And so it is...

Tuesday, November 9, 2010

Transfer Factor - What a Load of Clinical Crap!


Komen Aidid Mu'addib di Say No To MLM di Facebook, 9 Okt 2010: Ada sapa mau hantar komen aku ni kat ACK? "Dey... meh la sini saman. Kan aku dah cakap aku nak ko saman aku. Aku ready. 1. Aku akan dapat publisiti besar-besaran, jadi lebih ramai org Melayu tahu AC Mizal tu mmg keparat dan parasite. 2. Aku mampu utk bayar peguam dan aku ada team peguam yg aku dah inform tentang ini - no problem for me. 3. Ini perjuangan aku pro bono... for free. Aku tak mahu anak bangsa aku bersedekah free-free kat bangsat yg kelentong org Melayu sewenang2nya. 4. Aku jugak dapat publisiti utk perjuangan aku menyedarkan org Melayu tentang dakyah pelbagai MLM & skim piramid di Malaysia ni. True, AC Mizal is a big fish... but I got so many other fish to fry. OK... AC Mizal, give me your best shot!".


Ada hamba Allah tanya saya tentang TRANSFER FACTOR. Daripada nama syarikat itu sendiri, ianya menggunakan terma dalam bidang perubatan untuk menarik minat mereka-mereka daripada bidang tersebut... seperti doktor, jururawat dan pembantu perubatan untuk JOIN biz ni. Ada jugak saya dengar tentang syarikat ini dan saya ada kenal orang yang nak promosi MLM ni dulu... tapi tak dapat masuk line, lepas kena tarbiah... eh! basuh... oleh, hmmm sapa lagi?

Secara asasnya, 4Life Transfer Factor adalah MLM yang mirip kepada Amway dan lain-lain MLM, cuma area hala promosinya aje lebih menjurus kepada jenis promosi Monavie gitu... yang mana Vemma, Shamelin dan Xango pun nak ngikut jugak. Seperti biasa, promosinya penuh dengan ayat berdegar-degar pasal produk kesihatan yang "out of this world", tapi dengan harga yang "out of this world" jugak. Apa yang memeranjatkan? Nothing! Seperti biasa, struktur multi-level nya takleh tinggal langsung. Apakebenda la suka sangat ngikut omputeh buat bzns lagha macam ni? Contoh promosi produknya:

4Life Transfer Factor Advanced Formula:
4Life Transfer Factor Advanced Formula offers a revolutionary approach for wellness. It provides immunity intelligence and intuition, according to what your body needs. Contains exclusive extracts from bovine colostrum and chicken egg yolks to help support the body.
Harga: RM169.00 (colostrum lembu itu memang sangat hebat... kalau ko tu anak lembu la)

4Life Transfer Factor RioVida (Pack-of-2)™:
4Life Transfer Factor RioVida is the one-and-only juice beverage in the world that provides the benefits of 4Life Transfer Factor . RioVida is packed full of antioxidant fruit juices, such as pomegranate, blueberry, elderberry, and resveratrol. Get your daily rush of vitality with RioVida!
Harga: RM260.00 (air buah 260 hinggit? Benak gila babat nak minum air buah ntah apa-apa!)


Saya rasa benda ni dah dibincangkan di kalangan mereka yang rata-rata di luar kelompok manusia biasa.... maksud saya, kalau ada para doktor ada diskus benda macam ni, kebanyakan orang yang bukan dalam bidang perubatan selalu rasa tersisih. Bahasa perubatan dan doktor ni memang macam bukan bahasa biasa orang awam. Berikut adalah diskusi mereka di Malaysian Medical Resources pada 13 April 2006:


A product being sold in an MLM scheme. The 4Life TF product you refer to is a product which has no proven value in any illness. Claims of it “boosting the immune system” are unsubstantiated by any peer-reviewed journal publication. I cannot find any reference in a Pubmed Medline search.

Medicine Man is an interesting article which tells of how this product is being sold via the MLM mechanism.

But 4Life Research is not a typical health supplement supplier, either. The various Transfer Factor products generally are not sold in retail outlets, but by self-employed distributors who operate within a classic multi-level marketing plan. Their goal is not only to sell the products, but to entice others to become distributors as well as that’s where the real money is. A distributor who spawns others, who in turn spawn still others, supposedly can make five or even six figures per year with shockingly little effort

What is “transfer factor”?
The term “transfer factor” has various unrelated meanings in science. Its first use related to immunity stems from research performed by Dr. H.S. Lawrence of New York University in the 1940s. In Lawrence’s work, transfer factor referred to “an extract of human white blood cells that could transfer a type of immunity called cell-mediated immunity,” says Dr. Burton Zweiman, a professor of medicine at the University of Pennsylvania who worked in Lawrence’s lab 40 years ago. “Investigation of TF has been somewhat erratic over the years, with both supporters and deniers of its biologic importance.”
“I am not aware of any studies of transfer factor being obtained from cow colostrum and [transferring] immune reactivity to humans,” says Dr. Zweiman. “Nor could I find any reference to it in a Medline search of the medical literature.”
A spokeswoman for the National Center for Complementary and Alternative Medicine, a division of the National Institutes of Health, says, “NCCAM has not funded any research on this therapy, nor have I heard of it before now.”
But Dr. Fudenberg, reached at his office in Spartanburg, SC, says the report — which he described as the results of a review of other scientists’ work — stated nothing of the sort. “The conclusion,” Fudenberg says forcefully, “was that the commercial firms making this for humans were invariably run by people who were not scientists and who didn’t care whether their products were harmful or not.”

And more:
City Paper forwarded a transcript of 4Life’s promotional audio cassette “From Here to Immunity,” which was distributed at the seminar in Valley Forge, to various immunologists, microbiologists and biochemists. Those who responded were skeptical.
“Speaking from a standpoint of mainstream medicine, there is not a lot of familiarity [with] or support for this kind of practice,” says Dr. James T. Li, professor of medicine at the Mayo Medical School in Rochester, MN, and member of the American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. “This is a form of alternative treatment,” he says, which, he adds, almost by definition means there is little evidence to support its proponents’ claims — at least not the kind of evidence doctors and scientists generally like to see. Li hesitates to call 4Life’s claims misleading or false, but says, “I would be skeptical, and I would advise others to be as well.”

Others are more blunt:
“Most of the clinical studies of transfer factors have been based on the specificity of each transfer factor,” says Dr. Charles Kirkpatrick, professor of medicine at the University of Colorado Health Sciences Center, Division of Allergy and Clinical Immunology — who says he once declined 4Life’s offer to act as a consultant.
For example, he explains, “a transfer factor that is specific for Herpes simplex will prevent recurrent infections with this virus. The approach being used by 4Life and other companies is to ignore the specificity issue and make non-specific claims for boosting the immune system.”

And there is the usual disclaimer:
And in the fine print, 4Life Research’s own materials include startlingly blunt disclaimers such as this one: “Transfer Factor and Transfer Factor Plus do not claim, nor should it be interpreted, to cure, prevent or mitigate any serious disease.” And this: “These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.”

You claim that it is a “highly recommended as an alternative medicinal help to many chronic diseases especially by the Russian Ministry of Health.” I am sorry but claims like these need to be backed up by solid clinical studies and sound scientific evidence. I can’t find any.

**Testimonial evidence is NOT scientific evidence**

I am not reproducing the links to the websites you emailed as I do not condone unproven “health products”. FYI the FDA has taken action against websites falsely promoting Transfer factor for unfounded therapeutic claims

Is colostrum from cows good for you? Yes, if you are a baby cow…

OK... apa kata mereka? It's plain crap! Transfer Factor memerlukan produk gila-gila magic, yang perlu dijual dengan mahal, untuk menjana keuntungan untuk level-level-level-level-level... tak sudah-sudah. Dan, fakta tentang produk rata-rata terlalu tak munasabah. Macamana dia orang ni nak kelentong para doktor tentang produk yang kebanyakan doktor itu (yang waras dan yang takde kepentingan join biz ni) sendiri lebih mahir "about the subject-matter"?

Saya tak mo cerita panjang sebenarnya. Tengok gambar kat bawah ni sudah...


Macamana la yang join tu tak boleh nampak sistem piramid kat gambar ni masa pegi kursus anjuran syarikat ni atau masa usha-usha biz ni dengan kengkawan, saya pun tak tau nak jawab. Dia orang ni tak kesah rezeki shubahah ke? Sampai ada "infinity payout" tu ha.... petanda skim piramid terang-terang.

Anyway... I don't really have much time to elaborate, but to those who has studied this little 'ol blog of mine, you should all be getting my drift, concerning 4Life Transfer Factor. It reminds me of Monavie or maybe.... pemenang anugerah produk paling cikai dekad ini - Pad feminin berherba Avail Beauty, yang berkeramat dan juga berpuaka.... Yahoo! 

All the best brothers and sisters. Be aware... MLMs and pyramid-schemes are nothing more than just human parasites taking advantage of other greedy suckers! Maybe, that would serve them (those suckers) right, after all....

p/s: TESTIMONIAL EVIDENCE IS NOT CLINICAL/SCIENTIFIC EVIDENCE!

An Update:
Found these flyers...





Kalau ada orang KKM yang singgah baca blog saya ni, tolong la buat sesuatu ya? Problem flyers kat atas tu jatuh di bawah pengawalan jabatan ini:

Lembaga Pengiklanan Perubatan, di mana garis panduan yang jelas sudah wujud mengenai penggunaan 'testimonials'. Garis panduan berikut adalah bagi memperjelaskan peruntukan Akta Ubatan (Iklan dan Jualan) 1956 (Pindaan 1983) dan Lembaga Pengiklanan Perubatan 1976:

5.5.3 Criteria for testimonials

(a) Testimonials are allowed for products registered under category ‘X’ with the Drug Control Authority.

(b) Testimonials should not:

i. Contain any statement(s) which is exaggerated by the improper use of superlatives.
ii. Contain any medical statement(s) which refers of implies that the use of the product may be used for the purpose of diagnosis, treatment or prevention of disease(s) or condition(s) of human beings.
iii. Contain any statement(s) that indicates or implies its effectiveness or superior quality and that good health is endangered because diets are not complemented with health supplements.

 
Hmmmm....... kejadahnya la sesetengah orang Melayu neh. Buta ka dey?
 



110 comments:

terpekik said...

thanks aidid sebab wat artikel pasal transfer factor ni..
aku ade darah tinggi..
ade member MLM promote bende alah ni dia kata bleh turunkan darah tinggi..
aku mmg tak berminat & mmg atas saranan doc,jangan amik ubat luar..
aku bagitau kawan aku ni yg doc aku tak bagi mkn ubat luar..
bleh plak kawan aku yg takde backgroud perubatan & sangkot 1 sem mase sijil kat poli dulu kata,"sape doc yg kata camtu?bleh kene pancung kepala ni..taun depan secara beransur2 ubat2 hospital kat malaysia ni akan diganti dengan TF.."
kepala butoh dia!!
dari aku percaya kata ko yg amik sijil kat poli 5 sem(sijil kat poli amik mase 4 sem jer..)baik aku percaya ckp doc yg mmg ade background perubatan yg aku jumpa tiap2 bulan tu...
gila bangsat & bongok..

Effendi "Freddie" Yusof said...

salam,

saya dah bangkang lama benda ni di:

http://www.topix.net/forum/world/brunei/TE12MCJPE5M53J5L8/p35

tak larat nak berdebat dengan para doktor/pharmacist tak bertauliah dalam forum ni..... kelakar pon ada

mana taknya, aku cakap why not sarankan kementerian kesihatan malaysia gunakan produk ini..... sbb kos merawat kanser amatlah tinggi berbanding produk 4Life ni...... dia kata nanti monopoli pulak..... haduuuu...... aku cakap viagra yang dikeluarkan oleh pfizer tu ok je, takde sapa pun kesah pasal monopoli..... dijawabnya nanti US akan ban malaysia sebab produk 4Life ni digunakan di russia.... so US tak suka produk russia,. (padahal 4life tu berpangkalan di US)......

Effendi "Freddie" Yusof said...

Oh ya..... tak habis lagi.... aku sendiri dah maklumkan tentang warning letter from FDA yang menghalang mana2 pihak di 4Life yang mendakwa produk mereka mampu diagnose, treat, cure and prevent disease.... The proponent simply said that that we do not need FDA, because if it's work, why not we use it..... Simply a rubbish statement...... kalau aku sakit gigi takkan aku pergi kedai perabot kot??????? haduuuu....... tak paham aku.......

And in terms of MLM itself, aku dah berkali cakap tentang keburukan MLM ni..... dah tak larat nak menulis....... check this link out:

https://media.4life.com/us/businessresources/forms/040809ENGLifeRewardsBasicswb.pdf

Hampir sama macam aidid bagi....... dan yang paling penting..... DOWNLINE INFINITY...... meraka kata MLM ni tak menindas, dan takkan memaksa orang beli secara front-loading, but then, we as a user (kalau sapa2 nak beli produk tahyul ni) boleh la beli....... at a so-called "cheap"...... so they said....

And when we checked about what the scientists said about TF, they just said WITHOUT ANY REFERENCE...... no test summary or whatsoever..... no blind test was conducted..... and they said that it has been stated in Physician's Reference Desk..... WOW.... Which country is that??? They were silent about that.....

Check this out:

http://www.transferfactor.com/us

The doctor just said "Transfer Factor has been a really amazing product for me"...... But where's the stats? where's the report? Hurm......

To an ex science student like me TESTIMONIAL IS NOT A SCIENTIFIC EVIDENCE!!!!!

hahahaaa......

Hansac said...

Aidid kau (dengan izin guna "kau-aku" macam dah kenal lama atau sama umur, keh keh keh) malukan aku laaa.

Aku berapa kali tertipu dengan produk-produk MLM ni. Ubat herba, pil itu ini, alpha lipid, lancau lipid, cibai lipid, water filter. Sekali tu anak sedara aku jual water filter harga 4700 ringgit (EMPAT RIBU TUUU sial betul lah). Kononnya air ni boleh bagi acidic or basic (rendahkan or tinggikan pH).

Aku ni engineer, berbangga sangat aku ni pandai konon tahu benda itu ini, tapi tertipu jugak dengan produk MLM. Sial laaa.

Ini kau malukan aku lagi dedahkan kesilapan yang aku dah terbuat. Mana nak letak muka beb.Aku angkat kain pelikat aku ni cover muka karang, aku jugak yang malu.

Peace bro. Teruskan usaha anda.

Aku sokong engkau. My name is dot dot dot. Alah google je aku. Glamer aku ni.

MZIskandar said...

Assalamualaikum bro..

Citer pasal product medical/clinical. Aku tengok selambe je some ppl simpan product Vit C kat dlm keta n stall2 tepi jln (tempat panas).

Seingat aku, time skolah dulu, Vit C mudah dimusnahkan dgn haba yg tidak sesuai.

Effendi "Freddie" Yusof said...

