And so it is...

Friday, July 22, 2011

Ya Umat Berduyun-duyun Semua Nak Masuk Longkang

  
You know why the muslims are in such deep shit nowadays? You know... some say, it's the signs of the end-days... Probably is, I supposed. Total screw-ups sickos everywhere man.

Korang ada dengar cite pasal budak remaja anak ntah bahalol mana ntah yang berbangga declare kat blognya bahawa hymen nya dah kena tebuk dah lohong lebih dahulu daripada bebudak 14 tahun yang lain - woohoohoo yeay baby yeah! Udah la muko bughuk, perangai pun bughuk kejadah jugak. Kebanggaan omak-bapak nyo la tu eh? But anyway, sebok la semua orang nak maki-hamun budaknya, as if the girl is responsible whatever. Woih! Tak payah la sebok-sebok korang weh. Budak remaja tu dungupiang, dia akan membesar jadi dungupiang. Emak-bapaknya ajar first class what? And... so what? Apa yang lebih penting? Yang pentingnya - ini kes "statutory rape", dan ada mala'un yang patut masuk jail juvana tu. Ini kes keruntuhan moral untuk anak sapa ntah - jadi, emak-bapaknya yang bertanggung-jawab. Budak itu, diulang sekali lagik - dungupiang. End of story. Who the hell cares man? The parents should. If not, damn it to hell. Let the law takes its course. Sumbat dalam jail or whatever. What can anyone do anyway?

Oh ya, korang ada dengar cite tentang cincin berlian Kak Ros yang harganya 25 juta USD ke berapa ntah. Wadefak nye kak oi? Kok iye pun... perlu declare imegresen ka? Takleh simpan aje dalam handbag ke kak? Sapa la pegawai imegresen yang "daring" nak selongkar handbag harga 10K ke ntah berapa ntah erk? Something is not right about the whole shitty story, you know. Well, of course since when Malaya is alright bro? Everything is screwed-up, up and down, left and right. Ramai yang sebok declare dengan bangga Malaysia ni negara muslim... since when der? Since when did the Malays have the guts to become a generation of muslims through and through? Most Malays are secular sons of bitches... and proud of it man! Jangan perasan la halal-haram, baik-buruk, cronyism-bribery itu tak wujud atau dalam keadaan minima dalam kancah politik negara - itulah dia enjin yang menjana ekonomi Putrajaya tu woi. Secular money, you better believe it. Roll with it baby. Korang jugak yang pangkah sipolan sekian-sekian masa mengundi dulu kan? Dan selama 54 tahun, orang Melayu majoritinya memilih geng-geng sekular untuk memimpin negara. Itulah dia realiti Malaya... tak perasan erk? Negara Islam... aiyooyoo ane.

Tapi, nampak gayanya tak lama lagik la tu... sama ada ke sana atau ke sini tak lama lagik. Firasat aku laaa... but, of course, semuanya bergantung kepada berapa ramai umat Melayu tu yang sekular dan yang tak sekular sekarang ni la kan? Al-kisahnya, kalau perangai kerajaan pusat tu dah macam perangai kerajaan pusat Serbia atau Zimbabwe atau Korea Utara - siap ada peruntukan untuk cincin berlian juta-juta, siap ada peruntukan 65 juta hengget untuk renovate mahligai kat Putrajaya tu, selepas renovation 24 juta hengget 2-3 tahun lepas, dan dibina pada asalnya dengan harga wadehel 20 juta or whatever... bla bla bla... eh bila mahligai kat Putrajaya tu betul-betul nak siap bang? Kok tak abis-abis renovation nye. Itu belum projek terkini yang baru kat Jalan Duta lagik tu - Istana Negara yang baru... kos nya bro? RM800 juta hengget bro... all in, including a new fly-over just for the palace. 2006 dulu, Sami Vellu cakap RM400 juta aje, tapi dalam 5 tahun, kos dah jadi double beb. Dan kontrak pulak direct kepada sapa-sapa sahaja kroni ntahakutaktahu - NO OPEN TENDER... woha! And btw, berapa Putrajaya peruntukkan untuk "sedekah" kat masjid-masjid di seluruh Malaysia untuk belanja penyelenggaraan pulak? Dalam RM15 juta setahun gitu. Malaya banyak duik wei, tapi kegunaannya 99% sekular... soraaaiiittt! Who the hell cares? "We" hold the power what?

Eleh, tu semua cerita politikus di luar sana, yang dalam banyak hal adalah di luar kemampuan kebanyakan orang (especially gue) untuk buat apa-apa perubahan pun. Keje orang politik la katakan. Manyak nak jawab kat padang mahshar nanti, lantak ko la latuk. Sapo nak kayo tu, join politik - gerenti kayo wa cakap lu. Buleh sonang kayo, dan buleh nanti buek bekalan untuk dilapik liang lahad tu dengan duik not limo puluh henggek buek kasi ompok. The country was going down the drain for quite sometime now... dontcha know beb? Usahkan monsters in Putrajaya - korang boleh tengok sendiri perangai rakyat marhaen, rakyat middle-class dan rakyat yang kaya-raya di Malaysia ni. Something is not right in Lala-land. And I intend to stay out of much of it, because I know I'm just a small fish. Of course unless someone screw me up, then I'll make sure I'll screw them back the damnedest I can. At the moment still nothing yet? Then, that's okay then huh.

Sume orang asyik mengesahkan duit - tak kesah sumber dari mana, tak kesah halal-haram. Yang haram dan shubahah, siap kasi putar-belit terus jadi halal. Yang berangan-angan jadi millionaire kebanyakannya bebudak meleis IQ mat rempit dan minah klepet - ilmu ekonomi, matematik dan sains sepatah haram tak faham, tapi sebok nak jadi kaya. Apa susah? Nak kaya senang aje beb. Cari downline bebanyak. Cuma, berbalik kepada fakta yang mengatakan bahawa geng sebegini mempunyai IQ level mat rempit tak sekolah - korang tahu la apa yang sebenarnya yang berlaku kat luar sana kan? Yang join MLM tu semua, halal-haram seciput tak kesah... after all ulama', ustaz dan ustazah pun buat MLM what? Industri MLM sememangnya dicipta untuk golongan meleis beb. FITS LIKE A GLOVE.

Shit! Aku cite sampai ke mana dah ni? Yang aku nak cite... ni ha pasal geng lahanat neh.


The promotion below is taken from http://www.akademielit.com/


Rebutlah peluang bersama kami dan capai kejayaan seperti semua orang impikan bersama Projek Elit!
Projek Elit ini adalah khusus untuk membantu saudara-saudari berjaya dalam perniagaan MLM dan semua bumiputera yang berhasrat untuk menambahkan pendapatan dengan meningkatkan taraf kecemerlangan hidup, status diri, disamping membantu keluarga dan kesihatan yang terjamin melalui penggunaan produk-produk Hai-O.
Bagaimana untuk merealisasikan kejayaan anda?
Projek Elit adalah plan pemasaran yang paling mudah untuk diikuti oleh setiap lapisan masyarakat. Anda hanya perlu mengeluarkan modal sekali sahaja iaitu sebanyak RM1,000 dan anda akan memperolehi kad keahlian, 4 produk kesihatan, majalah, tools, stiker Projek Elit, kursus usahawan serta baju korporat.
Perlu diingat Anda tidak perlu menjual! perkenalkan kepada sesiapa sahaja tentang kelebihan Slimming Beauty Package atau SkinCare Bio-Ever Package dan mempelawa mereka menggunakan antara kedua pakej tersebut dengan mengeluarkan modal sebanyak RM1,000 dan juga melakukan duplikasi yang sama. Selepas setahun akaun anda akan ada RM10,000.00++.
Anda mempunyai kelebihan di Akademi Elit! Anda akan diberikan sebanyak RM300.00!! setiap penyertaan keahlian  yang anda perkenalkan dan duit ini terus dimasukkan ke dalam akaun anda dalam tempoh masa 24 jam!!
Setiap plan pemasaran mempunyai strategi! Untuk mendapatkan penerangan yang lebih jelas mengenai plan & strategi pemasaran Projek Elit ini, sila hubungi kami.




