And so it is...

Friday, February 25, 2011

Usaha Negara China Dalam Membendung MLM - Malaysia? Haiya!



SCAM ARTISTS TAKE ADVANTAGE OF DOWNTURN IN CHINA'S ECONOMY
By Calum MacLeod, USA TODAY 
Sept-7-2009 

BEIJING — Zhang Xue remembers how dazzled she was by the sales pitch — a glamorous, middle-aged woman who appeared in a sleek suit and jewelry and spoke of her successful struggle to become a millionaire. "I only wanted to earn money and live by myself," says Zhang, 21, sobbing at the memory, "but I hurt my parents and friends." The ensuing months saw her immersed in one of the many pyramid schemes and other financial frauds that have become common in China as the economy here sputters and more people seek to earn a quick buck. 
The proliferation of such schemes — many of which have morphed into bizarre, cult-like underworlds — has bankrupted countless young Chinese of modest means as well as richer, relatively savvy investors. That has in turn sparked a massive, unprecedented crackdown by Chinese authorities who, because of the weak economy, are especially eager to avoid any additional financial disruptions or social unrest. 
In Zhang's case, a $730 membership fee bought her entry into a health product company — and a whole new world, it seemed at first. Zhang moved 900 miles from northwest China to the coastal city of Qinhuangdao and a small dormitory that housed other young recruits. Older members washed her socks and cooked for her, she said. Zhang admitted she lied to her father to get the membership fee, telling him the money was for a computer. She said she felt bad, because he earns just $440 a month, but she thought she was punching her ticket to a better future. "The teachers were passionate, giving us daily lectures, such as 'No pain, no gain' and 'The way to overcome the economic crisis is to join this career,' " she recalled. 
Pyramid schemes usually rely on members making an initial investment to join, then persuading others to follow suit. Members make money from new entrants, but in many cases, including Zhang's, actual products are never sold. As a result, pyramid schemes are prone to sudden collapse, leaving the most recent members out of hundreds of dollars or more. 
In China, the schemes have taken on unique characteristics. Many feature a communal lifestyle, charismatic leaders, mass singing and daily lessons that have led Chinese police to call the schemes "economic cults." Strong-arm tactics by organizers include confiscating recruits' ID cards and restricting their movement, according to state news agency Xinhua. 
When a classmate who felt cheated by Zhang's scheme informed her father, he brought her to the China Anti-Pyramid Sales Association in Beijing. The independent group tries to help people who have lost all their money — and, in several cases, have tried to commit suicide — after becoming involved with schemes. Li Xu, the founder, estimates that at least 10 million Chinese may be engaged in pyramid sales nationwide. 
"The problem is worse than ever," says Li, 38, who himself worked in a pyramid scheme for 17 months in 2004-05 until he grew disillusioned with the dishonesty and the low returns. "Pyramid sales are like spiritual opium. The organizers brainwash people to believe they will definitely get rich. Like drug addicts, you have to get them out of that environment to help them."

Nationwide crackdown 
When pyramid sales first exploded in China in the mid-1990s, the schemes were usually local affairs, targeting the naïve hopes, and lifesavings, of farmers or the working class. Today, many schemes target new graduates and white-collar professionals, Li says. Organizers are using the global economic crisis to persuade new members to join, by claiming "this is your only chance to get rich," Li says. 
Chinese police are engaged in a 100-day, nationwide crackdown on financial fraud — part of a broad drive to create "a harmonious, stable social environment" before the 60th anniversary of the communist government's reign in October, according to the official notice. Some of the frauds have been Ponzi schemes similar to the Bernie Madoff heist in the USA, in which money from new investors is used to pay artificially high returns for older ones. A related campaign has broken up nearly 280 gangs who operated telephone scams, a rising problem this year, the Ministry of Public Security, said Monday. 
Armed with machine guns and riot shields, police have busted into formal dinners and hotel conference rooms throughout the country. In Xiaogan city, Hubei province, police cracked open 24 pyramid sales "dens" in a single day in July. The China Anti-Pyramid Sales Association, which is funded by its own volunteers, donations and travel fees paid by relatives, is engaged in its own "rescue" activities. 
"We don't want others to suffer like we did," says Liu Song, a former member of a fashion and jewelry pyramid scheme. It's a daunting task — some members don't want to leave, while others are virtual prisoners. Li says he and his 10 colleagues have often been beaten up by company representatives desperate to keep their members. Li says that in July, he persuaded a man to climb down from a construction site in Anshan, northeast China, where he was planning on committing suicide after being confronted by his father about pyramid sales.

Lies upon lies
The lies told to perpetuate the schemes can be both outrageous and highly convincing, says Wang Hao, author of A Record of My Pyramid Sales Brainwashing, a book published in January. "At classes, teachers would tell us that 'Hillary Clinton became very rich working for Amway. China secretly supports our industry, as Amway is so successful earning Chinese people's money. Our country wants us to be the No. 1,' " Wang says. 
In 2007, Wang became a mid-level manager in the Heavenly Lion pyramid scheme in Zhejiang province. The operation was raided last month by police. Wang Hao welcomes the crackdown but says more should be done. 
"It's not that hard to find pyramid sales, as these groups are large, and neighborhoods realize they are doing strange things," he says. "But the victims must be given psychological support and help to find new jobs. They believe they can make money, and many will try to find another scheme," he says. 
Like Wang, whose wife left him, Li Xu blames pyramid sales for his own divorce. "To do pyramid sales, you trick your own friends and relatives. That's the real danger," Li says. "You will always be considered a cheat."
- USA Today

KOMENTAR AIDID MU'ADDIB

Aku baca artikel akhbar USA Today kat atas tu, di mana negara China yang umatnya lebih-kurang seperlima penduduk dunia, a huge market for any company (MLM or otherwise), mengalami masalah parasite MLM dan skim piramid yang tiada tolok-banding di mana sahaja di dunia ni. Gilos! China ni negara komunis, dan komunisme menitik-beratkan sosialisme sebagai salah-satu perkara yang penting dalam memberikan keadaan yang "classless" dan "stateless", di mana semua rakyat berhak untuk mendapat makanan, keperluan harian dan banyak lagi ciri-ciri lain, di mana itu dah kira off-topic sangat dah tu kat blog ni. My point is, China dah banyak berubah dalam masa 50 tahun lepas ni, di mana komunisme yang diamalkan sangat jauh berbeza daripada bentuk asal yang dipelopori oleh Karl Marx. Ekonomi negara China yang ada sekarang digelar sebagai "Socialism with Chinese Characteristics", hasil daripada pembaharuan Deng Xiaoping (remember that old guy? The Paramount Leader of The People's Republic of China. Macam apek kedai kopi aje, tapi memang power). Jadi, rakyat China sekarang dah maju, ada duit masing-masing hasil daripada kemajuan ekonomi negara tersebut, tapi bukan jenis yang kaya-raya macam yang kita lihat kat Malaysia atau di Amerika, di mana seseorang itu free untuk jadi "stinking rich" (if that is what you wanna be). Dan daripada 1.3 billion manusia di negara tersebut, kerajaan China mahu mengekalkan kestabilan ekonomi sebaik mungkin (according to their believe and conviction), tapi datang pulak dakyah MLM dan bermuka cantik di depan, tapi berbontotkan skim piramid di belakang. Komunis China pernah bunuh berjuta orang semasa ianya berkembang, I hope you all know history. Bahalol pengamal MLM daripada Amerika ingat dia orang boleh bermaharaja-lela dengan dakyah kapitalisme mereka. They were sadly mistaken. People die doing MLM in China.

Perkara yang berlaku di negara China di dalam membendung gejala MLM dan skim piramid seeloknya dijadikan satu contoh untuk iktibar kepada mana-mana negara di seluruh dunia. Di China, MLM dan skim piramid dianggap sebagai satu penyakit masyarakat, walau pun pada awalnya, ianya pernah berkembang pesat (pada awal tahun-tahun 90-an). Semasa tahun-tahun kemelesetan ekonomi tersebut, industri MLM naik dengan mendadak, dan seterusnya menambahkan lagi keterukan keadaan ekonomi rakyat China sejagat pada waktu itu. Setelah pengalaman tersebut, industri MLM dianggap sebagai satu perkara yang subversif di negara China dan diklasifikasikan sebagai musuh besar ekonomi negara. Ini adalah kerana skim-skim piramid yang bertopengkan MLM dan direct-selling bukanlah sistem perniagaan yang "legitimate", tetapi hanyalah satu sistem "money transfers" yang menghisap kering simpanan kekayaan masyarakat daripada satu jumlah umat yang besar, kepada beberapa ketul parasite mastermind dan kuncu-kuncu terdekat mereka. Dan rata-rata, kerajaan China menyedari bahawa produk jualan serta kaedah pelaburan di dalam perniagaan-perniagaan jenis MLM, hanyalah topeng/device untuk pergerakan duit dan kekayaan secara penipuan dan pengelentongan.

Skim-skim MLM merosakkan ekonomi mana-mana negara sahaja ianya wujud. Perkara-perkara yang selalu diterapkan dalam "pep-talk" syarikat-syarikat barua MLM adalah seperti, pelajaran tinggi itu tidak diperlukan untuk jadi kaya-raya (familiar?), dan tak payah belajar skill apa-apa, cari aje downline banyak-banyak - pasti jadi millionaire (familiar?). Yeah baby yeah! Kena belajar gerakkan mulut masing-masing laju-laju, kena pandai tarik orang dengan kepetahan bercakap, skill kerja habok apa pun tarak (familiar?). Korang semua pun tahu kan, masing-masing syarikat MLM yang berkeliaran sekarang berkempen supaya seramai-ramai orang "melabur" dalam bzns dia orang, dan sanggup suruh buat personal-loan dan suruh keluarkan simpanan tabung-haji (familiar?). Same thing in China, same experience.

Cuma, satu aje benda yang berbeza kat China. Kerajaan China itu yang sentiasa menitik-beratkan kesejahteraan ekonomi rakyat (ini isu komunisme ni), di mana kalau ada kekecohan ekonomi berlaku, tak komunis la namanya dan bukan la pulak senang nak control 1.3 billion umat - jadi apa yang dia orang buat adalah, hantar aje polis bersenjata pegi serbu tempat-tempat meeting MLM, sambar semua duit yang terkumpul dan sumbat sekor-sekor mereka yang terlibat masuk jail. Mana-mana mastermind teratas tu semua, terus dibicarakan dan jika sabit kesalahan, tembak sampai mati dengan 10 orang askar yang masing-masing ada AK-47. Settled.

PENGHARAMAN MLM DI CHINA

Aku dah pernah diskus tentang isu pengharaman MLM di China dalam entry sebelum ini. Pengharaman itu bermula pada tahun 1998, selepas berlakunya pelbagai huru-hara di serata China dengan berlakunya "crash/collapse" bermacam-macam skim MLM sama ada yang berbentuk direct-selling atau pun yang berbentuk skim piramid terang-terangan. Ini tercetus disebabkan perkembangan industri MLM dan direct-selling yang pesat sejak awal tahun 90-an lagi, di mana ianya seiring dengan berkembangnya dan terbukanya ruang ekonomi negara China kepada conglomerates dari serata dunia (i.e. Amerika le tu - scam capital/country of the world). Di Wall Street dan banyak pusat-pusat perniagaan di seluruh dunia, skim piramid itu adalah sistem perniagaan yang bertopengkan pelaburan MLM dan "hedge funds", sedangkan di dalam masyarakat di seluruh dunia yang rata-ratanya adalah manusia biasa dan berpendapatan rendah, industri MLM itu tidak lebih daripada satu kaedah perniagaan yang dapat memindahkan dana daripada berjuta manusia miskin kepada beberapa ketul kapitalist yang millionaire, malah billionaire. Jenis orang kaya yang berpendapat bahawa sumber rezeki itu tak kesah datang dari mana, dan tak kesah la kalau rakyat marhaen tambah papa-kedana, janji dia kaya dan anak-anaknya jadi setan keparat dibesarkan dengan duit haram-lahanat. Yeah baby yeah... oh behave!

