And so it is...

Wednesday, April 13, 2011

Lightning Crashes

Just a rerun
The slightly longer version
  

Aku rasa masa korang kecik-kecit kemetot dulu, korang sure tak kan pernah terfikir benda ni. Al-kesah yang aku nak ceritakan ni la. Ah... masa kita kecik, apa yang kita tahu pun kan? Dah besar sikit, start masuk sekolah menengah, mula la sekor-sekor nak tunjuk belang. Emak-bapak pun ada yang dimusuhi kengkadang - dan permusuhan sebegini pulak ada bermusim-musim. Most teens knows that it's wrong, but they still do it anyway. You know... rebelling. Suka melawan emak-bapak, mengalahkan hero... walau pun sebenarnya perangai begini sememangnya haprak gilabab, macam cipan. Pehal cipan pulak? Seriously bang? Cipan? As in tenuk... tapir... Tapirus indicus? It's a figure of speech la bro.

Anyway, masa remaja aku sendiri ada meninggi suara pada emak atau ayah aku... that's why aku celoteh benda ni tadi. Sure, I admit it... kengkadang pernah ada rasa marah pada mak aku. I dunno about you people, but as a teen, I was a brat. "Parents just don't understand", begitu la kira-kiranya. Bila mak aku marah, aku mesti melenting balik, becos aku rasa tak fair. Abang dengan adik aku tak kena marah pun (semasa tu... tapi masa lain, dia orang kena jugak). Walau pun, yang sebenarnya buat salah memang aku pun. Budak remaja, mana ada nak mengaku salah? Budak remaja dah sememangnya cilanat. There I admit it.
 
Form 1, aku masuk sekolah asrama. Jauh dari kampung, anak pertama yang dapat sekolah asrama... Shoot! Anak orang kampong (sori... dalam daerah) yang pertama dapat masuk sekolah asrama yang satu tu. Sekolah paling berprestij seantero Malaya. 5 years there, some of the best times in my short life then... or even now. I still missed the good ol' days, to this very day. Anyway, kengkadang masa kat sekolah asrama tu, ada jugak aku sengaja lambat balik kampung. Saja nak melepak dgn kengkawan dulu. Enjoy-enjoy, buat perangai la, kacau awekz la, ntah apekejadahnya lagik la... sedangkan orang tua tu dah menunggu kat rumah, masak macam-macam untuk anaknya yang balik rumah 2 - 3 bulan sekali. Sekarang baru aku nak menyesal, tapi masa tu memang tak hengat dunia. Freedom... away from parents. Some of you may have the same experiance I guess. True or not?
 
Abis form 5, dapat result OK - Fiziks A1, Chem A1, Biologi A2, lain-lain subjek hancus... HAHAHA! Siyes! Dapat masuk U, buat degree engineering, majoring in motong gotah - no laaa, just joking. So, aku masuk universiti, tapi masih tak sedar diri jugak tu. Aku rasa aku sedar yang mak aku tu sentiasa rindukan anaknya, tapi aku sendiri tak ingat dan tak nak memikirkannya sangat... maklumlah dah besar, dan tak suka dipanggil anak mak. Biarlah adik aku yang selalu cium dia, aku nak cium dia... jauh sekali. Dah besar panjang la katakan... menyombong.
 
Kemudian, entah macam mana aku boleh lepas semua exam kat U, dengan cubaan beberapa kali pulak tu... akhirnya wujudlah seorang orang dewasa yang ada ijazah, dan aku ingat lagi masa pesta konvo, punyalah proud nya kedua-dua orang tua tu. Mengelenang air matanya... both of them. Lepas tu aku merantau ke Sarawak (walaupun aku tahu, emak aku lagi sedih sebab udah la belajar bertahun-tahun, dah abis belajar, terus berjauhan lagi.... tapi aku cakap kat dia, lebih baik pegi dulu, daripada dihantar kemudian hari). Semasa di Sarawak, jadilah aku seorang yang bekerja, bergaji dan boleh jugak bagi mak aku tu duit setiap bulan selepas tu.
 
Maka, di sinilah cerita sebenar yg aku nak ceritakan ini bermula.
 
Satu malam selepas midnight, seorang ibu ni yg telah berjam-jam menanggung kesakitan, kengkadang mendengus, kengkadang mengerang-ngerang, masuk labour ward, yang mana aku sambut kehadirannya dengan semangat kental dan mengantuk like crazy. Start kerja 8 pagi... and it went on and on and on... sampai la waktu midnight tu. Mana tak mengantuk. Aku periksa, baru 5 cm. Tahu apa maksud "5 cm"? Pintu rahim baru nak bukak, dan saiz bukaan serviks baru 5 cm diameter (max 10 cm - ready to deliver). Kasi cucuk bontotnya dengan enema 2 bijik, berkejaran la ibu tu pegi toilet, kasi semua berak dia keluar. Kalau tak, kok mandi bergelumang taik pulak anaknya yang akan keluar tu nanti. 

Selepas 3 - 4 jam, akhirnya serviks pun dilate 10 cm (a bit fast actually) dan sudah sampailah masa utk bersalin... jadi nurse pun panggil aku utk conduct delivery utk ibu "primigravida" ni. Meaning, anak pertama dia. Dia takde experience, aku pun takde experience. Aku pakai gown hijau tu, dan bersiap-sedia dgn bantuan seorang nurse. Nasib baik nurse veteran. Aku suka kakak-kakak bidan/midwife yg dah 40-an, dia org lagi cekap daripada kami yg baru masuk service ni. By that time, dah 4 pagi, dan masih belum tidur sejak 20 jam sebelum tu.
 
Jadi, pompuan tu pun dipersediakanlah utk "labour" - baring menelentang, aku kangkangkan kakinya, suruh dia pegang kedua tangannya ke bawah peha - assume the position. Malu ka? Korang ingat ada perasan malu ke waktu ni? Aku rasa aku yang lebih malu menghadap kangkang dia daripada dia mengangkang depan aku. Dia dalam kesakitan, pinggang bagai nak patah, vagina bagai nak koyak. OK, seluk tangan dalam vagina, kepala baby dah terasa betul-betul kat serviks, dah ready nak tersembul. Maka bermulalah proses mengeluarkan baby tu. Dengan jerit ibu tu, dengan suara kakak nurse (kak Mariah rasa aku rasa nama dia) yg nyaring tu, suara aku pun keluar gak. No choice... kalau nak buat keje ni, mesti boleh bersuara dan "coach" ibu tu buat benda yg sepatutnya. Walau pun tak sure, tak confident, tak experienced, kena perasan confident jugak. Kalau aku tak confident, ibu tu lagi tak confident nanti. Kalau tak buat begini, nahas lemas anaknya nanti.
 
Ditakdirkan, anaknya agak besar, dan dah tu lagi anak pertama pulak, memang seksa nak keluar. Push punya push, "crowning" (rambut baby dah nampak kat muka pintu vagina) pun berlaku dan aku pun ready nak "episiotomy" - iaitu kena potong daging dinding vagina yg dibawah sekali bila ianya menipis ditolak oleh kepala baby yg nak keluar (potong kena menyerong ke kanan, kalau salah ke bawah, abis nanti koyak ke anus, dah satu hal pulak pompuan tu nanti problem berak bolos kemudian hari). Aku kasi sikit bius, tapi belum sempat kasi habis, kepala baby macam dah nak tersembol. Terus ambik gunting epi, apa lagi potong aje terus. Bayangkan ibu yg tengah kesakitan dengan kepala bayi yg terpelohong kat tengah-tengah vagina tu, tiba-tiba ada mamat psycho baru pandai shave misai, potong dekat 2 inci daging kat pepek... jeritnya.
 
