And so it is...

Tuesday, November 2, 2010

Gelang AC Mizal - Bayang Bala Di Ufuk Timur


Komen Aidid Mu'addib di Say No To MLM di facebook 21 Okt 2010: Panduan nak buat MLM/skim piramid drpd Aidid Mu'addib: Kena licik, jgn sampai org boleh tahu yg biz itu adalah skim piramid, kasi putar-belit gila bab. Lepas tu, pastikan barang yg dijual mmg perlu, dan harganya sama atau lebih sket aje drpd retail. Jgn promote dgn kipas2 duit (itu keje badut), buat2 jual mahal gitu. Buat macam exclusive club, hanya org special aje boleh join. Tak payah tunjuk kete2 mewah ni, org dah masak taktik KhairolR yg macam badut tadi... lagipun org mmg menyampah tgk ketua-badut tu pun. Not good for biz. Tak mo sombong, mesti merendah diri, kasi org terpikat. Cakap ini semua utk long-term saving. Bila cukup aje 200-300K collection duit, cha alif boat leeee.... yahoo! Sekian, mekaseh! <sarcasm>

Mengeluh panjang saya, bila saya dapat price-list daripada syarikat yang menghasilkan gelang ajaib AC Mizal ni. Anda lihatlah sendiri di bawah ini. Hampir semua gelang berharga USD25 setiap satu. Jual kat orang-orang Melayu (sebab kaum lain tak hingin pun nak tengok, usahkan nak pakai) dengan harga ribu-ribu. Patut la beli kereta Bentley ya AC? Bila nak accident? Duit tak berkat ni...

Kalau nak jadi businessman, seseorang itu kena berwibawa, ada karisma dan yang paling penting.... mesti cerdik, atau yang saya lebih suka panggil sebagai "street-smart". Kalau nak menipu untuk mengaut kekayaan dalam perniagaan, memang boleh buat - tapi satu sahaja undang-undangnya: JANGAN SAMPAI DAPAT TANGKAP! Jangan sampai pecah tembelang. Kalau orang-ramai dapat tahu tentang sesuatu rahsia perniagaan itu, orang tak kan percaya lagi dah. Habis modal untuk menipu, habis tak kan berjaya dalam perniagaan selepas itu. 

Tapi, dari perspektif kita orang Islam, di bawah inilah tegahan yang selalu dibincangkan. Jangan mengambil untung terlalu tinggi dan jangan kelentong pelanggan buta-buta. Cakap gelang ada neodymium, ada berlian... berlian apakejadahnya kalau harganya USD25 (~RM78)??? Cuba cerita sket...


Do you all know what this is called in normal everyday term, among us normal people? You know, people like us who observe and think... and worry about bad things that is happening in this world. We call this.... 
 
A BLOODY FREAKING SCAM!
  
 >>>>>>>>>>> <<<<<<<<<<<<

p/s: 1 day later.........

    

Woi! Mizal Zaini dey.... Apa kejayaan hidup ko mamat? Jadi artis tu satu kejayaan dalam hidup ke? Pujaan budak-budak remaja yang belum dan baru aje bersunat, sedangkan orang-orang yang lebih tua dan yang lebih matang tak ada nak menyanjung artis macam ko tu deerrr... ko tau tak ni? This is fact-of-life. I see artists no more than useless entertainers who bring nothing substantial to humanity, apart from delivering useless entertainment. Hiburan yang melalaikan dan memalukan, no more no less. Kids love ya... sensible people hates ya. Is that the value of being popular.... for what, man?

Anyway... let's see. Kat mana yang aku dengki tu ye? Dengki ko punya Bentley daripada Fortuner aku? Beza kita daripada isu kereta tu hanyalah sikit aje beb... ko beli Bentley tu daripada duit anak bangsa aku daripada pengencingan ko saban hari... tapi aku beli Fortuner aku daripada duit aku kerja siang-hari siang-malam tanpa mengencing orang. Itu aje bezanya. Sket beza aje tu kan?

OK... Fitnah yang Aidid Mu'addib lakukan... kat mana bang? Kat mana fakta-fakta yang aku dah present tu fitnah? Aku sendiri tak boleh nak cari yang mana satu faktanya, yang aku sengaja ada-adakan. Aku dah selidik balik artikel pertama dan kedua sungguh-sungguh... tak jumpa apa-apa fitnah pun bang. Cuba bawak saintis daripada dimensi ke-17 ko tu kat sini. Suruh dia buat blog yang baru, yang dapat mematahkan hujah anak Mu'aadib. Meh laaaa... jangan segan-segan. Artis mana boleh segan-segan. Takleh cari makan la pulak jawabnya nanti.

Ada ke mamat ngencing ni nak keluarkan statement pasal AlQuran? Ko dah psycho ke? Sebab banyak sangat makan duit haram laknatullah ke apa? Ada ke dalam AlQuran suruh jual benda lagha (yang useless) dengan harga belian RM78, jual RM1000? Jual kat anak-bangsa sendiri, dan janjikan pulangan profit yang tak masuk akal. Ko ni pasti ke pandai biznes dey? Kalau beli gelang (gelang yang dibuat drpd tungsten yg kedai pajak-gadai tak nak... 15 hinggit pun dia tak mo kasi gadai) dengan harga kelentong RM1000, dan janjikan pembeli dengan profit drpd jualan kepada pembeli lain yang terkemudian - dan kalau bzns ko ni bungkus satu hari nanti (dekat aje tu), pembeli terakhir tu nak dapat profit daripada mana? Daripada jualan Bentley ko tu ke? Satu hal pasal Bentley ko ni... kereta ratus ribu (juta?), nafkah anak terensut-ensut nak kasi ke bang? Nak tunggu hakim buat keputusan dan dah nak jatuhkan hukum penjara, baru nak bayar ke? Haiya! Malu meh.... (tapi itu lantak ko la... The whole Malaysia know about that by now... what an excellent father you are man!).

Aku dah buat blog yang memaparkan fakta-fakta yang benar, yang korang sendiri takleh sanggah... ko cakap keje aku keje setan dan bukan ajaran Islam. Another "alternate universe" situation ka ni? Apa aku dapat apa buat blog ni? Berapa hinggit aku dah kaut buat research selama 6 bulan, dan menulis artikelnya selama 3 hari? Keje setan ko cakap? Uik! Musykil tu beb. Sapa yang setan sebenarnya? Aku buat blog untuk kasi tahu kaum aku bahawa ada segelintir "melayu yahudi" dalam masyarakat yang ambik kesempatan dengan kebangangan segelintir orang Melayu yang lain, untuk mengumpul harta dan beli Bentley, bla bla bla..... Ko dah pernah jumpa dajjal beb? Orang cakap dajjal tu suka cakap terbalik. Syurga itu neraka, baik itu buruk, hitam itu putih... ko tau cite dongeng ni tak? Ko sure tak ko kenal dajjal bin setan? Mana la tau.....

Kepada yang lain-lain:

Rosma Sidek: ye dik, aku sakit hati. Sakit hati korang ambik duit orang Melayu saban hari dan buat kerja anak angkat dajjal. Kalau ko, ko tak sakit hati ke? Eh! memang la ko tak sakit hati.... you're doing it every day! No wonder...

