And so it is...

Friday, January 14, 2011

Let's Score A Pyramid!


Oh my name it is nothin', my age it means less. 
The blog I am writing, is not made in jest. 
I's taught and brought up, with knowledge I abide. 
But, is the knowledge I'm tellin'... has God on its side? 

Oh the history tell it, they tell it so well. 
The Malays kept repeating the same things, you can tell. 
And the Malays kept doing, the same thing till they die. 
And they honestly think, they have God on their side. 

The obsession of money, their hearts bleed with greed. 
They will always find the reasons, to feed their selfish needs. 
But this ugliness in them, they will never could hide. 
Somehow they must've think, they have God on their side.


Ah! Dylan... some just hate him, some really like him. Ah! Score A... score screwed-up. Why? Ada ke patut bebudak IPTA sebok saban hari menjajap benda ni untuk di jual ntah kat sapa-sapa yang masing-masing boleh cari, lepas tu try hasut dan pujuk prospek bagai nak rak... sedangkan, bukanlah bebudak U yang boleh buat bzns sebegini. Those kids are so innocent - tak kan la kecik-kecik lagi dah sebok belajar nak ngencing orang lain? Biar la dapat ijazah dulu dan tahu baik-buruk kehidupan, pastu kencing la sesuka hati pada sapa-sapa yang korang nak lepas tu, bergantung kepada berapa level kehitaman dalam benak masing-masing. Lagi pulak, duit sapa yang digunakan untuk join bzns ni? Duit pinjaman PTPN ke? Guna duit kerajaan? (Aku tahu la Jason Kok tak kesah duit untung bzns dia datang dari mana). 

Bebudak yang dihantar belajar di atas subsidi kerajaan yang membangunkan prasarana universiti dan kolej di Malaysia ni? Kerajaan yang bayar gaji lecturer dan support staff institusi tertiari sebegini? Duit aku dan korang yang bayar cukai la jadinya kan? Iye ke? Kalau iye, aku haramkan part seciput yang aku contribute... aku tak rela. What the fart? Emak-bapak suruh belajar, pegi kuliah, ambik exam, supaya boleh dapat degree, 1st class with honours - tapi kalau sebok cari prospek macam lintah-darat MLM setiap hari, bila masanya bebudak tu nak study? Ada lepak kedai mamak sampai 3 pagi? Ada miss atau tido dalam dewan kuliah tak? Kalau dapat ijazah bawah daripada 3rd grade, cukup-cukup makan aje disebabkan sebok buat bzns ni... aku tak halalkan contribution aku pada dana kerajaan yang kasi korang anak Melayu, subsidi dan quota untuk belajar kat U. Dan aku bayar cukai pendapatan setiap tahun... annual personal income-tax yang aku bayar adalah melebihi apa yang dibayar oleh lebih daripada 90% penduduk Malaysia secara individu. I tak rela you. Aku mahukan bebudak Melayu yang disubsidikan oleh dana kerajaan di universiti tu jadi orang terpelajar dan berwibawa dan bukan jadi mat rempit penyangak jalanan, buat wheelie macam monkey di hujung minggu. Jadi, kenapa saban hari bebudak ni sebok nak jadi lintah-darat MLM? What gives you the right boy? Do you think God is on your side?

Score A ni MLM ke idok yeop? Aku dah banyak lagi keluar statement, ianya hanyalah "Skim Piramid Berproduk Maya" yang mana bzns ini jual portal online tuition.... bla bla bla. Jenis produk paling best untuk dijual. Tak perlu kilang, tak perlu stor barang, tak perlu lori, tak perlu gajikan salesman. Modal seciput, pasang server sebijik, jual benda (maya) yang sama berulang kali, RM596++ per package... longkah meh! Itu la pasal Bill Gates, Steve Ballmer, Larry Ellison, Mark Zuckerberg tu semua kaya-raya bagai nak rak - software and website beb - tak payah nak pegi beli barang kat hardware store, pasar, supermarket atau wholesaler. You get me? Kalau la blog Aididleaks dapat duit setiap kali orang datang baca... You know, blog aku ni ada satu aje, baru 3 bulan online, tapi dah dapat 740,000+ pageviews. Kalau dapek duik la, ari-ari aku kigho duik macam Jason Kok jang oi. 

OK, ada sapa-sapa yang tak tahu apa-apa pasal Score A neh? Ah! Korang google aje la sendiri, dan pegi kat mana-mana website replika yang ada. Setiap yang jadi ahli ada website masing-masing, sampaikan kalau ko tanya "Score A" kat Uncle Google, ko akan dapat return sebanyak 75 juta pages. Gilababs... pegi la try. Dan jangan pulak nak kritik yang artikel aku ni hanya nak cari pasal sahaja... yes bro, aku memang hanya nak cari pasal dan cari kesalahan MLM setiap satu, inside-out. Kalau ko nak baca cerita feel-good hebat pasal MLM begitu-begini, get the hell out of my blog... dan cari blog lain yang cerita berdegar-degar pasal agenda nak pau duit downline selagi banyak yang boleh di pau. Jangan la tak sudah-sudah cakap blog aku ni semua negatif - memang la semua negatif dol. Dah memang semua MLM itu pada aku negatif, negatif la blog aku ni al-ceritanya. Tapi negatif sekali pun, ada komedi dan badut kan? Kan? Blog ini memang wujud hanya untuk cari salah perniagaan MLM... sebab secara dasarnya, pada Aidid Mu'addib, MLM itu parasite, dan hanya mengayakan dua-tiga ketul dajjal wang-ringgit tetapi akan melingkupkan kebanyakan ahli dalam umat Melayu kat negara ni. Dan aku pulak orang Melayu - silap langkah la itu mala'un MLM sume beb. Aku memang one-sided dan aku memang belasah selagi mahu - apa yang musykilnya bro? Berapa kali aku nak cakep mende neh? Aiyo ma... yenadey!

Jadi, aku takmo perpanjangkan artikel ni, ulang benda yang sama... very tedious, very boring. And I was told by a reader, I am NOT a boring guy. Eh! Ye ke beb? Takde la wife aku keluar statement sebegitu sekali setakat ni? Sebenarnya, ada gak kengkadang ayat terpancut dari mulut dia... "abang ni boring laaa" (especially, masa aku tak nak bawak dia pegi shopping, atau masa aku tak nak layan bila dia start nak ......). Anyway, I don't want to start today... you know... being boring.


Everyone concerned knows... modal utama Score A untuk diwar-warkan pada setiap mamat dan minah yang lurus-bendol kat Malaysia ni adalah, benda ni adalah syariah-compliance - ada 2 orang terpelajar yang mengesahkan benda ni bulan Februari 2010. Kat atas tu sijilnya (Sijil Pengesahan). Dan aku dah baca jugak (kalau aku tak terlelap laaa... sebab baca manual nya memang boring ya amat) Penilaian Kepatuhan Syariah score A yang 114 mukasurat tu (Penilaian Kepatuhan Syariah - PPS). Banyak perkara yang diutarakan dan dibincangkan dalam laporan tersebut, dan ianya bukan omong kosong - it's an important document. Dan kalau ada yang nak baca, silakan. Salah satu perkara yang dibincangkan adalah ketelusan dan larangan menipu dalam pemasaran perniagaan ini - of course, memang la tak leh menipu dan kelentong. Baik dalam apa saja perniagaan dan pekerjaan, dan baik dalam apa sahaja agama dalam dunia ni (kecuali agama yang diamalkan olh Alistair Crowley dan kuncu-kuncunya yang perasan dan barua tak tentu hala). Korang tengok balik gambar sijil kat atas tadi, rata-rata promosi Score A akan keluarkan gambar sijil tu untuk mengatakan plan pemasaran Score A patuh syariah. Cuba baca apa yang tertulis kat bawah gambar yang aku gariskan merah tu. Itu menipu namanya tu dey! Dua orang ahli panel yang buat pengesahan tersebut adalah BUKAN daripada Majlis Fatwa atau JAKIM. Setiap ahli panel itu buat pengesahan kepatuhan syariah tersebut melakukannya sebagai orang perseorangan sahaja, dan ianya "non-binding" dan mereka juga "datang-buat-kerja-dan-keluar"... korang faham tak neh? Itu pun jadi modal pada mala'un yang buat Score A ni... dia orang ni suka cakap Kenshido ada Panel Syariah. Sejak bila Jason Kok nak bayar gaji tak tentu hala pada ustaz-ustaz dalam panel syariah yang tak wujud? Mana ada panel syariah yang memantau skim piramid Jason Kok ni 24/7. Engku Ahmad Fadzil dan Azizi Che Seman digajikan untuk menilai dan merangka kepatuhan syariah plan pemasaran Score A daripada bulan Sept 2009 hingga Februari 2010... itu sahaja. Selepas itu lantak la apa nak jadi - they're not involved anymore. That's why Score A ni dah jadi Score lahabau isn't it? Itu benda menipu yang dilarang-keras dalam manual tu yang tak diambik endah oleh sapa-sapa pun dah. Seperti besa yang berlaku pada mana-mana mala'un yang buat skim piramid - I am not surprised. And anyway... Jason Kok has God on his side.

For the record, I have no problem with the product being sold. It's an education-related product, which if it's up to me, and if I have the money like Carlos Slim Helu, I'll just buy the whole damn company and put everything in the education portal for free for every Malaysian kids to use. Of course, since I'm just a lowly rubber tapper, I really don't have that kind of fulus. The government has lots of money... but what the hey, they've got to pay the politicians their salaries and palaces to upkeep... and I just don't want to talk about hypothetical crap. The product itself is useful for kids, but most likely not for all kids... some kids you just can't change. You can't transform a future candidate mat rempit, into a future well-learned scholar. Or can you? With Score A? Seriously? 

Hey... this tuition thingy is that important ha? I, myself had never been to any special tuition class since I was in standard one, apart from what the teachers provided in school when I was in standard 5, before the penilaian, many many years ago. I also never had tuition when I was in secondary school or even at the university... oh, no wonder I failed my exams a few times then ha? All in all, I came out okay from the ordeal I supposed. I just read books and went to classes... most times than not (sapa-sapa yang tahu cite aku kat U, shut-up). Do you all think answering past-year questions via the internet will make our kids today smarter in answering exam papers, and scoring A in all those major exams? I guess that's a YES! With Score A, I'm sure the kids will be excellent exam answering machines... yeehaaa! They can laze around in their own room, under the roof of their own home, no direct sunlight that could darken their skin, no dirt and sweat that will smudge their cloths and no contact with other kids... good meh! Win-win situation. By the way, I also didn't go to kindergarten when I was 6 years old, except for the first week. I wasn't interested in learning one alphabet letter per week I guess. I'd been reading newspaper by then. And my mother said, "suko ati ko la".

Again, the educational stuff is not the issue. You can teach children in many different ways, but please stop saying Score A is the saviour of mankind for one last time baby. That's just plain crap from the donkey's ass. But that assertion arises nonetheless because those hacks need to promote the system to all available bodies that they could catch - even parents who has a 2 year old, or university kids that still wet their beds once a while - because the main issue of Score A has always been... it's a damn bloody "business", man! Score A is always been about the money, and how much of it can be collected by someone, in the shortest possible time, by getting downlines after downlines after downlines (which was against the recommendation of the said PPS, I think), before some of those specific people move away to Vancouver or Hong Kong... or penjara Kajang (well, that is according to my hypothesis). So, how do you get as much money as you can get from the biz? Do it MLM way la dey! With the PPS certificate bandied around, most think they have God on their side anyway.

Sori... aku ni dah meleret la ni cakap omputeh, macam la kulit aku idak sawo-matang. Nanti dapat lagi la email mintak aku tulis artikel blog dalam bahasa ibunda... sori bro, sis. Apa pun, meleret-leret cite benda lain pun tak bagus jugak - sebab aku ni takde hasrat nak diskus benda ni secara terperinci atas-bawah-kanan-kiri sampai buat korang boring... kang terlelap pulak depan PC/laptop/Mac. Kalau nak cari pasal, memang boleh banyak aku diskus pasal mala'un pengamal Score A yang tak pernah baca manual kepatuhan syariah tu - yang berlagak sama aje macam lanun MLM dan skim piramid yang berkeliaran cari prospek untuk dijadikan kuli-batak masing-masing. Itu yang kelalar pasal MLM dan skim piramid ni... kalau nak bzns yang sebenar, mesti la cari pelanggan manyak-manyak. Tapi ini tidak. Kuli-batak yang sama dungu dengan si upline yang nak dicari manyak-manyak. Kejadah simple gitu pun tak leh nampak? The system is in need of repair man... not today, not tomorrow, but 30 years ago. Like Saudi Arabia did. OK... break kejap.

imagenta.kreatif said...
kau ni memang Tyler Durden malaysia..

ach van diel said...
Gentlemen, welcome to Aididleaks.
The 1st rule of Aididleaks is, you do not talk about Aidid. 
2nd rule of Aididleaks is, you DO NOT talk about Aidid.
3rd rule of Aididleaks is, someone trolls in, going nuts, bust out, he is over.
4th rule, only two comments to an entry. 
5th rule, one exposure at a time, fellas. 
6th rule, NO trolls, NO thefts.
7th rule, the exposure will go on as long as Aidid have to.
And the eighth and final rule, if this is your first time at Aididleaks, you have to comment.

Komentar aku: 
Guys... that a bit much, ain't it? But yeah, I love that Fight Club movie... it has lots of hidden messages and bloody dang funny in it's own way (remember the clip they slipped for a split seconds into that movie - hahaha!). Anyway, let's talk about Tyler Durden. Karektor Brad Pitt tu adalah seorang yang charismatic, tapi dia juga nihilistic, primitivist dan anarchist - u follow? Dia benci masyarakat majmuk, materialisme, pengumpulan harta, kapitalisme dan social order - sehingga dia ada rancangan tersendiri untuk memusnahkan tamadun manusia (katanya). Kerana perangainya yang anti-social dan jugak suka buat palat, dia kerja malam di mana dia dapat sabotaj syarikat komersial dan konsumer... contohnya, dia kerja sebagai waiter, dan dia kencing dalam sup... literally. Dia juga ada buat bzns sendiri, jual sabun mandi home-made yang berkualiti tinggi dan mahal... di mana sabun tu diproses dan dihasilkan di rumahnya daripada lemak manusia, yang dia curi daripada tong sampah klinik liposuction (hahaha!) dan dijual semula pada pelanggan yang (metaphorically) membekalkan lemak tersebut pada asalnya. Lemak daripada manusia itu jugak kemudiannya digunakan untuk menghasilkan bom secara besar-besaran untuk "Project Mayhem" - itu kiranya klimaks untuk movie tu, di mana Fight Club merancang untuk memusnahkan beberapa bangunan yang menyimpan maklumat kad kredit dan social security, or some other important infos. But, anyway... Tyler Durden is actually the split-personality of the narrator (the nameless protaganist of the movie)... so, that makes it the hero is also the villain. He's just a freaky psycho, so to speak...

Welcome back. Tak abis-abis mahu tunjuk BMW 2nd hand, tunjuk thumbs-up, hasut orang lain join bawah dia... tapi, sebok cakap bzns nya ada kepatuhan syariah - what a contradiction meh! Berlambak orang Melayu buat kerja begini, dan berlambak jugak orang Melayu yang boleh cair dengan promosi sebegini - survey aje la kat facebook. Mangkok-hayon short-distance-thinking gilababs! BMW untuk sapa sebenarnya? Sapa yang duduk dipuncak piramid la bro! Dah memang dari azali orang Melayu memang banyak lurus-bendol. Kefahaman matematik dan statistik jangan diharap untuk sesetengah orang tu, tapi sebok sungguh nak jadi jutawan. Korang rasa ada jutawan dalam dunia ni yang tak pandai maths ke? Ntah, mungkin ada... kalau dia anak Bill Gates. Penyelaras syariah Kenshido tu dah sound awal-awal lagik... oops! Sapa yang baca bendanya pun? Aku dan sapa yang buat flyer kat atas ni yang ada baca sampai abis kut? Kebanyakan yang menjajap Score A bukan kesah pasal niat, akad, ketelusan dan banyak isu lain yang diutarakan dalam laporan penilaian kepatuhan syariah... yang dia kesah, money money money maaaa! Heathens!
 


I thought the whole dang thing was about education... nape hasut dan promote orang join biz ni, macam perangai orang yang berlambak buat skim piramid kat internet tu beb? That's kinda fishy, isn't it? So, nasihat saya kepada orang Islam: "Jangan Hubungi Saya!".

 
The thing is... kenapa sebok-sebok nak ada kepatuhan syariah, bila mana ianya adalah "a moot point" (benda yang takde makna) untuk sesetengah orang yang buat kerja MLM. Cari downline bebanyak, dan pastikan ko antara yang terawal join - itu rahsianya nak jadi jutawan. Mende yang misterinya sangat? How meh? Kena pandai ayat, hasut, pujuk dan basuh prospek... that's the gist of any MLM biz. Then, you can get rich fast!
 

 
Ada sebahagian daripada statement aku kat atas tu aku tarik balik. Masa tu aku masih naive tentang Score A - aku ingat sebab adanya kepatuhan syariah yang dilakukan oleh 2 orang yang terpelajar tu, ianya dah dapat "licence to kill". I was wrong... Ada perkara yang tidak disentuh dalam laporan PPS tersebut, dan sejak perkembangan terbaru di Amerika tentang kantoinya syarikat Amway (Penyangak MLM Numero Uno), maka isu tersebut perlu dirungkaikan semula berdasarkan fakta-fakta undang-undang dari segi akibat dan hasil akhir industri MLM yang terkini. Kalau nak fahami argument aku secara menyeluruh selepas ini, korang kena rujuk balik entry aku sebelum seperti di bawah:
 
Korang boleh google definisi "pyramid scheme" dan sila baca apa katanya.
  
Definition no. 1:
An illegal investment scheme in which investors are promised impossibly high returns on their investments. These are scams in which money from later investors is used to pay earlier investors. The creators of the scheme get most of the profits while those who come later are left with nothing because there are eventually an insufficient number of new investors to pay the existing ones. These scams inevitably collapse because they require exponential growth in the number of participants at each step, which is impossible. 

Definition 2: daripada Aidid Mu'addib
Skim piramid itu adalah suatu model perniagaan yg "non-sustainable" (terjemahannya "tidak berterusan" tapi tak cukup terjemahan lagi tu... perniagaan yg tak telus dan terus, gitu), dan ianya menjanjikan pulangan keuntungan bila mana lebih ramai ahli menyertai perniagaan tersebut sebagai seorang penjual (reseller/affiliate/members/dll) dan bukannya keuntungan itu datang semata-mata daripada penjualan produk atau perkhidmatan kepada orang ramai. Ciri utama skim piramid adalah adanya penajaan dan pencarian ahli baru, yg mana ahli baru pula jadi penaja kpd ahli baru yg lain dan terdapat duplikasi syarat ini kepada setiap yang join. Jadi, bila ada upline dan downline yg mempunyai syarat penyertaan seperti itu, ahli bzns model tersebut akan meningkat secara ekponensial dan akhirnya akan "crash", bungkus tergolek-dog, bila mana tiada lagi mala'un yg low IQ atau samdol yg tak pass matematik moden tadi dapat dicari untuk jadi downline. Bila tiada downline lagi, maka downline yang terakhir akan mengamuk kerana dia hilang duit (yang dah bagi kat upline)... sedang dia termangu-mangu menunggu durian yang tak runtuh-runtuh. Macam durian keramat gitu... tak mau jatuh.

Definition 3:  

Sometimes, I do feel ashamed of our society, and all the supposedly great things the muslims like to claim about themselves and about the religion they professed in. Hey come on, I'm a muslim and I do my damnedest to do everything I can to follow and do everything that needs to be done to be one, but why do I have to go to US FTC to get a proper definition of "pyramid-scheme" and "MLM"? You tell me that.

Kalau rajin baca ulasan Uzar di sini - MLM Menurut Shariah. Saya (saya?) tertarik dengan komen di penghujung artikel: "Akhirnya, saya tahu bahawa hukum MLM ini masih terbuka untuk perbincangan, malah Syeikh Dr Abd Sattar Abu Ghuddah ketika perbincangan dengan beliau mengakui ini isu yang agak baru baginya. Benar, amat sukar ditemui tulisan para ulama Islam dari Timur Tengah berkenaan hal MLM ini, disebabkan MLM belum masuk ke pasaran negara Arab dengan meluas. Justeru, menjadi tanggungjawab para ilmuan Shariah Asia Tenggara untuk membantu masyarakat untuk mengetahui pandangan Shariah tentang MLM ini. Tulisan ringkas saya hanyalah pandangan awal bagi memberi peringatan bahawa dengan sekadar pandangan, kelihatan begitu banyak keraguan boleh muncul dalam perniagaan MLM ini. Tidak perlulah pembaca merasa marah dan benci dengan tulisan ini. Ini sekadar nasihat bagi mereka yang mengambil berat tentang pendapatan serta memikirkan barzakh dan akhirat mereka yang kekal abadi. Wallahu ‘alam."

