And so it is...

Monday, May 30, 2011

Panel Syariah Yang Suspek - Meh La Ramai-Ramai Makan Radix Fried Chicken (Part 2 of 12)


Assalamu'alaikum,

Hampir 10 tahun lepas, 2-3 minggu lepas peristiwa 9-11, saya (saya? bwahahaha) masih ingat lagik tentang kontroversi yang berlaku apabila Carly Fiorina kasi satu speech kat Minnesota, US, yang mana dia memuji tamadun Islam dan mengaitkan bahawa tamadun barat yang telah berkembang maju sebenarnya "berhutang" dengan tamadun Islam. Of course, dalam keadaan semasa di Amerika yang tengah "hot" dengan isu "terrorism" di kalangan orang Islam sedunia di waktu itu - banyak la komplen berdesing timbul. America is the most racist country in the world... dontcha know? Mana American supremacist boleh tahan bila ada orang cakap yang tamadun mereka ada kaitan pulak dengan tamadun Islam - kebanyakan rakyat Amerika bukan mahir pun pasal ilmu sejarah ketamadunan, dan banyak orang Amerika bukan mahir sangat pun pasal geografi. Yang kebanyakan "American laypeople" tahu hanya negara Amerika... that's about it (this is a generalisation - not specific).

Somehow, until now, I still remember reading about this issue, 10 years hence. Apa pun, saya takde hasrat nak diskus isu 911 dan semua conspiracy theory yang bersangkutan, serta hasil "social-conflict-business-engineering" yang menghasilkan beberapa perkara yang dapat kita lihat sekarang. Anda semua tahu kompleks kedutaan Amerika Syarikat yang terbesar di dunia sekarang ada kat Baghdad? Kompleks yang besar sehingga siap ada McD, KFC, PizzaHut, swimming pool, cineplex, bowling center dan lain-lain kemewahan/kemudahan hanya untuk staff/tentera Amerika - right smack in the middle of Baghdad. Probably, commercial sex-service is already up and running, catering for those gersang soldiers. Dan Iraq pulak ada "at least 10% oil reserve" dunia yang masih ada... hint hint wink wink. Dan Amerika "is technically still at war" selepas 10 tahun di Iraq dan Afghanistan. War business is always the best kind of business there is, and perpetual war brings perpetual profits to the American industrial-military-complex. Lots and lots of money there man... tapi, orang kapiaq agamanya memang duit, sapa sini tak tahu? Especially kalau ada orang yahudi jadi mastermind somewhere deep in the organisation. They live and breathe money, it's never enough. Itulah intipati hati nurani al-kapiaq. Tapi itu jugak la benda yang nak diikut sungguh-sungguh oleh segelintir orang Melayu kat Malaysia ni pun? Uik! Aku dah melalut la ni.

OK, speech ni panjang. By the way, korang kenal sapa Carly Fiorina neh? Pada tahun 2001, dia adalah CEO Hewlett-Packard. Carly Fiorina adalah seorang wanita, in case ada yang belum perasan. Semasa dia CEO HP, dia yang yang mastermind merger yang besar gilabab dengan COMPAQ, dan sekaligus melenyapkan jenama Compaq dari pasaran (satu masa dulu Compaq adalah jenama komputer paling laris di dunia, semasa komputer masih pakai i386, i486, dan Pentium processor), but this is all business. Sekarang Carly Fiorina dah masuk bidang politik, walaupun telah kalah dalam pilihanraya yang baru lepas di Amerika. Fiorina suffered breast cancer and went through double-mastectomy in 2009. Anyway, sapa-sapa berminat nak baca the full speech, korang boleh baca kat Hewlett-Packard website kat SINI. Aku ambik 2 bahagian daripada teks ucapan tu, untuk aku diskus kat blog ni.

A speech by:
CARLY FIORINA
MINNEAPOLIS, MINNESOTA 
SEPTEMBER 26, 2001
TECHNOLOGY, BUSINESS AND OUR WAY OF LIFE: WHAT'S NEXT
© Copyright 2001 Hewlett-Packard Development Company, L.P. All rights reserved. 
BLA BLA BLA....

Excerpt/Discussion 1:

As the world moves toward a knowledge economy the mandate for leadership changes. Unlike a world dominated solely by manufacturing prowess or distribution reach, one in which success is often about wringing cost out of the system or maximizing a supply chain - we’ve entered a different world.

In a knowledge economy, an economy driven by intellectual and human capital in addition to financial and physical capital, the transfer of knowledge, and information, and know-how — the exchange of services — will become an increasingly important driver. In such an economy, partnership and trust and reliability and respect become important. Which is why, in an economy where intellectual capital is currency, corporate behavior becomes a scorecard by which you are judged – by your customers, your employees, your shareowners.

That scorecard will of course include your ability to be a cost-competitive player, but equally important on the score-card will be:
1. Your integrity and your character;
2. Your ability to transfer value and know-how into local economies in which you do business;
3. Your track-record as a socially responsible corporate citizen;
4. Your ability to sustain and nurture true partnerships and ecosystems, in which all parties gain both social good and economic gain.

The winning companies of this century will be those who prove with their actions that they can be profitable and increase social values - companies that both do well and do good. So much so in fact, that business leaders will no longer view doing well and doing good as separate pursuits, but as one unified pursuit.

Kata Mrs. Carly Fiorina: Kalau nak buat bzns, "corporate behaviour" adalah sangat penting di mana ianya akan dinilai oleh pelanggan, pekerja dan juga shareholder. Untuk jadi "cost-competitive", sesebuah syarikat (dan eksekutifnya) kena ada sifat-sifat integriti dan ada "character", serta ada kebolehan untuk memajukan ekonomi sejagat, dan mesti ada "track-record" sebagai seseorang/sesebuah syarikat yang bertanggungjawab secara sosial kepada masyarakat. Dengan adanya perniagaan yang hendak dijana di dalam satu-satu masyarakat, sesebuah syarikat perlu menyediakan bzns yang berterusan dan dapat berganding-bahu dengan jaya di dalam masyarakat tersebut.

Sekarang kalau buat bzns MLM - kat mana integritinya bang? Kalau jual produk dengan harga mahal (MLM - besa la) siap dengan hikayat Merong Mahawangsa sebagai sistem promosi/iklan - kat mana sifat tanggungjawab sebagai "responsible corporate citizen"? Kalau "track-record" sesebuah syarikat berMLM tu asyik menghasilkan peniaga yang kerugian lepas sorang-sorang, itu bukan suatu bzns yang berterusan dan hanya akan merosakkan ekonomi sejumlah besar masyarakat, dan mengayakan 3-4 orang mastermind. Itu yang berlaku dalam industri MLM sejak daripada tahun 60-an lagi. Peniaga yang buat lepas satu-satu MLM semua akhirnya lingkup tergolek-dog. Sedangkan Amway (syarikat MLM tersohor dan terbesar dan yang paling lama wujud) akhirnya kantoi jugak, bila pekongnya diketahui umum, bahawa sistem pemasarannya adalah "pyramid-selling" dan kadar kerugian IBO adalah melebihi 99%. MLM is not socially-economically-responsible because any MLM system is not sustainable. 

Dalam isu HPA yang aku nak bincangkan ni - lantak korang la kalau korang nak diskus pasal kualiti produk, harga produk, sentimen keIslaman (itu yang best tu erk?), halalan-toyyiban whatever - kalau jual produk pakai sistem MLM - you all are just inviting trouble. Ustaz or no ustaz, you can't stop the market from crashing down. Dan memang la dalam apa-apa perniagaan MLM, seperti yang berlaku dalam HPA sekarang, semua orang tengah buat duit, sebab industri MLM HPA tengah naik - that is the real problem dengan sistem MLM. Musibah dan bala yang akan berlaku hanya akan nampak "at the end of the cycle" bila mana ketepuan pasaran berlaku, dan bila perniagaan itu jadi "stagnant". Masa tu baru la ramai awekz nama Tipah akan cakap: "Cish! Tipah tertipu bang!" 

Excerpt/Discussion 2: 

Sambungan speech Carly Fiorina yang menimbulkan kontroversi di US.

I’ll end by telling a story. There was once a civilization that was the greatest in the world. It was able to create a continental super-state that stretched from ocean to ocean, and from northern climes to tropics and deserts. Within its dominion lived hundreds of millions of people, of different creeds and ethnic origins.

One of its languages became the universal language of much of the world, the bridge between the peoples of a hundred lands. Its armies were made up of people of many nationalities, and its military protection allowed a degree of peace and prosperity that had never been known. The reach of this civilization’s commerce extended from Latin America to China, and everywhere in between.

And this civilization was driven more than anything, by invention. Its architects designed buildings that defied gravity. Its mathematicians created the algebra and algorithms that would enable the building of computers, and the creation of encryption. Its doctors examined the human body, and found new cures for disease. Its astronomers looked into the heavens, named the stars, and paved the way for space travel and exploration.

Its writers created thousands of stories. Stories of courage, romance and magic. Its poets wrote of love, when others before them were too steeped in fear to think of such things.

When other nations were afraid of ideas, this civilization thrived on them, and kept them alive. When censors threatened to wipe out knowledge from past civilizations, this civilization kept the knowledge alive, and passed it on to others.

While modern Western civilization shares many of these traits, the civilization I’m talking about was the Islamic world from the year 800 to 1600, which included the Ottoman Empire and the courts of Baghdad, Damascus and Cairo, and enlightened rulers like Suleiman the Magnificent.

Although we are often unaware of our indebtedness to this other civilization, its gifts are very much a part of our heritage. The technology industry would not exist without the contributions of Arab mathematicians. Sufi poet-philosophers like Rumi challenged our notions of self and truth. Leaders like Suleiman contributed to our notions of tolerance and civic leadership.

And perhaps we can learn a lesson from his example: It was leadership based on meritocracy, not inheritance. It was leadership that harnessed the full capabilities of a very diverse population – that included Christianity, Islamic, and Jewish traditions.

This kind of enlightened leadership — leadership that nurtured culture, sustainability, diversity and courage — led to 800 years of invention and prosperity.

In dark and serious times like this, we must affirm our commitment to building societies and institutions that aspire to this kind of greatness. More than ever, we must focus on the importance of leadership – bold acts of leadership and decidedly personal acts of leadership.

With that, I’d like to open up the conversation and see what we, collectively, believe about the role of leadership.
The end...

Ini orang kapiaq cakap ni, dekat 10 tahun dulu. Katanya, tamadun Islam itu cemerlang dan gemilang di mana ahli sains dan matematik Islam telah menyumbang banyak idea dalam bidang sains dan teknologi, serta dalam pelbagai lagi bidang ilmu yang lain jugak. Empayar Islam itu luas dan ianya lebih maju daripada semua tamadun lain ketika itu, dengan adanya keamanan serta "prosperity" yang berpanjangan. Arkitek Islam membina bangunan yang hebat, ahli matematiknya menghasilkan ilmu algebra dan algorithm yang membawa kepada teknologi komputer yang ada sekarang, doktor perubatannya mengkaji kesihatan manusia dan menjumpai banyak ubat-ubatan yang dapat menyembuhkan penyakit, dan ahli astronomi Islam mengkaji bintang dan langit lebih dahulu daripada tamadun barat, yang seterusnya telah membawa kepada penerokaan angkasa lepas. Tamadun Islam mengekalkan perkembangan ilmu, dan bukan pulak mengamalkan "censorship" seperti yang berlaku dalam perkembangan kristian sebelum itu (ini merujuk kepada The Nicean Council... never mind, long story). Tamadun Islam mengekalkan selagi ada ilmu yang terkumpul dan memastikan ianya terus berkembang dari generasi ke generasi seterusnya, di merata ceruk rantau dunia di waktu itu. 
 
Apa mesej aku ni? Tamadun Islam itu tidak hanya bergantung kepada sumber AlQuran dan Sunnah sahaja - malah lebih daripada itu. Ini kerana ilmu Allah itu merangkumi semua cabang ilmu. Ilmu sains, ilmu matematik, ilmu perubatan, ilmu astronomi, dan lain-lain ilmu bukan kepunyaaan tamadun barat secara mutlak, tetapi ianya adalah sebahagian daripada semua ilmu yang Allah anugerahkan kepada manusia. Jadi dalam konteks perbincangan blog aku ni, kalau nak buat bzns yang berkait dengan perniagaan, kena la ada kakitangan yang mahir bidang ekonomi, matematik dan statistik. Kalau nak memasarkan produk kesihatan, kena la ada yang mahir tentang bidang perubatan betul-betul dan bukan bidang perubatan Miki Maus. Kalau nak buat bzns yang akan menjana pendapatan lumayan dan "sustainable", kena la ada pakar ekonomi yang kasi nasihat yang wajar dan telus - "ustaz, sistem perniagaan MLM tu tak sustainable ustaz". 
 
Berbalik kepada cerita tadi, tamadun barat itu wujud dengan bantuan daripada tamadun Islam yang lepas, yang mana tamadun Islam itu sekarang tengah bersembunyi entah kat mana... nobody seemed to know. Yang ada sekarang, geng-geng orang Melayu yang sebok hari-hari cerita pasal artis ntahapekejadah yang sepaling cokia' idup dalam dunia ni yang ada kat Malaysia. Geng Melayu yang sebok pasal nak cari duit dengan cara buat MLM dan skim piramid disebabkan oleh kefahaman ekonomi yang epic fail. Geng Melayu yang sebok bagai nak rak mengesahkan politik yang ntah hape-hape (sori... sebok pasal politik yang terus-menerus nak memegang kuasa, supaya boleh bertambah kaya-raya eh?).

Kat mana kemajuan ekonomi yang "sustainable" kalau buat bzns cara MLM ni? Mana perkembangan sains, matematik dan teknologi yang datang daripada orang Islam sekarang agaknya? Hewlett-Packard (dan lain-lain syarikat seperti IBM, Dell, Microsoft, AT&T, Apple, dll) sebok nak mengejar perkembangan teknologi ke arah kurun ke 22, orang Islam sebok nak promote suruh telan pil herba yang dijual dengan cara MLM - sebab ada hadith 1,400 tahun dulu cakap bendanya best. Tak payah research apa-apa, telan aje dik. Tapi... bak sini bonus/komisen aku dari level 1 sampai level 10. Akhirnya kemudian hari, reseller HPA yang duduk kat level 10 jenuh memikir" "pehal la susah sangat cari downline neh?" 
  
Buat aje la bzns yang telus dan bertanggungjawab dan "sustainable" - tak boleh ek?
  


PLAN PEMASARAN

Adil & Sukses
HPA menggunakan kaedah pemasaran yang berkesan untuk memastikan semua produk HPA dipasarkan ke seluruh Malaysia dan mencapai hasrat untuk menguasai pasaran global. Berikutan dengan itu, HPA telah menubuhkan syarikat pemasaran sendiri iaitu Al Wahida Marketing Sdn. Bhd. pada 1 Februari 1996 dengan No. Pendaftaran 376131-A, mendapat lesen di bawah Akta Jualan Langsung dari Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, berfungsi untuk memasarkan produk HPA melalui konsep sistem Multi-Level Marketing (MLM). Ia merupakan satu kaedah dan strategi yang cukup berkesan untuk memperkenalkan produk-produk kepada pelanggan.

Kekuatan Plan Pemasaran HPA:
1. Berteraskan prinsip ihsan (ihsan tong-tong share duit downline erk?).
2. Keadilan pada setiap peringkat (seriously?).
3. Telus dan berdaya saing (telus macamana tu agaknya)? 
4. Bebas daripada gimik, perangkap dan penindasan (yang join level 20 tak tertindas ka?).
5. Sesuai dengan kehendak dan cabaran MLM masa kini (cabaran amende nye?).
6. Mampu menjana pendapatan puluhan ribu ringgit setiap bulan (yeah right....).
Plan Pemasaran Era Baru HPA dijamin ADIL dan SUKSES.
Tawaran 11 Ganjaran Hebat Melalui Perniagaan MLM HPA. Lihat dan teliti Plan Pemasaran Hebat ini!
BLA BLA BLA....

Apa beza plan pemasaran HPA dengan plan pemasaran mana-mana syarikat MLM orang kapiaq yang berkeliaran di seluruh dunia sekarang seperti yang aku ambik kat bawah ni (Ini daripada website HPA. Pheeww! Website HPA tu memerlukan web designer yang lebih berkaliber bang):


Nothing... zero... nada... yellek... tarak hape-hape. It's the same bloody thang! 10 generasi tu! Woohoohoo! Pakcik (kat atas piramid) kayo! Anyway, entry yang ini aku belum lagi nak diskus isu plan pemasaran MLM syarikat HPA, dan calculation/statistics yang bersangkutan - itu dalam entry yang seterusnya. Aku tunjuk gambar kat atas untuk bertanya - apekebenda jenis PANEL SYARIAH yang kasi approve plan pemasaran seperti itu, dan seterusnya cari jalan dengan nas-nas dan dalil-dalil daripada AlQuran dan Sunnah untuk kasi plan pemasaran MLM klasikal (ciptaan al-kapiaq from USA) supaya ianya Syarie-compliant. Seriously? Struktur Compensation Plan sama dengan mana-mana syarikat MLM yang ada - cuma dalam kes HPA, sekarang dah ada penerangan dari segi syariah tentang bagaimana traksaksi di atas boleh dilakukan tanpa buat dosa. Eerrrr... Seriously? 