Selepas berlakunya "ban" besar-besaran terhadap semua jenis perniagaan MLM dan direct-selling pada 1998, syarikat-syarikat MLM yang berasal daripada Amerika (termasuk Amway, Shaklee, Mary Kay, Avon, etc.) terus melancarkan lobi besar-besaran jugak, untuk memaksa negara China membuka semula ruang perniagaan kepada mereka yang parasite tu. Ini melibatkan penglibatan "US Trade Representative" ke China semasa itu, Ms. Charlene Barschefsky, yang bertugas di bawah kerajaan Bill Clinton (you know, the guy with the cigar and the chubby apprentice. Remember him? Remember her? "I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky". I only use a cigar... and get her blue dress stained with semen... yeah baby! groovy!). Back to Ms. Barchefsky, which has no relation to Ms. Lewinsky, syarikat MLM tersohor di seluruh dunia Amway, berterima-kasih kepadanya secara "public" di atas usahanya dalam meningkatkan usaha memperkembangkan industri MLM di serata dunia, atas alasan bahawa perniagaan style MLM itu adalah "direct-selling" dan bukan skim piramid. Yeah, right...

MLM MEREKRUT SECARA HARAM

Kerajaan China melantik "Consulting Firms" daripada barat untuk menyiasat tentang adakah terdapat perbezaan di antara MLM dan skim piramid, seperti yang digembar-gemburkan oleh kerajaan Clinton dan oleh industri MLM secara keseluruhan. Akhirnya pakar-pakar ekonomi tersebut menasihati kerajaan China bahawa MLM itu hanyalah skim piramid yang bertopengkan direct-selling. Right on... that's the way you do it. Kalau nak dapatkan nasihat pasal penyakit, tanya doktor pakar. Kalau nak tanya pasal hal ekonomi, tanya pakar ekonomi. Macam Malaysia jugak la kan... uik!

Consulting Firms yang dilantik mengatakan bahawa industri MLM terdapat "differences without distinction" dan konklusi akhirnya mengatakan bahawa perniagaan MLM adalah sejenis perniagaan penipuan ("fraud industry"). Jadi, kerajaan China mengambil keputusan untuk mengekalkan pengharaman tersebut di seluruh negara. Consulting firms yang terlibat mencadangkan supaya pengharaman MLM dan skim piramid dikekalkan dan diperketatkan lagi, di mana kerajaan China bersetuju "without compromise". Pada tahun 2005, pengharaman itu dikekalkan terus, walaupun "true direct-selling" (di mana jualan produk terus kepada pengguna) dibenarkan. Ini berkait dengan kemasukan China ke dalam gagasan WTO. Jadi dapat la Avon, Amway, dan lain-lain syarikat parasite MLM tu semua masuk balik merempat ke sana, tanpa segan-silu buat bzns direct-selling, tanpa ada elemen penajaan ahli. Just a simple conventional bzns selling products at low price, which is controlled by the government. Duit punya pasal sanggup telan ludah sendiri, really pathetic. 1.3 billion umat manusia punya pasal la tu, a really huge market. Perkara tersebut telah memberikan kejutan yang hebat kepada industri MLM di Amerika, di mana sistem perniagaan sebegini telah pun mencapai tahap saturasi/ketepuan di merata dunia, kecuali China, dan mereka memerlukan pasaran China untuk mengembangkan sistem "pyramid-selling" mereka. Kerajaan China lagi cerdik, padan muka.

Sehingga ke hari ini, industri MLM terus melobi kerajaan Amerika untuk memaksa China membuka pasaran mereka kepada "skim piramid berproduk" dia orang, tapi orang China terus berkeras untuk mengekalkan pengharaman tersebut. Ini kita cakap pasal negara China ni, satu negara komunis yang memansuhkan keperluan menganuti agama kepada rakyatnya, tetapi menitik-beratkan kesaksamaan di kalangan setiap individu dalam masyarakat. Terdapat bukti menunjukkan syarikat-syarikat MLM seperti Usana, Herbalife, Amway dan lain-lain, menghasut rakyat China untuk melanggar undang-undang pengharaman di atas tadi. Ini dilakukan dengan memberikan berita "gembira" bahawa kerajaan China akan "menghalalkan" semula bzns MLM, dengan menggalakkan penyertaan warganegara China sebagai downline di bawah ahli daripada negara lain seperti Taiwan (di mana, MLM di Taiwan beroperasi seperti di Amerika - who comes first, win), dan menyertai MLM dengan cara memalsukan kewarga-negaraan. Anything goes baby, janji boleh kencing merata. 

PENIPUAN SEBAGAI CARA MEREKRUT AHLI BARU

Pengalaman negara China dalam mengatasi penyakit ekonomi sistem kapitalisme yang berunsurkan MLM dan skim piramid ini memberikan cabaran yang hebat kepada kerajaan China. Mereka perlu berhadapan dengan tabiat dan kepakaran syarikat MLM dalam penipuan dan kelentongan yang kita kat Malaysia ni boleh lihat sendiri. Seperti pengalaman di merata dunia, syarikat-syarikat seperti Amway mengamalkan hasutan dan kawalan kepada ahli mereka seumpama "cult" - macam agama ajaran sesat. Contohnya, kes-kes sesetengah ahli MLM yang bergadai bergolok sampai bankrup dan sampai bercerai-berai dengan laki atau bini masing-masing, disebabkan janji syarikat MLM kepada kekayaan dan kesenangan di masa depan, yang tak kunjung tiba. Sebagaimana yang ramai dah tahu sekarang, selama lebih 40 tahun Amway bergerak macam lanun ke seluruh dunia, >99% ahli Amway kerugian hilang wang-ringgit, sementara keluarga DeVos terus jadi Billionaire dan masih perasan innocent, sampai sekarang. Sebenarnya, terdapat kajian yang mengatakan bahawa kadar "suicide" di China, malah di Amerika juga, di dapati banyak yang berkait dengan isu MLM dan skim piramid, and that is a really sad thing. Rich DeVos ada kesah?

Seperti di Amerika, di China sekarang juga terdapat badan pengguna - the China Anti-Pyramid Scheme Association - yang membantu pengguna dalam kesedaran terhadap dakyah MLM dan skim piramid. Sebuah buku tentang industri MLM dan rahsia-rahsia perniagaan kapitalis sepertinya telah pun ditulis oleh seorang pengarang China.

MLM mempunyai kebolehan yang hebat dalam memesongkan pemikiran ramai manusia dalam menjanjikan pendapatan besar dan menyembunyikan ciri-ciri "pyramid-selling" pada sistem pemasarannya, disamping penipuan tak sudah-sudah tentang kehebatan produk yang sebenarnya hanyalah kelentongan di siang hari, serta penggunaan testimoni-testimoni palsu yang boleh meyakinkan pengguna, sedangkan ianya tiada makna langsung dari segi saintifik. Contohnya di China, walaupun MLM diharamkan, tetapi pengamal MLM menghasut prospek dengan mengatakan bahawa, "sebenarnya kerajaan China secara rahsia menyokong Amway, dan mahukan syarikat itu berjaya di negara itu" dan menipu prospek dengan mengatakan bahawa perniagaan mereka bukanlah skim piramid kerana ada barang jualan... familiar tak grandmother story yang ini?

PERBEZAAN CHINA DENGAN AMERIKA... DAN MALAYSIA

Usaha kerajaan China untuk memberi kesedaran kepada rakyatnya tentang cerita sebenar bagaimana skim piramid dan MLM menggunakan berbagai kaedah dan permutasi yang dilakukan dengan licik dan penuh penipuan untuk menghasut orang-ramai untuk menyertai skim mereka patut dipuji dan dijadikan contoh oleh negara-negara lain. After all, macam la sistem MLM tu satu sistem perniagaan yang elok sungguh untuk manusia sejagat? The government of China listened closely to the advice of economists and experts, and they work hard to contain this illegal business activity in their country. 

Perkara di atas berlawanan dengan apa yang berlaku di Amerika, dan kepada perspektif Aidid Mu'addib, dengan apa yang sedang berlaku di Malaysia. Amerika itu adalah negara di mana kaedah perniagaan MLM dan skim piramid dicipta berpuluh tahun dahulu, dan sampai sekarang penyakit ekonomi tersebut masih berleluasa, dan ianya diakui adalah disebabkan oleh fakta bahawa poket ramai ahli-ahli politik Amerika dipenuhi dengan duit "lobby" dan "political donation" daripada berbagai syarikat MLM, serta terdapat juga kepentingan kewangan di kalangan ramai ahli politik dalam bidang perniagaan MLM di sana. The New York Times mengeluarkan kenyataan bahawa sistem pengrekrutan keahlian MLM adalah satu sistem perniagaan yang boleh membantu pengguna dalam zaman kemelesetan ekonomi, dan terus mengulangi kenyataan purata pendapatan yang bercanggah dengan realiti sebenar. Syarikat MLM seperti Amway, yang mengakibatkan kadar kerugian >99% kepada ahlinya masih duduk di dalam badan "US Chamber of Commerce", dan bekas pengerusi FTC adalah juga bekas peguam kepada syarikat Amway dan sekarang bekerja sebagai peguam/lobbyist untuk satu syarikat MLM lain. Bekas "Chief of Consumer Protection" di FTC sekarang mewakili pihak Amway sebagai peguam mereka.

Soalan seterusnya yang perlu ditanya: Ekonomi negara manakah yang menunjukkan perkembangan yang paling hebat sekarang? Adakah negara yang membiarkan MLM berleluasa, atau negara yang mengawal serta membendung sistem perniagaan kapitalis MLM sebagai satu sistem yang "flawed" dan "corrupting"? Negara yang mana meletakkan MLM sebagai satu penyakit ekonomi dengan melakukan pendidikan masyarakat melalui media massa serta melakukan pengawalan ketat undang-undang serta hukuman yang benar-benar berat di dalam menangani masalah penyakit MLM bawaan omputeh daripada Amerika yang lahanat tu?

Personally, I never like China because of it's communism, but in this case - I championed them as visionary and an excellent example of wise governance to the whole world.




167 comments:

muse said...

1st...yahoooo!!!!

rocky balboa said...

aduii.. sakit mate.. tulisan merah.. apeapepon.. good info

Rose said...

Maybe we can't depend too much on authorities. All of us must play a part in educating the people. Kalau nak tunggu pihak berkuasa, karang berjanggut pulak...

kiko said...

agree with rose and mcm bro aidid selalu bagitau kena bijak berfikir, buka minda, pk halal haram. takyah tggu pihak berkuasa.. ubah diri dulu.. lenat

Hanafi said...

no 5 , yahoo, hehe

Farid Salleh said...

no 6! yeeah! btw nice post aidid..kalo malaysia ni strict mcm china..habis la fucker mlm semua...

En. photoshop said...

7... dah lama x komen.. dulu2 senang ja nak top 10 skrg susah gila...

Hell`s Angel said...

good job bro as always

zakzak said...

good article aidid.

tapi yang ironinya, barang2 yang dijual oleh syarikat2 MLM di Malaysia ni pulak kebanyakannya dari China.

well..the most famous one that I can think of my head right now is definitely 'ACMang's bracelet' hahaha.

osip said...

totally agree with your last statement..

Neotoxin said...

org2 politik ni kebanyakannya bukan kesah pasal rakyat sgt pun... poket sendrik lebey penting. Silap2 derang gunakan pengaruh utk wat MLM, cari downline.. hehehhe

ibnubattuta said...

Salam.

Totally agree with your statement.
Anyway, 12nd......


Hee hee. jangan mare

azwan said...

Salam,

Pegi mana2 negara sj kat dunia ni, korang boleh tgk "made in China". For manufacturing, you can always consider China to set up your manufacturing plant...low cost, high volume, product quality?...so-so.

But since China opened its economy for the past 15 years, the perception changed. even the highest quality product can be made in china. In my experience in Pharma business, currently many more big US and European pharma companies consider to relocate their plant in China. Their act simply conclude that its not only about cheap labour cost, but you can also recruit many high skilled professional workers in China. My point is China as manufacturing giant, don't give a hell damn concern about what their product going to be used for..MLM?? None of my business.

