And so it is...

Sunday, November 14, 2010

Gelang AC Mizal - Manjang Berlakun Mamat Neh... The Sequel



Aku tengah tengok Liverpool "always walking alone" tadi kat TV sambil-sambil lepak depan Mac aku ni (dengan Stoke pun kalah 0-2? Haiya! Pisau Liverpool tumpul macam penyapu mentega betul!), ada pulak sorang mamat post link ni kat facebook.... Oh! Ini ke yang aku ada terbaca, kata ada "rumours" hujung minggu ada berita akhbar tentang AC Mizal dan isu "semua persoalan akan terjawab". Aku dah baca artikel ni, memang persoalan sama ada Khai (whatever his real name is) Wahi itu lurus bendol ke tidak... sudah pun terjawab. Tengok gambarnya dengan boss - encem! Dey... kan aku dah pesan kat kau minggu lepas. Cepat lariiiiiiiik! Yang kau sungguh-sungguh nak duduk kat sel 37-C sebelah sel 37-B kepunyaan AC Mizal tu, apa  hal dek? Dalam hal-hal sebegini, takde isu setia pada bos ke, isu ini hanya fitnah sementara ke... This is the issue of everyone taking care of their own. Your ass is yours, my ass is mine!


Oh ya... kat mana aku tadi? Teringat pulak sarkas yang aku pegi masa kecik-kecik dulu. Ada gajah, ada rimau belang, ada pertunjukan trapeze... dan ada badut. Badut tu yang buat aku nostalgia tu. Hmmm.... Anyway, korang bacalah dulu artikel Harian Metro ni (pehal Utusan dan Berita Harian tak berminat nak ambik tahu pasal isu gelang keramat ni? Eh... keramat ke keparat? Kompius sekejap).


OK... nak dapatkan respons dari Aidid Mu'addib ke? Nanti kejap... aku nak tido kan anak aku dulu. Kalau takde ketiak aku, tak tido dia. Sementara tu, korang baca komen mamat yang aku tak kenal neh... di Say No To MLM di facebook.


Jadi, kepada wartawan Harian Metro yang 3 orang tu, hayati betul-betul kata pelanggan surat-khabar kat atas tu. Sampai bila mamat? Minah? Come on! Where is your journalistic value? Your integrity and truthfulness are at stake here. And your boss says OK to write that article that way? Oh my goodness! What is this, guys? 
 
OK, OK... I get it Harian Metro. You all wanna sell papers... ya, ya, ya! Kalau betul nak jual paper, meh sini saya tunjukkan cara tulis artikel sensasi.
 
>>>>>>>>>>>    <<<<<<<<<<<
 
KUALA LUMPUR Selepas beberapa hari membuat laporan polis kerana mendakwa dirinya diugut oleh hantu internet yang maya (macam Maya Karin tu) dan seterusnya jadi bahan komedi sepanjang hari dan malam di facebook, penyanyi dan pengacara, En. Mizal Zaini (Datuk? kahkahkah! Jangan la malukan DYMM Tuanku Sultan Pahang begitu sekali bang), 39, atau AC Mangkok tampil memberikan penjelasan berhubung beberapa isu yang ditimbulkan penulis blog Aidid Mu'addib (hai sume... pekabo?), antaranya mendakwa harga gelang AC bukan AS$25, tapi AS$12.50 sahaja (38 hinggit!), tetapi dijual dengan harga RM1000 kepada bebudak Melayu, penjualan gelang AC di gedung Marks & Spencer di London yang tak pernah berlaku (M&S London dah confirm kan), tiada lesen jualan langsung (KPDNKK dah confirm kan) dan gelaran Datuk yang masih belum diterima (tapi saban hari guna Dato' ini, Dato' itu di facebook. Dato' AC Mangkok is in da house YAAALLLL... mari joinT ACK. Kalau tak joinT, nanti uols akan FILL FRAST!!!).  
 
Beliau yang kini bergelar ahli pengelentong terhebat di facebook, yang telah lebih setahun menggunakan statusnya sebagai seorang artis cokia', selaku kepala ketapi AC Konsortium Sdn Bhd, menyifatkan dakwaan terbabit semua memang betul belaka, tetapi berharap 3 orang wartawan Harian Metro yang interbiu dia tu, boleh terus senang dikelentong dan dapat menulis artikel ikut apa saja cakap dia, supaya perniagaannya dapat diteruskan, dan duit orang-orang Melayu itu terus masuk poket dia dengan membeli gelang costume jewelry yang dijual oleh Lulu Zheng (dari Guangzhou, China). Ini katanya perlu untuk meningkatkan mutu kewangannya, supaya beliau dapat beli Hummer pulak... Beliau dah bosan dengan Bentley tu, ulasnya.....
 
Ah! Udah udal le tu yeop! Let's be serious! I AM a serious kinda guy when the need arise. And this issue of selling useless bracelets to the Malays and promising returns via a pyramid-scheme model of business is bloody damned serious. This involves millions of ringgit. This involves thousands of people who is wearing worthless bracelets with imitation diamonds that has no health value whatsoever. But this guy above is raking in money by the truck-loads nonetheless. It's a crazy world we live in.... but that is Malaysia for you. And I am angry at the power that be, that allows this situation to persist for so long. Where is our common sense in this day and age? Is this the state of Malaysian society in the 21st century? Am I supposed to be proud... or ashamed?
 
By saying that he is being threatened by dear ol' Aidid Mu'addib here, and saying that he had already hired a bodyguard... this is taking this on-going ludicrous stupid situation a notch higher than it had already been. Oh goodness me! Who wants to physically attack him, pray tell? Not me, honest to God! An attack from all those poor Malays that bought that useless trinkets from him... now, that's a possibility. Imagine all those angry customers' feelings. I couldn't care less if he had constipated for the last 7 days or if he had started sweating real blood from his sweat pores... I just couldn't care less, man! Not for a single minute. But then, that's mighty generous of him to hire a bodyguard. Hopefully Mr. Arjun Thangaraja or Malik Noordin (yang sasa-sasa gitu) will both get that gig. At least that huge amount of money that he swindled from all those poor souls is put to good use, isn't it? It can keep the bodyguard's children well-fed, and the bodyguard can also join ACK business... package A probably.
 
And whoooaaaa! AC Mizal "challenged" me to come forward and show my ugly face ha? Hebat tu bang AC! Pengecut katanya.... dan atas berani kerana benar ke Mizal? Benar apekejadahnya? I thought this guy was a singer. I didn't realise he is also a COMEDIAN. Anyway... pengecut ke, apa ke, ada aku kesah? Have you all read my blog thoroughly from top to bottom, inside-out? Is AC Mizal my only grouse? Is he the only one who is stealing money from other people? AC Mizal is just a drop in the bucket my friends. OK, a cup in the bucket. Once he goes to jail, I'll move on to Hairul Nizam and that 2 brothers, and then I'll go on to chase Morgan and Celya Tay, and then I'll go after the real clown KhairolR (not particularly in that order).... It will never stop with just AC Mizal, guys. Gimme a break, man! You all think AC mizal is a celebrity ha? Not to me, man. To me, he's just a swindling snivelling shite! The twisted "penyamun" of bangsa Melayu of 2010.
 
Again this "fitnah" isu is raised. Where's the fitnah people? I caught AC Mizal red-handed. HE GOT BUSTED! BUSTED IN HUGE CAPITAL LETTERS! (Like Candace in Phineas & Ferb said: BUST 'EM! BUST 'EM! BUST 'EM!). And anyway, I trust KPDNKK and SKMM will investigate every single thing that I had presented here in my blog. The way he puts it is that, maybe "someone he knew" is envious of him, and was not happy he wasn't put in jail recently concerning that issue of that overdue money for his children. OMG! I don't freaking care about his private life, man! That's his lousy embarassing private issues that I have no interest in. Mizal... you think you were an MC or whatever, you're so BIG to me ha? How many times do I have to say... I never watched that wretched one-cent-no-use Akademi Fantasia, and I don't even really know who this AC Mizal guy is, until I found out about those issues concerning the business of those freaky magic bracelets and the accompanying pyramid-scheme that goes along with it. That's what Aidid Mu'addib does, isn't it? Son of Mu'addib chase after people who do pyramid-schemes day in, day out in facebook. And knowledge must flow! If you wanna sing and give time to useless people like Salima and Khai and Lan whathisname or whoever there are out there (who think that singing out-of-tune songs on TV is really worthwhile).... Woi! You're just a bunch of losers to Aidid Mu'addib. Get a life! Go to school!
 
