And so it is...

Monday, July 11, 2011

Buat Bzns MLM... Ko Bangang Eh?



  
Tak lama lagik le tuuu... kalau pemerintah dah terasa nak jadi diktator dan dah start buat palat macam cipan, sooner or later it'll catch-up on them. This we can learn from history, from everywhere, for thousands of years. And in this world as we know it - there are leaders and numerous more are the followers. And the followers are mostly stupid cows. MLM companies love stupid cows. Politicians also love stupid cows. You've seen lots of stupid cows lately, I guess. Well, this is an anti-MLM site, not a political site. And Aidid Mu'addib is apolitical... so, lets get back to topic, shall we? 

Aku, Aidid Mu'addib rasanya akan terus menulis di blog keparat ini sampai semua bebudak meleis yang dungubingai di luar sana bertukar jadi budak melayu yang smart - you can bet on that. Sepanjang penulisan aku di blog ini, banyak stupid cows menyanggah apa yang aku huraikan, walaupun sanggahan itu selalunya hanya tong kosong dan "with no substance" - kok iye pun nak menyanggah aku dol, bawakkan la bukti matematik, bukti saintifik dan bukti sejarah (khasnya sejarah ekonomi dunia) kenapa huraian aku tentang MLM itu salah. Ini kecoh pasal aku suka cakap "wadefak" dan suka memperlekehkan orang lain - Woi dol, udah MLMer tu memang species wadefak, dan udah MLMer tu memang manusia IQ paling lekeh - korang nak salahkan aku pulak ka dey? Wadefak la ko neh?

PESANAN AIDID MU'ADDIB KEPADA BEBUDAK MELAYU:
JANGAN SESEKALI TERPENGARUH DENGAN APA-APA MLM
UDAH-UDAH LA TU DIK, BERHENTI AJE LA DARI JADI LAUK

Sure aku dah pernah kena ugut, kena maki-hamun, kena tuduh macam-macam selama aku berjuang untuk kasi tahu rakyat marhaen Malaya tentang penyakit mulitilevel marketing yang telah disebarkan oleh orang kapiaq pada asalnya, dan kemudiannya berkembang dan jangkitan tu terus merebak dan beranak-pinak, sampaikan sekarang ni ada orang meleis yang ntah agama apa-apa pun dah sebok jadi mastermind dan CEO syarikat MLM. Malah geng al-kopiah pun dah siap ada panel syariah untuk mewujudkan MLM(S)... wadefaaaaaak? They are saying as if, the ulama' in Saudi Arabia and Pakistan are stupid cows. Seriously? Susah erk... kalau dah dijangkiti penyakit sebegini? Money money money... baby.

Ulangkaji tentang asas MLM - lagik sekali: Terdapat MLM untuk apa saja jenis produk kat dalam dunia ni, dan kadang-kala pulak produknya tarak guna satu sen pun (but still considered as MLM), dan ada pulak yang memang sungguh-sungguh takde "worthwhile" produk (itu namanya skim piramid buta-buta). Contoh produk yang ada di-MLM-kan: Makanan kesihatan, produk kegunaan harian di rumah, produk kosmetik, produk menguruskan badan, servis telekom, pakej pelan...cungan, produk kasi besar batang dan kasi tetek montok/gebu - as if batang yang ada tu tak cukup besar dan tetek dua ketul tu saiz bungkusan nasi lemak 50 seng... masih tak pueh hati dengan anugerah yang Allah bagi la tu kut. Korang pasti pernah di-offer untuk join mana-mana MLM sebegini... although funnily enough, ada sorang manusia yang aku kenal yang tak pernah dapat offer untuk join mana-mana MLM, seriously beb. I, Aidid Mu'addib, never had any offer. I kid you not. Tapi elok jugak, sebab kalau ada bahalol MLMer offer apa-apa MLM kat depan muka aku, mahu terteleng kena kena tempeleng dengan aku agaknya. Itu kalau mat rempitnya takde blackbelt, atau kalau tinggi mamatnya di bawah 5 kaki 6 inci leee....
  
MLM beroperasi dengan adanya ahli yang merekrut ahli lain - sempoi. Takde susah nak faham, dan takde susah nak berdolak-dalik bertelagah tentang modus operandi nya. Dalam perniagaan konvensional "single-level", aku jual produk aku dapat untung daripada jualan produk tersebut. Dalam MLM pulak - kalau aku join, aku boleh buat duit daripada jualan produk aku sendiri, aku jugak boleh buat duit daripada menaja berapa ramai downline (yang IQ tahap umpan pancing - you know, IQ sama level dengan cacing tanah) dan aku jugak dapat habuan daripada jualan downline aku tu, dan downline dia, dan downline downline downline downline downline downline dia (kengkadang sampai 5-10 level... seperti amalan Transfer Factors, HPA, HR Marketing, whatever the fuck lagi MLM yang bersepah-sepah sekarang - riba' bertingkat-tingkat sampai 10 level macam haramjadah).

Lagi banyak menaja downline species bahalol dan lagi banyak downline tu semua buat sales, lagi longkah upline teratas tu der... woohoohoo! Memang besh! Ye la... keje lahanat haram barua apa pun dalam dunia, mesti best punya. Tanya anak-anak dajjal MLM tu semua, betul ke idak aku cakap neh. Kalau buat style orang Islam berniaga, memang lambat nak kayo bang - tu sebab orang Islam ramai yang tak kayo-kayo... but they're happy, I can assure you. Oh ya, yang berkopiah/berserban pun sekarang sebok jugak mengejar harta dunia buat MLM - itu pun species wadefak jugak tu - sama taraf dengan balaci cinapek tak istinja' Hai-O made in Klang... you know, macam bahalol seperti Dogtor Hafiz dan si debab Hanis Haizi. Tarak beza sangat pun beb... soraaaiiittt! Menyembah berhala yang diperbuat daripada berkepuk-kepuk duit 50 hengget, siap pakai RayBan, ada belalai dan tangan lapan bagai.

Kadar keuntungan yang berlipat kali ganda tu yang jadi tarikan kepada ramai manusia yang menyembah berhala tangan lapan tu - bayangkan bayar RM200, kalau cekap cari downline, sampai boleh dapat 1 juta ringgit tu bang... hahaha! WELL, I AM NOT JOKING. Shit! The MLM companies are not joking, rather. Macam kalau single-level, kalau ko jual produk RM1000 dengan kadar keuntungan 25%, makan ko akan dapat balik RM1000 campur RM250 untung. Tapi, buat bzns MLM neh - kalau ko jual produk RM1000, dapat untung RM250, dicampur lagik dengan komisen 5%, daripada downline kat bawah, 5% daripada downline level kedua lepas tu, 4% daripada level ketiga, 3% daripada level keempat, 2% level daripada level kelima... dan mungkin lebih daripada 5 level lagik, di mana kalau ko dah ada network tersendiri sampai 5-10 level ke bawah, dan ko akan dapat sekelumit komisen daripada setiap sales yang dia orang buat - dan bila ko dah ada 632 orang downline secara kumulatif kat bawah - sure, ko boleh buat RM100K sebulan, no problem beb... telan aje duit riba' haram-laknat tu bang - ulama' HPA dah kasi greenlight bro.

Itulah sebabnya bebudak meleis yang baru keluar hutan belantara, yang baru buang cawat daun kayu dan start pakai jeans tu semua, suke bebenor ya amat buat MLM ni... aje ngan yer yeop. Modal kecik, tapi untung lipat-lipat kali ganda mengalahkan yahudi, dan seperti yang kita lihat dengan keadaan terkini di Malaya di kala ini - anak-anak meleis yang dididik oleh emak-bapak yang bergayutan dalam hutan, masing-masing sebok nak menjerumus diri masing-masing dalm industri MLM ni... lepas tu sekor-sekor tergelebak, lepas tu sekor-sekor membawa diri dengan hutang untuk beberapa tahun - dan jika terdapat 100,000 anak meleis yang kecundang buat MLM - dah pasti anak dajjal di puncak piramid mana-mana MLM akan mengikik ketawa kira duit mengalahkan setan bertanduk. MLM memang besh!

Semua MLM mengandungi kepincangan dan kelemahan seperti berikut:

1. Kaedah perniagaan yang merekrut ahli tajaan, yang mana ahli downline itu adalah saingan kepada yang merekrut itu tadi (bangang ya amat la korang MLMers erk?). "The fundamentals of business" sebegini pun takleh nak faham, apekejadahnya la korang yang buat MLM kat luar tu punya mentaliti dol? Kalau nak berbzns, apehal nak cari orang lain yang akan jadi saingan kepada diri sendiri? Smart sungguh le tuuuu...

2. Anda membayar untuk jadi pelanggan produk MLM yang disertai - hampir semua MLM akan menggalakkan si ahli untuk telan atau guna produk MLM tersebut, dan selepas itu baru jual kepada pelanggan masing-masing. Dan, kalau tak jual kat pelanggan pun tak apa, janji diri sendiri dan downline masing-masing pun telan/guna produk tu jugak. Ada kajian tentang MLM mengatakan bahawa lebih-kurang 80% ahli MLM telan/guna produk MLM yang sepatutnya diniagakan, sedangkan adakah perkara sebegini sejajar dengan ciri asas perniagaan? Wadefak la korang neh? Cuba fikir, ada ke apa-apa business konvensional yang jual produk 80% pegi kepada para pekerjanya sendiri? Aiyoooyoooo ane!