Tapi di Amerika, dia orang takde isu fatwa ke, isu halal-haram agama ke, isu khilaf ke... semuanya isu matematik, statistik dan kesan majmuk pada masyarakat - dan isu saman-menyaman. Very simple rule - If you screw-up, and if I can prove it in the court of law, you better pay me a whole lotta money! Itu yang berlaku pada Amway/Quixtar baru-baru ni... akhirnya ia mengalah dengan pertuduhan bahawa organisasinya terlibat dalam skim piramid. Itu baru saman sekumpulan bekas ahli Amway di Texas terhadap syarikat tersebut. Lagi banyak saman akan muncul selepas ini daripada kumpulan bekas ahli dan negeri-negeri lain di Amerika, itu sudah pasti (Oh ya, Amway ada long-list of class-action lawsuit sejak tahun 70-an lagi - dan hampir semua kes, settled-out-of-court juta-juta USD, dan terus senyap). Apa isu paling dasar permasalahan Amway? Banyak tuduhan scam dan price-fixing yang Amway lakukan, tapi aku tak berniat nak kasi isu ni complicated, jadi aku simplify sedaya mungkin. Salah satu komponen sistem perniagaannya (walaupun jual barang) terdapat isu pencarian downline, tajaan atas tajaan, dan duplikasi syarat tersebut ad infinitum... sedangkan, infiniti yang diwar-warkan itu tidak akan berlaku langsung kerana ianya adalah mustahil secara matematik dan terbukti daripada pengalaman pengguna sejagat di Amerika untuk lebih daripada 40 tahun. Sebaliknya tercatat >99% ahli kerugian tanpa dapat satu sen, sementara keluarga DeVos dan kuncu-kuncu terdekatnya sudah berjaya mengumpul berbillion USD. Ah, maleh aku nak cite pasal Amway lagik... korang patah balik entry minggu lepas. Tapi kenapa pulak aku timbulkan isu ni kat entry pasal Score A? Sebabnya, semua MLM selepas tahun 1979 beroperasi dengan model yang sama dengan Amway, dan itulah "legal defense" yang paling kerap digunakan apabila ada kritikan tentang industri MLM. Tapi parasite terbesar dalam MLM, iaitu Amway sekarang dah kantoi... so now, what say you?





Satu kemusykilan yang timbul daripada isu halal-haram-harus terhadap MLM dan fatwa yang dikeluarkan oleh JAKIM atau majlis fatwa kebangsaan sebelum ini (seperti di atas), semasa muzakarah ni dilakukan, ada tak pakar ekonomi, akauntan tersohor yang muslim, pakar statistik dan pakat matematik diundang untuk kasi input? I wonder. Please, I don't mean to disrespect majlis fatwa in this case, but the issue is huge in it's scope, and the implication to society is even more. You see, you all can read this issue according to people in Arab Saudi here - Kenyataan Mufti Besar Arab Saudi Tentang MLM - very straight-to-the-point. Shaykh 'Abdul-'Azeez Ibn 'Abdullaah Aal ash-Shaykh, Mufti Besar negara Arab Saudi: Sejenis perniagaan yang berdasarkan skim piramid - atau yang selalu dipanggil sebagai "multi-level marketing" - adalah HARAM. Objektif sebenar sistem perniagaan tersebut adalah untuk mendapatkan komisen yang diperolehi dengan menaja ahli baru ke dalam sesebuah syarikat, dan bukannya untuk mendapat keuntungan daripada penjualan produk itu sendiri

OK... ada hamba Allah yang prihatin telah meminta kepada pihak JAKIM penerangan lanjut tentang isu MLM serta isu hukum HARUS tersebut, ini jawapan JAKIM: 

Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengeluarkan fatwa bahawa secara amnya hukum Multi Level Marketing (MLM) adalah harus. MLM itu harus hukumnya sekiranya:
- Transaksi iaitu akad antara penjual dan pembeli dilakukan atas kerelaan dua-dua belah pihak iaitu atas dasar suka sama suka dan tiada paksaan.
- Barang yang diperdagang atau dijualbeli suci, bermanfaat dan sahih sehingga tiada unsur kesamaran atau penipuan.
- Harga barangan yang diperjualbeli adalah wajar dan tidak membebankan.
 
Tetapi ada beberapa sebab yang akan membatal dan mengubah hukum harus tersebut kepada haram:
- Hasil pendapatan bukan dari hasil penjualan barang.
- Barangan yang ditawarkan tidak berkualiti dan benar-benar berguna atau mempunyai kajian saintifik.
- Ahli menyertai MLM kerana keinginan terhadap pendapatan yang dijanjikan bukan produknya.
- Harga tinggi daripada biasa.
Belian peribadi minimum (target) sebagai syarat komisyen.
Jika ahli berdaftar menyertai MLM dengan yuran tertentu, tetapi tiada sebarang produk untuk diniagakan, perniagaannya hanyalah dengan mencari orang bawahanya (downline), setiap kali ia mendapat ahli baru, maka diberikan beberapa peratus dari yuran ahi tersebut kepadanya. Semakin banyak anggota baru bermakna semakin banyak jualah bonusnya. Ini adalah bentuk riba kerana memperdagangkan sejumlah wang untuk mendapat sejumlah lebih banyak yang lain di masa hadapan. Ia merupakan satu bentuk Riba Nasiah dan Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan MLM yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya hanyalah berupa ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian. Malah harga sebenar produknya juga adakalanya jauh dari harga yang dijual kepada ahli (sebagai contoh dijual produk web komputer, sedangkan harganya jauh lebih tinggi dan si ahli pula tidak mempunyai komputer pun). Pada hakikatnya, si ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193. (ini lebih kepada perniagaan internet seperti Login Facebook Dapat RM 100, TunaiSegera, RM20Segera, MySpaceMoney, DAPATWANG dan sebagainya).
- Jual beli melibatkan barangan yang diharamkan dalam Islam.
- Terdapat juga unsur mirip “shafqatayn fi shafqah”, atau bay’atayn fi bay’ah, (iaitu dua aqad jenis jual beli dalam satu). Contohnya “aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandat kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan”.
(Jawapan dari pihak JAKIM berhubung Hukum MLM).
   
OK, that's more clearer, but why is the Majlis Fatwa website is still not updated even to this very day? Sehinggakan berlambak lanun MLM yang menggunakan alasan bahawa Majlis Fatwa Kebangsaan kata sistem perniagaan MLM itu HARUS kat website tu, jadi marilah kita ikut perangai yahudi untuk cari duit sebanyak mungkin dengan mencari sebanyak-banyaknya kuli-batak untuk dijadikan downline selagi mahu dan selagi ada hayat dalam badan? You get what I'm saying? Orang Melayu ni rata-rata kalau tak dicakap spesifik bahawa LoginFB100hengget atau kerbausms tu skim piramid, dia buat dunno aje. Majlis Fatwa takde cakep puuuunnn... dia mahu keharaman sesuatu perniagaan tu spesifik kepada setiap satu MLM dan skim piramid yang ada di dunia ni, sebab dah zaman-berzaman kebanyakan orang Melayu ada kepala lutut aje yang digunakan untuk berfikir. Kalau tak diberitahu, aku lepas tanggung-jawab kat dosa-pahala, katanya - macam isu Score A kat atas tadi tu ha - siap claim 2 orang ustaz tu akan bertanggung-jawab kat akhirat. Omboih bang! Sedapnya mulut ko! Bangang ke apa?

OK... finally, meh kita diskus isu entry kita pasal Score A. Macam aku dah cakap sebelum ini, ianya bukan isu tuition yang berguna pada murid sekolah, ianya bukan isu tentang sapa yang empunya syarikat dan ianya bukan isu riba' yang berbilang punca... walaupun seperti yang aku dah diskus pada entry sebelum ini pasal riba' dan duit shubahah dalam MLM - Yang Haram Itu Haram, Yang Shubahah?, banyak tempat kat dalam plan pemasaran tu boleh kita diskus. Apa kata kita terima sahaja saranan dan penerangan PPS oleh Panel Syariah Kenshido "in good faith" - sebab ahli panel telah melakukan saranan terbaik mungkin untuk plan pemasaran Score A ini. Dan aku dapat selamatkan korang daripada artikel 20,000 perkataan yang sesetengah orang jangan harap nak baca... sebab kalau baca lama-lama boleh kasi kepala lututnya migraine.

 
Bayangkan malam ni kat Aloq Setaq, ada penerangan atau kursus keusahawanan oleh pihak Kenshido tentang Score A di Ball-room Holiday Villa akan diadakan, dan 100 orang warga Kedah hadir dengan semangat berkobar-kobar, untuk ditunjuk-ajar oleh sifu dari KL, tentang cara-cara nak jadi jutawan a la Kenshido. Jadi si sifu tunjuk slide kat atas ni... dan dia cakap kalau korang berjaya dapatkan downline sebanyak sekian-sekian, dan ko join pakej paling hebat (e-Entrepreneur) awal-awal lagik, dia janjikan peserta tu semua masing-masing boleh dapat pendapatan RM820,800 sebulan wei! Siap ada bonus kiri-kanan-atas-bawah, dan abis taklimat, orang Aloq Setaq yang hadir tu semua balik rumah dengan mimpi indah untuk jadi jutawan. Jadi, masing-masing cari duit, keluarkan simpanan yang ada, bergolok-bergadai nak cari modal untuk join pakej e-Entrepreneur dengan harga RM5,548... atau yang tamak gilbabs tu pulak, terus ambik pakej e-Max dengan harga RM10,800... woohoo! Longkah nanti meh!
 
Tapi, Kenshido dah dapat siap-siap duit ahli masa dia berdaftar (dan terus masuk bank, simpan takut kena curik), sedangkan ahli tu semua kena cari pelanggan untuk jual portal Score A tu kat pelanggan yang ada anak bersekolah dan kena cari ahli di bawah dia untuk di taja (dan yang akan diajar supaya buat duplikasi cari downline ad infinitum) - dan dalam apa sahaja bentuk MLM dalam dunia ni, syarikat akan cuba mendapatkan ahli untuk join skim seramai mungkin, dengan janji keuntungan sky-high, lepas tu brainwash sipolan bagai nak rak, kasi ahli yang join ingat sampai bila-bila bahawa, kalau korang tak dapat RM820,800 sebulan ni... ko tu yang mangkuk-hayon dan tak dapat menghayati kaedah pemasaran Kenshido macam si sifu. Is that true bro? Adakah janji Kenshido di atas dapat dikotakan dan setiap orang yang 100 kat atas akan jadi millionaire? Fakta ini adalah diluar kawalan Kenshido dan hanya Allah yang tahu. Jadi, kenapa janji sewenang-wenangnya. Ada saranan dalam PPS tak pasal promosi sebegini? Boleh berlaku tak? Dan kenapa Aidid Mu'addib sebok sungguh menulis dan men-diskus pasal subjek ini, di saat ini, dan korang pulak tengah baca dengan kusyuk macam top-student kat U yang akan ambik exam esok? Tengok carta di bawah.
That chart above shows the marketing system of Kenshido. Believe it or not? Sistem binary yang ada kaki kiri dan kaki kanan, dan setiap kanan dan kiri ada kaki kanan dan kiri, yang mana kanan dan kiri itu jugak ada kaki kanan dan kiri... bla bla bla... yang mana, part kat sini la yang orang Melayu selalu EPIC FAIL! Dia hanya nampak downline kiri-kanan dia sahaja, dan dia takmo fikir, tak kesah walau sedikit, dan tak faham langsung matematik - apa yang akan berlaku pada level 20 kat bawah dia.

Aku try nak kasi penerangan sepaling simple untuk semua orang faham - memang susah tu beb. Banyak benda sebenarnya nak dikupas di sini, tapi aku nak concentrate satu atau dua perkara sahaja, dan aku harapkan perkara yang aku akan kupas adalah perkara yang paling penting dan mempunyai implikasi yang paling besar. Apa yang besar? Haram ke tidak bzns Kenshido neh? Kita orang Islam, dan Kenshido ni menggunakan agama untuk memasarkan bzns ni. Kalau dia cakap ianya MLM, takde kelulusan syariah dan boleh kasi budak dungu jadi smart, takde aku nak kecoh der... tapi ianya menggunakan agama Islam dari awal lagik. In my opinion... BIG mistake!


Faham carta di atas? Setiap ahli yang join, akan dapat menaja orang lain, dan syarat ini jatuh kepada setiap sapa-sapa sahaja yang join. Wow! Kalau ko ambik pakej e-Biz dan taja ahli lain yang ambik e-Biz atau pakej yang lebih besar, ko akan stuck dengan komisen RM70, paling minima. Tapi kalau join pakej e-Entrepreneur dan sponsor orang lain yang jugak ambik e-Entrepreneur - dapat RM800! Yeay! But, the question is... sampai bila? Kalau setiap yang menaja ada downline yang juga menaja, dan seterusnya perkara ini berlaku bagi setiap yang join... ada infiniti tak? Inilah perkara yang jadi bahan saman kepada syarikat Amway, korang tahu tak? Apa yang dikatakan di atas adalah "mathematically impossible". Cuma, kalau korang dah masak dengan alasan pengamal MLM, dia akan cakap akan ada manusia tu dilahirkan setiap hari, jadi prospek pelanggan itu akan ada timbul setiap masa sampai hari kiamat - itu sebab skim dia orang boleh berterusan sampai infiniti. Ada pakar matematik atau pakar ekonomi yang baca blog aku neh? Does that statement hold water? Tell that to Amway's distributors that lost money all these years.

Kenapa penajaan ini jadi problem? Kenshido cakap potensi pelanggan Score A di Malaysia boleh mencapai 4 juta murid sekolah - woohoo! Kok iye, boleh jadi billionaire Jason Kok nanti beb, boleh kasi challenge itu Ananda Krishnan dan Robert Kuok. Katalah, kita pukul-rata setiap ahli yang join score A dapat cari 4 downline masing-masing (ini hypothesis sahaja - senang nak kira) dan perkara ini berterusan sampai jumlah ahli meningkat kepada 4, 16, 64, 256, 1024, 4096, 16384, 65536, 262144, 1048576, 4194304....... 4294967296 - wait, 4 billion orang? Iyo ko jang? Wadefasterohbaybeh! Can you say that is mathematically possible? Meh aku tunjuk dengan gambar kat kanan ni. Kalau sorang cari empat, start dengan Jason Kok kat atas sekali - he's numero uno. Setiap level yang kat bawah adalah 4 kali ganda lebih besar daripada level teratasnya - inilah yang dikenali sebagai siri eksponential berasaskan 4. Nombor yang bahagian kanan adalah jumlah ahli kumulatif untuk peringkatnya dan dicampur dengan semua ahli diatas peringkat tersebut. Aku kena terangkan ke tidak ni pasal siri eksponensial ni? Ada sapa-sapa tak faham berkenaan tuduhan melulu aku yang tak berasas yang aku lemparkan kepada syarikat Kenshido di sini? Kalau terdapat penajaan dalam bzns model sesuatu plan pemasaran, siri itu pasti akan berlaku, cuma ianya lebih tidak teratur (haphazard), tetapi untuk mereka yang memahami matematik, you'll get the picture. So, what's the problem again? The problem is, untuk setiap ahli dapat keuntungan seperti yang dijanjikan oleh Kenshido, >75% ahli diperlukan bagi setiap progression untuk level ke bawah, di mana ada logik ke pada level ke-12... 4 juta rakyat Malaysia join skim piramid berproduk maya yang bukan Maya Karin neh? Logik... OK, kita naik level 13, mesti ada 16 juta orang lebih yang perlu join Kenshido untuk menyuap semua orang kat atas dengan keuntungan - janji tetap janji kan? Sapa suruh janji, dan sapa suruh buat Penilaian Kepatuhan Syariah? Sebab dalam Islam, kalau dah janji kena tepati, dan kalau buat bzns, tak boleh ada penganiayaan dan penipuan - HARAM. Kalau buat macam Amway ikut style alkafirun, takde orang Islam macam aku nak kesah dik. Jadi, jika tiada lagi mala'un yang join Kenshido, maka level terbawah akan rugi dan soalan berikut yang timbul: berapa orang akan rugi sebenarnya?


Itu yang aku selalu tertanya-tanya... adakah fatwa daripada Majlis Fatwa Kebangsaan perlu menggunakan dalil dan nas yang dihuraikan oleh para ulama', tetapi mengenepikan sains dan matematik? Adakah Islam itu agama yang berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadith sahaja bagi sesetengah orang? I will definitely disagree... because in my opinion and in this I hold dearly close to my heart: Allah mencipta alam ini berdasarkan sains dan matematik, dengan bimbingan dan ilmu daripada Nabi dan Rasul terdahulu... dan bukannya melalui sentimen, tahyul dan apa-apa yang diteorikan tetapi tidak dibuktikan di alam nyata. I don't mean that in a negative way, because I believe Islam is a religion that encompasses every aspect of life, be it science, mathematics, politics, commerce, and faith. True, faith is still the utmost importance because it reflects the state of our being as a human and a creation of the Almighty, and also because the knowledge of men is finite. Nothing is infinite is this universe... only Allah is infinite, and Allah is not of this universe. I know this is not the proper forum to discuss such issues, so I digress.

OK... next chart on your right. Selain daripada komisen daripada tajaan, ada kaedah K-match bonus (K means kaki ka dey? Or Kok?), di mana setiap ahli yang join akan diberi bonus jika dia dapat cari 2 downline, kiri dan kanan... itu yang dipanggil sistem 2-kaki tu. Kalau complete sepasang dapat RM80, dan bila campur dengan komisen penajaan kat atas tadi tu... memang bessshhh! Ikut chart kat sebelah, tengok tu beb - ada 5 level, dan ada siri ekponensial 1, 2, 4, 8, 16... waaaaah! Dan setiap level ke bawah, sipolan U, akan meraih komisen untuk setiap level hingga 5-level-deep... meaning level 1 dapat RM40 daripada sorang downline, level 2 (downline punya downline) dapat Rm20, level 3 dapat RM20, Level 4 dapat RM20, dan level 5 dapat RM10.... betul meh? Aku takde calculator kat depan Mac aku ni dan aku tak suka guna dashboard. Anyway, it's just simple arithmatics. Ada unsur infiniti jugak ke? Jadi, kalau level 6, 7, 8.... ada dapat komisen lagik ke? I dunno, Kenshido tak kasi tahu kat sini. Tapi kan, aku ingat kalau dah ada patuh syariah, takde la perkataan infiniti tu keluar. Rupanya ada jugak. Ingat isu aku tentang infiniti dalam entry Kerbausms? Quoting myself: Memandangkan pengamal skim piramid itu juga rata-rata tak kesah halal-haram rezeki mereka, selalunya mereka juga tak kesah menggunakan istilah-istilah yang diluar daripada batas agama. Orang Islam tahu bahawa menyamakan sesuatu itu kepada sifat Allah adalah syirik, dan jika kita cakap sesuatu seperti sifat infiniti dalam hal-hal keduniaan, kita sudah melakukan satu syirik yang nyata! Dalam ayat al-Ikhlas, terjemahannya "...dan tiada sesiapapun yang serupa denganNya." Jadi, beringatlah wahai manusia yang muslim, Allah itu bersifat "INFINITY AND ETERNITY", dan tiada siapa atau sesuatu yang sama denganNya! Tiada yang infiniti dalam alam ini... tidak jumlah butiran pasir di pantai dan tidak juga jumlah bintang di langit. Masa itu juga tidak akan infiniti. Masa itu adalah kejadian Allah, dan masa itu sendiri ada penghujung, dan tiada infiniti... end of Quote. Musykil meh... and I digress again.

Anyway, udah la ada unsur infiniti dan komisen yang didapati daripada ahli yang 5 level kebawah, di mana isu berbilang akad dalam satu akad memang akan timbul (dah dibincangkan banyak kali dalam blog ni - kalau rajin, semak semula), ada jugak timbul isu tentang hak seseorang yang join dulu untuk dapat habuan daripada downline dia 5-levels deep. Jadi, apa beza plan pemasaran Kenshido dengan plan pemasaran ciptaan alfakirun untuk bermacam-macam bentuk MLM seantero dunia? Musykil lagik aku. Ini isu hadiah daripada usaha upline untuk cari ahli, gitu? Ko cari dua orang downline, ko boleh dapat habuan seterusnya daripada 60 orang kat bawah ko? Seriously? Bukan kategori riba' ke ni? Bukan kategori rasuah/hadiah yang tidak ada hak untuk seseorang itu terima?

