And so it is...

Friday, August 19, 2011

Fiona... Terciptalah Irama Kelentongan Ini

video

HA HA... ek?

Ini mamat mangkok-hayon jenis yang tak ambik iktibar dari kesilapan yang dah lepas neh (is RMC so lousy? I don't think so). Dah buat skim piramid sekali gagal tergolek-dog, sekarang dah nak start skim piramid yang lain la pulak. SKIM PIRAMID BERPRODUK - as in produk yang takde makna whatever. Adakah orang meleis yang telah dikencing macam hujan lebat gilabab dahulu, begitu senang lupa scam gelang magnet yang cikai macam cipan cikai? Hey... probably, maybe. You never know... you know? Orang meleis dungupiang memang bersepah ada berlambak di luar sana beb. Nothing suprise me anymore der...
  

Hey... wait a tick!


Ha! Galakkan la kakitangan kerajaan meminjam duik gitu... kasi AC Mang dan kroni skim piramidnya kaya macam lahanat, pastu kasi korang kakitangan kerajaan yang dungupiang nak berbzns MLM kejadah hutang bertahun-tahun lepas tu. Ada Angkasa maaaa! Ini lagik satu scam yang diwujudkan khas untuk geng meleis yang ya amat dungu berniaga wadehel. 

Yabedabedoo yeay!

And you all know what is the most mind-boggling thingy here?


Your government said:
It's OK for a scammer that just crashed his pyramid-scheme and cause millions of ringgit loses among the Malay populace, to start a new MLM company, selling different lousy products other than those magnetic bracelets made-in-Guangzhou - because... this is a Bumiputra business baby-doll. Scammer or no scammer, the government wants to encourage Bumiputra entrepreneurship, ladies and gents. Scam or no scam, who the hell cares about the well-being of the rakyat maaaaaaaaaa....?

Bulan pose, aku maleh nak cakep manyak.


Monday, August 15, 2011

Pada Yang Masih Tak Faham Lagik Bahawa MLM/SP Tu HARAM-LAKNAT...


Dalam beberapa minggu kebelakangan ni, terus-terang aku cakap, aku sebenarnya dah hilang mood untuk mengarang entry baru. Apa yang aku dah tulis selepas 145 entry, bendanya sama aje beb - apa yang bezanya daripada satu scam MLM ke satu lagik scam MLM yang lain? Kalau skim piramid buta-buta tu usah cite la... memang dah clear scam haram-laknatnya. Tapi, yang menyedihkan aku dan sesetengah korang yang follow blog aku ni (aku tahu korang pun pernah alaminya) - aku faham kenapa MLM tu haram dan mengelentong, korang pun faham kenapa ianya laknat, tapi bila kena ada budak hingusan baru bersunat, atau ustaz HPA anak angkat Ayah Pin menyanggah fakta yang kita semua dah tahu sejelas-jelasnya (tak luper der... sekor-sekor mat rempit dan ustaz sesat tu semua perasan dia orang lebih hebat dalam berniaga dan dah book hotel suite kat syurga... siyes!), sure korang rasa "exasperated". 

Korang tahu kan MLM dan skim piramid ni dah memang jadi penyakit epidemik masyarakat Melayu? Orang Cina kureng sket. Ada tu ada, tapi Chinese lebih kepada penganjur, mastermind dan top-tier mana-mana MLM dan skim piramid. Yang jadi low-tier dan kulibatak sesat haramjadah yang menyokong MLM-SP tu kebanyakannya bahalol meleis beb... I kid you not. You all have seen it... over and over and over again. Aku salahkan government yang sebok kejadah benda lain ntah apekebenda kat Putrajaya - apa yang susah sangat nak settle kan perkara ni? 

Are you telling me, the government has no reliable economists as advisors to the politicians? We're taking about billions of ringgit of Malay people's money pouring down the drain, into the pockets of whoever the hell that are running the MLMs out there - because after all, in Malaya, this is a Malay disease through and through man. Woi! You out there penyokong merah-putih, your beloved leaders don't care about the Malay people's economic illness such as this, huh? Sokong sokong sokong, sambil-sambil anak bangsa kena kelentong - who the f cares anyway, right?

