And so it is...

Wednesday, March 9, 2011

The Great American Scam


Korang pernah dengar/baca satu scam yang berasal dari Nigeria dan dipromosikan pada mulanya kepada orang Amerika, dan kemudiannya ke seluruh dunia, termasuklah Malaysia? Ah... tenet ni memang best untuk buat scam. Ianya bermula dengan spam email yang dihantar kepada sapa-sapa saja, dan daripada berjuta email yang dihantar oleh sorang psycho mastermind tu, ada jugak mala'un yang tamak tak tentu hala, dan lurus-bendol ya amat, yang sangkut dengan umpan janji untuk mendapatkan kekayaan sekelip mata seperti dalam kes yang sebegini.

Caranya sempoi aje. Si mangsa yang kena spam dapat tawaran dalam e-mel, menawarkan peluang untuk mendapatkan sejumlah besar wang yang si scammer kelentong ada tersangkut kat Nigeria, tetapi dia minta si bahalol menghantar seciput duit, mahu kasi licin sket proses ekstraksi duit billion-billion tu. Kalau ada yang respon, dan ada pulak yang sanggup wire-transfer duit yang dimintak, si pengelentong akan masuk gear 2, dan mintak lagi duit lebih sket, dan berjanji duit yang banyak tu akan berjaya dikeluarkan tak lama lagik, dan jika takde aral melintang, seterusnnya ianya akan dikongsikan bersama gitu. Kalau ada yang respons lagi dan lagi, mastermind akan mintak lagi jumlah duit yang lebih banyak, sampai la akhirnya orang akan tahu cerita sebenar, dan scam itu akan collapse. Kalau la si mastermind hantar 10 juta email, dan dapat sangkut 500 orang, jadi la tu beb. Yang 500 orang anak Forrest Gump tu pulak hantar USD1000 sorang... free-free dapat USD5 juta. Akhirnya, mangsa penipuan scam "Nigerian Letter" (atau "419 fraud", "Nigerian Scam") tu semua mendapati bahawa wang yang dijanjikan tak nampak batang hidung langsung. Apabila mereka menyedari bahawa program "perniagaan" itu hanyalah kelentongan, barulah mamat dan minahnya sedar Tipah sudah tertipu. Namun, disebabkan malu atau mungkin jugak takut, penganiayaan sebegini jarang dilaporkan kepada pihak berkuasa, sama ada sebab takut didakwa, atau pun hanya disebabkan oleh perasaan malu - sebab dia baru sedar bahawa dia sememangnya Forrest Gump... sahabat karib Bubba Blue.

Korang pernah pulak dengar cerita tentang The Great American Scam? Mende nye beroperasi dengan cara yang sama, lebih-kurang. Ada janji wang keuntungan dalam jumlah yang besar. Sedikit pelaburan kecil diperlukan untuk memulakan transaksi perniagaan tu. Kemudian, lebih banyak wang perlu terus dilaburkan untuk terus kekal "to play the game", bagi mendapatkan wang keuntungan yang besar yang dijanjikan tu kemudian hari. Kadang-kala lebih banyak "effort" diperlukan juga untuk mencapai kedudukan yang lebih tinggi di dalam sistem perniagaan tercanggih abad ini, di mana hasil yang besar akan diperolehi jika seseorang itu serius dan rajin dalam kerjaya serta kreatif and tidak senang putus asa. Kreatif cari orang untuk dikencing. Akhirnya apa yang berlaku - wang-ringgit sentiasa keluar daripada poket sendiri di mana keahlian dalam bzns perlu dibayar berterusan, dan untuk menjadi "terlatih dan bermotivasi", perlu pulak menghadiri kursus yang berbayar atau pembelian "tools" dan CD/DVD dan buku-buku motivasi. Ini semua dilakukan untuk mendapatkan hasil yang dijanjikan itu. Akhirnya, apa habuk pun tarak untuk kebanyakan manusia yang join, kecuali anak angkat dajjal yang sememangnya kreatif dan "relentless" kat puncak piramid. Kepada yang tersungkur, yang tinggal cuma perasaan malu, kesedaran bahawa banyak duit dah hangus dan perasaan kesunyian (sebab kawan-kawan dah lari) - sunyi macam ditinggalkan bini, gersang macam monkey solo.

Pegawai kerajaan di Nigeria mengakui bahawa skim yang berasal dari negara mereka adalah penipuan. The Great American Scam pula secara amnya dipromosikan sebagai satu kaedah perniagaan yang sah dan rata-rata disokong oleh pihak kerajaan tu sendiri, sebab kerajaan negara itu adalah sebuah "institution of money" yang besar... dontcha know? Kalau ada mangkok-hayon sesat yang buat komplen pasal sesuatu scam yang melibatkan kerugian ramai orang, baru la kerajaan tu terhegeh-hegeh nak keluar statement, dan baru la nak buat sesuatu yang bermakna, walau pun dah beribu rakyat kena kelentongan dan berjuta duit dah kena songlap. Yang best nya, orang yang jadi mastermind tu selalunya dah kaya-raya, dan boleh bayar apa-apa yang denda perlu dibayar, atau sapa-sapa sahaja yang perlu disedekahkan sedikit wang pelincir. Mala'un-mala'un pathetic yang dah hancing kena kencing oleh mastermind dan kuncu-kuncunya tu pulak kengkadang terus "give-up" begitu sahaja, hilang duit 2 atau 3 ribu, dan terus alpa dan tak sedar pun dia dah kena kelentong bulat-bulat. Kerajaan yang aku maksudkan? Amerika boleh, mana-mana pun bole. Malaysia?

The Great American Scam ini adalah suatu model perniagaan yang diberi nama sebagai Multi-level Marketing (MLM) atau terkadang ada jugak nama timangan lain, seperti Network Marketing atau Kencing Bersepah. Ia menjanjikan "peluang kekayaan seumur hidup" daripada hasil memiliki sebuah "perniagaan yang bermodal kecil". Di banyak negara di dunia, ianya diakui sebagai satu contoh terbaik hasil daripada ideologi kapitalisme dan free-market. Meaning - lantak ko la macamana ko nak cari duit, janji ko kaya. Tak kesah apa yang berlaku, walau pun ianya boleh menyebabkan kerugian kewangan kepada ramai orang, boleh membuang masa rakyat tanpa dapat apa-apa pulangan, boleh menjatuhkan karier ramai orang dan juga boleh menyebabkan hubungan kekeluargaan hancus berkecai. Dan perkara ini berlaku saban hari di merata dunia sejak zaman-berzaman. Itulah intisari operasi MLM dan hasil akhirnya sememangnya ada yang baik dan ada pulak yang buruk - bergantung sama ada ko tu adalah antara ribu-ribu orang yang masing-masing ada juta-juta dalam bank, atau ko salah sorang daripada juta-juta manusia yang hilang ribu-ribu sket-sket sorang. Fair what? Who dares win, man!

