And so it is...

Monday, April 18, 2011

Orang Kafir Tu Pun Tahu Halal-Haram. Orang Melayu? Satu Sen Tarak Guna.



video









63 comments:

Muhammad Affandi Adnan said...

1st!

cek chun said...

Tamil kata pe arr no dua??

Muhammad Affandi Adnan said...

rende'

cek chun said...

Ooo thanks affandi.
Unnek rende arrek anjik..dah lupo. Dulu boleh sampai ten

phreak_scooter said...
This comment has been removed by the author.
phreak_scooter said...

awal posting hari nih aidid ... hehehe .. thanks for the reminder

Waris said...

6th ! Top ten jugak. Yess !

Encik Betul said...

Top ten. wohooo!

Sebak bila baca pasal beri makan rezeki haram pada anak2..maacam mana lah orang2 MLM ni tergamak! Dasar hidup bertuhankan duit!

AkuMuzikFilem said...

ayat paling epic. "semua orang perlu pakai rolex ke?"

www.tuanbri.com said...

korang semua ni tak tidur ke? tak ada kerja lain ke selain daripada baca blog Aidid ni?

Cuba lah buat kerja yang tak berfaedah sikit...

Contoh :
baca pasal pelaburan rumah lelong ke ?

www.tuanbri.com said...
This comment has been removed by the author.
www.tuanbri.com said...

aku agak terkejut jugak bila ramai (terutama yang baru keluar sekolah) yang tak kenal siapa itu Pak Man Telo (al fatihah).

Kes Klasik di Malaysia wajar diulang-ulangkan supaya menjadi pengajaran kepada kita semua.

TuanbRi.Com

Neotoxin said...

bahse inggeris: 'Unless you work like an animal'

bahse melayu: 'Melainkan anda kerja macam nak mampus'

hahhahahha

vw:bulfb <-- animal???

Neotoxin said...

@www.tuanbri.com : Sekarang ni lagi ramai spesis pak man telo cuma tak se-glamer pak man telo dulu. Tgk je la kat forum CG tu, berapa banyak program cepat kaya(p) kat seksyen HYIP, matrix/labu peram.

Yang peliknya, tak berapa nak ada tindakan daripada pihak berkuasa...

Neotoxin said...

nak tmbah 1 lg komen tak berguna .. hehe

video 7:40 _> 'Sucker' = 'Mangkuk'.. hahhahhahahhah

Dr Adilah said...

Selagi kita pandang keduniaan > rohani, selagi itulah penipuan akan berlaku. Selagi kita pandang status kereta besar 3 star atau bimmer, selagi itulah ia terpampang di gambar sebelah 'org kaya' itu yg gayanya mengalahkan org lain yg beli bimmer baru.
Org kaya sebenar tak cakap besar n bagitau pendapatan mereka. Melayu Islam n bongkak dah sinonim. Jgn soal brapa income atau tertipu dgn cek (saya pun boleh tulis juta2 atas kertas tu), tapi tanya brapa bayar income-tax? Agak2nya kalau kita mintak tgk bukti penyata/pengesahan income-tax atau zakat, dia org tunjuk tak? and I wonder apa mereka rasa bila kaya di atas keuntungan yg menyusahkan org lain? Konsep untung dalam perniagaan Islam ada hadnya, biarlah rezeki itu halal.

Thanks, Aidid, menyediakan congak jadual di atas. Kalau masih nak melebur (bukan melabur) RM400-20000 tu jugak, betulkan niat dahulu, anggap sedekah supaya tak kecewa kemudian hari. Lebih kurang kalau kita pinjamkan duit kat orang yg tak bayar2 :)

kerazee.hisham said...

Salam...

Mcmane nak download video tu? Cari dlm YouTube pun xde plak yg ade Malay subtitles.

Tq

Boutique Daisy said...

baru2 nih ada tbaca dlm news paper yg MLMer dikuatkuasa byr income tax..perghh...

JAIRO said...

aku setuju ngan komen dr adilah.....