3. Syarikat MLM mesti ada menganjurkan kursus/taklimat/brainwashing session setiap minggu/bulan dan ahli MLM digalakkan/diwajibkan/dipaksa untuk menghadirinya, tapi kena pulak bayar yuran... hahahaha! Bangang gilabab duh! Lepas tu, kena beli DVD, kena beli "alat-alat bantuan marketing", kena tengok pulak tu geng mala'un-mala'un yang bersorak, bertepuk tangan macam geng monkey horny, bila idola pujaan naik ke pentas - berbangga ya amat menyokong contoh anak dajjal yang cekap ngompol duit riba' hasil usaha berniaga style MLM. Last sekali, kebanyakan ahli MLM mendapati bahawa modal yang digunakan untuk buat MLM tu melebihi keuntungan seciput yang boleh didapati dariapada jualan produk. Wadefak la korang neh? Itu jugak la soalan yang aku tanya berulang-ulang eh?

4. Produk MLM yang korang cuba nak jual kepada pelanggan masing-masing (kalau ada pelanggan leee...) hampir PASTI lebih tinggi daripada harga pasaran konvensional - ini semua orang tahu. Kengkadang sampai 1000% - 2000% punya mark-up. ScoreAss jual portal pendidikan dengan harga RM796, sedangkan Straight-A jual RM60 setahun - bendanya sama, sebab pengasasnya sama. MonaVie jual air buah magik RM135.00 sebotol, sedangkan air buah 1 L (tak kesah campuran 100 buah yang diimport dari Marikh sekalipun) cuma berharga lebih-kurang RM5 aje. Sama la dengan eXfuze (RM192.50), Vemma (RM171), Xango (RM160), or whatever. Benda RM5 jual ratus-ratus - apekehenye yeop? Kepada korang salesmen MonaVie, eXfuze, Vemma, Xango, dll tu semua, maka aku declare bahawa korang sememangnya la dungu tahap cacing kerawit. Memang boleh dapat pingat penghargaan Jaksa Kedunguan Terlampau - J.K.T. Boleh letak kat hujung nama masing-masing. Contohnya, cenggini: Awin anak Sakai, J.K.T. 

5. Syarikat MLM secara sengaja dan dengan penuh berwawasan, menggalakkan setiap ahli untuk memasarkan produk kepada ahli keluarga terdekat dan kepada sahabat-handai - dan yang lebih utama lagi - menjadikan mereka prospek dan seterusnya downline masing-masing - dan dengan itu, agenda syarikat MLM tersebut akan terlaksana untuk dapat pulangan yang besar sebab kebanyakan manusia itu ada sedara dan kawan, kalau mamat foreveralone, dia sure tak join mana-mana MLM der. Dan dengan adanya kaedah perniagaan sebegini, maka ramailah keluarga dan kengkawan berantakkan akhirnya. Takde sedara/kawan yang suka kena kencing beb. With MLM, most can't control where they piss, man! Anyway, mission accomplished... for the MLM devil.

6. Ahli MLM adalah ahli ajaran songsang - CULT MEMBERS. Jenis kaum yang dah kena brainwash oleh upline atau wakil syarikat MLM penuh dengan angan-angan setinggi langit, dan bila sapa-sapa tunjuk bukti bahawa IQ dia 74, dia masih sungguh-sungguh percaya bahawa ianya bukan 74... tapi 174. Level Albert Einstein gitu. Even if you show them the mathematical evidence, or even statistical evidence that says MLM IS SHIT... dia akan balas: "mana ada la bro. Ini bzns bro... macam-macam cara bzns boleh buat, MLM ni salah satunya. Modal kecik, untung besar... upline aku cakep".

Yes people, I know I'm repeating myself over and over and over again. Tapi aku huraikan isu MLM dan skim piramid ni daripada banyak perspektif, daripada satu artikel ke artikel yang lain, dengan harapan sapa-sapa yang selalu singgah kat sini, boleh buat ijazah dan masters dalam bidang anti-MLM dan anti-SP, dan korang boleh lulus with honours. Dan aku jugak repeat benda yang sama sejak Oktober 2010, sebab kebanyakan anak meleis ada attention-span dalam 3 minit aje - dan saban hari aku banyak terima request - "bro Aidid, tolong bincangkan MonaVie", "Aidid, QuestNet tu scam ke?", "Bro, Unstobebal tu buat apa?"... dan lepas tu, aku pun kasi link tertentu kat blog ni. Over and over again, man...

My point is - berlambak pembaca blog aku yang tak baca semua entry yang ada, dan lagi banyak yang lebih suka disuap sampai kenyang... dan aku tak kesah beb. Punya la penyayangnya Aidid Mu'addib - aku tak pernah sikit pun melenting kalau ada bebudak yang tanya benda yang sama dari hari ke hari, dan aku setakat ini masih sabar lagik dengan kerenah anak-anak Melayu sebegini, mereka-mereka yang kesahkan halal-haram perniagaan seperti isu-isu yang aku huraikan dalam blog neh. What else could I do man? These are my people. Ask me over and over again, I will explain it over and over again... I dunno when I will stop, I haven't decided to quit as yet. And anyway... what is so difficult in writing, and in maintaining these kind of keparat blogs? Kacang puteh seh! 

If you guys drop by here from time to time, I'll teach and also entertain you as much as I possibly can, here in this blog of mine. This is fun whaaaaat? Soraaaaiiittt! Enjoy it man, I know some of you do enjoy my rants, as much as I enjoy writing them. Except of course... if you're an MLM dumbfuck.

______________________________________

This is entertainment man!





163 comments:

ikhsan said...

1st..yeah!

nik said...

2..3..4..5

azwan said...

3rd?

FI3 said...

bumblebee = kuning - join bersih???
abis tu optimus prime = merah - join patriot kot ??? ha ha ha
den no 3 ko???

Adinda said...

Fresh from the farm tu. Hihihi
Tak pasal-pasal abe hasbi pemes

Lin said...

hahaha salute salute :D

uculer said...

mungkin itulah masalahnya dgn manusia-manusia berbangsa melayu; suka sangat disuap. itu yang bila upline cakap, sokmo ternganga. tak nak langsung check betul ke tak.

Kue said...

otak piang... duk mkan duit MLM mmg x bleh terima ckp org selain Upline punya ckp..pakat2 kena kencinga la wei..p cari downline.. kesian kalau bergolok bergadai, hilang kawn perjuang MLM ni. apa pun x bolehhh

azwan said...

Ko tengok profile si Hasbi memang menakutkan. Memang stok hamba MLM gilababat. Kira kalau paksa minum klorok pun, masih lagi tercungap2 cakap MLM baguih...giler mangkuk.

Affis Ashari said...

hasbi hasbi.. tsk tsk tsk.

WV: hanati (meleis di khianati tanpa dirinya dikhianati..)

sme1013jb said...

Are they, the MLMers in denial?

p/s: Top 10 kali ni

sme1013jb said...

alamak ke 11 and 12

aaron said...

among the early birds this time..

syuk said...

yeah I'm entertained, cheers mate. I stumbled upon this discussion on forum. http://forum.lowyat.net/topic/792692/+40. This lad, pseudonym KLsooner did a pretty good analysis on Amway air purifier. Splendid job again mate.

cik kompas said...

manusia yg bertuhankan DUIT........nauzubillah...mohon dariNya agar kita semua akan diberi hidayah yg berterusan agar tak butakan hati bila diuji dengan kesenangan...

syuk said...

minah ni punya blog http://faridahmadali.blogspot.com. This lass fits very well in aidid's previous post of MLM thingy. Bragging about luxury stuff always. Product yg nak jual entah kemana. prospek oh prospek

cek chun said...

Saya suka MLM

azwan said...

Aidid,
tolong huraikan pasal monavie dgn panjang lebar. family aku ramai masuk la. TQ2!

aaron said...

I am entertained..Craving for more. on HPA especially. :)

RepublicAku said...

aku faham nawaitu kau tetapi sudah macam celakak pulak la ni....

kalau kau terus begini menulis bagai budak juvana yang lari dari jagaan sakai apa lah faedahnya?

cuba berhemah sikit cuba berlagak dewasa macam ada anak 8 orang ...semengah lah sikit ,ini tidak tulisan macam di tujukan kepada budak2 hingusan yang belajar di tadika!

aku rasa nabi pun tak buat macam ni ...kau ni lebih besar dari nabi ke?

aku nak tanya...musuh kau yahudi ke atau haiwan mana ni?

Kalaulah kau kool mungkin ramai yang boleh dengar dan baca tulisan2 kau dengan penuh minat...mana tahu terbuka minda mereka...ini kalau sudah lebih dari orang kafir bila menulis ...aku takut nanti kau mati kena maki jer...keh3!


jangan maree ahh...

Unknown said...

azwan sdg cube mnjadi seorang budak belasan tahun yg sgt inesen, nice try, but im pretty sure aidid wont fall for it lol

Unknown said...

@RepublicAku

awak join MLM ape?

Metafora said...

aaaaaaaaaaaaa

azwan said...

RepublicAku,

Ko nak naikkan isu bahase ke dol? aku dah boringla.

Lola said...

asal aku nyer komen tetiba hilang.