Balik-balik cerita ugutan "elok sembelih aje kut" mamat ni buat modal untuk kasi cerita sensasi kat Harian Membiol. Dey, tak tau ka, bebudak kat facebook saban hari bertempik sorak, ketawa terbahak-bahak diskus pasal isu ni. Everyone gets the joke of the statement, except that weirdo. Back then, I was only joking when I said he may have low IQ. But right now, I think he really does have an IQ of 76. Just above mental retardation. "Walaupun penulis blog yang mengeluarkan kenyataan itu mengatakan ia hanya metafora sehari selepas saya buat laporan polis, saya tidak boleh terima". Tak boleh terima bang? Ada aku kesah? Mengarut gila baboon mamatnya. Dia ingat rakyat Malaysia ni sama IQ 76 macam dia jugak ke? Semua orang tak boleh menilai apa yang tersirat dan tersurat. Ketakutan konon... haprak punya manusia - 1st class! Berlakon tak abis-abis keje nya. Dah nak terjerut dek penipuan sendiri saban hari pun masih nak berlakon jugak. Ada ke takut kena attack daripada Aidid Mu'addib, sedangkan Aidid Mu'addib tengah mengangkang kat rumah nengok bola. Oh ya, sekarang pulak tengah mengadap Mac menaip dengan dua jari. Nak takut apekejadahnya bang? Tak kose aku deerrr! Nengok muka kau kat internet pun aku nyampah, inikan pulak aku nak pegi "STALKING" ko kat mana-mana ntah...
 
Dan sapa pulak la nak fikir kalau mamatnya mengambil bodyguard tu, ada nanti yang mengatakan AC Mizal nak tunjuk hebat? Hah? Ke situ pulak. Nanti orang kata AC Mizal takde tuluuuurr... ada la kut. Betul-betul takut pada blog ke? Takut pada Aidid Mu'addib, pejuang anti MLM dan skim piramid yang tegar di alam maya facebook, yang takde sapa-sapa kenal? Dan aku sendiri takde niat nak kasi orang kenal aku pun. Nak buat apa? Nak bermegah macam kehidupan artis tu semua. Ujub dan riak tak putus-putus... gitu? Lakumdinukumwaliyadin.... you go your way, I go mine. This is my way... I sleep well at night without people knowing me. I love my life the way it is. Very quiet. Very soon we all die anyway... what does it matter if people know me or not? Stop being so vain, mister. 
 

Tapi kalau ada orang kacau anak-bangsa aku, kalau ada yang menipu orang-ramai dengan skim piramid dan MLM cikai... I will dig everything about you and I will tell the authority. That's all there is to it. I am not going to be the one who will attack AC Mizal. KPDNKK and PDRM has capable people to handle the situation... have faith people. And stop harrassing me daily, to do this and to do that, and prepare all the documents, and get ready to be called to the police station or to the court. That ain't my job, man! I present to you all the research that I had done, and now, it's up to the authority to do something about it.
 
OK, mari kita diskus (nak diskus lagik? mak ai!) tentang dakwaan yang ditimbulkan.
 
1) Gelang AC Mizal dibeli dengan harga AS$25 (RM78) tetapi dijual RM1,000
Apa yang dipaparkan di blog hanya gambar yang diubahsuai. Harga RM1,000 yang ditawarkan bukan sebab saya tamak, tetapi ia membabitkan pelbagai kos, antaranya kos kotak, operasi dan pemberian bonus. Malah, daripada RM1,000 itu, sebanyak RM500 diberi kepada ahli sebagai komisen.

2) Tiada Lesen Jualan Langsung
Dakwaan saya tiada lesen jualan langsung juga tidak benar. Lesen jualan langsung syarikat saya memang bukan di atas nama AC Konsortium tetapi anak syarikat AC Konsortium, Ilham Prestij Sdn Bhd. Lesen itu tergantung di pejabat saya. Untuk lebih jelas, saya tidak menjalankan perniagaan jualan langsung pemasaran berbilang tingkat (MLM) tetapi pemasaran satu tingkat (SLM). Lesen diberikan bermula dari 16 Mac 2010 hingga 15 Mac 2011.

3) Penjualan gelang AC Mizal di gedung Marks & Spencer, London
Saya tidak beri apa-apa kenyataan bahawa gelang saya dijual di gedung Marks & Spencer, London. Saya hanya kata akan dijual di gedung berkenaan. Ia masih dalam proses perbincangan sebelum menjadi kenyataan. Memang saya ada kata gelang saya dijual di London tetapi dijual kepada orang perseorangan.

4) Testimoni yang ditiru daripada laman web
Testimoni itu dihantar dari London untuk usaha memasuki pasaran di gedung Marks & Spencer. Bukan saya yang menghasilkannya. Manalah saya tahu jika ia ditiru daripada laman web lain.

5) Gelaran Datuk
Kenapa ada yang mahu mempertikaikannya? Saya bukan mahu berlagak menggunakan gelaran berkenaan, tetapi sememangnya ia adalah penganugerahan daripada Sultan Pahang. Saya ada dokumen pengurniaan kebesaran dan pingat negeri Pahang oleh Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang yang ditandatangani sendiri oleh Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Muhammad Safian Ismail.
 
OK... meh diskus.
 
1. Sila lihat entry blog saya sebelum ini: HotTime Jewelry on sale! Yabedabedoo!
It's not even USD25 anymore, it's USD12.50! Bloody heck! I am not pissing on you, man! We get in contact with Lulu Zheng in Guangzhou... this is one heck of a end-year deal! Tak kesah la saya kopipes gambar gelang keparat ACK kat sebelah gambar gelang dari China tu... semua kami kat facebook dah ramai yang confirm kan quotation document daripada HotTime Jewelry, dan compare sebijik-sebijik dengan katalog di website ACK. Ingat orang kat KPDNKK atau PDRM tak boleh buat benda yang sama ka dey? Wartawan tu percaya cakap ko Mizal? Kencang seehhh!
 
2. Isu putar-alam SLM-MLM ni lagi. Ini isu kelentong produk la bang. Ini isu skim piramid la dek. Ini isu peminjaman wang macam Ah Long la kak. SLM ke, MLM ke... apa kes? Nah baca dan tengok ni (thanks a lot to Hazrey for doing the leg-work for this - read in full here. But if Hazrey say this is copyrighted, I'll remove it): AC MIZAL: AKTA JUALAN LANGSUNG 1993 DAN AKTA PEMBERI PINJAM WANG 1951:
 
 
Di laman web AC Mizal, turut disiarkan mengenai pendaftaran syarikat iaitu dua sijil pemerbadanan:
1. AC Konsortium Sdn Bhd
2. Ilham Prestij Sdn Bhd
 
Sijil tengah adalah lesen jualan langsung namun ia diberikan kepada Ilham Prestij Sdn Bhd sebagaimana disahkan KPDNKK. Hari ini juga, KPDNKK turut menerima aduan melalui email dari Jabatan Perdana Menteri yang mendakwa syarikat milik artis itu menjalankan perniagaan jualan langsung dan piramid tanpa lesen yang sah. Difahamkan, semua perniagaan jualan langsung bagi AC Konsortium dijalankan melalui syarikat AC Konsortium Sdn Bhd dan bukan Ilham Prestij Sdn Bhd.
 
Akta Jualan Langsung 1993 secara jelas memperincikan, lesen jualan langsung tidak boleh dipindahmilik. Ditanya dakwaan bahawa Ilham Prestij itu adalah anak syarikat kepada AC Konsortium, ini jawapan beliau: "Walaupun anak syarikat, operasi jualan langsung mesti dijalankan Ilham Prestij dan bukannya AC Konsortium Sdn Bhd dan ini jelas dalam akta yang diperuntukkan dan syarat syarat lesen," katanya. KPDNKK dikatakan akan memulakan siasatan segera terhadap aduan orang ramai termasuk aduan terbaru dari Jabatan Perdana Menteri mengenai aktiviti syarikat milik artis itu.
  
Kementerian yang sama akan turut meminta kerjasama agensi kerajaan lain seperti Lembaga Pengiklanan Perubatan, di mana garis panduan yang jelas sudah wujud mengenai penggunaan 'testimonials'. Garis panduan berikut adalah bagi memperjelaskan peruntukan Akta Ubatan (Iklan dan Jualan) 1956 (Pindaan 1983) dan Lembaga Pengiklanan Perubatan 1976:
 
AC Mizal ni nak putar-alam kat sapa ni. Kat aku? Kat korang pembaca semua? Kat pihak berkuasa? Kang aku cakap pasal jail lagi kang... dah jadi satu "ugutan" pulak la lagik... ah! Tak kose den doh jang!
  
3. Isu Marks & Spencer: Saya tidak beri apa-apa kenyataan bahawa gelang saya dijual di gedung Marks & Spencer, London. Saya hanya kata akan dijual di gedung berkenaan. Ia masih dalam proses perbincangan sebelum menjadi kenyataanOmboooiih! Macam cakap ikut bontot mamatnya. HAHAHAHAHA! Macam Salima AF cakap: huhu KELALAR LA!



KENAAAPAAAAAAAA.... X PERCAYA KEEEEE? 
KALAU TAK PERCAYAAAAAA
TAK APEEEEE SENDIRI YG GRUGI LOOOOOOOOOOOOL

GRUGI BEB! MESTI JOINT! 
KALAU TAK, NANTI KO AKAN FILL FRAST!
STUPID GRUGI RETARDED ASSHOLE!

