And so it is...

Friday, July 29, 2011

Scammer Hai-O Ghope Nye Kome Ye Weh... Aje Ngan Yer!



Aiseh meng! Wadefak dari dulu, sekarang pulak dah jadi double-and-triple-and-quadruple wadefak dah ni. Cikgu Shida pakar miming haprak syok sendiri yang elok terjun mana-mana lubuk kat Sungai Perak tu rupanya adalah tidak lebih daripada scammer Hai-O kejadah, sama taraf sampah dengan dogtor Hafiz made-in-Indon dan si debab hipokrit Hanis Haizi. I don't know about you people, but I personally could not stomach that psycho-miming-teacher from Parit... and never will be able to watch any of her videos with both of my eyes open. Really really man. She just gives me the freaking creeps, she just make me wanna hurl... hurl, as in puke out my intestinal material (shit! I just vomited into my throat). Earlier on (more than a year ago, probably) I saw the fucking retarded ass started spreading her miming videos all over Facebook and Youtube, and for the life of me, I just could not stomach watching those creepy videos for more than 3.5 seconds (or probably less). I just cringed man! Gilos dowh! Is that really entertainment for dumbasses, or is it just a crappy unethical teacher who is a psychiatric patient that should be institutionalised a long long time ago? Admitted, as in... put in a caged and pump with haloperidol or chlorpromazine, and let her play with her own shit on the floor in Tanjung Rambutan. Anyway... I stopped paying attention to the issues altogether soon after that. Apekejadahnya aku nak kesah pasal sampah dey?

But as you all know and realised by now... lots of meleis out there have IQs of just above Tapirus indicus - real trailer-trash kind of mentality. The kind where a miming videos of whothefuckwasit IS a really entertaining entertainment, the kind of species where watching a singer singing a song out-of-tune in a Jom Heboh concert is the best shit ever man - there's just nothing better than that brotha! 

Oh ya, usahkan artis meleis yang keluar cari publisiti kat Harian Membiol dan Melodi TV3 tu ramai meleis follow, tapi dalam kes yang ini - awekz tak cun yang dah dekat nak menopause yang miming ntahapekejadah kat Youtube pun ramai yang suka dan follow der... FFFFAAAAAAAAAAAAAA! Like I said, really trashy crappy. Minah tu wahai pembaca Aididleaks yang setia.... probably memang dah psycho gilabab, maybe bipolar or something, dan bila dia tengah manic-phase dia miming syok sendiri depan kamera, dan dah tu pulak, oleh kerana "threshold" rasa malunya dah memang "non-existent" - itulah sebab video miming ntah apekejadah tu ada bersepah kat Youtube. Minahnya tu perlu dapatkan rawatan daripada pakar professional, dan bukan la pulak jadi pujaan bebudak meleis yang dungupiang bang. Itulah yang iye nye yeop... berlambak bebudak Melayu species IQ ntahapekejadahberapantah, siap ramai yang suka dan menyokong minahnya pulak tu. Ntah la sesetengah korang ni dik oi... tengok pokok mempelam bergoyang pun aku pasti mesti ada yang suka jugak. Entertainment erk?

But anyway, sejak bila la pulak blog aku ni ada entry membelasah cikgu bangang perasan hebat penuh bakat taik kucen wadefak? Blog ni bukan ke blog anti-MLM dan skim piramid der? Inilah tempat aku dedahkan modus operandi MLM-SP yang dah jadi penyakit meleis di luar sana, supaya anak-anak Melayu yang berwawasan boleh faham dan mahir dengan dakyah parasite ekonomi yang sedang mempengaruhi dan memperkudakan masyarakat marhaen Melayu yang tak tinggi IQ dan yang takde kefahaman sepatah haram pasal ekonomi, matematik dan sains. Korang kan dah besa dengan habit aku kat sini? Setiap apa yang aku dedahkan, aku akan bawak bukti dan penjelasan dari segi sains, matematik dan ekonomi, supaya semua korang faham... dan jangan terpengaruh dengan aktiviti sebegini. This is a Malay disease - and the government is doing shit about it. Ada KPDNKK wadehel boy?  Dan kalau ada la trolls yang nak menyanggah (kepada trolls tercinta di Aididleaks... suck my ass you ass!), sekor-sekor bahalolnya mesti attack aku secara off-topic (mencarut la, tak tonjol diri la, apaekejadahnya lagik la...) - sedangkan, kalau sapa-sapa nak menyanggah Aidid Mu'addib, meh sini bawak proof dari segi matematik dan sains. Meh sini kita diskus sampai ke akar umbi tentang isu MLM dan skim piramid ni. I'm waiting with open arms, always.

Penyakit ekonomi di kalangan meleis sebegini bukannya susah nak faham pun kan? Semua yang terjebak dengan aktiviti MLM-SP adalah mereka yang 99% dungupiang - you all know this, right? Takde nya orang yang faham ekonomi akan buat kerja lagha seperti MLM-SP. Dan yang buat kerja laknat ni adalah golongan "selfish and greedy". Bukannya dia orang kesah pun kesan industri MLM ni pada masyarakat Melayu sejagat - yang dia orang kesahkan, berapa banyak untung aku boleh dapat jual barang harga 10-20 kali ganda harga sebenar, dan berapa banyak bonus dan komisen riba' yang aku boleh dapat daripada rangkaian downline aku. Itu aje yang dia orang kesahkan. Janji dapat duit masuk poket - kalau berlambak downline rugi... the fuck do I care? 

That is the reality and the deluded mentality of those meleis trash that join whatever MLMs and pyramid-schemes out there. Dan satu lagik, kebanyakan meleis yang join MLM-SP ni jugak... IQ nya tak sampai sejauh mana, dan kebanyakannya tak faham-faham, apa masalahnya buat bzns cara MLM ni? Serious man! A lot of meleis are so clueless about the implications of these kind of businesses - and the answer to these conundrums go back to the facts that these retards are just mostly the selfish and the greedy kind, with an intellect of a tape-worm. Buat umpan pancing pun ikan tak nak makan. They just don't care about the economics well-being of their own people. It's just about... money money money... me me me!

Just plain greedy.... you know, just like a pig.

Shit! Where am I going with this? Semalam, ada orang beritahu aku pasal Cikgu Shida bahalol-miming-syok-sendiri tengah sebok buat promosi skim piramid berproduk Hai-O macam bangsat meleis mangkok-hayon psycho yang berak merata sekarang neh. Wadefak nye dol? Haiya anak apek! Tak sudah-sudah la lepas sekor-sekor anak meleis bertungkus-lumus saban hari nak menyumbang lebih banyak lagik kepada kekayaan geng apek dari Klang tu. Bahalol scammers Hai-O ni memang kebanyakannya duduk dalam hutan, tak berpelajaran macam monkey bergayutan dan tak pernah baca suratkhabar kat business-section ka apa bro? Tak pernah baca ke yang MLM Hai-O dah jatuh >60% daripada 12 bulan lepas, dan sekarang ni - is going down fast, like shit being flushed down the toilet? You know, like any other MLM outfits that has been around years after years - they will just crash, and then start all over again, when you least expect them to... or when you know they will surely start over a new scam, just like clockwork. Memang bangang nak mampos first class betul la sesetengah anak meleis ni erk? Haiyayaa deng! Anak apek tak istinja' Hai-O betul la korang wei! Ada pegi tok-kong jugak ka?


Mempersembahkan kulibatak apek Hai-O sekor lagik, yang cukup suka miming wadefak syok sendiri macam bahalol tahap cipan berkurpa:



Sapa-sapa yang kuat tubuh-badan dan boleh menahan muntah,
korang semua boleh survey isu kejadah ni dengan lebih lanjut di:
Dan banyak lagik la der.... ramai peminat tu 
(meaning: ramai meleis dungu la erk?)


Cikgu Shida Scammer Dari Parit, kulibatak Hai-O extraordinaire dengan ini ingin mempromosi kepada mereka yang IQ sama waktu dengannya - Corset FIR scam from outer space - corset yang spesel yang boleh menguruskan badan anda dengan membakar lemak daripada pancaran infrared yang tak pernah wujud, dan sekaligus juga boleh merawat 37½ jenis penyakit fantasi yang dicipta oleh marketing officer Hai-O yang mata sepet, khas untuk santapan rohani umat meleis yang sengap dan bingai. Apek Hai-O beli RM80 kat Tianjin, China - anak meleis dungupiang jual RM2000+ kepada sesama meleis yang dungupiang jugak.... yeehaaa! Free market works.


You know, IQ yang sama waktu dengannya.


But wait.... what happened down here man?


Aiyooyoo ane! Amma... Appa! Sampai gitu sekali kalau parasite MLM buat keje eh? Tanpa segan silu suruh peminat wadefak sokong SCAM Hai-O... dengan cara jadi downline ka dey? Itu kira kulit dah setebal kulit khinzir dah tu deerrrr....

 
Anyway, pada sapa-sapa yang tertinggal bas tu, al-kisah scam Hai-O ni cerita lama dan dah masak hangus kena bongkar kat blog ni - jadi anda dipersilakan rujuk kepada artikel Hai-O Scam: Khas Untuk Melayu, Dan Si Melayu Dungu Telan Bulat-Bulat dan 5 artikel lain yang aku pernah tulis, kalau rajin laaa... 

Basically, bendanya sempoi aje. Hai-O tu 100% kepunyaan cinapek, tapi pengamal MLM nya, >90% adalah dari kalangan orang meleis dungupiang - yang paw duit downline masing-masing sampai tak hengat dunia, sampai dah ramai orang meleis yang buat loan dan sebok bayar loan tapi barang Hai-O takde sapa nak beli. Inilah dia geng meleis dungupiang yang saban hari sebok mempromosi produk-produk scam baik dari produk makanan kesihatan, corset Tianjin yang ada pancaran laser, garam bukit wadefak mahal nak mampos, penapis air yang ada teknologi nanofak... YOU KNOW, TAK SUDAH-SUDAH - SCAM SCAM SCAM! Sementara itu - geng apek kat Klang mengikik sakan ketawa mengira duit. You know, buat bekalan akhirat nanti. Sewa suite hotel kat neraka jahannam mahal tu beb!

The gist of the story: 
Yang betul kaya-raya - ini geng maaaa!


Yang membantu apek tu semua jadi kaya-raya, dan yang bertungkus lumus memindahkan dana orang Melayu seantero Malaya sebanyak mungkin kepada geng apek tak istinja' tadi tu - ini ha geng meleis bahalol kat bawah neh:


Yang menyumbangkan dana kepada skim piramid berproduk Hai-O tu sapa pulak bang? Kenyataan syarikat Hai-O yang mengatakan bahawa terdapat lebih 150,000 orang ahli Hai-O sekarang dan daripada jumlah tersebut, >90% adalah orang Melayu - itulah dia jawapannya brader. Bayangkan berapa puluh ribu orang Melayu yang telah kerugian buat kejadah skim piramid Hai-O neh, dan berapa puluh ribu lagi pulak yang sekarang bertungkus-lumus bayar hutang bank - apa yang dia orang tu dapat sebenarnya? Dapat fuckshit! Dia orang semua tu adalah meleis yang tidak bernama, yang tiada kereta mewah, yang telah diperkudakan selagi mahu oleh scammers daripada ahli-ahli keluarga dan sahabat-handai sendiri... dan yang sekarang tengah berhutang keliling pinggang, menyesal tak sudah sebab dungu nak mamps. Mereka inilah yang telah dikelentong buta-buta oleh kaum sendiri, demi untuk mengayakan kaum yang satu lagik. Those sickos CDMs must be so proud huh?

Oh ya... dah jauh dah cite nye ni. 
Yang ini pulak, apekehenye yong?
Oh! She's just a useless fucking retard.
Just a parasite Hai-O scammer.
Tumpo weh hoi, cam cilanat... ajer ngan yer!

The End.

205 comments:

1 – 200 of 205   Newer›   Newest»
Nizam said...

gua tak minat langsung cikgushidariparitmeroyan ni.

Alhafiz said...

1st!

Alhafiz said...

yeay! akhirnye!

