And so it is...

Saturday, July 2, 2011

Eastevia.com/Nisvia - Modal Skim Piramid Untuk Melayu Tak School




Selepas lebih 6 bulan aku di tanya pasal benda ni, baru ini aku nak masukkan isu stevia ni kat sini. Sori... den lupo jang.

Go here: Eastevia.com


Haiya! Mana lesen AJL1993 dol? Sijil PPIM nak buat apa? Mahu kasi produk bunyi-bunyi Islamik gitu erk? Seperti besa... mahu jadikan bangsa meleis kumpulan sasaran produk ni huh? Yang tukang scam orang meleis, yang nak di scam - you got it - orang meleis jugak.




Aiyoyooooo ane!
Maleh la aku nak diskus panjang-panjang lagik dah. 
Ini medical advice kejadahnya neh? What the...?



 Pum-pang pum-pang punya promosi - rupa-rupanya SKIM PIRAMID KEJADAH HARAMJADAH. Ingat senang agaknya skim piramid 1 downline 6 neh. >83% losing rate - gilos! OK, bukan gilos... tapi dungupiang yang ya amat sengapbingai. Woi! Kok iye nak SCAM orang pun, buat la scam betui-betui punya scam... mangkok-hayon betul laaa... haiiish!


Sementara itu....
 
Diet Soda May Be Making You Fat
 By: Lylah M. Alphonse, Senior Editor - Manage Your LifeWed Jun 29, 2011

Think you're making a healthier choice when you reach for diet soda instead of a sugary soft drink? Think again. Diet soft drinks may have minimal calories, but they can still have a major impact on your waistline, according to two studies presented at a meeting of the American Diabetes Association in San Diego.

Researchers at the Texas Health Science Center at San Antonio tracked 474 people, all 65 to 74 years old, for nearly a decade, measuring the subjects' height, weight, waist circumference, and diet soft drink intake every 3.6 years. The waists of those who drank diet soft drinks grew 70 percent more than those who avoided the artificially sweetened stuff; people who drank two or more servings a day had waist-circumference increases that were five times larger than non-diet-soda consumers. 

The findings are in line with those of a 2005 study, also conducted by researchers at the Texas Health Science Center, in which the chance of becoming overweight or obese increased with every diet soda consumed. 

“On average, for each diet soft drink our participants drank per day, they were 65 percent more likely to become overweight during the next seven to eight years, and 41 percent more likely to become obese,” said Sharon Fowler, who was a faculty associate in the division of clinical epidemiology in the Health Science Center’s department of medicine at the time.

But how does something with no calories cause weight gain? Turns out that even if our taste buds can't tell the difference between real and fake sugar, our brains can. Another study, also presented at the American Diabetes Association meeting on Sunday, found that after three months of eating food laced with aspartame (which is also found in many diet soft drinks), mice had higher blood sugar levels than rodents who ate regular food.

According to Fowler, who worked on all three studies and is now a researcher at UT Health Science Center at San Diego, the aspartame could trigger the appetite but do nothing to satisfy it. That could interfere with your body's ability to tell when you're full—and could lead you to eat more in general.It happens in humans, too. A 2008 study found that women who drank water sweetened with sugar and water sweetened with Splenda couldn't taste a difference, but functional MRI scans showed that their brains' reward center responded to real sugar "more completely" than it did to the artificial sweetener.

"Your senses tell you there's something sweet that you're tasting, but your brain tells you, 'actually, it's not as much of a reward as I expected,'" Dr. Martin P. Paulus, a professor of psychiatry at the University of California San Diego and one of the authors of the study, told the Huffington Post. 

So you chase that no-calorie soda with something more caloric, like a salty snack. The sweet taste could also trigger your body to produce insulin, which blocks your ability to burn fat. Aside from the health problems that go along with a widening waistline, diet soft drinks have also been linked to an increase in diabetes, heart attack, and stroke. One study of more than 2,500 people found that those "who drank diet soda daily had a 61 percent increased risk of cardiovascular events compared to those who drank no soda, even when accounting for smoking, physical activity, alcohol consumption and calories consumed per day," ABC News reported in February. 

And a 2008 University of Minnesota study of nearly 10,000 adults ages 45 to 64 found that drinking a single can of diet soda a day led to a 34 percent higher risk of developing metabolic syndrome, a collection of health problems that includes high blood sugar, high cholesterol, and high levels of belly fat.