Cakap macam lidah bercabang tujuh! Ada jual gelang keparat kat kiri, kanan, atas, bawah, dalam, luar dan kat Marks & Spencer, London. Korang tau apa yang berlaku selama dekat setahun ni? Mamat psycho ni gunakan modal M&S ini untuk mengelentong orang Melayu supaya rasa macam gelang ni GAH gitu. End of story... kan dah tercucuk bontot sendiri?

4. Isu testimoni ni lagik? Ah! Pegilah baca balik pasal isu testimoni ni kat sini: 
Ntah apekehenye nak "spin" lagi, aku pun takleh nak jawab. Gila baboon punya sesat dan menyesatkan betul! Bida'ah neh! Hari kiamat sudah mampir, beb!

5. Gelaran Datuk: "kahkahkah!" ....itu aje aku nak cakap.

>>>>>>>>>>>>>>>     <<<<<<<<<<<<<<<<

No matter what I write, no matter what the Harian Metro punya 3 reporter yang bebal ya amat sangat kat atas tu tulis, nothing can change the fact that, my blog meant nothing in the eye of the law. We still have to rely on KPDNKK, SKMM and PDRM to do their jobs to the fullest of their abilities. Come on! Let them do their job. Let those guilty be punished in due course. Oh! That reminds me.

Let freedom ring, let Aidid Mu'addib really sing
Let the whole world know that today is a day of reckoning
Let us all us be strong, let us defend the wronged
Roll AC Mizal away, let the guilty pay, this is Independence Day!

Shoot! I don't wanna sing! All I want is to tell the world of all the wrong things that this psycho had done to my people. Yes... MY PEOPLE! That is all there is to it! Do you all think that I'm jealous of AC Mizal? Do you all think that I'm envious of him? FREAKING NO SIR! I'm just angry, because millions of ringgit of Malay people has gone into his coffers, and he bought a Bentley and what-not... and he still want to perpetuate this scheme for as far as he can take it (and still failed to give his children support money!) What the hey!

Adakah Aidid Mu'addib dengki dan khianat? Dengki apakebendanya? Yang sebenarnya (bak kata Yuna sambil main gitar), kalau saya tidak dedahkan perkara ini, saya sendirilah yang telah mengkhianati orang Melayu semua. Ini merangkumi semua orang Melayu yang baca artikel saya ni. Isu ini wujud sebab adanya semua skim piramid dan MLM merapu yang sekarang ada bersepah-sepah di internet dan di luar sana. Apa masalahnya kalau ekonomi bangsa dapat berkembang, kata pengamal MLM dan skim piramid? Masalahnya adalah, ekonomi memang tidak berkembang langsung dengan bzns cara ini. Dalam perniagaan seperti ini, jumlah wang yang ada dalam satu-satu "economic bubble" masyarakat (dalam hal ini, jumlah keseluruhan dana orang Melayu di Malaysia) tetap kekal sama, sebab tiada "movement of merchandise or services", hanya ada "movement of money" from downline to upline. Sebab sebagai contoh di depan mata kita, gelang keparat itu bukan merchandise yang ada value pun. Itulah masalah besar orang Melayu yang tak faham-faham bahana Skim Piramid dan MLM. Just movements of money.... daripada Shaiful, Rafeah, Mamat, Liza, Senah dan Azman Manaf... pergi ke dompet AC Mizal (lepas tu, AC Mangkok terhayon-hayon kasi Salima, Khai, Eda Murad, Rosma, dll yang sama sesat bawah telunjuk dia... dua tiga kupang sorang). Kalau dapat 100,000 orang Melayu yang dungu sebab percayakan cakap artis... kan hancus masyarakat Melayu kita ni?

Situasi ini jika dibiarkan berterusan, dan Aidid Mu'addib atau sesiapa sahaja tidak ambil tindakan yang wajar, maka ianya adalah satu pengkhianatan kepada anak-bangsa kita sendiri. Saya tidak sanggup untuk membiarkannya berterusan sehingga ia menyebabkan ramai anak Melayu ditipu bulat-bulat oleh orang sebegini dan wang mereka lesap begitu sahaja akhirnya. Lesap kepada mamat psycho yang kita bincangkan hari ini.

Kepada orang Melayu... Korang sanggup? 

>>>>>>>>>>>>     <<<<<<<<<<<<

Aku dah bosan pasal isu AC Mizal ni sebenarnya. Tak kualiti langsung isunya pun. Tak challenging... semua ada depan mata, boleh dirungkai satu-persatu. Kalau yang tak faham jugak situasi kita hari ni... ntah la ko dek. Ko pegi masuk darjah satu aje la balik. Sementara tu, hari Ahad, hujung minggu begini, aku suggest korang pegi la enjoy tengok wayang ke, tengok Astro ke. Ada jugak movie yang best tengah tayang sekarang. Aku suggest 3 movie kat bawah ni:
 

  

OK... Aidid's Signing Off! Roger and Out! C Ya!




117 comments:

it's me said...

salam.. wah cepat ko tangkis bro ... aku baru je baca artikel tu kat hmetro huhu ..

Ahmad Fares said...

Rujuk kpd http://www.gelangacmizal.com/ .Baru 946 orang ahli...bukan ribuan ahli.

iceroll said...

hahaha. mantap bro. aku mmg tak bole terima alasan bangsat mcm AC MangkukHayun nih. Lagi laa nak menegakkan benang yg basah. Cilaka punye penyamun.

Tp bro, walaupun ko dah bosan & letih dgn isu AC Mangkuk nih, aku harap ko jgn la quit. Teruskan perjuangan. Ramai jgk backup ko nih. Kalo tak, kite sume jgk yg GRUGI. hahaha

ainShahajar said...

wahai KPDNKK polis
jgn makan suap.. dose

AC... org2 malaysia ni pandai2.. nenek aku n the geng yang makan sirih pun tahu gelang tu mengarot

kelalar..haha

it's me said...

GRUGI EK iceroll .. kelalar la ko ni hahahah

aku&kau said...

pergh!! kantoi markup gile2 punye harga gelang tu~
kesian kat pembeli yang dah terpedaya~ |+_+|
so,harap org malaysia pasni tak terpedaya dah dengan business camni..

( for me:- lebih baik beli emas )

bro AIDID i apundi u! lol..|^_^|

Indah said...

Aidid.. tabik spring buat ko!

Aku yang tak ingin nak beli Harian Metro akhirnya beli juga pasal ada citer AC mangkok ni(sebab ni akhbar paling BANGSAT khas untuk bangsa MELAYU low class - sama standard dengan majalah Mastika a.k.a bull shit).. last2 aku dapat tau artikel pasal AC mangkok ni ada kat web.. chaitt!!! rugi je duit aku 2 hinggit beli sampah Harian Metro ni!

Aku pun teragak2 apa yg ko akan respon, dan WOW! ko memang jantan hebat bro..

p/s to AC Mizal:

ko ni ada basic business knowledge ke? ko ada belajar ttg price setting? ada ke packaging ngan transportation dr China naikkan kos gelang bodoh RM 38 tu jadi RM 500? (ni hrga yang ko jual kat pencacai ACK yang low IQ) pastu ko tambah lagi, sebab nak bayar bonus haram kat mangkok ayun tu? even kalau nak jual pun, paling tinggi RM 100, tapi orang yang otak kat lutut je beli. RM 100 tu baik beli emas je walaupun bbrp gram je..

then 1Malaysia tau gelang ko tu harga ahli RM 500, jual kat luar RM 1000.. sape yang bodoh tahap lembu je bagi duit free RM 500 kat ahli2 ACK.. kalau bijak, usahkan beli kat ahli ACK, gelang magnetik pun takkan dibeli langsung walaupun harga RM 5 kat chow kit!

pasal loan, aku dah call Kuwait Finance House.. takdenye derang bagi fund RM 200 juta kat ko bagi loan kpd government servant untuk modal buat business gelang bodoh ko tu! eh, bukan kuwait finance house ke? dah tu? Arastu Sdn Bhd? mana satu ni? ko memang putar alam la! apepun, meh aku check financial statement arastu kat SMM, arastu ni ada fund sampai 200 juta ke? bukan ke ni syarikat electrical appliance company? sejak bila jadi ah long?

aku ada banyak benda lagi nak dedahkan.. tapi cukup la buat masa ni.. aku pun ada byk benda nak buat.. but WATCH OUT! aku akan cari masa untuk dedahkan skim cepat kaya ko ni.. mungkin tak lama lagi orang kenal ko: AC Mizal - pak man telo magnet dimensi ke-17

mangkuk statik said...

Kau mmg Legend! Panjang gila kau tulis, aku baca awal2 je pastu pancit! Aku percaya 100% apa kau cakap! Kau bukan main2. U did your research.
Trus hancurkan MLM di Msia.
MLM, pemusnah tali persahabatan paling effective.
All the best bro. Slamat fighting!

ak47suk1 said...

