And so it is...

Thursday, December 16, 2010

ECPbersepai - Air Jamban Lagi Baek Bro


The first rule of fight club is, you don't talk about fight club. The second rule of fight club is, you don't talk about fight club. The third rule of fight club is, when someone says "stop" or goes limp, the fight is over. Fourth rule is, only two guys to a fight. Fifth rule, one fight at a time. Sixth rule, no shirts, no shoes. Seventh rule, fights go on as long as they have to. And the eighth and final rule, if this is your first night at fight club, you have to fight.  - Tyler Durden.


My last entry was a hit! Lots of comments, lots of emails. I'm glad you all like it. It was a piece on the issue of HEALTH-FOOD which has little connection with health, but more on dollars and cents. Money rules, baybeh! Consumerism - the disease that plague our modern life. That reminds me of that "Fight Club" movie. It'll be forever a cult-classic to me. I always enjoy Brad Pitt's movies, starting from "Legends of the Falls" (you know, that hunky Tristan) up to the latest "Inglourious Basterds" (Lt. Aldo Raine). His take on Mickey O'Neil the crazy bare-knuckle gypsy in "Snatch" was hilarious, and way back, he was David Mills in "Seven", that was pretty disturbing. Ya... gals ogles over him, but I find his take on those characters were really off-beat and crazy. In Fight Club, Tyler Durden's lines were: "Right. We're consumers. We're by-products of a lifestyle obsession. Murder, crime, poverty - these things don't concern me. What concerns me is celebrity magazines, television with five hundred channels, some guy's name on my underwear. Rogaine, Viagra, Olestra. F**k Martha Stewart. Martha's polishes on the brass of the Titanic. It's all going down, man! So f**k off with your sofa units and your green stripe patterns. I say never be complete. I say stop being perfect. I say let's evolve and let the chips fall where they may. But that's me, I could be wrong, maybe it's a terrible tragedy. THINGS YOU OWN, END UP OWNING YOU. But, do what you like, man".

Things we own, end up owning us. The obssession of money leads a lot of people to do many weird things in order to earn it, even though the things they do may turn out to be unethical, or just plain wrong. That's the gist of the MLM culture to Aidid Mu'addib. These MLM companies are selling the same 'ol things to consumers, with the same method of bragging their products' miniscule, negligible, or even non-existent benefits. Why do most of our fellow Malays fail to see that they're being played around, I could never understand. Malays are mostly the consumers of MLM products, and Malays are mostly the lowly resellers too. Who owns most of these companies by the way?

Kenapa MLM itu wujud dan berleluasa di dalam masyarakat kita sekarang? Kerana ada segelintir manusia itu nak ambik kesempatan kepada sejumlah besar manusia yang lain, dan yang anak murid dajjal tu tak kesah ambik duit orang lain tu, sebab dia lagi smart maaah... katanya. Dan memandangkan umat Melayu tu senang sungguh kena pujuk dengan magic daripada produk cikai, kemewahan yang seciput dan ntahapekebendanya lagi - Malaysia sekarang memang diiktiraf sebagai sebuah negara yang cukup mewah dengan MLM dan skim piramid... You'll always walk alone! Yeehaw! Macam-macam cara dan kelentongan saban hari berlaku di kalangan masyarakat Melayu kita - daripada gelang hikmat, kad kredit nanotech yang boleh kasi pokok dan manusia berdaun/bulu lebat, uncang abu yang boleh kasi bahan toksik yang tak pernah wujud keluar bagai paip air daripada kaki korang yang kematu, hinggalah kepada slimming corset yang ada plutonium... It's just a corset, you dumbass! Dan masalah terbesar sebenarnya adalah tamak wang-ringgit - itu yang iye nya. Tak kesah la skim piramid ke, MLM berproduk yang skim piramid jugak... janji aku dapat duit. Tapi, tunggu dulu. Korang ingat si AC Mang tu mangkok? Korang ingat si KhairolR tu badut? Korang ingat bebudak Ads4Faks tu bahalol? Wait till you see this!


Satu produk yang tak logik langsung kini melanda negara anda! Kehebatan yang tidak boleh ditandingi oleh mana-mana negara di dunia. Why? Sebab takde negara lain dalam dunia ni yang akan benarkan sapa-sapa mala'un buat bzns sebegini... that's why. Negara-negara lain tu semua takut kena brand sebagai negara kelentongan. ECPI water - which is just water, you know, dua atom hidrogen bergabung dengan satu atom oksigen. It's just plain old water. H2O... got coding some more ha? "Wave particle duality" kepala hatok dua pupu belah emak mertua dia! Korang boleh google "ECPI" dan bacalah mana-mana website atau blog yang bersepah tu - dey! Orang Melayu ni memang ramai sungguh yang bangang ka dey? At least AC Mang boleh kelentong pasal magnet, tapi kelentongan pasal air minuman macam yang syarikat (dan mastermind psycho) ni buat, beats everything I've encountered, so far. Ini aku kasi contoh website, tapi macam aku dah cakap, google aje: http://ecpinetwork.com/default.aspx, http://www.gesundheitlabs.com/, http://www.ECPIShahAlam.com/, http://www.ecpi.my/.



Diambil daripada website promosi (semua website cite mende yang sama):

KENAPA AIR ECPI? 
Air minuman ECPI keluaran Gesundheit Laboratories and Pharmaceutical Sdn.Bhd kini semakin mendapat tempat di kalangan pengguna (ye ke dol?). Setiap hari hanya memerlukan satu botol air minuman bukan sekadar makanan tambahan biasa sebaliknya pelbagai khasiat yang sudah digabungkan dengan menggunakan kaedah saintifik. Ia kombinasi revolusi pemakanan terbaik dunia dan mengandungi 1,732 gelombang elektromagnetik (hahaha!), malah turut memiliki khasiat pelbagai herba, antiosida dan vitamin, seperti Ginseng collegen, Propolis, Royal jelly, Alfalfa, Madu, Colloid (ha?) dan lain-lain. Ramai pengguna berpuas hati dengan kesan yang ditunjukan. Berkesan dalam masa 15 minit. Molekul air minuman ECPI lebih halus (kelentong berapi yang tiada tandingan) kerana melalui 14 kali sistem tapisan dan menjadikannya tidak seperti air minuman biasa. Ia dihasilkan melalui proses yang sangat unik yang menggabungkan sistem rawatan seperti berikut; Activated carbon filteration, Ultra violet light disinfection, Ozone disinfection, Reverse Osmosis, Alkalinization, Oxygenation, Electro Magnetic Wave Technology. Kesannya boleh dilihat dalam masa terdekat kerana ia berfungsi secara semula jadi (dah pulak.... tadi cakap lain kat atas tu).

Teknologi Gelombang- Elektromagnetik di dalam Air ECPI. 
Di dalam proses ini, gelombang tenaga makanan tambahan, multivitamin, pro hormon, kod organ telah dimasukkan kedalam molekul- molekul air ECPI (dah tercirit aku dalam spenda). Gelombang-gelombang tenaga ini akan menghasikan rangkaian memori yang stabil di dalam air ECPI dan seterusnya menambah tahap tenaga (Aiyo ma! Aiyo pa!). Apabila anda meminum air ECPI ini, sistem saraf tunjang (central nervous system) akan membaca gelombang tenaga di dalamnya dan seterusnya menghantar gelombang tenaga ini ke seluruh bahagian badan mengikut keperluan tertentu. Air ECPI mengembalikan tenaga kepada sel-sel ditubuh badan kita untuk berfungsi semula dan menyembuh segala jenis penyakit (nukilan samdol paling hebat dalam sejarah). Seperti Kencing Manis, Darah Tinggi dan lain-lain.



It's just water you freaking idiot! Macamana nak kecilkan lagi saiz dua atom hidrogen dan satu atom oksigen? Spacetime Technology konon... kalau begini gayanya, spacetime-continuum pun boleh terbelah dibuatnya - kena "Go Back To The Future" dengan Doc Emmett Brown, kasi sambung balik. Ada jugak orang Melayu percaya sains yang sebegini punya karut-marut? Serius beb? Aku ingat Malaysia antara negara di dunia yang menitik-beratkan pelajaran untuk rakyatnya, tapi tak sangka la pulak, ramai orang Melayu tak pegi sekolah. Tabika Kemas pun tak pegi ke bang? Aku nak tanya korang ni - sapa yang bertanggung jawab, sampai begini sekali jadinya tahap pelajaran orang Melayu. Ater kalau ada mala'un cite kat kome pasal sains ntahapekemende, terus percaye aje ke yeop?

Ada lagi ajaran sesat daripada Marikh, sila baca lagik:

Asas Kajian Perubatan Elektronik 
1. Asas Tenaga
Kajian terhadap teknologi konvensional menunjukkan jisim (mass) digunakan sebagai punca kepada sesuatu tenaga. Asas teknologi ini bertepatan dengan teori relativiti yang dikemukakan oleh Albert Enstein E = mc2. Persamaan ini menunjukkan tenaga hanya boleh terhasil dengan adanya jisim (mass). Peningkatan tenaga perlu diikuti oleh peningkatan jumlah jisim yang digunakan. Persamaan ini didapati tidak tepat memandangkan tenaga juga boleh terhasil dari unsur yang bersifat "microscopic particle" (e=hf) seperti yang dijelaskan oleh Max Planck. Kajian ini menjelaskan bahawa tenaga juga boleh terhasil dari unsur yang tidak bersifat jisim (mass).

These are really crazy freaking stupid stuff, man! Aku rasa aku boleh faham teknik marketing sebegini yang dilakukan oleh company ni (yang mastermind nye gila baboon punya psycho, dan baboon tu sendiri tak psycho macam CEO ni). Korang faham tak? Memandangkan orang Melayu rata-rata banyak yang tak tinggi pelajaran dan senang di ayat dengan bahasa sains, mamat tu ingat kalau dia cerita sesuatu aspek sains dengan gah dan berdegar-degar, jadi boleh nampak hebat gila bab produk yang nak disuapkannya ke mulut orang Melayu tu semua. Ramai yang sepatah haram tak tahu pasal Einstein's theory of relativity atau tak pernah dengar nama Max Planck, akan terus diam dan nganguk-nganguk leee! "Ini best punya produk ni... tapi aku sendiri tak faham sepatah haram", kata Samdol Bin Cikai.

Sedap-sedap aje mamat psycho tu nak menyanggah Einstein... "persamaan ini didapati tidak tepat".... hahahaha! Badut mangalahkan KhairolR jugak neh. Kalau betul ada la kaitan E=mcdalam produk cikai ni, kan elok jangan minum, sebab formula tu secara amnya mengatakan bahawa jisim yang sedikit dapat ditukarkan kepada jumlah tenaga yang sangat banyak - itu isu tenaga nuklear tu beb! Kok nak bunuh diri ke minum air radioaktif. Tapi yang paling aku tak tahan tu, isu Max Planck tu... hahahaha! Formula e=hf tu tak wujud langsung dan penerangan kat atas tu ntah datang dari mana ntah. Dari mimpi masa CEO tu terbongkang atas sofa kut. Max Planck tak pernah buat postulasi pasal "microscopic particle"... dey mamat CEO, Max Planck adalah bapak kepada Quantum Mechanics (lebih awal daripada Albert Einstein, Werner Heisenberg, Max Born, Wolfgang Pauli,  Paul Dirac dan Neils Bohr) dan formulanya bukan kat atas tu, tapi E = hν, di mana h ialah Planck's constant (diterbitkan pada tahun 1900). Formula E=hv terhasil dalam kajian Planck tentang isu black-body radiation, di mana dia mendapati tenaga elektomagnetik hanya boleh wujud dalam bentuk "quantized" (the energy could only be a multiple of an elementary unit E = hν, where h is Planck's constant, also known as Planck's action quantum, and ν is the frequency of the radiation). Tetapi kajian Planck yang ini, tidak pernah ada kaitan secara direct dengan E=mc2, tetapi berkait kemudiannya dengan satu lagi kajian Einstein, iaitu tentang photoelectric effect (diterbitkan pada 1905). Kajian tentang photoelectric effect ini yang seterusnya membawa kepada kefahaman tentang ciri quantum cahaya dan elektron, dan kemudiannya mempengaruhi ahli sains lain dalam pembentukan konsep wave-particle duality dalam quantum mechanics. 