Ahmad Fadhirul Fitri: Duit PTPTN ko suruh beli benda RM78 dengan harga RM1000? WHAT THE FUCK ARE TRYING TO DO, YOU SHITHEAD FUCKING RETARDED FUCK? FUCKING STUPID SHITE! If you're in front of me right now, I'll just smack the side of your head with a piece of wood... biar kayu tu berkecai! Trying to take advantage of stupid kids, what an ASSHOLE! Could someone write to the relevant authority in the govt and PTPTN specifically, about this FUCKER. I'm too angry to write a letter. And get all his info from his facebook profile too. This is his link: http://www.facebook.com/fitzrulez

Dan... Salima Af (does Af stand for "after flushing" - sori, still stinky, beb!): "Cari rezeki dr blog dengan mengaibkan orang lebih haram"??? So, you admit kerja korang tu haram.... cuma kerja buat blog ni lebih haram compare to kerja ACK... more haram by about 50% ada dek? Gitu ke dey? Thanks for clearing that up... Aku ingat takde orang dalam ACK nak ngaku, kerja korang tu haram laknat. You're a real genius! (Btw... buat blog untuk beri kesedaran pada masyarakat tentang kerja korang yang kurang HARAM ni aku rasa tak la HARAM sangat dek... that's called community service.... org Islam panggil "Fardhu Kifayah" tu kan?).

TO BE CONTINUED......
(bila aku ada mood, atau bila AC dah betul2 berak darah...)


118 comments:

BOY said...

Laa..kan dah kantoiiiiiii..hahaha

safiyyashaidin said...

lerrr..gitu rupanya..kopipes je yek??so yg diorg kata FOUNDER tu is AC tu founder kpd website cha ya nun alip ni kot..

Rahman Dawkins Darwin said...

thanks

i wrote about this cunt's lying for the last 2 years

now we have strong proof that he is marking up the price

syabas for your detective work!

I LOLED

safiyyashaidin said...

hahaahahahahaha..seronok baca blog abg aidid..

Normi Ali said...

""Satu hal pasal Bentley ko ni... kereta ratus ribu (juta?), nafkah anak terensut-ensut nak kasi ke bang? Nak tunggu hakim buat keputusan dan dah nak jatuhkan hukum penjara, baru nak bayar ke? Haiya! Malu meh.... (tapi itu lantak ko la... The whole Malaysia know about that by now... what an excellent father you are man!)"

AKAK SUKA SNGT YG NI...WA..HA..HA..HA. KEJE MENIPU ORG NI MMG X LAMA, TGK LA NTI

eden said...

Bro, thanks for your post. Dah tak senang duduk nampaknya si AC Yuck tu kat Facebook. Gigih nak cakap pasal Al-Quran. Kalau dia ikut Al-Quran takkan la mahkamah hukum dia untuk bayar nafkah anak kan. Pathetic.

Burzhum said...

nice one dude! kipidap!!

Zarina said...

I knew there was something fishy about this bugger..There is no way in hell he could have made all that money without swindling someone.Excellent work my friend..please keep it up and be rest assured u have tons of people backing u up in case this shitface goes all psycho and wants to wage a war with u..down with MLM and all Skim Cepat Kaya..org melayu jek yg suka menatang ni semua pun...

rien surihani said...

cehh penipu . mak aku pun yg tua tu pun tahu gelang gelang ni tipuu je doe . hha . zaman aku tadika dah ade dah . gebang gebang . as a stdnt , aku fcuk gile yg part na bayar PTPTN tu thru AC . eh eh system baru ke derr . aha . pffffff wth ! btw, thanx kt owner blog ni btaw pasal dat fakin gelang . hha

SarahSyahira said...

thanks. good information! at least we know who is lying here. saya sangat tidak memahami. orang yang nak bercakap tentang al quran dosa pahala. sedangkan rambut merah, merapu2 pakaian dedah sana dedah sini macam semua tu tak dosa. !! akhirnya ada jugak yang nak membongkar yang batil. keep it up aidid!

eden said...

Bro, harap dapat update info ni di blog ya--lagi satu penipuan AC:

http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&ptid=510159&pid=41096823

TQ

ANA & ANI said...

Saya pernah join MLM dan dah tarik diri pun... x sanggup nak dpt income dr duit downline yg kena buat loan.. cian diaorg.. sib baik cepat sedar.. hu..hu...

Hasney said...

kalau tak tahu segala isi2 di dalam al-quran janganlah cakap sekadar nak melepas kan diri. kesian tengok ada nak bangsa mcm nih...

Hanafi said...

yeah.. gelang magic kantoi...

Zailee said...

fuck the fucking fucktards that fucking AC MIZAL fucking a fuck FITRY fuck the SALIMA AF fuck man what the fuck AC MIZAL can fucking go die in a fucking hole

Huhu said...

Zailee, yg ko nak buat perangai kapir mcm AC Mizal ni ape hal.

Farveen said...

inilah jadi, apabila ayat allah disalahgunakan untuk kepentingang diri..allah suruh jgn riba', amanah..tak pula ikut..allah kata anak isteri kena tutup aurah..masih belum kelihatan pulak...semoga mereka terima teguran dengan hati terbuka dan pihak berwajib boleh banteras kegiatan tidak amanah ini..

p/s: jgn la kita sama naik, carut2 dorg..hish korg neh.. :)

Aidid Mu'addib said...

Aku pun carut gak kengkadang... hangin beb!
Aku takleh tahan memikirkan juta ringgit duit org Melayu lesap,
dan mamatnya dgn gah tunjuk Bentley dia. That's shitty, man!
Berlakun setiap saat... innocent, siap bunyi2 agama sekali...

Ini aku nak mencarut lagi neh.... sabaaarrr.....

Arman said...

good job bro! Aku harap sgt lah diorg cepat2lah insaf dan betaubat!

Is Ti Que said...

AC bodo. memang bodo gila. artis2 sekarang ni memang bengap2 belaka. selamber badak guna Quran untuk bagi hujah. dah sah-sah menipu gi guna Quran watpe? nak cari bala? harap2 ko insafla secepat yang mungkin. jangan riak sangat dengan duit haram kau tu.

yully_33 said...

artis malaysia xlayak cakap psl islam..gaul bebas, xtutup aurat, statement lm tv ske je kuar ayat2 bdoh..gossip pn bdoh2..sedey dgn ank2 melayu yg mengaku islam..=(

Khalid Amin said...

Islam hanya membenarkan untung 100% daripada harga beli.. Ni dah 1000% dah keuntungan ni.. 100% je yang halal, lagi 900% nauzubillah..

kakibangku said...

sy tak menyebelahi sesiapa..cuma mmg harga gelang USD25, tp utk bw masuk M'sia kena beli dlm kuantiti yg bnyk & kos import lagi..jadi kemungkinan harga dah meningkat..di tambah dgn kos tenaga kerja, kos office, kos lain2..jadi mungkin sbb tu harga boleh cecah sehingga rm1000 satu gelang..jika anda semua pernah buat business sendiri pasti anda tidak rasa AC menipu...tp jika mmg AC mengambil keuntungan melebihi sepatutnya..itu urusan dia dgn Allah..mungkin berkat usaha & doanya Allah beri rezeki kpd nya..kita tak tahu..

addy said...

kakibangku: jika gelang cuma mmg harga gelang USD25?? (Usd convert RM baru 80ringgit!!!) ,

tp utk bw masuk M'sia kena beli dlm kuantiti yg bnyk & kos import lagi..?? (bai teori bisnes lagi banyak order lagi murah harganya. bkn lg mahal.... lagi pun mengikut Quotation harga diatas limit quantiti perlu diorder mengikut gelang adalah 120-290qty termasuk kos penghantaran).

