And so it is...

Saturday, October 16, 2010

Skim Piramid Yang Berkeliaran Sekarang

















       



  

   
 
  

























































27 comments:

eija muslimah said...

CDEP dr Kenshido international sdn bhd...
usahawan score A tuh trgolong dlm golongan nih gak ker..antra skim piramid??

Aidid Mu'addib said...

Katanya syariah-compliance... ada panelnya, so susah sket nak komen
(walaupun byk jugak nak komen... hmmm)

eija muslimah said...

walaupn bnyak gak nk komen?? heh. camne tu??
sbb sy bru nk ingt nk join CDEP nih. tpy yg sy thu Konsep CDEP nih same gk cam konsep skim piramid nih. dia kerja berangkaian..,scara teamwork.. n yg bile kite da masuk kite akn trus join the bonafide academy.. kebnyakannya yg join nih mahasiswa u au. tpy die usaha an produk score A, kire mmg bagus la produk nih.

niaGonia~ said...

ulasan ttg luxor tade ke??huhu..rsnye tu pn MLM gak..lagi byk tipu org melayu..

Cik Agogo said...

kenapa pendedahan ko ni menyebabkan aku terasa seperti nak jugak create 1 skim MLM lepas tu aku gune sesape jadik kepala dan aku kat belakang jadik mastermind.

hahahah... bila kantoi, kepala ah kene tangkap. hmm... nak kene cari kepala jenis loyal gila, lurus bendul dan mata duitan la camni...

keh keh keh...

btw, memang best ah info2 kat sini... sebab aku pun anti-MLM sampai tak reti dah kot nak berdebat dengan orang degil tak sedar diri join... at least pendedahan ko ni kasik aku idea lain untuk cantas dorang... good job, bro!!

QeeS said...

banyak rupenye skim cepat kaya nie....terima kasih for taht info...

MZIskandar said...

Good debunked!
Following you.
Keep up the good work bro!

Adii NakHeran said...

maaf eh nk story ckit,
penah member aku ajak aku masuk EMALL NETWORK,,
masa tu aku pk member lama aku nk jumpa aku kat ali corner,, sek 7 bayangkn aku nk jumpa nk borak2 dengan dia,,, skli datang dorang punya member2 cite pasal bisness,,
pehh sebut pasal bisness adoi,,
dah la time tu game bola chelsea plak,, dorang sembang2 sampai 4pg beb ajk aku join,,
smpai nk tutup kedai pown dorang ikot aku,,,
pehh,, kejam btol la,, bukan aku nk kondem ke ap,,
tp cara dorang paksa2 buat aku tension jeq,,
btol ramai orang cakap MLM ni banyak buruk dari baik,,

Farouq said...

Bro...mohon share artikel ni @Facebook.

Ahmad Fares said...

ASSALAMUALAIKUM...

Apa komen sedara dgn program yang ni :

http://www.tviexpress4malaysia.com

katanya sedang ngetop sekarang.

Aidid Mu'addib said...

tviexpress... pure pyramid-scheme
http://www.tviexpress4malaysia.com/index.php?ac=106

Naza Ramli said...

byak gak mlm yg aku xtau market plann diorang ni....

apex said...

mohon nak share kat FB profile

waklu said...

aku pun nak share jugak la.kawan2 aku tgh promo buat duit guna fesbuk.

joe said...

kalau ayat dalam program tu cerita pasal carik orang, secara automatik anda reject, sbb yang tu dah terang2 skim piramid, anda dibayar gaji daripada downline yang ditipu bulat2, tak tau la kalau boleh tidur malam senang hati lepas menganiaya orang lain

Ahmad Fares said...

Cuba kaji betul2 pelan program on9biz.digital-niaga.biz tu...saya tak pikir ianya piramid.

1. tiada had jualan horizontal
2. terhad hingga level 4 saja
3. downline boleh overtake pendapatan upline
4. koleksi produknya bermanfaat - padan dgn hrg RM10
5. Pengurusan cuma ambik untung RM3 dari keseluruhan komisen yg diagihkan hingga 4 level(keseluruhan RM7).

Jangan kerana obses dgn skim piramid sehingga program affiliate networking pun dikatakan piramid hanya kerana kebetulan contoh ilustrasi pelannya seperti piramid...

Saya tidak terlibat dgn program tu..cuma satu penilaian.

Apakah alternatif kepada perniagaan networking online yg telus dan halal pada pandangan saudara ?

surfxe@san said...