How did this happen? Tengok ahli Panel Penasihat Syariah HPA kat bawah:

1. SS DATUK HAJI HASSAN BIN HAJI AHMAD, Mufti Pulau Pinang; Penasihat Panel.
2. AF USTAZ AHMAD BIN ALI (M.A. USUL FIQH, Universiti al-Azhar. Bekas Pensyarah di UM, UIA dan Universiti Islam Brunei); Pengerusi Panel.
3. AF USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL (B.A. SYARI’AH AL-AZHAR, Dip. Dirasat Ulya (PRA M.A.) INSANIAH- ALAZHAR, Pengurus Besar HPA); Setiausaha Panel.
4. AF USTAZ HASHIM BIN JASIN (B.A PENGAJIAN ISLAM, Universiti Baghdad).
5. YBHG DR. MOHD NASIR HJ HAMID (PHD PENGAJIAN ISLAM UKM, Pensyarah UITM Arau).
6. AF USTAZ BASRI ABDUL GHANI (M.A. EKONOMI ISLAM U.M., Pensyarah Ekonomi Islam UITM Arau).
5. AF USTAZ MOHD NIZHO ABDUL RAHMAN (B.A. AL-AZHAR, M.A. AL-QURAN DAN SUNNAH UKM., Pensyarah UUM Sintok).
6. AF USTAZ KHADAFI HJ ROFIE (B.A. AL-AZHAR, M.A. HADIS UKM, Pensyarah UUM Sintok).
7. YBHG PROF. MADYA DR. ISHAK SULAIMAN (PHD HADITH DAN MUAMALAH, University of Wales U.K, Pensyarah U.M.).
8. AF USTAZ HASAN ZAID RAMLI (B.A. AL-AZHAR, M.A. SYARIAH UKM., Pensyarah IPTS).
9. AF USTAZ HASBULLAH ALI (B.A. AL-AZHAR, M.A. SYARIAH UKM., Pensyarah IPTS).
10. AF USTAZ YA ALI BIN DAHAMAN @ ABDUL RAHMAN, BA Al-Quran dan As-Sunnah (UKM), MA Perundangan Islam (UM), Bekas Pensyarah UiTM.
11. AF USTAZ ZOLKHARNAIN ABIDIN AL HAFIZ, Diploma Tahfiz Al Quran.

Aku takde niat nak memperlekehkan cendiakiawan Islam yang ada dalam senarai di atas, sebab masing-masing ada kelayakan tersendiri dan semuanya adalah ahli masyarakat Melayu yang terpelajar dan aku pasti sudah tentu lebih alim daripada banyak orang lain... termasuklah aku sendiri - especially aku sendiri (definitely!). Isu aku adalah, HPA ni nak buat bzns juta-juta, dan perkembangan perniagaan dah menjulang naik (sampai boleh buat bangunan 10 tingkat harga juta-juta jugak) dan memang ada plan nak menjelajah/berkembang ke seluruh dunia dalam industri untuk menghasilkan produk yang halalan-toyyiban - jadi kenapa bang panel syariahnya takde pakar matematik, pakar statistik, pakar ekonomi, pakar akauntansi, doktor perubatan, pakar farmakologi... Adakah panel di atas hanya sebagai "window dressing" kasi orang Melayu tengok puas-puas, tapi sebenarnya tarak guna apa-apa? You get what I'm saying? 

Kasi aje la saguhati kat beberapa orang professor ekonomi, matematik, statitistik, akauntansi dan doktor pakar tu ha - berlambak ada academicians kat UKM, UM, UTM, USM, UPM, UIA, USIM, UUM (ha dekat sket dengan HQ) dan lain-lain universiti yang ada, mintak nasihat dan kepastian tentang perkara-perkara yang bersangkutan. Duit untung dah banyak what? Silap-silap para ahli akademik tu pun takde nak mintak satu sen daripada HPA, kalau dia orang diminta untuk kasi pendapat - kebanyakan professor kat Universiti dah memang kaya, tak kose dia nak duit saguhati seciput kalau ada syarikat komersial nak sedekah. After all... ini isu kemajuan ummah, dan isu Islam sejagat. Academicians become what the are because they want to contribute to society - not because of the money, I don't think. You get what I'm saying?

Ahli panel HPA kat atas tu kiranya hanya ada 2 orang sahaja yang mempunyai kelayakan dalam bidang perniagaan, dan tiada seorang pun berkelayakan dalam bidang matematik, statistik, medikal, farmasi atau farmakologi. Macamana nak consult pakar yang berkaitan kalau produk yang dijual tu berkait dengan kesihatan pengguna? Bagaimana nak consult kalau isu plan pemasaran MLM itu berkait dengan isu matematik dan statistik. Ahli panel ni sesuai ke tidak ni bang? Selain daripada ahli Mu'ammalah, yang lain-lain tu menyumbang apa sebenarnya? Ateerr... tak ada ahli akademik dalam bidang-bidang yang berkenaan di kalangan orang mukminin di Malaysia ni ke apa ustaz? Saya boleh kasi cadangan (ini saya kasi random aje ni, main search kat tenet aje pun):
   
PROF. DR. ISHAK YUSSOF, PhD.
Chairperson, School of Economics, UKM.

ASSOC. PROF. DR. SANEP AHMAD, PhD.
Head of Program (Econometrics and Operational Research/Islamic Economics)
School of Economics, UKM.

ASSOC. PROF. DR. MOHAMAT SABRI HASSAN AM(M), CFiA
Chairperson, School of Accounting, UKM.
 
PROF. YUSNIDAH IBRAHIM, PhD.
Expertise: Corporate Finance, Small Business Finance, Islamic Finance, Risk Management
College of Business, UUM.

ASSOC. PROF AYOIB CHE AHMAD, PhD.
Expertise: Research Methodology, Auditing, Corporate Governance, Financial Reporting 
College of Business, UUM.

DATO' PROF. DR. ZAINUL BAHRIN DATUK HJ MOHD ZAIN, PhD.
Expertise: Strategic Management & Leadership
College of Business, UUM.

ASSOC PROF. DR. NOOR AZINA BT ISMAIL, PhD.
Department of Applied Statistics.
Faculty Of Economics And Administration, UM.

PROF DATUK ALI BIN ABDUL KADIR, PhD.
Adjunct Professor, Dean's Office,
Faculty Of Business And Accountancy, UM.

PROF. DR. MD NOR BIN OTHMAN, PhD.
Department Of Marketing, 
Faculty Of Business And Accountancy, UM. 

PROF. DR. IBRAHIM BIN JANTAN, PhD.
Dean, Faculty of Pharmacy, UKM.

ASSOC. PROF. DR. KHALIT BIN MOHAMAD, PhD.
Department Of Pharmacy
Faculty Of Medicine, UM.

PROF. DR. IMA NIRWANA SOELAIMAN, PhD.
Head Department, Department of Pharmacology,
Faculty of Medicine, UKM.

PROF. DATO' DR. ABDUL RAZAK SALLEH, PhD.
Pakar Matematik,
Pusat Pengajian Sains Matematik, UKM.

PROF DATO' MOHD SALMI MD NOORANI, PhD.
Pengerusi Pusat,
Pusat Pengajian Sains Matematik, UKM.

DAN LAIN-LAIN PAKAR DAN AHLI AKADEMIK DI MANA-MANA UNIVERSITI...

Of course, ada banyak lagi academician yang lain... ada beratus, mungkin beribu pakar dalam bidang masing-masing yang boleh dibawa berunding untuk kasi nasihat di dalam isu MLM anjuran HPA ni. Semua tu muslim jugak, dan mereka mahir dalam bidang masing-masing - bidang-bidang yang sangat relevan dalam pemasaran produk HPA. Ianya adalah sangat penting, supaya perniagaan HPA ini terus-menerus telus dan jujur dalam membangunkan perniagaan halalan-toyyiban kat Malaysia ni, dan supaya perniagaan Islamik dapat diperkasakan bukan sahaja di kalangan umat Islam, malah yang bukan Islam jugak, di mana sahaja di dalam dunia. Dalam Islam, seperti yang ramai orang nak war-warkan selalu, standard ketelusan dan kejujuran dalam perniagaan adalah lebih tinggi daripada agama lain - ya ke tu bang? Adakah syarikat HPA hendak membuktikan statement ini BENAR atau TIDAK BENAR? Frankly, daripada senarai ahli panel syariah HPA - macam serupa panel syok-sendiri aje aku tengok. Macam HPA mahu cari alasan supaya tiada halangan dalam memasarkan apa sahaja sesuka hati CEO-Exec syarikat nampak gayanya. Dontcha think so man? You get what I'm saying?

Apa susahnya sangat bang? Bendanya simple aje, kenapa nak kasi complicated? Apa yang nak perlu ditanya kat pakar-pakar ekonomi dan akauntansi kat universiti tu semuanya pun? Screen-capture sebahagian daripada plan pemasaran kat bawah ni diambil daripada website HPA, right from the horse's mouth...

 
SOALAN YANG HPA BOLEH TANYA KEPADA PAKAR EKONOMI, AKAUNTANSI DAN MATEMATIK:
ADAKAH PLAN PEMASARAN HPA SEPERTI YANG TERTERA DI ATAS SUATU KAEDAH PERNIAGAAN "PYRAMID-SELLING", DAN ADAKAH IANYA BERETIKA, DAN ADAKAH IA "SUSTAINABLE" SAMPAI KIAMAT?  

SOALAN KEPADA PAKAR SAINS DAN PAKAR PERUBATAN:
ADAKAH WUJUD ISU "SAIZ MOLEKUL AIR YANG HALUS" DAN ADAKAH IANYA BERMAKNA DALAM KESIHATAN MANUSIA... WADEHEK?

SOALAN DARIPADA DOKTOR PERUBATAN PULAK:
WHAT THE...?

SOALAN DARIPADA AIDID MU'ADDIB: 
ARE YOU FREAKING KIDDING ME MAN?

Lepas tu dapat love-letter daripada KKM erk...?

Yang hairannya pulak - dah ada memo daripada management HPA kasi amaran pada seorang ahli HPA tentang amaran KKM berkenaan iklan produk HPA yang telah melanggar Akta Ubatan (Iklan dan Penjualan 1956), tapi di website syarikat HPA sendiri bersepah iklan yang melanggar akta yang sama. Apa cer?

You all get what I'm saying here?

That HPA panel is ill-equipped to handle the kind of issues that rises from the kind of business HPA is running - from the issues of what kind of mathematics that happened in their accounting, the mode of marketing, the health-issue from the products being sold... and so on and so forth. That is not truly Islamic, I don't think. It's definitely not just about the money my dear good sirs...

Di manakah INTEGRITI, CHARACTER dan TANGGUNGJAWAB SOSIAL pihak HPA dalam membangunkan prasarana perniagaan yang Islamik, jika pihak syarikat sewenang-wenangnya melakukan kaedah perniagaan yang mementingkan keuntungan berlipat-ganda daripada penggunaan kaedah MLM dan bukannya kaedah konvensional yang "transparent"? Sistem MLM pasti akan menyebabkan kerugian kepada sebahagian besar ahli yang menyertai syarikat - this you can't run away from. Tak kesah la kalau panel syariah sudah berjaya jumpa nas dan dalil yang boleh kasi akad, pembahagian komisen/bonus/saguhati/hibah/ju'alah/ikutsukakowateverlah... dan seterusnya membenarkan kaedah perniagaan sebegini patuh dengan agama, sistem perniagaan secara MLM itu sendiri dah memang jenis model yang hancus. Apekehenye? Apa nak kesah kalau ada tersusun akad secantik lukisan sekalipun? It won't make any different anyway. 

Kaedah MLM akan menyebabkan kerugian, sebab ianya adalah satu model perniagaan yang "doom by design" sebelum ianya bermula lagi. Pakar ekonomi akan memberitahu tuan-puan tentang fakta ini - jangan disebabkan tiada pemberitahuan, tuan-puan berfikir ianya tidak akan berlaku. Ianya telah berlaku di dalam setiap bentuk dan permutasi bzns model MLM di mana sahaja di dunia ini. Adakah pihak HPA berfikiran bahawa sistem MLM mereka special yang tiada berkemungkinan akan menganiaya ahli yang menyertai syarikat? Anyone that naive here?

Di manakah "quality-control" pihak HPA jika produk yang dikeluarkan ada yang berasaskan pseudoscience dan ntah hape-hape punya sains, dan mengandungi promosi produk yang berbau lucah (lucah dari segi sains laaa...) dan tak dapat diterima oleh akal orang yang berpelajaran di kalangan rakyat Malaysia. Kalau panel penasihat takde sorang pun ahli sains dan matematik dan doktor perubatan, macamana nak tingkatkan kualiti produk yang HPA nak pasarkan? Tak kan nak tumpukan promosi produk pada orang yang tak bersekolah dan orang yang senang kena kelentong aje bang? Banyak manusia dalam dunia ni yang memang senang sungguh kena ayat (some people are just too easy, we all know that), tapi tak kan nak ambik kesempatan kat golongan sebegitu aje ustaz. Bzns sebegitu best ke? Bukan ke lebih afdhal kalau produk tu memang betul-betul berkualiti dan terbukti dengan sains dan perubatan bahawa ianya berkesan, dan seterusnya semua lapisan masyarakat boleh menggunakan produk-produk halalan-toyyiban tersebut dengan mendapat kepuasan hati dan merasa berbaloi membeli produk HPA dengan harga yang ditawarkan.

Sometimes, I can't help but to think - memang HPA sengaja mengupah ustaz-ustaz yang ada dalam Panel Penasihat tu semua di kalangan ahli-ahli yang BUKAN AHLI dalam bidang ekonomi, matematik dan sains/perubatan... sebab kalau ada pakar ekonomi/akauntansi dan pakar sains/perubatan dalam panel tu - memang tak leh buat bzns la jawabnya. Pakar ekonomi akan terus cakap plan pemasaran HPA adalah SKIM PIRAMID dan pakar perubatan akan terus cakap produk kesihatan HPA adalah sains merapu. You get what I'm saying? Tapi, aku nak berfikiran baik-baik ya bang - tak nak fitnah-fitnah... soraaaiiitt!

Next entry, aku diskus pasal calculation terhadap sistem MLM yang HPA amalkan - we want numbers and facts - not sentiments and kelentongan. Numbers don't lie. You get what I'm saying?

Let's have lunch. Ulam petai hari neh. C ya...

Huuuwaaa!


469 comments:

1 – 200 of 469   Newer›   Newest»
muhamad said...

1st..muahahahaha
komen dlu br bc....

Dunia Baru said...

fush..bongkar - 2

Aku Ibu Muda said...

eh...petai betul ke???

Rose said...

Yes! Part 2 dah...

(cam cerita drama bersiri lak rasanya)

wolfe_csi05 said...

2nd edition...sekuel HPA

mdfaizal said...

tulah, apesal HPA pakai MLM.. apa salahnye buat franchise.. atau style mcm produk2 len spt Nestle dsb..

ape la!!!

http://aniesandyou.blogspot.com said...

mari den sebat sorang2 kat ats tu dgn petai pokcik nih!

Serius hot! WFTXO@#$%&*!

helangkawi said...

salam bro aidid,

kebenarannya, permulaan rangkaian HPA dimulakan dengan asas amanah dan taqwa, mengutamakan kebajikan dari keuntungan

tetapi, manusia itu sendiri yang tamak, akan merosakkan benda yang baik

islam itu dirosakkan dari dalam, ingat rangkaian al arqam yang pernah gah satu ketika dulu

mereka takut dengan kebangkitan itu, dan mereka akan cuba merosakkannya, dari luar dan dalam

kejora said...

lg 9 entry.yeayyy!

syazwani said...

:)petai???

Dzul said...

WOHOOOOO top 10.(poyo nye aku)

It Just Me..... said...

aku dah agak dah, memula je saya (muahahaha) ujung2 dah ilang....

Bang...petai sepapan, wat sambal udang sodap tuh....(",)

Jaringan said...

perghhh....1st time sy komen slps beberapa bln sy bc blog saudra aidid ni...tahniah sbb dpt bongkar ttg istilah MLM yg sbnr & tahniah sbb dpt guna ayt yg amat sopan...trs'n b'juang...

ida said...

part 2 sudah...
tertarik tgk iklan kapsul sirih & produk dria... "dos yg perlu diambil ialah 2x3 dan jika tidak berkesan boleh tambah dosnya itu"..
Bole tambah dos sendiri ye??
Dktor kt hospital pun tak pernah pesan tambah dos kalo tak berkesan...

*nk petai sepapan ble?

neyna said...

oh my my, besor nye petai!

setahun kentut baik punya!

Sicher said...

DIARE? TELESEMIA?

Wha....tak jumpa pun dalam buku patologi aku? Ni penyakit baru ke? Wow wow wee wa

daniell said...

bro aidid.
leh review pasal FUSION EXCEL x?
mcm MLM je.

menipu ke x ek?

