And so it is...

Tuesday, November 9, 2010

Koleksi Flyers Aidid Mu'addib

 
Inilah koleksi flyers yang saya hasilkan untuk "counter" mala'un-mala'un MLM dan Skim Piramid yang suka tag-tag orang di facebook. Ada yang marah tu.... tapi, kalau mala'un tu semua tag orang, cakap sesuka hati, janji yang bukan-bukan - boleh pulak ya? Mau cari makan, mau cari side-income.... katanya. Hey, saya ni buat apa pulak? Kalau saya buat flyers mengajak orang elakkan buat mungkar... kena kritik pulak ke? Hari kiamat sudah mampir le tu... beb!
 
Anda dipersilakan copy dan modify sesuka hati dan saya memang galakkan tabiat tag orang, macam orang yang buat MLM-Skim Piramid tu semua. Biar dia orang cirit tengok flyer ni semua kat wall masing-masing....
 




































 
 
 
 



108 comments:

shapoji said...

bravo2!! suke la awak nyer keberanian...syer pon tak ske MLM nie...pham2 ler. kalo duk kat u...bdak2 u berlumbe nak masuk MLM...sbab hdup terdesak....aku dlu hampir terkena gak ler....mjur mmsih ader pertimbangan yg waras....

angkasawan said...

bro, apa komen lu dengan yang ni - http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=176850 kata tak buat pelaburan, macam sial je.

Aidid Mu'addib said...

Cerita Hairul Nizam collect duit utk biz kat Indon tu ke... atau hyprobulksms tu sendiri?
mamat Hairul tu mmg psycho... itu pendapat aku...
Macam takde penghitungan dunia akhirat pada dia agaknya yg dia fikir.

http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/10/kerbausms-kalau-dah-bzns-model-piramid.html

Flower said...

Salaam
Saya sokong usaha saudara. Terima kasih

angkasawan said...

Keep up good works man, bongkarkan je apa yang orang tak tau, mana bleh collect deposit banyak camtu tanpa kebenaran BNM

aku tanpa nama said...

Salam.. tabik spring ar kat tuan aidid.. mantap tuan nye mindset. teruskan usaha yg mantap ni. serius.. kawe pun dah terkena ngn mlm yg bangang nih.. nasib baik xdpt downline, klu x dah dikira menganiaya org len.. duit tu depo tu kira xde rezeki la. mintak izin utk sebar boleh?..

hobbitfossil said...

cayalah aidid. hang memang terbaik! aku dari dulu anti-mlm ni. kebenaran memang tak boleh di sorokkan.

aku malu dengan bangsa Meleis ni. semua nak senang. tak ada usaha langsung. ibarat bakar roti dengan planta siap bakar terus jadi sandwich. teknologi apa tu depa guna?

aku pon dah macam-macam point dok debat dengan yahudi yang join skim mala'un ni. tapi kalau dah bebal tu memang susah lol. upline dia sumbat semua masuk washmachine tambah dengan klorox lagi berkilat habis sebab tu tak faham bahasa.

great job aidid!

Aku Dan Teksi said...

Saya sentiasa menyokong usaha sedara.Mari kita celikan mata orang ramai

p/s ada entri di sini nak cilok,boleh ye

Rahman Dawkins Darwin said...

dia dah repot polis

i think he also reported your awesome blog to SKMM. what a douchebag he is!

effendy said...
This comment has been removed by the author.
fanthor said...

bro aidid, Ni jagamulut kurangajar aka ac bgtau alamat mark and spencer tuh

Marks & Spencer Pantheon
173 Oxford Street
London
...W1D 2JR
Tel: +44 [0]207 935 7954
Fax: +44 [0]207 486 5379

Marks & Spencer Marble Arch (adjacent to Selfridges)
458 Oxford Street
London
W1C 1AP
Tel: +44 [0]207 437 7722
Fax: +44 [0]207 734 0470

screencapture : http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1157.snc4/149922_175930602422474_100000166061112_626507_6639749_n.jpg

Blitzenius said...

Dave Mustaine win!

effendy said...

Score A kata dia org ada panel syariah... HPA kata mereka jual barang2 produk Islam..DCL pula ingin naikkan taraf konomi org Melayu.. Mereka ni company MLM kategori macam mana pula?..MLM yg tade produk atau produk hanya mengaburi mata tu memanglah jelas menipu... Macam mana pula dgn mereka yg join MLM dan menjual produk kesihatan dgn sungguh-sungguh kerana yakin pd produk...Misalanya CNI dan DXN modal tak sampai RM60 rasanya.. Tapi inginkan benefit dari MLM berbanding konvensional kena buka kedai, upah pekerja... Minta pencerahan dari Adib sbb kenyatan Adib seolah-olah semua MLM tak betul.. Boleh tak Adib suggest mana2 MLM yg boleh saya join dan mereka tidak menipu...Saya tak mampu nak meniaga dgn modal besar an saya nampak dlm MLM ada harapan utk berniaga mula dgn kecil-kecilan.. Sbb business konvensional juga mcm piramid.. Bos paling atas..Misalnya saya jual barang kat kedai runcit atau supermarket...Sebulan dapat RM800... Tapi bos atas saya terus kaya dgn keuntungan atas titik peluh saya di bawah..Cumanya sistem konvensional barang yg dijual melalui pelbagai peringkat dari pengilang, wholesalers, pemborong, pengedar, kedai runcit baru sampai kpd pengguna. Dalam MLM, dari pengilang, terus ke company terus kepada pengedar yg juga merupakan pengguna. Wholesalers, Pemborong dan peruncit tak boleh kaut untung..Malahan pengedar merangkap pengguna dapat terus ambil untung pemborong dan peruncit@orang tengah.. Mohon pencerahan Adib utk bezakan MLM yg dibolehkan atau MLM yg tidak dibolehkan.. Atau semua MLM jahat?

Aidid Mu'addib said...

ScoreA, Stormreader & HPA ada panel syariah... jadi ada isu syariah-compliance yg diatur utk model bzns depa ni... tapi in my opinion, tak kesah la Uzar ke, mufti ke yg cakap ianya OK... tapi ada ahli yg kelentong org, promote berlebihan sampai menjanjikan boleh sembuh kanser, boleh kasi anak 9A - kiranya etika pengamal dah menyimpang dah tu... it's wrong. Akad kena betul, perjanjian kena betul, niat kena betul. Cakap aje Syariah-compliance! Jadi dia buat sesuka hati dia... ada lesen maaa!
Ini mengingatkan aku tentang "the state of our society"... contohnya org keje bank konvensional penuh dgn riba'... beribu org keje ni, apa salah aku pun keje bank? Macam pompuan yg tak bertudung... berjuta org tak bertudung, aku pun tak nak bertududng laaa... aku sembahyang apa?
Pasal syariah-compliance MLM ni... isunya secara asas, tujuan networking dan downline adalah utk mengembangkan bzns dan bukan buat untung berlebihan menggunakan org bawah... dan ia ada limit. Contohnya... market ada dalam 5 juta org, sekarang berapa reseller diperlukan? Mesti ada limit... tak boleh go infiniti, sebab yg terhujung pasti akan rugi. Dan kalau isu penghujung ni, syarikat mesti ada cara utk mengelakkan penindasan dan kerugian drpd berlaku... it's not just about plain profit for uplines... ada tanggungjawabnya.
Aku tgh mengarang pasal isu ni... complicated sket...

Aidid Mu'addib said...

Oh ya... fanthor, isu Mark & Spencer ni:
Ada blogger pegi contact M&S di London - M&S deny sellling ACMizal product... even denying they ever heard such company or product... dan di akhiri dgn kata spokesperson nya... "We do not sell product that is ungenuine..." or something or rather...
Kelakar gak! Amateurs... This is the age of resourceful bloggers. ACK mau kelentong tu, biar la kena tempatnya. Tak boleh blah betul mamatnya... We can always check what? I did...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=105390769530780&set=o.154618694571313&pid=42803&id=100001795731736

echah_syed said...

dlm kosmo hari ni,ac dah buat police report ~ "ac mizal dakwa diugut pesaing" :)

echah_syed said...

sori bukan kosmo tapi i baca kat mymetro.. :)

aidareza said...

Aidid, whatever you are doing is working. AC made a police report conveniently omitting the truth. I think sales has dropped. Kudos to you. Keep it up.

Nor Effendy said...

Salam,

Ramai gak yang bernama FENDY dalam ni. Ada 3 termasuk aku (Nor Effendy, Effendy, Effendi Freddie). Nak juga tahu jawapan kepada soalan saudara EFFENDY di atas. Harap bila dah kata MLM itu salah, MLM ini HARAM, ada juga alternatif yang diberi. Nak juga tahu syarikat mana yang HALAL untuk diikuti. Bukan apa, takut juga salah-salah jatuh hukum, kita yang terhukum di sana nanti.

Snowflake said...

