And so it is...

Wednesday, December 29, 2010

Corset Premium Bloodyfool Hai-O. Buat Jerut Tengkok Bleh?

That's what it really is... ain't it? Orang bangsa yang satu lagi tu sebok buat bzns di bumi nyata, sedangkan orang Melayu sebok buat bzns yang diasaskan oleh bangsa lain tu, jadi kuli-batak beramai-ramai buat networking, buat MLM. Sebok saban hari bebudak terencat akal berbangsa Melayu cakap, peluang perniagaan MLM ni hebat dan lumayan, dan untuk buat bzns MLM ni punya la senang, dan pakai modal sket aje kak. Memang la modal sikit, tapi itu la sebab dajjal MLM tu mau RAMAI orang join meh! Sket-sket, lama-lama boleh kasi itu dajjal mastermind MLM kaya weh. Sket-sket, lama-lama orang Melayu jadi sengkek beb.

Oh ya... isu budak hingusan gomoi tu. What the bloody crap? I'm not interested anymore. Aku guna mangkok-hayon tu untuk buat jalan cerita karangan aku pasal syarikat E-Dymium, mamatnya perasan aku cerita pasal dia la pulak. Barua tu la benda yang sepaling tak penting dalam entry E-Dymium tu... hahaha! Memang mangkok-hayon gila bab! Anyway, that's all I have to say about that. Lots of people say lots of things anyway, but the useless creep is so dense beyond words... just astounding! Ah, let's move on, shall we?
 
 
Meh sini aku kasi tahu fakta tentang perniagaan yang ramai orang Melayu tak tahu. Ini sepaling simple ni - kalau cite terlalu kompleks ramai yang takleh bawak nanti. Pada tahun 2007, pendapatan kasar negara (GDP) Malaysia adalah RM360 billion. Bzns MLM menyumbang berapa beb? Anggarannya dalam RM5 billion. MLM menyumbang 1.4% daripada GDP Malaysia. Wait wait wait! Bukan ke kalau boleh, syarikat-syarikat MLM yang bersepah tu semua nak mengajak semua berduyun-duyun orang Melayu join. Dalam 10 juta orang Melayu gitu cukup la. Dan jangan lupa pulak... yang orang cha ya nun alip tu semua, kalau dia orang tak jadi pengasas, atau ahli top-tier, dia tak mo join MLM ni dol. Even in US, dan mana-mana negara di dunia, kadar "sales" daripada perniagaan MLM sama jugak, dalam 1% - compare to total annual retail sales. Jadi mana yang gah nya? Mau kasi promote MLM supaya semua orang join? Sampai budak U sekarang ni pun sebok nak buat ScoreA... pakai duit PTPN. Bukan duit sendiri tu, duit pinjaman daripada kerajaan yang prihatin tentang keperluan perbelanjaan di universiti untuk anak-anak Melayu yang low IQ... oops, low-income. Itu kan dah parasite namanya? Tak kesah duit datang dari mana, biar bebudak hingusan tu semua join. Duit sara hidup untuk pelajar tu boleh aje, Jason Kok tak kesah beb. Aku malas nak kupas pasal ScoreA setakat ni, sebab aku nak biarkan aje bendanya crash, biar dia lingkup "by nature". Biar bebudak IPTA tu semua abis duit PTPN dan merempat dan meleleh air mata, mintak duit balik kat emak-bapak yang menoreh getah, yang keje buruh, yang kerja kampong. Itu la bebudak Melayu, dapat masuk IPTA tapi otak letak kepala lutut. Tak faham-faham isu statistik dalam MLM dan skim piramid. Biar aje ScoreA tu jadi pengajaran seumur hidup, biar dia orang kecik-kecik lagi dah kena kencing dengan Jason Kok. Mau kasi sijil kepatuhan syariah ScoreA tu redundant dan kerja dua orang ustaz tu useless akhirnya. Demi mau kasi poket Jason Kok penuh setiap hari... baru la puas hati orang Melayu.

Bayangkan blog aku ni contohnya. Ada orang mau beli - blog hebat maah (katalah kan?). Jadi aku jual kat sorang, lepas tu aku jual lagi kat beribu orang, lepas tu aku suruh yang beribu tu jual lagi dan cari downline - tapi, blog aku ni ada satu website aje. Longkah meh! Modal seciput, downline jual pada downline, pada downline... tapi website tetap satu. Kasi satu pakej blog Aididleaks harga RM600! Bloody crap! Woohoohoo! Tak payah kasi print buku, tak payah sebok buat apa-apa - ahli blog ni boleh promote sama downline masing-masing. Apa benda la orang Melayu ni, itu pun takleh fikir? Tapi, Jason Kok tak kesah. Diupahnya ustaz, di bawaknya Melayu tua-bangka yang ada nama dalam board-of-directors syarikat... pastu kasi orang Melayu cair dengan duit downline, bukan duit Kenshido. Takde susahnya modus operandi MLM dan skim piramid tu semua bagi orang yang faham matematik dan statistik. It will crash, no question - the issue is when.

Haiya! Baru balik cuti, berleter pulak la aku pagi ni. Macam bini aku pulak... uik! Tarik balik... bini aku la orang yang paling tak berleter. Dia kasi tenungan laser sahaja, macam peminat bola Malaysia. Bukan apa, 5 hari cuti, 5 hari punya email, banyaknya la yang mintak aku kupas pasal scoreA. Kebanyakannya cerita pasal bebudak U sekarang tengah sebok buat skim piramid berproduk maya Jason Kok ni - apekejadahnya ntah? Nama aje budak U. Tak pass matematik SPM pun boleh masuk U ke sekarang ni? Itulah pun masalah budak Melayu yang diharap dapat membesar sebagai johan, akhirnya membesar sebagai mat rempit. Ingat cerita pasal Adilah Abd. Manan dan exFuze... you know, that hani85? Sebok mau promote 7 super-foods, bersama dengan mala'un putar-alam Odie (nama matrempit-cum-fruitjuiceseller yang sama promote benda alah ni kat forum carigold). Monavie ada 19 super-foods la woi. eXfuze ada 7 apa cer? Siap putar-alam cakap aku punya penjelasan pasal compensation plan Exfuze tak betul - kepala hatok dia tak betul. Bahalol putar-belit gila baboon punya budak Melayu. Siap kata flyer yang aku buat tu aku gubah sendiri... apa dia ingat aku dan pembaca lain bongok macam dia ke apa. If my info is not correct, I won't print it here. Kedua-dua Adilah dan Odie tu sama aje IQ level, sebab wawasan nak jual air buah manggis dll RM192.50 sebotol. Nak jadi bznsman biar la berpada dik oi! Mende le korang neh? Tarak sekolah ka dey?


Jadi ahli? Share dengan 2 orang? Ajar new member buat benda yang sama? Bloody 'ell! Itu classical pyramid-scheme tu dik... 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048... 4194304... 4.3 billion! Aku ingat eXfuze tu kategori MLM - rupanya according to hani85, ianya kategori SKIM PIRAMID, tapi jual jus buah! Gila bab punya budak remaja yang berkeliaran di Malaysia sekarang ni. Nak kaya masa muda-muda dengan guna skim piramid ke dey? Tak nak masuk U ke, buat degree, keje rajin-rajin 10 - 20 tahun? Ah lantak korang lah! Akhir kata, sapa nak minum jus buah-buahan dari planet Zuhal (jangan sesat perjalanan, gunakanlah gadget Garmin untuk keperluan GPS anda) dengan harga yang hampir RM200 sebotol, pegi cari dua budak hingusan kat atas tu kat forum carigold. Yeehaa! Tempat terkumpulnya banyak skim piramid dan bzns shubahah di alam maya.

Chaiiish! Aku nak huraikan pasal corset ber-plutonium Hai-O, pegi diskus ke ScoreA dan eXfuze pulak. OK, Hai-O. Here goes baby!

What do I have to say about the above flyer? Wow tetek! Hmmm... that's it.


Ada bulan lepas sorang mamat yang baru start cukur misai singgah kat blog aku ni, sebab aku ada keluar komen yang corset Hai-O tu made-in-China... mau damage-control le tu, bzns dia maah. Aku kopipes komennya kat bawah.

Said Saiful Fazli said...
Salam, Saya owner blog aepull.blogspot.com
Secara jujurnya, saya telah memriksa dulu status halam haramnya sebelum saya menyertai Hai-0, Sah dan sahih memang haio syarikat patut syariah. Alhamdulillah, rezeki Allah ade dimana2. Sbelum saya sertai, saya tlah istikharah dan mndapat petunjuk. Korset PB tidak berasal dr Cina. Fabriknya dr Jerman, dijahit di USA dan di suntik dengan FIR di Japan.
nobody: saya tidak mengajak orang membeli hp canggih, saya menyatakan impian saya untuk mempunyai HP itu.. adakah itu salah disisi Allah?
Sila berhubung dgn saya jika ada masalah. 0176673277
saya bolh terangkan segala2nya.. jangan cepat kalut. Terserah pada Allah..
Salam satu malaysia!

November 27, 2010 3:42 AM 

Waaah! Istikharah sampai dapat petunjuk untuk jual corset pompuan? Pehal pengamal MLM cokia' suka sungguh cite pasal dianya sembahyang sunat begitu-begini? Seriously? Boleh kasi laris produk kelentong ke beb, kalau cite pasal sembahyang istikharah? Mau kasi bunyi alim-alim gitu? Tak malu ke weh? Kalau la ada psycho cakap kat aku pasal benda sebegini, terus aku fikir mamatnya memang anak Ayah Pin, buat MLM kaitkan pulak dengan agama Islam. What a freaking contradiction! Anyway, asalnya corset ni dari Jerman (dekat Jiangmen tu), dijahit di USA (dekat Shenzhen pulak) dan seterusnya dihantar untuk disuntik dengan FIR di Japan (oh yang itu dekat Guangzhou, kilangnya di sebelah kilang gelang keramat HotTime, depannya ada mini-market kepunyaan apek Hao Lisheng). Apakemendenye nak disuntik-suntik FIR neh? Psycho Hai-O tu semua tahu FIR tu apa tak? Bloody stupid dumbass! Telan aje bulat-bulat apa apek Hai-O tu ceramah masa kursus mengelentong yang dia orang buat ka dol? Memang kelalar tahap cipan btol... sebab bila aku tengok cipan kat zoo, aku mesti ketawa punya. Cute meh! (tapi baunya, al-pekong ya amat!).

Aku malas nak cite panjang pasal corset ber-plutonium ni, sebab ramai orang komplen aku punya penerangan tentang sesuatu isu kadang-kadang terlalu detail. I agree, tapi sebab detail tu la ianya dapat dihuraikan, betul? Macam ni la... tak payah aku cerita semua benda tentang sesuatu produk, cuma aku ambil satu isu yang paling penting, dan aku hurai yang itu sahaja sampai bogel terus... orait?

Infrared (IR) itu adalah radiasi elektromagnet dengan wavelength di antara 0.7 and 300 micrometres, iaitu sama dengan julat frekuensi antara 1 and 430 THz. Wavelength IR ni lebih panjang daripada wavelength untuk cahaya yang kita boleh nampak (you know, the colour of the rainbow), tetapi lebih pendek daripada terahertz radiation microwaves (radiasi daripada black-body radiation - sama dengan cerita Max Planck hari tu, dan terahertz radiation ni sangat berguna dalam astronomi, iaitu untuk mencerap kewujudan inter-stellar dust di galaxy yang jauh - tak payah pakai teleskop biasa, pakai teleskop infra-red macam kat Mauna Kea, atau macam teleskop yang tengah mengorbit bumi sejak Mei 2009 - Herschel Space Telescope. Bukan HST tu mau beat Hubble Space Telescope, sebab teleskop IR tu tengok benda lain daripada Hubble). Infrared tu sama la kalau kita cakap sinaran yang kasi kita rasa panas. Cahaya matahari membekalkan 1 kilowatt tenaga untuk satu meter persegi pada paras laut - itu basic. Daripada 1 kw tu, 445 watt adalah cahaya rainbow tadi, 32 watt cahaya ultraungu (UV), dan 527 watt itu adalah daripada IR. Tu sebab panas meh. Kegunaan IR dalam kehidupan moden kita termasuklah skop night-vision, thermografi, sistem imaging, alat tracking, alat pemanas, alat komunikasi, spektrografi, alat dalam meteriologi (cerapan cuaca), climatology (kaji cuaca), astronomi dan banyak lagi... kecuali satu benda. Kegunaan IR buat modal untuk kasi orang kurus dengan pakai corset - yang itu hanya datang daripada buku teks sains nujum pak belalang Hai-O.

Sapa-sapa pembaca blog aku yang engineer dalam bidang yang berkaitan boleh sanggah aku kalau apa yang aku nak tulis pasal FIR selepas ini salah. I have no problem with that. Dalam buku teks engineering pasal infrared radiation, takde isu FIR yang dibincangkan seperti apa yang dikelentongi oleh orang Hai-O dan orang Melayu yang jadi kuli-batak apek tu semua. Mengikut klasifikasi The International Commission on Illumination (CIE), pembahagian radiasi infrared adalah seperti berikut: IR-A: 700 nm-1400 nm (0.7 µm-1.4 µm), IR-B: 1400 nm-3000 nm (1.4 µm-3 µm), IR-C: 3000 nm-1 mm (3 µm-1000 µm), atau mengikut klasifikasi badan komersial pulak:


Yang kelalarnya, kegunaan FIR yang ada dalam dunia moden ni adalah dalam penghasilan sinaran LASER! Wadehelloanybodyhome? Far infrared laser (FIR laser, terahertz laser) adalah laser dengan output wavelength dalam julat infrared, iaitu sebahagian daripada spektrum electromagnetik di antara 30-1000 µm (300 GHz-10 THz). Laser FIR berguna dalam "Terahertz Time-domain Spectroscopy", "Terahertz Imaging" dan juga dalam "Fusion Plasma Physics Diagnostics". Ianya jugak boleh digunakan untuk detect bahan letupan dan chemical warfare agents, dengan cara infrared spectroscopy atau dengan menilai ketumpatan plasma secara teknik interferometri. The p-Ge (p-type germanium) laser adalah sejenis laser yang "tunable and solid state", dan sudah wujud sejak 25 tahun lepas. Ada juga jenis laser lain yang menggunakan terahertz radiation sebegini seperti dalam Quantum cascade laser (QCL), Free Electron Lasers (FEL) dan Femtosecond Ti:sapphire Laser (FTSL).

Sekarang ni, buku teks dari planet mana yang saintis kat syarikat Hai-O pakai, untuk kasi versi FIR yang lain daripada yang ada dalam buku teks engineering tu semua? Buku teks yang datang daripada Japan (yang dekat Guangzhou) tu ke dol? Ada FIR berbagai jenis ke dalam dunia kita ni? Ada FIR daripada ilmu sains dan engineering moden yang diguna-pakai dalam industri dan astronomi - dan ada versi FIR yang orang Hai-O aje pakai. Lepas tu ilmu tu diturunkan kat promoter premium bloodyfool tu sume. FIR versi Hai-O... berkesan untuk kasi slim itu semua mangkok-hayon yang males pegi jogging, tapi nak melantak macam ayam kaki empat? Malunya la aku jadi orang Melayu, yang aku sendiri ada sedara-mara seagama yang senang sangat kena kelentong oleh cha ya nun alip... demi biz MLM, sekaligus dapat duit shubahah manyak-manyak. 


Kat atas tu aku kopipes daripada blog mala'un yang tak pernah sekolah, merangkap peniaga benda kelentong ni - http://beautiful2u.blogspot.com/. Banyak lagi ajaran songsang yang ada kat sana, dan di merata internet (masing-masing orang kelentongan Hai-O ada blog sendiri untuk promosi corset ber-plutonium ni) kalau korang berminat nak baca la. Google aje. Cuma, aku jamin korang punya IQ akan drop by 7.3 percentage point by the time ko baca sampai kat hujung blog.