Syarikat-syarikat MLM terbesar, seperti Amway/Quixtar, Monavie, Nuskin, Herbalife, Melaleuca, Usana dan beribu syarikat MLM lain, menjana perniagaan sedemikian rupa, di mana jika dibiarkan sahaja aktiviti perniagaan secara free-market ini, ianya akan menyebabkan sehingga >99% dari semua orang yang "join" tidak akan mendapat apa-apa keuntungan bersih daripada aktiviti perniagaan tersebut. Jadi, bolehlah kita perkatakan bahawa MLM ini adalah satu "perangkap kewangan", dan bukanlah "peluang perniagaan". Penipuan dan kelentongan "goes hand-in-hand" dengan mana-mana entiti MLM, dan ianya diguna-pakai secara rutin untuk memujuk orang-ramai untuk menyertai pelbagai skim perniagaan jenis MLM, dan ia bercanggah dengan tujuan perniagaan yang asal dan hakiki - iaitu apa-apa bentuk perniagaan seharusnya membawa kepada keuntungan kepada semua penjual yang bekerja keras, dan keuntungan juga kepada semua pembeli, di mana mereka menang memakai/memakan produk yang dibeli. Dalam MLM, terdapat sebahagian besar penjual (yang merangkap pembeli juga) yang akan rugi, dan kerugian ahli ini bukan bermakna ianya lesap begitu sahaja - kerugian itu jugalah sumber yang menyumbang kepada kekayaan ahli di atas puncak piramid. MLM ini adalah perniagaan jenis parasitik yang tidak bermoral. Hanya orang yang kat atas piramid, dan orang yang dungu tak sekolah aje cakap ianya hebat. Oh ya... orang yang ada tanduk kat pale dengan ekor ada arrow kat hujung tu pun cakap bzns MLM ni hebat gak.

Multi-level marketing lulus dari segi undang-undang dan dibenarkan di banyak negara, atas alasan bahawa ianya adalah bentuk perniagaan "direct-selling". Tapi, untuk negara-negara tertentu yang lain pulak, MLM diharamkan terus "out-right". Itu aku dah diskus sebelum ini. Walau pun negara seperti Malaysia telah menggariskan apa yang diluluskan dan apa yang diharamkan dari segi undang-undang buatan manusia, dalam banyak situasi, penganiayaan daripada perniagaan SCAM berbentuk MLM ini jarang diselidiki dengan lebih lanjut atau dikuatkuasakan terus sehingga membawa ke mahkamah. Contohnya pada tahun lepas, kejadah hyprobulksms berkeliaran cari bebudak Melayu untuk jadi penderma duit masing-masing kepada 3 ekor lahanat mastermind tu, yang mana akhirnya bzns tu bungkus tergolek-dog seperti yang aku dah sound awal-awal, daripada bulan Februari 2010 lagik. Masing-masing ahli hyprobulk yang kena belasah dengan aku tak percaya ianya skim piramid, dan tak percaya ianya akan crash. Akhirnya apa yang berlaku? Nothing. Walaupun KPDNKK datang menyerang hyprakshitface bulan September 2010 (I heard a rumour), dan pemohonan lesen AJL hyprak ditolak mentah-mentah, tapi dalang hyprak 3 ekor si Hairul Nizam, Fareez dan Faizal tak masuk jail pun. Ada dia orang melepak hari-hari mengecapi wang-ringgit juta-juta daripada ahli hyprak yang dah kena kencing buta-buta tu semua. Sekarang dengar cite nak start skim piramid yang baru pulak, dan Hairul perlukan 100 ahli - kali ini "closed membership" - memang fucking asshole punya mamat. Sebab keadaan sebeginilah banyak syarikat MLM, baik di Malaysia, mahu pun di negara-negara lain bermaharaja-lela buat scam tak abis-abis. Kelulusan undang-undang tu sebenarnya hanya kasi "camouflage" kepada lahanat mastermind untuk mencekik-darah bebudak yang baru bersunat dan yang masih naive dengan dunia perniagaan yang sebenar di dunia ini. 


Bagaimana kelentongan MLM ini berjaya dilakukan oleh beribu syarikat MLM di seluruh dunia, sejak daripada tahun 60-an lagi, di mana syarikat Amway itu diakui adalah syarikat yang menerajui takhta syarikat MLM yang paling kuat mengelentong? Ada 5 kelentongan utama yang anda akan jumpa:

Kelentongan #1: 
Anda boleh untung besar menjual produk kepada rakan-rakan dan jiran tetangga

Amway/Quixtar (seperti juga syarikat-syarikat MLM yang lain) menyatakan bahawa mereka menawarkan "world's greatest business opportunity", yang berdasarkan pada jualan produk kepada konsumer. Setiap penjual akan bertindak sebagai "independent business owner" (IBO) yang boleh membeli produk daripada Amway dengan harga borong dan kemudian menjualnya pula kepada sedara-mara dan sahabat-handai, dengan mendapat keuntungan runcit.

Ini ternyata tidak benar untuk semua IBO, kecuali segelintir sahaja, oleh sebab beberapa fakta dalam plan pemasaran syarikat MLM tersebut. Hampir tiada ahli MLM yang benar-benar dapat memperolehi keuntungan runcit yang nyata dari membeli dan menjual produk MLM. Kenapa? Produk MLM terlalu mahal berbanding dengan produk yang setara yang ada di supermarket atau di kedai runcit atau kalau order direct kat internet. Lepas tu pulak, disebabkan sistem MLM merekrut ahli/salesmen sebanyak mungkin, maka jumlah sales yang benar-benar berlaku kepada konsumer adalah terlalu kurang dalam satu-satu populasi sesuatu lokaliti. Dengan perbelanjaan untuk membeli stok produk, membuat promosi, mencari dan melayan prospek - ianya nyata tidak berbaloi untuk seseorang peniaga MLM jika dia hanya menumpukan jualan runcit produk.

Kelentongan #2:
Anda boleh mendapat bonus daripada jualan produk kepada downline

Kalau jualan runcit tadi tidak dapat memberikan keuntungan besar dalam perniagaan MLM, bagaimanakah skim MLM itu akan berkembang seterusnya? Peringkat The Great American Scam yang seterusnya yang perlu dilakukan oleh seseorang ahli MLM adalah dengan cara merekrut downline. Syarikat akan memberitahu ahli bahawa mereka boleh mendapat lebih banyak keuntungan jika mereka dapat merekrut downline sebanyak mungkin. Setiap ahli akan dijanjikan dengan bonus, jika downline mereka membeli produk jualan. Dan tambah lagi, bonus itu akan bertambah banyak jika downline itu pulak mencari downline mereka sendiri. Setiap ahli boleh untung besar bila lagi ada banyak level... ini semua familiar tak?

Jadi, ikut kata syarikat MLM yang bersepah tu, walau pun hampir semua ahli kemudiannya tak boleh nak buat retail sale disebabkan jumlah pelanggan yang mengecil (sebab rekrut keahlian yang meningkat), mereka tetap menjadikan pencarian downline sebagai modal utama untuk mempromosikan perniagaan MLM mereka. Jadi, "Business MLM" tu apa sebenarnya?

Ahli MLM diberitahu bahawa cara perniagaan yang sangat menguntungkan adalah satu sistem perniagaan di mana ada sistem pencarian ahli baru, dan dengan ramainya downline, jualan dan kadar keuntungan ahli akan "multiply". Sebagai contoh, jika seorang ahli merekrut 5 orang, dan yang 5 tu pulak merekrut 5 orang downline setiap sorang, sekarang si ahli yang pertama tadi sudah ada 30 orang di bawahnya yang boleh menjana keuntungan bagi dirinya. Ini tidak langsung mengambil kira bahawa kesemua 30 orang itu tidak langsung melakukan "retail sales" pun. Jadi keuntungan itu didapati daripada penjualan produk kepada ahli yang baru join, dan bukannya daripada jualan kepada konsumer.

Dan lagi pulak, nombor 30 tu tak stop kat situ sahaja. Ianya boleh mengembang secara eksponensial tanpa henti (kata mastermind MLM laaa...), sampai jadi 125 orang, 625 orang, dan seterusnya, sampai abis satu bandar semua jadi rekrut - sampai abis penduduk dunia yang 6 billion jadi ahli Amway. Uik! What the...? Of course this is untrue. Kalau dah si mastermind MLM tu claim yang kadar keuntungan akan meningkat jika ahli syarikat meningkat, janji bahawa setiap ahli akan berjaya merekrut ramai ahli baru juga adalah suatu kelentongan terang-terangan. kerana berdasarkan asas arithmatik, kalau ada yang di atas, mesti ada ramai ahli yang akan duduk di bawah. Hanya segelintir kecil sahaja yang akan bertakhta atas piramid, dan yang lain-lain tu semua jadi kuli-batak firaun, dan akan hilang duit begitu sahaja... sedangkan setiap orang manusia yang waras yang join apa sahaja perniagaan mahukan keuntungan daripada usahanya berniaga jual barang tu.

