And so it is...

Thursday, November 4, 2010

Gelang AC Mizal - Penipuan Testimonial Yang Amatur Sungguh!


Komen Aidid Mu'addib di Say No To MLM di facebook, 22 Okt 2010 - Point of view: Kalau anda sungguh2 nak kaya dengan kaedah MLM-skim piramid, anda perlulah jadi seseorang yg bercita2 tinggi, cekal dan sgt menghargai kemewahan. Macam perlukan oxygen gitu... dan tak kesah ambik O2 org lain. Lepas tu mesti senang kena ayat oleh upline, dan pandai pulak tipu diri sendiri, kasi ada "feelgood factor" dalam hati tu.... supaya, lepas tu boleh senang ayat kpd prospek tanpa ada rasa guilty. Takde rasa mengencing org. Bak kata org unstobebal... "I'm bebal, I'm impossible. My skin is thick, like a pig... u dig?" Sekian, mekasih!
  
Jika anda pergi ke group AC Mizal di facebook, dan lihat di bahagian "NOTES" anda akan jumpa satu entry tentang testimonial daripada pengguna-pengguna di England gitu. GAH SUNGGUH! Punya la proud AC cakap dia dah bukak branch kat London... Yabedabedoo!
http://www.facebook.com/note.php?note_id=345491817385



Seperti yang saya pernah bincangkan di group Say No To MLM di facebook, http://www.facebook.com/pages/Say-No-To-MLM/154618694571313?v=wall. Kalau la ada promoter MLM keluar statement cakap tentang "TESTIMONI"... maknanya produk tu memang hampir pasti cikai - sebab ianya menandakan tiada kajian saintifik yang dilakukan mengenai produk tu. Testimoni maksudnya ada sorang mamat atau minah cakap... bla bla bla da la bla. Dan mungkin ada 7 atau 8 orang mala'un yg puji product tu... pi mai pi mai tang tu jugak puji-pujiannya. Kalau nak upah sapa-sapa pun boleh - posing gambar dengan thumbs-up! Sebaliknya, kalau produk kesihatan, mesti ada "double-blind study", atau kaedah2 statistik lain seperti "longitudinal study" atau "case-control study", yang dilakukan berkenaan produk tersebut yang melibatkan (mungkin) 10,000 - 50,000 sampel manusia selama (mungkin) 2 tahun di pusat perubatan atau hospital sekian-sekian.

Berbalik kepada testimonial pelanggan AC Konsortium di atas, usahkan ada testimoni yang benar-benar wujud... testimoni daripada omputeh yang dibentangkan oleh ACK ni pun rupanya borak sahaja. Kelentong bulat-bulat di siang hari. Eh, En. Mizal, sapa you punya marketing officer tu ha? Humbankan aje mamat atau minahnya dalam longkang kat belakang ofis tu!




Saya ulangi... Sapa yang buat marketing untuk ACK memang mangkok terhayon-hayon, tergantung kat dahan pokok manggis. Humban dalam lubang jamban pun OK jugak tu. Dia ingat testimoni yang dia bentangkan untuk tarik pelanggan ni (orang-orang Melayu aje la pulak) takde orang boleh scrutinise/selidik ke? Apa ni Mizal? You cakap blog saya ni blog fitnah. Tapi sampai sekarang tak beritahu pun... mana fitnahnya bang? Ni ha, saya kasi satu lagi penipuan syarikat gelang magik you ni. Macamana la ko hidup makan duit haram penipuan sebegini? Dan kuncu-kuncu ACK yang baca benda ni... korang bagi anak-bini makan duit rezeki sebegini jugak ke? Nak ikut cara hidup boss korang tu jugak? Korang semua dah book siap-siap jadi room-mate dia kat sana nanti ke apa?

Saya tahu nota di group ACK di facebook kat atas boleh dibuang any time, jadi saya dah screen-capture siap-siap. Cuma, anda lihat yang kat bawah ni pulak. Seorang hamba Allah kasi saya info ni (macam banyak info-info lain yang saya dapat sebelum ini jugak - saya bukan tahu semua benda pun. Saya sentiasa memerlukan orang lain yang prihatin tentang isu masyarakat sebegini). Anda boleh cari website syarikat omputeh ni kat internet, yang juga memasarkan produk cikai magnetik - termasuklah bracelet, anklet dan rantai leher. MAGJEWL namanya.

Jadi, tuan-puan sekalian... ini testimoni sapa sebenarnya ni? AC Mizal Konsortium ciplak almost word-for-word testimoni daripada website orang lain, lepas tu letak gambar omputeh ntah sapa-sapa kat group ACK dia tu. Haiya! Malu meehhh! Amaturnya company ni. Tak kan tak boleh nak karang sendiri testimoni yang merapu? Namanya pun "testimonial merapu".... suka hati la kalau nak karang apa sekali pun. Ini tidak... itu pun nak plagiarize/ciplak daripada website orang lain... hampir setiap patah perkataan pulak tu. Tak de orang pandai cakap/tulis omputeh kat dalam ACK ke En. Mizal bang! Nape tak cakep aje kat saya? Panggil aje la anak Mu'addib. Kasi saya gaji ribu-ribu, meh saya karang testimoni merapu kat website ACK tu... ceeeittt! 

F**king stupid assholes these people are... each and everyone of you shites at ACK. Makes me boil inside. Bloody freaking swindlers and liars, stealing money from my fellow Malays to enrich themselves in the process. Millions of ringgit gone from Malay people to their own pockets. And you're actually selling this useless magnetic bracelets to orang Melayu by using your status as an artist and as someone well-known... ain't it AC? You got your Dato' status by doing this kind of crap ha? What the f**k, man? Bloody selfish prick! What kind of a person is this guy.... really? He's a f**king retard! That's what he really is! 

I'm too angry to be civil... so pardon my French. Ah! Who cares, man?



133 comments:

safiyyashaidin said...