Sinar matahari pagi ada FIR. Yes, memang sinar matahari ada sinaran hangat pijar tu. Sebab matahari itu adalah reaktor nuklear terbesar yang ada dalam lingkungan 4 tahun cahaya daripada bumi. Bintang terdekat Alpha Centauri (bintang binari sebenarnya) terletak 4.37 tahun cahaya dari kita, so yes... matahari tu la sumber tenaga thermonuklear di angkasa yang paling dekat. Tapi FIR itu adalah TENAGA, yang memerlukan sumber kuasa, dalam hal matahari tadi, berjuta-billion tan hidrogen di tukar jadi helium setiap saat, dalam proses nuclear fusion - di mana bagi setiap helium yang terhasil, 0.7% daripada berat zarah akan ditukarkan kepada TENAGA, iaitu mengikut formula Einstein, E = mc2. Bezakan dengan proses fission yang berlaku bila bom atom kat Nagasaki (bom yang guna uranium dengan code-name "Little Boy") dan Hiroshima (bom yang guna plutonium dengan codename "Fat Man") yang diletupkan 65 tahun dulu (ilmu nuklear ni yang jugak diselewengkan dengan rakusnya oleh Emetikus Prof Dr Sir TuaBangkaTakSedarDiri ECPbersepai tanpa segan-silu - nak segan apa, kalau dah nyanyuk main taik). Uik! Panjang la pulak kuliah astrophysics aku ni... dah lari topik neh.

Jadi FIR versi sains bomoh siam Hai-O yang ada dalam korset premium bloodyfool tu datang dari mana? Ada battery-pack letak kat belakang ke, bateri 9V macam yang korang masukkan dalam unit Smart-Tag tu ke, macam bateri AA masuk kamera digital tu ke, atau macam bateri yang diperlukan untuk menjana vibrator hebat kepunyaan si Joyah yang gersang dan kesunyian? What, where, how? Ada sumber plutonium kat dalam corset tu tak? Hai-O provide "portable fission reactor" dalam corset Premium Beautiful gitu? Saintis Hai-O kan hebat bak kamen rider, mengalahkan cipan. Mana datang FIR nye kak? Ngape la bebudak Melayu yang dah abis SPM boleh senang hanyut dengan ilmu kelentongan sebegini? Tak logik langsung. Apa pelajar form 4 dan form 5 yang belajar Fiziks, Kimia, Biologi dan Sains Paduan tu semua diajar oleh cikgu hanya bertujuan untuk ambik paper SPM - gitu? Meh abang kasi tahu adik-adik semua - apa yang dipelajari masa sekolah tu jugak la yang perlu dipraktikkan dalam kehidupan kita ni, bukannya pelajaran tu semua "only on paper" masa SPM. Kalau korang belajar pasal 3 hukum Newton, maksudnya ada iktibar disebalik pelajaran Fiziks tu. Hukum Newton ketiga mengatakan bahawa untuk suatu daya dikenakan kepada sesuatu entiti, akan berlaku daya yang berlawanan daripada entiti yang satu lagi. Contohnya, kalau korang bawak kereta kat highway dalam kelajuan 150km/s, dan berlanggar dengan satu kereta lain, maka kekuatan perlanggaran akan jadi lebih teruk, bersesuaian dengan kelajuan 150km/s ko tu... sebab bila kereta ko tu menghentak kereta satu lagi, kereta yang kena hentak tu kasi hentak ko balik dengan daya yang sama besar tetapi berlawanan - jadi boleh kasi mati lagi cepat. Itu iktibarnya.

Kat sini aku nak kasi korang yang dah lupa satu "crash-course" dalam topik THERMODYNAMICS. Bendanya ada 4 laws/hukum sains. Hukum thermodynamics, 1. Jumlah tenaga dalam sesuatu sistem tertutup adalah kekal (boleh berubah bentuk, tetapi tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan, dan jumlahnya akan kekal sama), 2. Tenaga tidak boleh bergerak daripada tempat sejuk kepada tempat yang lebih panas secara spontan (berkait dengan isu entropi sesuatu sistem - atau juga bermaksud, tiada jumlah tenaga sistem yang akan kekal, sebab sedikit tenaga akan sentiasa bocor dan menyusutkan jumlah tenaga yang ada), 3. Tiada sistem tenaga yang boleh mencecah "absolute-zero", iaitu 0 Kelvin, kerana apahal sekali pun, mesti ada sedikit tenaga wujud dalam sesuatu sistem (kecuali sebelum adanya "big-bang" berlaku, itu Allah sahaja yang tahu). 4. Jika 2 sistem adalah adalah dalam keadaan kesimbangan yang sama dengan sistem ketiga, jadi kedua sistem juga adalah dalam keadaan keseimbangan diantaranya (Hukum ke-4 ni berkait dengan "zeroth law of thermodynamics" - complicated sket dan ianya datang kemudian). Anyway, to make it simple - Tiga hukum pertama tadi boleh kita kiaskan sebagai: 1. You can't win, 2. you can't break even, 3. and you can't get out of the game.

OK, untuk apek Hai-O, penjual corset cikai dan pembeli serta pemakai corset canggih neh... ini soalan aku. Masa cikgu korang mengajar kat dalam kelas bertahun-tahun dulu tu, apa yang dia tungkus-lumus berleter pasal hukum thermodinamiks ni semua, masuk telinga kiri keluar lubang bontot ke dol? Kat mana corset tu dapat tenaga untuk kasi FIR pada lemak sipolan yang pakai corset ni? Ada pakai plutonium, caesium, radium atau uranium ke, sebab aku check corset tu, takde aku nampak slot untuk isi bateri AAA. Kalau takde sumber tenaga, FIR apekebendanya kak? Saiful Fazli cakap FIR ni disuntik di Jepun... dan secara tak semena-mena aku rasa kesian memikirkan cikgu yang mengajar dia Fiziks dan Kimia. Sama ada cikgunya cikai dan merapu ntah apemende kat kelas, atau budak Saiful Fazli tu yang terencat akal, bangang takleh di repair. Ada jugak promoter lain yang aku terbaca cakap, kain tenunan corset ni yang kasi pancar FIR ni kat pemakai - pancarkan "laser" kasi bakar lemak tu semua... dengan confident nya dia berbicara. Itu yang aku buat tajuk entry kat atas tu - untuk si Saiful dan promoter-promoter Hai-O tu semua, elok ambik corset bloodyfool yang masih belum terjual, kasi jerut leher masing-masing gitu, pastu gantung corset premium bloodyfool tu kat siling dengan tali rapia. Dapat jugak kita kurangkan jumlah anak Melayu yang memalukan cikgu Fiziks masing-masing.... settled?
  
Kalau perkataan "secret" dah jadi "secreat" - fikirkanlah sapa agaknya admin group FB ni.

Apa aku nak hurai lagik? The most important and fundamental issue about this product is the biggest and lousiest lie there is. Kalau isu utama adalah isu paling menipu, nak diskus penipuan lain jugak ke? Nampak gaya macam syarikat Hai-O ni berharap untuk jual corset ni pada orang Melayu yang benak dan bebal pasal subjek Fizik, dan yang tak ambik SRP/PMR, usahkan SPM. Dan dah sememangnya berlambak bebudak Melayu yang "fit-that-description" kat Malaysia hari ini. Tak perlu sangat la aku cerita benda lain pasal bzns merapu ni. Tak payah cerita pasal harga kat kilang China tu RM160, tapi jual RM2,600 kat orang Melayu oleh orang Melayu, tapi dapat duit sebaldi kat orang cha ya nun alip kat Jalan Kapar, Klang. Tak payah cerita pasal syarikat ni yang boleh membantu orang Melayu untuk buat personal loan RM23,000 (ada tali-barut kat bank mah), lepas tu dapat 10 pasang premium bloodyfool untuk dijual - siap dengan kelentongan yang diturunkan (sedangkan Hai-O dah siap-siap dapat 21K dan bersedekah kat si penjual ntah 3-4K ke berapa ntah, daripada duit 21K ahli tu tu sendiri... something like that... hahaha, badut gila baboon ya amat). Tak perlu diskus pasal promosi corset ni yang boleh kasi wanita sipemakai lebih subur dan boleh mengeluarkan ovum berduyun-duyun dan seterusnya boleh kasi beranak dengan magik, lebih terer daripada pakar sakit puan kat PPUM, HUKM dan HUSM. Maleh la aku rasa nak sambung lagik. Korang yang tahu cerita yang lain, diskus dan pecahkanlah tembelang Hai-O tu semua kat seksyen komentar kat bawah.

Ibu mithali lagi sorang... sejak bila liver ada gangguan dalam neo-natal jaundice?
Isunya hanyalah fisiologikal, dan bukan liver baby tu ada problem.

Satu aje aku nak cite sebelum aku selesaikan entry ni. Anak jiran aku yang baru abis UiTM join bzns Hai-O ni, sekaligus jadi bahalol 1st class macam promoter Hai-O yang berkeliaran tu semua, dan promote corset ber-plutonium ni kat kakak ipar aku yang dah kahwin 9 tahun tak beranak, dengan janji untuk kasi kakak aku subur. "InsyaAllah ada rezeki, mungkin boleh mengandung", katanya. Dah dekat 2 tahun dah, apa pun tarak, sedangkan duit RM2,600 melayang sket-sket - dia kasi monthly installment. Body pun tak slim jugak, tapi abang aku suka aje nampak. Akhirnya, early this year aku dapat sorang orang Indon yang kesempitan hidup yang nak serahkan anak, terus aku book cepat-cepat. Bila dapat baby nye, terus aku bagi kat abang dan kakak aku tu - and now, there are so happy! Biarlah anak angkat sekalipun, I will never doubt their love for that child. Sementara itu, 2-3 bulan lepas, aku dengar anak jiran tu dapat jual 4 pasang corset keparat tu, yang lain ntah apa nak jadi. Yang sedihnya, duit pencen bapaknya dah selamat masuk akaun apek Hai-O... buat beli berpasang-pasang lingerie kat mistress masing-masing kut.

Eh, korang tahu Hai-O tu jual amende dan sapa yang empunya nye? HQ ada kat Jalan Kapar, Klang, dan website kat sini - http://en.hai-o.com.my/new/about_company.asp. Income tahun lepas mencecah RM500 juta - setengah billion hengget wei! Banyak produk dengan jenama dan jenis produk seperti kat bawah ni:

Unit MLM adalah salah satu bahagian daripada syarikat Hai-O

No surprise up there. Sengeh-sengeh aje la ye...

The real head-honchos...


Kasi kaya lagik... jangan tak kasi kaya! Meh orang Melayu ramai-ramai terus diperkutak-katikkan dan diperbodohkan tanpa had, setiap hari di Malaysia ni. Dah pasang corset premium bloodyfool tu kat tengkok ke belum beb? Meh la cepat pakai...


>>>>>>>>>>>>    <<<<<<<<<<<<<



Addendum:
Taken from facebook, this article been running around everywhere...

PENGAKUAN BEKAS DSM HAI-O MARKETING

Kita ketahui bahawa produk yang ditawarkan perusahaan MLM sangat mahal dan kononnya terlalu eksklusif, sehingga kerap kali menyusahkan downline serta masyarakat dan sangat menguntungkan level di atasnya (up line). Seringkali harga produk di`mark-up' sampai empat bahkan lapan kali ganda dari harga yang sepatutnya. Bayangkan lah produk Water Filter yang seumpama dengannya malah mungkin lebih bagus pun dijual retail dalam lingkungan harga RM500.00 sahaja adakah patut Water Filter Bio Aura made in Taiwan ni yang nilai asalnya RM250.00~RM300.00 dijual pada harga RM2,100.00?? Ramai yang beli jugak kenapa? Sama ada yang beli tu masuk skim sebab nak join kawan-kawan jadi kaya raya ataupun memang bodoh bahalul tak tau harga pasaran sesuatu produk dan terpedaya tanpa usul periksa dengan testimoni Pak Long itu Mak Long ini yang sengaja diada-adakan. Hal ini seharusnya dihindari, kerana cara ini adalah mengambil keuntungan dengan cara yang bathil, karena mengandung unsur kezaliman, yakni membebankan masyarakat pengguna. 

Penetapan harga yang terlalu tinggi dari harga normal, sehingga membebankan pengguna, dapat dianalogikan dengan ghabn, iaitu menjual satu barang dengan harga tinggi dari harga modal sepatutnya. Syarikat Hai-O Cina ni memang pandai dalam strategi berniaga khususnya nak tipu orang melayu. Agaknya memang plan dia orang nak ambil kesempatan atas kebodohan melayu yang senang taksub dengan benda-benda karut dan testimoni Pak Long itu, Mak Long ini. Cuba pergi buat survey sikit, ada tak Water Filter Bio Aura kat rumah orang cina kat Malaysia ni padahal Hai-O ni orang cina yang punya. Tak percaya ? Ingat Hai-O ni orang melayu punya bisnes nak tolong melayu ? Bukak website Hai-O dan check laa sendiri.

Barisan Pengurusan Tertinggi Hai-O 2009:

1. Suvit Lee - Director (Hai-O Energy)
2. Boon On Suee - Director/ Asst. General Manager (Kinds Resource)
3. Tan Tok Keong - Director/ General Manager (Hai-O Raya)
4. Soh Ai Choo - Director/ Manager (Seagull Advertising)
5. Tan Keng Song - Group Executive Director
6. Ng Lip Yong @ Ng Lip Sat - Managing Director (Hai-O Energy)
7. Tan Kee Hock - General Manager (Hai-O Enterprise)
8. Tan Siow Eng - Group Chief Treasurer
9. Hew Von Kin - Group Chief Financial Officer
10. Jym Ow Chee Wei - General Manager (Hai-O Marketing)
11. Chua Chun Siang - Director/ Asst. General Manager (SG Global)
12. Chris Chia Kuo Wui - Group Executive Director/Director & Asst. General Manager (Grand Brands)
13. Chai Meng Kow - Director/ Asst. General Manager (Hai-O Medicine)
14. Julie Tan Chwee Sin - Group Admin & Porperty Manager
15. Erica Lai Ah Moy @ Lee Ah Moy - Director/Administration Manager (Hai-O Energy)
16. Lim Ai Aik - Personal Assistant to MD (Hai-O Enterprise)
17. Philip Teo Kheng Leong - Asst. Area Manager(Hai-O Raya)
18. Tan Soh Hoon - Adminstration, Asst.Manager (Hai-O Marketing)
19. Thomas Chong Kit Keong - Creative Director (Seagull Advertising)
20. Eric Hew Koon Soong - Internal Audit Asst Manager (Hai-O Enterprise)
21. Jason Hong Kok Siong - Marketing & Branding Manager (Hai-O Raya)
22. Tan Leok Kwee - Asst. General Manager cum Merchandising Development Manager (Hai-O Raya)
23. Tan Tin Hoong - Branch Manager(Hai-O Raya)
24. Tan Leok Yen - Customer Service, Asst. Manager (Hai-O Marketing)
25. Teoh Soo Hin - Group Advertising & Publicity Manager
26. Tan Hock Seong - Store, Asst. Manager (Hai-O Marketing)
27. Mohamed Tajuddin - Assistant General Manager (Hai-O Marketing)
28. Teo Yew Chai - Asst. Warehouse Manager (Hai-O Enterprise)
29. Liu Wu Chiu - Chief Research Officer (Hai-O Enterprise)
30. Jonathan Chong Chee How - Chief English Editor (Hai-O Enterprise)
31. Bryan Tee Woon Onn - Senior Area Manager (Hai-O Raya)
32. Woon Chin Keong - Asst Merchandising Manager (Hai-O Raya)
33. Yap Oi Lin - Operations & Planning Manager (Hai-O Enterprise)
34. Jackson Cheah Kah Loong - Group MIS Manager
35. Tan Siew Kheng - Accounts Manager (Hai-O Raya)
36. Miandy Lai Seng Mian - Group Accountant
37. Wong Leong Foo - Regional Manager (Hai-O Raya)
38. Penny Wong Yee Ping - Asst. Accounts Manager (Hai-O Enterprise)
39. Chu Huon Peng - Asst. Franchise Development & Operations Manager (Hai-O Raya)
40. Wong Kim Far - Sales Manager (Chop Aik Seng)
41. Florence Lee Yuen Ngor - Customer Service Manager (Hai-O Marketing)
42. Jessica Lim Yim Peng - Group Personnel Manager
43. Yap Sooi Mee - Group Finance Manager
44. Yap Ai Ho - Operations Manager (Hai-O Marketing)
45. Ng Soh Bee - Project Coordinator(Hai-O Enterprise)
46. Tan Wan Ewe - Operations, Asst. Manager (SG Global)
47. Nancy Chua Swee Tin - Customs & Shipping Manager (Hai-O Enterprise)
48. Tan Siew Ze - Asst. General Manager (Hai-O Marketing)
49. Tan Sit Chung - Product Development & Promotion cum Distribution Manager (Hai-O Marketing)
50. Woh Chee Houw - Sales Manager (Hai-O Enterprise)