Sicher said...

HPAfags, it's thalassemia. It can't be cured just by eating herbs. It's a freaking genetic disease!1111111111!!!!!!!!

Woit, orang kampung buleh la korang tipu. lol

Rose said...

Nk Tanya sket la. Bila kita pergi ke website HPA dan tengok produk2 jualannya, mak aii...banyak giler jenis2 produk: ubatan, minyak masak, Sabun basuh, ayam, sosej, jam tangan lawan arah, mesin air magik, bengkung herba, cookies, etc...

So, produk2 ni di hasilkan kat mana? HPA ada setiap satu kilang produk2 ni ke? Mustahil. Mesti beli produk tu, pastu tukar apa yg patut (like letak brand HPA, packaging HPA). Cuba tanya top managements, beli kat kilang2 mana dan camne HPA nak kawal kualiti (halal, bersih, bermutu) kalau beli kat bermacam2 kilang. Pastu, ada tak beli dari negara China (eg. Serbuk2 herba untuk dimasukkan dalam capsul, mesin air magik, etc).

Rozy said...

kalau la pengikut2 MLM ni memanfaatkan 'persuasive power' untuk tujuan kebaikan, alangkah bagusnya... banyak yg boleh diperbaiki dlm banyak perkara. Contohnya, persuade makcik2/pakcik2 felda/kampung invest duit dalam ASB, beli saham Bank Rakyat, laburkan duit dlm Koperasi Felda, beli tanah & usahakan tanaman getah/kelapa sawit, beli rumah & sewakan... ini barulah namanya menjana ekonomi Melayu. Bukannya memperdayakan & menghabiskan duit Melayu untuk mengkayakan Melayu yg cuma bijak menipu.

Rose said...

Oh lupa lak nak komen pasal warning letter from KKM: cayalah AM, that letter 24 May 2011! Fresh from d oven. So, apa lagi penganut2 HPA? What can you say about the KKM issue?

♥CIK SHA♥ said...

biaq betoi!!besaq nya petai..(*_*)

dimos said...

Tergerak untuk buat komen yang pertama kali. Cuba cerita Telesemia, penyakit apa tu? tengok talivesyen lupa ingatan ke?. Tanya uncle google yang ada thalassemia. Situ pun dah gagal, mana pakar rujukan perubatan HPA ni. Petai sama sambal tumis udang sedap ni.

ikhsan said...

like this post..bro aidid sangat sopan santun.... :)

btw den nk share post ni yo...maceh :)

KambinGurun said...

post ni bau harum.... keke..

@rose
ala dorang ni mesti beli produk ni kat syarikat lain.. suruh dorang packing label hpa.. mana ada syarikat yang hasil kn bermacam2 produk under one roof.. mustahil..

hyelbaine said...

Whoah?! Aidid recommended Prof Yusnidah and I agree! Went for her talk once on Islamic Finance and I was blown away.

Seriously, if she saw the type of questions and the type of answers Devotee and HPA geng gave in the previous post regarding Islamic Finance, mau kena tarik telinga sorang2.

So now it's round 2 of the whole Muassarah and MLMS now is it HPA geng?

mr_lalalala said...

AIDID SAID :

Sometimes, I can't help but to think - memang HPA sengaja mengupah ustaz-ustaz yang ada dalam Panel Penasihat tu semua di kalangan ahli-ahli yang BUKAN AHLI dalam bidang ekonomi, matematik dan sains/perubatan... sebab kalau ada pakar ekonomi/akauntansi dan pakar sains/perubatan dalam panel tu - memang tak leh buat bzns la jawabnya. Pakar ekonomi akan terus cakap plan pemasaran HPA adalah SKIM PIRAMID dan pakar perubatan akan terus cakap produk kesihatan HPA adalah sains merapu. You get what I'm saying?

Basic nih, klu HPA dak faham2x ghak tak taulah.

aku tgh tunggu entry ttg PLAN MLM HPA je nih...tgk sikit calculation dia.

HPA..plzzz selamatkan bisnes ghararon toyyiba.Meh discuss kat sini baii...ko nak linhgkup ke?

BESAR GILE PETAI!semangat hutan ker tu?

mr_lalalala said...

BAINE :

dvotee tuh hengat benda2x baru je muassorah/kontemporari.pendek akal.

hampehh..nmpk sgt terima bulat2x , surf google je kot.

ilufne said...

my goodness!

pity HPA! mereka ingat mereka habis hebat dalam memperjuangkan islam. tapi rupanya masih jauh tersasar dari landasan.

saya cadangkan lepas ni sila lantik semua pakar2 yang aidid suggest tu, takkan ostad2 aje kot? jangan lupa guru bahasa inggeris juga sebab macam langsung tak ber-proof read website nyer punnnnn.

bro aidid, mekasih tak mencarut. kita tengok apa penganut HPA nak bidas kali ni.

tapi rasa2nya, udah check mate!

Dzul said...

adil dan sukses ek? yeah rite...

cek chun said...

masih ganteng ghupernyer aidid yang sebenar. makan petai hutan, tu yang teror men gitar tu.
aku punyala serius baca campur senyum-senyum sikit. sampai last tak tahan terus bwahahaha..

mr_lalalala said...

rose:

surf je kilang HPA.ade byk kilang.kilang mngeluarkan produklah tapinya.

yg kita cari makmal ujiannya.

ulwi&fatin@hani@anis said...

aku suker entry bro aidid yg ni... instead of argue about the future crash of HPA 'pyramid', he proposes with several suggestion like ; finding economic experts to revise suitable approach to market HPA products...yg kiter tau bhwa niat diorg ni bek,nak majukan ekonomi islam...
(tapi diorg kena igt, niat x halalkan cara..huhu)...

n aku respek entry ni coz bro aidid nyer entry ni cam betul2 serius bg nasihat utk HPA revise balik....so pada yg berkenaan (HPA), sila amek berat lah cdgn ni...b4 aidid meletop n bantai korg dgn words yg dahsyat2 cam beliau bntai MLM lain...huhuhu

good job bro.... chek dulu MLM player gak, syukur buat2 xjadi, buat itu xjadi, ini x jadi (sbb chek slalu join MLM kat level 20 kot, so xyah rasa bersalah ler coz chek x dak downline ribu riban ni)...now i now why...

cuma chek nak tnya skit pndpt bro aidid;
1) dalam nak realisasikan stop-MLM ni, apa tindakan yg perlu recent MLM players ni buat? mean diorg kena quit (consireded as taubat lah kot coz dok perah duit org bawah)...then wat je niaga lain
2) if so, apa pndpt bro aidid pasai diorg nak 'tebus' kesalahan diorg kat downline tu? ada x testimoni2 yg wat camtu dalam pgtahuan bro aidid?

thanks in advance. doa kami pada bro aidid, moga selalu dalam keadaan sejahtera coz kalau lah lagi ramai org yg bangun n tersedar tntg apa yg diorg dah wat tu (join MLM n perah2 duit ni), btpa besarnya ganjaran utk beliau coz this is also a part of economics education...

lokokoko said...

gud job Aidid! dah kurang mencarut nampak..

Latifah said...

komen dulu, baca kemudian sebab komen makin banyak... kelas tak habis lagi ni... malam karang baru datang sini balik ^_^

Latifah said...

argghhh... lupa click email follow-up lak tadi... sorry...

mr_lalalala said...

"Believes that the more you learn, the closer you get to the Al-mighty"

CURIK QUOTE!

KambinGurun said...

Blogger mr_lalalala said...

rose:

surf je kilang HPA.ade byk kilang.kilang mngeluarkan produklah tapinya.

yg kita cari makmal ujiannya.

sure ker semua tu diorang wat sendiri?? ada 446 jenis produk tu... pastu ada produk yang nama plik2.. adakah dorang ni juga membantu iks lain utk pasarkan produk dorang??

ni senarai produk dorang http://www.hpa.com.my/produk/

azwan said...

Well, the blog owner indirectly advice me to give professional advice instead of maki..ing and carut..ing.

Petai tu memang betol, dalam Star few days ago. Tu kalau sendawa, kentut, mak ai..terbang kopiah geng HPA.

mr_lalalala said...

of course lah brg mentah yg x ada kat Malaysia tuh depa import.

standard lah marketing...amik produk org lain, bubuh sticker HPA nk bg mcm byk sgt produk dier.

klu yg akar2x kyu malaysia tuh, rasanya depa ade ladang sndiri n penah dgr citer, sapa yg sudi bg tanah utk tanam herba2x HPA..HPA bagi persen untung.ini smua cerita okeh...kna dicari kepastiannya, kang cakap aku main cakap je.

ORG HPA MELAKAU pon dah x nampak btg idong, mana lah sek sek HPA nih?

fake!

RAUF ARSHAD said...

Difficult make a this type blog great work

http://www.themadnews.com/

http://www.sportymad.com/

http://londonolympics2012livestream.blogspot.com/

http://2011rugbyworldcuplivestream.blogspot.com/

http://mobile2kdownload.blogspot.com/

akuatik said...

baca intro tu aku ingatkan aidid copy paste daripada email ke apa hahahahaha

tunggu jawapan balas daripada geng2 hpa....tapi aku suka la geng2 hpa ni berani jugak bersoal-jawab tak mcam geng2 korset yang konon2 nak trace jejak la..buat laporan skmm la.. itu ini berceramah lps tu lari padamkan komen memasing...

btw, salah sorang ahli panel tu org kampung aku...nanti balik kampung boleh ajak sembang hahahaha

azwan said...

Rose, dorang buat semua product tu dgn cara contract dgn OEM. Nak make sure betol ke tak, tgk kat product label..ada manufactured for, manufactured by ke. Then google company manufacturer tu. MATRADE, Federation of Malaysian Manufacturer pun ada list of OEM.

mr_lalalala said...

azwan:

aku cakap kat kwn aku ttg HPA nih, dia kata balik..aidid kena bagi explanation dlm bentuk ceramah mcm ustaz2x HPA buat...

budak2x skrg klu slagi x dgr suara, mmg malas nak percaya..membaca pon malas.

tambahan org HPA ramai tak faham engelishh kott

KambinGurun said...

@azwan
kalau camtu macam susah jer dorang nk jaga kebrsihan dan ke'halal'an produk tu spt yang di war2kn.. sbb bukan dorang sendiri yang produce produk tu..

md kamal fauzi said...

Aku suka post aidid kali ni...heck, yang lain pun aku suka gak, tapi yang ini top la sebab kurang carut...so takde la budak2 MLM ni boleh ckp 'ini bukanlah cara orang islam menasihati saudaranya' bla..bla..bla...

anyway, MLM ni serupa macam 'perpetual motion machine' (PMM)....mesin yang once dia bergerak, akan terus bergerak....dulu2 kat US byk orang claim cipta benda ni, and again and again, it is proven to be a scam...it just cannot work!!!

so to budak2 MLM the point here is,
IT JUST WONT WORK!!!

hyelbaine said...

This post and the last few comments have caused me to wonder about one thing with regards to this topic.

Just what is the 'jurisdiction' of the syariah panel anyways? I mean do they even have executive powers in the first place? Or are they just pieces of meat placed on the mantle to blind the naive?

I mean, do they have a say in where the products come from. Who manufactures it? Can they change the process if the potential for something bad/haram to the products is found?

Do they have a say in the day to day running of HPA? Do they determine how the organization's finances are dealt with to ensure strict compliance with Syariah? And that funds are invested in Syariah compliant principles and that the accounting ensures no Riba' is in play?

Really, can someone, anyone clarify this please?

azwan said...

Saudara Kambin,
Maafkan saya, lebih baik kita lihat satu contoh product label dulu. Bila ada bukti, saya akan ulas panjang2. InsyaAllah, sama2 kita buat.

mr_lalalala,
Maaf, jika kita ada bukti DNA pada dubur pun, mereka tidak akan percaya. Masih menganggap kita memfitnah. Ini cuma blog, tak perlulah Aidid ke depan. Saya sudah sentuh isu ni beberapa kali. Maaf sekali lagi.

ps: Geng...ade improvement ke?

hyelbaine said...

@ Azwan,

Hahahaha...mcm langit ngan bumi bezanya but it's just not you lah bro. Well, that's my view lar.

Btw, could you check with your early adopter HPA friend on my last comment above? That question has been bugging me for the past hour or so :P

mr_lalalala said...

BAINE:

klu aku ckp ketidaksengajaan/cuai/buta sbb duit/mrk pon x tau ape yg mrk buat/.

mne 1 yg ko maafkan?

Halimsaleh said...

Prof Razak tu pensyarah saya masa kat UKM 1991-1996. Beliau memang pakar Matematik.

Entry kali WANGI. Saya dah kata, HPA mengaku saja lah kesalahan kesalahan. Dan perbetulkan lah .
Kalau perlu bermula semula, apa salah nya (bukan MLM la ye)? Tak rugi pun ..
Mai Secewen ...

azwan said...

Baine,
Boleh bro, esok kot aku jumpe dia. keh keh keh...Tuan blog dah sound, kena jage2 la. kuang kuang kuang..

mr_lalalala said...

azwan :

hahaha..bukan itu mksud aku lah.maksud aku pesallah diorg trus senyap, yg MLM MELAKAU yg smlm tuh x de ke nak g citer2x kat kwn2x kat HPA pasal blog nih.

ini skdar blog tp blog pon tapi menyentuh ttg mereka, apsal macam x dibaca....( aku rasa mcm x dibaca ..DEVOTEE je baca kot )haha.

sama je mcm buat ceramah ttg WAHABI, yg WAHABI sendiri x nak turun dgr perkara yg betul..so..terus terusan lah SESAT kak jah oiii.

ahh..msuk WAHABI..back to the track

oh mksud aku suara aidid..x nmpk muka pon ok..mcm dia main gitar..haha

hyelbaine said...

"klu aku ckp ketidaksengajaan/cuai/buta sbb duit/mrk pon x tau ape yg mrk buat/.

mne 1 yg ko maafkan?"


Lalala,

Tak sengaja? Once or twice ok lar but how often can you tak sengaja? If cuai is the reason, again, only a fool repeats its mistake. Buta sebab duit then I think buang jer serban and title ust tuh semua and the last if they're name is just being used, they're still responsible none the less.

So jawapan aku yg mana aku maafkan? None of the above. When you're at the position where people look to you for guidance and respect, do it and don't give any excuse.

mr_lalalala said...

baine:

woii org2x HPA :

When you're at the position where people look to you for guidance and respect, do it and don't give any excuse.

aku teringt kes sirah nabi saw.mebi bole relate kan.

kes yg sahabat RA dia claim dia dah cukup perfect, tau smua dan dia nak berniaga.

nabi saw cakap : kau belajarlah dulu ttg hukum hakam business sblm ko masuk ke pasar, kalau dak..nak tak nak..ko akan termakan duit haram nanti.

so,plz lah org melayu islam, bila nak buat sst, plzlah u all tau cukup mendalam.klu dak reti, kita ble kumpulkan org2x yg reti dalam 1 kapal.

agak aku Malaysia dah x ade org power ekonomi/specialist ke apa?smua ustaz2x je dalam HPA tu.

dok tau nak kate ape...duit ltak dpan dulu. dah tergadah bru nk beringt.

cek chun said...

This entry will be wangi sewangi nya eh?
Wan pun wangi?
Tapi awat aku tergelak bila baca komen dia. Kekekeh..
Baguih gak ni.takda la geng hpa dok mai tulis pasal carot2 dah.

Yattie said...

Ayat menjual produk penapis air ni sama je macam biolaura .....''molekul air kecil dapat meresap ''.....''dapat menyerap banyak oksigen ..''....ini ayat2 orang hai-o memasarkan produk diorang.

azwan said...

Betol bro lalala, you are the man. Aku dah refill AK-47 aku, mana geng HPA nihhh. It feels great when you defend something 110% right...

matsom said...

Hmm. setelah di Google dengan gigihnya, ni satu link pasal Panel Syariah HPA:

(summary)
"1. Sistem urusniaga yang dijalankan oleh HPA melalui sistem MLMnya adalah menepati rukun-rukun dan syarat-syarat urusniaga yang ditetapkan oleh syariat Islam.

2. Panel syariah tidak menemui pada zahirnya sebarang unsur-unsur yang bertentangan dengan ketetapan syarak.

3. Sekaligus sistem MLM HPA tersebut pada dasarnya memenuhi ciri-ciri MLM SYARIAH yang diputuskan oleh panel syariah."
webpage: http://www.hpa.com.my/panelsyariah/?p=4
image: http://duniaherbahpa.com/wp-content/uploads/2009/03/surat-deklarasi-mlms-hpa.jpg

...lagi koman pada Jason Kok, at least Score A ada gak publish paper :P

mr_lalalala said...

azman :

hampa dol, x dak org HPA kat sini..anggap je lah dah checkmate.

matsom:

gigih gile lu mat.lu google...mmg gigih.hahaha.

ko naik tongkang ke apa nih?

Daniel Darius said...

Respek sama lu bro!!! untuk tread ni u kurangkan mencarut... haha. But nice, seriously!.

ahfook said...