Hm...you know what. I get a high quality tuxedo finished in 24 hours and delivered straight to my hotel room also within 24 hours. The total cost..RM500. Peanuts!!

What Aidid post here are few bedtimes stories that simply indicates there are global war against MLM. If MLM business is really2 a parasite business, why the hell the business is still ongoing..in fact expanding/exploding in certain countries? The answer lies in my next paragraph....whether you like it or not, this is the reality:

If you want to really2 succeed in business, its very much depends on WHO YOU KNOW rather what how good you really are. Don't talk about based on merit because it does play only a minor role. This reality happens everywhere. Just name it..Swiss? US? UK? You think by changing the government to PAS, PKR, DAP, will change this facts? No...definitely it will not!

So guys...anywhere around the world, the MLM business need to feed the respective leader to keep their business survive. I mention leader..because it is not necessarily means politician. Jemput rasmi pun ok, anything asalkan ko dapat buy-in/support. Tu belum monthly allowance lagi. Perhaps some small shares? Yahoo!!

Tapi kalau kita dapat leader yg betol2 tak setuju dgn MLM, only then we can see the lights at the end of the tunnel.

TQ

Blood Seeker said...

China does not want something like 'Opium War' to happen again. In this case, it's good.

I did say this to an MLMer on a forum and he said "Eleh, China tu sosialis...Malaysia demokrasi...diorang kuku besi..." <--- really shows how high their education is

hyelbaine said...

I'm no economist, just a traffic cone mover remember?

The post illustrates the eternal battle between the world of the unregulated, money rules world of capitalism and its goal to preach it to the rest of the world.

Now I'm sure the MLM'ers would say things like "alahh..sebab politician dia tak dapat share, itu yang depa marah and haramkan tuh."..a statement like that goes to show how they do not understand the crux of the post or the topic of economics.

What does it say when the nation that houses the center of our sacred religion and also the biggest economic powerhouse on earth looks at MLM's and pyramid schemes with such disdain? Tepuk dada and tanya selera.

I've said it in a different comment in one of the earlier post on how these scams are not beneficial to its people and its economy compared to actual, real life businesses that generate profits and improve human capital.

No matter what MLM'ers claim that these schemes add towards the economy of a nation in general, the fact of its effects on its people cannot be ignored. When families are broken and the nations people are in shambles, no economic benefit can be worth the sacrifice of its nation's inhabitants.

Not everything that the west preaches is good and these scams are most certainly on of the bad one's we should all avoid.

Bomoh Hujan said...

panjang woooo

hasmn said...

bro,

ade dah mangse-mangse penipuan MLM ni yang buat aduan kat KPDNKK.. org KPDNKK konon-konon pasang spy dalam seminar/meeting/mass recruitment MLM ni.. pastu ngn spy2 KPDNKK bleh jadi MLMers.. macam mane?

KPDNKK still gak kuarkan lesen kat company macam pacik boroi lintah tuh.. abih-abih sangat gantung lesen direct selling.. macam kes DCHL.. group steven yeam tu dah kuar dari DCHL sebab lesen "direct-selling" kene gantung n tak bleh renew.. group ni bukak plak 1 Community.. jual mesin terapi berkuasa elektrik-bleh-cas-badan-macam-bateri.

macam mane saye tau?.. tepakse la ngaku kat sini.. "tipah tertipu bang.. tipah tertipu".. pecaye kawan baik punya pasal.. tapi bile die suh duplicate ape die buat saya rase macam tak kene.. takpe la tak dapat pulangan balik duit yg yg saya dah secare bebal gi bagi, janji saya tak buat benda yang sama gi aniaya kawan-kawan lain.. at least saye sorang je yg rugi bukan kawan, sedare mare yg lain..

mase gi meeting, diorang bleh terang terangan kate, gi la buat report polis, report kpdnkk, report menteri-menteri mane-mane pon.. diorang kate diorang buat bisness yang sah.. saya ni gi laa report kat kpdnkk.. diorang bagi jawapan stended.. kami akan siasat..

bile lesen direct selling DCHL kene gantung.. upline-upline bagitau saye.. owh.. org dengki n DCHL tak jage distributor-distributor macam "kite". jadi kepale SYN ni nak menjage "kite".. so die bukak kampeni die sendiri.. 1 community.. ade produk.. bukan MLM tapi macro/micro bisness.. bleh buat franchise,retailer, distributor dan semua jenis konvensional business dicantum jadi satu.. wohaaa..

good job laa bro educate org lain supaya tak tertipu mcm saye..

It Just Me..... said...

Bizi ngan audit...baca skali imbas aje ni..lum digest abeh...

Sket je nak komen dulu, dpt top 20 kira ok ni....hehe...

China mmg mengharamkan MLM tapi kebanyakan barang mmg derang yg wat dn barang ni la yg org len MLMkan...cthnye Malaysia...
Kebanyakan brg derang mmg murah,murah giler2...For me yg buat logistics, banyak brg dari china masuk negara kita...from food supplement to machinery.brg derang mmg banyak terdapat sini since senang nak masuk even takde kualiti lgsg(mcm gelang ACmang) ahaks...tapi brg derang bukan senang nak masuk US...sbb manifest US ketat giler2...tapi ...masuk jugak sbb banyak kompeni wat transloading...brg dari china tapi doc dari Malaysia...so, kira mcm brg dari Malaysia la...ada leaders kita ambik tau? takdemaknenyer...padahal nama kita leh buruk worrr wat camni...huhu...sorry kalau out of topic jap...tp itulah yg terjadi.huhu..maksud aku derang (leaders) mana pandang benda tu selagi tak terjadi satu trajedi yg amat membimbangkan...bg derang mende kecik maaa....ada ke takde MLM, janji dapat banyak kerusi kat dewan rakyat.....(wink, wink)sedangkan ramai yg tak sedar benda (MLM) ni leh melumpuhkan ekonomi kita kalau dibiarkan melarat...mana taknye, org melayu masih dlm takuk angan2 mat jenin..tgk org kipas duit, nak jugak kipas duit...sedangkan tak sedor, org tu kipas duit pinjam...HAHAHA...mcm cina, derang lebey mengutamakan perniagaan, kecik2 dah meniaga(bkn MLM yer)...anak ko ade camtu? mintak duit nak beli eskerim cina apek lalu adala...sbb tu derang leh jadi pengeluar barangan terbesar di dunia...kira apa kualiti, jnji wat dulu, kualiti di tingkatkan kemudian...
Sorry..terpanjang sket (^_^)correct me if i'm wrong...

The Office Mice said...

chewah.. comment box dah pop-up! hehe

dr mane dtgnye product is not the issue, it's how the product is being sold yg jd masalahnye.. & also the "magical" claims..

i wish our government is bolder in taking action.. ini semua dok berlari with their tuuut celah kangkang..

http://aniesandyou.blogspot.com said...

agak2 korang la..org2 atasan ni faham ke x konsep MLM ni?

It Just Me..... said...

aniey,
mungkin ada yg faham, tapi bukan masalah dia...maybe ada yg tak kisah lgsg, tak ambik tau pun...or maybe ada yg tau and ambik tau, tapi sbb ada kepentingan sendiri...wallahua'lam...

5c1d said...

one comment..MLM is a like a disease that need to be treated from early stages..thanx aidid..we must educate our youngster not to involve in such things as MLM...we can't rely on our authorities coz most of the politician dun give a damn to what happen to our sick MLM society nowadays..we need to start now..on our own..on our community..say no to MLM!!!

Kar said...

aku rasa gomen kenalah tegas utk bendung MLM ni. Masalah yg paling utama adalah pendokong2 MLM kek atas nun bukan calang2 malaun kek Mesia ni. Malaun berpangkat dan berpengaruh ni lah yang menyusahkan sebarang usaha utk control lubang peranakan MLM ni.

Razali said...

Why are people wasting their time trying to discredit the MLM INDUSTRY by comparing it to an illegal Pyramid Scheme?

Aidid Mu'addib said...

To Psycho Bahalol...
Why do some people waste their time being a bahalol?
And why do you keep insisting you're smarter than the economists that advised the government of China?
Do you think you can answer that dol?

Aidid Mu'addib said...

Oh ya, satu lagik...
Dah berapa ratus kilo fungi cordyceps yang kau sendiri dah telan selama menjajap produk satu-sen-tarak guna kulat magik tu, dan dah berapa banyak duit keuntungan yg kau dapat dari bzns kelentongan kau tu, yg kau dah kasi anak-bini ko makan?
Kalau anak kau tu membesar benak jadi mat rempit hero jalanan, jgn salahkanorg lain ye dol?

osip said...

why are people wasting their time by coming to this blog over and over again but still being an MLM slave?

if you can't process it, you ask. you can't accept our explanation, then you are beyond repair. So, get the hell out of here and go seek more haram income so you can feed your family with those.

osip said...

gile la mata hati follow blog ni..syg tol die ngn ko did

The Office Mice said...

sudah terang, lg bersuluh.. btl ke? heh..

ape laa razali ni.. kesiannnnn...

azwan said...

Alo Razali,
Discredit konon..
Ni soalan2 yg ko sentiasa nak mengelak dari jawab, sejak 1st time ko menyalak kat sini..
1) ONE clinical evidence Cordyceps can prevent/cure cancer.
2) ONE MLM company, that in your opinion is regarded as what you called "MLM Sebenar/tulen"

If you still refuse to answer these 2 questions, you will be forever and ever "discredited" and known as the lowest life form in this blog. Please muhasabah your level before communicate with us.

TQ

Alfian_Troxion said...

weh... mana pegi sume troll MLM/Pyramid skim ni? Kuar benda2 yg fakta dan berunsurkan logik... tarusss tarak dah? Ke aku termiss kat komen2 atas?

Laila said...

Alfian,tu ada sorang kat atas sana.

ps sambung baca balik.

Rose said...

Yeah, suddenly I miss MsAwin yg menghiburkan...

vertq said...

kenapa u.s. support skim MLM ni?? sebab dgn MLM ni dorng bleh tarik duit rakyat kat dunia ni masuk negara dia.. nampak x... baper jahatnya u.s. ni..

Aidid Mu'addib said...

vertq...
ceh! ko dah sambar karangan aku pagi tadi, yg aku tgh tulis for next entry...

Korang tahu pehal skim MLM memang menjadi-jadi di Amerika? Satunya sebab sistem politik duit yang diamalkan di Congress dan Senate Amerika, itu semua orang tahu. Tapi, pakar ekonomi Amerika yang dah sound berulang-kali pasal bahayanya industri MLM dan amalan "pyramid-selling" pada berbagai pihak dan kepada orang awam macam tak makan aje, pehal pulak? Bukannya pakai ekonomi tu orang sebarangan, tapi kerajaan Amerika bergerak macam siput-babi aje dalam menangani isu ni - why?

Pada pendapat aku, sistem kapitalis serta free-market (daripada perspektif MLM) itu, yang diamalkan di Amerika itu adalah satu dakyah kerajaan Amerika itu sendiri, sebab walaupun rakyat dia sendiri ramai yang sengsara kena penangan MLM (khasnya golongan mormon dan golongan yang dungu), mereka sememangnya mahukan industri MLM tersebut berkembang pesat ke seluruh dunia. Kalau nak export kerja lanun ni, kena la sacrifice rakyat sendiri dulu, baru bendanya jadi credible. Dan mereka ada social security program, jadi kalau yang kena kencing di Amerika tu merempat miskin, mereka boleh mendapatkan bantuan sara-hidup anytime di sana, no problem.

Tapi, rakyat Amerika hanya dalam 300 juta, dan ada 6 billion manusia lagik di luar sempadan Amerika boleh jadi "cannon-fodder" atau bak kata orang Melayu, "kuli-batak", untuk mereka pergunakan sebagai feeder untuk meraih keuntungan atas angin bagai nak rak, kalau mereka dapat menyebarkan industri MLM ni berkembang ke pelusuk dunia. U follow me here? It's just a simple conspiracy in economics, not unlike "The Arrival"... woohoohoo!

vertq said...

woho... waiting for the next entry.. aku rasa betul konspirasi yang ko cakap tu.. yer la.. cer pikir.. negara yang maju macam u.s tu tak kan la x rasa something fishy ngan MLM ni.. China yang communist tu pn dapat tau pasal benda ni.. x kan la u.s. yang 'serba tahu' tu x dpt detect.. agak2 bila Malaysia nak dapat detect pasal benda ni?? keke...