"Drinking a reasonable amount of diet soda a day, such as a can or two, isn't likely to hurt you," writes Katherine Zeratsky, a nutritionist at the Mayo Clinic. "The artificial sweeteners and other chemicals currently used in diet soda are safe for most people, and there's no credible evidence that these ingredients cause cancer."

"It’s hard to make a blanket statement on whether or not you should drink diet soda," Brierley Wright, M.S., R.D., the nutrition editor for EatingWell Magazine, says. 

"At the end of the day what I think it comes down to is how are you using diet soda - is it truly a substitute for a higher calorie beverage or is it just an excuse to order the fries with your burger or a cookie for dessert? If it’s the former, go ahead. If it’s the latter, perhaps think twice.

"But no matter how the soda is sweetened, it is an empty calorie food, Wright points out. "It delivers no nutritional value whatsoever and so should only be consumed in moderation."



Komentar Aidid Mu'addib

You all understand what I'm getting at here? Isu aku kat atas adalah isu "artificial sweetener" seperti aspartame dan stevia, yang dipromosi oleh syarikat-syarikat komersial (dan sekarang pulak oleh scammers skim piramid seantero Malaya - EASTEVIA) sebagai satu jalan untuk mengurang jumlah kalori yang dimakan, serta sebagai pengganti gula dalam minuman - di mana mereka menjanjikan jika korang minum air dengan menggunakan pemanis artificial, korang boleh mengelakkan kegemukan dan risiko kencing manis kemudian hari... but is that really it? Or is it just about profit from selling overpriced products?
 
Kajian yang dilakukan oleh pusat penyelidikan di beberapa pusat di Amerika mendapati bahawa produk-produk MINUMAN DIET - seperti 2 jenama terkenal kat sebelah ni - apa yang berlaku sebenarnya adalah perkara yang disebaliknya... ain't that something huh? Kajian sebegini bukannya senang nak buat wei! Para pengkaji follow-up subjek kajian dia orang dekat 10 tahun, dan keputusan kajian menunjukkan mereka-mereka yang suka meminum DIET SODA mengalami peningkatan saiz pinggang sampai 70% berbanding dengan orang lain yang minum Coke, Pepsi dan apa-apa minuman soda yang lain yang menggunakan gula biasa. Dan dengan peningkatan saiz pinggang tu, kita dah tahu ianya akan meningkatkan risiko kencing manis, darah tinggi, sakit janting dan stroke.

Apa yang berlaku btw? Kiranya, kalau aku minum Diet Coke sebab aku ingat aku tak mahu telan kalori/gula yang ada dalam minuman tu, sekaligus aku berfikir aku akan dapat mengelakkan kegemukan - tapi apa yang berlaku dalam alam nyata adalah walaupun aku rasa minuman tu manis, tapi otak aku masih rasa tak puas hati sebab kalori yang dikehendaki tidak diperolehi. Jadi aku akan "over-compensate" dengan memakan makanan yang tinggi kalori, seperti double Big Mac, 6 keping pizza, 2 pinggan mee, nasi tambah 3 kali... etc - jadi "end-result"nya aku akan jadi lebih gemuk selepas 20, 30, 40 tahun kemudian.

Satu lagi kajian yang dilakukan pada tahun 2008 yang melibatkan 10,000 orang sampel subjek, juga mendapati bahawa tabiat sesetengah pengguna yang meminum DIET SODA akan menyebabkan peningkatan risiko "metabolic diseases" seperti obesiti, kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. By how much? Seseorang yang meminum satu tin DIET SODA sehari akan meningkatkan risiko penyakit-penyakit tersebut sebanyak 34%. Kalau peningkatan 5% tu pun dah kira tinggi bang, inikan pulak 34%.

My point is: Hidup zaman moden ni dipenuhi dengan manusia yang hendak buat profit dengan manusia lain, dan manusia itu akan cari jalan untuk mencipta/mencari satu produk untuk dijual kepada manusia lain - tanpa kesah sangat apa sebenarnya yang akan berlaku kepada manusia sejagat dari segi jangka panjang dari segi kesihatan or whatever. Again, it's all about profit - tapi masa promosi nak jual barang, si penjual akan bercakap mengalahkan doktor perubatan cerita isu-isu kesihatan setinggi langit - ntah iye ntah idak maklumatnya, itu belakang kira. So, my advice is: minumlah regular Coke atau Pepsi... Shit! Wrong advice. My bad.

The real advice is: GO TO SCHOOL.
  
