And so it is...

Sunday, March 20, 2011

USIM Is Not That Second Rate It Looks Like


Well, the way I see it, if a tertiary institution has lecturers who are blatantly deluded and crassly materialistic, and who love easy pyramid-scheme money more than being a teacher to young muslims, I personally would call that a second rate university. A university is supposed to be a center of learning, whereby the quality of knowledge is supposed to be more advanced and more detailed than what any child-student would get from primary and secondary schools. That's why the term "tertiary institution" comes about, is it not? It's the third level of any person's educational advancement. A full-pledge university offer education at the level of degrees and graduate degrees, and not just certificates or diplomas. It has to be of a higher quality than colleges or ordinary schools, and it needs teachers who hold Masters and PhD levels of expertise. And those scholars (i.e.: lecturers) should be able to know what the heck is a pyramid-scheme for goodness sake. If a lecturer in the area of "Quran and Sunnah" is a leader in a recruitment of those unlearned students into a stupid pyramid-scheme like Ads4Bucks... then, what the world is coming to, man? 

But, masha'Allah... all hope is not lost for USIM. For the past week or so, some students there has been in contact with me, and has been helping me out in highlighting this issue, for the worse and also for the best, it turned out. Yep, all hope is not lost I supposed. There are scholars in USIM who know their stuffs, and has been doing their scholarly duties for the muslims of our age. I hope this will continue for the foreseeable future, insyaAllah. Go go USIM!


video

Pengerusi: 
En. Md. Yunus Abd Aziz
Timbalan Dekan (Pembangunan Pelajar dan Pengurusan Prestasi)
Fakulti Syariah dan Undang-Undang, USIM

Panel:
1. Pn. Hanim Misbah
Ketua Program Pemasaran (Perkhidmatan Kewangan)
Fakulti Ekonomi dan Muamalat, USIM

2. Dr. Amir Shaharuddin
Timbalan Dekan (Akademik dan Penyelidikan)
Fakulti Ekonomi dan Muamalat, USIM


82 comments:

Rose said...

1st?

Muhammad Afifi said...

sume tu lecturer sy!!! haha bangge2!

trackers said...

2nd or 3rd?

Fahmi said...

top 5 pun jadi le

zura said...

top 5

zura said...

yahooooo....
sebab nak login je tadi..kalau tak..mesti dapat 1st...
..ok, saya akan mula baca sekarang jugak!

jettlee said...

top ten.... he... hee..
silent reader...

ikhsan said...

top 10! haha

Bawang Besar said...

top ten :)

Lin Linda said...

TOP 20 PUN OK GAK..

cek chun said...

leat 3 minit jer.cisss

Abu Huzaifah said...

boleh citer x ape konklusion vid 2...xdpat loadinglah

Rose said...

Abu, Conclusion video tu - USIM mmg best la.. Both panels sokong perjuangan kita :)

Nisa Woo said...

Lecturer ku ! Haha !

osip said...

aha..harap2 la benda ni usim cepat2 setelkan..kalo tak, rosak imej usim woo..

hyelbaine said...

So now I would have to remove my blog post on USIM?

Anyways, I hope something concrete comes out of this. Having said that, my mind goes back to Azwan's earlier comments and doubt if anything decisive would be the final outcome.

I guess we'll have to wait and see but I'm sticking to my guns, for as long as the ustard is on the payroll, my stand stays.

Now let's see if the other IPTA's start looking into their own closets.

.Gory. said...

Aduh pakcik pakcik makcik makcik ni. Depa pandang MLM dari sudut bisnes syariah, memang la halal. Tapi, tak sentuh apa yang menyebabkan MLM tu haram. Wakalah la, upah la. Der...

osip said...

baru abeh tgk video..usim mmg aware pun ngn mlm ni..lecturer die tu je yg mengong..

::MissiEz:: said...

ha....macam ni bagus. cepat2 bertindak. kalau pasal isu pensyarah universiti join MLM, bagi aku, kena siasat betul2 dan jangan overgeneralize yang semua org dekat uni tu macam tu. satu faculty ada 50-100 lecturers, and biasa2 ada 10++ facs in a university, tak campur pusat2 dan institut2 lain.

kesimpulannya...disebabkan seorang yang nak duit banyak, lain2 1000++ orang kena tanggung sama nama busuk? tak adilla macam tu..

thanks to aidid sebab menyiasat sampai ke lubang cacing, and able to listen to both parties.

[hoh 30mins aku duduk diam tengok forum ni. forum al-hidayah setiap jumaat pun belum tentu aku tengok!]

again, thanks aidid.

cek chun said...

baine,
let it be,
no need to remove
just post this video as addition.

azwan said...