Salam..... took this from:

http://www.topix.com/forum/world/brunei/TE12MCJPE5M53J5L8/p11

The proponent:
Fendy-0168327721 wrote:
Seperti yang AAFS beritahu, di US, para doktor mempunyai sebuah buku rujukan (PDR Physician Desk Reference) untuk non drug prescription. Apabila terdapat pesakit yang ingin mengambil makanan tambahan atau rawatan alternatif, doktor dengan mudah merujuk buku tersebut dan tanpa was-was mengesyorkan produk yang sesuai yang terdapat dalam buku tersebut. Kerana bukan mudah sesuatu produk non drug ini dimasukkan dalam buku tersebut untuk dijadikan rujukan doktor.
Mengapa saya benar-benar syorkan 4Life TF kepada semua (nak beli dari siapa tu hak anda - yang penting kebaikan ini disebarkan)?
1- Kerana tak ramai masyarakat sedar tentang pencegahan lebih baik dari merawat. Yang sedar pun tak dapat kaedah yang betul untuk mencegah. Ramai yang senaman tetap kena sakit jantung dan darah tinggi.
2- Bimbang dengan persepsi masyarakat hari ini bahawa penyakit kencing manis dan darah tinggi ADALAH BIASA. Sebab tu kempen2 kurangkan gula, kurangkan makan fast food dan lain-lain kempen tak berjaya. Kerana anggapan masyarakat, sakit pergi hospital ada ubat (sedangkan mereka tak sedar ianya bukan ubat sebaliknya bom jangka yang boleh meledak).
3- Dalam banyak-banyak senarai produk makanan kesihatan, 4Life TF lebih diyakini kerana terlalu banyak kajian dilakukan oleh saintis dan doktor. Tersenarai dalam PDR, terdapat kajian khusus berkenaan kekuatan dan keberkesanan dalam tingkatkan NK sel berbanding produk makanan kesihatan yang lain (diterbitkan dalam JANA - Jornal of American Nutraceutical Association), Kajian khas oleh pakar-pakar dari universiti dan kolej perubatan hingga terbitnya Methodological Paper oleh Kementerian Kesihatan Rusia yang menyebabkan produk ini boleh digunakan di Hospital dan Klinik.
4- 4Life mempunyai R n D mereka sendiri (sesuai dengan namanya 4Life Research) dan kajian dilakukan dari masa ke semasa oleh pakar yang terdiri dari saintis, doktor, pakar pemakanan, pakar dari cardiology, immunology dll. Salah seorang ahli pasukan penyelidik di 4Life Research ialah seorang pakar dalam wabak berjangkit (seperti virus). Beliau adalah orang pertama akan dipanggil ke kawasan wabak untuk mengkaji tahap keseriusan ancaman dan mensihatkan tindakan yang perlu kerajaan US ambil.
Inilah kekuatan yang ada di 4Life. 4Life masih baru (12tahun) tetapi pencapaiannya setakat ini amat menakjubkan sama ada dari segi perkembangan syarikat dan juga penerimaan masyarakat terhadap 4Life TF. Dengan perkembangan sehingga lebih 6000% setahun (2003) dan disenaraikan dalam INc 500 serta menduduki tangga ke 15 dari 500 buah syarikat membuktikan bahawa sales TF di seluruh dunia meningkat dengan drastik dan hingga kini terus meningkat (sekiranya anda waras, tentu dapat memikirkan MENGAPA fenomena ini berlaku).

My answer (I'm Mubin):

1. Ramai kena sakit jantung walau bersenam. Adakah dengan mengambil 4life boleh elakkan penyakit? Why KKM or even US health dept sendiri tak syorkan penggunannya.

2. Penyakit kencing manis/darah tinggi, menag ada drug..... but mencegah lebih baik..... gaya hidup amat penting.... tak kene duit pun.... takyah nak belanja sampai RM500 sebulan..... IT'S TOTALLY FREE

3. 4Life diyakini.... Kalau betul KKM dah lama suruh kita ambik.... Dan FDA sendiri dah lama buang kenyataan bahawa "consumption of 4Life neither give positive nor negative effect"

4. 4Life research mungkin mempunya banyak research, namun sayangnya badan tertinggi perubatan gagal iktiraf. Dan dunia perubatan memang bergantung pada badan2 ini sebagai rujukan. Sebab badan2 ini pun memang ramai jugak researchers. Memang 4Life's company sedang naik. Tengok macam Hai o... kenapa naik? sebab orang percaya produk bio aura bagus.... Bagus atau tak? Well kita boleh periksa. Macam bab makanan halal/haram, kita check jakim.... kalau berkesan atau tak, kita chek kat KKM/FDA. Mudah kan?

Kamarulazwa said...

Salam yg produk ni "DETOX FOOT PATCH"??? ade bukti ke keberkesanannye....ade sesape yg nak kongsi info tak? semangat nak tahu ni....

Effendi "Freddie" Yusof said...

Kalau dah nama alternative medicine tu memang merapu la............... menyampah bila ada label kata "we will not held any responsible if this product is not working as intended"....

MIE said...

Tahniah. Luaskan lagi pendedahan anda.

Nor Effendy said...

Salam,

Wah, sampai ke sini Mubin mengadu ye. Patutlah masuk tread di topix beritahu produk yang aku perkenalkan kena serang.

Aku jawab secara ringkas untuk admin dan Mubin,

1- Transfer Factor BUKAN COW COLOSTRUM seperti yang anda dan 'palm doc' fahami. Ianya adalah ekstrak satu molekul (dinamakan transfer factor) dari sumber tersebut sahaja. Molekul tersebut juga diekstrak dari sumber kuning telur ayam (kedua proses tersebut adalah patented).

2- Maaf saudara, jika tidak memahami plan pemasaran 4Life dengan sebenar2nya, tak perlulah komen. Ianya mendatangkan fitnah dan memburukkan keadaan. Jika yang membaca blog anda percaya dengan apa yang anda tulis, sedangkan ianya tidak benar, maka anda juga tahu hukum hakam agama. Untuk pengetahuan anda, pengedar yang sah pun perlukan kursus 2-3 kali untuk memahami dengan lengkap pelan pemasaran, jadi siapa anda untuk terus membuat rumusan? Jika sudah kursus, barulah diakui ianya memang adil.

3- Dalam perkara PENJAGAAN kesihatan dan produk makanan tambahan, tak perlulah sampai jadi doktor atau ahli farmasi baru nak terangkan. Tugas doktor lebih kepada merawat dan memberi drug/ubat yang mana perlukan kepakaran yang ada pada mereka berkenaan jenis drug/ubat dan dos yang perlu diberikan kepada pesakit. Sedangkan makanan tambahan, bebas dimakan oleh orang sihat atau orang sakit. Bila fahami fungsi makanan tambahan dan drug/ubat, barulah anda tak keluarkan lagi kenyataan KKM, FDA dan sebagainya.

Saya dah berikan penjelasan panjang lebar kepada saudara mubin. Terpulang untuk terima atau tidak penjelasan saya dalam forum topix. Yang lain juga dialu-alukan masuk dan nilai sendiri. Adat orang mencarai kebenaran, dia tidak akan percaya dengan hanya apa yang dia dengar, sebaliknya mendapatkannya dari kedua-dua belah pihak. Saya beri nama dan no telefon untuk dihubungi sebagai tanda bertanggungjawab dengan setiap penulisan saya. Bagaimana dengan anda mubin?

Anda boleh terus menyerang kerana anda bencikan MLM. Tetapi, anda tidak boleh memaksa mereka yang telah mendapatkan manfaat dari produk tersebut dari terus bercerita tentang pengalaman mereka. Dapatkan naskah terbaru majalah keluarga Bulan November 2010. Bagaimana produk ini telah membantu seorang kanak-kanak AIDS Full Blown (tahap akhir) mendapatkan kehidupan yang lebih baik dengan IZIN ALLAH. Ajal maut Allah yang tentukan, jika dah sampai ajal, makan apa pun mati juga. Tapi jika belum sampai ajal, berusahalah selagi mampu tanpa kenal putus asa. Setiap penyakit di turunkan bersama penawarnya. Itu janji Allah.

Fendy - 016 832 7721

Effendi "Freddie" Yusof said...

Yes, fendi, dan nama aku pun memang fendi....

Dah lama aku tak join thread2 MLM ni..... tapi minggu lepas aku dikejutkan oleh iklan 2 mukasurat (2 full fage, i tell ya) iklan tentang MLM ni...... ada sorang mamat tu posing kat tepi kereta chrysler gitu...... ala2 Hai O dan mana2 MLM typical......

Bang, aku cuma nak tengok jurnal pasal Transfer factor, jenis ujian dijalankan samada blind test or whatever....... with statistic of course..... sebab TESTIMONI TAK BOLEH DIJADIKAN ASAS SAINTIFIK BANG!

Dan dalam pelan pemasaran, dinyatakan INFINITI DOWNLINE......... apakan bilangan peserta skim ni boleh menjadi inifiniti sedangkan penduduk dunia ni bersifat FINIT?

Kenyataan bro tentang "Dalam perkara PENJAGAAN kesihatan dan produk makanan tambahan, tak perlulah sampai jadi doktor atau ahli farmasi baru nak terangkan. Tugas doktor lebih kepada merawat dan memberi drug/ubat yang mana perlukan kepakaran yang ada pada mereka berkenaan jenis drug/ubat dan dos yang perlu diberikan kepada pesakit" adalah kelakar....... kesian orang belajar kat Fakulti sains kesihatan bersekutu UKM / GP lain sebab tak tahu pun ada supplementari yang didakwa boleh mengubati aids (Berdasarkan TESTIMONI 4Life.... hahahaha)

Aidid Mu'addib said...

This is Transfer Factor man! Dah teresebar seluruh dunia cerita satu lagi syarikat MLM yg sukar kelentong org. Google aje la... Tak payah cerita panjang2 (walaupun ada byk nak cerita), I haven't got much time... Just an advice: "If you haven't got an MD or an MBBS, MS or PHD in Medicine, don't try to say anything that sounds medical... you're just gonna blow useless stinky wind from your ass!"

Kpd orang Islam... sistem pemasaran yg tertera di atas termasuk dalam riba' Nasiah dan riba' Al Fadl... ini saya telah bincang kan di artikel saya sebelum ini... Kalau ada unsur yg haram, tinggalkan aje sudah. Apa yg susah sangat? Aku pun tak tahu la.... Org buat MLM ni, kalau diberitahu fakta apa sekalipun - ada aje "self-justification" yang dia nak bangkitkan. Ada ke dalam Islam ni.... haram 5%, Haram 73% atau haram 100%? Really weird...

It's like.... u preach to monkeys for 7 days and 7 nights, after 7 days the monkey will still graduate a monkey...

Nor Effendy said...

Hehehehee, mubin ye bang. Macam ni je lah saudara Freddie, sebelum nak kondem tak tentu arah, sila dapatkan dulu majalah KELUARGA keluaran NOVEMBER 2010 dan baca m/s 188. Aku tak kata budak tu sembuh/ TF boleh ubati AIDS, jangan plak pepandai tabur fitnah ye (berdasarkan kenyataan ko di atas). Artikel tersebut bukan testimoni ok (tu lah, jangan sebarangan je tabur bro). Dalam artikel tersebut sepatah haram tak sebut dua perkataan ni "Transfer Factor" atau "4Life", tiada bro. Ianya adalah kisah benar yang diceritakan oleh Presiden PERNIM, bukannya testimoni dan bukan juga iklan bro. Baca je lah. Lepas baca baru masuk sini balik bagi komen base on article ok.

Bab kelayakan untuk cerita bab penjagaan kesihatan, masing2 dah besar dan boleh fikir sendiri. Kita bukan cerita bab sakit ini makan ubat ini, sakit itu makan ubat itu (yg ni mmg doktor je layak). Kita bercerita berkenaan general knowledge yang semua orang boleh cari dalam internet dan jika ada penyelewengan fakta, sila laporkan kepada pihak berkuasa sebagai tanda keprihatinan anda. Ini lebih bermakna dari sekadar tahu komen dalam blog mahupun forum. Sekurang-kurangnya, jika salah diambil tindakan, jika tidak anda sendiri dapat jawapannya.

Fendy - 016-832 7721

Nor Effendy said...

Maaf mubin, macam ada yang kurang dalam jawapan aku.

1- Keluar iklan dalam akhbar posing sebelah kereta. So apa masalahnya? Beri satu syarikat MLM yang tak ada benda tu semua. Mereka berusaha dan mereka dapat apa yang mereka impikan. Esok ada lagi keluar dalam B.Harian, NST, Nan Yang Siang Pau dan Malaysia Nanban.

2- Luangkan masa untuk membaca dan memahami artikel pada link berikut.

http://www.agelessway.org/4ltrfavscotf.html

3- Aku dah letih menaip bab infiniti d/line ni. Kalau dah jenis tak mau faham, teruskanlah menabur fitnah tersebut. Ko berkata tentang apa yang ko tak paham dan sebarkannya pula pada yang lain. Rujuklah pakar agama apa hukumnya.

4- Freddie tulis- kesian orang belajar kat Fakulti sains kesihatan bersekutu UKM / GP lain sebab tak tahu pun ada supplementari yang didakwa boleh mengubati aids (Berdasarkan TESTIMONI 4Life.... hahahaha). (hak ni aku dah jawab kat atas).

Teruskan usaha anda. Aku tetap berpegang pada keyakinan yang satu ni. Jika benda ni bagus, lambat laun orang ramai akan tahu juga. Jika benda ni tak bagus, lambat laun hilang juga dalam pasaran. Sama-samalah kita tunggu sama ada ianya makin dicari atau makin tenggelam.

Nor Effendy said...

Tuan rumah,

Aku tak mau bertekak dengan ko yang terang-terang anti MLM (sebab apa aku tak tau). Aku beri penerangan macam mana pun pasti ada jawapnya. Akan jadi never ending story.

Cuma teguran aku, jika tak jelas dengan sesuatu perkara, selidikinya dengan saksama tanpa prejudis sebelum disebarkan. Jika salah fahaman anda dan anda sebarkan fahaman yang salah tadi, maka anda telah memfitnah.

Contohnya,

1- Jelas anda tidak faham berkenaan plan pemasaran 4Life, tetapi anda bercerita seolah-olah anda lebih mahir dari pengedar sendiri.

2- Berkenaan produk, apa yang anda tahu berkenaan produk? Apakah yang palm doc tahu berkenaan produk? Jika anda tahu berkenaan TF, pasti tidak akan keluar ayat yang palm doc keluarkan. YE, kolostrum hanya sesuai untuk anak lembu. Tetapi TF BUKAN kolostrum. So, selidiki dulu pro n kon baru buat kesimpulan. Jangan jadi penyebar benda yang anda sendiri tidak jelas.

3- Bab hukum, dengan memahami plan pemasarannya, barulah anda tahu sama ada hukum yang anda jatuhkan tu berkenaan atau tidak. Jangan semberono sahaja menjatuhkan hukum halal haram tanpa asas. UZAR hanya bagi panduan asas, selebihnya kenalah merujuk dengan plan yang sah serta amalan niaga yang dilaksanakan oleh syarikat.

4- Bab harga, tiada satu pun produk yang sama dengan 4Life Transfer Factor yang boleh dijadikan perbandingan sama ada mahal atau murah. Yang pasti, pay out syarikat yang diberi kembali kepada pengedar ialah sebanyak 64% dan ianya boleh dilihat pada laporan audit setiap tahun.

Anda boleh teruskan usaha anda untuk mengajak masyarakat membenci MLM. Tetapi jangan sampai benda yang betul dan membawa kebaikan pun terkena tempiasnya. Kerana anda telah berlaku tidak adil kepada syarikat serta mereka yang menyertai syarikat tersebut secara keseluruhannya.