Phoosh! Muncul kepala baby, what an ugly creature. Korang tahu tak, most babies are born real ugly. Termasuk aku, termasuk korang tu semua. Bila dah besar dalam 3 hingga 6 bulan baru jadi cute. Lepas tu stay cute sampai dalam 5 - 6 tahun gitu, dan kemudiannya yang cun kekal cun, yang ugly akan menyerlah ke-ugly-an nya selepas tu. Lelaki ke, perempuan ke... sama jek. Hey, come on, I'm being truthful here. Ada sesetengah manusia tu cun, ada sesetengah yang lain (macam aku ni) ugly. Anyway, berbalik cerita ibu yang nak bersalin tadi - aku suruh ibu tu push push push... aku letak tangan kat kedua-dua belah kepala anak, dan tarik keluar dan ke atas. First time aku tengok orang tarik kepala baby, aku memang tak percaya itu caranya baby dikeluarkan. You know, you pull on the head as hard as it is permissible, dan baby itu akan tergantung sekejap macam orang kena hukum gantung. But, no worries, semasa kita lahir, tengkuk kita very strong. Lepas aku tarik tu, baby tu tergaing-gaing macam buaian, dan terus aku baringkan, dan pastu terus potong tali pusat. Air ketuban merata-rata, dengan taik ibu tu ada kena sikit. Korang ingat masa korang lahir, tak kena taik mak masing-masing ke masa lahir dulu? Ada terfikir tak? Bila tengok mak kau tu, cuba fikirkan perkara ni. Anyway, tali pusat dah dipotong, aku serahkan baby pada nurse, anaknya nampak ok... menangis kuat. So, settle satu perkara. Sekarang kena tarik keluar uri pulak. Jadi, tarik-tarik keluar, terselepuk seketul daging yg memang nampak "weird" dan macam kejadah, dan memang berbau hanyir. Itulah bau daging manusia, dan bau darah - mixed together. Segar dari ladang!
 
Bila uri dah keluar, suntikan "synto" diberi kat peha ibu (syntocinon/pitocin, synthetic oxytocin yang gunanya untuk mengecutkan rahim supaya perdarahan dapat dihentikan), aku pun urut-urut perut ibu yg keletihan tadi. Tapi lepas 1 - 2 minit, aku perasan banyaknya darah yg mengalir keluar. Aku ambik stool, duduk celah kangkang ibu tu, pasang lampu direct menyuluh vagina, aku tengok luka episiotomi tu takde la banyak sangat berdarah, tapi nampak darah sebenarnya keluar daripada dalam vagina. Kat atas lagik. Seluk punya seluk, tengok punya tengok, tu dia, dinding vaginanya koyak 2 - 3 tempat. 1 - 2 inci punya luka. Darah mengalir macam pili air. Kena jahit semua tu, and it was 4 am in the morning. Oh man! I was dead tired. Clamp dulu dgn artery forcep. Mungkin 4 atau 5 forcep kut aku pakai. Lepas berjaya cari bleeder, baru la darah tu stop. OK, break sekejap.
 
Aku rasa, semua org boleh bayangkan kesakitan ibu yg bersalin bila kita bayangkan baby tengah nak keluar. Tapi korang ada terfikir apa yg berlaku selepas tu pulak? Luka tu semua kena jahit. Dan jahit bukan sikit-sikit, mahu berpuluh kali jahitan tu. Dan bayangkan kesakitan ibu tu kena dengan jarum tu. Bagi bius/local anaesthesia pun macam tak jalan aje... tapi jahitkan jugak. Jadi menjahitlah aku agaknya lebih drpd setengah jam. Baby nak keluar tadi ambik masa 5 - 10 minit aje. Ibunya hanya pasrah, berserah diri pada ku. Lantak ko la dol apa ko nak buat. Dia dah tak kose - janji baby nya selamat. Lepas abis jahit luka kat dalam, kena jahit luka episiotomi pulak, luka yang aku potong secara sengaja tadi tu. Ingat, aku ni belum banyak pengalaman, tapi kena harungkan jugak. Jahitannya aku rasa boleh pakai aje, herut-merut... nobody cares. Dah pukul 4 pagi, mana ada specialist atau senior MO yang nak check, jadi kira selamatlah tak kena marah atau suruh buat balik. Dan bila abis, aku sempat cakap kat ibu tu, "saya dah jahit rapat-rapat kak, darah dah stop, nanti kalau dah abis pantang, dan suami kata nape barang baik tu rasa macam baru kahwin dan macam masih takde anak lagi, jangan lupa hantar poskad terima kasih". Kakak keletihan tu tak terkincit pun dgn joke palat aku. Ada nampak sengih sikit aje. And I hope you all get the joke.
 
OK, settle la satu perkara. Dan malam tu, in total, aku deliver 3 atau 4 orang ibu kat labour ward. Aku dapat tido pukul 6 pagi, tapi kena bangun pukul 7. Ada ward round... bloody ' e... never mind. Dan aku mungkin buat keje macam ni beberapa ratus kali selama 4 bulan posting kat labour ward.
 
Dan setakat ni, benda yg aku cerita ni adalah benda biasa yang diharungi oleh setiap ibu yg bersalin - nothing special.
 
Eh... betul ke tarak apa-apa special? Sekarang bayangkanlah setiap anak (korang la tu adik-adik oi!) yang membaca al-kisah ini - apa yg emak korang lalui utk memberanakkan setiap daripada korang, begitulah ceritanya macam kat atas tu. Tak kesah la kau tu sapa. Orang kaya, orang miskin, minah cun, balak perasan tak keruan, pengamal MLM tak sedar diri - itulah ceritanya lebih-kurang... malah ada yang lebih teruk lagi. Malah ada yang lebih malang lagik. Tapi, memandangkan ko tengah baca cerita ni, maknanya emak ko survive memberanakkan ko la kiranya kan? Cuba bayangkan muka emak kau tu semasa kepala kau tersembul keluar kat pintu vagina tu. Cuba ingat muka mak kau kat rumah saat ini - dan cuba bayangkan muka tu tengah dalam kesakitan. Cuba bayangkan dan dengarkan jerit-tangis ibu kau semasa kau keluar ke dunia ni. Bayangkan tahi emak kau yg kena kat rambut ikal yang ko sikat setiap pagi tu. Bayangkan kesakitan yg dia alami semasa daging dan kulitnya dijahit. Dijahit kat tempat paling sensitif utk orang perempuan. Bayangkan ibu kau yg tercungap-cungap semasa kau nak keluar, bila mana kau pertama kali merasa bernafaskan oksigen atmosfera. Bayangkan tangisan gembiranya ibu kau bila pertama kali dia memangku kau ke pelukannya utk disusui. Bayangkan rasa syukurnya ibu kau pertama kali dia cium pipi kau yg berbau hanyir air ketuban. Ingat ada ibu yang kesahkan bau air ketuban ke? Ibu kau tu tak perasan pun bau tu kat anaknya. Yakinlah bahawa pada setiap ibu dalam dunia ni, anaknya itulah benda yg paling berharga. Orang lelaki sapa pun tak akan dapat merasa pengalaman ini. Harga diri anak yang baru lahir tu lebih berharga lebih daripada emas... percayalah.
 