Ganbatte bro.

shapoji said...

aku harap la kes nie takder org2 atasan potilik lahabau maner yg campur tgan backup si ac nie....ko thu2 jer lah ka....cam isu ubat mata Permata u know what i mean, tak terbongkar lgi,kes campurtgan gtu la y'all....this make the higher lvel stay at top, the lower stay at bottom.....we will be always being a place to bet step on like a stepping stone....plis...All the malay, if u wanna know bout the truth how to increase the malaysia acenomic, go to bisness school....MLM is just the shit of Economy..jgan la terperangkap lagi malay2 sumer.....kite pakat2 backup si aidid nie....plis la sumer kuar dri zone selasa korunk....this is reality.....

If you want to make money, got to school, learn and learn , go to work....if you still think this is not satisfied your wants, open ur own bisness...yes...Rasullulah sendiri pon pernah ckap, 90% dripada kekayaan kat dunia nie dtang dari perniagaan....perniagaan yg camner?? go to bisness school tgok camner....Bukan masuk MLM, cari org nak beli barang pastu tgu jer utk segedebuk datang....

Plis all Malay open ur mind....this is serious...Go aidid, we are behind ur back to support u!!! aku rase nak buat kelab peminat aidid la....kat FB...nak tgok mane lagi femes dri fanpage AC dan MLM....hahahahaha....kalo aku terbuat jom2 join k!!!

Salty Sweat said...

owh....?? Itu pendedahannya?? so so lame. Dia ingat macam drama swasta kat tv ke? Yang Khai tu pun sedey aku nengok, padanlah kelulusan AF runner up ke berapa ntah. Ni lah puak fanatik, sian dia. AC is really trying freaking hard to the life of the rich and pemes, ada body guard bagai.... mimpi tahap tsunami lah dia ni.
Terbaca somewhere in early Oct on some online news, masa dia kuar statement ada org dengki kat dia. Dia cakap dia ada Dip in Undang2 from ITM. Setau den lah, dia duk Sem 1 jer.... ke hulu ke hilir dengan Proton Aeroback itam dia.... nyanyi kat seniors masa initiation konon2. Memang dah lama dlm bidang perasan dan berangan dia nih. Kitorang suma nek BMW jer, sewa RM0.50 satu perjalanan murah jer. Agaknya cekgu yg bagi dia Diploma tu lah yg tak ajar beza antara 'dengki' & 'marah sebab AC putar alam dan rosak anak bangsa'. Cuba ko cabar bro Aidid masuk contest nyanyi ke hapa ke?? Barulah standard ko.... nak lawan facts dengan dia..... AC, You just made a mockery out of yourself.... BIG TIME..... Khai Wahi, gilah mentelaah buku tajuk common sense..... kalau tak tau baca omputeh... gi lah buat solat Istikharah...

Nadine said...
This comment has been removed by the author.
Nadine said...

Bahaha Candace Bust 'em! Bust 'em! Bust 'em! Sape layan phineas&ferb lebih ni? Ayah ke anak? Haha. Ok sambung baca.

m0hawk said...

wow Dato' AC Mizal pakai website builder free. aish. dah kaye raye juta,juta webhosting/domain xleh beli ke? w00t.

and same goes to others kaki MLM. byk woh flyers MLM dlm peti surat aku, aku buang je kot.

Bash said...

memang dah lama aku investigate benda2 macam ni.. tapi tak berjaya. aku dok cari supplier filter bio aura ngan corset beautiful tu. wonder berapa harga kos dia.. i guess tauke2 hai-o dah bijak maintain exclusivity of their products.

sekali bro aidid jumpa gelang ac kat guangzhou. mmg salute la. nampak sangat AC tak study habis buku 'Menipu Melayu for Dummies'.

to AC, diam2 sudah la...
to bro aidid, selamat berjuang.

Wahida Nasution Thakhrim said...

two thumbs up!!! (^^)

.Gory. said...

Satu pukulan balas yang tepat di situ dari Aidid! Tahniah anak Malaysia!

Haha.

Dalam paper ada cakap, terima surat bla bla dari Pahang, dapat Datuk, penganugerahan Disember ini. STOP!

Kalau tak anugerah lagi, jangan lah pakai der. Tunggu la orang kasi elok elok.

Satu lagi, pada report polis tulis Dato', pada paper tulis Datuk. Amboi. Agong ke anugerah ke lu bai?

And, bukan rahsia lagi, orang yang beria ia benar nak pakai Datuk dalam bisnes ni beli je biasanya. Ini bukan tuduhan. Aku orang Kuantan. Mak aku jual insurans dekat ramai Datuk, dah paham selok belok.

Membe aku 2 3 orang kerabat diraja Pahang. Masak la wey benda benda ni.

Dan profile aku tak tipu, boleh cari aku kalau tidak puas hatiiiiii abang GRUGI OOIIIII.

Perangai MLM gila. Bang, orang yang rugi tu dalam Al-Quran cakap Demi masa, manusia kerugian melainkan yang beriman dan bertaqwa. Tak ada pulak tulis pasal rugi kalau tak AC Konsortium you gituuu

finas said...

seronok baca setiap entri. buatkan aku gelak berhari-hari. hahahaha.

malunya jadi AC. uh!

Rafhan said...

first time singgah blog ni lepas bace metro online tadi. Aidid? kau x takut ke kalau si AC tu saman ko? ape2 hal take care OK..

Linn سي ڤاري ڤاري said...

pelik la dengan bangsa melayu ...
kesian pun ada...

tapi kalau dah benda terang lagi bersuluh dah depan mata.. harap dorang faham lah..

ac mizal.. dan askar2 nya..dah dah lah tu menipu orang ramai.. takder hati perot ke? hadoiii... malu la skit kat orang kampung sebelah.. haih

.::: Princess MOMOY :::. said...

Urm..begitu la manusia kalau nak cepat hidup senang. Amik pengajaran

anaz said...

1st of all.. Aidid you're my heroo..!! Please be my master like Obi Wan Kenobi and Luke Skywalker..! Sama2 kita hapuskan AC Vader dan lain2 unsur dark 'MLM' side dalam negara..!

2nd.. Serius Harian Metro adalah akhbar bangsat yang mencetuskan lagi kebangangangan dan ketipikalan umat Melayu. Shit..! aku benci bangsa aku diperbodohkan terutama dari bangsa sendiri yang haprak..!

You're my inspiration bro aidid..! aku akan link sebanyak2nya blog ni kat blog aku. Keep up the good work.

GRUGI tak baca blog ni.

Farra Dhelina said...

bangga dgn ank melayu mcm u..menitik air mata! keep it up bro!

Zaidi Rasmin said...

Betol bro.... teruskan perjuangan tu! Soldadu-soldadu anda berada dibelakang. Jika perlu berperang, kita sanggup angkat senjata! hahaha.
Pegi lantak dengan Dato' AC Apekebende. Aku ternanti-nanti, adakah ada tindakan dari pihak berkuasa, ataupun akan hilang ditiup angin.... hilang tanpa berita....

anaz said...

Dato'..? Heh manusia berpengaruh mcm Barack Obama pun semua orang panggil sir jer.. Go to hell the hierarchy..!

suhaisweet said...

Bro,
Aku tak tau nak cakap apa dah..TWO THUMBS UP!!

"Tiada yg benar melainkan yg benar benar benar benar.....bape byk punya benar lah...." ;D

masbeautee said...

aku tak kisah pasal apa-apa pun testimonial ke datuk ke ..tapi ac sendiri dah mengaku bab harga tu aku dah sedey dah..... tak payah panjang kan cerita ..ac kalau kau mengaku ...munkin bangsa kita boleh terima kau lagi ..manusia memang buat silap ..jgn tegakkan lagi benang yang basah..

pada saudara aidid.... teruskan perjuangan...mu

Si DaiSi PuTih said...

well done!! Keep it up!

rider said...

mulai hari ini, aku akan ban harian metro dari hidup aku.. info cam sampah.. hanya menegakkan yang batil saje.. citt poorah..

gud job bro aidid..

Azrul Hisham said...

tabik spring kat bro... :)


Jom guling-guling disini pula:

Azrul Hisham -My Real Life

Putera A said...

Aku p tgk movie batman lagi baguih.. tak dpt komisyen RM 500 pun tak pa... boringnya ari2 minggu cam nih..

Panglima Mojo said...

Tahniah bro..

Jgn bg can MLM ni wujud lg kt Malaysia..

Malaysian won't just know your name,
Malaysian will recognize your name!
Malaysian will remember your name!
Malaysian will respect your name!

May God be by your side from now on.



Ps: Seem that you deserve Dato title more than that scammer bastard

Eliza said...

Salam. Pakcik, the saddest part bout this MLM thing is i got to know that lecturers involvement (maybe frm the business course). They persuade their students (mostly Malays) to be their downlines and making business out of it. Imagine warga pendidik pun boleh terpengaruh dgn skim begini dan anak murid jd mangsa. I think kalo dia suruh student buka bisnes stalls lagi elok utk biz exploration.