Latifah said...

thumbs up bro Aidid!
kalau depa tak sedar jugak, tak tahulah nak kata apa lagi...

"Say No To MLM"
^_^

wv: torthe (ke torture? ke turtle? hehe)

It Just Me..... said...

kalau dah duit banyak, mane de pk halal haram, janji aku kaya maaa.....
bukan tak tau benda tu haram, tapi malas nak pk, kang pk2 rasa bersalah plak.....rugi la duit terkumpul dah banyak.....ahaks....so, pejam mater and teruskan mengumpul duit2 downliner...pahtu kasik anak2 makan, and hantar anak2 masuk skolah agama...kang bengap plak...padahal kalo dah sumber makannyer haram, cemana budak2 tu nak jadi baik...tu yang duduk skolah agama pun wat menda bukan2 tu.....Nauzubillah....

anak liar said...

top 30..yeahhhhhhhh..jadi la...hehe

razif said...

Bukan setakat meleis senang ditipu,sesiapa pun hatta orang asli.

Beware of these parasite scam!!!Say it loud people:"Fuck U MLM!!"

Dayang said...

kat Us xde MLM,kalo nak brg kene bli direct :).xmcm cni ada je org tgh kene bli dpt komisen besar

Neotoxin said...

@Kerazee.hisham

Video tu embedded kat blog tapi bleh je kalu nak leech. Ko cari software nama dia fiddler utk monitor web request dari komputer ko. Pastu masa ko tekan play button video tu, ko kopipes je hasil monitoring dari googlevideo.com... Err.. tp ni video kopirait tak?

Aidid Mu'addib said...

kerazee... neo...
Ini link asal video...
http://www.youtube.com/watch?v=YdEbAwA42tk
tapi ada bau2 politik cikai bingai di situ...
jadi, aku download dan edit secukup rasa dgn iMovie.
Gunakanlah MacOSX - once you had a Mac, you never go back...

n3scaf3_ais said...

masing2 nak kaya cepat....karut

Hina Sultan Kelantan!!!

kerazee.hisham said...

Bro NEO & Bro Aidid,

Thanks a lot bro. Nak download n send kat member2 ofis. Tp kat sini kesedaran ttg English Education tu amatlah rendah.(antara punce kene kencing ngan lahanat MLM) So subtitles tu sngt membantu.

Tq again.

cek chun said...

Agent Mac sudah menjalankan tugas nampak :p

Kopi-Pasta said...

Upline2 n mastermind tu dah xleh nak wat ape dah. Diorg tau ape yang diorg wat. Mata pun dah kelabu nampak duit. Tapi yang downline asyik nak bagi sedekah kat yang atas tu wat pe? Sedih bace komen2 pengamal2 MLM yang selalu mengagung2kan MLM dan produknya sampai ada yang suruh orang yang tak suke MLM ni solat Istikharah. Pengamal2 MLM ni dah solat Istikharah sebelum masuk MLM?

nexel said...

Kalau sesiapa hilang duit pasal MLM ni, kenalah terima sebagai "yuran pengajaran"..

Pada sesiapa yang belum cukup ajar (kurang ajar?) marilah join MLM ni.. hehe

Mr Freak said...

gua nak tanya nih..gua tadi terbukak blog akak gua..dia ada terlibat mlm ni..*gua muka dah pucat dah*..gua kan pemberontak orang cepat kaya nih..

tapi gua nak tanya gini la, akak gua nih dia jual produk tapi dia tak head hunting..ada sesapa ada pandangan dan komen..jangan kasi kutuk2 haaa ni akak gua, nnt gua sula baru tau..siyes2 apa pandangan luorang..dia hanya jual produk tapi tak head hunting..

p.s- identiti akak gua dirahsiakan kerana gua pon suka rahsia identiti.

Azrul said...

Brader Freak,

Story sket produk per dier jual.. campeni per. xcukup info nk tolong..

rilek bro.. xyah pucat² muke. da kompom MLM br ko slow talk ngan dier.

azwan said...