Masya Allah abg aidid..malunya..!!!!dah terkantoi mereka di situ..lps ni ac n the gang confirm nk upah lawyer ribu2 kata blog ni fitnah dia n nk saman malu..deyy~~ jgn main2 dgn anak mu'addib..tahniah abg aidid sbb berjaya kupas penipuan amatur ni..adehh~~ kalo jd malaun tu la haii..malunya..kopipes je..!!u jerky~

Ihsan said...

Salam buat Saudara Aidid Mua'ddid...
Saya amat menyokong usaha murni saudara untuk menentang segala bentuk perniagaan berasaskan MLM.. Tahniah diatas usaha murni saudara... cuma satu perkara yang saya rasa nak beri teguran.. itupun kalau saudara mahu menerimanya.. iaitu kalau boleh elakkan mengguna perkataan yang kasar atau kurang sopan didalam komen saudara... rugilah saudara dalam beramal kiranya ianya juga terselit perkara dosa... biarlah teguran dibuat secara berhemah... manusia yang buat kesilapan amat benci dengan teguran berunsur caci maki... mereka tidak mungkin menerima teguran saudara apatah lagi untuk bersetuju dengan seruan saudara semata-mata kerana merasa marah dengan kata-kata saudara walaupun ianya suatu kebenaran... Biarlah teguran yang lembut penuh makna dari teguran yang menyakitkan hati... Insya-Allah manusia akan lebih mudah menerima... paling penting jadikan usaha saudara ini satu jihad yang bersih dan murni... janagan cepat melatah apabila diserang balas oleh mereka lantas saudara juga terikut2 dengan cara mereka yg kepanasan... ingatlah hidayah itu dari Allah.. Rasulullah juga pernah ditegur Allah diatas rasa kecewa beliau dalam berdakwah... tugas kita hanyalah menyampaikan dakwah atau nasihat.. allah jualah yang menggerakkan hati2 hamba yang mahu diberinya kefahaman.. wallahu a'lam..

Zol Hasni..

snz said...
This comment has been removed by the author.
Aidid Mu'addib said...

Oh man! How many people has told me the same thing before, Zol Hasni... I'm just too angry at times, and I'm about to explode any day now. But, I'm listening to you, man!

I'm the kind that say out things as they came out of my mind.... I say as I see it... and most times, I can't help myself.

It's almost a year that I've tried to tell org Melayu, mostly in FB (sapa2 yg nak dengar la), what I know about MLM & pyramid-schemes... and in the beginning, I was civil... but MLM people mostly laughed and ignored me... it was infuriating.

I guess this is what I do best... I create controversies. Without my foul mouth, nothing seemed to move. Well, I think I'm moving now... beb!

Lina said...

Ada lagi testimoni yang di ceduk @ copy paste..

Testimoni dari website http://www.gelangacmizal.com/testimoni.php

Testimoni ke 2 dari website diatas, di ambil dari testimoni produk Magna Health (F Batkin, Stoke on trent)
sumber : http://www.magna-health.com/products.asp?category=Testimonials


Testimoni ke 3 dari website di atas, dari testimoni produk Bioflow Mangnet dari Ecoflow
sumber : http://www.amazinghealth.co.uk/Testimonials%20for%20bioflow%20magnets.htm

perenggan / testimoni ke 9 dari E.D

Aidid Mu'addib said...

Oh! My goodness Lina... This is crazy!
It has always been a scam all the way! And millions worth of useless bracelets has been sold to Malay consumers....

I'm always too bz to do everything... so, please anyone out there, do something about this. Please report to KPDNKK and let the authority do something worthwhile... worthwhile I mean, put that freak IN JAIL!

Hanafi said...

mmmmm..... screen capture je testi2 tu... pastu simpan buat bahan bukti... takut2 kalau die buang dari web die...
aku dari dulu lagi x paham apsal Melayu suke sgt buat MLM & kene tipu... bodoh sgt ke bangsa Melayu ni??? blaja da tgi... siap ade universiti utk org Melayu lagi... tapi still bangang x nak berubah...
mmg menyedihkan.... dah la bodoh, malas lak tu... asik mengaharap bantuan je la... masalah2 org Melayu = MLM, rempit, dadah, bohsia, buang anak, jadi ali baba, bangang/bodoh & malas....

chai n tea said...

sbbnya..

most melayu suka kaya cepat tapi x nak berusaha..
kalu just dok goyang kaki tp duit dalam bank berkepuk laaagi depa suka

usof8778 said...

kebabommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!
wakakakak! firaun jadian dh kantoi!
good job my friend...

damn! u good too!
keh3

Wan Firdaus™ said...

Terbaiiiik!

Obefiend Weiland said...

HOLY SHIT

dude.. i already written this for my blog entry but u beat me to it

i didn't publish it because for fear of legal trouble with his dato friends. I even consulted with 2 friends and decided to not post it until i'm sure its safe

just to add.. you missed one

http://www.magna-health.com/products.asp?category=Testimonials

compare it with this

http://www.gelangacmizal.com/testimoni.php

find anything simmilar

by the way. I am still mad you published this before I did

DAMN!

LOL

anyway you are the best and i enjoy this blog

Obefiend Weiland said...
This comment has been removed by the author.
PapaseedTorres said...

Like!

Nice job bro.. People should be made aware to slick businesses like this.. Using status to cheat others.. Sadly this is not new in M'sia.. This has been going on since ages and nobody in our crappy/shitty government bothers to do anything about it.. Yang jadi mangsa penipuan licik begini selalunya adalah atuk2 & nenek2 di kampung2.. Kesian..

Fez said...

The spice must flow! Long live the fighter!

Aidid Mu'addib said...

Oh man! Fez... you're the 1st person who gets it!!!
No one seemed to know anything about any of it.... hahahaha!
Long live the Fedaykin!

Haniff Ali said...

