And so it is...

Sunday, March 6, 2011

Day Of Comedy

 .

Eh... korang tahu tak aku ada beberapa page/group kat facebook - tempat aku parking aku punya maklumat yang berselirat tentang MLM-SP ni semua? Asalnya, itu aje la yang aku ada, sampai la blog ni jadi pemes tanpa disangka-sangka. Kat sana aku ada info tentang skim piramid yang berkeliaran di facebook, dan ianya adalah perkembangan keje-keje anti-MLM aku sejak Februari 2010. Maklumat skim piramid yang dah lingkup pun ada terkumpul di sana. Page tu ada jugak membantu aku dalam menulis artikel di blog ini - ada beberapa skim piramid yang aku diskus, asalnya info tu aku dapati di Koleksi, daripada usaha fans (you know who you are). Anyway, saja aje aku nak letak entry ni pasal ni, sebab sepanjang hari Ahad ni, aku kena attack dengan beberapa ekor lembu MLM. Not that I'm angry or anything, far from it. It was just soooo hilarious! I thought I'd share it all with you. Tak kan nak syok sendiri aje?






Ada jugak komedi yang berlaku di tempat lain. 
Yang kat bawah ni berlaku di: Say No To MLM

Kalau nak tengok komedi Avail Beauty pulak, korang boleh pegi sini:



Semua page tu aku yang punya. Been a busy CSI-SOB for the last one year. 


And, Liverpool had just beaten Man U, 3 - 1.
YEEEHAAAA!!!
Up The GUNNERS!



108 comments:

ainShahajar said...

1st yess!!

KHRLHSYM said...

aku sokong sangat ko dari dulu. buat apa kita berbudi kalo mereka ni cakap macam anjing. haha

Azie_Jamaludin said...

3rd..

Liverpool menaaaaaaaang!!!!!

ain_aini said...

3-1 VS 2-0 hehehe

cek chun said...

Keempatkah??

cek chun said...

Aiyooo. Alif tu paham ke tak ko mencarut tu bang. Hahaha.
Kalau dah bingai macam ni, mana la boleh cakap elok-elok. Kena la jugak makinya.

Izaham said...

ke enam belas!!!! hahahaaa

.Gory. said...

Walaupun kita berlainan fahaman bolasepak, tapi kita tetap seiring dalam perjuangan Melayu. hahaha. Kesian pulak aku tengok si alif tu. Adoy.

Latifah said...

71 sedang view...
dan page view kat atas tu makin bertambah every minute.
mantap!

akmalsobri said...

10th? :P

Pisyek said...

yeay liverpool menang! hahaha.. xD

lawak gile ah ding dong~ siyes~ kah kah kah

joegrimjow said...

norlily osman - LIKE

dah selamat sampai ke putrajaya =)

Bomoh Hujan said...

ManU oh ManU separuh masa pertama jer tok moh tengok pastu tido....kejap...huhuhu

nurul said...

to all MLMers,
there's a side to you,that i NEVER KNEW,NEVER KNEW
ALL the things you'd SAID,they were NEVER TRUE,NEVER TRUE
and the GAMES you'd PLAYED,you WILL NEVER WIN,NEVER WIN

Rose said...

Hey Joe, just heard Price Tag by Jessie J and thought of you :)

Aidid Mu'addib said...

Now, I realised what's wrong with this herbalife calf. He only read certain things, then discarded everything else that he doesn't want to read. Then, he made his conclusion. Kejadahnya punya pemikiran ko ni JoeJamb? Haiya! What the hell is wrong with you boy?

Recap...

Norlily Osman...
Wasn't the Fraud Discovery institute was founded by Barry Minkow and he eventually admitted that his allegations was false... just wanted to profit from the decrease in share price of HL?

Koleksi Maklumat anti MLM & Skim Piramid oleh Aidid Mu'addib...
Yup... something like that - he was short-selling the Herbalife stock. But there's a long story behind the Minkow guy - go and study about it. Anyway, he and a few other people brought the issue into the light, and that was the thing, and it was corroborated by other researchers after that... and it made Herbalife squirmed quite nicely...
One more thing... don't make a side-issue as the core of a discussion. It's a side-issue after all. The more important thing is, commercial MLM enterprises are known to be parasitic and manipulative. But other people can be manipulative too. Sometimes, for the betterment of society in general.

>>>Barry Minkow is infamous by the way, and whoever is interested about his history... u all can always google it. He has an entry in Wikipedia for goodness sake...
But, even though he's screwed-up from high school, went to prison, you better know this: Barry Minkow, a convicted felon-turned-fraud-buster has worked with the FBI and has assisted federal and state authorities in 21 closed fraud cases. 21 cases samdol woi... and Herbalife is one. USANA also got pissed by this Minkow guy. Lain kali dik... don't be a dumbass. The world is a bigger place that your tempurung. What the fuck la punya budak ni punya IQ level? Buat engineering kat Sheffield... English tahap sakai Gunung Benum. Bila baca sesuatu artikel, baca separuh jalan... what the hey?

ibnubattuta said...

16th? aha top 20

boyarque said...

Apa nak buat, dah hari2 baham duit haram hasil penipuan downline, tu yg benak hati dan otak.

Aku dulu pon join gak MLM ni, yang latest GMC, tapi takde lak sampai tutup mata dan hati pada informasi2 dan fakta2. Mungkin sebab aku tak gamak tipu orang, maka aku tak sempat rasa duit haram, maka Allah pelihara aku dari jadi sama-sama benak....Masya-Allah.

Lagi satu, diorang ni sebenarnya dalam 'denial mode'....yelah, dah invest riban-riban, siap poyo kat boss lagi konon2 esok diorang akan bayar gaji bos...mana nak letak muka beb kalu ngaku jadi barua MLM?

hyelbaine said...

Trolls really need to equip themselves with better facts if a discussion is to become healthy and not like facing a firing squad. They must be able to provide counter arguments relating back to the facts (and not suddenly turn to religion) when they're faced with valid questions from people on the other side of the fence.

Problem is, who do they turn to for help? Uplines? Those people are most probably no better than they are and as for the head honcho, he couldn't care less. These people are just biding their time before running off at the first sign of the system's crash.

ps: Nasib baik aku bukan peminat EPL. Forza Rossoneri!

rahman said...

haha he(alif) babbling like a drag queen

Blood Seeker said...

Retaliation tactics all the same.