Rujukan (kalau rajin nak baca pasal hasil kajian - very interesting):
 



52 comments:

matsom said...

First? Really???

/me makan gula biasa-biasa ajelaa

Adinda said...

Fat is beautifull

Bomoh Hujan said...

3rd
4th....5,6,7,8,9,10
aku sapu!!!!

lalacici said...

aku nak top 10..^^

qabinreich said...

Fat is fugly

ak47suk1 said...

oh tidak coke light my feveret. hahaha

Awan Fantasia said...

verry informative..

Terhangat!!!:
Terbaru!!Ipad2,Canon 550D atau HTC Desire!!

Eliza said...

Tok Moh giler kuase!! tak aci betul..

zura asyfar said...

br ku taw.....huhu

Adinda said...

Then again, do we need those carbonate drinks?
Tak perlu dok?
Time ada promotion prosperty beger baru la tibai.

lalacici said...

lagi2 makanan kesihatan..nowadays people more concern bout their health..cakap panadol tak bagus, ubat2 kat pharmacy bahaya, rawatan kat hospital ade side effect maha dasyat..but they doesn't bother telan produk tah ape2 dengan kandungan chemical yang nama semua fancy2 just because the manufacturer claims their produk safe..kadang-kadang aku wonder, article2 yang discuss pasal 'main stream' medicine ni diorang yang tulis kot..

Bomoh Hujan said...

hahaah eliza dengki lallallala...sape suh xkasi tok moh 1st dulu kekee :D

topek said...

haihh

baru nak tanya tanya sikit pasai AUCMS tuh dah update baru.

-.-

cek chun said...

Amboi tokmoh. Semua nombot hang nak bolot nooo. No 4d takmau ka :p

Kalau semua orang jenis minum teh tarak gula macam aku kan senang. Tak yah kalut gula harga naik. Tak yah kalut nak minum air gas ni. Tapi kalau buat kek tarak gula, yang ni aku kalut la.

cek chun said...

Topek,
Go back to previous entry. Komen je kat sana.

topek said...

cek chun,

okay no problem. thanks

izat123 said...

bro..bukak citer slimberry plak bro..sial la..MLM tumbuh bak cendawan lepas hujan.

GAFARO a.k.a. agentno9 said...

lesen AJL1993 = anugerah juara lagu 1993..???

blogger addict said...

bila masa stevia nie jadi MLM plak....

McCat said...

I guna stevia as my FYI time degree masa tuh thn 2008. stevia blom popular g kat msia time tuh. obj kajian ialah mau melihat kesan terhdp reproductive. result ialh no effect at all on reproductive health of male mice but treatment mice had lower body weight compare to control. anyway, kes stevia dibanned d UK ialah krn politcal issue dimana other big producers tkt product stevia ini akn menjejaskan ekonomi depa. Actually, stevia ni dah lama digunakan di japan hampir sedekad lamanya. cuma org sini ja jakun sampai jd product MLM bagai

Affis Ashari said...

amalkan pemakanan yg sihat, bersenam dan tak merokok @ arak. confirm badan cantik lemak berkrim disukai ramai. :D

Yuuki Taiyou said...

baru terfikir nak jd direct seller stevia ni....haisy...

Jangan Kalot said...

ish222. nasib baik.

FI3 said...

apolah korg risau bona dgn gulo nih, baik korg buek sendiri gulo tu, 10liter air tebu leh hasilkan 1/10 atau 1/16 dr kandungan asal air tebu tu pasal kehilangan air, dapat brown sugar yg lg elok dr gula pasir....
lopeh ni pakat tanam tobu kek keliling rumah korg...
eden dah buek lamo dah, tarak risau pun hal gulo nak naik, nak naik bona lantak kek dio la, bokalan gulo den banyak laie tak teghabih..

vw; ecenonal = esey no hal????

eera said...

untuk kesihatan kena minum 2.5 liter air stevia sehari.. minum pg2 dgn air liur basi skali... what the tuuuuutttt...

kedaiJersi2u said...
This comment has been removed by the author.
Razi said...

Sib baik aku x suka manis... aku makan pun dgn air kosong... jimat harga air.. (nak minum pun kena bayar sampai rm 1.50 - 2.00. Daripada aku bayar air manis.. baik aku tambah 2 jenis sayur lagi... :-)

KambinGurun said...

McCat said...