Seperti yang ditegaskan oleh Mufti Besar Arab Saudi, komisen ini juga tidak boleh dianggap sebagai hadiah atau bonus. Walaupun jika kita klasifikasikan komisen ini sebagai hadiah, Islam akan meletakkannya sebagai hadiah yang haram (rasuah). Tidak semua hadiah dibenarkan dalam syariah. Sebagai contoh, hadiah daripada yang berhutang kepada yang memberi hutang adalah sejenis riba'. Itulah sebabnya 'Abd Allah B. Salam, sahabat Rasulullah, berkata kepada Abu Bardah:"Engkau berada di negara di mana pengunaan riba' itu meluas. Jadi, jika seseorang itu berhutang dengan kamu dan memberi kamu hadiah, seperti seberkas rumput, sebeban barli, atau selonggok makanan - maka itu adalah riba'.Sesuatu hadiah mengambil sebab di sebalik kenapa ianya diberi. Atas sebab ini, apabila seorang pengutip zakat datang kepada Nabi (S.A.W.) dan berkata: "Ini adalah untuk mu dan inilah apa yang diberikan kepada ku sebagai hadiah." Nabi (S.A.W) membalas terhadap ini dengan bersabda: "Jikalau kamu sedang duduk di rumah dengan ibu dan bapa mu, adakah dia akan datang kepada mu untuk memberikan kamu hadiah itu?"(Sahih Bukhari dan Sahih Muslim). Korang faham apa maksud hadith ni? Kiranya pengutip zakat tu, semasa dia bekerja mengumpul zakat, ada orang bagi dia hadiah wang - tapi Nabi cakap itu wang itu adalah riba'... sebab entiti hadiah bukanlah sebegitu. Hadiah tu adalah sesuatu yang diberi tanpa dipinta, saja-saja orang nak bagi sebab dia suka kat kau, tanpa ulterior motif atau agenda apa-apa... gitu kiranya. Jadi komisen yang diberi oleh syarikat dalam sesuatu skim piramid atau MLM itu hanya di beri di atas sebab keahlian dan pencarian downline. Jadi, tidak kira apa nama yang kita pilih untuknya (komisen, hibah, habuan, saguhati), ianya tidak akan mempengaruhi apa ia sebenarnya dan apakah hukum yang telah dijatuhkan, iaitu riba'.

Udah le yeop... panjang bebenor artikel yang ini. Man dah letih weh! Last sekali, aku nak diskus satu benda yang ringkas... supaya orang Islam kat luar sana yang sebok cari biz Score A ni sedar tentang perkara-perkara lain yang sepatutnya korang dimestikan tahu... nak join biz kena faham dan selidik benda sebegini thoroughly. Jangan tuduh aku yang bukan-bukan lepas ni... Berkenaan isu di bawah ini, ianya hanyalah pandangan dan hypothesis aku sahaja, bukan tuduhan. Kalau nak saman, samanlah. Aku dah beritahu awal-awal kat sini, ianya hanya "observation" aku sahaja.


Score A ada penilaian kepatuhan syariah yang diusahakan oleh Kenshido pada awal skim... sempoi beb. Tapi, yang punya bzns, tu kat atas tu - Group CEO dan el-Presidente. Jadi Score A ditujukan khas untuk orang Islam la kiranya - untuk anak-anak orang Melayu secara spesifik. Sapa sini fikir Jason Kok kesahkan hal kebajikan anak-anak orang Melayu - supaya bebudak Melayu berjaya dalam exam dan seterusnya jadi orang terpelajar di kemudian hari? You answer that yourself... and please ask yourself sincerely please. What was the reason Score A was created? For education or for money? For the Malays in general, or for the pocket of some people? (Banyak soalan aku neh?). Read the description above, Jason Kok adalah "Top Networker" dan "Walking Testimony" of elite networkers... chewwaaah! Outstanding skills: "Dream Builder", "Networker Relationship" dan "System Training"... memang 1st class meh! You all get what I'm saying here. He has 25 years history with the MLM industry, and as you all can see, he really knows what he's doing man! What did he to get Score A off the ground? He get that PPS, then ditched the 2 ustaz... done! He created an atmosphere of need among the Malay population, monetary-wise and education-wise... done! Now, he's reaping the rewards... done! Hallelujah!


I'm not really that sure if I have Allah guiding me in this Score A issue. I hope that is prudence, because I tend to second-guess myself all the time. Can't be too over-confident about one-self, I may make mistakes from time to time. Kalau confident sangat, riak namanya tu beb. OK... now that everyone have seen this certificate, and have read my piece on Score A as above... let's all of us make a pact to say that: If it walks like a duck, quack like a duck - let's call it a duck! May Allah have mercy on us all....

In many dark hour, I've been thinking about this. 
That some will never learn, ignorance is blyss.
But I can't think it all for you, you'll have to decide.
Who among us here, have God on their side?
  
>>>>>>>>>>>>>    <<<<<<<<<<<<<


Perkara berbangkit:


Korang boleh confirmkan aku pasal Straight A Program ni? Rumours yang aku dengar, ianya diasaskan oleh orang yang sama yang buat Score A, tapi mamatnya dah menyampah nengok Jason Kok hari-hari dan dah bengang sungguh sebab ciptaannya digunakan untuk dibuat MLM dan mengayakan puncak piramid, jadi dia keluar dari Kenshido dan asaskan e-tuition ini pulak, dengan harga... jeng! jeng! jeng! RM60 SETAHUN! Lepas tu baru ni, ada dengar cerita yang dia saman Kenshido berkenaan isu Score A tu, untuk mintak ganti-rugi or whatever. OK, these are all rumours that I heard through the grape-vine... Yes or No? Kalau betul dia yang buat Score A... come on man, screw Kenshido to kingdom come! Anyone can share some light here?



>>>>>>>>>>>>>     <<<<<<<<<<<<<<<<

SATU LAGIK - 3 JAM LEPAS PAGE SAY NO TO MLM DI FACEBOOK TELAH KENA SABOTAGE UNTUK KALI KEDUA - REALLY LOW-CLASS DUMBASS SESETENGAH ORANG MELAYU NEH! SEPERTI BESA, AKU JUGAK LA YANG PALING BANYAK KEHILANGAN KAT SANA - KERJA AKU SEMUA GONE! FANS SNTM DAH DEKAT 10,000 ORANG - GILABABS SESAT PUNYA ORANG MELAYU PERANGAI MACAM SETAN. BUT, IT'S JUST FACEBOOK BOY. KALAU BERLAKU 100 KALI PUN, AKU AKAN MASIH TERUSKAN KEJE AKU MACAM BESA... NO HARM NO FOUL. TAPI, KALAU ANAK ANGKAT DAJJAL YANG BUAT KEJE LAHANAT YANG MEMUSNAHKAN SEMUA ILMU ANTI-MLM DAN ANTI-SKIM PIRAMID (UNTUK KEGUNAAN DAN PENGETAHUAN BEBUDAK MELAYU) TU ADA SINGGAH DAN BACA BENDA NI KAT BLOG AKU BILA-BILA, INI CAKAP KOSONG AKU KAT KO DIK: 

MAY YOU ROT IN HELL!



582 comments:

1 – 200 of 582   Newer›   Newest»
trackers said...

aku mmbaca posting nie smbil bersedey page SNTM v2 kna hack:-(

bro aidid..kita kna truskan...nie mksdnyer dh ramai yg panas pungkok nie...

Laila said...

1st or 2nd or 3rd ? Haha. Bite me!

fitri said...

3rd..

Bomoh Hujan said...

ape2 pun perjuangan SNTM mesti teruskan!!

En. photoshop said...

Yeaaaaa.. akhirnya yang di tunggu2 dah keluar...score E, thanks... ƪ(˘⌣˘)┐
erkk.. page sntm da ilang... oh tidak... T_T

Bomoh Hujan said...

keh keh keh keh...
pic part classical pyramid sceme tu tok moh suke tengok...keh keh keh keh kalau pigi kat laman web Score A xkan ada diceritakan tentang plan pemasaran mcm tu....keh keh keh keh...siap gambo kaki2 pasang2 yek......kah kah kah kah...

Jue said...

penatnyer baca, panjang nau.. harap2 pasni student yg join mende ni akan buka mata, baik belajar je beb, lepas belajar nanti cari kerja elok2, biar gaji sederhana, tp halal, tu yg penting

B3@r D 3@73r said...

7th?!

Hidup aididleaks..idup SNTM..yearghh!!

Cik JieJie said...

gud job bro.....=)

LyLa said...

ur blog is a must read for me. aku akan sebarkan link blog ko nie sebanyak mungkin. anyways, fyi, aku dah berjaya stopkan beberapa member aku dari keje MLM nie. and the credit goes to u bro.

Azrul said...

hamik ko.. pjg giler.. xpaham lg xtau la..

kipidup bro...

pingu said...

urghhh.. aku dah agak score A ni sume bullshit.. sadly, banyaknya budak uia join.. bodoh!

old shop said...

cayook top 10 ..lol haha bravoo panas terjah jangan tak terjah....

.Gory. said...

Teruskan Aidid teruskan. Biar kau buat kerja ini free untuk anak bangsa sekalipun. Biar kau tak makan satu sen pun duit haram MLM, tapi Allah nampak kerja kau. Semoga Allah melimpahkan rahmatNya ke atas kau. Kami sentiasa menyokong kau. Insyaallah.

Sam Posmen said...

kesian aku kat bro aidid. tulis panjang-panjang penuh fakta. aku pon penat nak membacanya. hehe

tapi aku lagi kesian sebab banyak lagi yang bengap tak faham bahasa kat luar sana. tak berubah. semakin hari semakin bertambah tahap kebebalan. sadis!

Abu Huzaifah said...

aku pernah pergi seminar score a ni,dgarlah die membebel pasal benda ni sume,time 2 kat bangi,mase 2 die sndri cakap,kalo nak join score a ni niat kna btol,kalo niat carik downline haram,kna niat jual produk,jadi diorang pun taw gak,

kalo kat utp bnda ni dah merebak,dah jadi cam disease,member aku paksanye aku pergi seminar,disebabkan kawan aku pergilah jugak,terbang duit aku rm60,last2 aku xde berminat lansung nak masuk,pandai diorang ni menggunakan modal kononnye ramai orang atasan PETRONAS masuk nak menunjukkan bagusnye program diorang ni,melihatkan kepada ramainye yg dtang dalam seminar 2 walaupun tgah bulan pose,aku rase bnda ni kna attack,bnda ni dah parah sgat2 ni

Ummu Amisya said...

sedey sgt bila SNTM dimusnahkan..nasib baik blog ni masih ada..mari kita teruskan perjuangan..

Belacak said...

Certainly there are conflicts between education and being rich! Does it sound funny? Oh! Realist by nature ...

I'm also subscribe to online education portal for my kids (not MLM) with high expectation they will spending more time on it. Kunun2nya nak venture to new method of education. Last-last macam hampeh gak! Susah nak didik anak guna online education ni!

Unfortunately online education system is just another 0 and 1; binary by nature that can't teach your kids to be human being!

ach van diel said...

Listen up guys..
If you works at a chemical labs, please get me Ammonium Nitrate. If you works at hospitals, private clinics, please gather human fat wastes.
Tonight, we start Project Mayhem.
We will pay what they did to SNTM.

In Aidid Mu'addib we trusted.

Mknace said...

:):):)
teruskan usaha
terbaeekkk!!!!

singgah dari mknace unlimited

east8071 said...

semoga Allah memberkati atas apa yang anda lakukan,
berbanyaklah bersabar bro.....
penerangan yg panjang lebar.....teruskan.

fizah said...

penah dgr ceramah org score A kat umah kwn, kwn ni cikgu then dia bw kwn2 yg lain juga cikgu, then i pun attack blk org score A tak setuju dgn produk tu hanya melahirkan pelajar yg bijak menjawab dlm exam sahaja tp knowledge dan aplikasi ilmu zero...bayangkan klu tiap2 hari mengadap bende tu menjawab latihan latih tubi dlm module tu, sedikit sebnyk dorg akan dapat mengingat jawapan setiap soalan yg dibagi, secara teori btul dpt melahirkan pelajar yg cemerlang tp didlm exam jer...xterpikir pun pasal MLM masa tu, just think about the benefits of this product jer..

JuanYuan said...

lowly rubber tapper with 5 figure income every months right?haha

btw, aku suka puisi kat ats tu bro ..

aurora said...

Aidid, aku harap kau ada back up 'work' yg kau dah buat dalam facebook tu.. Tang ahli, mungkin akan ramai lagi yg 'like' daripada sblmnya..

Puak2 dajal yang bertopeng Islam tu mmg sentiasa mengacau mcm lalat. Ye la, kau kan dah kacau periuk nasi diorang?

Satu lagi aku rasa ada kalangan dajal yg kau maksudkan tu sbnrnya di kalangan yg kau dah kantoikan kat internet ni. Malu wooo, mana nak letak muka..? Isk3..

Tapi aku dapat rasa:

1. Niat kau baik
2. Usaha kau MEMANG membuahkan hasil
3. Kau memang tembak TEPAT pada mangsa2 kau
4. Orang2 MLM mmg sedang terbakar 'pungkok'
5. Semakin ramai 'orang2 kita' yg sudah SEDAR

M.L.M. ITU SATU PENGANIAYAAN DAN ZALIM!

ilufne said...

it's seriously clear cut.

pendapatan yang halal itu hanya dan hanya jika dari hasil jualan PRODUCT atau SERVICE sahaja.

awat ramai susah sgt nak paham? :P

sayagilamakan said...

agree wif abu huzaifah pasal statemnt petronas 2.
aku paling benci pengikut setia MLM bongok guna ayat "bayangkan engineer petronas pon ada yang join n sanggup benti keje sebab mende ni"..
tahi la

hasrul hassan said...

Salam ..
saya ingin utarakan agar bro buat link ke PPIM ... tujuan tetap sama.

http://forumsemak.blogspot.com/

Saya juga buat entri berkaitan mengenainya.

http://hasrulhassan.blogspot.com

Gegena Paraben Eson said...

aku dah join dah benda ni. nasib baik aku ni bukan jenis moneyfag.

aku join sebab nak belikan portal untuk adik aku 2 orang tahun lepas. UPSR dgn PMR. dengonye gempak sangat. masa tu ada promotion, RM596 untuk 2 orang, langganan 1 tahun (pakej biasa, RM596 untuk 2 orang, langganan 6 bulan). aku beli dapat 1 akaun untuk diusahakan. sampai sekarang aku malas nak usahakan mendalah tu.

gi talk dia, aku ngantuk. tak paham satu habuk ape die cakap. K-office, K-bonus, KKK, KGB, CIA, bla bla bla. aku tido je. duit melayang RM70. buat makan tu kenyang beb.

last2 aku tinggal terus je bisnes ni. baik aku tumpu pada belajar aku. impian aku bukan nak jadi JUTAWAN, tapi aku nak jadi ENGINEER!

biar keje makan gaji, asalkan 100% halal atas usaha sendiri. tak hina pun keje makan gaji ni yeop. ke hina sangat?

goodbye MLM

kiri said...

Cilake sape yg sabotaj page SNTM..dasar bacul..mmg spesis xkanl halal haram..

Aidid Mu'addib said...

Frankly, kalau kat US... Kenshido ni dah berasap kena class-action lawsuit dah ni... Apa yg dia org buat sebijik macam apa yg berlaku dalam pertuduhan skim piramid Amway... termasuk prospek yg menghadiri kursus/briefing dan kena bayar yuran masuk... what the 'ell? RM70 beb? Itu aje Kenshido dah dapat berapa dah tu? Yg join dan tak join pun songlap aje... Money money money... real trustworthy people ha?
What an embarassment this whole fiasco meh... that's what I think.

Gegena Paraben Eson said...

tu la pasal

ayat member aku ajak gi talk ni;

"ala bro, RM70 bukan boleh buat ko miskin pun. RM70 boleh buat ko kaya bro!"

sampai sekarang aku camni je. elaun MARA masuk tiap2 bulan RM700. tak kaya2 pun.

takpe inshaAllah, aku keje nanti kaya la.

ruggedmom said...

zoom A seploh hinggit je setahun

Abu Humaira said...

Menurut UZAR, yang diperlukan bukan setakat sijil syariah compliance, tetapi turut serta dengan panel pemantau syariah yang tidak terikat dan mempunyai kuasa untuk merubah sistem pemasaran yang bermasalah tanpa perlu mendapat kelulusan dari pemilik.

Sekiranya betul seperti yang tuan Aidid kata bahawa ustaz itu sudah tidak memantau, makanya ada banyak isu boleh diperbincangkan. Pihak berwajib perlu meneliti kes ini, dan sekiranya benar melanggar syariah, sijilnya perlu ditarik balik bagi mengelakkan kekeliruan dan pelecehan agama. (Masih ingat polemik ESQ?)

Fatwa HARUS oleh majlis fatwa adalah kerana di dalam Islam, dalam hal Muamalah (perniagaan, kehidupan, etc) semuanya harus kecuali ada nas syar'i yang mengharamkannya.

Manakala di dalam Ibadah, semuanya HARAM kecuali ada nas syar'i yang membenarkannya.

Kalau kita perhatikan, hukum HARUS yang diletakkan untuk MLM bersyarat. Sekiranya salah satu sahaja syarat itu dilanggar, maka ia akan jatuh hukum HARAM.Dan sangat sukar sebenarnya untuk memenuhi semua syarat itu.

Cuma, baru baru ini saya bertanya kepada sahabat saya pengamal Score A, adakah Score A ada pemantau syariah, dia kata ada.

Mungkin pembaca yang turut menjadi pengamal Score A boleh terangkan di sini.

Wallahua'lam.

myvi said...

I don't know whether it's legal or not, but here goes..(The Demo ID I got from google..How lame.)

http://www.score-a.com.my/eng/demo.cfm
Demo(ID):82828

It shows us how lame the system is.
It's soooo 90's..
It's so user-unfriendly..
The i-Teacher is nothing but a chatterbot..useless for being a real Teacher.(oddcast.com)
The coding is ugly..(How come score A get Itex Award 2008 meh?)
The content was sooo(I don't know how to say)..you can find in any today reference book.

It was a huge waste of RM600??..or so..better download free e-book lah..

One of the Markas scoreA located at BTS(Bandar Tasik Selatan)..So Kesianla tengok ramai bangsa Melayu bawak anak(yang baru 2-3tahun) bini, bawak kancil.. parking sebelah kereta Upline paling agung(BMW X6 sebijik, 350Z sebijik..)..meleleh je gua tengok diorang punye muke..ketagih kete beso..kesian sgt...seriously shit kesian..

Memang aku tak lupa muka kesian masing2, mata merah menyala tak cukup tido..kesian.

kuc1n993m0k said...

mane budak budak SKOR E ni..lame aku tunggu

p:s/ aidid : as usual a TL:DR entry with facts inside

Admiral Hafiz said...

mana budak SCORE A ni?
Bengang aku...
Member lama yang dulunya sombong bukan main,
Aku mintak tolong pn xpernah nak tolong
tetiba ajak lepak2

Ingatkan budak 2 dah insaf, kononnya nak jadi geng la
Tapi nak promot SCORE A
Aku pun buat2la semangat nak join, padahal dalam hati, nak je aku lempang budak ni
Dia call ajak g seminar Score A kat UM/ bangi, aku xangkat
Padan muka ko
Semenjak 2, mmg aku Anti dengan MLM / Score A

eh, apsal budak2 Score A senyap je?
Dulu bukan main bangga lagi cakap Score A xpenah nak masuk Blog Aidid Muaaddib
Nah, amek ko!

ahin2960 said...

Ceh...patuh syariah kunun..

apex said...

perghh...mmg dajal la sape yg hack SNTM...hilang segala maklumat dlm tu..tp xpe,kita bina balik pe yg hilang...kita pastikan SNTM makin berkembang...

For Score E ni, something fishy here..aku tgk ade pak2 menteri dacing yg sokong benda ni..

http://scoreaportal.blogspot.com/2009/05/pengiktirafan.html

aku minta2 score E jgn la sampai jadi ko-kurikulum wajib tuk bebudak sekolah.dan aku harap2 benda ni terus berkubur..
tapi apakan daya, for our KERAjaan, money rules

Aida Km said...

thx bro for the info :) ..
seriously MLM ni x mmbawa ap2 kebaikan..pelik npe rmi yg ley join bnd gini..
even mse matrik dulu pon da rmi gle yg asyk promote bnd2 cmni..kat u xyah kte a..smpi kwn sndri pon asyk dok promote je..bengang tol

Papa Chang said...

maleh betul nak sembang pasal penglibatan ahli politik/kerajaan dalam MLM nie... kalo dah pale otak kapitalis... takde mende lain yang dorang nampak melainkan duit... gomen pun manage negara macam orang berniaga.. ape nak kite katakan lagi?

pk said...

Yg joinT scoreA ni tp takde anak/adik utk review soalan2 tu apa hukumnya plak? Padahal tujuan asal katanya produk ini utk budak2 sekolah tp ia adalah sebenarnya 'shadow' money game utk org jadi kaya?

Dan ada yg masuk 2,3 nama padahal satu nama pn tak pernah guna utk buat soalan2 tu.

suarahatiaku said...

kepada yang menghack sntm tukan...aku nak menghacktuihhh kat dia...cait dari hack sntm tukan lebih baik bukak mata baca penerangan dalam blog ni...upline hanya tau nak wat duitdari downline2 dia..dah dapat duit buat muka tahikkk..dulu senyum2, jalan sebelah2, xbulih renggang...haish..sampai skang aku tak bulih lupa ayat dia...."kau senaraikan kawan2 yang kau ade masuk dalam buku tiga lima macam aku buat ni, pastu kau ajak dorang kat minum kat kedai, b4 tu ko siap2 mesej aku.nanti aku akan datang dengan upline yang lain naik kereta besar2(lahabau monkey kentut bodoooh) hikhik..pastu ko buat2 terkejut macam terserempak tak sengajala aritu.pastu ajak kitorg join minum sekali..ko duk tepi senyap2 jangan cerita apa2 nanti aku ngan upline2 yang akan cerita semuanya" persoalan yang masih berlegar2 kat kepala otak aku nikan...kenapa nak buat bisnes tapi kena senyap2 jangan bagitau and tunggu upline yang cerita..aish yeay buduh bangang sengal..aku kena tunjal kepala ngan tunang aku sebabnye dia kata asal ko bebal sangat..kalau tak bagitau macam ne nak jual produk..(sampai skang aku menyesal join lahabau ni..ayah tunang aku dah beli 2 produk tu dari orang lain...)haish...aku BENCI MLM sampai mati...buduh2..bangang2...aku menyumpah menyumpit pun tatak guna daaaaaaaaaaahhh..yang tanggung hutangnya adalah AKU!!!!WTF shit bullshit punye MLMer...(sekian luahan hati aku)

Kengkawan said...

ngarutla.. benda mcm ni pun ada org percaya? kurang cerdik betul budak2 sekarang..

inmyownword said...