Syarikat Hai-O sedari awal lagi telah buat perkiraan, kalau Water Filter Bio Aura ni dijual retail dengan harga RM500.00 di pasaran susah nak laku sebab kena bersaing dengan macam-macam brand water filter yang seumpamanya atau yang lebih bagus malah harganya pun lagi murah dan berpatutan. Contohnya water filter jenama Philips yang bukan sahaja setakat sistem penapisan malah menggunakan teknologi pancaran cahaya Ultra Violet untuk membunuh kuman pun hanya berharga RM699.00 satu di Pasaraya Carrefour. So bagi memastikan, produk Hai-O dia orang laku macam goreng pisang panas, dia kasi plan yang memberi komisyen tinggi kepada promoter, lebih tinggi dari harga asal produk. Buat sistem MLM sebab telah terbukti orang melayu ni suka sangat dengan sistem MLM atau dalam erti lain kempen mulut ke mulut. Orang melayu memang cepat percayakan produk-produk melalui rekomen kawan-kawan atau saudara mara. Haa... nak lagi meyakinkan, taruk laa nama Bio ke .... Magnetic ke ...... Tok Guru ke .... Aura ke ... orang melayu memang sejak azalinya memang cepat percaya benda-benda tradisional karut marut ni. Jual laa Gelang Besi Magnet. ke... Loket dari Batu Gunung Berapi laa.... Air Beroksigen Tinggi laa ... Air Magnet ke Air Bateri ke.... apa-apa pun boleh asalkan selitkan testimoni orang itu orang ini. Nak lagi senang orang percaya, sebutkan kemujarabannya telah dirasai oleh sanak saudara kita sendiri ataupun artis selebriti mana-mana. Haaa orang melayu gerenti percaya punya. Sanggup keluar duit pelaburan ASN RM2,100.00 sebab nakkan jugak manfaat Water Filter Bio-Aura ni. 

Siapa Yang Untung - Siapa Yang Rugi

Dalam MLM ni bila promoter nak dapat komisyen tinggi punya pasal, seribu tipu seribu bohong pun dia sanggup asalkan produk laku terjual dapat komisyen tinggi. Orang melayu jugak yang sanggup tipu orang melayu. Orang cina nak tipu sesama cina pun tak sampai hati. Orang melayu bila dengar aje petikan nas-nas atau hadis, ayatkan lagi sikit dengan Insyaallah ... berkat Allah, bla... bla... memang terus cair laa. Berapa ramaipun orang kita yang dah jadi jutawan Hai-O ni, ramai lagi laa orang kita yang dah kena tipu setiap seorang RM1,850.00 (harga beli RM2,100.00 - nilai sebenar produk RM250.00-RM300.00). Water Filter Bio Aura hanyalah water filter yang menjamin kebersihan air untuk pelbagai kegunaan tapi bukanlah mesin penapis seribu rahmat yang kononnya boleh mencegah anda dari dijangkiti penyakit-penyakit seperti Artritis, Pedih hulu hati, Keletihan yang kronik, Masalah penghadaman, Kekejangan kaki dan lain-lain lagi tu. Kalau nak dikira macam tu seribu lebih baik pergi minum air perigi Zam-Zam yang terbukti banyak mengandungi mineral dan nilai PH Alkalinya yang stabil. Ramai yang tidak faham-faham konsep pemasaran MLM Hai-O ni. Secara ringkasnya contoh perkiraan (sistem agihan kadar keuntungan berbeza-beza mengikut kumpulan pemasaran tertentu) busines Hai-O ni seperti di bawah.

1. Saudara masuk jadi Usahawan Hai-O kena bayar RM21,000.00. Selepas itu diberi bonus pendahuluan RM3,000.00 (sebenarnya dipulangkan kembali duit Saudara tadi ~ taktik lazim seperti dalam mana-mana Skim Ponzi atau Skim Cepat Kaya tu la juga). 

2. Saudara diberi 10 x Water Filter Bio Aura (kononnya setiap satu produk bernilai RM2,100.00 sepertimana yang tertera pada kotak produk - so kira-kira produk yang Saudara dapat tu kesemuanya berharga RM2,100.00). Hakikat sebenarnya 10 x RM300.00 iaitu kesemua produk hanya bernilai RM3,000.00 sahaja. 

3. Saudara perlu jual 10 x produk tersebut dengan nilai RM2,100.00 untuk dapatkan kembali pelaburan Saudara sebanyak RM21,000.00. Saudara kena yakinkan pembeli yang produk tersebut sememangnya berbaloi dibeli dengan harga RM2,100.00 (jangan sesekali beritahu yang nilai sebenar produk hanyalah RM300.00).

4. Andai kata dalam tempoh 2 bulan sahaja Saudara telah dapat menjual kesemua 10 x produk Water Filter Bio Aura tersebut Saudara akan dapat balik pelaburan asal RM21,000.00. Maka dalam tempoh 2 bulan sahaja Saudara telah berjaya menjaya pendapatan tambahan sebanyak RM3,000.00 (bonus pendahuluan) dari bisnes Hai-O. 

5. Rumusan perjalanan aktivitinya seperti di bawah; 

Modal Perniagaan RM21,000.00 = RM21,000.00
- RM3,000.00 (bonus pendahuluan untuk Saudara) = RM18,000.00
- RM3,000.00 (harga produk RM300.00 x 10 unit) = RM15,000.00 

6. Kemanakah baki RM15,000.00 keuntungan tersebut perginya? Saudara hanya berperanan sebagai jurujual Water Filter. Saudara berjaya menjual 10 x Water Filter maka Saudara layak dapat upah RM3,000.00 (awal-awal lagi Saudara dah dapat). Kalau Saudara gagal menjual 5 x produk tersebut maka Saudara tanggung laa kerugiannya iaitu RM2,100.00 x 5 produk (Stok tidak laku dengan kos RM10,500.00). Pastikan Saudara dapat jual kesemuanya kalau tidak mahu rugi. Stok-stok produk yang tidak laku tidak boleh dipulangkan semula kepada Hai-O untuk dapatkan pulangan wang. Kalau Saudara ingin menggandakan pendapatan yang Saudara telah dapat sebanyak RM3,000.00 dalam tempoh 2 bulan tadi, haaa Saudara beli lagi 10 x produk dengan harga RM21,000.00 macam yang Saudara telah lakukan. Setiap RM21,000.00 yang Saudara laburkan Saudara akan dapat keuntungan RM3,000.00. Lebih kurang macam Saudara jadi jurujual yang jual produk kat kaki lima, setiap satu produk terjual Saudara dapat RM300.00. 

7. Saudara hanya untung RM3,000.00 tetapi kemanakah perginya baki RM15,000.00 keuntungan tersebut? Syarikat Hai-O meraih keuntungan RM1,500.00 bagi setiap 1 produk yang terjual? Sebenarnya tidak sebegitu. Syarikat Hai-O cuma meraih keuntungan sebanyak RM500.00 sahaja untuk setiap satu produk yang terjual. Selebihnya adalah habuan kepada para Usahawan Hai-O (Upline-Upline) yang di bawah mereka Saudara bernaung. Contoh agihan keuntungan MLM bagi pelaburan sebanyak RM21,000.00 adalah seperti di bawah:

Syarikat Hai-O ~ Untung Bersih RM5,000.00 (*RM500 x 10 produk)
(RM8,000.00 ditolak kos produk # RM300.00 x 10 = RM3,000.00)

Si Polan Upline A ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk) 

Si Polan Upline B ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk) 

Si Polan Upline C ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk)

Si Polan Upline D ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk)

Si Polan Upline E ~ Komisyen Upline RM2,000.00 (*RM200.00 x 10 produk)

Saudara ~ Komisyen Jualan RM3,000.00 (*RM300.00 x 10 produk)

MANGSA 1 (M1) [ M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9, M10] 
Bayar RM2,100.00
Dapat produk # RM300.00
Kena Tipu RM1,800.00
(lihat * agihan hasil tipuan)

8. Andainya Saudara masih tidak mensyukuri rezeki yang telah Saudara terima... Saudara hendakkan lebih keuntungan tanpa perlu penat menjaja produk, kering air liur hanya nak dapatkan komisyen RM3,000.00 .... Saudara boleh tetapi dengan syarat kenalah mendapatkan prospek atau Down-line yang sanggup melaburkan RM21,000.00 untuk menjalankan bisnes jualan sepertimana yang Saudara telah laksanakan (untuk keuntungan rakan-rakan Upline). Bayangkan Saudara sudah berada di kedudukan Si Polan Upline E dan Saudara telah berjaya mendapatkan 10 x Downline. RM2,000.00 x 10 Downline sahaja Saudara telah menjana komisyen sebanyak RM10,000.00. Haaa ini lagi senang berbanding dengan setakat jadi jurujual yang kering air liur tapi dapat komisyen setakat RM3,000.00 aje. Cubalah Saudara bayangkan jika Saudara berjaya merekrutkan ramai Downline di bawah naungan Saudara. Saudara di kedudukan Si Polan Upline E dapat RM10,000.00 (mungkin dalam tempoh 1~2 bulan sahaja tu), kalau pada masa tu Saudara berada di kedudukan Si Polan Upline D pula mungkin dapat komisyen mencecah RM100,000.00 (mungkin dalam tempoh 1~2 bulan sahaja tu). Tidakkah LUMAYAN namanya tu?

Siapa Tipu Siapa

Ada akal ke Usahawan Hai-O ni suruh orang minum air paip tanpa dimasak terlebih dahulu. Ingat kuman bakteria dalam air tu besar sebesar telur kutu ke yang boleh ditapis-ditapis. Pembohong betul. Ataupun memang agenda Hai-O supaya orang ramai nanti dapat pelbagai macam penyakit... ada peluang jual ubat penawar lain pula. Tapi ada juga orang yang percaya cakap orang Hai-O ni. Nak buat macam mana, kecik-kecik dulu belajar Biologi tak habis. Apa yang `Doktor Hai-O' beritahu semuanya diterima bulat-bulat. Insyallah ..... kalau dapat sakit demam juga selepas itu, sesungguhnya semuanya dugaan dari Tuhan. Segala kejadian adalah kehendakNya juga kita diwajibkan berusaha, pakai produk Hai-O ni kira sebahagian dari usaha kita la. Semoga dimakbulkan segala doa dan diberkati segala usaha yang dimulakan dengan Bismillahirrahmanirahim.

Siapakah yang kena tipu ? Jawapannya ialah mereka yang membeli produk bernilai RM300.00 dengan harga yang telah dimarked up RM2,100.00. Terpedaya, teraniaya dan tertipu menyangkakan produk yang dibeli mempunyai seribu azimat. 

Siapakah yang menipu ? Jawapannya ialah mereka yang menjual produk bernilai RM300.00 dengan harga yang telah dimarked up RM2,100.00. Mempedaya, menganiaya dan menipu mangsa supaya yakin produk yang dijual mempunyai seribu azimat. Tiada yang bercakap benar bahawa sesungguhnya dari jumlah RM2,100.00 yang dibayar itu RM300.00 untuk produk dan selebihnya RM1,800.00 adalah sedekah komisyen Up-Line.

Siapa yang untung ? Mereka yang bergelar Up-Line dan mempunyai pengikut Down Line yang ramai. Lagi banyak Down-line yang menjalankan kerja menipu orang, lebih banyak Water Filter Bio-Aura terjual maka lebih lebatlah income komisyen masuk dalam poket.

Siapa yang rugi ? Mereka yang bergelar Down Line yang menanggung dosa menipu orang ramai dengan hikayat Water Filter Bio-Aura yang mempunyai seribu satu azimat. Penat menipu untuk menjual 1 produk tapi komisyen yang dapat hanyalah RM300.00 tetapi Up-line yang di atas goyang kaki aje dapat habuan RM1,500.00 selebihnya. Mereka yang tidak berjaya menjual 10 x produk tersebut dengan harga RM2,100.00 terpaksalah menanggung kerugian pelaburan mereka sebanyak RM21,000.00. 

*sekadar sebagai peringatan. tiada kena mengena dgn sesiapa yg masih hidup atau yang telah meninggal dunia.... Salam Ukhuwah.

>>>>>>>>>>>>   <<<<<<<<<<<<<


Latest Related News - To Them and To The Government, It's All Business. To Those Malays Who Got Burned and Paying Their Loans At Present... What The Fuck, Man? The Government Cares Huh? Pooodaaaah! If I am The Government, I Will Screw The Hai-O Apeks Till Kingdom Come, And Throw Their Stinking Business Into The Sea Near Klang There For Good Measure. Fucking Assholes Each And Every One...Business What The Shit?


143 comments:

east8071 said...

1st...he..he

sixth_sense said...
This comment has been removed by the author.
sixth_sense said...

Lihat sini, tentang siapa celupar dalam berniaga.
http://www.youtube.com/watch?v=n6ZmM9peERM

Arus's Girl said...

huhu... nasib baik la mak aku tak masuk.. awal2 aku dah nasihat kan.. jangan la terjebak lagi dengan MLM. Zaman-zaman direct selling dolu-dolu dah tak wujud dah.
Zaman sekarang nak kaya express. Kene tipu pun express gak.

ach van diel said...

Penapis air dah tak laku jual lak baju dalam. Dah la tak sexy. Ade ke orang terliur nak beli? Ni bukan buta hati je, mata pun buta gak.
Go Gunners!! We pwned you Chelsea!! hahaha.

kai said...

apsal x byk lak komen kali nih..
btol2..x sia2 la blaja lame2..3 tahun ambik dip..3 tahun ambik degree engineering..at least bleh gak la phm ape yg diperkatakan disini yg bkaitan physics2 tuh...
jgn frast uncle aidid..ade ramai yg fhm ape yg uncle smpaikan di sini..(saje bgtau agar uncle x frast mcm sembang sorng2..he2)..go go uncle aidid... =)

zaid bosan said...

byk la die pnye teknologi
pkai bateri ape ek utk FIR tu? bateri cas ke?

Nani Othman said...

first time datang, kawan suruh bace blog encik aidid. XD saya suka! ahaha. thanks for exposing this. byk saya belajar dlm post ni.

ada soalan, mr aidid.

baru-baru ni saya dpt pamphlet Bahagia World (retire young, retire rich). testimonial kat pamphlet tu semua kata pendapatan beribu-ribu, end note die ade sebut yg Bahagia World ni bukan sistem piramid atau pelaburan haram, yang it's actually a sistem perniagaan rangkaian.

ape tu sistem perniagaan rangkaian? saya nak tau.

thanks.