RudyShahrin said...

giler punya machine ah..montang2 ekau tokey gotah...jeles den..

mizah said...

tak suka cikgu ni.. erk, kenapa ek MLM suka sgt tunjuk ada kereta besar? nak tunjuk kaya dengan MLM, tunjukla rumah besar ke, duit dyk dalam bank ke...asyik2 tunjuk kereta besar..bosan...penipu je..hihi..selamatlah takpernah terpengaruh dgn MLM ni...haha

bujal X said...

Alhafiz,cuba lagi bang~he~~

Hikari said...

bapak panjang almukaddimah.. hehehe..

Hikari said...

FYI

ni ha lagi satu

http://www.apayz.net/enetworking.php

semutbesar said...

top ten pun jadi la, haha

nakula said...

terencat cikgu nehhh!!!

Ryo R6 said...

adoi..siap ugut tu kalo tak support biz..ala..bukan mati pun kalo kena unfriend..

biorkan cikgu retard tu terjun dgn labu2 nya.. :D

ak47suk1 said...

Bro, Lion run nice tak on Machine 3 tu? Setahu aku Hackintosh prob sket dengan kad grafik ATI.

Kalau running OK, mau eden triple boot dongan win7 Home Premium dan Ubuntu 10.04 LTS neh.

wv: light (may the force be with you bro :P)

http://aniesandyou.blogspot.com said...

mak ai..siap nk ugut2 plak.. WTH!!!


Hadiah

BegCanteq2 said...

mental breakdown ke apa cikgu shida ni

BellaGrey said...

Is she a REAL teacher, by d way? Which school? Might wanna go to dat school and give her a taste of redboots up her arse.



Oh for god sake. Ok, rephrase that: kick her arse.

ScaniaZ said...

kakakaka...
----->>10 Tanda-Tanda Anak Anda Bijak<<-----

Sicher said...

oh god what is that

hantu kak limah?

azwan said...

Ni ha problem cikgu sekor neh...

http://en.wikipedia.org/wiki/Histrionic_personality_disorder

elok la masuk scam banyak2 dari buat miming terencat kat youtube tu.

azwan said...

DSM-IV-TR 301.50

The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders fourth edition, DSM IV-TR, a widely used manual for diagnosing mental disorders, defines histrionic personality disorder (in Axis II Cluster B) as:

A pervasive pattern of excessive emotionality and attention seeking, beginning by early adulthood and present in a variety of contexts, as indicated by five (or more) of the following:

1. is uncomfortable in situations in which he or she is not the center of attention
2. interaction with others is often characterized by inappropriate sexually seductive or provocative behavior
3. displays rapidly shifting and shallow expression of emotions
4. consistently uses physical appearance to draw attention to self
5. has a style of speech that is excessively impressionistic and lacking in detail
6. shows self-dramatization, theatricality, and exaggerated expression of emotion
7. is suggestible, i.e., easily influenced by others or circumstances
8. considers relationships to be more intimate than they actually are.

It is a requirement of DSM-IV that a diagnosis of any specific personality disorder also satisfies a set of general personality disorder criteria.

= CIKGU SHIDA

Oh Oeya said...

tak pernah tengok langsung youtube dia..
tau tentang dia pun sebab keluar suratkhabar..
tengok gambar2 kat suratkhabar tersebut pun erkkk!!..
ni Mr AM live kasi tengok kt sini.. erkkkkkk!!!
Profession 'Cikgu'.. 'bertudung'.. 'MLMers'.. ishhh!! :(

etika?!! ada?!!..
segan silu?!! ada?!!..
cermin?!! ada?!!

Normi Ali said...

malu teman wehhh!!! orang Parit wat laku supe beruk ni......dia patut mengajar di hospital tanjung rambutan, tak jauh dah dari Parit tu....ha..ha..ha

Bomoh Hujan said...

hahahhaahha buruk gupe... buruk perangai siap nak ugut peminot tu....eh peminat :D

ArtForAuction said...

@BellaGrey: dia memang cikgu, cikgu bahasa inggeris sekolah rendah. that's why you can see her english is slightly improved compared to fellow MLMers.

Aidid, this aint the first of internet celebs in Malaysia who capitalize on their popularity so sell products. They know they have the fan base willing to fork out money just to please them. for them "apa guna jadi femes kalau sesen pun takde"

tapi kalau jual produk elok, takpe la lagi. ni ada jual produk yg customer complain "saya dah pakai sebulan takde pon perubahan acane niiii..."

BellaGrey said...

AFA,

Thanks, man. Really wanna know. Might ask her for some spellin tips then.

Next question, is she really a SHE? And when is she gonna be visitin dis blog?

(be still my beating heart, a 'celeb' might grace us with her presence)

izzNatta said...

Siot aidid dah Lion.... aku msih SL 10.6.6 lagi... berapa angkat lion retail?

ArtForAuction said...

@BellaGrey: It is a she, for real. I heard from a blogger with inside info that she became like that after her engagement was broken.

I hope she does grace us with our presence, and hopefully fix all the overuse of expletives and cuss words done by Bro Aidid. Hahahaha

jangan marah bro!

bidadari suamiku? said...

Weiii aku ni orang tangjung rambutan hokeyyyy...
Jangan bagi ler dia masuk situ, buat lagi terencat jer hospital tu, korang ingat orang kat dalam "orang bahagia" tu kayap2 ker...
Kayo o o o o
nanti habis dia suruh "orang Bahagia" ni masuk MLM...

Adinda said...

I love to see cik shida n abe AM shooting a video together.
AM greng2, cik shida miming Mercy by Duffy.
Hihihihihik.

Oh Oeya said...

Adinda..

mau muntah lebih dari hijau hik3

zeefahdhom said...

dari tgk cikgu shida mengong tu baik aku tengok awek ni, JAUHHH lebih berbakat
http://www.youtube.com/watch?v=8onR3RsDZYA&feature=player_embedded
tapi siapa dia eh, ada yang kenal??

Fauzie Jasmani said...

Pergh..sorg jer melayu dri senarai 50 manager tuh? huhu

Awan Fantasia said...

setiap manusia ada kelebihan dan kelemahan..just cool babe..

Terhangat Dari Microwave :
Kawasan Bagi Melihat Anak Bulan Seluruh Malaysia!!
Teka-Teki!!

azwan said...

Awan Fantasia / Afiq Ikhwan / Awan Dania,

Jangan malu2 kalau ko nak promote ape2 bisnes MLM-SP/Networking ape2 shit kat sini. Aku tgk masyuk btol bisnes ko tu.

btw, betol...setiap manusia ada kelemahan. pada aku, kita patut gunakan kelemahan tu sebagai advantage utk kita. baru bijak...begitu ke dol?

akulelakilaki said...

errrrrrr..errr..japp..!! nak tanye korang..?? Cikgu Shida tu sape ekk..??

Orang ke BERUK LANJUT USIA?? Nampak lebih cam kepada spesis beruk jer.. tol x..??? tol x..???

aku heran betul la pasai apa org suka sgt tgk dia wat memek ehh salah..miming! Perasan bagus sgt ker wat cam tu??

Patut la budak2 sekolah zaman sekarang nih kebanyakkan bangang2 sbb nih hasil dari ajaran TICER BERUK ANDALUSIA yang bangang kuasa dua tuu.. Sekolah beruk mane la yg sanggup nak terima cikgu..eh..cikgu ker...beruk yg pendek akal mcm x penah pijak kaki ke sekolah tu...??

Takot makcik2 kat luar sana nak buat menantu. Takut confuse.. menantu ker hantu.. dah mekap2 cam jantan, x pasal2 krisis identiti kang.

FYI korang semua, sejujurnya haku nak wat pengakuan haku x pnh tgk pun video dia melalui cara sesaje nak search youtube melainkan ternampak member2 bangang yg dok layan video dia..

baik aku layan blue..!!

nakula said...

sewell..jijik gilee aku tgk cekgoo nihh..

hyelbaine said...

Goodness...What has been seen cannot been unseen...

Anyways, The Star being a newspaper ran by cha-ya-nun-alip did not present the true picture in that article.

Those really interested should read proper business reports and I did. It's far worse than that brief narration by The Star.

mrsgock said...

pkai hackintosh rupenye.. hahahaha.. igtkn mac btul. pkai tonymac pnye method ke?

Sylarius said...

memanglah tokay besar Hai-O ni adalah Cina, tapi janganlah pukul rata tuduh orang-orang Cina ni tamak. Bukan semua Cina kapitalis sangat nak kaut untung sampai menipu orang lain.

Lagipun, kapitalis ni tak mengenal bangsa dan agama. Segala benda boleh dijual, hatta tahi pun akan dijual jikalau ianya boleh dijual. Ia bukan melibatkan soal kaum, ianya lebih kepada soal ideologi menindas untuk menjadikan yang kaya bertambah kaya, yang miskin bertambah miskin.

Aidid Mu'addib said...

I disagree...
Ini kes org Melayu berduyun2 scam org Melayu lain demi seciput keuntungan utk dia personally - tapi masing2 tak sedar yg paling untung adalah geng apek Hai-O, yg dah design scam ni secucuk dgn mentaliti org melayu yg dungu... This has never been about apek scammers Hai-O - they can fucking do whatever they wanna do (the fuck do I care?) - but this is a case about org melayu yg dungupiang yag takleh nampak benda besar gajah sebegini... sebok nak scam sesama bangsa... mmg generasi meleis bahalol masa kini btol...

P/S: Is there any entry about Chinese here in this blog?
Like I said... the hell do I care about species tak istinja'....
Takde pekdah nya aku nak kesah, bang.
Dia org dah ada tempat dia org kat hotel mewah di sana nanti...
Why bother anyway?

Bomoh Hujan said...

Sylarius said...
memanglah tokay besar Hai-O ni adalah Cina, tapi janganlah pukul rata tuduh orang-orang Cina ni tamak. Bukan semua Cina kapitalis sangat nak kaut untung sampai menipu orang lain.

Lagipun, kapitalis ni tak mengenal bangsa dan agama. Segala benda boleh dijual, hatta tahi pun akan dijual jikalau ianya boleh dijual. Ia bukan melibatkan soal kaum, ianya lebih kepada soal ideologi menindas untuk menjadikan yang kaya bertambah kaya, yang miskin bertambah miskin.

hihihihiih cikgu tu siap ugut2 bah.. hihihi ko enda baca ka.... dia kasi unfriend kasi blok bagai kalau ada yang pertikai hai o hihihihi ko paham ke idak nih...dah baca abis ke entry nih..

Amat said...

Saya mula membaca blog Aidid ni semasa pembongkaran kes infra-red premium beautiful tempohari. Banyak maklumat yang saya dapat, terima kasih.

Tapi baru2 ini, saya lihat ada produk baru dari Hai-o iaitu Krim Bio ever yang berharga lebih kurang RM220 (kalau tak silap). Berdasarkan TESTIMONI pengguna, krim ini dapat melanjutkan keremajaan dan melancarkan sistem peredaran darah, seperti yang saya jumpa di:

http://izatilsuhaimi.blogspot.com/2011/07/product-hai-o-bio-ever.html

Menurut iklan produk, bio ever ini menggunakan sistem bio-teknologi untuk menghantar kebaikan rumusan aktif bersaiz nano yang dirumuskan kedalam liposom secara terus ke dalam saluran darah melalui penggunaan luaran pada kulit. (kaedah pemasaran yg sama digunakan dengan menggunakan istilah BIO dan tindak balas nano untuk pengaruhi pembeli)

Saya amat hargai sekiranya saudara Aidid dapat beri sedikit komen/entry berkenaan produk ini. Mungkin saudara Dr Azwan juga boleh beri komen ringkas untuk panduan kami yang bukan ahli dalam bidang perubatan ini. Yang pasti, produk ini banyak di promote hanya berdasarkan testimoni pengguna.

Terima kasih.

Amat said...

Saya terjumpa lagi testimoni yang AGAK DAHSYAT dimana bioever juga dapat merawat kerabunan. Sekiranya testimoni magik ini berterusan, ianya boleh membahayakan kesihatan pengguna yang lain kerana produk ini belum tentu sesuai untuk semua orang.

http://syuhadamarketing.blogspot.com/2011/07/testimoni-bio-ever-kembali-jelas-terang.html

www.tuanbri.com said...

gila la diaorang ni...

smlm aku tengok Dr Jisim tu wujud je..

baca paper hari ni siap ada testimoni orang...
takkan tak penat nak tipu orang ???