gelang ke atas jadi kemungkinan harga dah meningkat..di tambah dgn kos tenaga kerja, kos office, kos lain2..jadi mungkin sbb tu harga boleh cecah sehingga rm1000 satu gelang
(bai.. kalu nak makap pun agak2la baik gua order terus dari kilang!! mana tak mahal sebab usahawan tamak!! sbb nk beli kereta mahal2..yg kene tipu org yg low IQ mcm ko. mcm sial je lu sembang.)

kejebang said...

bro mohon link dalam fb .. thanks

PapaGre3n said...

aku suke!..aku suke fakta nie!!.
aku x dengki!
aku kagum dgn AC Mizal nie!.
asset berjuta,nafkah anak pa cita??

una berry said...

mana ada benda mudah dalam dunia
ingat senang ke nak jadi kaya kalau tak usaha?
nyampah kot log in fb dok tayang2 duit
duh, xfhmla org yg ske join mlm neh

kalau betul2 ikut quran jdn pandai ckp je
sila cermin diri sendiri dulu
huh~

kakibangku said...

addy: sy tak pernah beli pun gelang ni..IQ sy mungkin x tinggi tp sy ckp sbb sy pun buat business trading beli brg import....jd mungkin ada kos2 lain yg perlu dia tampung, menjadikan harga gelang tu mahal..terutama kos operasi,iklan & sebagainya.sbb tu harga bleh cecah camtu..sy pun cakap KEMUNGKINAN sbb kita xda bukti kos operasi syarikat ni..so klau kita buat conclusion je tanpa bukti, jika salah, kita yg tanggung dosa..so seperti yg sy ckp, sy tak menyebelahi sesiapa..cuma nk beri peringatan, jgn buat tuduhan tanpa bukti kukuh semua dh dpt..nnti org yg dituduh bertambah KAYA, kita pula merana..jika betul AC menipu, pasti dia akan ditimpa bala nanti..

p/s: mungkin org yg IQ tinggi mcm saudara addy je kot yg beli gelang ni..tu yg dia marah kt sy sgt..

jimmy jimboo said...

huhu
saje nk sebok komen kt cni , xpe kann ^,^

TiKa LEh said...

br trbace entri ni..xpnh trfikir pun nk bli gelang ni..macm xmsuk akal hrganye..huhu..

thinker bell said...

darn. i super like this entry man!

adam said...

kakibangku:sy tak pernah beli pun gelang ni..IQ sy mungkin x tinggi tp sy ckp sbb sy pun buat business trading beli brg import(kpd en.kakibangku xbeli yg gelang smpi rm1000 bolelah ckp mcmtu.syukur krn xde rugi apa2,bg org ramai yg beli gelang diluar sana terasa tertipu.Sy tahu ko buat bisnes trading.ada ke untung mcmtu? ACK untung sgt tinggi sehingga 900% padahal kos asal+kos penghantaran cuma rm80 shj)

jd mungkin ada kos2 lain yg perlu dia tampung, menjadikan harga gelang tu mahal..terutama kos operasi,iklan & sebagainya.sbb tu harga bleh cecah camtu..sy pun cakap KEMUNGKINAN sbb kita xda bukti kos operasi syarikat ni
(ko ckp KEMUNGKINAN? buat bisnes..aper ko xreti ke nk paham? aku terangkan Basic keuntungan:
Harga jualan tolak- harga bhn mentah/kos + kos sampingan*pengiklan,operasi dll sama dgn= Keuntungan bersih.CEO company dah conggak siap dah.mcmana nk buat bisnes kalu xpaham konsep nih dulu? )

so klau kita buat conclusion je tanpa bukti, jika salah, kita yg tanggung dosa..so seperti yg sy ckp, sy tak menyebelahi sesiapa..cuma nk beri peringatan, jgn buat tuduhan tanpa bukti kukuh semua dh dpt..nnti org yg dituduh bertambah KAYA, kita pula merana..jika betul AC menipu, pasti dia akan ditimpa bala nanti( bai dari teori/konsep tue untung 900%kita dah bole agak & buat penilaian.aku yg pernah buat penilaian brg sumber dr giant/Mydin/Care4/court Mammoth.dah tahu keuntugan xde kemungkinan extra income lg dgn sistem MLM.kalu xtahu 2bulan berniaga lu tutup kedai bai)

p/s: mungkin org yg IQ tinggi mcm saudara addy je kot yg beli gelang ni..tu yg dia marah kt sy sgt..
(sy xpnh beli gelang tu,rm1000 baik beli gelang emas!! ada investment gaks.Pd pahaman sy dr segi agama pun syirik pecaya yg bkn2 & ulama pun kata Haram.dr segi IQ ko mmg pandai tp xbijak ko ckp xpakai otak.)
Harap maaf jika ko terase....

eito said...

gua respek lu, der! steady lah!

kakibangku said...

addy/adam taktau mana satu?:nk kata paham konsep, memenag saudara paham..siap buat formula lagi..tapi penjelasan saudara tak kukuh..

(ko ckp KEMUNGKINAN? buat bisnes..aper ko xreti ke nk paham? aku terangkan Basic keuntungan:
Harga jualan tolak- harga bhn mentah/kos + kos sampingan*pengiklan,operasi dll sama dgn= Keuntungan bersih.CEO company dah conggak siap dah.mcmana nk buat bisnes kalu xpaham konsep nih dulu? )
formula tu betul..tp anda dh ada ke bukti kos2 operasi,iklan & lain2 tu?mana anda tahu keuntungannya 900%?

anda mungkin hebat berkata2, tapi sy cadangkan anda buat business trading..baru anda tahu berapa bnyk kos yg kena anda tanggung..barulah bleh ckp AC ni tipu atau tak..

apa yg sy perkatakan disini, jika kita xda lg bukti kos2 yg lain,jgn buat tuduhan dulu..nnti kita buat fitnah..tunggu sampai aidib ni dpt bukti kukuh..baru kita ckp..tu saja..anda ckp mcm org kuat agama, kata syirik & haram la..tp menfitnah org tanpa bukti kukuh tu halal ke?

hanya dgn kata2 anda dlm comment shj, jika silap & terbukti fitnah, anda kena minta maaf dgn AC..jika anda kenal dgn dia takpa..klau jumpapun x pernah, susah tu...

sy cuma ckp begini sbb bnyk umat Islam skrg suka percaya bulat sebelum sesuatu perkara itu terbukti kesahihannya..bnyk dr kita x sedar dosa yg kita lakukan melalui komen2 dlm blog & facebook..sy pun tak kata AC betul..tapi kebenaran akan diketahui juga nanti..jadi tak perlulah kita semua menambah dosa kita yg sememangnya dh bnyk ni..InsyaAllah

Qal's said...

kalo ye pn kos dia x mgkn sampai RM 1000 satu gelang ok.. it doesnt make any sense at all my fren...use your respective logical thinking...im doing outsourcing business( import foreign worker) pn x mahal mcm AC ni...import org lagi tau!! pls have sense of being sensible ok...im so angry with this f*ck guy he is totally overboard...conning people of his own race and proud of it?? what the hell? so kaki bagnku, i know that ur being neutral but still try look in other way around where he made a lot of money from teenagers whom had ptptn loan only to support their study...in conclusion he is a con that's a fact and its undeniably dispute.. thx to Aidid for highlighting this matter to the public.