1- Pointing out your language
2- Pointing out your lack of pics
3- "FACE TO FACE"

lol, memang otak lembu laa troll MLMer ni. Macam Joe Jambul

rozashi said...

kenapa dorang tu marah kt kita? sbb bila en aidid bagi fact yg betol, then ramai lak downline dia baca blog nih, tiba2 dorang jd pandai.dorang sound blk dorang nya upline,upline x dpt nk defend fakta2 tipu company tu. disebbkn bontot dorang makin panas, maka dorang pn meracau2 la kt blog ni sbb bengang dgn fakta betol en aidid n bengang dgn % of kepandaian downline dia yg makin improve..he3..

my LuV AfiQah HumaiRa said...

xmo citer psl debella ke??
me tlbt ngan debella a few months lps..
bila dah terjp blog ni rs takut lak ngan bnd yg x tau halal haram ni...b4 dis me xamik tau sgt bout MLM ni...tp bc blog ni wat ak takut...
idup pon dah banyak dosa,xmo la tmbh lg dosa yg mmg dah sedia ada...
back to debella...diorg claim product diorg kilang kt mesia...n kuaran org melayu islam yg dah ada hajjah...betul ke??
or product tuy came from china like other MLM company yg lain...
coz me ada google same product n found something yg wat me lbh curious...
me xmo tipu org...sob3..

Jue said...

susah klu ckp ngan org yg tak nak buka minda ni..

ape pun teruskan abg aidid.. ktorg sokong :D

ibnubattuta said...

weh Aidid.. ko tengok ni jap.

Pagi tadi lepas subuh, duduk kejap tengok tv3. Adalah diaorang tengah promote some jus. curious jugak. tapi bila dengar nama jus terus tergelak. terkejut anak yg tengah tido kat sebelah. wife tanya, kenapa abi gelak. aku jawab, ayang tengok lah nama jus kat tv tu? MANGGODA. apa haram jadahnya manggoda ni? pergh... hampir semua pekerja kat sana ada janggut ala2 ben laden gitu (jangan kata aku hina janggut. aku x hina sunnah nabi sbb aku pun ada janggut). cuma dari pandangan aku yg x de satu kelulusan pun dari bidang perubatan ni, aku kerja mengecat pun kena tutup segala muka, hidung, mulut. apatah lagi yg nak buat jus, serbuk kopi dsb. kan naya kalau tengah minum jus atau kopi, tiba2 terjumpa "bulu" yg kerinting ya amat tu? hygiene sikit la beb. kang malu kalau org kata org melayu ni buat bisnes hygiene x jaga. malu la weh.

ni aku ada masukkan sket in dari apa yg aku dapat dari blog air bersepai tadi.

"Jus Manggoda adalah hasil daripada beratus-ratus kajian saintifik dari US National Library of Medicine, Scirus yang digabungkan ke dalam satu botol.

Jus Manggoda mengandungi campuran manggis, Habbatus Sauda, biji anggur, beri biru, beri kran, kulit kayu Pine, Rosel, Delima, Teh Hijau dan Beri Hawthorn.

Potensi kebaikan gabungan bahan-bahan di atas adalah:

* Super anti-oksidan (untuk membuang toksid)
* Membina dan merangsang sistem imunisasi badan
* Mengurangkan panas dalam/demam/denggi/cikungunya
* Merawat, menghalus, mencantik kulit - drpd jerawat/ekzema/penglupasan
* Menghalang ulser usus, perut dan mulut
* Merencatkan dan menghalang kanser (payu dara, leukemia, usus, hati, buah pinggang, gastrik)
* Menghalang pengerasan arteri-pintasan koronari (serangan jantung)
* Mengecutkan tumur / ketumbuhan.
* Merawat darah semasa/selepas kemoterapi.
* Merawat DNA/RNA.
* Mengurangkan rasa sakit
* Melambatkan penuaan.
* Merawat / membersihkan buah pinggang / batu karang.
* Merawat / menghalang jangkitan virus / bakteria.
* Merawat / menghalang jangkitan kulat / kurap / panau / kudis.
* Merawat kulit/luka/terkena air atau minyak panas.
* Meendahkan kandungan lemak dalam darah.
* Melindugi jantung/semput/lelah.
* Sakit tulang/sendi/ghout.
* Merawat/menghalang alahan.
* Mengurangkan kesakitan saraf.
* Muntah/cirit birit.
* Merawat/menghalang pening/migrain.
* Melancarkan sistem perkukuhan
* Memekatkan darah yang cair.
* Menghalang loya/pening bagi ibu-ibu yang mengandung.
* Meningkatkan selera makan dikalangan kanak-kanak.
* Menghalang pembekuan darah ke saluran jantung/strok.

Kesan di atas adalah hasil maklum balas/pengalaman pengguna yang telah menggunakan Jus Manggoda dan hasil beratus ujian yang telah dijalankan ke atas bahan-bahan yang terdapat dan Jus Manggoda oleh ahli sains diserata dunia (US National Libraru of Medicine, Scirus dan juga pengalaman pengguna sedia ada.

Diminum/disapukan.dibuat " masker" - pelbagai guna tanpa had umur.

Untuk maklumat ujikaji yang dijalankan oleh bapa kepada pesakit kanser mata "Retinablastoma" berusia 4 tahun, telefon En Taha Abd Rahim :014-2754716

Penipu azali (sorry typo error ; Razali) x marah ker dengan MANGGODA nih? kalah kang jus kordi dia tuh.....

MasAwin.. bila nak jadi supplier jus MANGGODA ni? Tergoda Aidid ni nanti tau.. hehehe

It Just Me..... said...

waahhhh...nama pun dah menggoda gitu...
Ibnu, acai beri takda ke...
Ko jadi la ajen,..kasi aku sebotol..
:P

Azie_Jamaludin said...

*Merawat DNA/RNA??????????


Bia betik?????Advance gilos jus nih....

ibnubattuta said...

acai beri x dak. suma stok budak2 monababie dah sapu bersih. Ahaks.. Acai beri oh acai beri.

It Just Me.. ko nak aku jadi ejen? mampuih aku kena pelangkong bini aku nanti. kang dia tuduh aku bagi jus ni nak goda mana2 aweks ntah. tak ke naya tuh? ko nak ke minum jus nih? tak takut jumpa "bouuluu" ? Daripada ko minum jus ni, baik ko minum jus kordi. betul kan Razali? hehehehe. dua2 hampeh

ibnubattuta said...

lupa pulak aku nak letak reference tadi. kang orang kata aku saje je letak "fakta" sendiri kan susah?

http://ecpi-leham.blogspot.com/2009/02/khasiat-jus-manggoda.html

LittleLady said...