AC DIMANA? AC DI PUNGKOK HANG. lol

good job there aidid. thumbs up

Muhammad Safwan said...

Terbaik!!!

nn said...

bongok betul lah tauke gelang ni. -_-

Amir said...
This comment has been removed by the author.
Amir said...

haha . nama pun berniaga . tukang yang beli kene ler soal selidik dulu ape yang nak dibeli . tak boleh salahkan orang yang menjual jugak . sebab yang beli siapa ? orang melayu jugak , so kene lah jadi pengguna bijak . chahahah . just my 1 cent opinion dude ;)

maya said...

nothing to say..just feel sorry for him..
salah langkah...

pingu said...

tu lahhhh bongok bahlul tul orang yg jual ni. x rasa makan duit haram ke? aku menyampah btul dgn orang yg duk buat MLM ni! no wonder la negara malaysia ni x maju2. buat bisnes cara haram macam nih. paling aku meluat, budak university yg bangang sangat duk buat MLM. tiap2 sem ada je mangkuk jamban yg datang nk promote kat aku MLM nih. pastu korang duk sangkut balaj. sebuk sgt kejar duit haram. daripada aku matrik kat PJ lagi, skarang aku dah nk masuk 4th year, x abes2 isu budak U buat MLM. xdak otak ka? haish marah dgn orang camni. cari duit x fikir halal haram! :(

z|lh@n said...

HAHAHA.. KANTOI JUA AKHIRNYA.. AKU DARI AWAL LAGI MCM X YAKIN JA DGN PRODUK TU..

ejdeejasmi said...

nnti dia mesti kata FB tu bukan FB dia..dasar artis suka berdalih..

neorackle said...

kah..kah..kah..kah..kah..kah..kah..


Got pwned mang! Melodi sila terjah!!!

zzaaass~~

l0veyd0veyd00 said...

Bagus...takyah dengar komen ala2 ustard dengan ustardzah yang xhabis2 suh tegur dengan cara berhemah ala2 fazilah kamsah. BUKAN SEMUA ORANG LEH DIBERI TEGURAN BAIK2. Kdang kita kena maki kepala otak dia 40-50 das baru dia belajar. Lagi satu, dah nama pun marah, mesti la nak makin hamun! Bodoh punya mangkaq!

Kalau dah nama MLM tu, memang takleh pakai la...yang atas je yg kaya...bawah2 mcm cacai. Bodoh lah sape yg join MLM. Mmang dasar pemalas buat keje. Tau amik duit orang, tipu orang. Duit haram. Mintak eksiden je kete mewah yang dia beli tu.

Kasar ayat aku? Eh ske ati aku la..komen aku...wkwkwkw

fr33w4r3 said...

hahaha tula org melayu bongok taw nk kaya cepat je..nk buat biz pakai main terjah..cari la info dulu buat kajian nanti dah kena baru nk memekak..hm lagipun APA KEJADAHNYA MLM NIH? kahkahkahkah biz kepala hotak korang lah MLM 99.9% BUKAN BIZ so jgn ckp buat biz la geli aku dgr

uncle^dean said...

pokcik mmg anti mlm atau sebarang penipuan..syabas.

bila lagi depa nak terjah ni..hehehe... :))

lufkin said...

RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT RT!

MUST RT!!!

ahin2960 said...

WTH ini MLM. Aku rasa mlm x layak dipanggil bisnes. Skim yang scam. Wtf....

Blitzenius said...

komen si Fez tu kalau ada button 'Like' dah lama saya klik. haha

Shai Hulud!!

asbesstos said...

deym.. haha.. thanks for the info...

Cik Agogo said...

ah, banyak jugak MLM masuk dalam campus.

malu sial nak ngaku membe. sanggup jual laptop mak ayah bagi untuk kegunaan study semata2 untuk duit lebih. KONON ARRR...

kelas ponteng, esemen/test/quiz ke laut. bz promote MLM 24 jam. lepas tu tetibe kuar result konon gempak.

sudahnya? kene buang belajar pasal kantoi ubah pointer. mcm sial je

JEJEH said...

terbaikkk

crazyboyz_2u89 said...

tapi yg pasal gelang tu , membe aku ada gak jual .. die bagi ak satu sbb hadiah ari jadi aku.. die kate gelang yg die jual tu same ngan gelang AC jual..cume AC die cop lambang die je..aku nak caye pon susah...selang beberape hari , aku lepak ngan membe aku lg sorang ni..aku tgk die pon pakai gelang same cam aku..tp mase tu aku lupe pakai..aku tanyer die beli katne,die kate tu gelang Dymium..aku tgk siap ade cop lg..aku teliti gelang tu betol2 ,mmg sah same cam aku...berat pon same...aku pun x tau nak percaye ke x...

aidareza said...

Aidid, I am glad you have exposed this issue. Keep it up.

Nana said...

hoh??terkejut...ish..ish..

plankton said...

he3...mmg kantoi tros..hihik

intanurulfateha said...

buat malu jer =.="

cik panadol said...

tak sangkanya....boncet pewot la dia makan duit hasil penipuan mcm tu....

Nia said...

perghh!! seriously!! OMG!

aReaL said...

Tahniah Bro.. Mintak Izin Share Ye...

Bella Enveeus said...

none of this MLM is trustworthy to me. banyak swindle sana sini. plus imagine the time and energy a person have to put in for it to actually be successful. tak berbaloi. unless you're the pengasas of the business tu lain la.

sad.. they should pay me to write the testimonial la. i think i can write an essay for them, untuk bagi nampak lagi real. HAHA.. copy paste ni, ish ish, maluing la.. :D

$RauLZaiDi$ said...

dah ada tv show, dah berlakon, pun masih x cukup dengan kebendaan....