Amirul Asyraf said...

So ape2 pun Gelang ade belian HARAM! agama tak bagi owg laki pkai gelang tah Mazhab mane dieowg blajar ish2..Emas,Belian tah kepala hotak ape lagi dalam 2...Dah la haram bagi lelaki lagi satu Ajaib 2,Syirik plak 2 ish2...Bdosa jgak magsa mangkok 2..

Amirul Asyraf said...

Senarai Dosa Bergelang
Syirik:
-Percaya benda karot yang berkuasa ajaib konon.Tuhan yang bagi suma nikmat 2....Bukan gelang!

Haram:
-Laki mane leh pkai gelang emas plak 2...ish2
emas pun laki mane leh pkai...

Riba:
-Tipu lagi guna kaedah riba..

haizum said...

http://norakay2all.blogspot.com/

Cik Seri Darling said...

aidid, this is coolest!

ms awal2 dulu aku penah la tepengaruh nk beli gelang tu then sembang2 ngn kazen aku, aku habaq la kata gelang tu ada infrared bagus utk bla bla bla then kazen aku selamba tanya "gelang yg ada bluetooth ada?? "

aku terus tesentap! and moment tu aku yakin itu semua prankkkkkk semata-mata hahahahahahahahaa

Juan Perez de Santiago Varques Santos Minhos said...

Cost 1 CBM dari guangzhou cuma dalam 390RM door to door. 1 CBM tu boleh letak beribu ribu biji gelang. Dah untung dah kat volume cargo.

Kata kan dia tak beli beribu ribu biji pasal 1CBM tu boleh letak lebih 10000 biji, RM750000.

Tapi beli seratus biji. RM7500.
Cost cargo free seperti supplier cakap. Bayar kastam. Kita ambik yang maximum 30%. Kena bayar RM2250. Total RM9750.

Yang lain cam bil air lampu pekerja tu semua ada lah overhead yang semua company akan tempuh. Perkara biasa dari duit rolling.

Tapi kalau revenue dia RM100000 ribu dari modal barang yang cuma RM10000, itu dah kira hebat.
Tolak overhead kata kan RM10000 sebulan, 90K senang2 masuk kat poket dia tiap2 bulan.

Tapi ni semua depends berapa banyak yang dia boleh jual dalam sebulan/setahun. Boleh ke dia jual 100 biji setiap bulan?

Kata kan dia boleh jual 100 biji setiap 4 bulan. Setahun revenue 300K. Tolak overhead 120K dapat lah dia 180K setahun.

Pada aku takda lah bisness ni boleh buat kita jadi millionaire tapi cost permulaan tu kecik ajer, mungkin 30K, mamat despatch pun boleh keluar modal cam tu.

Aku bukan nak buat fitnah, aku ni opportunist/ berniaga, cuma aku suka jual beli secara traditional.

Kyrios said...

Ape pun komen2 dari saudara dan saudari...dari situ dah nampak RIBA...makan sket..makan sket duit tu..jadi mahal...macam bank kan kan kawan2 curik duit cara halusss tapi dirompak sebenarnye...

Shahabudeen Jalil said...

well done bro..

sokong sangat apa yang ko tulis ni. Alhamdulillah ada jugak orang yang sama pemikiran macam aku dan kawan2 aku.

teruskan usaha anda..

terima kasih banyak..

Mohamed said...

kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. kerana gelang magik si AC, gaduh semua melayu melayu disini....Im your fan Bro Aidid.

Jgn lupa masuk kan bab hukum hakam org lelaki islam pakai gelang tgn dan agenda freemason yang ingin menyesat org islam dgn propaganda Gelang Magik. Bro kan pandai cari Info. Its there in the net. Aku pernah terbac.

zaty hanyut said...

haih, bently dah beli, pastu dia guna duit tu buat haji lak, eh, ada berani ke dia nak buat haji dengan duit tu? hehe,

zaty hanyut said...

aku dah view website dia, lagi2 part testimonial tu, takkan 3 eko tu je yang kasi testimonial, mana orang2 melayu yang lain? orang yang bagi dia datuk tu dah kena santau ke apa bagi datuk kat penipu macam ni.. haihh,

Z Nizam said...

hahaha..aku suka aku suka incik aidid..
gelak besau aku kt opis nih.
Those retarded people memang morally hancus cuma nak mengabui mata public je.Cover diri sendiri.
Cerita macam org baik..only retarded people like them yg tertipu!! hahaha

Black Garlic said...

bro, aku mmg suka baca tulisan ko bro..

dlu dr zaman edymium time AC jd spoke person lg aku terfikir, btul ke gelang je bleh menyihatkan..but then bila siap ade testimoni, aku pun ingt, maybe ade org yg srasi le dgn just pkai gelang bleh sihat..

tp last2...aduiiii...

sian nye yg dah bli mahal2 tu...

Black Garlic said...

Lelaki Haram Bergelang Tangan

Bicara Agama Oleh Ustaz Zainuddin Hashim

Kejahilan dan kedangkalan utk tidak mendalami ilmu agama boleh menyebabkan seseorang itu terikiut-ikut dengan tindakan, penerampilan cara hidup orang kafir.

Musuh Islam merancang termasuk dalam bidang perubatan agar orang Islam terjebak untuk menerima cara yang diperkenalkan. Sebagai contoh mereka menciptakan alat bagi mengurangkan tekanan darah dalam bentuk gelang tangan, bagi orang Islam yang tipis imannya akan menerimanya sebagai satu kaedah perubatan terkini.

Hakikatnya banyak cara lain yang boelh di gunakan, tetapi kerana memakai gelang itu adalah dilarang untuk dipakai oleh lelaki Muslim, maka itulah cara terbaik diperkenalkan oleh musuh agar Muslim dilaknat oleh Allah s.w.t.,apabila dilaknat mereka tidak akan menjadi umat yang kuat untuk menghadapi kemaraan musuh mereka.

Larangan memakai gelang tangan wlpun untuk tujuan kesihatan, telah ditegaskan oleh Rasullulah s.a.w .: Hadis Imran bin Hussein r.a., bahawasanya Rasullulah s.a.w. telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki berkenaan.

"Apakah bendanya ini"?Lelaki itu berkata,"Ia adalah gelang perubatan". Rasullulalah bersabda,"Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa(faedah wlpun utk tujuan perubatan),buangkan benda itu drp. diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya." Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad.

Pemakaian gelang pada hari ini, melibatkan ustaz2,pegawai2 kerajaan, menteri2 bahkan perdana menteri sekali pun...sesungguhnya mereka semua telah tertipu dengan perancangan musuh yang mahu menghancurkan pegangan akidah umat Islam.

Di Malaysia trend ini bermula di mana gelang hitam diberikan sebagai hadiah orang yang baru balik dari Mekah.Sekarang ini dibenarkan oleh Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya faktor mudah di kenali atau sebarang kes hilang , kemalangan dsb.

Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki:-
1) Gelang Kayu koka
2) Gelang Kristal
3) Gelang Tasbih
4) Gelang Getah plastik
5) Gelang Besi magnet
6) Gelang Besi Tabung Haji (apabila berada di Malaysia)

Jenis2 gelang yang diharuskan:-
1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan wad)
2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yg telah di tangkap polis)
3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.

Sekiranya ada yang hendak pakai sangat, maka dia hendaklah berusaha menjadi salah satu daripada 3 golongan ini.

wallhualam.