Kelentongan MLM sebegini tak habis kat situ aje. Ada lagik trick MLM ni beb. Untuk melayakkan seseorang itu menerima bonus daripada "endless downline" kat bawahnya, dia sendiri kena ada "minimum purchase" atau kuota minima untuk dirinya sendiri - jadi setiap ahli akan terpaksa membeli produk syarikat MLM tersebut setiap bulan dan sekaligus akan memaksa atau memujuk downline mereka untuk buat benda yang sama setiap bulan, supaya keuntungan daripada bonus itu berkekalan. Pelaburan asal yang kecil kini telah menjadi pelaburan yang besar, setiap bulan selagi mereka menjadi ahli MLM tersebut, sementara masa dan kos untuk merekrut juga akan bertambah daripada masa ke semasa. Kadar kerugian sejagat akan meningkat. Dajjal kat atas puncak piramid mengikik ketawa kira duit.

Kelentongan #3:
Lagi naik ke atas dalam hieraki syarikat, lagi banyak keuntungan

The Great American Scam, i.e. syarikat-syarikat MLM tu semua mempunyai plan pemasaran yang selalunya sangat rumit. Tak ramai yang benar-benar faham keseluruhan plan pemasaran dan cara bonus dibahagikan kepada ahli-ahli. Tapi, semua plan pemasaran MLM akan ada ciri yang berikut: setiap ahli mesti ada kuota untuk merekrut dan mesti ada kuota minima pembelian produk. Lagi naik seseorang ahli itu ke atas, lagi banyak keuntungan akan didapati, tapi ada satu sahaja cara ianya dapat dilakukan - dengan merekrut downline seramai mungkin secara berterusan (sebab ramai downline yang pasti akan keluar daripada sistem). Jadi apa yang berlaku, lagi ramai ahli yang akan membeli produk untuk usahanya naik ke peringkat yang atas lagi, atau ahli juga akan membeli produk atas nama orang lain (yang tarak duit), supaya jumlah jualan mereka meningkat, serta kuota mereka dapat dicapai. Yang malangnya, kos pelaburan akan jadi meningkat dan melebihi daripada bonus yang boleh diterima. Kerugian bertambah lagi.

Kelentongan #4:
Untuk berjaya anda memerlukan latihan dan motivasi berterusan, dan anda perlu mendengar khutbah daripada mereka yang telah berjaya dalam skim MLM tersebut.

Sekali lagi, kelentongan multi-level diaplikasikan di sini. Penyertaan ahli dalam perjumpaan bulanan (atau mingguan!) yang memerlukan yuran, kehadiran dalam seminar dan kursus keusahawanan (bayar duit lagik), serta pembelian buku-buku atau CD/DVD motivasi, akan meningkatkan kadar perbelanjaan ahli, seterusnya merugikannya secara kumulatif. Kadar kerugian >99% itu tidak berubah sedkit pun. Sedangkan, proses itu akan menguntungkan syarikat MLM itu bagai nak rak, macam Bill Gates kaya-raya jual Windows software cokia' dah berpuluh tahun gitu (tapi Gates takde tipu orang, jangan silap pulak). 

Lepas tu, selalunya orang yang menganjurkan seminar atau kursus yang datang dari pihak syarikat MLM itu akan diwar-warkan sebagai "succesful leader" dalam bzns MLM. Yang sebenarnya - kebanyakan mereka scam aje lebih. Takde succesful pun. Cakap aje macam ahli politik, kasi psycho itu prospek semua, kasi dia orang semangat untuk join jual benda merapu dengan harga mahal nak mampos. Yang dia succesful adalah dalam jualan buku motivasi, dalam menganjurkan seminar tu - sedangkan buku atau seminar tu tak membantu downline jadi succesful pun. Ianya hanya kasi untung pada yang menganjurkan seminar dan yang menjual buku dan DVD. 

Ahli-ahli baru sesuatu MLM akan bermula dengan kepercayaan bahawa perniagaan yang dia join adalah berkaitan dengan jualan produk yang tercanggih di dunia kepada seramai mana pelanggan yang dia boleh dapat. Tapi bila dah mula bzns, mereka akan sedar bahawa buat kerja sebegini tak menguntungkan, sebab tak banyak produk tu boleh dijual pada pelanggan biasa - kebanyakan produk sebenarnya dijual kepada ahli yang join MLM tu jugak - kepada downlines tu semua. Dia akan sedar keuntungan yang besar hanya boleh didapati dengan kaedah mengrekrut ahli baru, yang sekali gus akan membeli/memakai/menelan produk yang dijual, di mana komisen akan didapati daripada transaksi ini. Lagi banyak dapat downline, lagi banyak komisen dan bonus - jadi ada ahli yang sampai sanggup membayar yuran keahlian untuk orang lain (katakan, atas nama bini, anak, dll), supaya kadar komisennya meningkat. Lagi pulak, bila dah lama join apa-apa MLM, seseorang tu akan sedar yang dia sebenarnya bukan kat atas piramid, tapi rupanya terperosok kat bawah piramid orang lain yang lebih dahulu join daripada dia. Rata-rata ahli MLM tidak diberitahu bahawa syarikat MLM sebenarnya akan meletak 99% downline tu semua kat bawah puncak piramid CEO. Yang paling bangsatnya, bagi seseorang ahli untuk dapat untung, dia perlu merekrut sebanyak ahli baru di bawahnya, yang mana ahli tersebut rata-rata akan kerugian akhirnya. Inilah satu cara mencari rezeki yang disukai oleh orang yahudi kat New York, lanun macam Captain Barbossa, perompak bank, mat rempit peragut handbag yang cucuk heroin, Hairul Nizam, KhairolR, Emeritus Professor Dr Sir Taik Kucen, cacing kerawit dan lintah kat sawah.

Cuba hayati apa yang berlaku dalam mana-mana MLM. Seseorang ahli perlu "melabur" untuk jadi ahli, dan perlu membeli sejumlah minima produk, dan perlu maintain belian minima setiap bulan pulak, dan disuruh menghadirkan diri ke kursus motivasi, dan kena beli buku dan DVD, dan kena belanja isi minyak kereta, dan kena belanja prospek downline - woohoohoo! Banyak belanja woo! Jadi untuk kasi cover balik, dia akan terpaksa cari downline sebanyak mungkin, dan memandangkan pencarian downline susah sket (sebab tak ramai sangat orang yang dungu macam Razali kat dalam dunia ni), dia akan berlakun macam hero hindustan, dia akan cakap berdegar-degar macam hero tamil, dan dia akan perasan encem macam pelakun Melayu (AC Mang? Wadefak?)... dan dia akan merapu dan menipu like nobody's business. Janji dia dapat tarik itu downlines ramai-ramai. Ramai ahli MLM tak tahu bahawa 50% hingga 90% ahli mana-mana MLM akan quit cha-alip-boat dalam tahun pertama selepas join. Syarikat MLM hidup dengan cara ini, and they don't care. Banyak manusia boleh dikencing dalam dunia ni dik (ko tu ha salah sorang). Kalau sorang join lepas tu give-up, takpe, duit dia dah ada dalam tangan syarikat tu... ada banyak lagi budak dungu akan join kemudian hari. Sampai la takde lagi yang join, dan syarikat akan bungkus. Tapi, si CEO boleh start balik, produk sama nama lain, MLM jugak.