Unknown said...

@RepublicAku,

2,021,263 hits and keep counting <--blog aidid sgt kool, kalau tak kool takmo nye lebih 2 jota ;)

Rose said...

Cek Chun,

Suka MLM apa? Bersekongkol ngan wasabi ker? Ke hang dah MLM kan kopi Azwan? Hmmm....

cek chun said...

Sebab hg dah baca habih kot lola. Hahaha

azwan said...

Aiya, memang betol aku tanya pasal monavie tu dol. kan Aidid tak kenal erti penat. heheheheh...

isk, no coffee..ini bukan malam jumaat.

jatropos said...

aku rase aidid ni dah banyak kali cakap camana konsep mlm....dari introduction smpai setiap post yang die kasi.....ak pun x tau amenda yang susah sangat nak faham.

cek chun said...

Halamak!! Upline aku tak kasi green light plak. Kena buat malam sumaat je la.

Tapi kan upline, sambutan hamat memberangsangkan. Walaupun hanya dengan testimoni!! Insyaallah kita boleh jadi jutawan dalam sebulan!!

Unknown said...

sy nak jadik jutaria, tapi kalau basic salary 3 hebu sbulan leh ke jadik jutaria? :(

Mr Freak said...

Repubic Aku,
boring laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...garu telor je baca panjang2..
dah lapok dah..termasuk anda, dah 11,000 orang mainkan isu bahasa, tatatertib serta kesopanan..

azwan said...

Takpela, utk cek chun tiap2 malam boleh. kasi pengsan.

matsom said...

#7. Produk tak guna/takde health benefits -in some cases downright dangerous
#8. Most are pyramid schemes, manade jual-beli barang, jual-beli saliva adelaa
#9. ...maleh nak pikir lebih-lebih, bukang blog aku pung :P

/me waiting for the obligatory dR Romey? Romzey? Rezmyo? requests... >:D

BellaGrey said...

Don't hold ya breath, matsom..

What can I do to be under Azwan? For the coffee business, I mean..

pcbahar said...

Dah berapa lama teman target top-ten tak dapat-dapat juga.. Almaklumlah pakcik slow sikit, bila nak komen kena baca habis dulu. Tapi yang atas tu komen dulu baca kendian, betoi tak...?

Satu teman nak tambah masalah MLM bila beli barang melalui stockist, banyak kes stockist tu tipu amount pembelian dalam resit. Yang ni selalu berlaku, tapi kalau dah hati berkarat dengan MLM nampak elok je, takde yang tak elok, semua elok belaka. Tunggu la bila seseorang tu dah tak boleh nak pi, baru semua darah nanah hanyir keluar.. Teman dah tengok banyak.. Semua tamak. Itu keyword yang tepat - tamak, tamak, tamak

pcbahar said...

Dah berapa lama teman target top-ten tak dapat-dapat juga.. Almaklumlah pakcik slow sikit, bila nak komen kena baca habis dulu. Tapi yang atas tu komen dulu baca kendian, betoi tak...?

Satu teman nak tambah masalah MLM bila beli barang melalui stockist, banyak kes stockist tu tipu amount pembelian dalam resit. Yang ni selalu berlaku, tapi kalau dah hati berkarat dengan MLM nampak elok je, takde yang tak elok, semua elok belaka. Tunggu la bila seseorang tu dah tak boleh nak pi, baru semua darah nanah hanyir keluar.. Teman dah tengok banyak.. Semua tamak. Itu keyword yang tepat - tamak, tamak, tamak

n said...

Riba Adalah Ujian Untuk Umat Ini

Tiap-tiap umat Allah turunkan ujian besar sebagai pengukur tahap keimanan dan ketaqwaan kepada Allah. Umat Nabi Lut menghadapi ujian homosek, umat Nabi Ibrahim menghadapi Raja Namrud yang mempertahankan berhala, umat di zaman Nabi Musa menghadapi ujian sihir oleh Firaun, umat di zaman Nabi Isa di uji dengan penyakit dan Nabi Isa diberi mukjizat untuk menyembuhkan penyakit kusta dan buta, dan umat Nabi Muhammad s.a.w ialah kekayaan yang menjerumuskan riba.
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnnya bagi setiap umat itu mempunyai ujian dan ujian bagi umatku adalah harta kekayaan.” Riwayat at-Tirmidzi
Imam Malik melaporkan bahawa nabi muhammad (saw) mengatakan " Akan datang waktu ketika tidak akan ada yang tersisa nilai kecuali emas dan perak."

well, now umat Muhammad SAW tak kesah mana dtg sumber kekayaan asalkan dpt beli bag puluh2 ribu, shopping kepul, tuka kete mahal, free travel and what not. no matter what people say, riba is still haram and it is clearly stated in the Quran and Sunnah, and Muslim scholars too.

Dari sahabat ]abir r.a , ia berkata, "Rasulullah s.a.w telah melaknati pemakan riba , orang yang memberikan/membayar riba (nasabah), penulisnya (sekretarinya), dan juga dua orang saksinya." Dan beliau juga bersabda, "Mereka itu sama dalam hal dosanya." (HR. Muslim)

Betapa besarnya dosa riba ini hinggakan Allah dan RasulNya mengisytiharkan perang keatas pengamal riba.

Sahabat nabi Ibnu 'Abbas r.a menjelaskan maksud ini dengan berkata, "Yakinilah (wahai para pemakan riba) bahwa Allah dan Rasul-Nya pasti memerangi kalian."

Pada riwayat lain beliau berkata, "Kelak pada hari kiamat, akan dikatakan kepada pemakan riba: Ambillah senjatamu untuk berperang (melawan Allah dan Rasul-Nya)."
Ibnul Qayyim berkata, "Allah Ta'ala menekankan hukum keharaman riba dengan suatu hal yang paling berat dan keras, yaitu berupa peperangan pemakan riba melawan Allah dan Rasul-Nya, Allah Ta'ala berfirman:
"Jika kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba) maka ketahuilah bahwa Allah dan Rasulnya akan memerangimu." (QS. Al-Baqarah: 279)

:)

Lola said...

Aku ngaku, most entri2 sebelum ACMang entries & some of the entries in between ACMang's aku belom baca.

So sue me you dick! (entry with this title pon lom habis baca)

RepublicAku: Letih ah lu So scram now muchacho!

ps Republik Cinta keren donk!

Eliza said...

I've gained a lot from this blog of urs Aidid. Yeah..never stop doing good things for our people. Keep educating them. Thank you..

No matter what the haters said, they got nothing on you, Aidid. Ur style and ramblings..huh! sometimes makan dalam u know.. :D

comey nyer Bumble Bee tuuu...

Gorgon Kuning said...

BERSIH Bumblebee memang epic ! I loike it !

Gud jub aboh aidid ! Kipidap !

aaron said...

pcbahar.. ye betul tu yeop. Kitorg memang komen dulu. Baca kengdian. hu hu..
RepublicAku: Letih la nak layan lu. Nak kena start all over again. Serta merta ngantuk mata nih.. (yawwnnn...) Anyway bacala komen n tu kalo ko rasa ko suka baca komen yg wangi2 saja. (no heart feeling n)

Life Learner said...

aku baca blog budak hasbi bangang tu, boleh tahan jugak bahayanya budak tu..dia skg mcm tgh buat satu skim ala ala swiss cash..tp yg ni, dia kata komepni dr UK..amik deposit dr org ramai, n janjikan pulangan 300% peratus dlm masa beberapa bulan...damnn...lagi bahaya dari kompeni MLM haiyoo, monakvie etc..CTH:kalo la ada mamat yg bangang masuk MLM haiyo, bayar rm20k, dia akan dpt 10biji bioauta..kira dapat la jugak brg..kalo kantoi aka crash xdpt cr downline n xde org yg nk beli tabung air bodoh tu dgn harga rm2k, dia maybe blh jual bioauta tu dgn harga rm500 sebijik..dapat la rm5k kalo jual 10bijik..means kerugian mamat tu maybe hanya rm15k..tp kalo ada mamat yg bangang join skim yg budak hasbi ni buat, invest rm20k..lepas 3 bulan, kompeni tu lesap (tak kisah la sama ada tutup ke, lari ke, apa2 je la..), mamat tu akan rugi rm20k net..damnnn...apa jaminan yg hasbi bodoh cam bangsat tu blh bg jaminan deposit yg dikutip dr org ramai tu akan selamat??xde unsur2 scam?? how??kalo kompeni UK tu lesap, hasbi bodoh cm lembu tu akan bertanggungjawab ke??? n dlm blog dia ada tulis yg sale utk team dia cecah rm5juta...what the .....skim ni lg bahaya dr MLM...budak UIA..belajor kt Uni Islam tp perangai cam yahudi lahanat...damn....

azwan said...

Aku dah tgk. Ala...sejibik macam Profit Network Biz. Jap lagi lingkup la tu..hahahHAHAHhahha!!!

Metafora said...

checkmate!

Life Learner said...

lebih kurang sama cm 2kali.net. kalo 2kali.net janjikan profit 2x ganda, tp yg skim budak hasbi bangang mak bapak tak ajar ni janjikan 3kali ganda profit..2kali.net dah melingkup..skim bodoh dari UK ni tunggu masa je nk follow. habis la duit dr org awam - rm5juta tuuuu..aku berani bet, rm5juta tu kebanyakanya duit org melayu...dasar melayu bangsat..melayu scam melayu...

