasal cara nak recover modal tu, itu bergantung kepada keupayaan diri masing-masing...ada yang berniaga kecik-kecik, kat pasar malam, macam-macam..

Shahrulazwad Ismail said...

Please read this

http://www.migunofgreenville.com/pdf/Research_on_Far_Infrared_Rays_by_Dr_Aaron_M._Flickstein.pdf

bulat said...

http://www.invel-usa.com/images/06_banner_unicamp_dores.pdf

azwan said...

apesal ko bulat? baru berani paste link article bangang lepas shahrulazwad paste?...dah kena spank baru keras kote.

ade lagi 100 article level bangang camtu....anytime aku boleh carik. Bezanye ialah manusia bangsat mcm ko taktau nak interpret benda2 alah tu. Nak pahamkan clinical significance jauh skali. what to do...perasan aldukturrr.

Oh ya...shahrul.. its FAR infrared. Article tu dah mislead. Sila pikir guna bontot yea...

bulat said...

humang aih banggangnya... mmg byk articles, yg tu saja je taruk sebab dh tau dah jawapan golongan bangsat mcm ko nih, mmg masih berada bawah tempurung...

jadi apa maksud ko 'its FAR Infrared??' cuba story sket??

Shahrulazwad Ismail said...

Apa cerita bulat dengan azwan ni???

Masing2 boleh analisa sumber-sumber yang ada. Memang bukan perubatan moden, jadi boleh percaya atau tidak. Namapun perubatan alternatif.
Nak debat pasal tu tak apa. Boleh diterima. Tapi perubatan alternatif memang dah lama ada cuma saintis dan doktor tak sepakat je e.g Homeopathi, Reiki, Ayurveda, Acupunture, Yoga dan macam2 terapi lagi termasuk FIR tu.

Lagi satu kat PB tu tag label dia bertulis Jepun. Mana timbul pasal kilang kat Cina pula ni?

Lagi satu, tak perlu le kecoh pasal Melayu atau Cina dalam MLM ni. Sama je. Aidid berani pula confirmkan kat rumah cina takde barang2 MLM. Jelas dia memang takde langsung seorang pun kawan Cina ataupun Tamil. Tak semua orang macam dia.

azwan said...

Cakap dgn ko ni bulat mcm cakap dgn tunggul, satu ilmu tarak tapi perasan alduktur.

Kalau wavelength aku dgn ko pun tak sama, aku FIR ko SIR, ape yg ko nak argue lagi kat sini bai? Macam aku diskus pasal sakit belakang dgn tok bomoh, ko ingat tok bomoh leh paham mcm aku paham? Capacity ko nak argue pun takdelah pantat.

Ko ni memang bodoh bulat...dgn taktau malunye dok melalak kat blog antimlm. Baik ko pegi fuck mak ko sambil cari downline baru okeh. Ade gak hasil.

Oh i see, taktau pulak aku kalau label jepun, mustahil kilang kat China. WTF?

Ha ah...aku kenal aidid tu, dari kecik sampai ke tua, dia memang takde langsung kawan hitam manis dan mata sepet. hahahHAHAHAahahah...dumbass.

pomenpokokceri said...

Cerita pasal label nihh...seluar Levi's yang jahit kat kilang di parit buntar pon tulis henggelish...jersi arsenal meriam karbait yg dijahit kat siam pon tulih made in Japan ... Dalam kes ni apa dia punya problem statement, apa yang nak di prove..

pomenpokokceri said...

Cerita pasal label nihh...seluar Levi's yang jahit kat kilang di parit buntar pon tulis henggelish...jersi arsenal meriam karbait yg dijahit kat siam pon tulih made in Japan ... Dalam kes ni apa dia punya problem statement, apa yang nak di prove..

sukahatinakluahapa said...

minuman...

ala, hanishaizi tu dgn bapak dia sama je lebih kurang... ko tak payahlah nak berangan ikut kaya macam dia tu!! dia tu dah memang dari kecik anak org kayo... duit bapak dia dol!!! dia naik ni pun guna pengaruh bapak dia gak... semua org percaya kalo dia buat apa pun...

buktinya ko sendiri pun boleh terpengaruh tgk blog diakan... mana2 anak dato'lah kalo bukak blog cerita melancong sana melancong sini sure org tgk teruja... bapak dia tu COO office aku... tau ar cam ne dia... ramai kwn aku kat office masuk bawah hanis at the end kata kena tipu ngan dia sbb janji kata masuk bawah dia dah byk customer menanti la ape!!! bullshit!!!... aku ckp, pi la ngadu kat bapak dia yg anak dia tipu, dah masing2 kecut, diam jelah... then nak cakap apa... anak bos, takkan nak maki hamun COO plak kan? kene berenti keje lak... tp kalo kenang rasa nak baling selipa je...!!!!

Marsha~ said...

tabik spring.... blogger yg sorang lagi tu dah nak kena tangkap (kononnya) sbb sebar fitnah... ni siap letak gambau, kena apelah agaknye... hahahahaha...

«Oldest ‹Older   201 – 334 of 334   Newer› Newest»