Itu satu lagik aku perasan - kalau aku start cakap omputeh - mesti ada mat rempit pengamal MLM yang matanya dah takleh fokus lagik dah... blur... blank... otak ku tepu bang. Tak faham, jadi tak payah dengar penerangan aku tentang dakyah alkapiaq dan meleis parasite ni sudah... lupakan saja dik oi. Aku tak faham bang - jadi MLM itu 100% halal. Duh!

Meh sini dik abang Aidid Mu'addib kasi penerangan kali yang ke 67 di Aididleaks, tentang haramnya kaedah MLM dan skim piramid dalam perniagaan. Aku bukan cakap kosong - aku bawak bukti dan penerangan terperinci tentang perkara ni. Korang yang follow ingat sepanjang minggu lepas ada beberapa bahalol mat rempit pengamal MLM singgah kat sini trolling? Sapa... AAK, Boroi, MataBabi, Wadefak, etc... apa masalahnya bebudak tu semua kalau korang perasan? Pehal dia orang tak faham kenapa benda ni laknat dan tak sepatutnya dilakukan kalau perasan diri tu orang Islam? Sebab... mamatnya semua takde akal yang boleh faham sejauh korang yang dah faham tentang kelentongan dan penipuan MLM/SP neh. Tak sampai akal dia orang nak faham tentang isu abstrak ketepuan pasaran, dan kadar kerugian mandatori yang pasti berlaku di dalam kaedah perniagaan sedemikian. 

Aku dah nak hampir give-up sebenarnya... sebab apa yang aku dah tulis berjela-jela dalam blog ni dah cukup menerangkan isu-isu matematik, ekonomi, sains, dan sejarah perniagaan yang telah berlaku di serata dunia - dan kepada mereka yang rajin membaca dan telah khatam artikel-artikel aku yang lepas, aku rasa ilmunya dah cukup untuk kasi korang faham kenapa MLM itu lahanat. BUT THAT IS THE BIGGEST PROBLEM! Meleis kategori mat rempit dan minah klepet dan ustaz-ustaz HPA tu semua rata-rata adalah geng tarak pandai baca punya olang haiya apek! Kalau ada baca, mesti tarak join MLM punya... deng! Maybe, kalau aku buat komik kat blog ni - mungkin ada bebudak hingasan meleis boleh faham lebih terperinci pasal isu ni kut... now, that's a thought.


Okeh! Aku belum give-up lagik. Cuma distracted lately, I've got a new toy. Meh aku start lagik sekali dari mula dik. Meh kita cite pasal perniagaan sepaling sempoi yang aku boleh bawak. Pertama sekali, perniagaan itu melibatkan jualan satu produk atau perkhidmatan daripada seorang penjual kepada pembeli. Dalam Islam pulak, ada syarat-syarat tertentu yang perlu dipatuhi - yang mana bzns MLM cukup suka benar nak putar-belit. But anyway, lets keep this simple. Aku ada produk, aku nak jual kat korang - lagi banyak pelanggan, lagi banyak jualan, lagi banyak untung aku dapat - ini semua asas perniagaan, semua korang tahu dan faham.

Apabila bzns aku bertambah-tambah dengan pesat, aku takleh nak jual produk aku secara persendirian atau perseorangan kepada setiap pelanggan... correct? Jadi, aku kena kembangkan bzns aku dengan memasarkan produk hebat aku dengan lebih meluas dan sistematik - dengan cara mengadakan struktur pemasaran yang sistematik dan teratur - jadi aku akan kembangkan bzns aku dengan kaedah seperti gambarajah di bawah:


Aku level yang kat atas sekali, dan aku gajikan 4 orang pengurus dan aku letak sorang kat KL, sorang kat Penang, sorang kat KB dan sorang lagik kat JB - dan aku arahkan masing-masing untuk kembangkan bzns aku dengan mencari reseller di bawah jagaan 4 pengurus aku tu, dan akhirnya produk aku dapat dipasarkan kepada pelanggan/consumers. Ini basic neh... tak payah banyak soal begitu-begini eh? Yang penting, aku sebagai pengeluar produk, sudah ada satu kaedah pemasaran yang boleh bawak produk aku daripada kilang dan akhirnya dapat disampaikan kepada consumer - dan aku akan dapat duit untung, pengurus dapat duit gaji + bonus, resellers jugak dapat duit gaji + komisen/bonus, dan pelanggan happy dapat produk yang berguna untuk kegunaan mereka dan dibeli dengan harga yang berpatutan dan munasabah. Everybody wins... in a perfect world.