Mata Hati said...

Sick imagination from FATSO..

Lu sudah tau itu negara komunis..

Didlm pemerintahan komunis kekayaan rakyat tidak boleh melebihi kekayaan pemimpin..

That why,MLM diharamkan di China tetapi kenapa tidak diharamkan di Hong Kong walhal H.K juga termasuk di dlm wilayah China?

Kerana H.K bersifat global sama seperti U.S & Malaysia..MLM itu penjana ekonomi global..

Xde maknenye kospirasi dari org tua boyak ni kerana itu lah realitinya..

BANGANG NK MAMPOS!SHOO...

Aidid Mu'addib said...

Hey hey.... samdol IQ 74 is back! 100% all 74 of it.
Trying to attack "MOHD FUAD BAHARUDDIN" wadefak again...
Lurus-bendol nak mampos bahalol nya... kehkehkeh!
Dol... dah jilat bontot AC Mang hari ni? Sedap?

vertq said...

jadahnya.. walaupun H.K. masih di bawah china tapi bukan china pegang sepenuhnya H.K...

These regions have a special status: "one country, two systems". Since they were under foreign control as British (Hong Kong) and Portuguese (Macao) colonies for most of their existence, when they came back under Chinese control in 1997 and 1999 respectively, the Chinese granted the regions higher autonomy. While foreign policy and military operations are entirely PRC governed, other areas like trade, currency and immigration are governed differently.

sorry copy paste malas nk type..
http://gochina.about.com/od/cityareaguidesinchina/tp/SAR.htm

sengal nak mampos..
kalau MLM tu penjana ekonomi global, bagi aku sorang jutawan MLM kat Malaysia ni..

Mata Hati said...

Melambak jutawan MLM di Malaysia bai terutamanya org Melayu..

Engkau jer yg terus tinggal ke belakang dgr dakyah org tua bingai apa bikin!

MANGKUK TANDAS :-)

azwan said...

"Didlm pemerintahan komunis kekayaan rakyat tidak boleh melebihi kekayaan pemimpin.."

HhahahhahaHAHAHAHAHKKAHAhahahaha!!

Kena gelak je la ko ni mata lutut. Give something concrete la. aku nak tgk ko atau Aidid yg lebih credible. come on...come on!! Show me how good you really are..

vertq said...

bagi la aku nama salah seorangnya.. pastu bagi aku skali MLM yg dia masuk.. aku try google x jumpa pn.. meh sini kasi..

ChipCoklat said...

Hahahaha....akhirnya dia kembali kononnya nak bg hujah yg berilmiah..tp malangnya semua org tau...

Bro Aidid,
sedikit ulasan...kalo salah tolong btulkan...

Dari pendapat saya...melayu di malaysia ni akan terus mengatakan MLM tu halal spt Mata Hati ckp sebab tak ramai melayu yg pandai ekonomi..Why I say that? Sebab mejoriti melayu yg masuk skim2 MLM ni..Cuba kita tgk...ade ke org chayanunalif ni masuk MLM..kalo ade pun mereka akan ada diatas..pemikiran mereka ini mudah..kalo untung rasa diorg, diorg akan buat..kalo x untung diorg x kan buat...same jugak konsep bisnes..diorg ni dah berkecimpug bab bisnes ni dah berapa lama di dunia ni..dan di malaysia ni pun kita kenal mereka sbg bangsa yg berbisnes..so diorg memang tau macam mane perjalanan bisnes mlm ni walaupun mereka ni x masuk pun mlm tu...diorg lebih rela bermodal dgn buat pure bisnes daripada buat mlm...sbb pure bisnes lebih menjaminkan dan akan menaikkan ekonomi bangsa diorang..

Lagi satu..pihak syarikat mlm ini pun ade buat anilisis dan statistik data sebelum memasukkan pasaran mereka ke sesebuah negara..sebab mereka perlu tahu peluang mereka untuk disesebuah negara itu..mengapa malaysia menjadi pilihan...sebab mengikut statistik purata pendapat di malaysia rendah dan purata ketinggian pendidikan di malaysia juga adalah agak rendah...2 faktor inilah yang akan di gunakan mereka untuk menjayakan misi mereka...jd keluar la cara nak psycho, nak brainwash, table talk dan macam-macam lagi la...mangsanya adalah melayu..

pihak berkuasa??

I cant say anything...paham2 sendiri la...

sory..terpanjang plak..

Mata Hati said...

ITU FAKTA BAI! THE MOST CONCRETE..

nk tau yg lebih concrete..sila pindah ke China baru engkau tau azabnya pemerintahan komunis..

Tinggal Malaysia apa bikin klu lu tak setuju dgn Sistem MLM di Malaysia..

Buat semak jer..

HAHAHAHAHAHA!!!

azwan said...

Budak...
Baru blaja nak hidup?
Ko merabai gak mcm troll lain?
Buku bertemu ruas? bagitau jutawan dan MLM company tu..cepat2.

Rose said...

Got my coffee and chips, and ready for the show. Go for it MH, and make your statements more intellectually stimulating please, who knows you might be able to sway some of us ;)

azwan said...

Yeap..
aku ni kire kelabu gak ni. kalau fakta ko lagi bagus, nak gak aku maki en fuad @ aidid ni.

ChipCoklat said...

x pe...kita tunggu je la...biasanya org yg bising macam ni..dia sebenarnya xde fakta ape pun...dai hanya mampu bising je...kehkehkehkehkeh

azwan said...

"nk tau yg lebih concrete..sila pindah ke China baru engkau tau azabnya pemerintahan komunis.."

Business partner aku chinese dari mainland bai. ape ko mengarut ni? lifestyle dorang ok, takdak apehal. ko bawah tempurung lutut? aku tak low class mcm ko bai..main agak2, ikut logik..hahahha! knocked out!

vertq said...

tu la.. aku pn x tahu la fakta yg aidid ni bg betul ker x.. tapi setakat yang ak baca ni rasanya cam betul.. cuba ko bagi 'fakta' ko.. ak nk compare.. kalo fakta ko betul, ak x akan baca lagi blog fuad ni... :P

Mata Hati said...

C.C :

MLM HALAL

nak tau HALAL HARAM sesuatu MLM di Malaysia..NAHHHHHHHH!!!

http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=100

vertq said...

ish.. ak mintak len ko bg len.. x per.. sat ak baca link ko bg..

azwan said...

Oi2..
apesal ubah topik?
bagi nama jutawan dan company MLM yg ko agung2kan sgt tu.

Tu yg ko paste tu, org dah lame bace dah. dah basi.

1st fakta ko..dah salah. aku every 3 months gi Shanghai. ko satu hapak pun tak tau, cume bace buku form 3. ape jadah bai. next fakta please....satu nama jutawan dan satu company MLM.

vertq said...

ish.. x der pn nama jutawan MLM dalam ni.. aduh.. kata tadi berlambak jutawan MLM x kan suruh mention 1 pn susah.. :P

azwan said...

Low class punye troll.
He is not even close to MsAwin the Legend. Tapi kebanyakan troll sopan2. dia ni lain category lain sket, masuk2 mencarut..terus AMI aku.

Laila said...

Wowwww! Aku terpegun ngan hujah2 & fakta2 yang ko bagi Mata Hati! Blavo! You're givig Incik Poad a run for his money.

Ko memang ROOK!

ChipCoklat said...

hahahaha...tu la nak copipaste je...kan dah tersilap paste..ade ke dalam tu kata halal?
ape ciri2 MLM yg halal?
aku rase xde pun mlm yg ikut mcm tu..yg aku tau mlm ni majoritynya headhunter..moneygame...memang ade jual produk..tp jual produk sikit unutk..nak untung banyak cari ahli...hahahaha..dah la Mata Hati..x payah la menegakkan benang yg basah..

NAAHHHHH...aku plak nak bagi..
http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=1358

azwan said...

Ni haaa..

"Akhirnya, saya tahu bahawa hukum MLM ini masih terbuka untuk perbincangan, malah Syeikh Dr Abd Sattar Abu Ghuddah ketika perbincangan dengan beliau mengakui ini isu yang agak baru baginya. Benar, amat sukar ditemui tulisan para ulama Islam dari Timur Tengah berkenaan hal MLM ini, disebabkan MLM belum masuk ke pasaran negara Arab dengan meluas. Justeru, menjadi tanggungjawab para ilmuan Shariah Asia Tenggara untuk membantu masyarakat untuk mengetahui pandangan Shariah tentang MLM ini."

Korang tak payah bace panjang2..hujung tu ade giest dia. aku mencari perkataan Halal MLM pun takdak. Mamat ni sah2 low class punya MLM. Autaaa...

Muhamad Zaki Mustafa said...

Kat sini plak rupanya troller IQ 74, 100% nih.. Ingat senyap dah..
Ade sesapa nak borong SNTM undi keluar MH ni? Aku dah borong 100k kat entry lain.

Rose said...

MH, dah baca link tu. Ikut fahaman saya, Ustaz tu x cakap MLM tak halal tapi dia tak juga cakap MLM halal. Overall, mungkin dia x berani nak keluarkan statement black and White tapi he did say perkara yg menimbulkan was2 baik elakkan. Siap Ada check list lagi untuk tengok MLM tu ok ke x. The whole article has a feel that the ustaz feels it's better off not to be involved in MLM. Good try, though MH. Boleh cuba lagi.

Laila said...

If my memory serves me right, AM dah ulaskan Uzar's nyer take on Halal/Haram MLM somewhere in this blog or comment thhreads.

vertq said...

MH.. cer ko tgk yang ni plak.. ni yang asal dari web uzar..

http://www.zaharuddin.net/kewangan/303-hukum-mlm--jawapan-jakim.html

Mata Hati said...

DEY..

Baca itu link ustaz dgn betul

Ruangan: Bentuk MLM yg HARAM atau syubhat

MLM yg HALAL adalah bertentangan dgn yg HARAM tersebut..

vertq said...

dey.. baca link yg ak bg tu plak.. meh ak post sikit kat sini.. jawapan dari jakim tu..

Sebenarnya kebanyakan anggota MLM yang menyertai cara ini adalah hasil motivasi bonus yang dijanjikan tersebut dengan harapan agar cepat kaya dalam waktu yang sesingkat mungkin, padahal ia langsung tidak menginginkan produknya. Perniagaan jenis ini adalah perjudian murni, kerana beberapa sebab berikut, iaitu:

1. Sebenarnya anggota MLM ini tidak mahukan produknya, akan tetapi tujuan utama mereka adalah menyertai rangkaian piramid bagi mendapatkan kekayaan cepat apabila setiap ahli baru membayar yuran.

2. Harga produk yang dibeli sebenarnya tidak sampai 30% dari wang yang dibayarkan pada syarikat MLM.

3. Tujuan perusahaan adalah membangun jaringan individu secara berkesinambungan. Yang mana ini akan menguntungkan anggota yang berada pada level atas (Upline) sedangkan level bawah (downline) selalu memberikan nilai point pada yang berada dilevel atas mereka..

setakat ni semua MLM yg ak pernah jumpa semua ad ciri2 di atas..

Rose said...

Rasa nak nangis pulak bila baca statement MLM yg HALAL adalah bertentangan dgn yg HARAM tersebut (sigh).

Mata Hati said...

HALAL : BERTERASKAN PRODUK & KOMISEN DR PRODUK

HARAM : REKRUT AHLI+KOMISEN DARI AHLI

SO JGN MASUK YG HARAM!

BINGAI!

vertq said...

aduh.. seperti yang aku jangka kan.. semua persoalan ak ko x jawab.. ak tnya len ko jawab len.. camna ak nk percaya ngan prinsip MLM ko ni.. nampak gayanya terpaksa la ak continue folow baca blog fuad ni sehingga ada seorang MLMer yg berjaya meyakinkan aku MLM berada di pihak yg benar.. adios.. salam...

p/s:MH x pi cari downline ker jumaat malam camni.. biasa waktu camni la MLM cari downline kat s.alam ni... :P

Rose said...