Seriously, place where i live now is surrounding with IPTAs and colleges. A female student and her frens did complaining that en. bla..bla.. paksa they all buat sale not less than 5K. If not, jgn harap gred subject cantik bagus punyer. Imagine 1student 5k, kalo ada 30students? kena pikir sendirilah!!

I think person like u and the likes are fighter and a catalyst. Have no fear!

p/s: sori out of topic pasal Dato AC grugi tak join. reminds me of inul si goyang gerudi meh..hahaha..

Southern-Girl said...

Dari membazirkan duit beli Metro, baik beli Kosmo. Baru singgit.

Anyway, DATO' AC, if you see this.. GTFO! ,,|,,

Penipu!! Kaki belit!! Tak selamat la kau idup kat dunia ni! Harap-harap pihak Sultan Pahang reconsider la balik nak bagi dia ni gelaran Dato'. Dia takde menyumbang apa-apa pun utk negara ni sampai boleh diberi anugerah tu. Menyumbang kepada penipuan lagi ada! Poddah chait!!!

Anum Att's said...

HAHAHA .
Tak payah nak GRUGI sangat lah abang AC oiii !
Jangan lah wat lawak bodoh tuu . Makin menyampah lah !

To Abang Aidid : hebat sungguh anda . Hentam jee DATO' tuu . HAHA Dalam paper pon terang benderang MENIPU ?! Aiyyooo kesian pengikut setia dia kan ?
Anyway Good Job !!
Blog ni paling best :)

iamnerves said...

oh...i fill frastt...
hahaha..
ac puye point useless...

Encik Malaysia said...

Ehh??? mengaku la plak mamat ni beli kat china, just jual ribu2 pasal nak cover modal bla3. BUkan dulu cakap supplier dari UK ke??

chairooL ruLez said...

wellll doneee bro....laju tangan ko menaip..hahah

Aidid Mu'addib said...

Assalamu'alaikum... aku bangun pukul 3 hari hari... letih meeh! wathepen? kehkehkeh!
Aaahhh... nanti lah aku usambung lagik.
Aku nak kuar jalan-jalan cari makan...
hari ahad... apa lagik?

siggplus said...

bahaha kelalar (pinjam ayat salima) betul abang AC ni.

aku respek sgt ngn kau, tak grugi aku baca. LOLOLOLLLL

siti said...

i think wut...if dis issue tidak diambil keseriusannya oleh pihak berkuasa...we as Malaysian should do demonstrasi secara aman...agar smua pihak should sedar natijahnya ke akar umbi.
to AC Mizal, sesungguhnya ALLAH itu MAHA mengetahui apa yg di langit dn d bumi termasuklh di dlm hati kamu!
tengok mcm ariel sharon...berlaku zalim...aniaya org...AC teringin ke nk jdi mayat hidup mcm ariel 2? akibat aniaya org? AZAB ALLAH itu BENAR !!!!! wahai mizal zaini

Normi Ali said...

heran yer...nape keluar kat metro jer, paper lain x layan dia ke???? bak kata ustazah salima...KESIANNNNNNN.

Haniff Ali said...

may God be with you. all the best.

siti said...

ade fake blog guna nick aididmuaddib
saynotomlm.blogspot.com
kurang ajaq

James said...

^ yup, aku baru nak inform..
http://goo.gl/VHIv7 siap letak gambar2 org awam (maybe sbb org2 ni sokong Aidid) dan gelar org tu lembu plak.
Orang2 yg terpapar gambarnya disyorkan wat report.

ahmadnaziF said...

wah bro.. aku memang ikuti betul perkembangan blog ko ni sejak kes ACK tu.. dan aku tabik kt gaye penulisan & penghuraian yg ko buat tu, satu persatu ditangkis dengan gaye yg macho & penuh pengertian. Syabas. Ko terus sebarkan kebenaran, walau nampak buruk di mate kaki AC (bukan kaki betul AC, tapi kaki ampu dia), tapi insyaAllah usaha ko ni diberkati Allah. Sama2 tolong sedarkan bangsa Melayu kita yang makin hanyut disebabkan duit.

Duit leh beli ape2 je, jadi duit la yg jelas sangat nampak di minda manusia2 lemah macam kita ni. Ade pulak some org (yang aku sndri penah bace kt blog kaki AC) tegaskan bahawa "Eh apsal kita nak sebok2 citer pasal keharaman skim macam ni sedangkan bangsa lain da buat dlu", aduyai, lemah pemikiran sungguh mereka2 ni. Halal haram jadi benteng kejahatan yang bakal kita lakukan dengan duit tu, so sebab tu la agama kita soh pastikan duit yang masuk dlm perut ni hasil dari sumber yg halal. Adekah bangse2 lain tu makan duit anak bangsenye smpi cmni sekali, dengan penipuan yg bijak dalam bodoh cmni?

Sesungguhnye ape yg bro huraikan dalam blog ni sentiase dinilai oleh manusia2 yg nakkan kebenaran pasal penipuan terancang berkaitan duit si AC ni.. Dan kami sentiasa sokong bro, dan teruskan penulisan.. Moge Allah bersama kita, di pihak benar, amin.

Nex0 said...

Mesti orang kuat gelang magik yang buat... Kelalar... ^^

Setuju... Buat report...

Ezi said...

dalam blog palsu yg menyamar sbg adid tu..ada gambar org awam yang disalah guna..sila buat report ye...

suka suka hati je dia letak gambar orang..

♥ baiti ♥ said...

way to go bro!!!
aku sokong AIDID 100%
pasni try cari oneTeam plak!
penipu kuat!
bajet ajak kwn ramai2 g tgk pameran keta mewah!
last2 suh joinT diorg!
GRUGI je kalo aku joinT!
nasib baik aku ni pandai!
bhahahahahaha~

to anaz:
utk pengetahuan awak~
gelaran SIR tu pangkat die tinggi beb.
kat malaysia ni je kita panggil sir kat cikgu la, lecturer la.
kat Britain, SIR tu hanya bole dpt dr QUEEN je.
sbb tu barack obama dipanggil sir.
and SIR Alex Ferguson pun.
hihihi~ peace! just nak share knowledge je.

p/s: pelik lak kalo kat America & Britain ade Dato' Barack Obama. =3

Aidid Mu'addib said...

baiti... One Team dah tumbang dek, KPDNKK dah serbu bulan 5 ke bulan 6, hari tu... friends club, family club... all kaput.

Pasal blog palsu tu...
Jgn dilayan pun... sestengah manusia itu mmg ada byk setan dalam dirinya. Kita ni pun sama jgk... cuma kita mesti fight itu semua. Mesti tahu membezakan right and wrong... jgn hari2 "wrong" aje memanjang...
Geng AC Mizal yg buat blog tu korang pun boleh nampak kesesatannya dan kemungkaranya... so, jgn dilayan sudah...

ahin2960 said...

muka aku pon ada dalam fake blog bodo tu. berani dia mensidai wajah hensem ini di blog bodo tersebut dan panggil semua orang lembu...sapa yang lembu ni? aku dah jawab kat blog aku http://janjialam.blogspot.com

nasi ayam said...

bagus la blog Aidid ni.. aku da lama anti MLM,aku dulu penah bergemulang dengan MLM ngan sebuah kampeni, yang mana founder nye adalah Tamil Malaysian, yang mana modal + kos trening yng aku keluarkan lebih kurang hampir 10k dalam masa 3 tahun ni, belum campor minyak keter, dosa tipu bos nak amik MC, dosa janji-janji palsu pada downline. Pulangan yang aku dapat dalam masa 3 tahun ni hanyalah tak sampai RM20k pon.
After 3 years, now I am free... skrg aku tengah susun balik hidup aku, cari balik apa yang aku lost dulu..
Semoga Allah ampuni aku.
MLM adalah satu menda yang saiko..
Maka,jauhilah MLM

mendamberahi said...

Tahniah Aidid sebab dah berjaya celikkan mata masyarakat kita semua.

Dan kepada Harian Metro (TROLL), rasa2 kalau blog ni fitnah, kau letak je la link site ni kat paper kau. Kau gak yg nak bagitau betapa site ni telah "memfitnah" AC kan? Biar pembaca nilaikan sendiri. Nampak sangat la kau ni dah kena bayar. Tolol. Akhbar picisan macam ni la yg menyebabkan rakyat jelata dah tanak caye paper lagi. Paper yg menjilat bontot orang.

Tahniah sekali lagi kepada tuan empunya blog ni. Dengan keluarnya berita kat paper sedemikian rupa, ia sudah menunjukkan yg ACK sudah pun tergugat. Kesiannya ACK, disebabkan blog sebijik ni pun perniagaan multi-million ringgit dia dah boleh goyang. Pelik pun ada, sebuah perniagaan yg langsung takde sense of stability.

Maka percayalah Aidid, AC Mizal dah kalah oleh kau awal2 lagi. AC Mizal hanyalah seorang crybaby yg tak dapat terima kenyataan yg perniagaannya kini dipersoalkan ramai. Bilamana dia dah mengadu kat paper, terlebih awal lagi dia dah kalah dgn kau.

