And so it is...

Monday, May 23, 2011

Doktor Perubatan Buat MLM - Mau Cari Nahas Ka Dey?


Pesanan Ikhlas Aidid Mu'addib Kepada Pengamal Perubatan Berdaftar


Ada ramai yang masih tak faham tentang situasi tentang Pegawai Perubatan yang berlesen dengan Majlis Perubatan Malaysia dan penglibatan mereka dengan bzns komersial, dan implikasinya dengan pengelentongan yang sudah jadi darah-daging industri MLM yang bermotifkan wang-ringgit dan bukannya kesihatan (Kesihatan? What the?). Kalau si Mat Rempit Bin Penyamun join Hai-O dan start menjajap produk penapis air Bio-Auta (yang airnya dikatakan bebas bakteria dan boleh merawat gout) atau korset bioceramic Tianjin (yang boleh rawat infertiliti dan kasi tetek gebu... Tetek mende? What the?), lantak ko la dol - namanya pun Mat Rempit tak sekolah. Tapi kalau Dr. Mohd Hafiz Bin Dato Osman buat keje lahanat mengelentong orang Melayu dengan menggunakan advantage adanya title "al-duktur", dan terus-menerus dapat berguni duit dan terus-menerus menayangkannya kat blog hipokrit yang ada unsur blasphemy (infiniti tu sifat Allah, bukan sifat manusia/dunia) - well, that's something else, isn't it? 

Dah dekat setahun dah aku buat keje ni wei. All you MLMers out there - listen here. Stay as far away as you possibly can from Aidid Mu'addib, will ya? If you wanna show you're soooo big and start dissing yours truly, either in your own blogs or wherever - make sure I do not know anything about it, and I will never hear about it. If I hear even a little whisper of my name being mentioned, I will make sure I'll shove your own stinking shit down your throat, till you MLMers puke shit-blood from your nose. And do not think you can run away, because I'll chase you to the end of the world, and I'll make you suffer, until you repent and return back every single cent you took from all those orang Melayu that you swindled. Yes, return every single cent.... or else.

Contoh case-study kita seminggu-dua ni - Mamat mangkok-hayun ni ingat dia boleh lari daripada kesalahannya dengan men-delete semua promosi Hai-O kat blog dia, dan start tulis hadith dan ayat Al-Quran kasi blognya wangi, dan berusaha sungguh-sungguh mahu kasi pihak KKM dan SKMM kompius kut. Wadefaknya dol? Mana mahu larik dey? Lain kali, tulis la artikel yang ada nama aku lagik. Tulis, jangan tak tulis. Lepas kena tangkap red-handed, terus delete blog entry eh? Ingat boleh kelentong orang terus-menerus ek? Nah kau!



Mamat ni masih menyombong gilabab, dan masih lagik menunjukkan sifat munafiqnya kat blognya, dan masih belum lagik melakukan apa yang aku mahu dia lakukan. Tak nak mengaku buat salah, tak nak membetulkan keadaan ha? Never mind... I don't really care. It's not my ass that is smoking from the lies he concocted in his blog - it's his.


What is the big deal anyway in this barua Hai-O case? Kes ini aku highlight kat blog ni sebagai peringatan kepada setiap doktor perubatan di luar sana yang ada hasrat untuk buat duit dengan kaedah mengelentong (join MLM atau skim piramid le tu) atau ingin melibatkan diri dalam apa-apa perniagaan komersial - jangan ingat Malaysia takde undang-undang dan jangan ingat korang boleh buat perangai mat rempit sewenang-wenangnya. Mamat dan minah rempit mungkin ada "free-market" untuk join benda merapu MLM ikut suka dia orang, tapi kepada doktor perubatan, no-way-jose. Aku tahu ramai doktor yang follow blog aku, dan ada lebih ramai lagik medical student yang follow jugak - student yang masing-masing tengah bertungkus-lumus memotong cadaver dan bukak buku sampai rabun mata dan dah tak mandi 2 hari sebab next week nak exam. Ingat ni dik. Nak jadi doktor kemudian hari - we have this thing that we called "Medical Ethics" or what I myself like to call - "The Code". Actually, it has been called "The Code" since ages ago. I didn't create the term. Hey anyway... what is the code, man? 


From The Malaysian Medical Council:
 

From The Malaysian Medical Association:
CODE OF MEDICAL ETHICS (THE CODE) 
THE MALAYSIAN MEDICAL ASSOCIATION, 2001

SECTION V : RELATIONSHIP OF DOCTORS WITH COMMERCIAL UNDERTAKINGS 

1. A general ethical principle is that a doctor should not associate himself with commerce in such a way as to let it influence or appear to influence his attitude towards the treatment of his patient. It is improper for an individual practitioner to accept from a pharmaceutical firm monetary gifts or loans or expensive items of equipment for his personal use. 

Gifts, hospitality or subsidies offered to doctors by the pharmaceutical industry ought not be accepted if acceptance might influence or appear to others to influence the objectivity of clinical judgement. A useful criterion in determining acceptable activities and relationship is, "Would you be willing to have these arrangements generally known?" Some of the particular directions in which dangers of unethical conduct may arise are as follows. 

2. It is undesirable for a doctor to have a special direct and personal financial interest in the sale of any pharmaceutical preparation or medical equipment he may have to recommend to a patient. If such be unavoidable for any good and sufficient reason, he should disclose his interest when ordering that preparation or article. This is not held to apply to the acquisition of shares in a public company marketing pharmaceutical products. 

3. Testimonials written by doctors on the value of proprietary products have often been abused by the manufacturers. A doctor should refrain from writing a testimonial on a commercial product unless he receives a legally enforceable guarantee that his opinion will not be published without his consent. 

4. The Ethics Committee disapproves of the direct association of a medical practitioner with any commercial enterprise engaged in the manufacture or sale of any substance which is claimed to be of value in the prevention or treatment of disease and which is recommended to the public in such a fashion as to be calculated to encourage the practice of self-diagnosis and of self-medication or is of undisclosed nature or composition. 

5. The Ethics Committee takes a similar view of association of a medical practitioner with any system or method of treatment which is not under medical control and which is advertised in the public press. The practitioner is the trustee for the patient and accordingly must avoid any situation in which there is a conflict of interest with patient care. A general ethical principle is that a practitioner should not associate himself with commerce in such a way as to let it influence, or appear to influence, his attitude towards the treatment of his patients. The association of a practitioner with any commercial enterprise engaged in the manufacture or sale of any substance which is claimed to be of value in the prevention or treatment of disease but is unproven or of an undisclosed nature or composition may be considered as infamous conduct in a professional respect. 

A practitioner has a duty to declare an interest before participating in discussion, which could lead to the purchase by a public authority of goods, or services in which he, or a member of his immediate family, has a direct or indirect pecuniary interest. Non-disclosure of such information may, under certain circumstances, amount to infamous conduct in a professional respect. Where the practitioner has a financial interest in any facility or service to which he refers patients for diagnostic tests, for procedures or for in-patient care, it is ethically necessary for him to disclose his interest in the institution to the patient. 

6. In none of the above findings does the Ethics Committee pretend to interfere with the right of a medical practitioner to be associated (save as above) with any legitimate business enterprise, but if such enterprise concerns the sale of a medicine or food, the practitioner should not allow his professional status or qualifications to be used for advertising purposes outside the medical press. 
Kepada Dr. Mohd Hafiz Dato Osman
dan Dr. Aisyah@Azlindarita Bt. Mohd Abdullah,
Lu orang kulibatak Hai-O kantoi sudeeeh! 
Kagum palejadahnya dol?

Tapi, ada lagik bang...



Dr. Adrin Bin Kamarulzaman 
dan Dr. Mizatul Ardiah Bt. Mukhtar, 
Both of you in the clown-suit - tak payah nak berbangga kalau keje sampingan tu mengencing orang Melayu. You two clowns are busted. Now, bend over...

Ada lagik ke bang? Ada kak...


Tu dia... geng yang masih "dissing" kat Aidid Mu'addib dan buat fitnah bahawa bini aku pun jual korset kejadah ni, sebab ada minah yang kawan atas kawan atas kawan dengan bini aku cerita yang bini aku pun balaci Hai-O jugak wadefak... HAHAHAHAHAHA! Ingat aku tak tahu ke gossip haramjadah korang, geng gajah bunting wei? Aku tahu banyak benda dol...