Menulis memang seronok, apatah lagi ada pengikut yang menyokong. Jangan sampai tulisan anda terkandung fitnah kerana blog ini mungkin dijadikan panduan oleh mereka yang sama dengan anda membenci MLM.

UZAR pun terlibat dalam MLM storm reader. Ini menunjukkan bukan semua MLM perlu dimusuhi. Allah telah kurniakan akal untuk kita menilai sesuatu kebaikan dan kebatilan, maka gunakanlah ia tanpa dipengaruhi emosi.

Wassallam

Fendy - 016-832 7721

Aidid Mu'addib said...

Who's this Fendy guy? U a doc?
I'm here sending a message... doctors has spoken up there... still wanna listen to quacks and salesmen? Haiya!
This is another instance of another lousy MLM... like talk big about product, but no substance... sell ratus2.... oops, no case-control study, no double-blind test whatsoever. You can melalak all you want, like I can melalak all I want... depends on the consumers to decide. I gave economic, scientific and clinical facts... what did you give? Brochures? From 4Life? You want me to laugh or what?
And which part don't you understand about riba' in MLM like the point I highlighted? Riba' Nasiah and Riba' Al Fadl.... and how are going to spin this to make it like.... INI FITNAH NI BEB? Wadehel boi?

Aidid Mu'addib said...

From 4Life TF, http://www.transferfactor.com.my/
Life Transfer Factor Advanced Formula:
4Life Transfer Factor Advanced Formula offers a revolutionary approach for wellness. It provides immunity intelligence and intuition, according to what your body needs. Contains exclusive extracts from bovine COLOSTRUM and chicken egg yolks to help support the body.

Where did this guy go to school?

Nor Effendy said...

Salam,

Terpulang kepada anda dengan pendirian anda. Saya tetap dengan pendirian saya. Bagi saya, jika kita membenci suatu perkara, jangan sampai semua kita libatkan. Jika membenci MLM, jangan tertutup terus mata untuk melihat pula produk yang dibawa. Bak kata pepatah, jangan kerana marahkan nyamuk, kelambu turut dibakar. Kelak yang rugi kita.

Anda TERLALU BIJAK hingga terkilaf perkataan EKSTRAK. Jika EMOSI anda tidak menjurus mencari HANYA KEBURUKAN/ KESALAHAN. InsyaAllah anda akan melihat perkataan tersebut. Anda FAHAM apa maksud EKSTRAK? Begitu juga dengan PALMDOC tu. Dia tak salah 100%, tetapi apabila satu perkataan tidak dilihat, maka judgementnya silap. Bolehkah anda samakan KOLOSTRUM keseluruhannya dengan salah satu kompenen yang ada di dalamnya. Bolehkah anda katakan SEKEPING PINTU adalah sama dengan SEBUAH RUMAH?

Oleh itu, berhati-hati menyebarkan sesuatu. Niat anda baik untuk tujuan menyedarkan dan ianya saya setuju. Tetapi, dapatkan maklumat yang lengkap, buat tapisan tanpa prejudis. Jika masih mencari salah, ya anda akan jumpa yang salah.

Wassallam,

Fendy - 016 832 7721

Aidid Mu'addib said...

The thing is so simple... you just refuse to see it becos you have your own attachment to it.... money meh! What else is there?
Come on... the thing you're selling is made in America. Halal or not?Sebab sijil halal boleh beli any time... kasi aje duit kat sapa2 yg berkenaan. Kopitiam yg berlambak kat Malaysia ni pun letak tanda halal sebarangan tanpa beritahu JAKIM... inikan la pulak 4Life. Lagi satu shubahah aku highlight.
Are u really that naive about this whole thing?
The product from 4Life Transfer Factor are all crap... it's just shit.
And MLM is MLM... riba' is riba'. Penganiayaan tetap akan berlaku, dan para doktor sudah bersuara... ko nak menegakkan apa sebenarnya ni?

Maka pada hari ini anda telah diberitahu dan diingatkan... dan di padang yg luas dan panas itu nati, jgn pula anda berkata... "saya tak diberitahu, saya tak faham atau saya tak perasan..."
Anda telah diberitahu di sini.

Effendi "Freddie" Yusof said...

Aidid,

Aku tak tahu la bab2 kesihatan ni, tapi kalau aku ada kemusykilan, aku akan rujuk kawan2 aku yang keje doktor..... Takkan aku nak rujuk kat salesman MLM..... bahaya tu.... sebab aku tak nampak lagi jurnal tentang TF ni (apatah lagi yang dikeluarkan oleh 4Life)....

Dan iklan yang saudara Fendy cakap "mana2 MLM lain pun buat macam tu"..... Huuuuuu..... Guess we didn't need rocket scientist to understand what kind of MLM he's fighting for..... He's selling DREAMS...... and as usual, 90% will eventually fell into the rabbit's hole..... Stats speaks for itself....

4Life..... just another so-called INIFINITY MLM...

Nor Effendy said...

Aku tak berniat untuk berkhutbah, tetapi sekadar memberi sedikit pencerahan.

Ye ke aku sebarkan TF kerana DUIT? Macam mana ko tahu nawaitu aku? HEBAT SUNGGUH KO NI. Cuba baca apa yang Freddie copy paste. Terang aku tulis, aku hanya sebarkan kebaikan, nak beli produk boleh beli sama aku atau orang lain. JELAS? Bila ada yang dapat manfaat dari apa yang aku lakukan, ganjaran lebih besar dan tak ternilai pasti ada. Aku juga bukan salesman seperti yang ko sangka. Ditangan aku hanya ada stock yang aku makan sendiri.

Doktor juga manusia bro, dia beramal dengan ilmu yang dia ada (itu tidak salah). Tapi tak semua juga dia tahu sebab ILMU ALLAH MAHA LUAS. Kata-kata doktor itu benar pada ilmunya dan amalannya. Kerana itulah yang dia pelajari dan praktikkan. So, tidak ada salahnya doktor tu. Yang salahnya apabila tanpa pengetahuan yang BENAR mengenai apa yang dikatakan, maka ianya menjadi silap. Seperti yang aku katakan, apabila dia dah samakan satu molekul yang ada dalam kolostrum itu sama dengan setitik kolostrum, dia silap. Kan aku dah bagi contoh pintu dan rumah. Ianya tak sama dan boleh mengelirukan. Masih nak pegang, teruskan.

Tetapi, apabila melibatkan KESIHATAN secara umum. Kita fikirlah yang mana terbaik untuk diri dalam menjaga amanah Allah (tubuh adalah amanah yang perlu diserahkan kembali kepada penciptaNya).

Tidak Allah ciptakan sesuatu itu dengan sia-sia. Ibu yang melahirkan anak disuruh menyusukan bayi sebaik ia dilahirkan. KENAPA? Adalah penjelasan saintifiknya, kerana dalam susu awal ibu terdapat satu molekul yang akan memberikan input pada sistem imun bayi tadi sehingga bayi tersebut mampu membina antibodinya sendiri. Jujur pada diri sendiri, pernahkah kita mendengar penerangan begini dari mulut PARA DOKTOR yang menyambut kelahiran? Jika mengharapkan doktor sahaja bercerita berkenaan kesihatan, tunggulah sakit. Sebab orang sihat tak jumpa doktor melainkan ada kawan doktor.

Pernah dengar petua orang dulu-dulu berkenaan sakit mata. Jika sakit mata (kerana jangkitan), ambil dan titiskan susu ibu pada mata tersebut. Kenapa? Apa istimewanya susu ibu ni?

Sebab tu lah aku suruh selidik dari pelbagai sumber (kalau nak cari kebenaran la). Bukannya hanya bersumberkan pada yang memihak pada kita sahaja.

Sijil Halal dikeluarkan oleh IFANCA. Sijil Halalnya diperakui sah oleh kebanyakan Badan Islam di Seluruh Dunia termasuk Malaysia. Jika ini pun anda pertikaikan, tanyalah kembali diri. Tujuan anda yang sebenarnya. Kami para pembaca tidak mampu menilai NAWAITU seseorang melainkan Allah dan anda sendiri.

Nor Effendy said...

Saya juga berlapang dada menjawab segala kekeliruan yang timbul. Tetapi aku tidak pasti sama ada si freddie ni faham atau tak apa yang aku tulis dalam topix. Bab infiniti downline. Aku dah bagitau ko salah faham. Baca betul-betul plan pemasaran 4Life. D/line aku dah sampai level 4, tapi aku tak dapat sesen pun dari sales atau belian produk yang dia buat. Kenapa? Kalau infiniti, aku pasti dapatkan. Tapi kenapa aku tak dapat mubin, tolong jawab.

Jangan sampai apa yang kita tulis jadi fitnah yang disebar luaskan dan menjadi pegangan orang lain. Cuba fikir, si A baca blog ni dan sampaikan pula pada si B seterusnya. Mereka baca kenyataan anda yang menyetakan bahawa 4Life bayar sampai infiniti (sedangkan penjelasannya anda tidak berikan, termasuk syarat serta kelayakannya).

Anda fikir, apakah yang telah anda lakukan?

Bab iklan kereta. Setiap orang layak meraikan pencapaian mereka, salahkah?. Dalam 4Life tidak ada tabung kereta, tabung rumah etc. Kita yang tentukan kereta apa kita nak beli, rumah macam mana yang kita nak duduki dengan hasil pendapatan tersebut. Mereka memilih kereta tersebut kerana mereka sudah mampu.

Adakah mereka dicaci atau dicemuh kerana kekayaan dan kejayaan mereka seperti mana yang terjadi pada MLM lain? TIDAK tuan (kecuali mereka di luar keluarga 4Life). Malah ramai yang berterima kasih kerana diperkenalkan dengan produk yang bermanfaat dan peluang memperbaiki taraf hidup. Malah yang tidak berjaya dalam perniagaan networking ini pun tidak mencaci, berdendam dan marah. Sebab apa? Sebab tiada apa yang salahnya hingga mereka marah.

Berbanding dengan MLM lain, anda nilai sendiri. Dari situ kita boleh nampak mana yang betul, mana yang silap.

Effendi "Freddie" Yusof said...

Salam Fendy,

Aku nampak di brochure 4Life dinyatakan perkataan INFINITY..... Soalan aku simple sangat....

1. Boleh atau tidak 4Life membenarkan perlantikan promoter hingga INFINITI? Ye atau tak?

2. Dimana boleh saya dapatkan journal(s) tentang hasil kajian yang dijalankan secara saintifik (bukan testimoni) oleh 4Life mengenai Transfer factor. Mintak link sudah memadai.

3. Dan berdasarkan kepada hujah aku yang lama kalau nak jual telur secara MLM berdasarkan pelanm pemasaran 4Life, berapa harga yang ko cadangkan berdasarkan harga telur ladang pada RM0.15 sebijik (harga 10 tahun suda).

Tengkiu

MIE said...

Salam.

Minta penjelasan sedikit dari Effendi.

Menurut penjelasan anda

"2- Berkenaan produk, apa yang anda tahu berkenaan produk? Apakah yang palm doc tahu berkenaan produk? Jika anda tahu berkenaan TF, pasti tidak akan keluar ayat yang palm doc keluarkan. YE, kolostrum hanya sesuai untuk anak lembu. Tetapi TF BUKAN kolostrum. So, selidiki dulu pro n kon baru buat kesimpulan. Jangan jadi penyebar benda yang anda sendiri tidak jelas." (Effendi 2010)

Apa yang saya faham dari penjelasan anda TF tu bukan Kolostrum. Ya saya faham. Tapi dalam pengalaman saya yang cetak dalam bidang sains ni. Kalau kita nak extrak sesuatu compound daripada sesuatu bahan, tak semestinya benda yang kita extrak tu akan berfungsi. Kerana jaringan protein dan “protein complex (saya rujuk kepada conformation protein itu sendiri dan sifat protein yang ade macam2 bentuk)” adalah terlalu sensitif kepada alteration (perubahan)—(Ie. ..kalau kene radiation atau haba, conformation protein sudah boleh berubah dan menyebabkan protein tu tak function propertly). Daripada pembacaan saya kolostrum ni terdiri daripada beberapa protein complex dan TF adalah salah satu daripada komponen kolostrum (part of protein complex). Jadi kalau kita dapat extract TF pun, compound ini tak semestinya berfungsi. Itu yang saya rasa saudara Aidid cuba terangkan dalam pembacaan dan penulisan dia.

Nak tau gak diorang extract guna method ape? Water extraction, solvent extraction, membrane extraction, gradient extraction? Berapa degree efficiency extraction tu? Lepas tu dalam produk tu banyak mana die letak? Ape dose yang selamat untuk di makan? Kalau pakai makan je terlebih dose silap2 bole mati. Mungkin TF dalam lembu ni boleh trigger immune capability yang bukan2 kepada pengguna dan boleh beri kesan yang negative untuk jangka masa panjang. Mana kita tau.

Tu yang kene ade double blind study and statistical analysis segala bagai untuk sokong fakta yang diberi. Saya tau, artikel di dalam majalah tu boleh menunjukkan yang pesakit tu boleh aquire immunity. Tapi adakah disebabkan TF ataupun ubat2 lain yang dimakan. Ade tak study yang dibuat khusus kepada budak yang kene HIV tu? Ke budak tu minum jus anggur atau makan buah oren yang sebabkan immune system die meningkat? Tau kan kenapa saya cakap buah oren?...^_^ tau kan ape yang ade dalam buah oren tu yang boleh tingkatkan immunity??

MIE said...

Yang lebih manis untuk anda yang percaya TF ni boleh beri kebaikan kepada kesihatan, sila tolong yakinkan dengan journal dan saintifik research. Peer reviewed scientific research. (Kalau tak faham apa maksud Peer Reviwed ni, boleh google). Baru orang macam Aidid ni tak bising (saya cakap dari aspek kemujarapan TF dan tidak menyentuh langsung mengenai MLM). Kalau ada artikel dari orang Rusia yang dicanang2 tu...please keluarkan dan terangkan kepada orang2 semua. Saya pun nak baca gak. Tapi kalau nak keluarkan artikel tu biar dari sumber yang kuat. Mungkin dari Professor yang mengajar kat Moscow State University atau yang sewaktu dengannya. Bukan hanya claim “Para Doktor dari rusia telah menguji nya di hospital”...mana result ujian? Dari hospital mana?

Kalau kajian tu dari Malaysia pun kalau setakat dari Klinik Mutu Kuala Pilah, ade ke orang nak caya? Sama la macam kat Russia...kalau kajian tu setakat di buat kat klinik atau hospital dari bawah pokok ketapang je, ade ke orang nak percaya? Atau para pengkaji dari hospital tu publish kat journal yang diragui kesahihannya, ade ke orang nak percaya? Mungkin bende2 ni la yang kalau saudara boleh bagi boleh menutup mulut Aidid tentang produk2 yang saudara promosikan (Maaf, saya bukan penyokong kawan, adik beradik, iparduai, adik angkat atau saudara mara si aidid ni. Baru minggu ni saya dengar nama dia ni- Saya hanya seorang yang skeptik dan nak tau kebenaran)

p/s: Kan senang kalau pihak syarikat tu sendiri boleh letak segala kajian seperti apa yang diminta kat website syarikat (dah tau kan ramai orang skeptic dan serang). Tak payah la kitorang nak mencari segala macam maklumat tu kat journal yang berwasit lepas apa yang di dedahkan orang rakan2 kita). Takyah letak full paper, letak link pun jadi la. Tau la kitorang nak acess macam mana. Kalau journal tu berbayar sekalipun, insyallah saya boleh baca sebab tempat saya mengajar ni mmg benarkan staffnya untuk dapatkan journal2 berbayar secara percuma.
Wassalam.