A'ha, aku pun pernah attend seminar skor x ni.. tapi dah lama 4-5 thn lepas, masa tu free je pun (skg dah kena byr ke? ).. seingat aku, masa tu modal nak promote dier... konon2 skor x ni akan digunakan di sekolah bistari seluruh negara... Mula2 dgr ttg konsep, mmg cam tertarik gak, tapi bila tanya soalan berkaitan, speaker tu jawap endah tak endah.. sebaliknya tekankan more pd potensi pendapatan... terus jadi tak minat. Coz aku mmg jenis malas nak cari2 org sejak dulu kala lagi.
Then bila dah balik tu... org yg ajak gi seminar tu tak habis2 call... cam ken stalk lak... terus menyampah ngan benda ni... sampai skg.

fz150i_raff said...

aku pernah dipromot oleh 3 orang member ni pasal score F.. shit. nasib baik aku tak masuk.. pasal aku takmau dah masuk sebab mak aku dah kena sebab jadi downline kawan dia satu tempat mengaji dulu.. dua rat lebih fly man..

depa kata.. bil astro boleh bayar mahal2.. bil broadband boleh.. bil eletrik, bil air, sewa rumah, bayar kereta boleh sampai beratus2 (ini ayat gampang dorang la).. tapi apesal untuk pendidikan kita berkira?? (that is none of your business man nak concern pasal bil2 rumah aku.. FK YOU!!)..

depa cakap tiap2 tahun budak2 darjah satu masuk.. prospek sustainable.. why not?? dia dah dapat 3000 dah first month.. what da heck man?? duit haram tu. AKU TAK SANGGUP NAK ANIAYA BUDAK DARJAH SATU DENGAN HARAPAN PALSU DAN MAKAN DUIT HARAMM.. sayang bangsa tinggalkan MLM.. toreh getah lagi baik..

sorry for the bold. saja bagi hot. thanks

http://aniesandyou.blogspot.com said...

sy x mo anak2 sy kelak jadi hamba exam. biarlah dia pandai dgn cara dia sendiri. sy dulu x g kelas tuisyen, x de buku extra sana sini, x de tenet, x de hp, x de tv..alhamdulillah.. merasa la jg menggenggam degree.biar x kaya, yg penting hidup MESTI BIJAK!

GUD JOB BRO! biar kn hack sekalipun, tu cuma dugaan kecil je..PIHAK YG BENAR TIDAK PERNAH TEWAS!

kuc1n993m0k said...

AFAIK,Usually by this time around,the comment would reach around 100++.. I believe this is connected to the closure of SNTM V2.0 .. What do you think? Is it related to this SCORE E post here? As if they want to prevent people out there to read this post. just my 3 cents

Caddie the cad said...

i thought MLM people are all stupid but still they are smart enough to sabotage SNTM -.-

Achan Sinclair said...

Waktu awal-awal Score A diperkenalkan untuk kegunaan student UPSR, PMR & SPM dan dirasmikan oleh Timb PM. After a while, Timb PM (tukang rasmi Skor A) yang mencadangkan untuk menghapuskan UPSR & PMR.

What those MLMers gonna do? Suruh budak darjah 3 fokus dekat SPM? Its ridiculous, bila masa budak-budak tu nak main konda-kondi? Or they want to focus to kindergarten kids? Hahaha... gua seligi tulang belakang Jason Kok karang. Honestly, this system just reach the ultimate point dan semakin menjunam mendekati tapak piramid.

Be fair, we (Malaysian) is not lack of formal education. But we lack of attitude. Adakah Skor A itu sendiri mampu mengubah dari calon Jagoan Rempit kepada filasuf akademik? Be fair bradah..

Mengenai sistem tu sendiri..gua berani jamin bahawasanya sistem itu sendiri mmg tak boleh survive lama. The computer era is growing rapidly dude. Sedangkan giant company such as Microsoft pun kena rajin update sebab hardware requirement...ini nak pakai system without update utk setahun? Apa lu ingat ni apa? Software game solitare ke?

Satu lagi gua panas dengan Skor A ni, depa dok condemn orang makan gaji. Yeahh..gua makan gaji. Gua buat 2 job, balik pukul 2 pagi..tapi gua tak MLM kan orang lain.. Kalau nak buat marketing, jangan perlecehkan orang beb. Dah la gua benci MLM, jangan sampai gua benci secara personal pulak.

BTW Aidid..ang memang HEBATTT!!! (Slogan skor A)

Laila said...

kuc, i'd like to believe it's the weekend. Actually i was hoping there'd be hundreds of comments by now, mostly bashing exchanges between anti-MLM guys here & pro-Score A loons. But where are the latter? Especially those who made some asinine remarks not too long ago

Laila said...

Anyway..


1. Again, If I may surmise , MLM co.s strategise and concoct/develop their plans/products around human’s important needs: education, health , personal improvement etc, and wants or desires: wealth and lifestyle upgrade . They understand what makes people tick or things matter most to them.

And armed with plans that “promise” to deliver & meet all these needs /wants , all MLMauners need to do to recruit “hot” prospects is to deal/play with their emotions, vulnerability and the state of their life at the time of the recruitment and work on their short-sightedness . And short-sighted people (regardless of educational background) aren’t that hard to find (heck, I always buy things I don’t need on impulse). The market size may not stretch to infinity , but still plenty abundant.

So, Score A nyer promise : anak pandai score periksa/ cerah masa depan & pada masa yang sama boleh jana pendapatan yang tinggi, sambil throw in Syarah compliant card (do some of these prospects really care?) , 2 of the goals any average parents would want to achieve. Dan makanya, the high initial investment outlay is no longer an issue.

2. Kakak kawan pada kawan kiter dah tobat nasuha ngan Score Ass ni, duit masyuk tapi anak2 terabai, laki asyik gersang, rumah tunggang langgang, sebab dok mengerjakan menatang ni, masa habis ngan cari prospects, meeting ngan group/team, roadshow/seminarlah ..

3. MLMalauners seem to have a major hard-on for Beemers huh?

4. Patutlah aku jadi kuli batak jer sebab dulu tadak score A. Hancus harapan orang tua nak suh anaknya jadi penganalisa kewangan terhebat. But as kuli batak, life’s good! Couldn’t ask for more.

5. Aidid Mu'addib! I hate cha and your long-winded-from- M’sia-to-Bangalore blog: Simply because you’re so Awesome.


Ok, that's one long-winded comment. Tsk.

myjamnapari said...

gollllllllllll....score golllllll lg bestttttt...embeekkkkkkkkkkkkkk

matbong said...

Xde ke budak2 Score A nk membantah fakta2 aidid??
HAHAHAHAHAAAA

azwan said...

Salam,

Great effort, Aidid.

Its very clear that nowadays MLMers are using the same strategy/system in any type of business field.

Arguing about the business ethics and Syariah law is another issues. What I think more important for the Malays is they have to believe that there is no easy way to succees. The MLMers claim that they also have to put a looot of effort to convince their prospects/downlines, they said it is not an easy job to do. My opinion is that these MLMers have to read more biographies about successful people. See how persistance and brilliant they are to create success, to become rich. Ultimately compare with themselves..

Look kat Rasulullah SAW, even though he was given guarantee from Allah with 1st class Heaven, his journey was filled with mounting challenges and pressure. Those who rich must remember that being rich is about responsiblity, not really satisfaction.

TQ

Farhan said...

terbaek, mgu lepas, ade orng dtg umah mak bapak aku promote mende score a nih, dia(malaun score-a) cakap x yah join bisnes, just beli produk utk anak2 (adik aku le tu),WTF?memula mmg la x join, komfem pastu mengendeng lg utk suruh join. nasib baik mak bapak aku x terpengaruh, dia hold dulu, mintak pendapat anak2 dia yg dah besau, dr abis beratus masuk score-a, baik bg masuk tusyen yg biasa2 yg guru kelas sendiri yg ajar. lg berbaloi....

thanks aidid, aku akan bentangkan kat mak bapak aku berdasarkan entry ko nih....

Make forex said...

.pengiftirafan majlis fatwa!!!...kat sijil tu perkataan fatwa pun x de...yg mgiftiraf kat sijil tue org yg dilantik oleh syarikat tue...bukan dr Majlis Fatwa or Jakim..

mohd nas said...

I really need your help to research some problem here about reader digest.

here are link for your info, this is not new phenomenon.

http://www.facebook.com/#!/ReadersDigestAsia

http://jenghwan.blogspot.com/2010/01/readers-digest-super-radical-promotion.html

http://eaglepropheticminstry.blogspot.com/2010/06/readers-digest-scam.html

blog-tips-kurus said...

SENTAP kalau kwn2 yg aktif MLM bace entry ni. saye nak link blog ni so senang nak suruh depa bace dulu sebelum sibuk tackle kite;)

DR.manis said...

Kalau bebudak Score A ni datang nak ayat aku, aku sua je sijil PhD engineering aku dari UK kat bebudak biol neh. Aku dulu tak payah hambek pon score A ke tuition ke ape pon, boleh dapat gak 10A dalam SPM. Masa tu bebudak yg score 10A dalam satu negara boleh dikira dgn jari, bukan mcm sekarang ni dah berlambak sangat dah. Kalau betul nak bisnes, buat bisnes betul2. Bukan yang melingkopkan melayu dan mengayakan cina2 pukimak.

makcikcantik said...

score A ni interface macam zaman firaun hahahahaha..... oohh lupa, pasal nak sesuaikan dgn tema piramid kan hahahahahahaha

modal pencacai score A ni biasanya mainkan emosi bersalah mak bapak.... astro boleh bayar tiap2 bulan, pendidikan anak nak berkira!

tu je la modal bangang pencacai score A.

makcikcantik said...

Muhidin Yasin tu pun patut guna akal sikit.... kalau betul la tuition online ni bagus untuk pelajar2 sekolah, kenapa kementerian pelajaran tak hasilkan sendiri program yg sama? Bukan susah pun nak buat portal education camni.... even lagi canggih pun boleh buat dgn bantuan pakar2 IT dlm agensi2 kerajaan dan GLC.... spt MIMOS apa sume tu. Kasik free je kat semua pelajar.... bape sen sangat la modal....

aku syak pak-pak menteri ni pun ada dpt komisyen.... tak pun jenis menteri tak reti apa2 pasal IT

azwan said...

Salam,

Pak Menteri datang atas kapasiti nak rasmi program. Biasanya dorang ni penuhi jemputan.

Pak Menteri bukan tahu semua benda. Alih2 dorang ni present kat menteri yg baik2 je. Menteri pun tertarik. silap2 tak naikkan langsung pasal bab MLM.

TQ

orang said...

kita tidak peduli penilaian manusia, yg penting ialah penilaian Allah.. teruskan Aidid!

aeroz said...

huh...kene jugak score tutt ni....xD....
pape pon mmg pnjang post ni..ak bace jugak a smpai z...walaupon penin jap kat equation math uh...
pling x bole bla
"ku takde calculator kat depan Mac aku ni dan aku tak suka guna dashboard."
agagaga.. F12 je..x jaoh mne..atas keyboard je..huhu...
pape pon kipidap2...
post bnyak2 lagi pasal MLM ni..
kupas habis2...
kalu buah apple uh kupas smpai tinggal biji je..huu...
k chow...^^,

izzNatta said...

Haih ape nak jadi dengan anak-anak kita nih.. teringat aku lagu M Nasir:

...Jaga-jaga anak kita
Jangan sampai jadi hamba
Jaga-jaga anak kita
Kita ini orang merdeka...

Kepada MLMers, MERDEKAkan pemikiran korang yang menjurus kepada keuntungan saja...

Beb... kalau ambik utung atas kepala orang (referal bunos ke... paring ke) tu semua RIBA...
HARAM... Dah tentu-tentu Pelan pemasaran yang diberi tu berbentuk piramid... Buta ke apa? Ke buta hati, pasal jadi HAMBA duit?

Ustaz aku pernah berpesan...
Tepuk dada, tanya iman...

MediaMacro said...

Mohd Nas,

Readers digest penipu gak 2,bagi harapan dekat penerima surat siap ngan cek replika dia.Kalo xpk panjang deposit la duit langgan buku.

Bukan malaysia je,singapore pun ramai kene.demn.

muiz said...

salam w.b.t
selepas meneliti semua hujah2 saudara aidid, sy masih ragu2 dgn saudara..ok..
1)saudara mmmpersoalkn tentang panel syariah yg dilantik bukan dari jakim atau majlis fatwa..tetapi cuba kita tgk kpd bank2 yg menjalankan perbankan islam..adakah panel syariah yg dilantik dr jakim atau majlis ftwa?..secara jelasnya panel syariah dilantik atas kepakaran dia didalam muamalat islam.bagaimana pulak ngn saudara aidid?saudara aidid ade tauliah dari bidang agama?..sedangkan secara jelas saudara aidid menyatakan dari majlis fatwa..MLM adalah harus..siapakah saudara aidid mngatakan smua MLM haram?..saudara dari majlis fatwa atau jakim ker?..s0,langkah kenshido melantik panel syariah adalah seiring dengan yg diputuskan oleh majlis fatwa..

2)about marketing plan,sy masih mrasakan encik aidid blum khatam tentang pemabayaran bonus dan sebagainya di dalam program ni..sebenarnya apa yg dinyatakan saudara adalah slh sama sekali..sebab di dalam kenshido, konsep goyang kaki dapat duit xkan berlaku krn selalu diterapkn didalam sistem supaya menjayakan rakan perniagaan(downline) dahulu..jgn slhkn sistem kalau gagal..ibarat pekerja yg dibuang kerja sebab malas dan ponteng tp nk slhkn syarikat..

3)about kapitalisme pulak, rata2 mmpersoalkn "org atas kaya"...didalam program ni,sesiapa sahaja (downline) boleh jana pendapatan melebihi upline..dan ini sudah pn berlaku, saudara aidid boleh check sndr..tp plik,semua org xprnah sedar konsep makan gaji pn dr sistem kapitalis..sbg contoh,seorg kerani bertungkus lumus stiap hari dr 8am-5pm siapkan kerja..adakah dia dibayar gaji yg setimpal?..yg kaya siape?tetap org atas jugak..kerani tu dpt ape?..gaji tetap 1500-2000 jgak..mustahil utk dia dinaikkan pgkat w'pun shingga pengurus sekali pn..adakah ini xdpggil sistem kapitalis?..yg kaya tetap kaya,yg miskin tetap miskin..

4)tentang program scoreA sndr...didalam taklimat atau seminar yg diberikan, scoreA xpenah menyatakan ia adalah pengganti sistem pmbelajaran yg sdia ada..ia cume mnyatakan program ini adalah PELENGAKAP BUKAN PENGGANTI.so,terpulang bagi ssiapa yg mmilih..scoreA cume alternatif dalam sistem pmbelajaran...jangan slh fhm..yg salah adalah dr sstgh distributor yg silap mnyampaikn objektif program..

s0,jgnla kita semua condenm org laen,maki hamun kerja org laen..stiap kita wt kerja yg sama..mncari rezki..bg sy scoreA xharam..jika ISU HARAM yg mnjadi perkara utama,kita smua yg makan gaji perlu ingat..jgn pernah ponteng atau curi tulang dalam kerja..sbb kte dibayar mngikut masa..kalau x,itu pn akan dikira HARAM..s0,jgn nk kata kt org laen wt kerja HARAM,sedangkan kita di tempat kerja MAKAN GAJI HARAM..setuju?..

sekian..

makcikcantik said...

haramkan je la terus MLM daripada Malaysia ni. Kerajaan kalau nak galakkan rakyat berniaga, gunakan pendekatan lain yg lebih telus, jujur, adil dan berdaya maju. MLM ni cukup-cukuplah... aku ingat sejak zaman2 MLM ni mula berleluasa di Malaysia especially dalam tahun 90-an hingga sekarang dah banyak sangat kisah2 negatif yg kita jumpa. Mungkin la ada dua tiga kerat yg betul2 berjaya dan jadi kaya raya, tapi MAJORITInya sebenarnya gagal dan rugi. Bukankah jelas bahawa bisness model MLM ni sebenarnya satu model yg bermasalah dan mempunyai unsur-unsur manipulasi dan penindasan secara halus.

Bandingkan pula dgn bisness model jenis lain.... Kadar kejayaan jauh lebih tinggi drpd MLM. Single level bisness pada aku lebih baik ratio kejayaannya. Mungkin kerana hakikat bahawa bisness ni sebenarnya bukanlah satu perkara mudah dan boleh buat sambil-sambilan dan guna modal air liur saja. Kena ada usaha, kesungguhan, modal, pengurusan dan sebagainya. Maka biasanya org yg berfikir nak buat bisness akan cermin diri dulu mampu ke tak mampu. Yg betul2 ceburkan diri biasanya dah ada persediaan walaupun pada tahap basic. Dengan itu faktor kejayaan adalah lebih tinggi.

Beza dgn MLM.... semua org fikir dia boleh bisness sambil goyang kaki. Penganjur2 MLM bagi gambaran bisness ni senang, tak payah keluar modal sangat, tak perlu full time (bloody hell!), tak perlu ada itu takde ini..... Maka berbondong2lah manusia2 yg sebenarnya tak layak pun untuk menjadi bisnessman kerana takde kapasiti pun at the first place. So teka sendirilah apa jadi bila org2 macam ni cuba2 buat benda yg sebenarnya mencabar spt bisness?

ainShahajar said...

entah.. pada aku.. malas nak pikir panjang2

kalo betol nak tolong budak2 ni belajar.. buat je lah cara biasa.. tuition ke.. takat latihan je mahal nak mampus... exam oriented.. makin hampeh budak2 nih. suruh apply balik.. haram..

-aku menolak menda yg murah tapi dijual mahal gila
-menolak menda yg kurang faedah.. tapi mahal
-menolak perniagaan yg tak ikhlas.. ikhlas ke mcm nih..
-menolak mlm.. totaly. MAKAN ATAS ANGIN..

simple kan

yg lain tu. aku tak tahu.. tapi ponteng kerja sikit2 tu.. tipu bos..keh2.. ni mlm tipu org maa...

osip said...

@muiz

ko ade bace ke tak neh post2 aidid pasal mlm yang sebelum ni? aku agama islam, asas aku alquran dan sunnah. bukan majlis fatwa. kalau nak harapkan majlis fatwa, arak dan judi tu pun haram, tapi ada gak jual di malaysia. pakai tudung/tutup aurat tu wajib, tapi ramai jugak yang dedah2 kat tv.

dah dijelaskan dah sistem piramid mlm ni akan wujud penganiyaan dgn konsep head-hunting. so there are no such thing 'mlm halal' kalau sistem tu berteraskan ke atas head-hunting.

produk2 mlm ni basically cikai, or murah. kalau jual secara biasa patut murah je. tapi bila di-mlm-kan jadi mahal yang melampau2. tu pun dah jadi haram. balaja la muamalat. blaja sampai habis. si aidid ni dah blaja dah sebab tu die nak kongsi di blog die ni untuk orang2 mcm ko ni.

ko nak samakan sistem piramid dgn sistem organisasi kerja? bengap ke ape. kat tempat kerja memang la orang atas lagi tinggi gaji sebab tanggungjawab dia lagi besar dari org bawah, gaji dia pun ikot pengalaman. pengurus yang handle whole kedai, nak dapat gaji lagi rendah dari kerani yang duduk taip surat/dokumen je sepanjang hari? kalau pengurus tu tak handle kedai tu betul2, camne nak bayar gaji kerani n orang2 bawah lain?

sistem piramid ni pulak,orang atas dah tak buat apa2 langsung, tapi orang bawah je buat kerja. tapi orang atas akan tetap dapat komisyen sampai bila2. dia tak buat apa2 pun.

mlm-headhunting ni memang patut diharamkan je

Abu Huzaifah said...

Salam encik muiz,satu soklan je nak tanye,ape tujuannye dibuat score A ni? Kalo nak promote portal learning kononnnye nak membantu budak2 dapat a,banyak lagi portal pendidikan yg lebih bagus,yg free pun ade....kalo nak bantu orang melayu kononnye nak bagi ramai cepat kaya,banyak lagi perniagaan yang lebih bagus dan bebas dari was-was. Jadi ape tujuannye ade score a ni? Kan lebih elok xde?