Kelentongan #5: 
Kelentongan Yang Paling Utama - Kalau Anda Gagal, Anda Yang Bersalah. 
Bukan Syarikat MLM Tu Yang Buat Plan Pemasaran Merapu dan Lintah-Darat

Dalam kes Nigerian Letter tadi, mangsa dihasut dan percaya bahawa duit yang dijanjikan itu adalah duit "illegal" dan di luar daripada kawalan kerajaan Nigeria. Kiranya dengan join scam tu, si mangsa memang mengakui dia nak join orang lain buat penipuan untuk sejumlah wang yang banyak. Tapi, akhirnya bila dia sedar dia sendiri yang kena scam, si mangsa secara automatik tidak akan melaporkan kes sebegini kepada pihak berkuasa, kerana dia tahu dia dah melakukan kesalahan pada mulanya. 

Multilevel Marketing dengan kaedah The Great American Scam juga memberikan hasil yang sama... so to speak. Setiap ahli MLM di brainwash dengan begitu cekap sekali oleh si penghasut anak si dajjal wang-ringgit, dengan mengatakan bahawa perniagaan MLM yang akan mereka ceburi adalah "THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY IN THE WORLD". Si anak dajjal @ badut sakti yang kasi taklimat akan tunjukkan gambar 525i atau E200 kepunyaannya (sebenarnya apek CEO yang punya), ada gambar rumah 3 tingkat, dan ada gambar dia pegi melancung ke Beijing (sebab orang Melayu si badut tu sayang ya amat dengan species apek - melancung pun nak pegi China jugak), dan dia akan celoteh berdegar-degar bahawa kemewahan itu semua adalah hasil usahanya dengan perniagaan MLM tu. Kengkadang tak cukup lagi tu. Syarikat MLM akan invite ahli politik untuk buat perasmian (ahli politik pun ada yang dungu jugak... korang ingat tarak ka dey?), atau kasi celebrity endorse atau join dia orang punya MLM lahanat (Ring a bell? ND Laqloq, Rosyam Ngok, Saiful Apektek, Dato Malik Nong - sama jugak ngong sekor-sekor). Jadi, nampak la perniagaan MLM tu gah dan "credible", dan sememangnya tak susah nak kasi impress sesetengah penduduk bumi yang terlalu banyak lurus-bendol dan bodo-piang tu deerr...

Jadi, bila ditakdirkan, ada ahli yang dah join tu dah tak dapat cari downline dia sendiri dengan jumlah yang mencukupi - mungkin sebab terlalu ramai yang dah join, atau sebab terlalu ramai yang dah baca Aididleaks keparat - maka dia akan give-up, dan pelaburannya masa join sesuatu MLM tu lesap. Tapi, dalam kepalanya (yang dah kena basuh oleh upline) dia diberitahu bahawa jumlah penduduk bumi adalah infiniti, dan takde sebab seseorang ahli tak boleh cari downline masing-masing - maka dia akan berfikir bahawa dirinya memang tak boleh diharap dalam bzns MLM ni, baik dia lupakan sahaja kerja sebegitu, dan kembali makan gaji or whatever. Dia akan fikir bahawa itu semua adalah salah dia dan bukanlah salah plan pemasaran syarikat MLM tu. Syarikat MLM dah kasi peluang, tapi sipolan yang join tu sengap-bingai ya amat. Jadi rugi begitu sahajalah akhirnya si mamat.

10 Fakta Utama Berkenaan Apa Sahaja MLM

1. Lebih 99% daripada semua manusia bahalol yang pernah join Amway/Quixtar dan apa sahaja MLM dalam dunia ni mengalami kerugian secara kumulatif. Kadar kerugian yang sebegitu besar menunjukkan bahawa MLM bukanlah satu kaedah perniagaan yang "legitimate", "credible" dan "sustainable".

2. Untuk mendapatkan ahli baru untuk menyertai mana-mana skim MLM, penipuan dan kelentongan pasti dilakukan untuk mengaburi mata prospek.

3. Mala'un-mala'un kat puncak piramid MLM akan menyembunyikan fakta-fakta berkenaan pendapatan purata, kos sebenar perniagaan yang perlu dikeluarkan oleh ahli sendiri, kadar ahli yang "give-up" separuh jalan, dan jumlah sebenar duit bonus yang akan diterima. Mereka juga tidak akan menyatakan bahawa pendapatan extra yang mereka raih daripada jualan buku dan DVD atau daripada seminar yang dikelolakan. Ada juga mereka yang duduk kat atas tu yang mendapat komisen daripada downline daripada luar negara.

4. Terlalu sedikit produk MLM dijual kepada pelanggan yang sebenar. Kalau aku buat bzns, aku nak jual produk sebanyak mungkin, yang aku sendiri pun tak nak guna/telan hari-hari (well, that's me). Tapi, dalam MLM - ahli tu sendiri digalakkan atau dipaksa untuk guna/telan produk MLM yang dia nak jual... familiar? Kepada yang nak berniaga cara ini - woi! that is crappy business. Kejadahnya nak guna sendiri produk jualan tu?

5. 50% hingga 80% ahli yang join mana-mana MLM akan quit/cabut/lesap pada tahun pertama mencebur diri dalam perniagaan sebegini. Apabila seseorang nak buat rangkaian downline dia sendiri, semasa dia join, dia sendiri tu adalah sebahagian daripada rangkaian orang lain. Banyak bahalol yang perasan dia kat puncak piramid. Wei! Ko dalam longkang kat tepi piramid tu aje dol.

6. Mereka (dajjal dan kuncu-kuncu terdekat) yang duduk kat puncak piramid, atau yang berjaya naik ke atas dengan mencari downline bagai nak rak, meraih keuntungan, dapat bonus, hisap macam lintah komisen daripada kerugian sesiapa sahaja yang ada di dasar piramid MLM. Baik 2 level, 15 level, mahu pun 56 level. Kerugian downline tu semua adalah punca kekayaan lahanat kat atas. Jadi, kalau korang ada jumpa atau dengar cerita tentang kekayaan makhluk-makhluk seperti KhairolR, Hairul, Satan... mastermind yang duduk kat puncak mana-mana MLM/SP - duit dia orang tu datang daripada penganiayaan beribu-ribu budak Melayu yang sengap-bingai yang join lambat dan terkemudian.

7. Kursus, seminar dan pembelian buku/DVD motivasi itu adalah sebahagian daripada sumber keuntungan kepada mastermind MLM. Perkara itu semua tidak langsung meningkatkan kemungkinan ahli MLM untuk berjaya, sebaliknya hanya meningkatkan modal pelaburannya, yang akan menyumbang kepada kerugian kumulatif kepada ahli yang dungu tadi. 

8. Penceramah yang kasi pep-talk dan cakap berdegar-degar pasal MLM tidak semestinya seorang yang berjaya dalam perniagaan MLM itu sendiri, tapi dia dapat banyak untung kasi ceramah keusahawanan lepas satu-satu. Familiar? Berlambak penceramah kat Malaysia ni pandai cakap aje... tapi habok apa pun tarak. Ijazah/PhD dari Ceylon tu aje yang ada pun. 

9. Mana-mana MLM daripada The Great American Scam merekrut ahli-ahli baru setiap tahun, di mana kebanyakannya akan give-up - dan proses ini berlaku bertahun-tahun sehinggalah ianya jadi tepu, dan omputeh tu semua kena cari negara lain untuk cari downline/kuli-batak yang baru. Lagi lama sesebuah syarikat MLM itu hidup, lagi ramai manusia akan kena kencing. Remember Amway/Quixtar? 