Hats off bro..hats off..
Ko buat je la ape yg patut. Aku akan terus bantai baik punya MLMers yang bahlol2 ni.

Basically video tu dah sum up most of the points that already being highlighted in this blog. But picture/vids tells you a thousand words..is another step of forward. The youngsters will absorb and assimilate better after watching the video.

But bear in mind there are so many ways to counter the panels points. The topic is merely about the disadvantages of MLM. The debate will go on and on. Unless if anyone dare to organize a formal academic debate between pro-MLM and anti-MLM, which personally i think is not the right time yet.

Muhammad Afifi said...

video ni dah lama...sebelum pembongkaran abg aidid lg..cuma lambat diketengahkan..

Neotoxin said...

kalaulah isu ni dibincangkan dalam forum perdana ehwal islam atau halaqah, panas bontot kaki2 MLM

The Eccentric Butterfly said...

penjelasan yang cukup terang dan jelas

WV: meriang (waaahhh...)

raptorarena said...

agreed with azwan..

but those MLMers scam has the powerful skills and mindset of all,

~~ DENIAL SYNDROME ~~

whatever we show them, video, hadis, ijma' ulamak, blog, facts, KPDNKK or anything..they will simply deny everything..

"dont bother with aidid muaddib and those who hate us..they are jealous and penuh hasad dengki tak nak tengok melayu berjaya.."

u know..? that kind of thing..it's kind of brainwash from their so-called-sifu to ensure those sifu keep breathing with others money by using those donkey-kong downliners..

oh..crap..

Neotoxin said...

@The Eccentric Butterfly

Ko punya WV = merianga?

ahhahah... ko tanya orang jawa apa maksud perkataan tu

Kopi-Pasta said...

Their points are quite good but for me it could be presented in more convincing way. I could see that, they are strugling with the MLM's terms such as Upline & Downline. All in all it should be enough to shake those simple MLMers. Just my two cents.

saye hensem said...

@ rama2 & Neotoxin

meriang

- berasa macam nak demam
- sejenis biawak air

Hell`s Angel said...

agreed with raptorarena...

The denial syndrome and the belief that they are a group of something greater than any others. The usual words of MLM,

"Group kita adalah group yang berjaya. Katakan ya tepuk tangan untuk diri sendiri"

"Fokus dan anda akan berjaya"

"Tahniah anda sudah termasuk golongan orang berjaya"

"Kita adalah golongan yang berfikir untuk mengubah kehidupan"

When u've been fed with this words every single day, hours and minutes, any average joe's self confidence level will increase tremendously. The feel belonging will make them feel superior and much better than others. Another 2 cents.

boyarque said...

LOIKE!

Izaham said...

Bantai jgn tak bantai!! This is pure blogger!!

Bkn mcm blogger2 politik samdol mcm PapaGomo yg IQ mcm sakai PNG or blogger gossip artis sampah!

Yeehaaaa...hepi aku

Wv: gorhoo (errkk??)

Neotoxin said...

@saye hensem
hahhaha... tu r pasal.. WV demam

Kepada yang lain,

pernah dengar Wave5? Baru je tadi dpt emel promot wave5 nih..
http://www.wix.com/eusahawan/suw5

email excerpt
-----------------------------

Sertai SEMINAR Usahawan WAVE 5....

Kemudian ANDA diberikan pilihan mengendalikan mana-mana PROJEK (secara part time-full time) atau PELUANG-PELUANG perniagaan yang ada di pasaran...sokongan oleh UNIVERSITI SAINS MALAYSIA & GABUNGAN PELAJAR MELAYU SEMENANJUNG.
----------------------------------

Ada sokongan USM?????? Wave 5 ni apebende sebenarnya?

WV: ackera --> lol.. AC Kera?????

The Eccentric Butterfly said...

neotoxin... my WV is meriang. I take it macam kanak2 riang jer gitu ehehe.

since I'm boyanese tak faham bahasa jawa, I will also accept definition dari mamat hensem tu for now heee.

ahahaha Izaham punya WV kelakar sampai terLOL seh

ISBN 9780071324267

raptorarena said...

USM...?? oh no..i got to read this..!

raptorarena said...

i get it..they are probably Score A people..

check this out,

http://www.didikjutawan.com/

http://scoreakursus.blinkweb.com/halaman.html

because they have exactly the same testimonial..hehe..

"hanya dengan korbankan TV time..bla..bla..bla.." -puan rohaiza-

Neotoxin said...