Bravo bravo bravo. 99% same wavelength thinking but I am not as brave as you are. A quiet person though. A very informative blog I shall say and thanking you for your valuable time to make us understand what nonsense one will make when they are so desperate to get rich instantly. Keep it up Aidid!! God bless you.

shapoji said...

tolong bongkar kan lgi bende2 MLM nie lgi...bgi sumer org thu...kt FB dorang tak serik2 lgi kipas duit nak ngumpan org....

HaZiQ said...

ak sokong 100% ngn effort ko aidid~!!!

bg ak la kan, nk dpt duet kena la usaha, mana boleh duet dtg camtu je...
MLM ni tau nk kelentong orang je, kdg2 ak kesian ngn kawan2 ak yg terdesak, pastu join diorang..
sedar2 rugi..

i.am.belle said...

Salam Aidid,

aku ada share entri kamu, utk sebarkan pd semua pasal AC dan hal2 MLM ni semua.

tapi aku tak gemarlahhh apsal mamat AC ni nak main2 akta komunikasi jadah ni semua. sukahatilah org nak blogging ke facebook ke, habis dia sorang je nak conquer dunia internet dgn cerita kencing dia tu.

lagi pulak ada penyokong bisnes dia tu semua otak dungu. dah kena brainwash.


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=459590252766&set=a.459590227766.252778.51080977766

i.am.belle said...

http://www.facebook.com/ACMizalFanPage

leo mistileo said...

tuan,
kalau jual produk bermutu, haram jugak ke? produk yg menjdi asbab dan ikhtiar sembuhkan penyakit... atau apa saja kebaikan lain...ibarat seperti salesman...jual dapat komisen.
kemudian saya cari/rekomen salesman lain yg sudi jadi salesman. dapat lagi komisen... kemudian saya didik salesman tadi supaya lebih baik lagi prestasinya... dan apabila perstasinya meningkat (jualannya meningkat), saya dapat lagi upah kerana kepemimpinan saya itu...
salah ke tuan...
kalau di kilang masing2 ada gaji,... cleaner, operrator, supervisor,line leader, manager, ass. manager... bolehkah si cleaner naik gaji dan pangkat kalau diorang buat kerja gila2... rajin produktif dan sbgnya..???
bagi saya tak semua mlm haram... jgn salahkan semua mlm...
tuan cerita tentang Islam, tapi tuduhan2 tuan, bahasa2 tuan, sindiran2 tuan. tidak Islamik sungguh...
manusia itu tidak jatuh disebabkan orang lain, melainkan dirinya sendiri.
jadi lebih baik muhasabah diri, dari asyik menuding menyalahkan pihak lain...
byk sgt salahkan org nanti lupa salah sdiri.
kita takkan jatuh melainkan dgn izin ALLAH dan ianya kerana kelemahan diri sdiri...

leo mistileo said...

banyak2 belajar supaya tidak ditipu...
jangan tuduh semua mlm penipu...
kalau dah kene tipu, belajarlah, muhasabahlah, semua itu terjadi atas izin Allah...
kalau Allah tak izinkan, dtglah bapak datuk segala penipu, tak mungkin kita ditipu... pasti Allah selamatkan kita kalau itu kehendakNya.
kalau Anda bijak bagai pakar ternama sekalipun, kalau Allah izinkan berlaku, dgn budak kecik pun anda boleh ditipu... buktinya Dato fadhilah kamsah yg bijak terkenal pakar motivasi, pakar psikologi manusia pun pernah ditipu beberapa tahun lalu... tapi alhamdulillah beliau bermuhasabah diri...

pejuang islam said...

aku sokong sepenuhnya kenyataan aidid.....syabas bro.....aku memng benci sgt kat mangkuk-mangkuk MLM nie......kaya dengan hasil titik peluh orng lain........tu la keja yahudi.....halal konon....apa yg halalnya....cari orng, ajak orng, paksa orng sediakan modal besar2 sampai berhutang sana sini, dapat barang x terjual pastu suh cari orng tuk downline lg.....mana ada sistem muamalat dalam islam macam tu....Rasullullah sendiri berpesan supaya elak dari berhutang,sbb berhutang la roh tergantung antara langit dan bumi bla mati x sempat bayar hutang.....bodoh dan jahil mangkuk-mangkuk MLM nie............cari rezeki biarla dengan cara yang halal.....berniaga betul-betul....jual barang ada sistem akad nya....jual barang yg jelas baik kualitinya dan untung dari hasil jualan bukan dari hasil titik peluh orng lain....atas dunia pun dah makan "daging" saudara sendiri....akhirat esok tak tau la.....nasihat yang baik jgn nak di"beta2kan"....dengar dan fikir dengan akal yg waras dan bersumberkan Alquran dan Hadis.....

leo mistileo said...

serang sahaja company2 yg anda rasakan menipu orang... buat laporan polis...
gunakan saluran undang2...
jgn buat tuduhan melulu menuduh semua mlm penipu...
ramai org gagal mlm bukan kerana org lain... tapi kerana diri sdiri yg kurang kesedaran akan kelemahan diri yg seharusnya diperbaiki tapi lantas perasaan kecewa, mengambil langkah membenci, memboikot dan menuduh negetif malahan kata2 sudah berlebihan aka melampaui apa adanya...

leo mistileo said...

menuduh org lain berdosa, neraka, haram...jahanam...

bimbang nanti di akhirat kamu yg menuduh lebih-lebih lagi adanya...
ibarat menata dulang paku serpih, mengata orang sendiri yg lebih...

cermin diri lebih baik. apakah kamu benar2 betul?

kalau niatmu baik, pastikan caramu tepat dan baik juga...
kalau caramu jelek, kamu juga seperti mereka yg kamu benci itu!!! tak ada bedanya...YA,SAMA!!!

leo mistileo said...

kalau orang yg buat salah... salahkan orangnya...
jgn salahkan MLM...

kemalangan jalanraya bukan salah kenderaannya...

bongek89 said...

klau tanya orang2 mlm, mesti diorang akan jawab bisness diorang jual produk bagus.. halal.. sistem halal.. mana ada nak mengaku sistem n produk dia salah.. support u all the way bro aidid..

Yoshiro said...

aku pernah dengar talk pasai Vemma, masuk gak la yg minimum, rm400 melayang. nak tengok betul ke idak apa yg dicakap. mmmm cakap tak serupa bikin, patutla setahun join Vemma, cari ahli gila2 boleh pakai kereta mewah. Masa tu aku ok fikir, yg cakap ni mmg yg berjaya, berapa % yg tak berjaya. Lepas jadi ahli, dia bg 1 web bodoh, suruh kita promote web kita, cari org. tak payah jumpa org, tak payah itu ini. hakikatnya .....
Tapi aku rasa tak semua MLM tu piramid, ada sesetengahnya yg produk mmg bagus. Contohnya Gamat Emas, aku jadi ahli sbb nak beli produk ngan harga ahli. Pas tu mana2 regular customer, aku sarankan dia org jadi ahli sbb dia org boleh beli dgn harga ahli. Aku taja dia org apa aku dpt ???? cuma voucher belian barang rm20. tu pun masuk thn 2011 nanti voucher tu dah tak ada, yg aku dpt kalau rekruit org adalah voucher training on product. Mmg ada marketing plan yg boleh diikut tapi aku rasa tak menganiaya org macam Vemma @ gelang Ac. Sbb tak ada pulangan RM kalau taja org bawah. Ramai juga yg berjaya dalam Gamat Emas ni tapi setelah 5 @ 6 thn berusaha dan bekerja keras, yg mana aku rasa logik.
apa pendapat ko?

zahid said...

leo mistelo..

saya nak tolong jawab..
haramnya MLM yg haram (pada saya masih ada sebahagian kecil MLM yg tidak haram, walaupun percentagenya sangat kecil), bukan pada produknya semata.. yg paling kejam dalam sistem MLM adalah yuran penyertaan yg digunakan untuk diagih2kan kepada upline. Contohnya hyprobulk sms, nak masuk bayar RM500, dan RM500 tu diberikan kepada upline. Yg baru masuk dpat apa? Produk yg berharga RM75 (pada harga pasaran biasa, ia mungkin lebih murah).
Dan yg baru masuk, nak cover balik RM500 itu wajib mencari lagi dua orang, dan aktiviti ini akan berterusan sampai ianya terhenti atau ‘crash’. Pada peringkat crash ini, akan terdapat lebih dari 50% peserta yang pasti tidak akan mendapat pulang modal… baca entry terdahulu untuk faham konsep ini. Inilah yg kejam di dalam MLM yg berkonsep head hunting.
Konsep MLM sangat berbeza dengan analogi yg awak buat tue sebab salesman biasa, mendapat keuntungan dari jualan produk, bukan dari bilangan kepala yg diajak menjadi ahli. Ada ke syarikat jual kereta contohnya yang menawarkan RM500 kepada salesmannya yang berjaya memperkenalkan kawan baru utk menjadi salesman syarikat? Salesman jual kereta dpt komisen dr jualan kereta yg dibuatnya, harap Nampak perbezaan ketara di sini.

pejuang islam said...