Apsal semua nama ustaz dlm panel tu ada AF kat depan? AF tu stands for what? Akademi Fantasia ker?

matsom said...

mr_lalala, aku nak stay on-topic je, ni topic pasal Panel Syariah HPA yang sebenarnya takde buat mende2 (kalu tengok link tadi laa), kecuali keluarkan surat amik gambo pakai handphone & memantau cara-cara ayam mlmS disembelih

mr_lalalala said...

matsomdol:

what do u mean?

''kecuali keluarkan surat amik gambo pakai handphone & memantau cara-cara ayam mlmS disembelih''

tuh suruh adik aku pon ble pantau dol.

lokokoko said...

Untuk perhatian Aidid, Azwan, or sesiape yg dalam medical field.
Aku sangat concern dgn side effects HPA pd pengguna sb aku aku sendiri pon minum kopi Radix. If betul boleh sb liver toxicity or kidney failure benda ni dah jadi serius.. orang boleh mati.. so mintak tolong sesiapa bg opinion or fact yg reliable

lokokoko said...

1700210!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Latifah said...

last tadi aku masuk sini kul 5.05ptg, kelas tak habis lagi. masa tu jumlah pengunjung kat sini dah cecah 1698937.
dalam masa 2 jam je dah jadi 1.7++M...
memang superb! beribu tu orang dalam baca :)
eh, solat jap... nanti datang sambung baca lagi sekali...

mr_lalalala said...

latifah :

dalam 17+++..x dak lagi dey org2x HPA yg dtg nak kongsi2x komen.

aku harap ramai2x tuh amik faedah.

*^(&)(*()(*)_)__++_)(_=%%#$@#@

solat2x...

sonic said...

kalau dah buat salah tu,bongkar kan saja walaupun yg buat salah tu ustaz ke,mengaku ustaz ke,insaf lalu senang2 mengaku ustaz ke or ustaz buat2 ke...bongkarkan saja.tapi mestilah ada fakta nya mcm bro Aidid ni buat.bukan bangkang/bongkar membuta tuli...

orang kita kalau yg bercakap tu berkopiah,berimej alim,belajar agama terus kita tak berani nak tegur walaupun kita rasa dia buat salah...org kita kena sedar walaupun ustaz,tapi tak semestinya dia pakar dalam semua bidang tambahan lagi bukan bidang dia...

senang cakap,berani kena benar.dan kebenaran datang dari ilmu...

raptorarena said...

petai gergasi itu sungguh tak boleh blah..

mr_lalalala said...

klu mkn petai tuh jgn sesekali mencirit di tandas awam.40 ari bau x ilang.

bhawawa

abd muhaimin said...

please peoples, don't jump into any conclusions until we're really sure about this allegations and after we also hear from HPA themselves if they want to try to clear things up.

I am not being biased, but you guys treat them like they have no knowlegde backgrounds whatsoever, they weren't elected to become'Panel Syariah HPA' for nothing.

mr_lalalala said...
This comment has been removed by the author.
Stammofa said...

dah 70++ komen takde lagi yang nak membangkang ape aidid tulis nih?

takjub nih...

nak tunggu aidid bukak pasal marketing plan ke?

oh.. aku kena berfikian positif. diorang tak bace lagi nih, maybe dok belanja prospek kat RFC..

mr_lalalala said...
This comment has been removed by the author.
cek chun said...

Lala
Hang nak jadi troll pulak ka? Tolong habiskan mengeja tu. Aku ngaji takat darjah 4 saja. Tak tau apa tu sst,x yah,klu (ada kuiz ke sini?, siap ada klu bagai)

mr_lalalala said...

maaf ye cek chun..

aku type guna sebelah tangan je..sebelah lagi tengah buat kerja ni.

lepas ini aku type elok elok..

haha

KambinGurun said...

haha.. ayat azwan pn dah harum.. keke.. tp mcm x mengancam sngt kos terlalu lembut.. kasi keras sikit.. tp jangan terlampau keras plak.. haha...

Dzuu Haniin said...

AF tu bukan Atrial Fibrillation tapi al-fadhil

Rose said...

Oh, ingatkan AhFook..

encik said...

setuju ngan kata aidid yang HPA perlukan better webmaster.

cube bukak web hpa.com.my tu dan tengok email yang digunakan.. @yahoo? hehehehe. kelakar.

mr_lalalala said...

bab menambah2x nama orang...no 1..

haha

eh..bru 80 komen?

Malik Ramli said...

molekul air halus? macam mana nak buat tu? ini satu teknologi yang hebat! mohon share!!!!!! muahahahahaha!!!!!!!

azwan said...

lokokoko,
Ko ni adik beradik lalalala? Aku try explain guna layman term dan tak gunakan medical jargon, supaya ko leh paham. First, ko kena paham pendirian doktor pasal perubatan herba ni pelbagai.. dari yg tak percaya langsung. Ko sebut je herba terus kena sumpah seranah. kena bantai pekik steroid2 macam kat pasar malam! hempuk kepala ko! sampaila yg terus terima bulat2 terima macam tak penah belaja medic, contohnye Dr anak dato' Osman. Personal view aku, terlalu byk potensi yg masih belum di explore, sebab ilmu Allah tu terlalu2 banyak. Tak ter explore manusia satu2. Byk untapped potential, lagi2 negara penuh hutan macam Malaysia ni. Believe it or not, more than 50% of current modern drug is originated from natural products. So sains dah byk maximize potensi herba untuk kebaikan manusia.

Bagi ubat2 moden, lebih mudah untuk kita pantau tahap toxicity sebab sudah ada data dari clinical trial, yg mana kalau nak kira dosage ubat pun ikut berat badan setiap kg. Ini sebab clinical trial membolehkan kita buktikan ubat tu selamat dan tahap keberkesanan pada pesakit. Tahap kesihatan ginjal dipantau secara berkala melalui renal profile dan hati melalui liver function test. Memang akan ada kesan sampingan semasa clinical trial, tapi pertimbangan antara aspek berkesan dan selamat dibuat pada peringkat registration ubat, yg mana penilai tu terdiri daripada pakar2 perubatan. Andaikata kesan sampingan teruk berlaku pada pertengahan kajian, clinical trial tu kena cancel terus, tak kesahla ko dah labur berapa ratus juta pun. Dan kalau nak monitor tahap ubat dalam darah pun boleh, sebab kita tahu ape active compound dalam setiap ubat. Maksudnye dalam satu ubat moden, kalau ada 3 jenis bahan A,B,C dalam satu pil, kita boleh tahu secara sgt tepat berapa berat A B dan C dalam microgram, gram, IU, atau ape2 yg sesuailah. Dan kita boleh tahu berapa level bahan2 ni dalam darah pada bila2 masa, sebab teknologi membolehkan kita detect bahan2 tu. So, samada bahan tu pada level kurang toksik, separuh toksik, hampir toksik kita boleh tau secara tepat.

Ok, kalau ko dah paham part tu. Ni yg jadi 4 CABARAN pada herba.
- tiada dosage yg standard/tetap
- active compound yg tidak dikenalpasti ape sebenarnye
- campuran bahan lain yg tak sepatutnya ada dan merbahaya
- tiada data klinikal
Ini membuatkan kita tak tahu ape yg jadi pada dan dalam badan kita lepas makan herba tu. dah toksik ke? dah berkesan ke? tapi bila seseorang tu makan dan dia rasa sihat, ada beberapa sebab:
- placebo effect
- kandungan steroid yg byk dalam herba juga bertindak sebagai anti inflammatory, sekaligus leh kurangkan macam2 penyakit yang berasaskan bengkak, seperti asthma, arthritis, dan lain2. Kalau steroid berlebihan, jadila macam2 penyakit lain plak.

Ape2 keadaan pun, samada herba atau ubat moden, selepas masuk badan dia akan keluar melalui sistem perkumuhan. Berpeluh pun kire berkumuh gak tu, bukan setakat berak kencing jek. Tapi, proses nyahtoksik plg byk berlaku di hati, dan dikumuh di ginjal. 4 cabaran yg aku sebut pasal herba tu boleh menyebabkan kesan toksik teruk dan berkemungkinan besar menyebabkan renal dan liver failure.

azwan said...

Samb..

Kalau ko tgk label pada kopi radix,
mengandungi 7 herba:
1. Tongkat Ali (AFRODISIAK/ANTIOKSIDAN).
2. Pokok Mata Pelanduk (DIURETIK).
3. Pokok Teja Lawang (KARMINATIF).
4. Pokok Tebu Gajah (ANTIDOT).
5. Pokok Mengkudu Hutan (LAXATIF).
6. Halban (IMUNITI).
7. Larak Hutan (KARDIOTONIK).
........4 CABARAN tu ada pada kopi radix. So ko pikir2 sendiri la.

Tp kenapa BPFK masih luluskan kopi radix? sebab penilaian utk produk supplement dan makanan tidak seketat ubat moden. memadai memenuhi kriteria tertentu dari segi cara pembuatan (GMP), ingredient asas tidak merbahaya, dan test2 simple untuk buktikan produk itu selamat, BUKAN DARI SEGI BERKESAN. Of course BPFK akan buat site audit, sample testing dll, tapi selagi syarikat tu cukup syarat2 minima, lepasla produk tu. So kat sini naikla isu kalau syarikat HPA claim herba leh sembuh kanser, walhal clinical trial tak penah buat, jadinye tak beretika. salah di sisi undang2.

Pusat Racun Negara jadi pusat rujukan untuk masalah toxicity/poisoning. Tapi mereka tak boleh la nak pantau semua benda termasuk kopi radix. mereka pun tak boleh nak detect semua active compound, tapi bahan2 merbahaya memang bidang kepakaran mereka. Ape2 kes keracunan/toxicity yg jadi kat hospital, kalau doktor2 tak sure, dorang akan call pusat racun negara untuk minta pandangan. tapi kalau toxicity kopi radix, macam mana nak pastikan? Ni semua bergantung pada case report yg berlaku dan direkod di hospital2. doktor2 akan dokumen dan jika case reportnya significant, KKM akan bertindak pada syarikat penjual.

ros said...

best bro...best bro!

uculer said...

kadang-kadang aku tak sampai hati nak gelak dekat bisnes MLM ni semua. gebang cakap juta-juta tapi takkan tak mampu nak gaji orang periksa kesalahan ejaan? eh korang gaji aku teh ais pun aku boleh buat untuk satu page.

kalau ejaan penyakit biasa pun tak boleh nak betulkan, aku tak yakin la dengan semua dakwaan yang derang buat bahwa ubat derang berkesan.

mr_lalalala said...

azwan :

der...lokokokokokokoooookkk..bukan adik beradik aku der.

hrp dia bacalah penerangan ko yg panjang itu.

uculer:

tgk jelah website hpa...dah boleh nilai.

mr_lalalala said...
This comment has been removed by the author.
zarul666 said...

dikatakan gas kentut blh digunakan utk buat bom atom...klu mkn petai gedabak cmtu,sure 'hebat' gas-nya & bau-nya...

bygkn betapa power-nya bom atom tu nnt..hahaha!

wv: kastat?..kastat(custard) pnya HPA!(much better dri bastard)

Komuniti Melaka said...

rose > klu awak x puas hati..bley turun n tgok sendiri kilang hpa..


azwan > klu awak xtaw langsung ttg herba n kimia..jgn b'suara..kelebihan yg ada pd kopi radix ialah herba tebu gajah...yg jarang2 ada pd kopi2 lain kat pasaran tu..BPFK luluskan kopi radix coz, bkn atas sbb keberkesanan...tp, dgn beberapa ujian termasuklah ujian farmaseutical dan keracunan dari Pusar Racun Negara..klu awk nkkan kepastian..awak bly pegi sendiri jumpa dgn pusat racun negara...sy pasti..awak pasti akan termalu sendiri..
pu hpa adalah seorg yg pakar tentang herba..

selain tu...pu hpa adalah org yg kuat pegangan agamanya...sehinggakan waktu solat pekerja pun diambil kira..


mr lalalala > klu ko hebat sgt..ko wat sendiri website ko..ko nye blog pun..aku tgok cam da xnak idop je..


aidid > ko ni...da berjaya sgt ke? sampai nk tulis ni??kitowg x takut la..Allah taw apa yg kami wat..klu ko rase ko ni...hebat sgt..wat la...company yg hebat2..
kami bekerja kerana Allah..Aku harap, Allah beri petunjuk pd org2 yg cam ko n followers ko ni..


p/s :- sblm nk menilai org...judge diri sendiri dulu...diri tu..bkn hebat sgt pun
klu ye pun kowg langsung xnak sokong hpa...sokong la..bisnes org Islam yg lain..jgn pandang bangsa...pandanglah agamanya..bisnes org melayu lom tentu ikut syariat-Nya
tp, da pandai nk mengata org mcm2..klu asyik dok ngate or je..ini xbetul..itu x betul..sampai bile pun kowg xley b'jaya..
yg byk komen kat sini pun aku tgok...kowg bkn hebat pun...bok bang je lebey..hampeh..

Komuniti Melaka said...

aidid > lagi satu...klu betul la..ko ni jujur n telus..nape delete komen org..nape?ko takut ke? lebih baik takutkan Allah drpd takutkan dunia

syuk said...

entry ni kurang sikit bahasa tungkiknya jadi penganut mlm semua boleh la membahas hujah2 aidid dengan tidak mengalih fokus kepada bahasa.. tapi mana depa semua neh

Rose said...

Ha, Kom Melaka,
Thanks for coming. Masalah saya jauh, tak leh nak lawat kilang tu sendiri. Ada tak website yang saya boleh lawat? Setahu saya ada lima je kilang HPA, correct me if I'm wrong.

Boleh tak terangkan pasal sijil herbalis dan apa kelayakan kita dapat bila ada sijil tu. Thanks.

ps pasal komen2 yg kena delete, tu tukang komen yg delete sendiri (contoh mr lalalala - Tanya dia la nape dia delete),, bukan AM

mr_lalalala said...

woi kak long dari melakau!

siyes dowh, web HPA buruk...tapi x penting sgt dowh wpon buruk asalkan yg buruk ttg HPA kowank ubah.

aku mana ada blog?

haiyaa...mata pon dah rabun ka makan ayam HPA byk sgt.

ya betul kata ROSE, aku delete lah wehh..x baca ka..

Comment deleted

This post has been removed by the author.

aku delete tuh sbb soalan yg aku dah tahu jwpnnya secara umum, watpe aku nk tanya kat azwan tu kat sini.

masalah sistem ngara yang fail je.umum.

tuh, ko g jawab soalan ROSE ttg sijil herbalis, aku nak tau jugak nih.

sama2x kongsi kat sini okeh..ini tempatnya nak berkongsi.

Komuniti Melaka said...

rose > kilang hpa ada byk...bkn 5 je..klu x silap..ade labey kurang 35 hpa companies group of companies (35 anak syarikat hpa), ladang, institut pendidikan(MANHAL HPA)

selain kilang pembuatan prdct..hpa juga terlibat dlm soal perladangan, pembuatan plastik,pendidikan, pembungkusan dll..

semua prdct yg dipasrkan hpa adlh dihasilkan oleh hpa sendiri, ladang sendiri, bahan mentah sendiri dan juga hasil usahama usahawan2 bumiputera Islam dari Melaka dan kementerian dari Melaka.

ini lamanweb rasmi hpa.. http://www.hpa.com.my/hpaic/?p=523

awak bley buka pd mana2 menu..disitu juga ada gambar aktiviti..termasuklah perasmian kilang2 hpa

Rose said...

Oh sorry, baru jumpa info. Ada 7 kilang HPA

"Kini, HPA Industries Sdn Bhd memiliki 7 buah kilang bertaraf GMP yang serba moden dan mengusahakan ladang-ladang herba roselle, pegaga, misai kucing, jagung, serai, pisang dan ternakan ayam, itik, lembu dan kambing organik seluas 500 ekar untuk memastikan bekalan herba yang mencukupi.
Kilang syarikat HPA terletak di alamat
1. B1 & B2, Lot 29, Jalan Industri, Kawasan Perindustrian Kuala Perlis, Perlis.
2. Lot 5 & 6, Kawasan MIEL Jejawi Fasa II, Jalan Jejawi
Sematang, Perlis.
3. Lot 1 & 2, IKS KEDA Napoh, 06100 Jitra, Kedah.
4. Kilang Cola Radix, Kaw. Perindustries Sg.Lalang, Sg.Petani, Kedah.
5. Kilang Kopi Radix, SME Bank Lok Kawi, Kota Kinabalu, Sabah.
6. Kilang Air Mineral HPA, Batu 14, Jalan Kuala Nerang, Pokok Sena Kedah.
7. Kilang Baja Organik, Bukit Tembaga, Padang Terap Kedah."

Dipetik dari Website HPA sendiri. So, banyak gak la produk2 hasil dari kilang HPA. Tapi banyak gak yang outsource. Hmm, memang patut HPA tinggalkan saje sistem MLM tu serta teluskan penjualan herba (no medical claims) coz memang banyak manfaat HPA boleh sumbangkan pada bangsa kita kalau caranya betul.