10. Sebab utama kerajaan Amerika Syarikat tidak melakukan sesuatu yang "concrete" di dalam menangani isu skim MLM yang membawa kepada "deception and unfair practices" tersebut adalah kerana, industri MLM adalah industri berbillion USD, dan sekor-sekor ahli politik Amerika tu, baik di Senate, di Congress dan di pihak State level, boleh "dibeli" dengan "campaign contribution" - sistem politik Amerika itu adalah sistem politik yang berasaskan kewangan. Who doesn't know this? Hanya kerana Amway/Quixtar tidak dihalang oleh kerajaan US, tidak bermakna ianya adalah perniagaan yang telus dan jujur. Amway penyumbang top-100 kepada ramai ahli politik Amerika sejak tahun bertahun. Jadi, konsumer di Amerika perlu jaga diri sendiri - harapkan kerajaan sendiri, cakap aje la bye-bye. Lagi pulak, perniagaan MLM yang asalnya datang dari Amerika tu, boleh dieksport ke luar negara dan boleh membawa kepada perpindahan dana rakyat-rakyat negara-negara dungu tersebut, kepada sistem kewangan Amerika. It's all good business what...

Jadi sekarang ni, The Great American Scam sudah jadi pulak The Puny Malaysian Scam, dan saban hari ramai la orang Melayu perasan yang dia cerdik dan berkaliber macam si pakcik Iblis dalam industri mengelentong manusia sejagat. Manusia yang daripada kaum dia sendiri pulak tu. Yang menyedihkan kebanyakan CEO adalah omputeh Amerika atau Chayanunalip. Industri MLM bukanlah perkara baru di Amerika sana, tapi kalau korang perasan, perkembangan industri ini kat Malaysia dah jadi begitu pesat macam lahanat, sejak dua menjak ni. MLM itu scam daripada omputeh Amerika, cuma ianya telah berjaya dieksport ke Malaysia dengan jayanya sebab ianya melibatkan wang-ringgit - dan ramai bahalol kat Malaysia ni memang beragamakan wang-ringgit. Islam taik kucen. Tak lupa jugak pertolongan ahli-ahli politik yang sama dungu dan tak boleh diharap langsung kat Malaysia ni, oh yes sir. Sama ada sebab dia orang sendiri ada kepentingan kewangan dalam syarikat MLM tu, atau pun sebab ahli-ahli politik di Malaysia kita ni buat dunno aje dengan permasalahan parasite perniagaan sebegini. 

THERE, I"VE SAID IT! Let them ban my blog. I just made a back-up anyway. I'll launch a new one if that happens. Cuma counter pageviews aku nanti start daripada zero balik. Who the fuck cares? Ah! Fuck it!

96 comments:

sero said...

1st....

LittleLady said...

2nd.. yeay~!

katakbiru said...

3rd!
x dpt jgk 1st
>.<

ilufne said...

4th!!!!

yesssssssssss!!!!! :P

. i . n . a . z . said...

dapat 5th tak?

tapi belum baca lagi.
sekarang baru nak baca
hehehhe

Abu Ryan said...

6th!

ak47suk1 said...

7th

Aidid Mu'addib said...

gue nombor delapan deh?

ak47suk1 said...

Nanti boleh ada peribahasa baru.

"Amerika punya scam, Nigeria dapat nama." trolololol.

Wafi said...

nice brader...

ilufne said...

are you frustrated?

i would if i were you. exhausted pun iye.

how some people failed to understand the basic concept of MLM/SP is beyond comprehension.

but i guess it's either about the (lack of) money, or simply sheer stupidity.

don't give up yet. we know you obviously can, but where's the fun in that? :D

Semua said...

ke-lapanbelasratus..adoii..

8 thumbs up bro..(include my frens thumbs..)

Bomoh Hujan said...

nombor berapa dah ek? hantu kak limah ada x kat sini nanti? kikikikiki

azwan said...

Patutla semua senyap je kat entry lain, ada yg baru ghupenye..

ibnubattuta said...

15th???

ibnubattuta said...

ye laaa. ada entry baru. nak pegi baca jap

cek chun said...

Caittt. Guwa dok bz refresh pak kordi. Telepas entry ni.
Hantu mak limah sungguh!!

Under 20 ni kira tak?

ibnubattuta said...

tu la ko layan si kordi tu sangat. kan dah terlepas.

It Just Me..... said...

aku no brapa nih>? top 20...kira hokey la kan, aku baca dulu baru komen...haha

Tu dia aidid dah terangkan secara terperinci...kalau tak paham2 gak(especially pakcik kordi)....aku tak bleh nak kata apa dah...I rest my case...(T_T)

emil-emilda said...

isshhh...dah dkt 20...the best place i've ever had..tp 20 pun jadi laa

Blood Seeker said...

That paints a gloomy picture of America, man...

OTZ

land of the free.

Razali said...
This comment has been removed by the author.
The Office Mice said...

razali, get lost!

anyway, igt nk rehat bc this blog 4 a while.. tp lunch td dok meje sebelah org yg telah fill up personal loan form dr public bank.. diorg siap mention aidid muaddib lg.. i guess i know where that money is going..

Razali said...
This comment has been removed by the author.
Da One & Only said...

Tok Jali... annoying talking donkey... saja wat² tak paham...

Bomoh Hujan said...

razali....
kalau panas badan demam2 boleh tepek2 ngan pad avail kasi sejuk badan...kalau resdung2 hidu je pad avail...ihihihihihih nape marah bebenor nye ni yeop...

katakbiru said...

td dtg melawat utk komen semata2 jer.
sekarang baru nk bace..ekekeke

http://aniesandyou.blogspot.com said...

arghhhhh menci menci menci..

asik tggl ketapi jer...

menci menci...


tgk komen pokcik li, tetiba mual plak perut ni... eeee x sedar2!

word veryfication: bravol
(ooo aidid bravo ruper nyer)

cek chun said...

Bang, delete je la pak kordi ni. Mula2 memangla bagus komen dikekalkan untuk tunjukkan kebengapan dia.

Sekarang dah tahap muntah ijau dah ni. Apa ke hey yang benak sampai macam ni aku pun tak paham la. Hang makan pedai ayam banyak sangat ka??

http://aniesandyou.blogspot.com said...

da giler trafik kot pokcik li ni? dok menebeng je kt ni dgn fakta-auta yg ntahmendemendentah!

@cek chun

kalu delete komen dia, nnt x meriah dgn sumpah seranah plus carut marut ;-)

Den yang bukan Ustaz.. said...

Fuhh..nie dah libat orang politik nie..Silap-silap ade plak malaun dari suruhanjaya security dsbnya ban ini blog..
Ini posting terbaik!!

Rose said...

Last paragraph Aidid said "let them ban my blog". Why? Ada pihak nak ban ke? On what ground?

Oh, about Kordi, just ignore him. Kalau takde orang layan dia, dia bosan la lama-lama. Kita dah sampaikan pesan, kalau dia tak faham, nak buat camna?

cek chun said...

Anies,
Tak tercapai dek akal dah. Kalau budak2, bleh gak aku getu perut tu
Kerja spin spin spin
Isi haram tadak

@mal12 said...

nice one bro, as usual..

ilufne said...

Razali said...

Dah terang lagi terperinci ye bang? Habis detail dah tu? Siapa endorse? Ada kelayakan berkaitan tak? Dari mana? Ada bukti boleh tunjuk bang?