Awan Fantasia said...

stylo..baru la x pedih mata..robot mana pedih mata

TERBAIK SAAT INI!!:
JOM UNDI BLOG PILIHAN ANDA!!!
BAND MUZIK TERHANGAT MASA KINI!!

syuk said...

repubicpungkoqmu,
If you go and read a few aidid's earliest entries ranting on about MLM like the way you wrote, I bet everyone here wouldn't be entertained at all .. let alone to get the message across ..

gloryahatty said...

tak salah nak bagi komen tentang apa yang tak betul kat mata dan hati kita.. tapi tolonglah gunakan bahasa yang lebih sedap dibaca.. kalau guna bahasa yang berhemah... mungkin apa yang kita cakap pun... org akan masih hormat pada kita.. insyaAllah..

http://aniesandyou.blogspot.com said...

lately sy rs MLM ni makin lama makin menjadi2..x ckp dgn iklan sn sini...pamplet bertaburan dpn rumah..ajk join itu ini MLM nyer skim...arghhhh

tensen!

Bila dalam hati ada taman

Asyraf said...

@gloryahatty, republicaku

grow up.....

hyelbaine said...

Seriously, isn't there anything else to pick on except language? How daft can you be republican & gloryahatty?

Either bring something conclusive to the table or as always, please go Fly Uncle Charlies Kite yourself ya?

Adinda said...

No.. noooo....
Don't grow up.
Ur usual self is very amusing.

azwan said...

Hmphhh...aku dah start malas layan org yg asik komen pasal bahase. ntah mane korang semua dapat tenaga nak layan aku pun taktau.

first said...

aku rasa org2 cam republic ni dpt tau blog AM pon mesti ikut flow mlm gk..dari upline dier..hahaha

sbb dia x baca kot entri2 awal AM yg mang gunakan bahasa sopan...
tapi nk wat camne, dah meleis2 tu susah sgt nk fhm, AM kne ckp pakai bahasa bontot ler...

tu pon x faham lg...hahaha..kena pakai bahasa apes kot ngn diorg ni..huhuhu...

goldimage said...

Sokong!!

Ada gak share link aidid ni ngan member2 yg sibuk tag aku di FB- gambar kipas duit le apa... tapi klu dah gelap hati tu, susah ler. Cakap camner pun diorg buat2 bodoh jer, ke mmg dah bodoh?

Tapi still, aku akan share link ni ngan member2 lain yg belum ter'bodoh' supaya diorg takde la nak membodohkan diri.

Thanks Aidid

raptorarena said...

memang takde cara lain..kita je la kena sebarkan apa yang ada..dah terbayang dah nak guna used paper yg berlambak kat opis ni..print artikel premium beautiful versi aidid then letak kat kantin satu ream..surau laki satu ream..surau pempuan satu ream..setiap department satu ream..then letak gak kat rest shade kat site..biar suma umat boleh baca..

JOHN DOE said...

teruskan membongkar kebusukan MLM wahai saudara...masih ramai yg buta hati tdk mahu mengakui hakikat yg sebenar...

RepublicAku said...

ala dol aku pun hate MLM ...tapi tidaklah sampai harus guna "bahasa hutan"...kalau kau fikir gunakan bahasa maki hamun ini akan menyedarkan ...kau buat sahaja ...ada aku kesahkan...

kalau korunkkkkkkk rasa macam sudah hilang rasa islam ...teruskan lah ...aku ingatkan sahaja ...ingat mengingatkan ...salah ke...alaa kool la...kenapa nak menyalak bagai anjing ni....keh3!!!

aku suka info yang ada dalam blog ini cuma rasa malu bila di tanya semula oleh pakcik2 yang membacanya...

"..tulisan budak2 ni kau suruh aku baca.."

nampak tak....padahal info2 dalam blog ini sangat bagus cuma cara tulisan yer sahaja guna "bahasa hutan"!


aku nak sedarkan kawan-kawan aku yg dah buta sangat...bodoh macam benda dalam hutan la korunkkkkk ni....keh3!

Aidid Mu'addib said...

korunkkkkkk?
What the fuck? Bahalol meleis ghopenye yeop...
Fuckshit generation masa kini, yeah!
Patut leeeeee...

Guest12345 said...

ko ingat y pakcik2 tu baik sgt?? ko ingt pakcik2 tu xpenah jadi muda ke dulu BAIII, diorg pon mcm kita dulu, so diorg stedy je, ko je y xde point tapi ade je benda nak cari salah...

ni blog ma, bukan website pendidikan nk berhemah bagai.

Makin menjadi2 betul la orang2 bodoh kat dunia ni, WARGHHHHHHHHHHHHHHH!!!!

aaron said...

korunkkk tu ape? ?? ?? bahasa uganda ke papua new guinea ke hutan amazon? ?? ??
Hmp! not worth a penny to think about it. Layan entri2 lepas lg best.

u.n. said...

Salam bro aidid
ngeeee.....cannot resist la bila bro ngomen pasal politik, and how easy for gomen to hypnotize stupid cows from the meleis genes muahaha

just spent last weekend with bunch of working professional meleis.....sadly, ada yang da keja kat glc for years....educated in the uk and us...ada yang nak pencen lagi....tapi still taken in very much by gomen's bogeyman theory that "if we give in to the PR's fight to change to new govt, then all rights of meleis would be all gone and usurped by the nons...

*sigh*

minah_stapler said...

Aidid bro, please understand that some people gets "visuals" whenever they come across "creative" words from you. Sebab tu they get offended easily...

VW: ateat <<< jeng jeng jeng... agak2 dapat visual apa skrg

RepublicAku said...

keh3....aku gelak gila...rupanya kau baca gak.....

aku guna pakai ...korunkkkkkkkkk best tak?


bahasa kau memperlihatkan siapa kau!


keh ! keh!

RepublicAku said...

tambah2 sikit....aku bukan baru baca blog bro aidid ni...lama sudah...


cuma sejak akhir2 ini "bahasa hutan" kerap sangat di gunakan...itu pasal aku tegur...kalau tidak suka ....

sudah!

korunkkkkkk suka tak .....korunkkk suka kan....aku gelak doh!


keh keh keh....lefiu...


bahasa2 blog yang aku menyampah!

Adinda said...

Eeeeewwwwwwwwwwwwww...
Comelnyer Rep nih.
Jangan lupa teruskan komen-komen u yang kewl tu. Suka ai baca tauuuuuu...

matsom said...

kenapew korunk x skew kalew AM kenew tegew new??? xkan lew kalew kenew tegew sketew-sketew korunk dehw meloncatew???legewpenw kandew adew apepew pownk

Terjemahan: ntah, aku takreti bahasa berok hutan lipur nehh! babai. >:)

WV: facks -now, that's eerie...

I wong (依之汉) said...

Alahai. Ada gak yang ambik kesempatan nak buat MLM dengan cara PTD. Bro AM cer lihat ni.

http://www.tipsptd.com/index.php

Memang bangang piang la siapa yang terbeli tu... hahaha..

Ni pun sama gak nak menipu orang melalui internet. Memang bodoh masuk U la kalau ada graduan yang membelinya... ekekke. Yang tak tahan testismonial tu... kekekekek

Rozy said...

Pak Aidid blom penat lagi kan? Boleh layan Dr. Rozmey Jus Mate 5 dan lain2 product dia tak? Lagi satu Dr. Aishah Solutions (green tea). Kedua2nya adalah doktor (dan masih menggunakan title Doktor) yang jual barang untuk menguruskan manusia (dan poket manusia of course). Terima kasih ke Pak Aidid.

I wong (依之汉) said...

@RepublicAku,

Kalau korunk pandaikan... per kata korunk buat blog sendiri pastu terjemah bahasa utan ni ke bahasa yang pakcik makcik (pak cik bahar ok tak?)baca bagi faham? Tak payah la nak masukkan isu bahasa kan? Troll ni dah per entah banyak da... Kata ikuti perkembangan blog AM tapi tak pernah baca komen yang cecah 600+... Cerita mudah tapi sajer nak masuk top 10 komen terbanyak yer? Ewww pandai korunk yer~

p/s: Suka bahasa repubclicaku. Kalau ada butang like, I dah like 3k x... hahaha

hyelbaine said...

I'm more than willing to accept the supposed curse than idiots who type stuff like korunkkkkk and aq and shit...

Adinda said...

Guyssss..
Dia kan dah menyesal. Tak buat MLM dah. Janganla marah. Nanti dia nagessss

ahmad kamarul b hamzah said...

apelah masalah bdk aidid nie...xske mlm dop diam2 la...nie laa...skolah darjah6 abis tp ckap lbh dr org wat ph.D...masalah ko nie mmg masalah...ko mengarang tanpa ada ilmu yg cukup.ustat yg halalkan duit mlm tu pom ko nk kutok...die wat keje dlm bidang pelajaran die...ko darjah6 xpass jgn la hina keje org..hina tol keje ko nie...ko kne smayang ckup 5 waktu..br tenang hati tu..xde la mencarot sesuke ati iri hari dgn kekayaan kemewahan org..pe daa...org mlayu nk jd kaye pom masalah.pe laa msalah ko nie...xleh tgk org senang...ko xpenah wat mlm tp ko anti mlm...ni musti dlu ko pnah kne tipu nge agen mlm nie...kui3..padan mke...org len wat mlm kaye tp ko hampeh...pe daa..taubat la wei...kui3..ciyan ke mung

hyelbaine said...