Oh ya, ada satu lagik perkara berbangkit. Kalau korang perasan, kelima-lima doktor (dan jugak pharmacist dan engineer cap ayam kat atas ni jugak) telah menggunakan gaya promosi yang merupakan sokongan peribadi mereka kepada produk Hai-O... atau dengan kata lain mereka telah mengeluarkan TESTIMONI terhadap produk yang mereka cuba jual (sekaligus) kelentong kepada pengguna. Seterusnya masing-masing telah berjaya naik pangkat dalam sistem perniagaan MLM Hai-O, yang mana gunakan duit keuntungan daripada downline tu semua digunakan macam orang yahudi baru dapat duit menyamun kat Wall Street, untuk masing-masing melaram macam orang kapiaq dan bergaya sakan seumpama sakai kat Papua New Guinea baru pertama kali keluar hutan banat - sebok menunjukkan trip melanc...ung  anjuran syarikat Hai-O (sebenarnya reward kerana mengencing sesama orang Melayu) kat prospek masing-masing yang singgah kat blog - supaya lebih ramai lagik orang Melayu akan berminat jadi downline dia orang. Anak dajjal wang-ringgit gilabab btol! Dah elok-elok keje doktor... apekejadahnya dol?

Dey... apa isu berbangkitnya tu dey? Isu TESTIMONI:

Lembaga Pengiklanan Perubatan, di mana garis panduan yang jelas sudah wujud mengenai penggunaan 'testimonials'. Garis panduan berikut adalah bagi memperjelaskan peruntukan Akta Ubatan (Iklan dan Jualan) 1956 (Pindaan 1983) dan Lembaga Pengiklanan Perubatan 1976:
5.5.3 Criteria for testimonials
(a) Testimonials are allowed for products registered under category ‘X’ with the Drug Control Authority.
(b) Testimonials should not:
i. Contain any statement(s) which is exaggerated by the improper use of superlatives.
ii. Contain any medical statement(s) which refers of implies that the use of the product may be used for the purpose of diagnosis, treatment or prevention of disease(s) or condition(s) of human beings.
iii. Contain any statement(s) that indicates or implies its effectiveness or superior quality and that good health is endangered because diets are not complemented with health supplements.


Nak menyombong jugak lagik korang balaci Hai-O eh? Berapa banyak Akta Perubatan korang dah langgar ni woi dogtor-dogtor Hai-O dey? Memang tak sayang lesen APC korang dah ye? Wang ringgit mengelentong orang buat MLM lebih sedap rasanya daripada duit gaji daripada berkhidmat sebagai seorang pegawai perubatan ha? Kerja keras membanting tulang bersengkang mata sebagai seorang doktor perubatan takde makna besar pada korang ha? Then, contact aje la Malaysian Medical Council tu dol - serahkan Full Registration Certificate and Annual Practicing Certificate korang - dan buat kerja MLM full-time sebagai pengelentong Hai-O. Setahun dapat 3-4 kali pegi melanc...ung ke obersi - downline orang Melayu korang yang sponsor what? Paris? Venice? Hong Kong? Perth? Penjara Kajang? Apa kesah? Assholes...

Pesanan Aidid Mu'addib kepada doktor dan penuntut perubatan (yang berhasrat nak jadi duktur bila dapat ijazah nanti) di seluruh Malaysia: Jangan libatkan diri anda dengan apa-apa MLM dan Skim Piramid, dan jangan sesekali menyokong atau memberi testimoni terhadap apa-apa produk komersial, kerana ianya melanggar Etika Perubatan dan sekaligus melanggar Akta Perubatan yang telah termaktub dalam undang-undang Malaysia... Kok keje jadi doktor rajin-rajin, tak boleh ka doktor dey? Kalau nak duit sangat, nak kaya-raya macam yahudi... apekehenye nak jadi duktur weh? Jadi penyamun mat rempit buat MLM, boleh kaya gak. Tak payah masuk unibesiti pun....
  
P/S 1: Ada lagik doktor lain yang aku missed? Sila sertakan maklumat anda di sini siap dengan screen-capture dan semua maklumat yang bersangkutan. Institusi Perubatan di Malaysia tidak memerlukan Pegawai Perubatan yang mencemar nama baik Kementerian Kesihatan Malaysia, Majlis Perubatan Malaysia dan Malaysian Medical Association. Those who screwed-up BIG-TIME have to pay... well, BIG-TIME!

P/S 2: Ini pun sama jugak la erk?


P/S 3: Yang ni camane pulak dong?


Ada lagik?
Meh share kat sini meh...




165 comments:

Ayda said...

whoaa itu Farihah aku kenal... hahahaha

Malik Ramli said...

first! post first, read later.

Malik Ramli said...

aiseh, gagal dapat first rupanya

Cik Puan Peah said...

first x dapek...huhu

Izwan Sahari said...

5th jugak ke?....

Izwan Sahari said...

first and foremost, depa ni betul ke Medical Doctor...rasa2 pasal ni jugak kenapa Gomen Malaysia beku kan kursus doktor utk sementara....ramai yg tak qualify kut....

Harriz Izwan said...

Seriously a shame to my profession..

Ozzz300 said...

kenan mengira ke apa atas2 ni..
anyway bro aidid ada report kat pihak berwajib x? ke post kat blog je?

Harriz Izwan said...

izwan sahari, goverment nak bekukan for a while coz there are a lot of incomepetent HOs out there mostly graduates from indonesia and russia..
I dont blame the students, but the greedy agencies which have goverment links to send our students there..

Even MMC is not doing a proper job to inspect these universities (i know since i was studying in indonesia before transferring to a local Uni)

http://aniesandyou.blogspot.com said...

senang cakap... mereka ni golongan yg kurang bersyukur. allah dah beri rezeki (profesion yg hebat), otak yang cerdik (result SPM yg bgs, pointer toing toing), mampu memiliki klinik sendiri, lahir dlm keluarga ternama etc..

tp syg nya.. krn mengejar $$$ yg tidak seberapa tu mereka lupa semua tu..

Serius hot! WFTXO@#$%&*!

Izwan Sahari said...

FYI, doktor2 haiwan kat Jabatan Veterinar pun guna title Dr. jugak kay...so depa ni Dr. *&(#^@%@....kut lah

aris said...

itu semua Dr Bahalol.. wehehe

Babunlaut-sama said...

doktor angka-sawan?

EimaruSi|ence™ said...

Sori, lari topik.

ade satu perniagaan ubat-ubatan di Masjid Tanah, Melaka. Betul2 simpang 3 nak masuk ke kg. ramuan china besar. Dengar kata ramai orang kg sini dok teruja nak minum air ubat yang dikatakan sangat mujarab untuk pelbagai penyakit.

Saya tak pasti dan tak pernah pergi ke sana, tapi orang2 kat sni cakap, setiap hari (selama 8 hari berturut2), pelanggan perlu minum segelas besar air berubat sampai habis. Tak boleh dibungkus dan bawa pulang rumah. Wajib habiskan kat situ jugak.

Setiap malam, lain2 rase ubat nya. yang pasti rasenye sangat pelik dan ada yang nak termuntah kalai minum air tersebut.

Caj yang di kenakan sekali sebanyak rm15 x 8 hari.

Sangat menimbulkan kegusaran sebab parents pon macam nak cuba ubat tersebut

Y bother said...

kalau capture screen jer blog ni, boleh ke buat aduan pasal doktor-doktor ni??

teringat ayat baine semalam, how well the government agency work with each other. so tuan SKMM, tak nak forward this matter to KKM ker?

onguard said...

Orang melayu ni senang sangat percaya sesuatu asalkan yang bercakap tu ada title...
Kat ramuan cina besar?jalan nak ke Lubok China tu Ke?

EimaruSi|ence™ said...

@onguard: yup. simpang masuk ke kg ramuan china besar. dekat2 dengan klinik n kedai makan berhampiran.

hyelbaine said...

HOH!!!! Panas membara kali ini! Aku nak print this post and tampal kat muka Menteri Kesihatan, timbalan dia dan DG MOH.

@ Aidid,

If it isn't too much, I hope you have a screenshot of the blogs WITH the URL. You know, just in case the anak dato' complains that you doctored those pictures (since he doesn't know what web cache is :P)

You should not only have a wall of shame for the trolls but I suggest a wall of shame for these so called professional's too.

keratosis.aniston said...

another doctor busted:

http://bride2wife-yesido.blogspot.com/search/label/Premium%20Beautiful%20corset

Zeeda Aziz said...

sharing my own story skek..