Tentang bab halal-haram tu,saya x brani nak cakap,sbb sya bukan mufti,tapi orang score a sndri ckap.yg nak berniaga score a ni niat kna betol,kna niat jual brang bukan niat carik orang,jadi boleh jamin ke time ko ckap2 nak usha orang masuk score a ni niat ko sntiasa nak jual brang? Salah sikit niat dah kira haram,n kalo nak citer bab haram duit time kerja tu,itu haram sndri saja berdosa,tapi kalo haram sbb MLM ni lagi teruk,bukan stakat dosa ngan tuhan tapi ngan manusia gak sbb ko opress duit orang dalam bentuk riba', x ke teruk 2?

MR M - 16 said...

wasalam n gud moning muiz .......

bank telah menjalankan sistem perbankan islam dengan melakukan pembentangan dan perbincangan dengan semua majlis agama dari seluruh dunia mengikut mazhab masing masing ,ditekankan disini ( seluruh dunia )dan mencapai persetujuan barulah sistem ini di lakukan. Dikaji mengikut nas nas dan dalil yang diberikan untuk dijadikan petunjuk.

Masih belum ada ahli ahli agama yang mengatakan mlm itu halal.pihak yang meluluskan adalah dari pihak score- e itu sendiri .Belum ada fatwa yang jelas untuk dirujuk .

ibarat keteranagn aidid sebelum ni!!

kalau nak pinjam wang jangan tanya ALONG sendiri tentang kebaikan atau keburukan sudah tentu ALONG cakap ( aku mau tolong ).

2 )Cakap pakai akal bukan guna otak ..
bukan ke pihak mlm score a sendiri sebuk duk iklankan tak payah wat pe leh wat duit, u join jee , nanti duit masuk riban 2 ,kenape lak mesti kata orang malas kerja sangkut pasal orang buang kerja ..pk muiz kalau nak cakap gune akal ...


3 ) terbukti ape sitem ni buat orang atas kaye .ku taknampak lak semua pihak score -E pakai bmw
orang atas je pakai ,tapi ketelah jelah ku nampak sebuk tayang penyata kemasukan .mestilah org bawah yang join kalau tak mane nak masuk, lagi satu bengapnye muiz...pihak score e mlm cakap semua boleh kaya ataupun score -e dh susah nak cari pelanggan nak ditipu muahahahaha...

sangkut ape lak dengan kerja dh tentu wat kerja tentulah dapt upah .mlm lak goyang kaki dapat duet dh tentu haram .

istimewa tuk bang muiz
bang mintak no
nak join score -duet muahahaha

ashraf said...

score (f)cuk...skill bapak ak yang leh gune ntok orang yang sedang mempromote penapis air..sekiranya dia dtg ke rumah,layanlah sebagai tetamu dlu..dengar tapi jangan caye..iyekan sume tp jgn trus nak ikut..suruh isteri masak(off course mak ak masak sedap gile bagi ak)..sampai waktu makan,bc doa dlu n time tgh makan 2 ckaplah air kat umah kami ni kotor,xpakai pnapis,boleh ke awak makan n minum kat umah kami ni..boleh ke..haha..ni first time ak gelak time kecik..saje kongsi sbb teringat walaupon off topic but its still about mlm. saya rase elok kalo bro aidid wat post pasal how to knekan orang2 mlm ni lam lain2 post plak..kasi makan dalam sama dia orang..

MR M - 16 said...

nak kenekan senang jee ikut je diorang kalau ajak kua leh makan tempat 2 mahal ,tapi tanye dulu mane nak lepak mintak lah restoran ke hotel kee yang menunjukkan diorang banyak duit hahaha...kalau setakat kedai mamak buang karen jaaa...lol

Johari Rahmad said...

@muiz

point #1 ko tu aku dah suka dah dan aku rasa itu bagus utk difikirkan bersama-sama. tapi aku terus raise middle finger bile baca point #3 ko tu.

aku masih tak paham kenapa masih ada orang bebal yang samakan MLM dan kerja makan gaji kat pejabat hanya kerana bos gaji lagi besar drpd staff.

Orang kerja makan gaji kat pejabat tu kena cari downline ke ha?

Jangan buang masa aku dan jgn insult intelektual pembaca2 kat sini dengan point bodoh itu.

azwan said...

Muiz,

Aku nak bagitau ko reality la pasal menatang2 MLM ni, termasuk score A. Meh aku screw point2 bodoh ko one by one..

1) Panel Syariah. MLM selagi bertapak kat Malaysia ni dorang boleh buat ape saje untuk dapatkan sijil2 tu. Di Malaysia, connection jalan la beb. Ko tgk siapa back up score A tu. Score A nak dapat sijil dari DYMM Agong pun boleh. Isu panel dilantik oleh siapa tu perkara no 2. Ko bingai sgt..ni business, money comes first la. Budus ko tak payah tgk siapa approve, ko tgk sytem pyramid dia..loud and clear. ke ko nak hexagon system? No different, skang ko nak cakap geng2 hai-o, lempe berger yg lain2 tu ada pontensi dapat approval gak. lu ada otak?

2) Bodoh tahap gaban point no 2 ko tu ayat kelas MLM. Jgn salahkan system la, berusaha bersungguh2 la. Siapa bace muntah lapan kali sial.

3) Aku malu la bace point no 4 ko. ko samekan bisnes conventional dgn MLM? ko sekolah mane weh? ko grad univ mane?

4)Pelengkap Pengganti itu cara management Score a position product/service dia. nak bagi realistic la konon. tu semua org paham2 la. Meh sini aku bagitau ko, macam mana berkesannya Score A tu, kitorang kat sini don't give a fucking shit. Manipulasi (bukan air mani) konsep MLM dalam sistem pembelajaran tu yg membuatkan Score A ni jauh lagi hina dari MLM2 lain. Ada paham tambi??

Puk* kau la. Ko same manipulative mcm mangkuk hayun lain, senang2 ambil contoh lain. Focus la wei. takde sape cakap pasal etika kerja. Tu soal lain. Curi tulang la..ape mendee la ko ni. Bodoh piang sgt. Kitorang ckp pasal sytem..system..ko nak lari topik menda wei. Yg ko nak confusekan org lain pesal.

Ya ya ya..aku dah mencarut..so aku tak beretika..kira haram aku guna PC aku ni..patut guna PC untuk kebaikan shj kan? Hahaha senang sgt nak pk mcm ko bingai.

Brader..gua suggest lu baca dulu entry2 Aidid and komentar2 sebelum ni. Lu malukan diri sendiri. Lu taktau lu deal dgn siapa. Lu kalau nak info byk lagi lu boleh tanye kitorang semua. ramai critical thinker sini. Lu lugi, lu jadi sayur.

Laila said...

Sebelum ni ada gak satu mamat timbulkan pasal organisasi kerja =MLM ie org atas gaji tinggi.

Meh liat contoh typical(?) sesebuah organisasi keparat bersistemkan makan gaji (tak termasuk head honcho), contoh saja:

Upline (Boss): Gaji tinggi bulan2, at least boleh beli keter low/mid priced range sebijik(kalu BMW peberet MLMalaun tu kener tunggu bones lah) . Accountabilities merangkumi plan (memikiorkan) misi/visi/stategi2 jangka pendek-panjang, bottomlines , pikir pasal nak memaksimakan pulangan pemegang saham, business sustainability, semua high level decision making, reputasi syarikat, corporate social responsibility, relationship ngan external stakeholders, client/service improvement, evolusi syarikat, competition/threats/opportunities bla bla bla. Oh kat atas dia ada upline lagi .

Kuli Batak (letak contoh aku yang tertindas neh. Ha-ha): Gaji bolehlah cukup makan/shopping. Kalu masa napsu materialisma tengah membuak rasa tak cukup pulak. Responsibilities termasuk tolong memikiorkan plan2/strategi2 /opportunities /market development / setengah benda kat atas tu etc etc untuk boss , document them, & bentangkan/ realisikan..kenkadang aku jadi tea lady (kekdahnya tea aku wat best giler?) , kenkadang secretary (bukan screwtary hokeh?), kenkadang tukang fotokopi, make half of the decisions, kenkadang aku lak yg macam boss weeeeee.... . Kerja long hours.

Downline2- A : Gaji boleh tahan. Mengimplementasikan apa yg dirancang termasuk memonitor pencapaian projek2, competition, market.., buat research untuk Kuli Batak..ader autonomy untuk buat keputusan. Kerja long hours.

Downline2-B pada Downline2-A: Gaji oklah. Bantu Downline.

Downline2 pada downline A pada downline B: Gaji rendah , tapi happy, aku rasalah. Buat no-brainer tasks , kekadang jadi tukang order breakfast/cofeee, ambik dry cleaning untuk Kuli Batak...muahaha.

Ada sket2 macam pyramid tak struktur dia? Yang bezanya , income fixed tapi payout level berdasarkan scope of responsibilities/accountabilities (the opposite of MLM?). T/jawab besar, gaji besar. Apa yang tak fairnya? Kadar salary multiplier untuk bonus fixed across the board tapi berdasarkan performance . Yang asyik memanjang dok tidur, tuang /bertenet baca Aididleaks masa office hours tu ada harapan dapat bones ciputlah. Income syarikat labor balik & selenggara kos2 terlibat.

MissYCute said...

Aidid care to share ur opinion about fusion excel?its some kind of black pendant dat said can cure heart attack, sinus, migrain etc.my friends ask me to join tis thingy but it seems like Fusion excel is another headhunting program in Malaysia.I juz wanna know ur opinion .Takut terjebak coz ianya melibatkan wang yg banyak.

inmyownword said...

Jgn la marah si muiz tu... dr ayat dia, dah tau dia ni mesti involve directly ngan benda ni. Cuma dia takkan mengaku la yg dia join, cover line konon2....

Cuma aku kesian gak ngan org2 dlm MLM yg dah kena oleh Aidid ni... mesti panas bontot kan. Sedikit sebanyak, tergugat gak la tu... skg ni, if diorg nak promote pun, mesti diorg doa2 yg org yg nak dipromotekan tu tak tau ttg blog aidid ni... kan?

Tapi aku lebih kesian ngan org2 Melayu yg lain, yg tengah di'aim' oleh org2 MLM utk join... so sebar2 kan lah blog ni... biar semua org tau ttg blog ni

Laksamana said...

@MissYCute
http://www.fusionexcel.com/products.html

Bleh refer pada entry Aidid:
http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/10/gelang-ac-mizal-disaster-waiting-to.html
http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/12/e-dymium-nah-ko-mangkok-hayon.html

Apa persamaan pendant tu dengan produk2 AC Mizal dan e-dymium? You have all the facts here. Just need to understand and put all the pieces together.

The gist of my rambling : the product's effectiveness is questionable!

honeylily said...

just nk share:
my SIL memang antara peminat setia MLM ni (tapi sampai sekarang tak kaya2 pun)..macam tu gak..
dye sebok nak nk promote mende alah ni kat mu mum (my mum is Guru Besar)kononnye bagus la blablabla, then my mum ckp, beljar tanpa berguru ibarat belajar dengan syaitan...hahaha...i gelak jer..
my youngest bro yg blaja secara konvensional lastly skor A dlm sume subject PMR, alhamdulillah
tapi anak dye yg blajar skor A ni tak nampak la plak huruf A tu dalam slip resultnye...hahaha... (tak baik betuk gelakkan anak sedara sendiri, cian dye)...
so sendiri pk la yer....Skor A~ tu skor A dalam pelajaran or Skor A dalam poket si jason tue...???
tu belum kire air rawatan paip Syabas yang bertukar menjadi air keramat hanya disebabkan ianya dibotolkan dalam botol biru dgn cap MLM....tensen duh dgn pompuan sorg ni..Thanks to Aidid and SNTM sebab tlg menyediakan fakta2 untuk aku lawan ckp dgn dye...and definitely we are not in good in-laws relationship now...but do i care???

abd rahim said...

PERGHHH....tiga hari aku nak habiskan baca entry ni..panjang gilababbas....tapi puas hati aku....thanks pakcik aidid..

Azrul said...

Yg msk MLM nie (bkobar² nk kaya cpt n pas kene brain wash ngan kaki tipu) ader ke dpt jadik or capai cam yg kaki tipu MLM tue ckp.. silap² kaki tipu tu pong xpenah mrase inocme 10k tiap² bulan.. haha.. tipu punyer psl.. (Muiz leh tlg aku ulas sal nie kot)

1 dlm 10000 mayb ader la kot.. tue pn still ramai nk join gak. nk bisnes cr mudah la konon nyer.. mudah pekebendenyer.. lau mudah, ramai la jutawan kat malaysia nie..

mengarut sgt MLM nie.. kipidup bro Aidid...

kiri said...

to muiz..
aku xreti nk komen bnyk2 psl point2 ko..1 bende je aku nk ko phm psl score e ngan sume mlm yg len yg ko agungkn ni..org nk meniaga, die wat kedai,pas2 promosi gile2 bg org ramai beli brg kt kedai die..tp najis yg ko wat tu..wat 1 kedai,jual barang..pas2 ajak org lain join wat kedai gak,jual brg yg same, pas2 ajk lg ramai2 bukak kedai, jual brg yg same..kn macam bangang tu..

teacherzai said...

good entry.. Klau student tanya aku aku jwb lebih baik ko g tusyen lagi puas ati..
aidid klau blh nk mintak pandangan tentang corset alken DX.. sbb rmai yg kata produk ni bagus.. mintak tlg sblm aku terjebak utk mbeli.. hehehehe.. ty

Laksamana said...

@teacherzai

Ko leh jengok entry Aidid kat sini
http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/12/corset-premium-bloodyfool-buat-jerut.html

Lepas tu pegi jengok Elken punya website.
http://www.elken.com.my/

Lepas tu ko rasa ada tak ciri2 MLM yang Aidid dah kupas dalam blog nih beserta dengan testimoni2 produk yang tak masuk akal?

Sambil2 tu jenguk la website ni
http://zaharuddin.blogspot.com

Terima kaseh.

aku the great said...

macam biasa...MANTAP!!!!

saya mmg pantang kalau hal pendidikan diMLMkan..buduh!

teacherzai said...

@laksamana

mmg ler mlm.. sy cuma nk tau pasal produk tu.. tk mungkin lah sy nk join mlm.. nk tau corset elken tu bagus ker x.. yg dihujahkn corset hai-o jer.. aper pun mekasih la..

rynhanna said...

suka komen Kiri. Short, simple but full with logic.

joe said...

Penerangan panjang lebar dari Aidid, bernas dan membuka mata(untuk yg masih blom sedar dari lamunan angan2 jutawan pak pandir)

zaman aku dulu takde Skorok E ngarut nih, usaha berkadar terus dengan hasil, rajin study buat homework, group discussion, 2 ways communication between teacher and student plus sesama kekawan are the key points, unless korang genius, tapi kalau genius assignment tak hantar, exam tak pegi pon tak jadik gak de

Dan dah terang lagi berspot light, orang2 Skorok E ni cuma nak ngompol duit yg dikebas dari donline, sibuk carik prospek, anak2 kat rumah guna ke mendealah Skorok E ni bro? Sape guide? How about self-confident when they need to present something in front of others? Can the LCD monitor teach them that? Nope Nada..

soul^blade said...

Score A betul betul KOROK!!!

ZM said...

SNTM kene kondem? wadefak?? arghhh!! walaupun sejuta kali korang kondemkan page tuh,kami tetap akan bangkit! tu petanda perjuangan kita benar! kalu tak,xkan ada orang nk kondemkan! teruskan perjuangan,sebarkan semua..kalu boleh,sape2 yg pakar it kat sini, tolong protect blog aidid ni skali..arghhh! kan best kalu aku pun pakar it..boleh aku protect page SNTM dan blog ni..aku dapat rasakan yg ada yg tgh nk wat onar ngan blog aidid nih..aidid,wat backup artikel2 ko...atau kengkawan,wat backup,bantu aidid

Asyraf said...

another superb entry......

to muiz.... ive said this before.... sarang tebuan jangan di jolok.....

typical MLMers... nak samakan org chart syarikat dengan MLM.... how stupud can you be....

Mr Coway said...

Nasib baik blog ini masih ada.

Orang Score A yg baca blog nie insaf laa, dah tahu tertipu tapi masih buat Score a juga (Pasal nak balik modal).
Buat lah perniagaan jualan biasa, barang nampak & ada akad. Cara Betul

Aidid Mu'addib said...

Hey! How u all doin' this morning?
Berkenaan komen si balar Muiz... I won't dignify is blabbering sophomoric comments with a reply. And no wonder Jason Kok is making a killing out there.... MEMANG RAMAI ANAK ORANG MELAYU NI BANGANG NAK MAMPOS, SATU SEN TARAK GUNA! HUMBAN MASUK GAUNG AJE ELOKNYA!

rahman said...

aidid, dh dua kali SNTM kena hack, orang kata klau kena sekali kita jadikan pengajaran, klau kena dua kali jadikan pengalaman.
tapi kalau dh kena tiga kali..haishh bebal la tu gamaknya..
hehe..jgn marah..just joking..

seriously,,orang2 kuat SNTM yang ada akaun akses to fanpage..korang kena lantik satu head security admin , bt la satu security protokol..this thing is serious bisnes..kt facebook page ne, xde mende len la..phising la gamaknya..kena curi id ngan paswd.

cthnya....

1. Anda dilarang men klik atau membalas segala emel2 atau link2 yang mencurigakan dari orang yang anda kenali atau tidak..

2. Sila pastikan sebelum login ke dalan akaun anda, pastikan URL untuk facebook page adalah yang betu.. etc.. www.facebook.com. bknanya www.fcbok.com or www.fcuk.com..

n the most important thing is.. backup segala mak nenek dalam server tu..sehari bt 2 kali backup..klau rajin la..

ne cadangan aku..

Aidid Mu'addib said...

I know... once bitten twice shy, 3 times psycho...
But, what can I do? It's a community thingy - it's not my one-man show
(although I tend to lose more than anyone else every single time)....sigh!

It Just Me..... said...

WAAAHHHH...aku terlambat..huhu..wiken banyak no agenda nak di buat...huhu....

Aidid...gud job...panjang gilosss....

Muiz...seb ko la...haha...malas nak komen sbb dah ramai yg tulung jawabkan...

Intan said...

read and have fun along the way by picking up the most commonly used tricks by MLMers..

http://1-million-dollar-blog.com/most-commonly-used-tricks-by-investment-mlm-scams/

Imprezaawie said...

100th...
thx aidid untuk entry blog ni...
ak un da x larat nak bertelagah dengan kwn2 ak yg buat bende ni...
merepek sungguh...
adoyai...pe nak jadi dengan orang melayu skung...tipu bangsa sendiri...bila ak cakap diorg menipu,melenting satu badan diorg...agagag...pepe pun...nice artikel...ni yg nak share kat semua org ni...yeeeeeehaaaaaaaaaaaaa....

aidid,ko da ad buat ke entri pasal HiGoat milk keluaran HR Marketing?kalo x de,tolong buatkan ye...trima kasih...

hyelbaine said...

Damn, just missed out on being the 100th coz I took too long to read the whole damn thing! :P

Tuan Aidid, your entry this time around is honestly on the long side but the facts are there. I just hope that people read and understand and not just jump straight to the comments to give their 2 cents. What a waste that would be.

Muiz is the only troll? Sekali kena hempuk ngan Azwan and Laila terus hilang. Kalau kena dengan Aidid, mau tak demam seminggu.

I don't understand the obsession with A's. I've been interviewing applicants for years and I always find those who scored A berderet2 tend to struggle when it comes to comms, teamwork, leadership and so on. From my observation ok? Jangan nak saman aku plaks.

I tend to take those who did well in their exams rather than excel. These people tend to have better balance and are well rounded and capable.

Duit PTPTN buat MLM. Belajar tak habis PTPTN tak bayar. Orang lain nak apply pun susah sebab funding tak cukup. Memang spesis lintah darat kepala buaya tembaga betul.

Maybe that's why it only works in duping Malay's in IPTA, kalau pi IPTS mau tak kena gelak.

dotblogspotdotkom said...

score Ayam!!!....

biasa le...

" jangan biasa kan diri melakukan mende yang aharam.. kelak hitam hati mu..."..

so sekarang nih.... hati mereka dah hitam.... tak tau le macamana nak cerahkan lagi.....

dah le hati hitam.. nak menghitamkan hati orang lain plak......

bab menjahanamkan bangsa... itu le keje org MLM nih......

aku said...

ehhh... ada agent coway lah kat sini... good...
bro aidid... nak tanya ur opinion... penapis air coway sama tak kebagusan teknologinya dengan penapis2 air yg lain? yg pasti.. coway bukan MLM... kaedah pemasaran dia berbeza... tapisan kualiti airnya dikatakan yg paling baik didunia (masih tidak boleh disamakan dengan air zam zam)... tolong bg pandangan sapa2 yg arif dlm hal ni....

HotLady said...

Bukan senang nak jadi SENANG... Bukan Susah nak jadi SUSAH... Renung2kan lah.. hehehehe..

Laila said...

Oh, i didn't hempok, i rambled (like always, berbelit2 on/off tangent..:)). If i went on any longer, the comment wud turn into a semi-erotic prose. NSFW.

azwan said...

Salam,

Sorry for the bad words. Aku tau bdk2 MLM ni kalau kita cakap sopan2 tak menjadi gak. Biar tajam diingati dan tertusuk di hati. hahaha..

Yes hyelbaine..there is a huge gap between street smart and book smart people. But nowadays aaa...you need to be both.

TQ

Laila said...