I guna stevia as my FYI time degree masa tuh thn 2008. stevia blom popular g kat msia time tuh. obj kajian ialah mau melihat kesan terhdp reproductive. result ialh no effect at all on reproductive health of male mice but treatment mice had lower body weight compare to control. anyway, kes stevia dibanned d UK ialah krn politcal issue dimana other big producers tkt product stevia ini akn menjejaskan ekonomi depa. Actually, stevia ni dah lama digunakan di japan hampir sedekad lamanya. cuma org sini ja jakun sampai jd product MLM bagai

McCat kan aidid dah cakap kat situ.. orang tu gemuk bukan sebab stevia tu yang gemukkan dia tp sebab dia 'over-compensate' makan kerana badan dia still x cukup kalori selepas makan produk artifial sweetening tu.. kalo kes tikus ko tu lain... ko kawal makan dia sambil ko bg dia produk low calorie.. sebab tu dia kurus.. agaknya kalo ko bg dia excess makanan mungkin dia bleh gemuk kot compare tikus biasa...

ish.. dorang ni semua nk wat MLM.. jual kete cara MLM x der?? dorang kan suka tayang kete.. huhuhu...

hasmn said...

terkenang-kenang produk MLM stevia yang spray sekali di 'dalam' dan spray sekali di 'luar' untuk makcik2 dan untuk pakcik2 spray disitu-situ supaya bleh patah kaki katil tercabut kelambu semer..

haiisssshh...

hyelbaine said...

Damn...and I need my carbonated soft drink before I hit the sack... :P

Anyways, quite brave to employ the 1:6 MLM ratio. The faster it crashes the easier to start a new one?

nsdahlia said...

sekarang dah ada produk baru
> nur-lizz healthy solutions series.

i'm consuming one of its products sebab kena paksa oleh my sis maybe sbb dia pun pengedar.

slimming pills!
i did lose weight
but i'm still feeling skeptical about it and i want to stop.

dont u wanna take a look at it?

PokCik said...

Equal ada buat sweetener guna stevia...harga RM20 untuk 300 tablet

RudyIndera said...

aku feel gila dengar solo bukethead ni.. dulu aku bleh main cenggini aaa.. la niii nak main lagu yuna pun dah x reti..

RudyIndera said...

syok oo dengaq lagu pawer ranger ni.. sebenaqnya dah tau lama dah lagu tema pawer ranger ni buckethead yang buat..

lalacici said...

@nsdahlia

how does it work?? ad kne restrict mkn ke ape?? pantang2 lain?? mkn pil tu brp kali sehari??

azwan said...

"Haji Abd. Rashid B. Haji Ismail. Guar Cempedak, Kedah.

Saya mempunyai penyakit kencing manis dan tekanan darah. Setelah mengunakan NISVIA. Semakin hari penyakit saya berkurangan. Dari tekanan darah 13. Menurun ke paras 6. NISVIA amat baik sekali. Kemana sahaja saya pergi. Saya pastikan saya membawa nya."

--> Kah kah kah!! BP turun 13 ke 6? ....WTF? Kah kah kah!!! Kalau 13 ke 6 dah macam unrecordable ..kena start CPR neh..kah kah kah!!

Lola said...

I masih setia menunggu kunjung tibanya entry Dr. Rozmey. Masih menadah tangan menunggu buah yang tak gugur-gugur tu gugur dengan selambaknya.

matsom said...

@Rudy: encik Death Cube K bukan penulis lagu tema MMPR, movie theme Go Go Power Rangers diperformkan oleh The Power Rangers Orchestra, tapi dia main solo guitar dalam lagu Firebird dalam soundtrack MMPR The Movie

p/s not an MMPR fan! :P
p/p/s useless trivia #194 the singer on the MMPR movie theme was one Eric Martin -who sang this song :D
\m/

nsdahlia said...

@lalacici

xde restrictions/pantang or whatsoever. dia kata makan mcm biasa. just kena minum air selalu.

pil tu 7 hari pertama kena mkn 1 setiap pg lps makan. after that, 1 pagi 2 petang lepas makan.

a bit skeptical bcoz,
1. I was wondering how on earth can i slim down if i eat as usual? so, i did eat less, with enough calories insyaALLAH. what's bothering me is that i don't do exercise this past 2 weeks but i still lose weight.

2. wanita hamil dan pesakit kronik tak boleh ambik pil ni. kata buat dari herba, what r the effects smp pregnant women dgn pesakit kronik xboleh mkn?