Breakeven said...

~ walaupun sy kurang faham...tp sy mengerti msg yg ingin disampaikan..~ tq

Nani Othman said...

bukan sebab saya nak join. sebab saya tak pernah jumpa benda perniagaan rangkaian ni.

daliela said...

saya guna korset ni TETAPI bukan sebab nak slim or nak tambah anak bagai...cukup la 3 org anak yg ada n saya pun tak perlu nak slim/kurus lg since dah sedia slim pun...saya sendiri tak pecaya pakai korset ni boleh kurus...u nak kurus or reduce weight, diet an exercise perkara penting.
dan yang penting saya beli dgn harga 400 jer...ha haa...kakak yg konon2 agen hai-o tu dah kebuntuan, korset tak terjual tu yang dia buat YES nak abiskan stok...saya pun tak teringan nak beli korset tu kalau sampai 2 ribu...
saya pakai cume nak support posture sebab selalu akan sakit belakang kalau duduk lama2, dah la kejer memang perlu duduk lama..
dengan harga 400 tu saya puas hati, kualiti dia lebih baik berbanding korset2 by kayla, halle, amway or cosway yang harga around 150-250 tapi ade yg tak tahan lama, cepat longgar, keras n tak selesa. beautiful ni dah pakai few years n still ok. material dia memang berbeza dr korset2 lain tu dan selesa dipakai
at least, tak de la terasa bebal beli korset sebab pecaya dengan kelentong tukang jual..ha haaa

paliey said...

bravo!.....

pertama sekali saya mengucapkan tahniah kepada encik aidid atas artikel yang bernas ini... sungguh berinformasi dan menghiburkan(mungkin encik aidid mau tulis buku2 sains plak selepas ni supaya x boring baca)...

saya rasa orng2 malaysia, melayu khususnya kurang membaca, jadi kurang la ilmu pengetahuan... so mudah percaya benda2 magic macam ni....

@ nani...

chance the business is about finding downline.. stay away from it...

Abu Huzaifah said...

aidid,so kirenye score ni mmg slah ar?

SLum said...

as usual first class...

bro..ramai aku tengok la nih dok join rafatopstar boleh ko research pasal depa..so far aku carik xde pulak forum2 yang cakap buruk pasal depa..jual sabun tak mengantuk dengan krim muka super duper boleh sembuh macam2 sakit kulit..pernah beli sabun tu..sama je mengantuk camtu jer..

safiyyashaidin said...

sy beli corset xsampai seratus ponn..bdn slim gak..just utk pakai kebaya..ngee~~

i hate HAI-Oers sbb ada member pnh ajak join tp bwk upline mcm cilanat..kerek nak mampuss..ckp berapi..tp mampu belanja kami 3 beradik teh o aje..LOL~

kerazee.hisham said...

Sblom zaman Bluetooth,aku slalu gune IR (Infra-Red) pada smartphone Nokia untuk send business card. nak hidupkan IR pd smartphone perlukan kuasa bateri. La ni dlm korset pun ade FIR (Far Infra-Red), sumber kuasa dr mane? pakai tenaga solar ke? Ke mase pki kene cas kat soket dinding mcm smartphone?

ahin2960 said...

Hai-O always lie. One of my fren that long lost tak jumpa, tetiba join balik kengkawan sekolah sebab nak ajak join. Tapi cakap berlagak nak mampos. Kutuk orang keje makan gaji tapi dia still makan gaji jugak. Beli caldina baru tayang kat kawan2. Padahal kengkawan tak heran pon. Last2 merajuk pasal kengkawan tak datang kenduri kawin dia. Childish Hai-O MLMers.

http://janjialam.blogspot.com

Bomoh Hujan said...

korset infared tu kalu balut buah nangka ngan cempedak..boleh cantik ngiurkan x buah2 tu...??? tok moh ada manyak cempedak dan nangka~~~

Aidid Mu'addib said...

Rafa Topstar - SKIM PIRAMID dgn produk sampah.
Sabun tahan ngantuk - wadefook?
Kalung Energi Rafa - adalah gabungan 32 jenis mineral yang dipanaskan dengan suhu 1600'C menggunakan teknologi dari Korea. Setelah sebati dimasukkan ke dalam acuan dan dibiarkan sejuk secara perlahan-lahan. Apabila sejuk akan menghasilkan Far Infrared Ray dan 2000 Ion Negatif.
Wadedoublefook?

Asyraf said...

bila citer pasal thermodynamic ni teringat masa belajar dulu.... satu soalan ...jawapan 3-4 muka surat.....

another great entry....

aku rasa deorang boleh buat suit iron man ni......

Azrul said...

"Wahai orang-orang yang beriman, mahukah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkan kamu dari siksa yang pedih? (iaitu) kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu."(S. Ash Shaff/61:10-13)

Da ader pn bgtau PERNIAGAAN yg plg sesuai utk sumer umat manusia.

Xyah bende pelik² camnie lg. Wat penat Uncle Aidid je nk tulis pjg²..

Payah org MLM nie lau xnmpk..

Detactive Conan said...

panjang lebar dah bro aidid hurai pas ni boleh jadi bahan nak hentam mangkok yg dok promote 'menatang' ni kat opis

azwan said...

Salam,

1) Hai-O Managing Director, Tan Kai Hee told the press that he was impressed with so many Malays become millionaires after joined Hai-O. He praised them for their ability to expand the individual's greatest potential. He claimed that he helped hundreds of Malays to success in business and turned their wild dreams into reality. He is not bluffing. Hai-O Malay members keep supporting him, and those people won't change. What they don't know is the limitation of MLM business. They thought the PIE IS FAIRLY SHARED.

2) When Hai-O sales performance started to declined, it was a clear signal the market has become saturated and reached the plateau. Therefore product repositioning or business diversification is crucial. These will again and again influence the Malays to repeat and remain in the same vicious cycle.

3) We have to assist our race. We are relatively newer race compared to the Chinese. They have very enterprise mindset and always value the hard-work. They know there is no easy way to success. They are not our enemy, but as long as we are not eager to develop ourselves, we are going no where. Easily manipulated and forgotten when achieve minor success and being praised/reward.

4) The Malays are also very open and approachable. Show some respect and sincerity, and thats it..you are accepted to join the group. Yes, indeed we are very2 friendly and sometimes not coutious enough. When IRC was hot, the Malays were so dominant till one of the server was overload with Malays and had to shut down. Friendster..the owner said more than 60% of its members worldwide are Malays. Then Facebook, with average one Malays has more than 200 associates. Other countries, just name it..has less than 100 associates. Heh..we are open to new things including MLM. We are so eager but not well prepared. In this flat world, things that mentioned by Aidid such as Neonatal Jaundice snd female fertility can easily be googled nowadays.

5) Tan Kai Hee know the Malays very very well.

TQ

jiwakacau said...

[kerazee.hisham]... betullah kan, zaman dulu nak transfer apa2 dr hp, guna IR je. kalau mcm tu, apa kata kita pakat carik semula hp yg ada IR tu, pastu pakai letak kat bhgn yg berlemak kat badan kita ni. kompom kurus kan. :))

kalau tgk link blog yg aidid bagi tu, mmg xleh blah la... dengan kesalahan ejaan yg tersangatlah banyak.

"breaKfast" jadi "breasTfast" {http://beautiful2u.blogspot.com/2010/12/breastfast-is-most-important-meal-for.html}. wow!!! breast tuuuuuuuu...

paling xleh blah bila tgk editing dorg. {http://beautiful2u.blogspot.com/2010/12/jom-kuruskan-badan-dengan-premium.html}. wadefishnet lah dorg ni. pagi2 hari dia dah buat sy dah gelak besar kat ofis ni. adoiiii...

Bomoh Hujan said...

pada adik2 yang masih menuntut di mana2 pusat pengajian tu..dan terbaca blog aidid nih....nasihat tok moh..tok sah la berangan nak kaya senang lenang dengan MLM SCAM nih...blajar betul2....kasi ambis...sian kat orang tua..hatta awek dan pakwe engkorang....belanja tok moh teh ais pun ok sudah~~~keh keh keh...pstt~~tok moh asyik scroll pic tang tet*k keh keh keh...sampai tahap mcm tu yek depa promote~~~keh keh keh keh aididleak kau memang klass gitu~~~

mr edz said...

aku baru je nak jual spender IR dapat mengaktifkan benda yang tak aktif.. hahahahha

Sylarius said...

Mungkin IR korset tu powered by tenaga kinetik dari pemakai dia kot? Lagi banyak bergerak lagi banyak power generated. Kalau rajin bersenggama lagi banyak dia generated. Kahkahkah!

Anyway, dulu tak ramai budak-budak Melayu yang masuk aliran Sains. Sekarang ni, dah makin ramai. Tapi kualitinya. Haha. Paham-paham sendiri la.

Dulu kalau ada budak-budak Melayu yang masuk aliran Sains ni, budaknya memang masuk sebagai genius, otak bergeliga dan cerdik. Betul-betul study nak paham betul-betul punya budak.

Sekarang ni nak masuk aliran Sains dah senang. Masa form 3 praktis jawab soalan-soalan kertas PMR yang tahun-tahun sudah. Tak cukup dengan tu, buku soalan ramalan PMR pun bersepah. Jawapan dah bole predict. Ntah deme paham ker idak, Wallahualam.

xviper2011 said...

"The drop in its MLM first half financial year 2011 sales of 74.1 per cent year-on-year...

http://www.bernama.com/bernama/v5/newsbusiness.php?id=551553

Hai-O probably hampir untuk crash...

MIBS said...

seriously aku rasa blog aidid ni bleh dicompilekan jadi bahan rujukan sepanjang zaman!

@rep said...

Tak boleh bayangkan lah. Dah macam-macam usaha dibuat untuk sedarkan melayu yang tertipu dan menipu ni. Kita masih gagal. :(

Han Ibn Suib said...

kesian kawan aku, penat2 dia terangkan kat aku pasal score a ni kat aku, last2 aku malas nak masuk..
hahahaha..

Xora said...

Nak cakap satu aje :
KNOWLEDGE IS POWER

.. and i acquire it from your blog.

terima kasih banyak-banyak!

http://aniesandyou.blogspot.com said...

hahahha...aku yg x blajau fizik ni pn leh fhm.. apatah lg penjual2 korset yg amik degreee dlm fizik?

http://aniesandyou.blogspot.com said...

kopipes dr http://nurinsbeauty.blogspot.com/

SAPA YANG SESUAI PAKAI PREMIUM BEAUTIFUL CORSET NI?????!!

* FOR THOSE NAK CANTIK, SLIM, BENTUK BDN YANG MENARIK!
* NAK CONCEIVE BABY- Penggunaan Premium Beautiful Corset secara berdisiplin 8 jam sehari bersama Pil Herba Maharani dapat membantu menstabilkan hormon
* CYST/FIBROID - FIR dapat membantu mengecilkan size cyst/fibroid
* CONSTIPATION - membantu meningkatkan kadar metabolisma u all!
* SLIP DISC- kalau nak tahu, our Premium Beautiful certified by AMERICAN, CANADIAN and QUEBEC chiropractic Association. Premium Beautiful consist of 7 memory wires that helps to support your back bone!!!
* MIGRAINE AND GASTRIC
* IRREGULAR PERIOD FLOW
* BAIK UTK BREASTFEED MUM! - menggalakkan penghasilan susu CONFINEMENT- dapat mengecutkan rahim dengan lebih cepat dan rahim u all terletak pada tempat yang sepatutnya!!


bro aidid...jgn gelak no...

@mal12 said...

xviper2011; for the 1H11 (latest) revenue result, contribution from MLM drop to 57.7% compared to the 1H10 (last yr financial year end) contribution of 85%..makin mengecil total amnt die smpai drop yes, to 74.1% YoY.

"The significant drop in MLM revenues was primarily due to the continued effects of the tightening of the Direct Selling Act, which caused further membership contraction in the division as well as weaker membership productivity. No details were given as to the quantum of the membership contraction.."(taken from one of the research reports issued by an investment bank, date: 20th Dec 2010).

i think next quarter result pon akan boleh further drop if ramai lg org melayu sedar tentang skim MLM n their overpriced product.

p/s:i am not a science student, so don't really understand all the jargon science terms used by bro aidid..but i still get the point..don't worry..

Mr HK said...

bro aidid: yg pasal sabun tahan mengantuk aku pernah dengar sebab ada driver di opis aku pernah jual.Memang lawak seh.Tipu kiri, tipu kanan, tipu depan, tipu belakang, tipu atas, tipu bawah.

dotblogspotdotkom said...

Mr HK :-

sabun tahan mengantuk?.. mmg gile la orang tu... mengantuk tu adalah NIKMAT... nape plak nak di tahan NIKMAT tu.... tapi yang pelik lagi konpius... org melayu kita nih tak habis2 dok percaya mende yang mereka sendiri tak tau...

dan bila dah diberitahu... mereka tak mo terima plak....

aku pun heran... macamana nak nyedarkan bangsa aku nih.... tak tau le ...

hyelbaine said...

The reason's that Malay's continue to fall for such schemes lies in its very own core. The want to get rich quick with little or no effort.

Malay's are mostly malas, ketegaq and as Tun has said, mudah lupa. Can you disagree with him? No way. Malay MLM'ers are living proof of his greatest fear.

Will it change Aidid? I'm afraid not and I think both you, I and everyone here pretty much knows that. Will your posts change them? I think we all certainly hope so.

Melayu memang malas and as one I'm ashamed of it. The race that get's the most PTPTN loans and the race that has the highest number of unpaid PTPTN loans?

The answer to both are the same. Once you're in debt, you're stuck for life you bigots.

It Just Me..... said...

i like....hehe

ada mmbr dok promote mende nih kat aku...siap leh bayar instalment....die cakap leh kurus wei...(mentang2 la aku comel), dia pun sama..heheh..
Tapi biasa la, aku misti jawap, ko kurus dulu baru aku beli...(^_^)....tp tgk dah setahun...sama je saiz.....tak jadi mcm J-LO pun..eheh...

Aidid Mu'addib said...

Kalau bole dapat J-Lo punya ass, meh sini aku beli... tak kesah la Hai-O ke, MLM ke, bomoh siam ke, RM5K ke... aku akan langgar prinsip hidup aku.
Dear wifey... u want a corset babe? You're gonna get a J-Lo ass dear.

media said...

tgk RAFATOPSTAR 2 baru perasan dia nyer pengasas 2 laki lect aku dulu..huhuhu tapi aku xtau la dia jual promote ke x produk 2 kat student psal aku asik ponteng je kelas dia

@rep said...

kesian kat student2 yang bergantung hidup dengan duit loan. lebih kesian ada gak student PhD yang join MLM. kata amik PhD tapi otak letak kat kepala lutut.

SLum said...

yup bukan ape aku kesian kat org2 yg joinT topstar..kene basuh sakan2..nak berjaya..carik duit utk bantu mak bapak la konon..

pasal sabun tahan mengantuk tu aku beli kat siam..sabun yang sama rege rm2.50 jer..sini jual sampai 4-5 kali ganda..org siam bgtau ada syarikat mesia beli..

saje je try..kata boleh sangat ilang ngantuk drive..hah..tipah tertipu..

masalah mlm ni yang dok promot tu dah berdaki dng mlm..depa dah joinT too deep in the sheetttt holee.. so nak tak nak kene carik org gak sekali masuk dlm itu lobbbanng..

yang boleh kita tolong pun yang mana belum lg joinT..yang dah joinT tu payah nak kata dah..cakap kot mana pun camtu la jugak depa...MLM is everything to them..duit dah lebur..dah return balik kene la carik org gak..