Senang tulis ye bang? Tak keliru ye? Dah makan panadol bang?


my god sungguh la macam budak tadika. what's up with the panadol anology? nauseating ok?

whatever, i hope you DO earn that 12juta sales (or MUNGKIN 25juta) whatever la. at least kaya la jugak sebab tang conpused tu takleh di tulong dah. bebak bebenorrrr

@mal12 said...

ilufne, jangan dilayan pakcik kordi tu..xde faedahnyer pon..let him be whoever he wanna be..

Miss Ted said...

i second the motion, let's all stop feeding the troll for now.

-------

mr aidid, this post sounds like a nutshell recoup of everything that you have been harping on all these while. on the statement dalam last paragraph, alah, kalau 'setakat' blog based on blogspot, kerajaan msia so far ada ke pernah nak haramkan...i doubt it.

pernah ke pun govt ban ANY blog while we're on that topic, eh? anybody knows?

Aidid Mu'addib said...

msteddy...
it's kinda rhetorical thingy...
who cares about my blog anyway?

p/s: the shitty troll requested that I delete his sorry ass.
I duly complied just now.

budak said...

aku cek dkt www.halal.gov.my takde pon herbalife dalam directory halal tu..

aku tanya dekat blog si joegrimjow pasal herbalife tu halal ke tidak. hampeh tak jawab mamat tu. 2 kali aku tanya kat blog dia..

ntah2 takde status halal pon menatang herbalife tu..

Rose said...

budak, Joe tu tahap pemahaman dia sama cam Kordi..
Kalau jawab pun sebenarnya baik tak yah jawab...

Miss Ted said...

org jual herbalife biasanya akan quote some foreign punya certification, IFANCA ke apa tah. but definitely not from JAKIM lah.

cek chun said...

Yesssss.. Tq bang aidid
Sekarang tak muntah lagi :D

It Just Me..... said...

Logo pandangan mato den....kalo tak sakit jo mato den tengok komen2 pakcik kordi.....

menetti90 said...

pakcik dah takde ke? bagus juga..suka spin around lah dia tuh...baca komen2 dia rasa nak muntah...

Asyraf said...

aku setuju.....he has overstayed his welcome..... menyampah i.....awwuuuu.......

hyelbaine said...

Aidid, there's no grounds for your blog to be banned or whatsoever. The only Blogger I know that got banned from Blogger was chedet but itu pun tengok dia siapa lar kan. Apa susah, lepas tuh dia migrate pegi wordpress and the blog lives on till this very day.

There's nothing defamatory in any of your posts so far. Sources were quoted and sighted, no issues there. Good to hear that you've backed up your blog, the contents can be replicated in no time IF something were to happen. Buat ler sebulan sekali ;)

You've summarized the points well as always. It is up to people to read and/or understand what is the message of this blog.

The rest is entirely up them, you've done your part and hope you'll continue doing so Sir ;)

mannis said...

nie ader MLM akan dilancarkan bulan 4 nie katernyer laa..
member aku dah berenti keje gomen sebab mender nie..harap bro aidid dapat kupas sebelum ramai lagi di tipu.. siap kater PM nak rasmikan lagi..
http://lot-eleven.blogspot.com/2011/02/lot-eleven-berhad.html

uculer said...

tuan tanah, bestest entry ever.

btw, MLMers kan byk alasan (i know you people know). ada sekali derang pernah cakap, logikla kene maintain bulan-bulan sebab kalau kita pergi kerja pun, kita kene bayar duit transport, makan, masuk toilet apa semua jadah kan? konon nak samakan expenses pergi kerja dgn beli barang sebeban setiap bulan yang sebenarnya boleh dpt harga retail lebih murah.

what they don't realise is, derang tu nak pergi seminar whatever shit tu kene bayar transportation, makan apa semua jadah. lps tu sedekah lagi kat company MLM tu. tak ke dah rugi dua kali kat situ?

ini saya tulis siap-siap sebab nnt adelah sakai mana tah datang lps tu bersyarah. itu belum lagi penjual cordishit.

you know, typical MLMers.

dan komen ini juga sbg peringatan kpd budak-budak universiti supaya jgn tertipu dgn dakyah sesat MLM ni ttg pelaburan.

Aidid Mu'addib said...

Dear mannis...
Lot Eleven plan a launch in May... looking for 100 pioneers, utk jadi org teratas piramid. Produk nak dijual - computer antivirus (hahaha) & produk kecantikan (huh?)... dgn kaedah downline 1 cari 3, dgn autoplacement... dgn joining fee RM50, plus RM450 as the price of those products.
Really amateur pyramid-scheme... I wonder why they ever bother doing one.
Hai laaa... org Melayu.

mannis said...

kawan saya dah siap berenti keje tue.. keje gomen plak tue, dah permenant.. saya pun x phm naper dier mudah sgt nak kene tipu.. dier sibuk sgt nak jadi jutawan n jadi org terawal.. bro xleh kupas ker?? saya xnak kawan2 saya yang lain pun kene tipu gak.. tolong yer bri aidid

syzlerz said...

mr aidid,

i think cordy juice deserve a special post so that people can easily read and refer about it!

why? not because of razali but this product is a scam targeted for the malays.

i had no problem with razali love with cordyceps and i am not even interested to argue about razali's testimonials. herbs sometimes bring good effects to some people and cordyceps is widely used in chinese traditional medication.

but this cordy juice setup is big fat bunch of liars. i already exposed their lies about technology patent and research centre.

syzlerz said...

taken from razali blog: http://cordycare.blogspot.com/
"Nilai harga pasaran cendawan cordyceps liar sekarang adalah diantara

USD60,000.00 hingga USD100,000.00 sekilogram"

where did they get the source from? heaven knows!

http://www.extractchina.com/showcp_Mushroom.asp?title=a2 - Cordyceps only USD

4000 per kg

http://www.dhgate.com/chinese-herbal-extract-cordyceps-p-e-cordyceps/p-

ff8080812c3055c1012c61ddcbaf0e54.html - Cordyceps extract only USD 209 per kg

http://www.bbs.com.bt/Cordyceps%20price%20falls.html - highest ever wild

Cordyceps price in NEPAL at NU 330,000 = USD 7330.48 per kg

http://cms.herbalgram.org/herbalgram/issue83/article3433.html?Issue=83 -

highest ever wild Cordyceps price in 2005 at USD 7500 per kg

http://www.google.com.my/url?

sa=t&source=web&cd=50&ved=0CFUQFjAJOCg&url=http%3A%2F%2Fthestar.com.my%

2Fnews%2Fstory.asp%3Ffile%3D%2F2010%2F4%2F9%2Fnation%2F20100409130135%26sec%

3Dnation&ei=uEx3Tbn1CojTrQfX4fW-Cg&usg=AFQjCNE4xH2OGEtel0lUclxumuNlK4T7eQ -

even in malaysia it cost at RM 16,000 = USD 5276.18 per kg

Razali, USD 60,000.00 - USD 100,000.00 per kg? are you on drugs?

syzlerz said...