MANGGODA?? nama tak commercial langsung.. hahaha.. kalau buh acai beri ada value added tu. tp letih la pokok acai beri tu nak berbuah & letih gak org asli amazon nak panjat pokok tu..

ibnubattuta said...

Aku rasa Aidid baguih minum jus nih. boleh "Mengurangkan kesakitan saraf" disebabkan troll2 yg gila babeng macam Raz... , Mas...., Joe....

Nurul x nak test? bagi ko experience sket pastu ko beritau kat kitaotang. bestke tak.. ko kan nak belajar dulu. hehehe. jangan marah kat aku. marah kat diri sendiri, pastu pelangkung kepala dengan senduk kari. maybe pastu boleh pikir macam india sket. hehehe. gujau je.

It Just Me..... said...

tulah kan little lady,
kalau ada acai beri, lagi menggoda gitu...hahaha...nama mmg tak bleh blah la....adesss, sakit peyut aku gelakkk..
Ibnu,
aku nak la, die kata boleh rawat macam2 wei...ada bu...:P tu kira khasiat tambahan, ner tau termakan aku jadi awek muda lak...hahahaa(bukan awet muda tau)...bleh tergoda org...
Nanti kuar la komen, Bukan nak menggoda cuma nak berniaga - CEWAH...ala2 kopi janda gitu...

http://aniesandyou.blogspot.com said...

alamak tertinggal komuter lg ni... xpe x pe yg penting semalam liverpool da kasi nangis itu anak rusa nani & co...YNWA!!

@ibnu battuta

list2 kebaikan tu...anies pon leh karang..ntah mn la dia kopipes list2 tu (tiru AC Mang)

troll is always troll.. lantak p la org spesis2 alif tu..

hyelbaine said...

ibnubattuta said...

Merencatkan dan menghalang kanser (payu dara, leukemia, usus, hati, buah pinggang, gastrik)

Don't know what to say anymore. I think most people here know that I am particularly irked by people claiming all sorts of nonsense when it comes to cancer. I mean seriously, where do this people get off from? This is definitely getting out of hand. How is drinking a juice will help leukemia? Air jus bengong nie boleh masuk dalam bone marrow and kasi kaow tim all the white blood cells?

Since when is gastric a cancer? Correct me if I'm wrong but gastrik is carcinogic?

Merawat / membersihkan buah pinggang / batu karang.

Ini satu lagi. Jus nie can miraculously treat a failed kidney? If that is the case buat aper nak buat pusat dialisis bersepah2 kat Malaysia nie, baik minum jer jus nie dan organ yang dah fail boleh secara magic jadi baik balik. To those GP's yang nak buat specialization in nephrology, buang masa jer.

I don't know of any juice that can do this, only He can and it's called a miracle, not manggoda.

Sampai bila MOH nak tidoq nie?

It Just Me..... said...

Hyelbaine,

MOH bukan tidoq tapi dok sebok wat MLM..hang ni pun...

Gastrik bukan kanser la...aku yg buat logistics pun tau menda nih...
Hahahaha

Oh Oeya said...

Klu dh brand B**LOL.. cmner d ajo pon akal nyer tak mau terima.. adeiii.. budakkk.. budakkk..

And, Liverpool had just beaten Man U, 3 - 1.
YEEEHAAAA!!!
Up The GUNNERS!

Sorry.. Ayat ni yg mokcik tak brape nak minat.. menyentap jiwa tawww!! terpercikkk tawww!!

ibnubattuta said...

Aku rasa, lepas ni memang org2 Jus Manggoda gila2 advertise yg Jus diaorang dah masuk TV3. For sure yg akan jadi mangsa pakcik makcik kat ceruk kampung. especially, mak aku. tak pasal2 nanti mintak aku tolong belikan jus ni, jus itu. "Ter"paksa tipu sunat beritau kat mak aku, stok kat Malaysia dah habis, kena tunggu tahun depan baru dapat. tahun depan bila mak aku tanya, aku jawab kilang tu dah tutup sebab tak bayar bil letrik dan bil air. Pas tu mak aku muncungkan mulut mcm itik serati. Nak pujuk mak aku? senang je. Aku bawak pegi mall, aku beli baju, kain tudung, dan kalau tengah ada duit sket, beli minyak wangi yg ada brand. terus lupa pasal jus yg ntah apa-apa tadi. BERDOSA KAH AKU?

uculer said...

haih tak bole komen tadi.

anyways, ada sesapa pernah dgr pasal Omegatrend dulu? derang jual sabun, lipstick, kek tah hape jadah lagi tah but they collapsed. apalah sgt dengan cordishit ngan herbaBS.

look here: http://dierckx.terapad.com/resources/1230/assets/documents/PSA/011%20Omegatrend%20Falls.pdf

Omegatrend ni dulu (2006 mcm tu) mcm besar gile la yang aku nampak. aku tgk senior-senior aku ada yang tangguh belajar, jual motor, hutang awek konon nak buat bisnes. tanak tanggung hutang pembelajaran la katakan.

last-last gradnya tidak, hutang ngan ex-GF 10k, exam tak pegi. itu hutang yg ex-GF die cakap, yang lain kita tak tau.

ini aku pesan kat adik-adik yg tak habis belajar: jgn jadi bodoh hutang kat org utk perkara tak tentu. kalau kau takde sijil, mana kau nak pegi. kau boleh la cakap bill gates tu dropout tapi dia tu dropout stanford. korang tu nanti dropout dari mana?

tak payah dgr la org MLM ni semua dok hasut 'berbaloi ke gaji 2k sebulan belajar 4 tahun?'. bagi derang mmg tak cukup, maklumlah, berkiblatkan duit. derang gebang je lebih, bila minta try pinjam 500, cakap 'aku tade duit'. buat malu je. aku sure org yg gaji dia 2k sebulan ada duit sebyk itu.

ibnubattuta said...

Cop, cop . OmegaTrend? mcm pernah aku dengar. tapi di mana ya?????

OOOOOOO aku dulu nyaris "ter"join benda alah ni. Bukan aku nak join pun, dan aku x nak keluar duit pun. Tapi pakcik aku siap nak sponsor aku utk join mende alah ni. Hush.. nasib baik aku terus cabut dari rumah sebab dapat kerja tempat lain. Kalau tak, adalah nama aku dalam sejarah menjadi ahli MLM nih. Mintak dijauhkan Allah.

azwan said...
This comment has been removed by the author.
azwan said...