Year 2007, aku kena diagnosed with fibroblastic osteosarcoma stage 2. Ini adalah sejenis barah tulang yang agresif, without proper treatment, it will only take one year to put patient down six feet under, so to speak la.

Time2 macam ni la laju je kaki2 MLM menjual 'magic' potion. Salah seorangnya my mum's old friend. Bersungguh2 'paksa rela' beli barangan ELKEN. Siap bagitau, lepas makan spirulina, colostrum, apa ntah jem buah aku pun tak ingat, nanti sel kanser tu akan mati (sumthin like that), plus apa2 ntah lagi ayat2 hikayat hikmat nak bagi sedap meniaga.
Makcik ni pun beria2 bagitau dah lebih 10 tahun dia sekeluarga guna ELKEN. Testimoni dia, anak2 dia tak pernah demam selsema bagai la...

So dipendekkan story, aku beli juga sebab nak jaga hati, habis RM1K++ duit aku, tu pun sib baik aku tak beli penapis air sebab dah ada. Kalau tak, tambah lagi ntah baper ribu lesap.

Lebih dipendekkan story ini, dah 4 tahun berlalu. I'm cancer free (result from last week punya thorough test including 2 MRI, CTScan, Florouscopy, Ultrasound and Blood Test).

ketentuanNya, 6 bulan lepas makcik yang berniaga Elken tu meninggal dunia sebab kanser rahim.

Hidup mati tu kuasa Allah swt, jangan taksub sangat dengan 'supplements' yang belum tentu keberkesanannya. (dan jangan berniaga MLM pada orang sakit dengan tujuan mendapatkan untung. Ingat tak dosa ke penaya orang yang tengah sakit?)

Sekian.

Rose said...

 Link cara2 nak buat aduan pasal Doktor2 nie. http://mmc.gov.my/v1/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Itemid=55 

 Bukti (boleh guna screen capture blog doktor2 tu, with URL address like Baine said). And work place:
1. Dr Aisyah bt Mohd Abdullah (@Dr Azlindarita, wife Dr Hafiz)- Pusat Perubatan Universiti Malaya
2. Dr Mohd Hafiz Osman - Klinik Keluarga Taman Melati, Setapak
3. Dr Adrin Kamaruzaman - provisional status since 2008 (lama betul provisional status).
4. Dr Mizatul Ardiah Mukhtar - sama status cam laki dia, Dr Adrin.
5. Dr Nurshahidah Malek - Hospital Muadzam Shah, Pahang 

MAMA KAY said...

harap duktur2 lebih bertangjwb thdap pesakit yg x berapa cerdik mcm sy ni...

Zeeda Aziz said...

statement ke 5. "Kurangkan risiko kena KANSER payudara kerana design Cup yang berbentuk 'piramid'"

Abistu, bra lain2 tu bentuk apa yang ooi? Bentuk empat segi? 5 Segi? Ada bra bentuk lain ke?

Mudahbots said...

nak komen dulu baru baca... hahaha

Aidid Mu'addib said...

Silap penerangan tu beb...
Kurangkan risiko KANSER PAYUDARA sebab join SKIM PIRAMID... ha gitu.
(still doesn't make much sense really... hahaha)

Siti Nurfatihah said...

sejak bile pakcik AM tarok gambo...

I wong (依之汉) said...

sukak bacak ni!!! boleh share bagi kat kengkawan yang layan sangat MLM ni.. thanks pakcik AM... ngeee

Mudahbots said...

aidid, betoi ka hang tukaq
http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/05/doctor-bloodyfool-dungu-piang-macam.html

awat aku rasa cam sama ajer... cam x der beza pun.. ker aku yg x sensitip..

Siti Nurfatihah said...

Woha... tetibe seronok giler dapat mengomen kat blog Pakcik. firts time nie, biasanya dok baca aje. Apakah yg akan berlaku kat doktor2 tu ye? hrmmm...sedaya upaya kita menyebarkan maklumat kepada jiran tetangga , keluarga, rakan2 sekerja supaya bahana MLM ini dapat dicegah sebelum parah... dah parah dah sebenornya....

I wong (依之汉) said...

siannya
ni pun apa macam pakcik AM?

http://worldwellness2u.net/?id=rxlite

syzlerz said...

aidid,

care to share why you suddenly post that picture on the profile?

Aerol Hafiezi said...

30st reader ^^ ..

aididmuadddib the best lr! :D ..

hrini baru sahaja saya membaca artikel dari aididmuaddib,dan terus dan menerus membaca posting anda :D ... .terbaik..

HAPUS kan MLM,sebb Sstem MLm seperti Sistem MemBulI!

BellaGrey said...

Doncha all know AM is running for d most 'effing aw-some blogger in Msia? That's y d picha..

ps I've voted 5000 times allready

BellaGrey said...

On 2nd thought - it's a joke guys

(...some ppl can believe in anything, even magical bracelets n corsets...)

Y bother said...

me alone klik thousand times for the digiwow award..
kekekekekeh

sensible said...

1.Dr Adrin Kamaruzaman & Dr Mizatul Ardiah Mukhtar pasangan ini menempel kat aku dari rusuk kiri.

Apa maksud provisional? Percubaan ke?

Minta maaf aku kurang tahu pasal medical term ni..

BaNaNaS! said...

eh apsal AM letak gambo? tak takut kena belasah ngan MLM ker kehkehkeh.. semuga allah selamatkan AM dan kawan2 kita semua dari MLM..

Mama Rocks said...

Ramai je doktor celup skang ni...keep it up Aidid!!!! keep working!

Wangi74 said...

Mampos tak cukup tanah nak lari..hehe

Bro Aidid:Ada org nama Muhamad Anis Hasan..ckp dia kenal baik dgn you.I tegur dia sebab dia copy paste yg you tulis psl Dr.Azizan tu..dia sumpah seranah i kaw-kaw..betul ke bro.Budak ni sekrg kerja noreh getah jek kat kampung..hehehe

@lutfihambalimr. said...

Eh Pakcik Aidid. Hensem jugak. Tak macam muke penoreh getah pun? Macam tokey kilang getah ade laa. Aha.

kisah hidup said...

ade gak farmasi yg join mende ni....starting keje pon da 3k lby, x cukup lg ke?huhu...

Aidid Mu'addib said...

Wangi74...
Muhamad Anis? Anak pakcik Hasan tu?
Hmmm.... pakai spek, ketot2 gitu ek?
But anyway... pehal dgn Dr Azizan? Dan pehal dia sumpah-seranah ko pulak? I'm missing the plot here....

BaNaNaS! said...

ai dari dulu (seingat ai masa skolah lagi) benci ngan MLM nih..

1) adik mak ai join MLM..datang umah keje kena paksa beli barang jer,mak kite sakit bukan nk datang jenguk ikhlas tp nk pomot barang depa bagus.. letih arr dah arr tengah tensen depa lagi tambah tensen..

2) masa keje, big bosh ai join MLM jenuh ai bersilat tepis segala mak nenet jualanya, besi ajaib la, jus itu jus ini, yg pelik tu besi ajaib kalu goreng ngan sayo gerenti sayo tu tak ilang zat kekekekeke... mcm nk tergulin ai dengo tp sebab dia bosh maka ai tahan gelak, sekali tu dia tanya ai camno nk elak bau durian dlm kete dia.. ai ckp balik gunalah besi ajaib tu gerenti ilang kekekeke...

dedua yg join org alim, naper jadi mcm tu eik? ai x tuduh depa cuba menipu tp ai cuba yakinkan diri ai depa tertipu..

sowi buat 'blog' kat blog u plak kekeke...

Aidid Mu'addib said...

And what's the big fuss about his Digiwoww-wateva thingy? A lot of people has been saying/asking the same thing... Ada org mau vote sama gua ka? Sori... if I'm not that enthusiastic... kena masuk bakul angkat sendiri eh?

Yattie said...

hai....

Yattie said...

Saudara Aidid....I suka apa yang u telah lakukan .Sekurangnya ada hamba Allah yang faham apa yang telah berlaku kepada bangsa melayu kita sekarang ....good job Aidid

Yattie said...

Tapi.....u berani betul mengkritik para jutawan2 melayu MLM tu yek ...u tak takut kena sue ke ???......he he he

It Just Me..... said...

korang percaya ke tu muka aidid....hahahahaha

Digiwow awards? i dont think that this guy got interest on that...even if he menang, u all think he gonna naik pentas and take the awards...hahahaha

korg dah lama ikut blog ni, takkan tak KENAL aidid kut...hmmm....