Ini satu lagi kesilapan dan kejahilan kebanyakan org2 yg berbisnis MLM nie buat, selalunya mangkuk-mangkuk MLM nie akan cari orng yg dah berkerja tuk join bisnes MLM nie kenapa?....sebab orng yg dah bekerja nie ada DUIT dan ada ramai kawan2 yg dah keja....kenapa mangkuk2 MLM nie x cari orng2 yg menganggur xda keja,golongan nie la yg patut ditolong,bagi depa peluang berbisnes sampai kaya raya, tapi golongan nie la yg dipinggirkan.....pasai apa mangkuk2 MLM nie x cari orng2 miskin dan mengangggur nie sbb depa x da duit xda modal, cuba bagi tau berapa ramai jutawan MLM nie ada downline dr golongan miskin terutamanya yg mengganggur xda keja???????rasanya satu pun xda......aku dah ada ramai kawan2 yg join bisnes MLM nie,aku dah tanya soalan yg sama dan jawapan depa semua pun sama sbbnya lu pikir sendiri..........patutnya tolong depa nie supaya depa x jadi pencuri x jd peragut dan x jd perompak..........sbb tu jgn nak ckp besar bisnes MLM nie bagus sangat,munkin ada yg bagus tapi kebanyakan yg menjalankannya tu hampeh tau nak untung sendiri saja,bisnes memang nak untung tapi jgn sampai untung atas kesusahan orang lain.....yg byk dengar pas join MLM, berhutang keliling pinggang kerana dipaksa berhutang utk dpt modal awal berbisnes.....klu join sampai jd susah berhutang buat apa baik x payah join MLM,mangkuk2 MLM nie pun pandai ayat manis janji bukan2, yang rugi sapa???????????lu pikir la sendiri brader........gua punya hak nak ckp apa lu punya hak nak ckp apa.........yg pasti gua memang anti giler ngan MLM nie....jgn samakan MLM dgn salesman atau orng makan gaji.....salesman jual barang....gua lebih hormat orng yg jual barang mcm salesman dari mangkuk2 MLM yg tau nak cari Downline berkaki2 saja........apa-apa pun pikir la sendiri adakah rezeki yg kita dapat tu halal ka haram.....jd darah daging kita, anak bini dan seluruh keturunan.......sapa yang makan cili dia terasa pedasnya.....ini nasihat aku pada mangkuk2 MLM yg menjalankan bisnes MLM dgn cara yg x betul............

Nor Effendy said...

Salam Leo Mistileo,

Bila manusia merasakan dirinya hebat, maka sudah ada tempatnya di sana nanti. Mereka mungkin tak tahu bahawa KEHEBATAN itu milik ALLAH. Bila ramai yang mengikut dan memuji memuja, mereka akan lebih bersemangat melakukan perkara yang mereka rasa mereka betul.

Siapa kita nak jatuhkan Hukum Halal atau Haram? UZAR sendiri sangat berhati-hati sebelum menyatakan sesuatu itu haram atau halal. Yang mana beliau tak pasti, beliau hanya tulis secara umum. Tetapi, bijak pandai dalam semua bidang di sini sewenang-wenangnya menjatuhkan SEMUANYA HARAM seolah-olah ALLAH dah tenderkan pada mereka mana yang nak dihalalkan dan mana nak diharamkan.

Bab Muamalat ini sangat sukar untuk kita letakkan hukum tanpa asas yang kukuh. Tetapi mereka TAHU SEMUANYA dengan letak yang ni Haram dan Riba' hanya berdasarkan artikel internet.

Aku tak sokong MLM/ syarikat yang gunakan MLM sebagai platform untuk memperdaya orang ramai hingga berlaku kerugian (aku pun menyampah). Tetapi apabila menghukum SEMUANYA tanpa pengetahuan yang jelas, malah disebar luaskan, maka ingatlah balasannya.

Aku tak marah jika mereka tak tahu, tapi bila dah diberitahu, masih juga nak tegakkan benang yang basah. Silakan. Aku tak rugi mereka juga tak untung.

Aku masuk pun sekadar memberi ingatan sesama muslim, kita tidak mungkin tahu semua. Tetapi bila diberitahu, buatlah kajian dan penilaian. Mana yang tak setuju, kita bahaskan dan bukannya terus dengan pendirian kita yang MEMANG MEMBENCI. Itu dah jatuh kepada emosi dan nafsu.

Fikir-fikirlah semua. Ingat meningati itu bagus (seperti mana admin mengingatkan kita agar tidak terjebak dengan MLM yang korup). Tetapi bila berlebihan, ia boleh membibitkan pemusuhan dan perbalahan berpanjangan tanpa kesudahan. Di sini kita nilailah hasil kerja tangan kita. Niat yang baik tadi telah menjadi suatu yang memudaratkan. NAntikan lah penilaian Allah pula yang lebih adil dan telus.

Wallahua'lam

leo mistileo said...

orang yang menipu itu adalah BODOH.
kerana orang yg pandai tidak akan sesekali beliau menipu, itulah ciri2 org pandai = jujur.

'kita' yg ditipu adalah kerana kita BODOH... tak mengapalah, mudah2an jadi ilmu, dpt pengajaran, terus belajar dan belajar... itu perkara biasa dlm kehidupan. tanyalah org yg sudah hidup lama, atau cukuplah 30 tahun ke atas pasti pernah ditipu...
malahan ada yg berusia muda 17, 18, 20an sudah tertipu itu dan ini... biasalah...

tapi yg kita perlukan ialah jgn sampai ditipu berulang2 kali... BODOH SANGAT namanya... jatuh longkang hari2...
..
memang saya akui ada di kalangan networker yg sgt berlagak, memutar belit kata2 dan janji...tapi biasanya mereka ini tidak kemana-mana akhirnya...
dan kita ini yg perlu pandai menilai dgn ilmu dan pengalaman, mana yg kaca mana yg permata...
kenapa pilih kaca??? nanti sdiri yg terluka!
...
bukankah masih ada permata?... (bukan permata hijrah daa... itu pun out dah!)claim tggi sgt!

pejuang islam said...

Aku sokong kenyataan Nor Effendy, bla dah tau wajib bagitau dan sebarkan untuk makluman umum, setiap apa info yg diperolehi mestilah dengan fakta dan hujjah yg benar dan dari penelitian serta kajian, berbeza pendapat itu tidak salah selagi tidak bertentangan dengan hukum hakam agama, soal halal haram dalam MLM nie byk pendapat dari ramai ulama dan cendikiawan Islam, ada yg mengharamkan berdasarkan hujjah dan ada yg menghalalkan berdasarkan kepada hujjah masing2, yg penting dari mana hujjah yg menguatkan pendapat masing2 bersumberkan Alquran dan Hadis. Apa yg boleh diragui dan diperbincangkan melalui perniagaan MLM ini adalah adakah ia berlandaskan Islam, adakah perlaksanaan nya berlandaskan Islam....bukan nak mempertikaikan halal atau haram atau nak mengatakan ini halal atau ini haram, siapa kita nak kata ini halal dan ini haram, yg penting Halal jelas Halal dan Haram jelas Haram, di antaranya adalah syubhah......maka tinggalkan yg syubhah itu, maka sama2 kita bertukar pendapat berkenaan soal yg dibincangkan supaya percambahan ilmu itu berlaku, supaya tidak berlaku kejumudan dalam hal yg dibincangkan, munkin ada yg ekstrim dalam memberi pendapat, tetapi nilailah pendapat yg diutarakan itu, jika benar kita fikirkan dan jika salah kita fikirkan juga, ramai yg cuba jadi lebih ulama dari ulama, perbincangan berkenaan permasalahn MLM ini perlu diperjelaskan supaya semua faham dan jelas berkenaan apa itu MLM dan perlaksanaanya.........

apex said...

mohon share bro..dah link ke FB sy..hehehe

- said...

memang terbaik dari ladang la bro, aku suka "TERJAH" hang ni =)

neutronization said...

I love your flyers.... :) Thanks bro!

KimiCnoL said...

xsmua MLM tue haram,n xsmua pkrja syrkt o kilang tue halal..xbleh judge dgan bgitu mudah..n cara nk tegur mstilah dgr cara berhemah spya owng yg dtgur boleh menerima..ambil teladan rasullah even bnda tue haram,bginda ttp tgur dgn cara yg terbaek dan lemah lembut..

my 2cent =)

Mohamad Sidik said...

Assalamualaikum Tuan Aidid,

Saya amat2 menghormati anda di atas prinsip, usaha dan keteguhan hati anda dalam perjuangan menentang kemungkaran MLM & Skim Piramid ini. Semoga tuan terus dipelihara Allah dan diberi kemenangan oleh Allah. Saya akan sentiasa menyokong usaha-usaha tuan dengan menyimpan dan menyebarkan 'flyers' tuan dalam akaun facebook saya.