Jadi, pada sapa-sapa yang pernah menyombong pada ibu masing-masing, pada yang pernah meninggi suara pada ibu masing-masing, pada korang yang pernah cari alasan untuk menolak permintaan emak masing-masing... think about this please. Pada sapa-sapa yang dah lama tak call emak korang tu, tu ha masing-masing ada handphone mahal ribu-riban. At least, cuba telefon dan cakap - "mak, thank you". Kalau dia tanya kenapa... cakap, takde apa-apa, saja-saja nak cakap "thank you".

Pesan aku ni - sebab aku sendiri pernah buat salah yang sama - lepas ni jangan sesekali derhaka pada mak kau. Yes, that advice includes me. Meninggi suara pun jangan. Dan kalau dia nak sesuatu, cari jalan macamana sekali pun, kotakan cepat-cepat. Whatever she ask. Takde duit, carikan duitnya (tapi, jangan la duit menyamun, merompak atau duit MLM/SP - this is YOUR MOTHER, man! Fikir jangan pakai kepala lutut beb). Kalau bukan perkara yang memerlukan duit, carikan jugak apa saja yang dia nak, kasi dia happy. She deserved more than anything you can ever provide in this world right now... but try the best you can anyway. Takde satu benda dalam dunia ni yang antara kita semua boleh lakukan, yang akan sama dengan pengorbanan dan kesakitan yang ibu kita pernah alami semasa dia melahirkan kita ke dunia ini. After all, syurga terletak di bawah tapak kaki ibu. Is that a metaphor or is that for real?

Anyway, my dear reader... 
Why don't you pick up the phone and call your mother. 
Yes, now.

 P/S: I'm celebrating mother's day... any day I choose.
I just called her. She sounded chirpy...


153 comments:

cek chun said...

Ehemmm

Munna said...

adddooooiiii insafnyaaaaaa

Han Ibn Suib said...

nice one..

Muhamad Zaki Mustafa said...

Terima kasih bang atas perkongsian ni. :)
Wow..tetiba top 5..

aku-alam said...

second time..

kuzud™ said...

mom is the only women that never break my heart.

liyana said...

sedihnye.. rase nk nanges lak, insaff ^^

Beruang Ketot said...

sgt terkesan dihati.. iskk..iskk

Dayang said...

masok dlm jiwa ni huhu terima kasih krn bg info yg berguna,Allah bless

Eliza said...

Thanks Aidid for this entry. The best ever...

AkudanDiaAA said...

sedihnyeeeee

mohd iskandar zulkarnain said...

T_T I luv my mom.......

Linda the Octoberist said...

i'm a mother and i'm proud! and i bet my mother would be proud of me too for giving her a grand daughter

aku-alam said...

teringat 1st time bersalin.. Tak dapat tengok anak sebab terus kena bawak ke NICU.. Tak dapat peluk or susukan sebab duk dalam incubator almost 3 months.. Lepas tu terus tak dapat susukan sbb susu dah kering.. Aduhh.. sekarang dia dah besar dgn pelbagai masalah kesihatan.. Tapi ttp happy sbb dia anak yang bijak..

**Sangat berterima kasih pada mak.. Sayang dan rindu mak.. Tapi tetap rasa sedih bila kita nak cium mak, tapi mak tak bagi even hari raya sedangkan adik2 lain cium mak hari2.. Kenapa ?? Entah..**

mazlan said...

Ohh..ini entry yg menginsafkan..

Saidin said...

Bos..Nak tanya sikit..camna ada engeneering degree blea jadi doktor?

kak ina kl said...

kalaulah semua yang baca insaf..alhamdulliah..

MyHeart said...

oh...aku sebak...sedih dan terus menangis...mengenang kembali betapa jahilnya diri memberi kasih buat ibu ku ohhh...ibuuuu..uhuk uhuk uhuk..

SuZiE said...

eh, aidid ade degree engineering, majoring in motong gotah tp jd doktor lah.. hehehe..

entri yg sgt menginsafkan.. skg ni tgh pregnantkan anak yg ke-2.. dah 7 bln lbh.. lg sbln lbh nk bsalin.. sakitnye bsalin hanye Tuhan sje yg tau..

bile kite dah jd ibu br tau knape air mata ibu cpt mengalir bile anaknye bt salah..

RasaManisCokelat said...

Sakit yang paling indah adalah waktu melahirkan anak... kepuasan yang tidak terhingga walaupun 9 jam dalam labour room, bila baby dah keluar semua sakit hilang.. doctor nak jahit ker nak inject ker lantok lar.. sakit tu semua dah hilang bila tengok muka baby...

Kagami said...

Salam Abg Aidid mohon share link abg ni kat FB saya,thanx...and thanx jugak sbb entry yg paling terbaik utk hari rabu ni...I love my Ibu so much and just called her to tell her that I love her so much and I thank her for bringing me to this world

It Just Me..... said...

erkkk....tiba2 aku rasa insaf + takut....aku dlm trimister pertama neh...huhuh....btw dah pernah rasa C-sec and normal.... and gonna feel that again....huhu...BUT after u see & touch ur own baby, all the sakit GONE WITH THE WIND.....satu perasaan yg tak boleh nak cakap how its feel...

Aidid, tu kalo bersalin kat spital, org dolu2 lagi bersalin kat umah, ner ade ubat tahan sakit worrr...semua bidan kampg yg wat...huhu...btw my mom staying with me....hehe and i will try to make her happy as i can...;) wink...

Hanim Mohamed said...

hahah aku masa remaja mmg mcm lahanat, aku ngaku. skrg dah jadi mak budak tak habis2 aku ckp i love you, thank you and maafkan aku kat mak everytime ckp dgn dia. Love her to bits.. thanks Aidid for a great post, as usual.

WV: foinning (fenin laaa)

MamaLieza said...

Kata orang
"Kita akan menjadi anak yang lebih baik setelah kita menjadi ibu.."

Sy pun anak yg paling bermasalah dalam adik bradik yang kehilangan arwah bapa masa umur masing2 kecil2 blaka. Mak sy ibu dan bapa kepada kami adik bradik.

Tapi, lepas sy berkeluarga dan melahirkan anak sy merupakan anak yg paling rapat dengan mak. Pengalaman bersalin (c-section ngan normal) memang menginsafkan dan buat sy lebih menghargai ibu.

'U r my SUPERHERO, mak! Luv u forever...'

nik said...

"Saidin said...

Bos..Nak tanya sikit..camna ada engeneering degree blea jadi doktor?"

Bro,1 time baca blog dr.aidid ker?????..ko baca balik statement dr aidid ".. HAHAHA! Siyes! Dapat masuk U, buat degree engineering, majoring in motong gotah - no laaa, just joking. "

-Faridz- said...

huhu ttbe rndu kt arwah mama aku. huhu al-fatihah..

Wan_hazel said...

nice share...terhantuk ke hidung sendri bila baca entri nie,..tengs,perkongsian yg bermakna...

Betty Latif @ BL said...

HAHAHAHAHA!

bole gelak lak kat entry ni kan..

tapi tak leh blah ayat:-

Dan bila abis, aku sempat cakap kat ibu tu, "saya dah jahit rapat-rapat kak, darah dah stop, nanti kalau dah abis pantang, dan suami kata nape barang baik tu rasa macam baru kahwin dan macam masih takde anak lagi, jangan lupa hantar poskad terima kasih". Kakak keletihan tu tak terkincit pun dgn joke palat aku.

best bro dpt jd dokter..sy org ssh,xde duit sambung blaja..

mak,iloveyou more than u ever know..

sayazakiah said...

sekarang baru tau mcm ne even saya seorang perempuan yang bekum berkahwin.
thanksssssssssssssssss aidid for the info.......
i love u
:)

n3scaf3_ais said...

nice...sayang mak aku...huhuhuhu

Malaysiakini Kena Hacked??
Pengumpul Gambar Awek Bertudung-!!!

