And so it is...

Wednesday, May 4, 2011

Premium Beautiful HaiO - Doktor Yang Telah Melanggar Etika Perubatan


Ada arahan daripada SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia) melalui email yang saya terima, supaya pengarang "mengalihkan kandungan" artikel ini supaya ianya tidak mengandungi unsur-unsur fitnah, kata-kata kesat, lucah, sumbang, palsu, mengancam atau bersifat jelek, dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiaya, mengugut atau menganggu orang lain. OK... saya akur.

Tuan/puan Pegawai SKMM, 

Saya akan mengubah kandungan artikel ini supaya ianya tiada kata-kata kesat, lucah, sumbang dan jelek. Tapi, bab fitnah dan palsu tersebut - kalau si pengadu berkata bahawa saya telah memfitnah atau berkata palsu, saya ingin memberitahu pihak tuan/puan bahawa di pengadu telah melakukan penipuan terhadap pihak SKMM bulat-bulat dengan aduannya, sebab apa yang saya bongkarkan di sini adalah perkara yang benar telah berlaku, dan jika si pengadu telah "menyembunyikan" penglibatannya dalam pengelentongan anak bangsa Melayu melalui artikel diblognya - pihak SKMM masih boleh menyelidik lebih lanjut lagi dengan pencarian Google-cache - atau memaksa sipengadu membuka semula blog beliau. Daripada penyelidikan saya, saya mendapati Dr. Norshahidah Malek telah menggunakan kedudukannya sebagai seorang Pegawai Perubatan berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia untuk mempromosi produk komersial daripada syarikat Hai-O yang mengamalkan sistem perniagaan MLM - di mana perkara sebegini adalah melanggar Akta Perubatan 1971, serta melanggar "Code of Professional Conduct" daripada Majlis Perubatan Malaysia dan "Code of Medical Ethics (The Code)" daripada The Malaysian Medical Association. Perkara ini bukanlah fitnah dan adalah sesuatu yang perlu diketengahkan ke peringkat Majlis Perubatan Malaysia, untuk tindakan selanjutnya.

Artikel yang telah dibersihkan

Ada sorang adik pembaca Aididleaks mintak aku highlight kes distributori Hai-O yang ini. Bunyi email nya kat aku semacam gitu. Memang aku pun naik bengang macam dia jugak, bila aku study isunya. Dia tulis kat aku: "This is too much bro Aidid". Well, dear Zam, I concur. This is way a bit much... like "circus clown that is more evil than funny"... much. Please survey at the promotional blog of this distributor here, before we continue.



HOW FIR ( FAR INFRARED RAYS) REACT TO OUR BODY
by Syida Cheda on Friday, April 15, 2011 at 11:27pm

Premium Beautiful with FIR

As a medical doctor, im always concern with anything that i wear and eat. Everything has to be explain by science. same goes to this corset. before wearing this corset, ive done my own research regarding the effect of FIR to our body, its mechanism of action and the source of energy..im not a person who is simply wear or use any products with no explanation behind.

Far Infrared is a form of energy in humans and animal, and is also emitted from the sunlight. As FIR has nothing to do with either Ultra Violet radiation, which gives sunburn and damages the exposed parts of skin, or atomic radiation, kind associated with nuclear bomb explosions. 

FIR is simply a radiant heat, form of energy, which works on an object through a process called conversion. Conversion is a process in which object is heated without having to heat the air in between. The sun light works through a same process in which infrared rays reach the earth and when the clouds come in the way of earth and the sun, you will feel chilled as they block the warmth through infrared rays from sun to reach you. Sun is a natural source to get exposed to FIR thermal therapy.

Infrared light is an important force of energy, which helps to raise the white blood cell count in our body. Raising count is good as it means better immunity against diseases and ailments. Heat therapies and energy medicines are long been used by ancient Chinese and Japanese health practitioners. For ages healing touch therapies are used for improved cell growth, DNA and protein synthesis in cells.

For decades, infrared and heat therapies are being used by physicians, in Europe and Asia, in an independent developed form. Infrared therapies have proved to be beneficial for the cardiovascular training effects for the people who are unable exert themselves. FIR has an outstanding impact on caloric consumption and weight control; it is found that in only thirty minutes 600 – 2400 calories can be burnt.

Infrared thermal systems stimulate the energy used in to run six to nine miles during one session. This is proving to be best solutions for the people who cannot exert themselves yet have to control weight effectively. FIR also helps body to flush out the toxins which is essential for body to work effectively.

FIR therapy offers many other benefits;

It help people suffering from all forms of arthiritis, relieves muscle spasms and joint stiffness

1- it increases the extensibility of collagen tissues and capillaries which is good for stimulation of blood flow, regeneration, circulation and oxygenation

2- FIR therapy assists in resolution of inflammatory infiltrates

3- FIR therapy has proven extremely beneficial in weight control programmes. It is observed that one hour under the FIR therapy raise the body metabolism and body temperature that it burns 900 calories. FIR heat also breaks down cellulite – trapped water, fat and waste in the body

4- It helps to prevent hypertension, arteriosclerosis, coronary artery disease and blood circulation. It relieves nervous tension and relaxes autoneuro muscles.

5- FIR helps to improve skin conditions and all-around beauty treatment.

6- It is also said to help body strengthen the immunity system by stimulating increased production of white blood cells (leukocytes) by the bone marrow and killer T-cells by the thymus.

when FIR infiltrates your body - there will be a resonance response to water molecule inside our body - the molecule's 'movement will increase - more energy will be used - increase heat production - heat production - vasodilation - improve blood flow - increase the effectiveness of nutrient transportation as well as toxin removal

AS A RESULT our body will be MORE HEALTHY and ENERGETIC
it also help in reducing body weight and the corset help in shaping our body..

So, as a doctor, i would suggest FIR therapy to anyone as it has be proven medically....

no need to do sun bathing, u can get this good therapy just wearing a corset.... a PREMIUM BEAUTIFUL CORSET

written by
Dr Norshahidah Malek

it is a great great explanation from a doctor. PB is not only for slimming but you get more benefits from it. 30% is for beauty and 70% is for healthy.

_____________________________________________________

Merepek ntahapebenda bagai nak rak doktor yang ini menulis artikel yang bunyinya macam saintifik, tapi takde substance langsung. Tanpa segan-silu pulak tu. "As a medical doctor, I'm always concern bla bla bla..." Ada ke doktor dalam dunia ni yang miskin, tak cukup duit gaji, sampai sanggup jadi distributor Hai-O buat bzns MLM, mengelentong orang Melayu dengan menjual corset sepaling tak guna yang ada di pasaran sekarang? Dengan kaedah terancang, with premeditation mind you, mengelentong anak-bangsa sendiri dengan menggunakan statusnya sebagai seorang terpelajar, seorang terhormat dan seorang professional yang sepatutnya dipercayai, dan mengeluarkan satu artikel yang berbau sains, sedangkan fakta sainsnya hanya dongengan yang takde kaitan langsung dengan corset daripada Guangzhou, beli RM100 jual RM2,600, anjuran syarikat Hai-O. 

Corset daripada tenunan kain ada kaitan dengan FIR ke? Far infrared tu bukan heat wave biasa-biasa. Matahari, bintang, reaktor nuklear dan alat elektrik bertenaga tinggi yang menghasilkan FIR tu. Macam mentol tungsten gitu, panas gilabab. Macam reaktor nuklear yang ada plutonium, radioaktif bagai nak rak. Engineers gunakan FIR untuk buat LASER. FIR is high energy heat, and you DEFINITELY CANNOT convert body heat from the corset's wearer into high energy electromagnetic wave like FIR. Ada ke logik kepanasan badan daripada pemakai corset bongok Hai-O ni boleh di-convert untuk menghasilkan Far Infrared? Ini kajian universiti kat mana ni? Ye ke dalam corset Hai-O tu ada kepingan ceramic (yang dikatakan oleh sesetengah saintis boleh menyimpan haba FIR - tapi, itu pun scam jugak rupanya pun)? Kepingan ceramic seketul-seketul disulam dalam fabrik tu... seriously? Atau dalam bentuk serbuk (kata sorang salesman Hai-O kat aku dulu, sebelum aku berderai ketawa sampai nak terkencing dibuatnya). Serbuk ceramic yang boleh memancarkan FIR diinjek dalam corset tu kat Japan... chewwah! Hahahaha! Senang sungguh la sesetengah orang Melayu ni kena makan buta-buta dengan syarikat Hai-O tu. Menakjubkan, as in... sangat menakjubkan betul kebengongan sesetengah bebudak Melayu di hari ini. Anyway... benda ni aku dah diskus lebih panjang lebar dalam entry yang lepas:

  
Apa yang berlaku pada pemakai corset hanyalah conservation of energy - just reflection of common low density infrared. It's just HEAT. Just some miniscule energy from the wearer's or the fatso's fat and definitely has no relationship whatsoever to anything medical that is worthwhile to apply in medicine - hanya modal scam MLM aje yang suka guna modal FIR ini untuk mengelentong masyarakat Melayu yang boleh terbuka-hati menerima pengetahuan sains kelentongan buta-buta sebegini. Masing-masing fail subjek sains masa SPM. Itu yang nak digunakan oleh kuncu-kuncu doktor ni untuk menarik perhatian mereka-mereka yang tak berpelajaran suruh beli corset Hai-O - mahu kasi badan kurus, badan sihat, kasi mengelak darah-tinggi... perbuatan doktor ini dah melanggar etika perubatan bulat-bulat.

"Infrared therapies have proved to be beneficial for the cardiovascular training effects for the people who are unable exert themselves". Adakah ini perkataan yang keluar daripada seorang doktor?

Dan perkara yang paling serius dalam isu artikel yang ditulis oleh doktor ini adalah: 


Artikel yang digunakan dalam promosi corset Hai-O di atas adalah artikel daripada syarikat komersial daripada Korea - Biocera, yang memasarkan produk bioceramic... yang mana daripada segi perubatan konvensional, ianya produk menipu jugak. Ini adalah satu kes PLAGIARIZATION yang serius - di mana Dr. Norshahidah Malek telah mengambil artikel orang lain dan mengaku bahawa ianya ditulis oleh dirinya, dan seterusnya artikel tersebut telah digunakan oleh ramai promoter Hai-O untuk mempromosi korset tersebut. Ini melanggar Akta Perubatan 1971, serta melanggar "Code of Professional Conduct" daripada Majlis Perubatan Malaysia 1986 dan "Code of Medical Ethics (The Code)" daripada The Malaysian Medical Association, dan juga melanggar garis panduan Lembaga Pengiklanan Perubatan,  Akta Ubatan (Iklan dan Jualan) 1956 (Pindaan 1983) dan Lembaga Pengiklanan Perubatan 1976. Perkara ini perlu diketengahkan ke peringkat Kementerian Kesihatan untuk tindakan lanjut.

Website komersial di mana artikel tersebut telah diciplak,


Kalau korang pegi balik kat blog promosi corset tu - when-doctor-says-it-all, dah ada 2 orang kasi komen tentang artikel meraban kat atas tadi... hahahaha!


I have no further comment...

_________________________________________________________
 Addendum (untuk yang tertinggal bas):

PENGAKUAN BEKAS DSM HAI-O MARKETING

Kita ketahui bahawa produk yang ditawarkan perusahaan MLM sangat mahal dan kononnya terlalu eksklusif, sehingga kerap kali menyusahkan downline serta masyarakat dan sangat menguntungkan level di atasnya (up line). Seringkali harga produk di`mark-up' sampai empat bahkan lapan kali ganda dari harga yang sepatutnya. Bayangkan lah produk Water Filter yang seumpama dengannya malah mungkin lebih bagus pun dijual retail dalam lingkungan harga RM500.00 sahaja adakah patut Water Filter Bio Aura made in Taiwan ni yang nilai asalnya RM250.00~RM300.00 dijual pada harga RM2,100.00?? Ramai yang beli jugak kenapa? Sama ada yang beli tu masuk skim sebab nak join kawan-kawan jadi kaya raya ataupun memang bodoh bahalul tak tau harga pasaran sesuatu produk dan terpedaya tanpa usul periksa dengan testimoni Pak Long itu Mak Long ini yang sengaja diada-adakan. Hal ini seharusnya dihindari, kerana cara ini adalah mengambil keuntungan dengan cara yang bathil, karena mengandung unsur kezaliman, yakni membebankan masyarakat pengguna. 

Penetapan harga yang terlalu tinggi dari harga normal, sehingga membebankan pengguna, dapat dianalogikan dengan ghabn, iaitu menjual satu barang dengan harga tinggi dari harga modal sepatutnya. Syarikat Hai-O Cina ni memang pandai dalam strategi berniaga khususnya nak tipu orang melayu. Agaknya memang plan dia orang nak ambil kesempatan atas kebodohan melayu yang senang taksub dengan benda-benda karut dan testimoni Pak Long itu, Mak Long ini. Cuba pergi buat survey sikit, ada tak Water Filter Bio Aura kat rumah orang cina kat Malaysia ni padahal Hai-O ni orang cina yang punya. Tak percaya ? Ingat Hai-O ni orang melayu punya bisnes nak tolong melayu ? Bukak website Hai-O dan check laa sendiri.

Barisan Pengurusan Tertinggi Hai-O 2009:
1. Suvit Lee - Director (Hai-O Energy)
2. Boon On Suee - Director/ Asst. General Manager (Kinds Resource)
3. Tan Tok Keong - Director/ General Manager (Hai-O Raya)
4. Soh Ai Choo - Director/ Manager (Seagull Advertising)
5. Tan Keng Song - Group Executive Director
6. Ng Lip Yong @ Ng Lip Sat - Managing Director (Hai-O Energy)
7. Tan Kee Hock - General Manager (Hai-O Enterprise)
8. Tan Siow Eng - Group Chief Treasurer
9. Hew Von Kin - Group Chief Financial Officer
10. Jym Ow Chee Wei - General Manager (Hai-O Marketing)
11. Chua Chun Siang - Director/ Asst. General Manager (SG Global)
12. Chris Chia Kuo Wui - Group Executive Director/Director & Asst. General Manager (Grand Brands)
13. Chai Meng Kow - Director/ Asst. General Manager (Hai-O Medicine)
14. Julie Tan Chwee Sin - Group Admin & Porperty Manager
15. Erica Lai Ah Moy @ Lee Ah Moy - Director/Administration Manager (Hai-O Energy)
16. Lim Ai Aik - Personal Assistant to MD (Hai-O Enterprise)
17. Philip Teo Kheng Leong - Asst. Area Manager(Hai-O Raya)
18. Tan Soh Hoon - Adminstration, Asst.Manager (Hai-O Marketing)
19. Thomas Chong Kit Keong - Creative Director (Seagull Advertising)
20. Eric Hew Koon Soong - Internal Audit Asst Manager (Hai-O Enterprise)
21. Jason Hong Kok Siong - Marketing & Branding Manager (Hai-O Raya)
22. Tan Leok Kwee - Asst. General Manager cum Merchandising Development Manager (Hai-O Raya)
23. Tan Tin Hoong - Branch Manager(Hai-O Raya)
24. Tan Leok Yen - Customer Service, Asst. Manager (Hai-O Marketing)
25. Teoh Soo Hin - Group Advertising & Publicity Manager
26. Tan Hock Seong - Store, Asst. Manager (Hai-O Marketing)
27. Mohamed Tajuddin - Assistant General Manager (Hai-O Marketing)
28. Teo Yew Chai - Asst. Warehouse Manager (Hai-O Enterprise)
29. Liu Wu Chiu - Chief Research Officer (Hai-O Enterprise)
30. Jonathan Chong Chee How - Chief English Editor (Hai-O Enterprise)
31. Bryan Tee Woon Onn - Senior Area Manager (Hai-O Raya)
32. Woon Chin Keong - Asst Merchandising Manager (Hai-O Raya)
33. Yap Oi Lin - Operations & Planning Manager (Hai-O Enterprise)
34. Jackson Cheah Kah Loong - Group MIS Manager
35. Tan Siew Kheng - Accounts Manager (Hai-O Raya)
36. Miandy Lai Seng Mian - Group Accountant
37. Wong Leong Foo - Regional Manager (Hai-O Raya)
38. Penny Wong Yee Ping - Asst. Accounts Manager (Hai-O Enterprise)
39. Chu Huon Peng - Asst. Franchise Development & Operations Manager (Hai-O Raya)
40. Wong Kim Far - Sales Manager (Chop Aik Seng)
41. Florence Lee Yuen Ngor - Customer Service Manager (Hai-O Marketing)
42. Jessica Lim Yim Peng - Group Personnel Manager
43. Yap Sooi Mee - Group Finance Manager
44. Yap Ai Ho - Operations Manager (Hai-O Marketing)
45. Ng Soh Bee - Project Coordinator(Hai-O Enterprise)
46. Tan Wan Ewe - Operations, Asst. Manager (SG Global)
47. Nancy Chua Swee Tin - Customs & Shipping Manager (Hai-O Enterprise)
48. Tan Siew Ze - Asst. General Manager (Hai-O Marketing)
49. Tan Sit Chung - Product Development & Promotion cum Distribution Manager (Hai-O Marketing)
50. Woh Chee Houw - Sales Manager (Hai-O Enterprise)