Syabas Aidid Mu'addib. Ganyang ACK!!!

diyana said...

gilaa ahhh blog pengecut menambahkan lagi kemenkucupan dalam diri spekaer2 Ac. bukan main bai dia tibai melayu jelas terang lagi bersuluh berapa dah dia songlap duit kasik semua speaker pakai mercedes , bentley.. pe dib? ( cehh mcm sedara je aku ngn aidib)Ac mentibang nak pakai Hummer. aku hummer xde ahh. hammer ada. cehh dah pakai merc, bentley , porshe setahun tu kira lama lahh wehh.MLM kan cepat kaya.dapat cara pantas duit.hilang pun cepat. maka bentley tu Allah swt bagi chance setahun ko pakai . kira ok pe bai.cepat pakai cepat ahh Dia tarik balik.

kalo korang takut family korg digertak ke semua ke.. xyah pakai body gard. aku saran kan ko gi masjid. pastu berkampunglah ko kat rumah tumpangan sementara musafir. tobat banyk2. wat pe deyy nak takut sama manusia. takut pada yang maha Pencipta. takat ko kena tampar, pelempang ke pe ke tu sakit sikit manusia je wehh.. esok2 akhirat tuhhh jangan kata bodygard ,segala mcm gad ko xleh nk angkut. masa tuhh jawab lah ko sorg2.

diyana said...

adib, aku ada baca paper utusan xsilap jumaat baru2 nihh. Timb menteri kewangan Dr awang adek ada ulas pasal MLM nihh. isu dalam parlimen ke dwn rakyat. aku xingt. soalan dari YB cina berkenaan MLM yang semakin berkembang di malaysia(negatif impact). aku rs isu ni dibangkitkan lepas blog kau keluar. but de answer dr Dr awang adek agak aku xberapa setuju. sbb dia kata bukan semua MLM x bagus.ada je MLM yang baik seperti Amway. rata-rata ada Amway.

mungkin Dr Awang Adek x tahu isu ini kot dia main jawab je. ( timb. men kewangan patut kena alert nih).aku harap dia kena tahu lahh pe berlaku skang nihh.

Joe's Babe said...

diyana kita kan sedara seislam dengan aidid. hehehe. apa2 pun aidid takyah susah2 jadi artis untuk ada kipas susah mati yang ramai. terasa nak buat fan page lak utk en aidid kita ni :D

The Sharkox said...

HAHA AC..eat your wordss...

Pakai bodyguard? Ketakutan?

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

Kaki Bahan said...

salam
abg kacak,hensem,macho,berani,gagah,perkasa,,, walaupon xpakai gelang AC 2...lu still gagah... so xde makne pon nak pakai gelang hikmat dinasti ming tuuu....hahaha
apa2 pon...TERJAH g bro...
ingat....

BERANI KERANA ALLAH......

WASLAM.....tanah melayu

Dante said...

Kami sokong Aidid Mu'addib

Faeiz said...

Dem, mukadimah dah kutuk team aku. Tapi nasib baik ko hero aku, tak GRUGI kalau aku maafkan kau.

diyana said...

joe bebe..betul2.kita sedara seislam. Alhmdulillah.dengan penjelasn aidid nilah menampakkan lagi bahawa umat islam dan melayu masih bersatu padu menolak kmungkaran dn menegakkan kebenaran. Alhmdulillah.
msih lagi heran, mengpa ada segelintir yg msh taksub dgn semua ni.mslh MLM ni bukan setakt memberi impak ekonomi seseorg malahan juga memberi kesan kepada jalinan ukhwah dan moraliti. mana xnya masing2 nak jadi kaya dan jutatwan. sampai moral dan tatasusila pun dilupkn. dalam Islam sudah semenstiny setiap guideline adalah untuk membentuk sahsiah diri yang brjaya ,gemilang disamping perasaan kemanusiaan menebal dan rs rendah diri.MLM memecahbelahkan. sapa yang GRUGI. bangsa kita jugak GRUGI. rasa KELALAR plak ingt speaker2 duk defend benda alah nih.. KELALARLAHH..!

hayat said...

kuwait finance house ko dah kontek?

zahra said...

salam.
ade yg sengaja cari pasal lagi,

check out:
http://saynotomlm.blogspot.com/

serabut aku tengok. kerana ac mizal ? sanggup buat mcm ni? kesian gambar2 org yg dipergunakan tuh.

Snowflake said...

Aidid, i have been reading about thiis Latuk AC Mizal's chronology in your blog and the part that i like most is "i fill frast'. Haha. Udidit Aidid. U really did it. Bravo bro.

ReentryCapsule said...

► Masak la AC lepas ni nak kena MENEGAKKAN KOTEY YANG BASAH.ChaiiiTTT...!!!!!

► Aku anti orang yg suka bodoh-bodohkan Melayu + Produk Tiruan Made In China.

Terima KaseeeYY......!!!!

AlpocodelaCruz said...

Surat Terbuka Untuk Abang A.C.

Dear abang,

Oh abang AC, saya sungguh bersimpati dengan nasib abang yang tak habis-habis difitnah oleh orang-orang dengki dan hasad dengan kejayaan abang. Pada pendapat saya, ini semua adalah kerana abang tersilap langkah membeli seketul kereta Bentley dan menayangkannya diserata tempat dan media serata Malaya.

Abang perlu ingat, orang-orang Melayu khususnya kaya dengan perasaan hasad dan dengki yang menggunung tinggi. Saya rasa masalah ini tidak akan timbul jika abang bersabar sedikit dan menunggu model keluaran Proton yang terbaru dan yang terkini dan terhangat iaitu Proton Inspira 1.8 ataupun nak up lagi versi 2.0 liter.

Disamping dapat menunjukkan sifat kepatriotikkan yang tinggi dengan percaya kepada produk-produk tempatan, abang juga dapat menjimatkan duit bukan sahaja seringgit tapi beratus ribu ringgit Malaysia dengan tidak membeli kereta Bentley. Dengan lebihan duit itu , abang boleh menyimpannya di ASB. Besar faedahnya.

Dikesempatan ini saya juga ingin memberikan sedikit nasihat buat abang. Saranan saya ialah supaya abang 'lay low for a while'. Biar semua keadaan reda seperti yang abang sedia maklum, di Malaysia ini isu-isu panas hanya akan bertahan seketika sahaja, dan apabila isu panas yang lagi terkini dan trendy muncul, isu abang ini pasti akan dilupakan. Melayukan mudah lupa. Abang dah lupa?

Saya cadangkan agar abang menyembunyikan diri didalam hutan. Didalam hutan abang boleh bersahabat dengan orang-orang asli. Disini abang boleh mula membuat pelan untuk kemunculan semula AC Mizal diarena perniagaan setelah isiu abang reda kelak. Disamping itu abang juga boleh mempelajari teknik-teknik kraftangan oleh masyrakat-masyarakat orang asli dihutan. Pada hemah saya yang mulia ini, hasil kraftangan orang asli memang tiada tolok bandingannya. Apakan tidak, dengan daun-daun pokok hutan sahaja mereka bisa menghasilkan gelang-gelang tangan yang bermutu tinggi. Tidak perlu bersusah payah mencari barang galian untuk menghasilkan gelang.

Setelah abang pandai membuat gelang-gelang dari dedaun nanti, mungkin abang boleh menjalankan kembali perniagaan gelang abang yang tergendala sebelumnya kerana ada pihak yang dengki dengan abang seperti pemilik blog ini. Oh...

Sekian sahaja catitan saya yang hina ini. Saya senantiasa menyokong abang dari jauh.

i heart you abang AC Mizal...

Hazrey said...

Bro, dalam Fiona, kaulah CD yang digantung sebagai loket, so nope, takde copyrightednya, please use for the good of orang Melayu and hopefully everyone learn from this episode. Eh episode ke? lols. Again, well done bro, aku dah jangka kau akan jawab.

My comment is, Harian Metro reporters should DO MORE readings.

You see, this blog is not commercial oriented dan bukan untuk dapatkan untung (samalah tu kan haha) so the reporters should see this - apa motif mamat aidid ni menulis panjang lebar other than sedarkan orang?

Mingguan Malaysia is more neutral on this today.

Seriously, masa aku tengok frontpage Metro, aku tak tahu apa value story tu untuk letak kat front page?? Sedarkan masyarakat? Which one? The truth or Ac Mizal? Entahlah tak paham aku.

But aidid, good job.

saifolazwan said...

huhuhuh...x pasal2 sampai 3 pagi aku layan blog nih..ada yg tau apa citer Uptrend skang nih,mana peginyer hek..?

Fadah said...

bosan dah dengar vciter AC nieeee...
pangkah MLM...