Susah la bangsa dan negara kita kalau camni ???

Jutawan Hartanah

marina anakcikbob said...

dia ni memang.. aritu dia ada buat contest, pon cenggini ler rupa. paksa2, ugut2 org.

cek chun said...

agak-agak kalau aku miming macam cikgu shida ni, AM nak greng2 kat aku tak?

tapi lagu dangdut la..

pcbahar said...

Bab tipu menipu ni siapa yang bersalah sebenarnya? Yang menipu ke yang kena tipu?

Adakah yang kena tipu tu sebab bodoh piang maka yang menipu tu dibiarkan lepas bebas?

Poning pokcik ni...

zulfadhlimansor said...

dah x de modal lain. amek cikgu shida tu..... bukannya nyanyi betul2 pun.... pas tu, semua mengikut, ya?

kr555zal said...

yeah.lps ni 'Miming Idol'..'Akedemi Miming-sia'...'Idola Miming'...'Miming-Starz'...'Kilauan Miming Polident'...'Miming:Tunjuk Ajar Ku,Sifu'...nntikan kemunculannya!

pcbahar said...

Kalu macam ni la punya cikgu baik motong gotah.. Hebak sangat sampai TV3suku pun puji..

Tambah poning lagi pokcik

Bomoh Hujan said...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=172270536176136&set=o.144366415620850&type=1&theater


sedar2 la mana2 kakitangan awam tu....dah ada surat pekeliling... reti ke idak..membaca...kok sangap sangat....sanggup jadi barua..mcm cikgu sewel nih.. hish....kalau dah niat xnak jadi cikgu tu.. berambus jer... xberkat nanti wehhhhhhh

Rozy said...

cikgu syida ni ada split personality kot. kat sekolah dia mengajar BI, luar sekolah dia menjaja MLM, dalam bilik tidor, dia gila miming. nasib baik miming lagu je, bukan miming perbuatan 'tut'... tak rela aku kalau dia jadik teacher anak aku...

azwan said...

Amat,
Sorry aku lambat reply, busy.

First, liposome bukan teknologi baru..dari zaman tok kadok lagi dah ada..1950s? 60s? I am not so sure. Yes, aku setuju dgn ko dorang guna perkataan bio dan nano ni utk tarik perhatian pembeli.

Liposome ni dah diguna lama dalam improving drug delivery efficacy, ala2 macam transfer factor. ada few drugs memang dah lama guna, mainly untuk intravenous. Untuk topical drugs pun ada. Untuk kosmetik lagi la melambak2. For further info pasal liposom ko leh try tengok kat www.encapsula.com. Tu company yg ko boleh tabik spring punya. Tp ko kena ingat kat China dan India pun ada company cokia yg leh manufacture liposome. So ko leh expect the price is much much much cheaper if from China/India.

Harga rm220 utk 50gram bioever tu mahal sgt la. ko leh tengok melambak2 lagi product kosmetik/pharmaceutical lain yg guna liposome 150gram dalam RM60 jek. tu dah melampo2 tekan tu.

Kalau ko tgk claim2 dalam blog dia, takde ape yg salah. dia tak memandai2 cakap leh cure kencing manis, darah tinggi, kanser, dll. Apa yg dia claim general, dan boleh ditest di lab2 universiti. testimoni ikut suka la nak buat ape pun, bukan carry any weight pun. selagi takde proper research, cakap testis ape2 pun takdak guna. sape percaye, suka hatila dol.

Takpela, ni semua kerja2 org amateur, background Structural Engineering nak cakap pasal biotechnology. okla tu..pass.

kerazee.hisham said...

En Azwan,

Hasil dari Google web page translate;

Histrionic personality disorder = Personaliti Gangguan MUNAFIK

Epic!!!!

Lola said...

Oh wow, Cikgu Shida has an exclusive slot in here? Over my Dr. Rozmey? This is not FAIR! Heh.

Oh come on. She's funny what. She's marijuana-induced funny. Her spastic antics are heelarious,well only when one blows her/his brain with cannabis, else one wud blow his/her brain up to end the torture.

She's a complete trainwreck. I love watching trainwrecks cos sometimes i can gleefully visualise at the back of my mind that the train would run over these specimens of intellectual/emotional deformity in repeat mode. Over and over and over again. Errr..I admit their delusions & psychotic display of emotions do crack me up, sometimes.

This is it with da Meleis huh, the intellectual stagnation just exists at every level. Even when they're trained in respective fields to make a difference to the society, they are always distracted/sidelined by greed, attitude, emotional deprivation (or sexual? heh) & laziness. This is why they cease to excel.

Can somebody tell Cikgu Shida/her fans about this entry, pm her facebook or something. Suh dia masuk sini. Let the trainwreck begins baby. This is going to be fuuuunnnnnnn guyssss!!!!!!

Oh Oeya said...

"hyperactivity disorder"

Adinda said...

She's funny alrite. If abe AM manage to catch a glimpse of her for 3.5sec, mine only for 0.005.

Or else the strawberry will stuck at my troat and no one around to do the heimlich maneuver cuz tj was out of town.

But yesserriee.. Ai do want miss parit to pay us a visit or two. Exhange ideas or tips on the makeup side. Need to go as a vampyre to a party after raya.

nafees said...
This comment has been removed by the author.
Lola said...
This comment has been removed by the author.
Lola said...

I love aididmuaddib too.But i love his mulut puaka more.

Adinda said...

I love aididmuaddib three.

1. His writing
2. His palat jokes
3. His guitar

The Obefiend Blogs said...

Cikgu

u are suppose to teach people not to be stupid but why are you canoodling with these filthy MLM fuckers?

I now officially lost hope with the Malaysia education system

If teachers can be MLM asswipes what hope do we have for our kids?

azwan said...

Why laa certain people don't understand that these MLMers don't deserve any respect?

Cari mangsa tiap2 hari, rompak org lain sambil guna Hadis. Pujuk pakse org guna loan. Seminar tiap2 hari. Manipulate fakta. Positive tak bertempat. Penyamun berkopiah cakap manis2, nak lawan manis2 gak? Still can tolerate with this kind of people? Haiyoo...bersopan tak kena tempat dol!!!

Nak belagak sgt power bisnes, turun main cara conventional la. Tengok bila dah nak sesak nafas tu, leh bangun ke tak. Baru tau langit tinggi rendah. Setakat sesak nafas MLM, apekejadahnye. What is so business about MLM business? Again, these buggers don't deserve any respect!

Lola said...

abe azwan, totally!

azwan said...

kerazee.hisham,

Bukan munafiq tu macam hipokrit ke. Macam tak telly dengan definition. Anyway, tu aku punye differential diagnosis je, byk lagi possibility lain. Nak tau provisional diagnosis according to DSM-IV, orang yg rapat dgn beruk sarkas tu je yg tau.

pcbahar said...

Nombor satu kita banteras dulu MLM.. Nombor dua kits didik masyarakat supaya jangan mudah kena kencing dengan MLM.. Nak guna bahasa apa terpulanglah kepada forumer.. Teman idak pandai nak maki hamun, tapi kadang2 terlepas juga..

Nak berharap pada kerajaan, jangan mimpi..

pcbahar said...

Nombor satu kita banteras dulu MLM.. Nombor dua kits didik masyarakat supaya jangan mudah kena kencing dengan MLM.. Nak guna bahasa apa terpulanglah kepada forumer.. Teman idak pandai nak maki hamun, tapi kadang2 terlepas juga..

Nak berharap pada kerajaan, jangan mimpi..

eden said...

penat2 aku sokong dia dulu. so aku suka dia gila dan berani tunjuk gila kat pablik, tapi aku paling benci barua MLM. nyah kau dari hidupku cikgu shida.

ummuamisya said...

Sedih lihat Cikgu Shida ni...camne la dia nk mngajar bebudak sekolah rendah erti sopan dn senonoh klau dia pun kelakuan camni gaya...
kesian betul dgn anak murid...

Lola said...

Baru klik salah satu link FB kat atas tu. Rupanya dah jadi artis minah ni, siap ada exclusive Hari Raya slot kat Astro. She has gone mainstream y'all and will spread her insanity to more people in Malaya.

Zam DiEnd said...

Processor, RAM dh power, tp graphic card bila nk tukar ke GTX series? kehkehkeh

Rose said...

Although I do admire people who express their creative side (it's not easy to keep people entertained), I think Cikgu Syidah needs to reflect her role as a teacher- is she giving out positive message for her kids or not?

And I'm sorry, if she's an English teacher, she should spend more time improving her English rather than making silly videos of herself and selling Haiyon products. Or make videos that can help her teachings (by making learning more entertaining).

Ps- Bila AM nak ada exclusive Hari Raya Slot kat Astro pulak? Femes apa.

matsom said...

pehh adagak posting yang tak pueh ati ngan tatabahasa kat sini :-\

apehal ni dik, ni bukannye blog dakwah, blog ni deal ngan karekter-karekter keparat yang menggunakan macam-macam tektik kotor:
1. untuk menipu duit orang
2. ajak orang lain join sekali masuk skim supaya boleh menipu laaagi ramai orang lain
3. pastu jual/paksa orang beli benda-benda karut yang
i) membazir
ii) merosakkan kesihatan

ni bukan kes mencari aib orang dik, ni mengajo orang supaya kenal spesis-spesis tak guna yang ada disekeliling kita dan keluarga kita :P

cek chun said...

menunggu dengan sabar AM nyer ranting this fasting month.
kalau takdo cursing words pun, mesti totap kaw-kaw nyer dia bagi.

aeroz said...

wow mac os x lion....>.<
3 hari lepas saya ada try hackintosh kat pc sy... guna cara kat tonymac... letak installer kat second partition guna xmove lepas tu boot guna chimera... dah berjaya install and boot... masuk multibeast install driver yang lain terus tak boleh boot...huhu
elok nak try format balik... kabel hardisk problem...T.T .. tunggu la ganti kabel baru...baru start balik experiment...^^
lion memang rock... my Graphic card asus GT440 automatically support... just nak cari kext untuk audio and wifi adapter...
anyways congrats sebab berjaya install...^^

Munah Kekonts said...

I know this will be an unpopular comment, but aku nak suggest AM take a break bulan poser. No updates for one month. Kumpul materials jer. After raya, kaboom!Agaknya semer boleh tahan? Kira cam puasa A'leakslah.

cek chun said...

bella, pinjam red boots hang jap. mau pelekong cik munah tiga das

Iman said...

Assalamualaikum,

Minta maaf, saya terpaksa menyuarakan pendapat saya kerana saya tak faham bagaimana mengaibkan orang dapat menyedarkan masyarakat tentang keburukan MLM.

Juga, tak semua orang yang terlibat dalam MLM adalah orang yang jahat. Ramai yang mempunyai niat yang baik, untuk membantu keluarga. Tak semua orang mempunyai peluang untuk belajar tinggi, tak semua orang mendapat peluang menjawat jawatan bergaji tinggi. Niat mereka suci, tapi sewenang- wenangnya di aibkan di sini.

Sempena bulan Ramadhan ni, harapnya semua renung-renungkanlah, adakah ini cara terbaik untuk menyebarkan informasi.

Munah Kekonts said...

Ish ish ish..brutal cek chun ni,cam cik shida dlm klip versi yg dia jadi gangster tu.

Oh lookie..i see twoll!

cek chun said...

incik iman
saya rasa incik matsom tu dah jawab persoalan yang incik kemukakan. cer terai baca balik ayat incik matsom tu.

cik munah,
i pelakong-pelakong sayang tau.

azwan said...

Terpulang pada tuan nak stop for 1 month. Pada aku, tak perlu. Ubahkan ape2 yg patut cukupla. Sumer org paham bulan Ramadhan perlu dihormati. Haaa..kalau MLMers sibuk nak copy ayat aku ni bila berdebat nanti..silakan leee.

Iman,
Tu yg dikatakan mereka tak tahu yg mereka tak tahu, dan tak mahu diajar. Robin Hood takde tempat di sini. Most probably ko sendiri pun masih was2 yg MLM ni boleh jadi sumber pendapatan yg Halal atau tidak, dan ko sendiri konfius dengan keburukan MLM...tu yg keluar statement camtu. cara ini terbaik utk sebar informasi? terpulang...itu hak individu. Ingat..ramai dah tersedar sebab blog ni. itu fakta...lu cakap blog ni tak senonoh camne pun tarak guna. lu mau pikir kotor, pikir blue, tu lu punya pasal.