Btw, bila pikir2 kesian lak tengok bang AM, left right centre org request suh bongkar MLM companies pas satu2 cam short order cook (figuratively speaking). But AM being AM & for the sake of the people & spreading the knowledge, tak pernah menghampakan. Bless ya and your family bro. You have our unwavering support.


Btw2..bro Aidid, ada plan tak nak tulis pasal Dr. Rozmey aka Dr. Temenggung Jugah/ rock kapak sendu pojaan hati saya tu. Is he not part of MLM's hall of shame & MLM-trash worthy to warrant a special entry or even partial mention in an entry? Or his biz/ health products are considered "clean" or too insignificant to deserve a spot here.

vvfgss said...

Salam Bro Aidid,

Apa khabar?
Aku respek ngan hasil nukilan ni, teruskan.
Semoga penulis blog ini sentiasa maintain sehat supaya dapat meneruskan entry2 kasik bukak mata ni.

Terima Kasih.

naderROXX said...

member aku ramai gile ah join mende alah ni. kene bayar rm800 la, ape lah. mula2 aku mcm tunjuk minat nak join.. perghhh, mula lah kawan aku bawak org atasan dia jumpa aku. mmg nyesal. sampai skrg org tu asik kacau aku ajak join score A ni. plus, masa jumpa, beriya la ckp yg aku ade potensi la, pastu diaorg bawak moto besar, ckp pasal mende2 mewah la (konon nak tnjuk diaorg dah kaya ) tp aku prasan, diaorg pakai henset cikai.. ek'elah. kalau dah kaya, tukar la pakai blackberry ke, iphone ke. plus, dieorg student utp. mesti la terpengaruh dgn gadget2 ni sume kannn? masa tu aku mmg perasan sgt la pasal hp dieorg ni.

plus, produk ni macam dumbass. kau cuba bayangkan e-book. brape byk dah ade kat markettt? tp laku x? sebab buku yang guna kertas yg diambil dari penebangan pokok tu masih relevan digunakan. sama macam blaja. org masih perlu guru dan sekolah. tu pbaru practical nama nya. belajar bukan secadar baca dan hafal jawapan je.

Effendi said...

Dalam banyak2 blog, aku rasa blog ni la yg paling huduh ghopenye, mcm buku matematik sekolah menengah aku. Bezanya bila dah baca xleh berenti, kalau buku matematik 10 saat dh lelap hehe...

Kekalkan momentum, jgn slowdown sikit pun bro. tq

It Just Me..... said...

naderROXX,

bg aku kan, kalo derang (upline)dah "so-called" kayer kan, apa salah derang yg bayorkan duit downline dulu, kan? kan? pahtu bila downline dah kayer cam kata derang tu, baru bayor balik....ni dah la suh kita masuk bawah dia, suh kita bayar lak tu....cet.....

azwan,
aku setuju apa ko cakap,bak kata ustaz azhar idrus,kadang2 kita kene keras, kdg2 kene lembut,kalau lembut sangat, mana derang ni nak dgr KAN?...mcm iklan rokok"tak nak" la, ala2 manja jer bunyik.hahaha...or ko cakap, wahai warga2 MLm,hentikan la kerja korang tu" dgn lemah gemalai...ada org nak ikut? huh..sumpah kene gelak....

hans said...

Aku mmg x sokong skor a n x galakkan sklh2 ambik skor a sbb nampak mmg ambk kesempatan je....not really tolong budak. Anyway, untuk upsr boleh try alternatif zoom a di http://www.zoom-a.com/
Bayaran rm10 je setahun....program ni disokong olh majlis guru besar malaysia....boleh lak diorg caj rm10 je......rasenye ni takde yg sorok-sorok...

part time mom, part time slave to the bosses said...

Panjang sangat sampai migraine baca. hahaha..

Pape pun kipidap!!!

imagenta.kreatif said...

bangga aku ko quote reply aku.. tetiba aku terfikir.. ntah2 ko ni split personality AC mang kot????

To MLMers: Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else.

Jo said...

even aku keje dlm education industry pun, aku x penah bersetuju dgn SCORE A pasal they're cheating the students and their families.

Supplement products ke, kain ke, jus buah tempatan ke, lantak la nk buat MLM. Ni sampai education pun nk diMLMkan. How stupid our Malays to run this thing and those being cheated by these type of schemes (its not a business anyway...)

recently I met my uni mate and borak tanye buat ape currently, n i mentioned that im in edu line. n he said that he's also in edu line. gave his card n tadaaaa... ZRB. wtf? bodo la... ure not in edu line la mangkuk! ure in MLM. bangang!!!

cek chun said...

azwan yg sopan, baru hari ni aku nampak d other side of u :p
tapi betoi la. jenis dah bebal ni, cakap leklok bukan dia nak dengaq. kena maki2 manja baru masok dalam kepala.

laila, dalam dok baca rambling hg, aku dok pikir gak, mamat muiz ni paham ka..hahahaha
aku pun baca 3x nih. tapi cek suka!!

bang aidid, macam biasa la. my HERO.. nak otograp!!

Muhammad Syafiq said...

Salam bro.
Mmg tolong selidik pasal bisnes forex.

Thanks

izzNatta said...

Muiz... Muiz... Muiz...

Gelap sangat ke hati kau untuk membuka minda? Susah sangat ke nak terima hakikat? Yang HARAM TU TETAP HARAM...

Kau nak ikut cakap 2 Ustaz tuh ke... atau kau nak dengar FATWA Kesatuan Fiqh Sedunia (Majma' Fiqh Islami)?????

Ini link boleh buat rujukan untuk kaki MLMers... baca dan fahamilah...
http://www.zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/222-multi-level-marketing-menurut-shariah.html

Secara jujurnya... sedih aku tengok orang islam BERIYA-IYA mempertahankan YANG BATIL....

Tepuk dada... Tanya Iman...

PS: Aidid ko dah pakai Snow Leopard?....

Aidid Mu'addib said...

Snow Leopard 10.6.5
- once u go Mac, you can't go back...

napee said...

suma dalam blog ni betol....

yang budak2 cakap pon btol...

bila tulis dalam blog, ramai org suka...

so ia akan jadi betol....

bila ramai org panas lagi la betol...

kutuk kaum melayu sendiri... pon betol...

kaji buku panduan guna google pastu cakap MLM haram... pon betol...

bebudak baca komik dok ngadap buku sains ari2 ckap MLM haram.. pon betol...

Komen ramai2 ckap MLM haram sebab penah dgar citer mmber... pon betol...

ustaz belajar bertahun2 pasal ekonomi pastu ckap "MLM yg tertentu shj" halal... aik?! salah?!

"ak x memihak sapa2, tapi kalu dah ustaz2 kne camtu... org berilmu(ulama) kne skali.. ni dah lebih... nk betol2 explaination tanyer ustaz, sebab ape yg ni halal MLM laen haram..

“Dan janganlah kamu mengatakan terhadap apa yang disebut-sebut oleh lidahmu secara dusta “Ini halal dan ini haram”, untuk mengada-adakan kebohongan terhadap Allah.” (QS. Al-Nahl: 116)

"Katakanlah! Siapakah yang berani mengharamkan perhiasan Allah yang telah diberikan kepada hamba-hambaNya dan beberapa rezeki yang baik itu? Katakanlah! Tuhanku hanya mengharamkan hal-hal yang tidak baik yang timbul daripadanya dan apa yang tersembunyi dan dosa dan durhaka yang tidak benar dan kamu menyekutukan Allah dengan sesuatu yang Allah tidak turunkan keterangan padanya dan kamu mengatakan atas (nama) Allah dengan sesuatu yang kamu tidak mengetahui." (al-A'raf: 32-33)

"Hai orang-orang yang beriman: Janganlah kamu mengharamkan yang baik-baik (dari) apa yang Allah telah halalkan buat kamu, dan jangan kamu melewati batas, karena sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang suka melewati batas. Dan makanlah sebagian rezeki yang Allah berikan kepadamu dengan halal dan baik, dan takutlah kamu kepada Allah zat yang kamu beriman dengannya." (al-Maidah: 87-88)


"MLM halal cakap Halal"
"MLM haram cakap Haram"

Aidid Mu'addib said...

Jadi, sapa2 yg masih belum terbukak pintu hati or whatever, selepas baca buku matematik kat blog ni, join aje la budak baru akhil baligh napee kayakan Jason Kok sampai dia jadi billionaire! Boleh sampai hasrat cha ya nun alip tu utk meningkatkan tahap IQ anak org Melayu di mana sahaja! Supaya anak org Melayu semua jadi pelajar pintar dan cemerlang... dan akan kebal susah kena kencing bila dia org dah besar nanti. Jason Kok bukan ke sayang sgt kat org Melayu? Meh join Score A ramai-ramai! Yeehaa!

Abu Humaira said...

en napee..

kalau tidak silap saya, Tuan Aidid takde pun comment pasal ustaz yang bagi sijil syariah kat Score A. Yang banyak dia highlight ialah bagaimana pelaksanaan Score A itu sendiri tidak mengikut aturan Syariah yang ditetapkan oleh ustaz tersebut.

Oleh sebab itu, UZAR kata perlu PEMANTAU SYARIAH, bukan setakat Sijil Syariah. Pemantau tugasan dia untuk memantau bagaimana perjalanan sistem itu secara praktikal dan realiti. Dan dia berhak menukar sistem pemasaran yang bermasalah tanpa perlu izin dari Jason Kok. Dah ada ke Pemantau Syariah?

Concern saudara bagus, tapi baca artikel itu dulu secara tuntas. Jangan terpengaruh dengan comment orang lain. Dan nilailah secara adil.

p/s: Kalau sesiapa banyak duit, boleh upah Pakar Ekonomi Islam (UZAR ke)untuk mengkaji Score A ini. Laporan kajian boleh diserahkan kepada JAKIM atau Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan untuk tindakan lanjut. Sekiranya ada pakar ekonomi Islam yang membaca artikel ini dan berniat untuk memperoleh pahala dengan membuat kajian secara percuma, sangat sangatlah dialu alukan.

Wallahua'lam.

Abu Humaira said...

dan satu lagi, banyak benda yang asalnya Halal boleh jadi Haram dengan pelbagai sebab.

dan banyak juga benda yang asalnya Haram boleh jadi Halal dengan pelbagai sebab.

Cuba saudara lihat Score A dan bandingkan dengan syarat syarat JAKIM yang Tuan Aidid letak di atas. Lepas tak? terutama yang ini.

"Tetapi ada beberapa sebab yang akan membatal dan mengubah hukum harus tersebut kepada haram:

- Hasil pendapatan bukan dari hasil penjualan barang. (head-hunting, downline,affiliate)
- Ahli menyertai MLM kerana keinginan terhadap pendapatan yang dijanjikan bukan produknya.
- Harga tinggi daripada biasa."
(dari artikel di atas)

Aidid Mu'addib said...

woi dik... tulis balik apa yg ko nak sampaikan.
- apekebendanya spacing esei macam tiang talipon?

khilida said...

May they ROT in hell, bro!!

cek chun said...

baca la banyak kali. lihat dengan mata hati.
orang kat sini bukan bodoh nak ikot aidid membabi buta.
betul ke tidak ustaz tu yg aidid highlightkan. ko paham ke idak ni jang napee oii..
baca byk2 kali la wehh..
baca banyak banyak banyak kali sampai paham.

izzNatta said...

napee... napee... napee... kau tak belah mana-mana pihak? Ke kau tergigit cili?

Aidid buat post untuk menyedarkan orang-orang kebanyakan untuk tidak menjadi mangsa seterusnya... tu je...

Ni aku nak tanya mana lebih afdal... kau ambil pendapat 2 ustaz atau ambil pendapat Kesatuan Fiqh Sedunia? FIKIR.....

Baca dulu artikel yang tertera di atas, dan baca link UZAR yang aku bagi tu.... baru la komen...

Mana ada Multi Level Marketing yang berniaga untuk menegahkan produk semata-mata... semuanya BERUSAHA mencari prospek / downline atau perkataan mudah = mangsa

Buka mata dan buka minda... nak terima nasihat, Alhamdullilah... tak nak terima, terserah... sekurang-kurangnya lepas tanggungjawab bagi orang yang tahu & menyampaikan... Geng-geng di sini bukan buat fitnah sekadar menyampaikan apa tahu...

Telanlah walaupun ia pahit....

PS: Aidid update SL 10.6.6 ada apple store mcm iPhone

pgsmart said...

pehh meme padat n kemas info yg diberi bravo2..

http://jimatkanminyakkenderaan.blogspot.com/

Ainna mardhiah Ahmad Faizul said...

sume nak kaye cpt. nak jalan mudah. buta ati trus.
mmg rezeki 9/10 tu berniaga...tp berniaga dgn cara yang Halal. ikot system muamalat. bukan sistem yahudi. org islam pun terjebak jugak sistem yahudi. Dah elok2 ade sistem Allah sediakan utk kite(muamalat) dok ikot sistem yahudi tu buat ape.
ish2...

Farhan said...

Aku sedikit konfius di sini.

dari artikel di atas :

"Engku Ahmad Fadzil dan Azizi Che Seman digajikan untuk menilai dan merangka kepatuhan syariah plan pemasaran Score A daripada bulan Sept 2009 hingga Februari 2010"

dari laporan Penilaian Kepatuhan Syariah :

"Tempoh lantikan adalah dari 1 Oktober 2009 sehingga 28 Februari 2010."

PutraRocker said...

hali2 yg berhormat diminta bertenang

Laila said...

Whenever these trolls came in & like..jumped into conclusion and like.. didn't actually make an effort to grasp the essence of the entries nor understand the blatant facts presented..and sorta like.. like..wanna be smartasses & like ..trashed AM around calling him like..all sorta labels, i felt like..bitchslappin' 'em.

Granted AM is like..mulut puaka, but he's puaka funny-ish, dontcha like ..think so?

Sekian komen ilmiah dari saya. Maceh.

Neutral said...
This comment has been removed by the author.
Neutral said...

MasyaAllah...kata2 yg beremosi,memaki2,hish...die ni tak takot azab Allah agaknyer..dah confirm sgt rezeki dia halal and akan masuk syurga...dari cara percakapan macm org tak pernah solat jerk...hurm...Ni bukan cara dakwah yg Rasulullah amalkan...nak berdakwah biar kena tempat dan caranya..kenapalah tak cuba sedarkan masyarakat tentang isu2 semasa sekarang, kes pembuangan bayi, maksiat..yg terbaru isu azan....lagi berkah agaknya..biarlah org lain nak buat MLM ker...apa ker...baik anda ubah ke isu2 yg saya cakap tadi...peace no war....Allah maha menilai dan mengetahui dan bukan ANDA. Sudah2 lah en Aidid...Sujudlah padaNya...

Laila said...

Speak of the 666.

Neutral said...

hahahaha..si aidid ni yakin benar yg Allah ni meredhai cara die ni..termasuk pengikut2nya..dibuatnya die ni Al-Kafirun....MasyaAllah...Nauzubillah..cam ner dgn pengikut2 setianya yg rata2 org islam....ish..takot2.....Ya Allah jauhkan lah hamba dari manusia2 yg sentiasa bertopengkan syaitan.....

Neutral said...

kwn2 blogger...jgn lah buang masa dgn isu2 yg aidid ni bawakan..dah lah tak kenal die...die pernah gagal kot?....then biler anda2 semua susah and tiada duit, dengan harga barang2 semankin melambong...die tolong ker bg duit kat korang????buat apa lah sibuk sgt melayan org yg gagal...die bukan sapa2..kalu kita tak nak buat MLM tak yah kita sibuk2...aidid tuh pun bukan siapa2....tak yah lah sanjung cam MALAIKAT...even tak buat MLM pun saya tau apa yg baik and buruk...tak da pon saya nak maki2 hamun macm si aidid...."selalu berfikir kalulah aidid ni org yg memang nak jatuhkan org...then 1 lagi org yg memang tak ikut suruhan Allah...camner erk????..tak nak lah ikut org2 yg sesat ni, Nauzubillah...rakan2 kajilah si aidid ni dulu sebelum percaya bulat2"sekadar mengingatkan

Johari Rahmad said...

@Neutral

mamat Aidid ni bagi fakta, kau lawan la dia dengan fakta. kau jangan lawan dia dengan ayat-ayat bodoh.

kalau kau boleh tembak Aidid dengan fakta dan ko menang, then kitorang akan ludah Aidid beramai2.

Tapi selagi kau berselindung dengan mengattack personaliti dia, selagi tu la kitorang akan ludah ko beramai2.

dah, jgn insult intelektual kami di sini. blah blah

mohd said...

dah2 la tu aidid .... yang nk wat mlm tu bia la dierg bwat .. xde plak org wat mlm ni bankrupt .. ade ke ? yg wat industri kecil sederhana(IKS) bzness conventional yg laen ade la yg bankrupt... xde la trok sgt pn mlm ni .. mgkin ade sesetengah mlm yg x elok .. lg satu , dari segi pelan pemasaran ko kupas tu salah semua sekali .. sori la ckp .. Emax -> dah pon dilupuskn mengikot kepatuhan syariah .. Pasal EUP tu plak kalo setiap kemasokan ahli 100% duit penajaan akan dapat kepade yg menaja even die pakej kecil/besar .. itu semua mengikot kepatuhan syariah .. kepade yang laen2 tu x payah la nak maki2 .. kalo x setuju pon bg la jwpn yg elok sket .. sush ke nk ckp elok2 ? dari korg kutok mengutok ni baek korg bwat keje laen .. bkn dapat ape pon korg kutok2 ni .. org tetap join jugak kn .. dari korg sebok2 pasal nk menjatohkn mlm ni baek korg jage family korg and pastikan rumah berkunci .. skarang perompak banyak .. peace all .. salam

Laila said...

Neutral yang obviously tak neutral,

Ko masuk2 emosi bagai pastu tuduh orang emosi, bontot periok kata cerek air hitam?

Tu jerlah ek, nak wat personal attack ..is that frakin it?

Ko tak kenal pon AM or sesaper kat sini, apa yg tersirat dlm hati diorang, apa amalan diorang kat luar sana, life diorang cemaner, apa yang diorang took away (or not)dari blog ni, pastu cam bagus taik kucing jer wat assumption & pandai nak ukur amalan/ dosa/pahala org.

Memanglah ko tak guna perkataan caci maki, tapi cara ko tu lagi worse dari caci maki & menunjukkan ko tu nothing but a fucking hypocrite (is dat mencarut enuff for yah?)

Kalau ada disagreement pasal fakta dalam entri2 blog ni, bagi ajerlah 2 cents ko tu. In fact, kalu ko boleh screw setiap point dlm blog ni, dan2 tu jugak aku unfollow Aididleaks.

izzNatta said...

Neutral kau terasa pedas tergigit cili ke? Atau kau meroyan pasal rasa bersalah?

"...biler anda2 semua susah and tiada duit, dengan harga barang2 semankin melambong...die tolong ker bg duit kat korang?"

Kau ada tolong orang ke? Atau kau ni jenis yang cari MANGSA jugak?

Kau ni mesti hati panas pasal tak bole nak lawan fakta yang diberi...kan...kan...kan...

Kau tunjuk aku post yang orang sanjung dia macam malaikat? Tunjuk....

Dia ada ke attack kau personally? Dia attack MLM secara menyeluruh... mesti kau terkena cili kat hidung kot... tu yang panas tuhhh...

Ada akal pakai la... kalau belajar tinggi-tinggi tak reti nak bezakan antara yang baik & buruk... berhenti belajar, buat la Score A kau tu secara full time... moga-moga berjaya usaha kau menganiaya orang lain...

Sekian untuk makluman

Neutral said...

erm..betul tu en mohd...jgn lah kita runsing gn derang ni..tak yah buang masa layan derang..tak ke mana pon...silap2 kita pon tergolong dikalangan mereka ni....tak da isu terkena chili...Allah kan maha mengetahui...kenapa tak percaya dgn janji Allah ker....buat apa nak yakin gn derang2 semua ni...kenyakinan hanya pada Allah...berdoa padaNya supaya kita sentiasa di jalan yg di redhai...sekadar mengingatkan...cik izznata,Laila,johari rahmad...ingat2..Allah maha mendengar...besok lusa terjilat ludah2 kalian sendiri....Dunia ni bulat..jgn kita terlalu angkuh,byk bercakap, mengutuk, membodohkan org, kalu anda Islam sebenar2 Islam...Anda pun bukan siapa2....bukan juga panel syariah..tak taulah kalu duit kalian dah berkoyan2 then setiap kali ke masjid dah bleh derma rm100 tiap2 minggu dalam tabung masjid tuh????.buang2lah sifat Mazmudah tuh...semoga anda sentiasa dilindungi...Ameen...;-)..sentiasa ingatkan diri jgn selalu takbur dan taksub dgn sesuatu yg tak pasti...

hani meow said...

ade dalam 3 orang keliling aku time 2 , nak try tarik aku , salah sorangnya kawan baik aku , nak jaga hati punye pasal , aku dengar je la , banyak benda yang dowang terangkan sume Aidid dah tunjuk kat atas ,paling x leh blah , dowang wat perbandingan antara masuk Score A dengan Makanan , Pakaian , ( logik ke dude ?! )

seyes aku lagi selesa niaga kat internet camni walaupun x tido 3 hari or xmakan sume , sebab aku taw , ekot Sunnah Baginda ni besar Hikmahnya , dan untung yang aku dapat pun aku x ragu2 , ney sume hasil usaha aku .

aku menunggu jugak aidid keluarkan explaination fasal nih , n lastly ~ thanks Bro for the very clearly explaination !
<3

azwan said...