Hahaha.....

Alamak En. Ahmad Kamarul. Marah kat tuan belog sebab Score A punyer downline lari kaaa?

MUAHAHAHAHHAHHAHAHAHA

RepublicAku said...

keh3...suka-suka.....


nasib baik iman aku kuat kalau tidak boleh guling-guling nangis ni.....


korunkkkkkk ni kan jahat tewwwwww!


keh3!

Adinda said...

Ill bet my juicy strawberry that he can't answer ur simple questions baine. Hihihi

Mudahbots said...

wah... trolls party..

kat sini pun ader, kat previous post ader si hasbi yang dah glamer tapi x cukup2 lagi..

Sukasuki said...

thinking gap la guys..

'Diorunk' tak boleh accept cursing words, because they are not searching for the facts. Nampak F word dah bengang tak tentu pasal.

Most of us, on the other hand, cannot accept 'korunk', because sometimes aku langsung takleh decrypt apa benda la mereka nak cakap. It takes me 2 weeks to understand what is 'skunk', honestly. Apatah lagi kalau fakta ditaip dengan ejaan eww, q, nk, c, whatsoever.. Sampai mampus takkan faham.

Enough is enough lah about AM's language. Tegur at comment window ni memang dah proven tak jalan. Ask the trolls before. Tukar la cara lain. Email ke.. gi Mekah doa kat depan Kaabah ke.. takde duit gi mekah doa je kat tikar sembahyang. Tak payah buat personal attack.

Mudahbots said...

sukasuki..

troll kat sini kaya2 la... main kipas2 duit tue.. hehehe.. apa barang x der duit g mekah... melencung ker lain boleh ajer...

hehehe..

azwan said...

Kalau dah 2 ekor bangsat ni nampak perkataan carut marut je nak wat camne samdol.

ahmad kamarul samdol,
kalau dah 1+1 = 2, terima je la fucker. jgn belagak pandai kalau satu jadah point haram pun takde. ko antara manusia bebal yg masuk score A yek. ape nak buat dol, dah pilihan bebal gitu. dah beli rumah belum? ke tak kaye2 lagik?

RepublicAku,
Cakap macam budak bangang. dok2 diam sudaaa kalau tak suke. ramai yg benefit, bace sendiri la. tibe2 bleh plak budak2 cikai mcm ko nak menasihat. uselessss..

Aidid Mu'addib said...

ahmad kamarul b hamzah said... apelah masalah bdk aidid nie...xske mlm dop diam2 la...nie laa...skolah darjah6 abis tp ckap lbh dr org wat ph.D...masalah ko nie mmg masalah...ko mengarang tanpa ada ilmu yg cukup.ustat yg halalkan duit mlm tu pom ko nk kutok...die wat keje dlm bidang pelajaran die...ko darjah6 xpass jgn la hina keje org..hina tol keje ko nie...ko kne smayang ckup 5 waktu..br tenang hati tu..xde la mencarot sesuke ati iri harijfala kdkfsdlsd fkfkfg ldldl rldjj ek ghsw kwopsk lfkf, 123456789xcdj lrjhs 097 kjdfusk 43kem,sbhy kfjkdjsjh kflsl jdjkdkl NFSDLKJFLKkl jwqklfklqwjh LKJSLKDFKLAS JDSAKDFKJKLFAW HJGDSA jasfkj klasfhh jdwkhfas

>>> WHAT THE FREAKING FUCKING FUCK DUMBFUCK WRITING IS THIS SHIT BOY????
PATUT LA ANAK MELEIS BUAT MLM DAN SKIM PIRAMID HUH? MANGKUK-HAYON GILABAB SEKOR-SEKOR - THE "GOING DOWN THE DRAIN" MELEIS GENERATION! HERE'S ONE EXAMPLE WHO DROPPED BY... dumbshit!

RepublicAku said...

azwan yg ko naik angin apahal....keh3..geli la kau ni...


aku tulis apa yg aku fikir perlu kalau rasa tidak mahu ikuti ...ikut suka loo...


aku budak?

atau kau yang budak?


keh3...!

azwan said...

Ahmad Kamarul Said..
"byk lg nk capai matlamat,yg penting raya nie aku nk jadikan raya yg paling indah...
giler tol...org len wat keje 30 hari nak dapatkan 3 ribu...aku keje bape ari je pom sminggu da leh dpt lbh dari itu...btol kata orang kaya.lebih baik aku kerja 1hari utk dapatkan duit 1000 hari,dari kerja 1000hari tp masih di situ...tuhan mmg adil...ini adalah kerja utk org yg malas...dan aku sukakannya...xda boss,xpelu bagun pagi nk wat jalan jem...kerja ikut suka aku...klu penat pom penat g shoping jer tiap ari...perubahan 360 darjah!!!"
--> HAHAHHhahahHAHA....S.O.P PEMIKIRAN BUDAK AKAL TIGA SUKU, BENGAP.

RepublicAku,
Ha ah, aku naik angin sampai stroke. menjerit2 dol. WTF? Ha ah, ikut suka bontot mak ko kan, masuk blog org cakap macam budak tiga suku macam si Ahmad Kamarul. dah takde point, senyap suda. dah ada point, cakap sekali cukup. cakap lebih2 kat blog org nampak retard semacam.

azwan said...

RepublicCongo,
Blog ko pun aku tgk macam sampah jek. level budak2 hingus ko neh. tu gamba popuan tunjuk bontot..bagus sgt la ek. delete la wey. hareeemmmmmm....al haremmmm... cakap pandang2 la bangang. takde pun nak melalut ek fucker.

Rozy said...

kepada Troll2 sekelian, kalau tak suka dengan bahasa kat blog ni, jangan singgah. Habis cerita. Tak payah nak gaduh2 dengan komentator lain. Kalau prospek sesapa lari, jangan nak salahkan sesapa. Itu pilihan prospek tu sendiri. Prospek tu sedar yang dia bakal tertipu & dia buat pilihan selamat untuk tak jadi downline sesapa. Formula nak kaya, menabung & berjimat-cermat (tahap 1). Nak lagi kaya, kena buat investment hartanah, saham amanah, koperasi (tahap 2). Tak cukup kaya juga? Berniaga secara konventional. komentator2 di sini ramai yang jauh lebih kaya-raya & cemerlang dalam hidup masing2 tanpa MLM. Dear Troll2 semua, ko ada? Kalau takde, syuh.syuh.. pergi main jauh2.

pcbahar said...

Amender kata...?

Pakcik rasa pening-pening nak muntah ni bila baca kerang-kerang ni... Rosak bahasa..

RepublicAku said...

azwan....keh3...ko ni memang saiko!


malas nak layan kanak2...:)

azwan said...

hahaHAHAHhaha...
dah takde point cakap je la dol. ko yg kanak2, tiba2 melalak kat sini. dah dungu, dungu gak. hopeless.

matsom said...

@RepublikKantol: azwan memang ade point, kalu ko tak suka cakap/tulisan lucah, cemana ko leh suke gambo lucah?

RepublicAku said...

susah bertekak dgn budak2 hingusan...lihat gambar jer terus tembak lucah...baca lepas tu tembak lah dol! samdol!

azwan said...

"lihat gambar jer terus tembak lucah...baca lepas tu tembak lah dol! samdol!"

...jilat ludah sendiri dol.

ko masuk sini ngape, sebab bahase bog ni kan? haaaa....lain kali baca betol2 dulu, baru tembak. hahahahHAHAHhahah!! samdol!!

kalau dah carut je nampak, benda baik mana nampak... ahhaahHAHAHhahah!! samdol!

Tu la...cakap pandang2. bodoh bertingkat2 siot..macam mlm. keh keh keh...

azwan said...

Ko yang hingusan samdol!! baca benda fakta sini...nampak bab carut jek. hahaahHAHAHhaha...

samdol..samdol..

Adinda said...

Biasa la abe Azwan,
Dia cari traffik free g blog tu.

Lola said...

Aperlah korunk,
sian lah korunk dok buli Re-pubicAku yang terhegeh2 cam chipmunk
Dia nak kasihsayunk korunk,
tapi disisihkan as if dia busuk sangat macam skunk
Taulah dia cam gampunk
Heh.

Oh RepubichairAku
You come here acting all punk
With your bohunk’s ass smells like
a skunk
AM & his readers you’re hoping to debunk
But before you know it, you ‘re being slam dunked.

Yo’ grab your junk
Play with yourself somewhere else punk

Well, that stunk.

Ps Don’t funk with my heart.

azwan said...

hahahHAAHAHhaha...

I am entertained.

Adinda said...

Lola memey d bomb

budoxesquire said...

haha~ meriahnya!

lalacici said...

---> azwan said...