Iman said...

Azwan, awak cakap ramai tersedar, itu fakta. Mana bukti? Cakap tak terima testimony. Jangan syok sendiri pulak.

azwan said...

Ko baru baca entry ni ke dol? Kesian...kesian. Aku nasihatkan kalau ko nak berdebat dgn aku biar penuhkan peluru dulu. Baca..baca..baca. Jgn jadi melayu pemalas nak membaca. Ilmu cetek senang kena tipu dol..

cek chun said...

aku tengok lintah kat majalah 3 ni, terus tingat kat azwan.hehehe
dah la dok makan laksa ni. siyot jer

azwan said...

Uik...lintah ingat aku? Jgn! aku tak hisap rezeki org lain macam MLMers. Yg senang kena tipu je pikir MLM ni Halal, bersih, niat suci...macam si Iman neh. HahahHAHAhaha....loser. senang dol kena tipu.

Iman said...

La, minta bukti pun dah kira ajak berdebat ke? Rilek la brader. Saya ikut Aidid je, dia kan suruh kita mintak bukti, sebelum nak buat keputusan.

Saya pun tak setuju MLM yang menipu. Tapi ada MLM yang bagus, banyak bantu masyarakat. Apa salahnya?

Saya suka membaca. Tapi memang saya mengaku saya tak habis khatam lagi blog ni, baru entri- entri tahun ni. Ye lah, nak baca semua akan ambil masa.

azwan said...

Hoh...aku baru minum kopi.

Wei budak, ko nak melalak kat sini ko kena baca betol2 dulu. main cakap sedas dua nampak sgt la ko tu senget.

Bukti? Ko nak menda lagik? Ko nak aku ajar satu2 ke dol?? Tu atas tu viewers 2.13 Million..ko tak pandai nak extrapolate ke? takkan tu pun nak diajar? Bace satu2 entry ko akan nampak buktinye. Konon pandai dgn MLM, extrapolate data pun tak reti. ape yg ko reti neh bai?

Hooo...MLM yg bagus yek..meh bagi satu contoh. ramai nak tau neh. meh2.... cepat2...

Aidid Mu'addib said...

Ada MLM yg membantu masyarakat? Ko baru lepas SPM ke apa dik?
Ke baru lepas bersunat... masih belum kering luka...?
Ada wujud ka MLM yg tak merugikan sebahagian besar drpd ahlinya?
Boleh tolong kasi present syarikat MLM yg mana tu...
Ko belum baca post dolu2 erk? Maths SPM pass ke tak dik?

Kalau pass maths... pegi sini:
http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/07/muslihat-matematik-mlmsp.html
Atau sini:
http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/10/mari-belajar-matematik-mlm-skim-piramid.html

Tapi, kalau maths fail... takleh den nak tolong doh. Tojon gaong ajo la ko dik...

azwan said...

"Tapi ada MLM yang bagus, banyak bantu masyarakat. Apa salahnya?"

HAHAHAHhahahaHHAAHHAAhaha..... senget budak neh..

Adinda said...

Mana budak senget tu?
Meh ai nak nolong straightkan dia. Kalau tak berjaya gak, kita hantar je dia p page matababi. Kompem hilang senget

aaron said...

Sape sape sajest AM stop post entri baru waktu bulan ramadan aku taknak kawan. Aku nak merusuh. 4 hari sudah takdak entri baru mcm tak dpt air daun ketum o.. Inikan sebulan. Oh no..
Oh ya, kpd budak senget tu aku nak tambah pesanan. Jgn baca entri AM saje. Baca komennye sekali. Baca suma ye. Lepas tu tgk ko blh bincang kt sini lg tak dgn stand ko tuh.

aaron said...

Cikgushida ni aku start dgr dr taun lepas lg. Mmg femes a dia sampai masuk radio ngn newspaper. Youtube pun sama femes. Mungkin apek haiyo tu atau si mana2 ejen oportunisnya suda amek peluang utk exploit kefemesan cekgu nih.

Bomoh Hujan said...

"Tapi ada MLM yang bagus, banyak bantu masyarakat. Apa salahnya?"

MLM ape ek... bunyi mcm nak wangi2 nih hihihiihiihi meh citer sikit MLM ape yang membantu.... kalau membantu upline kayo rayo ada lew... besepah...buh lagu sikit.....iman adalah~~~ mutiara~~~ di dalam hati....bla bla bla

Iman said...

Jadi, bagi Azwan, bukti yang blog ni membantu masyarakat adalah dari jumlah 2.13 Million page viewers? Page viewers hanya melambangkan berapa banyak kali blog ni di buka, oleh peminat mahupun pengkritik Aidid Mu'addib. Tak kan tu pun tak tau? Fan site artis-artis popular pun banyak page viewers, adakah tu bukti fan site tu bantu masyarakat?

Tambahan, bila orang komen atau kritik, kenapa modal kebanyakan pengomen adalah terus personal attack - macam perlekehkan umur saya, kebolehan saya dalam mathematic, senget la..

Saya hanya beri pendapat. Salah ke?

Semoga Ramadhan ni semua terbuka hati untuk menjadi insan yang lebih baik dan bertatasusila. Peace.

Adinda said...

Yu pun nak miming juga yer tok bomoh. Meh ai main tamborin sama kastenet.

Iman,
We r waiting for ur MLM. Cepat sikit dear. Ai dah ngantok

Junaidi Mohamed said...

Aku pun cikgu yang dok jauh mengajar di di Kiulu (pernah dengar ka tempat ne-20 km dr pekan tamparuli) merasa malu yang teramat sangat tengok Cikgu Bengap macam ne, dah lah buat miming macam orang bodo tahap cipan, pastu rasa diri star la pulak... pastu jadi penganut MLM yang tegar. Gaji cikgu2 pun cukup apa kalau tak boros, bagus berenti jadi cikgu... mata dan tlinga aku muntah tgk + dengar... uweeeeekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

pcbahar said...

Laa.. Mengkomer tak tahu ke MLM tu baik sesangat.. ada unsur-unsur sedekah tu.. Bulan ni kita sedekah RM50 untuk masuk Syarikat A.. dalam tiga atau empat bulan lagi upline kita datang offer satu lagi syarikat, B pula.. Kita sedekah lagi.. Tak lama lepas tu ada syarikat lain yang lagi kelas.. Kita sedekah lagi..

Best oohhh.. banyak pahala tu..

Badan pun sihat kan.. Banyak kopi, teh, susu awal lembu, susu kambing, jus buah amazon, gelang magnet dan macam-macam lagi bagi badan kita sihat..

Tak bagus ke...?

matsom said...

Ahahahahah ada lagi jenis yang guna istilah "mengaibkan orang".

Iman, mengaibkan orang tu maknanya cari keburukkan orang yang orang tu nak tutup atau taknak tunjuk kat orang. Orang-orang yang kononnya di"aib"kan dalam blog ni bukan jenis tutup kerja-kerja [jahat/bodoh/laknat] diaorang, lagi eksyen adelaa.

Pastu bila ditunjuk macam-macam bukti adehati lak nak merengek-rengek "saya cari rezeki untuk anakbini/tolong mak bapak/tolong orang-orang takde pendapatan tinggi" padahal tengok dalam fesbok takdepon camtu, yang ada jenis tayang duit, kereta beso, shopping kat obersi -makbapak/anakbini/orang miskin mana yang jenis makan Camry/Caldina/Stream/X5 second-hand ek?

azwan said...

hoh, komen plak mase aku takde...

Jgn la mempergunakan bulan Ramadhan untuk buatkan statement ko tu baik sgt. Masking effect ke ape neh? keh keh keh... Same la mamat2 yg sibuk pakai kopiah, tapi buat gak kerja tak guna masuk MLM. Ko spesis gitu la. konon baik, tp realiti ko dgn tuhan la dol, same gak mcm org lain.

Ko nak aku paste satu2 statement pengunjung blog ni ucap terima kasih kat Aidid ni dol? berapa ramai yg forwardkan url blog ni sebelum terpengaruh dgn dakyah mlm? ko nak...ko cari sendiri. bace satu2 komen. tu aku cakeppp baca satu2 entry. aku dah bagitau tp ko ni degil, pemalas. sesuai la dgn perangai budak2 senget. ataupun bulan pose nih ko dah buta hati byk sgt mkn rezki haram mlm? seminar tiap2 hari dol? sentiasa positive dol?

2.13 million viewers, dan top 20 most influential blog in Malaysia. ko nak ape lagi. tu bukti cukup kukuh blog ni berpengaruh. Oh, nevermind exact figure brape ramai tersedar. say 1%....dah 21,300. Ops, maybe 2130...or 213...tu dah kire kejayaan besar. jelas, blog ni mampu hindar ramai org dari terjerumus kancah maksiat hina MLM mcm ko. ape senget ko nih? kalau buat MLM, pandai pulak putar belit fakta. useless hopeless....dumb?

Oh...taknak personal attack. ok2. kita discuss cara ilmiah. aku bagi chance. ko buktikan satu MLM bisnes yg ko cakap leh bantu masyarakat. Dgn segala fakta2, aku akan buktikan MLM yg ko support tu salah inside out.

SO...APE MLM YG KO SUPPORT TU?

Bomoh Hujan said...

iman troller... mana MLM yang membantu tu.... ai dah menyampah nih pung pang pung pang... ko merapu ape nih dol.. mcm beruk xdapat poen jer ..begayut sambil cebik mulut goyang sana sini....mana MLM yang mantop pada ko tu... meh citer....jgn jadi mcm org sangap poen.... leleh lebih...haprak.....aku dari tadi tunggu.. mana MLM yang ko kata baguih tu.. meh citer.....ape best bestnyer MLM

azwan said...

Buang mase kite leh tok moh. dia tak berani nak sebut tuh. gali kubur sendiri la kalau sebut.

pcbahar said...

Syarikat MLM yang paling bagus ialah syarikat yang aku jadi ahli.. Syarikat lain semua tak bagus..

Hanif said...

eeeh.. smue mlm bantu masyarakat la.. btul ckp iman tu.. bantu masyarakat menghabiskan duit gaji ntuk upline upline besenang lenang.. kite kan masyarakat prihatin.. tgk mcmane masyarakat tolong bayar duit krete ac mizal.. kan bagus tu..

Iman said...

Oklah. Biar saya kongsi pendapat saya tentang MLM yang bagus. Stormreaders. Banyak membantu masyarakat dengan penjualan buku-buku ilmiah. Juga 100% syariah compliance.

Saya dah "gali kubur saya". Jadi?

hyelbaine said...

Stormreaders tuh bukan ala-ala scoreA ke Iman? Saya betul2 berminat nak jadi Robin Hood zaman moden ni.

Kesian saya tgk org2 jadi saya betul2 ingin jadi org yang mulia mcm awak. Tlg ajar saya ye?

Adinda said...

I'm expecting miss parit tapi yang datang incik MLM mulia. Sigh.

Miss parit niii.. Takkan datang baca je kot, meh la komen sikit.. Ater bz bebenor ke bisnes tu? Mesti upline kat gombak dah pesan suruh hold ur tongue, errr.. in this case fingers kan!

Teman nampak jari kome dah mengeletor tu. Meh le kasi sedas dua.

pcbahar said...

Kan teman dah kabor syarikat MLM yang paling bagus sekali ialah syarikat yang aku jadi ahli.. Tak kira la stormreaders ke storm tak reader ke, asal aku masuk itulah yang terbaik.. Untuk orang Islam saja tu beb.. Eh macam pernah dengor , tapi di mana ya.. Banyak kali pula dengar ayat macam ni.. Untuk orang islam..

Takde ke modal lain..

Iman said...

pcbahar,

Saya tak cakap saya ahli stormreaders. Hanya menjawab soalan Azwan. Mengenai ikut patuhan syariah tu, boleh lihat di sini http://www.stormreaders.my/anda-mula-di-sini/42-apa-itu-stormreaders/75-penilaian-hukum-syariah.html

Penekanan juga pada produk, bukan mencari downline.