Firman Allah dalam surah Muhammad ayat 7 :
"Wahai orang2 yg beriman jika kamu menolong Allah pasti Allah menolong kamu dan meneguhkan tapak-tapak kaki kamu"

Saya bertugas sebagai imam dan sentiasa mendoakan kemenangan tuan setiap kali selepas solat dan mengikuti perkembangan tuan setiap hari.

Salam kemenangan untuk Tuan Aidid.

ctzura said...

salam...
saya berminat dgn apa yg saudara ketengahkan..Dan saya minta izin nak share d FB sy.. TQ

splattish said...

didedikasi buat peminat2 MLM di luar sana http://splattish.blogspot.com/2010/07/mari-jadi-kaya.html

pejuang islam said...

salam,

ramaiya manusia yang hipokrit, dah terang2 nampak depan mata pun buat2 buta lagi.....hai dunia...

gjohn said...

Program Yang Sungguh Hebat
Anak/Pelajar Score A, IbuBapa/Kita Score RM
(RM30,000 sebulan dalam masa 3 bulan)

ZAMAN SEDANG BERUBAH…
Sudahkah ANAK ANDA bersedia menghadapi PERSAINGAN PELAJARAN?
Sudahkah ANDA bersedia menghadapi KEGAWATAN EKONOMI?

mcm mana dgn program SCORE A???

leo mistileo said...

YES! MLM MEMANG POWER! RAMAI YG BERJAYA JADI JUTAWAN. RAMAI YG BERJAYA LANGSAI HUTANG... RAMAI YG BERJAYA MENGUBAH DIRI MENJADI LEBIH BAIK DAN BERKUALITI SELEPAS JOINT MLM...
MLM MENGAJAR KITA BERNIAGA DARI BAWAH...
MLM MENGAJAR KITA BERHEMAH, BERGAUL LUAS, DAN BERCITA-CITA...
...
SESIAPA YG GAGAL DLM MLM, JGN ANDA BERPUTUS ASA...
BANGKIT DAN CUBA LAGI...
BANYAKKAN BELAJAR DARI KESILAPAN YG LALU...
TINGKATKAN KUALITI DIRI ANDA...
JGN BERPUTUS ASA...
JGN MENYALAHKAN ORG LAIN DI ATAS KEGAGALAN ANDA...
WALAUPUN BERHIMPUN MANUSIA, JIN DAN SYAITAN UNTUK MENYERANG DAN MENJATUHKAN ANDA,... ANDA TIDAK AKAN JATUH MELAINKAN DGN IZIN ALLAH...
ANDA TIDAK JATUH KERANA ORG LAIN...
SESUNGGUHNYA ANDA JATUH HANYA KERANA KELEMAHAN DIRI ANDA SENDIRI...
...
AYUH MARI SEMAIKAN SEMANGAT BERNIAGA DI KALANGAN ORG ISLAM...
MULAKAN DARI KECIL2AN... MULAKAN DGN MLM... MULAKAN DGN MODAL MINIMA... TAK PERLU BUAT LOAN... TAK PERLU RIBU-RIBAN...
PILIH YG RATUS-RATUSAN AJE...
BELAJAR NAIK TANGGA...
...
SEMOGA DGN INI SEMAKIN RAMAI UMAT ISLAM YG MULA BERNIAGA... PILIH YG BETUL2 JELAS JALAN KERJANYA...
CARI ILMU... BANYAKKAN BERTANYA... CARI KEFAHAMAN...KALAU TERSILAP CEPAT DIAMBIL IKTIBAR,... JGN PUTUS ASA...
DI MANA2 PUN ADA MASALAH... DI MANA2 PUN ADA PENINDASAN... SEKALI DITINDAS SUDAH CUKUP, JGN DITINDAS LAGI... CARI MENTOR, CARI GURU... CARI ILMU SEBANYAK MUNGKIN YG TAK MUNGKIN HABIS...
...
DI MANA2 PUN ADA PENINDASAN... ORGANISASI SEKOLAH PUN ADA PENINDASAN... TAK KURANG DI KILANG2, DI PEJABAT, DI RUMAH??? DI MANA2... JADI SECURITY GUARD PUN BYK MASALAHNYA, SISTEM KASTA, TINDAS, PANCUNG, KERJA GOMEN, POLIS, ASKAR, AAAAAGHHHH!!!!
...
...
SEMUA TEMPAT ADA MASALAH...
YG PENTING BAGAIMANA SIKAP ANDA MENGHADAPI MASALAH...
BUKAN SEPERTI TUAN BLOG INI YG $#!%#$@^$@&$....
MALASLAH NAK TAIP... YG PENTING AKU TAK SEPERTI DIA...
DAN DIA TAK SEPERTI AKU...
AKU DOAKAN DIA DAN PENGIKUT2NYA SEDAR DAN INSAF...
AKU TAK SUKA MEMBENCI SESIAPA...
SEMUA ADA SILAPNYA... NAK DICARI YG BAIK ADA BANYAK....
NAK DICARI YG JELEK PUN ADA BANYAK.....
TERPULANG ANDA NAK CARI YG BAIK ATAU JELEK...

leo mistileo said...

aku heran betul dgn blog ni...
...
aku post komen 12 nov 2010 pukul 12:05am....
tapi dekat blog ni jadi...
.....
November 11, 2010 8:03 AM
...
ternyata kalau nak dicari kesilapan memang baaaaaanyaaaaaaakkkk...... hehehehee.....

Aidid Mu'addib said...

Leo ni kristian ke, hindu? Musykil gak...
Dah kena brainwash gila babat mamatnya.

Yes, of course you can get rich with MLMs and pyramid-schemes... who says you can't? But sapa yg pass maths masa SPM akan senang faham statistik. Kajian di US tentang 350 syarikat MLM, mengatakan bahawa bagi setiap 1000 orang yg join, 1 akan kaya-raya... dan bukan kaya drpd merchandise sales shj... kaya drpd keahlian serta kerugian yg 999 org tadi... itu kata org alkafirun. Kat Malaysia ni takde statistik yg detail sebegitu. Tapi... sesetengah org mmg tak kesah mende tu, macam Bernie Madoff, u know?
... after all, akhirat tu bukannya alam yg akan mendatang puuunn. Who cares, right?

Aidid Mu'addib said...

Oh ya... aku selalu fikir org yg tulis ALL-CAPITAL ni macam psycho gitu... len-macam punya pembawaan... macam budak remaja la kiranya... memanjang mau tarik perhatian maa!
Learn to be an adult boy....

leo mistileo said...

biz network ada banyak tuan Aidid oi... MLM pun ada mcm2 la tuan,... marketing plan pun pelbagai....
ada stair-step, ada binary, trinitry, unilevel, matrix... skim piramid pun lain ceritanya baaaaang... skim ponzi....
kalau tak tahu tak payahlah cakap banyak... isu capital letter segala....kristian, hindu lah pulak... ni baca habis ke tidak ni??? kalau tuan baca dah tentu tuan tahu saya agama apa....
alahai bang dah takde modal lain ke???
aku baca semua tulisan ko dari aaaatas saaampai bawah.... ternyata kau taip main tembak sembrono...
makin banyak kau tembak makin terserlah kejahilan kau bang oi....
ni nak cerita statistik pulak.... math....
jelas kau hidup dalam keliru...
dalam mana2 organisasi besar pun kau boleh kaitkan statistik bijak kau tu bang....
the top boss berapa income? manager? staff? kuli? cleaner?
tak nampak lagi? fikir lagi bang oi sampai nampak!!!
ni dulu kecewa MLM mana? apa company? atau pun kau masuk internet investment ke apa? berapa juta rugi? lain kali kaji betul2 company background, marketing plan, study habis2an... jgn percaya buta2 pd leader mangkuk ayun tu!!!
nampak sangat ko punya frust!!!
rilex la der...
aku tahu niat ko baik...
tapi jgn tembak melulu... jgn tembak sembrono...
jgn asyik menyalahkan ... tanpa ko sedar semakin banyak kelemahan dan kejahilan ko yg terpampang...
ko cerita pasal dosa, neraka, duit haram, akhirat...
tapi ko sedar tak setiap apa yg ko dah taipkan???
ko ingat semua yg ko taip tu jalan ke syurga ke apa???
mohon maaflah ye tuan AIDID MU'ADDIB... sedap nama ko...
aku minta maaf ye... takde niat nak bermusuhan, cuma sgt terkilan terhadap perjuangan ko yg pd aku sudah tersasar... tidak berlandaskan kajian dan ilmu yg cukup. kata2mu pula tidak mencerminkan iman dan ikhlas...
hanya yg nampak sifat membenci, frust, ammarah dan nafsu...
kalau ko tak sedor2 jugak, hai aku dah malas nak layan... penyakit betul lah ko ni... istighfar byk2, astaghfirullaaaaaahal aziiiim...

wallahu a'lam.

Aidid Mu'addib said...

Ye la... aku mana ada cukup ilmu nak buat blog ni... kesian AC Mizal kena fitnah.... kan dik?