Damn... Buat kat UM lak tu

Email excerpt
-----------------------------------

Info Seminar USAHAWAN WAVE 5:
Hari: Sabtu @ Ahad (8.30 am hingga 6.30 pm)
Tempat: Universiti Malaya
Kemudahan:
a) Sarapan, Makan Tengahari, Minum Petang;
b) Pangangkutan dari Stesen LRT/Komuter terdekat disediakan;
c) Diskaun 10% bagi yang membayar 3 hari lebih awal dari Jadual Seminar.
-----------------------------------

Judging from pics in their website, dalam dewan kuliah tu

Hell`s Angel said...

Ala... sewa dewan je tu...

Ni kalau tak score A ka focus A ka seadik-beradik dengannya lah. Typical MLMers mesti nak tayang BMW. A luxury car that with low 2nd hand resale value. Pakat2 beli seken hen pastu tayang.. mangkuk ayun

It Just Me..... said...

kat area subang jaya, ada gak nampak score A punya iklan kat buntut2 teksi...kat area umah aku siap mai tampal2 kat post box, ada hari tu, aku siap call no tu maki, abeh post box aku dilekat menda alah tu...Score A, pilihan bijak utk anak2 anda, hubungi saya skrg...012-xxx..ceh...hodoh post box aku, dah la sticker kuat giler, jenuh nak buang...hins...hins(hidung aku dah kuar asap nih, hahaha)

izzNatta said...

Good job guys & gals...

Pada Aidid teruskan usaha...

Pada yang report... WAAA TABIK SPRING!!!!!

ilufne said...

akhirnya..! sudah tak syak lagik!

kepada yang anti-mencarut2 tu, sila tengok dan digest kata2 lecturer2 yang baik2 dan berhemah2 tu. aidid mencarut2 ko taknak dengar kan? haaaaaaaa... ni orang tak mencarut pulak cakap apa yang aidid dok sibuk2 tulis ni.

apa lagik alasan korang? apa lagik???? kat mana lagik ko nak spin nih?

lai lai lai...

ilufne said...

lupo lagik! :P

Aidid Mu'addib said...

Ilufne...
Sejak bila aku ada mencarut?
Hanya otak porno aje yg kata aku mencarut...
Aku tak rasa aku mencarut pun... I'm angry. I don't have time or the inclination nak berfikiran porno... shame on those porno people...
Woi! Porno people... grow up!

ilufne said...

bro, it's a figure of speech. nak buek camno? ada orang memang slow nak tangkap isi penting. yang depa dok paham yang tepi2an picisan tak penting tu. pastu bila orang cakap depa slow taknak ngaku. marah kat orang lagik ada.

vangangsss :P

p/s: btw i miss the blog bery much lorrr.. dok outstation serata dunia these few weeks. tak sempat nak melaser trolls hahahah

word verification: fentedfl

warghhhhhahahhaha!

Santo said...

aku jumpa flyer monavie di surau tingkat 15 dayabumi hari ni. aku ambik smua, humban dlm tong sampah.

Well...Unomyname said...

Haa memang aku nampak AMdol bukan mencarut, engko otak kuning oren aje kata orang makihamun tu mencarut, ada beza tu. Jangan pusing cerita.

Apasal engko semua cerita pasal video-video tapi aku tak nampak apa2 video pun dengan ipad nih.

Ke sebab aku terkecuali dari nampak video yang tak berapa betul ni?

Rose said...

Well sayang,

iPad tak support flash player, maybe sebab tu x nampak. Saya pun guna laptop baru dapat tengok video tu. Please tengok and mungkin baru Well faham kenapa kami amat meragui sistem MLM.

azwan said...

Wellapekejadah..
Nko bahlol kalau satu dunia cakap ko tak betol, ko pk ko betol gak. tu samdol tolol namenye...

Ko ni macam pegi audition Malaysian Idol, juri cakap ko bangang..ko cakap bangang balik kat juri. gitu la jadiknye..never ending story. kekal bahlol sampai bila2.

By the way, hari ni ko dah jilat bontot Vincent Tan bapak Sport Toto ke belum?

Aidid Mu'addib said...

Bloody dumbf**k ko neh... trolling everywhere huh?
Aku tgh mengarang pasal AHB ni... cer sabor sket.
Anyway, kok pakai iPad, tapi sepatah haram tak tahu pakai menatangnya ke dol? Kalau tak silap, kat belakang ofis ko tu ada longkang. Why don't you chuck the bloody iPad out back? Settle...
Atau pun ko humban iPad tu dgn nko nko sekali... lagi settle.

azwan said...