Mama Zharfan said...

me dtg baca entry ni lps dapat link dari blog Eyriqazz..
sungguh jelas penipuan nya ni..
me nak letak kat blog me link to ur entry yer..
agar tak ramai lg yg akan tertipu

Misz Sephia said...

search ttg benefit magnetic therapy kat sini lps baca entry kamu sebelum ni. ia adalah SCAM
Boleh baca di sini..
http://www.sillybeliefs.com/magnets.html#heading-1k

honey amour said...

i'm shocked !!! my brother really want me to join this...thank God i didnt do it !!!

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Salam tuan rumah. I ada jugak buat bisnes ala2 MLM kat blog I tu...tapi apa nak susah, sebab register pun FREE.. Takde unsur2 paksaan di situ. I rasa, tak semuanya teruk, mcm produk2 yg I jual ni, at least memberi satu sumber pendapatan pd surirumah mcm kami yg memang tak keluar rumah sebab semuanya jual secara on line. Kurang2 dpt untung runcit pun dah ok...

Tentang topik di atas, Moga AC lebih berhati-hati di lain kali..

nolyumar said...

apa pny bangang daaaa. klu mcm 2 x yah la buat hospital besaq2 kalau dah semua penyakit boleh rawat dengan pakai gelang. pakat2 semua pakai gelang cabuk 2.



http://inilablogaku.blogspot.com

.s.o.f.i.a. said...

good job bro!!!

Nabiel said...

kantoiii~hehehe
gud job bro..
nway kan, klu dorang jual gelang nie dn kata gelang nie blh ilangkan penyakit or dpt kurgkn..(wutever la)..bkn ke dh tmsuk dlm syirik?kan?
sebab percaya pda gelang tuh~
bkn pada Nya~ehmmmm

Afendi Othman said...

huhu..terang2 je kantoi..tak guna betulll..

MuJE said...

oh yeah! ini artikel wajib RT!

E-jam said...

Nape x forwardkan notes AC Mizal 2 pada syarikat MAGJEWL. bgtau diaorg makhluk ni dah copy paste diaorg punya testimonial. untung2 syarikat tu hantar surat saman pada ACK.baru semua org yang tengin2 buka mata.hehe

alin29 said...

gila betol la...terang2 nk menipu.. duduk goyang kaki duit masyukk...ingat budak2 tadika ke nk tipu!

Diarihatiku1976 said...

salah pembeli gak... nama pun berniaga.. setakat gelang tu... berlambak kat GM plaza chowkit.. satu RM 6.00 je.. kena beli 6 pcs... wakakak... apalah... now sekarang loket rantai plak.. yg hitam kena rendam dalam air atau pakai tu.. pun satu hal gak.. beli mahal-mahal.. apa ler... pastu nak salahkan penjual... yg pembeli bodoh beli tak usul periksa nape>>>

.pelangi. said...

thumbs up bro..
gud job..
smue nie ats kte..
tp pk sblm bwat pape kputusn..
tpuk dada tnye minda..

Peri PiA said...

kalau nak berjaya dlm bisnes kena menipu baru cpt kaya ke?haishhh :|

Kak Rose said...
This comment has been removed by the author.
livelifethefullest said...

nice one bro...
bersyukur sbb ada artikel mcm ni...
selama ni tertunggu2 juga ada org tak yg akan 'bagi' sebijik pasal ACK ni..bukan apa..curios jugak dgn cara ACK ni..

Cik Efa said...

dari dulu memang xcaye dgn gelang ac ni...merepek jek..pakai gelang leh sihat...sbnrnye perniagaan tu lebih kepada nak kaya jek..gelang tu just nak kabur mata pihak laen...sorry la me memang tak berminat langsung dgn MLM, baik aku jual shawl, lagi best bisnes tu...

eh...betul ke ac dah dpt title dato? tgk kt fb die dah tulis dato but then xdgr or xkua kat paper pong pasal upacara dato tu...

dulu penah dgr kate name die xde dlm list..confius2...

Aseng said...

hadoila..mcm mne melayu naka maju gini..asyik2 menipu..asyik menipu..biarlh kaye sket2 pon..yg penting tak menipu..mintak2 jauh dari ksesatan mcm ne..thnks for the info..

remain unspoken said...

memalu kan,nak kencing org malaysia tak beragak

med said...

Terbaek dr ladang

Farzhan Faudzi said...

dunia oh dunia

Black Garlic said...

aku sokong bro...mksh ats pendedahan ko..
terbaekkk la..

Admin Blogger Crew said...

Nahai!!! WTF! Huh... ada pulak orang ini macam oh?
haiya... Hidup kena la cari rezeki halal.. Kalau nk tipu pon.. Biar la jangan nampak berpada2... Ini sebijik2 ia cedok... Hiyo.. Banyak Pening La ini Owg..

Admin Blogger Crew
http://bloggercrew.in-malaysia.org

Adlina Husaini said...

kihkihkih pecah tembelang..

kebetulan tgh dengar lagu m nasir masa baca artikel ni..sangat kebetulan

DeQNa said...

nguahahahahhaa....
kantoi besar-besaran...
abah aku nsib baik xterpengaruh...

sian AC....ckit lg kebab0om la dia...
takziah in advance AC Mizal & family...
sm0ga dia bertaubat...amin~

Tayadih Maysia said...

Salam,


Good job, bro!


www.duniacacamarba.blogspot.com

amraz_78 said...

sabo jelah..hehehee :D

kan dalam hadis nabi ada citer pakai gelang nie...HARAM..tak kira le untuk kesihatan ....

apa pun TAHNIAH untuk merungkai penipuan sebenar nie...

rasa kawan aku yang MEMBATALKAN pemohonan kuncu2 nie buat pinjaman BANK pasal gelang cikai nie gelak besar kalau dapat baca atikel dalam blog nie..heheheee

pasai pa pulak banyak komen yang dipadam....biar le komen2 yang menyokong tu... nak tau jugak apa respon dari diorg..heheee :D

maverickcrew"s said...