Apa kaitan quantum mechanics dan nuclear power dalam pembotolan air paip masuk dalam botol plastik? You f**king retarded ass! (I have the answer later on... diharap bersabar). Aku perkenalkan syarikat ni lebih lanjut dulu... sket-sket.



Produk-produk sebegini yang aku dah bincangkan dalam entry aku 2 hari lepas adalah typical untuk kebanyakan syarikat MLM - lots of smokescreen, but very little substance. Banyak kelentong daripada kebenaran. Memang bukan kerja typikal orang Islam yang sebenar yang berniaga. Menipu orang bulat-bulat dengan harapan pengguna telan aje apa sahaja cerita yang dia nak buat, dan suruh aje pengguna telan apa saja produk dia nak jual. Janji duit masuk poket. Mari kita tengok pulak plan pemasarannya.


Buat kerja mungkar "skim piramid berproduk" puas-puas bang, kak. Sampai 9 level tu ha! Si CEO mengikik ketawa dapat 9 peringkat kuli-batak, sebab dia dipuncak piramid. Sistem 1 downline 5, yang aku anggarkan akan collapse pada level 6 hingga 7.... jangan la mimpi nak sampai level 9 pun. Ada ke orang Melayu kat Malaysia ni sampai dekat 2 juta orang tak abis sekolah menengah? CEO syarikat ini hanya boleh harapkan mamat samdol dan minah sengal yang tak berpendidikan aje untuk jadi reseller, sebab orang yang at least ada sikit berpelajaran tak kan boleh senang sungguh kena kelentong bulat-bulat sebegini.

Aku ada satu secret yang aku nak cerita kat korang tentang organisasi atau orang perseorangan tertentu ECPI ni yang memang kepala hotak dah bersepai gila babai. Korang tengok aku screen-capture beberapa stockis dan pusat jualan dia orang ni. Banyak doktor buat bzns ni beb. Lepas tu banyak jugak klinik yang promote kejadah air spacetime-continuum neh. Masing-masing doktor Mickey Mouse... aku tak kelentong korang punya. Senang sungguh nak dapat MD, tak pass SPM pun tak apa, aku boleh dapatkan korang ijazah MD dan lepas tu korang boleh letak Dr. kat depan nama masing-masing. Aku tak tipu punya... aku cakap kau.


Mana nak dapat ijazah MD (Hom) ni? Kat sini: http://www.oiucm.org/... hahaha!



HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!

Sekarang semua orang boleh dapat title doktor, siap dengan DR. kat depan nama masing-masing. Tak payah susah-susah bertungkus-lumus 6 tahun kat universiti, 4 tahun mandatori government service, lupakan itu semua. Ada cara yang lebih mudah. Open any time, kasi aje duit kat mamat Ceylon sana, nanti dia print scroll ijazah sebijik... yabedabedoo!

OK... begini ceritanya. Aku dah sangsi asalnya kenapa ramai doktor buat bzns ni, so research punya research, rupanya mala'un perasan tu semua "Doctor in Alternative Medicine". Tapi, kat mana universitinya? Aku pun nak jugak ada title Dr. kat depan nama Aidid Mu'addib... mesti gah meh! Boleh jual air Star Trek, mesti longkah bzns nya kalau doktor yang jual. So, aku hantar email ke Sri Lanka Ministry of Education - punya la cokia' ministry nya, mail server setiap department Kementerian Pelajaran Sri Lanka reject email aku - central server tak berfungsi langsung. Kesian pulak aku rasa pasal negara Sri Lanka ni. What to do? What to do? Jadi, aku email Jabatan Vice Chancellor 5 universiti di Sri Lanka... aku dapat reply beb!


Vice Chancellor The Open University of Sri Lanka personally jawab email aku... hahaha! That bogus university does not exist in the University Grants Commision list! So, selidik punya selidik, rupanya ini kes pasal "Universiti Mickey Mouse and Friends" ni dah tersebar luas kat merata dunia.





So, sapa-sapa yang berminat nak jadi doktor, tapi tak lulus SPM, sila hubungi The Open University of Complementary Medicine, Colombo, Sri Lanka, dengan kadar yang segera. Tak lama lagi nama anda akan bertukar daripada Samdol Bin Cikai kepada Dr. Samdol Bin Cikai. Yahoo! Ada title Dr. maaaaa! Berapa rege beb? Berapa kupang itu orang Ceylon mau? Tak mahe yeop....



Woohoohoo! Easy-peasy-lemon-squeasy! Yang dah sedia ada Dr. kat title nama, tapi masih tak puas hati, sekarang korang nak PhD pulak? No problemo brutha! Gimme USD850, I can get you a PhD - So now you can put your name like so... Dr. Samdol Bin Cikai MD, PhD. Kencang seeeehh!

OK... Sapa yang mengajar bahalol ni semua buat kerja lahanat ni? Mana-mana orang Melayu yang sebok nak jadi doktor Mickey Mouse ni untuk kasi gah dan dapat buat bzns jual produk satu-sen-tarak-guna ECPI, dan boleh pulak bukak klinik dengan signboard KLINIK PERUBATAN ELEKTRONIK SAMDOL yang terpampang megah kat Kapar, Klang... sapa punya idea ni semua? Nah ini lahanatnya: EMERITUS PROFESSOR DR. SIR HAJI AMIR HAMZAH ABDUL HAMID, pengasas syarikat ECPI yang bersepai, gila baboon ya amat cikai, tak tahu macamana aku nak explain bhai! Emeritus professor bhai... hahaha! Personal Physician to the First Lady of SUDAN... what the FCUK!



Do you all know what we call this in psychiatry? Psychotic. Egomania. Narcissistic Personality Disorder. Orang Melayu cakap... hmmm, meroyan macam monkey. Eh, iye ke? Tengok tu, tak pasal-pasal gambar Max Planck dan Albert Einstein duduk sebelah mamat psycho ni. Mamat ni ada keluar TV3 MHI promote produk ECPI beb! Si pengacara yg kiut-miut siap panggil orang tua tak sedar diri psycho baruanya... Emetikus (u know, Mickey Mouse) Professor Doctor Sir f**king shit taik kucing meh!



Oi! Orang Melayu... This has been one
HUGE HUMONGOUS EPIC SCAM!!!


I thought I've seen it all - well, there's a first time for everything.


p/s: Kasi la aku relaks sket... sapa-sapa orang KKM, KPDNKK, PDRM, dan mana-mana jabatan yang berkaitan... buatlah sesuatu. Tak kan la aku nak buat semua mende? (macam la iye aku buat semuanya... hahaha). Sampai bini aku pun dah moncong sebab aku asyik mengerjakan blog. Dia pun nak dilayan jugak. Cuma satu aje permintaan aku - jangan la badut kat atas tu dihumban masuk jail. Letak kat wad psikiatri HKL sudahlah ya? Takut Tanjung Rambutan takde katil kosong. Oh ya... nape tajuk aku tu kata air jamban lagi baik? Sebab air jamban tu tak melibatkan apa-apa penipuan dan air jamban tu aku confident bendanya 100% jujur beb.

OK... Selamat. Aidid Mu'addib out!


266 comments:

1 – 200 of 266   Newer›   Newest»
sya fiq fox said...

1ST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SharkMa said...

2nd kot

Webmaster said...

3,4,5,6,7 lol!

Webmaster said...

Keh3

osip said...

wohoo,

Bab reveal pasal MD palsu tu memang terbaik la aidid. Patutla makin ramai Dr yang nampak tak beretika. Rupanya Dr Mickey Mouse. Hahaha

Aku rasa memang bodoh la guna idea yang gelombang magnet tu boleh effect air. Siap guna formula Einstein lagi tu!!! hoohoooo.. tak takot meletup ke air tu nanti? hahaha



getoffthebox.blogspot.com

Dante said...

Aku pun nak jadi MD kalo camtu,berapa la dia bayar.1K,2K?huhuhu

Suhaimi Bin Mohd Said said...

lol ecpi nie scam gak ker....byk kat RNR nie...

joe said...

Aku nk bg cadangan suruh dorang masukkan supersonic shockwave pulak, nak tgk laju ke tidak peginye, kalau boleh cecah 5Mach konfem lulus, bolehla bukak ECPI Aerospace Department :D

pingu said...

hahahahahhahahaha tahniah encik aidid. u have indeed reveal the biggest penipuan dalam abad ini.. seriously funny... how come this people berani gila letak title EMERITUS kat depan nama dia.. government kita ni xde amek tindakan apa2 ke?? anyway syabas aidid. good job. aku duk spend masa tido aku tiap2 malam reading this blog. very good information. semoga Allah balas segala usaha Aidid Muaddib

Ahmad Fares said...

Ramai di kalangan orang yang berlatarbelakang doktor perubatan yang join bisnes ni. Nanti akan banyaklah komen2 yang berteori fizik & kimia memenuhi ruangan komen ni...Better be prepare, Aidid...

eito said...

Emeritus Prof. bla bla bla..demm! semua dari colombo! [1 je london, well, DR.FAZLEY pun dpt dr somewhere there jugak kn?] wadehellokitty la woit!

net said...

ayo tengok tak gigi pakcik emeritus prof. dr. sir haji tu? baru je nengok kat youtube . minum lagi air radioaktif..

cek chun said...

adesss, kalau tak dah 2nd tadi :P
tak bleh komen tru hp la. sengal tul.terpaksa on lappy pulak.

aku ada minum sebotol ecpiaq nih kat R&R. out of curiosity.wanna test wats all d hype about. rasa cam air mineral saja. sebab ada kawan bgitau member dia berhenti merokok lepas minum ni. tapi lepas kawan aku telan berbotol2, makin galak pula dia hisap rokok tu.

yg hairannya dekat R&R berlambak jual. nak bagi orang segar sepanjang perjalanan kot.lol

rugi tul aku tak tau pasal OIU ni.kalau tak tercapai gak cita2 nak jadi doktor. misti mak aku bangga.wakakakakah.
pastu juai lak corset plutonium, dalam sebulan jer sahih boleh tunjuk beg LV n Birkin dalam blog.

Ahmad Fares said...

Kalau OIUM tu tak di iktiraf kenapa pulak ada perutusan dari Presiden Sri Lanka mengenainya ?

Rujuk : http://www.oiucmed.com/Mahinda.htm

bearubearubozu said...

"zool hadiau berkata...
kejap kejaapppp... bleh bagitau sape sebnarnye Emeritus Prof. Dr. Sir Hj. Amir Hamzah Abdul Hamid niee? gamba pon tadak. article dari die dlm dunia perubatan ponn tadak. at least tulih aa white paper kee medical report kaa. sebok sangat kee ngire duit masuk ikut "pelan pendapatan" sampai takdak apa ponn contribution to international body atau medical community. buat laa satu amal pakat ambik satu kampung kat cambodia kaa bagi treatment free.. bleh gak nak kautim dgn statement yg dikeluarkan.
2009 September 10 00:24"

kahkahkah ni aku kopipes stetmen dr cni;

http://nasiroh.blogspot.com/2009/01/ibupejabat-dan-klinik-perubatan.html

papela...aku da prati lame dah tp still gak ade yg tepedaye...zaman da moden nk mampos...sumber maklumat byk...tp malas nk mengkaji...sbb tu a ramai yg terperangkap ngan dakwaan tak masuk dek akal lsg nih...aduuiiiyyyyaaiii...

"-Personal Physician to the First Lady of SUDAN
-HMM appointed as private DRC by KDN"

pantek ahh haaii!!pesenel fizisyen tu bai...mcm kewakkkkk!!!sudan lak tu..asal tak apply jd pesenel fizisyen bik mama je?kan lg elok?menabur budi di tanahair sendiri?lg pun bik mama tu mcm dah obessssssss yo..kan ko air power ni bleh ubek'an koncing manih??wakakakaka...lg satu KDN da buto ko???kahkahkah bangang!!

taun dpn aku nk amek degree and then master then phd...klu kire sumo amek ms 3 taun ok a tuh...3 taun aku da phd...so sumo prof2 temasuk dekan kek tompek aku kojo nih akan tebeliak bijik mato e memasing hahahahahah gaji den akan jd 5 maybe 6 or 7 figures kakhakahkah

Abgcengkih said...