4_tune said...

kalo betul ko ade anugerah datuk tuh. tunjuk la pingat nye. takkan sultan Pahang bg ketas A4 je kot :D. buat malu sultan jek. ko tu yg sbnrnye menghina sultan... hangin jek pepagi ni. buat malu org melayu jek

4_tune said...

kpd author http://saynotomlm.blogspot.com/...

huhuhu, takutnye aku,

1) disable right click => huh secure gile, takutnye hehehe
2) IP ANDA DALAM REKOD KAMI => tekencing2 dlm suar aku sbb takut nk mampos

dotblogspotdotkom said...

semalam.... aku baru terserempak dengan Datin kat kenduri kawen..... ( ye ke ABC nih dapat gelaran Datuk??... ..emm menipu pun dapat gelaran juga.... )

aku ingat dia nak buka booth gelang laki dia kat majlis kenduri kawen tu... huhuhuhu....

aku rasa kalu dia buka booth kat situ..... dgn dia kene bungkus.....

memula menipu orang melayu.... lepas tu menghina institusi istana pulak.... mohon org2 kat istana pahang tu.. selidik la sikit budak ABC nih.... jangan nanti orang kata.... gelaran dari sultan pahang tidak berharga..... lagi malu.....

dan plak nye orang melayu nih yg dah kene tipu tu... cuba2 la sedar sikit..... rata2 yg dapat bonus tu seme nye artis.... tak boleh pikio ke?...

ntah le... kadang2 mende yg semudah ini pun tak boleh pikio..

pikio logik nye .... asal nama nye MLM konsep nye ialah... U4D... Upline Duduk Diam Dapat Duit....

ntah le... apa bahasa lagi yg boleh membuatkan org melayu nih paham.....



Upline duduk diam

4_tune said...

gmbr dlm metro tu, nape x kipas2 duit sambil tunjuk sign bagus?? hehehehe.

err... lg satu, asal die pon x pakai gelang yg die jual tu eh? kalo pakai sinsing la lengan baju tuh kasi promote skit hehehe

JustAsk said...

aku suka!! aku suka sgt baca open letter dr AlpocodelaCruz utk AC!!! pos woi kat rumah AC...nak aku sponsor stem singgit pon xpe..nak gne pos laju pon aku rela sponsor sampul...wakakaka

anies said...

boleh tak surat penganugerahan title DATUK tu d publish kn kpd public?

lyza said...

salam bro..
eh eh tulis english la bro..selema(salima) tak paham la bro..sb english selema lagi hebat... hahaha..
bro..if IQ dorang ni tahap cikai..dorang paham ke ayat2 cinta..eh eh..ayat english ko ni...aku rasa dorang(kuncu2 AC)tk paham kut..tu sb dorang ni still tak paham apa yang ko cuba sampaikan..

k0m4nd3r said...

Aku xnk komen pasal AACK. Aku jumpa blog nih pasal aku carik pasal Mumbra! thundercat! wooo!!

CIVIC said...

Sapa nak beli insurance dan buat investment mai contact aku,dah tentu bukan mlm....

Wangi74 said...

U go bro!

dewi_sue said...

adosss...
baca hmetro pasal AC bidas balik org yag dok kutuk dia...
yg paling kelakar, dia kata..jual gelang di London. orang perseorangan...

pastu, yang dalam web acmizal.com dia tuh..apa cita...TAKDE CAKAP PUN ORANG PERSEORANGAN...
MEH, AKU PASTE...


GELANG AC DI MARKS & SPENCER LONDON

KUALA LUMPUR – AC Konsortium Sdn Bhd, (AC Konsortium) yang terkenal dengan gelang tangan dan rantai leher bermagnet berjenama AC bakal memasarkan produk keluarannya di gedung terkemuka , Marks & Spencer di London menjelang pertengahan tahun ini. (Akhbar KOSMO 3.3.2010)

APA KEBENDE NI YEOP?????!!!

siti said...

pasni boleh la peniaga2 kicap, belacan,budu, and ape2 jela mark up price gile2!
contohnya>>>>
AB KONPIUS pengeluar budu terkini mengandungi anak ikan bilis yang tiada timbang taranya mengandungi medan elektromagnet atau FIR di tulang2nya,dipercayai mempunyai 1001 khasiat kesihatan.Jurucakap AB KONPIUS,En SAA KHAI YALLL berkata,kebiasaannya harga pasaran sebotol budu di pasaran sekarang dalam RM 3 sebotol,tetapi bagi syarikat kami,sebotol budu tidak kira apa jua code,kami tetapkan RM10,000 sebotol.ini merangkumi segala kos,termasuk bonus kepada AH CHAI,SELEMAH,ROSMAH MANSURI dan beribu yang lain selaku pengangkut anak-anak ikan bilis magic dari laut dalam kepada beribu penggemar budu yang lain di seluruh Malaysia amnya dan dunia.Juga kos pelekat magic buatan Jerman,kos kapal korek bagi mengorek anak2 ikan bilis,kos api air,kos...kosmo agar produk ni dipublishkan,dan pelbagai lagi yang tak dapat saya huraikan kerana apa yg patut pelanggan tahu,setelah ditolak segala kos..syarikat hanya dapat membeli sekeping BENTLEY sahaja....maka nilaikan sendiri...jadi kami harap jgnlah ada yg mendengki kami selepas ini kerana meletakkan harga yg tinggi kerana kami BUKAN NAK TAMAK...hanya ingin bantu bumiputera khasnya..

dan begitulah secara ringkasnya.....REPORTER MODEN

Mengarot said...

biasak rr ..dulu abu jahal ngamuk pon pasal berhala dia x laku hahaha........

Adii NakHeran said...

HEHEHE,,,
what can i say,,,
GRATZ!!
u do it very well Aidid,,,
may allah bless u,,
banyak info yang aku dapat hasil dari pembongkaran ni,,

BBStar Auto said...

Wat Petisyen, cthnye : 'KAMI SOKONG AIDID MU'ADDIB' ke ape2 la tajuk yg power..hehehe aku ni x reti sangat nak berpikir ayat2 yg sedap.

http://www.petisyen.com/

Mariuca said...

Hi Aidid, I just had to come back and comment LOL... I think AC's main issue here is his lack of understanding of the English language. Deciphering what you've written so far as a threat is definitely far from the truth, almost laughable!

I am also not satisfied with his explanation regarding the testimonial issue. As the main man behind the so-called company he's running, it is his ultimate responsibility to ensure all info provided is correct. How can lepas tangan cakap saya tak tulis testimoni so saya tak tahu jika diambil dari laman web lain?? That is so irresponsible! Plus, whoever wrote that so-called testimonial should be fired, plagiarism at its height! And as a freelance copywriter, I do take offense in his response. You cannot simply copy and paste, change a few words and then call it yours... very unbecoming of AC...

Looking forward to your update on this very hot, very annoying issue.. :D

Mariuca said...

PS. Don't even get me started on the Dato' issue! Grrrr.... ;)

manja said...

tak suka laki pakai gelang tangan atau rantai tangan atau rantai leher.... bak kata cam terikut ikut cara yahudi.... maafkan saya....

MohdHakim said...

haha.. gelak je la komisen 500.. :D.. beban orang bli.. jadah ape ni. ni bukan perniagaan.. ni dlm riba dah..

blitz said...

dewi_sue: kalau ada yg scan version lagi terbaik..

menara said...

Saya sibuk, mampukah saya hafaz Al-Quran?

hayat said...

bingai99

* Send PM
* Add Friend

bingai99

UID
1037811
Posts
1065
Digest
0
Credits
1287
Credits
1287
Cornflake

From
atas bumbung
Reg. Time
29-6-2005

Yahoo!Personal Space Profiles

Revolutioner

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

441#
Posts:1065 Credits:1287 15-11-2010 13:44 | View this author's posts
- adakah AC KONSORTIUM SDN BHD (829803-X) wujud?
- adakah AC MIZAL KONSORTIUM SDN BHD (829803-X) wujud?
- adakah AC KONSORTIUM SDN BHD (829803-X) sebuah syarikat yang diperbadankan di bawah SSM?

SATU LAGI REKAAN YANG MENGELIRUKAN.

AC KONSORTIUM SDN BHD (829803-X) @ AC MIZAL KONSORTIUM SDN BHD (829803-X) tidak wujud sebagai sebuah syarikat yang diperbadankan di bawah SSM... no syarikat 829803-X adalah syarikat yang didaftarkan di bawah nama DNF PICTURES SDN. BHD. AC KONSORTIUM SDN BHD merupakan hanya satu branding (penjenamaan) sahaja. satu lagi maklumat yang mengelirukan kita semua. siapa sangka AC KONSORTIUM SDN BHD hanyalah rekaan


(tolong varifykan maklumat ni btol@ salah)

wanzu said...

saudara adib,

mintak tlg check bio aura termasuk corset premium beautiful skali blh? sbb harganya mahal sgt dlm sekitar RM2000 - RM2500. adakah ia mengamalkan MLM jugak? mmg bnde itu bgs, tp bg sesetgh yg x mampu, sanggup buat loan bank sbb nak beli. mohon jasa saudara adib siasat bley? =)

gadis kepastian said...

bongkarkan segala y tersirat..bukakan mata owg melayu skunk y msh gelap dtutup nafsu....

kLaKuWaHaRa said...