Syarikat Hai-O sedari awal lagi telah buat perkiraan, kalau Water Filter Bio Aura ni dijual retail dengan harga RM500.00 di pasaran susah nak laku sebab kena bersaing dengan macam-macam brand water filter yang seumpamanya atau yang lebih bagus malah harganya pun lagi murah dan berpatutan. Contohnya water filter jenama Philips yang bukan sahaja setakat sistem penapisan malah menggunakan teknologi pancaran cahaya Ultra Violet untuk membunuh kuman pun hanya berharga RM699.00 satu di Pasaraya Carrefour. So bagi memastikan, produk Hai-O dia orang laku macam goreng pisang panas, dia kasi plan yang memberi komisyen tinggi kepada promoter, lebih tinggi dari harga asal produk. Buat sistem MLM sebab telah terbukti orang melayu ni suka sangat dengan sistem MLM atau dalam erti lain kempen mulut ke mulut. Orang melayu memang cepat percayakan produk-produk melalui rekomen kawan-kawan atau saudara mara. Haa... nak lagi meyakinkan, taruk laa nama Bio ke .... Magnetic ke ...... Tok Guru ke .... Aura ke ... orang melayu memang sejak azalinya memang cepat percaya benda-benda tradisional karut marut ni. Jual laa Gelang Besi Magnet. ke... Loket dari Batu Gunung Berapi laa.... Air Beroksigen Tinggi laa ... Air Magnet ke Air Bateri ke.... apa-apa pun boleh asalkan selitkan testimoni orang itu orang ini. Nak lagi senang orang percaya, sebutkan kemujarabannya telah dirasai oleh sanak saudara kita sendiri ataupun artis selebriti mana-mana. Haaa orang melayu gerenti percaya punya. Sanggup keluar duit pelaburan ASN RM2,100.00 sebab nakkan jugak manfaat Water Filter Bio-Aura ni. 

Siapa Yang Untung - Siapa Yang Rugi
Dalam MLM ni bila promoter nak dapat komisyen tinggi punya pasal, seribu tipu seribu bohong pun dia sanggup asalkan produk laku terjual dapat komisyen tinggi. Orang melayu jugak yang sanggup tipu orang melayu. Orang cina nak tipu sesama cina pun tak sampai hati. Orang melayu bila dengar aje petikan nas-nas atau hadis, ayatkan lagi sikit dengan Insyaallah ... berkat Allah, bla... bla... memang terus cair laa. Berapa ramaipun orang kita yang dah jadi jutawan Hai-O ni, ramai lagi laa orang kita yang dah kena tipu setiap seorang RM1,850.00 (harga beli RM2,100.00 - nilai sebenar produk RM250.00-RM300.00). Water Filter Bio Aura hanyalah water filter yang menjamin kebersihan air untuk pelbagai kegunaan tapi bukanlah mesin penapis seribu rahmat yang kononnya boleh mencegah anda dari dijangkiti penyakit-penyakit seperti Artritis, Pedih hulu hati, Keletihan yang kronik, Masalah penghadaman, Kekejangan kaki dan lain-lain lagi tu. Kalau nak dikira macam tu seribu lebih baik pergi minum air perigi Zam-Zam yang terbukti banyak mengandungi mineral dan nilai PH Alkalinya yang stabil. Ramai yang tidak faham-faham konsep pemasaran MLM Hai-O ni. Secara ringkasnya contoh perkiraan (sistem agihan kadar keuntungan berbeza-beza mengikut kumpulan pemasaran tertentu) busines Hai-O ni seperti di bawah.

1. Saudara masuk jadi Usahawan Hai-O kena bayar RM21,000.00. Selepas itu diberi bonus pendahuluan RM3,000.00 (sebenarnya dipulangkan kembali duit Saudara tadi ~ taktik lazim seperti dalam mana-mana Skim Ponzi atau Skim Cepat Kaya tu la juga). 

2. Saudara diberi 10 x Water Filter Bio Aura (kononnya setiap satu produk bernilai RM2,100.00 sepertimana yang tertera pada kotak produk - so kira-kira produk yang Saudara dapat tu kesemuanya berharga RM2,100.00). Hakikat sebenarnya 10 x RM300.00 iaitu kesemua produk hanya bernilai RM3,000.00 sahaja. 

3. Saudara perlu jual 10 x produk tersebut dengan nilai RM2,100.00 untuk dapatkan kembali pelaburan Saudara sebanyak RM21,000.00. Saudara kena yakinkan pembeli yang produk tersebut sememangnya berbaloi dibeli dengan harga RM2,100.00 (jangan sesekali beritahu yang nilai sebenar produk hanyalah RM300.00).

4. Andai kata dalam tempoh 2 bulan sahaja Saudara telah dapat menjual kesemua 10 x produk Water Filter Bio Aura tersebut Saudara akan dapat balik pelaburan asal RM21,000.00. Maka dalam tempoh 2 bulan sahaja Saudara telah berjaya menjaya pendapatan tambahan sebanyak RM3,000.00 (bonus pendahuluan) dari bisnes Hai-O. 

5. Rumusan perjalanan aktivitinya seperti di bawah; 

Modal Perniagaan RM21,000.00 = RM21,000.00
- RM3,000.00 (bonus pendahuluan untuk Saudara) = RM18,000.00
- RM3,000.00 (harga produk RM300.00 x 10 unit) = RM15,000.00 

6. Kemanakah baki RM15,000.00 keuntungan tersebut perginya? Saudara hanya berperanan sebagai jurujual Water Filter. Saudara berjaya menjual 10 x Water Filter maka Saudara layak dapat upah RM3,000.00 (awal-awal lagi Saudara dah dapat). Kalau Saudara gagal menjual 5 x produk tersebut maka Saudara tanggung laa kerugiannya iaitu RM2,100.00 x 5 produk (Stok tidak laku dengan kos RM10,500.00). Pastikan Saudara dapat jual kesemuanya kalau tidak mahu rugi. Stok-stok produk yang tidak laku tidak boleh dipulangkan semula kepada Hai-O untuk dapatkan pulangan wang. Kalau Saudara ingin menggandakan pendapatan yang Saudara telah dapat sebanyak RM3,000.00 dalam tempoh 2 bulan tadi, haaa Saudara beli lagi 10 x produk dengan harga RM21,000.00 macam yang Saudara telah lakukan. Setiap RM21,000.00 yang Saudara laburkan Saudara akan dapat keuntungan RM3,000.00. Lebih kurang macam Saudara jadi jurujual yang jual produk kat kaki lima, setiap satu produk terjual Saudara dapat RM300.00. 

7. Saudara hanya untung RM3,000.00 tetapi kemanakah perginya baki RM15,000.00 keuntungan tersebut? Syarikat Hai-O meraih keuntungan RM1,500.00 bagi setiap 1 produk yang terjual? Sebenarnya tidak sebegitu. Syarikat Hai-O cuma meraih keuntungan sebanyak RM500.00 sahaja untuk setiap satu produk yang terjual. Selebihnya adalah habuan kepada para Usahawan Hai-O (Upline-Upline) yang di bawah mereka Saudara bernaung. Contoh agihan keuntungan MLM bagi pelaburan sebanyak RM21,000.00 adalah seperti di bawah:

Syarikat Hai-O ~ Untung Bersih RM5,000.00 (*RM500 x 10 produk)
(RM8,000.00 ditolak kos produk # RM300.00 x 10 = RM3,000.00)
Si Polan Upline A ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk) 
Si Polan Upline B ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk) 
Si Polan Upline C ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk)
Si Polan Upline D ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk)
Si Polan Upline E ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk)
Saudara ~ Komisyen Jualan RM3,000.00 (*RM300.00 x 10 produk)

MANGSA 1 (M1) [ M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9, M10] 
Bayar RM2,100.00
Dapat produk # RM300.00
Kena Tipu RM1,800.00
(lihat * agihan hasil tipuan)

8. Andainya Saudara masih tidak mensyukuri rezeki yang telah Saudara terima... Saudara hendakkan lebih keuntungan tanpa perlu penat menjaja produk, kering air liur hanya nak dapatkan komisyen RM3,000.00 .... Saudara boleh tetapi dengan syarat kenalah mendapatkan prospek atau Down-line yang sanggup melaburkan RM21,000.00 untuk menjalankan bisnes jualan sepertimana yang Saudara telah laksanakan (untuk keuntungan rakan-rakan Upline). Bayangkan Saudara sudah berada di kedudukan Si Polan Upline E dan Saudara telah berjaya mendapatkan 10 x Downline. RM2,000.00 x 10 Downline sahaja Saudara telah menjana komisyen sebanyak RM10,000.00. Haaa ini lagi senang berbanding dengan setakat jadi jurujual yang kering air liur tapi dapat komisyen setakat RM3,000.00 aje. Cubalah Saudara bayangkan jika Saudara berjaya merekrutkan ramai Downline di bawah naungan Saudara. Saudara di kedudukan Si Polan Upline E dapat RM10,000.00 (mungkin dalam tempoh 1~2 bulan sahaja tu), kalau pada masa tu Saudara berada di kedudukan Si Polan Upline D pula mungkin dapat komisyen mencecah RM100,000.00 (mungkin dalam tempoh 1~2 bulan sahaja tu). Tidakkah LUMAYAN namanya tu?

Siapa Tipu Siapa
Ada akal ke Usahawan Hai-O ni suruh orang minum air paip tanpa dimasak terlebih dahulu. Ingat kuman bakteria dalam air tu besar sebesar telur kutu ke yang boleh ditapis-ditapis. Pembohong betul. Ataupun memang agenda Hai-O supaya orang ramai nanti dapat pelbagai macam penyakit... ada peluang jual ubat penawar lain pula. Tapi ada juga orang yang percaya cakap orang Hai-O ni. Nak buat macam mana, kecik-kecik dulu belajar Biologi tak habis. Apa yang `Doktor Hai-O' beritahu semuanya diterima bulat-bulat. Insyallah ..... kalau dapat sakit demam juga selepas itu, sesungguhnya semuanya dugaan dari Tuhan. Segala kejadian adalah kehendakNya juga kita diwajibkan berusaha, pakai produk Hai-O ni kira sebahagian dari usaha kita la. Semoga dimakbulkan segala doa dan diberkati segala usaha yang dimulakan dengan Bismillahirrahmanirahim.

Siapakah yang kena tipu ? Jawapannya ialah mereka yang membeli produk bernilai RM300.00 dengan harga yang telah dimarked up RM2,100.00. Terpedaya, teraniaya dan tertipu menyangkakan produk yang dibeli mempunyai seribu azimat. 

Siapakah yang menipu ? Jawapannya ialah mereka yang menjual produk bernilai RM300.00 dengan harga yang telah dimarked up RM2,100.00. Mempedaya, menganiaya dan menipu mangsa supaya yakin produk yang dijual mempunyai seribu azimat. Tiada yang bercakap benar bahawa sesungguhnya dari jumlah RM2,100.00 yang dibayar itu RM300.00 untuk produk dan selebihnya RM1,800.00 adalah sedekah komisyen Up-Line.

Siapa yang untung ? Mereka yang bergelar Up-Line dan mempunyai pengikut Down Line yang ramai. Lagi banyak Down-line yang menjalankan kerja menipu orang, lebih banyak Water Filter Bio-Aura terjual maka lebih lebatlah income komisyen masuk dalam poket.

Siapa yang rugi ? Mereka yang bergelar Down Line yang menanggung dosa menipu orang ramai dengan hikayat Water Filter Bio-Aura yang mempunyai seribu satu azimat. Penat menipu untuk menjual 1 produk tapi komisyen yang dapat hanyalah RM300.00 tetapi Up-line yang di atas goyang kaki aje dapat habuan RM1,500.00 selebihnya. Mereka yang tidak berjaya menjual 10 x produk tersebut dengan harga RM2,100.00 terpaksalah menanggung kerugian pelaburan mereka sebanyak RM21,000.00. 

*sekadar sebagai peringatan. tiada kena mengena dgn sesiapa yg masih hidup atau yang telah meninggal dunia.... Salam Ukhuwah.





258 comments:

1 – 200 of 258   Newer›   Newest»
Muhammad Afifi said...

nk jd 1st!!!

Muhammad Afifi said...

haha yeah! ok nk sambung baca hehe

Muhammad Afifi said...

dr grad ftpd universiti gorgon kot...

cek chun said...

For this reason, muka pengamal bloodyful kembali bercahaya, kunun FIR di bekap oleh doktor, aku nak tengok muka depa lepas ni pula. Ada glow ke gloomy.

YuS said...

tak abis2 laa isue korset yg disuntik kat jepun kononnye....tapi selama 7thn duduk kt jepun tk pernah lak jumpa korset nih...mcmmane lak suntik je kt jepun...tp org jepin sendiri pon tkgune....arieenaiiiiii...gilosss betul laaa nk jual korset tu tkyahlaa merapu meraban sgt...kalu pakai korset tp mkn pelahap lebey kureng sama dgn "BUTA" tade maknanye pakai.....ishhh tk paham sungguh.....

beautiful berry said...

haha top 10 ..mcm x percaye jer..nice job mr. aidid

Rose said...

Woot! Woot! Da doctor is in da house! Nak satu corset, doc, nak body cam Pippa Middleton..

ejump said...

Yea... Kono jugak dokter-dokter yg perasan cantik tu! (Tapi masing2 nampak 'straight' je bentuk badan tu)... Sah2 menipu. Good one Bro. Aidid!

@Muhammad Afifi
Gorgon tu nama FB aku lah...:) Aku guna sebab teringat nama raksasa yg Ultraman lawan masa zaman dulu-dulu. Kena cari nama lainlah nampaknya!

P/S: where's my Miss Laila?? Ohh...

Fiffy said...

Kahkahkah! Indeed! Dulu aku still fikir apakejadahnya FIR ni ada kaitan dengan darah n apa2 lancau pulak nih?