MLM kalau setakat networking saja tanpa ada apa2 agenda setakat promosi dan diskaun sebagai ahli ok je..xde matching bonus ke ape ker..dan produk kene banyak dan rege murah lg dr pasaran bila jon network..dan barang tu barang yg logik untuk pasaran la.. ni jual barang merapu mak nenek kebayan pun xnah beli..

go aidid..

Sarah Ghazali said...

@jiwakacau: kalu xsilap aku la..tu bukan ke catherina zeta jones pelakon holywood? bile masa lak dia gemuk mcm tu..hahaha..skrg sume da pandai pakai adobe photoshop...

citer beautiful hai-o ni mmg lawak. Member aku byk terkena..ada yg membeli dan ada yg menjual.Aku ingt org yg terjebak ni xpaham ilmu fizik or termodinamik, tapi yg heran nyer yg jual/bli adalah collegue ku yg ENGINEER (mechanical/chemical/electrical) yg rata2nya blajar TERMODINAMIK masa buat degree. Dan bila time nak jual kat aku, aku tolak baik2..cakap aku nak slim cara sihat aka g gym. Aku da de komitment gym rm 159 mcmtula, so xrasa bole commit another rm 200 per month (rm 200x10 bulan = rm 2k) for an expensive infrared corset.Diorang ckp kat aku lak, Ko bole la g gym , xkawin , xde anak. Nanti ko da kawin and ada anak barula carik kitorang ni ha.. huh??
(T T). Klau aku nak beli corset sekalipun, aku xkan spend rm 2k for it. baik beli kat bandung..baru berapa ratus..Rm 2k baik beli iphone/laptop baru/traveling dll..:)

bearubearubozu said...

"...transfers the fat from waist to the breasts and buttocks.."..?????!!!!

- gilo!!!tk pyh liposuction a gitu...

"boleh gune corset utk proses dptkn anak"..???

-whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattttttt??????

jiwakacau said...

[Sarah Ghazali] betullah tu Catherine Zeta Jones. Awak boleh cam pulak muka dia ek... baguslah.

Pastu gugel punya gugel... jumpa link ni. Gambar 9 artis yg di-photoshop-kan.
konon2nya badan artis selepas berkahwin.

korang cuba la buka link ni:

http://www.inet.ba/~admahmut/cathzj.html

mmg siotlah penjual PB ni. xde idea lain ke woiiii...

The Sin of Knowledge said...

Hai-O, bile nak buat kain kapan gune teknologi IR plak? Dalam kubur nnt xdpt cahaya matahari dh..

Biology 1 said...

Salam,

Nice job.
BTW. FIR tu memang ada kalau ada bahan dan sumber tenaga.

Dalam kes korset ini, bahan yang paling mungkin digunakan ialah seramik dan tenaga ialah haba badan.

Kalau nak fikirkan FIR ini dan kegunaannya kepada manusia memang tak ada lagi yang dibuktikan secara saintifik.

Lagipun, kalau setakat seramik yang digunakannya berapa ringgit aje modal. Seramik banyak kat China. Gila nak jual RM2000.

Kalau sapa-sapa nak dermakan korset tu sebagai bahan ujikaji, kita boleh tau harga sebenar korset Hai-O tu.

rozashi said...

salam..

smuga bro aidid trus sukses. xtau nk komen sbb ada gk memba2 yg byk duit ni beli corset tu n nampak perubahan kt bdn dorang.jd kecik.tp x tau la plak benda ni MLM..hu3..

p/s: daliela, corset rm400 tu ada lagi ke..? :p

suarahatiaku said...

hukhuk sedihnya....akhirnya aidid bincang gak isu ni. saya pun salah seorang hai-oers yang terbongokkan diri untuk joinT MLM sengal ni..ni la pengalaman pertama dan terakhir saya. pasni saya takkan termakan dengan pejuk rayu dorg lagi..skang ni mana nak letak semua bio aura 9 bijik tu??penuh rumah je..nak jual, tapi dah banyak sangat market untuk water filter yang boleh dapat dengan harga berpatutan..saya minum takde pun nampak aura2nya...ishk..baju korset tu pun saya dah try..tunang saya kata nampak pelik kalau pakai.mana tak kurusnya..bila dah pakai ketat2 tu perut memang lapar tapi sakit badan kalau makan banyak..abis dah pelaburan 21080 saya tu.last2 skang ni saya tengah gaduh dengan upline yang perkenalkan saya dengan Hai-o ni coz dia duk seopis dengan saya..huraaggghhh giler arr..

jidood said...

salam...

saya suka sangat dengan pembongkaran ini.. selalu masuk blog para penjual itu PB, perghhhh... sangat dasat, tahap kehidupan dan perbelanjaan mereka juga super super hebat, tak terjangkau kita yang bergolongan makan gaji.... thanks bro, for open my eyes widely and me got very useful info from you... keep on writing on more issue like this yang amat menyedarkan... peace.... i loike...

jidood said...

ooopssss satu lagi bro... me mintak izin to link yr blog... thanks... ;)

apaizamani said...

sabun tahan mengantuk?
kepada sape2 yang pakai tak mujarab tu rasanya korang salah cara guna pemakaiannya kot. cara pemakaiannya yg betul ialah kalau rasa mengantuk gigit sabun tu jangan lepas2. dah hilang mengantuk simpan dalam poket. ngantuk je gigit balik...

btw, aku skrg rasa excited plak nk tunggu sesape nk approach aku buat MLM ni. sedap je nanti aku suapkan blog ni hihihi

B3@r D 3@73r said...

Ape yg aidi ckp mmg btul..kecuali 1....
Kamen Rider lg hebat dari bahalol2 Hi-O.. :)

Roslan said...

Untuk sabun tahan ngantuk.--->rugi beli dah ler mahal...ngntuk tetap ngantuk juga...ini petua nak hilang ngantuk dari pakcik aku yg jadi derebar gomen 35th labih sampei pencen...caranye..--> bawa cili api(bukan cili api kampung yg kontot2 tu.tu tumpo) org pangil cili akar .caranyer mungkalo ngantok gigit sikit -->pastu bilas ngan ayor mineral...,cube ler..mmg bersinar dan bercahaya biji mata...kalo ngantuk lagi sila ulang semula cara yg sama...

smokie said...

aku tengah syok baca, bini aku datang tanya apa hal kusyuk sangat... aku cerita pasal HAI-O corset ni kat dia..

Terus dia celah kata kawan dia ramai yang join benda ni, sama macam apa yang Aidid cakap, loan 21-23K dapat 10 set corset ni.. yang berenti kerja pun ada pasal nak focus jual natang ni.

Ada jugak kes yang tak terjual, mintak kawan tolong jual kan..

Betul2 dah sewel orang zaman sekarang nak kaya dengan cara mudah.

Tak malu ke jaja sana sini nak jual barang yang tak tau mana punca?

Jahanam!

PS:// staff nurse dari HKL (tempat lain confirm ada kes yang sama.)

cek chun said...

bravo bang. memang lama dok tunggu post pasai baju ni. selalu gak dok usya2 blog member hai-o. aku nak drool kat bag2 mahai tu :p very tempting. duit bonus byk sampai tak tau nak buat apa dah. so beli la bag mahai2 3-8k sebijik wat modal bagi downline meleleh ayaq lioq tengok pastu akan ikot jejak langkah depa.

buat blog tunjuk branded stuff, kereta, bags, even minum kopi pon nak citer kena kat starbuck jer. padahal dlu hg mai dari kg jaa. membesaq dengan kopi mak limah jugak!

selalu gak aku dok pikir, koman2 baju ni misti 300. rupanya 160 yer bang. ahaks. no wonder bonus banyak meh.

aku hidup dikelilingi ngan org2 hai-o jer. penin. kawan aku sampai buat loan 2x untuk plan gila tuh. 40k beb. jerut leher macam tu jer. last2 buat loan kali ke3 untuk setle hutang2 tu. watdehey kan.lunatic

gara2 terjebak jugaklah depa travel jauh2 nak cari potential customer. kalo setakat nak juai baju jer takpe. ini suroh org buat loan sama. nak cri downline. juz imagine, org2 keliling aku jer dah 6 org buat loan gila nih.


aku de dengar gak biz plan depa, tapi langsong tak tertarik. lantak la aku comey ke haper janji aku chun.

Laila said...

Echo beberapa orang kat atas yg part teknikal entry ni, guwe enggak berapa ngerti donk, bikin pusing loh .

But i got the gist (i think). Seperti beberapa MLMLMLMLs yang lepas2, plan yg bisa membengkrapkan dimwits yg joinT & produk yg menjanjipalsukankan miracle solutions for pompuans with damaged self-esteem (dudes ...geezzzz, tak cukup lagi ker? what happen to "se-adanya"?). And pompuan being pompuan are suckers for beauty or related products, generallylah(termasuk guwe heh).

Anyway, member aku pernah beli corset/suar bj dlm ribu raban ni, tapi tak tau dr company mana sbb manalah aku tau benda2 MLM ni masa tu. Nak kurus katanya supaya body lagi cun leh pakai cantik2, esp. tuk tunang dia yg macho tu. Dia ni takdalah gemuk sgt, debab sikit jer..curvy2 gitu. Tapi sampai sudah tak susut. Penat aku berleter suh eksesais. (Sori hun if you ever read this. You're beautiful inside and outside gal.)

p.s If the corset can transform one's juggs into the size of Penang, just holler .

Ummu Amisya said...

Kesian sebegitu rmai yg trtipu utk cantik pd zaman kgemilangan jualan korset ni dulu..alngkah bgus nya kalu artikel ini kluar pd waktu itu...haaiihh

Abgcengkih said...

Dulu MLM D'Bella mencipta kegemilangan melalui korset Beautiful. Makcik - makcik separa baya kena kacangful (pasal kebanyakannya dah off-shape, dan teringin sangat nak back into shape semudah dan secepat mungkin).

Dan dulu Hayyo five 0 ni memang focus kat cha market. Hagaknyalah RND consumer behaviour Hayyo merumuskan MELAYULAH lubuk kewangan yang paling berpotensi untuk diperkontangkan. Kesempatan datang dengan kecrashan D'belit, juga trek rekod daya tahan hayyo five 0.

Credit to Aidid. Macam baca journal sains daaa...

Klm said...

Kesian pada melayu..dah lah haprak..kena tipu lagi..haha

mohd mahzam said...

bro, saya skip2 je baca this entry tapi tersangkut kat "matahari itu adalah reaktor nuklear terbesar yang ada dalam linkungan 4 tahun cahaya daripada bumi."... baik edit cpt sblm kena hambur dgn bebudak mlm, itu pun kalo diorg perasan

Aidid Mu'addib said...

apa yg nak edit beb? I don't get you...

MrTiga said...

mungkin yg bro aidid maksudkan, dalam 'lingkungan' 4 tahun cahaya dari bumi, reaktor nuklear terbesar adalah matahari kot bro mahzam.. bukan jarak matahari tu sendiri adalah 4 tahun cahaya dari bumi.. ada salah faham di situ..

Aidid Mu'addib said...

Dalam jarak/radius 4 tahun cahaya daripada bumi, hanya ada satu aje reaktor thermonuklear nye pun... matahari. No other stars...
What was it about again?

mohd mahzam said...

my bad... wrongfully translated 'dalam lingkungan' as 'approximately', not 'within' as u intended... i get it now.. susah main bahasa ni..

mohd mahzam said...

one more thing i noticed in heaps of ur article.. for instance u said "seorg masuk then kena taja lagi 2 org"... the word taja (sponsor) is a wordplay by tokeh MLM... please for the love of god condemn this... bila masa pulak diorg 'taja' org lain masuk... diorg pau duit adela...

Aidid Mu'addib said...

Ko kata "pau", tapi pada aku dia org "mengemis" dan "mintak sedekah" duit org lain... dgn alasan ada bzns proposition. Who are they trying to kid? Mengemis duit downline utk bayar keta, beli buku anak, kasi family makan. Hina sungguh rasanya, itu pun byk org Melayu takleh fikir...

mohd mahzam said...

ok, mengemis or mintak sedekah is up to u this is ur blog, i am not bahasa expert but afaik taja means sponsor,taktau la kan ade maksud lain pulak.... at least put taja in bracket in ur future articles so bebudak baru balikh boleh beza.. saya dh menyampah banyak sgt words yg diorg sukahati belit, jgnla dlm blog informative ni pun terikut2 ayat belit diorg.. just my 2cents...

It Just Me..... said...

aidid,org yg suh beli tu la kata "ko tak nak beli, rugi..tak nak ke nampak cam J-Lo" cewahhhhh..ayat x hengat...tapi sorry dee..aku nak cayer...biarlah aku comel...janji sihat....heheh

muhammad khairul said...

haha..alahai..first time since aku follow blog aidid aku terlambat kaw2 nye..sigh..tu la aidid tak inform kt sntm.haha..btw bgus!!bleh aku tarbiah makcik2 aku yg bakal kene tipu kt kampong tu da bsepah betina jd agent hai-o

azwan said...

Salam,

Pau or sponsor does not make any difference. They do sponsor their downlines to meet the monthly deadline. They create an atmosphere of urgency among the downlines in order to complete their payment..for me this is considered pau. In any way, it is to meet the upline target, not the downlines.

TQ

wani said...

akak pupu aku ngan laki dia dah terjebak pon..dua2 buat loan 20k..dpt 20 ketui bio-aura..konon2 dpt tiket free p korea..last2 la ni duk byr utang ajer..kesian..la ni sibuk nak jual korset ni plak..agaknya nk cover utang2 tu la kot..

The Sharkox said...

mak aku dulu masa beranakkan aku ngn adik2 aku sampa 5 orang, rasanya tak pernah pakai korset kot..pakai korset kampung yang kaler coklat kuning tu je..ape nama entah menatang tu..bengkung?

Anzsai said...

Rule of thumb aku senang jer...kalu kt dlm board of directors tu ada cha alif ya nun even sekor skalipun ,kalu tk 100%..... 99.99% mesti menipu punye laa.....sedangkan Melayu pun ada gak yg menipu.....

levi said...

yg geramnya score A agen camdek kata security guard pun boleh berjaya jual product score A. Mcm aku ni teruk tak leh nak jual. Siap tunjuk gambar. Invest RM6000 get 30 cards. Agen tak gi tau score A tu MLM. Aidid ramai melayu join this.....Klu u all nak kaya, baik invest in ASB, bonus tu kira buta aje kerajaan bagi. contoh loan RM200k, every month RM1500, within 10 year. Klu tak kuar bonus, can reach RM700k.

AnBu said...

jangan salahkan bangsa lain sedangkan bangsa sendiri mudah terpedaya dan tamak haloba.mari kita sama2 sedarkan mereka.

inmyownword said...

Alangkah mudah hidup ni kan... if nak body mantop, pakai jer koset ber fir ni. If nak pandai, makan kismis ajaib, belajar guna score2 A-Z. Penyakit? Oooui, penyakit takut nak hinggap kat badan... dahlah minum air ecapi ajaib, pakai lak gelang ada kutub utara selatan (magnet ler....), if tak cukup sehat lagi, togok lak air buah berperisa lazat...

Nak kaya.. ai, mudahnya. Macam2 skim ada di Malaysia ni. Hari ni melabur, esok dah kaya. Tak payah nak susah2, goyang kaki jer, duit berlumba masuk sendiri dlm bank. Pencapaian cam ni patut dicatatkan dlm Guiness Book of Record kan....

izzNatta said...

Nak kurus atau slimming tak yah corset atau produk slimming... try berjogging atau breeze walking selama 30 min sehari, iyea 1/2 jam aje cukup... lepas subuh ke, balik keje ke...