Sila lihat tuan-puan sekalian... the things I've written about, there right in front of you... only... he, himself can't see it!

Nanti aku email Mufti Arab Saudi yg buta tu, aku kasi tau dia, Leo cakap Mufti cakap kosong aje laaaa... Kalau dia reply... kita share kat sini... ok beb?

leo mistileo said...

tengok ni!!!
timing pun biol lagi...
sekarang ni Novenber 12, 2010 3:34AM
....
alaaaahai...
no komen...
ooooh ni kat europe agaknya...

Aidid Mu'addib said...

San Francisco, near Palo Alto.... dek.

leo mistileo said...

aku tak cakap fasal ac mizal lah Abang Badut!!!
aku pun tak sebut fasal Mufti Arab ke apa ke...
aku cakap fasal MLM...
mungkin biz ac mizal tu MLM...
tapi MLM bukan semestinya biz ac mizal aje...
MLM ada byk yg lain-lain...
yg salah tetap salah...
yg betul, jgn pulak dicampuradukkan dgn yg salah...
dahlah... penatlah...
tapi terima kasihlah ye...
komen2 akhir ko ni pun dah jelas dapat membantu para pembaca... untuk menilai...
selamat beristirehat.
moga kita sama2 diberi hidayah dan petunjuk untuk menjadi orang yg BENAR, berfikir yg BENAR, berkata yg BENAR, taip yg BENAR, melakukan yg BENAR... DAN TAHU UNTUK TIDAK MENCAMPURADUKKAN PERKARA YG SALAH KPD YG BENAR...
mohon ampun dan maaf atas sebarang kata2 yg mungkin menyakitkan hati...
selamat beristirehat.
Assalamualaikum...

Aidid Mu'addib said...

wow! capital letters! oh my!
Aniaya tetap aniaya... haram tetap haram.
Masih bole mau "spin" ka?

Muhamad Zamir said...

Aku dah penah terkena, melayang RM300.Bukan aku nak masuk, tapi dipaksa paksa..mulenye die suh berpikir, aku jawab aku memng xnak dan xberminat, pastu die pancing suh daftar jer dulu xpayah baya, lepas daftar die suh bayar bape yang ade, aku baya RM10 aku ingt lagi mase tu duit tu aku nak beli tiket balik kampng,sampai xjadi aku balik kampong, si lahanat2 tu pancing lagi,alang2 dah masuk kenape xteruskan?
sehinggelaa die berjaya pancing aku sampai aku melabur sebnyk RM300,...wtf.......smpai tahap wang sebnyak tu aku berfikir macm ade xkene dengn bisnes tu,aku mule xsedap hati dan mintak tarik diri dan pulngkan duit aku balik....die kate dh sain borng xleh bagi duit balik....wtf....pastu die punye kepale rupenyer kaki belit..kate nak tolong bangsa..nk maju kan bangsa...HARAM JADAH...kepale group MLM tu lesap,die kontek orang bawah die, die cakap masalh pihak atasan katenye....last2 mane2 yg rase terkene buat laporan polis, sejak laporan polis dibuat memng xberani die turun tempat aku duit pon jangn mimpilaa dapat balik....aku bernasib baaikk hnya RM300 tapi duit gak tu, lebih 10 orng aku rase kene kencing smpai RM2000, yang 10 orng tu aku kenal,yg xkenal??ntah brape ramai lagi laa agaknye...selagi xdapat downline jngn harap dapt balik duit atau keuntungan ternganga laa korang,cmtu laa SHIT nye MLM nie....tobat memng aku haramkam duit aku tu dunia akhirat...masaklaa korang..kepade yg berkenaan muke korang satu persatu aku cam, jangn tersermpk ngn aku sudahlaa tepi jlan gak aku balun...hahaha.....walaupon 3thun berlalu...aku xlupe beb sejarah hitam tu...abis kawan2 aku kene tipu.....Same2 laa kite tolong pantau adik2 kite yg baru masuk IPTA supaya xterjebak dieorng selalu cari budak2 lepasan SPM,dieorng fresh lagi dtng nk belaja,stakat masuk MLM orng xskola pon bole...aku terkena mase aku thun satu laa....baru kenal hidup lua,xtau ape2,xmatang....fuck MLM....!!!!!!!!!!

bebas said...

Tahniah brader Aidid, memang ternanti nanti blog sebegini, penat nasihat kawan-kawan yg suker beno join bebende camni ~ toksah layan sangat si leo mistileo -- samaada dier psyco atau dier dah kaya dengan duit orang ( tu yg berani cakap mcm² tu ) tapi camne plak ngan majoriti ahli yg lain dah terang terang fatwa cakap skim piramid tu haram, haramlah, nak jugak menghalalkan yg haram, kalau dah ade konsep upline cari downline terang² sgt tu skim piramid alahaiiiiii, susah sgt ke nak faham ayat sebaris tu. Sebuk dok cakap MLM mengajar kerja dari bawah. Nak ajar kerja dari bawah bukan ajar camne nak cari downline, atau camne nak tipu org jadik downline atau menghasut atau menabur muslihat supaya org tertarik jadik downline dengan menjanjikan kekayaan atau pulangan tertentu -- kan dah haram tu, dalam perniagaan mana boleh menjanjikan pendapatan figure yg tetap. Perniagaan yg halal yg mmg ade risiko mungkin kaya mungkin miskin berdasarkan usaha berniaga, kualiti barang/perkhidmatan yg diniagakan, untung yg BERPATUTAN. Ini tak , jual air maggis pun ratus ratus -- gila! Cari untung berdasarkan berape ramai ahli bleh join, what?? aku pernah pergi seminar bebende camni - semua crita berejam rejam camne nak cari ahli, camne dgn cari ahli baru bleh untung -- aduu aku dtg nak dgr camne produk tu beri kesan pada aku, camne buat dier, dari mane, halal ke, ade kesan sampingan ke dll --- eh dah panjang sgt plak, bravo Aidid!

:: Mikhaeyl & Rafaeyl :: said...

how about fusion excel... ?

suhaisweet said...

Bro..aku pun dh wat satu entry utk support ko

http://suhaisweet.blogspot.com/2010/11/panasslebih-panas-dari-melodi.html

alanbalqish said...

AIDID..AK BEKAP KO..SI LEO MISTILEO NEH MMG BODO..OTAK LETAK KT BUKU LALI..NSIB BAEK X KAT TAPAK KAKI..

Ijajot said...

Leo..oh Leo..cakap pakai kepala lutut.Macam tali barut AC Mizal takpun AC Mizal menyamar (sick in the head). Self centered, irrational, learn more and do your research. Nampak sgt penah makan duit MLM..chit poorah

eito said...

disebabkan leo dah bagi fakta menawan kalbu seperti ini:

"dalam mana2 organisasi besar pun kau boleh kaitkan statistik bijak kau tu bang....
the top boss berapa income? manager? staff? kuli? cleaner?"

maka aku nk tanya soalan bodoh..cleaner kalau rekomen member dia masuk kerja, dapat komisen tak? lama2 dia bole naik level jadi bos tak?

Suhairi bin Abdullah said...

Sejak kecoh isu gelang AC keluar di TV, saya mula search blog ni dan baru 2 hari mula baca maklumat dalam blog ini. Baguskan si AC ni kecoh di TV makin ramai lah cari dgn nama Adib .

محمد فضلي said...

Bang! Expose company Uptrend pulak!!

Fendy said...

Alhamdulillah..

Soalan saya November 9, 2010 10:24 AM, kat atas diberi response oleh En Aidid yg baik hati..

Bagi saya ada 3 puak berkaitan MLM ni.

1. Mereka yang benci dan anti MLM biasanya disebabkan kelemahan diri sendiri tertipu, jadi mangsa dengan MLM menipu. Mungkin juga melibatkan orang yg rapat dengan mereka kena tipu.Mereka akan menghukum semua MLM menipu! Orang sebegini biasanya bila join business konvensional kena tipu, lingkup mungkin juga akan membenci semua jenis perniagaan dan berfikir baik aku makan gaji sudah .. Tidak tertipu dan tidak menipu..

2. Jenis yang taksub MLM asalkan mendatangkan duit dan untung. Semua jenis MLM asalkan dapat duit cepat dengan head hunting dia akan join.. MLM head hunting biasanya MLM menipu. Orang jenis ni MLM konvensional mcm CNI, DXN, HPA, Stormreaders mereka pandang rendah sebab nak dapat duit lambat kena jual barang..Mereka mengaku mereka org MLM alaf baru dan modern MLM.. Mereka suka mlm atau skim piramid yg tade lesen AJL dan cepat buat duit..bila tutup company lompat ke company mlm menipu lain...

3. Puak ketiga ini bagus. Sebab dia suka semua jenis business dan perniagaan. Tidak kira MLM atau konvensional. Cumanya dia tak mampu sewa kedai, bayar gaji pekerja, senang citer tiada modal dan takut risiko yg besar. Dia akan join MLM yang benar dengan cara mengkaji sistem, produk, company dan tidak menipu.