Dr Adilah said.."Org kaya sebenar tak cakap besar n bagitau pendapatan mereka"

Exactly. Org kaya pun takkan bercakap dia dikelilingi orang2 kaya. Dia adalah dia. Org keliling je yg sibuk nak tau siapa dia. Org kaya low profile je korek hidung kat rumah. Yg sibuk kipas duit, cakap berdegar2 atas stage umum income tu..yg perasan kaya, tapi wisdom zero. Kaya ni responsibility..makin kaya, makin besar tanggungjawab untuk membantu org lain.

cek chun said...

Wan,
Bagi dia, dia dah kaya sebab usaha, siang malam cari downline. Muka tebal tahap pungkoq cipan, meminta duit pada orang tu, orang ni.nak kata tak bertanggungjawab, dia jaga downlinenya,tiap bulan target mesti dicapai. Ni la cara dia jaga kebajikan org bawahan.

Bila dah dia nampak yg dia kaya sebab berusaha dan bertggungjawab juga, kau agak-agak dia nak peduli ka benda tu haram halal. Dah tu,keluar pula sijil halal. Lagi la ligat nak head hunting.

Walhal disebaik menunjuk kekayaan tu, ramai yang tak tahu tujuan asal kipas-kipas duit, tunjuk bimmer, chanel, baju branded hanyalah untuk menarik nafsu tamak haloba orang lain untuk kaya macam dia jugak.

Lagi ramai tertarik, lagi banyak income masuk.

hyelbaine said...

No amount of money can buy you life's satisfaction. You can buy things, cars, house, Omega watches and stuff but do these things guarantee anything? I'm afraid not.

Those who do MLM must accept the fact that they'll never get rich. Unless you happen to start one, you will never become rich. You're just another feeder, being leeched with your hard earned money.

Sadly, the pursuit of life's riches will always blind the fact that you'll regret going into MLM sooner rather than later.

Mr Freak said...

memang tau mlm punya kampeni..gua hapal dah nama compeni tu ada dalam list aidid nih..dia buat sambilan je..takde gua gabra sangat cuma concern je..

BeJeRd In-Da HoUsE said...

tmn melawati team amway bgerak aktif...mastermind die ckp mcm cilakak!!!

Rose said...

Dear Mr Freak,
In my opinion, kalau yr sis jual produk je n x headhunting, kena fikir gak, harga dia jual tu berpatutan ke tak? And the money will go to up liners ke x? Kalau ya, rasanya cam bersubahat gak la menindas orang.

Jangan marah ye, Mr Freak, nanti Yasser si budak kelapa x suka..

Sicher said...

Infographics! Woot!

lalacici said...

kat sini aku nak komen pasal produk herbalif..aku curious kenape orang yang join & become independent distributor HL digelar 'personal wellness coach'..bagi aku title ni terlalu besar & not something that you can simply put infront of your name..ape qualification HL distributor that allow them to claim they are PERSONAL WELLNESS COACH..yang aku tahu memang ade kursus tuk jadi wellness coach ni tapi tak dioffer for public..hanya orang2 tertentu cam doktor, physiotherapist, nutritionist, org2 professional cam ni je blh ambik kursus ni, 1 tahun as an add on value..jadi how come budak2 tak lepas SPM yg join HL blh claim camtu?? aku tahu snagat modus operandi distributor HL..NO 1: they care about money..NO 2: they dont give a shit about your fitness..NO 3: they care about money again..

