And so it is...

Wednesday, October 27, 2010

Matematik Asas Dalam MLM & Skim Piramid


Komen Aidid Mu'addib di Say No To MLM di facebook, 27 Okt, 2010: Point of View: Bzns MLM di seluruh dunia merangkumi <1% total retail sales. Less than 1%! Why? Becos only snakes and worms do MLM biz, the other 99% of human beings don't feel right using other people's money to feed their families, and to pay their hire-purchases or to buy properties. Most people wanna get rich out of their own capabilities.... not the work of downlines. Nothing unusual... just normal human aspirations. "I wanna get rich, but I wanna get rich by my own 2 hands!!!" Kalau dalam MLM: "I wanna get rich, but give me your hands... pretty please! please beb... kasi la beb... please... please... bangsat punya budak tak mo join!!!"

Jangan takut saudara-saudari, mari kita belajar matematik asas tentang skim piramid dan MLM. Matematik itulah perkara asas kepada semua skim piramid ni pun... bukannya benda lain. Dewasa ini, terdapat banyak skim piramid di internet ni. MLM tu pulak, kebanyakannya hanyalah "skim piramid berproduk". Sebab dengan adanya internet dan khasnya facebook atau myspace sekarang ni, lagi banyak la Pak Man Teloq membiak-biak, beranak-pinak. Yeay! 
  
Contoh skim piramid paling ringkas: Sistem 1 cari 2 (carilah mana-mana skim yang ada sistem cara ni). Yang paling senang, sistem "chain-letter" di mana seorang mala'un (level 1) akan hantar surat pada 2 orang lain, mintak seringgit (level 2), yang kemudiannya perlu menghantar surat kepada 2 orang lain mintak seringgit jugak (level 3). Dan setiap level tu buat benda yang sama, sampai jumlah yang buat kerja lagha ni meningkat secara geometrik, jadi akhirnya level 1 & 2 akan dapat 10 hinggit sorang. Selalu dia akan cakap kalau tak kasi sehinggit tu, sesuatu "bad luck" akan menimpa. Sebenarnya, memang betul bagi seringgit tu yang dah dikira bad luck... bad luck sebab ada otak yang percaya kepada bad luck, ada otak kat kepala lutut la gitu. Skim ini seterusnya akan berkembang sampai takde lagi manusia yang boleh dihantar surat. Jadi... akhirnya, ia akan bungkus. Walau bagaimana pun, chain-letter seperti ini sudah jarang dijumpai sebab sekarang ni takde orang nak kasi duit pada orang lain tanpa sebab der!
  
Kalau dalam skim piramid pulak... lagi rumit bzns modelnya, lagi best. Tujuan asal buat mende ni adalah untuk kelentong orang... jadi kalau nak kelentong dengan berkesan, kena kasi putar-alam kow-kow! Salah satunya adalah skim piramid yang diubah-suai yang dipanggil sebagai "The 8-Ball Model". Dalam bentuk ini, seseorang hanya akan dapat habuan selepas sesiapa yang join dapat mengrekrut 3 level ahli baru. Jadi, sipolan A akan rekrut 2 orang di bawahnya (B & C), yang mana 2 orang ini akan rekrut 4 orang pulak (D, E, F, G), dan yang 4 ini akan rekrut 8 orang lagi dibawahnya, ad infinitum... sampai infiniti katanya (cuma infiniti itu tidak akan kesampaian, sebab jumlah manusia itu finit). Katalah setiap orang bayar RM1000, jadi sipolan A akan mengaut semua wang daripada 8 orang tersebut, RM8000. Jika seterusnya 16 orang join di level seterusnya (level 5), maka B dan C pulak dapat RM8000 setiap sorang. Yang "bestnya" pasal sistem ni, dengan bayaran penyertaan yang tinggi sebegini, tak payah cari ramai ahli, dan pulangannya pulak tinggi. Eh... RM8000 tinggi ke? Dajjal sebegini memang ligat kepala hotak, sebab kalau dia hanya berlakun, di mana A, B, C, dan mungkin D, E, F, G jugak diri dia sendiri, dia boleh kaut RM8000 X 7 tu... woohoo! Lepas tu, dia cha alip boat leee.... lantak la level-level kat bawah tu cari downline tak sudah-sudah, sampai skim tu crash.