Lagi satu soalan pada Kom Melaka, boleh berikan bioadata serta credentials PU HPA Tuan Hj Ismail Hj Ahmad?

ps ai tanya, ai gak la jawab gamaknya. Kom Melaka, kat sinilah kalau nak defend HPA, jangan kutuk orang je tahu, kongsi la kebaikan sistem MLMS serta rahsia2 herbalis. Saya memang nak tahu sangat.

mr_lalalala said...

azwan :

ko nya side...jwb tuh radix : herba tepu gajah.hehe.

kak long melakau, azwan dah tulis pasal pusat racun negara kat komen atas, sila baca dgn tekun.

nah utk kemudahan, aku sedia membantu :

"Tp kenapa BPFK masih luluskan kopi radix? sebab penilaian utk produk supplement dan makanan tidak seketat ubat moden. memadai memenuhi kriteria tertentu dari segi cara pembuatan (GMP), ingredient asas tidak merbahaya, dan test2 simple untuk buktikan produk itu selamat, BUKAN DARI SEGI BERKESAN. Of course BPFK akan buat site audit, sample testing dll, tapi selagi syarikat tu cukup syarat2 minima, lepasla produk tu. So kat sini naikla isu kalau syarikat HPA claim herba leh sembuh kanser, walhal clinical trial tak penah buat, jadinye tak beretika. salah di sisi undang2.

Pusat Racun Negara jadi pusat rujukan untuk masalah toxicity/poisoning. Tapi mereka tak boleh la nak pantau semua benda termasuk kopi radix. mereka pun tak boleh nak detect semua active compound, tapi bahan2 merbahaya memang bidang kepakaran mereka. Ape2 kes keracunan/toxicity yg jadi kat hospital, kalau doktor2 tak sure, dorang akan call pusat racun negara untuk minta pandangan. tapi kalau toxicity kopi radix, macam mana nak pastikan? Ni semua bergantung pada case report yg berlaku dan direkod di hospital2. doktor2 akan dokumen dan jika case reportnya significant, KKM akan bertindak pada syarikat penjual"

harap ada komen sikit.sama2x kongsi.

Komuniti Melaka said...

pasal sijil herbalis ni...ianya adalah sijil yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. sijil ini adalah untuk memudahkan bekas pelajar untuk membuka pusat rawatan termasuklah untuk menyediakan kursus2 tertentu dlm perubatan. selain itu, KKM hanya membenrkan pelajar dari bekas sijil herbalis shj utk menganjurkan mana2 kursus perawatan..means, KKM xbley tangkap pelajar yg ada sijil herbalis ni..dan sijil herbalis ini akan dinaiktaraf Ijazah oleh KKM..sijil ini penting coz, perawat sentiasa terlibat dgn pelbagai pesakit..

setelah tamat sijil herbalis, pelajar akan memperoleh ilmu Thibbun Nabawi (Perawatan Nabi), ilmu perawatan Ibn Sina, Ilmu perawatan tradisional dan ilmu herba..

Rose said...

Setakat search sambil lalu kat PubMed, saya jumpa dua je papers on Albizzia myriophylla (herba tebu gajah), tu pun about saponins and terpenes in the extract (bahan kimia). Takde pun report pasal bioactivities. Hmm, maybe I can test that herb, then..kalau betul pohwer, leh publish paper..Wan nak joinT?

Ke tu pun rahsia kopi Azwan? Hahahaha...

Rose said...

Oh, thanks for d info Kom Melaka (about herbalis). Memang menarik.

mr_lalalala said...

Kak LONG MELAKAU :

Nak tau pulak ttg pusat clinical herba2x HPA.

kalau adalah.

yg persijilan herbalis tuh sampai boleh bukak pusat rawatan, itu kena belajar berapa lama.

tenaga pengajar lulusan apa/kelayakan?

bg link kalau ade.

terima kasih okeh, aku amik berat pasal HPA juga atas beberapa sebab, so sama2x kongsikongsini.

Komuniti Melaka said...

rose > da terlalu byk buku2, majalah, n akhbar yg menceritakan biodata pu hpa, tn hj ismail bin ahmad. disitu dikarang dgn lebih detail..

disini..sy bg sedikit list tajuk buku ttg pu hpa yg dijual...awk bley cari..termasuklah terbitan dari indonesia
- Hidayatullah
- Majalah Sukses
- Majalah IKON siri 1, 2, 3
- dan buku-buku terbitan dari Islamic Bookstore yg bley dicari dari HPAic, Seksyen 13, Shah Alam.

cuma sy hanya bley cerita sedikit ttg keperibadian beliau..coz la...penat la..nk type sume2 tu..

Sarjana Muda Sains Botanikal di Universiti Pertanian Malaysia.
Pernah berkhidmat sebagai pegawai di Lembaga Pertubuhan Peladang.
Mewarisi kepakaran ilmu herba dari keluarga.
15 Januari 1995 ( 1 Ramadhan ) HPA ditubuhkan.
Satu – satunya syarikat MLM milik Islam yang bertahan lama melebihi 10 tahun.
Mempunyai kilang dan ladang sendiri.
Mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan malaysia.
Amalan pengilangan terbaik ( GMP )
Produk dan perniagaan berlandaskan syariat.
Mendukung ekonomi Islam
ASAL : KG MATA AYER, PERLIS
BERUMUR 46 TAHUN (1 JUN 1963)
PERNAH BERKHIDMAT DI
LEM. PERTUBUHAN PELADANG
DARI KELUARGA YANG ARIF
MENGENAI HERBA (GEN-3)
KUAT BERPEGANG KEPADA
AGAMA

UMUR BELASAN, TELAH MENDALAMI ILMU HERBA
SEHINGGA KINI DISENARAIKAN “TOP 10” HERBALIS di Asia Tenggara

mr_lalalala said...

ok thanks kak long melakau, aku baru nk post kau dah post dulu.

Komuniti Melaka said...

sijil herbalis belajar selama 5tahun (3 minggu teori dan praktikal di sungai petani, hutan simpan perlis, taman herba perlis. dan selepas itu ikuti Kuliah Perubatan Jawi serta ambil exam. selepas 5 tahun barulah diiktiraf sbg herbalis..tenanga pengajar adalah terdiri daripada mereka yg mempunyai kelulusan dlm bidang2 t'tentu.termasuklah import tenaga pengajar dari Indonesia. ramai doktor2 yg terlibat m'jadi tenaga pengajar termasuklah dr yusri yahya dari dr yusri yahya(seorg doktor medic)

sy copy sedikit mengenai dr yusri yahya ni..
CURRENTLY STARTING FROM 1 ST OF APRIL 2011,A FULLTIME HPA STAFF AS A MEDICAL DOCTOR AND ISLAMIC MOTIVATOR..WILL OPEN UP A CLINIC AT A 3 STOREYS BUILDING,NO 10,TAMAN TENGKU MAHERAN,06000,BANDAR DARULAMAN,JITRA,KEDAH..A NEW APPROACH IN MEDICINE,COMBINING BOTH PHYSICAL AND SPRITUAL TREATMENT,SPECIALIZING IN SOUL THERAPY...ALSO IN CONJUNCTION WITH TIBBUN NABBAWI,A SUNNAH APPROACH USING HERBAL PREPARATIONS..BEKAM,ACCUPUNCTURE...ALL WHICH ARE ALREADY EXISTED IN HPA,INVENTED BY THE FOUNDER TUAN HJ ISMAIL HJ AHMAD...INSYAALLAH,MAY ALLAH BLESSED MY INTENTION.
Phone
0134881469
Email
dryusriyahya@yahoo.com

bley telefon beliau sendiri klu xpercaya

mr_lalalala said...

t you sekali lagi kak long melakau.

last kot utk hari ni, pusat clinical ubat2x HPA atau kajian makmalnya di mana?

bayangkan 1 pil dari horpital dikaji terperinci sebelum dikeluarkan, kalau yang HPA punya dikaji terperinci dimana sehingga boleh claim utk ubat penyakit2x berat.

kongsi okeh kalau ada.

aku bertanya utk memudahkan yg lain tahu dan aku sendiri nak tahu...dan tunggulah nanti entry2x dari aidid, ada 9 lagi.

hyelbaine said...

Kom Melaka,

How about some of my questions? I think I and many others would be quite interested to know too.

Or are you conveniently avoiding them just like in the part 1 post because its answers can't be copy+pasted from HPA's website easily?

Btw, the only Islamic company to be able to last for more than 10 years is only HPA? Are you sure?

You may want to quantify that statement properly...

KambinGurun said...

baine dia bkn cakap HPA satau2nya islamic company yg bertahan 10 tahun.. dia cakap satu2nya MLM islamic company yang bertahan selama 10 tahun.. ada MLM kat situ...

azwan said...

Si Maslina Ali Hasan ni bongoknye tak settle2. Kalau bercakap dgn tok bomoh ni, ginila jadinye. eh...bukan tok bomoh, mak bomoh!

Ko jadi bahan lawak kat sini la mangkuk. Ko tengok shahrulnizam.biz tu dah kena surat cinta dari KKM. Dalam memo tu ade tulih...

....TELAH DILARANG DARIPADA PENGIKLANAN SEPERTI DARAH TINGGI, KENCING MANIS, PENYAKIT JANTUNG, KANSER DAN SEBAGAINYA.

Ni plak dalam website bangkai bahlol ko:
http://alinmaslina.blogspot.com/2011/03/grapeseed-oil-sangat-baik-untuk-mata.html

Ko tulih dalam blog nko...
Khasiat Grapeseed Oil

* Membantu mengurangkan paras kolstrol LDL
* Membantu meningkat sistem imunisasi dalam badan.
* Menghalang pembentukan kanser payudara.
* Memperbaiki dan meningkatkan se - sel dalam badan.
* Membantu melindungi saluran darah.

HALANG KANSER PAYUDARA! YAHOOO!!

Budak2 perasan pandai macam Maslina Ali Hasan memang lebih terer dari KKM. Tak takut KKM. benak bebalnye dah cukup tebal. Yela ade sijil Hebalis bodohis mangkukis. Dia lebih pandai dari pakar2 klinikal kat KKM tu. Memang jenis angkuh tahap cipan. langsung tak faham apa tu etika perubatan, kenapa tak boleh iklan penyakit2 tu.

Panggil professor dato' dr sound sikit manusia macam ni pun memang takde guna. dah hatinye hitam legam macam pantat kuali. duit je nampak. bodoh sombong tak sudah2. campak je la sijil bangang ko tu dalam longkang, takpun BAKAUUUU jek. duduk-auu kat-auu melakauu diam2 sudaaa-auuu..

ps: tukar je la title blog ko tu jadi BANGKAI Kehidupan, habes ceghitauuuu..

lokokoko said...

Untuk perhatian Azwan, Rose and anyone...
ni berdasarkan pengalaman aku sebagai pengguna kopi Radix:
1) aku rasa effect dia macam gak ko minum kopi lain sb ade caffein kot so mcm hlg rasa mengantuk gitu... biasa la mcm kopi2 lain.
2) ni point yg aku nk ketengahkan... bile minum kopi tuh after cam sejam cam tu kecing mmg kaw-kaw byk... power jugak diuretic effect dia...
Aku tak tau la sb caffein ke ape..
Tp kalau betul some of the active ingredient dalam kopi tu ade diuretic effect yg bagus adalah lebih baik kalau buat clinical trial yg mana mungkin ramai Hypertensive patients or any cardiac patient would benefit from it..(ini cadangan kepada mana-mana orang HPA yg masih dalam blog ni)

lokokoko said...

Rose yg aku rase cam keje kat lab (sori kalau silap ;P) try la tgk menatang ape dia letak dalam kopi tuh..kot2 berguna byk jgk manfaat kat manusia sejagat..hihi

azwan said...

In case Si Maslinauu tak perasan love letter yg Aidid paste kat atas tu...almaklumla mak bomoh.

http://1.bp.blogspot.com/-qNwhxxegmoU/TeMUOGJQLlI/AAAAAAAABqc/hhf09DvhnsA/s1600/sdfgsdg.jpg

Perenggan 2nd last...

JIKA SABIT KESALAHAN, PESALAH BOLEH DIKENAKAN DENDA SEHINGGA RM3,000 ATAU SATU TAHUN PENJARA ATAU KEDUA-DUANYA SEKALI DI BAWAH SEKSYEN 5(1).

Hoi..ko pilih la mane yg best, penjara ke 3k? sure ko nak yg 3k kan..yela dah kayap. Melakau ade PENJARAuuuuuuu tak???

sero said...

report je si maslina melakau ni.... bior die kene dende, sblm tu... printscreen si maslina melakau ni punye site..

tengok die dtg sini lagi tak...

azwan said...

lokokoko,
Betol cakap ko tu. Possible ada bahan active yg ada kesan diuretic. Kalau jadi drug, akan jadi biologic drug. Maybe macam Frusemide. Tapi Frusemide ni chemical drug, jadi ia lebih stabil dari biologic drug, molekul pun jauh lebih kecil dan tak complicated. Kalau ada diuretic biologics, manelah tau lagi potent dari Frusemide. Suruh Rose, kaji..bayar dia. keh keh keh..

cek chun said...

Eeeeeee
Kelakau betul awak ni azwan..
Tak sangkau sayau

ros said...

saya tgah mencari2 EPO (Evening Primrose Oil). google punya google jumpala produk HPA ni

http://muslimproduk.blogspot.com/2009/06/evening-primrose-oil-epo-softgel.html

antara yang dia claim kat situ, meh saya copy sket

* Membantu mengawal atur kitaran haid.
* Melegakan Sindrom Sebelum Haid (PMS) - iritasi, sakit kepala, sakit payudara dan senggugut.
* Mengurangkan simptom putus haid - panas badan, peluh sejuk kemurungan dan kekeringan faraj.
* Menggalakkan kulit yang sihat, muda berseri - bermanfaat kepada kulit yang kering, berumur atau berminyak. Melegakan ekzema dan alergi kulit.
* Memperbaiki rambut yang kering dan rosak serta melegakan kulit kepala yang gatal.
* Menguatkan kuku yang mengelupas atau mudah patah.

since saya tak pernah ambil apa pil/supplement (badan sihat alhamdulillah) saya nak tau gak betul ke apa yang diwar-warkan. saya cari EPO ni sbb kwn2 bgtau boleh tingkatkan kesuburan memandangkan saya masih menanti kehadiran cahaya mata pertama...ada sesiapa boleh bantu?

mr_lalalala said...

woi kak long melakau yg tak baca apa aidid tulis:

haa..kang dah jadi bahan gelak.

kelakau aku baca azwan tulih.jgn garang sangat, nanti dia takut dah nak mai.mai pon time org tgh tidur je kak long melakau nih.

yap, radix mmg buat org nak TERKENCING!!!

ska said...

aku lom bace abis tp baru 10% dah agak ni article yg best dan maha panjang macam petai pakcik tu pegang.. hahahah.. sambung keje jap pasni sambung bace....

mr_lalalala said...

azwan :

lagi 1, dulu masa aku minum kopi radix, bukan saja cepat rasa nak TERKENCING...

kalau minum lepas makan, aku rasa perut aku sakit.bukan sakit perut nak terberak tapi perut sakit.tapi kalau minum kosong, bukan lepas makan...ok je.rasa sakit tuh tak timbul.

so aku beranggapan, dia macam kalau lepas makan, ada sesuatu proses yang dia tak boleh balance dgn apa yang aku makan.so, aku tinggalkan radix lepas tu sebab banyak lagi minuman lain yang tak buat perut aku sakit.

ini hanya pengalaman peribadi, mebi perut aku jenis tak sesuai minum kopi radix lepas makan atau ada sst dalam kopi ni yang 'asing'...aku pon tak tahuuuuuuuulah.

nak penjelasan medical je dari pakar2x.thanks.

wrozainie said...

http://www.buaya-merah.com/2011/02/kelebihan-kacau-kopi-ikut-arah-lawan.html

azwan said...

Bro lalalalalalallalal,
Aku ni tak expert semua benda. Ko makan petai atas tu kot sebelum ko minum kopi radix? Tu sebijik petai pun dah penuh satu perut! keh keh keh..bro, maybe Aidid, dll leh komen.

ros,
I'll give my comment soon. Sory. Ade keje sket...carik downline! keh keh keh...

mr_lalalala said...

keh keh keh..ok bro.saje tuju kat ko jer, sbb nampak mcm doctor super senior, kalau tanya dekat junior baru nak kenal hospital, belum tentu boleh scan..kot kot lah doctor senior nih power lagi scan dia..

wokeh out.., ade kerja.jumpa malam karang.

hyelbaine said...

Anyone read the newspaper today?

"High-flying ustaz who ‘got rich quick’" http://bit.ly/jg5KVB

The article writes:

He signed up because Ustaz Harun explained that the company's business model was based on the Islamic system and such ventures would help Muslims.

“What made it more convincing was that more than 80% of the investors were Muslim clerics,” he said.


Ust tipu ust...elok ler tuh...

Dzul said...