Aidid, derang ni kalau jadi dr dpt 3-4k je kut,tu yg nak sangat join MLM, MLM kalo leh jadi jutawan maaaa.....jd dr kene keje and even samtaim tak tidor 2 hari...well u know better..hehe...KO TAK NAK?

Aidid Mu'addib said...

NOPE... TAK NAK.
What's wrong with motong gotah? Hina eh?
(that's a rethorical question, don't bother)

BellaGrey said...

Hey, if you win, Aidid, I'll take d award on your behalf :)

Then we can meet up and I'll serve you coffee..

hyelbaine said...

It's a CONSPIRACY Aidid! Don't fall for it! The whole award thingy is just a SCAM, deviously concocted by those who hold a grudge against you! Kekekekeekeke....

What ever happened to the conspiracy theorist extraordinaire Ms. Sawan :P

farid said...

>>>dr hafiz- PB kurangkan risiko kena kanser payudara kerana design cup yg berbentuk pyramid

statement mcm gampang. ade ke bentuk lain cup nie? tak tahu la kalo isteri dogtor ni payudara dia bentuk 4segi, kubik ke. bodoh giler. bengap. kelabu asap.

cek chun said...

Gimme a rubber tapper with a guitar anytime babeh..

Bella,
Kopi cap azwan eh?

Yattie said...

cuba u all tengok ...''aepull blogspot''.....nak muntah baca ayat2 riak sombong takabbur seperti Qarun .

Yattie said...

Paling menyampah tak tahannya ...puak2 ni guna ayat2 Al-Quran dan hadis .konon2 tunjuk businessman yang alim2 beriman gitu laaaa.....

Yattie said...

hei..menurut mereka ''....FIR yang ada pada PB boleh mengecutkan kanser sekiranya ada pada payudara ...''...sejauhmana kebenaran ...kena la tanya pakar2 perubatan

BellaGrey said...

Yatie,
Ever heard of enter or return button?

Yattie said...

nope

cek chun said...

Aku nak calonkan dalam wow award kategori 'most comments in an entry'.
Kekekekeh..
Kompom menang tanpa klik

vertq said...

i know bella.. it is button below backspace... kekeke...

It Just Me..... said...

answer yg memang ku tahu dari awal...hahahaha...

Kipidap bro...

Wei, sapa yg calonkan aidid utk WOW award? isk isk...
i don't think he do this for glory lah...(^_^)

Word Verification:bucti (bukti apa lagi yg ko nak? hehe)

BellaGrey said...

Alrite, vertq is d winner...Now u can have coffee with Yatie n show her the damn thing...

Nways, back to d dorks topic will ya. Time to screw em crooked dorktors assess..

Y bother said...

Bella,
Her light bulb suddenly light up after she hit publish your comment.
What to do.. Had to post another one la.
Kekekekeh

kr555zal said...

semlm aku tgk filem dlu2 tajuk 'Sikit Punya Gila'...ada scene dkt2 nk abis filem ttg Hamid & Dharma menang loteri.lps tu awek umh sblh kelam-kabut dtg mintak blanja mkn le,shopping le..even tuan umh sewa dorg pn dtg n tesenyum lebar bila dpt tau dorg mnang loteri.

filem tu buat aku tersenyum sorg2 bl trfikirkn zmn skrg ni betapa kemaruknya org dgn duit wlpn tau duit tu sah haram...hawhawhaw!

btw,rsanya Aidid x prlukan apa2 award or standing ovation.rsanya 'a pat on the shoulder' pn dh ckup dh kot...

Y bother said...

It just Me,
Ever heard of sarcasm dear??

sero said...

ade sape2 tengok cerite cine singapore kat NTV7 Sabtu 21 May 2011"Money No Enough"... takkan nak tunggu mamat khalid bikin cerite ttg MLM kot

ninjaseni said...

nice analysis bro

Aslina said...

report je... report... dah langgar akta... report report!!

raptorarena said...

panas punggung ah angkasawan negara kita pasni..mau terus beli one way ticket ke bulan sbb dah tatau nak letak punggung kat mana di bumi ni..

aaron said...

Saya nk tanye bro aidid, baru2 ni sy ada nonton citer Love and Other Drugs (Jake Gyllenhal ngn Anne Hathaway (oh myy..))
Si jake gyllenhal tu wakil syarikat farmasi yg dok hari2 ke spital jumpa staf2 dan doktor2 nak promote barang keluaran syarikat yg baru dikuarkan syarikatnya. Dia buat mcm2 trick untuk dptkan peluang masuk ke spital tu and tinggalkan sample kepada doktor. And the competition is very stiff as there are also other pharmacist who are trying to sell their product. Eventually Jake hit the jackpot when his company's newly found drug called VIAGRA enter the market. (ah ya aku rasa latar masa citer ni memang mid 90's)
My Q: Macam tu ke cara org farmaseutikal marketkan product diorg kat spital? Kena pikat PA doktor, kena sweettalked doktor utk dpt attention, bg duit kopi semata-mata nk suh doktor tu try ubat baru keluaran syarikat dia. Ini antara ayat boss Jake time dia suh Jake jumpa doctor sr kt spital tu "He is the best doctor in town, if he prescribed a new drug, every doctor in town will follow suit"
Sorry a ek kalu pjg sgt. And this is only out of my curiosity. Maybe ada tag fictional event kt awal2 filem tu but I was too excited and distracted by Anna hathaway.. :P thanks

Aidid Mu'addib said...

Sure... syarikat Pharmaceutical di Malaysia tak abis2 mahu kasi belanja doktor2 left & right... sponsor lunch dgn alasan kasi drug talk, sponsor oversea trips for conferences - almost the same as anywhere in the modern world (modern, meaning... not Tanzania or Bhutan or Mongolia... or is it?) - but it is up to the doctors-in-charge to be impartial and neutral in using/prescribing those company's products in the hospitals/clinics... After all, the most important things is the patient's health, and not the commercial company's financial health........... OR IS IT?

Sicher said...

AMBIK!!! AMBIK!! DAN AMBIKKKKK!

Sekali post macam tumbukan bertubi2 evander holyfield. Screencap, camne dia nak tipu? Hahah

Weh, commenter cikgu syida opppss....Dr Shida yang kata Checkmate tu, comment dia kena buang. Ish ish ish.....

OK. You have ignited a new flame. Tengok berapa jam Dr hafiz nak bagi tempoh ntuk Aidid. heh

aaron said...

I see... byk lg yang aku tak tau rupenye.. Ingatkan Grey's Anatomy ngn House MD tu real habis dah.
Still ada wayang juga dibekangnya..Mana mana ada je oportunist, belakangnya mesti RM :(

Mohamad sohaifol said...

nicely done...aidid at his best..
seriously, I wonder how in the world MLM's code of ethic would be? :)

ecobizz said...
This comment has been removed by the author.
Aidid Mu'addib said...

Minumlah MonaVie...
Meh kayakan kapiaq kat Salt Lake City...
Eh... mano ko poie jang?

BellaGrey said...

Yeah, come on ecobizz, don't shy away. We won't hurt ya.. Tell us d virtue of MonaVie..

azwan said...

1)Medical Act 1971.
2)Code of Ethics.
Peluang nak defend?...Zero

aaron,
Nak market drug kat malaysia ni is not easy. I've been in the business for quite some time. Nak citer panjang gilabab aku type sampai esok subuh pun tak habeh2. Cukup ko tau yg mana2 drug company, memang ultimate target ialah drug diorang dapat masuk dalam "Blue Book". Sape2 pharmacist kat sini sure agree dgn aku. Utk tau step nak register dalam blue book tu, ko tgk flow chart dalam website ni "http://www.pharmacy.gov.my/index.cfm?&menuid=7"

Sebab ape blue book? sebab tu dah kira drug penting, jadi government sendiri akan beli dari company tu. Kaye terus beb. tapi nak sampai tahap tu bukan senang, tu yg kena ikut flow chart tu. Yg penting kena ikut etika perubatan. Yg Aidid cakap tu betol, tapi skang ni MOH dah start strict, SPRM pun dah slalu siasat. kalau drug company nak sponsor, kena sponsor pada persatuan, contohnya "Malaysian Oncological Society", bukan direct pada consultant.

Alaq Betataq said...

yg terlast ker?

NurAsh said...

duktur2 tak matang ni..nak kena sunat untuk sekian kalinya ke????

aaron said...