Apehal skim piramid ni jijik sungguh pada orang Islam yang waras? Secara ringkas, seperti yang kita lihat di atas, ia hanyalah satu "money-game" dan "vertical upward movement of money" (perpindahan duit ke atas), yang mana akhirnya akan menyebabkan 3 level terbawah mengalami kerugian. Dalam model 8-ball, kadar kerugian akan melibatkan lebih daripada 7/8 (>88.5%) ahli yang join. Gila baboon punya sesat nak cari rezeki sebegini.
  
Hey... bentuk sistem piramid yang berikut memang dah famous sekarang. "The 2-up system"... familiar? Login Facebook 100 Hinggit! Yahoooo! Dalam skim sebegini, "jualan" daripada 2 orang downline yang diperolehi akan pergi kepada mala'un yang merekrut anda tadi, dan downline ketiga dan seterusnya pula dapat bulat-bulat kepada anda, seterusnya 2 daripada downline yang diperolehi oleh downline anda. Get it? Apa yang akan berlaku? Kadar keuntungan untuk mereka yang di atas akan berlipat-ganda secara eksponential dan akan menyebabkan seseorang itu bersungguh-sungguh untuk cari downline banyak-banyak, sebab ianya kan memberikan keuntungan yang besar kepada sesiapa yang join skim ini... dan yang paling teristimewanya adalah kepada sesiapa yang join DULU! Kat Malaysia ni, Celya Tay la gamaknya tu kut.... hari-hari makan duit orang Melayu, dan orang-orang Melayu yang bongok macam Abdul Malik, Azam Zainal, Fatmawati, Haena, Azroz dan berlambak lagi... sebok membontot si-alkafirun tu hari-hari. Islam ke apa ntah!


  


Jadi, apa problem nya dengan sistem 2-up ni? Seperti model 8-ball, pertambahan ahli juga adalah dalam bentuk siri geometrik di mana setiap level baru adalah 4 kali ganda lebih besar daripada level sebelumnya. Jikalau "produk" dan/atau "insentif" yang ditawarkan itu tidak digembar-gemburkan sebagai sesuatu yang hebat dan istimewa, ataupun produk tidak boleh dijual berulang kali kepada pelanggan yang sama, maka kita akan kehabisan mangkok hayon yang nak join bzns ni dengan cepat. Jadi mereka yang kat bawah sekali akan kerugian. Secara matematik, lebih daripada 75% ahli akan rugi, sementara level yang kedua terbawah akan hanya pulang modal.... tetapi jika kita kira belanja mereka ini untuk (mungkin bawak prospek ke kedai mamak) cari 4 downlines tadi, dia orang pun akhirnya kerugian juga secara kumulatif. 
 
Jadi, untuk sistem piramid 1 cari 4, apabila tiada lagi mamat dan minah low IQ atau dajjal wang-ringgit masuk menyertai skim sebegini, bila mana "crash" berlaku, kadar kerugian ahli yang join melebihi daripada 75%! Hai... sapa la yang mangkok promote LoginFB 10 hinggit (Infinity Downlines) tiap hari kat facebook tu? Len-macam punya bawaan betul la pulak... macam sia-sia aje la ambik matematik masa SPM. Macam sia-sia emak-bapak siapkan ko pagi-pagi naik van pegi sekolah.... hmmmm.
  
OK... saya dah bincangkan asas matematik seperti kat atas, yang asalnya datang daripada formula asas progresi geometrik dalam kalkulus:
 
 
Sekarang untuk apa saja sistem MLM/skim piramid yang ada syarat cari orang (nanti ada la pulak psycho yg akan cakap, kita tak payah cari orang, orang akan cari kita! Terencat akal betul mamatnya... sama la tu dey!), sama ada cari 2, 3, 4, 5, 6, 10, 20 ,100... prinsip kalkulus di atas boleh digunakan. Jadi skim piramid ke, MLM ke, kalau ada syarat tajaan, iaitu adanya upline dan downline, bzns model tersebut akan menyebabkan jumlah ahli bertambah secara eksponential dan apabila peringkat ketepuan tercapai, bila mana tiada ahli baru di dapati, ianya akan "collapse/crash" dan kadar kerugian ahli dapat di kira dengan formula di atas.