Nor Effendy said...

W'salam Freddie,

GURU aku ada ajar. Adab mencari ILMU, kita kena sediakan diri. Kita mungkin berilmu, tetapi apa yang kita nak ialah ilmu yang ada pada dirinya (seseorang itu). Oleh itu, kosongkan cawan seketika, barulah cawan tadi boleh diisi dengan benda yang lain.

Brosure ataupun sekeping plan ganjaran itu terlalu umum. Pihak syarikat menyediakan kursus dan salah satu modul adalah berkenaan plan ganjaran (compensation plan). Bukannya macam skim cepat kaya yang boleh langgar saja semuanya.

1- Cuba jelaskan lantikan hingga infinity. Apa yang dimaksudkan dengan lantikan hingga infinity? Aku perlu jelas dengan soalan, baru aku boleh jawab.

Secara umum, tiada halangan kepada sesiapa yang ingin sertai 4Life sebagai pengguna produk sahaja atau menjadi pengedar (18thn ke atas). Pilihan ada di tangan. Menjadi pengedar, ada benefit yang diberikan. Menjadi pengguna sahaja, anda akan mendapat harga ahli.

2- Berikut untuk tujuan bacaan anda. Saya pernah berikan dulu dalam topix jika tak salah. Pernahkah anda baca?

Kajian yang dilakukan hingga menyebabkan satu-satunya produk MLM diterima di hospital Rusia. --> http://www.discovertransferfactor.com/RussianMethodologicalLetter.pdf ATAU boleh juga buka di sini ada 5 kajian klinikal.--> http://russianhealthministry.blogspot.com/

- Ujian yang dilakukan oleh 4Life sendiri. --> http://www.altmd.com/Specialists/The-21th-century-IMMUNITY-Revolution-NOW-revealed/Blog/New-4Life-Transfer-Factor-Test-Shows-73-Average-In

* antara yang berada dalam pasukan tersebut ialah Dr. Richard Bennett seorang penasihat kesihatan 4Life (unpaid member). Siapa Doktor ni? Google....

3- Soalan yang pernah aku jawab. Masih kurang faham atau masih tak puashati dengan jawapan? Dah jawab dalam tread Network Marketing dan Manfaatnya dalam topixkan.

Simple,
Kilang - pemborong - peruncit - pengguna.

Soalan aku, berapa harga kos, harga pemborong dapat, berapa harga pengguna bayar?

Bab telur tu,

Boleh baca dalam web KPDNKK.

Antaranya : KRITERIA PERTIMBANGAN PRODUK/PERKHIDMATAN

Produk/perkhidmatan yang dibenarkan/digalakkan untuk dijual melalui sistem jualan langsung;

a) Produk perlu mempunyai kekuatan tersendiri yang menyukarkannya dipasar melalui sistem penjualan biasa ataupun produk yang memerlukan penerangan secara terperinci oleh jurujual.

TELUR AYAM APA YANG SUSAHNYA NAK PASARKAN HINGGA PERLU MLM?

Mie, saya akan jawab.

Aidid Mu'addib said...

Aku tgh sebok pasal AC Mizal... ada la pulak mamat yg sebok nak tegakkan benang 4Life yg lencun kena susu awal lembu... colostrum

Nah... korang yg lain2 tu. Sila kan....

Nor Effendy said...

Salam Mie,

Berkenaan keberkesanan atau berfungsi atau tidak molekul tersebut setelah diekstrak dan lain-lain, anda carilah jawapannya melalui link yang saya berikan di atas. Jika apa yang mereka gunakan tersebut useless (tidak berfungsi etc), maka tiadalah paper yang dibentangkan.

Bagaimana cara ekstrak dll tu, saya tiada jawapannya sebab bukan saya yang keluarkan produk.

Berikut adalah artikel yang ditulis oleh Dr. Bennett (Bukan Clinical Study) sebagai bacaan tambahan.

http://www.agelessway.org/trfain2.html

Nor Effendy said...

Maaf salah bilik.

Nor Effendy said...

Renungkan,

Setiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Doktor sebagai manusia juga tidak perfect. Doktor mata tidak boleh merawat pesakit jantung dan begitulah sebaliknya.

Doktor yang sama bidang pun kadang-kadang tak sependapat. Contohnya, bini aku nak bersalin anak kedua (Anak pertama melalui pembedahan). Masa pemeriksaan akhir (menentukan cara bersalin) seorang doktor kata bini aku kena bedah juga untuk anak kedua dan ianya dibantah seorang lagi doktor yang menyatakan bahawa bini aku boleh bersalin normal. Mereka masing-masing keluarkan hujah sampai aku jadi bosan. Akhirnya aku kata, biar bini aku cuba beranak normal dan jika berlaku masalah baru dilakukan pembedahan. Alhamdulillah, bini aku beranak secara normal.

Dalam bab Sistem Imun juga begitu. Kenalah rujuk kepada doktor yang berkenaan. Barulah dapat jawapannya.

Kesimpulannya, ILMU ALLAH SANGAT LUAS. Tidak semua kita tahu hingga kita nak kata kita sahaja yang betul. Apa yang aku sampaikan adalah berdasarkan apa yang aku tahu melalui pembacaan. Sumbernya juga dari pakar-pakar dalam bidang masing-masing. Salahkah aku bertentangan pendapat dengan palmdoc, seorang doktor yang menyamakan cow colostrum dengan Molekul Transfer Factor? Dan lebih malang lagi, ruangan komen MMR untuk tajuk berkenaan telah di block. Kenapa? Hanya doktor tu saja yang tahu sebabnya (ada juga doktor yang masuk beri komen positif berkenaan TF).

MIE said...

Terima kasih untuk rujukan yang tuan kasi. Tetapi…(di hujung ada tetapi biasanya ade keraguan)

1.http://www.discovertransferfactor.com/RussianMethodologicalLetter.pdf...link ---ni tak boleh pakai langsung sebab PDF tu bukan dari sumber asal. Kalau betul link tu dari “Ministry of Health and Social Development of the Russian Federation” mana link asal. Saya sudah baca dokument tersebut dan saya dapati rujukan yang digunakan dalam artikel dari ” Ministry of Health and SocialDevelopment of the Russian Federation” amatlah lemah. Hatta kalau saya gunakan “google scholar” pun kita takkan jumpa sesetengah rujukan yang die beri tu. Inikan pula kalau kita buat cross reference dari PubMed atau Medline. Dalam artikel tu saya cuba cari rujukan dari no rujukan 16 hingga 30. Tapi sangat la susah nak jumpa the real paper. Most of the paper dari Russia dan dari journal2 yang jarang kita dengar (Pelik juga kenapa dari rusia je, Orang Ministry tu tak buat cross reference dengan penyelidikan dari negara lain ke?). Saya minta kalau boleh beri link yang asal dari Ministry tu sendiri. Setakat yang saya cari, saya tak jumpa link asal. Maafkan saya kalau saya terlepas pandang.

2. Link ke 2: http://russianhealthministry.blogspot.com/. Ni lagi tak boleh pakai bang. Nampak tak domain belakang tu ape? .blogspot.com. Takkan kerajaan Russia nak pakai .blogspot.com untuk letak kajian yang sah. I’m just sceptical. Yes...I already read the article in there. Tapi semua kajian tu sangat-sangat diragui kesahihannya. Saya dah cuba “Google Scholar” kan semua tajuk kajian tu. Satu pun tak kuar dalam result. Don’t ask me to start in PubMed or other peer reviewed journals. Apa yang saya boleh simpulkan...kajian2 tu hanya claim dan tidak di peer reviewed kan. Kalau kajian tu di peer reviewed kan, mesti dah kene hentam. Statistical analysis pun tak lengkap tu bang. Die just letak review je. Untuk orang dari scientific background mungkin akan rasa fishy dengan semua nih.

3. http://www.altmd.com/Specialists/The-21th-century-IMMUNITY-Revolution-NOW-revealed/Blog/New-4Life-Transfer-Factor-Test-Shows-73-Average-In. ujian yang dilakukan oleh 4life sendiri. Serious, ujian ni di terbitkan di website alternatif medicine that has not been peer reviewed. Sangat berat sebelah. Apa itu Peer review? Macam ni la...peer review contoh die macam kita buat karangan masa sekolah rendah dulu. Lepas tu cikgu suruh kasi kat kawan sebelah suruh tanda (mark the paper). Pastu kawan tu komen. Camtu la untuk journal2 yang mempunyai impak tinggi. Saintis2 kongsi paper/publication/writing/research dan kemudian sume ramai2 pakat2 kritik. Bukan untuk yang baik je, yang buruk pun sama kene kritik. Bende ni macam takde je dalam website 4life yang tuan kasi tu.

Kalau ade resource lain saya masih nak tgk. Insyallah kalau betul, kita sama2 boleh terima.

MIE said...

p.s: Mmg ilmu Allah tu sangat luas...takde sape pun cakap die asik betul atau salah. Tapi Allah suruh cari bende sampai pasti. Sebelum kita berserah padaNya.

Effendi "Freddie" Yusof said...

Salam Fendy

Saya bagi contoh nak tahu kalau harga...... sbb umum tahu kalau jual secara MLM harga kene mark-up sangat tinggi sebab nak bayar upline yang boleh cecah INFINITY....... that's why saya bagi contoh telur.... compare apple to apple, not kancil to BMW E90....

Let me rephrase my question again:

1. Is that true that 4Life agree if the downline appoint another downline, and that downline appoint another downline that will never stops?

2. Mie dah jawab pon TQ....

3. Berapa harga telur kalau dijual secara pelan pemasaran yang dicadangkan oleh 4Life (harga dari ladang RM0.15, 10 tahun sudah; and damn AJL93 for price comparison's sake)

Saudara Mie:

Saya suka cara anda bercerita tentang kajian saudara mengenai "peer-Review"..... I have no access to that..... but some of my friends do.... and the answer is no....

Once this Nor Effendy (My name is Effendi BTW) did mentioned that a doctor in a private hospital in muar@malacca asked his/her patient to use 4Life to cure patient's disease.... Wonder who the hell is he/she.....

I've read the newspaper (it's a free copy of berita harian) today, and for 2 full page, it shows the recipient of the diamond or whatever level received by the upliners of this scheme.... 2 full page i tell ya'..... But there's an improvement; there is no ad that shows persons standing beside luxury(maybe) cars..... hehehe..... maybe because they read Aidid's blog.......

Like I

MIE said...

Saudara Effendi Freddie
Saya cuba untuk buat penilaian secara objektif. Tapi makin banyak saya gali makin saya rasa ragu2 tentang journal2 dan rujukan yang produk 4life ni bagi.

Biasanya untuk preliminary research sebelum saya pergi lagi dalam, saya akan cari di goole scholar dulu. Dalam tu biasanya journal2 dan paper yang saya nak akan disenaraikan. Kalau takde, saya akan dig di dalam journal2 berbayar sebab saya ada akses. Tapi setakat ni hampa. Journal2 tu kalau kita google (guna google web) Hanya ada pada artikel Ministry of Health and Social Development of the Russian Federation. Ini menguatkan lagi instinct sayang yang artikel tu munkin a Hoax. Direka oleh orang2 yang ade kepentingan, mungkin mereka2 di Utah yang mengeluarkan produk ini. (hanya anggapan saya setakat ini-Jika Effendi yang satu legi boleh sahkan or kasi link direct dari Ministry tu, saya akan baca dan terima secara terbuka).

Sekadar meneliti dan mencari.

Effendi "Freddie" Yusof said...

Mie:

saya, as usual, amat skeptics dengan produk ni sebab kawan2 aku yang da practice lama tak penah dgr pun tentang kemujaraban produk ni..... that's why aku cadangkan pada saudara Nore Effendy ni agar bawak bende ni ke Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dipromosikan sebagai "supplemen tambahan yang mampu mencegah dan mengubati pelbagai jenis penyakit"..... Just my 2 cents

MIE said...

Rasa skeptik tu mmg dah ada sejak dari mula...tapi bila dig lagi skeptik. Theoretically TF mmg boleh burst immunity. Tapi theory tu mesti dubuktikan dengan Foll Proof study. Tu yang kene cari studies tu kat journal2 berwasit. Kalau domain kat belakang .blogspot.com tu bukan journal berwasit.

Effendi "Freddie" Yusof said...

MIE:

Agaknya kementerian kesihatan russia miskin sangat kot....... sampai tak mampu nak beli webhost.......

Kesian....

MIE said...

Maaf...satu lagi...dalam nak belajar saya tak boleh nak kosongkan otak. Otak saya akan cuba relate kan dengan segala ilmu yang saya ade sebelum itu. kalau kita nak kosongkan otak kita dan belajar, nanti orang ajar kita ajaran sesat kita main ikut je. Sebab tu dalam Islam, kalau nak belajar kene dengan Ilmu. Islam tak suruh belajar kemudian tak relate dengan ilmu yang ada. Otak saya bukan cawan yang boleh kosong.

Nor Effendy said...

Salam,

Aku rasa cukuplah dengan apa yang telah aku berikan. Mahu percaya atau tak bukan urusan aku lagi. Nak sahkan kajian tu tulen atau tak, silalah lakukan carian sendiri hingga bertemu jawapan yang benar sama ada ianya tulen atau palsu. Aku pegang dengan apa yang aku yakini, ko pula peganglah dengan apa yang ko yakini.

Mungkin korang boleh tolong aku untuk carikan fakta dan bukti dalam bentuk clinical abstract, peer riview dll yang publish dalam journal kesihatan like PubMed berkenaan Kebaikan Madu Lebah, Habbatus Sauda dan Bekam. Kalau takde, korang pertikaikanlah mereka yang menjual produk berasaskan Madu Lebah dan Habbatus Sauda serta pengamal bekam bahawa apa yang mereka lakukan itu tiada scientific evidence boleh membantu dalam kesihatan.

Aku juga minta maaf jika ada yang tersinggung atau tersentuh dengan tulisan aku dalam mempertahankan apa yang aku percaya ini.

Link di bawah membuktikan bahawa bukan semua yang memperkenalkan TF semata-mata kerana WANG. Sebagai manusia, kita suka berkongsi kebaikan yang kita tahu dengan harapan ianya dapat membantu insan yang lain pula.

http://www.transferfactorresearch.com/contactus.html

Sekian, Wassallam.

Fendy-016 832 7721

Nor Effendy said...