Ustaz Zainuddin Hashim

ohoeya858.blogspot.com said...

'AC' ?!!! eeerrrrrrkkkkkk :(

tahniah dek :)

lalal said...

Yang rm1000 tu AC cakap untung runcit kat penjual rm500.. so whatever lah no comment.. tapi yg betul nye ikut la hadis cam black garlic tu cakap eh..
p/s: ikut jalan agama lagi senang ^^

Aku Dan Teksi said...

TQ.Bro tentang pendedahan ini.Aku memang setuju banyak MLM kaki penipu,Aku dah lama join kelab ini di fb

Aidid Mu'addib said...

Mr Garlic.... man, that was great.
Aku pernah baca pendapat sorang ustaz bahawa kalau benar gelang kesihatan itu ada kesan baik pada kesihatan (jika benar)... maka, seperti keadaan darurat yg lain (spt vaksin yg ada unsur babi)... ianya jadi harus (sebab terpaksa). Tapi aku tak pernah jumpa hadith di atas...
>>>"Apakah bendanya ini"?Lelaki itu berkata,"Ia adalah gelang perubatan". Rasullullah bersabda,"Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa (faedah wlpun utk tujuan perubatan), buangkan benda itu drp. diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya." Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad.
Alhamdulillah.... you bring light to me.

shahrin said...

Taniah bro,nicework..MLM yg mnghancurkan ubungan baik aku ngn besfren & Sdara mara,xnk msuk dorg ckp kite xyakin or xnk support org mlayu bniaga,labur sribu untung 5ribu sbulan(logik ka?)-so xpyh la jdkan agama sbagai perisai,bisnes yg islam suruh bkn mcm nie..aku mmg sakit hati sgt ngn konsep MLM neh..buat org2 yg mngharap mimpi kosong,bgolok gadai(pngalaman org trdekat)...last2 yg kecundang,anak bangsa sendiri.Bro aidid,ramai sbenarnya kawan2 yg sealiran ngan anda...skg di tganu siap ade yg da pkai sihir utk buat mngsa dorg yakin,da ramai pon kena..so ati2.about AC plak no komen laaa,aku xpcaya gelang2 ajaib neh,baik ac,malek noor or sape2..magic la sgtttt.

penyelidikan said...

klu x reti sgt bab agama...jgn berckp soal agama...jgn nak memutarbelitkan fakta dlm kitab suci Allah...klau nk menipu...agak2 la cket...kan dah kantoi...ni baru kantoi kat dunia...kat akhirat?????? lu pk la sndri AC oi...

what goes around comes around

NanA said...

Nice one!

xnk komen byk psl gelang ni..tp ralat bc komen AC tentang agama..n siap suruh rujuk quran psl sp kwn syaitan sume..Astaghfirullahalazim..ayat2 mcm tu sy biase dgr time tadika je..

berckp psl al-quran..mengikut pemahaman sy..ayat2 al-quran ni bkn sumenye straight fwd..kebanyakannye ade unsur balaghah..klo dlm bhs melayu..perumpamaan..jd klo nk terjemah al-quran, kne ade ilmu..bkn suke2 ati je ckp mcm tu..sbb setiap ayat..setiap satu perkataan pn wlopn gune kata yg same,bole juge bg maksud yg berlainan..

stop playing around with quranic verses unless you really understand whats the real meaning of them!!

Az Zahra Muslimah said...

Salam Aidid,

Tahniah sebab dapat melahirkan blog yang sangat informatif dan berguna. Saya sefikrah dengan Aidid, dah lama nak jadi aktivis masyarakat dengan buka blog macam ni, cuma saya ni agak sibuk.

Dah jumpa blog ni, tugas saya (dan kita2 semua) sekarang adalah hebah2kan kewujudan blog ini dan sharekan artikel2 dan flyers2 yg ada dalam ini.

Aidid, kalau saya nak sumbangkan artikel ke camne ek? boleh emelkan saya caranya ke zahid@ariffstudio.com?

mrroyz said...

sebenarnya tak pelik pun apa yg ac buat tentang perniagaan gelang ni. mousepad yg beli kat China 30sen pun bole jual sampai 5hengget. yang pasti marketing dia memang cun. kalau nak tau...king of kosmetik produck...Dr Beccy ,,arwah Sosilawati...and etc pun markup retail price more than 12times dari harga cost...dan yang paling korang kena tau...cost untuk rokok yang skang ni harga 50sen sebatang.......HANYA 2SEN SAHAJA...hahahaha semua suda kena tipu la kalau gitu. tapi kawan2....melayu memang mudah lupa....AC x salah yang salah adalah yang percaya akan keBAGUSAN gelang tu...lagipun...yang korang beli gelang tu apsal...lelaki islam X BOLEH pakai gelang....amal makruf nahi mungkar. so padan la muka kena tipu beli gelang tu....wallahualam...

mohammka7476 said...

sbb untung haram yg lbh dr 100% tu la yg dia x bg nafkah kat anak2 dia tu...sbb mmg dia dh tau duit tu duit haram jadah,,...hahaahahaha

Anak said...

binatang ac mizal ni kentot bleh buat org mampoih ni. aku student nasib xterhinu kentot haram jadah keterunan anjing puki bodo shit ac mizal!!!!

Adii NakHeran said...

sokong mrroyz cakap,,,
maaf taw,,
bukan nk kondem eh,,

Cemmomile said...

Memanglah kite smua nak untung dan berjaya dlm hidup...tp agak2lah...jgn melebihi batas2 agama... jgn tindas anak bangsa sendiri.. jgn ambil kesempatan atas ketidak upayaan orang lain berfikir.. Nabi saw pun berniaga...telus dn jujur lg.. harga modal diberitahu kepada pembeli.. Tak selindung pe2..baik buruk barang dagangan diberitahu... kalo btul ikut Al-Quran..pasti takkan wat MLM n gelang2 yg dah sah2 de unsur2 syirik.

Lady Hana said...

To AC...SETTLEKAN DULU NAFKAH ANAK2 KANDONG AWAK TU....NANTI DITANYA ALLAH APA NAK JAWAB...SEKSA WOO...THEN BARU LA CARI & BUAT BISNES YG LEBIH ELOK DARIPADA GELANG NI.....BARULA BERKAT HIDUP...INSYALLAH....SAMBIL BIZNES...SAMBIL BERAMAL....MOGA ALLAH BERI HIDAYAH UTK ACK DAN KELUARGA LA YE....

Engkuhs said...

bestt... aku sokong research ko 1000%....

reggie said...
This comment has been removed by the author.
pejuang islam said...

soalan cepu emas:

1.Pakai gelang tu boleh ker untuk orang lelaki muslim????????????????????

2.Halal ker haram lelaki muslim pakai gelang???????

dgn ilmu yg sedikit berkenaan hukum hakam dalam islam nie haram lelaki menyerupai perempuan terutama memakai perhiasan seperti GELANG, rantai dan pakaian dari kain sutera......

Tolong jawab beserta hujah dari Alquran dan Hadis

exorian said...

aku penah baca 1 artikel kat masjid berkaitan gelang magnet ni. Haram bagi lelaki memakai gelang samada gelang magnet atau bukan, kecuali tiada ubat lain lagi di dunia ni...barule boleh pakai gelang magnet tu atau lebih tepat lagi kes darurat le...

||| PöJìé PööH ||| said...

Good job bro for revealing this scam.. Hope kne terjah dengan Melodi pasni, mesti panas... Sian yg sudah kene tipu.. Saya pun hampir2 tertipu..