Daripada penerangan di atas, korang perasan yang aku ada 4 pengurus di 4 tempat berlainan yang jauh daripada satu sama lain - ini penting ni beb. Kalau kat KL ada 2 pengurus - nanti sistem pemasaran aku jadi tak efisien dan mungkin jugak ketepuan pasaran berlaku dan 2 pengurus bertumbuk sampai lebam dan patah-riuk... You just can't put your resellers to compete amongst themselves - that's pure stupidity. After all, it's a systematic business, no hanky-panky. MLM people... ring a bell?

Okay then brotha... bzns aku dah tambah berkembang lagik. Produk aku top-hit siut... apa aku perlu buat sekarang? Dalam gambarajah di bawah, aku kembangkan lagik sistem pemasaran aku - aku sekarang dah ada 8 pengurus (KL, JB, KB, Penang + Ipoh, Alor Setar, Kuantan, Melaka), dan semua pengurus tu kembangkan lagik dengan mencari reseller di bawah mereka, dan pesan aku kat dia orang semua - pastikan kawasan pasaran tidak overlap/bertindih... supaya semua orang boleh buat duit dengan maksima... gitu. These are all simple economics... correct?


Jadi perkara ini akan berkembang dengan lebih lanjut, kalau produk aku disukai ramai - dan mungkin aku akan pasarkan produk aku tu sampai ke obesi... you know, sampai Brunei, Indon, Thailand, China, Fiji, Argentina... Timbuktu... who knows? Tapi asasnya masih tetap sama - mesti ada had dalam struktur pemasaran aku, that is, kalau aku kesah pasal kadar keuntungan yang berpatutan kepada managers dan resellers aku laaaa... 

Kalau aku tak kesah ada managers/resellers yang rugi - janji produk aku keluar dari kilang dan sampai pada consumers - itu kan dah jadi cerita lain tu bang? Itu namanya aku seekor parasite perniagaan yang ruthless/kejam (macam mastermind MLM dan skim piramid tu semua, contohnya), yang tak kesah jika berlaku pertindihan kawasan pasaran pada pengurus dan resellers yang memasarkan produk aku tu - dan itulah dianya intipati dan asas kelaknatan dan kelentongan sistem pemasaran MLM tu... dear sane people.

Penerangan aku seterusnya ditujukan especially pada ustaz-ustaz bahalol HPA wadefak punya dungupiang pasal ekonomi dan matematik, dan juga ditujukan kepada bebudak meleis IQ level mat rempit yang rata-rata senang sungguh kena kelentong untuk join mana-mana MLM dan skim piramid, yang dianjurkan oleh geng al-kapiaq dan jugak daripada anjuran bahalol meleis yang beragama hindu whatever... you know, mastermind MLM dan skim piramid yang bersepah-sepah sekarang ni yang sebok tengah menghasut dan seterusnya mengencing anak-bangsa Melayu untuk kasi zakat fitrah from hell, naik ke atas upline sampai ke CEO - yang mana kebanyakan umat yang kena kencing tu sekarang tengah berpuasa, ramai jugak yang sembahyang 5 waktu tak tinggal, dan lepas berbuka pergi pulak masjid sembahyang tarawikh... tapi, bzns MLM dan skim piramid terus ON, walaupun di bulan puasa neh. Wadehel der?
  