3. and they claimed produk diorang diluluskan KKM, so, cek kat BPFK, i couldn't find the reg. no. thanks to the outdated database, i have to check one by one the list of newly approved chems.

4. and i'm afraid, this product will affect my health , like liver failure or sth worse.

JEEN said...
This comment has been removed by the author.
JEEN said...

Mati mati saya ingatkan "air liur basi" tu tohmahan dan fitnah dari encik AM...

Rupanya betul... LOL... giler la arahan dalam web tu... menjijikkan !!!

Johey Oak said...

Kalau dah ketagih karbohidrat, minum la stevia 2.5 liter sehari pun mesti akan cari makanan berkarbohidrat yang lain. Satu lagi, otak perlukan karbohidrat. Kalau tak cukup karbohidrat macam mana buat keje, tak boleh fokus. Gula tu antara sumber karbohidrat yang paling ekspress, tapi jangan la ambil lebih2.

zaty hanyut said...

go to school but dont 'sleep' in the class .. hehe

lalacici said...

@nsdahlia

bout the side effect tu i cant give any comment..rasanya Azwan or other doctors here know better bout this kinda thing..

from diet perspective, since u did cut some calories, the effect of the pill is still inconclusive..takde exercise is not a problem if the objective to lose weight ie any kind of weight (water,fat,muscle..) there's a difference between losing weight n losing body fat..a muscular guy 5 feet tall with awesome abs and well defined biceps weight bout 70kg but a guy with same height plus excess belly fat weight only 55kg..this situation happen a lot..u can read more bout this if u r interested to lose some fat..

tapi ape pun, since pil takde any approval dr KKM, better stop taking it..

Amyz said...

Salam Aidid, boleh ade satu produk ni name JERSLIN, produk tu btol ke hebatnyer? boleh menyembuhkn pelbagai penyakit/sengal/mcm2 lg..

Boleh checkkn tak..thanx..

my10sen said...

sorry to say but aku dah lama ilang kepercayaan kat PPIM...org2 dlm PPIM sendiri pun duk jd barua tokey2 MLM scam org sana-sini.
mentang2 keparat2 kompeni MLM tu bg sponsor sbb jd ahli BLUEMosque Club kau tu. senang2 je biarkn haramjadah2 tu semua tayang ko punye logo kehulu-kehilir buat modal nk tarik org join.. ayat standard tokey2 MLM babi sial "perniagaan kita mengikut syarak dan disokong oleh PPIM"...bila dh melingkup hanguskn duit2 org melayu bangang, ade PPIM bantu. HARAM!!! mampos la korang suma, sape suruh jd bodoh sgt smp kena tipu..kepala butuh la...

My Blog said...

Kat pasar tani khamis seksyen 16 BB Bangi ni, ada satu gerai jual stevia, dari anak pokok, daun kering sampai serbuk estrak stevia dia jual.

estrak serbuk stevia diorg jual tu RM10 je pun sebotol, & tadak pun citer pasal apa2 MLMshit.

tapi Eastevia ni plak 1 botol jual sampai RM48 hengget.

anon said...

diorang amek stevia kat pasar bangi le tu, pakejkan semula...

cas 480% punya untung...

easy money.. tapi AC-Mang lagi trok.. haha

chekodok said...

Stevia dari RCC global pun lebih kurang. Jual 300 titik sampai RM50. Gula sekilo pun tak sampai RM3.

Saiful Zaini said...

Artificial sweetener not same with stevia. Which is it's organic. Artificial more harmful from sugar. We can get our glucose from carbohydrates which is nasi. N untk otak plak.. Bkn carbohydrates yg diperlukan tetapi fats n Na which is garam. U claim people not do their. U need to talk with people un their field before u claim something.
P/s: my field is food service n nutrionist n my lecturer PhD in that.

en semut said...

klu korang nak tukarkan gula pasir ke gula stevia.. call aku.. sebagai semut, aku pun dah muak makan gula pasir ni.. bnyak kawan2 aku mati kne kencing manis selain kne pijak dgn boot.. jadi..aku sarankan call aku klu korg xnak kne kncing manis..aku pn bkn nak kncing korang.. kncing semut pun bknlah sebisa kncing manusia.. cuma bngkak mata je.. lama2 elok la tu.. call whatapp aku 0196422300 ye. nnti aku sharing info brkenaaan pemanis stevia.

Mujahid Ibrahim said...

Entah iye ke idak gula stevia tu..skrv dlm market bersepah2 pemanis stevia...silap2 benda tu sucralose..