1 downlines 2, kadar kerugian > 50%
1 downlines 3, kadar kerugian > 67%
1 downlines 4, kadar kerugian > 75%
1 downlines 5, kadar kerugian > 80%
1 downlines 6, kadar kerugian > 83%
1 downlines 7, kadar kerugian > 86%
1 downlines 8, kadar kerugian > 88%
1 downlines 9, kadar kerugian > 89%
1 downlines 10, kadar kerugian > 90%
1 downlines 11, kadar kerugian > 91%
1 downlines 12, kadar kerugian > 92%

Dan seterusnya.


Inilah asas skim piramid dan MLM, di mana MLM itu pula hanyalah "skim piramid berproduk" - korang pegi la tanya economists atau accountants, betul ke tak aku cakap ni? Jangan tanya Hairul Nizam, jangan tanya upline yang keje operator pengeluaran, jangan tanya adik ko yang masih form 4... tanya orang yang cekap matematik atau statistik (uik! aku tarik balik... sebab aku pernah jumpa lecturer matematik kat UiTM Arau buat kerbausms - oh Isma Jasmin, ko tidak dapat ku lupai!). Dan saban hari jugak korang tengok kat facebook dan internet ni orang promote itu-ini, inilah prinsip matematiknya pun. Very simple. Sebok mala'un dan dajjal wang-ringgit promote hari-hari kepada sapa2 yang dapat makan umpan dia orang. Beli detox patch (kehkehkeh!), beli ebook satu sen tak guna, jual "sistem biz ni" (hoohoohoo! itu yg mahal tu!)... masing-masing mau tunjuk belang. Masing-masing mau kasi setan dan iblis proud!

Jadi, meh kita senaraikan sistem piramid yang berkeliaran sekarang:
1. Kerbausms - jual sms secara bulk - 1 cari 2 (+unlimited powerlines).
2. LoginFB100hinggit - jual ebook yg boleh dapat free, 1 cari 4.
3. Aleacorp - jual apekemende ntah, 1 cari 3.
4. Mahabbah2u.com - jual hari raya hari tu, 1 cari 5.
5. TurboRM.com - jual sms jugak (mau kasi Hairul cirit), 1 cari 5.
6. Emall - jual tempat iklan internet (yg ada free kat tempat lain), 1 cari 6.
7. VIPOnline - jual Mya Qaisara, 1 cari 4.

8. Unstobebal - juai ayaq liuq - 1 cari 4.

Dan banyak lagi... pergilah tengok kat posting saya sebelum ini yang ada banyak gambar/flyer tu kat sini: 

http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/10/skim-piramid-yang-berkeliaran-sekarang.html

Fhewww! Memang manyak skim piramid sekarang ni, dan mala'un-mala'un yang mau kaya duit sebegini (tapi tak kaya-kaya jugak, duit tak berkat, banyak musibah kut). Bertambah ramai orang camtu dalam dunia akhir zaman ni... ingat kes dato' sekian-sekian baru-baru ni? Apa nak jadi kalau dah tua bangka dan berpangkat, tapi perangai mengalahkan... ntah! suka hatilah nak pilih perkataan apa sekalipun... monkey, dajjal, setan? Tapi biarkanlah, kerana yang isunya dengan kita ni semua hari ni, bukan dato' tu pun... isunya kenapa la ramai bebenor orang Melayu nak mengikut perangai orang yang tak tahu malu, orang yang suka buat mungkar dan orang yang tak kesah makan duit haram? Kenapa la ko nak ikut jugak perangai yahudi tu? Beb... apa kes?

 


15 comments:

safiyyashaidin said...

teringat belajar add math dulu bila tgk equation atas tu..haha..

Jabb said...

bro, can you look into Ustaz Zahazan's Stormreaders program and comment?

kedaikain said...

CAYALAH BRO.....LU KENE KEMBANGKAN LAGI INFO NI......ORG SKARANG PIKIR NAK KAYAKAN DIRI SENDIRI TANPA SEDAR MENYUSAHKAN ORG LAIN....TERUSKAN USAHA BRO....

Suzanna said...

Thanks for the nice info...

kurosagi said...

thumbs up for you bro, you are one of the smart peoples that we really needs in this world~

Wanita Mutalib said...

mmg tak pernah percaya dengan MLM..
nasib baik :p

Connieliscious said...

Seriously, i wish there was a simpler explanation...i admit im slow.