Lepasni aku nak letak selulit aku kat dalam FTIR Spectrometer kt dalam lab fakulti aku. mana tau selulit leh ilang. wakakaka

karl said...

kesian doktor2 yg keje kat gov hosp - keja kdg2 smpai lebih 24 hours, dengan kes yg macam2 jenis, pelik2 - pastu ade pulak org buat spoil nama profession nih.

huh.

pendekar laut said...

doktor penipu nih...astaghfirullah......

admin said...

"Call/text/whatsapp:
+447838868492"
panjangnya no tepon dia...dok tang mana ni?

Shaharin said...

pendedahan yg menarik mr. aidid....teruskan usaha murni anda mendedahkan penipuan MLM ni. semoga org melayu cepat sedar....

Muhammad Afifi said...

@ejump
hihi mane aku tau..^_^ ko ke founder unibersiti tu? kih3

sensible said...

good one. Saya didatangi sepasang doktor (suami & isteri) promote PB ni. Malas nak cakap orang mata duitan. Ini boleh report supaya tarik lesen? hahahahah

ak47suk1 said...

ada jugak ke mangkuk hayun yg percaya corset murah tu ada FIR. hak3.

Aidid Mu'addib said...

Sensible...
Ko didatangi sepasang doktor? Dari depan ke dari belakang? Kiri ke kanan? kuang kuang kuang.... hahaha!
Anyway... Mmg useless betul doktornya kalau gitu... aku pun takleh nak faham kenapa jugak la nak jual benda merapu corset kejadah ni. Dgn ilmu yg dah ada tinggi2 sebegitu, tak kan tak nampak scam Hai-O ni? Tak kan tak faham etika perubatan pulak tu? Pathetic btol laaa...

cek chun said...

lela oh lela lelaa.. mana mu lelaaa..
hakhakhak..
sian ke ijam tu. lama dah merindu

ejump said...

@muhammad afifi
Sy kalau ada unibersiti yg macam awk cakap tu, dah lama sy sendiri resigned & tutupkan.! Buat menyusahkan shj. Tp masa tu awk dah kena panggil sy dng. awalan "Prof Ejump Gorgon" :)

@cek chun
Benar Pn. Cek Chun, lama benar sy tertunggu-tunggu akan hadir nya 'Miss Laila' sy yg sorang ni! Dah puas sy jamming lagu dr Eric Clapton (Layla), tp tak juga 'Miss Laila' sy tiba.

shan said...

memalukan sj dr.shahida ni... mencemarkan kerja doktor ja... tak fham btul... good job bro :D

cek chun said...

ohh incik ijam
u were jamming d wrong song.
she more prefer the hindustan version one. try greng-greng dengan gitar. kompom malam ni jugak dia timbul..
percayalah cakap 'puan'cek chun ni..

errr.. unless ur voice sound like mark knopfler.. lagi cepat dia mai

Ezi Kefli said...

sad to say, that's from my schoolmate's blog.. a really smart girl actually..

kpd sesape yg xde hobi lg, google je premium beautiful.. berlambak blog from the corset sales people.. eh businesswomen.. i find it entertaining bc hadis2 rasul yg disulami dgn cerite brg2 mewah yg diorg beli..

haih.. ape nak jadi~

izzNatta said...

Hai... ultraman laser corset made in Japan lagi...

When moneymaking overcome judgement... anything goes... anything...

Memalukan jurusan kedoktoran... haih

ejump said...

@cek chun
Hindustan??... Kalau nyanyi lagu cam MGR or Rajnikhand ok tak?? Boleh ke lentok 'Miss Laila' sy tu..?:)

Err... Suara sy cam badul... Leleh tak Miss Laila kalau dengar?:)

P/S: tak nak panggil dah cek chun dng. Puan... Dia bagi tanda '..' Td.

ikhsan said...

damn like this post.heh.~

Tulang said...

apa lar budak ni...buat malu jer...dah ler cedok orang lain punyer article...

Nak kelentong orang kampung boleh ler..tapi ni letak kat web. Tak rasa malu ker...

Wahai kawan2 seangkatan...jgn lar gunakan title untuk menipu orang...issshhhh...malu...malu...

kuc1n993m0k said...

Ini lancau punya doctor !! Ptuih

sanitarfeldscher said...

Ok, nampaknya sampai sekarang dia x jawab pasal FIR dan immune system. Hmm.

Sibuk mencari orang le tu.

Farhan said...

satu lg group hai-o jual pb... http://salhazain.com/blog/

penah dtg umah aku....citer psl kehebatan PB..... dr kul 9.00 am smpai kul 12 mlm bg explanation... dah bg hint, nguap2 pnwat x reti jerkk.. haram tul.... dtg 3 orng pompuan,mmg cun melecun... hahah, tp jual produk cikai.......

WV : PRONS (PORNStar???)

Aspire said...

Dah start cari mangsa tru facebook dah.....

http://nratiqahleman.blogspot.com/2011/04/note-from-doctoruser-of-premium.html

raptorarena said...

akhirnya soalan saya tentang FIR di post yang sudah terjawab kini~

Aspire said...

Kalau setakat copy paste tu, apa apa fakta pun buleh letak. Diorang ni aku tak tahu la. Macam macam cara nak cepat kaya.

Penuh penipuan FIR. http://bangalorebeautytalk.blogspot.com/

GILA!!!

Rose said...

Kehkehkeh..ramai gak geng2 dok tanya soklan maut kat blog PB. Sure terkezut member...lagi terkezut bila tau dah masuk hall of shame..Mana Doc Azwan nie?

azwan said...

Yup2..I am here. Ngape Rose, nak aku masuk gak ke? keh keh keh..Itu aku rase UD44, takpun UD48 kalau dah tua sket. Pharmacist pun ada..aiyo! ni memang boleh buat team ni. UD44 gaji rm5k lebey masuk oncall.

Tak mengejutkan pun. Mase zaman student dulu2 mane ade made budak medical school ni involve dalam business related activity. 98% of them book worm. street worm jauh sekali.

Aku ade post satu comment kat blog lain2..sesape budak hingus termasuk doktor2 hingus yg sibuk nak buat bisnes, elok la bace nih (tuan blog, mohon share. ko tak bagi aku paste, aku nak paste gak):

Kita amik contoh Rose la yek. dia ni nak sgt2 buat bisnes. 1st skali, dia mesti tau ape yg dia minat. mula2 dia tak sure, lama2 bila dia kenal diri dia, baru dia perasan actually dia memang minat buat kek. kek yg dia paling pandai buat kek coklat. then dia decide, "aku nak bukak bisnes kek coklat, lagi 10 tahun aku nak ada 20 cawangan kek coklat". then the journey begins. Rose buat dulu kek kat rumah, buat berulang2 kali sampai 50 kali, utk dapat resipi yg paling sedap dan perfect. utk tau yg paling sedap, dia test kat mak bapak, adik beradik dan kwn rapat. dia tulis dan ingat betol2 resepi ni. ok, dia nak kick start dah. tapi dia perlu modal. modal dapat dari adik beradik dan mak bapak, jumlah rm5000. cukupler utk mula dari rumah.

then dia mula buat pre-marketing. buat kek, potong kecik2, bagi free kat kawan2, sedare dan jiran2. lepas test, semua masyukkk.. mula start tempah kek coklat dari Rose. dalam 6 bulan, jualan meningkat. modal dah balik. dia taknak bazir modal tu, di guna modal tu untuk pergi kelas membuat kek untuk belajar lagi 5 resepi lain. lebihan modal dia guna untuk sewa lot kat shopping center. skang dah ada 5 jenis kek kat outlet di shopping center. customer datang pergi, jualan lebih kurang sama, tak naik2. dia baiki lagi kesedapan resepi 5 kek tu. satu hari teringin nak pergi tengok rancangan memasak chef wan, yg mana si Rose ni mmg dah respek lame dah. lepas rancangan memasak tu, dia beranikan diri jumpa chef wan, dia cakap.."chef, saya mohon chef jadi mentor peribadi saya, saya nak berguru utk berjaya macam chef wan". tak sangka2, chef wan setuju. skill memasak Rose sejak tu meningkat naik mendadak. tanpa kenal penat, berkat usaha, jualan dah meningkat naik, dia dah boleh tambah bilangan pekerja. kadang2 tak menang tangan nak layan. income dah rm4000 sebulan, not bad! then dia duduk rumah, pikir2....takkan aku selamanya nak sibuk kat outlet tu? aku mesti nak rilek kat rumah, layan family, pada masa yg sama bisnes aku berjalan dan makin maju? jadi Rose decide nak buat franchise outlet kek coklat. dia pegi SME Bank, pergi jumpa Persatuan Franchise, jumpa org2 yg dah lama buat franchise. dia belajar dan belajar. dia jugak simpan track record first outlet dia yg bagus. dia belajar baca financial statement. dia buat satu sistem yg mana org lain boleh run bisnes dia walaupun dia takde kat situ. dia buat try and error kat satu shopping complex lain, last2 outlet baru tu pun berjalan lancar. skang dah ada 2 outlet yg ada good track record, Rose dah berani jumpa SME Bank utk mohon loan. utk mohon loan, dia belajar buat bisnes plan, dia jugak hire interior designer dan arkitek utk buat design outlet dia yg baru, supaya leh create branding yg bagus. SME bank bagi loan 1 juta. dia bukak lagi 3 outlet baru, semua org lain run. dia hanya monitor, meeting seminggu 2 kali. dia sekarang dapat pasif income, kerja 4 jam seminggu. income leh cecah 40ribu sebulan. staff2 dia pun seronok walaupun ada yg bertukar kerja. skang dia dah ada 5 outlets, semuanya menjadi, berkat usaha dia sendiri. dia masih ingat dulu nak start pun modal 5,000 pun. takde ape yg mustahil. 10 tahun berlalu, dia dah ada 20 cawangan. hebat, income 100 ribu sebulan. tiap dua tahun bawak family, staff dan sedara pegi umrah. banyak sumbang kat anak yatim. hidup dia berkat.

Moral: Jauhi MLM. Mindset camni doktor pun takde. So memang tak terkejut badigol atas tu join.

Rose said...

Kehkehkeh...patut la tersedak2 dalam train...dah la skejap ada line, kejap xde...Fun, bangganya jadi contoh psl buat business kek yg berjaya...Chun, ko jgn jeles..

Rose said...

Alamak, dah x leh masuk blog PB tu la...Kena invited only.. Hahaha, tak terjawab la soklan ai pasal peer reviewed papers that support the claims that FIR can burn fat...

aspirin said...

ye la, tadi boleh masuk. skrg tak boleh. grad USM minah tu.

Zaquan Adha said...

Tak cun la awek 3 ekor nie... Tu sbb wat MLM

mlanau said...

suka betul buat kerja takda pekdah, claim on call doktor sampai 20 ribu pun tak cukup lagi ka? ntah2 dia ne jenis doktor tangan ketar2 check pesakit. huhuhuhuhuhu, memalukan reputasi doktor2 yang berkhidmat utk kesihatan manusia ja.

Tahniah bro Aidid, memang perjuangan yang sangat2 dijiwai oleh segenap warga yang prihatin, aku support bro 100%.

blogger addict said...

rata2 bangsa #$%$#@ kat pengurusan tertinggi...org melayu gak yg tongang langang putus kwn kat bawah...ermmmm

Mint said...

wowo...aku nk sepuluh corset ni.biar pinggang aku seramping kerengga.ewah...
yo lah tu,udah2 le menipu org melayu.feel deeply ashamed bile ade org melayu sanggup tipu sesame kaum/agama sbb duit.maybe having too much of money or yearning for more money can really turn people to become a hideous monster.

phreak_scooter said...

Aku ingat nak kasi kucing jiran aku pakai corset ni la, buleh tak .. advance technology nih, siap ada doktor kaki Hai-O recommended lagi .. lulusan mana nih? hahahahhaha

cek chun said...

Kehkehkeh..
Patut tersedak gak sambil tido. Tak jeles aihhh :p Bleh buat pembakar semangat tu ayat-ayat wan

Neotoxin said...

che' dah ni dah kawen ke belom?

farid said...

bro aidid
cube check ape yg dia tulis kat blog dia tuh... dia ader letak comment kononnyer ade terbukti secara clinical FIR nie...

Sharil said...

Napa dia kata benda corset FIR ni leh kurunkan badan bagai tapi yang paling kiri tu macam horizontally challenged je? or doktor2 panggil obesity. FIR tu tak jalan ke cik oi??? lagi satu pasal statement dia claim leh cause resolution of inflamatory infiltrates???? tak pernah pulak prof2 kat clinic rheumato HUKM aku tgk prescribed benda nih kat patient ada arthritis kot.. mana grad ini loktor la?

sero said...

three stooges ni pun mcm belon2 je... diorg pun tak pakai bengkung bloodyfool ni, crap la org2 mcm ni... kalau approach aku tengah ngeteh kat city-garden mmg aku sumpah seranah je diorg ni

Sharil said...

salam sharil, u know wut when last time my friend told me PB can helps relief my period pain, i just laughed..yerla, mcm2 cara wafa cube, mcm2 ubat doc bg tp cmtuh gak until one time i decided to wear it n of course wafa belilakn..kalo tipu dosa lak kan tp after 16yrs, the pain was gone..nk citer lebih ms tuh tk reti sbb msih terpk2 mcm mn ek bole cure..

to explain it scientifically, mmg wafa tk expert but there is one USA clinical study found tht hyperthermia or heat therapy helps to reduce pain, inflammation and edema by acting on nerve endings as well as encouraging production of endorphins, which act as natural analgesics.

and there is one book by Dr. Sasaki Kyuo, M.D. 'The Scientific Basis and Therapeutic Benefits of Far Infrared Ray Therapy'..maybe u find the answer more in this book k..kalo dpt info share with me..

ohhh farihah ni sharil tk knal diyekn..she has a very major prob with her health..n she is much2 slimmer than before..not bcoz of her dieting but her internal prob tht makes her like before but now her health is getting improved..
May 4, 2011 6:09 PM

bodoh sey minah nih.. aku mintak anti inflamatory punya explanation dia kasi aku analgesic punya citer pulak.. mak aih. ingat jawapan nak kene tu aku leh terima ar? give me one best answer women. dia ingat aku tak khatam ker sherwood ngan ganong masa 1st year dulu.

wadefak said...

aku mengalu²kan kedatangan aku kat sini,, watda stupid fuck???!! naseb bek doktor cap ayam biol palehotak tu dah keno cekmet ngan dokter gak...
aku rasa bangga pasal ade gak doktor yg pertikai mende haiotaik nih... yeeehahhaaaaa... cekmet! cekmet! cekmet!

Sharil said...

wajihahwafa said...

sharil, sharil..yang penting..NOTHING CAN BEAT TESTIMONIAL!!kalau nk debate sampai kiamat pun tak habis..tapi papepun our product dh diiktiraf superbrand,diiktiraf oleh chiropractic asso. and dapat brand award, superbrand dr malaysia and beribu testimonial positive dr pengguna yang konsisten..if i say yes pon u say no if i say no pon u say yes..

ilmu sgt luas, mari kita mengkaji lebih mndlm k..

btw i m a nutrionist bkn doc :)
May 4, 2011 6:35 PM

giler bangsat ar.. dia delete komen aku pastu terus dia letak nih.. hanjing betul..

baru citer pasal physiology dh check mate!!

kuku said...