Yang mana, yang sebenarnya geng al-fadhil dan al-fadhilah taik kucen ni dah terlupa nak buat lukisan yang sempoi seperti yang kat bawah ni ha. Pum-pang pum-pang ntahapekebenda, tapi benda yang paling penting tak diberitahu... apa daaaaa? Ini gambarajah plan pemasaran kumpulan elit yang sebenar ni beb:



Skim piramid berproduk Hai-O kejadah yang jadi punca rezeki? Wadefak la dia orang neh? Baru keluar hutan belantara ke apa? Ijazah sampai Al-Azhar bang, tapi keje jadi kulibatak apek Klang jual barang scam satu sen tarak guna. Ngompol untung cari downline buat "pyramid-selling". Yang betul-betul kaya sapa sebenarnya? Geng apek tak sunat kat Klang tu ha. Ini geng kat bawah neh:


Wadefaaaaaknya dol? Ustaz dan ustazah yang seeloknya dihumban masuk lubang jamban, lepas tu flush. Itulah dia kumpulan Elit Hai-O brade...

The muslims are going down the drain, man!
They're going nowhere fast.
You better believe it.


144 comments:

DiriPerkara said...

1st~

Admin said...

Al-Fadhil Mat Rempit.looool 1st :P

Admin said...

cis 2nd rupanya :-/

mfamirs said...

IShhhhhhhh.. awat aku slalu lambat! Terbaik doc.. baca intro ja dah semangat!

Metafora said...

3rd? 4th?? muahahahaha

Nur Amira said...

Another good one

Metafora said...

admin comment 2 kali..kira aku ke 4 la nih..yeayyy..top 10~~

Sicher said...

Al Fadhil Fadhil

Al Bingai Epol anak Sakai

^ someone's real name

Rose said...

Cissss....Haiyon lagik...ni flush pun tak jalan ni AM...What else to do? Bungkus sume parasite2 Haiyon ni with corset FIR and buang ke laut. Tu je kot cara nak eradicate them..

By the way, betul ke some of them tu Ustaz/ustazah? Cam x caya je orang2 cerdik ilmu agama boleh buat kerja menganiaya orang lain....

Mama Zharfan said...

i like this entry :)

anyway...me rasa tensen tgk ramai plak yg dok promo2 PB (premium beautiful) kat FB...diaorg memang tak tau or buat2 bodo ker psl the truth about MLM ni...kesian sgt2 kan..

Metafora said...

Rose

Ramai orang cerdik ilmu agama zaman skang ni tutup mata akhirat,bukak mata dunia..wat statement menghalalkan benda2 yg haram..ramai dah golongan cmni..

pakai kopiyah skit, letak al padil kat depan nama,kasi nampak alim gitu..baru senang nk dapat perospek..close table..ngap! tangkap sekor2 melayu tamak yg nk kaya cepat..duit beb~~

anon said...

ustaz & ustazah sepatutnya menjadi pendidik tentang agama Islam...

sekarang ramai yang buat mlm, siap guna status mereka sebagai ustaz/ustazah untuk menghalalkan yang haram dan promot mlm...

haih... dunia akhir zaman...

Nizam said...

zaman skang ni ustaz ke ustazah ke kalo dh nampak duit byk depan mata mula jadi kelabu asap.susah nk cari yang betul2 boleh pakai punya...pulak siap org islam jadi mangsa!hadoiiii...brainless btol!

aaron said...

demm!!.. lewat sket..

first said...

xdpt top ten lh plak..

btw, ramai btol PPPS atau nama lainnya....CIKGU....

um,wat malu profesion keguruan ni...derh....kalo nk tmbh income pon..plis lah...not mlm..g nngajar tuisyen ker...wat je lah ape pon..jnji bkn mlm...

azwan said...

"Perlu diingat Anda tidak perlu menjual! ..... dan mempelawa mereka menggunakan antara kedua pakej tersebut dengan mengeluarkan modal sebanyak RM1,000 dan juga melakukan duplikasi yang sama."

terang lagi bersuluh, sape2 yg botak cin kira bersinar kepale gitu..terang sungguh skim piramid nye.

Gambo kipas tu. apeke asalkan nak buat bisnes je mesti tunjuk gambar duit ke? home page pun dah kipas2 duit? at least letak la gambo produk2 tu dulu. **sigh**

nampak gaye kalau dah name pun melayu, sape2 perintah pun gini la jadinye. al ros ke, al fadhil ke, al juburi ke. hahahHHAHAhaha...memang de-escalate la melayu neh.. Maybe melayu ni should migrate, baru berkembang sket kot.

Bomoh Hujan said...

jenuh nak check nama sekor2 tu hahahahhahaahah

cek chun said...

Dang!! Kebanyakkan cikgu cikgi belaka. Banyak masa terluang sangat kot. Halal haram dah tak kisah. Wei ustat ustajah, mengajaq murid la wei, bukan sebok nak jadi stokis produk muka yang hampa sendiri pun tak pakai!!

Hanif said...

hang jebat tak tahan tu haha

phreak_scooter said...

sang kelembai pun ada .. hahaha ..
ni satu lagi http://www.jiabiz.com/ .. banyak resources ni .. cepat copy paste gambar sebelum group ni edit atau delete

Metafora said...

aku selak2 koleksi AM:

halal sikit + haram banyak = haram

halal banyak + haram sikit = haram

(produk scam x MLM) + ( beli utk diri sendiri / family guna ) - tak cari downline = bersubahat = subhah

En.Mat.Adam said...

ya.. al-fadhil...ya.. al-fadhilah..

ya... ppps DG41 ya...ppps DG41..

ceh...ni masa mengayat mesti banyak istilah-istilah arab ni.

dah tak best lagi gelaran al-fadhil fadhilah ni.

harap-harap pasni tak jumpa gelaran sahibus samahah dan al-hafiz promote mlm

I wong (依之汉) said...

salam semua.

saya nak minta komen lagi sekali pasl forex. saya dah baca komen hyebaine, hasbi, aaron, matsom dan lain2. saya ni memang zero knowledge pasal investment n trading ni. petani jual taugeh kata kan... hehehe.

Sekarang orang terdekat saya pun dah terpengaruh dengan kata2 investor forex. Siap dah bagi duit. Saya kesian gak tengok. CUma saya tak tau point apa nak bagi kat dia bagi faham. Kalau saper2 ada link pasal forex ni boleh la tolong share eak. Saya nak wat research. nak cari point supaya dapat terang kat dia.

p/s: tak sanggup nak guna curse words cam AM bagi dia faham...

Ajeez said...

Akademi elit aper lak nie?? anyway, thanks to Aididleaks, manage to persuade my beloved wife not to join her frens for this super expensive corset business.. off topic sket, about Istana Negara tu, Samy Vellu is BS'ing everyone when he announce the cost is RM400M. My company did the costing and at that time is already RM1B

Oh Oeya said...

Hang Jebat?!! :D

Sang Kelembai?!! :D

Tok Selampit lom isi form :D

No. 27 Mohamed Tajuddin :D

yg lain al-fadhil 'surname' huh!!

"Akademi" erkkk!!

Oh Oeya said...

al-elit al-banget-lahhh!!

matsom said...