Love,
PojiePooh Abdullah

Joe's Babe said...

saya memang dari awal tak setuju cara 'orang-orang' itu kasi propa pasal gelang magnet ni. pernah kena approach dgn saudara pasal gelang ni, sibuk dok canang infrared ler tungsten ler, saya juga tanya soalan yg sama mcm cousin seri darling , bluetooth ada? alergik tul kes2 MLM ni


p/s: cik seri darling, saya bukan cousin awak. :D

Joe's Babe said...

aidid, dari petang tadi saya try jadi follower blog ni, asyik error jer

rafly_8999 said...

keep it up bro..thx 4 this fardhu kifayah...

Mokhsein said...

i love the hatred and the angst ridden writings bro! makes my day!this call for an effen revolution....!!!

Roslina said...

tp...yg membeli tu mmg sangap bangat le sampai tak tahu beza samada benda tu berbaloi utk dibeli n also, tak kan le benda alah camtu dpt memberikan kesihatan yg sentiasa baik forever...use ur brain to think aaa

JustAsk said...

blog yg membuka mata dan minda..sangat berguna....tp aidid, maaf bertanya, kenapa gambar dlm list tu mcm tampal dan di edit?? mtk penjelasan...

saya bkn pro MLM...mmg x berminat dgn MLM..serabut...n bila baca blog ni..mmg lg jelas gambaran MLM yg mkn duit haram dgn mkn duit atas angin org bawahan...

Fuziani JSR said...

Bila tiba masanya.... ALLAH akan membuka aib kita bila kita menipu...

Aidid Mu'addib said...

JustAsk:
Gambar gelang ke kiri aku dapat drpd pdf yg dihantar oleh kilang di Guangzhou tu... setiap gelap ada siri BH XXXX... lepas tu ok compare dgn produk bracelet di website ACK... aku screen-capture satu satu dan bandingkan bentuk dan warna gelang.... rupa-rupanya, tak payah buat gitu pun - no siri ACK hanya berubah BH kpd AC.... that's it.
So, after that - aku kopipes aje produk AC kat sebelah kanan sekali tu...
Itu yg aku cakap kerja amatur sungguh org ACK ni. Senang sgt nak bongkar...

Btw... ada sorang kawan aku buat benda yg sama, hantar email ke syarikat kat Cina tu, minggu ni... ada berita tergempar... crazy! They give more discount now... it is much less than USD25 per bracelets!!! Serious!

Aidid Mu'addib said...

gelap? gelang.... haha

JustAsk said...

ok bro aidid..thx..bkn pe..sbb takut gak bende tu jd bahan kaki kipas susah mati ACK n MLM len nak hentam bro smula...so ble ade jawapan, mmg x yah takut ar..bak kata, senjata dah tajam, bring it on je if want war...hehehe...

ade gak ushar web site yg dr china tu...menarik gak..rasa nak bli bg sepupu² pki...nak beli dr ACK x mampu...jadah haram pye harga...

hah lg 1, rasa mcm pernah ternampak gelang magnet tp getah pye..bkn yg tungsten..kalo x silap, dato lee chong wei jd duta..x thu la duta btol ke x...bro ade info x pasal tu??

hajatsuci said...

I see artists no more than useless entertainers who bring nothing substantial to humanity, apart from delivering useless entertainment. Hiburan yang melalaikan dan memalukan, no more no less. Kids love ya... sensible people hates ya. Is that the value of being popular.... for what, man?
AKU SUKA YANG NI.....

zaty hanyut said...

kenapa la orang melayu ni suka buat benda2 useless, gelang magnetic la, MLM la, macam2 lagi benda bangang, kaum lain gak makin maju, kaum melayu makin hampeh .. sigghh ..

tudin5 said...

tahniah atas pendedahan... saya pon seorang yg anti MLM... banyak dah pendedahan mengenai skim2 tipu ni saya buat... teruskan perjuangan untuk mendidik anak bangsa kita tentang bahaya tipu daya skim MLM yg 90% bukan dipunyai oleh orang Melayu... Orang Melayu rata2 jadi alat je...

frashdi said...

aku bukan pro MLM, but this is my 5cents:

1. aku dah go through almost all comments, and ada yang kater gambar yg blogger ni a bit dodgy.
2. So, aku pun check aa balik. aku tengok dekat link dlm pricelist tu...turns out tu memang bukan gambar dari website tu. kalo gambar diorang, should be ade watermark kat every picture. Plus, dia punye code bukan BH tapi TU. (http://www.hottime.cn/product/337491261-200574714/Tungsten_and_healthy_bracelets.html)
3. pasal AC tipu orang sbb dia jual benda ni dgn harga mahal giler. personally aku x rasa dia tipu sangat sbb to me, dia jual BRAND dia...so, career die yg dh brape lamer die built, sampai dapat dato' (even aku xtau sbb ape die dapat datuk) kira lama laa jugak utk achieved ape yg dia dh ade skang. maybe worth to buy, maybe not. depends kat orang. lagipun target dia mesti aa org kaya raya...mane de org miskin nk beli gelang RM1000. so, kalo diorang mampu lantak dia laa nk beli.
3. kalo boleh, nk dedahkan scheme orang lain, xyah aa mencarut sana, mencarut sini...maki sana, maki sini...tunjuk bukti, bagitau aper yg nk bagitau sudah...
4. account yg gelang ni boleh improve health is not 100% wrong. in fact mmg dh ade scientific reasoning and research how magnet can improve ur health. ni link dia
a. http://www.themagnetguide.com/article-magnetic-therapy.html
b. http://www.alternative-magnetic-therapy.com/magnetic-therapy-treatment.html

Aidid Mu'addib said...

Oh man! No wonder ACM bole buat duit...
one potential customer here...
And those 2 sites... those are commercial sites... Wadefish?
You never heard of Medline or PubMed or BMJ or NEMJ ha?
Aiya! Boy... ko mmg 1st class!
Ko tak suka aku mencarut? Ada aku kesah?
What have you done for your own masyarakat lately?
Apart from bitching about, and get conned?

pisang said...

bila org yg terang2an buat salah menggunakan al quran sbgai perisai utk mguatkan dalih tu kan dh petanda akhir zaman...bila org jahil hebat bcakap psl agama......hahaha....syabas aidid atas pendedahan berani anda...

amal latiff said...

Aidid..u're the MAN..respect toing2..syabas inspector shahab..
klu u propose research u ni kt IPTA kt M'sia ni kan..agak2 dpt tak title DR..am sure u will..huhuhu..