Salam,

Bila orang guna emosi, aku pun nak guna emosi gak. Jemputla ke topix ye mubin, mie dan aidid. Aidid, rujukan kau hanya MMR dari doktor yang salah faham dengan menyamakan TF = COLOSTRUM. TIDAK SEMESTINYA tiada dalam PubMed bermakna ianya useless like madu, habbatus sauda dan bekam.

http://www.topix.com/forum/world/brunei/TE12MCJPE5M53J5L8/p36#lastPost

koolai said...

malas nak layan benda2 4life ni...kejap lagi aku study balik buku basic immunology aku yang dah lama x bukak tu..heran..sampai org kene AIDS pun blh makin sehat...aku nak tanya sket, ada x saintis yang g kejar budak tu..buat kajian pasal sis. imun dia..ada x diaorg approve yg budak tu makin sehat sbb makan 'obat kuat 4life' ni??..klau betul la,..mesti dah meletup gile produk ni...hahahaha..x payah nak jual MLM...buang masa..nak kene cari downline sume..baik edar kat hospital..pesakit AIDS tu blh amik kat hospital..mesti dah diwajibkan pengidap AIDS makan benda ni banyak2...bia cepat sehat...hahaha..

Aidid Mu'addib said...

Like the topic I had discussed early (like in "Jangan join sudah") on in this blog of mine... you have to differentiate facts, fictions and mind-games... becos MLM and Pyramid-schemes are pure brainwashing and the appeal of raw human greed - those people on top will surely want to increase the number of resellers/affiliates/members... that's basically the whole she-bang! That's the setup. So... we on the outside can always see who has been severely brainwashed, and who will just follow a very narrow path of thinking (that's related to that self-justification to perpetuate the path he took).
Now... no matter how hard this guy above work his ass off... he's been taken for a free ride by those people on top. That's one of my message in all the articles that I had presented...
4Life shenanigans has been discussed not just by MMR in Malaysia, but everywhere in the world. The guy just refuse to believe what he's been taught to by those people on top. Sure, you can get rich and has lots of sale... but to the detriment of how many people... downlines and consumers alike. It's like.... how to put this? "Lakumdinukumwaliyaddin..."

Well, some people are born leaders... but numerous more a just followers. Huge numbers of men are just lemmings. Who you gonna be?

Effendi "Freddie" Yusof said...

Nor Effendy

Aku rasa ko tak mampu kot jawab soalan aku pasal betul atau tak 4Life membenarkan perlantikan downline tanpa had@hingga infinity..... Ko takleh jawab, in fack kamu ni sama je ngan orang2 Hai O yang bila aku tanya pasal produk, sampai kesudah tak mampu nak jawab....

And then ko masih tak mampu nak counter dakwaan cik MIE kita tu..... russianhealthministy.blogspot.com..... miskinnya kementerian kesihatan russia..... Macam cerita2 MLM yang popular, sembang X5 la, E90 la, merc C200K la, tapi naik moto cikai.... sama la ngan 4Life, as if it is collaborate with Russia's Ministry of Health, but that ministry juat use BLOGSPOT to host their findings. What a shame.

Dan bila aku tanya kenapa berapa harga telur ayam kalau di MLM kan.... ko jawab:

"KRITERIA PERTIMBANGAN PRODUK/PERKHIDMATAN

Produk/perkhidmatan yang dibenarkan/digalakkan untuk dijual melalui sistem jualan langsung;

a) Produk perlu mempunyai kekuatan tersendiri yang menyukarkannya dipasar melalui sistem penjualan biasa ataupun produk yang memerlukan penerangan secara terperinci oleh jurujual.

TELUR AYAM APA YANG SUSAHNYA NAK PASARKAN HINGGA PERLU MLM?"

Jawapan yang amat cerdik..... tapi for comparison's sake, ko masih tak mampu jawab.....

Dan aku pulak boleh kata..

SUPPLEMENTARI APA YANG SUSAHNYA NAK PASARKAN HINGGA PERLU MLM? Kan ke farmasi kat malaysia ni berlambak????

st@r said...

"SUPPLEMENTARI APA YANG SUSAHNYA NAK PASARKAN HINGGA PERLU MLM?" ftw=)

CAYALAH..YER, BACE SINI MMG WAT SAYE RASE NAK ULANGKAJI BALIK BUKU IMMUNITI..HEHE..

st@r said...

BOOOO MLM..

Nor Effendy said...

Alhamdulillah,

Mana-mana yang kata nak bukak kitab pasal imun tu saya sangat mengalukan kerana ia adalah ILMU KESIHATAN yang perlu diketahui. Tapi jangan cakap je lebih, buat apa yang ditulis. Ajak sekali fred tu baca skali. Lagi bagus kalau buat study group, sebab kalau ada yang slow boleh bincang2 kasi paham.

http://en.wikipedia.org/wiki/Immune_system

Baca sekali BERKENAAN BREAST FEEDING. Lepas tu relate kan dengan apa yang korang paham dari bacaan awal tentang sistem imun.

http://www.breastfeeding.com/all_about/all_about_immune.html

Semoga mendapat sedikit pemahaman.

Aidid Mu'addib said...

Masuk Medical School kan lagi afdhal?
Satu artikel boleh belajar pasal sistem immune ke?
Buku teks Immunology aku aje dah 400+ mukasurat...
"Jangan cakap je lebih"? Are you psycho or what?
And what do u know about breast-feeding? ...dey, ko ada susu?

Aidid Mu'addib said...

Oh ya... ada update kat artikel di atas...

Nor Effendy said...

Ada dua tempat yang ko boleh adukan berkenaan flayer tu.

1- Pejabat ForLife Research (M) Sdn. Bhd. Di Amcorp Mall.

2- KKM

Upline aku pernah edarkan risalah. Beberapa hari kemudian beliau mendapat panggilan dari Pejabat ForLife (M) dan diberi amaran.

Jika sesiapa yang mempunyai masalah kesihatan, sila la call Dr. di flayer tu untuk mendapatkan pandangan. Wow, free advertisement khas dari tn rumah. Tq.

Aidid Mu'addib said...

Ko ni tak reti baca BI ke apa? Flyers tu dah melanggar undang2 pengiklanan perubatan... free advert kejadahnya bang?
Pastu nak adu kat 4Life tu pulak... apekehenye yeop? 4Life tu yg nak diadukan...

Something wrong with that boy, I think!
What a weird guy to come here to make himself infamous... Beb, you really wanna make an AC Mizal fiasco with this 4Life thing ka? I can spend some time to write better article... maybe a new comprehensive review about this swindling company... all thanks to u.

but, on 2nd thought... not worth the effort meh!

Fendy2177 said...

not worth the effort or not much info about it...

Sebelum join 4life aku dah google a lot about 4Life bro. 4Life TF Scam, negative about 4Life, 4Life TF too good to be true etc. Tapi hampa sebab tak banyak info yang boleh aku gunakan untuk menyekat bini aku dari join MLM ni (dia nak join sebab dia ni jenis yang betul2 pentingkan kesihatan sampai aku pening until now). Dari tujuan asal nak cari something negative about this MLM company, aku tiba2 terfikir, dalam beribu page talk about the benefits and good things, tiba-tiba ada satu dua yang cerita about the bad side, apa la maknanya. From that time, aku support my wife dan Alhamdulillah dah ramai yang dapat manfaat dari usaha kami dengan izin Allah. Tapi seperti yang aku kata, kami bukan MLM hardcore, tetapi sekadar kongsikan apa yang kami tahu.

Lapor pada syarikat - diberi amaran atau batal keahlian.

Lapor pada KKM - denda RM3000 atau penjara 1 bulan.

Aku sokong diambil tindakan jika didapati bersalah sebab aku pun selalu baca amaran tersebut di pejabat 4life. If I'm not mistaken, ada 32 jenis penyakit yang tak boleh claim boleh sembuh, rawat, cegah.

MIE said...

Fendy2177
Salam saudara.
Betul ada beribu2 orang cakap bende ni baik.

Tapi orang2 yang dalam field tak rasa bende tu beri manfaat. Mungkin placebo effect. Dan mungkin orang2 tu makan buah oren dan mendapat immunity yang kuat (sekadar jenaka).

Macam yang saudara Aidid tegaskan dalam artikel2nya dan saya rasa semendapat dengannya--Testimonial tidak memberi apa2 makna tanpa kajian. Dan setakat ni, dari apa yang saya baca, semua pendapat tersebuat adalah dari testimonials. Kajian yang ada diberikan tidak memberikan figure-figure atau indikator yang meyakinkan orang2 ”di dalam bidang berkaitan”.

Kepada semua, cuba guna engin pencarian Google Scholars (Dalam tu anda akan dapat paper2 research yang di buat oleh researcher, bukan Dr. bawah pokok ketapang kasi obat yang dose pun die tak tau). Dan untuk pengetahuan semua, untuk orang2 researh ni, Google Scholar adalah tempat paling basic untuk mencari paper kerana mungkin result di dalam tu tidak di peer reviwed dan mungkin sangat lemah isi kandungannya. Saya sendiri kalau malas sgt baru akan gunakan bende ni untuk mencari dan kemudian akan cross referencekan journal2 yang saya jumpa dengan high impact factor journal yang lebih diyakini. Kebanyakkan dari kita tak tau pun macam mana nak gunakan bende ni. Most of us just google kat ”Google Web” (Kalau nak tau google web tu ape—Kalau kita type www.google .com tu, pastu nampak page pertama....tu la goole web). Isi dalam Google web ni sgt la general. Dari pornografi, bogus website, pishing dan segala atok nenek penipu, ular dalam semak semua kita leh jumpa. Apa itu google scholar? http://scholar.google.com.my/schhp?hl=en&tab=ws. Kalau masuk google tu, kat link sebelah kiri atas tu, ade tab “More” . click kat situ akan ade drop down menu. Select “scholar”. Google scholar ni biasanya akan listkan journal papers yang mostly dah jadi public domain. Tapi journal2 ni pun ade pebagai. Ade yang sgt lemah isi kandungannya dan ada yang sangat kuat…terpulang pada kebijaksanaan utk memilih (ini yang tida pada public domain biasanya, mereka kurang faham bagaimana nak read journals dan evaluate journals).

Macam yang saya tegaskan sebelum ini, link2 researh yang diberi, setelah saya rujuk semula di Google Schoar, tajuk pun tak kuar. Kalau search di journal2 berimpak faktor tinggi macam mana la agaknya? Utk pengetahuan semua, Dr (MD). Tu pun ade peringkat-peringkatnya. Mungkin kalau dah sampai tahap specialist tu boleh dipercayai tahap pembacaan nya. Sebab dia kena selalu update pengetahuannya utk membaca tentang bidang2 berkaitan dengannya. Kalau baru jadi GP dah nak kasi testimonial macam2...emmm...tu sgt lemah testimonialnya.

MIE said...

p/s: Saya dah minta rakan saya Di UM untuk search sket pasal Dr. Bennett ni.Saya pun dah buat search di journal dan google/scholar. Setaka ini, keciwa. Tiada nama penuh yang diberikan. Oleh itu kami hanya cari berdasarkan nama yang saudara Nor Effendi berikan. Nama Dr benette tu boleh dijumpai. tapi bila kami buat cross link dengan journal2 macam tiada pun yang berkaitan dengan TF nih. Betulkan saya jika salah. Berikan rujukan atau link kepada saya jika saya yang tak terjumpa. ^_^ (Look how mat salleh put their name in journals, susah siot kalau nak cari kalau setakat bagi nama Dr Benette je, kasi la first name, middle dan last name.).

Nor Effendy said...

Salam Mie,

Terima kasih kerana berkongsi tentang hasil pencarian tersebut. Nanti saya akan kongsikan apa yang saya perolehi dari PubMed dan relatekan dengan lain-lain publication. Saya pun dah siapkan blog untuk menjawab saudara aidid dan saya akan ulas secara general di sana.

By the way, untuk pengetahuan Mie, TF ni supplement dan mungkin mustahil untuk jumpa any paper dalam pubmed etc. Tetapi terdapat journal seperti boleh jumpa dalam Journal of American Nutraceutical Association dll. Produk berasaskan bahan semulajadi sangat jarang mendapat perhatian doktor perubatan moden (berasaskan drug).

Saya tak hairan jika doktor tidak menerima kebaikan TF berdasarkan hear say sebab memang terlalu banyak produk makanan kesihatan dalam pasaran apatah lagi di pasarkan secara MLM. Bila dengar je MLM terus mental block dan tak payahla nak cerita bab produk, memang rejected.

Tapi saya tak pernah nak prejudis dengan doktor kerana mereka betul sebab itulah yang mereka pelajari sejak sekian lama hingga mahir. Mengenali symptom dan jenis drug yang boleh diberi. Nak mahir benda tu pun pening kepala apa lagi nak masukkan benda yang baru. Tetapi tak dinafikan terdapat doktor yang terbuka dan mencari alternative way since mereka juga tahu drug dan side effectnya. Saya percaya mereka juga personally percaya kepada alternative treatment. Semua ni berdasarkan kepada pengalaman saya berhadapan dengan doktor yang menerima mahupun reject benda ni. Kebanyakan doktor tidak membuat MLM ni tetapi mengamalkan product secara sendiri bersama keluarga.

Bagi saya, tidak ada dalam PubMed etc tak semestinya tidak bagus dan meragukan. Kita selama ini tidak pernah nak pertikaikan apa ubat yang doktor bagi kita tu ada dalam pubmed or not. Semuanya hanya mendapat kelulusan FDA saja. Sijil halal pun tak pernah tanya walaupun made in usa. Tetapi saya hairan bila produk alternative, ada sijil halal dari establish organization pun diragui, saya tak faham kenapa dan apa yang dimahukan.

Saya akan sentiasa menulis dalam blog tersebut jika berkelapangan. Dah ok nanti saya bagi link. Apapun, terima kasih atas perkongsian tersebut. Ini membuatkan saya lebih banyak mendapat maklumat tambahan dan menguatkan lagi keyakinan saya tentang kebaikan TF.

haziq syazwan said...

salam aidid. tgkkn web ni bole?
www.hrgroup2u.com

Orang SA said...

test

Orang SA said...

Salam semua...
Wah... hangat betul yerk posting2 kat blog nih...
Saya naik konpius pulak terjun ke dunia blog gologan terpelajar cerdik-pandai sini.
Satu pihak hentam, satu pihak defend diri. Ada pulak yg pihak sokong belakang, ada pihak pulak main ikut2 mana yg dia minat.
Ada pihak siap mula nak amik tindakan hentam orang lain pulak di M'sia ni berdasarkan apa yg bloggers sini tulis.

Saya cuba nak mendalami isu ini dan bersikap neutral untuk mencari kebenaran.
Jadi untuk menghilangkan kekeliruan saya baca beberapa kali dah.
Ada beberapa perkara yang PAKAR HENTAM tak jawab dengan jelas untuk faedah pembaca semua. Jadi kita semua pembaca boleh pertimbangkan siapa2 yang betul dan waras.
Antaranya:

Quote:
"Is colostrum from cows good for you? Yes, if you are a baby cow…
Harga: RM169.00 (colostrum lembu itu memang sangat hebat... kalau ko tu anak lembu la)"
Unquote.
>>> Adakah ini fair comment dari anda? Jika kenyataan anda ini boleh diterima, jadi semua orang tidak patut minum sebarang susu selain susu manusialah. Jadi salah besarlah semua komponi yang jual susu lembu, kambing dan lain2 tu. Semuanya penipu besarlah kan?
Jadi apa alternatifnya? Ada industri pengilangan susu ibu ke? Ibu anda boleh keluarkan susu banyak ke untuk keperluan kami semua? untuk keperluan kalsium dan lain2 zat adakah anda dan kami patut masih minum susu ibu kita atau susu isteri atau adik-beradik perempuan kita?
Saya perlu penjelasan waras anda tentang hal ini...