Thanks azwan, luckily our Health Ministry do their work stringently on drug formulary.
Hope they do the same to the crap products marketed by their dogtors under their nose.

abunz2011 said...

terbaiiiiiiiiiiiiiiiikk

Malaysia nih aku rasa dah jadi Pusat segala serbi MLM

Tgk la kat carigold bermacam2 jenis MLM ....

Tak dapek den nak nolong...

Aeti Amira said...

siapa ada uRLs for those screencaps?
boleh share with the rest of us?

ps: i dont know why but i dont think thats AM lol. but if it is really you mr AM, you look like one of the contestants in imam muda, I THINK :P

Wangi74 said...

Tak tahulah pakai spek ke apa.Dia duduk Felda palong satu.Dia copy paste psl Dr Azizan Osman tu..dia ckp yelah doktor tu penipulah apa..degree in ketafiziklah apa semua tu..dia ckp mcm dialah yag sebnrnya ckp..so mcm org lain mcm kagumlah mana dia tahu tu semua..so i cakaplah ek eleh setakat copy paste tak payahlah nak temberang..habis tu habis i disumpah seranahnya bla bla..serious ke you kenal dgn org mcm tu..dia ckp dia dah menjatuhkan 3 syarikat MLM lah pastu dpt surat ugutan bunuhlah ada org kawal dia pakai pistol ..pistol air i percayalah..sekolah pun takat man aje dia tu..I tak percaya.So i ckp dia copy dari yr blog pastu dia ckp.."ko tak tahu aku dgn aidid tu siapa.."..yeke bro ke ada ada org just nak menompang yr glamour je..

conan said...

doktor2 kat malaysia ni tau ke kewujudan buku2 ni? silap2 buku ni kalau ade dalam bentuk hardcopy just jadi mousepad je. in Jabatan Kesihatan Negeri, under Bahagian Amalan Perubatan. Usually di bawah kawalselia PPP baju ijau only interested in case macam HO wat lokem, Dr takde APC, Klinik xde Lesen and So on. Kalau kes doktor join MLM ni kem salam la. tolak tepi je. try for higher authority la. DG ke, menteri ke.

Suria said...

My neibor dr harlina siraj just came back frm Us, presenting on " medicsl ethics' gak at Havard..patut ask her to give same lecture tho all these doctors yg........x sanggup tulis..

Org bijak org yg sentiasa ingtkan mati...

Suria said...

Nk tanya..
Dr romzey- juice mate 5
Dr... Apa tah nama..yg jual rex..apa tah
Dr aisyah- jual green tea

Semua ni diet product...blh pulak dia org meniaga? X langgar code ethics?

Br ni iklan dr azizan yg dr metafizik akan beri seminar disebuah sek tahfiz...gerun pulak bc..siap iklan dr azizan nk bg tips cara hafal quran..n yet he is not even a hafiz?

Semoga Allah lindungi ankku daari jadi doktor merapu ni..amin ya rabbulalamin..

akuatik said...

doktor-doktor yang tersenarai tu setakat ni takde lagi aku tengok menjawab pasal kes etika doktor ni, yang ada blog pun pakat delete habis, dah tau salah. tak amanah dalam menjalankan tugas.

tapi balik-balik dok citer pasal aidid dok maki dan guna bahasa kasar. tenang ke hidup makan hasil kerja tak amanah ni?

azwan said...

Itu sudah pasti..
Kalau aku jadi dorang, konfem 8000% aku delete bukti2 aku salah. Mane boleh bagi ruang kat musuh. Benda tu kalau pusing kiri kanan atas bawah depan belakang memang salah. Amik Karpal Singh campur Gobind Singh pun konfem kalah. dorang pun taknak kes yg konfem kalah. Tu sebab dorang delete. Same gak pasal complaint AHB tu. konfem dorang salah, tu yg wellapekejadah and the geng dok senyap terus. cukur semua bulu.

Kepada MLMers lain, ingat2 la ek. Thats the main reason aku sokong this blog, benda yg memang amat jelas salah, memang takde ruang langsung untuk dinafikan kesalahan tu. Kalau ade kemungkinan aku salah, baik aku jadi silent reader. heheHEHEHheheh...

Rose said...

Ya Allah, Dr Rozmey pun ada keluarkan produk slimming corset nie..Quote:
"“Disamping itu, Slimming Suit ini juga mempunyai infra merah bagi melancarkan pengedaran darah, menyingkirkan lemak dan mencegah badan daripada berbau serta ianya direka untuk menyokong tulang belakang dan bahagian rusuk.
“Produk yang berkualiti tinggi ini bukan sahaja memberikan tahap kesihatan diparas yang stabil malahan memberikan keselesaan tanpa mengundang sebarang kemudaratan untuk tubuh badan.
“Oleh itu, dengan harga yang berpatutan iaitu RM 2450 boleh meberikan kepuasan terhadap pengguna dan merasai pelaburan yang dilakukan itu membuahkan hasil yang amat memberangsangkan,” katanya lagi."

Arghh...tensi..tensi dengan pengelentong2 professional nie...

phreak_scooter said...

Pelik kan bila ada agensi kerajaan yang bertungkus-lumus cuba bertindak kat atas blog ni sedangkan kulibatak yang mengencing manusia-manusia lain ni masih berkeliaran. Anyway, aku akan join sekali untuk buat complaint kat atas agensi-agensi tersebut sekiranya apa-apa berlaku kat atas pemilik blog ataupun blog ni. Suatu masa dulu muka aku ni pernah kuar suratkhabar buat complaint, it is possible aku akan kuar lagi untuk mempertahankan statement2 kat blog2 ni.

So, pelancau-pelancau mlm ... mesti sodap makan duit aniaya ni kan? Kasi anak2 .. mak bapak makan .. perghhhh

regards

akuatik said...

@rose,
lagi mahal korset dua alam tu..mahal sebab dia doktot kot...tapi claim manfaat korset tu sama je aku tengok..

Rose said...

@akuatik
Dia target nak dapat 40 juta kot, tu yg mahal...hehehe.. Bukan corset je, but mesin terapi electrostatic pun ada tapi harga belum tetapkan lagi...memang la lanun2 belaka..ceh!

Lady RoRa said...

aidid jgn lupa korek2 cerita pasal corset terbaru dr Dr Rozmey tu ok! harga dia rm24XX. gila semua org nak untung cepat la.

akuatik said...

kalau doktor2 perubatan ni kita report kat kkm, tu yang doktor2 lulusan colombo & campden uni tu nak report ke mana?

@rose, dua alam ni lambat la...korset tu dah lama kat pasaran, mesin tu pun dah lama...dah la dia nak jual lebih mahal...tapi tak tau ler kalau ejen2 jusmate dia tu mampu jual lebih drp hai-o

@azwan, AHB tu apa?

conan said...

reaksi para dokter MLMers, "ADA AKU KESAH". sambil posing depan cermin. @Tuan Khemah AM, hang Doktor Perubatan jugak ka? brapa pangkal no APC? i think if sape2 dokter butthurt MLMers yang kantoi buat mlm ni kat mmc akan drag u together with charge "doktor perubatan yang tidak beretika dengan menulis blog yang tidak senonoh, no bedside manners and so on".

Aidid Mu'addib said...

Not a problem, becos aku motong gotah ajo puuun...

http://aniesandyou.blogspot.com said...

sekadar ingin mencelah n lari dr topik

kopipes dari

http://inspirasihatcantik.blogspot.com/2011/04/tidak-suka-mlm-tapi-memilih-produk-mlm.html

palah untungnya memilih produk MLM untuk berniaga?

Bukankah menguntungkan kerana kita bukan sahaja boleh menjadi pengguna/pelanggan malah berpeluang untuk berniaga juga? Contohlah, anda menjadi pelanggan di sebuah gerai cendol yang sedap dan bercadang untuk membuka gerai cendol juga. Anda rasalah peniaga cendol tersebut akan sukakah kehadiran anda sebagai pesaingnya? Ataupun mahukah dia memberi resipi cendol sedapnya kepada anda supaya anda boleh niagakan cendol tersebut di tempat lain? Tentulah tidak bukan. Di sinilah bezanya perniagaan konvensional dengan perniagaan multilevel yang lebih kepada perkongsian (tapi berhati²lah kerana ada sesetengah syarikat multilevel yang sebenarnya lebih kepada money game).