Woi... Bahalol ustaz HPA dan kuncu-kuncu mereka yang dikaburi oleh sentimen agama untuk berniaga cara haram-laknat MLM: Apa perlu sembahyang 5 waktu beb? Buat apa berlapar puasa dey? Sembahyang tarawikh for what? Tinggalkan itu semua - pegi kuil hindu sudah... janji poket terisi dengan duit downline. Jangan confuse kan diri tu bang - sembahyang tonggang-terbalik, ke mana pegi pakai kopiah, seksa berlapar puasa bulan ni... lepas tu cari rezeki dengan cara MLM. Korang sumo tak sekolah langsung ke apo nyo jang? Tak pernah ambik iktibar daripada ajaran mana-mana ustaz ke apa dol? Gilo bobonar eh ko jang? Pasal duik... hukum agamo pun buleh putar-bolik yo? Elok bobonar la tu anak hindu woi...

Apa berlaku sebenarnya dalam kaedah
perniagaan MLM dan skim piramid?

Sila lihat gambarajah di bawah.





Ulangkaji.... lagik dan lagik.
  
Dalam apa-apa kaedah perniagaan yang melibatkan penajaan ahli (tak kesah la produknya hebat, tak kesah la geng ulama' HPA dah siapkan kertas-kerja yang membenarkan back-door riba' dan akad tunggang-terbalik kasi syok-sendiri berniaga pakai kopiah dan tudung litup, dan tak kesah jugak la kalau kerajaan Malaysia dah keluarkan AJL1993 yang fungsinya ntah apa kejadah) - akan berlaku peningkatan/progresi jumlah resellers daripada satu level ke satu level, yang mana resellers itu semua akan "compete against each other" dan jumlah mereka akan berkembang secara geometrik di mana jumlah ahli di bawah satu level ke level yang satu lagi akan meningkat secara eksponensial, di mana hasil akhirnya di penghujung sesuatu kitaran perniagaan MLM/SP, akan terkumpul sejumlah resellers yang jumlah mereka lebih besar daripada semua ahli di atas level terakhir... ko pahom ko idak ni jang? Yang mana, perkara berikut akan berlaku:

   
Sekarang untuk apa saja sistem MLM/skim piramid yang ada syarat cari orang (nanti ada la pulak mat rempit akan cakap, kita tak payah cari orang, orang akan cari kita - duh!), sama ada cari 2, 3, 4, 5, 6, 10, 20 ,100... prinsip kalkulus di atas boleh digunakan. Jadi skim piramid ke, MLM ke, kalau ada syarat tajaan, iaitu adanya upline dan downline, bzns model tersebut akan menyebabkan jumlah ahli bertambah secara eksponensial dan apabila peringkat ketepuan tercapai, bila mana tiada ahli baru di dapati, ianya akan "collapse/crash" dan kadar kerugian ahli dapat di kira dengan formula di atas.

1 downlines 2, kadar kerugian > 50%
1 downlines 3, kadar kerugian > 67%
1 downlines 4, kadar kerugian > 75%
1 downlines 5, kadar kerugian > 80%
1 downlines 6, kadar kerugian > 83%
1 downlines 7, kadar kerugian > 86%
1 downlines 8, kadar kerugian > 88%
1 downlines 9, kadar kerugian > 89%
1 downlines 10, kadar kerugian > 90%
1 downlines 11, kadar kerugian > 91%
1 downlines 12, kadar kerugian > 92%

Dan seterusnya...

Ada 2 prinsip asas perniagaan yang mandatori yang dilanggar sewenang-wenangnya oleh MLM dan skim piramid:

1. Jualan produk membawa keuntungan kepada pengeluar dan reseller, dan kaedah perniagaan yang WARAS akan memastikan bahawa semua pihak untung - tanpa ada pengelentongan dan penipuan di antara satu pihak kepada pihak yang satu lagi dan kepada pihak terakhir, iaitu consumer. Keuntungan tidak sepatutnya berlaku kepada upline daripada aktiviti jualan downline - kerana ini pasti akan merugikan pihak di bawah, apabila ketepuan pasaran maksima berlaku. Itu namanya haram-laknat tak bersebab (sure ada sebab - adanya wujud dalam dunia ni, CEO dan geng top-tier MLM yang parasite dan yang tak berperi-kemanusiaan).