I am under the impression that a lot of Datuks also amongst these 'forever hungry overdosed elite'

Orait...tolong pegang tangan dan kaki gua neh...gua dah cam nak amuk ke Kapar jer neh.

Siot tul. Kesian org kampung.

Hell`s Angel said...

bestnya aku pun apply lah... esok start tulis tesis.. tahun depan dah dapat DR. hahaha.. aku punya sister 5 tahun kat melbourne tak lepas2 lagi PhD dia, mesti dia jeles gila baboon nih.... F**king idiots.....

hobbitfossil said...

penat je aku g daftar buat part time study. sudahla yuran mahal.
Dr. tak best la aidid. familiar sangat.

teknologi dengan perubatan baru sempoi. ngam!

cane nak dapat title Ir. ek? hehe

erniemusliana said...

ok na ckp kat my dad laa, bole dpt dr cepat2...skunk pnt da bljar. hahaha.!

neway!sgt nice!

joe said...

This is so funny. Tau tak dh dekat 3 tahun aku curious pasal title prof dgn dr pengasas aura seri ibrahim tu. Senang2 je nak guna title prof..dah la takde basic apa2, bila tya dealer dia, terus maki2 aku siap nasihat jgn pk negative etc. Padahal tanya je pun, tetiba emo x tentu pasal. MMg kaki penipu

Ago Advel said...

My mom used to buy the product (that ECPI Water Drink) before..it's pretty expensive seh.. (RM8 for a 1.5 liter bottle)...~sigh~

Anyway, great post as usual, Sir.

jiwakacau said...

mcm mana produk2 mlm ni tak melambak kalau dah tv/radio malaysia pun siap panggil pengasas (kononnya la...) masuk tv/radio n ceritakan tentang produk mereka.

sepatutnya org2 tv/radio nilah yg membantu memberi maklumat pada org ramai terhadap produk2 sampah mlm ni.

nama aku din said...

terbaik dr bro aidid, tahniah!!!!!!!!! adik aq fanatik dgn ECPiaq ni. harap lps ni dia sedar ler...........

Asyraf said...

this is something...... water = water period.

bila dah putar alam.... water = $$$$$$.....

izan said...

> jiwakacau ... betul tu..tv/radio nak untung...mane adaer kisah semua tu,sekali masuk iklan/temuramah,berpuluh ribu diorg dapat utk income diorg

nenek saya berbotol-botol minum siap promote kat saya suh minum (xbaik-baik jugak,asyik sakit2 jer)..pakcik saya lah ni berniaga air ni..siap buat penghantaran kerumah lg..sy nak print artikel ni dan nak post ke rumah dia,biar dia sedar..lepas 1, 1 perniagaan yang dia buat..mula lamberger..last ni ECPI..air ape ntah..memang ECPI ni untuk orang2 yang xsekolah tinggi macam pakcik saya ni,sekolah pun x abis,mudah sgt percaya dengan benda yang mcm ni

best-best bro aidid...bnyk kan lg pasal produk2 yang x berguna ni, untuk sedarkan orang ramai..terutamanya pasal MLM.

setiap hari sy check blog bro aidid untuk tgk artikel2 terbaru..truskan usaha,saya akan sntiase menyokong

MATAHARI said...

fffuuu. nice shot! give me more, bro!!! damn MLMers.

mr nice guy said...

Terbaik!!

hana said...

terbaekkk ar....gud job..reveal lg..pastu tolg search pasal product Zai's Beauty Formula,mahal gila babun beside bile dah kite masuk kdai die sisp kunci2 pintu...pastu kat wall kdai die siap kutuk product2 international eg. clinique, loreal etc...padahal sume bnda tu ade ahli dermatology..

Aidid Mu'addib said...

Aku ada update kat atas...
Bahagian bawah sekali, tambahan info yg bersangkutan.
Silakan....

Fadzlin said...

Lawak gak tengok banner ECPI ni, dia claim boleh sembuhkan banyak-banyak penyakit termasuk 'gangguan makhluk halus'. Ini memang top class!

Bomoh Hujan said...

tok moh pun nak upgred la..angkat title Dr tu keh keh sedap x bunyik Dr.BomohHujan??? >> boleh merawat air hujan supaya menjadi teh ais yang diminati ramai...tapi lagi best kalu rendam ngan gelang ajaib..lagi power..ada kesan magnetik....campur lagi ngan jus buah yang boleh merawat mcm2 penyakit....mesti POWER!!!!...last skali kasi karen 6jam ngan mesin karen doremon..mau cas kasi tahan lama..ok x?

Zam DiEnd said...

nice info, mohon like :P

http://aniesandyou.blogspot.com said...

aduhhh sakit perut ku bc entry kali ni

Asyraf said...

macam iklan kat tv..
saya berjaya dengan ECPI...
maksud dia...saya berjaya menipu dengan ECPI...

hehehehehhehehe

muhammad khairul said...

aiya...scam beli sijil doktor pn wujud lagi ke..haih..tak pikir keselamatan awam langsung.

daliela said...

Macam kenal jer 'Dr Jjom Samsuri' tu....kalau betul la itu orangnya setahun yg lepas dia kejer kat Pathology Dept, kt sebuah hospital kat Ampang...terjumpa dia masa buat attachment kat hospital tu...yg lagi gempak, dia punya pass card tertulis "Prof Dr Jjom"..prof lagi...mmg la staf dept tu bg tau dia ade phd in alternative medicine...tp kat hospital tu dia kejer as medical lab technologies jer...cume sbb gred dia atas sikit benchwork dah kurang laa...ade la sikit2 kerja admin..

rupa2 nya dr mickey mouse club house aje...

tak tau laa dia masih kat sana lagi or dah pindah mana2...

Kar said...

aku dari dulu mmg was was betul dgn air ecpi ni. dia punya harga RM8 utk 1.5 litre, seliter RM5.33 ..lagi mahal dari minyak.. mmg sah2 penipu.. air paip masuk botol pas tu jual mahal2 .. mmg manusia haram jadah.. personal dr to first lady of sudan.. wtf man

daliela said...

oppsss....medical lab technologist....
sorry, tersilap

Breakeven said...

~ to BomohHujan...semua sekali ko perli dalam satu ayat yea? damn good..~ hahahaaha..aku suka..

Ahmad Fares said...

Terjemaahan dari surah Al Jumu'ah(surah ke 62), ayat 9 & 10 :

"Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang jumaat) dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya)."

"Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat)."

Surah Al Jumu'ah adalah surah ke 62 (surah Madaniyah). Terdapat 11 ayat di dalamnya.

Ahmad Fares said...

Dalam web mana saudara Aidid jumpe tu (mind power) ?

Ahmad Fares said...

OK. Saya dh jumpe web tu (www.millionairemindpower.com.my) dan saya telah email kat admin dia minta perbetulkan terjemaahan tersebut. Harap diorang ambil tindakan.

mr edz said...

pasal mintak nombor kat watt siam takder ker cerita?

aku said...

wakakakaakaka... OMG...aku rasa cam nak mc lah pulak bila baca post ni... highly informative..mengalahkan kuasa atom nuclear lah bro...
boleh tak simpulkan kat sini... yg mesin filter yg kita pakai kat umah... yg mcm2 penapis diguna tu some sort like scam jugak?

sara-comey said...

hahaha..gelak guling2 aku bace per dier merapu psal teori physic tu..haish..tu la keje org ebat..tp ni dunia..akhirat??lol..punye la susah aku study btaun2 kt uni..xdpt tittle doctor lagi :( hope2 by 3 taun lagik..amin

ainShahajar said...

U mana yg bg dia emeritus tu.. adoiiilaaaa
igt senang ke nk dpt title tu
aku nk sebut pun tak reti

Kar said...

kalau nak menipu tu pandailah sikit cek oii. mana ler boleh kau nak makai title sir, title ni hanya utk orh yg lahir kat great britain jer bang oiii. utk org luar hanya akan dapat OBE- order of british empire. aku harap pencacai ecpi ni akan bagi tau professor emeritus ni kesalahan ni.. ni kalau queen elizabeth tau ni boleh saman ni.

aku paling tak tahan gambar wak dojer ni boleh sebaris dengan wak Max Planck dan wak Albert Einstein. kah kah sakit perut aku gelak

zon hijua said...

bravo bro,ko macam raja Petra(RPK) la bro..huhu..
RPK pakar bongkar skandal2 org2 politik,ko pakar bongkar skandal org2 MLM,penipu title Dr/Prof(nak tergolak baco), penipu makanan/minuman kesihatan..

agak2 akta apa ko akan didakwa nnt ek???(huhu..RPK bawah ISA bro!!!!takut tue)

zon hijua said...

aku harap ko jgn la layan sagt org yg suh siasat pasal anwar....dh ada org boleh siasat

aku anggap ko nie dh laksanakan satu tugas fardhu kifayah(ko buat,org lain x payah) iaitu membongkarkan penipuan MLM n produk-produk kesihatan mengarut2 nie

truskan kerjaya nie bro,x ramai nk buat..silap2 ko boleh hantar thesis phD dalam bidang nie(huhu)

jgn masuk ISA sudey,cepat2 lari kt UK la jwbnyer, cam RPK...

Khai said...

hehehe.. Caya lah Bro, akhirnya ada gak story pasal air paip jual mahal ni..

Pernah ada org try approach aku sambil nak demo letak rokok sebatang kat tepi botol tu dlm 5 min, lepas tu rokok tu jadi payau & bertukar rasa.. konon macam zarah2 unta rokok tu dah meresap & di neutral kan oleh zarah2 oktogon air magic tu.. apa ke bangang benda2 tu nak travel through botol plastic air tu?

So.. aku ckp kat dia, rokok mana2 pun kalau letak kat luar lama2 akan tukar rasa.. tu nama dia lemau, bukan payau..hehehe..

id said...

@ 'aku'..

Depends on the filter system. Tak semuanya scam. Mesin penapis tu tak payah nak beli yang canggih manggih, or mahal2 (cuma pakai penapis putih biasa yang jual kat tesco, jusco etc.).

Sebab kenapa perlu pakai filter air ialah utk tapis bendasing sebab air yg kuar dr paip kebiasaannya berkarat/ masih ada partikel2 kotor etc. TAPI kalau nak minum masak je air filter ni. Simple and logical.Kalau takat nak mandi, basuh baju etc. takyah la guna air tapisan, lol.

Kalau air mineral & air RO pun sama gak, harga mahal sikit sebab company tu dah tolong utk tapiskan bendasing2 yang tak elok so kita bole directly minum.

Air is air, tak perlu nak habis beratus ribu, bukannya jadi lebih sihat/pandai/hidup lebih lama pun. Wink!

HotLady said...

Aiii...tok moh xkan la nak Dr je.. Professor Emeritus xnak ke.Bubuh lagi sir... Hahahahaa..
Pas 2 Jadi La Professor Emeritus Sir Bomoh Hujan. Kan ke Lawa 2....

yana said...

kat restoran bawah ofis aku ni (ofis aku tingkat 3)ade jual air ECPI tu...siap ade banner lagi...aku baca pun naik meluat dah...hari2 masuk ofis nampak banner tu...boleh dikatakan restoran bawah ofis aku ni selalu jugak orang MLM buat bisnes tarik orang...kalau makan kat restoran tu aku siap jeling orang2 MLM tu...cakap nak gebang je...tapi habuk pun tarak...

aku said...

id:

TQ so much... :)
lupa nak ckp kat atas tu... org tu wakil penjual coway... mesin air RO...sama mcm elken rasanya....
ada sapa2 ada pengalaman guna mesin air ni...?
kalau ikut pemerhatian... coway ni mcm bkn MLM...ELKEN tu mmg kompem lah... sbb mcm2 product supplement yg diorang jual...

Bomoh Hujan said...