Hyelbaine, walaupun saya baru kenal blog ni, setelah mengikuti nasihat2 ramai supaya baca komen2 sekali, saya tahu kepakaran awak. Terima kasih bersusah payah menulis dalam bahasa Malaysia.

BellaGrey said...

Dem, a self righteous mascot to welcome the Ramadhan. Iman, stick around. Lemme get me boots outa CikguSyidah's ass first. Now, come closer, honey..

pcbahar said...

Sdr Iman,
Yang saya maksudkan "syarikat aku paling best" ialah apabila seseorang itu masuk apa-apa MLM pasti dia atau uplinenya dakwa syarikat itulah yang paling best. Sebab itu kita tengok syarikat MLM mesti ada daya penarik masing-masing, itu semua untuk mengaburi bakal prospek. Kalau sdr Iman tak masuk mana-mana MLM itu sudah cukup bagus..

p/s teman dulu pun teruk kena sembur dengan member-member sini sebab guna pendekatan sarcastic.. Hakikatnya MLM memang sucks..

PetiK said...

Mmg tak suke cikgu ni dr dulu lg...ntah ape yg best tak tau...

azwan said...

Owh..aku bangun pagi2, ada gak reply dari budak senget neh...what? bidang kepakaran Baine ajar BI? tak tau plak aku, so leh ganti cikgu shida Baine neh...kah kah kah!

Stormreaders pada aku berselindung di bawah kepakaran Ust Zaharuddin dan Zahazan. Dalam ape keadaan skalipun mana2 MLM company takkan boleh sustain tanpa pencarian downline2 baru. Prinsip marketing yg hanya menekankan soal produk, tidak pada kebebasan kewangan/harta benda memang satu prinsip perniagaan yg baik.

Tapi ape yg ko kena pastikan, adakah syarikat MLM, termasuk stormreaders mampu berdiri sendiri tanpa pencarian downline2 baru?

Faktor sustainability ni yg membuatkan aku menyampah dgn MLM. Menipu org inside out. Even bila aku discuss dgn investor2 dari US, ini perkara pokok yg dorang pertikaikan, dorang dah muak. Benda ni yg mana2 company MLM kena pikirkan betol2. Sama ada dijual pada harga patut, produk berkualiti, strategi pemasaran berhemah, MLM company masih tak boleh lari dari soal ketepuan. Ketidaktentuan pasaran tu takpe, tapi ketepuan ini yg jadi masalah besar.

Dari strategy pemasaran stormreades:
# Memberi galakan untuk ahli agar lebih yakin bahawa pendapatan sehingga RM 4,500 seminggu bukanlah jumlah pendapatan yang mustahil untuk dicapai.
# Menyediakan pelan yang jelas dan kukuh tentang bagaimana ahli boleh menjana sehingga RM 4,500 seminggu jika mereka berusaha bersungguh-sungguh.
--> Perkara ini takkan boleh dicapai.

Kalau ko boleh buktikan pandangan aku ni salah dengan beberapa sales figure (yg aku rase ko susah/takkan dapat), dan beberapa credible market assumptions (tak banyak, at least 10), hari ni gak aku masuk stormreaders. Sebagai bukti, aku akan email ko aku punye stormreaders ID Member. I am not kidding.

Selamat mencuba..

first said...

iman, yg tulis blog ni bukan org x skola tau.AM, azwan tu doc tau x. yg iq level mang tahap GENIUS. yg wat mlm ko ckp bntu org x bnasib baik...

ape yg x bernasib baiknyer?? coz x dpt jadi kaya??then guna mlm jadi kaya?? dol..kalo btol nk tolong nasib sendiri...start konvensional ler der..y mlm yg menipu org ni? n kalo betul produk tu bgus? y mlm kan? n letak harga mahal...claim yg harga jadi mahal coz "kitorg x byr duit utk pengiklanan, so kitorang kasi duit tu utk upline"??? gitu???

got wat i mean? ko baru pas spm ea?

first said...

aku tak tau apesal org kita ni sibuk2 nak wat mlm g...kalo gentle nak ubah nasib...merantau ler...keje kat tmpt aku 15 dollar sejam ...bey kurg rm 45 sejam....dtg kumpol duit byk2 kat sini...wak lek mesia n wat niaga... n kalo opprtunist sgt...take over kopitiam nyer monopoly dari bngsa cina tu....wat turun modal kaw2...tu baru nama bisnes bai.... ini aku nyer challange utk sapa2 yg ada bran!!!

TAKE OVER THE FOOD INDUSTRIES IN MALAYSIA!!!

kalo gentle sgt nak wat bisnes konon...xyah dok susah2 nak nipu students kat uni g...yg menghabiskan duit ptptn diorg utk join mlm korg tu.....


p/s: ternampak cr-v yg dah berusia bey dari 10 tahun dlm gmbr "kereta mewah usahawan hai-o" tu.... kat sini x smpi 3000 dollar je bang...to be honest, x sampai 10000 ringgit jew pon...tu pon mau nunjuk ka??? aduyai ummat....

p/s/s:hari ni kasi lepas geram...sok kalo geram kena cakap...inni soimunn....

Adinda said...

Kalau Baine miming macam miss parit, ai orang pertama yang klik LIKE kat fanpage tu.

SR ni everywhere, ko masuk blog pun pun ada, pasar malam pun tak terkecuali (beli buku dan jual kat sana). Dekat school pun ada (ostat\ostajah punya angkara).

Mungkin ni yang Iman maksudkan baik kot. Sebarkan ilmu untuk orang ramai.

Iman said...

Saya dah agak mesti Azwan akan minta perkara yang mustahil untuk saya dapatkannya (sales figure dsb). Memang saya tak pakar. Kalau nak tahu, pergila tanya kat website Stormreaders sendiri.

Saya dah dapat baca, MO Azwan untuk berdebat adalah dengan tanya soalan- soalan yang pasti orang biasa macam saya tak boleh jawab. Saya yakin dengan pendapat yang pakar seperti Ustaz Zaharuddin dan Ustaz Zahazan. Siapa Azwan? Hanya seorang doktor yang genius? Mungkin pakar dalam bidang kedoktoran saja. Tak kan semua bidang Azwan pakar?

Jika betul Azwan pakar semua bidang, alhamdulillah. Tahniah. Tapi jangan sampai lupa diri pulak.

first. Maksud kaya, banyak erti. Bagi saya, kebebasan dari sentiasa fikirkan bila duit nak masuk, mana nak dapat duit untuk hidup. Financial freedom, kata orang Putih. Kadang-kadang, orang yang tak pernah merasa perit tiada duit untuk cari makan, tak dapat bayangkan kenapa ada setengah orang sanggup ambil dua tiga kerja sekaligus (part-time MLM). Tak semua MLM kipas duit. Jangan longgokkan semua MLM bawah satu label.

first said...

dulu tertipu dgn jnji manis mlm... hanya org meniaga jew dpt pakai bmw, evo dsbnya....hakikatnya.... ramai jew kawan2 aku yg makan gaji leh pakai keta mewah.. (i mean kat mesia)...

engineer kat petronas: gaji rm9500 sebulan... baru dapat bonus rm54000 bulan lepas....


doktor: starting 2000 plus, x sampai 3 taun dah nk dekat 6-7 ribu...

kelasi kapal: sebulan rm 7000 ++ STARTING!!!


now nyesal x pulun belajaq kaw2..tapi at least aku dah kat sini...apetah lagi kat tmpat aku ni....gaji minima 15 dollar sejam...kawan aku manager supermarket pon leh cecah income 6-7k DOLLAR sebulan (org mesia gak)....pakai evo 10 kat sini g...

so ada bbrpa mesej kat sini:

1) belajaq pulun2, jadi bngsa yg kuat xbukan mudah di tipu

2) memang degree yg bgus mnjamin MASA DEPAN PON!

3) i think, it's the time for our gov to review the basic pay for the workers in malaysia...kalo rega brg je naik, gaji x naik...wth... biar lah hrga brg mahal pon xpe, jnji gaji naik... baca lam msn...comparison yg utk dptkan sebuku roti, org mesia kena keja brpa jam,, n brpa minit org kat luar ngra keja kalo nak dpatkan bnda yg sma dlm currencies yg sama..aku x igt ape tajuk asal artikel tu...mebi ada sesap yg igt leh share....

4) org mlyu ni sbnarnya jauh lg pndai n kreatif dari bngsa asing...tapi sygnya, digunakan utk bnda2 yg x patut..menipu, samseng, dajjalkan org dsbnya...

ps: gua tetap sygkan mesia...gua akan pulang! selamt berposa utk semua....

hyelbaine said...

Tapi Iman, aku serious nak memperbaiki hidup aku dan family aku. Aku gaji ciput, setakat tukang angkat kon trafik ldp jer.

Aku ikhlas nak memperbaiki hidup aku, you'll help me right? Guide me on the path of the true and rightous?

first said...

iman: ko dah terperangkap...ko ckp wat mlm utk financial freedom la bagai...see...like i said,,u make mlm as an alternative to escape from poverty...it's not it...the point here is...and the real truth out there is...

yg aku nmpak dpn mata aku...ramai MALAYSIAN POTENTIAL LEADERS yg dah corrupted by mlm....coz mana x nyer..zaman aku dulu...ada ja dak2 abes sekola...dtg lah group mlm ni nak ajak join...kaya la sat 5-6 bulan...smpi ada yg x mau smbung belajaq...then lingkup...org lain dah 1-2 year degree in uni...pointer hebak2...org dh grad...dak2 ni dok bawak virus mlm ni p sana sini...lompat mlm sana..lompat mlm sini.... kalo lah dak2 tu smbung blajaq...x ka paling kurg ada gak dgree n naik gak level iq sket??

see/// ? sapa yg musnahkan masa sepan sendiri?? point dia kat sini...kami semua kat blog ni x nak benda yg sama berulang!!! n menakutkan lagi....bila masuk uni pon masih x selamat...ada gak belut2 pensyarah yg terlepas hasut joint mlm...

der...org putih tu x dak iman...x basuh berak...tapi lecture2 omputeh aku kat sini dulu...mang sgt professional x pernah nak cmpoq aduk pon hal2 blaja2 n mlm ni...n aku rasa x dak pon kot yg wat mlm...hatta my ex business tutor (tutor je pon) was some one who had to teach a class because she was finishing her phd in economics and business .....aku tak tau ler apa makanan yg org kita makan smpai susah sgt nak absorb maklumat2 pnting masa depan bngsa ni....


benang yg basah jgn ditegakkan...kalo mkn babi haram...sentuh, pegang, bela dan jual pon haram...kita x makan pon kan?? mebi kita sentuh...still haram kan??

then y kalo mlm tu haram...ada plak hukum yg..."boleh wat mlm, tapi haram cari downline"???

kalo dah haram...maka haram semuanya ler....u don;t deserve this debate....ko tak tau btpa org yg nak ubah nasib tu...bersungguh wat apa sahaja yg halal utk ubah nasib ko tau x..even sanggup tolak offer kerja di pasaraya yg ada wine section hnya kerana takut tersubahat????

perghhhh......sickkkkkkkk

Adinda said...

First,
Ai know that yu are so eager to give ur point, but can yu type in full. Pening ai nak paham tulis singkat2 gitu.
Thanks dear

first said...

huhu....not eager,,angry...hahaha ..

yg mana yg x paham tu...habaq mai nak elaborate..kah3

ke x paham tang abbreviation tu...(nak kena pebetoi ni)

first said...

dok kalut marah td tu yg tulih singkat2 tu...huhuhu

Adinda said...

tang abbreviation tu la yang oiii..
Don't be kalut-kalut. Be cool macam abe wan tu.

Sejuk perut mak hampa noo. Anak berjaya diperantauan. Hang jangan lupa balik raya dah la cek noo..

first said...

tak berjaya aih adinda oi...kita mana ada nak pakai bmw mahai2 macam depa wat mlm nu...kita kerja jadi kuli kat tmpat org ja...sambil dok belajaq lg... mana da berjaya nya...kan susah tu hidup macam ni...macam depa nuu kan senang..buat mlm...ajak budak2 baru baligh masuk bawah depa...tuuup...leh pakai keta hebak2...

by the way, kita x dapat balik raya pon...dah berapa kali raya dah ni... rindu bazar ramadhan... murtabak...roti john..puding karamel....ayam percik...air jus monavie?? ha??? silap....air yg campoq2 dia punya ingredients tu..haa...laicikang...hahaha

Adinda said...