Salam,

Neutral dan Ahmad..

Komen aku kali ni yg paling sopan skali. Biasanya aku maki, sebab tu SOP aku. tp special utk korng bedua, aku bagi yg paling manis skali.

Aku xnak ko lari, ko spend masa kat this blog. Ko jawap point aku 1), 2), 3)..jgn belit2, jgn lari2. request aku, satu jek : ko stay dlm blog ni, so boleh jadi entertainment. jadi bahan mcm fendy. so aku taklah boring sgt.

1) Sape ko untuk suspect Aidid ni al-kafirun atau tak? Aku tau Aidid tu sape, dia org Islam. Ok, full stop. comment ko No 1, ko dah tabur syak wasangka yg menjurus ke arah fitnah kat sini. Ade aku nampak muke ko? Ko org kafir? aku tak pulak pikir camtu.

2) Ko focus kat komen ko yg first tu, berunsur fitnah, nak menjatuhkah Aidid. tp at the same time guna ayat2 suci. ko nak tunjukkan diri ko tu baik, at the same time berbaur fitnah. Skang aku nak tanye ko..SIAPA YG BERTOPENGKAN SYAITAN?

3)aku kenal Aidid beb. dia bkn org yg gagal. so tu point BERBAUR FITNAH ko nombor dua. at the same time ko guna ayat2 suci, nak berselindung di sebalik kebaikan.

4)Aku tak sanjung Aidid. siapa Aidid? dia just manusia biasa. Dia penah buat silap kat post dia, org lain tegur. dan dia betulkan balik. thats the proof. takde hal pun. so..camne skang? ade aku sanjung Aidid? kalau dia buat silap ada potensi gak kena maki.

5)Ko nak kaji Aidid? ko tak nampak muka dia beb. xtau dia sape beb. ape yg ada pada ko skang just prasangka. kitorang tak judge dia based on maki hamun dia. aku bace entry dia, aku digest, relate dgn masalah org2 kita. org mcm ko, sempit pemikiran, hanya judge pada kata2 aidid. content dia langsung ko tak terima..ada thought block?

6)Panel syariah, biar org berkelayakan cakap.

7)tak bengkrap? ko tgk pegawai2 kerajaan berapa ramai hutang dgn bank buat loan masuk MLM. Staff nurse, medical assistant, PTD, etc. sampai 10 tahun beb. kawan aku berhenti kerja buat loan..skang diisytihar bangkrap. puas hati?

8)sape ko nak suruh kitorang jage family, buat benda lain. ko tak kenal pun background kitorang beb. kitorang sini pun tak intro siape diri sendiri..taknak ada unsur2 riak dan takbur.. mcm ko ckpla.

9)ko yg buang masa. kitorang kat sini dapat educate 1 org pun Alhamdulillah. Aidid dah skang brapa visitor? ko dah runsing? dapat educate 1% pun bagus! 99% kalau mcm ko, it does not matter.

10)Aku bosan dgn taktik ko. Ko guna ayat2 baik, mazmudah la, jgn angkuh, blablabla...sape nak argue beb? peguam negara pun takleh bantah benda2 tu. apehal plak nak masuk bab derma2 masjid? takde point?

So camne? aku bash ko point by point. ko buat benda yg sama gak. jawap guna akal beb. jgn larii..dok sini lame2.

TQ

kuc1n993m0k said...

Feed the troll bebeh.. Lure them into the trap..

Kau bagi ayat auta,we give you fakta.Personal attack would not give you anything.Fuck you! Bloody typical MLM!Typical MLMers who love to justify orang lain punya amalan.SIAPA KAU NAK UKUR DOSA/PAHALA ORANG LAIN?

Bebal punya orang.Blogger profile nak suruk-suruk.Penakut.Ptuih!!

Johari Rahmad said...

@neutral

aku rasa ko tak paham kot komen aku. aku mintak fakta. kalo kau rasa Aidid tipu dan dia ni mangkuk hayun, lawan dia pada fakta yang dia kasi.

bagi fakta la.. fakta! bukan cerita pasal derma kat masjid.

Amir Hamzah said...

Aku rase neutral ni upline score A kot.. ckp gebang emosi semacam..

Bg la fakta sket neutral oi.Pusing cite derma masjid buat ape..

Aidid Mu'addib said...

Don't mind me...
I'm enjoying the show...

Laila said...

Neutral,

Asyik2 dok kata tak nak buang masa kat sini tapi masih gak dok menempel spin benda yg sama yg tak relevant ngan isi blog.
Golongan aper? Who do you think you are to judge me or anyone else here for that matter? Or shud I say hudefak you think you are? Is dat loud & carut enough for me to get through to your farking lil head?? Don't make me say things that u can only pronounce them masa ...nevermind.

Aku ni jarang guna perkataan tak elok (heh) but I make it an exception this time since benda cam ni jer yg ko interested nak komen & buat conclusion tak tentu pasal. You asked for it, I was merely obliging. You like that baby?

Macam nilah I wanna give you da benefit of da doubt, aper kata ko jawab point 2 azwan tu, then I'll be more receptive.

izzNatta said...

Perlu ke aku nak tambah komen? Aku masih menunggu kalau-kalau si TAK Neutral dengan Cik Mad jawab soalan Cik Azwan kita...

hmmmm... interesting post...
"besok lusa terjilat ludah2 kalian sendiri....Dunia ni bulat..jgn kita terlalu angkuh,byk bercakap, mengutuk, membodohkan org, kalu anda Islam sebenar2 Islam..."

Tapi yang kau post
"hahahaha..si aidid ni yakin benar yg Allah ni meredhai cara die ni..termasuk pengikut2nya..dibuatnya die ni Al-Kafirun....MasyaAllah...Nauzubillah...."

Kau ni siapa nak label seseorang itu Al-Kafirun?
ADAKAH KAU SEORANG ISLAM YANG SEBENAR-BENAR ISLAM?
Sekarang kau pergilah jilat ludah kau tuu...

Geng-geng di sini bukan buat fitnah sekadar menyampaikan apa yang tahu...... nak terima nasihat, Alhamdullilah... tak nak terima, terserah... sekurang-kurangnya lepas tanggungjawab bagi orang yang tahu & menyampaikan...

Telanlah walaupun ia pahit....

anak said...

assalamualaikum

best baca blog ni. banyak info.

semua MLM adalah haram! (betulkan saya jika salah)

ini pun termasuk STORMREADERS jugak ke?

sbb STORMREADERS pun MLM jugak.

atau ada hal2 kelainan dalam STORMREADERS yang menjadikan ianya halal?

klu ada mungkin tuan aidid boleh kupas supaya dapat share info dengan rakyat Malaysia.

ataupun sama je STORMREADERS dengan MLM yang lain..hanya bertopengkan patuh syariah?

wallahu'alam

joe said...

still waiting for all those MLM hardcore, hurm...

*popcorn - check!
*fruit tree RM5.30 power berries - check!
*3D spec - check!

Here we go bebeh! :D

joe said...

owh gosh, i got the wrong juice, its a peel fresh actually, abesla upline aku marah, dah salah promote produk :(

kuc1n993m0k said...

They wont come here unless you lure them guise..I dowan to membazir all my popcorn that i just buy nao..go forward this blog!I got one hate mail today..but not enough to bring them here.haha!!

KhairulAqmal said...

HAHAHAHAHAHHA. NICE ONE. TAKE THAT SCOREARES SUCKERS MONEY PEOPLE.

hidup di dunia ni sementera.
duit score a korang tu tak bawaknya kat syurga nanti.
bertaubatlah.

azwan said...

Salam,

Apolaa. Aku harap dorang dtg balik. takde entertainment camni. Why la..I thought they are positive thinker..hehehe.

TQ

eqybal said...

nasib baik aku tarik diri dari skim skor A ni awal2....
alhamdulillah...
lepas ni, ak x nak percaya lg MLM.!!!!
trimaas for this info.!!

Belacak said...

Mana MLM Kipas Susah Mati ni?

What an anti-climax ending!
Score A ass-licker a.k.a PENGECUT fail to show.

Another fail product of Score A - They are afraid to have discussion/debate!

hani meow said...
This comment has been removed by the author.
hani meow said...

Sokong abu huzaifah , but aku hampir2 je kene pergi seminar 2 , erks , xsilap la kan , rm70 .

dorang bagi jaminan lagi , kalau x berpuas hati , money back guarantee , cait !

fasal orang2 petronas join Score A 2 sume dowang terangkan ,
dowang cakap anak2 orang petronas ni kureng sket , pas guna score A , terus 5 A ( O.o )

ntah betul ntah tak ,

yang klakanye , sijil yang diiktiraf 2 !
xterpikir aku nape la bukan orang yang betul2 layak sign that thing kan !

kan best kalo Bro Aidid ade time aku ngah mendengar penerangan dari group2 Score A tu ~

:D

mohd said...

ok ni aku jwb point2 ko .. ikhlas aku jwb ni .. haha

1) Sape ko untuk suspect Aidid ni al-kafirun atau tak? Aku tau Aidid tu sape, dia org Islam. Ok, full stop. comment ko No 1, ko dah tabur syak wasangka yg menjurus ke arah fitnah kat sini. Ade aku nampak muke ko? Ko org kafir? aku tak pulak pikir camtu.

Yang ni aku x kesah pon die kafir ke ape ke .. so aku pn x leh nk ckp ape lah .. lg pon point ni bkn untok aku

2) Ko focus kat komen ko yg first tu, berunsur fitnah, nak menjatuhkah Aidid. tp at the same time guna ayat2 suci. ko nak tunjukkan diri ko tu baik, at the same time berbaur fitnah. Skang aku nak tanye ko..SIAPA YG BERTOPENGKAN SYAITAN?

kt sini pon same, aku x nak jatohkn sape2 .. jst nk bg org kt forum ni taw je pasal pelan pemasaran score A yg bru di mane xde pon yg menunjokkan sistem piramid .. lg satu aku pn x kesah kt point ni pasal bkn untok aku ..

3)aku kenal Aidid beb. dia bkn org yg gagal. so tu point BERBAUR FITNAH ko nombor dua. at the same time ko guna ayat2 suci, nak berselindung di sebalik kebaikan.

ni aku pon x kesah die gagal ke ape , pedulik hape aku kalo die gagal pon btol x ? lg pon point ni pon bkn untok aku .. so mls aku nk jawab ..

4)Aku tak sanjung Aidid. siapa Aidid? dia just manusia biasa. Dia penah buat silap kat post dia, org lain tegur. dan dia betulkan balik. thats the proof. takde hal pun. so..camne skang? ade aku sanjung Aidid? kalau dia buat silap ada potensi gak kena maki.

ko x sanjong pon , tp nmpak cm ko sayang sgt kt aidid dlm point ko no. 2 dan 3 ko .. nmpak sgt ko menyanjong .. ok kt sini aku x nak belah pihak aku / ko .. tp ko bace balik komen ko tuh .. time bace komen org ko jgn nk emosi .. nanti jadi mcm ni .. ko sendiri silap x nampak .. chill ok ..

5)Ko nak kaji Aidid? ko tak nampak muka dia beb. xtau dia sape beb. ape yg ada pada ko skang just prasangka. kitorang tak judge dia based on maki hamun dia. aku bace entry dia, aku digest, relate dgn masalah org2 kita. org mcm ko, sempit pemikiran, hanya judge pada kata2 aidid. content dia langsung ko tak terima..ada thought block?

ok kat sini point yg best .. 1st skali aku rase aku x sempit pemikiran .. kalo sempit la pemikiran aku ni , aku x bukak blog aidid ni .. mmg aku admit aku salah sorg ahli score A .. kt sini aku jst nk share lah .. pelan pemasaran yg aidid bentang tu da lame .. skg ade paling baru berkuat kuasa 2011 ni .. kt sini kalo ko tgk pelan pemasaran yg baru .. seperti yg aku crita kan kt komen aku yg atas .. so dlm pakej xde kompromi lg .. org atas kalo x wat keje mmg x dpt duit .. so chill ok ..

mohd said...

6)Panel syariah, biar org berkelayakan cakap.

nsib baek point ni ko pon x ckap .. kalo x aku pn x leh nk jwb point ko pasal aku x layak nk ckp pasal ni .. tp sistem perubahan pelan pemasaran mmg mengikot kepatuhan syariah .. tu pasal pelan die berubah ikot mase .

7)tak bengkrap? ko tgk pegawai2 kerajaan berapa ramai hutang dgn bank buat loan masuk MLM. Staff nurse, medical assistant, PTD, etc. sampai 10 tahun beb. kawan aku berhenti kerja buat loan..skang diisytihar bangkrap. puas hati?

ok kt sini wakakkakaa aku gelak dlu .. bang .. yg die masok tu MLM ape ? sebb ape die leh jadi cm tuh ? yg kte bincang kt sini score A .. rm 796 masok .. yg org2 kene tipu tu bingai nk amik pakej tinggi2 wat ape ? lg satu score A xde org gagal .. yg ade pon tarik diri .. aku taw ape mlm yg mahal2 ni , tp come on la .. sblm join mlm ni kte msti taw risk die .. ape yg kte nk bwat btol x ? jgn la percaye 100% ape yg speaker ckp .. tp mende ni xde tipu pon ..jst kalo kte usaha kte dapat .. ok ? chill

8)sape ko nak suruh kitorang jage family, buat benda lain. ko tak kenal pun background kitorang beb. kitorang sini pun tak intro siape diri sendiri..taknak ada unsur2 riak dan takbur.. mcm ko ckpla.

kt sini aku ckp WOW ... aku ckp jage family pasal skg ni ramai perompak .. salah ke aku ingat kn org .. hahaha .. pelik2 la org forum ni .. tu pon leh jadi point .. nsib bek ko x bantai point pasal kenape aku gune font ni .. nape x gune font calibri ke ape ke .. lg satu , mmg aku x kenal ko atau pon aidid sape .. aku just nk share je .. mcm ko ckp la aidid kalo silap buat die akan repair kn ? so kt sini better die btol kn pelan pemasaran dlu then korg nk bantai pon bantai la .. pasal x sedap la korg bantai tp bende x btol .. ok x ?

9)ko yg buang masa. kitorang kat sini dapat educate 1 org pun Alhamdulillah. Aidid dah skang brapa visitor? ko dah runsing? dapat educate 1% pun bagus! 99% kalau mcm ko, it does not matter.

ohh .. aku x runsing pon .. x kesah pon aidid nye page ni brape org visit .. aku lg promote kt org aidid nye page ade la .. mcm xde effect pe pon benonye .. chil ok

10)Aku bosan dgn taktik ko. Ko guna ayat2 baik, mazmudah la, jgn angkuh, blablabla...sape nak argue beb? peguam negara pun takleh bantah benda2 tu. apehal plak nak masuk bab derma2 masjid? takde point?

ok ni bkn point aku ..

chill ok bro .. kte bertekak pon wat pe kn .. peace :

azwan said...

No prob.
Pure entertainment. Haha at least ngaku gak ko ni score A.

Man Utd dah lead 3-0.

joe said...

owh ade plan baru tak berunsur piramid, sebelum ni piramid, owhh i see :D

gogleboey said...

assalamu'alaikum..

haih..xreti bahasa btui la geng score..score apa? score *lu pk la sendri*

mr aidid..ko revise balik dah diorang ckp dah ubah plan..kang nanti diorang canang kita nih dok menilai dari sebelah pihak plak..revise balik yer..pastu kita kenduri ramai2..hahaha

Do re mi said...

haha...update la balik plan marketing tuh..patu nati ktorang bace btol x..lau salah nati ktorang tego lg k mr aidid mu'addab..

Ira said...

Salam.

first of all, Bro Aidid u're AWESOME! mesti byk membaca kan? serious saya sangat kagum. Kat uia memang RAMAI giler dah join score A ni. saya pun hampir2 je melayang RM7xx utk join mende tu.

kalau join menda tu, nnt dia kasi la 3 keping login ID yg later boleh dijual dgn harga kalau x silap sy la RM5xx. so kalau dpt jual 3 tu dh boleh la lepas modal. Fikir punya fikir, ada la sorang kawan baik sy ni, bg nasihat.. dia kata kalau kita join sebab niat nk jual barang tu, then it's ok. tapi kalau niat sebab kita nk cari downline, duit hasil tu jd syubhah.

Mana la ada org nk beli benda sampai RM500++ (datuk K boleh la) sedangkan ada lg website yg hampir sama yg boleh dapat FREE atau LEBIH MURAH drp tu ( sebagai contoh, portal ni under Utusan Malaysia ---> http://www.tutor.com.my/ ). buku2 budak sekolah bukan mahal sgt pun mcm buku2 kat universiti. boleh penuh satu rak buku dgn RM5xx tu. mmg konfem boleh dapat A++ kalau budak buat latihan setiap hari. korang tanya la sendiri sapa2 yg join score A tu, berapa byk dah duit diorg dpt drp jual produk tu... ke dpt duit drp hasil cari downline.

serious rasa sgt kesian bila member ni cerita dgn bangga gila kt saya, kawan dia dapat angkut orang kampung penuh satu van pegi kt HQ and dgr talk pasal score A ni. kesian ya amat wei. Orang kampung berapa ramai sgt yg ada internet kt umah? diorg nk jual kat sape menda tu? xbleh jual weiiii!!!!

baik la beli BUKU yg boleh dipegang. boleh recycle. boleh adik2 yg kt bawah pun guna. benda score A ni buka nk tolong budak2 jadi pandai. silap2 jadi lagi rosak. ko biar anak2 sorg2 study dgn score A, seminit dia buat latihan lagi sejam dia layan cityville kat facebook tu. hahaa

Ira said...

Kesimpulannya, saya TAK join score A tu. :D


SAY NO TO MLM!!!

wah_hanim said...

salam mr aidid,
saye ni 1 of e score a distributor.just join about 2 month ago. sblm ni x minat langsung kt mlm,but i thing score a is diff 4m other mlm bis.for ur info, score a ni ade byk grup,tp yg kt tasik selatan tu,zrb, majortnye melayu islam bcos e leader is melayu islam.tmpt lain ade jgk grup melayu,india,cina.1. sepnjng saye dgn grup zrb, x penah depa said it is iktiraf by majlis fatwa n jakim.e leader just said tt it had sijil syariah by e panel je.maybe e score a distributor yg u pick up tu "Cuba baca apa yang tertulis kat bawah gambar yang aku gariskan merah tu. Itu menipu namanya tu dey! " x tau or silap dgr or just so excited about score a syariah compliance.2. u also said tt xde bukti budak yg dpt score a,but actually ade.testimoni tebal lg.cube la cr.btw,u g dgr score a mane?klu kt zrb ke hq ke,blh la tgk testimoni tu.anyway,tq for ur info as i really dont know much about this system. mmg btl majority yg join focus on cr partner baru "we are partner,not upline or downline :)", not focusing in selling e pdt.i'll study more on this b4 continue.tkt la makan duit haram.tq again.

hyelbaine said...

hanim,

When in doubt it is best you leave it, our dear prophet (p.b.u.h) said so. If you feel that you made a mistake than just learn from it.

hasrul said...

aku rase lah korang ni pandang positif je..
Ko orang kena pandang byk aspek... MCm kami di terengganu.. Menjual Skor A kami ada pelabagai cara utk seiring dan sejalankan mende ni semua.. Kami adakan kelas, kami adakan tempat utk pelajar2 yang x ade internet utk online, kami sediakan komputer. dan kami ajak semua masyarakat kenal akan SKOR A ni. MLM x semestinya x baik. tp cara kita. kalau korang duk maki hamun semua mcm ni mcm mane ISLAM mahu maju.. X ada konsep matikan sapa... usaha yang kita lakukan dah hasil dia lumayan itu adalah rezeki... Kami x ada paksa sapa2 dan yang masuk dah faham dan mereka tahu apa yang mereka buat. bukan korang je yang cerdik pandai.. kami di sini setiap malam jumaat sebelum kami menggunakn SKOR A kami akan adakan tahlil bacaan ratibul al haddad dan solat hajat supaya apa yg kami usahakan akan berjaya.... Sila berfikiran terbuka dan kalau korang buat mcm ni ISLAM x akan maju... KAfir laknatullah tgk korang semua komen bukan2 mcm ni mereka dah senyum... kepada yang atas berjaya alhamdulillah. dan kepada yang baru nak mula teruskan usaha.. sama juga mcm jual barang. si pencipta sure akan untung. orang bawah yang cari orang nak jual x semestinya kaya. kalu si pencipta dapat jual bykj pada pemborong sure akan byk dia dapat.. jadi adakah itu x adil. jadi usaha dan tawakal.. buka mata dan minda dan tanya kepada IMAN .. jgn main bedal je...

Aidid Mu'addib said...

Gilabab tak sekolah punya org ini budak Hasrul... malu seh!
Dey, keje Score A ko tu mmg datang dari KAFIR laknatullah, dan mmg la dia tersenyum dapat ahli dan downline macam ko dan kawan2 ko yg seangkatan... Apa kalau ko buat tahlil sebelum pegi menyamun bank, samun bank ko tu diberkati ke? Ko biar betul? Ko baca tak esei aku ni sampai abis? Apa isu utamanya dik?