Kalau dah 2 ekor bangsat ni nampak perkataan carut marut je nak wat camne samdol.

ahmad kamarul samdol,
kalau dah 1+1 = 2, terima je la fucker.
<-------

hee..aku suke guna point ni sebab bila kite counter produk diorang confirm diorang akan cakap ko takyah la nak belagak pandai, produk kitorang ni ddR dari Amareka aprove tau..aku pon jawab, ko tu tak cukup ilmu, takat bende 1+1=2 budak 10 taun boleh verify betul ke salah..takyah tunggu jurnal dari Amareka pon..

first said...

cuber korg tgk bahasa2 republic tu kat blog dier....

aku rasa dier ni baru dpat kesedaran ni...
hahaha..

btw. incik repub, camni lah citer nyer...

semenjak dari awal AM bukak blog ni, tujuan asal (spt yg dinyatakan AM lah) nak ditujukan utk org yg masih tercari2 adakah apekah cause-effect kalo diorg joing mlm..mean freshi2 yg baru nk join mlm akan tau yg mlm is bad for them..for the reasons that AM bg...
n utk org2 yg wat mlm dan mahu bertaubat..diorg akan amek pngjrn dari blog ni...no matter what language that AM uses...

pada aku ler...kalo ada gak mlmers yg xnak tobat tu, mean bukan krna bahasa g dah..tu semua coz diorg tutup hati utk trma facts ni...

so, biarlah AM wat keje dier...n ko pon wat keje ko...berjuang utk bahasa ko..(to be honest, gua respek perjuangan melibatkan bahasa ni)..but then, dlam konteks AM nyer blog ni...aku rasa bahasa dah jatuh isu no 2 ....unless kalo ada yg nk pakai research AM nak wat further studies kan..pandai2 ler org tu alih bahasa balik ea....

gitu lah citer lah....dah...gua org peace punya..jgn gado..teruskan ketidaksukaan mu wahai republic pada MLM, n jgn riso pasal org len x suka bahasa AM..coz bg aku...xsemua org sempurna...

p/s: dari gado2..bek aku doakan keselamatan AM...coz aku terbaca komen pcbahar pada post yg b4 ni...n ada logiknya jugak....

GUA TETAP SOKONG AM....

Kalau dr m. x "kutuk" melayu yg MELAYU MUDAH LUPA, mungkin kita dah jadi bangsa yg lebih pelupa dari skrg.......

Adinda said...

First pernah dengar tak pasal provokasi n kontroversi boleh up kan traffik blog?

Orang kata nak tego tu sekali dua jer, tapi kalau dah datang banyak2 kali ni, sambil berprovokasi,tak ker macam nak suruh orang pergi ke blog dia?
Simple!

azwan said...

Tp aku mmg suke pegi blog dia..ada gambar bontot popuan.

Adinda said...

Wuiyoooo
Sexy tak abe Azwan?
Bontot orang laki takde ker? Nak gi jugak nengok. Ehh.. Boleh kan tj?

Lola said...

Cam ni eh kontrobersi: Sila masuk blog Lola, banyak woo citer lucah & racy pictures kat dalam tu.

Adinda said...

No no lola,
That's too direct. Nanti dorang takde feel.
Try again please

RepublicAku said...

First pernah dengar tak pasal provokasi n kontroversi boleh up kan traffik blog?

maaf lah aku buka pengemis!

apa barang nak cari untung macam lu orang ....

kalau aku pelajar munkin lah sibuk2 nak popular...tapi aku tak perlu semua tu...susah betul melayan budak2 ...ingat aku macam budak2...

aku tegur AM kerana aku suka info blog dia ...cuma ada perkataan2 yang di luar biasakan...itu jer ...ini yg jadi kecoh tak pasal2 apahal....betul2 macam barang dalam hutan tu....keh3!

@first...aku bukan nak cari untung kat sini...buang masa ...cuma aku nak tolong orang di luar sana yang perlukan info2 yang bagus macam dalam blog ini...tapi susah bagi aku untuk link kepada mereka kalau ayatnya power2...mereka bukannya pelajar tapi sudah berkeluarga...kesian bodoh2 kena kencing!

itu sahaja niat aku!

tetiba pulak nak cari traffic...ingat aku abg ben ke...ish2!

azwan said...

Hoi samdol badigol,
Skang baru nak tunjuk baik ke fucker. kalau dah niat baik tu buat la gaye macam al kopiah lain. ni ko terjah blog anti-mlm, bukan baik sgt pun. ko tgk balik FIRST KOMEN ko kat sini fucker. jgn nak turn the rhythm lak skang. ini gaya ko...nah! --->>

aku faham nawaitu kau tetapi sudah macam celakak pulak la ni....

kalau kau terus begini menulis bagai budak juvana yang lari dari jagaan sakai apa lah faedahnya?

cuba berhemah sikit cuba berlagak dewasa macam ada anak 8 orang ...semengah lah sikit ,ini tidak tulisan macam di tujukan kepada budak2 hingusan yang belajar di tadika!

aku rasa nabi pun tak buat macam ni ...kau ni lebih besar dari nabi ke?

aku nak tanya...musuh kau yahudi ke atau haiwan mana ni?

START2 DAH CAKAP CELAKAK YEK. KALAU KO NAK TUNJUK BAIK, NAK DAKWAH, NAK BAWAK TUJUAN BAIK2, CAKAP BAIK2 DUA TIGA KETOL SUDAH. INI MEMBEBEL MACAM KO MAKSUM. APE KE FUCKER KO NI SAMDOL.

Lola said...

Re-pubic-hairAku,

Well, well, well..masuk blog aku cakap aku saiko...Loser!

Ko baca balik komen2 retard ko kat sini. Who's the biggest psycho here? Ha punk?

syuk said...

kah kah kah. Ahmad Kemaraul ni memang joker bangang nak mampus. terhibur gue

azwan said...

ntah ai...tetibe plak jadi macam dia tak bersalah. kira kita ni tiba2 bantai dia la. siot jek tak sedar diri bahlol oi!

azwan said...

"......ini yg jadi kecoh tak pasal2 apahal...."

Hooo hoooo....kira first komen ko tu sgt berilmiah berhemah ke samdol? bodoh punya budak. neh aku bercakap dgn budak darjah 6 ke apo?

Jalak said...

adoi...
smlm tjumpe suzy lak.bangang jer budak2 nie bw g port...kate nk jumpe awek konon...dah la ujan...masing2 da ade bini.tapi still lg xcukup...xfhm btol aku...

dah la suzy tu da ade anak..body mmg ler mantap...aku knal die da lme da...leh kate giler gak ler...pantang laki die xde kat umah jer kua nge org len..siap aritu nk kawen lg..nsb ler ade org kenal die then halang die...klu x,bmadu ler laki die...dasat giler...

smlm lak korang nk mkn die...adoi ler....klu tau kat sape2 mampos aku...da la dop kat kg jer...haissshhh

tak tau ler bdk2 nie...tau nk cucuk jer keje...komputer pom klu dop cucuk pendrive len2 tiap2 ari leh kne virus ko tau x...ni kan pule manusia...haisshhh...blah blah...
Posted by ahmad kamarul b hamzah at 11:44 PM

Lola said...

So ni lah Ahmad Kamarul yg dok preach pasal moral, bahasa bla bla bla.

Bwa-ha-ha.

This is one twisted dude.

Sukasuki said...

reader dah bagi baaaaanyak cadangan encik republicAku.. takyah nak bahas pepanjang pasal bahasa AM ni.

seriously, tulis jela artikel pasal keburukan MLM with your own lenggok bahasa in your blog. then bagi link blog/entry ko kat siapa2 yang ko rasa nak bagi baca. lagipun blog ko bukannya private pun.. what's the problem? i think AM pun tak ambik port pasal giving credits for any info ko cilok dari blog ni.

nobody's gonna say anything if you do that. come on.. we're adults for God sake!

azwan said...

HhahahHAHAH...Lola,
Tapi tu tak bley lawan gambar bontot popuan kat blog republiccongo. kids...keh keh keh..

RepublicAku said...

kah kah kah...mengamuk sakan macam haiwan!


ok lu juara lah!

puas hati!


kah kah kah....lucu2!


ok lah aku dah faham ....kah kah kah ...

AM sorry arr....!

azwan said...

hahahHAHAHhhaah...
Niat baik tapi pikir guna lutut tak guna bro. ok bro? relax bro? best bro? relax bro... macam troll mamat kat entry air mizam. hahahah!!

dah tau salah, dah malu la tu.... ade point lain takpe gak. ni balik2 isu bahase. sergah pun macam tapir. hahah....get lost.

Rose said...

RepublicAku ni dulu cari glamer kat belog Hamka pasal isu tudung xde dalam Al-Quran. Now cari publisiti kat belog AM lak ke? Kesian.

matsom said...

khas kat RepublicSaya dan lain-lain pembaca yang rasa kurang selesa membaca ayat-ayat kurang sopan dan perkataan yang tidak berbudi bahasa:

- ko bangang eh = adakah saudara/i tidak dapat berfikir?
- start buat palat macam cipan = mula melakukan kerja-kerja yang tidak berfaedah
- stupid cows = lembu dicucuk hidung
- meleis = Melayu
- dungubingai = tidak mahu berfikir, menggunakan akal anugerah ilahi
- wadefak = apo kono eh jang? (dialek NS)
- anak-anak dajjal = dowlines dalam sistem MLM
- lahanat haram barua = sangat-sangat keji
- balaci cinapek tak istinja' = rujuk: anak-anak dajjal
- menyembah berhala [...] duit = berniaga cara MLM
- shit = taiklaa aku nak terjemah segalamala perkataan/ayat bangang tulisan AM!!!1!!!!111

anyways, dalam kapla kita ada otak, satu kelebihan otak ni, dia boleh meyakinkan tuan dia yang bulat tu pat segi, yang tertonggeng tu bukan bontot dsb, so hapal definisi yang aku tulis kat atas tuh, dan train otak korang supaya bila nampak 'wadefak' jadi nampak 'apokonoejang?" jadi lama-lama takde laa nak sakit-sakit bontot nak komplen pastu kene bogel terlentang tanpa seurat benang cam yang dah kena kat 2-3-patblas orang troll sebelom neh. >:)

yanafia said...