Orang SA said...

Seterusnya:
**Testimonial evidence is NOT scientific evidence**
>>> Adakah scientific evidence satu2nya evidence yang hanya boleh digunapakai dalam urusan hidup di dunia ini?
Jika ini betul, maka kesaksian di mahkamah pun hanya boleh diterima jika ada report dari CSI sajalah. Apa saksi cakap tidak boleh diterima pakai. Atau saksi memang tak boleh digunakan pun?
Patutkah kita hidup dengan berasaskan prinsip begitu?
Adakah scientific evidence adalah segala-galanya di dunia ini dan yang lain batal dan palsu dan penipuan?
-----
Quote:
"Macamana la yang join tu tak boleh nampak sistem piramid kat gambar ni masa pegi kursus anjuran syarikat ni atau masa usha-usha biz ni dengan kengkawan, saya pun tak tau nak jawab. Dia orang ni tak kesah rezeki shubahah ke? Sampai ada "infinity payout" tu ha.... petanda skim piramid terang-terang."
Unquote.
>>>> Ramai yang bercakap guna istilah "sistem piramid" ni. Bolehkah anda semua beri peneranagn jelas apa itu "sistem piramid" dan mengapa ianya salah. Ini untuk pengetahuan dan faedah kita semua. Supaya kita tidak hanya jadi "parrot" dan ajuk "parrot" dalam urusan sehjari-hari kita.
Pihak yang PAKAR HENTAM boleh tolong berikan sumber penjelasan istilah ini?
-----
Quote:
ade member MLM promote bende alah ni dia kata bleh turunkan darah tinggi..
aku mmg tak berminat & mmg atas saranan doc,jangan amik ubat luar..
aku bagitau kawan aku ni yg doc aku tak bagi mkn ubat luar..
bleh plak kawan aku yg takde backgroud perubatan & sangkot 1 sem mase sijil kat poli dulu kata,"sape doc yg kata camtu?bleh kene pancung kepala ni..taun depan secara beransur2 ubat2 hospital kat malaysia ni akan diganti dengan TF.."
kepala butoh dia!!
Unquote.
>>>>> Bab member dia kata TF akan jadi ubat di hospital tanpa fakta itu memanglah salah dan cara menjual yang salah juga.
Tapi kalau bab saranan doktor tu, terpulanglah pada yang menerima saranan. Kita perlu tahu juga, doktor pun ada yang kerja kerajaan dan gaji tetap tak kira apa yang dia sarankan. Tetapi ada juga doktor swasta yang juga jual ubat. Dan mereka ini juga mungkin ada kepentingan peribadi dalam memberikan saranan. Untung jual servis dan jual ubat adalah sumber utama pendapatan mereka nak bayar sewa klinik, banglo, kereta besar dan sarahidup mewah mereka.
-----

Fendy2177 said...

dah jawab kat blog aku negativepositive21.blogspot.com. terpulang mrk nk nilainya.

Effendi "Freddie" Yusof said...

Buat orang SA,

Orang tak percaya produk TF mujarab sebab secara saintifiknya, mana2 scholars didunia ni tak pernak membentangkan kajiannya mengenai keberkesanannya. Secara theory memang betul TF hebat.... Mana buktinya? Testimoni memang tak boleh pakai.... nak tahu kenapa? Sebab ada benda yang dinamakan PLACEBO EFFECT..... google placebo effect kalau kau tak tahu apa benda tu....
Dan kalau ko cerita pasal imunisasi sampai seribu kalipun, itu tak bermakna produk 4Life tu berkesan.... kami disini cuma nak tahu keberkesanannya selepas diuji secara klinikal, apakah kaedah pengujiannya, berapa banyak sampel digunakan, adakah hasil kajiannya di cros reviewkan?

Cam ni la kalau aku ada ubat mujarab yang kununnya boleh sembuhkan kanser, mesti satu dunia dah kecoh..... takat viagra (sildenafil citrate)yang boleh ,ediate ED pun satu dunia punya scholars dok buat peer review.... dan dah diuji pun... Nevermind, let say I made meedicine called "trombone", claimed to be able to cure Cancer..... I made a research and i publish my research.... In that research you'll find:
1. The so called "trombone" can cure cancer
2. It is more effective (473% more effective than the next best medicine)
3. The test was conducted to 3000 patients, and no one sure whether these patients also took another drug.
4. How the test is conducted; is there any controlled test(s) concurrently run side-by-side with the actual test?
5. The result and summary has not been evaluate by other researchers....

How as that? do you think that it looks flaw?

That is why we need:
1. Type of test done, is there any double-blind study or controlled tests?
2. Is the findings been reviewed by others who were informative enough about the subject?

Effendi "Freddie" Yusof said...

Cerita pasal colostrum..... dan penjelasan waras pasal colostrum. Aku tak mahu ulas panjang, bukan bidang aku nak sahkan kolostrum lembu tu baik atau tak..... Tapi pesan aku, jangan jadi bodoh macam orang2 MLM yang bermati-matian defend produk dia.... aku ambik bio aura..... apa kejadah water filter sampai RM2080.00..... kununnya air tak ditapis tak baik untuk kesihatan.... Oi....Dr. Mahathir, Nik Aziz, suma tu dah umur 80+ dah.... hidup sebelum era bio aura.... elok je.... Dan cuba ko tengok datok nenek kita...... hidup lama gak walaupim minum susu ibu sekejap..... Ko tau kan panduan penyusuan bayi.... dari lahir sampai 6 bulan kene eksklusif susu badan..... teruskan samapi 2 tahun..... pastu camana? use your common sense..... that dr. that you quote just now is saying that the best colostrum for one species might be suitable for that particular species.... yang ko melalut kelian tu kenapa? Guys, this guy is a clear, classic example of a hardcore MLM.

Pasal testimoni dan mahkamah...

TESTIMONIAL IS NOT A SCIENTIFIC EVIDENCE

Ko baca tak perkataan SCIENTIFIC????? Apa beza dengan saksi????? aduuuu.......
Kalu camtu la khidmat bomoh pun ko mesti anggap betul sebab memang hanya boleh dibuktikan dengan testimoni sahaja...... Shame on you sir...

Cerita pasal piramid...... Memang dalam keluarga ada piramid, dalam organisasi ada piramid.......emua ada bentuk piramid hatta manusia pun dari Nabi Adam beranak pinak dan berstruktur piramid.... Yang membezakan struktur piramid MLM dengan yang lain, terutamanya dalam sesebuah companu ialah, apabila aku join mana2 company, aku tak pernah dimintak yuran keahlian sebanyak RM600.... sebaliknya aku terus boleh start kerja.... Ada paham?

Baba infinity payout..... sekor pun tak boleh jawab soalan aku kalau harga sebijik telur yang keluar dari ladang yang berharga RM0.15 sebijik (harga 10 tahun dlu), dan dijual ikut compensation plan 4Life, berapa agaknya harga telur tu????? Oh ya, bagi yang nak tahu, peniaga cuma ambil untung RM0.20 sahaja bagi sebuku roti gardenia yang kita beli pada harga RM2.10.....
HINT: Pada level 10, 54% akan diberikan sebagai payout kepada distributor..... tu baru level 10, belum lagi level 542. INGAT! Pelan pemasaran 4Life membolehkan perlantikan sampai INFINITI.... bukan aku kata..... brochure korang yang kata.. hehe.
So kalau 10 level je pun, harga telur akan jadi RM0.32 sebijik (harga 10 tahun lepas)..... dan distributor yang lain sepas level 10 akan melopong...... Sampai ke hari ni takde sapa pun yang boleh jawab soklan aku..... Kita buat harga telur sebab kita tahu production cost dia berapa........

Effendi "Freddie" Yusof said...

Dan yang lebih penting...... Korang memang tak mampu pun sangkal dakwaan MIE tu........ terutama pasal peer-review, dan scholar's paper.... selamat malam

k9999a said...

katakan anda sebagai pesakit,

Anda NAK CLINICAL EVIDENCE atau NAK SEMBUH?

Effendi "Freddie" Yusof said...

k9999a

Sapa la nakkan clinical evidence kalau orang tu jadi pesakit..... haduuu...... sementara tak sakit ni la kita mintak clinical evidence, which, the proponents of 4Life FAILED to give accurate, published journal to us. Something like "russianhealthministry.blogspot.com" is highly dubious.

Pelik la, sampai ke hari ni, KKM tak pernah pun berkempen guna produk2 TF ni..... Kenapa? Adakah ianya tak berkesan?

zulfikar84 said...

Effendi Freddie, Mie, Aidid = WIN

orang SA, Nor Effendy = FAIL.....


p/s pasal research2 ni teringat buat sensory evaluation terhadap daging burger lembu for thesis kat uitm s.alam... :) nak buat customer preferences towards beef burger patties pun makan masa setengah tahun dengan ref dari jurnal yg berlambak2 dan quot mcm2... so aku sokong hujah MIE, Aidid dan effendi freddie... thumbs up! :)

pada yg fail, no heart feeling.... ehhhh betul ke english aku ni? :)

naim said...

SUMBER INTERNET SUMBER KE-3..
BUKTIKAN KALAU ADA RESEARCH YANG DIPERAKUI BAWU LEY CAKAP TF NIE BAGUS KE.

AT LEAST PUBLISH AR JOURNAL/MANUAL/HANDBOOK KE...
NI TAK SUMBER INTERNET JE.

KALAU ADA SUMBER BUKU/JOURNAL BAGI TAHU DKT KAMI SEMUA..KAMI BOLEH PERGI CARI N BELI..TAKDA MASALAH..
KALAU SETAKAT RM100~150 TU UNTUK BUKU..
AT LEAST BAHAN2 BERILMIAH.

NO OFFENSE

zed said...

saya neutral..

kalau ada orang sakit beli produk TF kemudian dia sembuh disaksikan oleh ahli keluarga dia. boleh pakai tak testimonial dia kalau ahli keluarga bagi tau kat kawan2 yg ada sakit?

best baca blog ni :)

lilacfla said...

aku rasa manusia ni bila desperate (tambah-tambah yang sakit mestilah nak kesembuhan kan), so tiap desperation tu ada hope, dan hope dorang disandarkan kat mendalah2 camni. kesian jugak, semua nak sembuh. kawan aku, ada beli 4life ni untuk ayah dia yang End stage renal failure, dengan harapan nak tgk ayah dia sihat.. aku x kisah kalau dorang amal nak ikhtiar, cam placebo efek la kut, janji puas hati..

cumanya aku tak suka kalau tipu. jenis DESPERATE NAK DUIT. letak serbuk tepung, kata ni serbuk ajaib, gelang besi jadi gelang ajaib etc. aku rasa tu melampau, tipu duit orang. then pakat pelekeh pulak ubat doktor tu kimia, tok sah dok makan, pastu dok kunyah produk2 tu lepas teruk salahkan kesan ubat doktor balik.

macam-macamlah..

Rozarina said...

berbalik kpd Nawaitu...kalau niat baik, Insyaallah baik jadinya, kalau niat sebaliknya pasti negatif jadinya.memang setiap penyakit Allah turunkan beserta dgn penawarnya melainkan maut.Sesiapa yg dah kena sakit mesti lah mencari penawarnya dan TF adalah salah satu solusi makanan tambahan untuk meningkatkan imun untuk melawan penyakit..terpulang hak masing2 nak pcaye ke tak....lu fikir la sendiri!!

holisticsuccess said...

Assalamualaikum.

Kepada tuan punya blogger yang tidak perlu saya hormati atas bahasa yang tidak kemelayuan dan biadap. Sila rujuk blogspot di bawah untuk sebahagian dari ribuan kajian saintifik untuk renungan anda itupu jika anda memahami. Jangan jadi seperti kera mendapat bunga.

http://themiraclemolecule.blogspot.com/

spagetti said...

salam, aku tak peduli pasal plan pemasaran, aku tak peduli pasal clinical testimony, yg aku tahu TF nih mmg menghilangkan sakit migrain aku yg dah bertahun2...WTF u all dok sibuk2 pasal FDA, or whtever..org sakit hanya mahu sembuh..korang tak kena mmg sedap cakap itu crap ini crap..Alhamdulillah TF buat aku sihat dgn izin Allah...!

Aidid Mu'addib said...

Siyes? Bancuhan colostrum dan yolk telur buatan alkafirun harga RM245 sebotol jual pakai sistem riba' like hell, boleh kasi migrain ko sembuh? Oh maaaannn.... senang nye placebo effect berlaku kek ekau dol... meh aku promote ko satu produk nak kasi migraine tu tak berulang lagik sampai bila2? Aku promote ko produk jus yolk telur puyuh dengan colostrum kambing, jenamanya dipanggil "PLACEBO EFFECT BEB"... ada gambar puyuh dgn kambing kat botol warna kelabu... cari kat salesmen yg ada website kat internet...
Ko google aje, boleh jumpa punya - hujung URL nya ada "blogspot.com".

Aidid Mu'addib said...

Assalamualaikum...
Kepada troll blog yang tidak perlu saya hormati atas IQ level macam bahalol tarak sekolah, yang mmg memalukan org Melayu sampai bila2 dan biadap nak mampos masuk rumah orang... ko tu dah kena kelentong bulat2 dgn website blogspot ko tu... bangang gilabab ke apa org Melayu dah sekarang neh? Kajian saintifik omputeh kejadahnya yg cerita pasal TRANSFER FACTOR the molecule in medicine... tapi bukan cerita 4Life punya produk yg jugak namanya Transfer Factor yg dijual dgn sistem MLM. Haiya samdol! Pehal la ko ni sebok nak percaya website tu tanpa hujung-pangkal? Begitu sekali senang kena kelentong mala'un ni semua, malu seehh! Demi bzns MLM buatan yahudi 4Life ni.... ko betul serius ni dol?

Jangan jadi seperti kera mendapat buku wei! Kera tu buat lap bontot pandai la dia... itu pun kengkadang aje. Selalunya, takde lap pun. Basuh pun tidak...

http://themiraclemoleculekelentonglikecikaiyangtakdekaitandenganproduk4LifeTransferFactorlabudakbangang.blogspot.com/

holisticsuccess said...

Di pagi jumaat yang mulia ini saya berdoa agar tuan rumah lebih bersikap tenang dan waras.
Pembentangan anda seperti professor serba tahu tapi penuh dengan riak dan sombong.
Moga Allah memberi balasan yang setimpal kepada anda jika benar kebenaran yang anda perjuangkan.

Aidid Mu'addib said...

Mana ko tahu aku riak dan sombong... ko kenal aku ke? Apa ko jeles kalau ada org lain yg tahu banyak benda dan nak share dgn anak-bangsa dia... supaya org-ramai tahu perangai dajjal korang? Lepas tu ko kritik org macam ko tu yg sepaling alim dan hebat. Ko tu jual produk alkafirun mormon yahudi la you dumb fuck! Stupid asshole!
Ko tahu ke yg aku ni org yg main lepas cakap aje, bila aku tengok ada org Melayu yang bahalol tanpa tandingan buat kerja yahudi jual Transfer Factor kpd anak bangsa aku...
Dan ko jgn risau, aku akan kejar ko sampai dapat, dan aku akan balas kerja lahanat ko tu... mark my word! I will get to the bottom of this, I will definitely make a report to KKM.
By the way... I already made you famous this morning. You stupidity is my latest entry today! You can go to hell and you can fuck-off... you useless Malay shit!