Sesiapa yg baru nak belajar hidup, Omegatrend boleh jadi contoh terbaik yg mana2 MLM pun kat dunia ni akan gagal.

Details pasal Omegatrend korang boleh tgk kat wikipedia. dorang ni bila promote berdegar2, cakap satu dunia akan join, dan siapa yg join kat Malaysia ni akan jadi antara yg terawal selepas Australia. Tp bila dorang nak masuk singapore, tak lepas.

Aku kenal in person one of the Presidential member, nama dia Amirul. Sekor lagi yg terkenal Muhammad bin Abdullah. Amirul kerja kat TNB. Amirul dan Muhammad pernah bercakap kat stadium Mont Kiara depan 15,000 Omegatrend members. Downline dorang at least 3 - 5,000 orang. Amirul pernah approached aku, what he got was my middle finger.

Skarang aku nak bagitau kat budak bahlol mcm Joe, Akiro dan lain2, yg korang semua ni sampah. kalau amirul approach aku dapat middle finger, korang approach aku elok kena ludah je, biar bertepek kat dahi korang tu. Budak2 herbalife, zali kordi, awin, MLMers sumer..korang sume nothing. korang akan gagal, dan mase tu baru korang akan restructure balik life korang. Contoh2 MLMers melayu bodoh dan menanti masa untuk gagal.

hyelbaine said...

I sense a business opportunity here (haw haw). Every time an MLM snaps into pieces, thousands of people get pwnd. Most would be wondering what to do or where to go.

Alangkah baiknya(?) aku menjadi consultant depa. Bukan wellness consultant tapi financial. What think, boleh tak? :P

I'll teach you how to negotiate with banks for all those personal loans you took. Restructure and/or reschedule these loans because knowing bank's, they'd prefer to negotiate rather than hit their books with write-offs and charge-offs.

I'll teach you how to save and how to maximize your savings to beat inflation. I'll reorganize your financial life so that you no longer fear the statement "buat apa gaji 2 ribu belajar 4 tahun".

Amacam, am I profiting from other people's situation? Dah bunyi mcm MLM lar pulak :P

It Just Me..... said...

marah betul ko azwan....:P

Aidid Mu'addib said...

Carry on people...
Aku tgh prepare nak kasi sekumpulan "cows" lain cirit-birit...
As big as Herbalife... yeeehaaaw!
(Sambil layan customer... haiya! I should concentrate there, rather than here.... oh well...)

Fitrix said...

Amirul kerja kat TNB?Kerja apa?Muhammad bin Abdullah tu pulak apa cite sekarang?

Aku rasa patut kisah-kisah orang yang kena pawned sebab MLM macam Amirul dan Muhammad bin Abdullah
ni dibukukan dan dihadiahkan kepada kaki MLM sebagai pengajaran dan peringatan.Juga elok sesiapa yang gatal2 nak join MLM patut baca dan pikir sejuta kali nak join tu

azwan said...

Kui kui kui (style MsAwin)...aku rase Aidid tgh prepare pasal USANA. They are big, just like Herbalife.

Oh, aku tau Amirul kerja TNB sahaja, bahagian apa aku tak sure dan tak berminat. mungkin pencacai najis staff TNB. dia dan wife dia taiko Omegatrend dulu. dia cakap once dapat Presidential, dia nak quit TNB.

Muhammad bin Abdullah, mamat kepala botak, lebey kurang same age dgn aku. Org melayu paling berpengaruh Omegatrend. skang 2 ekor babun ni aku tak tau ape citer. Yg aku tau dalam 2006 Omegatrend collapse.

Hehehehe.. Fitrix, ko nak approach dorang leh je. buat biography. buku tu leh buat MLM. gerenti mamat botak tu suka. These 2 people are MLM hardcore, gila babat kalau dorang bercakap, ko kena pakai payung, air liur mcm hujan. semuanya positive, makan taik pun positive. bahlol tahap cipan punya.

Hyelbaine, byk ko leh dapat tu..

Hahhahahahah..budak2 yg baru nak idop mcm joe, akiro, dll...dorang ni nak start balik vicious cycle tu. babun will remain babun..

Laila said...

Yay enteri baru! Petang ni leh publish tak tuan belog? Nanti saya masuk hutan takleh online dah..

Latifah said...

omegatrend???
wahhh sejarah lama tu... hahaha...
aku pernah pergi talk omegatrend ni, tak habis-habis cakap pasal duit je.
pas tu harga barang bapak punya mahal.
bukan omegatrend je, dhcl, luxor network pun aku dah pernah gi talk depa. tak habis-habis duit duit duit.
ish ish...

~SAY NO TO MLM~

Sam Posmen said...

shit betul la kamu ni aidid!

manusia sekarang dah maju. c'mon kena la ikut perkembangan. apa barang asyik makan bayam macam popeye. apa guna makan brokoli. bukan sedap pon. petola pon pahit macam harem. buah delima pon biji je banyak. baik main biji kelentit lagi bagus!

so, kena la guna produk yang berkesan. salah satunya dari MLM. tak payah pening-pening nak makan itu makan ini. tengok macam herbalife, guna avail beauty everyday. baru otak cergas muka pon cantik berseri-seri.

kamu ni hari-hari minum susu banyak sangat. patut la setiap pagi asyik tercirit je.

bengap, minkow betul!!

kerazee.hisham said...

..aku penah kene approach ngan omegatrend sekitar 2001 camtu. ex-skoolmate bwk upline die jumpe aku mase aku cuti kat kg. Modal cam biase la,kete besar,umah besar,impian, kredit kad omegatrend bla..bla..bla. tp bln2 kene maintain beli brg rm300. then cari downline (mcm biase la). cukup 6bln akan dpt cek 5 angka stiap bln.

Memandang aku ni jenis kedekut & idup aku bkn berkiblatkan duit, aku x la join. setahun kemudian,dpt la aku pki kancil 850 2nd-hand hasil dr kerja keras mkn gaji 8jam sehari,mlm jual burger. Blk kg drive kancil,nmpk la ex-skoolmate aku tgh mengayuh basikal. Basikal? Die pun mcm wat2 x nmpk aku. Malu kot. Dulu cite pumpangpumpang. Aku ingatkan dah pki BMW ke,Mercs ke. Ye la cek 4angka sbln. Malangnye, nasib die bertambah malang.

dan kat sini baru aku tahu yg Omegatrend dah crash.Kesiannn....