Komuniti Melaka said...

p/s :- sblm nk menilai org...judge diri sendiri dulu...diri tu..bkn hebat sgt pun
klu ye pun kowg langsung xnak sokong hpa...sokong la..bisnes org Islam yg lain..jgn pandang bangsa...pandanglah agamanya..bisnes org melayu lom tentu ikut syariat-Nya
tp, da pandai nk mengata org mcm2..klu asyik dok ngate or je..ini xbetul..itu x betul..sampai bile pun kowg xley b'jaya..
yg byk komen kat sini pun aku tgok...kowg bkn hebat pun...bok bang je lebey..hampeh..

> business orang islam.. hmm ahmad beragama islam (duuh!). tapi pergi ke clubbing dan menipu dalam meniaga.. aku kena sokong ek? sebab dia islam?

John orang Melayu asli (org asli). dia mengamalkan business conventional. dan tidak buat medical claim merapu bila jual herba... aku takleh sokong ek? coz bukan agama islam? walaupun dia tak menipu orang?

wowh orang lain tak hebat meh? sedap je cakap ye.. kamu hebat eh? tau dah ek hukum agama? tau dah Quran frm cover to cover?
yo woman, what u said, am giving it back 2 u: "sblm nk menilai org...judge diri sendiri dulu...diri tu..bkn hebat sgt pun" ko yg cakap ye...

P/s: aku rasa apa maksud p.s pun ko tatau... takyah la nak ber ps ps

rozashi said...

bro azwan,

kt melakau ada penjarau baru..kt sg udang..ha3..sng la kom melakau p sana..

accums said...

@KOMUNITI MELAKA

merapu je la kau ni
rugi baca kau punya komen

uculer said...

makcik melakau buat kelakau,

katakanlah nama aku islamik habis. aku jual kapsul kononnya macam paracetamol tapi sebab aku nak untung cepat, aku letak tepung gandum (illogical, i know but so does HPA). jadi, kau mesti tolong aku kan? bantu aku kan sebab bisnes aku bisnes org islam kan?

you are so full of crap.

Rose said...

Azwan, you catch more flies with honey than with vinegar. Banyak info kita dapat dari Kom Melaka, and for that I thank her. 

Anyway, the most interesting part for me is the herbalis and KKM story. How can we verify that? Ke sebab dia falls under ubatan traditional (or something, we have discussed this before)? But to the extent that they can diagnose penyakit and prescribe ubat? Agak terkejutlah kalau KKM bagi green light.

FYI about the diuretics tu, kalau ikutkan iklan radix, Pokok mata pelanduk (Ardisia elliptica) and caffeine is the culprit. Hehehe, and now I know why tebu gajah di banggakan sangat oleh KM. They claimed that it acts like an antidote, synergistically working to detoxify the effects of caffeine. You know, HPA loves the word synergy. And of course we do know that some plants do have synergistic effect when they are taken together (if eaten alone, tak de effect), but that is hard to prove and tak banyak (as far as I know). Banyak blogs n even website HPA patut kena warning ngan KKM, ada yg claim boleh cure brain tumour! Agaknya kena list out all the blogs ke? Baik HPA sendiri tukar, kalau HPA ada integrity.

ps Now I know why one of HPA devotees dok marah2 kat AM (past entry) and was commenting kalau takde degree in Sains Botani UPM (and tah apa lagi), baik jangan komen pasal herbs n healing. PU HPA rupanya graduan UPM. FYI, botanist kerjanya mengecam pokok (I have worked with some botanist before - respect la coz a good botanist boleh tau semua jenis pokok and cerita2 sebalik pokok tu like orang dulu2 guna untuk ubat apa), tapi dia xde kelayakan untuk diagnose penyakit orang serta beri ubat. Dalam research natural products biasanya botanist akan bantu cam pokok2 dalam hutan, untuk di bawa balik dan di buat kajian oleh chemist (for extraction, isolation, purification of compounds) or biologist (bioactivity studies). That's all.

MAMA KAY said...
This comment has been removed by the author.
Aidid Mu'addib said...

Botanist huh? Then, apekehenye yong join MLM? HPA or no HPA. It's a lousy MLM bzns for goodness sake... suka ngencing org le tu. Oh, maybe botanist can't understand maths eh? And botanist certainly can't understand medicine. Perasan gilabab aje le keje minahnya pun erk? Elok buat sambal goreng aje scroll degree tuh... ada gak pekdah.

But I digress..
OK, back to practice. I mean...

F#m A
There’s a chink of light as a burning wick, there’s a lantern in the tower
D A E
Wee Willie Winkie with the candle sticks still writing songs in the wee Wee hours
F#m A
On Charlotte Street they take a walking stick from my hotel
D A E
The ghost of Dirty Dick is still in search of little Nell
F#m (A) D A
It`s (that`s) what it is
F#m (A) D E
It`s what it is now

cek chun said...

I know a series called PS: I LOVE U long long time ago. Hero hensem gilak. Tapi tetap tak bleh lawan aidid punya smile.

Adik melaka,
Orang muda memang selalu tulis ikut amarah. Orang baru tegur, awak dah hilang pertimbangan. Kalau tulis benda yang bernas tu, bolehla juga kami semua sama-sama belajar yer sayang.

ejump said...

My Miss Laila?? ...

Aidid Mu'addib said...

Oh ya... satu lagik. Apebenda ni?
aidid > lagi satu...klu betul la..ko ni jujur n telus..nape delete komen org..nape?ko takut ke? lebih baik takutkan Allah drpd takutkan dunia

What the f**k is this f**king retard blabbering about? Bila masa aku delete apa2 komen kat sini? Dan pehal minah ni perasan dia bagus macam cilanat gilabab? Baru aje start menses dah perasan hebat?Minah rempit punya perangai ni wei... malu seh!

Yes,,, btw aku tak takut apa2, sebab aku tak telan duit downline mana2... tarak, zero, nada, yellek, kosong - aku tak sanggup nak makan duit org lain dgn cara shubahah dan haram. Org yg buat bzns dgn mengelentong dan telan duit riba' dan menganiaya downline... ha, itu jenis org yg patut takut. Be afraid... be very very afraid you ass!

Dol... ko tu pengamal MLM dol... u know, cari duit dgn menagih duit komisen drpd keje downline, yg mana ulama' kat Arab Saudi dan Pakistan dah ulas panjang-lebar dan declare - komisen/bonus sebegitu adalah sejenis riba'. Wujudnya perkara shubahah dlm sistem perniagaan sebegini menyebabkan ulama' di sana menjatuhkan fatwa bahawa apa2 jenis MLM - semua HARAM. Cuba keluar hutan belantara HPA tu sekali-sekala, dan tengok perkembangan terbaru... tentang pendapat2 ulama' dan majlis mufti di luar negara (sebab majlis mufti di negara sendiri endah tak endah aje pun). Tak kan la nak dengar cakap majlis mufti HPA aje kut? Seriously? Ini isu nak cari rezeki halal ni dik... nak isi perut dgn byk2 duit lahanat ke apa? Buat research betul2.. Tengok apa dah jadi ni ha... kat HPA siap wujud MLMS bagai... MLM syariah? Wadehel nye? Nama pun MLM - kok ada MLM halal erk? Hebak mung! Only in Malaysia... yeay! Serupa la kalau aku cakap: SISTEM MENYAMUN PATUH SYARIAH... meh korang ramai2 join aku menyamun meh. Dah ada lesen drpd majlis mufti HPA bang... What the freaking crap is this?

Rose said...

Oh ya, AM, you are in Kedah, right? Try to find Dr Yusri Yahya yang Kom Melaka sebut2 kan. Ajak makan nasi ganja...

So ni camna lak? Cam DrHaiO ke apa?

eera said...

mai sepepen...

origami said...

HPA pada asalnya bermula sebagai syarikat SLM bukan MLM.. ini menunjukkan produk adalah focus utama dlm HPA. sekarang kenapa HPA buat MLM? kan bagus kalau teruskan berniaga secara trading seperti biasa.. ini kerana kita tahu masyarakat kita sekarang susah hendak menyokong perniagaan org kita sendiri, tambahan kalau syarikat kecil berniaga pun secara kecil2an.. mahu tidak mahu HPA terpaksa memberi upah kepada sesiapa yg memperkenalkan HPA kpd org lain dgn cara menggunakan sistem MLM... kenapa tak buat iklan utk memperkenalkan produk mcm syarikat lain?? utk pengetahuan semua syarikat HPA bermula dgn modal permulaan tanpa riba, HPA tidak membuat mana2 pinjamam bank utk memulakan perniagaan, mana nak cari duit utk buat iklan yg mahal tu... itu la saya kata kalian tak kan kenal HPA kalau kalian hanya lihat dari luar (dari internet & dari cakap orang dll)tak sama dgn mengenal HPA dari dalam, kenal siapa Pengarah Urusannya, Apa matlamat HPA... HPA bukan bisnes semata2..

MLM haram?? untuk pengetahuan semua lagi HPA tidak memberikan bonus dgn kemasukan ahli, yuran keahlian dlm HPA cuma 30 ringgit seumur hidup (tiada renew2)upline tidak dapat apa2 bonus dgn melantik org lain menjadi ahli... kalau boleh melantik 1000 org menjadi ahli sekali pon kita masih tidak akan mendapat apa2.. bonus diberi oleh syarikat hanya apabila berlaku pembeliah produk, kalau laku produk baru HPA bagi upah.. berdasarkan konsep ju'alah..

CONTOH sesebuah syarikat boleh tetapkan "jika modal produk X ialah RM10, syarikat jual RM20, untung RM10.. jika siapa (A) dapat memperkenalkan produk ini kepada org lain (B), dan laku, syarikat akan membayar kepadanya RM5, dan kalau orang yg diperkenalkan (B) olehnya(A) pula memperkenalkan kepada org lain (C)syarikat juga akan membayar kepada yg memperkenalkan(B) jumlah yg sama iaitu RM5 dan org yg memperkenalkan kepada org yg memperkenalkan (A) itu sebanyak RM1, teranayakah si B? B mendapat hak yg sama seperti A, cuma syarikat turut memberi hadiah kepada si A dari hasil yg sepatutnya menjadi hak syarikat.. ada masalahkah perniagaan sebegini??

saya terfikir..
"adakah kita perlu menutup kolej kejururawatan dan maktap perguruan, kerana tempat di sekolah dan hospital adalah terhad, kalau sudah penuh nanti dimana guru dan jururawat nak kerja..??"

bagi saya produk HPA adalah untuk yg mempercayainya, HPA bukan syarikat baru, dah hampir 20tahun HPA menjual herba.. kalau doktor perubatan moden tak boleh terima perubatan traditional, petua2 lama, akar2 kayu, tumbu2an mmpu mengubat penyakit itu terpulang.. sepertimana ada juga org yg tidak mempercayai perubatan moden, ubatan kimia, vaksin, imunisasi, dsb...

Nur Amira said...

Apa yg hang cakap ni origami? Apa yang hang sebut ni tak sama dgn payment plan kat website HPA???? Cuba hang buat permutation sampai kat level yang ke 10....tengok apa jadi. Masih tak ada penganiyaan ka???

Cuba buat satu permutation yang menunjukkan MLM HPA ni adil, tak ada unsur syubahah dsb. Do it until the last level.....

Aidid Mu'addib said...

Itu la sebabnya ramai yg merangkak tergolek-dog ke hospital, dah senget sebelah kena stroke... sebab percayakan herba, jampi, bomoh dan well... produk HPA and the likes. Sedangkan tekanan darah makcik Kiah sebenarnya 220/120 consistent, dan dia tak makan ubat dari hospital. Alasan... itu sudah ketentuan Allah, makcik Kiah cuba dgn rawatan herba dulu... dia nak try Bomoh Siam drpd Pattani dulu... dia nak makan produk HPA dulu... gilos!

You people never wanna take responsibility when musibah datang pada oryg korang hasut utk beli barang lagha yg menguntungkan korang... janji poket masuk duit bebanyak eh? Seorang ahli HPA bukan doktor perubatan bertauliah... jgn start perasan - people lives are at stake here. Stop kasi alasan takdir, tawakal, kita usaha cara kampung dulu tapi tak berjayam nak try herba, nak try singseh dulu... bila seseorang yg beli barang korang dapat bala musibah jatuh sakit tenat.

Stick to selling sabun, burger, minuman kola, ayam... pehal nak perasan dalam perkara2 yg korang tidak dilatih, dan masing2 IQ tak cukup tinggi untuk masuk Med School lepas SPM dulu. There are many things that you will never understand about diseases and it's implications and pitfalls... Buat silap, doktor dan misi kat hospital jugak yg bersengkang mata, bertungkus lumus nak kasi patient improve...

And stop saying... itu semua ketentuan Allah. Aku pun org Islam jugak... jgn perasan ahli HPA aje org Islam. Isu qada' dan qadar... semua doktor Islam faham... that is not the issue here. Isunya... jangan aniaya org jual benda merapu yg menjanjikan penyembuhan penyakit dan janji panjang umur sampai 85 tahun, sedangkan bendanya ntah hape-hape. Isunya jgn buat back-door riba' kasi alasan 11 jenis bonus yg HPA tawarkan bentuknya adalah lain drpd MLM konvensional - IT"S FREAKING THE SAME... cuma ulama' HPA pandai kasi spin kata bendanya lulus syarak... Ulama' HPA aku rasa tak pass Matematik dan tak ambik Add Maths masa SPM dulu... tak faham kenapa sistem MLM itu menganiaya downline - aku hairan kenapa korang semua tak faham sistem penajaan downline yg berlaku itu yg menjadikan MLM itu HARAM. Ulama' kat Arab Saudi dan Pakistan faham benda ni... kat Malaysia? Hancus...

Allah have mercy on us all....

-Faridz- said...

origamik:
SLM pulok doh.. aritu ckp MLMs. ni SLM pulok. macam alasan ACmang da ni. mule2 MLMs pastu dier evolve SLM pulok ke? mcm pokemon da aku tgk men evolve2. xphm aku. adoi la..

wv:gurfu (garfu kot?)

cek chun said...

origami


saya terfikir..
"adakah kita perlu menutup kolej kejururawatan dan maktap perguruan, kerana tempat di sekolah dan hospital adalah terhad, kalau sudah penuh nanti dimana guru dan jururawat nak kerja..??"

apa ke hal benda ni hang nak guna dalam menyampaikan point hang ni?
paham ke tidak apa yang aidid dok cerita kat atas tu?

Aidid Mu'addib said...

Uik! Marah pulak org Indon nanti, sebab aku cakap Saudi dan Pakistan aje yg jatuh fatwa HARAM pada MLM... Jgn lupa org Indon dong... I guess org Indon pun pass MATHS masa SPM dia org...

MUI Jatim Haramkan MLM
Selasa, 29 Desember 2009

BLITAR - Majelis Ulama Indonesia (MUI) Cabang Jawa Timur mengeluarkan fatwa haram untuk segala jenis bisnis bersifat Multi Level Marketing (MLM). Dalam rapat kerja akhir tahun 23-24 Desember 2009 di Wisma Sejahtera Ketintang, Surabaya, Dewan Pimpinan MUI Jawa Timur bersama seluruh perwakilan MUI tingkat kabupaten/kota se Jatim memutuskan melarang segala bentuk usaha MLM. Sebab, bisnis dengan beragam orientasi keuntungan tersebut, terbukti telah merugikan, khususnya bagi para pengikut yang masih di level bawah.

Menurut keterangan Sekretaris MUI Kabupaten Blitar Ahmad Suudy, keputusan haram itu berlaku di seluruh daerah Jawa Timur, termasuk Kabupaten Blitar. "Fatwa Haram itu merupakan keputusan dari hasil raker. Dan saya termasuk salah satu peserta dari Kabupaten Blitar yang menyepakatai keputusan tersebut," ujarnya, Selasa (29/12/2009).

Selama ini keberadaan MLM yang menjamur menjadi pembicaraan hangat di internal MUI. Sebab, kata Suudy dalam faktanya, tidak sedikit anggota masyarakat yang terpikat masuk kedalamnya. Slogan MLM mengubah hidup lebih baik, diakui Suudy menjadi mantera yang ampuh bagi warga yang terjepit persoalan ekonomi. Namun dalam faktanya, MLM hanya selalu memberi keuntungan bagi para pengikut yang berada di level menengah ke atas.

Berangkat dari situ dan kajian yang mendalam, diputuskan jika bisnis MLM lebih banyak mudharat daripada manfaatnya. Secara hukum agama, tidak ada bisnis atau niaga yang seperti itu. "Niaga itu selesai ketika sudah terjadi pertukaran uang dan barang. Bukan melipatgandakan seperti itu," papar Suudy. Suudy tidak membantah ketika disampaikan bisnis MLM seperti Gold Quest atau Quest Net sebagai salah satu contoh MLM yang diharamkan. Kendati sudah demikian tegas bersikap, menurut Suudy MUI belum merekemondasikan fatwanya kepada pihak terkait, termasuk aparat penegak hukum.

Selain masih dalam kajian lebih dalam, sampai saat ini tidak ada warga yang melaporkan ke penegak hukum kalau dirugikan. Namun, MUI juga berencana akan duduk satu meja dengan semua orang yang berkompeten dengan MLM ini. "Kita tahu, jika ini bakal menimbulkan reaksi yang keras. Namun kita sudah menyiapkan semuanya," pungkasnya.