Dia mulakan dengan modal yg kecil dan dia akan cakap pada org lain supaya beli barang, jadi ahli dan tidak menjanjikan goyang kaki duit masuk macam AC Mizal mangkuk hayun.. Ramai juga di kalangan mereka ini selepas berjaya dalam MLM tidak menipu buka business konvensional lain dan invest di hartanah dan saham pelaburan yg halal dan ada juga yang buka company mlm lain dengan cara tidak menipu...

Contoh terbaik yg saya nampak rasanya Datuk Stapa tauke MLM DCL. Tak taulah kalau sebelum dia asaskan DCL dia pun penah join skim piramid. Dan golongan ini biasanya di MLM company seperti CNI, DCL, HPA, DXN , Stormreaders dan sebagainya..

Saya yakin bukan semua Business MLM menipu dan bukan semua bisnes konvensional jujur.. Ibarat pisau. Betulguna potong sayur.. Salahguna bunuh orang.. Boleh kita kata pisau itu senjata jahat sebab boleh bunuh orang?

Jadi antara ketiaga-tiga puak ini.. Di manakah kedudukan anda?

Fendy said...

Saya dah follow lama blog aidid.. along sokong dia dan bersama dia menentang mlm menipu seperti gelang mangkuk hayun ac mizal.. atau orang hai-o yg suruh orang government bodoh buat loan ribu2 buat mlm... pastuh lingkup tinggal macam tu je downline dengan hutang keliling pinggang...

tapi kalau ada orang kata semua mlm menipu maka dia tak buat kajian mendalam.. kena refer pada KPDN refer pada kementerian dan akta jualan langsung baru boleh sahkan dia mlm menipu atau tidak..

kena ikut law kalau nak menghukum orang atau nak buat apa jenis business pun.. bukan ikut nafsu menuduh orang sebarangan... cuba check kat laman kementerian ni utk sahkan company mlm tu menipu atau tak?

Kenal pasti MLM itu menipu atau tidak. Mudah sahaja, pergi di website KPDN
dan klik disini-

http://www.kpdnkk.gov.my/ajl/jos_ajllist.php

terus saja semak samada company yang ingin disertai itu ada AJL atau tidak. Sebenarnya nama MLM dirosakkan oleh sindiket yang menggunakan topeng MLM, sebenarnya mereka ini skim cepat kaya, skim piramid.

Fendy said...

Apakah yang perlu anda lakukan sekiranya anda menjadi mangsa skim piramid dan mlm menipu seperti ini?

Jika anda mempunyai sebarang maklumat mengenai aktiviti pengambilan wang secara haram atau urus niaga mata wang asing secara haram atau anda sendiri adalah mangsa kepada aktiviti atau skim haram seumpamanya tersebut , sila hantar maklumat lanjut atau aduan anda beserta dengan dokumen berkaitan kepada Bank Negara Malaysia seperti berikut:

Alamat:

Unit Penyiasatan Khas
Bank Negara Malaysia
Jalan Dato' Onn
50480 Kuala Lumpur
Faksimili: 03-26987467
E-mel: upkinfo@bnm.gov.my

Kami juga boleh dihubungi di nombor telefon yang berikut:

Tel.: 03-2691 5090 / 2698 4163 / 2691 0824 / 2692 6482 / 2694 214
Kenal pasti MLM itu menipu atau tidak. Mudah sahaja, pergi di website KPDN dan klik disini-

http://www.kpdnkk.gov.my/ajl/jos_ajllist.php

terus saja semak samada company yang ingin disertai itu ada AJL atau tidak. Sebenarnya nama MLM dirosakkan oleh sindiket yang menggunakan topeng MLM, sebenarnya mereka ini skim cepat kaya, skim piramid.

Saya tidak menghukum puak-puak sebegini, tapi kalau dah terang-terang tiada dalam list KPDN engkau orang nak join juga terpulang. Paling mudah nak kesan bila mereka guna ayat-ayat sebegini,”Labur duit tunggulah sebulan dua duit kamu akan berganda, tidak perlu cari downline, tidak perlu jual barang, goyang kaki sahaja.” Memang best bisnes macam ini, tabur duit lepas itu goyang kaki duit masuk dengan mudahnya. Aku tetap dengan pendirian konvensional aku, MLM tulen perlu company profile yang kuat, marketing plan yang adil dan boleh difahami dan produk yang perlu dijual dengan usaha dan strategi yang betul.

zarrul said...

yay!

iluvmybubu said...

Salam

to bro aidid, saya suka n sokong anda dalam membongkar mlm2 yang menipu nie..

to bro fendy..nice solution..saya mohon share kt blog saya yerk..tq

Ummu Amisya said...

Mohon share mana2 artikel bro ya..

lee said...

tuhan dah bagi otak untuk berfikir sebelum cebur dalam mlm atau skim piramid. sebenarnya yang bodoh tu diri sendiri tanpa berfikir apakah risiko yang bakal berlaku. haram bila dikatakan tertipu tapi halal jika diri sendiri yang tertipu. jadi berfikir lah sebelum tertipu. tak semua mlm dan skim piramid haram... yo adios............

Ane's Look Young said...

kah kah kah kah!!!!!!!! lawaknyeeeeeeeeeeeeeeeeee

faiz fakhirin said...

ada betul ada salah...setiap perniagaan ada baik & ada buruk....businessman....what they want?.. what they think?..money...yea money....so, why do we need to argue like a stupid?...adakah dengan ayat2 cacau merbau dapat membantu & memberi idea untuk bantu?...business is too general to talk about....SALAHKAN YAHUDI??... SALAHKAH DIRI SENDIRI, KENAPA XNAK BELAJAR & TAHU KOMEN APA YG YAHUDI BUAT.....bercakap pasal ISLAM, tapi ajarannya hanya 0.0001 yg di ambil....yg menyokong terus menerus mencari idea untuk membetulkan MLM, yang membangkang habis di pungut hadis & bermcm lagi dirujuk untuk menentang suatu yg tiada apa pn dapat....

to adid :
bagitau 1 business or idea yg boleh membantu ekonomi umat islam & menyatukan perniagaan.nk menentang xsalah, tapi perlu ditambah dengan idea membantu..

to penentang aidid :
If benda tu dah salah, xpayah la nk tegakkan benang yg basah...


if ada nk salahkan mark (owner facebook), tanya diri masing2....mampu x kita capai mcm mark or hanya pandai komen...setinggi mana ilmu di dada??

sLieZa2711 said...

MLM is just the marketing plan... betul cakap faiz tu... kalau semua salah/haram... mana yg OK...

mahadi said...

bisnez cara konvensional aje la senang. contohnye cam goreng pisang atau cendol. untung tak banyak tapi berkat, takde unsur menipu atau gharar. himpun duit banyak2 pon nak wat ape bukan bleh bawak masuk kubur. tak payah kaya2 sangat, wat pening kepala. bila dah kaya mula la datang sifat riak, sombong dan takbur...pastu kedekut. sederhana aje lah cuma mintak pada Allah jangan sampai kais pagi makan pagi je....ape2 hal aku sokong 100% pada aidid. berpesan2 pada kebenaran...

VIMIIUM said...

assalamua'laikum.
salam ukhuwwah fillah.
sy menghargai perjuangan kamu semua dalam menentang kemungkaran dan mengajak kepada kebenaran.
mungkin ini sebagai renungan kita semua yg ingin mengamalkan islam sepenuhnya, yg ingin menghidupkan nilai-nilai islam dalam diri, masyarakat dan umat ini.
kadang-kadang, saat kita diberikan kebebasan, janganlah sesekali kita menggunakan peluang tersebut dgn mengatakan apa yg nak kita katakan, meluahkan 1001 perasaan kita pada org. hingga tak tahu samada ia benar-benar memberi manfaat atau mudharat pada diri.

islam itu indah.semua sgt setuju bukan!islam tak pernah mengongkong umatnya utk sentiasa berkarisma.tapi, kebebasan itu harus ada keterbatasannya agar ia tidak menyimpang dari syariat dan redha-Nya.

teman seperjuangan,
elok sy terus straight to the point. bahawa, tak semua MLM itu haram. jgn pula disebabkan sebiji telur yg pecah, riuh sekampung. tetapi marilah kita sama-sama berlapang dada dalam hal ini, kita sama-sama selidik dgn saksama terlebih dahulu sebelum memberikan pandangan atau keputusan. ini kerana setiap apa yg kita ucapkan akan disoal dihadapan Allah S.W.T.

ada kalanya, kita bersemangat. tapi jgn biarkan semangat kita itu dihiasi sifat dengki,marah dan kebencian. teguhkanlah semangat kita dengan keimanan yg mendalam, ibadah yg benar dan keluasan ilmu yg benar. moga kita dalam rahmat-Nya sentiasa.

kita sekarang sedang berhadapan dgn musuh-musuh Allah yg sentiasa berfikir bgaimana nak rosakkan umat islam. maka kuatkanlah persaudaraan sesama muslim. jgn kerana perkataan kita itu menyebabkan org lain bermusuh dgn org lain....

pada hakikatnya, tak semua MLM itu haram, rujuklah dgn para a'lim ulamak kita. kerana mereka lebih faqih dari kita. antara tanda hari kiamat adalah umat manusia semakin jauh dari para a'lim ulamak.
jgn sampai ada diantara kita membenci mereka!!!

a'lim ulamak itu kan pewaris para nabi dan rasul. mewarisi tugas dan amanah utk menyebarkan kebenaran.

marilah kita bersama-sama memperdalamkan lagi ilmu keislaman kita secara benar. jgn asyik duduk meng'excess internet'. bacaan Al-Quran kita entah kemana!, amal ibadah kita semakin merosot...

moga2 sy dijauhkan dari sifat tidak ikhlas saat berkongsi di ruangan ini.

kita sama-sama bermuhasabah yea...
"sesungguhnya nasihat itu bermanfaat bagi org2 mukmin" al-Hujuraat:50

n3scaf3_ais said...