-zon hijua-
bile melibatkan politik secara langsung memang ler ke kandang ISA.Gatai2 nak korek hal peribadi org politik.untuk apa
??hahahaha

pada pendapat tok moh la....dalam tiap entry aidid nih cuma "mendedahkan" penipuan atau perkara disebalik sesuatu produk yang diMLMkan.[--MLM yang memang shit!! spesis ponzi,head hunting..madefaker punya org yang bikin MLM mcm tu--]...yang mana kebanyakannya berasaskan produk2 kesihatan yang rare dan magik nih.. boleh claim ubat mcm2 penyakit...tapi ada pengesahan yang sahih x? ada bukti kajian dari makmal x??
---hahahaha xda kaitan langsung ngan kategori mengancam negara hahahahahahah---

---dey zon hijua-- tok moh berani bet la...aidid xkan kena diambil tindakan ISA hahahha bukan suke2 boleh kenakan org dengan akta ISA .Dah baca ke akta ISA hahahhaha bet teh ais satu besen..amcam????

yes PRK??.. aidid buat blog untuk apa pula??? aidid buat untuk memberi kesedaran kepada sume orang yang bermimpi disiang hari-- MLM yang sememangnya bullshit dan produk yang magik..dua benda yang dijadikan satu......bukan kasi ancaman kepada negara der~~~~hahahahahha

Bomoh Hujan said...

HotLady
hik hik hik panjang sangat nama tu..kalu buat nametag mau penuh bersilang kat dada nanti hakhakhak..
untuk aidid teruskan usaha untuk memberi kesedaran kepada orang ramai....don't belok-belok..terus jer...keh keh keh

Aan Andes said...

OMG...speechless, tak sangka sampai mcm ni, the biggest scam ever. And exactly, where's out government? Mmg patut la bini ko bising, this took a lot of effort to compile hehehe. Thanks beb

zon hijua said...

aku bukan aper tok moh,risau jer...kita x tahu aper yg akn terjadi kn...kadang2 ader mende sensitip yg kita xleh sebarkan....
susah kia nak agak perangai manusia
ramai manusia berdendam dgn kita sbb kita sebarkan kejahatan2 mereka....

Aidan said...

Kebaikan/Kelebihan Aura Seri:
Memberikan ketenangan ke tahap alpha + membantu tidur nyenyak ke tahap delta = kagum tahap Gaban!

The Office Mice said...

owh pliz jgn samekan AM dgn RPK.. lain bebenor..

zon hijua said...

dari segi kedetailan fakta dan pembongkaran isu-isu kontroversi memang sama bro...!!!
tabikla bro AM...

curigelap said...

woooh.. satu lagi pendedahan untuk aku yang malas nak kaji.. thanks bro... next year leh aa aku pakai title DR laks.. ahaks..

ada gak la minum air mejiks tu.. memang berkesan beb... serius.. berkesan menghilangkan dahaga aku.. woowww..

id said...

Salam Zon Hijua, just my two cents.

Saya rs prinsip bro Aidid ialah berani kerana benar, takut kerana salah. Sebagai seorang Muslim, tak salah kalau kita dah nampak benda mungkar pastu kita bagi peringatan sesama Muslim.

Bro Aidid cuma nak sebarkan kebenaran tentang penipuan dan kemungkaran MLM, yang mana tak ramai yang tahu, sedar dan faham; bukan sebarkan kejahatan tapi keBENARan. Dendam2 ni tolak tepi la bro, that is between them and ALLAH.

Buat apa nak takut dengan manusia, tak kemana pun jadinya. Sensitip tak sensitip tu bergantung pada tahap kematangan masing2. Siapa rasa cili pastinya dia akan terasa pedas.

Akhirat kelak ALLAH akan tanya sejauhmana kita masing2 membuat amal kebajikan. Ini dikira amal kebajikan juga sebab bro Aidid telah/sedang? ;p beri kesedaran supaya jangan jadi mangsa MLM.

Tujuan kita utk hidup hanya satu, iaitu menjalani kehidupan kita dengan sebaik-baiknya berTUHANkan ALLAH, bukannya bertuhankan manusia. Wink!

Kar said...

aku rasa berok2 pengasas MLM ni sure berdebar jer tiap hari bila bukak blog ni tgk MLM mana yg nak kena tibai. ari ni air jamban ecpi, besok sapa lah pulak nak kena telanjangkan kat sini. kah kah .. MLM yg dah masuk kat sini dah sah2 berniaga pasti lingkup.. patut kena link up dgn pemberita BERNAMA ko, karam singh ko.. mat terjah kor bagi publisiti meluas

kita tgk sapa yg kenaaa plak lepas n

zon hijua said...

aku setuju dgn ko id..
sukar aku nk jelaskan kt ko nie

phreak-id said...

Heh. Ye la. Aku ingat lagi Housemen kat Hospital aku keje dok promo ECPI ni kat staff nurse and patient. Pastu ramai kirim kat dia guna keahlian dia. Hospimart kt Hospital ni pun ada jual ECPI ni. Mahal nak mampos kan?

Bukan apa, aku kesian tengok makcik-makcik ni beli air ni pastu bagi anak dia kat wad neurosurgikal yang majoriti pesakitnya otak tinggal sebelah tu (traumatic brain injury). Bukan apa, memebazir. Mediacally budak-budak tu ada yang dah macam mayat hidup. Tapi bila ada yg sok sek mulut murai cerita air ni bagus, diaorang pun beli. Sanggup berabis duit tapi anak dia tetap macam tu.

Kesian orang kita..

Terbaru >> 1) Nuffnang Premiere Screening of TRON : Legacy 12) Thank You Nuffnang 3) Karekter Terbaru Dalam Transformers 3 - Dark Of The Moon

part time mom, part time slave to the bosses said...

Memang Gill Grissom btol la ko ni Aidid.

Abis sume Mickey Mouse and Frens ko dah expose nih... Sila teruskan.

ganz said...

tapi yang paling lawak ialah.. kerajaaan yang mempunyai banyak giler kakitangan untuk mengesan/ memberi lesen/ memantau aktiviti aktiviti ni gagal menjalankan tugas...

dia orang bukan bergerak secara rahsia.. siap ada iklan lagi...tu pun tak kan tak perasan..

@mal12 said...

terbaek dari ladang la bro!!!

- Namaku ain - said...

setuju ngn jiwa kacau..

aidid.. kelassssss.. save bajet kakak wa yg dok belikan mak wa setiap bulan..

Meda-Emelda said...

aku nak cakap banyak pun mcm susah je, sbb ada jiran aku nie ligat buat MLM.. lepas satu, satu.. ada ke dia kata MLM yg masuk kat entry AM ni sbb nak promot produk tu... kononnya dulu org tak kenal gelang AC Mang, skrg dah kenal sbb kononnya aidid 'tolong promote'kan..
lebih kurang mcm ni la org akan cakap "eh betul ke AC Mang ada jual gelang kesihatan? nak try tengok.. ooo bagus gelang ni.. i nak beli la"...

eiii menyampasss

Bomoh Hujan said...

-zon hijua-
kenapa serius~~~~ hahahahha...aidid tau apa yang dia perlu buat....tapi tok moh berani betting la...memang xkene ISA pun aidid nih...hahahha...xda langsung ciri2 mengancam keselamatan negara...org lain yang lagi nak mengancam aidid ada kot~~...hahahahha...yela aidid kan suka manja gitu2 ngan MLM yang bullshit,ponzi,madafaker!!!

wolfe_csi05 said...

kepada pihak yang berkuasa, yang diberi kuasa tu..ambil la tindakan..jangan dibiarkan rakyat biasa yang tidak berkuasa ni ditipu dan ditindas...

Lovelyrose said...

ada satu lagi mlm baru lancar... GO GEOUS... dr Sweden...

zon hijua said...

kalau org nak penaya AM,mcm2 org boleh buat bro..

sebab kuasa n duit,manusia boleh lakukan aper saja

Bomoh Hujan said...

-zon hijua-
gertak aidid ke?? hihihihih
kalu benda yang bermanfaat dan untuk kebaikan semua....kuasa dan duit??? tapi fakta dan kebenaran macamana plak??
rasanya aidid lagi memahami...hihihihi

zon hijua said...

huhu...itu la yang dirisaukan..
geng2 MLM nie kita x tau,mungkin ada link byk...

zon hijua said...

huhu...bak kata pepatah..kalau takut dihempas ombak,jgn berumah di tepi pantai...

lawan tetap lawan...

Santo said...

kalau wife ko dh bising2 aidid, better berehat lah sekejap dr blogging ni.

x pe, blog ni fardhu kifayah je, anak bini tu amanah allah.

jgn jadi mcm org tabligh..berdakwah2..anak bini ntah kemana..huhu

Aidid Mu'addib said...

If anyone out there do not like what I do - well, sue me you dick! I've got my team of lawyer waiting - it'll be a hell of a ride... I can promise you that. I need the publicity... half a million pageview is nothing.

This MLM thing is a whole new society's disease guys... Malaysia's own disease... no doubt. Dulu2 aku selalu buat aduan sendiri kat agensi2 berkaitan, tapi skrg I'm always bz... u know, researching, blogging, nak keje lagi cari makan, nak layan anak aku yg 8 org tu. Come on, korang pun boleh buat aduan sendiri. Sapa ada contact org KPDNKK, PDRM, KKM, wartawan akhbar/TV, ahli politik - diskus dgn dia org pasal MLM dan skim piramid ni semua. Suap dia org dgn info kat blog ni dan kat SNTM di facebook. Ask them to double-check my facts. And they can do their own research what.... get a move on.

Lets make a difference. For our people, for our country!

jakostardust said...

Diharapkan agar lebih banyak MLM scam dapat didedahkan oleh Mr. Aidid..... Semoga rakyat Malaysia tidak lagi tertipu dengan scam sebegini...

Peros said...

aidid, ECPI ni dah ada kes dengan Jabatan aku...kes Iklan...tak nak ngaku salah tu...bengong

Peros said...

untuk pengetahuan korang, banyak company MLM dah kena...cthnya uptrend, vegrow, ecpi, mayfirst dll....diorang tak serik...

hyelbaine said...

@ Aidid,

Take it easy bro, I know these pervs get on your nerves at times. Aku yang baca pun rasa mcm nak tampor sekor2 laju2.

It seems CEO MLM kat Mesia nie is trying to outdo each other, see who's better.

Bogus product: ECPI which has smaller water particle than water = CHECK!

Bogus title: PROF EM. DATO' DR SIR HAJI (aku paling panjang so aku menang) = CHECK!

Bogus fact: Einstein was wrong! = CHECK!

Amazing eh orang Meleis kita ni. Nak suruh beli air kosong bayar 20 sen pun mintak mamak kasi free but name it with some medical/scientific name and they pay almost 10 bucks for it.

My friend and I was once confronted by a reseller. Siap bukak cerita pasal all the kimia facts and shiznit but when my friend engaged in an "intellectual debate" (he's a chemist btw) terus keluar ayat "if tak nak beli jangan lar rosakkan business sesama melayu".....

Waddahey?!

Peros said...

lagi satu, aidid, ko boleh rujuk kat Jabatan Tradisional Complementary Medicine kat jalan cenderasari pasal doktor-doktor yang claim kononnya diorang ni doktor tradisional....

RasaManisCokelat said...

aper lar motip letak keter BM kat www.millionairemindpower.com.my CIKAI!!!!! nampak orang melayu hadap bebenor beli keter besor..ater

Abgcengkih said...

Just sharing some related links.
http://persatuanpenggunaislammalaysia.blogspot.com
http://forumsemak.blogspot.com

harap harap ada kollobrasi.
Ni je lah aku dapat usahakan, spupu aku kat KPDN pun tak reply apa apa lg.

Bomoh Hujan said...

apa kata kita yang pembaca nih..hebahkan sume maklumat dari blog aidid kepada pihak berkenaan...sebagai tanda sokongan terhadap perjuangan beliau..jgn hanya sekadar membaca..kelebihan kepada pembaca yang ada kaitan dengan bidang2 tersebut...jgn sia2kan usaha tersebut...bukan untuk kepentingan sendri..tapi untuk orang ramai..

Ahmad Fares said...

Email balas yg saya terima berhubung dgn kesalahan terjemahaan ayat Quran dlm web www.millionairemindpower.com.my

.........................
info@mmp2u.com to me
show details 3:10 PM (3 hours ago)


Waalaikumussalam....