Apple Merah said...
This comment has been removed by the author.
izwan said...

salam....tolong citer sikit tentang UNSTOPPABLE...depa ni kata depa ada 7 peringkat ilmu kewangan termasuk ASB 30%, Skim Jual Beli Hartanah dan ntah apa2 ntah....klu ada sedikit info pasal tu...tlg warwar kan....

hazel adriana said...

nak share..

yen91 masterpiece said...

bleh ceritakan pasal perniagaan USANA @ Koperasi Muslimin x ? Ni bisnes MLM ke ? ape hukum die ? diharap dapat reply dengan segera.. terima kaish..

Aidid Mu'addib said...

USANA adalah syarikat MLM yg byk buat onar di merata dunia... yg aku heran pehal koperasi sebegini begitu clueless pasal benda camni? Apebenda la dia orang neh?

Evidence of Scam Mounts Against MLM, Usana Health Sciences. Forbes Magazine reported in 2007 that the FBI had initiated a criminal investigation of the MLM, Usana Health Sciences. The Forbes article includes the extraordinary news that the national accounting firm that audits Usana's books, Grant Thornton, had suddenly quit...

- An 2007 investigative article in the prestigious New Zealand business magazine, National Business Review, revealed that thousands of New Zealand consumers are being solicited by Usana without getting true or complete facts about almost certain financial losses they will suffer in the scheme. Entitled, “Most People Won’t Get their Money Back” the article quoted government statistician Murray H Smith, who has served as an expert witness in New Zealand pyramid scheme cases, “you can make a very strong argument that this could be a pyramid scheme.”

- Usana distributors accused the company of fraud and filed a class action lawsuit that sought to shut down Usana operations in California. A California judge dismissed the case.

In a letter to Deborah Platt Majoras, Chairman of the Federal Trade Commission, the consumer education and advocacy group, Pyramid Scheme Alert, requested that the FTC open an investigation of Usana Health Sciences, headquartered in Utah. Pyramid Scheme Alert also sent alert letters to the Attorneys General in all 50 states.
- Very little revenue is gained from actual retail customers (consumers who are not in the pay plan) and even less distributors’ profits come from retail sales. In this lack of retail revenue of profits to distributors, Usana operates in a very similar manner to Burnlounge Inc., which has been prosecuted by the Federal Trade Commission as a pyramid scheme.

-The Wall Street Journal has reported:
* Numerous class action suits have been brought by Usana shareholders that charged the company misrepresented important information or withheld it.
* The founder of Usana renounced US citizenship to swear allegiance to a well known offshore tax haven. He also parked the largest block of the company’s stock in another offshore tax haven.
* The founder of Usana – same one that renounced his USA citizenship for a tax haven – sold millions of dollars of shares of Usana stock when it reached its highest price ever – and just before the stock plunged when the Wall Street Journal reported findings of a fraud investigation report.
* The Usana Chief Financial Officer admitted he had falsely reported he is a CPA.
* A major spokesman and Usana director admits he faked his academic credentials.
* A major medical advisor for Usana admits he had falsely claimed he is a licensed M.D. when he is not.

- Usana's own published data – when properly analyzed – revealed that 99% of all distributors do not earn a profit.
* Usana will not disclose the total number of distributors that quit the scheme each year, but experts estimate it is between 50-90%. Effectively, the scheme is constantly collapsing, since distributors are also the “customers.”
* Usana products are priced as much as 20 times higher than similar products sold in retail sales. The pyramid recruitment money (about 40% of the price) is imbedded in these high prices and is passed upline to the recruiters. 3% of the recruiters at the top get over 70% of all commissions.

al Ikhwan said...

assalamualaikum.... bagaimana pula dgn HPA??? adkh ia termasuk dlm golongan ini juga???

Dr Adilah said...

Sudah faham, baru boleh berehat, penat marathon membaca :)

Arif Aiman said...

salam ... bro!! haha! gua suka artikel u, even kena baca smpai 30minit 1 artikel sbb ayat ada yg tak faham >.<''

tapi aku suka... memang,, mcm artikel sblum ni, psai 2 budak cina kena scamm dengan score a program tuh.. oke,, boleh tak aku dapat kan cara pengiraan income diorang.. sebab, aku kira sendiri, tak reti >.<''

tmpt aku mmg dah bnyk, tempat aku ialah tempat study UITM.. wtf la kan budak2 uitm buat benda ni instead of study kan.. so,, pls.. ada ramai lg, mungkin, nex sem, akn lg ramai budak2 part1 yg tertipu...