Ditto vertq. No fun and games here, same old same old. Time to go and read about epigenetic modifiers..

Mata Hati said...

Mau tau lebih lanjut jutawan-jutawan melayu MLM yg berjaya..beli ini buku..murah je utk kefahaman anda yg sebenarnya..

http://www.bookcafe.com.my/my/bisnes-and-pengurusan-my/entrepreneurship-keusahawanan/jutawan-mlm-multi-level-marketing-my.html

vertq said...

aduh.. suruh beli buku plak.. orang mintak len bg len.. apa da.. td kata berlambak jutawan MLM..

baik aku cari jurnal utk final year project aku lagi bagus.. buat abes duit jer beli buku macamtu.. paling2 buku tu ajar camna cara2 nk jadi MLM tegar..

baik duit tu aku pi beli buku method analysis dari AOAC.. huhu.. chow...

Laila said...

Come on vertq, what do you expect from a trashy troll like him? Asking him a simple question or for no-brainer examples is like asking his full perspective on MLM impact on economic theories and it's contribution to social/societal dysfunction. ;P

Mata Hati said...

Ckp mcm best..

Mau tau jutawan melayu MLM?

Beli itu buku & baca..

Study baek2 aaa...

uculer said...

MH, terima kasih di atas penjelasan anda yang terang dan berguna. Terima kasih juga kerana tolong namakan jutawan MLM di malaysia. Saya lebih yakin kini.

P/s:word verification bawah ni adalah 'butas'. Refer kat mata hati kot.

cekodok said...

Mr MH dah beli satu kan? ala.. bagitau je la kat kami yg belum beli ni. sorang je jutawan melayu MLM. sorang je bai.. sorang je.. jgn kedekut ilmu sgt. takkan soalan senang camtu pun tak boleh jawab. IQ 50% equal to 37 pun boleh jawab bai.

Mata Hati said...

Dey...

Nk beli pn susah kaa???

RM17.00 Hinggit jer bai..

Bila nk menabur fitnah tau pulak itu & ini..

Hehehehehe..Sampai ke dlm kubur la engkau sesat dgn org tua boroi tu..

hyelbaine said...

Looks like I can stash away my sniper rifle and concentrate on my cone moving day time job

Wow! Looks like a healthy troll killing thread we got here. Bravo to everyone, the c*** doesn't stand a chance with such pathetic comments.

Tries to imitate aidid by cursing but sadly, the facts presented would make a chimp seem more coherent and intelligent.

Give it a rest lar MH, you don't stand a chance. They asked simple questions and you replied with nonsense spin. What gives? Simple questions require simple answers.

Don't try to discuss about things that you haven't got a clue on. Have you ever been to China or are you even an economics major? If you are your words clearly haven't shown that.

You might be able to fool the gullible with your spin but I believe you are not on the same level as most people here. Indeed buku dah bertemu ruas but not as what you've hoped for.

It is the ungullible fake visitors that are your match.

Ps> love the new comment pop-up, makes commenting on mobile so much easier ;)

Wan Syahirah said...

Mamat ni taknak bagitau sebab dia pun baru tau buku tu ada dari pakcik google. aku tak main la google2 ni dey, knowledge dan experience aku yg buat aku type kat sini. tips of my finger.

ko?...sah2 bongok la dey, low class punya troll. ko takde skill kat sini la beb. boring cakap dgn ko takde fakta. masuk melalak, carut2, aku ingat power sgt, skali cakap IQ 100%. Giler ape IQ ade percent, ko tak belajar ke dey? Ko cakap pasal IQ pun ade percent, ko dah malu apehal nak melalak kat sini plak. IQ pun ade percent? apehal dey malu la weh..masuk2 mencarut cakap pasal IQ pun tak betul. mulut je longkang.

ko boleh pegi berambus, call balik upline ko tu tanye siape yg millionaire, bagi syarikat skali.

Laila said...

Sejak aku berkhemah kat belog ni, banyak aku belajar cemaner nak kenal ciri2 harcore MLMers. Setakat ni dari aku nyer observation, yang aku leh concludelah antara main traits & characteristics:

1. Masuk belog ni cam samseng kampung dusun, cakap pompang pompang, tapi isi kosong. Hampeh.

2. Off topic memanjang, tanya lain jawab lain.

3. Kalu yg on topic sesikit tu, suka spin-menyepin, sambil kopi pes ayat2 buku teks dari pakcik Gugel & tepek beratus2 links.

4. Kalu yg level baru habis sekolah tu, tulis cam dak derejah dua.Satu pebenda dia tulis & racaukan & sasaukan pon org tak paham.

5. Character attack (ad hominem?)/annihilation, ni yg paling common. Masuk2 terus wat personal attack especially kat tuan belog & jadi moral judge dredd jatuh hukum kat org suka suki kepala lutut dia.

6. Yg jenis touch and go tu, masuk kutuk2 pastu belah cam tu jer & never come back (eleh padahal tgh lurk tu)

That's all i can think of. Sekian, tenkiu.

azwan said...

Yola Laila,

What can you expect from people like them.

But, imagine if we can debate with Dallin Larsen...hahahhaha!!

Rose said...

Laila, well observed.
Azwan, if that would happen, I would leave my diary free and enjoy the show. It's so disappointing so far to get trolls that are just lowly followers. Where is the big kahuna, defend your MLMers please...

azwan said...

Takdela,
Takkannye big guns nak turun sini. dorang dah kaye, buatpe nak pening kepale. tgk blog Aidid dorang sengih je. yg low class macam mata hati je masuk sini.

Rose said...

Ye lah, cam cerita2 Hollywood, orang2 jahat mesti hantar barua2 dia buat kerja cikai2, depa relax kat rumah sambil kipas2 duit, bwk kete BMW jalan2, minum fresh oren kat kelab...

izzNatta said...

Mata Hati posted

"nk tau yg lebih concrete..sila pindah ke China baru engkau tau azabnya pemerintahan komunis.."

Engkau pernah pergi Negeri China ke? Try la guna duit MLM ko pegi sana, dapat jugak buka minda ko sikit...
Aku dah pergi... bukan pergi melancong beb, tapi urusan kerja... dan aku tau macam mana cara hidup diaorang hidup... tak de azab pun...

Grow some balls MLM ass licker... kalau setakat mencarut tak berfakta... baik ko pegi ass lick upline ko, mana tau dia boleh kasi duit utk ko pergi ke sana...

Azie_Jamaludin said...

Waaaah...buku pasal MLM ghopenye...memang le highlight pasei kehebatan orang deme...ingat kot la deme ni ade laporan rasmi ke...senarai rasmi ke...xkesah le...pasei jutawan-jutawan kat malaysia ni..yg kot-kot le ade jutawan MLM tersenarai...haghuih le teman caye...cehh...hareemm...penat je teman google...nak tau punye pasal...membazir je mase teman selame 0.26 saat...hu3

tp kan...hebat la orang melayu kite ni...punye le pakar sampe boleh buat buku bercheghiter pasei MLM...tahnioh le yob...tapi teman idok le ghase bangge pon..

osip said...

actually kite da byk kali ulang bende same ngn MH(Monyet Haruk) ni. bengap macam tu jugak lagi. bukan takde penerangan pasal halal-haram MLM ni dlm blog ni.kite pn da byk kali ulang kat komen.die ni je tak cukup IQ nak proses.

still 100% lagi eh? tak boleh push lg tinggi?..kesian..mesti ko ni da tepu dgn duit haram ni..



NEXT TROLL PLEASE..AND HOPEFULLY WITH CREDIBILITY..

Hell`s Angel said...

alah mamat ni mangkuk2 Ac Mang je ni. Either Puppy gemuk or ac Mang himself in presence. I've received notifications on reply comments from puppy gomok's blogg? stating that Mr. Batman here is "Fuad" haha..

Dey macha hati, we do not care whether tuan tanah blog is a computer engineer, doctor or even rubber tapper. We just read what he presents and if we agreed to it we will give thumbs up and if not we will stand to correct his statement. It happens a couple of times and he happily corrected his mistake if it is a real mistake.

By the way do u understand what the hell that i'm talking about you nincompoop?

Muhamad Zaki Mustafa said...

Ignorance @ ketidaktahuan adalah kezaliman pada diri sendiri yang amat lazim dan paling mudah terjadi. Kurangnya kemahuan dan kemampuan memahami maksud apa yag nak disampaikan membuat sesetengah orang hanya menterjemahkan apa yang dia tahu atau tidak, atau faham atau tidak. Tahu tak semestinya faham. Faham mesti sebab dah tahu. Dibentangkan dihadapan kita terjemahan mentaliti beberapa atau sekerat golongan yang menzalimi diri mereka sendiri. Buat kita yang faham apa yang bro aidid nak sampaikan, yang tak perlu perah otak nak proses fikir, renung dan menilai maklumat dan intipati kupasan info yang diberi, hanya mampu tersenyum.. Terkadang sampai tahap tak tahan pada masa yang sama untuk tertanya bagaimanalah dunia sesetengah manusia yang hanya mampu melihat sesuatu perkara itu dari sudut imbuhan dan baalasan duniawi sahaja.
Kita kerja nih ibadah. Rezeki itu Allah dah tetapkan. Jika mmg takdir aku miskin, aku sangat bersyukur, kerna bermakna Allah sangat menyayangi aku dan mahu aku masuk syurga 40 tahun lebih awal berbanding jika Allah mentakdirkan aku kaya-raya di dunia.
Manusia cerdik bukan kerana belajar tapi manusia jadi cerdik kerana berfikir..belajar pada mulanya, berfikir datang sesudah akal mencerna apa yg di ajar..orang bodoh kalau diajar macam mana pun kalau malas berfikir dia takkan jadi cerdik.
There's no stupid or clever. Only those who have, and don't have the will power and initiative to change their point and angle of views.
Word VERIFICATION FOR THIS MESSAGE IS : ENSAL.
HEHEHEHE...

hyelbaine said...

Wow! Ramainya 'fake visitors' dok menambah popularity belog nih :P

Ohsem assessment of the MLM'ers by Laila and also great insights from the rest. It makes reading one of the poorest troll so far bearable.

I agree that it would be more interesting to engage those higher up in the MLM food chain than with the Ma Hai's lower down the pyramid. Wonder if that day would come soon.

To the Ma Hai, I think that it's pretty obvious that you're not on the same level with most of the people here. That's even more credit to Aidid that will surely rile you're pathetic mind of yours.

Bring on the next troll indeed but of more intelligence and higher up the pyramid chain please then maybe, just maybe we here would have met our 'ruas'.

Laila said...

MsSawan is probably the highest ranked MLMer troll we can get. No?

Well, that's the impression he/she gave initially. The impression which quickly dissipated after her/his countless atempts and non-sensical theories to justify MLM business ethicality. MsSawan has now settled into just another troll, the most entertaining one but with at least an ounce of substance nevertheless.

MsSawan is just some MLM co's lil bitch after all.

cek chun said...

Sebut-sebut pasai sakaiwin, jap lagi sampai la tuh.

Mata hati still tengok pakai mata lutut ka??? Baca ke tak ni entry-entry dalam ni?? Uzar punya link sudah dikupas lama dah. Kau pi search je la.

Tu pi type kat google search kat atas ni yang boleh jana pendapatan pada incik poat kita. Kakakakah. Tak bleh blah punya ayat sakaiWin. Lepas ni aku nak bubuh sepuluh widget google search dalam blog aku. Kakakakakah...kayaaaaa

To incik poat, u rock ahhh..
U keja doktot ka, majistret ka, enginear ka, boroi ka, tua ka, muda ka, rubber tapper ka, u still rock!!!!


Word verification aku: MALLKED
mata hati letak lutut ke dey

Darlina said...

sir aidid, blh cover pasal LB yang kembali bercambah sekarang?

azwan said...

Zaki..good comments.