Fitrix said...

Kisah2 orang yang jadi mangsa MLM ni menarik sebenarnya.Alangkah bagusnya kalau kisah2 mcm ni dibuat buku,filem,cerekarama.Boleh mengajar lagi ramai orang dan kanak2 psl kedajalan MLM ni.

Aku pernah dengar salah satu cerita mangsa MLM ni.Ada satu penceramah Gelang Edymium yang sanggup berhenti kerja dan berapi2 ckp bisnes gelang tu memang blh berjaya la.Last2,kerja kat Ambank sebagai agen insuran sebab Edymium collapse huahahha

Rasanya kalau kita cerita pasal kegagalan mereka2 ni semua kepada kaki2 MLM generasi baru rasanya apa diaorg akan cakap eh?

Rose said...

Baine, in medical terms, gastric means stomach.

But I agree with you, mmg mengarut jus manggoda tu. I think MO orang buat jus or produk cam ni sama, (like the dr. Jugah yang boleh formulasikan berbagai2 produk walaupun dia only pakar O&G). Gi pubmed, cari journals yang buat paper pasal kebaikan tumbuhan/cendawan, selalunya dalam Journal of Natural Product, Journal of Ethnopharmacology, etc banyak, so no worries. Pilihla sebanyak mana tumbuhan nak pakai, let's say 20 jenis. List out all the bioactivities yang ada dalam journals tu untuk promosi produk. Order or buat ekstrak2 tumbuhan/cendawan tersebut (tu pun kalau betul). Formulasikan, buatla ratio sendiri. Mix. Paketkan. Paling penting, cari nama komersial and jual secara MLM.

Oh, by the way, dulu saya Ada cerita pasal orang jual produk dengan letakkan serbuk tumbuhan kering dalam kapsul, tu sebenarnya dijual oleh orang tabligh, isterinya buat PhD dalam Natural Product. So, nak cakap dia tak tahu bahaya and etika...

azwan said...

Sam Posmen,

Ape punye argument ko dey. Ikut perkembangan yek, kamu serupa kambing biri-biri la camtu. sekor buat, lain semua follow. guna otak dey....anyway, memang main biji kelentit bagus, dapat pahala, wife pun seronok, tak payah guna jus kordi.

guna produk berkesan? bagi bukti dey kalau nak cakap berkesan...pad bahlol tu ko cakap berkesan? cakap ikut burit ke weh?

Imprezaawie said...

tahniah bro aidid sbb da capai pembaca blog yg ramai dalam masa yg singkat...1111111...mmg satu no yg menarik...dan spanjg bro buat artikel,ble kata smua artikel da di baca...mmg terbaek...harap2 smua MLMers tu dapat berhentikn kerja diorg yg 'baik sgt' bg diorg tu...teruskan usaha bro nak perangi MLM ni...dan mintak tolong besarkn lagi modus operandi...hak3...kita ganyang MLM sekeras mungkin...yeahhhhhh

@Fitrix bgus la idea suh buat buku or filem tu...pasni rasa cam nak wat satu video je untuk MLM ni...hik3...terbaek...

Aidid Mu'addib said...

Posmen dey... ko main bijik kelentit sendiri ke apa?
Kehkehkeh... badut seeehhh.
Thank u... jasa mu sbg penghibur akan tetap dikenang.

Anyway, u raised a good issue.
Kita ni semua perlu ikut perkembangan moden gitu ha?
Kalau makan produk Herbalife, dan guna pad Avail Beauty bau kapor barus tu, kiranya melambangkan kemodenan tamadun manusia la kiranya? Maksudnya manusia zaman Nabi telah buta-buta dianiaya oleh Allah, dari segi pemakanan... sebab masa tu produk Herbalife, vil vitamin dan makanan kesihatan yg dikisar dikilang kat Guangzhou masih belum wujud... kira memang tak fair la huh?

You raised a good issue... Forrest.

rahman said...

@sam posmen

please, don't humiliated yourself here.

Rose said...

Fitrix, good idea about compiling cerita sedih akibat MLM.

Coz orang MLM kan suka pakai testimoni, fakta2 cam depa tak dapat paham..

Sam Posmen, jangan memalukan nama baik Postman Sam ler...

nurul said...

i heard hovid pon skrg dlm process to launch mlm bsnss dorg.

@ibnu battuta
yah sure.nnti saya try.confirm lps ni masuk tv dok promote jus tu.nnti tngok taw.

azwan said...

Really Nurul?
Because i know the CEO in person. very influential person.

Postman buat lawak bangang. buat kerja posmen betol2, dah halal dah tu.

Rose,
selagi public unaware pasal isu2 product effectiveness, ethical medical advertisement..selagi tu la org akan amik kesempatan campur segala mcm herba, buah, taik dalam satu bekas. Aku penah suggest buat research, pasal MLM industry dan Melayu kat Malaysia ni. Cerita2 sedih bekas MLMers tu leh buat appendix.

nurul said...

@azwan
yup grnpa.in fct dorg tngh nk recruit orng 4 soon-to-be mlm projct dorg yg bru dlm pioneering acquisition.bt product dorg pon nt bad esp ageless.

Rose said...

Azwan, aku dah nak balik Malaysia tahun ni. Ko bagi funding, aku buat, ok?

Sam Posmen said...

aiseh! sory la guys.

tak pasal2 aidid marah. bukan maksud nak humilitate sesape.

tapi sila baca komen aku tu bagi faham. dah faham. fahamkan lagi! baru la reply dan troll gua :)

aku tak salahkan aidid tapi kekadang orang yang troll ni pon cakap tak serupa bikin. macam mlmers

azwan said...

Rose,
You must be damn serious right?

Fitrix said...

@Sam Posmen

Wrong place to troll.There are no LOLCOWS to be found here(xcerpt MLMers like MsAwin,Razali,Amirul,other than that,NO).

Everyone plz dont take this postman seriously.He just want to troll but unfortunately hes trolling at the wrong place.

Aidid Mu'addib said...

Azwan....
Go back to Avail Beauty entry...
You're gonna love this.

hyelbaine said...

@ Fitrix,

"Rasanya kalau kita cerita pasal kegagalan mereka2 ni semua kepada kaki2 MLM generasi baru rasanya apa diaorg akan cakap eh?"