Syabas bro dengan keberanian ko...bongkar

Gambar Rembes Jazmine Lee
Satria Neo R3 Supercharge
Terasing Di bumi Sendiri-Usop Wilche

Firuz Izzudin said...

ni la orang melayu baru kerugian rm300 dah kecoh satu dunia n salahkan program @ bis 'MLM' tuh..woi barua orang buat bisnes rugi berjuta pn ader x kecoh pn,sbb tuh la orang melayu x boleh pegi jauh sbb takut 'rugi' berniaga ni kena lah berani bang oii..setakat rugi rm300 @ rm3000 tuh tkde bnda brader,kalau nak berjaya mestilah kena ade pengorbanan,ini tidak bila kau tak berjaya mcam org lain kau salahkan upline kau laa sykt laa..mmg bgus mentaliti org melayu kan? terbaekk la wa ckap lu..

Firuz Izzudin said...

aku sokong ape yang leo mistelio ckap kan tuh,ni x ckap guna emosi,nafsu amarah dan sbgainye kononnya buat 'kajian' hakk tuihhh..

azwan said...

Senang je ko ni budak..aku kopi pes jek..........

Dia dok bawah ketiak rizal mansor, tak matang lagi. budak2 tolol sistem dan struktur pun tak boleh nak beza. jual kopi taik kucing. ntah hape punya standard melayu aku pun taktau. aku pikir budak ni case yg low class ever troll sejak aku lepak sini. lagi bodoh dari ravin21. budak2 yg tak habes sekolah punya argument.

ape2 pun ni stand ko budak bangsat:
1)ko tak boleh beza struktur dan sistem
2)ko jual kopi taik kucing yg boleh sembuhkan kencing manis

2 point ni buatkan 1.4 million viewers blog ni gelak guling2 geleng2 kepala tengok kebodohan kelemahan ko. ko dah hilang kredibiliti beb. aku suggest ko blah je sebab lagi best layan troll lain. layan ko ni lama2 leh rendahkan martabat aku.

Aidid Mu'addib said...

Firuzew Izzudinew...
Waaah... bersepah ko mengencing tak abis-abis kat blog ni erk? Kan ke aku dah suruh ko terjun gaung semalam - belum jugak lagik ko buat eh? Inbred betul la ko neh. Apa punya mentaliti ni der... kalau dah dungew macam lembew... terjun gaung adalah pilihan paling yg paling baik utk ko dik oi! Selamat org Melayu generasi akan datang. Bayangkan berapa lagi byk inbred akan muncul sebab ko tak terjun gaung. Ko neeehhh... nak terjun gaung tu senang aje... weekend ni amacam?

Cik Kiah said...

tak dapat downline, tanggung je la rugi tu..
melabur lagi.., dan lagi..dan lagi..

Haizam said...

salam Aidid...
gua respect lu bro!

Haizam said...

kalau keldai tu bebal patut le juge sbb dia xde akal tp ank melayu yg ada akal fikiran bleh xde rsa b'salah duk tipu & racun fikiran ank2 melayu utk join biz yg dah sama dgn m'minta sedekah... itulah yg diorang bangga2kn. huh,xguna! tp xpe selagi aku idup, aku xkn biarkan hal mcm ni b'terusan...
sib baik ko nye blog bnyak info, orang sempit fikiran je yg x brapa nk terima. thanks bro...

mujahidah said...

sape2 bleh daftar nk buat lesen jualan lsg di kpdnkk.. Saya keje di kpdnkk.. Tp kite tgok dlm aduan org rmai plak mcmne.. yes ada bisnes mlm yg jujur dan xjujur. Tp pd sy, kajian nk msuk mne2 mlm tu penting. Memang ada yg xpernah ada mslh di unit aduan coz mlm nyer jujur. Saya sendiri menjalankan bisnes mlm yang ada bukti saintifik, ada pakar2 dunia yang mengesahkannya. xmain semberono. Yg penting saya beli produk tu utk kegunaan sy, dan bile org kata cntik + npk semakin sihat. sya suggest kt org tnp perlu labur besar2 duit. Bro Aidid, nk ckp biarlah dgn ilmu yg penuh di dada.Klu yg skim cepat kaya, bek xpayah k..

SHAHRIL BAHARIN said...

Saya rasa penulis blog ni tak cukup ilmu dalam MLM. Buang masa saja baca Komen mengarut dia ni, ada yang tak cukup ilmu nak belagak jadi mufti, jangan bercakap guna akal sahaja-cuba guna akal berasaskan ilmu dan tanya pada mereke yang bijak pandai dalam isu ni. Ni tanya pada penulis blog yang belajar tah kat mana, pandai-pandai guna akal dia yang sampai tahap mana, kita pulak terpengaruh dengan kata-kata dia. PI MENGAJI DULU, LEPAS TU TUNJUK SIJIL HANG BARU AKU PERCAYA.

bulat said...

bukan rasa2, penulis mmg tk cukup ilmu pun pasal MLM...

azwan said...

Ha ah... Yg cukup ilmu kornag 2 ekor je. tapi tak kaye2..WKAAKKkakakKAkakakka!!

bulat said...

itu je?? berapa punya ketinggalan zaman daa ko nie... klu setakat kayakan diri sendiri je tkpayah cite byk ler...

Arya Dröttningu said...

Chill bulat. It's never enuff for you eh? Gets off when Azwan curse kot....kohkohkoh....

Mat Rempit said...

Kenapa cakap omputih? Bukannya si bulat paham...

bulat said...

kahkahkah... just another loser who never tried to understand, think that they already knowsss everything... chilll n who caress...

azwan said...

WAkakakaka....grammar tunggang langgang! Nampak sgt bebalnye...

Aflah Design said...

aku penah jadi designer kat syarikat MLM. Bila ada 1 product baru yang mau keluar, Bos aku bagi list rawatan penyakit yang panjang berjela-jela untuk dimasukkan kat dalam Flyer & Brousher tu. Bayangkan 1 product yang kecik tu boleh mengubati semua jenis penyakit kronik kat dunia nie.

Bila aku cakap.. Aik!! panjang nye Bos!!.(bagi aku cam tak logik je) Dia cakap.. Ahh peduli ape? janji orang beli..

Dari situ aku yakin bahawa Product MLM ni mrmang menipu sebenarnya.. orang2 atasan boleh main tulis je sesuka hati dorang.. pas tu Makcik Pakcik yang tak bijak nie beli la barang2 tu sebab percaya pada kelebihan & testimoni product yang tertulis kat situ.

Kesian kat Makci & Pakcik tu kan.. bulat2 kena tipu..

Aflah Design said...

En. Aidid..
kau memang best, berani dan cakap kau memang semuanya betul.. Sepanjang aku bekerja di syarikat MLM dulu, sepatah haram pun aku takkan sangkal apa yang kau tulis..:)

bulat said...

kenapa pulak aku nk percaya ckp ko bulat2 nie aflah..?? yg nk menipu tuu mmg tk boleh nk disangkal lagi pasti ada punya.. berapa byk syarikat MLM yg ko dh kerja?? satu ke seribu?? klu takat satu je dh bg conclusion mcm tuu, aku pun tkboleh nk ckp apa laa... mmg elok laa ko taksub dgn blog nie..

azwan said...

Woi badut ko nampak tak english ko atas tu tunggang langgang? Dah tau bodoh dok diam2 ye badut...

bulat said...

dh tkde point ke tungau azwan?? tau penuh grammar dgn ayat tersusun tapi bodoh buat apa thambi.. org cina yg jadi bos syarikat2 kat malaysia nie ramai tunggang langgang gak grammar nyer si azwan tungau, tapi yg jadi kuli ramai gak melayu2 yg hebat pasal grammar... tkde apa yg boleh nk diharapkan sgt dgn ko nie..

azwan said...

wakakakKAKAKkkakaa...!!!