Kalau bzns model ada tajaan dan duplikasi syarat ini berlaku tanpa henti, ianya adalah satu skim piramid di mana peserta kat hujung sekali akan rugi dan jumlah peserta yg rugi melebihi semua peserta yg join terdahulu... seriously, ko faham matematik tak ni? Itulah dia bzns model Score A..

Di saat ini, semua peserta Score A masih buat duit sebab kalau di tgk graf penyertaan ahli, ianya masih naik secara eksponensial, tapi bila market jadi tepu nanti, more and more people will start to lose money, graf tu akan flattened-out. Sapa yg ada graf ni? Jason Kok ada data utk graf penyertaan ahli, dan dia tahu bila peringkat ketepuan akan tercapai. Tapi dia tak gusar. Jason Kok tu tgh mengumpul harta banyak2 sebelum Score A tu crash. Dah dekat nak crash nanti... dia pindah aje la pegi Hong Kong atau Gold Coast atau Vancouver. Duit sure ada puluh juta dah masa tu. Apa yg musykil nya neh? Seriously? Nak tahlil dan istikharah jugak pasal benda ni? Aku rasa pegi sekolah dan belajar sungguh2 lagi baik, disamping buat ibadat. Jgn buat ibadat aje tonggang-langgang, tapi ilmu dlm otak ZERO, dik.

Main bedal kepala hatok ko! Gila bab betul org Melayu jual Score A, tapi Melayu nya satu kejadah tak faham pasal matematik dan ekonomi... what's the point again?

wah_hanim said...

salam, mmg betul pun point "Di saat ini, semua peserta Score A masih buat duit sebab kalau di tgk graf penyertaan ahli, ianya masih naik secara eksponensial, tapi bila market jadi tepu nanti, more and more people will start to lose money, graf tu akan flattened-out."
kt clas ke mane2 ke mmg score a mengaku ni sunrise bisnes.

mr. hyelbaine, yes,tq

amirah razali said...

just invest dekat Amanah Saham Bumiputera. use the opportunity. that's it. tak payah la gaduh2 pasal benda ni. after all, great explanation mr aidid.

usahawan score a said...

hahaha mmg la manusia kan normal la tgok kejayaan org dye jady denggki BTAUBATLAH wahai manusia y suke menaburkan fitnah sesungguhnya fitnah itu lebih besar dosanya...walupun ko taubat ALLAH s.w.t akn maaf kan dosa zina..tp dosa fitnah xkn terampun kcuali ko mintak maaf kt org y ko fitnah 2...kesian la ak tgok golongan melayu kita y xhabiz nk dngki dgn kjayaan org laen ne...da gagal nk memburukkan pulak org laen y da berjaya ne...ko 2 bodoh bwt bnda sparoh jalan sbb 2 ko jady cm ne...pe la looser..insaflah k....booooo sama kau....lg 1 untuk sapa2 pemalas nk jayakan mlm mmg korg akn duduk merempat je slamany2 sbb korg pemalaz xda usaha....

Aidid Mu'addib said...

Kat mana fitnahnya tu dik? Meh la beritahu sini, nanti aku repair artikel kat atas tu... aku sentiasa update mana2 yg tersalah dan tersilap...
Jgn la ikut perangai mala'un skim piramid dan MLM tu semua dol, cakap org fitnah, tapi tak beritahu pulak kat mana fitnahnya... bahalol ke apa?
Teruk2 aku belasah Jason Kok pujaan korang tu, aku tak makan duit org Melayu lain satu sen pun... tapi ko dah telan berapa hengget duit downline ko? I got nothing to worry about man... aku tak makan duit org lain macam korang yg buat skim piramid tu semua. And I've nothing to lose, like u people, like Jason Kok yg penyanyang kat anak2 Melayu...

Bangang nak mampos pun org Melayu nye pun. Benda depan mata tak nampak-nampak... tak malu ka dey?

usahawan score a said...

ko ne xpham ...ko xde ilmu pasal score a ne 2 sbb ko bengong...score a ne x bwt sistem pyramid la bahalul...kalau ko org bwh pun ko ley jual bnyk means ko boleh potong org atas ko...paham x org y suke fitnah....dala x taw ape2 lg nk bwt dosa kt sini....d sbb kn ko rmai org mgluarkan kata2 kesat....smuanya sbb ko...ko tnggung la smua 2 k..bye2

Laksamana said...

@usahawan score a

Boleh tak ko terangkan Score A ni sebenarnya macam mana? Aku nak gak tahu tang mana yang Aidid ni auta. Kalau Aidid boleh keluarkan point2 dia kat sini, aku rasa ko pun mesti boleh punya kan. Ke nak suruh kiterang ni pegi jenguk presentation tu jugak?

And then, ko cakap si Aidid ni cakap sembrono, kalau ko keluarkan kata2 kesat takpe meh?

Aidid Mu'addib said...

HAHAHAHAHA! Aidid Mu'addib tak faham, serious shit man? Sebab aku bengong? Blog aku ni takde ilmu ka? Seriously? Dey, tarak baca punya org ka dey? Artikel panjang lebar, kupas bagai nak rak, tak faham jugak lagi ka dey matematik nye? Sebab aku takde ilmu pasal Score A, aku tak boleh kupas skim Score A ni macam kat atas tu? HAHAHAHA! Score A tak buat skim piramid what the fuck, dah memang plan pemasaran Score A itu sendiri adalah skim piramid classical through and through dol... pegi tanya Jason Kok. Adakah begitu senangnya sekali bebudak Melayu utk di kencing skrg ni? Patut la Jason Kok senyum sengih bagai.
Bahalol punya budak Melayu kena kencing dgn Jason Kok.... macam la Jason Kok tu tersangatlah penyayang pada anak2 Melayu - kat situ aje dah nampak dol. What the fuck?
Makan duit haram SKIM PIRAMID SCORE A tu dol. Duit sesama org Islam yg korang dah telan, dan bila crash sistem piramid Score A ni, yg kerugian akan tergelebak sana-sini... smuanya sbb ko... ko tnggung la smua 2 k... bye2 - what the fuck lagik sekali? Kejadahnya tulis singkatan macam budak low IQ (mmg la low IQ - dah senang sgt kena kencing dgn Jason Kok maaa! Bingai dan sengap 1st class)... aku ulangi part yg last tu: Semuanya sebab korang samdol... ko tanggung la semua dosa makan duit haram skim piramid tu. Jason Kok apa kesah? Dia mana peduli halal-haram... korang org Islam yg bergelumang buat skim piramid ni yg akan tanggung. Kepala bapak hatok ko bye-bye...

usahawan score a said...
This comment has been removed by the author.
Aidid Mu'addib said...

Woi! Fucking useless anak Melayu shit - sapa yg nak berdakwah kat blog ni samdol dol? What the fuck anak sapa la yg bingai-sengap neh? Lepas tu, kejadah-haram apekebenda punya tulis singkatan sampai aku pun takde minat nak baca abis... what the fuck boy? Psycho ka? Tak sekolah ka? ITU LA DOL... DAH BYK SGT MAKAN DUIT HARAM LAKNAT ANJURAN KAFIR LAKNAT TU... tgk apa dah jadi? SKIM PIRAMID TU KEJE ORG ALKAFIRUN DOL... TINGGALKAN AJE LA SAMDOL. Aman idup bila besar nanti. Takde family ko makan duit haram. Jgn kecik2 lagi dah jadi parasite macam Jason Kok, putar-alam sampai tak hengat dunia cari kekayaan parasite woi. Ini duit org Melayu, duit masyarakat Islam yg korang songlap ni... itu pun tak boleh faham jugak ka dey? Sapa join dulu dapat duit org join kemudian - itulah akibat plan pemasaran binary skim piramid-MLM ScoreA hasil anjuran Jason Kok ni. Yg nak diikut jugak alkafirun chayanunalip yg sgt la penyayang nya pada anak2 Melayu - apa hal wei? Sistem binary yg ini tak dikupas berulang kali dan telah terbukti berlaku berulang kali di mana shj ianya diamalkan di seluruh dunia. Ko ingat kat Malaysia aje ke benda ni berlaku? Ko ni sure abis sekolah ke tak? Pehal sengap susah sgt nak faham isi artikel aku kat atas dol? Org lain semua faham, ko tak leh nak faham ke? What the fuck punya level IQ ko neh?
hahahahahaha bye bye kepala bapak hatok useless shit ko la samdol...

Aidid Mu'addib said...

Aku tak abis lagik ni - this useless meleis boy is spurring me on... becos this fucking stupid boy dgn semangat nya berbapakkan Jason Kok, dan bertuhankan wang-ringgit - and that is making me really angry... really fucking asshole these people...
Aku copy-paste from artikel aku pasal org yg menggunakan agama utk swindle org lain demi wang-ringgit:

>>>Itu yang aku ni asyik nak mencarut aje tu. Itu yang bahalol pengamal MLM dan skim piramid di kalangan Meleis suka jadikan modal untuk attack personaliti Aidid Mu'addib tu pulak. Sebab dia orang takde idea lain selepas perangai lintah-darat tak beragama dia orang dah tergelabak terkangkang didedahkan kat blog aku neh. Dan itu jugak disebabkan oleh sifat masing-masing yang sememangnya bangang-bahalol-bingai-sengap nak mampos, tarak sekolah punya olang! Well, FUCK ALL OF YOU MLM-SP PEOPLE! Kalau aku ngamuk sekali pun keluar kata kesat, at least aku takde hasrat atau terhingin nak ambik satu sen pun duit daripada orang Melayu lain dengan cara bzns korang tu woi samdol wei... you useless no good greedy dajjal Malays! Freaking fucking shites you are!

usahawan score a said...
This comment has been removed by the author.
Aidid Mu'addib said...

CIRI2 ORG Y XKUAT IMAN... HAHAHAHAHA!
At least aku takde nak makan duit org Melayu lain melalui skim piramid Jason Kok... what the fuck punya bahalol nak kesian kat aku pulak? Memang aku duit org lain ni memang alergik sket...
Oh ya... ciri2 org tak kuat iman what the fuuuuck again? HAHAHAHA! Sejak bila iman org... ada org lain yang nak sebok2 macam ko? Bahalol psycho ka apa? Who the fuck are you boy?
Ko tu menyamun duit org Islam lain utk dapat duit... dan kalau ko tak perasan, blog aku dah dibaca hampir 900K kali tu dey... what the fuuuuuuuuuuuck bingai budak ko neh? Hai gilabab punya sengap anak Jason Kok sekor neh...
Eh... ko anak sapa dik? Curious aku nak tahu jgk IQ emak-bapak ko...

sya fiq fox said...

kesian usahawan scorefuckinA terpaksa melepaskan geram dalam ni sebab recently prospek semua da lari.. hati panas ke bang? last week dapat prevent a few member yg kena hasut untuk join jadi balaci Jason Cock.. what a satisfaction.. go away u fuckface scoreA.. go go go suck Jason Cock's Dick u muthafucker !!!

HyRee said...

Susahnya nak baca tulisan Usahawan Score A ni. Kau kena belajar balik Bahasa Melayu dalam Score A kau tu.

Semua said...

SKOR TEY!(SKOTE)...haha!

FAi said...

score a : bia je la org nk bwt mlm ke ape ke...bkn susakan mak bpk ko pun duet mak bpk ko hbz ke law org msok mlm ne??

pengkhianat bangsa mcm ko je boley biakan bangsa sendiri kene kencing bro..

ilufne said...

bia je la org nk bwt mlm ke ape ke...bkn susakan mak bpk ko pun duet mak bpk ko hbz ke law org msok mlm ne??

haha ciri2 org y xkuat iman adalah ko....iq rendah ksian ak tgok ko ne...mcm da xbtol duk nk maki2 org..hahak2...alamak c psakit mental terlepas dri tnjung rmbutan org relek dye gelabah....hahakkk


dengan bahasa ejaan tunggang langgang camni ko nak promote portal pendidikan? memalukan betul! baik ko masuk sekolah balik belajar BM balik. menangis cikgu ko tengok anak murid dia tulis sampah macam ni tau? s.a.m.p.a.h.

opss sorry, off topic pulak. :P

azwan said...

usahawan score a is just another stupid bastard. You will fail and always be a loser. read my lips...you are going no where budak.

hani meow said...

malunye ~ @usahawan score a
nama dah gempang gempung .
ejaan pun pakai sms punye eja . ( aku pun xminat nak baca habis )

BrO Aidid : ade membe ku baru masuk score A ni dan dengan bangganya die mengatakan skang ade seorang menteri ( KATANYA Tun Mahathir , KATANYALAH ) menyokong gagasan Score A ni .

Bro boleh kupas kupis ?

:)

Sofea talk said...
This comment has been removed by the author.
Aidid Mu'addib said...

Ulang-tayang sekali lagik:
Like I already explained before... tak kesah la kalau syarikatnya tersohor macam Amway (kantoi jugak), tak kesah la produk berkualiti, halal dan boleh bawak ko sampai ke bulan... tak kesah la niat ko tak nak aniaya orang - those are not the points. THE POINT IS... jika plan pemasaran sesuatu perniagaan ada syarat tajaan dan duplikasi tajaan jatuh kpd setiap yg mendaftar sbg ahli/reseller/affiliate... jumlah ahli akan berkembang secara eksponensial di mana akhirnya jumlah ahli akan menjadi terlalu besar, sehingga ketepuan berlaku - dan plan perniagaan itu akan collapse. Sistem MLM adalah sesuatu yg mathematically impossible to sustain. Dan akhirnya bila bzns dah terlalu lama, Amway tukar nama baru jadi Quixtar di US - dan dia bagi alasan re-branding... dan begitu jugaklah syarikat2 MLM yg lain2 di mana sahaja - bila ketepuan berlaku, biz yg itu collapse, dan they start all over again dgn brand baru... dan ada pulak kumpulan org lain yg baru yg akan kena kelentong lagi satu round...

THE PROBLEM WITH MLM-SP IS THE INTRINSIC STRUCTURE OF THE SYSTEM - MORE PEOPLE WILL LOSE MONEY THAN EARNING IT. PEOPLE AT THE END WILL DEFINITELY LOSE. HOW MUCH? TRY 99% IN THE LONG RUN. AND THE COMPANIES AND THE CEO AND THEIR CLOSEST PEOPLE ARE JUST FINE WITH THAT. THEY ALREADY HAVE THE MONEY MAAA! BUT, WOULD THAT BE ACCEPTABLE IN ISLAMIC COMMERCE. HOW DO MUSLIMS SPIN THIS INTO AN ACCEPTABLE MODEL OF BUSINESS?

Kejadahnya kalau ahli politik atau bloody hell sapa-sapa cakap bendanya hebat... was that the point of this article dol? Politicians punya opinion? kehkehkeh! Where've u been anyway?

Aidid Mu'addib said...

Comment deleted!

Shit! bahalol tarak sekolah punya olang baru singgah meninggalkan komen, tapi aku takde kemahuan nak baca, dan aku terus delete komen cikai mamat nye... barua nak mampos tak faham2 jgk lagi yg dia tu makan duit haram-laknat, dan org lain yg tak join Score A tak makan duit haram-laknat. Susah ke nak faham bendanya?
p/s: Anyway dol, lain kali singgah sini, tulis betul2 dan aku akan biarkan komen bahalol ko kat sini. What to do? Ini blog aku...

usahawan score a said...

nak ckp ape kn skung ne org melayu skrg suke nk bwt dosa..insaf la wahai manusia....ingat la jap lg mati dosa ko 2 ko akn kne sndri insaf la k....haha mmg la kbnyakan bnda y menaikan seseorang @ sesuatu bnda y d berjaya ramai y x suke kn...kn jelez name nya 2...korg xde ilmu jady xpyh nk taw mgeritik la k...g bljar dluw bnyk2 bru ada hak nk mengeritik...melayu2 xhabiz2 nk dengki ngn kejayaan org laen jap lg mula la nk santau la jumpa bomoh la kn...hahahahaha...ape la looser je korg ne..ksian ak tgok mak bpk korg pnt bsarkan korg tp bwt dosa bnyk2 la ngn duk memaki kt blog ne....ksian gle ak tgok...well, ak x kesah pun bkn korg boleh berjaya pun bwt fitnah2 y cm ne kn...lg pun ak xheran lngsong coz org y cm korang ne mmg slalu ak jumpe kt mane2..haha caw...by2 looser....g la duk bwt dosa bnyk2 lg k...t ko tnggung la sndri....ingat la .....org melayu ne nk kasi pandai pun x nak guna la SCORE A t ley jady pandai...hahaha sdangkan KPM pun da kate SCORE A hebat lg nk membangkang..otak ltk mane ????korg kn suke jady kuli..jady la kuli selama2nya nk kawin pun pnjm wit dri bank,xpun pnjm kt mak bpk,lg trok pnjam along...hahahaha gaji 28 ari bln mggu dpn habiz sbb nk menunjuk kaye dgn beli jeans harge ratus2
bayar 2 byr ne...last2 makan takde asap pun takde...then pnjm kt mak ayh..btol x...hahaha...
da la bosan nk bckp ngn org y xpaham2 bahase ne....bwt tmbh dose je...baye2...aidid y looser serta pengikut2 nya y da kne kncing oleh aidid...huhk2...

usahawan score a said...

nak ckp ape kn skung ne org melayu skrg suke nk bwt dosa..insaf la wahai manusia....ingat la jap lg mati dosa ko 2 ko akn kne sndri insaf la k....haha mmg la kbnyakan bnda y menaikan seseorang @ sesuatu bnda y d berjaya ramai y x suke kn...kn jelez name nya 2...korg xde ilmu jady xpyh nk taw mgeritik la k...g bljar dluw bnyk2 bru ada hak nk mengeritik...melayu2 xhabiz2 nk dengki ngn kejayaan org laen jap lg mula la nk santau la jumpa bomoh la kn...hahahahaha...ape la looser je korg ne..ksian ak tgok mak bpk korg pnt bsarkan korg tp bwt dosa bnyk2 la ngn duk memaki kt blog ne....ksian gle ak tgok...well, ak x kesah pun bkn korg boleh berjaya pun bwt fitnah2 y cm ne kn...lg pun ak xheran lngsong coz org y cm korang ne mmg slalu ak jumpe kt mane2..haha caw...by2 looser....g la duk bwt dosa bnyk2 lg k...t ko tnggung la sndri....ingat la .....org melayu ne nk kasi pandai pun x nak guna la SCORE A t ley jady pandai...hahaha sdangkan KPM pun da kate SCORE A hebat lg nk membangkang..otak ltk mane ????korg kn suke jady kuli..jady la kuli selama2nya nk kawin pun pnjm wit dri bank,xpun pnjm kt mak bpk,lg trok pnjam along...hahahaha gaji 28 ari bln mggu dpn habiz sbb nk menunjuk kaye dgn beli jeans harge ratus2
bayar 2 byr ne...last2 makan takde asap pun takde...then pnjm kt mak ayh..btol x...hahaha...
da la bosan nk bckp ngn org y xpaham2 bahase ne....bwt tmbh dose je...baye2...aidid y looser serta pengikut2 nya y da kne kncing oleh aidid...huhk2...

LittleLady said...

mengeritik???? ahahaha... gila lahabau punya ejaan.. mcm sejenis perbuatan yang baru dicipta.. ahaha

aduhai... teruknya ejaan tali barut si Jason Kok ni.. lahanat ni makan apa sampai otak rosak dan ejaan tunggang terbalik.. atau mungkin belajar secara online dgn Score A? hee..

honeylily said...

USAHAWAN SCORE A~ prove me one gud student who really bad ass in the school and turn to Scorer A using your Score A??
Ada? Bagi i no fone mak bapak dye, nama sekolah dye...
Yang terbukti depan mata sekarang ni anak buah yang guna Skor A still hampeh gak result they all..(in UPSR n SPM)
But my brothe yg blaja kat sekolah je, petang2 gi lepak main bola sekarang always skor straight A...
WTF?

ilufne said...

korg kn suke jady kuli..jady la kuli selama2nya nk kawin pun pnjm wit dri bank,xpun pnjm kt mak bpk,lg trok pnjam along...hahahaha gaji 28 ari bln mggu dpn habiz sbb nk menunjuk kaye dgn beli jeans harge ratus2

ko ingat yang dok baca blog ni orang2 yang macam ko tulis ni ke?

kesiannya. mesti kau ingat ko hebat habis kan? eh lupa. bukan ko pun kuli batak jason kok ke?

truth be told, you are not even close la budak. orang2 sini totally out of your league. bosan dah ye? get lost then. aku pun tak koser nak argue dengan budak bingai cam ko. get lost, and stay away. dasar bebai!

ilufne said...

hahaha sdangkan KPM pun da kate SCORE A hebat lg nk membangkang..otak ltk mane

memang la hebat. hebat untuk budak2 dungu macam ko aje. kami semua ni dah cukup terpelajar. tak payah susah payah joinT score A dah. (tapi aku rasa kalau jason kok tengok ko punya tulisan ejaan ayat lintang pukang ni dia pun mintak ampun banyak2 kot)

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 582   Newer› Newest»