They will say org2 lama dulu tuh tak moden dan tak pandai. They will say org2 lama dulu tak rajin dan malas nak 'berniaga'. Dah boleh bajet dah response from them.

@ Azwan,

"Aku penah suggest buat research, pasal MLM industry dan Melayu kat Malaysia ni. Cerita2 sedih bekas MLMers tu leh buat appendix."

Aku cadangkan antara soklan2 yang patut ditanya:

1. Do the MLM'ers really understand mathematics and statistics. Bagi soalan mathematic moden form 5 suruh jawab tengok mcm mana.

2. Comprehension. This is the MLM's ability to read a simple paragraph and provide answers based on their comprehension.

3. Is the current MLM they're in is their first or subsequent? For subsequent offenders, state motivation.

4. Do MLM'ers understand the basic concept of macro-economics. Get them to explain supply/demand relationship, the equilibrium theory and also elasticity.

5. What is the financial literacy of MLM'ers when compared against the general populace.

@ Rose,

"Azwan, aku dah nak balik Malaysia tahun ni. Ko bagi funding, aku buat, ok?"

Aku sanggup fund/chip in, serious. Count me in.

Sam Posmen said...

yela2. minta ampun. gua salah.

ok continue pasal main point kat sini.

aidid still menunggu entri cows tercirit ni:)

azwan said...

Hehehe..hyelbaine,
Soalan ko tu terlalu complicated la. must be a close ended question. soalan banyak2, nanti macam graf leh buat. open ended question sikit2 je dan bila perlu. kalau dapat interview 5000 MLMers kira bagus..

Posmen jolok sarang tebuan ke..

Aidid, aku tak tau O&G tu ape la. kui kui kui... kalau dapat teh tarik tu kat sini sedap betul bantainye...

http://aniesandyou.blogspot.com said...

@ fitrix

part tu anies bleh tlg. no prob!

@ sam posmen karat
KAU MENGUCAP DULU SBLM JWB KOMEN NI! SESEDAP MULOT KO JE MENGHINA KEJADIAN ALLAH! HAPA, KO DA BGS SGT KE SMPI NK MEMPERTIKAIKAN KENAPA SAYUR2 TU PAHIT KE, MANIS KE, X SEDAP KE? OIT! NK MRH KE, NK CARUT KE...UP TO U LA. TP JGN LA HINA MAKHLUK ALLAH W'PN IANYA SAYUR!!

(mrh ni!!)

Fitrix said...

@Rose

Like Hyelbaine,Im also willing to chip in @donate.Probably not too much but hope that will do.What say you?

Sam Posmen said...

azwan: mak aku pesan jangan jolok sarang tebuan. bahaya tu! hehe

http://aniesandyou.blogspot.com: apa yang tak puashati lagi ni? aku dah minta maaf kan. kamu baca la bagi faham komen aku tu. sia-sia je aidid buat kira-kira keluarkan semua hukum math kat blog ni.

cuba kamirkan sikit komen aku tu. ni la masalahnya. orang melayu berbudi bahasa.

osip said...

aku rase posmen ni nak buat komen sarcastic tu, tapi xjadi..xpe la posmen ehh..

Laila said...

5k besar sample size tu. 1k leh wat inferences dah.

zeefahdhom said...

Assalamualaikum, aku bru tjumpe blog aidid ni sabtu lepas, pastu xleh nak berenti bace la. (sampai da la ni)baguih, byk facts, pro and cons MLM ni (xde pro pun sbnrnya...),teringat zaman kat USM dulu, org dok gile wat lampe berger, membe2 dok racun baek punye, soh buboh 3K. aku ckp senang je, kalau ko yakin sangat, ko frontkan la 3K tu dulu utk aku, nanti aku bayar slow2 kat ko. tgk2 kawan aku tu untung kemana, apa kemana, stok lampe berger besepah2 kat umah. xpasal2 rugi 6K. aku untung gelak aje, hehe

Fitrix said...

@hyelbaine

Komen tipikal kaki2 MLM kalau dengar cerita sedih tu:
"Diaorang gagal sebab tak memahami sistem dan malas".

Masalhnya yang gagal tu adalah tukang ceramah atau tukang basuh otak.Mestilah diaorang dah memahami sistem tu betul2 atau sampai muntah sehingga blh jd tukang ceramah dan tukang basuh otk.Tapi akhirnya gagal jugak.Macamana tu?Yang hebat pun blh gagal,yg x hebat lagi la.

Aku nak dengar juga reply dari MLMers kenapa yang kental jugak boleh gagal.Any MLMers are willing to answer that?MsAwin?Ac Mang?Khairol?Eboss?

azwan said...

bleh...bleh...jgn 10 orang suda...

cek chun said...

Kuikuikui..
Lama tk nengok posmen pat kat tb

http://aniesandyou.blogspot.com said...

org melayu mmg berbudi bahasa pun.. :p



@ fitrix
tp ada ke ex-MLMers SANGGUP membuka pekung sendiri?

hyelbaine said...

@ Azwan, Laila, Rose, etc2..

How much does it normally cost to conduct such a research? I mean puluh-puluh ribu or juta-juta punyer tahap?

I wonder if there would be any political pressure to stop such a study knowing that some politicians have their hands deep inside the MLM'ers cookie jar....

Rose said...

Baine, Azwan n Fitrix
I am serious, but will focus more on the natural products point of view, not economics (coz I have no expertise in that area at all, tak cam orang MLM, gi kursus dua hari je dah boleh jadi expert) Questions like
1. The products - have the products gone through strict GMP?
2. Are the extracts pure, and where did they get the extracts, buat sendiri ke beli in bulk. You know, some plants/fungi needs special time to harvest to get the bioactive compounds. Like the fungus I'm working on, kalau grow with maltose as carbon source, baru buat antibiotics tu, kalau guna glucose, tarak. Pastu hari ke 7 maximum amount, lepas tu sikit. Or the plant I was working on dulu, adik beradik manggis, bioactive compounds dia only ada before flowering, kat area pucuk2 daun, lepas flowering and tempat lain, tarak. Benda2 cam ni penting gak nak tahu.
3. Company tu ada buat research ke, amek research orang and tempek kat poster marketing dia.
4. When they claim tu be an expert in wellness, or boleh jadi coach for wellness and advice in nutrition, what kind of credentials they are talking about.
4. Any other ideas, boleh bagi.