@I wong:
try dekat wiki: Forex scam (jangan lupa baca reference dia skali...)
* In a typical case, investors may be promised tens of thousands of dollars in profits in just a few weeks or months, with an initial investment of only $5,000. Often, the investor’s money is never actually placed in the market through a legitimate dealer, but simply diverted – stolen – for the personal benefit of the con artists.

* The forex market is a zero-sum game,meaning that whatever one trader gains, another loses, except that brokerage commissions and other transaction costs are subtracted from the results of all traders, technically making forex a "negative-sum" game.

* From 2001 to 2007, about 26,000 people lost $460 million in forex frauds.
etc.

senang cerita:
- Pelaburan forex memang "sah" tapi untuk pelabur-pelabur yang betul-betul pakar/terlalu banyak duit/spesis suka berjudi, bukan untuk sesapa yang tak lepas SPM, degree/diploma cukup makan, 'pelabur' yang baru nak belajar "cari duit online" dan spesis lain yang sewaktu

- Forex ni jugak jadi satu cara bagi con-artists/pendokong skim piramid mengaut duit dari orang-orang yang gullible/gila nak kaya cepat/tamak haloba/kuat berangan macam Mat Jenin

- Dari segi syariah, ada banyak keraguan dalam forex e.g cara duit bertukar-tangan, ada unsur-unsur judi, riba, menindas, menipu dll

Lola said...

Ish ish ish tak habis-habis Meleis ni kan? Kan? Kan?

Saya amat berdukacita.

Utterly repulsive. I'm appalled.

Saya rasa seperti ditikam di hati. Oh.

What's becoming of da Malayyzzzzzz? Why dudez? Whyyyyyyyyyyyy?

We have Malay teenage girls popping out illegitimate babies everywhere.

Malay boys popping pills, shooting heroin....and their semen into every bohsia their stoned dicks could sloppily ram
into. Producing potentially another generation of rempits & bohsias.

Then there‘s older segment of the Malayz, who lead a double life. Projecting socially acceptable behaviour/respectable living in the eyes of the society, yet possessing another set of darker moral values in their doppelganger self, and secretly engaging in stigmatic activities.

Like this atok who’s a Tok lebai by day & boinking other people’s spouse by night. Or a buffed up, butch technical assistant during office hours who turns into a drag queen after the sun sets. Or a blue collar worker who has a second job pimping China girls. Or a nice, polite, decent, naive looking couple with the love for bondage and S&M. Or si tukang wat kopi kat opis tapi tuai pokok poppy kat rumah.

And this, meleis kencing and di kencing meleis.


Ok, ok. So I read Harian Metro.

Sekian , morning rantings dari saya.

kurosagi said...

yup~ melayu jual agama bila bisnes, ak cukup benci dgn businessman yg mcm ni~ melambak da jumpa~ mention nama2 ustaz jutawan bagai~ halalan toyyiban n "jangan sokong kafir" adalah motto utama mereka~ ini akademi BELIT, bukan akademi elit~

gua nk bagi warning kt businessman2 melayu kaki belit out there~ mmg muke gua muke budak tak abes sekolah, senang kena liwat n innocent, jgn try nk belit gua, gua lagi power belit dari lu~ yg jutawan sekarang bukan lu, tapi kawan lu(ye ke kawan ??)~ eh~ businessman sebenar tak pakai nama org lain la~ pakai nama sendiri~ lg 1, dorg xtergila2 cari org la, ORANG CARI DIA~

@i wong~ forex ?? handle it to me~ who the scammer n whats their plan ??

cek chun said...

Hail ms Lola!!!

menusuk hati said...

hi aniesandyou.blogspot.com...merajuk erk...

Muhammad Afifi said...

aku suka piramid baru tu hahaha

NUR FAUZI BIN BASSAR said...

umak ai.
ramai benar cekgu j-Qaf. sempat pulak buat mende-mende gini, kerja j-QAF kat sekolah tu melambak nak setel.
lagi-lagi budak tahun 1 KSSR ni..
ade masi lagi pulak tu...

Jadi macam ni jenuh nak menjelaskan pade org ramai. Macam mana nak jadi tempat rujukan masyarakat.

Ade yg dari al-azhar, ade yg dari Um, Nilampuri.

aduyai......

Oh Oeya said...

kalau 'sidia' merajuk.. sekarang kan mega sale.. pujuk lorrr heheh..

ala comeiii..

sentimental u..

matsom said...

Heh, memang macam ada kaitan dengan kebaraian akhlak dan akademik bebudak studen dengan ramainya cikgu-cikgi/ustaz/ah yang gila nak cari pendapatan lebih; masuk kelas mengajo lebih kurang asal habis syllabus (kalu bebudak tak paham suruh datang kelas tuisyen kat rumah lepas maghrib karang, takpon suruh aje beli Score-ass kasi Jason Kok kaya), pastu curi masa -suruh studen wat revision/aktiviti bebas, yang cikgu/i/ustaz/ah bukak I-Phone layan downline/cari prospek; mak-bapak budak tertonggeng-tonggeng cari duit nak kasi makan anak-anak tak kesah duit halal ke haram... pembangkang salahkan kerajaan, kerajaan salahkan mak-bapak, mak-bapak salahkan cikgu, cikgu salahkan orang politik... Bangau oh bangau :P

Metafora said...

matsom

orang politik salahkan rakyat, sebab malas usaha,kerja, harapkan susidi dan nk kene suap je hari2..tu yg rakyat ketagih nk cari duit bebanyak wat bisnes tanpa ilmu joinT MLM,produk scam dan sebarang jenis entah pape nye scam...sampai budak sek prasan bijak pandai joinT scam ntah pe kejadah konon nk hidup senang walau masih sek ren/men lg..prasan jadi kaya cepat nk tolong emak bapak..hahahaha

Bomoh Hujan said...

nama pak lampir ngan mak lampir xda ke aidid? hahahahahahhaa...xpun antu kak limah ke....hahhahha

Bohemian said...

Jedi QUI-GON JINN Kata
"There's always a bigger fish"
Star Wars Episode I: The Phantom Menace

Gua kata
"Ikan-ikan kecil macam kita ni AM, nak makan ikan kembung pun susah sekarang ni. Apatah lagi nak makan ikan-ikan besar"

Love Is Cinta
Wood is kayu
MLM is Maleis Love Malam.

I wong (依之汉) said...

thanks matsom. memang banyak membantu saya untuk teruskan usaha menyelongkar isu2 forex...

sedang saya belek2 di fb adalah golongan alim2 ni mempromosikan ni lak.... aish. tak pernah dengar kuliah maghrib ke diorang ni?

http://terapiramadhan.com/

promote untuk bebudak rempit sesuai ni... heheheh

Lola said...

That's pure decadence. Macam chocolate molten lava cake.

I have a pen.
My pen is blue.
Cayalah sama lu.

Lola said...

Abang Aidid yg paling cool dan badass in the whole wide world. Bila nak publish entry baru?

Nur Amira said...

Dah berapa hari dah ni? Nobody from that side dare to visit this blog!!!

Tulang said...

....frustrated.....

Awan Fantasia said...

betul ke nie?depa kena sensitif pasal bab nie nieh..hehe

TERKINI!!:
KURANG AJAQ !!!
PREVIEW FILEM : KARIPAP-KARIPAP CINTA

ScaniaZ said...

Kakakaka...Hai-o pun kena..hihi..hai ooooooo hai ooooo
Scaniaz Post --->>
Wang Tunai Untuk Dimenangi!!! Peraduan Erti RAMADHAN Di Blog ScaniaZ

TheBentPencil said...

paling sensitip bila orang guna nama agama untuk berniaga
that's why, IMHO, I think ustaz n ustazah TAK BOLEH SENTUH LANGSUNG bab meniaga dan politik. politik kena non-partisan, ekonomi jangan follow mana-mana MLM atau buat forex etc.

extreme, yes. but that's because I feel ustaz n uztazahs are public figures that needs to keep their image "clean" (walaupun setakat duk ceramah masjid sebelah rumah). ya mereka manusia, tetapi kalau sekali salah, takut orang lain terikut, kerana terpercaya nama ustaz/ustazah tu.