Kami drpd pihak MMP amat berterima kasih diatas teguran yg diberikan berkenaan dgn kesilapan ayat terjemahan yg telah kami gunakan di portal
MMP. Pembetulan dan tindakan lanjut akn kami lakukan secepat yg mungkin bg mengelakkan salah faham dikalangan pelayar-pelayar laman sesawang MMP.

Sekian terima kasih.

Azhar said...

Aku paling x leh blah yang tipu ayat Quran tu... Selamber je letak ayat 60... Surah Al-Jumu'ah tu ada 11 ayat je...

Ahmad Fares said...

Bila saya cuba share link blog ni (tajuk ni) kat seorang pengedar ECPI, dia jawab : "...biarkanlah dia akan terjun dgn labunya nanti.."

Ermm..heran jugak..pasal pe takde wakil ECPI yg cuba defence produk @ kompeninya...

Azhar said...

Aku rasa sebab takde gomen ambik tindakan ialah gomen sendiri pun taktau menda2 ni kelentong ke betul... Maybe boleh report ke mana2 persatuan pengguna, then from there boleh panjangkan ke gomen atau media..

bukan apa, suara persatuan pengguna ni "kuat" sikit daripada report2 individu...

Mar marfez said...

RX water camano pulak???

Laila said...

Wow that's hot.

In all seriousness, I dunno wat to say. Dahlah baru nak akil balikh bab2 ugly truths dunia MLM ni. Rasa cam dok kat alam lain lak. Belom habis culture shock ngan sesatu pembongkaran, kuar satu lagi. All da sordid details shoved down my throat made my head spin.

May ya and your family be blessed.

p.s I echo earlier comment and concern about your safety. Careful AM.

p.p.s aku pon dokter jugak

tajri_tajudin said...

nice job aidid..really nice job...

DiriPerkara said...

ni mlm barukah?

http://on9biz.digital-niaga.biz/produk.php

saje menyelit kot2x bleh kasi hentam post2x yg akan datang...hahahahahaha

go bro!!!

Sylarius said...

Apesal time aku baca blog Aidid aku rasa macam kat dalam kelas?

Kadang-kadang rasa macam tengah buat assignment pun ada. Bila aku baca blog ni, rajin jer aku nak selak-selak Wikipedia. Kalo time aku student dulu rajin macam ni, senang-senang je tiap-tiap sem dapat 3.5 above.

Nice writings bro!

keep it up! =)

Laila said...

Me too. Tak pernah aku menelaah gila bab cam ni. Nak amik professional exam baru2 ni pon aku tak study cam ni.

Bomoh Hujan said...

jakostardust said...
Diharapkan agar lebih banyak MLM scam dapat didedahkan oleh Mr. Aidid..... Semoga rakyat Malaysia tidak lagi tertipu dengan scam sebegini...
---------------------------------------------------------------
jangan la semata2 mengharap kepada aidid...sama2 kita usahakan....aidid sorang mana larat beb...dia buat yang termampu dan terbaik...tapi kita....adakah sekadar membaca dan komen??? renungkan....hampir setengah juta pelawat yang membaca blog aidid..setapak lagi kita kehadapan...hebahkan kepada semua orang..jangan sia2kan usaha aidid...

sori yek tok moh kopipes komen diatas...tujuan tok moh supaya pembaca kalian renungkan....usaha begini bukan senang...kalu kita hanya membaca sahaja...
walauapapun tok moh gembira kerana sokongan dan perhatian dari pembaca sekalian..dan terharu dengan perjuangan aidid...dan...kita majukan lagi setapak kehadapan...supaya gejala tersebut tidak menular kepada generasi akan datang...apa macam?? ok??

Indah said...

satu lagi aidid..

prof emeritus dr. sir norhisham wahab... hak tuih!!!

http://www.colourvibrationtherapy.com/biodatapengasas.htm

Aidid Mu'addib said...

Indah,
Dah update kat atas...
Banyak betul ahli Mickey Mouse Clubhouse - menakjubkan!

Bomoh Hujan said...

keh keh keh cepat sungguh ditepek kat entry nih -mickey mouse-

ECPI kalu sebut laju2..ada bunyik BERSEPAI..xpun TAPAI....hahahah why so serious hahahhha

izzNatta said...

Salam...

Syukur ada hamba Allah macam kau Aidid... Aku doakan aidid sekeluarga sentiasa dilimpahi dan dilindungi dengan RahmatNya. Teruskan usaha murni ini bro...

Aku pecah perut & sedih baca blog2 ko ni...

Pecah perut pasal terbongkarnya skim-skim yang menzalimi & menganiaya anak-anak bangsa sendiri seperti skim AC, TF, Jsim & lelain.(Terutama kes doktor-doktor tampal... perghhh sakit pipi aku)

Yang sedih pasal yang kena GORENG kebanyakannya anak-anak & mak bapak bangsa kita yang naif.

Aku harap murni ni dapat diteruskan oleh pembaca-pembaca blog yg lain, sama ada nak link pada blog(Dgn kebenaran Aidid) atau dipanjang-panjangkan pada yang lain. Tak kira apa cara pun asalkan sampai pada orang lain.

Salam
prof emeritus Dato' dr. izzNatta... hoho..pecah perut...

palakminar said...

Salam Aidid,
ECPI ni ujud lebih kurang 10 tahun dahulu. Prof. ni ada satu klinik di Semobok, Melaka.
Produk pertama jual ialah The One.

ECPI asalnya ialah sambungan dari paip air di klinik Prof. ni di Semabok Melaka, melalui beberapa filter.

Yang dikatakan gelombang atau wave energy itu ialah penggunaan mesin yang di panggil radionik machine. Boleh Google.

Pesakit akan di scan menggunakan radionic machine ini dari atas kepala sampai ke kaki. Satu tabung kecil berisi air sebesar tabung minyak attar dulu-dulu akan diletakkan pada mesin berkenaan. Inilah teknologi gelombang.

Setiap gelombang ada kod tersendiri. Bukan kod 19. Machine ni boleh buat clone untuk setiap produk. Contoh: sebelah kanan mesin berkenaan letakkan ginseng. Kemudian mesin radionik ini akan transfer wave energy ginseng bekenaan ke dalam botol air kecil berkenaan. Jadi tenaga sudah berpindah. Kod ini boleh disimpan. Lainkali hanya perlu load semula kod berkenaan sahaja, tak payah letak ginseng lagi dan boleh transfer ke botol air tadi. Begitulah dengan lain-lain bahan. Jadi boleh campur beratus-ratus produk ke dalam botol air berkenaan (Kod sahaja).

Yang Malbari biasa jual naik motor dulu-dulu. Aidid mesti kenal botol ni, sebab dia motong getah. Selalu datang ke kampung-kampung.

Setelah selesai, botol air kecil berkenaan lah yang akan jadi ubat penyembuh sakit individu berkenaan dan akan di gabungkan dengan The One.

Itu dulu lah aku cerita. Panjang cerita kang. Kena cilanat pulak aku. Kalu nak mintak sambung. Harap tulis sambung...

pingu said...

hehehehhehehe tgk la mortar board yg dia pakai tu.. tu untuk undergrad je tu.. hehehe.. prof konon.. emeritus lagii.. banyak ropenye prof emeritus kat malaysia ni.. aku ingat yg 4 orang tu je (aku x ingat nama mereka) yg betul2 emeritus.. hahaha.. prof emeritus ni biasa nya kalo korang tengok semuanyaaaaa rambut putih gila, cakap pun perlahan je, punya la sampai tua baru nak dapat. hebat orang melayu ni, muda2, segak lagi dah dapat emeritus.. hehehehehehe.. aku nak jugak la gitu.. wow.. terbeliak mata orang kalo aku mintak keje,, prof emeritus babe!!!! :D

bearubearubozu said...

hmmm....salam bro aidid...thnks sbb mendodah'an jgk pasal mmp bongok gune maksud ayat al Quran sesuko ati tuh...timo kasih bebanyak...logo ati den...

p/s: jgn putar bolit'an maksud ayat al Quran sesuko ati...klu tak tau, rujuk pado yang pakar...kok takdo intenet poie tnyo ustaz/ ustazah/ guru2 agamo/ cikgu bhs arab...klu tak...bosa doso e...klu kono org yg tak tau...mesti dio pecayo maksud ayat tu...kan dah menyosek'an org lain tu...tak ko bedoso namo e?...semogo dijauhkan yo... :)

to am - thnks a lot again...keep up the good work!!! (cam cikgu sekulah la pulak hahahaha)

pingu said...

cuba baca nih. isu air ECPiaq ni dah lama dibincangkan.

http://mybj.al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=9245&view=next

cuma mereka ni x selantang bro aidid. banyak orang dah ragu2 pasal ni. cuma x tersebar..

lepas tu kalo kita google pasal oiucm ni, mmg banyaaaakkk sgt2 perbincangan mngenai isu penipuan academic drp "institusi" ni..

bertaubat la emeritus2 oiucm sekalian..

Mr Freak said...

@Santos

"jgn jadi mcm org tabligh..berdakwah2..anak bini ntah kemana..huhu "

sempat lagi nak hantam org tabligh..gua tamau komen..kalau tak suka diam..jgn hentam org beramal..

anyway, harap luorang tolong gua..setiap kali gua baca advertisement ngarut MLM nih..gua mesti terpengaruh..walaupon mengarut..dulu gua akan pecaya dalam jangka masa 10 saat..skang ni lepas baca blog nih,gua akan amik masa 30 saat dan terus pecaya..help me

Bomoh Hujan said...

menarik ^_^ cite jer la...palakminar

pingu said...

ni aku kopipasta drp satu website hape tah

""The Sri Lanka Medical Council stated that 'the 'OIU Medical School Columbo, S.L.' listed in Dr. Holder's resume did _not_ exist (Emphasis his.)

"A colleague determined that there was an 'OUI' in Sri Lanka, but it is called Open International University for complementary medicine, and it is not an accredited medical school.' For an additional fee of $400-US, outstanding students are awarded an M.D. (which is their abbreviation for Masters Degree) or other degrees such as B.Science, or extra credentials. (Parenthetical comment his.)

"We were told that 'OIU' has additional prizes such as 'the Albert Schweitzer Award and Knighthood' (for an additional fee of $400-US)." (Parenthetical comment his.)"

boleh klik link isu pasal doctor mickey mouse ni.. kita je terlewat pasal isu ni, yg peliknya oiucm ni masih beroperasi..

http://www.dynamicchiropractic.com/mpacms/dc/article.php?id=40596

Bomoh Hujan said...

MR Freak wa rasa lu x cukup tido nih keh keh mcm terkejang urat tumit jer..kejap xmau komen kejap hentam org tabligh..adess urat kentut tergeliat ke??

Mr Freak said...

dear bomoh hujan..
gua balas Santos punya statement daa..
dia pawned org tabligh..tak baik dowh..

pingu said...

just to share. kalo korang nak tau power root yg konon2 gah sangat dgn produk nye yg ada tongkat ali etc, kacip fatimah, merupakan penipuan smata2. dorang ni x lepas nk jual produk mereka sbg produk berasaskan herba, sbb kalo nk lulus msti la percentage herba mcm tongkat ali tu kene more than 5%. tapi lepas di test kat lab, produk2 power root ni x sampai se coet pun ada bende2 alah tu.. x sampai 0.01% pon! yg sapa2 duk minum tu kena kelentong je.. mmg orang melayu ni kalau nk buat bisnes makin lama makin pandai menipu, mereka x pikir azab Allah kat akhirat nanti.

Eliza said...

Tok Bomoh cuba tgk kat atas tu, dia punya profile eja Researcher pun tak betul mcm mana boleh dpt Prof? Rasanya Tok Moh lagi layak dpt kot,hehe.. Proffessor Emeritus Sir Dato Bomoh Hujan. Phewww..berbelit nak sebut…

Eliza said...

Salam semua...

“From small beginnings come great things..Hope for the best, but prepare for the worst.. When the going gets tough, the tough get going..And finally, may the force be with you..”

I can see few others good men here that can be the movers and shakers beside Aidid. Nak tulis nama sorang2, ramai pulak tak cukup ruang nnt. Aidid bertindak sbg pemangkin atau pencetus. Selebihnya terpulang pd kita semua utk melakukan perubahan yg lebih baik demi menyelamatkan majoriti org Melayu dan generasi akan datang.