Oh ya, side project nak buat link pengambilan produk
herba berpanjangan dengan penyakit hati (preliminary je la). This might be a dream, but those are the questions I like to know the answer.
bouseed

http://aniesandyou.blogspot.com said...

kalu nk minta tlg taip or editing, anies bleh tlg..FOC..siyes!

Laila said...
This comment has been removed by the author.
Laila said...

@ Baine

Depends.

Kalu engage well established Research agency , ribu riban gaklah. Pernah commission agency wat small-med scale research/surveys, dalam 40-100k gaklah. Costs (secara generallah) mostly untuk bayar research/questionnaire development, findings analysis/presentation, interviewer/interviewee recruitment, incentives etc etc. Cost bergantung gak pada scope/sample size & research methodology.

Alaa..wat sendiri jer..panggil bebudak MLMers yang gagal, wat focus group(open-ended interviews/discussion) kat kedai mamak & incentivise diorang ngan teh tarik/ roti canai. Wat 4-6 sessions , 20 each jadi ah.

Sam Posmen said...

http://aniesandyou.blogspot.com: apa la yang kamu dok melukut ni.

orang tengah berbincang jangan la menyampuk. hehe

LittleLady said...

sam.. komen straight forward jelah. kadang2 org yg baca komen ni sekali lalu je. tak sempat nak hadam pun. hee.. mcm aku gak le.. ngeh3..

azwan said...

Guys guys..sorry pegi jogging tadi.

About the research, kalau nak buat kena buat betol2 proper. Biar objektif research ni leh dijadikan rujukan oleh mana2 pihak pun..proMLM, antiMLM, government, private sectors, etc. Mesti tunjukkan yg kita bukan purposely nak bantai mana2 pihak.

Researcher kena yg independent, thats why aku ada pikir dari IPTA, pensyarah2 dari fakulti ekonomi UPM, UKM, USM, UM,dll. It will carry more weight. Hiring IPTA researcher relatively will be much much cheaper.

So research ape yg nak buat? Macam yg Rose cakap tu would be very interesting, sounds like more towards evaluating MLMers/MLM company capacity and capability.

Pasal costing. yola, kalau cakap pasal cost breakdown..macam la kita boleh list, which is very much depends on the milestones of the research. Ape2 hal pun, bergantung pada sample size dan type of research. Kalau nak propose kat mana company research organization pun, dia akan tgk objective, type of research dan sample size. automatically dia boleh work out costing tu.

Generally, kalau kita nak kaji MLM industry dan kesannya pada sosioekonomi masyarakat Malaysia, kita boleh dapat banyak info. Buat cross section, method interview dalam 50 soalan, 1000 subject. My estimation would be around RM200 - 300 per subject. Total cost dalam RM200,000-300,000.

Alright, hahahahaHAHAHAHahahah...proMLM kalau bace statement aku ni cakap retorik plak. hahaha dunno..wait and see.

uculer said...

ha ni kepada MLMers yg percaya sangat dengan cakap upline.

korang baca artikel ni: http://davidchin213.blogspot.com/2009/12/omegatrend-exposed.html

mungkin malas nak click, meh sini aku tampal sedikit dari karangan tersebut

'Omegatrend was started by Loren And Sandra Watts who were Diamond members of Amway, who apparently left Amway to start Omegatrend. Yet perhaps they never left Amway at all, and Omegatrend belongs to Amway. It's a possibility, yet cannot be confirmed.

As you join Omegatrend, they won't tell you that the founders came from Amway with an Amway mind-set. Loren Watts is also very much influenced by Horrie Watts, his dad, who is a retired Seventh-day Adventist Pastor who is still active in the Seventh-day Adventist Denomination. Loren Watts was also a Seventh-Day Adventist.'

tgk kat situ permainan lauren watts (founder omegatrend) dengan Amway.

aku ni reti omegatrend je sbb zaman aku, menatang ni je yg paling kuat. yang lain tu semua sama, sepesen je.

Bawang Besar said...

Hahaha! Omegatrend kisah silam nih. 2002-2003 gitu sibuk la bebudak ni nak gi talk la, konvensyen la. Nak kejar ECM, dapat 2k, pastu entah level hape lagi. ade member sorang, da RM22,500. asyik2 gi konvensyen kat australia(3-4 kali juge). heboh2 dapat 22k tuh, aku tgk pakai EX5 jek pun. mane duit bebanyak tah. hehehe. bile da lingkup, xtau buat ape. skang ni jual insurans plak. degree ade campak dalam lombong agaknye :)

peringatan utk MLMers skarang. history da ade, tunggu time jek MLM yg korang joinT tu nak jatuh. cari backup la, jual insurans ke, unit-trust ke. :)

Bash said...

Bro, cuba check out jam tawaf HPA. Pecah perut aku gelak..

Laila said...

Jgn hire lecturer yang wat Score A dahlah muahahahaha

Kena cari yg credible, generally they'd support especially kalu subject tu kena ngan field dorang & leh wat bahan rujukan , tapi derang tengok faktor masa gak kan? (Kekadang aku ni suka suki terjah cam bagus wat assumption ,so correct me if i'm wrong)

Jangan jadi cam satu team kat kampeni keparat aku ni yg pernah sekali hire lecturers wat research. Takdelah "niche" sgt subject yg nak diresearchkan ni,kira agak general gaklah. Resultnya, they came back with "elevator analysis" or basic findings that tell nothing (heck i cudnt find the right term) which any tom with hairy dick leh wat. Takder critical findings yg leh link back to the research objectives & inferences/trends yg leh jadi indicators that certain "issues" exist (& requiring certain actions). Takderlah team tu expect correlation analysis bagai or entahkebenda termnya aku pon tak tahu sebab aku tukang wat kopi jer, but at least the findings should tell a "story" and "actionable". (Perhaps they've hired the wrong lecturers.heh)

Entahlah,kalu bab MLMers ni, i think it takes more than close-ended questions or even open-ended structured interviews to drill further into & understand what actually made them "ticked".

Anyways, the research subject/objectives/scope proposed by azwan/Rose sound oh-some.

azwan said...

Hm, thats why the objective is very2 important. Kalau tak sia2 jek..

cek chun said...

hmm baru aku perasan,
cycnical ko tak menjadi la posmen pat. sila cuba lagi..hehehehe

ko kena banyak membaca dan teliti penulisan otai-otai.