Oooo takpe la, yu belajar la rajin-rajin. Dah berjaya nanti balik la dan pelok mak dan kaum kerabat erat-erat. Buat drama sebabak kat airport tu. Buktikan yang anak dia dah berjaya.

Bazar ramadan tu boleh tunggu. Tiap-tiap tahun ada :p

Iman said...

Itula jangan masuk MLM yang tak pasti kepatuhan syariahnya. Kalau macam stormreaders, yang pakar dah endorse, bagi saya, dah tak was-was.

Apa beza cerita first dengan cerita-cerita kebanyakan orang MLM? First juga dok eksyen pasal boleh pakai kereta mewah dan sebagainya. Sama je la tu. Sekali lagi saya tekankan, bukan kereta mewah jadi ukuran orang tu kaya.

Hyelbaine, kalau betul-betul ikhlas, pergila kerja kat tempat first tu. Dah beriya dia promote.

Guest12345 said...

MLM mungkin bagus nak kayakan,majukan diri sendiri, kalau xkisah halal haram la kan, diri sendiri punya amalan. Masalahnya benda y bagus utk diri sendiri ni sebnarnya menganiaya orang lain. Tu je maslah MLM ni, siap ada orang mati, ha cmna??

first said...

bodoh lah budak iman ni..haaa... kan dah kena setepek tu!!! bukan masalah pakai keta mewah ke ape...masalah nya sekarang ni.... university students joint mlm and give away their future based on a fact that, MLM provides better future for our youngsters..

and they give a kinda message of: GIVE AWAY YOUR DAMN FUCK DEGREE, MASTERS and BLA3...come and joint us...studies lead to MAKAN GAJI while mlm promises financial freedom..a total financial freedom? macam tu ka?

dan point yg diorang dok perjuangkan kat sini adalah... HAPUSKAN mentaliti yang join mlm tu leh jamin masa depan budak2 melayu kita...soh depa bajaq rajin...dan kalo x sabaq sangat dah dgn kesempitan hidup sebagai seorang pelajar...dan nak financial freedom awal usia....pergilah buat berniaga yg berfaedah...start from below...

i really mean it. BELOW!

first said...

iman: x kesah ler hyelbaine ke sape ke nak datang kerja mana2 pon..jnji bukan buat scam kat orang sendiri...

aku sanggup carikan kerja utk org yg ada rasa nak cari rezeki halalan toyyiban dari carikan org utk jual produk yg claim produk dia ja halalan toyyiban dan org lain nyer produk semua haraaman wal khobihan....

Iman said...

Ada MLM buat orang mati? Tu dah sampai ajal, nak buat macam mana. Lagipun, awal-awal saya katakan tadi, tak semua MLM bagus. Bagi saya, stormreaders je yang ok.

first, ramai professional masuk MLM juga. Buat side income. Jadi, ni bukan la masalah budak muda sahaja. Memang ramai pelajar cepat berangan nak jadi kaya, terus lupakan pelajaran. Memang salah tu. Saya setuju.

Saya pun dulu jual nasi lemak kat blok-blok untuk top up duit. Tapi sekarang, makin banyak assignments serta kuliah, jadi saya tak dapat meluangkan masa untuk niaga nasi lemak. Bila tengok stormreaders, tertarik dengan konsep penyebaran bahan ilmiah, tambahan patuh syariah. Mungkin saya akan sertai stormreaders nanti.

Salam said...

MLMers....

matlamat tak menghalalkan cara.
bila banyak memudaratkan/penganiayaan sesuatu pekara tu akan jadi buruk/haram jua.

stormreaders ni basic cam mlmers company berkopiah yang lain. yang ditubuhkan atas tujuan 'murni'. ada unsur2 agama macam penasihat syariah, umrah, takaful, khairat dll.

penghujungnya tetap sama. ramai jadi peserta, ramai juga tak dapat apa2. modal sikit camna pun kalau tak dapat apa2 tetap penganiayaan.

lagi satu, bila peserta jadi ramai akan ada peserta yang akan target dowliner sahaja bukan jual produk (search: ads4fucks). so, orang akan cakap tu salah upline tu la tapi company yang wujudkan unsur2 upline dowine ni, bukan ke co. yang patutnya paling bersalah...

pelik bila ust zaharuddin terlibat. dia da lupa ke apa yang dia tulis?

Salam said...

first tulis panjang sangat..
tapi point ni yang paling penting:

hukum yang.. "BOLEH BUAT MLM TAPI HARAM CARI DOWNLINE"

macam mana nak pisahkan tu. dah mlm kan kena ada upline downline.

penasihat syariah apa kes?
diorang dibayar untuk mengikut kehendak owner company...

cek chun said...

huh!! ada pesta di ahad yang normally nya lengang macam dilanggar garuda. iman sayang, lain kali datang la lagi tiap weekend yer. maklumlah semua dahaga troll yang educated. bukan jenih yang kentut sedas dua.

azwan said...

nyam nyam nyam...aku baru makan JM Beriyani house. rezeki Halal. MLM? Not so sure.

Iman,
Satu nasihat aku. Ko jgn bertepek sgt dgn si Zaharuddin dan Zahazan. Asal org mcm dorang endorse, ko jadi lembu asik ngikut jek. Aku bukan lembu mcm ko, ngikut tak tentu pasal. aku ada hujah aku, based on facts and experience. Doktor bukan semua buat bisnes dey. Buat chain of clinics, tu kerja technical..aku tak minat. Combine experience aku in clinical research dan biotechnology business, tu yg aku eager nak share dgn ko dan org2 lain kat sini. You know, some elements in business as well as medical. In business aku tak harap satu sen dari government, aku pergi merata2 ceruk2 Malaysia for 4 years, semua curse aku, no hope. MTDC, MAVCAP, MLSCF, MDV, MOSTI, Biotechcorp, etc just name it...i know most of the top people. Suddenly somehow ntah ayam mana dari US turun Malaysia sanggup invest few millions dalam business aku, after 15 minutes dengar presentation aku. you know these investors understand the business better, unlike the local ones, who most of them has no technical background, especially in healthcare industry. They were trained straight away in government link investment body/agency, and pretend like they know everything. hahahHAHAhahah!!!

So aku sebut semua ni bukan nak riak2, lagi2 dah bulan pose neh. Aku bagitau sebab very few people ada bird's eye views pasal benda2 gini. aku bukan macam ko, asal zaharuddin dan zahazan endorse, ko pun yahoo!! Berdebat dgn dorang, no prob..aku tau dorang expert bab fiqh muamalat, tp takdela teror sgt2. Takdela sehebat Mahmood Zuhdi, yg boleh buat aku ternganga kalau dia bercakap.

Even HPA yg ada 11 panel pun, product claim ntah hapa2, pelan pemasaran pun berorientasikan komisyen semata2. dah jauh menyimpang tu. Konon Islamik sungguh, tapi tunggang langgang. Inikan pulak stormreaders? hahahHAHAHhahaha... loopholes tetap loopholes dol.

Yg soalan aku tu..sales figure tu memang aku saje bagi untuk ko takleh jawap. point dia satu je...nak tunjukkan ko ni sekadar mengikut, ko taktau ape yg jadi dan ape org2 atas tu plan. Yg pasal market assumptions tu, ko boleh jawab la. budak SPM pun leh jawab. Market assumptions yg buatkan org2 macam aku ni berfikir yang ADA POSSIBILITIES mlm business ni sustainable. Berdosa hukumnya buat bisnes yg takkan sustain yg hanya leh untungkan org2 atas, last2 yg bawah teraniaya.

Clear...tak clear? No hope?

Salam said...

iman...

tak yah la ko berkira2 nak join stormreaders atau mlm2 sewaktu dengannya.

ko pun masih belajar, habiskan sampai yang paling tinggi ko mampu. kalau boleh phd, phd la..

cara ko sebelum ni da betul da. ada masa jual nasi lemak. niatkan ikhlas ko nak bantu orang lain ada tenaga nak beribadat. dapat pahala 2 kali.

lagi pun student, kalo ko buat stormreaders takde masa juga nak kursus, seminar, tabletalk ape ke jadahnya lagi. kalau nak jual buku jual buku betul2. gi tanya publisher mana2 yang ada camna nak buat.

azwan said...

Belajar rajin2 la woi. Dah ramai Melayu jadi bangang masuk MLM. Nak tambah lagi sekor ke neh. Wat malu je la. Ingat kat mak bapak tu cukup. Life is a journey.

Iman said...

Ya, sekarang saya faham kenapa first cakap Azwan ni genius. Memang tak lokek kongsi pengalaman. Terima kasih.

Tapi (masih ada tapi), mana patut saya lebih percaya, pakar dalam bidang syariah atau pengalaman Azwan? Contoh lain, kalau saya sakit kencing manis, mana saya patut ikut nasihat, doktor atau penjual ubat kencing manis MLM yang dah berpuluh tahun berpengalaman? Itulah dilemma saya.

Terima kasih sebab terangkan mengenai market assumptions (saya memang tak tahu). Tapi kalau diikutkan logik, business biasa pun tak boleh nak 100% confirm sustainable. Tambahan, stormreaders tu bukan sahaja business MLM, conventional pun ada (ikut pemahaman saya). so macam mana pulak tu?

Terima kasih Salam. Akan saya renung-renungkan, moga dapat hidayah di bulan yang mulia nanti, insyaallah.

Salam said...

Life is a journey...

tapi ramai yang pandang the destination. Lagi teruk tak sabar nak samapai ke situ...

Nak rehat2 dah ni, amik mood untuk malam nanti ni.. jangan lupa tarawikh

azwan said...

Salam said.."kalau nak jual buku jual buku betul2. gi tanya publisher mana2 yang ada camna nak buat."

Oh yea..

Kalau suka sgt nak jual buku. Ko supply buku2 kat student2 sudah. Dulu ada geng aku neh, pandai betol cari rezeki. Kalau sape2 medical school kat area KL, sure tau la ada kedai india Kamal Bookstore kat jalan pahang tu konfem jadi pusat beli buku. Harga mahal nak mampos, tp org still beli sebab tu je sumber utama. India tu pun dah macam monopoli main letak harge mahal, dah tau student takde choice lain.

Tp geng aku neh punyala gigih, dia leh offer buku2 dan medical equipments dgn harge murah gilabab. Buku2 reference yg konfem every year budak2 ni wajib beli, stetoskop, baju white coat, tendon hammer, tempahan etc, neuropin, macam2 dol. Dia terus hantar ke bilik beb. So dari 1st year sampai final year sumer org cari dia. Dia direct deal dgn publisher buku, call terus supplier medical equipment kat luar negara tu. Ni semua art of dealing. Bukan senang dia turun naik kl - port klang. Fuhh..tiap kali awal tahun, dapatla additional 15-20k..masyukkk beb!

Tu aku cakap, masuk MLM ni pengecut. Stormreaders? hahahhaHAHAHhahahaHAHAHA!!!!

Salam said...

Dah baca sikit...

stormreaders ni anak syarikat telaga biru rupanya, ada kaitan ngan hijjaz la ni.

kalau baca yang ni
http://www.stormreaders.my/anda-mula-di-sini/42-apa-itu-stormreaders/93-perbezaan-rakan-pengedar-dan-ahli-biasa.html
FAIL kat sini 'menaja ahli baru' dan 'komisyen 15% penajaan peribadi'

tu dah mencampurkan punca halal dan haram. Maybe Zaharuddin dan Zahazan terlepas pandang, mereka pun manusia juga, boleh jadi terbias kat telaga biru yang ada nama atau yang terbitkan buku2 mereka.

azwan said...

Apesal comment aku macam lambat keluar? heh...

Ooo...kalau expertise Zaharuddin dan Zahazan tu cukup yakinkan ko, tu hak ko la. Pade aku belum lagi. Aku ada point aku, dorang point dorang. Halal Stormreaders cukup untuk pengikutnya sahaja. Aku beri penghormatan pada Jakim, bukan Ustaz2 stormreaders. So kalau aku cakap haram, ade hujahnya haram. Nak question credibility aku, itu hak individu. Just sebab ko nampak muka Ustaz 2 orang tu, jgn ko pikir reader2 kat sini tak selayak dorang. Pada aku, nak "menyucikan" benda2 furuq ni, TAK CUKUP dengan pendapat Ustaz 2 org ni. Ataupun memang takkan dapat disucikan? ahhahaHAHAHhaha...