Dan amalkan makan nasi sepinggan atau 1/2 pinggan tanpa tambah... Insyallah...

Nak pakai corset... apa2 corset pun bole pakai, corset orang bersalin pun bole guna. Corset ni hanya membantu utk nampak slim & mengurangkan lapar je...

Diorang yg pakai corset RM2000+ semua ni pasal kononnya NAK CEPAT SLIM, sama macam orang buat MLM kononnya NAK CEPAT KAYA... mana ada short cut dalam hidup ni beb... semua mesti ada usaha, baru ada hasil.

Laila said...

@inmyownword Right on...I can see the bright shining thunderbolt light at the end of the tunnel.

hariz jaafar said...

aku sbg medical student pon nk tergelak pasal promo mende2 nie... fakta diorg main rembat je... dh le x tepat, nk tipu bangse ngn agame sndiri lak tu... kalo nk tau mende tu halal ke x tnye la pakar2 syariah...byk gile kot kat msia...sejak bile die blaja istikharah termasuk dlm sumber hukum yg disepakati?

joe said...

Tenyeh mata anda dengan sabun buku pasti tak tido seminggu, cubalah

binaniaga said...

Uncle aidid boleh cite plak tak pasl Penais air Bio-Aura (hai-o)..bengang giler gan member saya nie asyik promote je kojenye kat saya..tension2

I hate MLM

MLM=Member Lanyak Member

ainShahajar said...

binaniaga
dia asek promote sbb nak habes kan stok dia tu

Cik Agogo said...

siyes aku tatau corset tu yg tu mcm2 benefit. selama ni aku sangka apa jenis corset pun semua nak kasik badan shape betul2 cantik terletak kalo nak pakai kebaya la apa semua tu...

beli kat mydin pun satu set baru 30 hengget. pakai lama2 tak bukak kipas dalam umah pun sama gak berpeluh mcm duduk dalam sauna. maklum la ketat kan...

zorro said...

Masaalahnye Guys Aku dah TERMASUK HAI-O, Upline yg kasi Bayar Fees Masuk Aku Tak Nak Ikut Dia(She Says) Takpe cari member jer Kami Tolong Cakap, Tapi Sampai Skarang Aku belum Cari member. Diorang Marah kat Aku.. Nak Buat mcm mane skrng berdosakah Aku atau Salah kah Aku Cuma Lulus SPM 4 C, Fizik-kimia-Bio-Maths Aku tak Ambik.. memang Aku Taktau Ape Nak Cakap Rasa Bersalah Tapi Aku Tak Jual Ape2 Lagi Tak Introduce Sape2 Lagi.. Anyway Terima Kasih atas Info Super Berguna tu. Thax alot wasssalm.

Laila said...

Cakap jer ko tak nak JoinT dah ,Dah Sampai Seru & Insaf sejak Tahu Kemungkaran di sebalik biznes Hai O (Jai Ho!) ni pastu ko bagi Ceramah & PoinT2 yang ko hapal kat Blogg ni. Dah Habis , jgn lupa cakap "So long suckers!" (ok you shudn't say that).

Rabia Sensei said...

Woww! What the ... Bulatkan mata! Ayat memang tak boleh blah, okay. macam sessi terjah jer. keep it up bro! Thanks for sharing!

Nazhatul said...

saya rasa saya pon tergolong dalam yang bangang2 gak tu kot... sebab beli korset tu.. aih... sentap gile bila baca ni.. huhu.. memang tak pandai fizik pon,.. huhuh.. dulu fizik x kredit.. tu yg bengap skit.. tapi bengap2 pon, masih tak terjebak la dengan bisnes diorang.. ok. hampir2 tejebak sebenarnya. tapi disebabkan saya memang da tak boleh buat loan sbb gaji da kena potong smpi 49%, saya terselamat la dari join menatang MLM.alhamdulillah gak la bila da tak boleh buat loan. kalau tak, mesti saya pon ikut bangang gak pegi labur duit kat diorang. plus tunang pon da sound awal2 so tak jadi join.

pernah join ceramah diorang sekali, dengar memang cam best je.. boleh pi melancong, duit dlm akaun pon 5, 6 & 7 angka.. tapi berapa kerat sangat yang berjaya? tak ramai pon.. lagi pon, kalau da banyak sangat yang jual menatang tu, sapa pulak yang nak beli (ada la orang2 tak brape cerdik nak beli cam saya tapi tak ramai pon..). terfikir masa tu kalau saya labur, apa jadi kalau saya tak boleh jual. mana nak korek duit lagi nak cover hutang? memang taknak la jerat diri tu.

pasal corset plak, tak tau la FIR tu betul ke tak. tapi yang pasti, hari pertama pakai, blodd pressure saya normal, but heartbeat meningkat. kalau tak silap dalam 96. normal dalam 70-80 kn? diorang kate sbb menda tu tingkat kn metabolisme. betul ke tak, tak diketahui.. tapi yang pasti kurang gak seinci tang pinggang dalam masa seminggu. and seriously, blh naik ukuran tang breast tu. taktau la cmne kan. tp kalau ikut logik, mesti la blh kurang berat bile pakai korset sebab kita da kurang mkn, kn? memang bile pakai benda ni, makan kurang, cepat kenyang, tapi cepat lapar. asek nk makan+minum air. dan itu sebenarnya polar pemakanan yang baik. makan kerap tapi kuantiti sedikit tak perlu pon pakai korset mahal2 ni.. tp da telajak beli dan pakai, tak boleh la plak nak pulang.. hhuhuhuhu..

apa pun, blog ni memang bnyk info menarik tentang MLM yang kaki kapur tu.. truskan lagi dengan membongkar cerita MLM kaki belit tu semua..

mohd said...

tak silap aku tahun 2007 dah ade dah corset ni. pasal awek aku dah join dengan loan bank rakyat rm40 k, (lebih tu pasal nak cover loan koperasi dia rm 19k) aku "terpaksa" clash. gaya cam kejam je. nak wat camne. diorang sasarkan goverment servant (kuli kerajaan) pasal senang buat loan. dah lepas 3 tahun ni tak tau la jadik apa my ex tu. dah berjaya ke lum nak jual 9 corset lain ataupun berjaya kencing orang2 lain jadik downline dia.

Aidil said...

Secara semulajadi gelombang Far Infrared (FIR) dipancarkan oleh matahari.

Far infared merupakan gelombang elektromagnetik yang tidak nampak dengan mata kasar dan mempunyai panjang gelombang dari 3μm (micron) ke 1mm (millimeter)1. (http://www.enseki.or.jp/e_ippo.html)
Far Infrared Rays (FIR) / Gelombang Infared Jarak Jauh dapat dihasilkan dari Bio-ceramic. (http://www.firheals.com/catalog/fir_fiber.php).
Banyak kajian yang dijalankan oleh para saintis menunjukkan FIR dari bioceramic dapat membantu melancarkan aliran darah dalam badan manusia. FIR juga dapat membantu dalam memberi kesan dalam mengurangkan rasa sakit (http://sec.adtevento.com.br/tribecaeventos/cdrom/resumos/TC0133-1.pdf)

Teknologi penghasilan FIR daripada bioceramic telah membolehkan terhasilnya fabrik kesihatan yang mampu memberikan kesan terapi FIR kepada si pemakai. Banyak produk-produk pakaian yang mengandungi FIR telah dihasilkan untuk kegunaan manusia dan juga haiwan. (http://www.horsemanshop.com/infrared.html)

Aidid Mu'addib said...

Tu la pasal...
Org yg tak sekolah boleh la kena kelentong dgn link kat atas ni - apekebenda punya saintifiknya link kat atas tu? Website komersial yg masuk bakul, angkat sendiri...
Dan apa pulak kaitan website tu dgn produk kelentongan Hai-O... boleh kasi tahu kat sini? Produk Corset Bloodyfool Hai-O ada bioceramic? Seriously ko boleh terima bulat2 kelentongan chayanunalip yg jgk terkenal dgn kelentongan produk lain kat Malaysia neh? Ko ni org Melayu jenis apa agaknya? Boleh terangkan kat sini tak? Yg tak sekolah ke? Yg tak tahu dan tak pernah baca journal saintifik ke? Yg fail sains masa SPM? Atau yg tersangat la lurus bendol? Meh la elaborate sket dik...

::MissiEz:: said...

ha..terus senyap orang kat atas tuh. aku dah jumpa banyak (banyak, bukan "ramai" sebab aku rasa diorg ni bukan manusia kot) si hai-oers ni. ada sorang ex-teacher, namanya cikgu wahida (skrg dh ilangla gelaran mulia yg amat tuh.berenti jadi cikgu, nak jadi businesswoman sepenuh masa katanya). aku penahla pegi meeting diorang nih..kat bukit beruntung.bosannye..macam nak terajang je sekor2 manusia keparat.skit2 tepuk, skit2 nyanyi.ada sorang mamat tuh dulu keje kastam, pakai motor, gaji 900..sekarang gaji 90k.rezeki dari Allah katanye (ayat wajib).
abis je meeting tu si wahida nak jumpa aku (sebab aku cikgu praktikal yang bakal keje dalam masa 3 bulan and sah2 senang nak bawak aku pegi bank rakyat buat pinjaman 20k).
dia tanya aku, plan nak buat ape pasnih? aku dengan bodonye menjawab, "nak join hai-o sebab kalau bleh nak sambung masters pakai duit sendiri.wahida dengan bangga dan bangangnya menjawab: ko keje dengan gaji masters nanti paling kuat pun 5ribu je sebulan.blaja tinggi2 nak buat ape?

jantung aku mcm nk gugur, sebab ini kata2 seorang cikgu, manusia mulia yg Allah beri peluang untuk buat pahala dengan mengajar.
(brenti jap, baca doa lepas azan)
ok sambung. aku balik lepas tuh, terus stay away dari si polan yg mengajak aku pegi meeting (dia tipu aku sebenanya.cakap nk blanja aku makan kat mamak.rupanya nak bawak aku pegi meeting hai-o. ikut ayat dia, nak bawak aku pegi "KELAS".chait!).

ni peristiwa tahun 2008. si polan tuh takde plak aku nampak bawak kete besar2.sama gak mcm dulu.

KESIMPULAN: AKU NAK MUNTAH BILA DENGAR ORG PROMOTE SUH JADI HAI-OERS.KO MAKANLA REZEKI CACING KO TUH..TENGOK ANAK2 KO BILA BESAR PANDAI TAK BLAJA.PANDAI TAK MENGAJI.

takpelah rezeki aku takat 5ribu je sebulan.kumpul2 1500 sebulan hujung tahun boleh anta mak aku pergi haji.dari rezeki halal you ols.eiii...byk lagi aku nk citer ni.sebab kawan baik aku pun dah masuk sama.tapi aku tak salahkan dia sebab corset tu bantu legakan sakit blakang (akibat slipped disc) lepas dia accident. kalau macam tu, takpe, ok je..tapi aku tak sangka plak dia sampai nak berbisnes bagai.

semoga kawan aku tu dapat balik modal dia berniaga.amin.

uchnA said...

Ade ofismate pakai gak korset ni..ckp kununnya bagus..hmm tp teringin nk beli gak..ade x sape2 nk jual rm300 ke bawah..@ boleh x mintak 200 jer..hihi.jgn marah er bro aidid..saje suka2..sebenarnya benda ni bagus utk sokongan tulang belakang..tp bkn utk kurus

hani meow said...

I Like ! :

" Tapi, Jason Kok tak kesah. Diupahnya ustaz, di bawaknya Melayu tua-bangka yang ada nama dalam board-of-directors syarikat... pastu kasi orang Melayu cair dengan duit downline, bukan duit Kenshido. "

tapi aku tengah memakai natang ni , hurm . nape la xcarik awal2 artikel ni ~
:(
dan skang akak yang bagi aku pakai natang ni ngah tarik2 aku masuk ,

huhu .

sory biskut meri kak ~
Bro Aidid ajar jangan bagi makan free kat chayanunalip .

thanks bro .
:)

Arnie.. Muni.. said...

maaf yea.. rasenyer anda perlu tau dr segi sains, FIR bukan dr sinaran matahri semata-mata.. FIR yg terkandung dlm korset, adalah dr tourmaline sejenis kristal.. hasil dr kajian saintis Japan..
http://en.wikipedia.org/wiki/Tourmaline

utk anak tuh, kite mmg usaha, tp Allah jugak yg tentukan kan.. jgn hanya kerana seorg kecewa x dpt anak, salahkan produk tu terus.. ramai jek yg guna kaedah macam2, termasuk siti nurhaliza, tapi semuanye pun atas kuasa Allah..

Dan hukum mlm itu, adalah Harus hasil dr muzakharah, anda bole contact jakim bahagian muamalat.. jgn simply haramkan sesuatu yg x haram.. tu pun berdosa hukumnya..

maaf jika tersilap kata..

Aidid Mu'addib said...

Arnie Muni:

1. Toumalin ke, formalin ke, whateverlin ke... where's the power supply for the FIR. FIR adalah FAR infrared, it means a very high heat emitting power source has to be present - ceita saintis kat Jepang tu dongeng Hai-O shj, not recorded anywhere dalam mana2 journal saintifik. Aku dah search everywhere. Back to FIR... mana power source tourmaline tu? Tourmaline tu sendiri perlukan power supply utk kasi dia heat-up. Suhu badan 37 degrees tak cukup utk hasilkan FIR. Infrared (normal heat) yes, but not FIR. Kejadahnya?

Anyway... kalau baca kat wikipedia pun, fahami la betul2 artikelnya. Tourmaline XY3Z6(T6O18)(BO3)3V3W, is a crystal boron silicate mineral compounded with elements such as aluminium, iron, magnesium, sodium, lithium, or potassium. Tourmaline is classified as a semi-precious stone and the gem comes in a wide variety of colors.

2. Jangan jugak cerita separuh jalan pasal benda penting spt FATWA... contohnya la kan.


Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengeluarkan fatwa bahawa secara amnya hukum Multi Level Marketing (MLM) adalah harus. MLM itu harus hukumnya sekiranya:
- Transaksi iaitu akad antara penjual dan pembeli dilakukan atas kerelaan dua-dua belah pihak iaitu atas dasar suka sama suka dan tiada paksaan.
- Barang yang diperdagang atau dijualbeli suci, bermanfaat dan sahih sehingga tiada unsur kesamaran atau penipuan.
- Harga barangan yang diperjualbeli adalah wajar dan tidak membebankan.

Tetapi ada beberapa sebab yang akan membatal dan mengubah hukum harus tersebut kepada haram:
- Hasil pendapatan bukan dari hasil penjualan barang.
- Barangan yang ditawarkan tidak berkualiti dan benar-benar berguna atau mempunyai kajian saintifik.
- Ahli menyertai MLM kerana keinginan terhadap pendapatan yang dijanjikan bukan produknya.
- Harga tinggi daripada biasa.
Belian peribadi minimum (target) sebagai syarat komisyen.
Jika ahli berdaftar menyertai MLM dengan yuran tertentu, tetapi tiada sebarang produk untuk diniagakan, perniagaannya hanyalah dengan mencari orang bawahanya (downline), setiap kali ia mendapat ahli baru, maka diberikan beberapa peratus dari yuran ahi tersebut kepadanya. Semakin banyak anggota baru bermakna semakin banyak jualah bonusnya. Ini adalah bentuk riba kerana memperdagangkan sejumlah wang untuk mendapat sejumlah lebih banyak yang lain di masa hadapan. Ia merupakan satu bentuk Riba Nasiah dan Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan MLM yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya hanyalah berupa ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian. Malah harga sebenar produknya juga adakalanya jauh dari harga yang dijual kepada ahli (sebagai contoh dijual produk web komputer, sedangkan harganya jauh lebih tinggi dan si ahli pula tidak mempunyai komputer pun). Pada hakikatnya, si ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193. (ini lebih kepada perniagaan internet seperti Login Facebook Dapat RM 100, TunaiSegera, RM20Segera, MySpaceMoney, DAPATWANG dan sebagainya).
- Jual beli melibatkan barangan yang diharamkan dalam Islam.
- Terdapat juga unsur mirip “shafqatayn fi shafqah”, atau bay’atayn fi bay’ah, (iaitu dua aqad jenis jual beli dalam satu). Contohnya “aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandat kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan”.