Memang MLMers dalam dunia mereka sendiri. tu yg jadi ignorance. mereka ni dalam golongan "tak tahu yg mereka tak tahu". Actually kita tahu yg this blog won't change people like them. In other words arguing with them is just a waste of time. Dorang ada seminar, brainstorming, presentations..etc. Ape la ko nak expect kita dapat ubah dorang dari blog ni. Yg boleh ubah: kelabu dan putih. Yang hitam macam Awin and the geng tu layan dorang just for fun.

The MLM scams revealed by Aidid are just the tip of iceberg, yg aku dah byk kali ulang. pasal melayu, mormon, china issues..that is something about the core that all of us should know.

AZHAR said...

MH ni cakap pakai hati je aku agak la tak pakai akai. tu yang IQ pun 100%. Dia guna analogi cam kawan aku cakap, cinta itu pengertian, pengertian tu understanding, under tu bawah, standing tu berdiri, kalau yang dibawah da berdiri tu la cinta, ngehngehngeh

Laila said...
This comment has been removed by the author.
Laila said...

LOL & chaiitt @ Azhar. Bak pepatah omputeh , yg aku dah translet & sugarcoat sket sebab kalu tak tuan belog akan tendang aku keluar: Yang bawah kalu berdiri tu memang takder conscience punyer. Sejibik MH.

Razali said...

When my son was young I would point out a car and say the word “car.” He soon picked it up and would point to a car and say, “Car.” Then he pointed to a bus and said, “Car.” I said, “No, bus.” He didn’t believe me. Why? Because he had assumed that a bus “looked” like a car - therefore it was a car. Specifically, anything that moved on wheels was, in his mind, a car!

To solve this, I found a bus and a car that were parked side by side and pointed out those things that make them different from each other and those things that make them like each other. Only then could my son determine if what he was looking at was a car or a bus. If someone cannot see how things are different and how things are alike, they are dumb on that subject.

azwan said...

Indeed the father and son are dumb. But i think the father is dumber, maybe dumbest.

You live in own neverland Razali. Metaphor does not work here. We are dealing with facts. we are not dealing with some magic mushroom that can sure cancer in 7 days. That is a PROOF HOW DUMB YOU REALLY ARE.

Laila said...

@ azwan you terforgot to put your two questions.

azwan said...

I suppose..
But dumb person no need to be reminded. I think he has a secret recipe on how to make some Cordy-mushroom soup. Why not supply the dumb mushroom to Pizza Hut?

UglyPooh said...

hmmm...ksian MH. Ignore je la dia. budak2 lg tu agaknye.hihi...

Rasanye MLM susah mau di banteras kt Malaysia sbb taiko2 pun ada yg politician or ex-politician (m_m).

Pernah join dinner Hai-O, free tiket dpt, sbb member nk pujuk suh masuk tp of course la xberjaya(kalo xwujud blog aidid ni pun, mmg azali dr lahir tak minat MLM). n ada ex-politician giving speech there on the stage (sy xminat ambil tahu hal MLM b4 this).

It's confusing me why and how he become interested in getting involve in this bzns since I saw it as a stupid bzns which always force others (victims) to make a bank loan for their stupid product. (~24k).

AND maybe this 'tsunami' from Aidid will later give 'something' awakening for them (media, politics, etc). who knows kan.. *wink

Razali said...

If a person kills someone with a rock, don’t blame the rock! The rock isn’t the source and didn’t kill the person. A person with bad intention is the source and USED a rock to do damage.

If a scammer uses telemarketing to seduce its victims into a scam, don’t blame the telephone. The scammer (a person) is the source and USED a telephone to deploy his scam.

If a scammer (a person) uses MLM to deploy his scam, don’t blame MLM.

An industry can’t be a scam as it’s not capable of tricking people. People are the only ones capable of tricking people.

MLM is not the culprit in scams, pyramids, investment fraud, chain letters or Ponzi schemes. The culprit is the unethical activities of a person or a group of people.

The reason scams sometimes use MLM is because MLM is a powerful way to distribute anything. Just as a telephone or the Internet is a powerful way to reach people.

The media have done a fantastic job of confusing people on the subject of pyramids and their association to MLM.

azwan said...

If a person does not know the ethical way of stating a mushroom can cure a cancer in 7 days, he better shoot himself down.

In your case, we don't blame the mushroom because traditionally it always proven to have the desired effects. It is you..who are unethical to promote it can cure cancer, diabetes, etc in 7 days. It is you, who knows nothing about modern medicine and do such unacceptable claim. You are the culprit. Thats why people like you...join MLM.

You don't deserve to state any metaphor here. Because you, yourgoodself is a complete loser. don't know what is right and wrong. claim in biotech industry some more. what the fuck?

You..you just don't realize how stupid you are, and just merely underestimate the people you talk with.

take this...(middle finger)

Razali said...

Mereka yang benar-benar hebat tidak memerlukan keangkuhan-hanya orang yang mempersoalkan nilai diri kelihatan mempamerkannya.

Orang-orang kaya tidak perlu bermegah-megah dengan kekayaan mereka. Yang tercantik tidak perlu "membersihkan bulu dengan paruhnya" dan orang paling pintar boleh berjalan dengan orang ramai dan bercakap kepada semua.

azwan said...

Spin la Razali..spin & spin lagi.
Gunala ayat2 baik ko, so that dalam kes ni ko nampak baik la sgt2.

The fact ko guna cendawan haram jadah ko tu untuk ubat kanser, ko claim2 bukan walhal tak terbukti keberkesanannya. ko tak adil pada pesakit dan ko menipu pesakit dengan ilmu sedikit. pesakit lari dari perubatan yg sepatutnya..pesakit yg merana, bukan ko! org2 macam ko ni la punca, yg sepatutnya disepak je 80 kali. stand ko pun dah tak betol, ko nak backing MLM? ko dah tak layak nak berhujah kat sini bahlol.

azwan said...

Ni haa aku copy paste dari blog dia..ko tgk la ape pengkhianat ni buat...:

7 Hari Terbukti Berkesan- Ajaib!!
Kaedah rawatan alternatif bagi penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi, asma, penyakit kulit, mati pucuk, kanser, penyakit kulit dan banyak lagi. Terbukti berkesan dalam masa 7 hari sahaja.

What the..??????

And this kind of guy want to back MLM. How stupid dumbfuck..

osip said...

"Orang-orang kaya tidak perlu bermegah-megah dengan kekayaan mereka. Yang tercantik tidak perlu "membersihkan bulu dengan paruhnya" dan orang paling pintar boleh berjalan dengan orang ramai dan bercakap kepada semua"



habis gambar celaka2 MLM@Piramid yang kipas2 duit, tunjuk kereta2 hutang tu bukan bermegah2 ke? yang orang MLM pakai baju macam badut begambar kat depan kete mewah tu bukan nak bermegah ke?

Ni soalan rhetorical. tak payah jawap pn takpe. sume orang da tau

azwan said...

osip,

yang tu mmg dia pun tak setuju. yg dia backing sistem MLM, bukan lahanat yg kipas duit.

Aku paham point dia, tp dia cakap lapik2. dia tak pernah bagi satu contoh syarikat yg bagi dia perfect. bagi dia semua system MLM memang perfect. tiada penindasan, tiada unsur2 haram, tiada. bagi dia MLM is a clean business. tp dia tak pernah bagi ape2 contoh syarikat..semua cakap kias2, sbb nak tunjukkan dia intelligent.

hahahahaHHAHAHAAHhahakkakha!

Boy said...

Razali,
Produk super ajaib ko tak de buah kokaiberi ke, kalau ko nak aku boleh supply, sekilo RM 2.00 saje

Rose said...

I am intrigue, can Razali give me one example of MLM not involved in pyramid scheme and confirm halal tanpa was-was?

azwan said...

Haaa..
Rose, berjanggut la ko tunggu dia jawab. samada dia jawab berkias..atau yg paling dekat pun.."saya tak nampak ada keperluan umum untuk jawab soalan tuan".

osip said...

oh hoho..telepas pandang plak..

memang dari R(azali) lagi dia ni cakap berbunga2..straight to the point please..kalau contoh sistem MLM yang kami tunjuk ni salah, so tunjukkan sistem MLM yang kononya halal.

aku pun nak tau gak macam mana 'sistem MLM yang sebenar' tu suci murni. kalau betul terbukti, aku buat entri 'tribute untukmu Razali' kat blog aku.

Rose said...

Azwan, you are right. Osip, mungkin Razali dah terlalu sebati dengan MLM dia, sampaikan dah tak dapat bagi jawapan yang straight to the point. Agaknya kalau dah selalu di brain wash masa training sessions, lama2 kita pun jadi camtu, hanya mampu spin story one after the other. Kesian pulak bila fikir camtu.

Laila said...

So Encik Razali salahkan orang2 korup yang involved dalam MLM business and not the industry? Yes, to a certain extent. But it's the flawed/unethical MLM system of the MLM businesses (secara general lah) which form the industry that mould the people to be what they are intended to be: corrupt and greedy.

Malas nak ulang2 benda ni yg dah berapa ribu kali kena ulang kat sini sebenarnya but waddaheck..( sambil2 layan tengok Youtube link Cikgu Shida yg org baru kasik, who seems to be more entertaining than Mata Hati....) By flawed/unetical MLM system, we meant :

1. Compensation distribution which does not commensurate with efforts and heavily skewed towards those at the top of the chain. And at some point, leaving a whole bunch at the mid-bottom of the command crashed & burned, totally ripped off their hard-earned capital & the returns they rightfully deserved.

2. which brings to the issue of exorbitant product pricing carefully structured to embed & mask the generous compensation/commission across the chain of MLMers. The result is an overpriced product or service which burdens the end-buyers because..

3. of the questionable product quality that does not justify the price when there are other similar products as comparably good (or bad) retailing significantly lower than MLM products. And there’s also the issue of questionable benefits/claims especially health products which mislead final consumers, putting them at huge risk when they should be consulting professionals.

4. Morally, these MLMers are flawed too. When hypothetical millions are dangled in front of these MLMers in every pep talk, they ignore what is good, bad and appropriate for the end-users, even when the MLM products could cost these innocent consumers their lives (in the case of health products).

5. Aku lupa, mental block..sebab distracted tengok Cikgu Shida tengah rapping.

So tell me, at least satu contoh kampeni MLM yg betul2 telus, because I am really, really interested. Tak sanggup dah aku jadi kuli batak tukang buat kopi walaupon boss aku hensem, muda , single, kaya dan bergaya.

Speaking of which, business Dr. Rozmey telus tak? Heeeeeeeeee

Word verification: rozmey

Zam DiEnd said...

Dh lama aku xmengomen kt blog nie. nice info. yg lain sila jga akhlak antum suma.

hyelbaine said...

Razali, you sit on your high horse and look down upon us here with your supposed nice words and all. Sadly for you, not only we're not easily swayed but we don't easily forget either.

We hane forgotten that you continue to avoid answering Azwan's questions and also I haven't forgotten how you have refused to answer whether you're game to accept my proposition.

Until you answer these and also the other numerous queries that we have for you in so many of the past posts, what ever idea or words or metaphors you try to put forth is just pointless.

Your kind words ond spin might work on most people but not here. I suggest you either put up (answer the queries you've been trying to avoid) or shut up.

Muhamad Zaki Mustafa said...

Blogger azwan said...
Zaki..good comments.

Thank you. But i hold on strong to there's no limit to what a man can do if he doesnt care who gets the credits. But somehow, i will give that credit to bro aidid.

Colleague, common sense of this mr mooseroom seems like can be tagged as void. It doesnt matter how high his certificate of education when he seems to be very confused between left and right. I bet he doesnt even know that humans uses their left brain to process whatever they see through their right sight. So do the other way.

Hence, troller always fall for bait isnt it guys? The bait of MLM that stuck in his mouth.

My verification code for this message is : aphealbu
Huhuhu.

Laila said...

hyelbaine bro..

tulah..kenkadang maleh nak layan diorang ni kan. ..tapi kalu tgh boring tu best jugak...

Rose said...