0k
mereka semua tu 1 matrik ngn sy kat sepang dulu
yg farihah tu dulu bkn amek course fizikal tp camne plak bley jadik engineer???(curious...)
che' da tu antara t0p student gak la..die yg salu dapat p0inter paling tinggi..tp....ermmm..xsangka plak die bley jadi camni..malu jek..
yg dewi tu pun kire t0p n glamer jugakla time kat matrik dulu...
dan sekarang, sy xsangka plak mereka berdua glamer sampai termasuk kat bl0g aidid neh...huhuh

madknownz said...

Sharil : teruskan lagi usaha mengantolkan dia...hahaa..backup kawan dia yg gemok tu pulak katanya kawan dia ade sakit yg terok...haha kelako kelako...

Nizam said...

masih ramai lagi melayu yg bebal cari jalan mudah nak kaya!oi skali pon berjaya lu fikir la berkat ke tidak benda tu!gua hangin btol bila ada 1org MLMers sound gua kerja makan gaji ni MLM jugak.WTF btollah!singkat btol pemikiran dia

RudyShahrin said...

LORH...

bleh plak minah tuh delete komen org kat blog tuh, tak transparent langsung..aper da...nampak sgt minah nih syok sendiri...

.NOTHING CAN BEAT TESTIMONIAL!!

giler aper? doc nih mmg quack la..kalau nak bergantung pada testimonial aje, mau nak terbalik dunia nih...

raptorarena said...

tiba2 bunyik pasal TOURMALINE..sebelum ni dalam mana2 PB tak jumpa pulak ini barang..

betul ke TOURMALINE ni boleh disulam bersama sama dgn fabrik dan membekalkan ion kemudian hasilkan FIR..?

aduh..mana nak carik info pasal kaitan TOurmaline dan FIR ni..

Rose said...

What she just did was listed out papers on FIR. What she should do is listed out peer reviewed papers about the benefits of using THE CORSET.

Teringat lak cam cerita produk Transfer Factor yang dok bermati-matian bagi papers on the transfer factor molecules, which is totally different!

She's not the doctor anyway. A nutritionist. She should consult the doctor, I think, to be more credible. I have commented there, just waiting for approval...hehehe..

Zuhairi said...

tourmaline mmg dh ade lame tuan2...ade gune utk heating element...cthnye hair straightener...TAPI, mesti ade source of energy i.e electricity ka apa...aku pelik 1 jek...kot dh bley sulam2 tuh....pastuh xde source of energy, mcm mane berfungsi ek?

kalo korg tgk ade blog sorg nih pon same jgk hanishaizi.com....claim dpt ratus ribu bln2...pki korset tuh jgk..tp bdn mcm anak gajah jgk aku tgk....tp besela...nnti die spin plak kate pki utk elak senggugut la ape la....donia2

mohdfuad said...

apa ke sakit "doktor" pompuan nih???

Feekey said...

menipuuuuuuuuuuu je keje, iskk iskk, dah sah sah lah nak kurus kene makan bende yang betul, kene excercize, setakat pakai bende nie, melantak macam beruang ape ke hal ... iskk iskk ape nak jadi lah bebudak zaman sekarang nie...

hyelbaine said...

"Infrared therapies have proved to be beneficial for the cardiovascular training effects for the people who are unable exert themselves".

Bodoh piang punyer dokter. If you cannot exercise due to impact/contact related issues, there's swimming you b***h (unless females pun wanker?). With the amount you pay for one corset, you can swim for 10 years at selected pools in Malaysia every single day.

Cannot exert due to stamina takder and takut lepas dalam swimming pool? Go cycling. With the price of 1 corset you can buy a bike for your entire family

Cik Dokter, maybe you might want to look into your own life why you can't 'exert' when exercising. Then maybe you'll know why your BMI is skewed that way.


@Azwan,

"dia belajar baca financial statement.....ia belajar buat bisnes plan..."

The most important keyword here is belajar and to learn one must also read. Iqra'. Tapi kalau dah malas and bodoh piang tuh nak buat mcm mana. But how can a dokter be lazy to read boggles my mind.

sinach zawawi said...

babi ko dr syida. penat wife aku keje siang malam pusing ward, ko senang2 je malukan profesion doktor. babi kau. sbb ko la org mesia xprefer doctor hospital kerajaan. aku yakin ko keje hosp gomen. sbb org cukup duit xde terdesak masuk MLM lancau ni.

lalacici said...

NOTHING CAN BEAT TESTIMONIAL..

bila tengok ayat ni aku takde mood nak komen panjang2..this is how people gain knowledge, elok sangat la tu..nak tahu ubat ape bagus tuk pening?? jangan jumpa doktor, tanya je pak mat rumah sebelah ubat ape bagus tuk dia..nak tahu ubat ape bagus tuk sakit tekak?? takyah g klinik, tanya je kak timah jual kuih tu, pastu bengkak 1 badan..rupanya kak timah makan antibiotik ade pencilin, dio ni alergic pencilin..huhuhu..

tuk "doktor" tu, 1 je aku nak cakap..FUCK OFF & GO TO HELL!!!!!!

Ummu Amisya said...

Haiyaa...duktur ini macam pon ada ka? duit punya pasal...

Johey Oak said...

Mak aihh...ade 50 org management. Konon2 kompeni besar la tu...

Macam mana diorg ni boleh berjaya jual produk korset ni kat org melayu. Ye la yang boleh cakap melayu dgn lancar tu entah brape kerat je. Yang peliknya xde org cina ke yang jual corset ni? Kalau tengok senarai blog yang ada kaitan ngan corset ni semuanya blog orang melayu (dah cuba selak 2-3 halaman google tapi xjumpe blog kaum lain). Kaum lain xreti wat blog ke? Nak kate Hai-O ni sayang org melayu tak boleh jugak sebab dari 50 org management tu ade sorg je melayu. Nampak sangat kaum melayu ni jadi periuk nasik kepada pengamal2 MLM. Bukan nak racist tapi ini kes penipuan kepada kaum melayu, kene la sedarkan orang melayu yang terleka.

ps: xyah beli korset mahal tu, buat barut/benkung sendiri je...kalau nak far infrared, pagi2 ms matahari terbit tu korg berjemur/jogging lagi sihat, dapat vitamin d lagi...

Daddy Ziyyad said...

Entry kau ni terbaik.

Aku sendiri medical doctor, dan aku muntah hijau bila tengok ada doktor yg buat MLM, sanggup ketepikan ilmu semata mata nak pakai BMW(kononnya), ataupun memang nasib baik lulus jadi doctor! ~haha

Aku sendiri dalam misi menyedarkan bangsa Melayu tentang mitos2 perubatan yg dipegang oleh nenek moyang sejak dulu kala lagi..

sme1013jb said...

Mari belajar Berfikir Secara Kritikal

Ayat "NOTHING CAN BEAT TESTIMONIAL.." ialah satu ayat yang subjective, kerana testimonial yang dibuat itu adalah berdasarkan sesuatu yang subjective.
Bagaimana nak menjadikan sesuatu yang subjective menjadi objective? Dengan mengadakan satu rujukan absolute.

Contoh: Rumah saya lebih besar dari rumah Dr Shida (subjective, tiada ukuran/bandingan absolute, cuma relative).

Rumah saya keluasannya ialah 2000 kaki persegi manakala rumah Dr Shida cuma 800 kaki persegi (objective, ada bandigan iaitu dari ukuran luas rumah).

Jadi, bila orang kata, ubat ini bagus kerana kencing manis saya dah baik (very subjective, apa maksud baik?). Kalau objective, ubat ini baik sebab kandungan gula dalam urine saya dah turun dari 100 ke 20 (sebagai contoh, maaf saya tak tahu apa unitnya).

Saya ingatkan jurutera diajar untuk berfikir secara kritikal, tapi malangnya jurutera PB corset ini tidak dapat berfikir dengan kritikal dan menggunakan ilmu matematik dan fizik yang diajar semasa di universiti dulu.

Johey Oak said...

Aku selalu cek remote tv pakai kamera hp aku. Bagi yang belum tahu, kebanyakan remote peralatan elektrik menggunakan 'near infrared'. On kan je kamera hp/kamera digital tu, just tala hujung remote tu ke kamera dan tekan ape2 'button' kat remote, korg akan nampak bende macam 'LED' tu menyala. 'Near infrared' ni menghampiri sifat cahaya. 'Far infrared' pula hampir kepada sifat haba. Jadi sepatutnya korset tu sentiasa panas/hangat walaupun korg tak memakainya, walaupun dalam bilik yang ada 'air-cond'. Tak pasti kamera digital boleh nampak 'far infrared' ke tak. Tapi aku memang tak boleh imagine macam mane sesuatu bende boleh menghasilkan 'far infrared' secara natural tanpa bekalan kuasa atau bahan bakar.

Life Learner said...

komen aku ada kat blog aidid...wahahaha....tp dkt blog minah tu kena delete..apa pasal dia delete???ada tipu orang kaa?? kalo betul dia tarak tipu orang, bg je explanation mcm yg aku minta tu..tp..apa ada hal..yg penting, comment aku ada kt blog aidid..hahahahhaaha...

Rose said...

Komen ai kat blog PB smlm pun kena delete, padahal sopan je ai tanya. Ai tanya soalan kedua lak (still tunggu approval), dan nak share soalan/komen tu kat sini:

"Thanks for the journals, I will read them later and share with you my thoughts on that. Meanwhile, it does seems that FIR has some beneficial properties. Now, can you show me papers that showed the corset PB has the same beneficial properties, and what papers have been published to prove the efficacy of the corset. In addition, please prove to us that the corset can emit FIR energy.

Because what you are doing now is no better than me selling pills of extracts of plants that are known to have beneficial properties and claiming that the pills contain all the bioactivities that have been published in peer reviewed journals. Contoh la, and this is based on my personal experience: A friend of mine opened a business selling herbal supplement that she made on her own. It's not difficult, just collect the specific plants, dry them, grind and put in a capsule. Anyway, when people asked her for herbal remedy for asthma/cancer/gout etc she looked up the Internet for plants that have been proven in journals to have that properties, collect the plants, and process them and sell them for RM30 a bottle. She also listed out all the benefits of the plants to market her products.

Do you think that is ok? It's not. Because although the plant has been reported in peer reviewed journals to have certain bioactivities, she needs to have Good Manufacturing Practise, certain conditions to grow/pick the plants, know the % of the active components of the extracts, and of course the toxicity study. What she should do is to test HER products before she can claim safety and efficacy.

Same goes for the corset. Because all you have shown now is the FIR studies, but what you should have shown are the studies of the efficacy of the corset itself. Hope you have them. Please share, ya? Cheers!"

Harap dia jawab lah soalan ai...

Materials Corrosion said...

OMG, what can I say. Sedih sungguh bangsaku. Sungguh mudah kene kelentong. Kalau betul dia tu dr yg diiktiraf, buat perabih duit pembayar cukai je buat belanja dia gi med school, alih2, buat kerja satu sen tadak guna pegi kelentong orang. I am so sad for this country. Camane dia pass med school pun tak tau. Nie mesti malaun pengikut sorg lagi nie yang satu sen tadak guna dok pegi kelentong orang melayu yang lain... ohh, please. We have to put a full stop for this one. http://www.hanishaizi.com/

raptorarena said...

@Rrose..

dia dah block everything..DENIAL SYNDROME lah tu..dah tak boleh diselamatkan dah..maybe sekarang dia sedang menangis sambil mengadu kat Leader..

pity that doctor..support penat2 daripada kecik, dah besar nyusahkan orang..

Zuhairi said...

Johey Oak said...
"Tapi aku memang tak boleh imagine macam mane sesuatu bende boleh menghasilkan 'far infrared' secara natural tanpa bekalan kuasa atau bahan bakar"

yes, my point exactly. byk kali dh tanye org jual nih, tp still xde answer...asyik dok bg link jek...bdk skola pon bley wat

kerazee.hisham said...

Korset ni gune tenaga solar la. Siang jemur,malam baru sarung.

Nak lebih mudah,charge gune USB. Check kat blakang korset tu ade USB slot. Cucuk je kat laptop ke,radio kete ke. sambil drive pun anda bleh kurus.

Ehhhh...."Sciene & Technology" broooo...jgn x percaye...

akuatik said...

yang dok menjawab tu pemilik blog tu, bukan kawan dia yg doketet tu...

johey oak, agaknya haba daripada badan kita kot yg membekalkan kuasa..

dia nampak org dok attack dia...walhal sebenarnya org kritik sistem bisnes dan jugak testimonial tanpa tanpa blind study yang melibatkan corset pb secara spesifik

Johey Oak said...

Kumpul korset ni banyak2, letak kat dandang boleh panaskan air, jadilah 'steam generator'. Ramai org boleh dapat elektrik murah sebab tenaga FIR kat korset ni nampak macam INFINITY. Rasa2 la kalau menara petronas tu penuh ngan korset ni, cukup tak utk menjana elektrik utk seluruh semenanjung ni? Tak payah nak bakar arang batu atau pakai nuklear dah. Kalau loji pecah kene gempa-bumi, xde la kene radiasi.

azwan said...

Hmm...

Kira case close la budak tu. hati hitam legam, pantat kuali lagi putih. Stok yang bodoh tak mahu belajar. cakap baik2 pun memang tak mau gak.

1) Clinical evidence yang tak credible langsung.
2) Taksub testimoni.

I wonder if we can communicate with the doctor. keh keh keh..

cek chun said...

Tgk cr si A ni sume diye betul, diyelah pndai diyelah yg th semua teori.. Kalo cmtuh sure diye ni dh jd prof emiratus etc.. Tp orang pndai, cilik akal tkkan guna bhs mcm mn bhs diye.. Bole terima tp jgn bulat2.. Kita lihat dr sudut positif.. Brp ramai yg berjaya.. Tp satu pon artikel diye tk nyatakn.. Hnya sebut kegagalan

- siapakah si A ituwwww...kalau teka betul boleh dapat beg chanel kelabu hanishaizi tak???

eeewwww A ni, diyer ni tak cilik akal eh.
kalau pandai kena ada prof emiratus keww??? yang ambik course prof emiratus mikimos tu kira pandai la yeww.. aiyoooo..ini adick..

Dr Adilah said...

There is only one person with that name registered with MMC. If indeed she is a medical doctor, I suppose (and I hope) that it was actually not her who wrote that (with that many grammatical errors). Maybe because she's relatively new (full MMC registratio date 02/03/2010), she's not aware of her actions and the consequences she might face. I hope that she reads this as I have no plan to contact her personally.

As a registered medical practitioner in Malaysia, we are not allowed to be associated with any health products. Doctors cannot advertise health products, regardless whwther its efficacy is significantly proven or not. Years ago, I once wrote an article about a particular contraceptive method - hormonal implant, its advantages and disadvantages. As I thought there's only one type of implant in the market (locally and internationally), I felt it was not wrong to mention the branded name and so I wrote 'terdapat hanya satu jenama kaedah implan di pasaran iaitu ....'. Later I received a letter from KKM asking for explanation as that sentence was seen as a form of advertisement. The editor of the magazine also received a complaint letter from KKM with similar content. I called KKM, duly apologised, explained that it was unintentional and replied the letter. Thank Allah, they did not press further action.

Let this be a kind reminder to all of us, medical doctors.

farah said...

i was speechless. she wrote that science & tech. is a wonder therefore sometimes you can't explain them.
is she confuse between science and magic?
if i were them i will just conduct some test myself. cut open the corset, find the so call tourmaline, investigate the material. check the heat radiation under thermal scope. validate the result with the known tourmaline characteristics and published journal of FIR.
simplest test:
get few lab rats. start a feeding routine of fattening food (can rat get fat?) then half of them are hook with tourmaline material from the corset for 8 hours/day. monitor their weight and health. if the claim is true, we will see some weight loss result.