ORANG KITE PON DH MAJU..
GUDJOB BRO..AIDID..
KES MCM NIE XPYH PAKAI "ITALIAN JOB PLAN "
DAH KANTOI...WAHAHA

joijoi80 said...

dulu kan dia duta produk e-dymium.. gelang tu xder pun mahal sgt.... bersabar jela org yg kena tipu tuh ye...

jenny_baby8 said...

Kepada pembenci AC Mizal n company....Korang jgn la menghina serupa dia ni telah melakukan jenayah..dia cuma mencari rezeki yg halal....slacknya cuma testimoni dia ciplak web org lain...tapi manatau produk dan kualiti adalah serupa seperti produk megnetik yg lain...yg penting kalau mahu anak melayu kita maju, kita bole beri teguran bukan hinaan atau cacian yg bole melemahkan semangat orang untuk berusaha....produk ini dijual pun bukan berdasarkan paksaan....

miera said...

thumbs up, really amazed with your courage :)

Yus said...

jenny,

kalau dah menipu testimonial, memang menipu keseluruhan la.

ada ke munafik separuh separuh.

bila nak menyampaikan sesuatu kena sampai kan seluruh dan tepat. kalau sampai separuh2 atau separuh2 menipu. itu munafik namanya

apa apa pon tabik pada Kwisatz Haderach, Mu'addib

Mabat said...

bukan ke gelang magnetic ade kebaikan nya? spt yg di jual di PPUM...? slh satunya melancarkan peredaran darah..kajian juga telah dibuka..sy tidak menyokong mana2 pihak..ini cuma fakta..

virulent lolita tan benihime said...

buruk perangai itu org..mmg tak berkat kehidupan dia

ubder said...

tahniah bro.... i like your attitude....

Sekarang ni zaman artis promo MLM guna nama diorang.... akhirnya orang Melayu gak yang kena kencing.... memang laa takder unsur2 paksaan, tapi peer pressure tetap ada...

Nak sihat, tak payah gelang magnetic ker, jus magik ker.... senaman, makan sederhana dan cukup- rehat.. inshaallah...

teruskan perjuangan...

fadlee said...

apela nasib anak melayu..asyik menipu dan ditipu je.. berubah la sebelum anda digubah..kikiki

mira said...

to mabat; gelang magnetic mmg bgus,tp cuba u baca dan fhmkan topik kita,modal rm78,jual rm1000. untung melebihi 100% namanya riba!!! brg plak tipu.. so try to fahammm ckit bro.. Aidid,good job..

Ejad Fotopoyo said...

gelang magnet takde bukti utk melancarkan peredaran darah.. if magnet really can improve blood circulation by attracting the irons in our blood, millions would be sooo healthy just by standing near with MRI machine and "pencawang elektrik"..

on the contrary, millions also would die just by standing near with MRI machine, sebab semua darah ditarik ke sane..

plz guys, think logically, bnde ni sume common sense.. ade plak magnet bole tarik darah... stupid!~

Aidid Mu'addib said...

Kwizatz Haderach (wahahaha! good to see those who get it) said:
Berikut juga beberapa artikel tentang isu magnetism dalam perubatan... or the stunning lack there-of, actually:
BBC: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4582282.stm
CSI: http://www.csicop.org/si/show/magnet_therapy_a_billion-dollar_boondoggle/
British Medical Journal: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325112/?tool=pmcentrez
CTM: http://www.complementarytherapiesinmedicine.com/article/S0965-2299(09)00056-9/abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11246937
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11927062
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10714732

And to Jenny... baby, ARE U OUT OF YOUR FREAKING MIND?

Natural Self said...

haha...baru ko tau MLM ni semua penipu,mana ada org rm1000 dlm masa 2 minggu dalam pulangan 30k.kalau tak lain tipu orang,setakat tunjuk statment income guna slide show,aku pun blh buat..edit jer.tulis brp byk nak..icon yang bercakap utk product dia orang semua telah dibayar..sebagai cth,sy berumur 20 tahun,seorang student telah membeli kereta perdana v6 baru dgn pendapatan 10 k.hahah...kecuali bapak ko orang dh memang kaya,boleh cakap kerja MAS..MAK AYAH SUPPORT.kalau boleh jauhkan diri anda dari MLM ni..memang penipu semua. kalau rasa tak puas hati dengan komen aku boleh call bro 0132292003

Joe said...

Sekiranya tuan mempunyai maklumat berkenaan pengambilan deposit secara haram ataupun urusniaga wang asing secara haram, atau mangsa kepada aktiviti atau penipuan tersebut, hantarkan maklumat terperinci atau aduan beserta dokumen-dokumen sokongan ke BNM di alamat berikut:

Unit Penyiasatan Khas
Bank Negara Malaysia
Jalan Dato' Onn
50480 Kuala Lumpur
Fax: 03-26987467
Tel.: 03-2691 5090 / 2698 4163 / 2691 0824 / 2692 6482 / 2694 2143

Jom pakat-pakat buat aduan kat BNM

yetzack said...

nice article..mintak izin shared..

Ms and Mr Red Ribbon said...

xsangke...
haih... AC...

Suziey said...

Aidid... jgn risau... dengan penipuan yang semakin terbongkar... Semua orang tahu siapa benar dan siapa silap... Common lah.... nak berniaga jgnlah MLM jual gorang pisang lagi bagus

Bitter Sweet said...

good job! biaq terbuntang sket mata orang

Firdhauz said...

AKU TAK PAHAM MENDE...
BUT FOR SURE....
MLM IS FULL OF SHIT!!!

Anak said...

AC MILAN OH AC MILAN,NASIB AKU BUKAN PEMINAT AC MILAN. KALAU TIDAK DAH LAMA AKU KENA TIPU DENGAN AC MILAN,HAHAHAHA.