Modal yang kami keluarkan pada permulaan perniagaan serta modal pusingan setiap bulan juga tidaklah sebesar mana. Kami dapat bekerja secara berkumpulan dengan downline kami namun mereka sebenarnya tidak pernah dianggap sebagai downline tetapi lebih kepada rakan niaga. Bersama² kami cuba memasarkan produk dan kadang-kala berkongsi modal dalam membuat pengiklanan serta menyewa tapak booth.

Lagi satu yang bestnya, dalam perniagaan seringkali kita menghadapi pelbagai cabaran dan dugaan yang kadang-kala boleh melunturkan semangat. Namun dengan semangat kerjasama berkumpulan motivasi dalam diri sentiasa tinggi. Jadi takdalah kita berniaga sekerat jalan sahaja. Yang penting haruslah jujur dan tidak menipu orang ramai dengan menyatakan "sertailah MLM kami kalau hendak mengubah nasib anda" atau "duduk goyang kaki duit masuk ribu²" atau propaganda lainnya. Hakikatnya, semua perniagaan pun ada getirnya cuma berbeza dari segi modal dan bentuknya sahaja.

;-) ;-) ;-) ;-)

Ujang9897 said...

mcm2 ek...

kutuk la CNI pulak..apa salah dengal compny MLM CNI..??

sebab aku buat CNI..nak gak tau, boleh bongkarkan tak..??

KambinGurun said...

CNI pn sama.. niaga benda pastu claim dasyat2.. dulu ada sedara ak bwk orang dari cni jual mender ntah x igt.. dia wat demo... letak iodin dlm air pastu letak produk dia jadi jernih.. pastu kata air tu dah selamat untuk diminum.. tp yg peliknya x nk plak dia minum.. aku tergelak jer tgk lakonan dorang.. padahal iodin tu still ada lagi dlm tu cuma dah ubah jadi sebatian apa ntah bila react ngan produk dorang tu.. hahaha....

Aidid Mu'addib said...

You mean... Aidid Mu'addib have to spell out letter by letter by letter by letter by every stinking letter... on every single MLM shit in the whole wide world huh? You mean.... some people really do not have much grey matter in the brain, and can't think for themselves, unless it is explained word for word for word for every little detail about any bzns scam there is huh?

Apekejadahnya org Melayu ni suka ya amat sungguh jadi kulibatak orang kapiaq via the MLM way, utk dapat rezeki kasi anak bini makan-minum-pakai... pastu ikut perangai mengelentong cakap berdegar2 kat prospek dan pelanggan (macam yg diajar sungguh2 oleh apek kapiaq masa kursus) ke atas bangsa sendiri pulak tu, dan tak sudah2 sebok seronok mengagihkan keuntungan hasil kerja downline - dan jgn lupa pulak kasi zakat kat apek kapiaq laknat kat atas puncak piramid tu... dan akhirnya balik rumah happy macam monkey dapat roti paun... waaaa! best bro!

Can't think for yourself huh? Is that it?
What the f**king hell boy?

akuatik said...

aidid tiba2 saja kena jadi mlm slayer hahahahaha

tunggu aidid je buat keje cari maklumat dan pikir...yg lain tunggu saja...

azwan said...

Okla tu mencarut kat blog daripada claim design bra cup bentuk piramid leh kurangkan risiko kena kanser payu dara. Gile ape doktor mane belaja gitu? Grad medical school planet Gorgon pun takkan claim camtu. 80000000000000000% konfem salah. kalau gitu guna betuk heksagon leh elak kanser serviks, guna oktagon elak kanser otak, pentagon elak kanser bontot? gilooooo apooooo...

dah langgar medical act dan ethics. banding dgn tulis carut marut (really carut?) kat blog. stupid fuck punya justification.

azwan said...

By the way, I working something here with MMC. Just had a lunch with them. Wait and see..

cek chun said...

go go wan..
kasi tunjuk apa yang patut.

kejora said...

yeahh..good job bro!

akuatik said...

azwan,
aku rasa ko dah salah faham apa yang dia claim tu. walaupun aku tak rasa relevan dan rekaan semata-mata utk tambah kelainan dan kehebatan korset tu

bentuk piramid tu dia dakwa boleh kurangkan risiko kanser payudara sebab kat puncak piramid tu tajam, jadi bila pakai bra dia tak menekan puting macam kebanyakan bra lain (except bra madonna yg tajam menikam tu jugak)...macam bra lain takde struktur tu, biasa kain atau span jadi bila pakai bra puting biasanya tertolak ke dalam

jadi dakwaan depa puting yang selalu tertolak ke dalam tu antara punca kanser, maka struktur piramid yang bra yg tajam kat muncung dalam set korset depa ni 'memelihara' kedudukan puting camtu je

Tulang said...

Hahahaha...tadi budak2 lepas SPM yang nak mintak scolar JPA buat medic datang menengok hamba memotong...dah hamba sound awal2 kalau nak jadi doktor lepas tu nak buat bisnes MLM baik bla awal2....terkulat-kulat pegawai yang bawak diorang tu....psycho kot dokter nih...


http://stewtulang.blogspot.com/2011/05/and-i-thought-i-am-strong-enough.html

akuatik said...

tulang,
konpem psiko, musti penah frust dgn mlm mcm derang dok kata kat aidid hahahahaha

Rose said...

HaiO corset trending now in twitter:
#korsetHAIyOn

Let's join the party!

cek chun said...

Time to change our bra, people..
Kahkahkahkah

Tulang said...

akuatik...

memang frust...frust bila ada orang2 kurang bertangungjawab ni dok hasut mak ayah kita,sedara mara dan sepupu sepapat kita yang tak tau apa2 kat kampung tu...

Eliza said...

Aidid lupa ttg the hawt doc in town eh..`dR 2Alam' (sambil jeling2 foto hero encem kat sebelah tu. Nak sain otograp..Bleh?) ;P

Rose said...

KambinGurun,
Got curious with your CNI demo story, tengok la kat YouTube. Ceh, menipu sungguh. Setakat air kanji (pekat) jadi maltose (cair) sebab enzyme amylase (ye la dia guna amylase yg heat stable at 70deg). Pastu claim kalau take their enzyme camtu la lemak2 and cholesterol2 kat badan boleh cair....apa la, tak de kait la amylase ngan pemecahan lemak or cholesterol...sedih nya la siapa yg percaya..

Lagi satu yg iodine dari hitam jadi putih tu..mesti ada alkenes or something else yg turn iodine (color) to iodide (colourless). Tu pulak CNI kaitkan dengan toksin dalam badan, kalau amek produk dia toksin lelama hilang...mana ada kait, bang Ujang oii...

Macam orang jual ubat tepi2 jalan la depa ni...pengelentong professional...

Mr Freak said...

harapkan pagar, pagar makan ulam..
nasib gua takut darah..sometimes needle..sometimes how they cut or sew open wounds..

end up i am not a doktor..mungkin diorang boring tengok luka patient kot..diorang nak tengok duit je..

i spik no inglish cause i am from jamaika

ach van diel said...

Mana budak CNI tadi? tiba-tiba hangin satu badan bila dengar CNI ni. Aku bukan kena tipu dengan CNI, tapi ramai kawan aku kat maktab dulu kena tipu. Melayang-layang elaun diorang. Tu takpe lagi, awek aku pun ko kebas? Dok tayang CRV depan pompuan sape tak tergoda bai? Kaninabo betul.

Nasib baik esok keja. Kalau tak sampai pagi esok aku maki-maki ko.



Cibai.

Bomoh Hujan said...

Dr. Mohd Hafiz Bin Dato Osman -kulibatak haiyok nih memang dah lama pollow blog lu bro hihihih kalau x silap se-era ac mangkuk dia dah polow~~~~~

Mr Peraduan said...

Sekadar Peringatan
Blog ini adalah blog peribadi. Sebarang printscreen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali dengan izin dari pemilik blog. Pemilik blog tidak akan teragak-teragak untuk mengambil tindakan undang-undang sekiranya hak persendirian ini dicabuli oleh mana-mana pihak.


lol... aidid ko dilarang printsreen blog DOGtor tanpa izin... boleh ambik tindakan siber woo

Mr Freak said...

hahha.. printscreen pon kena mintak
izin..satu button je tu doktor..adoii..bill gates pon gelak ngekek camni..steve jobs terus jatuh kerusi gelak cam setan..

dia mesti right click disable ni..tak kasi org kopi pes..hahahhahahhahaha.. u sick!

azwan said...

Kejadahnye bra bentuk piramid 3D, 4D ke 5D ke, takkan punya kurangkan risiko breast cancer. Inverted atau retracted nipple is not the risk, but its a sign. Tak blaja kat Indon kot anak dato' Osman tu. Taknak kasi nipple retracted, suruh husband hisap sampai pengsan.