Aidid Mu'addib said...

Ramai yg kompus ni... OK, for the record:

http://lifechanges-talk.blogspot.com/2011/04/when-doctor-says-it-all.html

Ini asalnya blog promoter Hai-O dgn nama WajihahWafaIQNtahBerapa (seorang nutritionist - oh Lord have mercy on those people she advises!), dan dia ada team-mate scammer Hai-O baru... seorang doktor dgn nama Dr. Norshahidah Malek - si quack-lokto ini PLAGIARIZED artikel drpd syarikat komersial dari Korea (yg promote benda merapu dgn sains yg tak wujud jugak) untuk kasi sokong itu produk corset scam Hai-O satu-sen-tarak-guna dgn fakta2 sains yg takde connection dgn produk yg dipromosi mereka - Memang dah benak sungguh dalam khayalan wang-ringgit drpd scam MLM Hai-O, dan dah teruk sgt kena brainwash oleh apek Hai-O sekor-sekor dia org tu... sampai tak hengat dunia dah... dah jadi macam anak angkat dajjal MLM. Tak nak dengar cakap orhg lain pulak tu... SCAM Hai-O ni dah clear depan mata dah, what the fuck punya IQ ntah geng Hai-O yg ini...

I don't care about the nutritionist actually - she must be one mangkok-hayon bingai nak mampos anyway. But I do care about that lady doctor's motives and why she propagated this pseudoscientific charade... because what she is doing is against medical ethics, and definitely AGAINST THE LAW - MMC boleh kasi suspension dia punya APC at least 6 months.

LAGI PULAK.... ARTIKEL YG DIA PLAGIARIZED NI JUGAK SEDANG DIGUNAKAN OLEH RAMAI PROMOTER HAI-O YG LAIN UNTUK KASI GAH PROMOSI PRODUK CORSET BOMOH SIAM NI... MAHU KASI KELENTONG PELANGGAN YG 100% ORG MELAYU! SEKOR2 DAH BERTEMPIK SORAK SKRG SEBAB ADA DOKTOR PERUBATAN YG SOKONG PRODUK NI SIAP DGN PENERANGAN SAINTIFIK... SEDANGKAN ARTIKEL ITU LANGSUNG TAKDE KENA MENGENA DGN PRODUK SCAM CORSET BLOODYFOOL HAI-O... WHAT THE HELL?

Ini tuan-puan sekalian... doktor yg dungu-piang (oh! dah cakap dah kat artikel) yg sepatutnya TIDAK jadi doctor in the 1st place. Useless dum-dum donkey.. KKM should hang her out to dry... useless retarded dumbass this one.

Rose said...

Memula heran nape Cek Chun merepek pasal 'A', pastu tetiba Chun tak pandai mengeja. Rupanya post si Wajihah Wafa jawab soklan orang tentang respons dia about AM's PB entry. Kehkehkeh...jawapan standard: blame on the way AM wrote d article...Yawn, boring... tapi lawak gak la sebab dia quote Irfan Khairi! Hahaha...patut ler...

By d way, xde satu journal pun yg dia listed out (and the ones I cari kat web of science using keywords FIR, weight loss, fat, reduction) ada report about penggunaan FIR dalam penurunan berat badan.

Lagi satu, betul la tourmaline ada emit FIR naturally, jumpa one paper in Advanced Materials Research journal confirming that. So, mmg x yah pakai battery pack la, but its not strong mana pun. Sesapa nak, cakap yek, baru saya bagi link (coz ni use iPad, the papers on my lappy, malas nak bukak).

Anyway, sapa nak report Dr. Norshahidah Malek ni kat KKM?

ShAh said...

Oh..sungguh memalukan.. the so called engineer sblh kiri - Farihah tu junior aku kat uniten..uhuhuhu...wat malu je la wei...

Ni maybe sbb dah kena brainwash dgn sorg lg junior aku kat uniten gak - hanis yg dgr cite skrg ni dah jd top ntahapekebenda kt HAIO tu...

adessssss.....

zeefahdhom said...

dayum guys, hantam betul2 dukturr ni.. belajar lelame pun xpandai2. kalau kuar cita karut nano tech leh aku join skali (aku ada buat master pasal nano tech ni) tapi ceta pasal FIR la pulok..
to aidid, kipidap

cek chun said...

Ewwwww rose ni..
Tkkn u tk kenl i kowtt.. i mna pernh type singkt-singkt mcm tuwww..

lainler dierr tu. Msti dok menaip msa tengh hngin tu. Tu psl eja pun tk hbiss. Ewww... Dlm hti bengang jerr kt mamat A yg tk cilik akl suker maki-maki org.

Saper tu A????

Azrul said...

Doa'n dier org nie cpt² sedar n xwat lagik mende² nie sumer. Mayb dier org nie xsedar pn ngah wat silap. - Bebaik sangka. hehe.

Cek chun.. lau betol dpt adiah per..

Kipidup aidid...

Wangi74 said...

Kalau mencekik siang malam dan malas nak bersenam pakailah apapun..mamposlah tak turun berat badan.Apalah nak jadi msia ni..dgn cikgu yg bingai jual dadah apa kebagai..dgn doktor pun tak kurang jugak..jual anak org lepas beranak jual prescription..jual control drug apa kejadah..ni doktor sengal..ni jenis ngikut org je ni..buang duit je masuk uni..ni ntah duit rakyat ntah apa ni agaknya..

Zuhairi said...

rose, tlg bg link yg psl tourmaline tuh...how small is the heat emitted by tourmaline? n how much that our body can take ek? tp siyesly, kalo sape ade pnah tgk pics si hanis haizi tuh or jupe in person, mcm mane bley percaye ngn korset keramat tuh ek? die sendiri gemuk cam gajah...pelik

Mr Freak said...

nasib gua tak jadi doktor..

Mr Freak said...

tengok la dia cakap..amboi pegi venice..hong kong..manisnyaaaa

http://salhazain.com/blog/

Rose said...

Zuhairi, ni salah satu paper on tourmaline and FIR:

http://www.scientific.net/AMR.178.129

Title: Electric Dipole Characteristics of Mineral Tourmaline Superfine Powders and Its Properties of Far Infrared Emission
Author(s): Han, LJ; Meng, JP; Liang, JS, et al.
Conference Information: 6th East Asian Symposium on Functional Ion Application Technology/International Forum on Ecological Environment Functional Materials and Industry, Date: SEP 24-25, 2010 Shanghai PEOPLES R CHINA
Source: ADVANCE IN ECOLOGICAL ENVIRONMENT FUNCTIONAL MATERIALS AND ION INDUSTRY II   Volume: 178   Pages: 129-132   Published: 2011

According to the hypothesis that the tourmaline particle is composed of crystal electric dipoles, the far infrared emission and its vibration frequency of the natural black tourmaline superfine powders were researched. The behavior of the electric dipole in the ground and excitation states was calculated. It was found that there is a relationship between infrared absorption spectra and the microscopic D-value of electric dipole moment. The high far infrared emissivity of tourmaline was ascribed to the coherent light created by stimulated emission between different excitation states of electric dipole.
 
I give you the abstract in case x leh bukak the link. Tapi tu just paper confirming tourmaline emits FIR, tak de pasal FIR from tourmaline and kesan2nya pada manusia. So, based from the paper, x dapat nak answer your question.

cek chun said...

zuhairi
gemuk mcm gajah?? amboi hang.. comei camtu hang kata cam gajah. dah tu kurus tu badan cam mana plak??


zarul,
hadiah ada. ko pilih jer la mana satu gitar A yang ko berkenan. nanti aku suruh A wrap elok-elok balut kasi hang.

sanitarfeldscher said...

Ah, what did I just do? Looks like she blocked everyone from her blog.

Thing is, I'm not even a med student. I'm just an OSH graduate who happens to NOT sleep when in class.

Zuhairi said...

rose, thanx...need to subscribe to read the full article though..kalo dpt bc syiok sket...hehehe..coz it says that they're using superfine powders...nk tau jgk bape microns...n yes, can't really know for sure whether that black magic corset really has tourmaline or not...coz haven't found any sites or journal that actually prove
tourmaline can be injected into weaves....

cek chun? oouh silap tgk ke ek? okla, comel mcm teletubbies...hehehe..ke humpty dumpty?

Rose said...

Zuhairi, if u really want, I have saved the complete article (my uni have access to that article). You can email me (look up at my blog profile), and I will attach d paper. Pastu kena blanja corset tau, satu untuk ai, satu untuk Chun. Nak guna wat masak kek tanpa oven.

cek chun said...

zuhairi
teletubbies aku suka.. boleh la tu.

sebab dok tengok CSI trilogy ni dan teringat kat Grissom so badly, done my snooping around and found out that the beloved cheda is working in...jeng..jeng..jengggg...


Dr. Syida - Hospital Muadzam Shah.
A friend since matrix. Those in Muadzam, go and catch her ok?

http://lilredgoespublic.blogspot.com/2011/04/one-hell-of-day.html

Nad.is.me. said...

Aidid,

I wonder, what is it that you do for a living? Just curious. Anyway, I've heard much about you. Being labelled as the informal "cyber police" of Malaysia. Awesome lah jugak kan. Anti-MLM and stuffs. I don't see anything wrong in what you're doing, but today, I can relate. Because the photo up there, happens to belong to a very good friend of mine.

Personally, her doing this business, be it MLM or not, I think its up to the individual. So is those people with the purchasing power who decides to splurge their money on buying MLM products. Relatively, its none of our business to be probing into what they do for a living.

You have a mind of your own and you know MLM is bad but I will really appreciate if you could just keep it to the facts rather than adding in by calling people names, publishing their photos and such. Bak kata, menjatuhkan aib orang lain. I know your intentions are good, but yeah. You wouldn't know how it feels to be in their shoes unless you yourself experienced it, yes? And I hope you understand.

Good or bad, fake or real, everyone is entitled to their own opinions and I believe you cannot simply shove it down someone's throat. There are still probably hundreds or perhaps thousands of MLM businesses still running in Malaysia. Not that I say your efforts are in vain though.

If you're not interested, just don't buy it. As simple as that. I'm sure humans like you and me, have this thing called mutual respect. :)

PS: Your readers are damn pro low-lifers. From pagi till now bertagak at your blog, commenting, even google here and there. *salute*

blog-tips-kurus said...

aku hampir terpedaya olehnya. kawan lama pon da jadi lawan! memang semakin ramai golongan doktor muda bertukar bidang jadi bisnesmen. mungkinkah klinik akan pupus nanti?

akuatik said...

aku dimaklumkan oleh tuan punya blog tu yg sebelum ni dah ada yg tegur pasal doktor yg promote produk tu...dia ckp kawan dia yg doktor tu dah dimaklumkan pasal ni sebelum ni ..

joe said...

:)...hilang terang timbul gelap...

ahong said...

Dear Nad.is.me,

I hope you read the comments before your wrote.

Aidid already made it clear he only cared because of the doctor. She is a doctor and her opinion influences the public. People might think that is a professional statement from her as a doctor. Plus she might get fired/suspended as a doctor.

This is not menjatuhkan aib orang. For me this is helping her so that she knows her social responsibility (which she never thought of). Its helping her from being more stupid and end up being rubbish after studying for so long.

And we dont really care because of your friends pictures. For most of us here, MLM is a crime. A big one too. If a person become a scammer, wont you publicize it so that other people wont get scammed? Unless she repented, maybe Aidid might remove her picture.

Well you want people to respect what they were doing, we can do that after they start to respect what they learned (knowledge) at least.

Mr Freak said...

don't put emotion for the sake of truth..kita bakor..habih cerite..mind my english-i am from jamaica

aib tak aib..habih org habih kan duit beli benda tu, dok pakai siang malam..tu tak dosa plak menipu ke.. abih kakak gua pon terpengaruh..tunggu dan lihat je la..gua malas cakap lebih..biar dia belajar dari pengalaman..

zarul666 said...

Nad.is.me mmg terasa hati bila kwn dia 'kena' kn?..tpi nk buat cmna...kdg2 manusia x blh trima kenyataan sbb kdgkala kenyataan tu amat menyakitkan...

btw,knp prlu komen pra pmbca blog ni suma low-lifer?ko ckp mcm jnis org yg x ska jga tpi kain org tpi ko tu..?

kejora said...

http://www.corsetbeautiful.com/

ini my fren since school..dia ade byk blog promote psl menatang ni.Tp yg me n my fren sgt musykil, boleh ke lulusan SPM sekolah agama yg hanya ada Sains biasa boleh grad jd engineer??hhhmm..

hyelbaine said...

@Nad.is.an.idiot

"You wouldn't know how it feels to be in their shoes unless you yourself experienced it, yes? And I hope you understand."

And yet you freely call other people low-lifes? How more hypocritical can you be? Or you assume that everyone who posts here live in Malaysia? How crude can you get, might want to step out of your corset shell a bit. People who visit and comment on this blog come from everywhere in this world.

This is a blog, it's open to everyone at anytime of the day. This is not a coffee shop with operating hours.

So your friend is getting picked on, did she deserve it? Why of course. Was she framed? Of course not. Was she threatened? I'm sure no one had a Kalashnikov to her head. Did she deserve it? You damn right it is.

Why not you just continue taking pictures, they're nice. Let the rest of us, rubber tapper, LDP traffic cone mover, lab cleaner, prawn businessman and coffee maker; low-life's as you put it, handle the mature, painful yet truthful facts and grown-up stuff aights?

You have a big day tomorrow though I'm not sure your old enough to vote in Singapore or are you mature enough to understand what the people at the rallies are talking about.

ps: Apa ingat ko sorang jer terrer English? B***h please...

Aidid Mu'addib said...

Damn pro low-lifer...? Whatever the fuck does that mean samdol dol? You so high-life huh? With your kind of IQ you called yourself HIGH? What the fuck? Do you really know about lowlives btw? Those people yg manis mulut setiap hari menghasut org lain beli barang lagha MLM, demi seciput keuntungan... tapi munafiq macam lahanat makan duit org secara SCAM dan sekaligus kasi sedekah pulak kat cinapek beramai2 duit org Melayu - that's the real lowlives, if you wanna know... and that picture above in the article is a picture of 3 cacing kerawit parasite - I have no pity for those lowlives... Anyway, If I really have the power, I'd do more than paste their pictures in blogs - I'd just put them in jail, those useless fuckshites...

Itu la pasalnya org Melayu jadi bahan aje kat Malaysia sejak zaman-berzaman... tak maju2 dari dulu asyik kena scam dgn chayanunalip dan kena scam dgn bangsa sendiri jugak... lepas tu biarkan aje.... sebab.... tak elok taw mengaibkan penyamun, perompak dan perogol tu - siyes tak baik taw! You neeehhh.... According to this left-way-behind-pathetic-self-righteous-wanna-somebody... kalau ada lahanat nak buat mungkar, just leave them be, itu hal dia org, buat apa kita masuk campur wadehel? It's none of her/his bzns to be probing into what the do for a living. Soooooo... kalau korang nampak penyamun, perompak, perogol, pengelentong, anak angkat dajjal berkeliaran kat luar sana tu buat kerja mungkar scam masyarakat korang... biarkan aje la. It's none of our bzns - lantak aje la, biarkan aje gitu... Woohoohoo! Mmg patut la org Melayu dungu-piang kena jadi bahan dari setahun ke setahun kat Malaysia ni. Patut la chayanunalip bertempik-sorak dan usaha sungguh2 buat lepas satu-satu MLM dan skim piramid utk dijajap kpd masyarakat Melayu. Here we have an example of a useless meleis in action... Elok kambus dalam lubang kumbahan aje. May they rot faster than the rest of us, useless nak mampos sekor2... haish!