Come on Razali, you are missing out valuable opportunities here. Imagine if you have answered all questions brilliantly I am sure you can convince most of us to join your pure MLM and you would have at least 30 down liners ( ye la, yg lain fake reader bak kata Mata Hati).
You tak nak bagi contoh MLM yang suci murni sebab you pun tak sure kan? And you know what they say if dah ada rasa was-was....
By the way, any update on the AC Mang scandal? Is he still selling those magical bracelets?

Hell`s Angel said...

@Rose
That Moron Hati is one of the Ac Mang cohorts or maybe himself if u want any update ask him hahaha.

@Razali the troll
Bai, lu cakap tu direct? Apa yang directnya? Can explain it to me? My understanding is any products that are distributed direct to consumer without distributor is direct selling right? Bukan MLM kan? kan? kan? MLM tu bukan pyramid ke ada banyak level? puit....
I kinda understand what he is trying to tell but i think he himself is still in confused state to differentiate between MLM and direct selling.

Aidid Mu'addib said...

Tips...
Kalau korang nak berdebat dgn penyokong MLM bawaan alkafirun yahudi & nasara , jgn cakap omputeh atau cakap Meleiz yg complicated... dia org susah nak faham (kalau dia ckp omputeh, itu kopipes le tuuuu), dgn IQ 100% yg gah... 100% of 74... itu sebab dia join MLM, remember?
Say simple words, ask simple questions. And get ready for some disappointment. Because MLM is not about concepts or arts... it's about statistics and plain mathematics. And they generally can't understand numbers.
That's why they are easily influenced by uplines & by the alkafirun companies, because brainwashing are done by using words - but not numbers. Numbers give them migraine. Stats doesn't exist in their world. Arcane concept this maths thingy.
Mekasih...

Laila said...

Kecek oghe putih tok pehe, kecek melayu pon tok pehe...

Kalu kecek melayu simple pon tok pehe jugok..tok taulah kawe nok kato gapo.

Pahtu?

Three. Heeeee.


p.s forgive moi, it's ze weekend

hyelbaine said...

Fuih, habg biaq betui 'did. Habih nak berckp dalam bahasa apa lagi? Mcm cik Laila habaq lar, nak kena bagi peringat dalam bahasa mormon ka?

Cheq tak tau lah kalau depa bangsa ketegaq nie paham ke tak pelat utagha nie. Tapi cheq nak habaq kalau habaq dlm melayu ngan omputeh, cheq ghasa depa nie kena masuk skolah balik.

Bukan setakat nak perabih belajaq melayu ngan omputeh tapi kena pi khatam balik ilmu hisab yang cheq tgk sekoq pun tak paham bahasa.

Ketegaq nak mampuih ahlul MLM nih :P

Hell`s Angel said...

hehehe aku setuju hyelbaine... nak buat lagu mana nakk... ni dia la yang kata bodo tak buleh diajaq...cakap utara ada perak ada kecek kelate ada ganu ade pun tok pehe gak.. last2 nak cakap lagu mana? bersurah banjar kah? orang banjar cakap kalau orang camni bro katanya bungol kada termakanik....

Rose said...

Kat sini orang Welsh cakap orang cam tu: 'n amhwyllog ddyn (bahasa sopan la)

osip said...

nak aku ckp arab pn bleh..

!فتح عقلك ، والأبله

Muhamad Zaki Mustafa said...

Tak mahu komen panjang. MLMers memang tak faham konsep MLM tu sendiri. Sebab tu tegar membantah kita yang anti MLM ni.

My verification code for this message is : ankliz

cek chun said...

aku silap masuk kelas ka nihh???

Aidid Mu'addib said...

I'm watching Laura Calder cooking up some French and Moroccan cooking in AFC... hey, she has great jugs. Look very nice amongst all those pots and pans... What are you all doing here tonite anyway?

My verification code for this message is: pundekkola

cek chun said...

hahahaha
u never failed to make me laugh la bang..

btw, laura calder tu dah tengok dah petang tadi :p

Razali said...

Kenyataan bahawa bisness MLM akan runtuh kerana orang akan mendapati mereka berada di kedudukan terbawah dan tiada lagi orang yang cukup diatas bumi untuk menampung kerugian mereka adalah hanya MITOS MATEMATIK LIAR.

Kenyataan itu lucu bagi saya.
Ini ialah diagram untuk membantu anda melihat apa yang mereka faham dan mahu anda mempercayainya,

1 (Jika anda merekrut 10 orang)
10 (dan masing-masing dari 10 juga mendapatkan 10 orang)
100 (sekarang jika semua 100 masing-masing mendapatkan 10 anda akan mempunyai 1000 ... dan seterusnya)
1,000
10,000
100,000
1,000,000
10,000,000
100,000,000
1,000,000,000
10.000.000.000 (lebih daripada penduduk Bumi)

Jika lurus piramid tanpa produk sama sekali dan setiap orang direkrut perlu membayar wang untuk bergabung dan TIADA ORANG AKAN KELUAR ATAU TERKELUAR, maka ya, anda akhirnya akan kehabisan orang - di kalkulator! Tapi ini adalah bodoh untuk perdebatan kerana empat sebab utama:

# 1 - Piramid-seperti contoh bayangan di atas adalah jelas menyalahi undang-undang, mengapa  membuang masa anda dan mereka untuk membandingkannya dengan bisness MLM yang sah.

# 2. Setiap orang yang telah melakukan MLM - Multi Level Marketing tahu bahawa apa yang tidak diperhitungkan ke dalam "contoh matematik" di atas adalah bahawa ketika seseorang 1 (anda) merekrut 10 orang, tidak semua 10 akan melakukan sesuatu! Bayangkan apa yang terjadi "matematicly" ketika orang # 1 merekrut 10 orang tapi 6 hanya ingin membeli produk pada harga ahli, 2 menyertai kerana ahli keluarga meminta mereka untuk menyertai, tapi kemudian tidak melakukan apa-apa lagi, dan hanya 2 orang yang benar-benar bekerja-Sekarang matematik berlaku.

1 (anda)
10 (mendapatkan sepuluh orang)
2 (benar-benar bekerja)

Jadi MLM  tidak akan runtuh kerana Bumi kehabisan orang! Sekarang anda boleh melihat mengapa saya katakan konsep ini lucu.

# 3 - Alasan ketiga ini adalah cerita kosong-IA TIDAK PERNAH TERJADI! Syarikat MLM tertua masih terus berkembang hari ini, jadi kenyataan ini adalah hanya teori.

# 4 - ". Tidak ada lagi orang baru" Alasan keempat ini bodoh untuk perdebatan kerana perniagaan tidak runtuh kerana tiada orang yang lebih baru. Ia hanya cukup menyebabkan perniagaan untuk tidak tumbuh lagi. Jika orang-orang bergabung dengan perniagaan MLM - menjual produk dan lain-lain pnajaan dan latihan untuk menjual produk - dan kemudian tiba-tiba tidak ada lebih banyak orang di planet bumi untuk menaja (idea gila), itu hanya cukup bererti bahawa perniagaan ini akan tidak lagi memperluaskan keahlian  baru. MANA RUNTUHNYA? Semua pelanggan yang telah membeli produk dan menikmati produk masih membeli produk-tiada runtuh.

Berlakunya keruntuhan adalah ketika orang tiba-tiba menarik wang mereka keluar dari sesuatu (seperti bank atau pasaran saham) kerana mereka takut kehilangan itu.

Sebuah francais (seperti McDonald's) merekrut pemilik francais baru (seperti saya dan anda) dengan cara yang sama seperti seseorang di MLM merekrut orang lain. Jika francais tiba-tiba berhenti membuka kedai baru itu tidak akan bererti bahawa McDonald's akan runtuh. Mungkin mereka tidak akan berkembang pada tahap yang sama, tetapi mereka tidak akan runtuh - pelanggan mereka masih membeli produk mereka.

Jika seseorang membina perniagaan MLM mereka dengan cara yang betul dan sepatutnya, mereka mempunyai pelanggan yang menyukai produk- tidak akan berlaku penurunan nilai pada MLM

vertq said...

haha.. lawak la aidid ni..

aku tgh mencari jurnal utk final year project ni.. bosan2 layan la troll kat sini.. bleh ilang tensyen wo layan orang IQ 100%.. keke..

My verification code for this message is: pening

Rose said...

Err, Razali, you dah jawab ke soalan2 kami? Post panjang, tapi x nampak pun jawapan2 yang ku idam2kan. Ddealli beth Feddylia?

Aidid Mu'addib said...

Mamat cordyceps kelentongan boleh cure kanser 7 hari ni betul2 tertinggal bas KKKL ke JB betul2 neh, dan mmg sah tak baca aku punya artikel langsung... atau mmg fail maths.... Dol, apa yg tulis kat atas tu dah dibincangkan bagai nak rak dlm blog ni. Tak kan la nak ulang lagik tak sudah2? Benak sengap bingai betul la mamat yg ini.
Dey, cuba ko kasi tahu pada MLM yg dah crash tentang teori matematik ko tu - tak payah Amway/Quixtar bayar saman juta2 kat US tu. Kasi tahu kat Friends Club, iRich696, Hyprobulksms dan Gelang ACMizal. Tell that to Bernie Madoff.... There's no such thing as crash huh?
Sapa yg brainwash mamat yg ini satu masa dulu - gua tabik spring!

azwan said...

Anda yg lucu Razali oi..

1) Tu mmg simple math calculation, contoh sahaja bai. sape pulak la yg lurus sgt nak pikir semua 10 orang yg ko rekrut tu active? Ko je bai yg pikir statement Aidid camtu. Ko ingat kitorang ni bodoh sgt ke nak pikir lurus sgt? nak pikiq Cordyceps leh cure cancer in 7 days?!

2) Hoh..ko sendiri yg jawab. Rekrut 10 orang, bukan semua berjaya. yg tak berjaya tu ko janji macam2. pantat ko la. ko la lahanat paling sial. penyonglap nombor satu!

3) Memangla cerita kosong..tu contoh je la bai..CONTOH!!! Ada faham fuck?

4) Tiada lagi org baru - ko yg bodoh tak paham2. itu yg jadi kang org2 last. ko tau apesal dorang tak dapat lagi org baru? sebabnye ialah...bila ko buka je mulut pasal company MLM bangang ko..prospek ko jawap "Weh aku tau dah MLM yang ni..tak payahla nak hasut aku!"..itu bai..itu yg buatkan prospek taknak masuk.

5) McD jual product fast food. org makan kenyangla, datang lagi. McD tak bergantung pada ORANG BARU/DOWNLINE BARU untuk survive. Ko pahal mangkuk sgt tak paham2?? McD buka francais mana2 pun..org beli produk dia. Produk paham, bukan downline baru. McD tak mintak sedekah macam ko! ko faham tak maksud francais tu ape? ikut bontot pikir? IQ 24?

Rose said...

Me thinks he just copy paste from some MLM site or books, entah2 from buku Mat Hat promote semalam. Statement MLM tetua still berkembang - Amway kah? Ke company lain, can you please name the company, Encik Razali..

cek chun said...

ko nih razali, saja bikin azwan marah saja tau

tak baik tau incik razali..

Guest12345 said...

yeah 2nd koment.haha..setakat ni en. razali paling klakar punye troll...dia punya melalut memang jauh bebenor. xnk tau psl mlm ni betol ke idok. nak tanya en. razali, berkesan sgt kah produk en. razali tu?? tu je soalannya...jawab la tolong, ramai y nak tau.kalau xnk jawab, cuba muhasabah diri, betul ke rezeki y aku bagi kat keluarga ku ini.

Razali said...

...ada diantara pengguna jus Cordyceps sudah meninggal dunia....

Rose said...

Hmmm....Azwan, pinjam shaver, panjang dah janggut ni..

azwan said...

Memangla..yg terima chemotherapy pun ramai meninggal dunia. takde "ada diantara" punya.

Bengap, skarang ko ngaku tak cara ko promote produk ko tu salah dan menipu pengguna?

Hell`s Angel said...

itukah MLM sejati razali? hahahahahahahahahahahaa
helppppp i`m laughing my stomach out....... please helpppp

Tu piramid la tu dol..... hahahaha tolong.... perut nak pecah.... hahaha


My verification code for this message is : standupcomedian

azwan said...