2. Mesti ada had maksima kepada jumlah reseller yang wujud dalam kaedah pemasaran di dalam sesuatu bidang perniagaan/jualan produk - daripada pengeluar hingga kepada konsumer, tanpa mengambil kira jumlah peringkat pemasaran yang wujud. Pihak syarikat induk dan CEO perlu menghadkan jumlah reseller, sesuai dengan jumlah produk yang dikeluarkan, yang perlu selari dengan jumlah end-consumers yang ada di dalam satu-satu market. "Runaway" numbers of resellers will ensure a huge majority of them will lose in the end.

Ini bulan pose ni dol... udah-udah la buat mungkar MLM dan skim piramid tu wahai makhluk meleis sekalian. Cuba bawak mengaji betul-betul sampai faham kenapa diri tu senang sangat kena kelentong. Jangan suka sangat mengikut perangai parasite dan perangai kapiaq laknat dalam berniaga. Tak faham bahasa melayu ka apa? Nak suruh aku tulis artikel dalam bahasa tamil erk? Anak hindu betul la korang MLMers... dan itu termasuk geng HPA wadehel.


P/S: This has been HPA Saga Part 7... whatever.





Wednesday, August 10, 2011

10 Sins Against Humanity


Ada pembaca email aku tentang "10 sins against humanity" - dan selepas aku research - aku still tak sure sapa pengarang asalnya - tapi rasanya tak kesah la tu. I kinda like the way the list was compiled. Just let me elaborate further, in my own way - in context of my work here in Aididleaks.

Politics without (noble) Principles
Tengok kepada perlakuan ahli politik - pehal mamat tu join politik sebenarnya? Apa motif dia? Adakah sebab dia mahu jadi pejuang bangsa, agama dan negara... atau adakah dia mahu jadi pejuang harta-benda, dia cukup suka berasa hebat gitu, atau adakah dia megalomania. Kalau kita nampak jelas-jelas adanya "excess" dan "putar-alam" dalam perlakuan seseorang pemimpin - wadefak nya la korang pegi pangkah mamatnya masa mengundi tu wei? Ko pun sama kepala wadefak ke apa dol?
   
Wealth without (honest) Work
Yang ini kaw-kaw merujuk kepada industri MLM atas-bawah, kiri-kanan... walaupun dalam mana-mana bidang bzns sekalipun, perlakuan sesetengah manusia yang tak kesah mengambik kesempatan ke atas orang lain demi seciput keuntungan itu pasti ada berlaku, tetapi dalam industri MLM - kaedah mengambil kesempatan ke atas kebangangan orang lain itu adalah mandatori gilabab. Tanpa janji manis boleh jadi millionaire, tanpa kelentongan kering pasal produk yang boleh rawat kanser dan low IQ, tanpa janji buta-buta bahawa perniagaan MLM itu ikut hukum syarak - the whole dang thing won't get off the ground. You know, ramai orang meleis tak kesah sangat rezeki tu datang dari sumber haram ke tidak... who the fuck cares man? Cuma secara spesifiknya, dalam MLM dan skim piramid, isu mendapatkan kekayaan daripada pengelentongan itu adalah intipati dasar modus operandi mana-man MLM-SP, dan tanpa adanya pengelentongan dan janji murah untuk jadi millionaire macam kejadah - apa-apa MLM tidak akan berjaya bang. Kena janji semua peserta bahawa dia orang semua akan jadi kaya, supaya parasite yang <1% kat puncak piramid tu boleh berjaya - dan seterusnya menempah bilik hotel yang mewah kat Resort Al-Gehenna bila sampai masanya nanti. But... do they really care about hell whatever? The hell do they care man. They want their money... raya dah nak dekat. 