Lola said...

Cakap pasal cikgu/public figure kena maintain clean, reminds me of this teacher from Tapah who became youtube sensation. She posted clips of her miming,kinda retarded but let's face it, she's heelarious & ...somewhat entertaining. Berani woo.






Lola's blog: http://mistressfulicious.blogspot.com
Entri baru: Last nite i saw a monkey making out with a gibbon.

Mata Hati said...

PONDAN-PONDAN & GAY-GAY YG PERASAN BAGUS DIDLM PAGE INI..MARIII MASUK PAGE MATA HATI TEAM DIFACEBOOK..BHAHAHAHAHAHAHAHA!!!

Adinda said...

YAWNNNN....

Metafora said...

Awwww...xkuase nk melayan page tak popular u tu la..awww..malas makkk~~

page syok sendiri? aww..xkuase makk..
nk popular ke awww?? xkuase makkk

Lola said...

B.O.R.I.N.G

Jgn luper flush,pastu sembur air freshener.

Metafora said...

Mata Hati gilos

come to papa,come to papa bebeh~~

Adinda said...

Mamat ni silap kandang kot. Ni blog orang la yu. Not a sty.

azwan said...

Point pun macam cibai. ada hati nak bertekak. main belasah je cakap. background zero, ilmu zero, experience zero. ada hati nak berhujah gitu. memalukan...tutup je la page ko tu fucker. sumber WHO...HAHHAHAhahahhHAHAAHA!! Darjah 4 leh tulih...bagila link pubmed ke, bmj ke. hahaahhaHAHAHAHhahhaa....lawak2!! tak sedar2 bodoh tu. hahahHAHAHhaha!!!

kurosagi said...

oh~ matatahi whatever, macam ni la, i have no interest in you, i dun need anything except infos about scammer~ yup, saya mmg perasan bagus~ tapi saya suka perhatikan cara2 scammer ni plan scam dorg n cemane dorg laksanakan scam dorg~ dpt jumpa face to face lagi syok~ kita tgk sapa yg scam sape~

menusuk hati said...

hi awan fantasia.kwn anis erk..kepada yg marah dan tak puashati dengan monyet saya(mata hati),saya minta maaf..saya lupa nak bagi dia makan pisang goreng...maaf....

Yg benar,
Al fadhil,al ustaz hasbi al haiyoni...

Lola said...

Maafkanlah pondan terencat MH tu. Dia tu dah cam permanent fixture around here, resident clown untuk wat hiburan kat org2 sini.





Lola's blog: http://mistressfulicious.blogspot.com
Entri baru: Pagi tadi i makan breakfast.

Metafora said...

mata hati

page sampah syok sendiri ko tu aku xpernah tgk cmne dan tak hingin nk tgk..yg pasti page sampah ko tu kompem xde ilmu berguna yg leh digunapakai..

dik,pi la skolah masuk darjah satu semula...pastu masuk sek menengah, ko masuk kelas peralihan...hahahaha..

keje skolah da wat lom? hahahaha

Adinda said...

Matababi, kasi link la. Boleh ai klik like banyak kali kat status2 yu tu.
Errr.. 1 status klik like 4x boleh ker?
Jap...jap.. ai buka akaun FB dulu.

Oh Oeya said...

Tengah malam ada orang mengigau huh!!

Rose said...

Heran gak, nape Mata Hati ajak pondan-pondan dan gay-gay je masuk fb dia? Yang lelain MH tak berminat ke?

Afiq said...

Holy shitttt!!!!Ada lg laaa si mataBABI nie iskkkkk..Ko nak BerDEDAT ag ke mataBABI weh..Geng jgn klik like kat page die,die just nak tau info2 psl kte kat fb n nak cari point malukan kte..Perangai cam SYAITOOOONNNNNNN...

Adinda said...

What!!!
Betul ker??

Metafora said...

afiq

owh..patut la matababi tu meroyan sengsorang...nk fire orng lain rupa2nya..

dey matababi, dah terdesak sgt ke xdapat cari prospek? bape puluh ribu wat loan bank join MLM? xbalik modal ka dey?? padan muka lu~~

Lola said...

semer profession gps dah ader kena exposed kat sini, doktor, cikgu, tok lebai, org kejer koporat, penyanyi (tak laku), mat minah rempit, budak U,suri rumah, engineer, unemployed, pondan2 terencat lorong gelap cam MH.Apa lagi belum?

Lola said...

OH EM GEE! Another 900k to 3 million you guys. I AM SO STOKED.


Nota kaki: Walaupon off topic, but it's still about the blog. Sajer nak cepatkan jadi 70 komen.

Adinda said...

Nota tangan: by the end of the year, the blog will reach 5millions view.

Metafora said...

nota perut

mungkin kita sambut puasa,raya skali ngan blog ni kot...

aaa..hairan, haram dah jelas, halal dah jelas...nape masih terkeliru lg??? xkan ramai yg tak pas pendidikan islam time PMR n SPM?

atau ramai yg malas pi dgr orng mengajar agama di masjid??

* kebanyakan tok guru yg mengajar di masjid n surau tak join benda2 scam, sebab mereka tidak mengejar kemewahan ringgit dan harta..ustaz2 muda je yg gelap mata hati~~

Lola said...

Nota punggung: Bukan ker HPA byk lebai2 tua, i mean age demograpic senja, 45 ke atas. .

Godale said...

Aduh...memanjang je tertinggal keretapi nak jadi first commenter... Aku pun ada baca somewhere yang MLM ni kalau dia nak continue sebat duit meleis kena keep on create MLM so that diaorg tetap akan jadi yg kat atas sekali...

Adinda said...

Nota lips: bukan ke ostat n ustajah pun manusia biasa. Bisa terbabas dan membabas

Metafora said...

Lola

jangan samakan ostaz2 ngan tok guru-tok guru yg mengajar masjid/surau...lain wooo..mereka mengaji pondok lain ngan ostaz2 lulusan U~~

smokie said...

boleh mengelirukan orang ramai bila guna title untuk kepentingan peribadi. tambahan pulak "ustaz" etc. ramai yang tak nak "question" bila sesorang tu bergelar "ustaz".

bahaya ni...

Lola said...

Godale: Kalu dah tepu, kena wat baru, rebrand & create another new kencing cycle, nak sustain income & maintain lifestyle. Gotta keep reinventing ya know what i'm sayin'. Why do you think Madonna is still relevant? (Heh. )

Lola said...

Metafora, pasal komen hang yg tok guru yg mengajar tak join MLM, is that an assumption/ generalisation or is that a validated hypotheses ?

Ya know, selain dari mengejar kemewahan doniya, there are other so-called "noble" reasons naper org MLM2 claim they join MLM. Contohnya .."nak beribadah/ berbakti dgn cara menolong society tingkatkan ekonomi", "nak sokong produk2 tempatan yg halal & lebih islamik ".

matsom said...

IMO ustaz & tok guru moden takleh dok terperok dalam masjid/pondok/sekolah, diaorang kena join 'dunia luar' secara aktif. Aku tak kesah kalu diaorang nak meniaga, berpolitik, join NGO, main sukan, waimma jadi seniman, asalkan attitude betol dan tak tinggal priority -Allah bagi diaorang ilmu agama supaya diaorang jadi tempat rujuk dan contoh praktikal kepada masyarakat yang terhuyung-hayang takde pedoman macam kita sekarang!