modus operadi HL:
1. check wellness..guna penimbang..yg timbang trus keluar semua figure2..
2. analyze semua data tu ikut standard guideline dalam buku diorang..diorang tak paham pun maksud2 number yang kuar, just tgk kat buku..kalu buku kate sihat, diorang ckp sihat..but mostly, semua org akan tak sihat..
3. then dia akan cakap pakcik kena guna produk kitorg baru sihat betul..then pakcik yg tertipu tu pon beli la, 1 package..melayang RM450 for the sake of personal well being..DONE BOUT WELLNESS..sampai point ni je dia ckp psal wellness..benda lpas2 ni all about money..Pakcik nak buat extra income x? pakcik nak g melancong x? pakcik nak g haji x? pakcik nak kerja sendiri tapi income juta-juta x? pakcik nak jadi money independent x? WHAT THE HELL IS THIS?? ARE U A WELLNESS COACH OR A LOAN SHARK??? n btw, even nasihat pasal wellness yg diberi pon salah..nak kurus makan shake yg ade 100kcal je 2x sehari..baru 200kcal..ko tahu tak average human rest metabolic rate all are above 1000kcal?? confirm tak tahu..ko tahu tak the hidden threat behind very low calorie diet, VLCD??? ko tak tahu..yg ko tahu tengok nombor kat penimbang then refer buku rujukan..ni ke PERSONAL WELLNESS COACH?? kat sini aku sure ramai professional..as a doctor, aku sure korang akan puas hati tgk pesakit ko sembuh, as a teacher, mesti gembira bila student YOu cemerlang, as a pOlice, mesti happy bila crime rate turun..and as a WELLNESS COACH, i'll be happy when my client achieve total fitness level, & i'll share everything in my knowledge to help him achieve that..& it's not simply by drinking protein shake twice a day..u need to know about his fitness level, metabolic rate, any chronic diseases yg akan affect training, alergic, etc then outline specific diet for him (because every human is unique, my meal plan cannot be the same as yours) plus proper physical training according to his level, pakcik 60 tahun ko tak suruh dia berlari 10 KM setiap hari & 20 years old teen kalau takat jog 800m je bosan la dia..My question again,are u HL independent distributor have this kind of knowledge that allow u to claim yourself as WELLNESS COACH??? go to hell..

p/s: sori komen not related to post..malas nak patah balik post sebelum nih..huhu..

Dr Adilah said...

Azwan - :)
Mr Freak - klu setakat jual produk n x membebankan org lain susah2 berjanji palsu nak cari downline (n menyusahkan org tu pula) mungkin x pe kot?

I pernah terkena dulu masa houseman, zaman2 percaya kat kawan baik, TAK SAMPAI HATI (satu lagi sikap yg kita esp pompuan kena lawan sbb kat opis memang ramai yg suka jual barang2) nak cakap 'no'. Terpesona dgn cerita duit senang masuk. Ikut gi ceramah, ramainya orang, percaya membuta tuli, terpegun bila org tu tunjuk beberapa keping cek dated berselang hari. Terus daftar bayar RM400+. Tapi lepas tu baru terfikir, ntah2 cek tu dia tak bank in langsung sbb x laku. I put a stop to it, tak beli pun apa2 barang dia, tak cari pun downline, hilang kawan, memang rasa Tipah tertipu, duitku hilang (masa houseman dulu2 gaji baru RM1700, RM400 kira memang banyak). Yg paling saya rasa kehilangan ialah kawan baik sendiri...

Sekarang, mana2 staf hospital yg nak jual barang, I'll politely decline kecuali kalau saya sendiri yg cari. Mana2 drug rep nak masuk promote ubat2, my nurse will tell "Dr tak dapat jumpa, boleh tinggal brochure atau artikel, kalau Dr nak, dia akan call U". Mana2 org talipon nak suruh join itu ini, saya akan layan je dia berbual lama2 (kalau rajin) berminit2 sebelum saya cakap 'tak nak la dik'. Kalau gi shopping n salesgirl tu ikut, saya akan terus pergi seksyen lain.

And so, I've learnt from that mistake and I hope others will learn from my mistake too, tak yah la tunggu buat mistake sendiri, rugi...RM400 tu boleh beli 800 bungkus mi Maggi tau.

fadhil said...

sori off topik...
tengahari tadi muntah2 kuar darah...pasal pe ek... panas sangat ker?? huhuhuuh... nih dok mamai lagi...
haihhhhhhhhhhhhhhhhh

Mr Freak said...

rose..lu buat hati gua berbunga..cewah..yasser abg datang dik..mana kau..

cek chun said...

sampai sekarang aku tunggu adik hang datang freak oiii..
gua nak support carrier dia nih..
mai la wehhh
pelissssssss...