Org yg hebat syariah perlu bergandingan dengan pemikir2 lain. HPA is a good case study...yg mana dorang jelas2 gagal control bisnes HPA untuk sentiasa patuh pada syariah.

pcbahar said...

Ostad cari makan.. Bukan saja kompeni offer macam-macam, dapat glamour lagi.. Yang tak kurang penting - pengiktirafan.. Orang bila dah ada ilmu, nak cari duit dengan ilmu tu.. Dah ada duit nak pula nama, nak pula pangkat. Dah ada nama dah ada pangkat boleh juga glamour, tak gitu ostad..

Lagi pun yang goda ostad tu bukan taraf prebet.. Kurang-kurang pun general..

Meh la sini ostad zaharudin ke siapa ke berhujah pula..

azwan said...

"Contoh lain, kalau saya sakit kencing manis, mana saya patut ikut nasihat, doktor atau penjual ubat kencing manis MLM yang dah berpuluh tahun berpengalaman? Itulah dilemma saya."

Samada perubatan traditional/komplimentari/Islam atau moden, yang akhirnya menyembuhkan adalah atas izin Allah. Ubat hospital paling power, suruh Asyraf Muslim jampi2, kalau Allah tak izin, tak jadi gak. Pilihan pun kuasa pesakit. Tapi usaha kena cara yg betol la. Kalau usaha cara tak betol, claim pun bukan2...ape kehenye yeop? Kita ni ada ilmu, guna la.

Kalau Ibnu Sina masih hidup, aku percaya dia takkan duduk diam just guna perubatan traditional dulu2, dia pasti akan timba ilmu sebanyak mungkin, berusaha dan fight dgn org2 kapir yg tgh lead skang ni.

"Terima kasih sebab terangkan mengenai market assumptions (saya memang tak tahu). Tapi kalau diikutkan logik, business biasa pun tak boleh nak 100% confirm sustainable. Tambahan, stormreaders tu bukan sahaja business MLM, conventional pun ada (ikut pemahaman saya). so macam mana pulak tu?"

Untuk yang ni, ko baca komen aku dalam entry http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/06/readers-contribution-hpa-saga-part-5-of.html, yg second last. paham tak paham? sekati la dol..

azwan said...

Kenapa business MLM 100% takkan sustainable sebab dia sgt bergantung pada recruitment downline2 baru untuk generate sales. Sedangkan konvensional bergantung pada kekuatan produk/service. Itu yg buatkan professional2 investor akan menampar anda jika anda ajak dia invest dalam MLM business.

HHAHAHhahahahHAHAHAhahaha!!!

first said...

to salam: tu lah point aku... macam mana nak pisahkan mlm dan x cari downline.. macam kiter cakap...makan babi x leh...niaga daging babi boleh... padahal dah terang2 cakap benda yg haram...pusing kot mana pon tetap haram gak... diorang ni jer yang x abis pusing2 g... nak juga join mlm...lantaklah diorang... orang dah suluh jalan terang...xnak juga ikot...nak juga ikot diri sendiri... hahaha....

tengok sekarang ni, umat kita dok sibuk nak join mlm...umat lain dah pikir nak cipta amende lagi plan ntah nak scam org melayu agaknya kan?? hahaha

Adinda said...

ai rasa budak Iman ni sedang betulkan kesengetannya. kalau nak jual buku, ai rela beli. last book ai read was involving certain planets.. venus mars ke apa ntah.

first said...

azwan: betul cakap azwan..mang susah betol nak cari modal di mesia... dulu waktu najib lancarkan economic stimulus nyer plan tu..kiter yg nak start niaga kecil2 ni pon wat lah kertas kerja dan bagai... in the end, load was rejected... bila tanya kepada pegawai bank kenapa reject?? easily dia jawab..sebab applicant terlalu muda dan bagai..itu lah ini lah...kena ada proof of itu ler..ini ler...

padahal..mai orang hai-o..senang2 pulak pakai kabel untuk luluskan loan nak wat premium beautiful diorang tu....berbulu aku....in the end..meniaga tersangkut bila x ada modal yang cukup untuk inject fund lam company....

point dier:

kerajaan cakap nak galakkan orang berniaga...bila ada fund di salurkan...pelaksana pula yang macam2 hal...

dah ler kerajaan nak bagi modal pon bukan senang... cuba kita selidik balik apa faktor2 yang sebabkan orang join mlm ni..

--> kesempitan hidup..sebab indeks "happiness" tu kurang (pendapatan kecil, harga barang besar) *rujuk dari Hills et al 2010 ler.. coz dia buat unjuran tahap happiness on earning camtu berdasarkan cost of living+ income per capita

first said...

dalam pada itu pon maka lahirlah scammers yang amek kesempatan...janjikan bulan dan bitang...maka di situ lah terperosoknya bangsa kita.........

anon said...

back to the topic.. cikgu shida in sense of teacher and teaching, memang shit ass disgrace!!!

first time aku tgok video dia, mula rasa nak muntah, pastu aku rasa marah, pastu aku rasa sedih... sedih tengok sorang cikgu yg delusional..

miming ni momoipalaboy ngan japanese duo tu wat ja yg best, orang len suma copycat wannabee yg lame ass...

teringat aku kat cikgu2 aku yang berjasa kat aku, nasib baik la cikgu aku suma bagus dan paham tanggungjawab diorang sebagai pendidik... bukan mcm lame ass macam cikgu shida ni...

kalu aku ada anak kt sekolah cikgu shida, mau aku transfer anak aku p sekoleh len...

Eliza said...

With this quality of teacher a.k.a cikguShida we have in our society...meaning, no hope for our future generation...truly meleis i guess...sgt kecewa :( Pleaselah pihak2 yg berkenaan pandang serius psl cikgu nih. I dunno which part dari dia yg menghiburkan...

Salam Ramadhan to you Aidid and the readers here...

ps: Keep on writing okeh..don't stop till u get enuff. :)

Lola said...

Ader troll rupanya...

Anyway, mana cikgu shida tak masuk2 ni.

izza said...

only 1 word appeared in my mind after watching cikgu shida on youtube-- SAKAI...

Cute Girl said...

cikgu shida,baik cikgu shida keluar je dari bisnes hai o tu, jual kurma ysusf taiyoob kat bazaar ramadahn setiap kali puasa,baru berkat rezeki cikgu,x gitu cikgu shida

azwan said...

No trolls? Selamat berpuasa semua.

Bomoh Hujan said...

Iman said...
Saya dah agak mesti Azwan akan minta perkara yang mustahil untuk saya dapatkannya (sales figure dsb). Memang saya tak pakar. Kalau nak tahu, pergila tanya kat website Stormreaders sendiri.

Saya dah dapat baca, MO Azwan untuk berdebat adalah dengan tanya soalan- soalan yang pasti orang biasa macam saya tak boleh jawab. Saya yakin dengan pendapat yang pakar seperti Ustaz Zaharuddin dan Ustaz Zahazan. Siapa Azwan? Hanya seorang doktor yang genius? Mungkin pakar dalam bidang kedoktoran saja. Tak kan semua bidang Azwan pakar?

Jika betul Azwan pakar semua bidang, alhamdulillah. Tahniah. Tapi jangan sampai lupa diri pulak.

first. Maksud kaya, banyak erti. Bagi saya, kebebasan dari sentiasa fikirkan bila duit nak masuk, mana nak dapat duit untuk hidup. Financial freedom, kata orang Putih. Kadang-kadang, orang yang tak pernah merasa perit tiada duit untuk cari makan, tak dapat bayangkan kenapa ada setengah orang sanggup ambil dua tiga kerja sekaligus (part-time MLM). Tak semua MLM kipas duit. Jangan longgokkan semua MLM bawah satu label.


azwan.... ko perasan x... awal mula komen si jebon nih... claim dengan kompiden ada MLM yang membantu....dengan sungguh2 kata stromreader la... lepas tu.. "dah agak.. telur saya akan kecut masuk kedalam kerandut melepasi ari2 sebab xdapat tunaikan apa yang dikehendaki azwan"....adoiyai....keling cakap terabur pun aku lagi paham...pemende lu nih....mentang2 aidid x buat entry pasal stormreader... ko pun tenyeh yekkk...yanadey........ amma appa... azwan... kawan ko tu sengal ke ape? dah makan buah stoberi?

azwan said...

Dia student ma. Harap2 dia tak jadi macam joe jambul masuk MLM. Soalan tu memang bukan level dia, aku saje jek kasi. Tok Moh, ko pose tak esok? keh keh keh...

Adinda said...

Aittt..pehal stoberi guwa yang kena ni???

Selamat berpuasa abe wan n to abe AM n to all readers. Tak dilupa sedara tj yg jauh disana dengan ucapan kenang daku dalam doamu

Bomoh Hujan said...

erkk akkk huhuhuhuhu esok period keh keh keh keh keh

Bohemian said...

Dear Iman,

Master Yoda kata
"Go to the center of the gravity's pull, and find your planet you will."

Gua kata " Tiba-tiba gua teringat akan kisah Seorang Abid"

“Diriwayatkan, ada seorang Abid dari Bani Israel yang sentiasa sibuk dengan beribadat. 1 hari datanglah serombongan manusia memberitahu kepadanya bhw ada suatu kaum yang menyembah sebatang pohon kayu. Setelah mendengar berita ini, si Abid itu marah semarahnya. Lalu ia mengambil sebilah kapak dan berangkat untuk menebang pohon itu.

Dlm perjalanannya muncullah Syaitan berupa seorang manusia tua dan tidak membenarkan Si Abid menebang pohon itu dengan pelbagai cara.

Akhirnya terjadilah perkelahian diantara si Abid dan Syaitan itu sehinggalah si Abid berjaya mengalahkan Syaitan.

“Dengarlah, kini kata ku yang terakhir yang tetap akan menguntungkan kamu” Maka si Abid pun melepaskan Syaitan dan Syaitan berkata:

“Kan kau seorang yang miskin dan menjadi beban keatas masyarakat. Kau biarkan sahaja kerja ini, nescaya aku akan berikan kepada kamu tiga dinar wang emas setiap hari. Kau akan memperolehi wang tersebut tiap tiap pagi dibawah bantal mu.

Dengan ini segala keperluan mu akan terberes dengan mudah, dapat menunaikan keperluan keluarga dan dapat pula menolong orang orang fakir dan miskin. Dan dapat menggunakannya untuk mengerjakan amalan yang baik lagi menguntungkan.

Jika sekiranya kau menebangkan pokok tadi, maka kau hanya memperolehi satu pahala sahaja. Kemudian penyembah penyembah pokok itu tentu akan mengusahakan yang lain pula”.

Perbicaraan Syaitan itu akhir berjaya memikat hati dan fikiran si Abid lantas beliau menerima tawaran Syaitan itu.

Maka menurut perjanjian dengan Syaitan itu, si Abid pun menerima duit tiga dinar wang emas selama tiga pagi berturut sehinggalah pada pagi yang keempat, duit itu tiada dibawah bantal si Abid. Meradang benar si Abid dan diambilnya sebilah kapak untuk menebang pohon itu kembali.

Namun, kali ini dia tidak berdaya menebang pokok itu malah si Syaitan berjaya mengalahkan si Abid di dalam pergelutan..

Tercenganglah si Abid lalu bertanya:
“Bagaimana mungkin kamu mengalahkan aku kerana dulu aku telah mengalahkan kamu sebanyak dua kali?

Syaitan menjawab “Dulu kamu mengalahkan aku kerana kamu berjuang kerana Allah, dan kini kamu berjuang kerana wang dan kerana itu aku berjaya mengalahkan kamu...

IMAN - FAHAM ? :)

- Geng, Selamat Berpuasa dan teruskan berjuang menyelamat dan menyedarkan Golongan Maleis2 Dungupiang ini :)

pcbahar said...

Segala-galanya adalah kerana Allah..

Pesanan untuk saya dan anda juga..