Jadi, kalu ada ustaz/ah JQAF/SKR/SAR/SMKA etc. nak buat bisnes buatlaa (kalu tak melanggar etika kerja pegawai kerajaan!), tapi pastikan ilmu bisnes Islam dan konvensional cukup supaya tak jadi kuda tunggangan malaun-mangkuk-anak-cucu-Firaun yang tengah dok tertonggok kat puncak piramid nun...

WV: booty -tak kena langsung ngan topik :P

aku the great said...

oh tidak!!!!!!!!!!!!!!!! para admin : PPPS DG41...huhu memalukan profesion perguruan spt aku...aduyai..

Metafora said...

Lola

aku memalam blaja ngan guru pondok,so aku tau skit2...dan jgn kata mereka tidak melarang MLM or whatever scam like that, they do...tp korang tgk la bape ramai anak muda yg datang surau/masjid..bape kerat sgt orng2 vateran yg datang surau masjid...tidak semua duk terperuk..masing2 menyebarkan dengan cara menyampaikan di masjid2 dan surau2...kebanyakan mereka dah tua..cuma satu je..harap jgn samakan tokguru2 pondok ngan ustaz2...ada beza 'tok guru' dengan 'ustaz'...

sebab tu aku gitau td, besar bezanya tokguru2 pondok dgn ustaz2 yg ada phd,master,ijazah,diploma dalam dan luar negara...

mcm yg ko gitau, ustaz2 tua2 yg join MLM atau pape pun bisnez scam ni, mesti ko dapat lihat mereka ni dari lulusan dalam dan luar negara...

dan aku rasa,sape2 kat sini yg blaja agama ngan tokguru2 pondok tau betapa besar bezanya tokguru n ustaz...

*bukan nk merendahkan martabat ustaz,cuma KEBANYAKAN ustaz yg mengambil sikap lepas tanggungjawab demi menjaga periuk nasi sendiri..duit..duit..duit..

Adinda said...

I know a bunch of ostat yang buat MLM. Their reasons: tolong orang melayu berniaga, n nak banyakkan barang2 halal dalam market n of course lah at the end u will get the reward (money).

Don't think they realise MLM is harom.

Metafora said...

adinda

aku dah byk kali pi closing..member2 ajak...aku pi je...time brcakap kat depan..ostat,dogtor,ostajah,ce'gu, lekcerer...start dari awal sampai akhir ceramah, duit duit duit duit duit duit duit...cmne dorang leh sembang sal BUSINESS sedangkan sepanjang ceramah cakap pasal perospek n duit..ntah mana produk,mana jual beli xtau...yg pi dengar tu plak malazy punya koumm..

Lola said...

Metafora,

I heard you the first time on the differences.No need to repeat it. And i don't question your first hand experience with the tok gurus. (as opposed to me yg pernah lalu jer sekolah2 pondok kat kelantan , ala yg dekat ngan batu 2on the way to Wakaf Che Yeh tu, just to cekidaud bakal suami. Heh.)

But here's the thing.

If you're talking about Tok Guru pondok yg "dah tua" (as you said) who's at the lifecycle stage yg generally memang tak pikir pasal duniawi & want to spend da remnants of their lives on spiritual teachings/deeds, and who are also & MEMANG beyond the demographic (age and/or income level) & geographic scope of MLM businesses (dlm context cari target jadi distributors not consumers) , why is this an issue & being brought up here in the first place?

Metaphorically speaking , sama gak cam org asli yg dok outside modernisation reach, memang tak watnyer MLM ni. (ok not a good metaphor)

Here's another scenario, saylah ada branch HPA yg on the surface mmg cam solid syariah compliantnyer (no uncertainties to the naked eye ) kena set up around the vicinity, would these tok gurus support the business as consumers?


Thats probably a weak scenario. But my point is, secara general there are a lot of factors that come into play , irregardless of spiritual strenghth. Knowledge, experience, awareness, emotion, time, needs, urgency, surrounding etc etc . And secara general, target segments MLM companies untuk jadi downlliners , semer yg young adults-mid age groups, so the tok gurus are already out of context.


But that's me, so feel free to object.

Metafora said...

"Here's another scenario, saylah ada branch HPA yg on the surface mmg cam solid syariah compliantnyer (no uncertainties to the naked eye ) kena set up around the vicinity, would these tok gurus support the business as consumers? "

senario di atas tidak berlaku pada golongan tok guru dan hanya berlaku pada golongan ostat2...

kesian la kat aku..ckp omputih..mana aku paham..aku keje uma batu je...

"dah tua" istilah ini bereti "golongan tok guru" yg mendapat pendidikan secara pondok dari beberapa tok guru mereka yg menghampiri wali dan sufi..sebab itu mreka digelar "dah tua"..gambaran tentang kepupusan golongan mereka..

mereka masih fikirkan duniawi, bukan mencari, tp memikirkan masalah ummah duniawi..

sbg contoh, di zman pak man telo (telo..bukan telur..hahaha)..golongan mereka telah byk kali menyebarkan larangan tentang menyertai skim scam tu (time tu xde la dorang kata scam..dorang kata shubhah,gharar)..mereka masuh dari kampung ke kampung, dari masjid ke surau ke mardasah...

dan ketika itu, beberapa tok guru di kelantan pernah memberitahu, bahawa satu hari nanti akan tiba saat perkara ini(pakman telo) berulang dan ramai ulama' menyokong (ahli2 ibadat mungkin ada yg qasyaf, mungkin terbuka alam murdi,alam malakut,jd mereka ada firasat..dalam istilah tasawuf,orang gelar firasat sufi..wallahu a'lam..)

jadi sebb tu aku sendiri dapat lihat sendiri ape yg dikhabarkan lebih 10 tahun dl menjadi kenyataan...banyak golongan ostat2 mempertahankan menda nih..

aku bukan nk object ko lola, cuma, nk menjaga imej golongan tok guru...

(lola, sorry la kalu aku salah xplain..sbb aku tak paham enngeris..hahaha...mungkin ape yg ko tulis tak sama ngan ape yg aku xplain..sorry2..my bad, my bad)

Adinda said...

Cer terai google translate

Metafora said...

byk benda yg aku blaja ngan blog AM nih..macam2 ilmu,math,medic,herba, ekonomi.. dan dgn cara ni aku cuba sampaikan kepada masyarakat,aku cuba sebarkan kepada masyarakat tentang kepincangan dan HARAM nya MLM walau diputar ikut mana pun, MLM tetap haram...

aku rujuk beberapa perkara tentang medic,math,ekonomi dan lain2 dengan kawan2 aku yg berjaya dalam bidang tersebut..mereka sendiri tidak menafikan fakta2 di blog ni..

susah dah sekarang nk sebarkan secara face to face..mungkin dengan wujud blog ni,munculnya medium baru bg menyampaikan/menerangkan tentang kepincangan MLM yg melanda umat MELAYU ISLAM di Malaysia...

sorry all,mlm ni aku byk membebel..
kepada tuan rumah,bro AM,sorry...huhu..my bad,my bad..

(xbyk ayat2 bi aku reti guna..yg korang tulis bi tu,aku guna google translate je terjemahkan lam BM..member2 yg ajar..huhu)

Metafora said...

Adinda,

ya kak dinda,selama ni aku guna google translate..pastu aku type skit2dalam bm,bg kengkawan baca...

Lola said...

Metafora, kalu aku sexcited aku spekong omputeh. Nok suruh kawe kecek kelate pon buleh sangatlah. Takdok hal mugo dok make budu nga etok sokmo..

Aku tau dlm konteks tua ko dr segi ilmu but to reach that tok guru stage yg ko cakapkan tu, age wise mmg rata2 derang ni dah tua pon. aku assumelah.