(Jawapan dari pihak JAKIM berhubung Hukum MLM).

Maaf kalau tersilap kata.... as if I care. Shoot! I do care.

Aidid Mu'addib said...

Oh ya.... and I don't freaking care about Siti Nurhaliza... who the heck is she anyway?
Tapi, bahalol saleman Hai-O buat janji tinggi ke langit, dan sebab pelanggan tu beli korset bloodyfool Hai-O adalah atas sebab janji kesuburan tersebut... ramai minah takde anak yg desperate kena kencing buta2. Ask around. Dan itu bukannya satu2 kes semacam itu yg terjadi. Chayanunalip kat Hai-O dah briefing korang cara nak promote menatang ni dgn menyuruh korang bukak cerita pasal keajaiban corset ni yg tak pernah wujud... jgn la pulak nak dolak-dalik. Tak payah nak defend chayanunalip tu semua. Malu maaa.... Masalahnya pulak, korang salesman Hai-O yg percaya sebijik2 kelentongan apek2 tu semua, dan korang start mengelentong pengguna2 Melayu benda yg sama, demi utk buat sales.
Tapi lantak ko la kalau ko still insist nak jual corset (harga RM160 kat kilang di China) dgn harga RM2,600 kat sesama Melayu. Janjikanlah menggunung demi mencari rezeki korang tu. Jgn datang dekat aku sudah... sebab kalau ada salesman Hai-O datang dekat anywhere rumah atau pejabat aku, aku sure akan humban masuk longkang... atau dalam lubang tandas. Of course, bukan aku yg akan humban. Guard aku dalam 2 org tu rasanya dah cukup utk sumbat salesman Hai-O dalam lubang toilet kut...

Biqque said...

ok..........THIS POST IS FUN! i luv facts!

u really make my day :D

LittleLady said...

100th~! yeay~!

Kaer @ website said...

Sekarang dah 2011, pe ceriter org2 HAI-O???!!!ngeh3...

www.myweight-loss-tips.com

Smarties said...

Salam bro. Aku baru je lepas balik dari parti untuk celebrate member aku punya member yang baru lepas dapat title crown diamond manager dalam Hai-O ni. Before aku pergi tadi aku ada doa pada Allah supaya tunjukkan aku jalan yang betul. Minta-minta Dia tunjuk kat aku betul ke tak decision yang akan aku buat lepas ni, whether aku nak join atau pun tidak. Serius aku tak tipu ni. Masa aku kat sana aku dengar manusia yang dah join benda ni yang dah buat kutipan riban2 ringgit bagi ucapan berapi-api. Habis keluar semua ayat2 islamik dan puji-pujian melangit tentang produk PB ni. Tentang betapa bertuahnya diorang dapat join benda ni. yelah, kalau takda syarikat2 ni semua, orang Melayu takkan mampu hidup senang. Kalau kita tengok skrg pun kebanyakan org Melayu yang senang lenang bergantung harap dgn MLM yang mcm ni. Aku gembira tengok org Melayu berjaya. Seriously. Kau tak suka ke bro? Tapi tulah, masa aku dengar tu aku terfikir gak kan, kalau dah semua orang asyik dok menjual korset ni, sapa pulak yang nak membelinya?? Aku secara jujurnya rasa produk ni ada baiknya, kualiti pun nampaknya ada. Tetapi tidaklah BAGUS nak mampusss sampai kau boleh jual sampai 2ribu ringgit!!! GILA MENIPU!!! Pastu ada sorang akak ni kata lepas dia guna PB, doktor tak boleh nak detect sel kanser leukimia dia (she was diagnosed with 1st stage cancer before that). I was like WHADDEFFAAKKK??? So skrg sebenarnya aku masih berbelah bahagi. Hmmmmmm nak join ke taknak? Aku tak sanggup nak jual dgn harga beribu2 ringgit untuk satu barang yang tak sepatutnya dijual sedemikian rupa tapi dalam masa yang sama aku nak gak merasa duit riban2 keuntungan... :(

matbong said...

@ Smarties

Jangan masuk..aku dah nasihat awal2 ni..aku xnak ko menyesal dikemudian hari..

Abu Huzaifah said...

one word...zuhud

knv said...

@Abu Huzaifah,

berkenaan zuhud, (if you may) boleh tak bagi pencerahan sikit tentang tuntutan islam dalam mencari kekayaan? tidak dinafikan kita perlukan ramai orang-orang islam yang hartawan dan jutawan for the sake of ummah. tapi dalam masa yang sama kita dituntut supaya zuhud dan bersyukur dengan apa yang ada.

honestly, where to draw the line?

terima kasih.

nurul sheeda said...

saya berterima kasih kepada anda yg berkongsi maklumat mengenai hi-o ni. tapi saya sangat kecewa kerana walaupun ada unsur2 dakwah didalam nya tetapi disampaikan dgn kata2 yg kesat...perkataan2 yg tak melambangkan kebijaksanaan..sejurus mencerminkan peribadi yang tidak baik..kalau btul niat untuk menyedarkan org2 melayu/islam..sampaikanlah dgn cara yg baik..semoga ilmu yg disampaikan itu mendapat berkat..bukan dgn cara begini.

Laila said...

nurul,

1. Kalu pembaca2 dpt manafaat dari "isi" & "objektif" kupasan entri di belog ni, yang lain boleh buang jauh2.

2.Cermin itu ilusi.

3. Byk blog2 yg menggunakan penyampaian yg lebih sivil di luar sana (tapi mungkin belum tentu bagus kualiti kandungannya). Take your pick.

Aidid Mu'addib said...

Dik...
Being a self-righteous bitch won't get you anywhere. Being a truthful person who knows what is right and wrong will definitely get you somewhere. So... grow up, I guess. Stop jadi kulibatak chayanunalip tak abis-abis... biar ada rasa malu sket dalam diri tu. Macam aku yg ada rasa malu tgk anak bangsa aku yg kena pijak dgn cinapek HaiO tu semua, lepas sehari ke sehari. Tak sudah2 nak mengencing sesama Melayu tapi mastermind nya cha...
Again... grow up!

cek chun said...

nurul punya ayat sama macam ayat kawan aku bila aku suruh baca blog keretamayat.

dan aku jawab kat dia;
ambil ilmu yang disampaikan saja

dalam hati aku nak jer jawab;
ada hotak pikir ler. kupas balik naper orang tu tulis macam tu. mesti ada sebab. takkan kau nak terus ambik part maki2 tu dan guna dalam hidup. ko ambik ilmu.

Noriz said...

ada staf sya pun terjebak dlm MLm hai-o ni...kesian dia...kumpul duit nak uat renovate dapur last2 ilang kena beli brg hai-o smapai 12k....huhuhu...nak jual kat sapa? semua tak nak beli ...iskhhh

Kak said...

cek chun,
btul apa ko ckp.. yg penting amik ilmu yg disampaikan.. tak rmai yg sanggup buat research cam aidid buat... & berjaya menelanjangkan kelentongan puak2 mlm.. bab maki hamun tu ada otak sendiri pikirla...

radianthijab said...

aduhai melayu..suka sgt nk kya cepat.huhu..syek kena tipu jaa..bila mau sedar oit..!! aku, rmai ja ajak joim MLM , ada yg aku dh terkena.. n bila dh terkena, xmau dh la..bkn cara aku la nk cri duit..aku biz tdg labi bguih laa..jual topup lagi baik..sndri usaha..xyah nk mtk2 downline watkan..ahahaa

ceywie said...

encik aidid, mintak izin link post ni yer. saya nak kongsi maklumat tentang pb ni ngan kawan2 saya. terima kasih.

bengawansolo said...

JAWAPAN PENIPUAN BIO AURA
PENGAKUAN BEKAS DSM HAI-O MARKETING
( iyo ko DSM ?? try bg bukti sahih sikit.makcik blakang umh i pun blh ngaku dia dsm.ko guan o ? )

Kita ketahui bahawa produk yang ditawarkan perusahaan MLM sangat mahal dan kononnya terlalu eksklusif, sehingga kerap kali menyusahkan downline serta masyarakat dan sangat menguntungkan level di atasnya (up line). Seringkali harga produk di`mark-up' sampai empat bahkan lapan kali ganda dari harga yang sepatutnya. Bayangkan lah produk Water Filter yang seumpama dengannya malah mungkin lebih bagus pun dijual retail dalam lingkungan harga RM500.00 sahaja adakah patut Water Filter Bio Aura made in Taiwan ni yang nilai asalnya RM250.00~RM300.00 dijual pada harga RM2,100.00??
JWP
(Anyway, MLM lain ada lagi lebih mahal daripada perniagaan Hai-o.Knp nak highlight Hai-o jer? Adakah penulis ini dengki dgn kebangkitan hai-o @ gagal dlm hai-o? Pasal 'mark-up ' harga. kalau tuan si penulis ini ada BANYAKKK DUIT untuk beli water filter bio-aura yg tuan kata 'murah'. dipersilakan pergi sendiri kat taiwan @ china.make sure beli tiket pergi balik ye, dan jgn lupa wat passport sbyk rm 300, cari la jugak hotel utk pengindapan.xkan la nak gi sehari je...iye dak?beli tiket mahal2 semata-mata nak beli water filter murah kan kat china @ taiwan tu... Si penulis kalau minat kereta Toyota ke,BMW ke...kat negara asal mereka lagi murah..apa kata anda pergi sana.beli kat sana je.KAT SINI MAHAL KAN... :p)

Ramai yang beli jugak kenapa? Sama ada yang beli tu masuk skim sebab nak join kawan-kawan jadi kaya raya ataupun memang bodoh bahalul tak tau harga pasaran sesuatu produk dan terpedaya tanpa usul periksa dengan testimoni Pak Long itu Mak Long ini yang sengaja diada-adakan. Hal ini seharusnya dihindari, kerana cara ini adalah mengambil keuntungan dengan cara yang bathil, karena mengandung unsur kezaliman, yakni membebankan masyarakat pengguna.
JWP
(yE KE BODOH DIAORG TU??nak wat mcm mana kan dia orang bodoh sampai dapat income 5-6 angka...xpatut betul diaorang...cukup la 3 angka.kita kan mesti kena hidup sederhana.bagi je bangsa lain kaya...kita tak kaya pun tak pe.Asalkan baik hati.dalam dunia ni duit tu tak penting..iye dak??wat pe duit?makan,pakai,duit sekolah anak2,dll semua FREE KAN... iye dak? pasal testimoni mak long pak long...ish2! kenapa ni sampai terpedaya..? Mak saya pun terpedaya la eh? patutlah tangan dia yg berair dulu penuh nanah dah kurang nanahnya sbb rendam bio aura punya air..xoklah air ni..sepatutnya biarkan tangan mak sy bernanah sepanjang masa...maknanya jugak testimoni mak saya etc mak long ni xleh diterima pakai la eh??)

bengawansolo said...

JAWAPAN PENIPUAN BIO AURA
PENGAKUAN BEKAS DSM HAI-O MARKETING
( iyo ko DSM ?? try bg bukti sahih sikit.makcik blakang umh i pun blh ngaku dia dsm.ko guan o ? )

Kita ketahui bahawa produk yang ditawarkan perusahaan MLM sangat mahal dan kononnya terlalu eksklusif, sehingga kerap kali menyusahkan downline serta masyarakat dan sangat menguntungkan level di atasnya (up line). Seringkali harga produk di`mark-up' sampai empat bahkan lapan kali ganda dari harga yang sepatutnya. Bayangkan lah produk Water Filter yang seumpama dengannya malah mungkin lebih bagus pun dijual retail dalam lingkungan harga RM500.00 sahaja adakah patut Water Filter Bio Aura made in Taiwan ni yang nilai asalnya RM250.00~RM300.00 dijual pada harga RM2,100.00??
JWP
(Anyway, MLM lain ada lagi lebih mahal daripada perniagaan Hai-o.Knp nak highlight Hai-o jer? Adakah penulis ini dengki dgn kebangkitan hai-o @ gagal dlm hai-o? Pasal 'mark-up ' harga. kalau tuan si penulis ini ada BANYAKKK DUIT untuk beli water filter bio-aura yg tuan kata 'murah'. dipersilakan pergi sendiri kat taiwan @ china.make sure beli tiket pergi balik ye, dan jgn lupa wat passport sbyk rm 300, cari la jugak hotel utk pengindapan.xkan la nak gi sehari je...iye dak?beli tiket mahal2 semata-mata nak beli water filter murah kan kat china @ taiwan tu... Si penulis kalau minat kereta Toyota ke,BMW ke...kat negara asal mereka lagi murah..apa kata anda pergi sana.beli kat sana je.KAT SINI MAHAL KAN... :p)

Ramai yang beli jugak kenapa? Sama ada yang beli tu masuk skim sebab nak join kawan-kawan jadi kaya raya ataupun memang bodoh bahalul tak tau harga pasaran sesuatu produk dan terpedaya tanpa usul periksa dengan testimoni Pak Long itu Mak Long ini yang sengaja diada-adakan. Hal ini seharusnya dihindari, kerana cara ini adalah mengambil keuntungan dengan cara yang bathil, karena mengandung unsur kezaliman, yakni membebankan masyarakat pengguna.
JWP
(yE KE BODOH DIAORG TU??nak wat mcm mana kan dia orang bodoh sampai dapat income 5-6 angka...xpatut betul diaorang...cukup la 3 angka.kita kan mesti kena hidup sederhana.bagi je bangsa lain kaya...kita tak kaya pun tak pe.Asalkan baik hati.dalam dunia ni duit tu tak penting..iye dak??wat pe duit?makan,pakai,duit sekolah anak2,dll semua FREE KAN... iye dak? pasal testimoni mak long pak long...ish2! kenapa ni sampai terpedaya..? Mak saya pun terpedaya la eh? patutlah tangan dia yg berair dulu penuh nanah dah kurang nanahnya sbb rendam bio aura punya air..xoklah air ni..sepatutnya biarkan tangan mak sy bernanah sepanjang masa...maknanya jugak testimoni mak saya etc mak long ni xleh diterima pakai la eh??)

Aidid Mu'addib said...

Dan itulah sebabnya cinapek Hai-O suka memperkudakan dan memperkuli-batakkan org Melayu. Ini ha contoh org Melayu dungu-piang tahap pundek... right in front of your eyes. Bahalol sengap-bingai gilabab nak mampos - memang tak boleh nak diselamatkan lagi dah...

Tak payah nak buktikan apa-apa dol, dah ada cukup bukti bahawa kuda Hai-O seperti yg ini dah memang bangang nak mampos. IQ kalah monkey dalam hutan... wadefak punya bingai sesetengah org Melayu? Dey... Hai-O punya MLM dah nak lingkup woi... beritanya dah keluar paper dah. Skim piramid berproduk memang macam tu der... no surprise there. Ko duduk hutan mana dik?

Percaya bulat2 cakap apek Klang tu... aduusss.
Org Melayu... no hope.

cekaksabil said...