MLM said...

"aku hairan kenapa korang semua tak faham sistem penajaan downline yg berlaku itu yg menjadikan MLM itu HARAM. Ulama' kat Arab Saudi dan Pakistan faham benda ni... kat Malaysia? Hancus...Dol"

Aku pun tak faham kenapa aidid kata MLM diharamkan oleh Ulama' besar tersebut kerana wujudnya sistem penajaan downline.

Menaja downline dalam bisnes MLM umpama membuka cawangan bisnes sahaja. Mcm mana sistem itu boleh jadi haram? Takkan mengembangkan bisnes pun jatuh haram? Memang orng tambah cawangan untuk tambah keuntungan. Itu haram ke?

Sebab makan duit downline? Kat bahagian mana dalam MLM yang makan duit downline? Sebab dia buat kerja dan orang atas dapat untung? Apa masalahnya? Aku subkan projek aku pada sub-contractor. Dia kena keluar modal dan jalankan semua kerja mengikut perjanjian dan aku tak bayar dia gaji pun. Aku bagi bayaran ikut kemajuan projek. Dan aku dapat untung dari usaha dia juga. Haram ke system itu?

Aidid Mu'addib said...

Cordy... we've been through this before...
Your IQ can't reach that level of thinking. So many people have tried with you... all FAILED!
So, go home boy...

DoDoBiRd said...

ye pakcik kordy dan kerbau nye due2 same bilangan iq nye. bile ko sub kn projek ko kt sub contractor, dier akn kurg modal utk finish kn projek tu. bile sub tu g sub plak kt org len, makin kurg modal nk siap kn projek. pastu gune kn brg x berkualiti nk wt projek n bile siap projek tu runtuh. and ko sbgai kontraktok asal tu leh lpas tgn sbb ko da dpt duit ko. cube kalo umah ko runtuh sbb byk sgt sub con. agk2 ko marah x?

MLM said...

Oopss!

kisah hidup said...

memang ade akta yg mengawal pengiklanan ni...shortform die MASA 1956...ade 20 penyakit yg xleh diiklankan...dan even x mention penyakit2 tu pon, iklan 2 still kene dptkan approve drpd kkm..tp ubat2 herba melayu la paling bny iklan2 cam2..huhu..

sensible said...

MLM aka Pakcik kordy,

you make me laugh..remind me a story about donkey who wanted to be a horse

sero said...

MLM kordi dan MLM seangkatanye ni mmg suke makan untung atas angin aje... best kot makan duit care mcm tu

ape khabar cendawan kordi ko?...

origami said...

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-sistem-jualan-langsung-mlm-menurut-islam

ros said...

"Slogan MLM mengubah hidup lebih baik, diakui Suudy menjadi mantera yang ampuh bagi warga yang terjepit persoalan ekonomi"

"Niaga itu selesai ketika sudah terjadi pertukaran uang dan barang. Bukan melipatgandakan seperti itu"

tidak ada yang benar-benar benar melainkan yang benar-benar belaka mengenai quote di atas. tak sabar rasanya menunggu pemimpin di Malaysia yang berani menentang dan mengeluarkan fatwa HARAM terhadap MLM ni.bilakah??

Aidid Mu'addib said...

Aiyoyo amma!

origami said... http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-sistem-jualan-langsung-mlm-menurut-islam

Ramainya org tertinggal bas erk? Lagik sekali... kali ke 17 ni...

Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengeluarkan fatwa bahawa secara amnya hukum Multi Level Marketing (MLM) adalah HARUS. MLM itu harus hukumnya sekiranya:
- Transaksi iaitu akad antara penjual dan pembeli dilakukan atas kerelaan dua-dua belah pihak iaitu atas dasar suka sama suka dan tiada paksaan.
- Barang yang diperdagang atau dijualbeli suci, bermanfaat dan sahih sehingga tiada unsur kesamaran atau penipuan.
- Harga barangan yang diperjualbeli adalah wajar dan tidak membebankan.

Tetapi ada beberapa sebab yang akan membatal dan mengubah hukum HARUS tersebut kepada HARAM:
- Hasil pendapatan bukan dari hasil penjualan barang.
- Barangan yang ditawarkan tidak berkualiti dan benar-benar berguna atau mempunyai kajian saintifik.
- Ahli menyertai MLM kerana keinginan terhadap pendapatan yang dijanjikan bukan produknya.
- Harga tinggi daripada biasa.
- Belian peribadi minimum (target) sebagai syarat komisyen.
Jika ahli berdaftar menyertai MLM dengan yuran tertentu, tetapi tiada sebarang produk untuk diniagakan, perniagaannya hanyalah dengan mencari orang bawahanya (downline), setiap kali ia mendapat ahli baru, maka diberikan beberapa peratus dari yuran ahi tersebut kepadanya. Semakin banyak anggota baru bermakna semakin banyak jualah bonusnya. Ini adalah bentuk riba kerana memperdagangkan sejumlah wang untuk mendapat sejumlah lebih banyak yang lain di masa hadapan. Ia merupakan satu bentuk Riba Nasiah dan Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan MLM yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya hanyalah berupa ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian. Malah harga sebenar produknya juga adakalanya jauh dari harga yang dijual kepada ahli (sebagai contoh dijual produk web komputer, sedangkan harganya jauh lebih tinggi dan si ahli pula tidak mempunyai komputer pun). Pada hakikatnya, si ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193.
- Jual beli melibatkan barangan yang diharamkan dalam Islam.
- Terdapat juga unsur mirip “shafqatayn fi shafqah”, atau bay’atayn fi bay’ah, (iaitu dua aqad jenis jual beli dalam satu). Contohnya “aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandat kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan”.

(Jawapan dari pihak JAKIM berhubung Hukum MLM).

ros said...

oooo....paham=)

Stammofa said...

Aidid kena ulang je walau berapa kali pun..

andai ada seorang dua berubah hati bila baca ulangan tu, itu dah dikira kejayaan, asalkan hati dan akal terbuka utk membaca dan menerima ayat-ayat yang serba mudah tu..

fatwa Jakim dah jelas... tunggu nak terima atau tidak jer...

Mr Peraduan said...

Sorry to say, pak kordi ko adalah org paling bodoh yg pernah aku jumpa.

"Menaja downline dalam bisnes MLM umpama membuka cawangan bisnes sahaja. Mcm mana sistem itu boleh jadi haram? Takkan mengembangkan bisnes pun jatuh haram? Memang orng tambah cawangan untuk tambah keuntungan. Itu haram ke? "

Ya betul, tambah cawangan utk tambah keuntungan. Tp ko tau tak sistem yg ko kata utk tambah keuntungan tu hanya utk company @ tekak syaitan ko sendiri. Kira ko bernasib baik la dpt merasa duit haram yg downline² ko yg bukak cawangan utk untungkan ko. Tp mcm mana bila dah sampai satu tahap yg dah tepu, org tu baru masuk. Adakah org itu akan merasakan keuntungan yg ko ckp tu? Sama sekali tak, sbb sistem MLM ni bila dah sampai tahap tepu CONFIRM akan collapse. Jadi jahanamlah org yg baru masuk tu, tak seperti ko yg dah boncit makan duit haram.

Oh lupa ko tak pandai matematik, sbb tu ko pikir bila ko dpt duit byk, org yg terkemudian dari ko pun akan dpt duit byk. See yourself la, one day bisnes ko pun akan lingkup dan kesian cawangan ko yg terakhir sbb CONFIRM akan rugi sama ada dia keja sampai tinggal anak bini ataupun dia goyang kaki.

Aku doakan org² yg mcm ni akan dilaknat Allah setelah Allah bg nikmat wang ringgit padanya...

forever psycho said...

bro aidid!!!!!!

knpe letak gambar bro aidid!!!???

tak takut ke malaun mlm ni track and ancam bro aidid???


mne tau depa upah pembunuh ke???

bahaya la!!!!

yusuf said...

Adoyai....kenapa bengap sgt MLM's nie lerrrrrrrrrr..........xpham2 lagi ke konsep MLM tu cam ner... aku yg baca ni skali pon dah paham...adusss.... ke korang nampak RMRMRMRMRMRMRM......sampai semua yg lain nampak kelabu ajer....

MLM said...

"Tetapi ada beberapa sebab yang akan membatal dan mengubah hukum HARUS tersebut kepada HARAM:
- Hasil pendapatan bukan dari hasil penjualan barang.
- Barangan yang ditawarkan tidak berkualiti dan benar-benar berguna atau mempunyai kajian saintifik.
- Ahli menyertai MLM kerana keinginan terhadap pendapatan yang dijanjikan bukan produknya.
- Harga tinggi daripada biasa.
- Belian peribadi minimum (target) sebagai syarat komisyen."

MLM.

- Hasil pendapatan adalah dari jualan produk bukan dari yuran kemasukan ahli

- Ini bergantung pada jenis barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan. Apa2 bisnes pun boleh jatuh haram jika perkara begini berlaku, begitu juga MLM.

- Ahli MLM memang menyertai untuk keuntungan bisnes, kalau hanya nak guna produk tidak perlu jadi ahli mana2 MLM. Salah ke kita buka kedai kerana mahukan keuntungan dan bukan kerana nak menggunakan kesemua barang yang kita nak juall?

-Jualan minima diperlukan dalam bisness MLM untuk layak dapat bonus, bukan Belian minima.

MLM said...

harga tinggi dari biasa?

Ini masalah utama syarikat MLM, aku sokong yang ini

KambinGurun said...

Blogger MLM said...

harga tinggi dari biasa?

Ini masalah utama syarikat MLM, aku sokong yang ini

bila difikirkn balik kenapa harga barang tu mahal?? itu semua sebab nk bayar komisyen yang bertingkat2 dalam sistem tu.. so itu menunjukkan sistem MLM tu sendiri yang x betul...

MLM said...

Tepu?

Kompeni MLM mana yang runtuk kerana tepu? bagi satu contoh. Kebanyakkan yang melingkup kerana tokeh lari atau system bonus fail dan jadi overpaid!

Belum pernah ada syarikat MLM yang runtuh kerana tepu, dan kalau berlaku ketepuan sekalipun (idea gila)

Bisness tak runtuh, cuma tak berkembang besar lagi. Orang terakhir yang join?(idea gila) takkan kerugian apa-apa kerana dia tak akan melakukan apa2 kerana tiada apa yang boleh dilakukan.

hyelbaine said...

Raya korban rasanya lambat lagi tapi macam mana boleh ada lembu terlepas dari kandang ni?

ikhsan said...

tak habis2 lagi pakcik nih..tak pa la..suka hati... @_@

cek chun said...

pak kordi
makin lama aku nampak hang makin kecik jer..
makin bangang dah statement hang.
syoh..
syohhhhh..

Asyraf said...

Sebab dah tepu la dia lari. Sama mcm otak mlm=kordy dah tepu.... kenapa susah sgt nak faham ni? Byk sgt makan duit tak berkat ke apa?

Mr Peraduan said...

Kenapa tak pernah berlaku ketepuan? Hanya org bodo je tak reti jawab.

Kalau aku tokei, statistik keahlian aku pegang. Ko ada pegang? Aku yg buat MLM, jd aku tau bila MLM aku akan runtuh.

Analoginya, kalau bangunan nak runtuh aku tak lari siap² maka sesungguhnya aku sama bangang dengan ahli² aka bisnes partner (WTF?) aku.

Yg baru nak masuk sblm aku cabut lari mmg tak perlu buat apa² la... sbb ternganga tgk duit lesap mcm tu je. Ko takpe, ko dah makan BONUS yg kononnya dr syarikat. Yg baru masuk tu apa?

Tujuan ko bukak cawangan sbb ko nak untung (mmg untung la modal cawangan bukan ko yg keluar). Dia untung ka dia rugi ka mampos la kan? Ko dah sebat awal² lg duit haram tu.. jadi apa kisah ye tak?

MLM said...

Tokeh lari sebab dia tak mahu bayar bonus atau dia tak mampu bayar bonus, bukan sebab tepu.

Dia tak mahu bayar bonus itu sebab dia nak rembat semua duit tu atau dia tak mampu bayar bonus disebbkan dia dah salah design pelan bonus, kalau dia paksa bayar juga nnt overpay.

Bukan sebab tepu. Sbb itu takde pernah syarikat MLM runtuh kerana tepu. Sykt MLM tertua di dunia pun masih berkembang sampai hari ni, mana tepunya?

Sykt MLM yang melingkup mmg banyak, tp bukan sebab tepu.

azwan said...

Hoh...penatla satu hari cari rezeki Halal. Meeting sana sini, puas hati betol.

Ros, tak sempatla bagi opinion pasal EPO ko. Esok aku bagi, I need to respond because EPO its a very good point of discussion about herbs.

Baine, aku jumpe mamat HPA tu esok. Let see what his stand.

Rose, nanti aku tanye kawan aku yg kerja KKM kat bahagian yg berkaitan dgn sijil2 herbalis ni esok.

Origami,
Aku tau perenggan pertama tu ko cakap benda yg betol. Tp dalam hidup ni kita ada pilihan, yg pasti HPA dah pilih strategy yg salah, iaitu cara MLM. Memang kalau investment dalam product yg dah jadi komoditi ni sgt mencabar. bukan semua start up company boleh cross valley of the death pada peringkat awal perniagaan. memang mencabar. tapi cube baca pasal blue ocean strategy...kalau dah paham, takdela desperate nak guna cara MLM.

Bonus bukan sebab kemasukan ahli,of course sebab product. benda ni bukan something uncommon. tak silap aku USANA punya registration fee lebih kurang. Kalau bergantung pada yuran pendaftaran, nanti terlalu obvious syarikat tu jadi skim cepat kaya. orang2 baru nak masuk pun susah. macam down payment kereta skang nih...ada yg free. ni semua nak menggalakkan org beli kereta, dalam kes MLM nak galakkan org join dulu, spend kemudian. "spend kemudian" termasuklah beli produk dgn harga terlalu mahal dan maintain point tiap2 bulan. Ini semua nak mengalihkan untung yg kurang diperoleh dari yuran pendaftaran.

Untuk perenggan ketiga ko, Aidid dah jawab...
- Terdapat juga unsur mirip “shafqatayn fi shafqah”, atau bay’atayn fi bay’ah, (iaitu dua aqad jenis jual beli dalam satu). Contohnya “aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandat kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan”.
--> Komen aku: Of course B teraniaya, sebab tu akad B dgn C, tiada kaitan dgn A. Cuma ko konfius sebab ko lurus bendol, macam dalam statement ko:

"cuma syarikat turut memberi hadiah kepada si A dari hasil yg sepatutnya menjadi hak syarikat.. ada masalahkah perniagaan sebegini??"
--> Duit yg ko cakap hak syarikat tu sebenarnye duit B, sebab B dpt hasil dari jual produk kat C. Ko rase sebab duit tu dah masuk akaun syarikat, jadi mmg hak syarikat. Of course mana2 syarikat MLM takkan tunjukkan duit hasil usaha B terus masuk ke akaun peribadi A. Gilo apo!! Nampak jelas sgtla skim cepat kaye camtu. Bila hasil usaha B turut masuk akaun syarikat, nampakla KONON nye syarikat tu transparent mulia baik hati nak bagi hadiah, komisen, bantuan, ape2 istilah yg ko nak panggil la kepada A.

Bila pengguna herba dapat komplikasi, baru la merayu2 minta tolong doktor. Kami doktor merawat pesakit semua macam VIP, tak kesahla ko MLMers ke, antiMLM ke. Tp kitorangla yg rawat melambak2 pesakit kat wad tu, yg dtg sebab komplikasi tinggalkan ubat moden, tonggang ubat herba. Ko mane tau dol.

tak payah la sebut fatwa tu, nampak sgt ko tak baca. byk kali udah diulang. HPA dah amalkan MLM sebelum tahun 2006 lagi, iaitu sebelum tahun fatwa tu dikeluarkan. Bila fatwa tu keluar, dapatla menumpang sekaki,SOP mana2 MLM. Jgn rasa suci sgt la dol.

Aku terus terang dgn ko la Wellapekejadah...ko ni memang ade masalah nak faham sikit. Okla, IQ ko ok..tapi ko memang jenis yg slow sket kot. last2 aku memang dah malas nak layan ko. sorry la bro well, tu pandangan ikhlas aku.

melatikuning92 said...

salam

best!

melatikuning92 said...

tp terbaca komen kat entry lain..

ada fatwa kata boleh.itu macam mana?

ikhsan said...

melatikuning92

bace komen aidid muaddib lepas komen tu untuk penerangan...anyway baca je sampai bawah..nanti boleh lah faham lagi detail..~

Latifah said...

rasanya semalam jumpah pengunjung 1.70M(x10 kuasa 6 ye), hari ni, 1.71M(lagi sekali, x10 kuasa 6).
ini membuktikan apa? ini membuktikan blog AM di baca oleh ramaiiiiiii orang, lebih 10000 orang sehari.
sebenarnya aku pun nak kongsi sesuatu, itupun lepas ber-email ngan sis Rose semalam. tapi wat masa ini aku hold dulu sebab nak exam lagi 5 hari... lagipun, nak komen perlu fakta, aku pun tak nak komen dengan emosi je... kena buat research juga kan.