Ader aku nak question komen ko pasal scenario hpa tu, tapi aku dah ngantuk ,kang aku tak pasal2 aku komen kot tamil.

Metafora said...

lola

xpe,leh je loghat klate..tentang hpa tu,aku hantar email ke salah seorang panel hpa...gitau tentang kemusykilan beberapa plan pemasaran mereka...musykil, jd aku hantar contoh plan pemasaran dan "MLM Halal Guide" (dah lupa tajuk pe,tp lebih kurang kaedah2 yg wat MLM halal la kot) yg Ustaz Zaharuddin post kat blog dia...dalam guide tuk pun dah nampak kepincangan antara guide n plan pemasaran hpa..ape pun,aku ada hantar email utk minta pencerahan..aku ada tunjuk kat salah satu entry AM kemuyskilan tu..

aku pun tak pasti adakah jawapan aku ni menjawab persoalan ko..hahaha

Lola said...

Tak. Heh.

azwan said...

Ulama, tok guru, ustaz, alfadhil, sohibus samahah, etc...dorang still perlu berbincang dgn golongan profesional, korporat utk come out with solid/concrete conclusion. Jgn rasa diri hebak sgt. Nak mengaku salah pun takut.

Adinda said...

Meh kak dinda nak cakap sket. Yu komen jela. Takyah minta maaf kat tuan blog ni. Takdenya dia nak kisah. Bagusla yu ada inisiatif nak bagi sedar kawan2. Rasanya semua yang kat sini pun buat benda yang sama gak. Help to spread d words.

Kesimpulannya ya tuan2, we do need each other.

Adinda said...

Betul tak tj?

Lola said...

Wonder cemaner authorities assess syariah compliancy of MLM biz yg lulus syariah. Their justification to approve companies with products that are clearly priced way above average production cost & average mkt pricing (pool of conventional products yg carry the same benefits). Shudn't there be a rule that dictates the built in difference in price vs cost (including admin ie non hiba cost elements) go to charity or other causes?

Metafora said...

duit,duit,duit..tayang keta BMW,merc...duk terlalu nk sgt keta2 mewah dgn cepat,tu yg join kejadah program..guna ayat.."nabi dl meniaga" , "9 rezeki hasil dari perniagaan"..

sakit hati tgk usetard yg duk bg ceramah suh join...xde sembang isu terbiah dalam perniagaan pun...byk cite duit,duit,duit,duit..lg satu ayat dorang, 'kebebasan kewangan di usia muda'..gilo...xlayak dapat gelaran ustaz kalu duk jaja duit merata2..yg sewelcekai duk join, MELAYU...

for this type of usetard, one word DAMFAK!

AidahT said...

matsom said :

[..Jadi, kalu ada ustaz/ah JQAF/SKR/SAR/SMKA etc. nak buat bisnes buatlaa (kalu tak melanggar etika kerja pegawai kerajaan!)..]

What is the actual requirements for civil servants if they want to involve themselves in a side business - I thought mesti dengan kebenaran Ketua Jabatan, is it?

Hmhh, I wonder how many ACTUALLY adhere to this. Patut kena tindakan tatatertib je diorang ni. Kalau nak masyukk mesti kena spend masa punya, highly unlikely la LANGSUNG tak affect tumpuan untuk mengajar anak murid kalau nak mencapai jota-jota yg diidamkan tu..

Nota pinggang : dari zaman sebelum MLM ni menggila lagi abah ai dah pesan - "kalau tak pasti sumber duit dari mana, maknanya benda tu ada yang tak betul".


Aidaht's blog : sukaiklanmerata.blogspot.com
Entri terbaru : PANAZZZZZZZ!! Teknik menjana trapik dengan menabur link di ruang komen blog tersohor

Adinda said...

Point taken meta babeh...
Now scram..


Vw: suckspeat (repeatation sucks?)

AidahT said...

saja nak komen sbb wv best : BINGOPS (bingais in operation?)

hahaha

Metafora said...

wv? vw? ape tu?

BellaGrey said...

Ahoy, maties! Call Patchy d Pirate (SpongeBob)! There's a parrot on da loose....

BellaGrey said...

Oopps, lupa nak promote

Bella's blog: redboots.blogspot.com
Entri terbaru: Bodily fluids as boots polisher! Believe it or not!!! Hot and spicy!! Heel lickin' good!

mny said...

metafora..

wv = word verification..

Metafora said...

mny,

terima kasih :)

hyelbaine said...

I'm surprised that many people are surprised that it's surprising how the people of the cloth are hardly surprised with what they're surprising so many people with; that money will blind everyone.

@ I Wong,

I've said it so many times before that rule 1 of investment; do not invest in something you do not understand.

Try asking your 'investor' friends some basic terms like long, shorting, swap, hold, placement, HTM, YTD or CDS and see what they respond back to you. If they can't explain some of these, you're money is not safe with them.

MC NeroN said...

Salam bro aidid
Bro kena baca nie cepat. Dasyat gilabab nie, pesakit dah kena strok kompom boleh pulih! Hospital kompom bankrap!

http://norazlinnordin.blogspot.com/2011/07/testimonial-bio-ever_21.html

hang jebat said...

kenapa ada nama aku dlm piramid tu...oh tidak...sumpah aku xjoin benda2 camni...huhu...

Rose said...

Mak aii, tengok promosi norazlin tu - cabaran 9 minit kesan penegangan - guna krim bio-ever...

hahaha...tegang tang mana tu cik norazlin? ada part tak sampai seminit dah tegang...

guna eksrak pegaga jer...so, baik pi makan je pegaga fresh..apa ler..

T J said...

huhuhu...
waaaa....

nagis gua bila baca entries AM versi pembangkang....

teringat gua kat seseorg yang lantang gak mempertikaikan KERA jaan yang memerintah...dia mengelarkan diri dia 'Topeng Perak' (Respect Group) aku suke baca komen dia tentang masalah mentaliti pemerintah kita...

baru 2 3 ari lepas gua sembang dgn member 1 ofis..mase tu dlm perjalanan ke Kuantan...dia pun tergulong dalam set2 yang tak puasati dengan penindasan oemerintah terhadap rakyat...

antara intipati....

"aku tak faham laa rakyat mesia ne...apesal la taknak try bagi PR perintah sepenggal...tengok pe dorg boleh buat" (stop jap) kat tol bentong, (sempat gak member wa ne mtk no fon awek tol tu..."x ok tukar balik...cer tengok Indon"...sambong menber aku lagik... Gua nganggok2...geleng2...je lar dengar ngomel member wa ne...actually panjang lebar gak laa ceramah dia dalam kete aritu...gua celah gak mana2 part yang panas tu...

Tapi etu cite Politik....Blog AM ne jurus ke halatuju nak bagi kesedaran kat anakbangsa ME LAYUUUU....Nak bagi faham.(kalau bole faham n nak faham laa)...tentang keburukan, kedungupiangan,kebodohan,kelemahan n banyak lagik ler 'ke' n 'an' nyer...

Apa pong.....

AM....Blog mu...

BEZ BROooo....

T J said...

MC NeroN...

btol3x....

Konpem tutup sepital....abeonekenobi konpem kena fulltime kat warong kopi dia!!!....

dinda dah standby kan nak layan a k a ngorat cstmr??

alamak...aper name warong kopi tu haaa...wa dah lupe ler...camne nak g jagaa...duss...lambat lagik!!

Adinda said...

Len kali beli brodben sndri, konpem tak lambat lagi. Heh
Lambat pun ok gak, banyak sket leh ngorat

mny said...

... hahaha...tegang tang mana tu cik norazlin? ada part tak sampai seminit dah tegang...

btw.. diaorang nie suka sangat main2 dengan kanser... boleh rawat kanser itu lah, kanser inilah... tapi kanser dalam kepala otak diaorang nie bila laa nak baik...