Dah berlevel2 tu, pyramid jugak, pyramid kecik,

kalau sistem affiliate dgn referral hanya satu level jek. mcm2 la dyorang nak bg ayat ap,

aku dulu buat MLM, cmtu gak la klentong orang affiliate la, bukak branch la... and so all

PutraRocker said...

selamatkanlah anak2 bangsaku

Rock said...

geng2 emall network penah ajak aku join..yg best nya dorg pki motor je..stakat motor lebai kt kampung aku pn ade...klu pki ferrari maybe aku caye...huahuahua

joe said...

dorang nak pakai ferari kenala ade ramai lagi yg kena tipu, kalau kau terjoin bermakna kau adalah penyumbang kepada ferari dorang, sebek tak kan? kalau tak boleh la pinjam wat pusing2 taman, ade share :D

Blood Seeker said...

I'd bang the shit out of Mya Qaisara. For the lulz.

She may have used her beauty as her weapon

everaina said...

ada satu mlm tu...mula2 kata bisnes jual software sms. 1 klik leh antar ke 1000 hp skali gus. tp bila join lain lak citernye. diorg guna cara untuk dpt duit senang. produk dilupakan terus. xkan la sorang pakcik pencen nak beli banyak2 software sedangkan dia just nak guna 1 software je. sesama ahli dah mula memandai2 buat sistem lain dan yang leh dapat duit tnpa perlu bekerja. penipu giler. dah la tu, paksa2 org lak.

Aidid Mu'addib said...

dear eve...
Hyprobulksms ke? (ke ada yg lain?)
Dah bungkus tergolek-dog last year.
Skim piramid aje pun...

everaina said...

Yup. betulla tu.Macam mana lak dgn vemma? mlm betul ke tak?ke ada yuran terselindung

paklang said...

http://ms.wikipedia.org/wiki/Skim_piramid

Prince Righty I said...

Salam bro... minta izin komen...

Setahu aku ratubuah.net tu dah kena hack... tak caye cer google...

Apa-apapun, aku salute kat ko la bro. Cuma, kenapa lama tak update? lama daah menunggu ko update ni, tengah excited menunggu...huhu...

Teruskan usaha ni bro. Bukan apa, aku pun pernah kena kencing gak, pernah buat gak bzns macam ni... Bzns One Comm (kononnya Micro-Macro Bzns... penyatuan antara retail, francais, MLM, borong dan e-retail, tapi habuk pun taarak). Kepalanya al-Dajjal Steven Yeam, yes, yang pernah buat Lampe Berger tu. Lama jugak aku buat, sampai aku hilang segalanya. Dahlah aku masih 1st year degree waktu tu... Siapa yang masih pangkat IF selalunya kena buli oleh AF (dan CDF,DF,dan seterusnya). Lepas 6 bulan jdi IF, tiba-tiba datang suara hati suruh aku berhenti terus, so aku berhenti. Satu demi satu penipuan mereka terdedah di depan mata aku.

Sampai satu hari, terserempak ngan ko punye blog ni, baru aku faham MLM tu apa. Lepas aku berenti one comm, orang QNet plak datang, tapi aku tolak terus sebab aku dah tawar hati dah.

Ada orang offer aku bisnes francais(bzns betul, bukan MLM, bzns jual barang makan, kepalanya pun orang melayu kita). Aku tanya modal dia, dia cakap RM3000++. Plan pulangannya pun mungkin kurang sikit tapi aku boleh sure, pulang modalnya ada. Baru aku sedar, lagi baik buat bisnes makanan berbanding bisnes One Comm (sebab aku habiskan RM3000 sampai pangkat IF, tapi langsung tak pulang modal). Lagipun aku tengok gerai orang yang offer aku tadi pun laku semacam...

Kepada MLMers sekalian dan sesapa saja yang nak buat bisnes yang blogwalking kat sini, ada lebih baik korang cari peluang bisnes yang benar-benar punya. Ada banyak bisnes yang sebenar-benarnya yang diusahakan oleh orang Melayu kita sendiri, yang bukan MLM, yang buakn skim piramid dan sebagainya. Bisnes yang 100% halal Insya-Allah. Timba ilmu sedalam-dalamnya dulu.

Ingat, mula dari bawah. Perlahan-lahan kita naik, Andai kata jatuh pun taklah teruk sangat. Laju kita naik, memang berdebuklah jatuhnya, susah nak naik balik.

Semoga Allah merahmati kita. Wallahu a'lam.

aZLAN said...

Jom join Tone Excel.. Bisnes bukan skim cepat saje nak kaya.. buat slow2 dan berjaya. Modal rendah. Pakai handphone tapi buat duit. 0172887748 azlan