Wei! I thought we've been through this so many times already - wow so many people missed the bus huh? I thought I wrote it down somewhere....
>>>"I do not get paid doing this. I also do not have to suck up to anyone writing all these. I'm not interested in fame, fortune or whatever. The topic at hand is economic crap that some dajjals do - so, if I see... I will research, and I will write. The rest is up to you. And by the way... I don't give a rat's ass of what you think of me... whoop de doo!"
>>>Which part did you not understand dol?

Think about this: Corset Hai-O ni hanya laku dikalangan org Melayu, sebab ianya ditujukan kpd org Melayu - oleh sebab jumlah org Melayu yg dungu-sengap-bingai terlalu ramai berbanding dgn kaum lain... this is where apek Hai-O boleh buat duit juta2 setahun... cuma sejak last year bzns sudah kurang 65%... why? Sebab meleis yg senang kena kelentong dah tambah berkurangan... for whatever reason. Pehal produk corset FIR khayalan ni takde kat negara lain? Kok tak nampak jugak ke fakta yg se-simple ini bahalol woi? What the heck punya lembu la meleis yg berkeliaran sekarang neh? Gilabab punya bongok nak mampos - semua blog promosi korset ni sebijik2 org Melayu yg punya - All over the world, hanya Melayu aje yg promote corset yg ada "kesan kesihatan" sebegini.... seriously? Suka kena scam dgn apek Hai-O erk? Tak malu eh? Screw you...

Stammofa said...

bukan ape.. bila dah gi konsert Maroon 5 tu kire high-life la ekk??

kerazee.hisham said...

@Nad.is.a.fucking.idiot

Kau ni 7 keturuanan dok bwh tapak kaki cinapek x istinjak mmg tahap tu la pemikiran kau.

dah brape ramai melayu kwn lahanat kau menipu dgn produk hampas n sistem MLM yg 100% scam,kau rase itu up to individual? Bodoh tahap ape kau ni?

bkn cinapek kat negara kau dah haramkan MLM ke? x tau eh? sila baca post2 terdahulu baru dtg komen.

Bodoh? minggu ni x dtg sini amik minyak n shopping kat angsana n giant tampoi?

kr555zal said...

aku bru nk komen pnjang lbar ttg 'jgn jga tpi kain org yg buat bnda mungkar' tp tuan pnya blog dh beat me to it...hawhawhaw!

Sukasuki said...

nad,

As an academics (in engineering field), the last thing I want know is my student to get involved in THIS kind of business. Such a waste..

As a sister to a medical doctor, the last thing I want to hear from her is "kak, pakai la korset RM2100 ni. Patient saya kata pakai korset ni seminggu, berat dah turun 7 kilo!" Such a waste..

If I were to consult a nutritionist, the last thing I want to hear is "pakai la korset, insyaAllah badan sihat. RM2100 je.." Such a waste.

I'm not sure which one of them is a good friend of yours, but if she is your BFF, please advise her to stop rather than "biarlah dia nak buat bisnes apa pun". You know yourself this is all wrong.

raptorarena said...

@Nad..

if someone approach u with EOS1000D camera but with special tourmaline that can enhance the picture quality..will u buy it even i bet u know all about camera and those kind tourmaline-camera-photo-enhancer will never exist in this world..will u still want to have it..?

so then..will u google-ing around to ensure is this a scam or not..?

then..will u report that guy who sell tourmaline-camera to canon authorities..?

then..will u talk to other friends to beware about the guy who try to sell it to u..?

will u try to have that guy picture, compile it in powerpoint and segregate it to all your colleague for precautions?

i bet u do..and that was this blog is all about..giving information and facts to ensure all people understands and keep in their mind about all scammers in malaysia..

FTN said...

i have to agree. dari dulu sampai sekarang, yang cuba approach aku untuk bisnes piramid/MLM ini hanya orang Melayu. Kawan-kawan aku dari bangsa Cina, India rata-rata menjauhkan diri dari bisnes MLM.

Kenapa bangsa kita cukup mudah ditipu? baru-baru ni ada orang nak promote "Bio Disc" kat aku through email. Siap aku jadikan entri kat blog. Memang mengarut. Aku tak faham kenapa ada orang boleh percaya bulat-bulat dengan Bio Disc & teknologi "ntah apa2" tu.

Semoga ahli keluarga aku tidak mudah terpedaya dengan perniagaan mengarut MLM ni.

keep it up bro. teruskan membongkar penipuan mereka

Mama Rocks said...

beberapa tahun lepas ada member approach suruh masuk hai-o jual corset tu, dia target kakitangan kerajaan sebab senang buat loan, terkejut beruk bila dia kata kena buat loan RM24000, nasib baikla bukan jenis bodo piang so tak terjerat..syukur...
tahun lepas ada tegur member kat facebook tanya pasal bisnes tu (sebab dia pun buat pinjaman 24K)..bila tanya camna bisnes? dia hanya respon,'Bisnes? hehehe'.....
boleh agak kan ...poor.....jangan la bodo sangat, fikir halal haram sama....

miss nina said...

bro aidid,
beberapa bulan yang lepas, ada salesman cina buat promosi dan mahu jual "foot detox".
once saya cakap NO, dia tanya semula.

amoi, kenapa orang melayu suka beli ini barang? -sambil tersengih2
saya jawab " bukan semua melayu suka ok"

cek chun said...

totally agree with raptorarena.
i don't know how to say it in english. i'm only a cleaner. ni pun jenuh dok google translate.

Materials Corrosion said...

I think we should not just hentam the kuli bawahan, but also need to brainwash and hentam yang kepala dia tue... kepala dia tue la yang dok paling aktif mencarik mangsa-mangsa terbaru. refer to this:
http://www.hanishaizi.com/
it is better to stop any wrongdoings from the top, same goes to everything. To improve something, go to the top. Kuli bawahan ni sebab kene influence dengan the leader la ni... Peace.

Materials Corrosion said...

Apasal la aku tengok semua yang kononnya penjual PB nie gemuk-gemuk belaka. Kata technology canggih la dan sebagai, tapi dok gemok jugak, malahan boleh katakan 98% semua gemuk. Ini setelah try googled "PB" dan yang top-top semua gemuk. Kalau betul berhasil, dah confirm companies like Marks & Spencer, Victoria Secret, La Senza, Triupmh dsb dah patent and TM benda alah nie... sungguh nampaknya menipu... haha... bebal la sapa yang beli dan menjual...

emil-emilda said...

agree with materials corrosion...
same goes to this blogger..sibuk 'recruiting' downliners bsru..

http://m41s4r4h.blogspot.com/

suku sakat hanis haizi gak ni..

mohd said...

yep correct.. bro AM cuba nak prevent kita dari terjebak dan perlu jugak bukti2 yg nyata utk ditunjukkan.kang setakat copy paste word kt blog AM ada plak yg x percaya..bak kata wafadahteruk "blame on the way AM wrote d article...Yawn, boring" rasa2 ye die dlm denial mode tak pun dah teruk sangat atau pun tak boleh nak terima fakta2 yg telah dibentangkan takpun tahap bebalsusahpaham..kalo duit sudah beraja dihati.malaikat kiri kanan pun die buat dek jek haih..

sero said...

semua comment kene tunggu approval owner... damn nak dengar yang manis2 n puji2 belake je dari supporter diorg ni...

Feeling natural slim lebih sangat kot pakai korset ni.. atau malam2 pi balut kepale masing2 ngan korset ni, tu yang payah sangat nak terime pendapat org lain...

azwan said...

Aiseh..aku lambat hantam minah ni.

Satu lagi falasi dari nad.is.me., bukan setakat falasi, ni kire palat terus.

bongok la ko nad. ko punye justification camtu sebab ko rase MLM tu tak salah. MLM ni bukan perosak bangsa. MLM ni macam bisnes lain gak.

aku suggest ko bace entry Aidid satu2 sampai ko paham, tu pun kalau ko nak pahamkan. kalau hati nko dah hitam pantat kuali, bace 8 juta kali pun takde beza punyaaa. get lost la fucker.

Meda-Emelda said...

Doktor Cik Da yg pemes tu duk Muadzam ke? hahaha kesiann...

Meda-Emelda said...

kesian kat org aseli muadzam nanti dia suruh beli korset beautifool nie harga ribu riban.... haihh

Meda-Emelda said...

Aku ingat masa kat uniten muadzam ada sorang akak senior nie soh masuk uptrend... dia kata ada bro senior dah dapat cek tiap2 bulan 4ribu ringgit.. tak lama lagi akan tukar kereta wira dia dengan kereta sport baru.. huh lagi eksen la mamat tu agaknya kalau dia pakai kete sport... stakat pakai wira pun awek keliling pinggang...

hmm akak senior tu siap soh guna duit biasiswa lagik... haihhh
tapi aku tak masuk pun...

hmm bila dorang dah kuar U, sampai skrg brader tu pakai kereta wira lagi... ha ha ha...

Rose said...

Low Lifer
A person who spends a massive amount of time doing something that won't benefit their life at all. (As defined by the Urban Dictionary)

Dear Nad.is.me,
You might think that spending our precious time double checking Aidid's articles, researching and googling datas and sharing with others in this blog is a waste of time. Probably because it does not involved money, huh? But for me and many others, educating our people is a priority, because if not us, then who else? Please see the bigger picture.

abon said...

Ala singaporean malay. Whatdefak!!! Dah bosan le tu kat negara kangkang apek yang sekangkang kera... PAstu ko sibuk membiatch kat JB cam sihalll jer bengkek wa tenok sing2 ni sumer. sekor2 kejer low life jer.. nasib baik ler sing D ngko kombert gaji low life tu kat sini mmg la double value... Tapi kat negara ex kitorang yg ko duduk tu ko perempat gak.... cib cib aiii lu Nad pengkid siol xde kon tapi nak pakai korset. Muka ngko mesti dah macam jantan silanat sbb xde sebijik pun muka ngko tu kat blog.. whatdefakk...

abon said...

haha bro budak wafak tu dah wat biggest loser plak... mesti sok yang menang engineer gerabak tu jugak... BEngkek betul dengan cakap2 selindung dengan kata2 islamic lah ape tapi menghalalkan cara. Shit sangat2... Esok tua jahanam lah ko hendaknya dengan kebodoh paiangan yang tak boleh nasihat. asik2 ko nak compare dgn hanis haizi gemok tu gakk cam best sangat la coti2 ke obersea.. esok2 duit da xde merempat la gak oiii.. Errr wafuck!!! ko mesti rasa diri ko bagus giler kan... hehe saja aku geram bro dengan pompwan tu.. aku tau die mesti baca gak blog ko ni bro... shaitan wafak n nad pengkid.. bengkek wa...

wv: ritead = retard?

ilufne said...

PS: Your readers are damn pro low-lifers. From pagi till now bertagak at your blog, commenting, even google here and there. *salute*


yeah, as aidid put it,

SCREW YOU!!!

minah_stapler said...

... ehem ehem cough cough cough.... *mata rolling rolling*

~rama2 yang sudah undergo transformasi~

Aidid Mu'addib said...

hey hey... butterfly... waras?

Rose said...

Hey, eccentric butterfly ke? Teringat kat u with this Nad fiasco :)

Zuhairi said...

chill la abon, jgn marah2 sgt...gi amek wuduk...hehehe....

just a suggestion to those selling the black magic corset...please get your so called top leader, be it hanis or whatever to slim down 1st...at least to their pre-married size...if they can't do it, then we'll know for sure they're just doing it for the money (but it's already obvious anyway :p)

p/s: bley skipping london jgk rupenye aku....

Zie said...

Kau tabik la adib ni banyak to knowledge dia ... tapi sayang dicampur ngan emosi...ada fakta boleh pakai tapi byak gak yg merapu.. kesian kat dia ni...jgn biarkan hati tu hitam bersihkan sikit supya dapat menilai sesuatu dngan mata hati bukan nafsu...

Meda-Emelda said...

hanis tu yg mana satu? ada gambar?

Zie said...

Bukan semu mlm tu tak elok dan menipu org... org kita yg bodoh sebenarnya masuk membabi buta tanpa mengkaji ketulenan syarikat.. sebab kita kena mengkaji 4P dalam MLM supaya kita tidak tertipu..bykkan membaca byk buku2 di book store yg menceritakan bgaimana nak terlibat dalam perniagaan MLM yg tulen....jgn teruja dgn kejaya yg ditonjolkan oleh org2 tertentu.. bukan senang nak senang dan tidak susah nak susah...

Asyraf said...

Dear Zie,

please .... go and read Aidid's post on Score A..... then comment.... kejap lagi sakit la ko menahan serangan.....


let the fireworks begin......

Azrul said...

Okes kengkawan.. leh start panas'n bdn n per yg patot..

Enjoy de show..

Stammofa said...

aduhai kak zie... sedang menjolok sarang tebuan ke nih?

Score A?

yg tu takpe lagi...

yg nih...

http://zie-jutawan2009.blogspot.com/2011/02/kerja-mlm-juga-macam-kerja-dakwah.html

Kerja MLM Macam kerja Dakwah? wah.. ini sudah hebat kak....

Asyraf said...

kan dah cakap...... hahahahhahahha

Meda-Emelda said...

kak zie jolok sarang tebuan nanti kak zie kena sengat dgn tebuan...

hyelbaine said...

@Zie

"bykkan membaca byk buku2 di book store yg menceritakan bgaimana nak terlibat dalam perniagaan MLM yg tulen"

If you don't mind, please share with us an example of an authentic and free of syubhah and also clear in terms of halal and haram in the way it runs it's business, monetary wise.

I'm willing to read, I like reading so please, share with us here the company and/or the book that you claim. And while you're at it, please share also verses from the Holy Quran and also Sunnah from our beloved Prophet that says MLM is like Dakwah.

Just put up or shut up aight?

ilufne said...

wahai kak zie budiman, ini the excerpt from your article:

2. Mengajak mereka untuk sama-sama mengeluarkan diri dan keluarga dari "perkampungan miskin" kepada "perkampungan kaya" dengan menaiki sebuah kenderaaan iaiatu "MLM". Kebanyakan orang-orang biasa yang tidak diberi hidayat akan memilih untuk kekal tinggal di perkampungan miskin yang mereka warisi sejak turun temurun.


'kebanyakan orang biasa yang tidak diberi 'hidayat' akan memilih untuk kekal miskin?'

whattheheck???

please la don't use this kind of jargon, whatever the hell you mean pun.

and your perception orang2 MLM ni macam pendakwah??? you've got to be kidding. it's a total insult to pendakwah ok?

Aidid Mu'addib said...