Tanda-tanda kiamat
Bila matahari tidak lagi terbit dari timur itulah tandanya kiamat semakin hampir dan ianyamerupakan tanda besar hari kiamat. Hari ini sudah banyak tanda-tanda kecil kiamat. Diantara kiamat kecil ialah:
1. Zina bermaharajalela
2. Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik.
3. Bermaharajalela alat muzik.
4.Menghias masjid dan membanggakannya.
5. Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
6. Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar.
7. Banyaknya sifat bohong dan ia menjadi perkata biasa.
8. Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda.
9. Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan)
10. Kekayaan umum dikuasai segelintir orang tanpa kebenaran dan tanpa rasa takut, termasuk rasuah dan mengambil harta secara tersembunyi.
11. Akan terdapat banyak pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.
12. Orang akan melakukan homoseksual.
13. Akan terdapat ramai anak luar nikah.
14. Pemimpin suatu kaum adalah keji dan pemimpin suatu suku adalah fasik
15. Anggota polis semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan
16. Banyaknya berlaku gempa bumi.  
 
Dan apabila melihat pada tanda-tanda kecil berlaku kiamat, maka jelas, diantara 1-16 itu jelas menunjukkan bahawa kiamat semakin hampir. Namun yang paling mengejutkan, tanda-tanda besar kiamat juga sudah ada. Yang paling ketara ialah matahari semakin menaik ke arah barat dan semakin meninggalkan timur.   Jepun,11 Mac 2011 negara matahari terbit telah dilanda tragedi tsunami Jepun dan kali ini ia merupakan paling dahsyat dalam sejarah negara mereka untuk tempoh 140 tahun. Kekuatan kali ini bukan calang-calang iaitu 8.9 skala Richter. Kejadian berlaku di timur laut Tokyo. Dan fenomena itu turut mengubah menyebabkan kedudukan Pulau Honshu yang merupakan pulau utama Jepun itu berganjak sehingga 2.4 meter.    Ini menunjukkan negara matahari terbit itu sedang mengubah kedudukannya. Maka fenomena ’Retrograde Motion’ yang pernah diperkatakan sejak 1400 tahun dahulu semakin hampir.    Dan ALLAH swt pernah berjanji bahawa hari kiamat akan tiba dan sesungguhnya ALLAH swt tidak pernah memungkiri janjiNYA.   Semoga kisah Tsunami di Jepun tidak lagi menjadi bahan kelakar. Jadikanlah kisah Tsunami di Jepun sebagai pengajaran buat kita. ALLAH swt baru menyampaikan IKLAN KECIL KIAMAT. Dan sesungguhnya, hari kiamat semakin tiba. Semoga kita tidak merasai hari kiamat dan kita dimatikan sebagai orang yang taat, dan tidak diaibkan pada Hari Kiamat.

jinggo said...

Bila matahari tidak lagi terbit dari timur itulah tandanya kiamat semakin hampir dan ianya merupakan tanda besar hari kiamat. Hari ini sudah banyak tanda-tanda kecil kiamat.

Diantara kiamat kecil ialah
11. Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.

“Saya tertarik dengan artikal yg saudara cekak sabil paparkan oleh kadang kala tanpa disedari mereka2 ini terlupa atau sengaja lupa akan kelakuan seperti ini demi untuk memuaskan hati tanpa mengira kesan dari tindakan mereka2 itu memeberi kesan pada sekumpulan insan berusaha,berkerja secara jujur dan ikhlas. Demi untuk memuaskan hati golongan insan2 seperti ini mereka tidak memperdulikan org lain asal kan kepuasan yang mereka kecapi.renongkanlah......”

Suria said...

salam,
kat rmh guna gak bio aura tu..sib beli murah rm500 from kwn yg kata malas dah nak teruskan business ni so jual at cost je..
last few weeks, dgr radio ikim..pensyarah utm tulis buku 7 holistics way to..apa tah..bab air she said, air dimalaysia ni dah bagus dah..mana tu sure alat2 semua tu blh matikan kuman? blh tambah garam mineral? kuman mati pd suhu didih...etc etc..so lastly she said, sebaiknya masak air..endapkan supaya kalau ada sediment ke apa terendap di bawah..then masuk dlm bekas tanah liat..labu sayung tu..ikut sunnah nabi suka minum air dlm bekas tanah liat dan kulit binatang...tu lah saya practicekan sekarang...

nak tanya product nefful..saya ada beli baru lah 3 months ago dan ada perubahan..

Rose said...

@Jinggo,
Betul tu, sekumpulan insan berusaha, bekerja secara jujur dan ikhlas (tanpa sebarang bayaran/ganjaran), untuk membuka minda masyarakat tentang keburukan dan bahaya bila kita bertuhankan duit.

Golongan ni selalu dicemuh oleh mereka yang bernafsu untuk memiliki kereta mewah, sambil mengipas duit, tanpa pedulikan penindasan yang mereka lakukan pada masyarakat..

p/s grrrr...that renong2kan, fikir2kan words again!!

Kopi-Pasta said...

Subhanallah...

9. Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan)

Ini pun tanda2 kecil kiamat? Adakah kegiatan perdagangan yang berleluasa ini sesuatu yang kurang sihat? Agak pelik juga, semua tanda2 yang lain tu adalah negatif tapi yang no. 9 ni macam bende yang elok pulak. Xpe, sihat atau tidak, memang dah terbukti pasar/kedai sudah dekat antara satu sama yang lain berkat usaha pengamal2 MLM ni. Kini kebanyakan rumah sudah mempunyai kedai sendiri (kedai MLM).

Materials Corrosion said...

cuba check this link... hmm sungguh bangga dia dengan produk dan kerja2 dia tu... ntah camane masih aktif sedangkan produk dah terbukti tak berapa nak betul. Sedih betul anak melayu nie... nak gak tahu ramai tak pelanggan cina dia... check this. http://www.hanishaizi.com/

cik bunga said...

en penulis, mohon nak share.. thnkss

Emphbone said...

man, now i have to add this site as favourite

bilirubin tu tinggi bkn sbb liver dia rosak, liver dia blum start jalan lagi.. baru lahir kan.

Guru kimia said...

Alhamdulillah usia dah hampir 50 tahun dah grad from U prinsip saya jauhkan diri dari mendengar bz stail piramid ni yes gunakan ilmu kimia dan sains yg dipelajari banyakkkan membaca minta petunjuk Allah jauh dari tertipu macam-macam cara org nak kaya anyway usaha sendiri biar masuk duit sikit tapi berkat jgn nak cepat kaya dan jgn ada rasa nak menunjuk kaya hidup sederhana tapi bahagia

POSH76 said...

bess betul baca blog ni...kalau rajib bacalah blog sy...pengakuan sebenar psl corsett penipu ni..yang tukang jual tu badan pun tak kurus ada hati nak jual kat saya yang lebih selim dari dia....janjinya nak suruh saya jual as a part time tup2 suruh saya buat loan bank sampai 20k...gila babun apa...nasib baik en suami nasihatkan jgn jadi bodo

http://posh76.blogspot.com/2010/12/pakai-premium-beautiful-ker.html

ida said...

tak faham betul dgn org hai-o yang sibuk paksa org2 trdekat jadi downline.. da gak sedara jauh yg dah lama tak jumpa tiba2 datang ziarah tp sebenarnya nak promote produk hai-o..

disebabkan nak jaga air muka parents, diam je la dengar walaupun dalam hati duk menyumpah org tu... sebagai orang yg da basic fizik & kimia(spm jela) ditambah plak dgn knowledge bsnes, ekonomi & akaun (penat blaja bertahun2)..takkan senang2 nak percaya benda mengarut ni.. yang tak tahan siap ada ustaz sekali datang, bagi hadis segala.. aduh..kalo kawan2 dah lama dia plak dengar ceramah aku.. huhuhu

jejari.com said...

besar risikonya bila kota buat biz puloh2 ribu ni.......
baiklaa buat affiliate marketing....cepat and senang....advertise jeee kojenyaaaa.

http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=emmasuriana

Ilham Airid said...

assalamualaikum..
tqvm kat owner blog ni.. sib baik sy ske meng google psl benda2 yg sy nk beli..terjumpe blog ni..slamat duit aku bribu2..haha

mmg dr awal sy x stuju kalu org nk kurus pakai produk pengurus..better pegila jogging..kalu nk pakai korset pun,..pakai brand triumph dah ok..still bleh mencantikkan body..dan tak perlu gak minum jus2 utk langsing ni...gunela diet yg btol..dan puasa je.dan jgn mkn mknn yg berminyak..kompem bleh turun brat badan...sile cube!.:D

nak tau je...hehe said...

nak mintak pendapat..baru ni ade bace blog pngguna korset Hai-O..how about this somebody yang ade ovarian cyst die penah operate buang cyst tu...tapi xlame lepas tu cyst ade lagi dan lebih cepat membesar...so dia pakai korset hai-o...after 2-3 weeks dia g scan doktor kate dah xde cyst tu...cane tu ek?

azwan said...

Nak tau je,

Aku assume kawan ko tu tak menopause lagi. Dalam kes ovarian cyst untuk popuan yg tak menopause lagi, almost all cyst bukan cancer pun. Kalau ada cyst, chance utk turn cancer ialah 1:1000, tp yg dah menopause naik sket, 3:1000.

Daripada jumlah kes pembedahan popuan seluruh dunia, hanya 10% berpunca dari ovari.

Kalau mana2 doktor scan perut, then nampak cyst kurang dari size 5cm x 5cm, plus popuan tu pun takde symptom (sakit,infertility,problem in passing urine, etc), rupe cyst tu pun masa scan clear je...management kita ialah kita akan observe sahaja, conservative. Bagi appointment dalam 3 bulan kemudian utk repeat scan, assess balik semua aspect. Biasanya yg size kecik camni ialah physiological cyst...cthnya corpus luteal, follicular cyst, dan beberape jenis lagi.

Dalam kes yg lebih besar dari 5cm x 5cm, symptom pun ade, rupe scan pun suspicious/lain macam, then depends on O&G specialist sama ada nak operate ataupun tak. In either case, kalau betol physiological cyst, dia akan regress sendiri.

Sesetengah O&G specialist keen untuk operate, sebab in the end cara nak confirm ialah melalui surgical-histopthology, means lepas operate hantar ke lab utk tgk jenis cell dalam cyst tu. Baru tau cancer ke, etc. Lebih2 lagi skang ni ade laparoscopic surgery, tak invasive langsung, just masuk probe, teropong dalam dalam perut then potong cyst tu. Bleeding sangat sikit. Potong kulit dalam 2-3cm je.

Dalam kes kawan ko tu, most probably cyst dia yang kedua tu regress sendiri sebab cyst tu physiological, bukan cancer. Physiological cyst, mcm follicular cyst akan regress dalam masa 2-3 kali datang haid (means 2-3 bulan). Kalau kawan ko tu 2-3 weeks, lagila sah2 physiological. Takde kaitan dgn corset bahlol tu.

Kalau ko rajin cube gak tanye, dia dah dapat lab result untuk cyst yg pertama yg dia dah operate tu. Most probably bukan cancer gak.

Mangkuk2 MLM memang suka manipulate benda2 gini. Bodoh dan sombong. Ape saje...asalkan dorang dapat jual corset bahlol tu.

sumber aku:
http://www.bsge.org.uk/userfiles/file/Management%20of%20Suspected%20Ovarian%20Masses%20in%20Premenopausal%20Women%20GTG%20no%2062.pdf

Orang yg amik master O&G: MOG dan MRCOG akan baca sumber tu.

Orait...hopefully dpt bantu ko sket.

nak tau je...hehe said...

azwan:
sangat membantu...mekasih byk...=)

Shahrulazwad Ismail said...
This comment has been removed by the author.
azwan said...

Dol, thats why claim bangang2 tak boleh diterima pakai..

Nak bridge alternative dan modern medicine bukan senang dol. Kerajaan pun masih merangkak rangkak...akta pun tak habis bentang lagi.

Ni kan pulak scammer2 pukimak mlmers dah misuse.

bulat said...

dey thambi azwan, technology tkkan tggu ko, ko nk merangkak lagi 20tahun ke nk besarkan lagi tempurung ko ke pun tkde sapa nk kisah... bagi negara yg dh ada advanced technology takkan nk tggu bahalol2 mcm ko jadi cerdik baru nk declared depa punya teknologi..

azwan said...

Teknologi ape ko merapu neh?

infrared technology cikai yg tahap medical student pun dah lama paham. Tu mamat tu paste menatang cokia, takde sape heran pun.

Daripade ko main bace link atas tu...ko bukan paham CTS, RA pun. Semborono jek. Main baca muntah, baca muntah...otak tarak.

kulibatak mlm la katekan....hahahhaHAAHhaha... salesman yg takde basic. keh keh keh..

Dol...blah je la dol..

bulat said...

bermula dari yg cikai bru terhasil yg advanced, klu mngikut tahap pemikiran ko nie dh tentu tak berkembang kemana, duk mengharapkan org lain punya research lepas tu duk kata tahu mcm2...

azwan said...

Ko nak sembang kencang keluarkanla satu topik teknologi. Ada brani? tak brani dok diam2...kecutkan telor tu. Jadi salesman sudaa..

Mel J said...

Aku tak pernah di approach penjual2 PB ni tapi berdasarkan pemerhatian dari FB member2 yang agent PB ni aku tertanya2:

Nak masuk MLM ni kena bergaya vogue2 bagai ke? Macam tiap kali ada event kena tempah baju designer ke? Mekap dan gaya tudung kena belit gaya pelik2 sampai tercekik ka?

It seems to me that perniagaan PB ni memang mengkesploitasi psikologi pompuan yang sememangya sukakan cantik2, mekap2, vogue2, baju2, handbag2, kasut2, melancong sana sini. So kalau ada "jalan mudah" yang boleh membantu wanita dapatkan semua2 tu, maka senanglah para wanita terperdaya.

Ni aku kopipes dari FB Hanis Haizi CDM PB ni.

"Wanna be me?;p
Chanel brooch, versace tunic tops, chanel maxi in green, christian louboutin shoes,Roberto cavalli jeans,rolex and chopard. You gotta work hard baby, then u can earn and enjoy like me!;)

My answer to herquestion: Hell no, I don't wanna be a materialistic, show-off woman like you.

azwan said...

Elok la Mel J.

Tapi aku jamin kalau hanis haizi ajak si bulat join, konfem dia nak. Almaklumla pondan bahlol, loser takde telor...kote pun tarak. Senang kena tipu tu.

Eh...Mel J, ko tak kenal bulat ke? Pegi carik....senang je...signature dia ialah dia berak merata-rata.

violet said...

terbaik la bro..
ntah da mcm org xsekolah..
promote nk jual Beautiful..
tp tuan punye badan lebih kurang aku jerk..
da la tu, kalau die cantik mcm erra fazira nk gak aku pakai.. ramai giler aku tgk anak melayu jd BODOH..
nk wat business ni kene ade plg kurang RM 20K.. xcukup duit??? pinjaman peribadi kt bank.. dpt barang jaul.. KALAU DPT JUAL alhamdulillah.. tp kalau TAK DPT JUAL??? interest loan makin naik.. bulan2 kene bayar.. barang abes jual.. loan xsettle pon.. lame2 org yang dulu digelar miskin jd makin keya.. kaya sebab xberutang.. KITE??? KAYA HUTANG.. xpikir punyer org!!!

TeJa.... said...

tetibe aku rase dungu jap.. aku da bli kot..hahaha..

pastu simpan dalam laci.. pakai jgk bla ada majlis, tp lepas tu nyesal sbb x blh mkn byk.. haha

sumpah sampai la aku nyesal, xper la.. pengajaran nih.. skali jer aku buat mender bodo ni.. sumpah x buat dah..

chague magnes said...

bulat & bengawan solo mmg xde otak. Tu lah mak bapak surh blajar ko yido kan dh jadi kuli bahlol haiyoo