Zarina Zam said...

hottime tuh salah satu supplier saya.. mmg harga yg cik aidid bg tuh mmg benar dan sebenarnya kalau bargain mmg boleh dpt lagiii murah.. psl AC Mizal pun sebenarnya saya tk pernah nk amik tahu tp saya mmg tahu dia pun amik barang dgn supplier yg sama dgn saya.. cuma mungkin cara dia market dan kelebihan dia sbg artis yg buat dia senang utk buat bisnes nih.. dan mmg tk nafikan dia mmg salah jika meletakkan harga dari kos USD25 (actually lesser than that) jadi RM1000.. tp rasenya kebanyakan syarikat MLM mmg akan menaikkan harga produk 100 kali ganda dari harga sebenar.. salah satu syarikat MLM (yg tak nk mengaku MLM) Ads4bucks (ads4sucks!!) contohnya.. product health card yg baru harganya 60sen, dan tambah produk2 merapu dapat blog dan application2 yg boleh dapat free2 jer dari GOOGLE.. saya pun tk paham orang join nih sbb produk atau nk cepat kaya (ke kayap).. dan contohnya product filter air pun byk diorg jadikan MLM.. sebenarnya harganya 10% dari harga sebenar.. that is the FACT!! product from CHINA byk dijadikan MLM kt malaysia nih.. kalau pandai sourcing mmg leh tahu harga diorang nih.. tapi saya tk salahkan MLM sahaja.. sama juga dengan bisnes traditional.. orang2 yg beli barang2 branded.. made in USA.. made in Italy.. beli beribu2 hengget.. but the fact is.. labour dari China sbb murah.. contohnya jersey Nike.. total kos sebenar hanya 4ringgit sahaja.. tapi u all beli kt ehsan.. sampai 200-300hengget.. yg membezakan fake dengan authentic is the licence yg mereka ada utk buat product branded tu.. tp tk semua la product branded made in china.. ade yg betul buatannya dari Italy, France, US etc.. so.. sebelum nk masuk apa jenis program ke, MLM ke.. ataupun nk beli barang sekalipun... fikir dan buat research sket ttg latarbelakang diorang nih.. (lagi satu nk dedahkan ni.. kebanyakan FOUNDER MLM kt malaysia nih sebenarnya ada yg kena cop muflis pun) tu sbb buat MLM cara yg plg senang dan cepat nk buat duit.. tp fikirlah masak2 dulu.. adakah berkat dengan cara ni untuk nk bagi makan kt anak bini?

Aidid Mu'addib said...

Zarina... you're a breath of fresh air.
Thanks.

Aidid Mu'addib said...

Amal Latiff... title DR? Tak mo la....
Itu kes buat thesis for PhD tu... I prefer buat degree dah dapat DR.

JustAsk said...

my day feel not perfect if 1 day not open ur blog!! hahaha...aidid!! wad drug u use?? LoL!

agak², kalo report kat wartawan MELODI mesti AC dah kne terjah kan...i feel shame be a malay coz malay nowadays like this...haizzz...shame on u la AC...

JustAsk said...

y i cant found AC Mizal group at fb???!! ergh i want see his fan calm their boss...

panas2hot said...

hi justAsk, i try to find them too...but i think they have make their group private..that why we cannot open their page or find them....

http://panas2hot.blogspot.com/2010/11/ac-mizal-panas-punggung-padan-dengan.html

JustAsk said...

zzzz....just red at SNTM group...ACK dah close group tu...x tahan nak melayan kita la tu...kuikuikui...

berani kerana benar, takut kerana salah....apesal diorang takut ek?? ahaks!! x sempat nak like n JOINT...haizzz...GRUGI la aku mcm ni...

faizuddin said...

aku xnk komen pasal gelang tu.....tapi aku nk komen pasal AC ckp sal quran......please jgn gunekan al-quran dan hadis tuk kepentingan diri sendiri......bagi aku artis2 kt malasysia x layak ckp sal quran...sbb dieorang terlalu lagha....wahai AC kamu tu rambut merah...mewarnekan rambut uumpama mengubah ciptaan tuhan....apabila mengubah ciptaan tuhan makneyer da mencabar kekuasaan tuhan...so,bagi aku ko x lyk sebut pasal quran lagi2 untuk kepentingan diri ko sendiri....selesaikan nafkah anak ko.....muhasabah diri dulu......dan renungkan ini"apabila mati anak adam,maka terputuslah segala amalannya melainkan doa anak soleh dan amal jariah"....so,bagi harta dunia x bawak kemane......yg boleh memberi manfaat kat mase dalam kubur nnti cume doa anak yg soleh dan amal jariah yg apbila tgn kanan memberi tgn kiri tidak thu......so,tolongla...jgn gunekan al-quran untuk kepentingan sendiri...berilah peringatan sesungguhnye peringatan itu memberi manfaat kepade org2 mukmin.......

Nabilah said...

mcm mane nak 'Like' komen yg bernas?..hoho~

aku suke komen nih:

"And those 2 sites... those are commercial sites... Wadefish?
You never heard of Medline or PubMed or BMJ or NEMJ ha?"

tambah lg sciencedaily, ncbi...link2 tu ade health & medical jurnal (research paper)....so jgn suka-suki google n come out wth website yg 'fancy' jer....

BBStar Auto said...

Nape ACK tulis berlian? tulisla berlian 'look-alike' ke,berlian wannabe ke..dari description pn dah cuba nak tipu org..kalaula betul tu berlian,sebijik je kot yg ade utk harga rm1000 tu..
Semua MLM pn jual barang as a dummy pada harga yg x masuk akal org yang 'waras,bijak n berilmu'..
Pastu suka selindung2 bisnes yg dibuat..'dtg dgr talk dlu',talk ke brain wash?kalau jujur berbisnes,papar je trus plan bisnes kt dalam suratkabar..sbb ape x buat??sbb plan pyramid,matrix,doubler,tripler jubbo tahiiieee..

geronggang said...

bongkar segalanya... keep it up Aidid Mu'addib

mjay said...

tadi baca metro dia kata single level, pdhal tgk plan marketing MLM. Apa2 pun namanya MLM ni susah nak cari yg halalnya. Byk yg haram. Boleh rujuk kat sini utk sekadar rujukan.
http://www.zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/222-multi-level-marketing-menurut-shariah.html#comments

**LoSt cHaRMeD AnGeL** said...

Salam, allow me to add in here..

Sebelum AC active dengan KONSORTIUM dia nih, dia attached dengan e-dymium and just before he launched his shop kat area Ampang Spectrum tuh, he engaged a few of his fellow friends to do this scam, too!

A friend of mine, terus introduce this 'package' to me. Katanya, ini kita register as INVESTMENT sahaja. Kita park nama kita diatas pyramid. Just before I sign-up as agent ke apa ntah, kira dah beli gelang sampai 7 LOT katanya, AC sendiri yg present pada kami (4 orang) with the exact same words yg my friend presented earlier.

Lepas tu, selepas dah launch...AC deny cakap semua tuh, siap dia cakap SUMPAH, LILLA HI TAALA dia tak cakap. It's OK, benda itu pada saya, saya akan tanya AC sendiri di SANA nanti dihadapan HAKIM BESAR.

Saya tidak menghalalkan segala yang telah AC tipu saya & kawan2 saya. Dunia akhirat, saya tidak menghalalkan :-)

To this blog author, good info that you shared this :-)

DAN...TAKDE SIAPA AKAN MENGAKU BERAK TENGAH JALAN...TERMASUKLAH ORG2 YANG TELAH BERAK :-)

**LoSt cHaRMeD AnGeL** said...

Sikit lagi, sikit lagi nak add...AC bilang akan mendapat income 100K keatas tanpa perlu kerja sebab nama parking atas pyramid, lepas I beli gelang, I dapat MYR150, sebab I beli 7 lot, lepas tu, 1 sen HARAM TAK DAPAT...memang saya tidak menghalalkan ler dunia akhirat, Dato!

seribahasa.com said...

melayu ni kadang lebih teruk dari yahudi laknatullah. bangsa sendiri pon dia nak makan yang penting poket berisi.

green apple said...

bro, aku baru lepas operate beranak okkk. aku baca entry ko ni sakit perut gelak macam nak tetas jahitan aku.

seb baik aku ada 2 je ibu jari tangan, kalau ada enam, enam-enam aku angkat.

well done!

oracode said...

aku tak tau nak komen apa2..hehehe

Azrul said...

huh...

beli gelang 1k harga... lol..
aku beli gelang emas 916 bg bini pkai..
xder duit leh gadai..
hahaha...
gelang AC xleh gadai..

haha.. nk gelak lagik.

aku best....

thankz bro sal post nie.