Haloh haloh haloh. Banyak pulak pakar bahasa kat sini. As if yg dok tegur tu mcm la tak pernah mencarut dlm dunia nyata. Kita bukanna hidup zaman pelita ayam. Tak suka bahasa dia tak yah ikut. Amik point sudah. Sungguh la over prihatin sampai nak kena fikir kalauh orang lain baca bahasa bro AM ni nanti terkesan dgn wording wadefak bagai. haihhh. pi dok dlm batu belah batu bertangkup la oi

Adinda said...

Matsom punya terjemahan sangat menarik ler. Lebih-lebih lagi yang last tu. Hihihihi... chomei jeww

pcbahar said...

Pakcik tak kisah Aidid nak guna bahasa macam mana pun, sebab ni blog dia. Yang penting pakcik suka blog dia anti-MLM. Dah lama pakcik tercari-cari info yang cenggini kat alam siber ni. Kalau nak bahasa baik-baik yang anti-MLM pakcik ada terjumpa pada blog Ustaz Zaharuddin. Tapi dia pun guna bahasa berlapik - lembut sangat, takde kesan langsung pada pengamal MLM tegar. So pakcik rasa blog Aidid ni memang mantop..

Lagi pun kan, MLMers tu adalah musuh... Musuh masyarakat, musuh agama juga.. So kalau dengan musuh elok gamaknya guna bahasa lembut-lembut ye tak..

Wahai yahudi Israel, janganlah kamu berkasar dengan Palestin... tak baik tau.. You alls israel ni ganazz la.. Auwwww

tango said...

Azwan yang baghal ni banyak makan riba MLM..Maafkan dia serta keluarganya...

mizzyN said...

Aku pun nak duit banyak bang tapi bila dengar ceramah mlm semua psl nak cari duit banyak. Lain sungguh dengan bila keje kat organisasi di mana paling utama ko deliver apa service atau produk yg kompeni ada baru pk duit.

Tp klo mlm ni pk camne nk jadi kaya jutaria dulu. Dan skali tu ada plak trdngar sorg penjual produk kesihatn ni cite yg bisnes dia bukan mlm. Tp bila dia lukis atas white board satu bulat pecah jddua bulat dan dua bulat ada lg dua buah bwh dia. Dah jd bentuk piramid tp masih x ngaku. Produk yg dbwa hanya jadi hiasan saje.

raptorarena said...

100++ comments pasal isu bahasa je..? ohh..so outdated..

oren said...

@matsom..hahahahahahahaha..lawaklaaaaa..
hahahahaha (eh eh tejatuh pulak..bangun balik)..hahahahaha

Aidid Mu'addib said...

- meleis = Melayu
- dungubingai = tidak mahu berfikir, menggunakan akal anugerah ilahi
- wadefak = apo kono eh jang? (dialek NS)
- anak-anak dajjal = dowlines dalam sistem MLM
- lahanat haram barua = sangat-sangat keji
- balaci cinapek tak istinja' = rujuk: anak-anak dajjal

sambungan....
- damfak = fak bodo
- dumbshit = taik bodo
- dumbass = keldai bodo
- dipshit = taik buat cecah mempelam
- mat rempit pakai cawat = org meleis yg tak sekola
- dungu nak mamps = bodo tapi takmo mampos
- gilabab = crazy khinzir
- pencacai = tukang jilat bontot tak basuh
- fuck you = bercucuk-tanam dengan mu beb
- fuck it = bercucuk-tanam pakai tangan

ok... aku nak pegi mesen gotah...
nanti sambung lagik... c ya

JEEN said...

:)) ... LOL... kelakar giler baca... sebab tu saya suka masuk sini baca komen. Baca sampai abis plak tu...

Memacam perangai orang...

Rasanya saya boleh agak umur 20an dan 30an atau 40an bila tengok gaya tulisan nih...

Kalau ada yang rajin nak buat satu lagi blog macam AM, copy jer page dia ni, then replace semua word yang maki hamun tu dengan word diberi makna cam matsom bagi tu...

Word alih bahasa AM bagi tu tak boleh... nanti orang marah lagi...

AM tak marah orang copy paste kan?

azwan said...

tango,
Uik...bila masa aku makan riba MLM?

inmyownword said...

woit... aku dah mcm org gila, gelak seorg2 kat cni...

kelakar gila la bila ko org translate..

Adinda said...

mesti Tango baca yang rugi 200k tu. Tu la abe Azwan, nulis tak kaber-kaber. Hihihihi

pcbahar said...

Menoreh jangan tak menoreh.. Kat kampung teman getah RM8 sekilo.. Sekarang menoreh dah senang. Tak payah nak buat keping macam dedulu.. Siap kutip getah buku, taruk dalam guni, letak tepi jalan.. Then call je pembeli getah, sat lagi sampai la dengan hilux dia.. Timbang, dapat duit..

So mengkomer kalu gila nak buat MLM juga, renti kan la.. Baik pergi noreh macam teman dengan Aidid ni.. Tentu rezki halal tak pijak kepala orang

azwan said...

laaa yeke. takpela, anggap je la cerita tu betol. actually aku grugi 500k...heheheh..top up sket.

Bohemian said...

P.Ramlee kata "Tiada kata secantik bahasa, untok ku puji ADINDA "

Gua kata "ADINDA, Lu cantik ke Bahasa lagi cantik ? "

P.Ramlee kata lagi " Sabarina, kekasih lama.Kanda ada rekod baru untuk adinda..Rekod apa ? Hah, tajuknya -PEREMPUAN GILA ANAK SAUDAGAR PENIPU "

Gua kata lagi " Kalau kita rajin baca al-quran -Kita akan dapat lihat byk kata2 kutukan yang telah dilemparkan kepada kaum Yahudi Bani Israel yg ingkar "

AM - U are So Damn fuckin Brilliant Man...Gua rasa mcm nak belanja Lu makan Nasik.

mny said...

Kaya tak semestinya senang.


Artikel Ini Saya Dapat Dari Mahligai Groups, January 2010

Kredit to Abg Mat

Sekadar untuk bacaan….

“Perhatikan olehmu sekalian, sesungguhnya perdagangan itu di dunia ini adalah sembilan dari sepuluh pintu rezeki” ( HR Ahmad ).
Kawan aku. Mai besembang dengan aku pasai MLM. Aku terus terang kurang minat sikit MLM ni atas alasan aku sendiri. Tapi aku tak bantah, aku setuju bahawa MLM memang cabang perniagaan. Cuma aku ada alasan tersendiri untuk belum lagi ke arah MLM. Jadi, kawan aku tadini keluarkan hadis kat atas.

Aku sengih.

Aku tanya balik, lagi satu pintu rezeki tu datang dari mana?

Dia jawab, makan gaji la - macam hang!

Aku tanya balik, kalau makan gaji tu satu dalam sepuluh pintu rezeki, habistu orang fakir miskin dan kurang upaya yang pintu rezekinya sepanjang masa mengharapkan duit zakat & fitrah tu… temasuk dalam sembilan tadi ka?

Dia tak sengih, tak masam. Tatau nak jawab camana kot?

~ok tak klau guna pakai bila orang mlm kondem orang makan gaji... hehehe

cerita mama said...

just want to share..ada yg counter back psl herbalife..

http://joegrimjow.blogspot.com/2011/02/herbalife-did-they-really-eat-shit.html

lalacici said...

thanks kpd cerita mama sb share link..jawapan personal aku tuk link kat atas:

herbalife is a pure shit of scam..takyah gune herbalife kalu nak kurus WTF!!!! konsep HL simple..calorie deficit..nak kurus??? xyah makan..yg gi telan HL harga $400 buat ape bodoh..skali minum 100kcal? 2x minum baru 200kcal? average BMR manuisa malaysia around 1200 ke 1800kcal..baru basal rate, belum plus aktiviti motong getah, alih kon tengah panas semua, mau cecah 2000kcal..kalau da badan need 1500, yang ditelan 200kcal budak skolah tadika can do the math..the point is why spend $400?? baik buat puasa sunat hari2, duit jimat pahala dapat..
bangga produk ade nutrisi segala bagai?? WOI!! tu micro element, ko tak yah telan 180 jenis herba setiap hari tuk dapat semua micro tu..what we need everyday is MACRO element ie carbs,protein n fat..yang mgnesium,ferum,uranuim?? titatium?? segala bagai takyah nak struggle sangat..aku makan oren setaun sekali..ade kene pyakit skurvi x?? belum lagi..tu bottom line,jangan contohi sikap tak sihat aku..kalau agihkan lain buah n sayur setiap hari for 1 week cycle da lebih dari cukup..