~SAY NO TO MLM please~

melatikuning92 said...

tak faham apa awak cakap.haha.

tapi dah baca aidid kata:

" Tak kesah la kalau panel syariah sudah berjaya jumpa nas dan dalil yang boleh kasi akad, pembahagian komisen/bonus/saguhati/hibah/ju'alah/ikutsukakowateverlah... '

kalau nanti MLM HPA ok..adidi pon ok.ada lagi 9 entry kan..lpas nih entry calculation.

nombor tak menipu.saya pon percaya.

kalau ok MLM nya..cuma part yang jual produk yang entah apa entah je lah yang tak lepas.

sapa suruh HPA claim macam2x power ubat dia.huhu.

MLM said...

Memang aku slow sikit bang azwan, kadang aku stop sekejap pun.

"- Terdapat juga unsur mirip “shafqatayn fi shafqah”, atau bay’atayn fi bay’ah, (iaitu dua aqad jenis jual beli dalam satu). Contohnya “aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandat kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan”.
--> Komen aku: Of course B teraniaya, sebab tu akad B dgn C, tiada kaitan dgn A. Cuma ko konfius sebab ko lurus bendol, macam dalam statement ko"

Mana ada akad jualbeli macam itu kalau sponsor orang join MLM.

Jika A sponsor B, A tidak menjual stok produk dia kepada B. B akan beli stok terus dari syarikat pada harga yang sama dengan yang syarikat jual pada A. Tak wujud dua jenis akad jual beli dalam satu. Dan tak wujud akad jual beli yang macam nko tulis itu atau yang seakan-akan itu maksudnya kerana tiada sebarang tuntutan untuk mewajibkan akad sebegitu wujud dalam menaja ahli kedalam bisnes MLM.

syarikat beri A bonus bergantung pada jumlah jualan produk yang dihasilkan oleh organisasi A. B pula adalah ahli di dalam organisasi A, tetapi B bukan menjual barang yang dibeli dari A. B beli terus dengan syarikat. Apa keuntungan atas jualan organisasi B yang sepatutnya menjadi hakmilik B tetap akan pergi pada B tanpa kurang walau 0.00001 pun.

Syarikat bayar A bonus dari duit keuntungan syarikat sendiri. Bukan dia potong dari bonus B, atau yang diambil dari keuntungan jualan B kepada C. Tidak wujud jual beli diantara A,B dan C, jika ketiganya adalah ahli dan pengedar. Dari mana pula datangnya keuntungan B yang diambil oleh A?

Jika aku beli barang harga 100 lepastu aku jual pada B dengan harga 200 dan aku letak syarat jika B dapat jual kepada C dia perlu bayar aku 3% dari keuntungan dia, itu memang salah...ITU BUKAN MLM.

Lepas itu akad B dengan C tiada kaitan dengan A dan nko pikir A dapat untung dari jualan Stok produk B kepada C. Bukan gitu bang oi

C pun sama macam B jugak dia beli terus dari syarikat bukan dia beli dari B, jadi kat mana untung B yang A boleh dapat amek? dia tak berjual beli dengan C pun.

Hanya jika A atau B atau C buat jualan terus pada pengguna akhir yang bukan ahli barulah setiap mereka dapat untung runcit untuk masing2 dan tak perlu beri pada sesiapa dan tiada perjanjian untuk pembahagian untung runcit kepada upline, downline atau syarikat atau jiran sebelah rumah. Untung runcit milik mutlak penjual yang dia dapat dari pembeli.

Upline/Downline bukan pelanggan.

Gorgon Kuning said...

Nak share pasal kopi radix;

Aku ada satu masalah (tak tahu la nak sebut masalah ke penyakit). Aku tak boleh ambil caffeine tiap hari. kalau amik juga, kepala aku akan berdenyut-denyut. dan aku suka minum kopi esp kopi 3 in 1 campur milo. hehe..so, bila datang penyakit degil aku, aku tak kesahla berdenyut kepala asalkan dapat minum benda tu.

Satu hari aku try la kopi radix sebab kawan suggest suruh minum benda tu untuk ganti kopi 3 in 1 lain. yerla, siap ada herba tu kan. memang power la. dan rasa radix bole tahan sedap.

lepas seminggu lebih aku minum radix aku alami benda yang sama. kepala berdenyut-denyut juga. bila aku cakap kat kawan aku tu, dia pun memberikan jawapan yang sebagaimana berikut,

"Kalau kepala berdenyut lepas minum radix mungkin menunjukkan ada penyakit lain dalam badan (mcm kopi tu boleh membantu mengesan penyakit lain dalam badan)"

Aku pun cakap WTH ! Tapi cakap dalam hati jerla.

Persoalan yang bermain di fakulti minda aku adalah apakah PERBEZAAN antara kopi radix, kopi jantan, kopi janda, kopi misai kucing, kopi tongkat ali, kopi telur puyuh, kopi cakar harimau, kopi 69 dan kopi-kopi lain di pasaran?

MLM said...

Kalu kepala nko berdenyut2 tu tandanya rezeki nak datang, lagi kuat denyutnya makin dekat rezekinya..rezeki doktor nko lah, bukan rezeki nko.

Peace

Gorgon Kuning said...

MLM,

Aku x yakin dengan doktor. Mengarut jer..Aku lebih yakin dengan herbalis, akar kayuis, kelentongis, kudis, sadis dan lain-lain.

Thank ya..

melatikuning92 said...

to pakcik MLM

waaaa..powerlah!respek!

tak tidur lagi ni minum kopi radix ke?

huhu

kena letak (s) kat MLM :

"Jika A sponsor B, A tidak menjual stok produk dia kepada B. B akan beli stok terus dari syarikat pada harga yang sama dengan yang syarikat jual pada A. Tak wujud dua jenis akad jual beli dalam satu. Dan tak wujud akad jual beli yang macam nko tulis itu atau yang seakan-akan itu maksudnya kerana tiada sebarang tuntutan untuk mewajibkan akad sebegitu wujud dalam menaja ahli kedalam bisnes MLM"

BellaGrey said...

Gorgon kuning, melati kuning and a pakcik (otak kuning?). Sweet!

melatikuning92 said...

?

tetiba..

?

md kamal fauzi said...

Bukak cawangan bisnes x sama dengan taja downline pak kordi wei. Business bukak cawangan bila ada demand lebih. Mcm contoh fast food, cawangan baru bukak bila market berkembang. Ko pernah Nampak ke fast food keep on bukak cawangan smpai penuh satu bandar semua orang jual fast food sama?

MLM ko plak selagi boleh semua orang jadik distributor/reseller. Kalau semua orang penjual, sapa yang nak beli pak kordi? Ayam? Kambing?

Ada otak tu pikir la. Sebelum ni orang duk ckp byk sgt telan duit MLM ni jadik bangang. Aku ingat metaphor je, rupanya literally betul. You are one classic example kordy boy!!

KambinGurun said...

@MLM

mmg la x der akad camtu dalam MLM, sebab bonus tu kononnya dibayar oleh company.. sebenarnya duit yang dia dapat tu adalah duit untung dari hasil penjualan B dan C..

“aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandat kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan”

ko paham x ayat ni?? kan dia dah cakap kat situ, sebarang jualan yang B buat walaupun barang tu bukan dia beli dari A, A tetap akan dapat komisyen 3%. perkara sama gak berlaku pada C. sebarang jualan yang C buat, si A keparat tu pn akan dapat untung gak 1%.. apa perkara ni x berlaku dalam MLM?? duit yang dikatakan duit syarikat tu sebenarnya adalah hasil dari penjualan barang B dan C...

uculer said...

Apa yg aku respek gila si kordi ni org panggil mcm-mcm tapi dia tetap dgn muka tembok, menebeng kat sini.

Syarikat Mlm tak pernah tepu? Aku bukan baru hidup 5 thn lps. dah nk 30 thn pun. Dan sepanjang aku hidup ni, tak ada MLM yg sustainable kat Malaysia. Jadi kau nk ckp apa?
Ada sesapa nk sajes atau tolong kordi pegi buat brain surgery?

hyelbaine said...

To everyone who is trying to explain things to Kordi just forget it.

You can never win an argument against a dumb idiot. They'll just drag you down to their level of stupidity and beat you to death senseless.

Asyraf said...

setuju ngan baine.....macam nak mengajar lembu A,B,C..... memang tak jalan.....

Aidid Mu'addib said...

Now you all know why some Malays do MLM...

Johey Oak said...

"Rekrut downline" = "buka cawangan baru"?

Maksudnya, sape2 DOWNLINE ni sebenarnya KULI-BATAK si UPLINE.
Jadi sape2 yang ada UPLINE ni memang bukan buat bisnes sendiri la. Dia jalankan bisnes UPLINE dia.
Ish..ish..ish.. Mana satu yang betul ni. MLM ni bisnes sendiri ke buat keje untuk org lain?

yusuf said...

Hahaha....kepada MLM's yg lain2 mesti ckp...SELAMAT AKU WAT MASA NIE...COS AIDID TUMPUKAN KAT HPA..... ^_^

JEEN said...

Saya ikut tak berapa lama sangat blog ni... tapi baca jer. Sib baik saya tak terer bahasa inggeris, jadi sumpahan dan makian dalam bi saya tak berapa nak faham.

Apa apa hal pun, oleh kerana saya ni slow skit, HPA ni pun saya baru kenal 2 tahun lepas bila pakcik sebelah rumah dok merepek suruh beli produk HPA, lepas lepas tu, setiap kali lepak dengan jiran jiran, kalau nampak pakcik tu jer, kami lari... maleh nak dengar dia mengutuk produk lain yang kami dok guna... dan dok peleceh kami...

Saya nak bagitahu apa yang saya faham... kot orang lain yang slow macam saya boleh share...

Komen origami "CONTOH sesebuah syarikat boleh tetapkan "jika modal produk X ialah RM10, syarikat jual RM20, untung RM10.. jika siapa (A) dapat memperkenalkan produk ini kepada org lain (B), dan laku, syarikat akan membayar kepadanya RM5, dan kalau orang yg diperkenalkan (B) olehnya(A) pula memperkenalkan kepada org lain (C)syarikat juga akan membayar kepada yg memperkenalkan(B) jumlah yg sama iaitu RM5 dan org yg memperkenalkan kepada org yg memperkenalkan (A) itu sebanyak RM1, teranayakah si B? B mendapat hak yg sama seperti A, cuma syarikat turut memberi hadiah kepada si A dari hasil yg sepatutnya menjadi hak syarikat.. ada masalahkah perniagaan sebegini?? "

Untuk kes di atas ni, jika bukan kerana sistem MLM, tentu B akan dapat untuk untung RM6 ringgit (Biarpun syarikat kata duit syarikat ker apa ker !) Teraniaya la kan ?

Dan kebiasaan MLM/MLMs utk cari downline akan cakap masuk ahli... nanti boleh dapat itu ini (kaya, bantu orng islam dll) dan sikap mereka memang menjengkelkan !

HPA bagus tanpa MLMs... sebab orang yang jadi ahlinya yang taksub sangat hamp...

melatikuning92 said...

tak faham.

kan dia kata dgn "syarat"..kalau tak disyaratkan, maknanya bukan boleh ke?

"“aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandat kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan”


dan macam mana nak tahu kebenaran di sebalik ayat ini "sebenarnya",sebenarnya itu tanggapan je kan?:

"duit yang dikatakan duit syarikat tu sebenarnya adalah hasil dari penjualan barang B dan C..."

problem di 2 part ni.

sapa boleh jelaskan dengan fakta.please.

Aidid Mu'addib said...

Lots of MLM people think they can lie to Allah. They implemented back-door riba' with Islamic sentiments, thinking that these acts are diffferent from what conventional MLMs are doing... when in fact, any sane mind can see the riba' permutation straight-up... with no hesitation. And it works quite well, thank you very much. Especially to people who are poorly educated, and most especially to people who are blinded by money money money. And their business grow and grow and grow...good money what? Can bring along to alam barzakh later on...

ida said...

yg 1st tu malas komen sebab tu contoh ayat je.. asalkan maksud dia sama camtu takda perkataan syarat pun sama je.. takda la MLMers nak guna ayat tu sebiji2..

yg 2nd tu ikut aku faham, bila B & C jual produk diorang dpt komisyen atas jualan. A plak dpt komisyen 1% daripada syarikat. nampak seolah-olah komisyen A daripada syarikat la.. tapi hakikatnya duit tu datang daripada jualan B & C gak, cuma takda la company MLM ni bodoh sangat nak tunjuk direct transaction camtu.. nanti nampak sangat SP.. jadi duit jualan tu masuk dulu akaun company, pastu agih kt upline sebagai komisyen. ni namanye creative accounting.. saja susah2 rekod macam tu supaya orang tak faham.. hahahaha

melatikuning92 said...

salam aidid,

saya faham apa yang awak cuba ajar kepada masyarakat dan awak pon dah ramai 'anak murid' di laman maya ni.hampir kesemuanya bagus walaupun diajar dengan bahasa yang sangat kasar.anak anak murid pun ramai yang ikut.tahniah!

ketepikan soal itu.

cuma saya pelik pada kefahaman pengkomen di sini,

"duit yang dikatakan duit syarikat tu sebenarnya adalah hasil dari penjualan barang B dan C..."

bagaimana kalau yang sebaliknya berlaku?

kalau sebaliknya berlaku, itu namanya tak menipu Allah bukan?

saya faham pada apa yang awak ajar tentang business plan.tidak perlu ulang balik atau kata saya 'tak reti'.

melatikuning92 said...

what do u mean 'hakikatnya'..kalau sebaliknya bagaimana?

"tapi hakikatnya duit tu datang daripada jualan B & C gak, cuma takda la company MLM ni bodoh sangat nak tunjuk direct transaction camtu.. nanti nampak sangat SP.. jadi duit jualan tu masuk dulu akaun company, pastu agih kt upline sebagai komisyen. ni namanye creative accounting.. saja susah2 rekod macam tu supaya orang tak faham''

JEEN said...

Dan satu lagi... saya rasa, lepas ni saya tak perlu lari lagi dari pakcik tu sebab saya ada point untuk membalas kata kata dia...

Dan saya juga tidak terjebak beli score A (oleh kerana ustaz yang jual, malas saya nak tarbiah dia)

Terima kasih AM...

KambinGurun said...

ok.. apa yang sebaliknya tu?? cuba terang kat sini.. orang yang komen kat sini pn bukan semuanya perfect.. cuba ko terang kan kat ktorang apa yang sebaliknya tu??

JEEN said...

delete mesej...silap... buka ida...

melatikuning,

"duit yang dikatakan duit syarikat tu sebenarnya adalah hasil dari penjualan barang B dan C..."

kalau A ada banyakkkk B... dan B ada banyakkk C... Selepas beberapa ketika, kalaupun A dok tido, dan B serta C buat kerja jual product.... tentu A dapat juga 1% tu kan utk setiap produk yang B dan C jual... gitu ?

Tak bagus la... sebab dia dapat atas penat lelah B dan C... dia penat sekali jer perkenalkan mereka. Tapi dapat berkali kali bila B jual product berkali kali...

Saya yang slow ni pun dah faham melatikuning... itu la MLM / MLMs kan ?

melatikuning92 said...

pertanyaan apakah itu?

sudah semestinyalah untung jualan.

kenapa perlu difahami dengan cara

sangkaan,

""tapi hakikatnya duit tu datang daripada jualan B & C gak, cuma takda la company MLM ni bodoh sangat nak tunjuk direct transaction camtu.. nanti nampak sangat SP.. jadi duit jualan tu masuk dulu akaun company, pastu agih kt upline sebagai komisyen. ni namanye creative accounting.. saja susah2 rekod macam tu supaya orang tak faham''

sila bagi saya sebab yang kukuh.
maaf, nak kemas rumah sebentar.sila - sila.

KambinGurun said...

JEEN.. tu la sistem MLM.. nasib bek ko paham... dia sorang jer x paham2 lagi... kalau duit tu bukan dari duit downline dorang abes tu dari mana datang duit tu?? dari duit poket founder?? kalau betul syarikat nak bagi komisyen bg komisyen dari hasil jualan dia jer la.. buat apa nk bg bonus hasil jualan downline??

KambinGurun said...

melatikuning92 said...

pertanyaan apakah itu?

sudah semestinyalah untung jualan.

pertanyaan ak pn dia x paham.. aduh.. untung jualan?? jualan siapa?? jualan downline?? kalo ko ada sepuluh downline bawah ko, adakah ko berhak untuk amik untung hasil jualan dia?? ada ko kenal orang yang kat level sepuluh tu??

JEEN said...

KambingGurun... sib baik saya dah faham... kalau tidak tentu saya diperbodohkan dalam blog nih... Lama gak saya amik masa nak faham tau...

Sebab yang kukuh si melatikuning nak tu bley dia dapat kalau baca kat entry entry lepas... Tapi, kalau dia saja-saja nak sembang... ada orang rajin layan, layan la..

Saya sendiri tak faham apa yang dia tak faham... slow sungguh saya nih !

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 469   Newer› Newest»