Enjoyment without (clear) Conscience 
Ingat bila tengah bersuka-suka menikmati kemewahan dunia tu, semasa seronok pegi sana-sini, buat itu-ini, beli barang, pakaian, whatever - do you have conscience? Kesedaran - kesedaran tentang adanya wujud orang miskin dalam dunia ni, wujudnya orang yang tengah berlapar, wujudnya ada orang tak berbaju dan berseluar (OK, mungkin ada, tapi takde brand, maybe?). Part yang ini, personally, selalu kasi aku gusar. Sebab, aku bukan miskin (sekarang), aku tak selalu berlapar dan pakaian aku cukup (but I don't care much about brands though). How much is too much? Eh, bulan puasa ni, perkara ini jugak adalah intisari kenapa kita berpuasa, kalau ko orang Islam yang kesah pasal kehendak agama la ek? Kalau tak kesah pasal benda sebegini - malam ni pegi kuil udah... ha beb? Oh, back to the issue of conscience - woi ingat bahalol-bahalol MLM - kalau ada korang tu mewah mengaut keuntungan daripada bzns haramjadah MLM ni - ingat dan sedar bahawa ada 99% bahalol MLMers lain yang menanggung kerugian dan dah bersedekah duit kepada korang yang berjaya (tanpa mereka sedar/perasan, sebab dungupiang ya amat). Pada korang yang dah pernah join MLM - bzns sebegini OK huh? Seriously? Serious ha ustaz HPA, cikgu Avail, technician bebal, mat rempit dan minah klepet pengamal MLM dan skim piramid semua? NO conscience huh?

Knowledge without (sound) Character  
I have knowledge (likely eh?), but I sure admit I haven't got a sound character... well, to some that is. To some others - I'm the big kahuna man! To myself... hmmmpphh, I don't really care that much. If I knew about something that is important, I have always try my damnedest to get it out to the people around me, so they would understand, and so that they would not waste money or energy on some useless things - even before this Aididleaks existed. Aku ada knowledge, aku nak buat apa dengan knowledge yang aku ada? Simpan kat bank? Simpan dalam hati, syok sendiri (gua terer der!)? Is that it? Kalau ko tahu sesuatu perkara itu "screwed-up" dalam masyarakat, ko nak biarkan aje ke bang? Lantak la orang lain eh? Kalau ada korang yang terkelentong dan terjoin MLM... aku sendiri tak terlibat - so I don't care. Gitu?

Business without (ethical) Morality  
MLM dan skim piramid jatuh kepada jenis bzns yang tanpa etika dan sebulat-bulatnya wujud tanpa moraliti dan kemanusian, itulah realitinya beb - no more, no less. Kalau korang ada moraliti, empati dan solidariti terhadap manusia lain, ko tak akan sanggup menghadapi kenyataan bahawa setiap sen keuntungan daripada perniagaan yang ko lakukan itu datang daripada kerugian sebahagian manusia yang lain (yang telah ko kencing buta-buta). MLM dan skim piramid itu sama moralitinya dengan bzns menyamun, merompak, melacur, rasuah, berjudi dan ahli politik... err err err... yang corrupt... among others. Live with it, kat akhirat nanti - jawab.

Science without (adequate) Humanity 
Kalau dah faham tentang sains, sekaligus tentang pelbagai ilmu yang terlalu rumit dan kompleks - tujuan mempelajarinya adalah untuk membawa kebaikan dan kemajuan kepada manusia sejagat. Tetapi, sesetengah orang terpelajar - mereka gunakan pengetahuan sains yang telah dipelajari itu untuk buat scam dan mengelentong dalam bzns, dengan tujuan utama untuk mendapatkan keuntungan daripada golongan manusia lain yang tak terpelajar (yang kita boleh kelentong sesuka hati ikut sedap rasa) - then you don't have adequate humanity in you. Ini aku tujukan khas kepada doktor-doktor yang terlibat dengan industri MLM sama ada secara langsung atau tidak langsung - Dr. Rozmey Che Din, Dr. Sheikh Muzzafar, Dr. Noordin Darus dan beberapa doktor balaci Hai-O yang pernah masuk blog aku ni - korang tu bangsat macam anjing kurap. Ilmu yang ada itu gunanya untuk membantu manusia yang sakit - itu gunanya jadi doktor - bukan pulak nak buat scam pada sesama bangsa Melayu demi keuntungan peribadi... what the fuck la doktor sebegini huh? What a freaking disgrace you lousy assholes.