Dah loser, mengelak2 ler, spin2, tukar topik lain, knowledge zero, fakta zero, cakap main agak2, nak balas balik tak reti. gitu la jadinye..never ending story. Mmg denial syndrome budak2 MLM.

Kalau ko ngaku ko silap defend MLM ni..aku rase semua org kat sini tunduk hormat kat ko. hehehHEHEeheh..

Teruskan jilat bontot Pak Vincent Toto yekk...

hyelbaine said...

When a man closes one's eye to the obvious, one is oblivious. When a man refuses to accept, he will never repent.

When a man is not welcomed, one will never be invited. When a man is ignored, he will never be recognized.

When a man is delusional, one will never be sane. When a man is baseless, one has no standing.

When a man is blind, one can never be seen. When a man is weak, one can never stick to an opinion.

When a man is lost, one can never be found. When a man is incomplete, one can never be right.

simn said...

ekekeee seWELL seWELL..no point la dude..teruskan usaha trolling anda..

azwan said...

dah buta hati, buta mata gak ler. muhehehhee...

Tiap hari upline dok sumbat kata2 positive konon. seolah-olah org keliling semua salah. reality taknak terima. walhal makin bodoh, makin buta...

azwan said...

tak ready ah..aku bz ari ni. baru cari rezki halal. takyah pikir MLM.

Saje layan bahlol. Dah jilat bontot Pak Vincent Toto badigol?

hyelbaine said...

If this is how some trolls are trying to flood comment threads to the point that those fence-sitters become too tired to read the actual message found in the comment threads, I think it's working.

I for one would prefer if non-essential trolls be removed in order for the comment thread to be more related to the original post rather then filled with rubbish spewed by a c***

I think the period to indulge a senile old wanker has run its course. Unless the post is ready, I would like to propose that for the sake of a comment thread's relevance to the original post, comments from the TroKer be removed until the post is ready.

@ Azwan, hope you can consider my point of view because while I respect your eagerness to indulge in the old wanker, I think the bigger mass should be considered too.

azwan said...

Baine,

Tp aku boring. takde keje ah aku nak "sembuhkan" badigol tu..heheheHEHEhehe...

I fully understand your point.

hyelbaine said...

@ Azwan,

Well unless the Tuan Tanah says otherwise, carry on sir...carry on ;)

saye hensem said...

@azwan

aku (sorry gune aku even da tau u r much older than me) da jd silent reader blog ni before aku notice ko start bg comment kt blog ni.. sume comments ko berilmiah n polite gitu. gune saya sbagai nama ganti diri lagi.haha

i miss ur old style of commenting~~~

azwan said...

The old style of commenting is not for MLMers, its only for those who are willing to learn. U want to ask anything, it is an honor for me to give my best shot. hhheEHEHEehehe...

norazziah said...

Hehehe.. Cuak jer tadi ingat opis block aidid muaddib. Pas refresh baru leh masuk blog neh

Abu Ryan said...
This comment has been removed by the author.
cek chun said...

wei wan..
bukan kata bz ke hari ni.
sempat lagi bermesra-mesra ngan bang kordi yer (muka dah cekang kena la panggil bang)

kan semalam suruh tunggu entry jus kordi. tak kan tak sabaq kottt..
leks ler.. pi kumpul point untuk soalan azwan yg 30 tuh dan soalan rose yang dua tu

Fitrix said...

@unomyname

KAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHAKAHAKAHAKAHAKAHKAHAKAHAKAJA

Biar betiq,x tau ke iPad x support Flash sbb tu x blh tgk?Ni dh berkurun dh info ni.Ni mesti kes tertinggal keretapi HAHAHAHAHAAHHAHAAHHA

@Rose

Dgr citer ada app yg support Flash.Nama dia iSwifter.Tak tau berkesan ke x sebab ini app berbayar,bukan free.Blh tak u beli app ni lpus tu test?I xde duit la nk beli lps tu test heheheh

Rose said...

Fitrix, thanks. Free la, x de bayar pun (tgh dok download nie).

Rose said...

Fitrix, the apps tu kalau nak derma kat Japan, boleh bayar la, br USD 2.99, okla tu, 100% goes to Japan. Cool.

Fitrix said...

@Rose

Eh lupa nk beritau dia download je free.Lepas download kena byr.Dia IN-APP PURCHASE.Download free,byr kemudian.

Rose said...

Fitrix, tula psl, but all the cost will go to Japan. So, sedekah sambil dapat apps baru ler..hehehe...

Verdict: mmg baru boleh tgk video tu, but kena guna wi-fi, not 3G. And slow la compared to safari and tersenguk2. Tapi perjalanan video tu smooth, so will use this apps untuk view flash players related stuffs. TQ, dear!