Jiji said...

aku nak aku nak kongsi (ada je laa modal nak kongsi)..

Lebih kurang tak puas hati aku ngn dokter masa aku beranak.


Boleh tak, anak aku shoulder dystocia, lahir 2.6kg!

Aku mintak report dr hospital (swasta) berkurun nak kasi. sibok nak ajak bincang je lebih takmo kasi written report.

Dokter yg dlm labour room ngn aku, takde dtg jumpa aku explain haram jadah!

Harapkan Paed. dok explain itu ini.

Sampai aku tulis surat tak puas hati, baru meraban telepon aku kat rumah!

Aku rasa negligence, yelah aku start masuk labour room 1 pagi, beranak jam 6 pagi. Tu yg dia ngantuk dia rentap anak aku tu.

Masa tu aku 1st time, mana tau la nak push tahap mana.. mintak report tak bagi-bagi..

sampai satu tahap aku cakap AKU TAKAN SAMAN! br laa keluar surat blablabla itu pon tak lengkap.

Within this 2 yrs abis aku kaji mcm2 pasal shoulder dystocia. (dan rasa nak samannnnnn je)

tapi sebagai orang islam aku yakin rahmat Allah, kadang kemalangan yang kecil itu sebenarnya nak melindungi dari kemalangan yg lebih besar...

Aku redha..

tapi mmg aku sumpah seranah laa dokter tu!! takde rasa bersalah langsung, takde nak jumpa aku langsung lepas aku beranak!!

hmmph!

word verification: BUNDA (pergghh)

cek chun said...

So vividly described.
Walaupun dah baca yg entry dulu ni, tapi masih boleh buat aku berkerut-kerut dahi baca. Nak kata I can feel the pain, tu understatement.hanya yang dok meneran tu yg tau sakitnya.

Thanks bang.masa muda aku pun ada melawan mak jugak. Tinggikan suara, uhh and ahhh selalu kuar dari mulut. Darah muda. Semua kita saja betoi. Bila dah tua, dah jadi rapat balik dengan mak.

Mujoq umur panjang, kalau mati masa muda dulu macam mana? Tak ke jenoh nak menjawab dalam kuboq!

One day, kalau aku yg dok kangkang macam tu, a doctor who can tell me a joke palat,is most welcome!!

Zaquan Adha said...

sebelumnie bro ade cite kat saya cita nie.. tp tak ingat la kat mane..

basikal.tua said...

ngeri bila baca.. dan rasa berdosa pla kat mummy.

Haziq Yaacob said...

SUMPAH entri ini sangat terbaikkkkk!!

Tak tipu..excited gila baca entri nih!! Best! Hahaha :D

Rose said...

I want my mommy!! 

A touching entry, very detailed n vivid narration. U must be a penglipurlara in your past life, AM!

It's  a privilege to be able to give birth, I think. Sakit tu mmg hilang bila pegang baby (n I also have been thru Csect n normal, n have to stay for 10 days in d hospital due to complications). It's all worth it!

p/s smiled about d ugly baby remark coz my 2nd daughter really looked like Hamid Gurkha when she was born! I kid u not!!

Sidratul Muntaha said...

oo
motong pepek rupanya..
patutlah keje motong saje.

Lucifer said...

gosh, u made me miss my mom...



thanks for this thoughtful entry, aidid muaddib.

hyelbaine said...

I lot my mom to cancer less than 6 months ago. I must admit that her last few weeks in her life was a challenge indeed. I read your statement Aidid on trying to get everything that our mother's want but I realized from my experience that money isn't everything.

It was tough and draining that period I must say. I'm thankful that I had the support of my wife and also my family. During those times was indeed trials by Allah on me.

Great post Aidid, baca jer terus teringat both my arwah parents. A gentle reminder indeed that is deep and meaningful sir ;)

Lisa Hz said...

i'm speechless.

hmm.. semoga entry cemerlang ni dpt mendidik kita semua agar lebih menghormati ibu2 kta semua.

well done bro!

bobby said...

salam bro... thanks wish i had special phone to call mak n abah ...anyway pengalaman yang dikongsi sangat menarik :)

Kai said...

bro,can u bogelkan "xliq"...?
simply for express liquid xsilap...

Aslina said...

first thing first aku rindu sangat dengan arwah mak lepas baca ni... betul la orang cakap kalo ada ibu2 yang meninggal masa melahirkan ni dikira mati syahid... how special it is...

second thought, aku simpati dengan nasib bayi2 yang dibuang merata2... tatau la ape kaitan, tapi tibe2 tu yang terlintas kat kepala otak aku nih...

Tia said...

nice one..... penuh perasaan ku baca.. part gunting2 tu teringat experience sendiri...hehehe

Mudahbots said...

Gud post bro..

azwan said...

Aidid, Thanks for the post.

Aku taknak discuss pasal medicolegal issues kat sini. Terlalu byk pengalaman. Wife aku skang O&G specialist. Aku mula2 dulu jage O&G department for 2 years. Sambut baby, buat cesar wajib. Then pindah department lain. Aku sendiri conduct wife aku mase dia lahir anak kembar aku. Sakitnye alamak ai, popuan je yg paham. Skang anak2 aku kembar tu dah beso. hehehe..thank you sayang!

Satu pasal popuan ni, memang Allah bagi kelebihan utk kaum ni mengandung. lelaki memangla urat besi dawai, tapi kalau luka sikit, kalah orang popuan mengadoi. Bagi aku popuan actually lagi tough dari lelaki, semangat dorang kuat utk pregnant 9 bulan. dorang lagi tertib dan penyayang.

trackers said...

thanks senpai 4 diz interesting n3...mata tetiba jd berkaca lpas baca..:-(

cek chun said...

Sukanya baca ayat wan.. :D

azwan said...

cek chun,
Hakikat tu hakikat, fakta tu fakta.

Hakikat dan Fakta = MLM business utk penyangak bahalol.

megoo said...

sedih bace ape yang aidid tulis... tapi saye dah x boleh nak call mak saya... sebab mak saya dah meninggal... huhuhu Alfatihah for my mum......

Babunlaut-sama said...

maaf off topic.. en aidid, sy nk tya nih skit psal mata. dktor kata mata kakak sy retina dia terkoyak. nper bleh jd cmtuh? cmner nk repair blik?

maaf, kat sini jer sy rase sy leh tya....

Connieliscious said...

Another tear jerking entry. Good one.

ghadenz said...

nasib baik la org popuan ni pelupa. mereka lupa kesakitan melahirkan anak pertama. kalau tak, mungkin aku x lahir sebagai anak ke 13...thanks mom.hehe. slalu aku usap perut mak yang ada garis2 rekahan tu. mak akan cakap 'tulah korang x boleh derhaka kat mak'. teringin pulak nk merasai pengalaman pregnant(cis...kawen pun blom).
tapi seram pulak tgok pic atau video org bersalin dan dengar crita2 pasal bersalin ni. huhu sakit..tp kalau mak boleh, kenapa tidak aku..

duraneyisyah said...

saya baru lepas tengok forceps delivery tadi. doctor memang rock habis. memang insaf tengok mak melahirkan anak. saya rasa, patut budak2 yg buat seks bebas kena tengok real delivery process. baru takut kot. sampai saya pon terkena tempias taknak mengandung.

emastempawan7 said...

Ohhuhu sangat syahdu entri yang ini..mekaceh banyak2 sebab kongsi pengalaman berharga tu..dan mengingatkan kami anak-anak yang selalu lupa diri..