Cordy juice 1 bottle of 300ml herbal drinks cost about RM 120 had 14 mg of Cordycepin inside! 14 mg?

assuming IF asia herbal is really stupid enough to buy the cordyceps at the extremly high price of USD 10,000 = RM 31,000 per kg which then they lied that it can cost at a minimum of USD 60,000, that 14mg cost them at max only RM 4.34 per bottle.

well, for those of you who fully trust the benefit of cordyceps and really wanted to get one. you better buy it here instead at

http://www.timo.com.my/english/estore.php - at RM 80, you'll get 30 x 450 mg = 13,500 mg / 13.5 g cordycepin! 14 mg is really a small amount, mr razali

at rm 160, you can even get 2 bottles of those cordyceps (27,000 mg of cordycepins!) plus free 37.5 g (37,500 mg of corcepins!) whoa!!! plus 2 free mugs!

syzlerz said...

am i a timo product seller now? nope. i don't need the cordyceps. i just hate the cordy juice lies!

am i'm jealous of malay sellers like razali for wanted to be a successful enterprenuers? nope. please be one using the right way razali. if you really

like cordyceps herbs, do open the first malay herb shop in malaysia selling cordyceps. if you can sell the stupid cordy juice product to your customer,

why won't they buy a real herb products from you? you already had a network of customers isn't it and they wanted to have the benefits of cordyceps.

unless they only wanted to be in the downline infinitive business (including you razali) which sell bullshits only but aims to earn big bucks out of nothing.

pitiful bastards!

cordy juice targeted specifically the malay consumers! this lies need to stop!

and about you razali who still insists in selling this stupid cordy juice product to the malays, you sucks big time!

syzlerz said...

ps: re-post due to broken links

taken from razali blog: http://cordycare.blogspot.com/
"Nilai harga pasaran cendawan cordyceps liar sekarang adalah diantara

USD60,000.00 hingga USD100,000.00 sekilogram"

where did they get the source from? heaven knows!

http://www.extractchina.com/showcp_Mushroom.asp?title=a2 - Cordyceps only USD 4000 per kg

http://www.dhgate.com/chinese-herbal-extract-cordyceps-p-e-cordyceps/p-ff8080812c3055c1012c61ddcbaf0e54.html - Cordyceps extract only USD 209 per kg

http://www.bbs.com.bt/Cordyceps%20price%20falls.html - highest ever wild Cordyceps price in NEPAL at NU 330,000 = USD 7330.48 per kg

http://cms.herbalgram.org/herbalgram/issue83/article3433.html?Issue=83 - highest ever wild Cordyceps price in 2005 at USD 7500 per kg

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/4/9/nation/20100409130135&sec=nation - even in malaysia it cost at RM 16,000 = USD 5276.18 per kg

Razali, USD 60,000.00 - USD 100,000.00 per kg? are you on drugs?

Aidid Mu'addib said...

You sizzles...

hahaha... Even only with all the links, u seemed to nail it down quite nicely. About a dedicated entry, I thought with Razali making an jackass of himself, that was punishment enough for any would be buyer of the said cordy juice, and also a nice shot at those Taiwanese bosses that has been feeding him crumbs.

We'll see how it goes...

Hell`s Angel said...

syslerz...

U rock!!

azwan said...

Baguih btol syzlerz nih...gigih!

Aidid ko buat je satu entry khas. Biar dia melalak sorang. ape2 hal nak cari zali kordi, pegi kat thread tu. dia masuk je part lain, ko delete terus. Hhahahhaha!! mabelesss...

Hell`s Angel said...

aku sokong!

Max_Underwood said...

Any luck on exposing Questnet yet, aidid?

Hell`s Angel said...

udah2 trolling la kordi oi bosan la

cek chun said...

kahkahkah
bangsat tul orang tua nih

azwan said...

Get lost la troll. Another dumbfuck!

osip said...

memang desperado betul la si kordi ni

Aidid Mu'addib said...

Max...
Not that I don't want to discuss about QNet... but, QNet is so stupid, I felt like if anyone out there still wanna join this thing - nothing anyone can do will help that person.

BIODISC: KACA AJAIB MERAWAT PENYAKIT SECARA SEMULAJADI TANPA UBAT DAN PEMBEDAHAN. HANYA DENGAN AIR YANG KITA MINUM DAN MANDI SERTA TEKNIK SULUHAN. TERBUKTI BERKESAN MERAWAT PENYAKIT SEPERTI KANSER, DIABETES, STROKE, DARAH TINGGI, MASALAH JANTUNG, BUAH PINGGANG, GOUT, MIGRAINE, ASMA DAN BANYAK LAGI. JUGA BERFUNGSI MENINGKATKAN TENAGA DAN MENYIHATKAN TUBUH BADAN.
Emel yusli71@yahoo.com, SMS 013-7206272 atau Mari Chat untuk sebarang pertanyaan

BIODISC IALAH SEKEPING KACA YANG DIMAMPATKAN DENGAN 13 JENIS MINERAL SEMULAJADI. FUNGSINYA MERAWAT AIR MENJADI AIR YANG BERTENAGA DENGAN MOLEKUL AIR BERTUKAR MENJADI SEPERTI KRISTAL SEKALI GUS MAMPU MENYERAP KE DALAM SEL DARAH SETERUSNYA MERAWAT PENYAKIT SECARA SEMULAJADI.

BERBEZA DENGAN MAKANAN ATAU MINUMAN KESIHATAN YANG PERLU ANDA BUAT BELIAN ULANGAN JIKA HABIS, TETAPI TIDAK DENGAN BIODISC. ANDA BELI SEKALI DAN BOLEH GUNA SEUMUR HIDUP.

MUDAH SEBAB SEMUA ORANG MINUM AIR DAN MANDI. JUGA BOLEH DIGUNA SEISI KELUARGA.

USAHAWAN SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN. MODAL SEKALI POTENSI PENDAPATAN INFINITI DAN GLOBAL. BOLEH DILAKUKAN DARI RUMAH SAHAJA KERANA IA BERKONSEPKAN E-COMMERCE & NETWORK MARKETING.

GLOBAL ENTREPRENEURS ARE WELCOME: USA, EUROPE, UAE, INDIA, JAPAN, INDONESIA AND ALL OVER THE WORLD. E-COMMERCE & NETWORK MARKETING CONCEPT.

>> Aiyooooyoooooo! Aiyo ma! Aiyo Pa!

uculer said...

@syzlerz,

i salute you. ada yang tak tido mlm ni kejap lagi.

cek chun said...

habih semua doktot dan misi takda kerja lepas ni
hehehe..

apa apa hal rendam kaca saja.

http://aniesandyou.blogspot.com said...

kaca ajaib? perrghh... org2 spesis 'minum air pokok petai menangis'' mmg suka kalu dgr menatang ni!


lari dr topik sket:

sy dgr mereka yg involve dlm foreign money investment mengamalkan SP terutama mereka yg buka company sendiri.

kalu btol,bleh share tak?
kalu salah, hrp diperbetulkan

Sam Posmen said...

bro aidid,

minta kupaskan isu pasal pendant pula. sebab colleagues aku banyak buat menatang ni. tak tau pula aku kalau tangkal pakman tongkol dah di ubah ke pendant alaf moden.

yang hanginnya harga tak beragak. mau 5ratus above macam AC Mang juga. siap promote boleh tingkatkan energy. lebih kurang pendant ni kalau pakai, mat indon yang kerja constuction tak perlu amik ice lagi dah. gagah perkasa macam superman.

bangang betul!

Aidid Mu'addib said...

Energy Pendant yg dibuat drpd bahan lava volcano...
Kasi barang naik sampai tak hengat dunia.

You know kes bas double-decker yg terbalik kat Cameron Highlands, org Thai mati beramai-ramai dlm beberapa bulan lepas... aku dgr itu group salesman yg jual Energy Pendant tu - dari Bangkok. Dia org top distributors, yg dapat anugerah masing2 sebab paling byk buat sales kat sana. In the end... sekor2 mati tergolek-dog.

There's a message somewhere there.

nurul said...

salam to all
prnh dngr tak renowned international mlm company,shaklee.
harap granpa aidid bole write more on this company sbb ramai involvemnt frm academician.thnx.

ach van diel said...

Padan muka pakcik Jali tu dah kena delete. Bebal bebenor.
Baru nak suruh tengok link ni, how placebo's effect affected the world.
Khas untuk tontonan orang-orang educated je (alumni MRSM, SBP, High-schools, alumni pelajar sekolah bijak pandai).

http://www.youtube.com/watch?v=yfRVCaA5o18



verification code : emismack (daje. perli aku suruh buat EMIS.)

hyelbaine said...