Create6silencE said...

RAkYAt JELaTA sEKALian..

pEribahAsa CiNA adE bkaTe...

PAda sEEkoR ikAn..KLw KEpaLA nyE bUSUk...

MAKa SELuRuH badAn iKAn e2 jGk BusUk...

PeRSoaLAn..apE kEraJAAn KtE nY xrOti BAHsO kEww..

nAPe Nk Bgi LeSeN Kt BisnEs Yg dH saH2 hARam DSisi agAma..

bT pEnaT jEww Bg suSU KAt BdK2 SEKoLAh...kEMPeN SeHAt La..

tamAt seKoLah..bT bNiagA hARAm...

dE skaNk NY daH kUrUn 21...

yAhuDi PoWn Dh MAKiN baiK Ati..

adS4BuCks..UPtRens...UNstopaBLe..eH..Puki MAk KOranK betUL r...Lu MAiN banGSA gW dGn DUiT..Lu KABuRKn MAtE doWANk DGn KeSENANgaN duniA yG BiLA2 LeH kiaMAt NY..

APe XdE oTAk KEWW..dH nK mamPUs..
(ambOi EMo NyE aQ )

Ah..ADe Aq KeSAh...

syam said...

ujung thn lepas aku beli gelang ni ngan cine kt sarawak.. same jer pattern ngan gelang ac nih.. cine tu ckp harga jualan rm300, tp dia kasi rm150, harga promotion(last stock) utk aku.. terus aku sambar.. sampai skarg aku duk pakai..
this is my true fakta, not my auta..

Goldman said...

COD Pamp Suisse Lady Fortuna 10 gram.

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi kami di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Harga belian semula yang hebat.

Terima kasih.

johan said...

weh Kaki Bangku...ko nie sengal dowh..law akaun mane ko blaja bodoh...skg nie kalo duty import, transportation cost, handling cost, admin cost sume ko take into account, katekan total cost yg die kena tanggung untuk 100 gelang = RM20,000 itu kire plg tggi la 2...so kena carik cost per unit maknanye RM20,000/100 = RM 200 per unit, so untung die jual seutas gelang bodoh 2 adelah RM800...PAHAM X, ko jgn ingt ko power sgt n orang laen bodoh..

スマエルエンド。 said...

...pernah sorg makcik ni sound kat fb bila dia nk dpt keuntungan dr gelang tu lepas dia join sbb yg join 1 thn awal dr dia pun xdpt

so

sorg "AJK" AC---->>after flushing<<---- sound balik makcik tu!! ckp dia blaja bisnes kat uitm so dia tau la selok belok bisnes...

ish3

Jeffriezal said...

Aku tak suka betul MLM yg melampau macam nih... aku benci benci benci..

tapi..

aku just nak tegur owner blog nih satu je larh eh.. harap jgn ada plak yg marah atau apa kat aku...

aku mmg tak suka skim skim bengong nih.. aku sendiri pun pernah terkena tipu..so aku tau kemarahan aku di tipu tuh macam mana...

tapi kalau abg yg punya blog nih..cakap pekerjaan artist tuh macam hina je sgt...saya nih artist juga, tapi bukan yg jenis popular, artist melukis, artist audio, artist music dan artist design..

saya sekolah tak terer pun, tak pernah masuk universiti, tapi bakat pratical buat kerja kerja lukisan, audio, music dan design nih la punca saya cari rezeki sejak habes SPM sampai la dah lebih 10 tahun...so agak terasa la bila kata pekerjaan artist tuh macam hina je sgt..

saya tak mencari populariti pun, cuma dapat cari duit tanggungan sendiri dan tak menipu hasil peluh orang lain, saya dah cukup tenang, walau tak senang :)

saya jenis artist yg tak main kat club malam, atau tempat tempat ada jualan arak, hanya di majlis2 kecil dan tempat tempat yg org mengenali saya dan rakan2 saya sahaja.

nak cari kerja lain, kelulusan tak tinggi, tak celik IT sgt, apply kerja kerajaan tak pernah dapat, pernah la kerja kerja biasa dulu, tapi sampai bila kan? gaji bawah 1k nih nak tanggung keluarga dan adik adik pun belum tentu cukup..apa lagi kalau nak kawin,hope jgn la hina pekerjaan saya...

hope kalau marah sgt dgn org kaki tipu kat MLM tuh...jgn la marah sampai lupa yg org lain yg tak bersalah pun boleh turut terasa dgn kata kata marah kita nih..

apa pun pasal gelang tuh mmg betul...harga nya sgt murah..mmg bodoh si kaki penipu tuh...berani kau hancur kan bangsa dan agama ku yer!! dgn menipu mereka bulat dan lagi mengajak2 mereka mengambil riba dan menipu yg belum tertipu..

apa pun..wasalam

p/s: minta korang doa la saya berjaya dalam bidang yg saya ceburi, dan mudah mudahan bila saya berjaya tak la jadi macam AC k :) amin~

mabong said...

petang tadi 30/11/2010 kat radio bernama 93.9 slot kerusi panas, dijemput "dato" Ac MIZAL.. haha
banyak jugak dia kutuk hang aidid
macam siot si ac ni!
dia bukan menjawab soalan tapi mengomel/buat ulasan setiap persoalan yang diaju

Aidid Mu'addib said...

Jefriezal - aku hanya kritik artis yg "vain" dan sebok hari2 buat mungkar belah sana belah sini, tunjuk bongkak di selagi tempat media yg wujud dlm dunia ni, tanpa rasa malu dan guilty - hey, after all, what about me? I play music, am I not an artist? I write stories - artist also what?
But anyway... u know who you are and what you've done... I have no problem with that.

naim said...

Terhebat lah!

Ummu Amisya said...

Bravo....Keep it up!

MR.Fairus said...

Tak sempat nak baca semua komen bro. Tapi saya memang setuju benar kata-kata berfakta bro. Teruskan usaha anda. Ramai lagi yang berdiri menyokong anda!!

unknown said...

akhirnya apa jadi dengan AC? dapat x gelaran Datok?

KANTA MATA KELABU said...

nie baru betul.. kalau nak cakap siap ader bukti.. sokong 100 % penulisan bro... bukan ley cayer sangt citer si AC nie.. hik3..lama2 lingkup la tuhh

Noryati said...

heheheh...skrg ni plak die join umno..bajet lh dapat byk projek la tuh...heheh...

Act Now! said...

Slaves are the dumbererestest of all because superclass of governments and cronies simply key UNLIMITED FREE FAKE MONEY in their computers while SLAVE = SLogs to grAVE.

http://selangormydreamstate.blogspot.com/2012/04/superclass-slaves-raja-rakyat.html

Act Now! said...

Rakyat spesies manusia paling bodoh di planet, lebih bodoh daripada binatang sebab wujud demi wang sementara kerajaan kroni korup keparat hanya perlu key in WANG PERCUMA TANPA HAD dalam komputer mereka.

http://selangormydreamstate.blogspot.com/2012/04/superclass-slaves-raja-rakyat.html