Aidid Mu'addib said...
Ini anak dajjal wang-ringgit ke, atau anak angkat Jason Kok tak istinja' singgah kat sini neh? Sesat dah tak tahu jalan pulang? Ada persamaan MLM dgn dakwah eh? Org berdakwah ada kena kencing dgn Jason Kok tak? Org berdakwah ada cakap macam barua tarak sekolah tak? Munafiq gilabab anak sapa la ni weh? Sorang lagik tak pass matematik SPM - yg dia pass... briefing Score A... Pastu perasan pandai pulak tu... hahaha! Terus menerus la ko kena kena kencing dgn skim piramid Score A tu... jgn lupa bukak mulut luas-luas ye dol... Memalukan org Melayu tak abis2 sesetengah bahalol pengamal skim piramid ni... haish! Sorang lagik kena di-give-up-kan....

p/s: Going off travelling for the weekend... If I'm too bz berpeleseran these 3 days... c ya all Monday. Smell ya later guys... Belasah aje troll tu cukup2 - yg dah ngok akan kekal ngok... dan secara rela-hati suka sgt jadi kulibatak chayanunalip Kenshido... kehkehkeh - don't sweat it. Kill with power.... die! die!

raptorarena said...

nak jugak tau maksud MLM sebenar tu..boleh jugak saya yang low lifer ni to get a real life named halal-MLMers supaya dapat kuar daripada kampung miskin tu..

tapi kalau setakat nak makan duit downline lepas tu konon2 bantu diorang untuk kaya jugak walaupun bila orang tu tak kaya macam kita, go to hell with them..so go to hell to u n ur halal-MLM juga lah..pergi promosi kat dalam zoo sana..tengok gajah dan beruang tu semua pun makin lama makin gemuk..

crap..

aku the great said...

bagus bro aidid..dia akan dedahkan sapa saje yg salah wlu org tu sama profesion dgn dia..baru la adil namanya. xde la dok hentam mat rempit je kan? hehehe. good job bro. kekadang org yg rasa ilmunya lbh tggi dr dia, dia rasa dia dh wat benda yg btl.

bile tgk gmbr 3 dara pingitan ni, sy tgk bentuk bdn pun dah x ori sbb pakai corset tu. dh mcm bdn robot plak. tegak semacam je..kakakaka.

pasni aidid blh hentam cikgu2 yg wat mlm gak. (sori i pun cikgu tp kalau sy rs apa yg diorg wat tu salah, kena la dihentam gak)..hehehe.

aku the great said...

oh ye, teringat dua hr lepas terserempak dgn satu kereta ni. dia lekat kat cermin belakang besar2 dgn perkataan MONAVIE!!! nak tau keta apa?? keta KENARI je pun!!!!!!!

nak je sy kejar dia, ty kat dia : mana BMW/MERC ko? ni keta bw pi pasar je ke???kekekeke

aku the great said...

dear kak zie, sy ni cikgu tau. apa kejadah guna score A tu? tanpa score A tu, student sy dpt A gak tau! kalau cmtu sekolah kat malaysia ni tutup je la. cukup guna menatang tu je bdk2 dh blh jd pintar...wooohoooo!!

cek chun said...

Woot woot.. Ini baru dinamakan Aididleaks. Masing-masing boleh tibai sampai meleleh. Kami-kami yang low lifer ni boleh gak tengok dan baca.

Sapa yang bagi fakta dia menang ok. Btw, dok tunggu gak korset hadiah dri zulhairi. Carrot cake dah nak masak ni. Aku dok tunggu gak nak test bakar kek guna FiR dalam tu. Psssttt Rose, siapkan scones n tea please

minah_stapler said...

ahaha bro aidid n rose... me tersedak baca apa yang abon sebut tentang singaporean malay jer.

Apa nak buat, dah ku dilahirkan dinegara kangkang apek yang sekangkang kera ahahahahaha...

Macam siot betol lah orang yang defend MLM nih.

akuatik said...

nah untuk korang yang low-lofer hahahha

http://haidoctorhafiz.blogspot.com/2011/01/menjawab-aidid-tentang-premium.html

Dr Mohd Hafiz bin Dato' Osman berkata...
Wafa, utk sementara ni kita jgn memanaskan suasana dgn jawab aidid sbb dia dan pengikut setianya tidak akan pernah terima fakta apa pun dari kita walaupun wafa cuba jawab aidid dgn entri saya ni. tiada guna kita berdebat dgn manusia sprti Aidid yg mindanya telah negatif terhadap semua MLM. Apa yg wafa boleh buat kita biar keadaan tenangg dulu sehingga bbrp hari. apa yg penting Wafa beri penerangan kpd downline Wafa fakta sebenar melalui perjumpaan dgn downline wafa atau through personal email dan boleh linkkan ke entri saya ni. cuma saya kurang selesa utk Wafa gunakan entri saya utk berdebat dgn Aidid siapa yg rugi kita dia tak rugi apa2 sbb dia penakut kerana tak berani dedah identiti diri.
6 Mei 2011 5:58 PM

Sharil said...

wah, ada lagi sorang doctor yang bakal kene gantung lesen ni jawabnyer!!

Rose said...

Seriously, camne nak komplen kat KKM nie? Please tell us how, I'm sure many of us want to do so. It's too much. Damn doctors! (sorry to docs Aidid, Azwan, Adilah, DaddyZiyad etc).

Chun, today x wat scones, wat nasi briani ayam. Sesi gemukkan badan sebab lepas tu leh kurus ngan corset Zuhairi blanja..

Rose said...

Oh, patut la semacam je doc nie, laki bini masuk HaiO, siap posing depan kereta lagi. Link http://haidoctorhafiz.blogspot.com/p/contact-us.html Confirm I will report them (once I know how).

1. DR MOHD HAFIZ : 0123051984
2. DR AISYAH @ AZLINDARITA : 0122979270
3. DR. NORSHAHIDAH MALEK

Stammofa said...

takleh masuk blog doc tuh.. kena pakai surat jemputan la pulak...

cek chun said...

ni lah maksud dia dok diam-diam dan bertenang tu.. privatekan blog.. kekekekeh..
bukan tadi kata Aidid yang penakut ker???

siapa yang grugi???
hampa jugak.. hahahahaha

pathetic...

ejump said...

@Pu-Nad & Zie-Mang

Huh... Ala-ala bijaksana konon komen2 hangpa... Tp nampak hangpa macam bongok je bila aku baca komen tu!

@cek chun

Komen dah jadi 150++, tp dimanakah Miss Laila sy?? Tolong cek chun... Ohh.

cek chun said...

hahahaha ijam..
laila pi UK jadi flower girl kate middleton. lepas tu dia hilang. the rest of the story hang jangan tanya aku. kang lagi banyak aku merepek.

dalam banyak-banyak blog hai-yoh ni, takda sorang pun yang counter back fakta aidid. balik-balik guna ayat penakut, pengecut tak nampak muka, takde nama, takda ball. suka maki, suka hamun. siap letak akta komunikasi tu. awat tak letak sekali doctor's oath???

cuba hampa balas dengan fakta, boleh gak aku baca. aku pun teringin gak nak kuruih tanpa makan pil, senaman, makan sayoq dan hentam apa saja di depan mata nih.

hampa nak sangat ka tengok ball dia ni?? nanti aku suruh 'A' londeh semua kat belog ni. tutup ngan gitar jer. mau ka???

azwan said...

"Kau tabik la adib ni banyak to knowledge dia ... tapi sayang dicampur ngan emosi...ada fakta boleh pakai tapi byak gak yg merapu.. kesian kat dia ni...jgn biarkan hati tu hitam bersihkan sikit supya dapat menilai sesuatu dngan mata hati bukan nafsu... "

Kau bangang la popuan lahabau score A. Popuan tua sila bagitau mana merapu tu? mekap punya tebal bagitaula tang yang mana satu? aku nak tau gak. Emosi tak emosi sebab popuan mcm ko la buat skim piramid hancurkan melayu. Ko nak bawak gi mana score A tu bai? sapa menilai dgn mata hati, sapa nafsu? Low lifer sini sumer guna >20 years experience bila bercakap, bukan macam ko cakap ikut mekap tebal 8 inci tu bai.

"Bukan semu mlm tu tak elok dan menipu org... org kita yg bodoh sebenarnya masuk membabi buta tanpa mengkaji ketulenan syarikat.. sebab kita kena mengkaji 4P dalam MLM supaya kita tidak tertipu..bykkan membaca byk buku2 di book store yg menceritakan bgaimana nak terlibat dalam perniagaan MLM yg tulen....jgn teruja dgn kejaya yg ditonjolkan oleh org2 tertentu.. bukan senang nak senang dan tidak susah nak susah... "

Mana syarikat MLM tulen ko? meh share sini. Score A jelas2 buat skim piramid, cover dengan education material. tuh je principle nya. ko belagak sgt dengan 4P ape bagus sgt nye bisnes knowledge ko bai? buat business plan pun zero, tau sangap cari downline jek, budak darjah 6 leh buat. bukan susah nak songlap duit org yek popuan tua. wait and see la bila score A crash, baru terhegeh2 ko nak blaja hidup susah buat bisnes. Score A sampah ko going no where.

Rose,
It can destroy the respective person's career if I do that. Perhaps not a specific complaint to MMA.

Wafa, in case ko baca nih...
link2 journal yg ko bagi tu sumer tak carry weight langsung. ntah apa journal sampah pasal pre-clinical study kat tikus ko bagi. ape badan ko tikus, tp kepala dan kaki ko manusia ke? tgk betapa naif nye ko, ade hati nak campur hal medical knowledge. lain2 journal pun sama daaa, panjang lebar aku boleh komen kalo aku nak. ko sentuh bab makanan sudaa, dah nama pun nutritionist. aku bukan sampah mcm ko ckp ikut bontot.

Mr Freak said...

tolong la report bai..nk tengok best tak kena tarik lesen..ni kepala hotak memasing happy je gently kiss the capitalist ass..dayumm

hyelbaine said...

I echo Rose's comments. Where do I go to report these useless doctors? Can I use the same channel I used to report AHB the other day?

It seems the Malays are hell bent to destroy their fellow Malays. We've got doctors taking advantage of their status and reputation, teachers and lecturers fleecing their students and ustaz using religion to cheat fellow Muslims.

I feel pity for the Malays, they are far too naïve and gullible to keep falling for the same scam over and over again. When the pursuit of money and easy riches prevail, even religion is blinded to them.

azwan said...

Budak2 ni aku budget kerja gomen la. kalau komplen, dorang akan dapat warning letter. warning letter nanti masuk fail peribadi. nak masuk master susah nanti. Memang patut diajar budak2 ni. Tapi kena cara gitu gak?

ejump said...

@Cek Chun
Owhhh... Takpe, tetap sy nantikan juga tibanya Miss Laila sy tu! (Maybe Miss Laila sy pi sambung cuti terus kat europe tu):) TQ coz melayan sy ye Cek Chun.

@Bro. Aidid, @Mr. Cone Mover Hyelbaine, @Mr. Azwan Sweet Talker, @Rose dll. (Yg bukan MLM punya org)

Kalau belum ada org. cakap "Terima Kasih" kat abg2/kakak2 semua, biar sy jd yg pertama katakan 'terima kasih' sebab tak penat & serik untuk memberikan fakta2 & ilmu2 dlm blog ini since November 10. TQ.

P/S:- Miss Laila sy tak ucap TQ, tp lain... Hihihi

Johey Oak said...

Budak2 lepasan ijazah (Doktor, Jurutera, Pharmacist, dll) IPTA yang jadi hamba MLM (hamba duit), korg tau tak yuran universiti yang korg bayar tu cuma 20% dari kos pengajian sebenar? 80% lagi duit 'TAX PAYER'. Bagi yang dapat biasiswa JPA pulak yuran korg 100% dibiayai oleh duit 'TAX PAYER', siap dapat duit lebih lagi. Bagi yang dapat biasiswa JPA untuk belajar luar negara, belanja korg tu ratus2 ribu. Kerajaan gunakan duit 'TAX PAYER' untuk support pengajian korg supaya bila korg abes belajar boleh menyumbang sesuatu pada agama, bangsa dan negara. Tapi korg buat MLM pulak. Kalau buat MLM kat luar negara pastu bawa duit masuk ke Malaysia ada juga sumbangannye (tapi haram tetap haram), tapi ni amik duit bangsa sendiri untuk disedekahkan kat orang lain, jadi ape sumbangan korg? Korg ni perosak agama, bangsa dan negara tau tak! Org yg mcm ni kita panggil PENGKHIANAT! Bagaimana pulak dengan org yang melindungi pengkhianat?!!!

Asyraf said...

mana fakta-fakta true MLM ni?? lama betul tunggu.... dari tahun lepas lagi tak dapat pun......mana korang punya upline upline yang berjaya?? kenapa tak support korang?

mana? mana? mana? ........?

Mint said...

@miss laila
x kesian ke tgk cik ejump kite ni asyik melaung2kn nama cik laila ni.heheheh...angau kronik nih!!
for this post,again..WOW!
indeed,when the doctor says it all.terserlah kedungungan nye!!agreed with hyelbaine,pity for the malays.knp kite ni suke sgt kene scam.lembut hati sgt ke bile dh kene rayu2 gitu?or is it because we r too lazy to do an honest job?too highly imaginative, every day duk berangan mat jenin nk jadik kaya jeee!!!

Johey Oak said...

Pity is one thing, but I believe some of the MLMers really know what they're doing. They know MLM is the express way of getting rich as long as they are willing step on others. Another one is I'm sure some of them realized that they were scammed after joining the MLM scheme, and they decided to scam other people to get their money back.

Feekey said...

perghh byk giler comment dari semalam, well most of the comment korang dah membelasah yang patut dibelasah, tapi sebagai saudara seislam aku tetap kesian walaupun derang tak berapa pandai dalam menangani isu duit dan kehidupan...perhaps dah geram sangat melayu kene tipu, yeah me also geram,

anyway, saya nak tegur kak zie nie, tolong jangan jadikan agama sebagai cara nak cari duit yeah, setahu saya lah, setahu saya yeah, belum ade ayat quran atau hadith (hadith sahih) yang suruh kite jadi kaya, agama akan menyuruh kejar akhirat, tapi dengan menggunakan dunia, meaning dunia ni u tak leh tinggalkan sebab ia adalah jambatan ke akhirat. i baca your blog, alahai, semua pasal dunia ler, ape yang berdakwah nyer, u kene paham yang berdakwah itu adalah mengenai agama. dan dalam fundamental agama vs kehidupan kat luar, anything u refer dalam agama adalah you tak boleh buat melainkan agama kate boleh dan fundamental kehidupan, kite boleh buat semua bende kecuali agama mengharamkan kite melakukan sesuatu perkara.

contoh nyer, u boleh makan, makan lah ape saja, tapi agama mengharamkan kite makan babi, ahhh pastu contoh lagi satu, u tak boleh solat, melainkan mengikut rukun. ini adalah asas kepada pemahaman agama. so dari cara you bercerita pasal dakwah nie, ade sikit masalah dengan mlm, sebab mlm itu sendiri adalah haram dan riba...for your information, forex is also riba. adoiiiiiii nak cite panjang2 nie tak larat, sebab saya pun masih belajar, akak zie, ape kate tinggal kan mlm dan ikut saya belajar agama sama2? ;)

insya'Allah kalu kite mahu Allah akan kasi sebab refer to Bismillahhirahmanhirahim maksud die simple kan, dengan nama Allah yang maha pemurah dan maha penyayang, Allah pemurah sebab Dia kasi kekayaan kepada semua, including yang die tak suka iaitu orang munafik dan kafir dan termasuk orang yang Dia sayang jugak iaitu orang yang beriman. Tapi Allah hanya sayang kepada orang yang beriman dan bertakwa.

reminder, if you are rich, it does not mean that Allah bless and love you, because Allah is pemurah, He gives you but remember it is a test. how you get that wealth, where u spent it, to what you use it and If you are poor does not mean Allah hates you, it is also a test if you can be patient. Dunia ini sementara, di takdirkan Allah, esok akak zie mati, rasa2 Allah tanyer tak datang dari mane duit semua? .... so tolong jangan pakai Agama sebagai weapon to work on your MLM. MLM is harammmmmmmmmmm!!! riba / usury means more then just interest!! kite belajar ok sesama...