Aidid Mu'addib said...

Barua buruk perangai punya pengamal MLM buat onar kat sini... gilabab terencat akal pulak tu - apa nak jadi org Melayu neh? Topik entry yg ini dah ada penerangan terperinci di entry produk MLM Transfer Factor yg terkini: http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/01/transfer-factor-revisited-still-smell.html

Kpd pengunjung blog yg masih komfius setakat ni pasal 4Life Transfer Factor: Penjual cikai 4Life Transfer Factor menggunakan modal bahawa produk 4Life ada "transfer factor" yg baik utk meningkatkan imuniti manusia, sedangkan fakta sains perubatan mengatakan bahawa "transfer factor" itu adalah antigen-spesifik dan bukannya general dan ia tidak cost-effective sebagai makanan tambahan. Dan kalau ada transfer factor dlm produk 4Life TF sekali pun, ianya tiada memberi kesan yg bermakna langsung pada kesihatan manusia. Dan perangai penjual 4Life TF suka kaitkan studies berkenaan transfer factor yg sebenar, dan mengkiaskan fakta sains itu kpd produk 4Life. It has no relevant connection. Apa yg ada dlm produk TF adalah air buah and whatever the fuck they put in there, dgn harga 10 hingga 20 kali ganda drpd harga yg sepatutnya di bayar oleh pengguna. It's a simple case of misrepresentation actually - misplaced advertising. Tujuannya tak lain tak bukan adalah utk mengelentong pengguna dan sekaligus barua tu semua dapat mengaut keuntungan style yahudi dgn cara MLM atau skim piramid berproduk 4Life TF tu. Itulah perangai yahudi omputeh, yg sibuk nak diikut oleh ramai org Melayu skrg ni dgn tujuan utk cari rezeki... kasi anak-bini-laki makan. Rezeki halal haram-jadah kepala hatok mala'un satu-sen-tarak-guna pada umat Melayu langsung. Just parasite wang ringgit 1st class. MLM yg sememangnya kegemaran org Melayu yg terencat akal di zaman ini... mahu kasi itu yahudi/mormon/omputeh proud maaaa.....

Dan spt besa... Aidid Mu'addib punya personaliti jgk jadi sasaran - as if my personal business is any of your business. For the record, aku takde hasrat nak telan duit anak-bangsa aku dgn cara penipuan MLM dan skim piramid berproduk seperti 4Life TF ni... atau apa-apa MLM-SP yg lain-lain. Fahami tu norasiah bahalol samdol dah sesat tak boleh nampak jalan pulang lagi dah punya barua. Sebab takde modal lain nak sanggah fakta dalam artikel aku ka dol? So, ok... any comments after this, I don't read, I just delete. Moving on....

norasiah said...

Kan aku dah kata dr Aidid ni hanya pandai retorik dan provokasi sahaja,sekali pandang macam cerdik (menyebabkan org2 ramai yg kecewa dgn mlm percaya pada dr yg dah sasau ni)

mana-mana komen yg menegurnya habis didelete.bedegar2 dgn retorik yahudi itu yahudi ini tapi lagu2 dan filem kegemaran yg di dengar dan ditonton semuanya berunsur ciptaan yahudi dad pemujaan syaitan .Bila orang dah tahu dia kata serang peribadi dia.sampai punyalah takut yg kat profil view blog sendiri pun didelete.

Korang nilai lah sendiri siapa Dr Aidid ni.Perasan bagus,org lain semua bahalol dan tolol,kata gila kang marah pulak,tapi kalau org yg sihat dan normal bahasa dia tak macam ni.

Ingat Dr Aidid Bahasa anda melambangkan keperibadian anda.

ilufne said...

cik norasiah.

bukan nak kata sekali pandang macam cerdik, tapi aku dah pandang banyak2 kali pun still aku nampak cerdik jugak. haaa mesti ko kata kami ni puja aidid macam malaikat kan? ada aku kesah?

aidid ni menyatakan fakta2 sahaja, apa yang susah sangat nak faham? kalau dia komen orang bahlol tolol yahudi tu, memang padanlah untuk orang2 yang sememangnya bahlol dan tolol dan yahudi. kalau ko tak termasuk, then tak payah nak terasa. dan tak payah nak bela orang2 yang sememangnya bahlol tolol tu.

from day 1, perjuangan aidid dengan blog dia ni amat jelas. clear cut. iaitu pasal MLM/SP yang hisap duit anak2 bangsa melayu tanpa belas kasihan. itu agenda utama dia. ko ingat kalau dia cakal elok2 ada orang bahlol tolol tu nak dengar? manusia ni, kalau tak bagi betul2 kat muka tu sampai terduduk, memang sampai bila la tak paham2. nak2 yang tak pas SPM tapi berangan nak jadi kaya dengan makan duit orang. keji tahap nak mampus tau?

haaa.. tu kan aku pun dah maki.

lagi satu aku nak terangkan, manusia2 kat sini sebenarnya langsung tak kisah la dengan si aidid as a person, we couldn't care shit. apa yang kami kisah ialah semata2 apa yang dia bentangkan. dan dia pun tak suruh la sesapa percaya apa yang dia tulis pun. you are free to make your own judgement. itu pun kalau hidayah tu sampai kat ko la.

Abu Ryan said...

norasiah,

ko mesti salah sekor dajjal MLM kan? pegi mampus la ko...dah la bodoh...bangang lak tu....FYI, kitorang tak pernah men'dewa2'kan aidid...tapi kitorang berterima kasih kat aidid sebab dia memulakan sesuatu yang ramai orang takut nak buat...iaitu, perubahan...so, aidid dah mulakan gerakan memerangi SCAM (which you guys MLMer's call it as SKIM) MLM...

so, ko marah kat aidid sebab dah semakin susah ko nak hisap duit anak bangsa kan????orang melayu dah semakin terbuka mata dari tipu daya korang pecacai dajjal..kan???sebab tu ko marah...

anyway, ade ke kitorang kesah ngan perasaan dajjal2 cam korang??


aidid, thanks sebab memulakan gerakan yang hebat ni....

Aidid Mu'addib said...

Retorik dan provokasi kepala bapak hatok ko! Dah dekat 900,000 kali org baca blog aku ni samdol. Don't insult my readers intelligence... retorik kejadahnya dah dekat sejuta org Melayu datang sini baca info yg aku bentangkan. Apa pembaca aku tu semua bangang macam orang TF ke dol? Dia org yg baca ni semua sama bangang macam si Siah yg suka makan duit haram tu ke... ha Siah?

Ilufne...
Org dah makan duit haram laknat hari2 dgn cara MLM-SP macam 4Life TF ni mmg psycho sket... ilmu apa pun takleh masuk lagik dah - except money money money. Other people's money that is. Sebok nak cerita pasal benda lain, sedangkan topik asalnya lain. Barua nak mampos kejadah buat malu org Melayu betol... Hidayah? Huh! Jgn harap... mesti mahu spin spin spin maaa!

azwan said...

What the fuck??

I miss the party again and again..chit!

Pokwa said...

huh... tido dulu ah... salam semua. Hidup SNTM!!!

Dr Adilah said...

Hmm...setelah membaca komen MIE 0 10 Nov, izinkan saya pula berkongsi ilmu yg dipelajari dari pensyarah2 perubatan dan statistik dahulu. Saya harap yang membaca komen saya pula akan membuat kajian sendiri atau bertanya org lain yg lebih pandai sebelum menerima bulat2. Ini juga terbuka kepada kritikan, tetapi biarlah berasas juga.

2 perkara yg selalu dimanipulasi - akademi anak2 dan kesihatan. Kita perlu berhati2 kerana lumrah kita inginkan yang terbaik utk anak2 dan kesihatan.

Itulah sebabnya ubat (walaupun ubat moden) dijual pada harga yang jauh mahal sehinggalah tempoh patensi tamat dan ditandingi syarikat 'peniru' lain, barulah harganya diturunkan.

Dunia perubatan moden selalunya berpaksikan hasil kajian saintifik (seelok-eloknya large group RCT - randomised controlled trial) membandingkan kumpulan A (dirawat dgn ubat/kaedah baru itu) dengan kumpulan B (dirawat dgn placebo) atau mungkin juga dgn kumpulan2 lain (dirawat dgn ubat lain atau gabungan 2 ubat).

Kemudiannya, ia akan dianalisa pula dgn ujian statistik bagi mengetahui adakah hasil kajian itu secara kebetulan sahaja atau benar2 betul. Jika nilai p didapati < 0.05 atau <0.001, barulah hasil kajian dikatakan signifikan dan diterimapakai. Itupun setelah metodologi kajian diteliti oleh pengkritik (Dr2 yg tak terlibat dalam kajian itu). Jika p 0.05, ini bermakna kemungkinan rumusan kajian tersebut berlaku secara kebetulan sahaja adalah 5%, bermakna 95% daripada respon pesakit adalah benar dan sahih. Begitu juga jika nilai p <0.001 digunakan, kebarangkalian hasil kajian itu secara kebetulan sahaja hanyalah 1 dalam seribu.

Bukan mudah untuk melakukan kajian. Bukan mudah untuk menjual ubat/kaedah perubatan moden. Setiap bahan yang digunakan untuk tujuan merawat dilakukan dalam 4 fasa (bolehlah buat rujukan cyber mengenai ini). Hanya setelah Fasa 3 selesai, barulah ubat ini dbenarkan/selamat untuk diedarkan kepada umum. Fasa 4 pula dimulakan utk mengetahui sekiranya terdapat tambahan kesan samping merbahaya ubat tersebut (contohnya ubat ... telah ditarik/batal oleh KKM pada tahun lepas setalah mendapati ia membahayakan jantung).


Perkara ke-2
Apabila membuat rujukan internet, kita juga harus bersikap kritikal. Tidak semua laman web itu benar. Contohnya - laman rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia mempunyai http://www.moh.gov.my di belakangnya, Negara Rusia pula tidak menggunakan .gov.ru di belakangnya tetapi http://www.minzdravsoc.ru/eng dan laman ini dipaut secara langsung dari laman utama Kerajaan Rusia http//www.government.ru etc etc.

Sebarkanlah ilmu walaupun dgn satu ayat....biarlah ilmu tersebut benar. Hanya setelah mendapat fakta yang benar, barulah buat keputusan. Jika anda masih ingin mengamalkan sesuatu ubat baru/produk baru yang belum dikaji secara di atas atau masih belum habis dikaji, terpulang (hak, tubuh dan duit masing2), setidak-tidaknya anda menyumbang kepada hasil ubat/produk tersebut.

Untuk makluman, health supplement juga ada dilakukan kajian klinikal spt di atas eg fish oil, vitamin E, multivitamin etc. Bolehlah membaca lebih lanjut mengenai hasil kajian tersebut.

Paes said...

hehe mahu atau tidak MLM telah melahirkan 80% jutawan didunia..

mereka yg sokong tf dan 4life ayat dan emosi masih dikawal dengan cermat.. tp yg menolaknye, aduh bahasa sgt2 kesat.. jika bahasa begini digunakan adakah anda layak mengajar?

jgn jgn buang agama ISLAM.. konon nk menegur, gunekan panduan yg betul.. benci org kafir, tp tutur kata2 kesat kebanyakkanye sama dgn mereka.. dimana kesedaran anda? marah macam mane pon emosi perlu dijaga.. tegur biar beradap.. itukan ajaran agama dan bangsa kita..

Munah Kekonts said...

Bwahahaha Paes...Are you sure you're not talking through your anus? Point us towards the statistical evidence that substantiates this. And that it's not the 80% dumbloonaires looking up at the feces-dripping anuses of da 8% millionaires they created.

Balik2 dok komen pasal bhs/ adab..tarak modal lain. Da dead wood is more interesting than this.
My..your sense of morality is impeccable.

azwan said...

heheHEHEHeheeh...

Sayangnye Fakta + Carut, ko pandang Carut jek..

Sayangnye Duit + Etika Perniagaan, ko utamakan Duit jek..

Zaman skang dah maju, manusia hebat akan berfikir berlandaskan Fakta dan berniaga secara berEtika. Orang macam ko akan kekal bodoh dan tamak sahaja sampai bila2..

Dan please, give some facts. At least mana ko dpt source stat 80% jutawan dunia ialah MLMers? Share la link.

Honeybee said...

a lot of pro and cons here. worth reading. good job, admin for posting this topic here. I have once use 4life TF but my doctor advise me to not take medicine from outside as the testimony is not scientific evidence. so i quit taking this. but for those who still want to continue with 4life medicine, no offense. "tepuk dada tanya selera."

http://www.healthybeautifulblog.blogspot.com

firdaus saari said...

aku ni anti MLM..so far xpernah join mane2 MLM..cuma nak story sket pasal TF 4life ni..

TF 4life ni was introduced to me oleh seorang Dr pakar dari sebuah hospital swasta yg terkenal di malaysia. since ubat ni belum masuk dlm list drug oleh KKM, dr tu xboleh masukkan nama TF ni dlm list ubat yg dia kena bagi..tapi dia highly recommend utk cuba supplement ni. walaupun harga di pasaran adalah RM 169 sebotol, Dr2 disitu menjual dgn harga RM 140 shj..Dr2 means, bukan seorang je specialist kat situ yg cadangkan..tapi a few Dr(s)..Bayar pun di kaunter bukan bawah meja pada Dr..

Kesan nya..sy pegi jumpa dr berkenaan sbb my hypertension.. basically sudah makan ubat darah tinggi yg klinik bagi..kesan hanya pada bacaan yg atas sahaja yg turun..tapi bacaan bawah tiada perubahan..based on my discussion dgn Dr, bacaan bawah tu more critical sbb ia salah satu tanda-tanda salur darah kurang kenyal..kalau dah tak kenyal,means, dah kronik ler..after 1 bottle saya makan TF, both reading bg my blood pressure dah turun di bawah paras yg bahaya..ok la..petanda yg baik..

so sekarang still under observation with my panel clinic..dia pun pelik why suddenly my blood presure reading going down sbb before this, sudah 6 months the reading konsisten je..

I will get 2nd opinion with other specialist..maybe will go to damansara specialist after this.

so aku still anti MLM..dan tak kan join MLM..mencekik darah..tp disebalik tu..mungkin ader sbb kenapa DR(s) specialist tu mencadangkan ubat ini dicuba..

Aidid Mu'addib said...

Kalau ada doktor promote produk TF kejadah neh... itu namanya DOGTOR haramjadah tertinggal lori... elok terjun lombong dgn kadar yg segera... useless doooogtor.

muhammad naim said...

doctor lagi pandai daripada kau...
mr Aidid...kalau pakaian kau nak pakai murah ke mahal? mesti lah kau nak yang mahal dan terbaik..
same juga dengan makanan tambahan mesti lah nak yang terbaik dan cepat sembuh..!
kau sedab2 je cakap doctor haram jadah..
oh lupe lah kau kan DOCTOR anti MLM..
kau je PALING PANDAI bab2 jatuh kan orang melayu kau no1..
sebab itu lah melayu tak maju..hak buisness masing2..ada yang betul ada yang tipu..so cari buisness yang terbaik..buat masa sekarang 4life yang terbaik bukti dan fakta aku dah nampak..terpulang lah kepada kau nak percaya atau pun tidak..

muhammad naim said...