Besar atau Kecil??

matsom said...

@AidahT: Sorry, I can't be arsed to find out the actual rules, but I think I can safely say that civil servants doing extra jobs are at least frowned upon or discouraged by the JPA, and most of them will probably get off with a warning letter or a slap on the wrist for actually soliciting outside projects during office hours.

The more serious offenses that could get a civil servant harsher punishment would probably be like a govt. doctor owning a private practice, or a bursary clerk using a proxy to get a catering tender for his department's annual dinner, or a teacher promoting the Score-A program to her students (or even forcing them to buy it) etc.

OTOH, as a fairly neural observer who am I to begrudge some of these poor souls an extra income? The salary offered by the govt. is really uncompetitive, from grade 17 to lower the basic pay is actually below RM1000 (?iirc), and some of them were burdened with fairly heavy responsibilities (security guards, drivers etc.) And some of these people are actually very ethical -they never let their business interfere with their government jobs, they come to work on-time, being very helpful with public etc. All in all this is a fairly grey area IMHO :)

T J said...

Jebat...

Lu n Hang Jebat versi MLM xsama dengan...so, dun warrie...

Jebat gak tapi Jebat akai kureng...

ilufne said...

it's about time gaji ostat2 dan ostazah2 ni direvise dan diupgrade. at least bagi la depa dapat bernafas sikit dan tak menjerumus sgt kepada MLM nih.

memang la kerja kena ikhlas, tapi kalo gaji setakat 800 hengget je sebulan mau tak mati tercekik? nak2 dok kl nih. itu sudah kira dibawah paras kemiskinan tu. bukankah kemiskinan leads to kekufuran? haaaaa... kufur tu pulak boleh lead ramai2 masuk MLM untuk dapat duit lebih. isn't that what's happening now? kesian sungguh kat anak bangsa ku.

dan memang menyampah kat facebook sekarang ni bebudak yang dok promote pb hai-o tu. orang sibuk nak sambut posa depa pulak sibuk nak promote rebate 4ribu la, bonus 4ribu la. bonus kejadahnya kalau kena spent berpuluh ribu dulu? bonus tu kalau dapat duit out of nothing! bodoh bingai tahap gaban. statement semuanya misleading. rasa nak lastik je kepala sekor2. ingat orang hadap sangat ngan korset gilbab ko tu?

ok udah. nice entry bro. :D

cek chun said...

Those ostat n ostajah kat atas ni gaji depa start from 1600-1900. Kalo those yang matsom bagi contoh tu memang below 1000.

BellaGrey said...

Dem teachers can earn RM3000 plus what...and still say its not enuf. Still tryin' to justify tutions n not teaching everythin' at schools. It's just ain't rite, y'all.

pst - my english teacher did dat to me, but I ain't followin' her tution classes and look at me spellin' now. Dem that English teacher...

T J said...

Bella....wa agreed wit ur ststement....teacher nwdays???
oppsss...kang ader cikgu or cikgee trase pulak??...But its true n reality in nwdays life...

haduiii....

ilufne said...

hmmmm kalo yang udah beribu gaji tu nak joinT mlm gak memang tak dapek nak nulong ha!

even gomen pun gaji dah tinggi woh sekarang ni.

tapi yang benornya duit ni memang misteri nak2 kepada meleis2 yang tak nak berpikir. sikit konon tak cukup. tapi bila dah dapat banyak pun masih tak cukup2 jugak. itulah yang dok syok makan duit syubhah lagi dan lagi dan lagi dan lagi.

BellaGrey said...

TJ honey,

Only those who eat chillies will feel da heat ;)

cek chun said...

Tarak benda nak terasa kalau kau tak buat. Sentap tu mungkin la, but then again, its up to the individual preference. Macam lola tulih last nite, banyak faktor penyumbang. Kau gaji 8k pun tak cukup kalau asyik sebok nampak ke beg shannel. Cer beli sembonia tunggu sale 70%, more than enuff la.

Adinda said...

What about those who eat strawberry? Hihihik

T J said...

Masammmm....huhu...

tapi kalau letak jer...xtelan2...wa xtau ler rase ape..hikhik

T J said...

well....talking abt Gaji...korang rase kalau dibagi gaji 100ribu sebulan cukup ke??

Cikgu cakap..."Besa periok..besa keraknyer"...Lantaran udah lumrah ler pulok...bila banyak duit...nak shoping pun kena adjust tempat n barang2 kena brjenama...Arhhh...korang tengok jer le akak ROS gua tu...laki dia nyer gaji campor elaon,melaon,terlaon...haaa..sekali g shop PING!! 3 4 lori gua dengar... ai repeat yea...GUA DENGAR...dia borong...

Gilossss.....

Adinda said...

Dah tu tak reti2 nak pelempang akak yu tu sedas dua ker?

T J said...

Nak lempang guane nyer....

obe c sokmo....balik cne pong ramai pulok macai dok jaga keliling...

kalo x jgn sedas...berdas2 wa kasi!!

Rose said...

Asal bukan akak Rose sudah....

ps - shopping 3 4 lori, banyak jenis lori kot? Ke lori ikut warna baju?

Hehehe...

Ps2 -tukang basuh glassware gaji tak banyak. Tapi akak kadarkan diri. Ukur baju di badan sendiri kata orang. Baju raya pun dok recycle empat tahun. Ok je, tukar tudung udah la. Nampak gak kelainan....

Adinda said...

Ni dok mengomen ni, keje opis dah siap ker? Eheh

Tetiba macam nampak yang kena belasah dengan bumblebee tu muka macam tj

azwan said...

Sebut pasal usretard, plus semalam sembang2 dgn member aku sorang ni yg meniaga lintah...aku teringat plak kes pak lebai warak yg harian membiol keluarkan about few years ago. Anyway, member aku neh skang buat duit dgn cara halal, monthly export lintah malaysia ke central asia dalam 100kg, for the past 6 months...nampakla pun orgnye makin matang, makin maju.

Kira pak lebai tu menipu public untuk "invest" dalam bisnes lintah dia, sampai ada yg invest dalam 20-30k. pak lebai buat contract farming, dan org akan ramai2 invest ikut jumlah kolam lintah. pastu menunggu la untung hasil pembelian balik dari pak lebai tu. siap ada agreement, ada contract. last2 pak lebai lesap...kah kah kah!!

Tuan blog, all readers, ade sebab ngape aku nak share citer pasal pak lebai meniaga lintah nih. Yela, meniaga/ternak lintah ni manela same dgn MLM ye dak. actually byk sgt persamaan. So aku nak citer gak walau ramai yg tau, sebab mesti ada readers yg baru je mimpi basah semlm.

So..1st, aku nak buktikan ape yg pak lebai buat ni, ada banyak persamaan dengan MLM. 2nd, ini pun satu bukti camne org2 alkopiah perasan warak ni leh terlibat dgn scam2 gini. And 3rd, camne kebodohan seseorang pasal teknology boleh membuatkan ko lingkup dan senang kena tipu. Orait...apesal sama dgn MLM?