Aidid, I think u need to take a short break from blogging. Bercuti bawa family ke mana2 dulu utk tenangkan hati dan minda.

Abgcengkih said...

Dengan hormatnya, semua diminta bangun.

We hereby enroll Mr Aidid Muaddib with the highest honorary prodigy award in which bears the title Penoreh Harapan No.Mlm.Slm.Pyramid (PHn)

(Skroll dan pisau toreh dishulur oleh Eliza kepada Chansellor TokMoh untuk diserahkan kepada Aidid di Padang Ladang Tadamaram)

Lariiiii...

Aleeya said...

erm ..hebatnye awk neh..kagum saya ..teruskan perjuangan :))

Peros said...

Pesanan untuk kaum lelaki : Biasanya MLM ni ada jual produk dia yang kononnya boleh meningkatkan tenaga batin...kononnya guna herba la padahal letak sildenafil...cam haram..pastu jual beratus2 hinggit..cam haram...

Pesanan untuk kaum wanita : diorang ni selalu promote makanan kesihatan yang kononnya boleh turunkan berat badan...mesti la pompuan suka, then join biz tu...adoyai, padahal dalam makanan kesihatan tu ada sibutramine.....

so, korang2 jangan la terpedaya dengan produk2 kesihatan atau apa sahaja yang MLM ni kuarkan...semuanya mengarut cam haram.....

P/S: Aku bengang dengan MLM yang jual produk penipu ni....tak habis2 dok serbu tempat diorang...

Bomoh Hujan said...

mr freak= jom teh ais keh keh keh

Eliza= kang nametag penuh melintang kat dada hahah xseksi lerr...panggil abang bomoh suda la..baru ada felling sikit keh keh keh

Abg Cengkih= karpet merah tarak ka? keh keh keh..tok moh pakai kain pelikat jer nih..bulih ke??..maklum la..hujan...

to aidid...take 5~~~

Iman's Umi said...

Yg psl CVT tuh, kwn sy dlu punyalah dok citer...kami2 pun menganga dengar kehebatan produk2 tu dgn citer kelas yg dihadiri. Siap sempat mandi dgn drop CVT tu campur ais...menggigil haku (tp xdek rase apepun, ataukah kulitku yg keras cam badak smpi x rasa?)...seb baik kitorg ni sekadar ckp2 makan je, gamaknya klu ada duit lbh sure dh kena tarik jd ahli g kelas beli produk...harini bru ku tahu yg CVT tu pun MLM ek? Ciss...

dotblogspotdotkom said...

ade aje idea deme nih nak menipu..... memang sungguh tak paham,....

@mal12 said...
This comment has been removed by the author.
@mal12 said...

siap ade faculty universal science of bla bla..bia betik diorang ni..nk menipu smpai camtu skali???..

Abgcengkih said...

TokMoh: Sejadah hijau jer ada daa...karpet basah dey!

@mal12 said...

sorry, wa post byk kali ni..tp mmg da ramai pengikut the mickey mouse club ni..aargghhh...harap2 wa masih berpijak dibumi yg nyata...
http://rawatankesihatan.blogspot.com/2008_09_01_archive.html

Azhar said...

RADIONIC?

Aku baca kat pakcik wiki :

Radionics is the use of blood, hair, a signature, or other substances unique to the person as a focus to supposedly heal a patient from afar.[1] The concept behind radionics originated in the early 1900s with Albert Abrams (1864–1924), who became a millionaire by leasing radionic machines which he designed himself.[2] Radionics is not based on any scientific evidence, and contradicts the principles of physics and biology and as a result it has been classed as pseudoscience and quackery by most physicians[3]. No radionic device has been found effective in the diagnosis or treatment of any disease, and the United States Food and Drug Administration does not recognize any legitimate medical uses for such devices.[2][3][1]

Azhar said...

Tgk, kt negara lain RADIONIC ni dikatakan penipu je lebih sebab x de bukti saintifik.

No radionic device has been found efficacious in the diagnosis or treatment of any disease, and the U.S. Food and Drug Administration does not recognize any legitimate medical uses of any such device.[2] According to David Helwig in The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine, "most physicians dismiss radionics as quackery."[3]

Low said...

http://www.nexusnxl.com/ pun MLM gak. try check k

Peros said...

Nexus Legend sudah diserbu oleh Cawangan Penguatkuasa Farmasi pada bulan julai 2010 kerana menjual makanan kesihatan yang disyaki mengandungi racun.....

hakimnen said...

Good Job aidid..hehe..tak sangka ramai orang melayu penipu...dah agak dah benda2 mcm ni..hehe

DrSaberk said...

REALLY SALUT BRO AIDID FOR THE GREAT DISCOVERY IN OUR MLM HISTORY.HAHAHA...U R LEGEND BRO....KEEP THE GOOD WORK.EDEN NIE XTIDO MALAM BC BLOG NIE.HIT GILE2 NIE BEB...CONGRATE2!!!!

Ummu Amisya said...

Teruskn usaha murni ni bro...sy sokong sekarang dn selamanya asal jgn lari dri landasan prjuangan, SNTM...Keep it up.

Ahmad Fares said...

Alhamdulillah program millionaire mind power(www.millionairemindpower.com.my)dah buang terjemahaan ayat Quran yang silap tu.

FuturePilot said...

http://hebat88.blogspot.com/
Ni ape plak bro. cube siasat

EEan said...

Pegi mampus dgn anjing yang suke tipu orang tu!

Yusof said...

Salam...

Sedih tengok bila ada saudara kita edar flyers kat masjid jalan Duta lepas Jumaat. Dah berapa dia spend sampai kena edar flyers kat masjid...
bini sy Chemist, dulu ada la suggest minum air nih, sebab masalah resdung dia teruk dan liat nak mkn ubat spital. Dia mati2 tak nak minum. Bila tunjuk entry ni kat dia, dia gelak.... Kan dah kena.... (padan muka aku)...

Jinggo said...

Guys ..cit eskit pasal Hai-O.....

zatyhanyut said...

aku hargai setiap minit aku baca blog ko ni bro, mmg best, informasi lagi bernas dari surat HM tuh hehe

lyralia said...

kisah benar : Wak tertipu..

2 minggu lepas di opis makcik :

"kau minum ECPI ker Wak?"

"iyaa..Kepala Wak selalu saja pening, kata budak kedai jamu tu bagus minum air nie tapi mahal harganya"

"owhhhh...dah minum ECPI nie kurang ker pening tu? sy tgk mcm air mineral biasa 80 sen tu jer"

"udah kurang, Wak dh minum 5 botol..tak sama laa lia, cuba kau baca tulisannya di botol nie"

"tak kuasa laa Wak. sy nak beli b'fst, Wak nak kirim nescafe tak?" (Wak mmg tak pernah miss minum nescafe, 1 hari kurang2 5 cawan)

"Wak stop dulu minum nescafe..Wak minum ECPI nie aje"

"apa kata Wak minum je air suam kat pantry tu bnyk2 & kurangkan nescafe..sy rasa Wak banyak sgt minum nescafe tu yg pening. tak payah laa nk bazir duit bli air nie"

"Boleh baik ker sakit kepala Wak nie?"

"InsyALLAH...selawat sblum minum air suam tu"

Seminggu lepas :

"Lia..betul laa ckp kau, Wak minum air suam aje, dah kurang minum nescafe. kepala wak sudah okey"

"Tu laa..kan sy dh ckp..tak yah minum air mahal tu.."

"iye laa..rugi duit Wak 40 ringgit beli air ECPI tu, rupanya sama aje mcm air suam! Hidup2 Wak ditipu..!!"

Sekian, kisah benar dri makcik...hehehehe.

Pesanan dari penaja : Amalkan meminum air suam hari2.









"

syafiza said...

tau x produk USANA... curious lak pasal produk ni.. ada my fren ajak join... kate the best supplement ever.. klu betul, y jual tru mlm? nape x direct to the users... i mean jual kat pharmacies jer... supplement kot

razif said...

terharu ko byk buat research untuk tegakkan kebenaran dan bantu publish n disseminate info bout MLM kepada MLM victims yang x sedar diri tuh,bakal MLMers dan public.kipidap!

kerjakosong.net said...

salam..dah lama aku baca blog AM ni..
arini rasa nak komen...
pasal PHd ni,makcik ngan sepupu aku pun ada buat camni..tapi lagi ganas..bayar some amount,
dalam sebulan dua,gi sri lankan,terus g konvo amek scroll...dayummmm...
paling aku nak gelak time atok aku sakit,boelh dia salam ngan doctor kat hospital,pastu bagitau nama dia DR. shik#*...sambil bisik bisik lak tuh..husih...maloo aku haish

B3@r D 3@73r said...
This comment has been removed by the author.
B3@r D 3@73r said...

Assalamualaikum wbt,

Dpt link blog aidid dr SNTM...slalu folo, br la nie je rase nk komen.. :)

Activated carbon filteration, Ultra violet light disinfection, Ozone disinfection, Reverse Osmosis, Alkalinization, Oxygenation, Electro Magnetic Wave Technology. Kesannya boleh dilihat dalam masa terdekat kerana ia berfungsi secara semula jadi

Mmg klaka diorg nieh...sape yg jage IETS atau Raw Water treatment plant tau proses2 kat atas tu sumer proses merawat air yg biase aje ... oxygenation tu patutnyer dipanggil aeration process...wadehel!!?? :-)
Alkalinization? Electro Magnetic Wave Technology? siwies shet xprnah daku dgr dlm proses rawatan air...

yg lain2, mcm yg aidid n lain2 dh mention...Say No To MLM !! grrr..

sar said...

Sudah cuba google scholar mereka ini, tiada satu pun kertas penyelidikan! bwahaha

kaizerX said...

Semua komen rakyat blog ni bash MLM sedangkan Produk tu yang Penipu.

MLM tu cuma sistem jualan.
rasanya macam tak adil MLM kena serang.
kalau orang Bash MLM sbb product tu teruk,
seperti orang Barat Label semua islam terrorist
sebab beberapa insiden.

Awie Zawawi said...

kaizerX

ang baru baca blog ni ka? kalu ang baru baca blog ni,ang pi baca entry ni

http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/10/10-perkara-yang-anda-perlu-tahu-tentang.html

AM bukan setakat bash produk MLM ja,tp sistem MLM itu sendiri..

apex said...

to B3@r D 3@73r
demin water for boiler feed water or cooling water...hehehehe

Activated carbon filteration, Ultra violet light disinfection, Ozone disinfection, Reverse Osmosis, Alkalinization, Oxygenation, Electro Magnetic Wave Technology. Kesannya boleh dilihat dalam masa terdekat kerana ia berfungsi secara semula jadi

diaorg elok keje dlm utilities plant ni..senang nak rawat air kotor..hahaha

cik wawi said...

Kalau dia kata air dia tu melalui proses double slit experiment mesti gempak dan lebih laku kan.

green apple said...

err..rasa2nya Dr Rozmey 40juta tu dpt tittle Dr tu dar mana eh?

ARC™ said...

mamat ni idiot jugak sbnanye. mineral water, being expensive really because of their smoothness.
Tak pernah rasa jangan gebang kuat :P . BTW, that smooth mineral water im talking about, definitely not ecpi either.
2- formula e=hf xwujud? ambik spm ke x?
anyways, good job on revealing that bogus uni status. big lol for that and I totally second the act of against any mlm movemenet in sight

Aidid Mu'addib said...

1. Dol... kat mana syllabus SPM ada Max Planck kasi itu formula e=hf? Meh la diskus kat sini... Ko ambik SPM kat mana? Papua New Guinea?
The Planck Postulate adalah salah satu benda paling fundamental dalam prinsip Quantum Mechanics. Dan jgn pulak cakap v tu bunyinya vee, ianya huruf greek "nu". v itu adalah frequency oscillator dalam isu black-body radiation, di mana h adalah Planck Constant yg nilainya =
6.62606896(33)×10−34J·s atau,
4.13566733(10)×10−15eV·s atau,
6.62606896(33)×10−27erg·s.
Anyway aku dah cite secara ringkas kat atas - tanpa kopipes. Kalau nak diskus kat sini, dimintak jgn kopipes pulak ya? Meh la kita share ilmu gelombang dan whatever you learn kat PNG sana. Ini isu Max Planck ni.. antara saintis paling mahsyur dalam sejarah physics dan sejarah sains sejagat.