Ac MizaL Penjual gelang Sambut Hari Raya Aidil Adha Di Penjara

http://klakuwahara.blogspot.com/2010/11/ac-mizal-penjual-gelang-sambut-hari.html

Chaos said...

bro..aku xtau ko dah tau ke x pasal dorg buat blog ni
http://saynotomlm.blogspot.com/
sian la aku tgk dorg ni..dah xde modal agaknye..sume dh panas bontot

Laila said...

I is very entertaining reading your blogs & i has no one to blaime but you. You needs to updated more, like 100 a day.

ACK is totally pwned!

JustAsk said...

http://obefiend.blogspot.com/

take time tuk paham kata² sindiran halus n berbunga² kat blog ni...yelah, parody version katakan...last² paham gak...best gak blog ni...huhuhu..ape pon,blog aidid ttp no1...mcm aziz satar ckp dlm cite seniman bujang lapok..."walaupun rupamu tidak ku kenal, tetapi lubang hidungmu tetap menjadi pujaan hatiku!!"

emmah said...

MELAYU BUNUH MELAYU kerja gila..
somebody got to report to PENGGUNA ke POLIS ke..
pakat la ngan Aidi mintak information yang cukup2..takkan dari ramai2 kat sini takde yang dah TERjoin grup gelang murah jual MAHAL ni??

Suhairi bin Abdullah said...

Orang melayu join MLM ni sbb tak kisah nak keluar modal RM1000, sbb dijanjikan untung lebih dr modal yg dkluarkan. Ini pemikir org melayu yg sukar dikikis. Masa join x terfikir pulak lebih setahun masih x dpt ape, mcm tunggu buah yg x gugur.

Faktor KEUNTUNGAN DR DOWNLINE yg buat melayu lupa diri, tak kisah macam mana downline tu dapat duit dr mana. Bila dah tersedar, hakikatnya nak dpt sorang downline pun susah sebab memikirkan diri dah kena tipu, sanggup ke tipu kawan2 @ sedara mara semata2 nak dapat modal balik yg x seberapa berbanding dgn nilai diri kita dimata kawan2, adik beradik dan sedara mara.

Chaos said...

http://202.71.110.81/portal/forums/showthread.php?t=128213&page=2

Khairul Nisha said...

Tu laa ac..terlampau nak kejar keuntungan Hingga lupa akn akibatnya..kan dah tercalar nam a Dan hang dah meconteng a rang ke muka USAHAWAN mcm aku nie..hang tgok mcm aku nie,bukak kilang buat sabun Dan atas dasar nak tlg org melayu..aku tolak seketul sabun baru 2 ringgit ,3 ringgit je..wlupun lambat utk kaya aku puas dpt mbantu melayu kita..

Tinker-Tanker said...

terima kasih buat mr./(klu aku queen of England mgkn nak bagi gelaran "sir") aidid kerana:

1) i am old-fashioned kinda person yg mmg slalu skeptikal dgn hal2 'easy biz' yg melambak2 skrg neh.

2) wlu skeptikal, 4 thn lepas pernah terjebak dlm pelaburan HARAM ABfu*k atas pujukan sepupu yang lumpuh dari pinggang ke kaki.(kesian factor-naseb x rugi smpat balik modal tapi dah termakan duit haram)but my 'underline' - mader, fader, sister sume x sempat rasa duet HARAM.

3) at first, i rase marah kat pihak berkuasa sbb kacau rezeki kami and kami masih di canang yang program tu x salah yang salah kerajaan malaysia.

4) now, after 4 years..only NOW sy betul2 yakin dan faham ape yg terjadi dulu benar2 SALAH dan HARAM di sisi agama mahupun undang2 negara dan tersgt zalim.

5) Skrg setelah berkahwin, suami pula tgh kemaruk nak jadi jutawan muda. die pula yg tgh survey2 all these easy biz untuk joinT. I yg nampak like a bad wife before this sbb selalu membebel kat dia supaya jgn mudah percaya and joinT those big liars. sampi die slalu kecik ati dgn i.

6) Anyway, mungkin Allah nak selamatkan kami, bila sy terserempak dengan this blog recently. this blog helped me a lot dlm proses pemujukan saya terhadap suami saya supaya menjauhi these 'too good to be true business'. To Aidid Muaddib, whoever you might be may Allah bless you always. X tau nak balas macamana, hanya doa.

7) semoga kami dijauhkan daripada memakan duit sumber yang haram dan melanggar undang2 negara..amiinn...

In debt to this blog,
InLoveLecturer

nama aku din said...

tahniah bro!!!!! bongkar banyak lagi mlm haram jadah di MALAYSIA, say fuck to mlm!!!!

boyarque said...

I have always hated these money sucking, malay scamming MLMs. Yg sedihnya, ramai anak bangsa yang masih tak sedar diri. Bila kita tak join dia, dikatanya kita ni tak nak tolong bangsa...balik2 modal bangsa, waddahel??

So bro Adib, you go bro, saya support dari sini dgn doa2...

ezan said...

salam, terima kasih atas segala kupasan dan ilmu yang diberi. saya sangat berpuas hati dan terungkai apa yang terbuku selama ini mengenai mlm dan tipu muslihatnya. tq.

ezan said...

salam saya nak bertanya adakah vemmabuilder juga dlm sistem mlm? terlalu bnyk email yg sy dpt dari mereka. terima kasih.

paer_roslan said...

MLM = MENIPU LAGI MENIPU..
hahaahaha..
aku pon dlu masok gak mlm ni..
tapi haram xcari orang..
sebab aku masok pon nk beli produk kesihatan.. klu beli saje mahal.. jadi ahli murah..
so jadi jela ahli..
jangan marah aku lak tau.. aku mangsa keadaan..huhuuh

Aidid Mu'addib said...

Ezan... Vemma jual jus manggis useless pakai skim piramid... itu sebab byk sgt penyangak melalui spam email. Really aggressive head-hunting.
Nanti aku huraikan... tak sempat buat lagi nak buat artikel kat sini.

anah nik mahmood said...

I LOve Aidid. auwww!!

Khairul Nisha said...

btui tu aidid..vemma mmg btul2 penyangak.slalu je menyelinap msuk kat spam sy..sy pun bkak kilang kosmetik & jual produk jgk tp xdela smpai nak mengganggu kententeraman kekawan yg lain.klu ye pun nak meniaga di dlm internet,agak2la beb..kita kena blajaq cara menghormati kekwn kita..meniaga2 jgk tp kenalah letak prinsip berKAWAN dulu.jgn nak membabi buta je.apa2pun hidup AIDID!!

roslan said...

Syabas Aidid.. Kalaulah blog ni ade 13tahun dulu, xlah aku melepek mcm skrg agaknya.. (Hmm.. ayat 'kalau' ni bkn blh pakai sangat.. Kapal selam pun boleh terbang.)

STRIDER said...

this is like reader digest, very good for open our minded. good thoughts :)

Dayang said...

Salam,
syabas ye! harap ada lg artikel yg lain yg lebih mencabar mcm vemma,forever living,herbalife,hai0 huhuhu byk le kompeni kat mesia ni kaki tipu aduhhh.May Allah swt bless you! amin

Badut Rakyat said...

apa yang ada percaya cakap aidid tu?inilah melayu...semua nak hancurkan melayu..adakah anda pergi ke kedai Datuk AC MIZAL ??? adakah anda dah test barang tu ??? kalau tiada jangan cerita barang tu ok.mangkuk ayun mcm aidid ni jealous sebab perniagaan Datuk AC Mizal berjaya.hahahaha..sepatutnya kita kena tolong melayu,bukan kondem melayu.

matsom said...

pehh... sah ni betul-betul punya badut,
* ni cerita dah masuk muzium dah bang! ACK & datuk(?) ACMang dah melingkup dah
* Melayu kondem Melayu yang menipu Melayu-Melayu bangang -tak tolong Melayu lagike?
* nak test wat mende barang bodoh cenggitu? ko tolong nak keluo duit RM1,000.00 beli sebijik kasi aku test ke?

Aidid Mu'addib said...

Memang BADUT seeehhhh!
Kehkehkeh.... Bzns AC Mangkok-Hayon si penyamun dah lingkup dah wei.... tertinggal bas teruk gilabab dah ko neh....

Anyway... dah tahu sepatutnya tolong Melayu, pehal tak tolong org Melayu humban AC Mang masuk longkang taik dol? AC Mang tu Melayu ka? Anak yahudi dey... jgn lupa tu. Mangsa2 yg kena kencing beribu2 org bersepah2 di luar sana tu... HA! ITULAH ORG MELAYU!

Fucking asshole punya budak... dungu nak mampos.

sensible said...

damn,Badut Rakyat you not know that even AC Mizal admitted that ACK is defunct!

shame on You..