n kpd pengedar HL, takyah nak sebut name2 doktor2 tukang research korang..cam yg aku ckp sblm ni n abg azwan ade sebut jgk..1+1=2..aku xperlu PHD tuk verify..get a book about nutrition n fitness n read..complete idiot guide suit u guys best i think..

nazraku said...

haha... ada bumblebee dtg menyelamat... kalau betulkan best mesti lari lintang pukang polis... org nak berhimpun aman pun x boleh mai buat kacau... Pada aku xkisah la blog ni gn bhs kasar memang patut pun... baru diorg terasa panas kalau boleh nak lwn balik tp tu la kalau melawan pn merapu meraban ja... biar diorg tahu apa itu batil apa itu hak. gila sngt duit lupa akhirat. matlamat x menghalalkan cara disebabkan nak kaya org lain merana baguih ka mcm tu. Memang sial la mlmer ni business kalau cari org pujuk msk ahli memang crash la kalau dah terlalu ramai. org yg pengabisan nak kencing sapa plak? lain la kalau produk atau service abis atau jahanam org cari. org cari kita bkn kita cari org baru betui. aku kalau org tepon ckp nak jmpa pasal insurance pn aku rasa malas nak layan org zaman lani tipu org ja keja. hg ckp la insurance bg pamplet ke apa aku bt survey sendiri kalau aku nak aku sendiri pi register xpayah tnya pasal latar blkng aku kerja apa, dah kawin blum, ada anak brp, naik kereta ka tidak bla bla bla... aku x suka org pujuk bg ja pamplet aku baca sendiri, x paham aku tnya.

Rose said...

JoeJambul?

Old news maa...

T J said...

Adinda quote...

Wuiyoooo
Sexy tak abe Azwan?
Bontot orang laki takde ker? Nak gi jugak nengok. Ehh.. Boleh kan tj?

Soklan cepu tu...:)...
aper wa nak jawab errr...

Tengok buleh...gi jangan...??? :)

blogtilldrop said...

Huishh ada bumblebee...nice infor bro..nice editing...
kipidap..
wadefak dgn diaorang dungubingaibodopiang

Adinda said...

Lorhh.. Dekut tul! :p

Oh Oeya said...

lamanya Mr AM pegi mesen gotah?!!

heheh :)

Kue said...

RepublicAku... mane ko taw kalu bahase kool lg rmai yg trsedar? aku pn dulu otak MLM jgk..tp bila da jmpe blog ni aku 100% buang MLM..skrng bkn pasal isu kool atau x .. kool mcm mn pn kalu ht buta x guna sekupang.. ambik sijil2 time blajaq dulu buat calit pungkoq.

T J said...

Ader orang sokong MLM....orang mcm ne di gelar MLMers...(M elayu L a M alas)

Ader orang dokong MLM...orang mcm ne di gelar ahh...lu agak2 la sendiri!!..

Tapi yang aku takleh tahan tu yang kaya Poh Kong???...Anak bangsa kita??..tuh... yang kat atas sekali tue...

Adinda gua bet tentu suke yang Poh kong : )....kan kan kan....

first said...

link tu siap bg no fon g (yg dak herbalife tu)..hahahaha...

ape g AM, kiter miskol dier ramai2 jom... btw, kalo aku cal..terkejut beruk dier naik no oversea nk beli herbalife ngn dier..msti bungga dier...

..Masih ada insan yg nk prtahankan mlm tu x menindas..ih3...

p/s: ternmpk mama kat sana...pndai mama berlakon nak beli produk ea....

recNviro said...

brader aidid...caya lah lu...lu punya bahasa mmc caraa lah..mmg sesuai utk golongan2 jahanam yg suka mengencing org utk kesenangan duniawi diorg...syabas bhete syabass...bila la lu nk jadi Menteri KPDNHEP?wa org 1st yg akn undi lu der...

Adinda said...

Ai nak jadi PR brader aidid can or not? Raih undi sambil distribute kopi abe Azwan pree!

onah onar said...

aku rasa RepublicAku ni MLMers la.. lantak la kat pakcik2 tiri nenek ko pun kalau 'derankk' tak leh tima ayat AM ni.. yang ko terasa lebih lebih pahal? MLMers je yang terkucil bila baca ayat camni. kitorang yg anti MLM ni siap buat kenduri kesyukuran beb... bagus gak ko mnyerah kalah..Semak!

simn said...

keh keh
terhibur aku hari ni (ahmad kamarul b hamzah. i don't understand myself.how should i describe?) ko pun xkenal diri sendiri, ko nk nasihat org..piraahhh!!!

recNviro said...

gua dh lama terhibur dgn blog lu bro..

mhmd Baden Powell said...

republic.. dan kamarul... pada aku la kan... pakai bahasa al-quran pun, kalo guna untuk mengencing anak bangsa seagama sendiri... ke neraka jugak bai...

itu pasal la bahasa "berdesing telinga" diguna pakai di sini..

my 2 cent

AminTheMonstrous said...

korang ni semua macam takde otak..lebih2 lagi aidid muaddib ni..xtaw hukum, main ckp je MLM haram..sedangkan pakar ekonomi Islam malaysia pun buat MLM..aku dulu pun benci MLM tapi sekarang bila aku dah taw hukum-hakam MLM dgn ramai ustaz dan termasuk ustaz zaharuddin tu, baru aku taw MLM tu bukan semua haram..kau ckp MLM tu haram, kau tanggung la dosa fitnah tu weyh..berapa ramai orang Islam buat MLM dalam dunia ni..kau tanggung la dosa fitnah byk2 tu..guna otak la weyh..belajar hukum dulu..baru bagi fakta..jgn jadi BODOH..

azwan said...

Hoi bahlol, hukum halalan toyyiban tu applied untuk group MLM yg ko nak join je la bahlol. apekehenye yeoap...tak dapat tangkap sampai skang ke? org dah berbahas berjela2. otak kat bontot biol?

Lola said...

Amin..Amin..

Hebak mung. Berdegar-degar-degar-degar kasik ucapan. Tapi bacanyer tak, tak check apa yang orang kat sini dah diskas. Ingat blog ni , blog gossip picisan orang borak2 kosong ker Amin. Baik ko wat homework chepat, kalau tak wat jadi bahan ketawa ko ni Amin.

onah onar said...

"korang ni semua macam takde otak..lebih2 lagi aidid muaddib ni..xtaw hukum, main ckp je MLM haram.."

hey amin!ape ko ingat kitorang ni 'main cakap aje' macam ko main batang sendiri kasi inzal?! gitu?!

komen macam ko ni tahap murahan kat blog ni beb..sediakan info ko yg mantap dulu baru becakap k,Semak!

recNviro said...

sedare amin,belajar la dulu cara berniaga ikut Islam..belajar apa itu riba'.belajar mcm mana nk letak harga jualan barang kita ikut Islam yg sebenar Nabi dh ajar...sekarang ni dh bnyk perkara yg diputar belit.guna bahasa arab dh terus halal aje..jadah..ni sama la mcm org melayu dengar lagu arab kat radio terus declare oohh nasyid..rupanye lagu tok arab tengah bergelek dgn minah arab yg pakai coli n skirt seksi..serupa lah tu...Allah bagi akal suruh pikir n suruh belajar..jangan asik nak cakap 9/10 pendapatan datang dari perniagaan aje.ko pernah bincangkan 9/10 tu ape tak?ko pernah fikir tak semua tu.ko pernah tanya tak selebihnye 1/10 tu apa pulak.jgn nk miage je ikut 9/10 tapi tak tau syarak...ingat senang ke nak miage ikut Islam konon ikut sunnah Nabi.Nak masuk syurga ikut lah cara Nabi...Solat nk ikut cara Nabi,miage nak ikut cara yahudi,mcm mana nk masuk syurga.dgn 1sen yg ko tipu tu lah yg mungkin menjahanamkan ko kat dlm neraka.ko ingat Allah tak boleh kira ke duit 1sen?tu baru 1 sen.korang tak mati ke nanti?dh lupa mati kot?!rasa nk kaya sampai bila2 kot.study balik la dlm2 pasal cara miage dlm Islam ikut sunnah nabi...selamat dunia akhirat beb...sape sokong aku?

Lola said...

Maka begitulah troll-troll & orang2MLM yang pernah ke sini. Adanya otak2 & benak2 mereka dibentuk mengikut acuan mentaliti/ ideologi & sub-par thinking yang sama.

Their predictability is mind-blowing.

ActiveX said...

Nak tanya sket pasal FusionExcel. Nampak cam dia dah pakai quantum fizik... giler ahh... tahap keilmuan mengalahkan makhluk planet Krypton.

http://superbpendant.blogspot.com/2010_10_01_archive.html

http://jayrsthoughts.blogspot.com/2009/06/fusion-excel-international.html

http://superbpendant.blogspot.com/2010/06/beli-produk-berharga-rm5300-dan.html

Shahrir said...

Hidup Aidid Mu'addib!!

Pakar perniagaan internet said...

gua memang suka style lu bro haha.syok tul what the hell sapa2 yg keras hati nak join MLM join lerrrr...nanti kalau dh menangis atau korang buat org lain menangis menjawab la korang nanti

Rye Skema said...

salam, hmm.straight a ngn score a pengasa dia same ek? bukan both syarikat lain2..Kenshido and Infinite? ke cmne..trying to understand this sorta thing..thanks :)