2. Smoothness? Kalau ada la air kosong yang harga RM8... ko sorang aje la beli dan minum, sebab aku tak nak join usahkan club idiot, tapi club double-idiot tu dik. Smoothness... brahahahahaha! Senang nya la kena basuh oleh salesman jual air paip. Dey... air mineral biasa, katalah harga RM1. Kalau ada air memang cun punya smooth dan sedap dan bersih dan sterile, aku rela beli... kalau harganya RM1.20 la. Kalau RM8 ke atas, ko aje la jadi double-idiot... triple-idiot pun boleh jugak tu.

People: water is just water. Don't expect too much from drinking plain water to get your minerals, or whatever people tell you what's in the water. Because the main source of minerals and salts like sodium, potassium, phosphate, magnesium, chromium, calcium, iron, copper... even selenium and zinc comes from food that you eat. Itu sebab kena makan makanan seimbang, byk sayur dan buah-buahan. Tak kesah la air datang dari gunung ke, dari Swiss Alps ke, dari jamban belakang rumah ko ke... it's just water you idiot. Jgn senang terpengaruh dgn mala'un yang nak jual air atau water-filter atau apakebenda gadget dalam dunia ni yang kasi air tu jadi air keramat. It's just water - H20. Org tua aku minum air sungai, air telaga, sampai la kampung aku ada air paip masuk tahun 1978... dah dekat 80 tahun umurnya sekarang, alhamdulillah... takde kesah pun dia air yg ntah apa ada skrg ni.
Smoothness.... HAHAHAHAHAHA! Memang boleh buat bzns jual water kat ko dik... dah sorang ada pelanggan nak beli air yg smooooooth.
Ooh baby ooh!
Aiyo Ma!

Bomoh Hujan said...

nama pun air kosong (^_^)
lain la kalu namanya air TEH AIS kah kah kah kah
opsss~~~ terspam la plak....

Zamzam said...

2-3 tahun lepas, dkt ofis lama aku, 1st time mase tu aku dgr ECPI, budak ofis aku bwk,,

Aku curious, le, aku tanya, air mineral ke ni.
Die kate ECPI, baik utk kesihataan. RM8 sbtol, nak test, die tuangkan aku sket.
Aku minum le,aku kate air biase je ni,awat mahal sgt.

Aku ckp lg, air zamzam, kalau ade org jual RM8 sebotol, pun aku tak nak beli,aku bley dpt free tnggu lepas next musim haji atau sape2 balik umrah.

aku said...

salam all,

just nak citer tragic story...
lepas baca post bro aidid pasal ecpi ni...saya and family g melawat ayah kepada kawan saya yg sedang sakit...cancer hati katanya..dah kritikal..doktor suruh bawak balik rumah...
smpai saja kat rumah diorang... kebetulan arwah tengah nazak... ada mesin oksigen disebelahnya yg disewa...
yg tragis nya ... ada 2 botol ecpi di sebelah arwah... :(
sbb baru dpt tau the truth about ecpi... tu yg jadi sgt tragis tu...:(
apa2 pun ajal maut ditangan Allah... Al-Fatihah

Ayaq Karat said...

Wow ternyata hujah & bukti yg di bentangkan mmg jelas & bernas.. Cuma nk tanya 1 soklan jer... skrg ni awak minum air paip @ air jamban??? Jgn marah yek nnti kena jual... ;)

zed said...

air zam zam lagi best, ada terbaca dalam buku kat MPH Midvalley, air zam zam terbukti sebagai air yang paling bagus untuk diminum. kristal daripada air zam zam berwarna keemasan. lagi bagus daripada ECPI

apex said...

->ayaq karat..
kau MLM jual pe barang...kongsi la kebaikan nye kat kitaorg..nak gak tau.kau cam beruk makan belacan je

Cik Agogo said...

wallawehhh.... 8 hengget sebotol??

baek aku beli sekotak ada 12 botol air 1.5L cap kooler kat tesco. proses osmosis berbalik gitu. bawah 8 hengget kot da dapat sekotak 12 botol tuh.

bila minum rasa macam air kelapa. eesipai tu rasa apa?? bleh ada rasa2 lain yang menyebabkan aku akan suka minum air kosong hari2 macam kooler tu tak??

Cik Agogo said...

menangis aku baca setahun bleh dapat mcm2 title... penat2 je aku blaja engineering dekat 5 tahun baru dapat diploma ngan degree...

huwaaa~~ nak amik jugak la alternative medic tuh... skejap je bleh pakai gelaran sampai tahap prof emeritus. gila gempak.

takde tempat bleh dapat title Ir. semudah camtu ke? aku da tak larat nak sambung study ni... da la yuran pun mahal gampang...tu tak kira repeat paper lagi apa jadah semua tu lagi...

aku said...

Cik Agogo said...
wallawehhh.... 8 hengget sebotol??

baek aku beli sekotak ada 12 botol air 1.5L cap kooler kat tesco. proses osmosis berbalik gitu. bawah 8 hengget kot da dapat sekotak 12 botol tuh.
------------------
kekekeke..betul tu cik agogo... reverse osmosis lagi...

Ayaq Karat said...

Apex: Yg awak terasa tu apesal??? Sy tanya Aidid dia minum air pe coz dia ada mention air hanyalah sekadar air... takde beza air jamban ngan air paip.. so yg mana dia pilih... Btw sy tak join mana2 MLM pun...
Bahasa Menunjukkan Bangsa...
PEACE...

Aidid Mu'addib said...

Minum aje la apa air saja air yg bersih, yg dah di masak - yg takde kuman. Mende yg susah dan kelirunya... dan air paip yg kat jamban tu, kalau air tu dari pili air dalam jamban, dan ko masak boiling - minum aje la. Like I said, water is water. Khasiat yg badan perlukan datang drpd makanan, bukan air.
Contoh macam dalam air mineral tu katalah ada 6.3 microgram Kalsium, jadi sebok la org nak minum air mineral... sedangkan dalam sepinggan nasi tadi aku lunch, mungkin ada 1.3 gram kalsium - 1,300,000 mcg! Apa yg kecoh pasal 6.3 mcg kalsium dlm air tu?

Prosper Pharmacy said...

bab tak setuju MLM aku x nak komen tapi bab produk aku nak komen sbb aku jual kat kedai aku, samada berkesan atau tak mungkin ada yg rasi atau ada yg tidak.
apa yg aku tau ada satu makcik bersumpah tak nak minum ecpi lagi sbb tak tahan dgn sakit goutnya menjadi2 bila minum sebotol. aku bagitau itu healing crisis dia tetap tak nak.
jadi kalau ia sama taraf dgn air lain kenapa lak makcik tu mengalami keadaan camtu. apa yg boleh aku rumuskan apabila doktor mainstream tak nak iktiraf doktor alternative lalu dipanggil mereka quack doctors sedangkan ilmu dia tak sama, jadi jangan kerana kita tak tau maka kita buat2 tahu dgn merendah2 @ mengutuk sesuatu. yg nyata ia akan menonjolkan kedaifan seseorang maka apa yg betul diperjuangkan akan sia2 saje kerana tindakan itu.

Aidid Mu'addib said...

Aiyoo! Healing crisis? Dalam gout? Kalau ko bagi dia minum apa-apa air sebagai rawatan gout, tutup aje farmasi ko tu (kalau ko ada farmasi la) - you're useless to mankind. You're a danger to humans everywhere.

Bang, apa yg nak di iktiraf bang? The university doesn't exist in Sri Lanka, it's just a website - and some guy printing degree & PhD scrolls.
Ilmu tak sama apakebendanya dey? Yenadey?

azwan said...

Salam,
Aku rase prosper pharmacy tu name kedai ko ek. Ape kate ko tutup?

Kalau nak decide setuju atau tak dgn MLM, bace semua post dlm blog ni dulu.

Wei badigol, ko dengar sini baik2.kalau ko suruh makcik tu jumpe aku (kalau betul la dia ade gout), aku bagi colchicine hilang la sakit dia, yg penting dia dalam acute stage, kalau tak acute stage..pain killer dgn allopurinol pun ok mangkuks. Tgk gak level uric acid dia. Yg ko pandai2 cakap what...healing stupid crisis??

Laila said...

@azwan haha walaupon out of character but way to go bro! Terus tak jadi ngantuk aku .

Eezam said...

Mantap beb..!!

aNiS tHe BumbleBee said...

salam...
aku duduk sri lanka ni dah 4 tahun..bangunan dlm website uni bangang tu pon sebenarnya dewan besar je ponn..uni kejadahnye.

err..ni betul ke kalo apply kt situ dapat title Dr? Dari aku duduk sesaja jaga anak kt umah ni, baik aku apply kt uni tu ye dak? Sijil tu nanti buleh gantung kt dinding rumah, tunjuk kt org kampung besok2. Aku duduk sri lanka study jadi doktor beb!! hahahahaaha!!!

- GC - said...

kak anis,

jom sama2 kita jd doktor. balik kedah nanti, kita pakat juai ayaq bendang, bagi jadi ayaq ubat. kah3x.

zuar said...

info menarik ni bro..teruskan membongkar..^_^

Nurul Ar Rasyid said...

baru sedar yang ECPI nie rupanya satu penipuan besar-besaran yang dibuat dengan gah secara terang2..haishhh~!

Lelord said...

wahhh best n3 ni

Blood Seeker said...

dia guna E = mc2

adakah air tu perlu digoncang pada kelajuan cahaya baru boleh berkesan? ia akan menukarkan keseluruhan jisim air dan botol menjadi tenaga dan.....

poof jadilah koko krunch


You know what, I learnt Water quality and water treatment as an undergrad. And I got lectured by an ECPI salesman that what I learnt was wrong and outdated. You should've seen how red my face was, or how hot my pussy feels seething with rage.

kadori-san said...

penjelasan saintifik E=mc^=hf oleh seorang pakar fizik dari UPSI

->http://metafizik-inderakayangan.blogspot.com/2011/01/kritikan-perubatan-emc2hf.html

SHAH ALAM ROPEWALK said...

He..he..ada sapa2 boleh hujahkan tentang air zam-zam yang dikatakan boleh menyembuhkan penyakit? Hujah2 la sikit dari segi logik dan akal... mesti menarikkan...ada Ustaz / Bomoh baca jampi2 air tu boleh jadik penawar la pulak...tapi kenapa dia org susah2 nak bukak kilang besar2 buat air penawar ECPI....jampi pun boleh tukar air jadik penawar ma.... kadang-kala berhujah dari segi logik sains memang sesuatu benda tu tak masuk akal...hanya Allah SWT jer yang tahu baik buruk...fikir2 kan lah...

honeylily said...

ni ade satu lagi kes air paip masuk botol jual mahal2 jenama RX17, pastu soh org telan air tue 5,6,7 botol sehari supaya kesan dye terbaek tapi sebenarnya supaya malaun2 MLM ni cepat dapt untung...
dari pamphlet yang diberi takde pape istimewa pun kat air ni...tapi salesperson dye punya cerita...ibarat "orang mati pun boleh idup balik kalau minum air ni"

dalila said...

haa..menitik air mata aku bc entry ni..one of treatment ayah aku amik utk arwah mak aku is this ecpi stuffla..(sbb it was last stage cncer so hospital mmg suh bwk blik tp xkn kami family nk tgk xwat pape so we go for alternative which is very costly tp xpela utk org t'syg)..mmg ecpi ni jela air arwah minum sejak mulakn rawatan..berbulan2 n bergelen2 until jul'10..haha funny tho hw selfish n heartless ppl cn be in manipulating other's misery 4 their own pocket sake..especially towards org yg bengap,samdol,xskolah like me n my family..kan?

AkudanDiaAA said...

dalila: sebenarnya kita semua tertipu..bukan dalilla saja ..kebanyakan orang kat mesia tertipu..kami pun membeli juga pduk ni maklum sajalah bukan semua orang cerdik pandai dalam science kan..bagus juga bro aidid bongkarkan segala penipuan ecpi ni..4 u information saye pernah order 30kotak ecpi ni dengan harga 2k..memang laris coz sebelum ni pun dah femes bendalah ni....tapi dah lama x buat dah..mahal sungguh, kesian orang kampung..