'..they say the only way for a man to compare with this pain is to lay your berries on a table and drop a sledge hammer on them…' oh oh..

Aidid Mu'addib said...

Bab-laut...

Penyakit tu dipanggil sbg retinal detachment. Maknanya selaput retina tercerai drpd dinding bola mata - retina tu lapisan yg menerima cahaya dan menghantar info ke otak kita utk diterjemahkan sbg satu maklumat yg kita nampak. Kalau berlaku retinal detachment, tisu retina akan mati/rosak dan mata akan jadi buta... partially or totally.

Why it happens?
1. Usia - atrophic retina. Atrophy maksudnya... dying off.
2. Berlaku disebabkan keradangan, for whatever reason.
3. Jangkitan... whatever.
4. Trauma... hentakan ke kepala, tusukan ke dlm bola mata, atau head concussion. Ini merangkumi dlm 10% kes - kengkadang trauma tu berlaku berminggu atau berbulan sebelum tu.
5. Selepas pembedahan mata, spt pembedahan katarak, dll.
6. Retinal detachment sering berlaku kpd mereka yg myopia... i.e. semua yg pakai specs tu - rabun jauh.
7. Komplikasi drpd kencing manis.

Rawatan:
1. Cryopexy and laser photocoagulation.
2. Scleral buckle surgery - Scleral buckle surgery is an established treatment in which the eye surgeon sews one or more silicone bands (bands, tyres) to the sclera (the white outer coat of the eyeball).
3. Pneumatic retinopexy - This operation is generally performed in the doctor's office under local anesthesia. It is another method of repairing a retinal detachment in which a gas bubble (SF6 or C3F8 gas) is injected into the eye after which laser or freezing treatment is applied to the retinal hole.
4. Vitrectomy - It involves the removal of the vitreous gel and is usually combined with filling the eye with either a gas bubble (SF6 or C3F8 gas) or silicon oil.

Any ophthalmologist reading my blog?
Mana kawan aku... anak Pakcik Omar neh?
Tak pernah singgah dari dulu....

AZHAR said...

Did, ko repost cite lama ngan gambar baru... itu aku perasan hahaha
Aku pun da lama tak jenguk mak aku ni, nama je duk satu daerah his...

I wong (依之汉) said...

Teringat mak kat kampung. Kalau aku balik kampung memang tak special pun. Mak aku tak masak apa pun special. Biasa jer. Selalu gak mengelak bila mak tanya bila nak balik. Yeala kalau balik mak bukan masak apa special pun. Ikan goreng jer la yang selalu jadi santapan...

Walaupun begitu bila dah 4 bulan ni tak balik, terasa nak lain pula. Aku balik jenguk mak. Aku nampak muka mak gembira tengok aku pulang. Aku perasan mak ada jalan terhinjut-hinjut. Rupanya mak sakit tumit. Sian aku tengok mak aku.

Jadi aku pun tak nyesal dah apa yang aku dapat bila balik kampung. Lantak lah orang lain balik kampung dapat makan sedap. Bagi aku ikan goreng pun sedap sebab mak aku masakkan untuk aku yang tak selalu pulang ni...

Thanks aidid. Really love this post though a bit not that touching. :P

hyelbaine said...

To those whose parents are still around, cherish them. Make that call or visit them. For people like me, orphans like me, we don't have that option anymore.

Only prayers are what I can do now but I believe that I regret nothing. I did the best that I did as much as I could.

When my late mom was diagnosed with GBM, we gave her the best care, the best doctors and did our best. In her last days we gave her as much time and energy for her as I could.

Unfortunately, GBM is a cancer that no amount of money could help. We eveb explored radical new age treatments such as laser knife and all. If there are those who wondered why do I despise ppl like Kordi, Roslan, HBSP and the likes? Is because these people claim that they can cure cancer, terbukti berkesan and shit.

So cherish your parents. My mom had never spent a day in hospital throughout her 70 years of life until she was diagnosed with GBM.

ska said...

gile ahh..aku x penah sambut baby... bace ayat yg mase nk deliver tu sambil muke aku berkerut, imaginasi aku terbayang clear gile cam depan mata sbb ayat yg sungguh jelas... insaf.......pehhh...

aku nak balik kampung lah minggu ni... dapat pahala Aidid... good one.

n3scaf3_ais said...

Rase nak nyanyi lagu oh ibu...hehehe

Kebenaran Disebalik Industri Daging

izzNatta said...

Best2 entry ni...

Korang ada cium atau dahi pipi mak / bapak korang lately? Cium lah pipi diorang semasa diaorang masih hidup... cium lah....korang takan menyesal punya...

Tapi aku memang respect gila dgn kaum ibu yang melahirkan anak... memang pengalaman yang paling aku tak bole lupa menenami isteri bersalin... tu yang bila anak2 aku tak respect dengan maknya, terus hangin aku satu badan... Dan pada para suami kalau mampu teman isteri semasa bersalin (tanpa pitam / pengsan) Pergilah temankan, aku gerenti korang akan tengok salah satu keajaiban dunia... bila melihatkan kepala baby yang lembut macam jeli (masa di pintu rahim) terus jadi keras bila dah keluar... perghhhh...

Babunlaut-sama said...

time kasih en aidid ntuk info tuh...
jasa en aidid amat sy hargai....

Saidin said...

Buat Nik,

"Bro,1 time baca blog dr.aidid ker?????..ko baca balik statement dr aidid ".. "HAHAHA! Siyes! Dapat masuk U, buat degree engineering, majoring in motong gotah - no laaa, just joking. "

Cuba baca balik entri 28/2/2011. Ada cerita bab thermodynamics, tu yg buat aku konpius dgn tahap ke"gaban"an bro Aidid ni. Subject tu membuatkan byk kwn2x extend kat Uni dulu. Jadi doketot belajaq Thermodynamics jugak ka?

Sorry, tahap "forest gump" aku begitu ketara almaklumlah..kalau bro Aidid motong getah(Sekerap mahai la ni) aku ni buat bendang.

Walaubagaimanapun, teruskan usaha murni Bro Aidid ni. "Kita ligan katak2x MLM ni, kita buat umpan taut"

Shuhaimi

miss said...

bro....terasa keinsafan..wlpon i 1st time melahirkan anak yg telah mati di dalam perut...menangis bca apa yg u tulis!!!!terbaikkkk!!!

pyan said...

Subhanallah...

pyan said...

Subhanallah...

angah`izza said...

salam bro aidid.

mantopp!
this is de best ever post yg btul2 msuk ke jiwa saya. mohon izin utk share ye di blog saya.
TQ

Sukasuki said...

:)
tu baru cerita time bersalin..

3 bulan pertama - muntah, penat, pening, pitam, itu ini
3 bulan kedua - tetibe boleh kena diabetes (expecially bila berat naik mendadak)
3 bulan terahir - kena angkat baby dlm perut kehulu kehilir. sakit belakang, penat, constipation, heartburn, tapi mcm mana pun rumah kena urus, opis kena pegi..

sblm bersalin kena tahan sakit contraction.. kena pula nurse mulut laser memang pedih la hati nak menahan..

dah bersalin kena jaga luka episiotomy, luka jahit kalau kena c-sect, ingat senang mau berak? lagi2 kalau kena sembelit. mau sejam kat toilet sebab takut jahitan terbuka. alamak, baby kat luar nak menyusu!! kena pump susu kalau tak breast bengkak. oh wait, berat kena turunkan balik. stretch mark kena hilangkan, huduh!

appreciate your wife/mom, she'll appreciate you even more..

cerita mama said...

keadaan ibu tu lebih kurang sama mcm saya..bezanya saya xde luka dalaman..tp kn vacum..12jam tanggung sakit smpat saya mengelamun mcmni ni agaknya mak lahirkan saya di rumah..di rumah ye bkn di hospital yg lengkap segala alatan..sgt seronok dlm pntang mak tlg jaga..dah merasa semua ni serius saya jadi lebih menghargai mak saya..thanks for this entry...