Anyway, dalam kul 6pm semalam MMC call aku...Ni outcome discussion kitorang:

1) Salah doktor join MLM?
Jawapan tak salah. Tu personal matter. Tapi mereka dilarang menggunakan kedudukan/lesen mereka sebagai pengamal perubatan professional untuk tujuan mempromosi produk. kita dapati dalam kes ni doktor2 ni memang dah salah guna.

2) Ape kesalahan doktor2 MLM yg kita list ni dari perspektif MMC?
MMC minta bukti dari aku berkenaan kesalahan dorang ni kalau nak sabitkan kesalahan. dalam kes ni, bukti yg jelas hanya dari blog. Contoh, anak dato' osman jelas dah promosi corset tu, dan di sebelah atas kanan blognye ada gambar dia berpakaian kemas, gantung stetoskop untuk gambarkan dia seorang doktor. Sebarang penulisan mcm Dr Norshahidah juga bukti jelas. Title dan gambar doktor jelas untuk mempengaruhi public untuk beli. Kalau ada bukti2 lain, leh gak masukkan.

3) Apa tindakan MMC?
Jika terbukti salah, akan berlaku dua benda:
- MMC akan suruh dorang ni delete semua post yg menunjukkan doktor2 ni promote atau ada kaitan dengan corset tu.
- MMC akan keluarkan surat amaran berbentuk teguran, itu sahaja. tidak ada soal gantung, tarik lesen atau tindakan tatatertib. tindakan ni tak kesahla pada doktor swasta atau kerajaan.

Jadi....doktor2 MLM ni aku tgk dah deletekan semua bentuk promosi corset. Ye, mereka boleh nafikan, tapi bukti kita ada. Jadi bila kita report, hanya surat teguran akan diberi pada dorang nih.

hyelbaine said...

@ Azwan,

A warning letter? Why am I not surprised on what the government can and will do. How about their claims to cure deceases such as cancer and such? Isn't that a blatant violation?

Anyways, it just goes to show that at the end of the day, the people would have to think for themselves. When the government is impotent, we're left to fend for ourselves.

This blog and all its readers have a huge role to play. That is, if you wish to bother about saving your own race of course.

azwan said...

Yes, thats the "best" they can do. You want to take this shit to the next level, we need to get real. Get a lawyer, get a team...only then we can make a real impact. Otherwise, what we can hope for is MMC.

hyelbaine said...

@Azwan,

No offense to the doctor's or other medical practitioners in the same/related field but to me if this is how things are going to be then...

MMC = Memang Macam Cipan

Just for the fact that they're not empowered to do their job. The story of the Malaysian government I'm afraid.

azwan said...

Bro, i understand your frustration. Some how i think they will give a stern action if its a high profile case. I spoke with the high rank people in MMC bro. This is the reality. I know you and I can foresee the reality here. Yes, its just a warning letter. thats it.

boyarque said...

Funny thing is about this MMC, they ARE the government. Like one Minister pernah tegur dulu, kalau takdak KUASA, dapatkan KUASA tu! You are the governing body, for God's sake!

Nak tunggu sampai kena kat VIP and VVIP baru nak take it to the next level ka depa ni?

Aidid Mu'addib said...

MMC issue: Well guys... I am not a little bit terkincit whatsoever... that is expected I supposed. But anyway, 9200+ pageviews was recorded in this blog yesterday, 11+K the day before, and 13+K on Monday. I have >200K reads per months consistently... the blog is "selling like hot-cakes" what? Atau dalam dalam terjemahan bahasa Melayunya - "meh aku pap-pap-pap sampai panas bontot meh - kasi lebam gitu"... eerrkkk!

Knowledge is power - meh beramai2 kasi lanun dan penyamun spt. species dogtor dungupiang ni tersungkur masuk longkang yg penuh taik - Anda mampu mengubahnya.

sme1013jb said...

Just a slap on the wrist for a misconduct of a doctor? Or it is the beginning of the end?

hyelbaine said...

Agreed with Aidid. Since the government pretty much is toothless in trying to do its own job, it's up to us then to stop the menace that is these Meleis.

Wonder if the doctor's are glad that MMC is pretty useless or are they worried that this blog and it contents just wont go away?

Dzul said...

aku nak tolong by memperbanyakkan readers blog ni. har har.

azwan said...

We are the people who embrace the truth, know the facts and face the reality, not like those MLMers, live in neverland. Just like AHB, nothing they could do much.

Unless if we vote for Baine as the next PM, then we can hope for CHANGE. keh keh keh...

ps: I just met another colleague who just joined MLM co, and proudly stating that he already has 15 dowlines right now. Its really frustrating.

boyarque said...

"A fool and his money will soon be parted..."

Pity da fool!!!

hyelbaine said...

@ Azwan,

"Unless if we vote for Baine as the next PM, then we can hope for CHANGE. keh keh keh..."

Hahahahah... I'm afraid that no political party in this country would like me on board. I'm far to direct and brazen with the things I say and do.

I don't suck up, not good at sugar-coating my words, hate playing the gallery and I like to be intellectually disobedient. All characteristics that politicians must not have :P

boyarque said...

@baine,

I want YOUR kind of politics! Too much ass kissers nowadays for UMNO's own good.

I need more Hang Jebats rather than Hang Tuahs nowadays..

You can count on my vote.

azwan said...

Yes, you and Aidid are the kind of people who should be in the think-thank group, not the front liners. Our PM has more than 100 people around him to give inputs everyday. They are not the politician, not the ministers, not the corporate people. But few group of unknown brilliant people who speak their mind. Nak sign form bro? Aku leh forward to someone who i know in the group. hehehHEHEheheh...

conan said...

Is that the best they can do? well, im sure after this lagi ramai dokter-dokter yang join mlm and promote their product using the status apabila diorang baca blog ni. apa la sangat dapat amaran. sedangkan surat saman polis ribu2 bleh buat slamba inikan pula surat teguran. wasting time la.

hyelbaine said...

@ Azwan,

Are you sure that such a group of non-kaki kipas group exists around the PM? Kalau ada meh ler aku tgk dgn mata kepala aku sendiri. Where do I sign up? :P hahahaha

eera said...

bes dengar hubby cite psl menundukkan geng2 MLM ELKEN... jual tapis air harga ribu-riban... skali slh pancing... Pancing org yg ada pengalaman jaga kualiti air loji Tan Sri Rozali tu... trus terdiam tak ckp apa2 dh..

lg2 kitorg berdua pengikut setia post2 AM ni... tima kasih byk utk info yg sgt2 berguna..

wv : intici?? (ini tidak aci... huahuahua)

azwan said...

Hoooo bro Baine,
I am not talking craps here. Yes, we do have. Few people in JPM knows it. One of the most influential sits in the Board of PWTC. They are low profilers. Ko nak bro, just let me know.. :P

hyelbaine said...

@ Azwan,

If that is indeed true that I guess there's still hope then but I prefer to see it with my own eyes.

Kecik tapak tangan, satu kuali nasik kandaq line clear aku tadahkan :P hehehheheh

Rose said...

Just a warning letter and they have to delete the content in their blogs? Well, that's better than nothing. At least less people will be fooled by their blogs and they have to use other ways to promote their products. And now more people are aware of the scams because of AM's blog.

I know the main reason I'm supporting AM is to educated our people and I think we are getting there. So, well done to everyone :)

ps Baine for prez? You got my vote!

akuatik said...

well, nak expect apa sangat kan? sedangkan ac gelang tu pun takde apa tindakan sampai sekarang...sampai dia dah beralih jual barang2 sabun syampu semua tu...dpt job pengacara...

terasa penat email sana sini, dgn syarikat buat magnet pagar la, marks&spencer la...just to counter his false claims...sampai sekarang aku cuma terima email pihak berkuasa sedang menyiasat je...tapi yang penting kesedaran org ramai...

sama la dgn kes hai-o ni pun...kalau ada supply tapi demand takde pun boleh lingkup bisnes kan..

cek chun said...

akuatik,
macam Rose kata la, yang penting kesedaran pada orang ramai. makin ramai yang tau pasal kelentongan depa ni. kalau tak, takkan pageview beribu sehari. ye dok??

tapi aku pecaya 40% geng MLMers tu sendiri yang dok datang skodeng. duduk ramai-ramai masa seminar, cari jalan nak counterback aidid. to them, goodluck aku ucapkan. korang datang counterback kat sini lagi power.

yang penting, hampir semua orang dah take note, akan refer pada blog ni, kalau ada saleman/woman MLMers ni datang memujuk. jadi, tugas kita sekarang ni, spread the words. canang dalam fb, twitter and blogs about Aididleaks.

kalau masuk gomen, memang macam tu la prosedur nya. bukan senang nak terminate kerja orang. buatla salah apa pun, bodo-bodo kena surat tunjuk sebab. ni aku cerita pasai pegawai kat tempat aku dok mop lantai ni. kerja macam hamjad.mbaik berenti kerja dan tumpukan pada side income depa selama ni. boleh gak aku apply kerja gomen plak.