Ata said...

Aku pernah jumpa sorang doktor yang namanya Miki anak Mos..
Dr.Miki Mos lah kiranya..
heeeee...

kaeim said...

bro.. e=hf tu mmg btol la bro.. aku blajar formula tu kat A- Level.. tp cara dia equate e=mc2=hf tu mmg salah..

Aidid Mu'addib said...

Mamat Quack ECPI bahalol kat atas tu cakap pasal Max Planck, bukan pasal org lain.

Max Planck originally produced this law in 1900 (published in 1901 in an attempt to improve upon the Wien approximation, published in 1896 by Wilhelm Wien, which fit the experimental data at short wavelengths (high frequencies) but deviated from it at long wavelengths (low frequencies). The Rayleigh-Jeans law (first published in incomplete form by Rayleigh in 1900) fit well in the complementary domain (long wavelength, low frequency). Planck found that the above function, Planck's function, fitted the data for all wavelengths remarkably well. In constructing a derivation of this law, he considered the possible ways of distributing electromagnetic energy over the different modes of charged oscillators in matter. Planck's law emerged when he assumed that the energy of these oscillators was limited to a set of discrete, integer multiples of a fundamental unit of energy, E, proportional to the oscillation frequency ν:

E=hv

Planck made this quantization assumption five years before Albert Einstein hypothesized the existence of photons as a means of explaining the photoelectric effect. Planck considered a cavity with perfectly reflective walls; the cavity contained many well separated resonant oscillatory bodies. The oscillators were for Planck purely theoretical investigative probes, and he said of them that such oscillators do not need to "really exist somewhere in nature, provided their existence and their properties are consistent with the laws of thermodynamics and electrodynamics.". He made no assumption that light itself propagates in discrete bundles or packets of energy. Planck did not attribute any physical significance to his assumption of resonant oscillators, but rather proposed it as a mathematical device that enabled him to derive a single expression for the black body spectrum that matched the empirical data at all wavelengths. As noted by W.E. Lamb, Jr (cited by R. Loudon (2000), G. Wentzel (1926) and H. Fearn and W.E. Lamb, Jr (1991) showed that the Einstein hypothesis of discrete packet propagation of light is not necessary to explain the photoelectric effect, but this fact is considered unimportant by some writers.
Planck's formula predicts that a black body will radiate energy at all frequencies, but its intensity rapidly tends to zero at high frequencies (short wavelengths). For example, a black body at room temperature (300 kelvins) with one square meter of surface area will emit a photon in the visible range once every minute or so, meaning that for most practical purposes a black body at room temperature does not emit in the visible range. Significance of this fact for the derivation of Planck's law from experimental data, and for the substantiation of the law by the data. Ultimately, Planck's postulate of energy quantization and Einstein's photon hypothesis became the fundamental basis for the development of quantum mechanics.

onguard said...

Wa pernah beli air ni kat Tanjung Dawai, coz wa tertarik dengan khasiatnya, antara yang wa ingat boleh rawat gangguan makhluk halus.Wa tak ingat harganya tapi bukan murah la... wa dan family minum la, bajet-bajet dapat rasala perubahan,kot-kot leh bertukar jadi Action Kamen ke,kapten Planet ke,Ding Dang ke... Pastu mak mertua wa boleh pulak bubuh botol air ni sebelah kotak rokok adik ipar gua,kengkonon itu air punya aura leh tarik itu tembakau punya candu supaya ketagih adik ipar gua dapat berkurang bila sedut itu rokok... tapi penantian tinggal penantian, serupa wa minum air kosong yang wa order dari nasmir 10sen segelas, ...Hampaih....

A-Sha Pinkiex said...

I'd like to thank you for this article as I've a couple of friends who are avid drinkers of this product. I never believed it ever since it was first made popular in this country. I'd love to personally meet this so-called Medical Doctor of Homeopathy and have a sparring session on medical knowledge with him as I believe even my 1st year juniors have more medical knowledge than he does.

The most bogus fact is the ability to actually shrink water molecules. That made me laugh heaps. Water molecules can't be shrunken, except the spaces between them are decreased (in case of frozen water, aka ice), hence water become denser in frozen condition. Surely the Scientists in Physics would be insulted by this new facts (of water molecules shrinking) of physics!

Jzkk.

Suria said...

tipah tertipu.....

bulan posa last yr one doctor..proff madya lagi..hukm..dtg masjid bawa air ni..dia pun, meh try air ni bagus ada oxsigen..blh melancarkan peredaran darah etc etc...org ramai pakat ambil air ni..tinggalkan air sarsi masjid buat utk buka posa...

zane othman said...

Sekian lama gua masih simpan sekotak Buku2/CD produk2 SCAMWAYBURITWELWIDE dan lebih 2 tahun meninggalkannya, ni... tetiba hari ni gua rasa nak campak jer... lagikpun menyemak almari jer... takguna seposen pun...
huhhh rasa mcm dah MERDEKA...

satD said...

dude lu kelakar nak mampus siut..

check out the ultimate design for a super humongous MLM to lift the economic fate of the Bumiputras

fairuzan said...

e=hf,mmg wujud:
http://www.spaceandmotion.com/Physics-Max-Planck.htm#Plancks.Constant

Aidid Mu'addib said...

Laaaaa... lagik sekali...
Dik... f tu mmg la wujud sebab f=frequency, but that is beside the point... sebab sesetengah org gunakan simbol f sedangkan pada asal ia sepatutnya v...

Planck postulate, that electromagnetic energy could be emitted only in quantized form, in other words, the energy could only be a multiple of an elementary unit E = hν, where h is Planck's constant, also known as Planck's action quantum (introduced already in 1899), and ν (the Greek letter nu, not the Roman letter v) is the frequency of the radiation.

Ko faham apa yg berlaku tak ni?
1. sebab quanta tu berkait dgn frequency... jadi ada mangkuk gunakan f
2. Planck tak pernah pakai f... dia pakai abjad greek "nu"... yg bentuknya macam v - so, jgn pulak cakap ada VEE pulak.
3. Nak dapatkan rujukan, cari website yg credible sket lain-kali erk?
www.spaceandmotion.com is not credible... it's an enthusiast website.
4. Whatever the issue is... E=hv takde kaitan whatsoever dgn air jamban yg dibotolkan dan dijual RM8 sebotol.... dan takde kaitan whatsoever dgn org tua nyanyuk SCAMMER HARAMJADAH yg ada title Professor Emeritus Dr Wadefak kat dalam artikel kat atas tu... memang off-topic gilabab.

pEacEmaKer said...

uhuhu..ak bru je nk ckp seigt ak de ak blaja e=hf kt mtrik dlu..tp xpelah..takot kna hentam..

btw, pangkat sir tu my lecturer ckp , Queen Elizabeth yg bg..tu pn utk rkyt die je...so, die betulkn kami yg pgl male lecturers kami 'sir' tu slh ...

tp kt wiki kate bole pulak utk sesetgh yg de rank...eg : educator..

Wanita Bertudung Hitam said...

pergh giler...camne lak penipuan tak agak2 ni authorities tak buat apa2..dorang tak selidik ke?dorang tak buat keje ke? tak pasal2 encik aidid "sekadar insan biasa" (biasa la sgt) kena buatkan keje dorang..isk3...kawe dok pahe..aku asyik post link dari blog ni kt fb..kwn2 dok pening ko ni tade kje asyik baca blog..tp ur blog is addictive a bro..makan gaji buta dah aku nih!!

Nur Jannah said...

pergh.menipu terang-terang seh.berderet2 award dr OIU.Bunyi cam grand je dr Colombo. =.=' Kesian2.

Terima kasih, Aidid!

Azikk said...

Assalamualaikumm , pemunya blogg perangai macamm ******* . Wehh anak haram , aku sedih lahh nan kau . Malaysia ponn malu nak mengaku kau rakyat diaa , asal kau takut nak tunjuk muka
? Konekkk berani pulak tunjuk ? Nak hinahina orang ? Kesian kau dohh , bapak kau tak sayang kau , aku ada nampak kau tahu kat longkang harituu , aku ludah , kau senyum ? Perosak lahh kau nii , kau nii sepupu sepapat anjing belakang rumah aku ehhh ? Aku rasa anjing tuhh lagy comel dari kauuu . Tapi ada irasiras kau dohh , hidung tersalah letak kat bontot , maklumlahh , comel cam anjing , patutlah kau takhabishabis carikk salah oranggg ,kau kenal kee orang yang kau kutuk nii ? kau mainn lepasss je , bapak kau takajar ehh ? ehh lupaa ? Klaaaa , sakithati aku baca BLOG KAUUU ! Byebye perosak bangsa . Wassalamualaikum ,

azwan said...

Wohh...cakap macam babi. Berdengus kuat tapi point zero. Standard la haiwan macam ko, senang bebeno kena tipo. hahahha!!

Azikk said...

asalammualaikum , wahai budak baru nak naikk , kau nihh , macam bguss sangat jee nak kutukkutuk orang , macam kau perfect jee ? sekali aku shooootttttt muka kau sedas , nakkk ? kau tuhh , ckp mcm orang sakit mental. orang sakit mentall pon bolehh fikirr kau tahuu ? orang sakit mental okay ponn sebab minum air ni , kAU BACA testimoni takk ? cakap tuhh fikirlahh , nak jatuhkan orang , siap ada like facebook page untuk kau , ramai siotttttt , benci kauuu , kau bajet PERFECT ! okayfineeee , nak kutuk aku pulak ? uatlah post pasal aku , aku punnn boleh buat lahhh ! kchowww , wassalam .

azwan said...

Samdol Azikk,
Budak baru mimpi basah ye samdol. Patutla perangai pun mcm fucker, jual pun benda fucker. Testimoni kepala bangsat atuk kau. Ko nak bercakap dgn aku, biar berinti siol. Baru belaja nak hidop ye budak? Dah lepas SPM? Nih aku bagi testimoni..ECPI tu produk scam, sesuai utk manusia pundek pendek akal mcm ko, yg senang kena kencing. ko ni bahlol tak sudah2. Dah besar nanti jgn lupa masuk MLM byk2, kasik mampos sampai cucu cicit ko bahlol.

matsom said...

pehh, this troll takes the cake -what kind of a fucked up thinking and/or upbringing that teaches/makes a person [to] write a litany of curses and swear words like the above but begins and ends with the holy Assalamu'alaikum and Wa'alaikumussalam phrases...

Diagnosis awal: terlebih minum air ECPI ke ape neh?

Azikk said...

Kau ni apahal Azwan ? Salam tak de kau ni org ape ? Nak kate kafir marah . ==' Jgn nak back up sangat lahh . SIAL !! mcm ank hram lah ko ni .. pntek !!
ko ni sme mcm die .. pemusnah bangsa .. jambang babi .. muke londeh ..
assalammualaikum..

Rose said...

Assalamualaikum Azikk,
Kenapa marah sangat ni? Jangan sensitif sangat. Azikk faham ke isu yang Aidid nak ketengahkan? Jangan tengok kutukan dia tu, tengok fakta yang dia berikan.

Azikk, untuk pengetahuan anda, kat sini kami tak pandang testimony, sebab testimony boleh di reka-reka, di belit, atau pun di salah ertkan (contohnya seseorang tu mungkin sembuh sebab lain, tapi kebetulan dia pun tengah ambil ECPI, so, dia terus ingat dia sembuh sebab ECPI, so dah salah testimony tu). Patut ada kajian saintifik, malangnya ECPI takde kajian camtu, semuanya bunyi macam saintifik (pseudoscience), tapi tak sebenarnya.

Harap Azikk ambil masa untuk paham entry ni, sebelum marah2, ok?

Aidid Mu'addib said...

Rose,
Pandai ke budak scammer meleis anak indu penganut MLM-SP tu baca rumi kat artikel scam ECPI neh? Ini generasi "talak baca punya olang" beb... hopeless.
Nak aku tulis artikel ni dlm bahasa hindu, aku pulak tak pandai... shit!

P/S: Meleis hindu pengamal MLM dah pandai kasi salam skrg erk? Hebak mung!

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 266   Newer› Newest»