Iman said...

Alhamdulillah, ramai bagi komen yang membolehkan saya menilai mana kaca dan mana permata. Sudah saya mendengar dipihak sini, saya akan mendengar dipihak sana pula. Kemudian, barulah saya boleh membuat keputusan yang berinformasi.

Terima kasih kepada semua. Salam Ramadan.

Bomoh Hujan said...

iman....
kalau nak tembak.... tembak di badannya... bukan diekornya...sebab ekornya bergerak-gerak ^_^

Red Herring said...
This comment has been removed by the author.
T J said...

salam sume.....

best3x.....

fuff...wa sampai jer Bangi dari kuantan trus bukak laptop...kat sana bz sngt2...entertainment beb....

waa...ader lagik loyahai yang nak tegakkan benang yang lencun....kwang3x...sementelah beberapa ketika xde troll yang menyangah blog AM ne...nahh ko!!!... meriahhhh....best3x....


Selamat Berpuase wehhh....buke pose nanti jgn MLMkan makanan tuh!!! haremmm......hehehehe

Dinda...nak scawan??...

Adinda said...

Komer ni tak berpuasa ke yeob??
Ajer ngan yerr...

T J said...

Gua nak berpesanan penaja yang xdi taja...sbb xde sponser (penaja la tu)...kepada mana2 mangkok (ayon ker...tingkat ker)... kalau nak luahkan perasaan korang kat cne...bace2 laa dulu n selidik2 laa dulu isu semasa seblm korang pancutkan eh pecut throttle lari 240km/jam...baek bagi salam dulu...tanya kaba dulu...usha title dulu...SEBAB...dah jelas n nyata MLM tu menjahanamkan dan membiolkan ramai follower....Unless lu ader fact n figure yang membuktikan xada follower yang rugi then baru lu menyalak kat cne, KAY BroooK??...

kureng ker tambah pahala pose wa ne haaa????

T J said...

wa ode jer dulu..hehehe...lps solat maghb nantik ler...

T J said...

pesday kena balik awal...mak wa dah pesan lauk....hmmm...kat bazzarrr mana wa nak usha arine???....

Adinda said...

lu balas dendam nulih komen yer tj. Pe kater lu bli kat kfc jer.
Balik la cepat. Kang mak kita tertunggu lauk tu. Ehh mak lu...

T J said...

yelah2...wa nak gerak ler ne...

adoi...bdk2 bwk berukban wa g site lagi kerrr!!!...arrr!!!...

Adinda said...

Selamat dah 1 hari Ramadhan. Tak sabar lak menanti entry Ramadhan yg pertama dari incik abe AM.

Beruk tu kena tambat weh, baru tak melompat merata macam tuannya. Heh...

Annette Michelle said...

Jeles la tgk mac aidid. Saya guna iBook 4 je. Itu pun hak kerajaan hahaha!

Red Herring said...

orang melayu akan mudah percaya produk anda apabila berlaku salah satu atau kombinasi perkara-perkara berikut:

1. produk yang lebih mahal adalah lebih berkesan dan lebih bermutu

2. produk yang mengambil quote atau pernyataan seseorang seperti profesor, Dr, ahli agama dan lain2. mungkin juga quote ini direka

3. penggunaan testimonial yang mungkin direka khas oleh pelanggan lain.

4. menerapkan unsur2 keislaman semasa mempromosi produk

5. menunjukkan kereta besar hasil jualan produk



SAMBUNGAN

6. produk-produk yang mana menjanjikan pulangan yang hebat sekiranya menjadi ahli

7. diperkenalkan oleh secara-bisik2 oleh sahabat baik, sedara mara yang mana merupakan ahli atasan produk tersebut

8. produk yang mana claim dapat menguruskan badan, menguatkan "menguatkan adik", merapatkan "pintu", membesarkan dan merapikan "bukit" dan sebagainya amatlah popular

9. produk yang mana claim dapat mengubat pelbagai penyakit hanya memakansejenis produk sahaja

Red Herring said...

SAMBUNGAN

10. produk-produk yang mengambil artis/selebriti sebagai dutanya

11. produk2 yang dilancarkan oleh menteri, ahli politik dll

12. apabila produk tersebut telah mendapat tempat dikalangan ahli politik, artis, ahli agama.

Nur said...

Lari iman, lari!! Tempat ni xselamat utk ko!!

P/s: this is a battle u cannot win. Didnt u realize it yet?

5c1d said...

best ker cikgu shida nih??aku taknah tgk videonyer..dgr org citer pon dah memalaskan aku nak tgk..mcm membiol ajer aku rase keh3

BellaGrey said...

Come on AM, I'm waiting for a new entry now. Bored with Syidah and the baby troll. When are you gonna sink your teeth (oh yum, I probably shouldn't use that idiom) in the HPA saga again?

Or are you following Munah K.'s advice? (Chun, in case you didn't notice, I'm not wearing my red boots now. Ask Munah where they are).

Emira Darmia said...

"i can't mime and don't have better thing to do, so why not i FEEL in my free time with this activity"

a'ah elok la tu..cikgu mcm ni yg ajar anak² English pown hancur mcm mana dia boleh jadi cikgu??? simple english je kowt...bodoh!!!

nakula said...

SABAR SEPARUH DARI IMANNNNNNNNNNNN....kehkehkehkehkeh

Adinda said...

Kihkihkih..tats cute!

azwan said...

No trolls? Selamat berpuasa semua..

I wong (依之汉) said...

Alang kome duk ngata cik shida ni. meh ler aku promote blog ni.

AYAM: CSDP pun ada citernyer

nak jadi cam anies gak.... hahaha.. mata juling ke atas, tangan di bahu.

Adinda said...

luv lutfi..
'Tak lupa pada mak yang bagi krim jerawat walau 1 pun tak berguna'
Hihihihik..

I wong (依之汉) said...

luv lutfi n anwar hadi too.
They both are totally different from CSDP. Cikgu ke pe entah dia tu. Mula2 minat la miming dia sebab lawak dan pelik, tapi lepas baca yang dia pun join MLM membabi buta... -100% dislike. Tetiba terasa mual teringat video miming fireworks dia tu. Totally loco.

my balqis said...

i pun xpaham apela yg lawak sgt die nih, meluat pun ade cari glamer dgn cara mcm ni, mcmmana ank bangsa nak maju klu cikgu mcm hampeh..haih

bro aidid n de gang nak invest kat properties bolehlah melawat website i ye,

www.ayuhartanah.com

I wong (依之汉) said...

Ini pula untuk Iman:

Nasihat saya, cuba join Stormreaders dulu. Feel dulu macam mana MLM 'Islamik' tu bergerak. Betul boleh menambah rezeki halalan toyyiban atau tak. Lepas tu cuba ikut strategi yang dinyatakan oleh Stormreaders.

Jangan asyik dengar apa yang sekutu AM ni mengata. Diorang ni semua bukan pandai pasal MLM pun. Tau cakap teori jer. Entah betul entah tak diorang merepek tu.

Experiment:

Stormreaders, I assumed Null Hypothesis; MLM make a steady side income for all its members.

AM and the gang is Alternative Hypothesis; MLM cannot make a steady income for all its members.

The result? Jadi jangan nak banyak berkata. Ayuh join Stormreaders untuk tahu keputusannya...

p/s: tak suka throll yang merepek kata itu ini sana situ padahal tak pernah join MLM. Betul tak Mata Hati aka Mata Dajjal.... hahaha

musbiaggi said...

dah lama jadi silent reader.tak sabr nak komen nih. IMHO MLMers ni mmg jenis oppurtunist tahap pembangkai burung condor..bila aidid takde komen ttg mlm yang diorang buat maka dgn selamba katak hijau declare MLM kami halal dan takda masalah aidid pon sokong..taik lembu la apa punya mentaliti takkan nak kena kupas satu satu mlm kat malaya ni..as long recruiting downline sampai x da limit..piramid la dol

Yg stormreader pun satu hal..dah org takde komen sblm ni dok diam diam la..ni p mai sondol tadah muka mintak kena tampar..penting sgt ke aidid si penoreh getah ni utk declare halal haram.. guna otak la dol..MLM tu cuma 1/9 dari perniagaan(kalau layak dikatakan perniagaan)..barang baik tak perlu kata kata indah dan kopiah..aku percaya blog ini sedikit sebanyak dapat buka mata rakyat malaysia ..dah 2 juta view dan ada sikit troll dok kata fitnah dan masih belum tumjuk mana fitnahnya..frankly aku dah muak baca aidid ulang benda yg sama tapi still ado juga yang tak paham atau sengaja tak nak paham benda simple..mmg dah genetik kot bebal sangat..

lastly harap ada pro MLM dapat buka blog counter aidid puaka ni..tapi jgn macam papabongok atau matababi dah la..pak kordi tu kira boleh laa

Adinda said...

Walaupun incik mus muak, ai tetap nak juga entry dari abe AM. Kalau Lola dah ulang 5x, ai dah 7x..and still want MORE!!
Errrr.. Sori tercapslock.

zamri bin wahid said...

Mintak encik Aidid komen tentang MLM Aroma Imtyaaz. Dok jual minyak wangi ke dok kelentong orang, Thanks

musbiaggi said...

mati kojol la kalau nak kaji semua MLM..guna la otak, tangan dok ada pi la google..buat perbandingan apa yang sama dan apa yang tak sama..semua nak kena suap jenuh la..guideline dah ada..

Adinda said...

Isk isk iskkk.. Kan dah tulis MLM aroma imtyaaz. Takkan nak suruh AM kaji lagi kot. Yu nak suruh AM mati kojol ker? Kang sapa lagi nak menulis kat blog keparat ni?

Buatla macam incik mus suggest tu. Cer banding sendiri.

Frause said...

dari mula dia wat miming tu aku tak suka kat dia...aku heran orang len bley minat....semak ah aku dengan dia...mmg macam retard la aku tengok

ARC™ said...

cikgu shida ni benda paling bodoh yang penah jadik viral videos. Apekebende ntah yang bestnye

Iman, kesian dekat ko. Kalau kau sakit nak mampus macam mana pun, between doctors and MLMers, always choose the former.

Doktor ada ilmu, MLMers hanya penuh auta sebab yang dia nak, bukan bagi ubat, dia bagi penyakit lagi dekat kau ada laa

p/S: aku penah didekati agent MonaVie. Tapi aku buat bodoh je. There's nothing that's too good to be true.

Faizal Haris said...

jika macam ni gayanya taktik cikgu shida.. memg tak senang hidup dia kat dunia ni.. sanggup "menelanjangkan" diri utk duit.. memg pak la..!

kak ina kl said...

kenapa sekarang ni cikgu banyak berniaga?tak cukupkah gaji yang diterima?

mus@akim said...

sy pun cikgu...
mmg xckp kalau ikut trend ckgu2 muda skrg ni.. kereta canggih2.. siap wt loan nk wt downpayment lgi.. pastu melancong mcm bulan2.. mkn x ingt dunia.. layan kamera dslr bermcm2 lens..tu yg bila 2 3 bulan sengkek mula berpikir nk tmbh lgi duit.. kecukupan duit tu sebenarnya dari keberkatan duit tu.. jadi kesimpulannya cikgu kena la mengajar betul2 supaya berkat rezeki..

Oh Oeya said...

http://drhar.blogspot.com/2011/08/survival-tips-for-teachers-tips-no-1-10.html

biLa aKu muLa mEmbEbeL.. said...

wait wait, seriously i cant understand why she 9€cik shida apenyah nama dia) needs to unfriend her friends then add back. haha!~ ya rabbi, peliknyaaaa..

with the weird gilaaa expression. ish2~

mazaziman said...

ohoho, i used to have hackintosh. leopard i think. used it for 2 years and i just give up after that. reason? the only reason is it cannot read ntfs formatted disk. but it ran smoothly on my old machine. imagine at that time i only use 3.2ghz hyper threading processor. no dual core, core 2duo whatsoever processor. btw, congrats on ur hackintosh.

Syarlynna Sarawak said...

Have you not heard the weeping of our world? Open your mind and listen closely… you will hear the crumbling of our civilization.

Burjacks said...

giler baban trollerz yg posting kat sini..cam dah gelap giler dah hati xnak terima kenyataan..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 205   Newer› Newest»