Apesal babi? Ko nak mencarik alasan atas kebodohan ko yek? Ko memang fucking useless la. Pegi belaja manglish la baru layak becakap dgn aku. Tekedek kedek ckp english, patutla pun nak buat MLM.

tak payah nak highlightkan sape kuli sape boss kalau ko tu sendiri in reality, dalam hakikat dunia sebenar memang tak setaraf pun dgn antiMLMer kat sini. paham fucker?

Lawak tol tgk kebodohan ko...wakkaakkKAKAKkakaka!!!!!!!

azwan said...

Sebebal bebal MLMer takde la nak buat silap grammar sebangang gitu..Ini bukan level C6 nie SPM. Ni mesti E terus...

Errrr... ko nak aku bagitau ke mane yg silap tu fucker? Sian ko sure tercarik-carik.... wakakakKAKAKAKkakakakakka!!

WakkaakkKAKAKkakaka!!!

bulat said...

mmg betul dh tkde point ko nie tungau azwan... najis babi dh abih ko hurung ke?? tk hingin langsung aku nk bercakap ngan loser mcm ko... klu ko cerdik ko akan paham kenapa aku highlightkan siapa bos siapa kuli.. tp dh ko bebal yg xsudah2, lantak ler situngau dgn najis babinya...

azwan said...

wakakaakak!!!! Standardla level ko ni, jadikan alasan kebodohan org lain pun kebodohan ko jugak. walhal itu bukan resipi kejayaan. baik ko toksah bersunat mcm cinapek pondan woi. alahai..melalak kat alam maya ni buatpe fucker..hakikatnya ko tu mmg low class.

bulat said...

kahkahkah... itu je laa yg ko tere, ko ajar ler pakturut setia ko yg dahagakan resepi kejayaan ko tuu... bantu laa pakturut ko berjaya fucker.. ko ckp dgn aku pun tkde guna thambi dey..

mula2 ko ajar pakturut ko klu bos2 kt tmpt keje depa grammar pun xbetul jgn nk menyibuk nk ajar staff2.. penting tuu..

lepas tuu sebelum belajar ilmu apa2 yg lain mesti kena terer grammar english dlu bru belajar bab lain plak..

ko pesan laa kat pakturut ko klu jmpa org yg berniaga goreng pisang ke apa2 kat tepi jalan mesti kena tau grammar english dgn betul baru boleh berniaga..


kahkahkah loser of da year si azwan dgn tungaunya...

azwan said...

jauh corner baring..ai ngamuk nampak. tp masih gak tak nampak lagi grammar mane yg bangang ye dak? Si bulat...simbol kebodohan MLM.

Mira Adira said...

DISEBABKAN NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA!!!Kepada pemilik blog iaitu Tuan Aidid, bawaklah bertaubat! Janganlah disebabkan anda ditipu orang Anda nk rosakkan mentaliti manusia di sini. Kepada yag ada komen pro and contra pasal MLM di mana dgn tidak mengatakan semua MLM penipu,syabas untuk anda. Bagi yang mmbuat rumusan bahawasanya semua MLM penipu anda semua memang bangang dan bahalol dengan izin Allah. MLM merupakan peluang perniagaan yang mampu dimiliki oleh semua org yg kurang kemampuan untuk bermodalkan besar. Dan tiada sebarang paksaan dalam perniagaan MLM. Joinnya anda dalam perniagaan MLM adalah dengan IZIN ALLAH!!! INGAT TU!!! INGAT SEINGAT-INGATNYA!!! ramai di kalangan kita hari ini, yang masuk MLM sebab terpaksa, jaga market takut org cakp xde duit, hangat2 taik ayam, pastu join tanpa buat kajian tetang cmpny, produk, dan kemampuan diri buat sale, join skim yang mengharapkan untung datang dari langit dan sebagainya. Lepas tu join bila dh x dapat apa2 keuntungan disalahkannya semua MLM menipu. Padahal diri sendiri yang pemalas nak mampos lakukan perniaagaan itu. Cuba bayangkan kalau kita bukak kedai Burger, lepas kita bukak kedai tu pastu kita balik tido, biar je kedai tu trbukak mcm tu. Boleh dtgkn hasil ke klu mcm tu?????? EH tolongla,,,,ingat ada macai ke yang bagi kau income? Saya sendiri tak pernah menganggap ini MLM, bila saya join saya anggap ini prniagaan saya, dan sy kena lakukan, baru jadi Hasil. Dh banyak jenis produk saya jual, EH DAPAT JE HASIL! ko x dapat nape Tuan Aidit???? tido ke...?????? AKU DENGAN IZIN ALLAH DAPAT JUGAK BAGI MAK AYAH AK RM2000 SEBULAN BELANJA DI UMUR 21TAHUN. MACAM MAN KO BLEH CAKAP SEMUA MLM PENIPU!!! KE,,,,,KO YANG DULU SELALU TIPU ORANG,,,,LEPAS TU ALLAH TIPU KO BALIK, PADAN MUKA KO AIDIT!!!! SOAL HARAM ATAU HALALNYA SATU PERNIAGAAN ITU CUMA ALLAH JE YANG MAHA MENGETAHUI!!! XDE SATU MANUSIA PUN YANG BERHAK MENENTUKAN HALAL DAN HARAM!!! ABISTU KO INGT DUIT KO DEKAT BANK TU HALAL???? KO NK CKP ADA ISTILAH MONEY LAUNDRY PLAK??? MONEY LAUNDRY TU TUHAN KE???? TOBAT LA WAHAI KAWAN.......SAPE YANG KO HINA DALAM BLOG NI,,,,,,KALAU BUKAN SEMUA MANUSIA YANG HANYA DIGERAKKAN OLEH ALLAH UNTUK BUAT MLM.....X SEMUA MLM PENIPU....CAMPANY TAK PERNAH TIPU ORANG....DAN BELUM TENTU SESUATU CMPANY MLM TU TAHAN LAMA,,,,,SEDANGKAN COMPANY YG TEMPAT KITA BEKERJA MAKAN GAJI PUN BLEH TUTUP....KALAU KO TAK BAGI ORANG JOIN MLM, KO KENA CAKAP JUGAK JANGAN ORANG TU BEKERJA DIBAWAH CAMPANY YAHUDI!!!! YANG BANYAK ADA SEKARANG NI TERMASUK GAJET YANG KO PAKAI TUK BUAT BLOG NI!!! CAKAP BIAR PIKIR PANJANG BRO,,,JANGAN IKUT SEDAP BONTOT JE,,,,,ADA COMPANY MLM YANG SAH DISISI UNDANG2....TAPI YANG KORANG PEGI JOIN CMPNY YANG XDE HUJUNG PANGKAL NAPE...? TUTUP WEBSITE TUTUP CAMPNY! LAGI MAU SALAHKAN SEMUA MLM???? KO GI TANYA PAKAR EKONOMI MALAYSIA. INDUSTRI YANG KO HINA INI ANTARA PENYUMBANG TERBESAR KEPADA EKONOMI NEGARA!!! YANG MENIPU SELAMA INI IALAH ORANG YANG MENGAJAK KO JOIN PASTU TIPU KO, DAN YANG MENGGERAKKAN DIA TU TIPU KO PULAK IALAH ALLAH S.W.T. SEBAB MUNGKIN SELAMA NI KO ADA TIPU ORANG??? KO JE TAK NGAKU...DENGAN MANGANGGAP DIRI TU PERFECT SANGAT.....CUBA KO MUHASARAWAK DIRI BALIK KALAU MUHASABAH PUN X LUT TUK DIRI KO! REDHA DENGAN SEGALA KETENTUAN DAN KETETAPAN ALLAH DI ,MUKA BUMI INI! "LAHAULAWALA KHUATAILLA BILLAHIL ALIYIL AZIM" ( TIADA SATU PUN DI MUKA BUMI INI BERGERAK WALAU SEBESAR ZARAH SEKALIPUN KALAU BUKAN DENGAN IZIN ALLAH) Subhanallah......

azwan said...

WKAKAKAKKAakakaKKAKAKA!!!

Banyaknye caps. Kalau otak tu dah penuh dgn taik MLM, ginila jadinya..

Bleezt said...

Jangan terlalu ghairah untuk kaya.
Mereka yang banyak kecundang kerana dek nak cepat kaya, xperlu masuk MLM gitu, buat pelaburan terus.. tpi klu ade duit yg banyak lah.. saya dh lebih 2 tahun dlm perniagaan MLM ni, dan saya istiqamah dengan satu company shja. jatuh bangun tetap bertahan. saya x menjanjikan jutawan sekelip mata, ada juga network yang menjalankan perniagaan melalui untung runcit, sbb saya sndri pn x mmpu nak supply produk ni sorg2. dan hubungan antara bisnes partner makin erat. Yang penting istiqamah dalam perbuatan dan jujur dalam menjalankan perniagaan. byk lgi sebenarnya di luar sana yg guna sistem berbilang tingkat ni tpi ramai x perasan marah MLM tapi beli juga produk dri company MLM. saya teringin benar nak jumpa aidid muaddib tu. boleh juga kita muzakarrah bersama.