Yattie said...

Orang sekarang dah sedar kekelentongan puak2 takde hati perut ni ....cuba la tengok kat blog2 diorang ....semakin berkurangan yang dapat tiket free.alhamdulillah selamat bangsa kita

Yattie said...

Boleh tak sapa2 jawab kat sini ....kenapa melayu je yang join syarikat cina ni ...kalau betul la boleh jadi jutawan ...kenapa cina tak join??.....cina paling ramai dalam Amway ...itu la aku musykil

Yattie said...

Alaaaa...blog Aidid ni mesti jadi topik perbualan puak2 ni kat Kelas Stokis B32 ..Batu Caves tu.

NiNAYuSoF said...

Sumber sah dari kementerian cakap kes AC mang tu dalam siasatan Bank Negera.

KPDNKK tak boleh ambil tindakan sebab AC mang tak berdaftar dengan kementerian.

Btw, macam mana pulak dengan doktor2 yang dok promote colgate and sensodyne?

Hanim said...

Thanks for the article. huge percentage of us who still hold on to our code of ethics, are being marred by these people.

True... why aren't there actions taken? Tu tak kira lagi doctors pyramid/kirai duit. Money can dissolute them.

Oh Oeya said...

En Aidid.. i mtk izin eaa copy utk share this dgn anak sedara (future Doctor) yg skrg kat Jordan U

RHEA said...

berkongsi pendapat dengan rakan doktor..

klik : TINTA PENDITA

omong said...

heck..shame on them. money is not everything..
i think i should be proud that i am not one of them. as a professional malay doctor, i am obliged to do what i am supposed to do. serving my best to the community. i have no time to melan...cung u know..hehe
to my fellow colleagues out there who still hold on to the code of ethics, salute u all. we all should have a pat on our shoulder !!!

BellaGrey said...

Hmm, obviously vertq and Yattie did not meet up for coffee :P

Nways, good to know that there are lots of good docs out there! omong, let ME pat your shoulder ;)

mdfaizal said...

aku jmpa 1 produk FIR Slimming lain.. murah je RM98

http://simfonikasih.net/?p=2838

nampak beno Hai-O menipu nak cekik darah!!

David said...

Yo bro ade kes challenging mau case study ka? http://www.facebook.com/docbob.koh

Biz Hish said...

I dah sebarkn blog u aidid kat my ipta. Hope they will read ur blog thoroughly... Sy rs lega n bangga dpt bkongsi blog u coz byk ilmu. Swaktu my public speaking, the title was MLM = menipu lagi menipu...

odie said...

Hai-o buat deekkkk jek walaupun si aidid ni dh shooot mcm harammmm...ke hai o tu x paham bahasa? Wei aidid, aku rsa ko shoot x cukup power la....klo ko brani, Jom ikut aku kite g shoot mamat2 hai o ni depan muka diorg....manusia x ohm bahasa mmg susah!

ZAIRA said...

en aidid cer cita pasal dr rosaidi jutawan uptrend tu dgar cita keta sampai 12 biji tiap bulan byar insuran,, fuu memang tamak selalu untung .. kat dunia ja la ..

mohd said...

http://mmc.gov.my/v1/index.php?option=com_wrapper&Itemid=50

aidid, ko boleh check doktor2 ni betul ke tak kat web site ni

Tulang said...

tumpang lalu.....

hope budak2 ni dah jenguk lar blog aidid ni....

http://stewtulang.blogspot.com/2011/05/good-one-not-so-good-one-no-good.html

Sufia Mahzan said...

Glamer kawan saya tu..psgn dokte yg kedua tu. Byk kali dia anta msg thru FB sume. Minta no phone. Erm..buka silat btul nk tepis pelawaan join MLM.

nieain said...

sy ad kenal satu medical doktor merangkap lecturer gak..aktif mempromote MLM yg utk kurus tu.. minum air shake ape2 tah.. promote kat fb die ckp bgs la smua.. sy harap patient n student die tak dabaikan..

Oh Oeya said...

Blogger nieain said...

sy ad kenal satu medical doktor merangkap lecturer gak..aktif mempromote MLM yg utk kurus tu.. minum air shake ape2 tah.. promote kat fb die ckp bgs la smua.. sy harap patient n student die tak dabaikan..

HERBALIFE kot..

hyelbaine said...

Hai-O pre-tax profit falls to RM41m

"Hai-O Enterprise Bhd's pre-tax profit for financial year ended Apr 30, 2011 fell to RM41.38 million from RM95.62 million in the same period last year.

Revenue dropped to RM223.15 million from RM511.06 million previously.

http://www.btimes.com.my/articles/20110623202204/Article/#ixzz1Q9pUlRbX


~50% drop tuh.....hehehhehe ;)

Cute Girl said...

aik,apasal doktor sheikh pulak yg kena?pelik lak aku?

Kamariah Md Yusof said...

sorry, lari topic sikit..tp masih berkisar Dr yg menjual product instead of service..saya rasa mmg sekarang ni zaman jual menjual tak kira profession apa..profession saya sendiri terdapat manusia2 macam ni walaupun dilarang Akta. Kerana ada masalah belakang setelah saya jatuh pengsan, rakan saya ingin mengenalkan saya dgn Dr Fauziah yg dari ceritanya seolah2 Dr Fauziah ni Dr terhebat di Melaka (kawan saya ni menghabiskan sekurang2nya RM3-5 ribu sebulan semata2 untuk membeli supplement/vitamin dari Dr Fauziah..Dr Fauziah ni ada klinik di Duyong Melaka). Perjumpaan saya dengan Dr Fauziah dibuat di NuSkin Taman Kota Laksamana Melaka, bukan di kliniknya. Saya pelik jugak, kenapa di NuSkin..macam mana nak check pesakit tanpa peralatan?? saya sendiri ada berjumpa Orthopedic di hosp dan menjalani theraphy untuk sekian lama..Setelah berjumpa, Dr Fauziah bersoal jawab dgn saya pasal sakit saya tak sampai 1-2 minit aje(??) then Dr Fauziah suruh saya scan tangan saya di sebuah machine untuk mengetahui kandungan lemak dsb dlm badan saya (???) seterusnya dia terus jump to conclusion bahawa saya sebenarnya tak cukup makan vitamin..dan bermula lah masa utk dia berbusiness..dianjurkan saya membeli vitamin itu lah inilah..segala macam cerita karut marut semuanya keluar..saya ni walaupun bukan Dr tapi adik beradik saya ada 2 Dr..dan saya juga seorang pengamal makanan sihat dan kerap bersukan untuk kesihatan badan. size badan saya juga ideal. Saya sekadar mendengar saja bebelan Dr Fauziah dgn hati yg sedikit marah sebab dia bukannya nak check pasal sakit saya, tapi nak jual product!! harga supplement yg dia suruh saya beli saje total lebihkurang RM1500..mgkin dia fikir dia boleh tipu saya juga sebagaimana dia tipu kawan saya yg beli vitamin untuk menguruskan 3 anaknya dan suami. Sepanjang saya kenal kawan saya ni, anak2nya mmg obese sebab terlalu kuat makan dan selalu diberi makan. Dah bertahun2 makan vitamin Dr Fauziah saya lihat anak2 nya dan suami masih jugak obese..saya pernah bersarapan dgn anak kedua kawan saya yg berumur 8 tahun..dia boleh makan sarapan berat sebanyak 8 round!! yet my friend ni masih setia ambil vitamin dgn Dr Fauziah ni..hmmm

p'Cu said...

Aduh.. ni elken dah masuk kampung aku pulak ni, ni dtg sini buat ulangkaji ni.... nk bash dorang..

Mana ada dokto dlm iklan colgate ngan sensodyne tu. Pelakon atau penampakan macam dokto. Ni pun satu hal...