Religion without (loving) Compassion  
Ramai yang alim dalam masyarakat kita (kiamat tu masih sekangkang kera lagik... kut) tapi berlambak pulak geng yang sama yang dungu benda lain. Ramai pulak yang lain perasan alim tapi buat keje tak senonoh dan memang munafiq (cuma taknak ngaku aje). Dan dalam konteks topik blog aku ni - apa gunanya beragama kalau keja saban hari cari downline demi untuk memperkembangkan kadar keuntungan dalam bzns MLM yang dah jadi amalan, sekaligus memperamaikan lagi downline yang akan teraniaya di masa hadapan? Itu yang kita nampak dengan "clear" dalam kes HPA dan banyak scam MLM/SP lain di Malaysia sekarang ni, yang mempergunakan sentimen agama untuk buat duit macam anak yahudi. Perasan banyak ilmu agama tu der, tapi buat skim piramid dan MLM. Apadaaaa? Bukan apanya tu - aku tak sangsikan dia orang sembahyang tonggang-terbalik 5 kali sehari, siap wirid dan witir sampai 23.7 minit sekali duduk - tapi disebabkan banyak ilmu agama dalam kepalahotak, dah dungu pulak ilmu sains, matematik dan ekonomi - memang ramai yang tak faham sepatah haram pasai-apa aku cakap HPA tu bzns haram-laknat. Korang try la kasi tarbiah tunggang-langgang sama itu geng al-kopiah... ramai yang tak akan terima penerangan korang tu der. Tak sampai akai dia orang nak faham apekebendanya yang skim piramidnya pasal bzns HPA. Why? Sebab HPA belum crash. Kalau dah crash nanti? Takpe... boleh buat taubat nasuha', sure masih boleh masuk syurga tu beb. Duit terus simpan dalam bank, tak payah pulangkan balik kepada downline tu semua. Compassion be damned. Allah understand... what? Dia orang buat MLM, tapi tak faham pasal ekonomi dan matematik - kira nanti kat Padang Mahshar - boleh kasi alasan: 1. Tak faham 2. Tak sengaja 3. Tak bermaksud dan menganiaya sapa-sapa. Elok leee tuuu...

Rights without (adequate) Responsibility  
Ini kes yang selalu kita dengar dan lihat dalam "political climate" sekarang kat Malaya. Sebok nak hak asasi manusia begitu-begini, sebok buat tunjuk perasan nak menegakkan agenda-agenda masing-masing, tapi boleh jamin sorang-sorang yang menuntut hak tu akan bertanggungjawab terhadap ahli masyarakat lain yang bukan kroni dia? Yang group ini komplen pasal group yang satu lagik, dan group yang satu lagik komplen pasal group ketiga... bla bla bla. Dan Aidid Mu'addib tak nak masuk campur - it makes me yawn... God help me.

Power without (transparent) Accountability  
Ini pun isu politik gak neh - dan rata-rata geng yang memegang kuasa takut sungguh tentang isu "accountability". Kalau boleh, tak payah audit sana-sini, tak payah keep track apa yang dia buat - percaya aje bulat-bulat bahawa: "Aku yang memegang kuasa ni bertugas demi kebaikan dan kebajikan masyarakat. Takde hanky-panky, takde salah-guna kuasa, takde "cronyism and bribery"... everything is A-okay brader!" Dalam kes MLM pulak, leader-leader yang duduk di atas puncak piramid yang senantiasa kasi semangat dan kelentongan sama downline hanya mahukan keuntungan yang berlipat-ganda, tapi bila skim piramid dalam MLM dia orang collapse: "Eh, bukan salah aku bang". 