HOH!? Kaca pun boleh cure cancer dah pulak? Meh sini sapa yg sibuk jual biodisc gampang tuh, aku sula bontot sorang2.

Ikut main sedap jer cakap. Kalau org utara ckp, nie org jenih bengong tepelengong.

@syzlerz, you da bomb dowh!

miss nina said...

salam.
saya dah tgk blog pak kordi.
uits... tengoklah list sebatian aktif yang ada (jap, aktif???)

SEBATIAN AKTIF CORDYCEPS

1. Protiens, peptides, semua asid amino dan polyamines.
2. Saccharides
3. Sterois - ergosrerol, Delta-3 ergosterol, ergosterol peroxide, / 3-sotisrerol, daucosterol dan campasterol.
4. 11 kompaun nukleoside.
5. Asid lemak perlu dan asid organik.
6. Vitamin - vitamin Bi, B2, B12, E dan K.
7. Mineral - K, Na, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn, Pi, Se, Al, Si, Ni, Sr, Ti, Cr, Ga.

1- Asid lemak perlu- ada yg tak perlu ke?
2- Banyaknya mineral, copy paste dr jadual berkala agaknya.

Agak2 ada yg nak ban blog aidid ni, cepat2 la upload di mana2. ape kes nak ban/delete blog gini? Tak gentle

Sam Posmen said...

owh ingat yang bus terbalik. aku handle kes tu. hehe. memang betul orang thai, tapi tak tau pula yang semuanya top salesman pendant ni.

kalau betul. they're deserved to get it.

masalahnya sekarang aku tengok semakin berkembang bisnes ni. sampai manager pon ikut sekali. *speechles.

word verification: nonsn (sah memang nonsense)

azwan said...

Sah zali kordi versi jalang punya nih..

Rose said...

Miss Nina,
Ada asid lemak tak perlu, maknanya kita tak perlu dapatkan asid lemak tu dari makanan, badan kita boleh hasilkan secara semulajadi.

Azwan, I think u r rite, Well tu adalah Kordi gone wild.

cek chun said...

sokong azwan

nak gelak, muntah, nages, semua aku rasa sekarang ni

azwan said...

Yola, asik letak question mark. tu trademark badigol tu.

Rose said...

Chun,
Parah dah ko ni, err, aku ada batu ajaib, datang dari usus biri-biri (ala2 geliga hikmat) pergunungan Snowdonia, Wales. Kalau ko pening, ko letak kat dahi, sure hilang pening, sambil tu jerawat pun otomatik hilang. Kalau ko buat mandi, ko akan wangi tujuh hari, tujuh malam. Nak tak? RM900 jer, murah sket dari gelang ACMang...

hyelbaine said...

How to know when you have out-trolled a troll? They create a new I'd using your name ;) hahahahaha

http://aniesandyou.blogspot.com said...

@baine

baling batu sembunyi tangan tp x sedar kat tangan ada bau taik sbb batu tu = taik hanjing yg da keras ;-)

sgt bersimpati

cek chun said...

rose,
bak mai satu. tolong rendam sekali la. cirit pulak aku rasa nih. guna air dari penapis air dr rambot cendawan okeh. mesin dia kaler black. aku suke

Jiji said...

hahah eat that MLMers!

Hell`s Angel said...

konon2 camo la.. orang tak tau... tuihh... kordi kordi..ada depan muka mau aku tempeleng je org tua ni

Rose said...

Eh, korang. Tadi gi melawat blog Kordi. Ada some improvements kat blog dia. The word 7 hari berkesan dah takde, and ada juga notis pasal jus Kordi tu bukan ubat, and kena rujuk medical doctor etc..
For me, that's one positive thing that we got out of all this Kordi fiasco :)

Hell`s Angel said...

@rose
agreed... at least something rather than nothing at all

Latifah said...

argghhh... tertinggal ketapi...
banyaknyer komen nak kena baca.
adehhhh... entri bro Aidid pun skip-skip je dulu.
ayoooo...
apa pun, lets SAY NO TO MLM!

yeyayyyy!!!!

azwan said...

Hm, nampak la ade perubahan. ok la tu. Tahniah la zali kordi walaupun aku nyampah kat ko. disebalik rupa durian yg buruk, ada isi yg sedap dan manis.

binjai said...

bg aidid... i'm a big fan of ur blog and more importantly ur thots and ideas...

keyword "dual precipitator scam demo" nak mintak bg aidid buat expose ttg sykt2 mlm yg hardsell RO water treatment menggunakan scam nih... coupled ngan TDS misinformation. can tell one eg: elken.

if we still remember our science lab classes masa secondary school, it's there basic science for all to see... simple & straightforward. cuma takut saudara2 kiter yg bukan dr science stream, ataupun otak yg dah berkarat cam meself, ataupun yg lurus bendol, or yg sewaktu ngan nyer ditipu idup2 dengan scam yg sebegini rupa...

harap2 sgt bg aidid dpt meluangkan masa, maslahat nyer utk kebaikan bersama jua...

cheers

akuatik said...

aidid,
lagi satu yang ada healing power yang maha dahsyat..energised water whatsoevea...yang ustaz-ustazah masuk dan meyakinkan lagi orang melayu..

http://www.biodisc-energy.com/

http://ignorantbrat.blogspot.com/2010/04/bio-disc-betulkah-benda-ini-berfungsi.html

http://www.facebook.com/pages/BIODISC/100269327215

Azrul said...

Salam geng..

Lemak pong ader asid gak ker.. huhu..
br tau nie..

asid lemak tue mende... lau byk sgt pe jadik.. hehe..


Saja nk tau..

Ganbate Aidid San...

Fitrix said...

The 2nd last paragraph is spot on.Kerajaan x blh diharap dalam menangani kanser MLM ni.Kalau x dh lama AC Mang dan konco-konconya dihumban masuk ke dlm penjara.Entah2 dapat warning je."Eeee abg AC ensem jgn buat lg ye,ye,ye,ye,ye".FUCK LA

Typical scammer kalau dah kantoi dia duduk diam2 bagi reda kemudian muncul balik dengan scam terbarunya.Dgr cite dia nak start scam baru,kali ni tukar gelang dengan minyak pulak dh.ONCE A SCAMMER ALWAYS A SCAMMER

Pendaftaran Syarikat Sdn Bhd Enterprise, Lesen Kewangan - ROB ROC MOF said...

salam

nak tanya tentang tokek gecko yang sedang meletup ni - sampai harga cecah 1 juta - boleh caya ke - lebih dari harga bmw

http://carigold.com/portal/forums/tags.php?tag=tokek

rionix said...

katun kt bawah tu sgt kool

atiqah said...

incek aidid.....good work again...

aku neh dah byk MLM dah aku buat....bodo2 alang jer aku ngikut kawan baik aku tuh...bendul betul...tu 20 tahun lepas laa....adala bbrp tahun buat 2-3 MLM...yg last bapak segala MLM, AMWAY...fuhh!! gempak giler konon...retis2 tersohor pun ada...

igt sekali pergi konvensyen dorang....ada Azean irdawaty....Normala omar n hubby...ex-hos lelaki yg sore sedap, serak2 jantan tuh...tak igt aku nama dia....rasa glemer cam retis uuu...

pigidah....kata kekayaan warisan...melancong setiap tak kira masa....BULLSHITTT!!..at last laa neh, semua duk sibuk berlakon gak lagi menayang muka dlm tv....kesian betui....

laa neh...dah berbelas thn tinggalkan MLM jadah neh....MLM mmg haramjadah!!

smpai skrg aku putus hubungan ngn kwn baik aku tuh....