LEPAS NI AC MIZAL PALA BOTAK MCM BOLA LA. PASTU AMBEK PALA DIA BAGI KAT PLAYER AC MILAN SEPAK PALA DIA,WAKAKAKA

SELUTTTTTTTT LU BROOOO!

Fear said...

Haiizz yg patut di salahkan org melayu juga ...kalau org datang bawak proposal business yg betul dgn bermodalkan rm 10k dan perjanjian keuntungan 12% setahun diorang kata betul ke boleh untung ? betulkah boleh dapat balik modal aku ? business ni betul kah ? dan itu dan ini pokoknya was was semacam... Tapi bila org bawak proposal bermodalkan 10k untung tiap-tiap bulan 12% mak ai ( soal pun sepatah dua jer) !!! jgn cakap 10k semua yg ada pun dia bagilah..(Tell me if im wrong). ini lah yg nabil (raja lawak selalu ckp).. TABIAT !!!!!..berubah lahhhh..

Maisurina said...

aku sokokng tindakan blog ni bongkarkan pasal AC..1000 kali sokong.. tp owner blog ni telah MEMEBRIKAN TANGGAPAN BURUK KEPADA MLM. biz yg ack jalankan ni adalah berunsurkan skimcptkaya dan BUKAN MLM.. di ulangi BUKAN MLM..

nak tau MLM yg sebenar aku ambil contoh HRMARKETING yg keluarkan product hi-goat (hrgroup2u.com).

so aku harap owner dapat buat satu entry menyatakan salah faham mengenai MLM ni.

perniagaan ack ni berunsurkan skimcepatkaya yg berselindung disebalik istilah MLM sama macam UPTREND,Frendsclub dll..

dengan wujudnya pages 'say no to mlm' akan memberikan tanggapan buruk pada perniagaan MLM yg asli tanpa unsur skimcepatkaya.

owner blog terimakasih diatas pembongkaran anda.
fikir2kan cadangan saya.buat entry di blog dan pages berkenaan salah faham ini.

salam ukhwuah untuk owner.

Engkuhs said...

marveloussss...!!!!!!!!!!!!!!!

wanzu said...

website bm, testimonial english. *confuse*
erk mksd sy website ACK

Wahida Nasution Thakhrim said...

testimonial dalam bahasa inggeris sebab diorang tak reti nak terjemahkan agaknya.. ha3.. **gelak jahat**

diva laila majnun said...

ntah gambar saper la yg dia ambik tu.. kena saman dgn org tu baru tahu... tu la nak nipu je.. bangga sangat beli bently tu, mampu pulak.. nafkah anak tak mampu??? takkan takde untung jual gelang tak mainan rm1000... appara

Khairil Adlan said...

pegh...plagarsm..tiru sbiji2 ayt org ......smpai ble nk mnipu org....btaubat la......

ian said...

Fakta:
Dalam badan kita ni cuma ada lebih kurang 4gm besi.

Logik:
Daya tarikan Magnetic cuma kepada objek yang ferromagnetic

Kesimpulannya:
Bila dah kaya, lagi nak jadi kaya. Nampak pulak bangsa yang nak cepat kaya (Bangsa Malayu, bangsa aku) Ni yang mula putar belit fakta. Sampai testimonial pun palsu.

Kebenaran:
Produk yang bagus tak memerlukan banyak testimonial.

Kesudahannya:
Sorang Melayu kaya sampai dapat title Dato', beribu-ribu yang lain cuma dapat berangan nak jadi kaya.

Doa dan keyakinan serta amalan cara hidup yang baik adalah percuma tanpa bayaran dan tak perlu cari downline.

rysoul said...

l0veyd0veyd00 - this girl is extremely rude, well the least u could do is say thanks to those who advise u. aidid did not even get mad with Ihsan.
apsal kau nak lebih2 ha pompuan? kepoh sial.. just grow up. org bagi nasihat, kalau taknak terima dah la, xpyah nak kutuk org tu plak.. Ihsan did not say he disagreed with aidid, all he said was, cara teguran tu salah. n its up to aidid whether to take it or not. u dont have to be the one, suddenly throwing the tantrum. grow up woman.. pernah dengar org cakap pasal adab? or budi bicara? that's what u really dont have.. :) n i feel sorry for u l0veyd0veyd00

Ladang_Fertigasi said...

Saya memang anti-MLM. Saya suka org ramai anti-MLM...
tapi, boleh tak takyah salahkan melayu dalam hal ni. org yg masuk tu yg bangang, jgn la satu kaum tu kita salahkan. Kita nampak ramai melayu masuk MLM kat Malaysia sebab kat sini majoritinya org Melayu. Isu ni isu global, kat negara lain saya rasa bukan melayu yg ramai, bangsa depa la yg ramai terlibat, so bukan masalah melayu yg malas, bangang atau mangkuk ayun tapi org yg masuk tu saja je yg tak sedar-sedar....

azian_ab said...

adoi... kpala rase mcm kena hentak lps baca. klu btol la smue ni... teruknye. artis terkenal tu.

Ahmad Putra said...

kalo dah betul sgt testimonial tu, tunjuk le gambar omputih tu dgn gelang 'hikmat' AC tu. Ni ntah gambar mana di amik pun x tau..buduh!

AidaN EriC said...

Dorg ni xtakut ke kne sue kt mahkamah sbb gne org lain punye testimoni?Boleh masuk isu copyright ni.

Ameno Tipu Situ Sana Sini said...

Saya mmg tak pernah percaya skim2 macam neh.. mula2 dulu mmg ada la terkena sekali ttp bukanlah dari syarikat ac mizal tapi dari syarikat lain.. rm35 hangus macam tue.. nasib bek sket.. tapi itulah yg pertama dan terakhir. mmg macam owang bodoh ble kena tipu.. tapi bab2 gelang magnet neh ada kuasa ke apa ke terang2 menipu habis.. jgn percayalah semua tue.. terbaek bro, teruskan usaha, saya akan promote blog bro neh dalam blog saya untuk kesedaran umat islam yg lain.