AHMY said...

sebak sgt :(
I LOVE MY UMMI!

Sulaiman said...

aku dah kol ibu aku..honest, aku menitis air mata sambil cakap ngan ibu aku.tapi aku control cakap seselma.

memang aku sangat nakal masa "remaja" dulu..siap lari dari rumah..rebellios betul hati aku..konon nak "kebebasan". ahhhh...dunia memang jahat sampai aku merantau ke KL..dibandar besar baru tahu-u r nobody!

nasib sedar awal..amik SPM 2nd time, gagahkan jiwa raga, pagi pegi kelas, petang dan malam buat part time buat odd job.nasib SPM lepas n masuk uni...akhirnya berjaya sampai dapat degree berkat doa ibu....

time goes by-dan sekarang aku dah ada anak.i was in the labour room....i was there watching beautiful baby kuar dari perut isteri dan berapa beratnya isteri menanggung sakit.

ahhh..kalo aku tau begitu besar pengorbanan ibu dahulu, taubat aku tak terlintas nak jadi "nakal" dulu!!

Ibu-terima kasih atas segalanya

datri said...

Thanks Aidid. Really nice post.
Saya hanya mampu sedekahkan Al-fatihah untuk ibu.

Sorry off topic. Tatau camne nak contact Aidid.
Kalau ada kelapangan mintak tolong buat edisi siasat pasal My1tone. kut ada yang patut di reveal kat sini.
Sekarang dah launched kot sebab pakcik saya dah terjoin..nak larang pun susah..huhu

MLM kah?

http://www.my1tone.com/
http://www.facebook.com/pages/MY1Tone-Mobile/203763302973582
http://perbekas.blogspot.com/2011/01/terkini-my1tone-mobile.html

Thanks.

misorkid said...

jalan cerita yang berbeza dri apa yang pernah saya baca tentang pengorbanan ibu...
best...mohon share...

Dilily said...

Bro, bongkar satu lagi mlm nie TASLY, from china, lebih baik cepat sebelum lagi ramai melayu tertipu....

Annette Michelle said...

Dah baca kali kedua pun masih tersentuh.

Tahun 2001 dulu mak saya disahkan mengidap kanser payudara. Masa tu saya sedih giler... dah la tak cukup ilmu masa tu, ingat akan kehilangan mak je. Stress giler time tu.

Nasib baik masih di peringkat 2, jadi selepas 3 hari doktor sahkan kanser, mak terus buat pembedahan di hospital swasta buang ketumbuhan. Kalau kat GH,kena tunggu 6 bulan lagi. Giler...

Mak saya jalani 6 sesi kimo. Alhamdulillah sekarang mak saya dah sembuh, tapi masih lagi ambil ubat.

Tapi kan, baru-baru ni adik perempuan saya pulak ada ketumbuhan lebih kurang mcm mak saya dulu. Dia dah buang, tapi doktor kata itu bukan sel kanser.

Tu la nak tumpang tanya aidid and azwan, saya ni ada kemungkinan bawak gen kanser jugak ke?

Apa-apapun, mak adalah orang terpenting dalam hidupku dulu, kini dan selamanya.

Te quiero mucho, mamma!

Hell`s Angel said...

nice one bro...

Hmm... how can a rubber tapper sambut baby huh? hehehe just kidding bro... keep up the good effort

Annette Michelle said...

Nak bagi nasihat kat para suami, pergilah masuk labour room tengok isteri bersalin.

Saya dah 3 kali beranak, 3-3 suami tengok. Siap ambik gambar lagi. Yang bestnya, suami saya kata lepas dia dah tengok saya beranak, dia makin sayang kat I you... ;)

adiratno said...

Salam Bro,

Mohon share.

Connieliscious said...

Read the post for the second time...decided to call my mom,
she answered the call,

i said mommy thank you..
she answered 'ure welcome,but can i talk to you later, im in the midst of a scrabble game and im winning!!'

saborjela...but good to know she is enjoying her retirement

suri indah said...

ohh ternnges plak sedeyy sy mmg bdk nakalll umiii kite xmaula rungut2 lagii =(

miss nina said...

entri bro aidid ni sangat menyentuh hati
btw, petang ni nak ambil mak :)
can kiss her again

skandaLdariLangit said...

sakitnye >.<"

5c1d said...

tq bro..mmg aku tau nak deliver nih mmg seksa..sbb tuh utk anak aku yg pertama nih(due bulan 11) aku jage bini aku kaw2..makan minum sumer jage..aper dier nak kalo halal dan mampu aku turutkan..sbb nnt dier akan bwk kehulu kehilir menggalas beban(yg kite tak rase) tp syukur dan aku berharap selamat semuanya...papehalpon trime kasih mak

Bomoh Hujan said...

haihhh xsabar nak balik bulan 5 nih nanti.... lama x lama la....dah 2 tahun x jenguk kampung ....

Jenglot123 said...

time kasih aidid.. posting kali ni aku baca dgn air mata berlinang.. mak aku dah tak der dah.. never a day pass aku tak teringat kat dia.. utk yg masih ada mak tu, cheerish them always..

Perempuan Lanjut Usia said...

takde button like pulak. btw,cerita menarik. tibe2 rindu kt ibu aku. takpe minggu dpn balik kampung.nak duduk celah ketiak je.muahahaha.

cek chun said...

i did some googling and found this interesting fact about the song;

The band dedicated this to Barbara Lewis, one of their high school friends who was killed by a drunk driver around the time this song was written. Her brother in-law Cory told us the story:
The song's lyrics are mostly an analogy. Barb donated several organs, including her heart. She was close with Ed and the guys and died in a car collision with a fleeing armed robber. These lyrics are constantly misunderstood! Yes, Ed is speaking to the circle of life, but specifically to how Barb's life gave new life to many.

The angel, the baby down the hall, the pale blue eyes (of Barb), the pain ("confusion")... the lyrics are wholly Ed's interpretation of his experience and perception of Barb's impact. Our family has become close with the most genuine and caring man who is still alive today (over 10 years later), who has Barb's heart beating in his chest! "Lightning Crashes" literally lives on.

pledge your organ. you can save life even when you're gone from this world
http://www.agiftoflife.gov.my/

Angah . Izzah said...

Thnks for sharing your experience..btw..I'm now posting in Labor room..;)~

Rose said...

Chun,

TQ for d reminder. It's one of d ultimate sedekah, isn't it? Your own organs..

cek chun said...

rose,
no sweat. saja google around hari tu.
tu lah. aku rasa pun macam tu jugak. u save life, maybe more than one. but make sure your family tau pasal ni. sebab ada banyak kes, family tak benarkan hospital ambil mayat sebab depa tak tau dari awal.

Dr Adilah said...

love reading your posts. Ingatkan yg ni nasihat selingan, sempat jugak masukkan ayat MLM :)

onguard said...

Sayangi dan hargailah ibu bapa anda selagi berkesempatan...

onguard said...

sekadar renungan bersama

Lyrics Your Mother
by Yusuf Islam

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay rigt close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.

songo said...

Saya seorang anak yg penh dengan penyesalan, mak saya baru meninggal awal bulan lepas.

Sekarang hanya doa yg saya kirimkan.