Doctor Aidid..apa masalah dengan pesakit hairuman yang anda post?
dia sembuh makan TF right?
masalah nye bil sampai belas ribu kan?
kalau buat pembedahan comfirm kena 40ribu ke atas..
pilih yang mana terbaik untuk dia??
pasal bil pun nak post kat blog..
pilihan hairuman itu memang tepat!!
Setiap Penyakit ada penawar nya..

Just Me said...

Yela..aku pun baru menyaksikan miracle kat uncle saya...setelah makan 4Life ni...masa kat ICU hari tu, doktor cakap peluang hidup 10% je..lepas di pindah kat wad menunggu (maksudnya xda harapan)dah 10% je..so,mau x mau, kami cuba je berikan produk tu...lepas few month dah dibenarkan keluar...malah skarang dah pergi kerja balik...so apa org cakap pun skrg pasal produk ni x bagus konon...aku buat deh ja...dah bukti depan mata..
btw~ sakit uncle aku ialah jangkitan paru2 tahap kritikal

tnorazah said...

@muhamad naim

Cuba review balik paper2 lama atau sesiapa yg pernah mengikuti perkembangan saudara Hairuman ni...
Masa dia tempoh kena dressing kat hospital tu, susah payah team doktor2 dan misi2 bagi first class punya treatment kat dia...aleh2 bila baik Transfer Factor yg dapat nama....hmfffff...gamaknye kalau masa tu dia amalkan makan telur cicak, dah macam harga emas la telur cicak tu hihihihhh

Masa tu kakak nya Hairuman , dengan naif nye (naive) , siap tabur serbuk drp kapsul tu kat luka2 dia, doktor2 tu sound kakak dia jangan tabur lagi sbb sgt bahaya bila 'foreign body' masuk kat luka tu, kata lah sehingga ke tahap infection yg tak terkawal....hospital jugakkkk yang kena saman, bukan serdak transfor factor tu

tnorazah said...

@Just me

Kalau lah Malaysia buat statistik yang kes Dr bagi 10% peluang hidup, mmg ada berjuta-juta manusia yang hidup, dah macam mati hidup semula pun.....takde pon mereka semua hidup disebabkan transfer factor tu.....tu mmg kuasa Allah dan juga usaha team perubatan menggunakan ilmu yang telah dibuktikan secara scientific

Di kalangan adik-beradik saya / ipar / mertua pon sama, kebanyakan mengidap penyakit pelik-pelik berkaitan paru-paru /immune system etc,time koma tu, kitorang ni tkde la nak bagi produk entah apa2 kat org sakit, usaha kita mcm biasa la, baca yasin berjuta-juta kali dan bercerita dgn dia seolah-olah dia sedar........... bila depa dah kembali normal, mula la semua kepoh nak siasat amalkan produk apakejadah....

Gamaknye kalau ada yang percaya kasik lipas tumbuk , dan sungguh-sungguh kasik lipas tumbuk kat org sakit yg ada 10% je peluang hidup, serta-merta lipas tumbuk tu dikapsulkan....

Kalau betul produk miracle tu boleh sembuh, kenapa pakcik ko tu dihantar ke ICU ? buat lah treatment kat rumah, pastu kasik transfer Factor tu berbotol-botol, pastu tabur serdak transfer factor tu merata body....haaa kalo gitu boleh la nak claim produk tu ajaib sungguh...

kalau dah duduk ICU hospital, jangan memandai claim TF4Life punya keajaiban!

Ada berani sesiapa sakit tak pegi farmasi/hospital langsung dan bagi TF4Life sahaja?

azwan said...

WakakakKAKKAkakakka!!!

Fucking assholeeee...

Dah masuk ICU kena lung infection, for sure kena kasi antibiotic...at least Tazosin secare iv. Dan boleh pulak baghal mcm just me ni cakap sbb 4life fuck off neh.

What the hell? Patutnye just me...ko ganti antibiotic kat ICU tu dengan 4Life yg ditumbuk hancur, campo dgn air limau nipis, dengan bagi kat uncle ko tu secara iv gak....baru la ajaib...

LOL!! WAKAKAKkakakakKAKAKA!!

Sepp24 said...

aidid.. sebelum bertambah kronik.. aku ingat ko kena makan 4life TF ler dol.. hehe

faetah said...

sgt menarik...kesimpulan yg saya dpt admin ni n seangkatan dgnnya adalah org science yg mahukan fakta sains yg benar bg meyakini minda mereka...xpayah la pengguna2 tf ni nk bedebat klau xdak science evidence yg mereka perlukan..

mungkin saya kena tahu placebo efect kerana ia memberi bacaan normal pada ujian TSH n T4 saya n also my thyroglobulin result

Rasidah Kasim said...

Dear all,

Just sharing... my sister dah jadi dealer for TF MLM and getting my Brother to use TF. She tried to get me but tak boleh. Coz my daughter a Pharmacist... her anology very simple, yang I percaya... i.e anything we want to get must from registered Pharmacist and not online or from MLM. It sahaja basis dia, so I believe my daughter coz she is a licensed and registered pharmacy and banyak buat raid for those ubat-ubat unregistered. Sharing is caring. At the end, just ask ourself and we decide on our own.

Wawan Setiawan said...

http://agenresmitransferfactor.com/

Mohamad Fiqrie Ayob said...

sekarang dah banyak klinik supply produk ni la..

Shaziq Haizam said...

maaf kekadang kelakar jugak,,
adakah salah seorang student berjurusan engineer di tahap phd bercakap pasal politk,bisnes and lawak??
x salah kan??
basic senang je,,jangan nilai dr sekeping ijazah
jangn nilai dari sekeping naskah
jangn nilai dari mase lepas
tp pegangan dye dalm mencari ilmu seluas lautan tu,,mungkin kau taw,,dye x taw,,dan mungkin kau taw tp dye xtaw,,sbb ape?? sbb kau suke kaji laen,,blja laen,,dye pon mcm tu juga,,
so dlm ni xde salah seorang y lembap fail smpai msok 5 sem tp bercakap pasal kedoktoran,,,
pemikiran manusia macam ni y di lalui newton and albert einstein selalu di gelakkan sbb idea bodoh dye,,tp hari ni byk invention dibuat berdasarkan idea bodoh dye y lampau,,,sbb ape?? sbb dye byk bljr dr kesilapan and invent teori baru utk memperbaiki teori lepas,,,dan hari ni,,,brpe kuat org angkat lambung einstein hasil kajian dan teori y dye cipta dalam mse lepas???

satu hal lagi,,aku sllu nmpk org y bodoh kat sekolah tu lah y berjaya lari dr sistem dunia,,dan dye money maker y berjaya dr org y sllu ikot sstem,,hahaha xpercaya spe bill gates?? spe steve job?? siap kene halau kelas,,and fails,,,tp hari ni kau pkai teknologi y dicipta oleh org bodoh an?? hahaha
x salah mencuba,,biar mati mencuba dari mati kecewa,,,
email ke shaizam92@gmail.com
kalau ade mslh,,,

Shaziq Haizam said...

and satu lagi,,boleh nampak personality org berilmu dengan tak,,
orang yang panas baran ialah golongan org yang???? hehehe
cara komen org mahir dan kurg mahir,,,boleh tgk dlm ni,,,
y berbahlol dan tidak kurg y sopan,,,
aku suke baca,,,ttbe nak jad keyboard warrior pulak dah hehehe,,
tp xpe,,kipidap,,,semua,,,
haha
tp korg pk blek,,
kkdg kerajaan x saran kan,,sbb nti jatuh institusi perubatan yang mana salah satu income negara,,cukai etc,,
pk2 blek,,knpe byk suppliment yng utk blood vesel laen,,,even doctor da ckp kencing manis nak sembuh kene potong je kaki,,tup tup ade org sembuh pkai certain ubat,,
tipu ke tu??
bkn nk sokong 4life,,
tp kalau masuk debat,,,aidid nikalah,,hujah tanpa fakta,,
pemikiran yang terlalu sempit,,,dye x suke,,tp xde sifat terbuka,,keje nak pangkah gune satu fakta y same,,ulang byk kali,,,pastu ulang lg gune ayat aen skit,,,sbb xde fakta,,debate mcmni biasa kalah dlu la,,haha
betul juga ckp spe tah atas ni,,dye ckp,, bukti mahkamah x pyh pkai saksi,,,sme juga beli ubat bina badan and fuel treatment,,,bg dulu la bukti saintifik,,bru org pkai,,(walhal testimoni badan da sado depan mate,,walhal kereta tu da tunjuk y penjimtan minyak 20%,,hahaha)
tp x boleh pkai,,,sbb xde bukti saintifik,,ni sado pkai steriod kata dye,,hahaha,,
haduhhh
maaf la ayat mcm sokong 4life skit,,tp x pon,,sbb aku pon blom jmpe bukti kukuh ttg 4life ni,,tp y menarik aku kesini,,cara dye berfikir,,,typical malay,,membenci bnde y dlu atok dye nci,,haha
fikir balek,,,
MLM ni,,skang bisnes zaman milenium,,,cth,,kau ade kedai,,,adakah hasil dr dlm kedai kau,,kau amek direct dr petani atau pengeluar?? and mcm mna kau dpt customer?? kau mesti buat network market an?? jage hati dye baek2 ckp elok2,,pjuk cntek2,,make sure sllu dtg kedai kau,,xkn kau nk maki bahlol berbakul kat dye pulak an?? hahahaha
maaf aidid teams: hujah anda kurg fakta,,tp yang MIE tu agak rasional,,
tp team2 4life ni: hujah dan cth dorg padu,,,(haaa hati ,mule da suke ngan 4life ni,,hahaha gurau)

aku masih mencari fakta kebenaran,,,dan rmai doc aku da refer,,,n tgh tggu feed dr dorg,,,if terbukti,,,aku join,,tp samar samar,,,,aku pon samar samar la nak join hahaha

KU AZHAR KU IBRAHIM said...

Aidid...tak silap aku dlm tahun 2010 kau pernah sumpah2akan pastikan yang syarikat 4life ni akan bungkus dengan aduan2 yg kau akan buat pada KKM. Tapi sekarang dah nk masuk 2016 pun. Ok jer tgk syarikat tu. Makin berkembang ada. Ko tu sja yg tak ke mana juga. Entah2 dlm diam2 ko pun dah mula ambik product ni.

Sheila said...

Baru je beli produkni.. N then google baru taw ni MLM.. Masalahnye bagus ke idok..

Gift Eben said...

I really happy that i and my husband are cured of (HERPES SIMPLEX VIRUS) with the herbal medicine of Dr peter , i have been suffering from this disease for the past 3 years without solution until i came across the email of this doctors who have cure so many people with his herbal medicine, i also choose to give him a chance to help me and my husband, he told me what to do and i kindly did it, and he gave us his herbal medicine and direct me on how to use it, i also follows his instruction for use and he ask us to go for a check up after 3 weeks and which i did, to my greatest surprise our result came out as negative, we are really happy that there is someone like this DR who is ready to help anytime any day. to all the readers and viewers that is doubting this testimony stop doubting it and contact this Dr and see if he will not actually help you. i am not a stupid woman that i will come out to the public and start saying what someone have not done for me. His contact on:
peterherpescurehome@gmail.com

Gift Eben said...

I really happy that i and my husband are cured of (HERPES SIMPLEX VIRUS) with the herbal medicine of Dr peter , i have been suffering from this disease for the past 3 years without solution until i came across the email of this doctors who have cure so many people with his herbal medicine, i also choose to give him a chance to help me and my husband, he told me what to do and i kindly did it, and he gave us his herbal medicine and direct me on how to use it, i also follows his instruction for use and he ask us to go for a check up after 3 weeks and which i did, to my greatest surprise our result came out as negative, we are really happy that there is someone like this DR who is ready to help anytime any day. to all the readers and viewers that is doubting this testimony stop doubting it and contact this Dr and see if he will not actually help you. i am not a stupid woman that i will come out to the public and start saying what someone have not done for me. His contact on:
peterherpescurehome@gmail.com

Angel Johnson said...

My HIV virus that was cured by a great herbal medicine man. Since last 7 months i was having these virus. last 5 weeks I was in a great pain so I told one of my friends about it he told me that there is a great herbal medicine man that can cure HIV and so many diseases and he also help people in getting pregnant and bringing back EX. I asked her if she had the contact so i could give it a try, she gave me the email drosasherbalhom@gmail.com , I emailed him he talked to me and he perform the necessary rituals and he told me that after few weeks I should go for a test. Which I did, when the doctor told me that am now HIV negative I couldn't believe myself I went to see another doctor the result was still the same i couldn't keep this to myself so i decided to let it out on this page that if anyone one here need help in curing his/her HIV virus or trying to conceive should also give this a try once again you can email him drosasherbalhome@gmail.com

Angel Johnson said...

My HIV virus that was cured by a great herbal medicine man. Since last 7 months i was having these virus. last 5 weeks I was in a great pain so I told one of my friends about it he told me that there is a great herbal medicine man that can cure HIV and so many diseases and he also help people in getting pregnant and bringing back EX. I asked her if she had the contact so i could give it a try, she gave me the email drosasherbalhom@gmail.com , I emailed him he talked to me and he perform the necessary rituals and he told me that after few weeks I should go for a test. Which I did, when the doctor told me that am now HIV negative I couldn't believe myself I went to see another doctor the result was still the same i couldn't keep this to myself so i decided to let it out on this page that if anyone one here need help in curing his/her HIV virus or trying to conceive should also give this a try once again you can email him drosasherbalhome@gmail.com

anonymous said...

i am FLORA Have had herpes for 3years without hope for cure and miserable until early last month i was checking on new developments and cure then i found out how Dr. OKO has healed his patients using natural roots and herbs. I Contacted him through his email (SOLUTIONHOME@OUTLOOK.COM), i paid and he delivered the herbal medication to me in USA. Now i am completely free of genital herpes thanks to Dr OKO, please contact him for CURE to the following sickness, HIV, CANCER, ULCER, ALS, HERPES, E.T.C email him via |: solutionhome@outlook.com

Lavendar Story said...

saya n family dah guna 4life dah nak masuk 6 tahun , kalau demam , pening kepala n sakit yang leceh guna je 4life simpan dalam peti ais , baik dari makan panadol or etc yang banyak kimia boleh effect kat buah pinggang. ayah kena strok sebelah badan rawat guna 4life je pun sekarang ok je boleh buat kerja.x de kesan sampingan pun bila makan n ada yang cakap pelik2 tu sebab tak cuba, mana la tahu berkesan ke tak, profesor hapipah dari universiti malaya pon syorkan produk ni.saya bukan sokong sangat mlm ni tapi kalau produk bagus apa salahnya gunakan janganla sampai membenci. ala yang produk tupperware, avon tu korang simpan dalam rumah jugak buat bungkus nasi lemak, . Kalau nak tahu hospital Swasta kat kota baru pua jual produk ni , 1 botol 5 ribu beb tu pon orang percaya n sanggup beli, padahal 1 botol seratus lebih je n ofis kat sebelah hospital tu je pon.kalau 3 botol dah boleh buat ganti kos bedah yang hrga belas2 ribu tu. untung2