Salty Sweat said...

Khai letak dlm fb statusnya " Alhamdulillah"... Bila ditanya, dia ckp kebenaran dipihak AC & smtg along the lines of... Akan di reveal this weekend..... And the plot thickens... Hehe

Ummi said...

fuh! seb baik tak join...dah lamo aku dok perhatikan gaya dan corak perniagaan depa ni..

dzulhairie saman said...
This comment has been removed by the author.
.::: Princess MOMOY :::. said...

Kantoi !
Minta izin share info. Thx

BBStar Auto said...

HUhhuhuhuh kantoi2..

Aku nak join geng anti-MLM, bukan sebab aku penah terkena ke ape..cuma aku x suka kbanyakan bdk MLM, sume mcm nak bangga2,konon byk duit..sembang bagai nak rak..poyo..menunjuk2,bongkak..sume citer psal nak beli kete besar, baik kalau diorang dpt duit MLM tu utk buat bisnes lain,restoran ke,woksyop ke,ini beli kete,pastu pyramid scheme ni manede yg bertahan lama..dh melingkup yg join pun follow on call..bodoh bodoh..

Baik buat bisnes halal, bukak carwash ke,modal baru 3k,2 bulan insyallah pulang modal..lebih mulia dari wat MLM..hahhaa

BBStar Auto said...

baru terbaca dlm harian metro hari ini:

"Sambil mencabar pihak yang menyerangnya itu tampil, terutama penulis blog yang menggunakan nama Aidid Mu’addib, AC menganggap mereka sebagai pengecut. Atas dasar ‘berani kerana benar"

bg je print screen testimoni tu..gamba omputih dalam testi ACK tu pun rupa dah mcm 'junky' je pun..apela sgt bagi 3 gelang (rm78x3) kat omputih 'junky' paastu suruh amik gamba..haduhh 'lame' gler ..

Aphique Lacrymosa said...

aku nk kenal la sape aidid ni.rajin btol kau research eh.kredit 4 u.tp kalo kau x bongkar pn aku rse hnya org bodoh je nk bli gelang ajaib dia tu.peace no war.

®ockaHOLIC Prince said...

hee... ape MLM tuh woiioi... SHIT laa... taik la..

4_tune said...

kpd jenny,

mase die menipu, die x rase kesian pon kat mangsa2 die. oleh yg demikian, knape kite perlu rase kesian kat die eh? konpius aku

Joslay MJ said...

Syabas Aidid Muaddib.
Keep on kicking the ball. And others will surely keep the ball rolling.

Abg Sepul said...

about testimonial yg sudah kene delete sebab takut tu..proof yang bro aidid capture tu bukan khayalan...boleh view kat google with search string " chris clark middlesbrough "

atau direct link ..

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:GYF69umFhIEJ:www.facebook.com/note.php%3Fnote_id%3D345491817385%26id%3D51080977766%26ref%3Dmf+chris+clark+middlesbrough&cd=9&hl=en&ct=clnk&gl=my&client=firefox-a

aku guna firefox..tested working with iexplorer 8...hehe

umar said...

Ak ad wat research pasal gelang ni 2 taun lepas...pe yg ak nmpak testimoni yg kat ac tu mg diciplak...sebiji..

SNF said...

I was sucked into an MLM company in 2004 before but luckily got out before it went out of control. if it's a real business then why don't we hear someone who really made it and in the same time still maintains the same company after a few years? what we see is these MLM freaks keep jumping aroun here and there leaving behind those they have cuckolded (sic?)
it's all about money and not about helping others to be really really healthy. If you really want to get really really healthy there is only one way:- eat clean food, exercise and have ample amount of sleep. there is no freaking way any supplement or a useless magnetic bracelet can help. Trust me, I've been there. from an overweight 85kg to 72kg in two months with proper nutrition, sleep and exercise.

۩ ! ž µ ® ä ۩ said...

bapak malu siot....
cuba cari plak dari mana dia dapat gambar2 tu....
serius weh memalukan...

myza said...

MLM..dont trust..

Fadah said...

SAY NO TO MLM.....

aku pun dah x join mana-mana MLM dah...

I am Belle, my frenz used to call me Bola2_Api... said...

mmg bodohlah sapa2 join mlm networking...bubuh puluh ribu....pastu tak yah usaha apa kunun...cehhhhh...pi mampuih lah....gara2 mlm ni aku kena berhutang semata2 x nak derhaka ngan mak aku..ye lah...modal nak kena kuar...gaji brapa ratus jer pun...tambang bas pegi balik dah abis..nak join apa ke benda time gitu mana ada duit weii...masa tu br mula kerja 3-4 bulan...baru nak hidup...start dari situ hidupku tunggang langgang ngurus hutang....menyampah aku...mlm lah punya pasal...mak aku plak sampai laa ni x serik gak...malas aku nak berbahas...tapi brg siapa cuba mendekati aku dgn benda2 ni...mampuihlah aku x ambik pot...aku tatau lah...bg aku kalo aku nak join sesuatu benda mcm tupperware ker pekebenda ker...aku tak peduli apa kebenda ngan depa punya networking tu....aku nak join pasal nak diskon beli produk...thats it...lebih dr itu u can talk to my hands !

joe said...

penulis testimonial diperlukan

pastikan anda jenis sembang tak jatuh, tak tau malu, tak reti base inggeris, hebat dlm mencopy-pasta, terer guna google, suka menjilat, dan selebihnya calon2 boleh la tambah sendiri, sy bizi ni nak carik mangsa untuk dibahan ;D

okaNizaWa said...

betul bro...janji manis lagi...actually sy kt sini nak reveal gak pasal ACK ni...konon nye klu da masuk dapat la income...then involve org2 government mcm POLIS,ARMY...supaya mereka ni senang loan...tp last2 terjerat sendiri dengan kata2 manis ACK...then produk plak...mcm ape je..jatuh dari ketinggian 1-2 meter...da pecah...mcm mana tu ????...berkualiti ke tidak ?