Jangan derhaka pada MAK anda. Jangan jadi macam saya. Saya betul2 menyesal.

azwan said...

Aidid, pas ni ko buat entry pasal bapak plak. Kasi aku kembang sket. keh keh keh. Tapi, aku rase sakit paling teruk aku pernah rase..hm hmmm..hmm..bersunat! HhahahHAHAahahha...ok la tu..

azwan said...

Annette,
Sory, lupe nak jawab soklan awak..

"Tu la nak tumpang tanya aidid and azwan, saya ni ada kemungkinan bawak gen kanser jugak ke?"

Yes, definitely yes. Indeed you have a strong family history, in fact first degree family history of breast ca.

"Family history: A woman's risk of breast cancer is higher if her mother, sister, or daughter had breast cancer, the risk becomes significant if at least two close relatives had breast or ovarian cancer. The risk is higher if her family member got breast cancer before age 40. An Australian study found that having other relatives with breast cancer (in either her mother's or father's family) may also increase a woman's risk of breast cancer and other forms of cancer, including brain and lung cancers."

You may carry BRCA-1 or BRCA-2 genes. For further details please see breast surgeon. Jumpe O&G consultant macam Dr Adila tu leh gak, tapi better breast surgeon. I am not O&G/Breast surgeon, I am biotechnologist. My wife she is, tapi dia tak layan blog ni. keh keh keh..

Mr HK said...

Thanks..dapat banyak info pasal orang perempuan beranak..cuakla pulak bini aku dah dekat due..bagi yang masih ada ibu bapa..sila layan lagu ni


By: Arwah Sudirman

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat

ilufne said...

went tru 3 deliveries before. one of them produced twins :D bab sakit tu toksah citer ahh. sampai sekarang ni terkenang2 sakitnya. bloodyyyy!

It Just Me..... said...

ILUFNE,

yes, same with me, only me just 2 delivery before, first one twin...C-sec, 2nd one baru normal. yg c-sec tu kadang2 masih terasa worrr kesengalan nyer kadang2....huhu....abd gonna feel that again in another few month..:P...wish me luck....

Word Verification:nizaria (nazaria?)

ilufne said...

itjustme, good luck dear! my twins dulu normal gak. itu yang sakit terkenang2 tu. subhanallah! :D

Annette Michelle said...

Azwan, terima kasih atas penerangan. Mmg pun saya dah cari maklumat, cuma saya ni berada dalam denial syndrome (eh, macam penganut mlm pulak).

Laila said...

If I were hanged on the highest hill,
Mother o’ mine, O mother o’ mine
I know whose love would follow me still,
Mother o’ mine, O mother o’ mine!


If I were drowned in the deepest sea,
Mother o’ mine, O mother o’ mine
I know whose tears would come down to me,
Mother o’ mine, O mother o’ mine!


If I were damned of body and soul,
I know whose prayers would make me whole,
Mother o’ mine, 0 mother o’ mine!


- Mother o’ Mine, Rudyard Kipling (1891)

LadyRye said...

dah sudah baca

terus aku sms mak aku (sebab dia kursus)

mama, tenkiu sebab jadi mak orang!

dia reply

hang demam ka?

:s





nampak sangat aku jarang ucap terima kasih kat mak aku..

sobs!

hyelbaine said...

On a side note, regular people who comment here I believe are just bubbling under.

It's been so long since a worthy(?) troll has graced this blog. Lot's of people needing their troll-fix getting all twitchy-fingers.

The next troll that comes around will surely feel the wrath of troll-deficient anti-MLM'ers ;)

Cepat, troll mana nak tadah tengkok nih? :P

Laila said...

Yes! I need my trollcaine fix. And in dire need & utter desperation for any trolls to (dis)grace (themselves in) dis blog.

It's fun to silently watch these trolls waltzing in with their mighty & self-righteous minds just to be lambasted and get their asses torched by Aididleakers.

Gold.

Aidid Mu'addib said...

Actually... This article was written >9 months ago... I just reposted it here. Sooooo, for the last week or so... I haven't written a single word in this blog - no new article my dear friends and foes. And I still haven't started on one... and budak HPA is waiting, I heard. Anyway, dah dekat seminggu, aku asik main gitar aje (lepas motong gotah)... hahaha! Just taking it easy. Malam2 pulak layan bi........... never mind.

Well, most articles in this blog are written spontaneously without pre-planned game-plan or whatever. Wait ha.... the spontaneity hasn't come just yet... I'll go jog, ride bicycle, or something...

Give me a few days. Send my regards to all your mothers... I wish them all the best and panjang umur dapat tgk cucu keluar lepas sorang-sorang... C ya.

Rose said...

@Laila, ada sekor troll name Jannah kat Herbalife entry. Tapi tu rasanya jenis kentut lepas pastu blah jer. Dah x de hardcore troll yg berani tegakkan benang yg basah, rasanya, coz takut especially ngan Aidid, Azwan n Baine. U guys r terrifying!

@Aidid, it's good that u r taking it easy, inspiration will come when it wants to come. Meanwhile, have a good rest with your friends and family.

Laila said...

@Rose ,tq, i've just spewed my mental farts there. :D

hyelbaine said...

@ Rose,

I'm surprise they're afraid of the 3 abduls(?) What do they have to fear from a rubber tapper, an LDP traffic cone mover and a...err...a 'prawn' distributor? :P hehehehe

azwan said...

I am just a humble mat rempit.

Laila said...

"Prawn" distibutor?

Bwa-ha-ha.

Lula said...

have u ever read comic "team medical dragon"... ??? u a' soo close to Dr. Ryutaro Asada :) .. good job mike..
fan here

Wan said...

Salam,

macam2 jenis MLM. kebanyakkan nye lebih terer dari doktor sendiri. tak lama lagi banyak la doktor menganggur. kekeke

Wan said...

Kalau nak yang halal, dan diiktiraf oleh kerajaan tapi tak la untung macam fantasi kat MLM boleh layari :

cwainvestment.blogspot.com

lagi puashati. EPF pun leh dimaksimumkan. hehe

F Aziz Jamaludin said...

i'm sure u've infiltrated some good amount of either 1% or 2% of lidocaine local anaesthesia, followed by contionus interlocking sutures to aim for good homeostasis......
subcuticular sutures to oppose the skin together should there be any involvement of the labial skin tear.....profuse bleeding coming from the womb obviously obstructs good view, may i suggest inserting a small size tampon high enough till u reach the cervix, then only start suturing........do you end up giving analgesia per rectal? i find inserting 100mg difene pr, offered to mommies....will def ease their pain.

thank you for sharing your experience doc obgyn........
sometimes the agony u go through as obgyn will only be temporary, what more fulfilling is the satisfaction of seeing a new life being brought to this world, crying n gasping for air! keep up the good work doc =)

mfshar13 said...

Teringat layan lagu lightning crash masa kat uni..

Teringat pengalaman jaga labour room masa houseman - dok repair epi, buat mrp.. badan dah bau liquor (air ketuban, bukan arak)tak mau hilang...

Teringat kat mak, nak call kul 3a.m., esok la...

Thanks aidid..

mfshar13 said...

By the way,
I was born breech, cord around the neck ..and at home, attended by a bidan kampung.
Dok kat kampung, spital jauh..

Love you mak!

Laila said...

Say NO to MLM/PS!

virda said...

doc.. mitak share, siyes meleleh ambe baca cite.. coz we all same, menyombong dgn mak ayah.. siyes.. someday i will have same experience just like my mother. sakit, sedey, proud..