Fitrix said...

@Rose

Tau semua proceeds dari app tu go to Japan.Tapi kena kwl la tabiat berbelanja beli app ni.Ni dh 60 app dh saya beli ni.Mcm ketagih app pulak haha.Tgk la,mungkin bulan depan ke saya beli.

Rose said...

Fitrix, kalau suka beli apps, tunggu Black Friday till Cyber Monday (wiki la bila). Last year, lots of apps were free or just a few pence during that time.

Tuan rumah, sorry kalau our comments tak de kena mengena dgn entry....

Fitrix said...

@Rose

X support 3G dan tersengguk2?Kena tunggu update la mcm ni.Biasa la app baru.

Pakai Safari?Blh x saya cadangkan 1 lg browser untk didownload kalau suka browser yg ada tab?Nama dia Atomic Web Browser.Ada versi Lite kalau nk test.Kalau suka blh trus beli full version punya.

And yeah ur welcome.Glad 2 have been of help.

aku the great said...

top 70?????? hahaha... anyway..USIM x salah..sstgh manusia yg tamak haloba dlm usim tu yg bersalah...huhu

raptorarena said...

ada iPad..?? jelesnya..iPod pun tak pernah pegang..huhu..

binjai said...

bros/sis...

wa udah upload itu video kalau ader saper2 yg minat nak simpan dan sebarkan offline...

http://www.fileserve.com/file/TWRHCcV

format flash .flv, resolution 320x240 kot... video length ~30 min.

cheers

www.tuanbri.com said...

Ustaz Md Yusof memang seorang yang berfikiran jauh...

dia memang ambik berat akan tanggungjawabnya sebagai seorang pendidik...

malah dia pernah menjemput aku utk bagi talk , just utk sedarkan Students USIM

Seminar Hartanah di USIM

Insya Allah ustaz.

Neotoxin said...

Sorry offtopic:

ni bukan doktor miki mos kan?
http://www.worldwellness.com.my/cgi/replicate/r_load.php?id=&pg=_r_pengenalan_pengasas&t_language_id=bm&lg=bm&rp=&tp=template_default

ni spesis2 doktor cendawan ke?

WV:staici <--- kalu stacy kiut gak .. cehhh

raptorarena said...

blog aidid akan 'sunyi' dalam 2 3 hari ni..

kerana semua orang sibuk baca blog arus politik tentang,

~video porno ahli politik~

hehehe..

p/s : still waiting on takaful feedback regarding MXM..

WV : propha (praopanol?)

http://aniesandyou.blogspot.com said...

sekadar menjengahkan diri slps 2 ari x on9.. 76th? ok la tu..

Hell`s Angel said...

unomyname tu memang mangkuk. Kata terer la jual ipad la iphone jual jailbreak pelbagai. Tak support flash pun tak tau. Ini lah contoh2 salesman yang takdak knowledge pasal produk tapi nak buat pandai. Standard MLMers......

Hell`s Angel said...

Aku suka pakai pakai linux dengan blackberry dengan D9 divecom (kalau tak tau google ye). Dah cukup dah gadget untuk keperluan aku. Tq very much sebab kau rasa kau pandai sangat2 dengan barang2 apple kau tu. Luas lagi dunia ni unomyname oi. Kalau harap barang banyak tak reti nak bagi support flash wat hapa. Pegila pakai nokia 3310 lama tu lagi bagus. Hahahaha.

Hell`s Angel said...

alamak tuan tanah dah hangin. Nampak aku mengomen sorang2 haha. Bodoh u unomyname tu

Aidid Mu'addib said...

dontcha worry... I'm here, I read everyone's comment.

Aidid Mu'addib said...

Neotoxin...
http://www.worldwellness.com.my/cgi/replicate/r_load.php?id=&pg=_r_peluang_biznes_pelan&t_language_id=bm&lg=bm&rp=&tp=template_default
This doctor is exactly like DrMushroomJugah... which I don't really get actually. Tak kan tak faham apa itu "pyramid-selling"? Tengok plan pemasaran kat link aku ni pun dah tahu sistem bzns nye mmg cilanat MLM bagai nak rak... looks like 88% of the product price is going up to 7 generations of uplines. Barua nak mampos dia org neh!
Actually, mamat ni punya biz still in my blog draft for the last 2 months. Malas betul nak buat sebijik2, setiap satu.
Hmmmm... lotih den.

Rose said...

AM letih ka? Pilih nak jus mana, jus cendawan ka, manggis ka, Sakai beri ka... I belanja...