Khairin said...

KENAPA SAYA RESPECT AIdid?

1)AYAT RESEARCH DIA PAKAI SIGNIFICANT 2!!!
"LONGITUDAL,case study,"
so, mesti dia ni org reserach. ak ni yg tak terbabit pon boleh baca samapi habis sebab ayat2 yg dia pakai.

2)dia support point dia dgn facts.
(bukti gambar)

ak dah google bende ni byk dan takda satu pon study yang support "magnetherapy" ni.

So, kalau ckp tak support tak gune gk kan. Kalo nak effect yg lebih baik ap kate kita plan buat correlation study (based on research orang) pastu kita sent la kat thestar ke..

Owh ya, ni satu statement yg best.

"Although there are anecdotal reports of healing with magnetic therapy, available scientific evidence does not support these claims. The U.S. Food and Drug Administration (FDA) considers magnets harmless and of no use for medical purposes."(Magnetic Therapy, 2008)

reference

Magnetic Therapy. (2008).Retrieved December 11, 2010,from American Cancer Society: http://www.cancer.org/Treatment/TreatmentsandSideEffects/ComplementaryandAlternativeMedicine/ManualHealingandPhysicalTouch/magnetic-therapy

Mohd Shamsul said...

pasal MLM tidak salah janji terpulang kepada kita bagaimana kita menyelidik sejauh mana sistem MLM boleh merubah kehidupan kita.
Bagi yang suck MLM, jangan terlalu suck MLM, MLM business adalah cara bisnes terbaru zaman sekarang untuk maju ke hadapan. Yang penting diri kita sendiri melihat MLM yang dibuat oleh company itu. Reasonable dengan kekukuhan company tersebut. Donald trump pun mengaku jika dia kehilangan seluruh bisnes tanah beliau, beliau akan wujudkan bisnes MLM. http://www.free-news-release.com/Is-Donald-Trump-Joining-A-MLM--Detail_17915.html
Tapi sekarang, beliau tak boleh tahan. Sekarang dah ada company MLM beliau. tanya google.
Jgn suck MLM, Suck MLM yang di buat oleh company2 yang tak masuk akal.

Untuk MLM , saya lihat pada 3 aspek penting
1)Company yang kukuh(list di bursa mmg mantap)
2)Produk yang berkualiti (ada liabiliti insurans, R&D, endorsed mana2 goverment, halal dll)
3)trend sekarang ( bila kita sakit, satu je kita harapkan) maksudnya kesihatan. kita better mencegah dari merawat.

http://we-need-alphalipid-sd2.blogspot.com/

Aidid Mu'addib said...

Tertinggal bas dah ko neh....

Mohd Khairul Ikhwan Kamarudin said...

hahaha.. quote sikit..

"..MLM business adalah cara bisnes terbaru zaman sekarang untuk maju ke hadapan..."

Maju tengkorak kau. bisnes terbaru untuk menipu orang ade la.. lmao.

sangkamarul said...

btol..MLM mmg bisnes yg membunuh..sokong sgt2 dgn aidid,,sy dulu dh terkena dkt 3k rugi mcm tu jerk.

Tembakau5050 said...

salamm bro.. ko memang terbaik.. aku selalu komen kat page dia pasal personal loan tu sampai dia hentam aku sakan.. yela interest tinggi tu.. aku pun keje bank.. menipu bangsa sendirikn.. speaker2 buruk dia pun sama jugak..

oneroughE said...

Salam Bro, teruskan usaha anda untuk dedahkan penipuan MLM AC.
JAZAKALLAHU KHAIRAN KATHIRA!!!

Louis Bush said...

Jika anda pergi ke group AC Mizal di facebook, dan lihat di bahagian "NOTES" anda akan jumpa satu entry tentang testimonial Acai Berry Scams daripada pengguna-pengguna di England gitu. GAH SUNGGUH! Punya la proud AC cakap dia dah bukak branch kat London... Yabedabedoo!

Kebaya Mancis said...

maaf aku off topik sket. aku nk ceritakan sket bahana MLM ni. ape yg terjadi pd aku. baru sebln lepas aku berpisah dgn wife aku. sumer krn bisnes mlm ni. isteri yg aku syg da lupa diri sejak sertai mlm ni. dia rasa dia hebat bila dia sertai mlm ni. sampai berani ckp dkt aku, xde suami pon xpe. kehidupan kami pon berubah. dia terlampau taksub dgn mlm nye. selalu tinggalkn anak, n selalu blk 2-3 pagi. bisnes larut mlm katakan. weekend pon attend training la, meeting la. duit je pkir. sampai berani lwn suami. x bole ditegur. x respect pd suami. tp bila dgn kwn2 mlm nye bukan main mesra. kwn ppuan laki da xde beza. bila tgk laki yg join mlm tu hebat, mula membandingkan dgn suami. ntahla, byk lg buruk dia. bg aku senang cite mlm ni byk buruk dr baik. sampaikn ustaz jawi kl (ustaz abdullah, unit kaunseling keluarga) yg aku rujuk psl masalah rumahtangga aku ni pon geleng kepala bila aku ckp psl wife aku join mlm ni. katanya, byk jugak kes penceraian yg berlaku ade kena ngena dgn mlm. kira kes mcm aku ni byk la. so, pd suami2 yg wife dia nk cebur mlm ni b careful ok. i also heard psl budaya scandal2 n bersekedudukan ni ade dlm mlm ni. kata gi meeting, tgk gi dating. kite x kn nk ikut dia je tiap2 kali dia buat xtvt mlm kn. so it's better prevent dr biarkan kn? yg wife dia blom start lg, masih belom terlambat utk do something. nasihatla isteri korang. sekian dulu dr aku.