Asyraf said...

love the earlier post as mush as this... but this post is a bit more touching.....

love this song .... Live.. i think i have the CD...

pk said...

http://www.stemtechbiz.com.my

bro, tolong terjah, pebende plak produk MLM terbaru ni.

STEMTech AFA Extract is a breakthrough, natural botanical extract that supports wellness by helping your body maintain healthy stem cell physiology. It is the very first product on the market from the latest phytoceutical product category called “stem cell enhancers”.

zane othman said...

hnss... terkorban lagik airmata lelaki ini... nasib baek dlm bilik... tapi kalau mak tanyer.. leh jawab "takdepepe, mata masuk habuk. tima kaceh mak...hehe takderpepe sajer jer...

MEGOO, 'call' ibu dalam DOAMU...

Dinda yun said...

br lepas call ma sbb rindu die, tiba-tiba terjumpa entry ni..makin rindu dkt dia, minta izin share di fb ye..=)

Joe said...

entry terbaik..i like

Apai Lah said...

Thanks Aidid. Entry nih terbaik! Aku baru je baca blog ko pasal Anti-MLM then terbaca plak entry nih..aku sememangnya dungu dan bebal, tak tahu perasaan mak aku..dulu masa sekolah suka sangat melawan kata mak aku..haish, aku remaja yang bangang..

Thanks again..share bley? Bagi si dungu-si dungu yang lain sedar :D

Latifah said...

first time baca entri bro Aidid sampai habis sebelum komen.

*tears*

rindu sangat arwah emak... al-Fatihah.

Eliza said...

I think the message here, do appreciate our parents and have special moment while they are still around. Nnt bila mrk tiada, once a while, dtg perasaan rindu, dah tak boleh nak peluk, cium dan bergurau senda lagi.

And for husband and fathers out there, to appreciate your wife; love the products more than the process. Haha…

Aidid mmg tau, pandai buat readers ketawa..sedih dan marah. Brilliant!

p/s: But I missed dear ol’ Aidid that used to update his blog almost everyday. So, next better be ha? Don’t forget the music too becos music unites mankind. Say No To MLM!

LuLz said...

syahdu sungguh..mengalahkan hari raya :(

teringat aku kat kawan aku yang sanggup pau duit mak sndiri utk masuk mlm...tergamak dia.. kalau dia baca entry ni, konpem dia insap....

Hilmi said...

thumbs up to aidid..sedey dbuatnyer

intan noordin said...

well penned, it moved me to tears

sherah said...

omg !..it make me cry ! :'(

shan said...

luv mumy so much... nice... goog entry bro...

~Sharifah~ said...

thanks dgn cerita ni..nak kene simpan artikel ni,nanti nak bg anak pulak baca,bior dia rasa susahnya mak dia ni lahirkan dia...

wanjunaida said...

best entri.....sob..sob..sedihhhh... teringat kat my mom and masa kat labour room... minta izin share kat fb.....

Faruqi Hamdan said...

Terbaek!smga golongan ibu sentiasa dirahmati n diberkati..thankz 4 da info bro.

Roslan said...

Dan bila abis, aku sempat cakap kat ibu tu, "saya dah jahit rapat-rapat kak, darah dah stop, nanti kalau dah abis pantang, dan suami kata nape barang baik tu rasa macam baru kahwin dan macam masih takde anak lagi, jangan lupa hantar poskad terima kasih". Kakak keletihan tu tak terkincit pun dgn joke palat aku. Ada nampak sengih sikit aje. And I hope you all get the joke.

haaaa...haaaaaaa..haaaaaaaaaaa
joke palat....haaaaa..haaaaa..
sempat gak ko buat lawak.

wan00 said...

huhuhuh...hargai ibu yang paling dichentai dan isteri yang tercinta...terbaik tetiba teringat isteri time masuk labour room bersama...baru tau payahnya jadi seorang ibu dan seorang isteri...

Wangi74 said...

Kenapalah kena digunting memet maknya tu..tu yg aku tak faham beranak kat public hospital..2 kali aku beranak kat hosp.kerajaan 2-2 kali aku ditorehnya..lepastu..kisah hidup aku kawen dgn org lain..aku beranak dua kali kat australia..haram kot digunting..aku beranak biasa jek..tak pun koyak..elok jek memet aku..cuma yelah lamalah sikit..natural bak kata org tu kan..hehe.Boleh tak kalau pergi spital kerajaan bila dia nak gunting tu cakap tak payah..aku angkat buntut ke tongeng ke apa masa sakit beranak tu ok jek..

azwan said...

Digunting memetnya untuk kasi wangi 74 kali. kalau babynya besar, memetnya kecil, perlu digunting kok. kalo posisinya enggak betol, memetnya digunting dan ditoreh jugak. kalau enggak gunting, bisa lagi besar koyak rabaknya, bisa sampe ke dubur. kalau sampe ke dubur, nanti air tahinya bila berak macam ditoreh, meleleh enggak bisa control gitu. Clinical judgment nya lain2 ya mak, tapi asasnya samaaa.

Aidid Mu'addib said...

Usually... by the 3rd delivery, episiotomy won't be needed anymore Wangi74 dear... and it really doesn't matter if hospital kerajaan or swasta or oversea... most doctors follow the same protocols anyway...

Better to have a straight-cut... rather than haphazard everywhere cuts. Kalau straight-cut tu, bila jahit balik, bole kasi cun semula gitu... sorait!

Honey bee said...

penah tgk ibu b'salin, susah wo...
ad yg sampai bengkak coz teran pd bukan masa nyer...
cian tgk ibu muda 2..(TT^TT)...
~~sem lpas prktikl kal labour room~~

Mama Ayra Ariana said...

Baca entry ni buat saya terigt pengalaman bersalinkan anak.. sakit bersalin, contraction, dipecahkan ketuban masih bole tahan... sakit jahit tu yg tak tahannn!! Hidup2 rasanya kena jahit... Setiap satu kali tusukan jarum tu.. setiap kali tu la punggung saya terangkat... punyalah sakit sampai kena tegur dgn doktor..

bila difikirkan balik sakit kena jahit tu.. mcm serik aje..

geronggang said...

terbaek... aku dah nak masuk 5bulan dah tak balik umah mak aku ni hihihi (tp tpon sokmo). hmm klu bab kat labour room lak, drp 2x kelahiran anak2 aku oleh bini aku, skali je aku dpt temankan bini aku (anak 2nd, anak 1st masa tu aku d perantauan). anyway, terbaek ah cite ni... membuka minda sesapa yg xtau... classssss

cacah said...

memang terbaik tapi takutnya. huhu. insaf. thanks for sharing.

ahmad munir said...

itulah pengorbanan besar seorang ibu buat anaknya tapi paling aku benci orang buang anak cukup marah ni

harlinda halim said...

Saya share kat FB as well as kat my blog yeh! TQ bro for such an amazing entry! :)

Mya Syazmaya said...

n3 yg sangat terkesan dihati saya. dah 4 tahun lebih my mom meninggal. dan saya merinduinya hampir setiap hari.. thanks for this n3..

mamaJong said...

thank u so much bro=)

hafiztajudin said...

thank you

taufique said...

oh how i wish i could do something even so minute for my mom. Allah bless her soul.

are you a gynae bro Aidid?

Fazlina Samsuddin said...

Salam..entry ni mengingatkan pengalaman bersalin anak pertama.Sungguh..perkara pertama yang terfikir selepas baby keluar ..terus teringat kat my mom..

Ya Allah..peliharalah kedua orang tua ku seperti mana mereka memeliharaku dengan baik sejak kecil ;(

attiyah said...

very good entry..tq