ASAR said...

"Gunakanlah MacOSX - once you had a Mac, you never go back... "

indeed! aku baru pakai 4 bulan, memang cool.

Rose said...

Hahaha, bila lak AM tukar nie? Bila gugel AM, kluar link ke blog A'leaks n this comment : "Aidid Mu'addib (who is actually Peter North in Ronnie disguise)"

Hahaha...AM jadi PN, Azwan nak jadi sapa lak? Ai know Laila dah chop JJ...

Laila said...

Wei Rose pon dah jangkit ngan Che Chun interpret kona2. JJ Apprentice tu nama yg aku recommend budak jannah untuk tukar nama. Since dia dah bersyarah tak cukup tanah, aku dah tarik balik suggestion itew.

Aku chop sesaper yang jadi love interest Damon.


ps Bila AM nak publish entri baru.

Aidid Mu'addib said...

The next entry is my 100th....
Gimme time... I need to give ya da bomb!

cek chun said...

Ai teka HPA or drjugs laila.
Ms laila, sejak bila ai kona-kona ni. Ai selalu berada dijalan lurus okeh. Inesen like alwayz.
Bukan macam MLMers, kona fakta merata alam. (echoing wan)

hyelbaine said...

Zhulian Corp, a multi-level marketing company, lost 0.6 per cent to RM1.77, headed for its lowest close since April 12.

First-quarter net income fell 14 per cent from a year earlier to RM21.3 million because of lower profit margins, Zhulian said in a statement. - Bernama

http://www.btimes.com.my/articles/20110419114441/Article/


Let the countdown begin....

The Office Mice said...

mr freak, nk taka blh? corsett ajaib ke?

ramai sgt my friends jual that thing. harge RM2400 - RM2600.. ridiculous price for a corsett..

azwan said...

Zhulian is invested by MTDC. It will be a very interesting scenario to wait and see.

Fitrix said...

Tuan Aidid,kalau blh link@creditkan la setiap source,video ke web ke pada entry.Walaupun video asl ada bau2 politik yang mungkin tuan x suka,tapi ia penting supaya tidak dicop plagiarizer @lembu punya susu,sapi dpt nama.Dlm akademik pun,nk tulis report@thesis pun kena kreditkan pada source.

Once you used Mac,u never go back?Saya guna Mac beberapa kali tapi Windows tetap di hati...mcm tu ekk hehe

Aidid Mu'addib said...

This video has been around the block for the past few years... and so many people uploaded this same video up to Youtube, you can't really tell where the real source is anymore... but, what the hey - is the video confusing to some people or what? What does it matter? The guy who did it - just like Aidid Mu'addib - he did it for free...

About the politicus thingy... the beginning and the end of this particular video got gambar DSAI, Abdullah Badawi and whatever... useless stuff... so again... who cares? I don't.

- IT'S THE CORE MESSAGE THAT IS IMPORTANT... sorait!

azwan said...

3 of my friends who are also doctors decided to quit and join Hai-O. Shit...I just could not believe it. With a poor financial performance for the past 1 year, it is definitely a stupid decision to join Hai-O. Crazy laa these people.

Fitrix said...

Apa biar btul?!!!!!Doktor x blh cari mkn ke kat Malysia sampai quit dan join MLM?Dh la cerita2 bahawa Malaysia kekurangan doktor masih blum basi.Ni ada doktor doktor tu pulak quit dan join MLM dan menambahkan lg kekurangan.Apa nk jadi ni?!!Ni kalau nak bedah jantung ke apa ke doktor xde sebab semua lari ke MLM.Bala2

Mata Hati said...