Sam Posmen said...

cek chun: lain orang lain caranya. tang mana tak menjadinya tu? try habaq sat.

at least ada orang perasan rupanya komen aku ni. dan rasanya aku berani mencuba, cuma masa dan tempat je tak kena. dan lebih baik dari asyik komen 1st, 2nd, nice info bro, bla..blaa... langsung takda makna.

terima kasih cek chun. nanti aku cuba improve lagi k :)

hyelbaine said...

Well, if anyone wants to take it up I'm game to contribute. If I had a choice, I'd prefer that the research/study be more towards the socio-economics rather than the product these companies paddle. Why? Because that's the MOH, FDA and the like's punyer kerja.

Or maybe I should do it for my MBA thesis? WOW! Pengangkut kon trafik LDP ada hati nak buat MBA :P hahahah

joegrimjow said...

did, aku ada sesuatu pasal barry ni
haha, ni terbaik ni!!

nanti balik klantan aku post. tengah layan awek jepun kat airport ni. comel doowhhh

tajuk die : barry minkow vs aidid muadid. kekeke

Aidid Mu'addib said...

Dol...
Why do you keep missing the point dol?
No wonder la ko percaya sgt kat dakyah alkafirun Herbalife.
menyedihkan betul la bebudak Melayu skrg.
Who the fuck cares about Barry Minkow?
Does it matter about Minkow if Herbalife was found really screwed-up to hell, by many many other people than Minkow? What the fuck la ko neh?

Aidid Mu'addib said...

Satu lagik... and also to other people who's reading this...

You all know why I made a hit on Herbalife? 2 entries no less...
Becos this fucking stupid boy is an arrogant fuck, and till now, he still doesn't seemed to realise that he was the one who pushed me to do this. I wasn't really interested in it, frankly speaking. I've got lots of other MLM I can discuss in this blog... but this condascending self-righteous deluded Herbacreep is too arrogant for his own good. Why? He's so stupid, but kept telling/showing people he's smart. He only think he's smart, but he joined Herbalife... how smart could a person be, if that person join an MLM-SP? And poison himself and his own mother with Herbalifecrap in the process.

OK... to all Herbalife distributors out there.
If you are all angry at me for dissing Herbalife...
Just blame this recently circumcised - Joegrimfuck.

azwan said...

Dahla did, budak bangang tu...wat malu makbapak dia je buat keje tak senonoh camni.

hyelbaine said...

MLM trolls like Joe really have no shame. Using a blog that goes against their views just to steal visitors to his own blog.

Pathetic.

Rasyid said...

@joe

-xperlu bg salam utk org mcm lu..
Panass hati aku baca komen2 lu dari 2 3 entry yang lepas2..

-point2 lu memang TAIK, TAHI, BERAK..disappointed..

-lu memang list paling bawah sekali dalam hanjingTROLLS kat blog broAidid ni beb, siyes...yang lelain memang xleh celen keBEBALan lu bermadah kat sini...

-agree dengan broBAINE..lu memang pathetic dol.. @joe, gua rase lu patut pegi join unstopBEBAL dol, kasi sumbat lu punye rohani dgn duit haram, kiri kanan doolll...masyuukk tuu...

-sekian

SaZs AxL said...

typical mlm ego-centric bastard..always trying to steal..even visitors from this blog..bila aku post kt sane,u gv me bloody stupid answer..u r a donkey,realy

Hell`s Angel said...

Money talks fellas...

This joejambul simply just pull all the traffic from here to his blog which has nuffnang adverts to make money same as stupid fucking puppy gomol. They think that their brains are sooo good hopefully they will start an epic battle with our tuan tanah thus carrying all the possible traffic to their blog. Its so typical. Taktik hingusan. Don't fall for it bro.

rezeki said...

dah2 r..ngn MLM korg tue..x elok mkn wit org..beli kete umah ngn wit cmtu..berlagak dpt bli kete umah ngn wit cmtu..x sape pndg la..cm tu ke hdp kt dunie ni sbg seorg muslim..kte nk dpt kn keredhaan Allah s.w.t..x payah nk kejar fulus je..fulus wat kte jd riak,takbur..no wonder certain dr korg berlagak kan dpt bli kete hebat umah ngn hebat ngn wit cmtu..pastu pumpang2 kt FB..satu hr korg akn rase ape yg korg wat tu salah..doa pd Allah mintak petunjuk..

Bawang Besar said...

Joejambul memang stupid, takleh nak buat ape da. Bebal, bengong, bodo piang, moron tahap lebih hina dari taik. Geram aku dgn budak ni, ego nak mampos.

Aku pasan dalam profile die, occupation = engineer. Engineer pale hatok. Org mcm ni x layak jadi engineer pun. Bengap btol.

Kalau bole taknak curse org, tapi, org mcm joejambul ni, hanya sumpah seranah jek yg layak utk die.

Muhamad Zaki Mustafa said...

Assalammualaikum. Meriahnya. Semua SNTM members sihat? Salam bro aidid. Moga sihat. Byknya saya terlepas..

Word verification for this message: hercu

sero said...

joe ko nih grad ke tak sebagai engineer ni?... seriously aku malas nak tengok blog ko yg sangat informatif tu (dah mcm blog artis yg syok sendiri)...

rugi la duit goment(Mara, jgn lupe bayar hutang tau) hantar ko pegi belajar kat sheffield tu kalau balik Malaysia ko buat MLM.. tp kalau pakai duit mak bapak ko utk studies tu, terpulang lah.....j

hyelbaine said...

I sincerely hope he went to UK on his own money and not a scholarship, a government one at that.

There are many more people who would benefit so much more with the amount that would have been spent on a wanker.

Someone who professes everything that is against what his field of study teaches is clearly not an investment (as the PM says) but a waste of money indeed.

shermannsixk said...

Bro aidid and every fans down here.. Cadangan untuk menarchieve dan menlistkan orang2 yang pernah kantoi MLM memang paling baik dowh... Kat tempat korang mesti ade sorang sangkak kaki MLM yang asik nak sapu duit2 orang lain. Boleh la senaraikan kat sini pastu pakat publish.

Aku cadangkan format die camni:

Nama sikantoi:
Area operasi die main:
Skim MLM ape die henjut:
Janji kosong diorang:
Status semasa:

sebab aku rasa la sekali MLM diorang akan ber MLM terus sbb kali pertama kantoi mmg diorang rugi dan sbb nak cover balik rugi main MLM la tapi kali ni diorang kenakan orang lain plak.. so kat sini la boleh memecahkan tembelang dan memberi sikit idea bagi saper2 yang nak join MLM.

Amacam bro..