Tu la dia..
Dah dead end, senyap. Cakap beria2, fakta zero. Konon brilliant sgt la. Matang sgt dengan specs ko tu. Asalkan aku mencarut, sure aku salah? Asal dia cakap elok2, MLM tu suci sgt la? Apa ini org badigol haram jadah.

hyelbaine said...

Tulis(?) Punyalah panjang tapi tak add anything at all. Apa lah Enam Razali, sungguh tidah membantu langsung. Please enlightened all of us with facts and evidence, not endless spin. We're all looking for the other side of the story that you clain to exist and yet we haven't seen even an ounce of it.

Will we ever get it? Pray tell

osip said...

ape la lurus bendul pakcik sorang ni..aduhh..ee tolong la cari pro-mlm yang berwibawa sket..

punye panjang tu, aku sanggup tunggu balik apartment dr keje dulu nak bace mende yg razali tu post..tengok2 die buat lawak..ceh!!

#1-no facts, bullshit assumption
#2-no facts, bullshit assumption
#3-no facts, bullshit assumption
#4-no facts, bullshit assumption


tu contoh la woi!! contoh!! memang la belum tentu sorang boleh cari 10 orang downline..tapi tu contoh!! contoh!!!

mcdonald tu bukan MLM tu konvensional business. bukan si manager branch tu kena cari manager branch baru utk bukak branch baru pastu jadi downline dia pastu keuntungan branch yg baru dapat kat manager branch upline dia. tapi semua hasil jualan dapat direct ke HQ, then HQ bayar gaji pekerja2 semua..aku pn da pening contoh yg aku bg ni. adoh adoh adoh adoh adoh adoh adoh adoh adoh...

ni rule of thumb nak berhujah kat sini: JANGAN SAMAKAN FRANCHISE DENGAN MLM. TU STATEMENT PALING BANGANG.

azwan said...

"Sebuah francais (seperti McDonald's) merekrut pemilik francais baru (seperti saya dan anda) dengan cara yang sama seperti seseorang di MLM merekrut orang lain."

Cara yang sama? hAHHAHAHAHAHhahaahhAHAHHA!!!
Yahoooooo!!!!!!!
Ni la dia En Razali kita!!!!
Yahoooooo!!!!!!!

In what ever ways you guys out there think..according to Ray Kroc, McD is actually a property business. Hahahahhaa...si Razali better read more about Business Book, and not using his patela to think.

cek chun said...

ko dah mandi ke belum ni osip?

penat aku refresh page ni tau.
incik razali dah diam pula.

dah la dok sedap menyicah pelam muda nih.. mana hiburannya tak mai lagi nihh

Fahmi said...

Nak share sket, malaysian pharmaceutical society punye newsletter baru2 ni.

"A product that is being marketed made claims in their websites to have “high contents of antioxidants and anticancer properties, improve hormonal function, assist in anti ageing process, improve cell growth and tissue replacement”
 
It also provides a list of pharmacies on their site, though it does not state that these pharmacies stock their product.
In any case pharmacies that do stock these items are advised to look at the product packaging carefully for such claims as they contravene the Medicine Advertisement Board regulations. 
 
Please check their website for more information >>  www.niemans.com.my"

En razali, salah claim menatang yg ko jual tu bley buat macam2. Takde otak punye orang

uculer said...

En razali,

Eh eh bagusnya produk cendawan awak. Tapi saya rasa produk yang awak jual ni kekurangan satu benda la. Kurang kebolehan menjadikan penggunanya cendekiawan. Awak, saya dan saya percaya ramai kami di sini nak tengok resit zakat awak. Boleh takmpls pls plsssss.

Word verification : SULArshl. Ai tak tipu u'olls. Takut tak?

Hell`s Angel said...

dah kena brainwash teruk hati dah hitam....

Word verification: undSPIN

Serious ni weh... still under SPIN haha

Laila said...

Ish...loqlaq.

hyelbaine said...

See Razali, aku dah habaq kat hang dah sampai naik berbuih mulut. Don't under estimate the readers of this blog. Your typical spin does not cut it here, it just wont make the grade no matter how much you sugar coat it.

The readers of this blog comes from a diverse group. They are well read and can see spin from a mile away.

I think th readers have given you a fair shot. They've asked you repeatedly simple questions and your inability to provide simple answers rather than spin is growing thin among us.

And you and so many other MLM fans wonder why we curse so much? You sir have the answer as it doesn't take a genius with an IQ of 100% to see that.

Understand that the target audience of this blog is not you, MsSawan, hBSP, Ma Hai, fendy or monavavie. We couldn't care less if people like you don't change, we just want to make sure that none of you spawn new inbreds.

So what now Razali sir, more avoidance of unanswered questions, more spin and facts you got from your seminars? Or will you get of your high pedestal and start cursing like Ma Hai and the earlier trolls?

Muhamad Zaki Mustafa said...

A quote from burn notice. Dont sprinkle sugar on shit and call it candy. That is what you've been doin to others through MLM mr razali. And you just bout to get crash and burn.

My verification code for this message is : odsesse

izzNatta said...

HUH... MacD dah jadi multi level?

Aku yg pertama nak join....!!!!
Duduk kedua teratas....Wohoooo....
Orang banyak makan kat MacD... lebat masyuk beb... lepas tu aku bole cari downline yg ade FD RM200,000 untuk bayar francais... Woohooo...

Tak berduit?....Diaorang bole pinjam bank... pinjaman 20 thn aje...

Pokcik kayooo...!

*sarcasm

mazlan said...

Razali aka PAKCIK KORDI,

Mike ni yor bebenor.. rope2nye MLM dengan McD ni same yer? sekolah mane mike belajor ni yop? Kitab dongeng mane mike udah bace? hahahahahahahaha.. geli ghase tali peghut teman aih..
Udah2 le bagi komen tu yop, mike tu udah tumpor kene tibey, jangan sampei rentung yop weyyyy...

ps: teman wonder jugak le.. cemane le mike ni boleh jadi penasihat Raja ye.. ape yg mike nasihatkan deme? cher cherite..

Bomoh Hujan said...

rasanya..ada flyers tok moh dalam SNTM pasal mamat sengal...McD dan MLM kuikuikui

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=129613603775163&set=o.144366415620850
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=129613603775163&set=o.144366415620850

mazlan said...

Teringat Buku djh 2 cherita PAKCIK KORDI.. gambornye oghang tue naik basikal makei songkok.. basikal ke baju ntah dah lupe 'kebiru-biruan'.. perangai pakcik kordi kebudak2an.. sesuwei le sgt description ni utk si Razali yg tak beghape cherodik tu.. hahaha..

Rose said...

En. Razali,,
Baru sempat singgah dan baca produk Cordyceps En. Razali. Kalau boleh saya nak kongsi serba sedikit pengetahuan saya, untuk makluman bidang saya phytomedicine dan natural product chemistry.
Memang bagus ada journal2 yang dapat memguatkan jualan produk En. Razali tapi journal2 yang ada hanyalah research peringat fasa 1 dalam proses drug discovery.

Bila cakap anti-cancer, selalunya bahan kimia yg diuji (eg. Cordycepin) dapati dapat membunuh cancer cells yang diuji (contoh sel leukaemia). Masalahnya, kadangkala bahan kimia tersebut juga boleh membunuh sel normal, jadi ianya dah tidak selective terhadap sel kanser sahaja,
ia mungkin toksik. Dari list biological properties cordycepin iaitu anti-viral, anti-tumour dan anti-bacterial, besar
kemungkinan bahan aktif ni toksik.

Ujian anti-inflammatory pula dijalankan atas lab rats, kadang kala apa yang di uji atas haiwan lain efeknya atas manusia, sebab tu nak buat ubat banyak fasa ( pernah Azwan terangkan).

Namun, tak dinafikan banyak ubat dari natural products adalah sangat berguna - taxol, penicillin, erythromycin dsb, tapi untuk claim Cordyceps boleh cure segala macam penyakit adalah sangat tak beretika.

In addition, kalau test jus Cordyceps tu (plus a mixture of other buahan) for antioxidant or whatever activities, mungkin nilainya tinggi, tapi kena ingat bolehkah badan serap all those things?

Which brings me to the next point, hexagonal water. Sigh.. Dalam iklan tu cakap just tu dalam bentuk hexagonal water, Alahai cik abang, tu gambar snow flake tau tak? Hexagonal water tu hanya pseudoscience concept aje, mmg x dapat nak capture image cam tu. Mmg molekul2 H2O boleh be in cluster, tapi the claim yang being in cluster is better for beri isyarat pada sel, etc - tgkla site dia kalau rajin - tak pernah di buktikan dalam penerbitan yang
bertauliah.

Alahai En. Razali...

azwan said...

Rose,
Thats what I am talking about...talk with wisdom. Every single word you put is fact. Good, you are indirectly educate others. I am totally comprehend what you are trying to emphasize. Many Thanks!

Rose said...

Thanks Azwan. The main reason I joined this blog is to learn as well as share what I know. Then, with what knowledge we have gain, we can make informed choices.

hyelbaine said...

Agree with Azwan, Rose' comment was the sort of response we're all looking for. Not endless spin avoiding the question at hand.

Told you Razali to be mindful of the readers of this blog. They may not be millionaires or drive big cars but these are the people who form the backbone of most nations, the honest working class group of people.

Let this be an example to the other trolls lurking silently on this blog. Come prepared with facts not fiction and points not spin and you might just stand a chance to achieve whatever it is that you're hoping for.

I wouldn't bet on it though...

Ps: word verification is chabugh or dalam bahasa asalnya cabuk :P

http://aniesandyou.blogspot.com said...

seumur hidup aku..
ini yg pertama..

Mekdi = MLM?

adoiiii incek razali...den yg x lulus skolah tadika ni pn x de la bengap tahap tu


word verification: sengal

nurhazirah said...

ade dealer produk ni ajak ko debat la bro...siap bg ni fon nk ajak ko borak2 ngan dia...hahaha

http://joegrimjow.blogspot.com/2011/02/herbalife-did-they-really-eat-shit.html

Rose said...

Nurhazirah, tertinggal bas kamu. Baca next blog la, Tajuk herbalife. Baca blog dan 500 plus comments, Ada soal jawab dengan Joe. Cuba tengok kalau Joe dah jawab ke soalan kami. Soalan mudah, Cuba terangkan kes 2010, tak yah quote kes lapuk. Dan cuba fikir, kenapa dari 2002 (kalau x silap) hingga 2010 ada je kes link penyakit hati dengan herbalife, di merata dunia.

Rauna said...

askum..nampak gaya semuanya terer ckp omputeh yek..jarang2..kadang2..terpacul bahasa melayu..oh bahasaku,jika bangsaku sendiri tidak menyanjungmu..siapalah lagi..sedih2..

Rose said...

Rauna,

Mahu tak mahu, kita mesti fasih dalam dua-dua bahasa- BM dan English. Pendapat saya, bagus ada komen-komen dalam kedua-dua bahasa ni, dapat sama-sama kita belajar.

Usaha Kerja said...

Tukar RM298.00 Kepada RM181,360,00 dalam masa 8 bulan.
Iklan: Senang cerita, jika anda dan rakan-rakan dibawah anda masing-masing sponsor 4 orang, sampai level 8, anda akan menerima RM181,360.00. Jika masing-masing sponsor 5, sampai level 8, anda akan mendapat RM998,250.00. Ini baru bonus yang ke 2.
DAFTAR DISINI
http://atlanticjus2u.com/jutamie
Ikhlas,
SUHAIMIMARZUKI
Blog:http://investmentspeed.blogspot.com
Ip Pengirim: 115.132.194.125

Aidid Mu'addib said...

Brader,
Ko promote skim piramid kat blog aku ke apa dol?
Atau ko nak inform aku ttg skim piramid terkini yg ko jumpa?
Nak mintak buat review ka? Skim piramid Atlanticjus2u hanyalah taik idung... org betul2 dungu tak sekolah aje akan sangkut. Too small a fish... not interesting.