1) The key is keuntungan yg pasti melalui contract farming. Bila penternak lintah berjanji untuk buy back daripada "pelabur", bermakna akan ada dalam mindset pelabur2 perasan yg mereka ni pasti dapat untung, lebih2 lagi bila dah buat hitam putih, siap sign. dengan konfiden, ape2hal kalau tak beli balik, leh bawak ke mahkamah. Tp berapa kerat pelabur2 perasan ni baca setiap perkataan dalam perjanjian ni? Ada skillset ke kalau nak argue details dalam agreement tu? kalau tak jadi beli balik, burn ke duit? Ada exit srategy tak? pelabur2 perasan ni sanggup bawak ke mahkamah ke..lagi2 melayu ni lembut sgt hatinye, pemaap la katekan....dan lain2 persoalan. isunye persoalan2 ni sebenarnye tak bermain pun dalam pemikiran pelabur2, dan dorang langsung tak kritikal. lagi2 plak yg melabur ni pokcik mokcik, golongan pendapatan rendah, manela tau ai. gaye macam pro investor, tapi within 1 day leh decide nak invest..dah habis pusing2 ladang, buat kursus, buat lawak tepuk tampar...jadila invest. Orait, kesnye exactly sama mcm MLMers, perasan pelabur hebat, sanggup invest berape pun..konon tau pasal due diligence...org pro buat investment yearly dol! hahhaahHAAHhaha! ptuiii...

azwan said...

Samb...

2) Imej penternak lintah ni dibuat kononnye hebak sungguh. kalau pakai kopiah, kira bonus...yolah, sure boleh percaye. bagitau byk export ke luar negara, walhal langsung takde. kononnye dah berjaye, bisnes tgh naik, rugi kalau tak invest. Ni semua penipuan, sama mcm MLMers....pum pang pum pang cakap atas stage, tapi dok rumah kongsi je. hahahaHAHAHhaha...byk lagi la belagaknye. kipas duit, beli handbag...blablabla. rugi tak jadi downline aku neh! hahahHAHAHhah!!

3) Teknologi. Ini paling menarik. member aku bagitau, penternak yg buat kursus, contract farming ni janji pada setiap pelabur yg setiap ekor lintah ni PASTI akan bertelur 20-30 ekor dalam masa 6 bulan. Collaboration dgn Univ zero. Janji siot...tapi R&D zero. ape signifikan nye? seekor leh hasilkan 20 ekor. katekan beli 5000 ekor @ dalam 17kg (1kg RM250), jadi modal RM4250. lepas 6 bulan dah berapa ekor? 5000 + (5000 X 20) = 105,000 ekor @ dalam 350kg. 1kg beli balik RM70, jadi 350kg x 70 = RM24,500. Modal ciput, untung berapa ribu ganda kali babi. yahoo!! Isunye kat sini, penternak sanggup janji setiap ekor boleh bertelur 20 ekor, even knowledge nak ternak zero. takde good aquaculture practice, takde SOP, takde R&D, takde COA, takde COH. Same gak macam MLMers, janji setiap downline konfem dapat 2,3 prospect dalam masa sebulan. kononnye setiap org ada potensi terpendam, mesti boleh buat punya..positive! tak dapat bulan ni takpe, tiada paksaan dalam Islam. kah kah kah!! ptuii!!

Korang perasan tak trend melayu kena tipu same jek. tak pernah nak belajar. gitula realitinye..tak kesahla ape industri pun. orait..tq for reading.

Adinda said...

Well tq for writing this for us abe wan. Jalan senang nak dapat duit sambil goyang atas bawah, takyah buat keja. Itu pasal asyik kena tipu je

T J said...

Btol tu abe wan....

sejak dari zaman amway n pak man telloo lagik mende ne dah rosakkan ramai orang....yang berhingus dah pandai melawa laa....cuma sejak zaman IT ne proses menjahanamkan umat islam kususnye n ME LAYUUU amnye lagik cepat n canggih so they claims....

Mcm wa pernah gtau sblm ne...xyah usha org laen...abg wa sendiri....masa zaman pak man telloo, dia dok laa mgutip duit dari member2 dia n bagi pada upline...aper upline tu buat dengan duit tu x tau....tgu punye tgu punye tgu....upline ghaib...dgn bantuan David Cooperpadang....abg wa kena serang dek member2 dia....xthn abg wa pun blah pindah....Eh..xlama lps tu wa dengar dia joinT biz konsepkan MLM pulak....lingkop...joinT laen...lingkop....joinT laen...lingkop...yang wa herah tu x serik2....puas wa gtau...tp x la seganaz tuan AM kita...

tu lah kisahnye org kita yang tak serik2...terkena...bukan dia x tau kena tipu tu...takkkk....joinT gak lagik...

Tak Paham Gua!!!!....

Lola said...

Nota boobs: Aku waitress yg gaji rendah, kais pagi makan pagi kais petang makan malam (actually makan semer restoren tanggung) , baju semer tak cukup kain, leh survive dgn apa yg ada.

Junaidi Mohamed said...

PPPS DG41... aduh, malu aku pegang status tu sekarang. Gilabab punya penganut MLM. Macamana KPM boleh tak tengok2 neeeeeeeeee.... Aduh! Malu2, aku malu dah pegang status PPPS DG41...

Eliza said...

Nota cheeks: Lola memey da bomb survivor...lalalala~~

BellaGrey said...

Nota bulu kaki:
Leech farming. How apt.

pst How I love to pick someone's (starts with d letter A, then Z, ends with d letter N) brain (amongst other body parts)

Rozy said...

padan muka sesapa yg kena tipu dgn MLM tu. nak kaya cepat nau, ha... amek kau... kat opis aku ni ada banyak melayu2 yg taksub dengan skim ternak lintah, ternak lembu, skim emas, dll. tapi, paling kaw2 ialah skim teksi si Noradz. kerugian >10K - 200K sorang2. padahal, dah terang2 dia sendiri tak pernah tengok pun lintah/lembu/emas/teksi suma tu.

Afiq said...

Wahhhh byk sgt komen..Ak pn dah blur hahahahah..

Geng ak ada nak cite sket nie..Ak ada wat dajal kat group unstopBEBAL ari sabtu lepas..Ak sms kat no diorg tanye mcm mane nak buat duit tu???Pastu dia reply tanye name n lokasi ak..Pastu trus set appointment kat tesco ampang..Last2 mamat tu sorg je yg pegi,ak duk umah tdo je..Pnye la byk die call ak n msg..Ak wat xtau je hahahahaha..Adesss rase bersalah pn ada,tp sronok la..Ahaks!!! :p

Pakar perniagaan internet said...

Aku memang anti geng-geng MLM ni.Bukan setakat diorg ni berlagak.Tetapi bebal dan suka sangat show off sampai nak rendahkan orang lain.COME ONNN stupid scambag....

millionairos said...

ada ramai lagi alfadhil bangang bongok biul busuk belot buruk buntat beentong bengkok bbbbbbb....

Oh Oeya said...

manyak nyerrr al-fadhil dpt 'b'

heheh

smokie said...

ohhh yes. baru 2 hari register kat fB dah kena spam dengan MLM'ers

LOL!!!!

Aishah Mat Sallan July 27 at 11:27pm Report


Asskum sirayobz, awak berminat tak dgn MLM?? klau minat mesege saya, kerana saya ni buat Biz MLM yg terpanas dan lumayan. TQ

It Just Me..... said...

adesss...bisnes camni makin berkembang kat Mesia ni...huhu...

Kat pblic page FB mana2 aku g, misti ada golongan yg mengiklankan mende2 camni, with the nerver failed words "MY PRODUCT IS MUCH BETTER THE OTHERS"- WTF

tapi salunya misti takde org komen...muahahaha...

kurosagi said...

@it just me ~ macam page mata hati kan ?? page facebook syok sendiri komen sendiri~ LOL~

It Just Me..... said...

kurosagi...mata hati tu mmg la.....tak kuasa nk jenguk page dia da....

Lola said...

Lenkali MH masuk, ignore jer. Attention whore mamat palat tu.

kl-kk-ptrjaya said...

bangang...bangang...bangang....buat memalukan ustaz/ustzh je...ppps dg41 aka guru..jqaf lg tu....aku kenal ramai nenama yg dipaparkan tu......malu wo...malu btul....kalo aku jd peg di ppd confirm aku panggil mamat dan minah jqaf nih dtg ngadap....