LUBANG TAHI!!!

lagi & lagi mempergunakan agama sbagai versi halal haram si boroi tua..

rasenye sudah byk kali gua kate SLM&MLM itu HALAL dari segi agama & undang2 Malaysia..

BENGAP+MANGKUK TANDAS punya pemikiran..

HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!

Rose said...

Kesian baca komen-komen Mata Hati. Bagi komen secukup rasa, pastu gelak kuat2...cam sakit jiwa la pulak...gi berobat nak tak Mata Hati, leh jumpa Doktor Aidid, Doktor Azwan, Doktor Fahmi, Doktor Adilah pun boleh...Mana pilihan Mata Hati?

Kopi-Pasta said...

Mata Tahi said...
"rasenye sudah byk kali gua kate SLM&MLM itu HALAL dari segi agama & undang2 Malaysia.."

Ape kes ngan SLM plak. SLM lain, MLM tu lain. Xde orang kat sini kecoh pasal SLM. Ni kes tertinggal keretapi la ni.

WV:psoop (poops - what kind of algorithm they use to generate this anagram?)

Kopi-Pasta said...

MLMers selalu cakap, MLM tak salah, tapi Upline yang menipu tu yang salah.

Memang betul MLM tak bersalah. MLM bukannye bende hidup. Ia cuma sejenis inovasi manusia. Takde perasaan. Macam bom atom juga. Mana ade salah. Tapi kenapa ramai orang nak bom atom ni dihapuskan. Bukankah ia tak bersalah. Memang ia tak bersalah tapi ada orang yang boleh salah gunakannya jadi perlu dihapuskan. Macam tu lah juga dengan MLM. Kalau takde platform untuk menipu, tak ramai orang berani nak menipu, takut kene tangkap. Bile dah ade platform macam MLM ni, senang la nak mengencing orang atas nama kampeni. Kalau kantoi, paling teruk pun kampeni je yang tutup, duit org xyah nak pulangkan, xmasuk lokap, kampeni boleh buka yang baru. MLM mengajar org menjadi parasit tanpa disedari. MLM ni menyediakan tempat untuk Upline ATAU "orang yang serius nak wat bisnes" belajar mengencing orang lain. MLM juga menyediakan peluang untuk brainwash downline ATAU "orang yang tak berape serius nak wat bisnes" jadi dungu (ikut upline je). MLM menjadi platform pengedaran produk tak berkualiti. Dan yang paling bahaya adalah MLM membuka peluang kepada SP untuk berkembang-biak. MLM dan SP ni ada hubungan simbiotik yang sangat kuat. MLM ni, orang malas nak join kalau xde SP (sape nak join kalau cume dapat komisyen jualan sendiri je, xbanyak untung, kene ada banyak jenis komisyen baru best). SP pula, kalau xde MLM nampak sangat sifatnya yang parasit tu (silap-silap baru je ditubuhkan dah kene serbu ngan pihak berkuasa - tak sempat kaut duit banyak2). Satu dunia tahu yang MLM ni memang banyak keburukan dari kebaikan tapi bak kate org putih "forbidden fruit is the sweetest". Nak jadikan MLM ni Harus sangatlah susah, tapi nak jadi Haram sangatlah senang (satu syarat je dilanggar dah jatuh hukum Haram). Jadi memang patutlah kalau MLM ni perlu dihapuskan dan tak perlu di amalkan untuk melindungi masyarakat Islam.

ps: once you got brainwashed, you'll never realize you were brainwashed and you'll always be the pawn.

azwan said...

Mata Burit,
Naikkan la level ko sket kalau ko nak terjah sini. Aku bosan la komen2 ko. Try guna fakta sket, ade la perdebatan sihat. biar terkesima Aidid nih. Ni ke hulu hilir gitu gak.

Anas Zafarullah said...

azwan: dah standard orang MLM nih memang bangang !!!!, aku ingat lebih bangang dari budak tak sekolah...nak komen lebih pun bukan dia reti nak hujah apa..tu yang merepek ulang2 benda yang sama gak...pegi mampus le