Mint said...

so..if i am going down,i wont be going down alone.camtu?what a dangerous ill minded twisted people if that's the case.what's freak me out the most is the fact that they are not some numb nuts...degree holder,prof,etc.. intelligent but yet dumb?can't they adapt to the simplest rule which is not everything in life we can easily take a short cut?

Rose said...

Another husband and wife pair:
Dr Adrin b Kamarulzaman 0176036127 DSM Hai-O
Dr Mizatul Ardiah Mukhtar 0173103294 DDM Hai-O (whatever that means)
This pair stinks to high heavens bcoz they blatantly used their medical background to promote Premium Beautiful Corset and Biouaura. Example, excerpt from their blog (about gastritis) http://drmizedsays.blogspot.com/search?updated-min=2010-07-01T00%3A00%3A00%2B08%3A00&updated-max=2010-08-01T00%3A00%3A00%2B08%3A00&max-results=7
"Tapi dalam era moden, kita tak perlu la ikat perut dengan batu referring to cara Rasulullah s.a.w. tangani lapar) kan kita dah ade  Premium Beautiful. 2ndly, kita tahu Premium Beautiful ada FIR( far infra-red ray). Dengan memakai Premium Beautiful, FIR ini dapat membantu penyembuhan ulcer dalam perut dan memberhentikan pendarahan dalam perut yang diakibatkan oleh ulcer.

Bukan itu saje, kite pun ade produk Bioaura yang dapat menghasilkan air yang bersifat alkali. Bile kita minum air Bioaura yang beralkali, ianya dapat neutralise acid dalam perut kita, so sakit perut kite yang disebabkan gastric dapat dikurangkan. Meaning time sahur minumla air Bioaura banyak2 bukan saje nk elak gastric tapi untuk elak dehydration..." 

To be cont.

Rose said...

http://drmizedsays.blogspot.com/
About them: 
"We're 27 years old medical doctors and a business peeps , Dr Miza being a part time model and Dr Ed was a semi professional rugby player back in Ireland we both love travelling, shopping and last but not least health and beauty ..:)"

Excerpt from their blog which made me feel so mad, and hope she did not use tax payers' money for their educations:
"Otw back, in the flight, I terfikir, if I xjoin this bisnes I don't know bile I will go to Perth or anywhere.... Coz keje gomen I cannot reward myself by traveling to foreign country....."

So, Dr Azwan, what da ya think now? Can we report them? But now I'm thinking that they are probably not practicing as doctors pun, 100% with HaiO..

Rose said...

Typo: please change "she" to "they"

ps: your welcome ejump :) hope miz Laila will grace us with her presence soon..sabar2 la ejump ye..

aspirin said...

sambil check link yg diberi, terjumpa lak link ni. http://lapriere.blogspot.com/
ianya ada kaitan dgn dr mized tu. nasib baik pompuan tu dah sedar cepat, kalau tak habisla.

ASAR said...

"Tonight was our last night in Perth and we had our Gala Dinner at Perth City Hall. We has a very nice meal."

we has a very nice meal? betul ka doctor study kat Ireland ni?? Rose I second your intent indeed

ASAR said...
This comment has been removed by the author.
Gus said...

Bingai apa pakai korset pastu duduk depan tv sambil makan junkfood boleh kurus ka? Nak kurus kena exercise la oi! Base on my experience High intensity exercise is d fastest way to slim down. Dlm mase sebulan aku berjaya turunkan berat badan dr 75-70. Jog for 10 mins then run a fast as i could for 1 min, rilek jap pastu ulang sampai nak pitam / muntah! HAHAHA no pain no gain errr loss actually -Testimony pengguna trek jogging taman tasik

onguard said...

masa aku muda2 dulu,nak bakar lemak badan yang terlebih lebih tu senang je,lari keliling padang kawad selarat yang ko mampu sambil berbungkus dgn poncho. X yah pun beli supplement pelbagai,nak sihat modalnya murah,jangan makan banyak,jangan hisap rokok,banyakkan senaman(ini budak kecik pun tau haha),dan yang penting kita patuh dgn rutin diatas,kalau pakai korset xray pun tapi makan x jaga,berjalan kaki sket pun dah mengeluh x guna gak kan?

Feekey said...

sorry in my previous comment, i spelled Bismillah wrongly, its suppose to be Bismillahhirahmannirrahim...

Gus said...

Oh lupa plak nak kasi T&C utk produk trek jogging taman tasik.
T&C --> high-intensity workouts build fitness fast while burning a lot of calories, they aren't right for everyone. They're not recommended for a novice exercisers because they can contribute to injuries in individuals who aren't prepared for the physical demands of this type of workout. >Exercise at ur own fitness level<

Zuhairi said...

cek chun & rose: aiyak, kene blanje korg ke? mcm nih kene tangkap ikan lebey sket la tiap2 hari, br bley bli, maklumla, kite nih low-life...keje nelayan jek

materials corrosion: mmg ramai yg jd SDM ke CDM ke or whatever M yg ade badannye sume sehat...makes me wonder...what kind of an idiot yg actually trust them and blatantly follow their steps?

to all:

1. actually for water filter, be it bio-aura, al-jabbar, diamond etc..sumenye manufactured at the same factory....and kilang tuh kat sg buloh...name kilang tuh alphamax ke ape kalo xsilap...nih bkn spekulasi yekj, it's a real deal...in fact kilang tuh sendiri jual water filter...tp br dlm 199 jek (ye tuan2...tuh jek price die)

2. about the doctors, yes we need to report to KKM. Aku just bg 1 senario jek...last time govt kecoh psl assalama (u guys can look it up)...so i'm 1 of the many people yg report ke JAKIM mtk dorg check every blog or link that i gave to them to prevent people from following ajaran sesat nih...alhamdulillah ade respond dr JAKIM....so, taking the same concept, it is our responsibility as brothers and sisters in islam utk do the same thing for these doctors...bkn sbb dengki ke ape...but it's they themselves yg lggr oath dorg...mane korg nk, kesian kat dorg or to just let them get away and continue using their title to con people?

3. If you happen to know any of these MLM people..and u're sure they're not paying tax, you can also report to LHDN for tax evasion..it's under Whistleblower's Act...so mari ramai2 kite kumpul all the evidences i.e pics dorg dgn cek bln2 ke ape ke...utk proof to submit to LHDN....coz mmg ramai nih x byr tax...especially yg still ade job ngn govt ke private ke ape

Zuhairi said...

nk tambah 1 lg....to kak zie (adik beradik zee avi ka?)...sahabat Rasulullah s.a.w, Abdul Rahman bin Auf, antara org yg terkaya di zamannye, bile msk syurga nnti kene merangkak tau!!! nih sahabat nabi s.a.w yg dh terjamin msk syurga, still kene merangkak..apetah lg kite nih yg amalan mmg x mampu nk capai tahap sahabat2 nabi s.a.w, yg wpon kaya tp solat berjemaah xpnah tggl, sedekah xpnah x bg, and byk lg la...hidayah utk kaya? masyaallah..no wonder kite nih makin lame makin teruk..kaya is not a privilege...it's a test from HIM to us...rajin2 skit attend kuliah agama yek...mati x knal usia, warna kulit, umur etc yek...

osip said...

komen da takde da kat blog tu..die da buat private eh...

mmg disgusting doktor2 camni...

misa said...

ni la kalau semua nak kaya cepat. >.<

Rose said...
This comment has been removed by the author.
910 Rent A Car said...

payah gak kalau ada doktor macam ni!

azwan said...

Okla, in this kind of situation we need to be transparent. Under the Medical Act 1971 and Code of Ethics, these MLM Doctors clearly misuse their license as professional advantage to promote such product. Which I think ultimately is unethical. Please read these 2 links link for better understanding:

http://www.mma.org.my/Portals/0/pdf/MMA_ethicscode.pdf
http://www.mma.org.my/Portals/0/medical%20act%201971.pdf

We can officially write to MMA about this. Hmmmm.....
The other channel is via BPA.

Unfortunately this level of awareness is not nurtured during medical school. The current medical students are not educated about the Act and Code of Ethics.

Rose said...

Hmm, dah agak dah depa privatekan blog depa, tu ai dah screen captured some evidence.. Also in DrMized's blog ada proofs (pictures and comments) that Dr Mohd Hafiz is also top level in Hai-O (that what I was looking for sebab x sempat screen capture Dr Hafiz's blog before he made it private). At least ada la evidence.

Bomoh Hujan said...

score a memang kimak... abis bebudak yg belajo di ajak joinT..yg perasan jadi pegawai gomen pun... joinT padahal makan minum gomen yang tanggung...weh bikin malu je... mana pak korim... kot2 tersesat kat sini... sembang m16 la..aug styer la..m4 pun dok kene rantai kat stor senjata..cenonet punya budak umo 21... pertahankan negara....pertahankan negara guna score a? watdefak dol badigol kecik2 xnak mampus besar2 jadi bangang nak mampos......
-nih la jadinya bile dah joinT MLM...jadi bangang.....lain yang di tuntut lain yang dibuatnya....ada lagi anak2 bangang yg dok kira untun joinT MLM guna sempoa?
-Hai-0 memang pandai....pandai menipu....dia dapat jilat tapak kaki pegawai gomen beruniform...abis anak buah pak gomen beruniform joinT siap tolong tenyehkan signature kat borang loan dan bagai lagi(yela nak joinT bawah boss..kuat sikit tengik nya....yg cerdik memang xjoinT la... yg bangang jer joinT-siyes beb....ini bukan cobaan ini betul2 punya....kalau xcaya boleh check kat no keahlian dorang kat Hai-Ya tu....kalau bukan no.badan dorang... mesti ic bini/adik beradik dorang...itu menunjukkan betapa kritikalnya MLM mempengaruhi badan beruniform- ini kawan aku(badan beruniform) jugak yang cerita..dia ada kawan lama yg memang xrapat pun..sanggup berulang dari teluk intan ke bagan serai semata2 nak ajak kawan aku nih tadi joinT Hai-Ya..siap complete borang loan-tinggal nak tepek slip gaji ngan pengesahan majikan....fuck MLM...

pk said...

selama ni aku dok ingat budak2 tak pass SPM dan fail subjek maths je yg join MLM(mcm ckp AM) ni tp sangkaan aku tu salah!! Sebab duit, doktor yg well educated tu pn terjebak dgn produk bodoh dan mempertahankn plak dgn fakta merapu. Hahahahah

azwan said...

Budak2 MLM ni pun kalau nak duit cepat, buatla TRADING. kan senang. willing seller, willing buyer. Supply demand. abeh citer. Memang kena ada hard cash yg besar utk buat rolling, tp at least confirm buat duit punya.

Mane2 successful business people bermula dgn trading dulu. takde kerja nak fokus buat R&D dulu. takdenye buat MLM dulu.

Daripada mengabeh boreh buat loan 20K masuk MLM, baik guna 20K tu keliling dunia, jadi backpackers la. cari mana boleh supply, mana ada demand. Cth tgk ape yg kurang kat negara2 arab, ape Malaysia boleh supply. Ape yg high demand kat Malaysia, then Australia, China leh supply. Jgn dok sini je, kena pikir global.

Buat trading, baguih. belaja camne nak deal dgn customs, belaja logistik, manage supply chain.

Jiji said...
This comment has been removed by the author.
Jiji said...
This comment has been removed by the author.
aku the great said...

adakah semua doktor yg terlibat dgn mlm ni dr golongan DOKTOR KELAS KETIGA yang ada kat paper hr ni????

Suria said...

salam,
lama tak membaca di sini..td baru bincang pasal water filter ni...

sini ramai doctor kan..nak tanya..study perubatan di UIA< mesir - alexandria > jordan

which one better? tq...tak tau nak buat pilihan

jazakallah

md kamal fauzi said...

salam..

aku dah lama follow blog ni, tapi ni first time comment..
aku rasa patut sgt dah kita report benda ni kat kkm..
gila babi sgt dah kalau doktor bole ckp camtu...mmg cam sial..
dulu aku pun ada pengalaman mlm ni, ramai kawan2 kat u buat....diorang buat luxor, (ntah ada lagi ke tak mlm ni)..cam ni la perangai...lain takde pikir, duit manjang...pastu look down on mmber2 yang nak jadik engineer, akauntan apa sumer ni...bodoh gila...

apa2 pun, harap2 dr2 penipu kena tindakan cepat la...the situation is too frightening to say the least...

Feekey said...

zuhairi, saya berminat dengan water filter tu, ade url or contact no? hehehehe pergi direct better ler..

libra said...

nak tanya ade satu lagi corset cilanat ajaib la katekannn
ELKEN penah dgr tak? mahal gila weyy 4 hibu henggettt! tahapae2 lah delaer cinee jual kat akuuu kat opiss tolong comment skek aidid

emil-emilda said...

meda emelda...cuba google hanis haizi...banyak pic dia yg ala2 comel gitu

zarul666 said...

uish,ptt le hanis haizi tu buat bisnes merapu..selera mcm mak datin!

zane othman said...

Org melayu terkebelakang dari segi ekonomi sebab sibuk nak buat plan ini... plan itu... skim ini skim itu... Bayangkan ngan RM20k, ngan 5 org, bukankah dah ada 100k. Dah boleh buat bisnes kedai runcit, bengkel motor, kereta terpakai (amik cth kampeni NAZA). Sekurang-kurangnya kita boleh handle barang runcit, minyak, kenderaan dsb. Mcmni barulah ekonomi bangsa kita dan bangsa lain setara. Mintak maap bebanyak, saya ni bukan pandai ckp saja. Cuma belum cukup modal dan rakan niaga aka kwn kepercayaan. Hajat buka bisnes keci2lan mmg ada. Bayangkan kalau 1o tahun dulu Keraun2 (Crown Ambasador jadah haram) Firaun, semua top2 MLM bergabung bukak bisnes??? lu pikir la sendiri. Bak kata aidid= bodoh piang laha depa ni (hahaha suka dah perkataan bodoh piang)

azwan said...

@pk
"selama ni aku dok ingat budak2 tak pass SPM dan fail subjek maths je yg join MLM(mcm ckp AM) ni tp sangkaan aku tu salah!! Sebab duit, doktor yg well educated tu pn terjebak dgn produk bodoh dan mempertahankn plak dgn fakta merapu."

Ko silap bro. Memang golongan yg educated lagi senang kena tipu. Educated tau baca buku je dik, makan buku, minum buku, tido buku, bila exam vomit balik.

Yg tak pas SPM ni yg buat duit, struggle, otak ligat bukan main.Yg tak pass SPM gak yg kreatif, inovatif, nakal2 gitu..tak senang kena tipu. belajar cara susah. belajar campur gaul dengan sumer level org.

zahrul said...

aku nak amik petikan dari pengamal tegar herbalife yg aku baca kat cari.com.my

1. seorg pakcik ni menderita sakit buah pinggang kiranya dulu air kencing dia akan keluar ikut lengan kanan dia, tak ikut kat saluran yg sepatutnya..n then dia mkn lah hl ni...dlm lebih kurang 10 hari gitu...dia terkejut sbb air kencing dia keluar ikut tempat yg sepatutnya...time dia ceta aku dah sebak giler...la ni dia teruskan minum...n then dia turun berat badan...pakciknya pun ceta duk berlinang air mata..huhuhu terharu aku...

aku konpius dlm byk2 tempat air kencing nak kuar kenapa kat lengan kanan yerk? nak tergelak pon ada...hahahahahahaha ke btol fakta sains ni?????

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 258   Newer› Newest»