Development without (reliable) Sustainability
This is one of the biggest issue of MLM - why MLM it is always a scam, rather than a method of sustainable business. Because, no MLM is sustainable is the long run. Amway ambik masa dekat 50 tahun untuk tepu (dengan kaedah MLM lama yang tidak melibatkan internet), yang mana apabila bzns Amway tepu, kemudiannya ia berubah bentuk menjadi syarikat induk Alticor, yang mana Quixtar pulak menjadi tunggak bzns MLMnya (sebab adanya internet, semua bzns jadi online beb) - tetapi disebabkan oleh kepantasan internet pulak, tak sampai 10 tahun Quixtar pulak (akan) bungkus - tapi Amway sekarang tengah merombak sistem perniagaan mereka kepada  Amway Global (which is on-going as we speak). Of course, kalau korang cakap benda ni kat pengamal skim piramid Amway, dia orang akan balas: "haish! mana ada, mana ada... ko tak faham bzns Amway". Dah kalau dah dungu tu, akan terus kekal dungu, memang takde sapa boleh tolong - sementara itu keluarga DeVos terus kaya-raya, di mana duit daripada Malaysia, Indonesia, China, etc (especially negara-negara dunia ketiga) terus dihantar berkontena masuk ke Amerika. MLM adalah salah satu eksport terbesar Amerika bang... ko tak tahu erk? Skim piramid yang dipanggil MLM itu akan terus dibenarkan berleluasa di Amerika sebab ianya adalah salah satu kaedah perpindahan dana yang efisien untuk negara kepala dajjal seantero dunia tu... dontcha all realised all these by now? America is the biggest parasite country of them all, economics-wise... like Vladimir Putin said just 3 days ago (concerning the issue of US Public-Debt whatever, S+P ratings downgrade, etc). Ramai yang tak faham apa aku cakap erk? Itu sebab ramai anak meleis buat MLM beb.


Thursday, August 4, 2011

Korang Ingat Orang Indon Bangang? Try Orang Meleis Beb!


Selamat berpuasa pembaca Aididleaks keparat. Eerrr... Aididleaks keparat ke, atau pembacanya yang keparat? To MLMers bangang, korang pembaca semua yang cuba menasihat tu memang manyak-manyak keparat der... no joke. Jangan harap MLMers akan faham apa yang korang nak terangkan tentang ciri-ciri piramid dalam perniagaan sebegini - dia tak kan faham punya. Dan kalau faham - duit tu lebih penting dari halal-haram dik, kalau agama wang-ringgit, begitulah adanya. Usahkan mat rempit dan minah klepet - pak ustaz ada Masters Muammalah pun takleh nampak skim piramid dalam MLM dik... apa nak dikenang?

Sori... lama tak update blog ni. Gua bz beb... belum sudah hacking MacOSX Lion lagi ni - it's almost driving me crazy man. Anyway, ada baca paper hari ni? Kat Star paper ada cite pasal keje bangang orang Indon, berbaring ramai-ramai kat trek ketapi yang ada arus elektrik. Kasi karen gitu. Dia orang mahu kasi penyakit-penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan penyakit low IQ boleh sembuh bang... gilos dowh! Actually, cite ni dah tersebar meluas ke seluruh dunia - tak silap aku Obefiend ada post entry pasal benda ni kat  Blog Serius (blog keparat gak tuh), siap ada banyak gambar mamat dan minah Indon bergelimpangan atas trek ketapi. (Obe beb, pinjam gambar) Like so...


So... dalam Star paper hari ni (better late than never eh?), ada cite pasal benda neh.


 
Jadi, berbalik kepada soalan aku tadi - Korang ingat orang Indon tu bangang? Why for man? Apa yang bangangnya? It's FREE electrotherapy... it's stupid, it's useless - but it's FOC! Wartawan Star ada tulis kat atas tu - "Malaysians, however, are advised not to try this". Dey... wartawan dey - ko duduk hutan mana dey? Malaysians are also doing it maaahhh! Tapi, 10 kali lebih bangang daripada orang Indon, dan 10 kali ganda lebih dungupiang macam kaum yang sengap-bingai - and I kid you not man! 

Have a look down here:



HAHAHAHAHA!
And this company down below too... 
Geng scammers haramjadah punya bahalol.


DR JISM 
JISM as in sperm, jizz, cum, air mani... what the hey?


Oh jangan lupa alat Family Dr - yang mana alat kat bawah ini, serta kaedah perubatan sebegini, takde seorang doktor perubatan berijazah MD atau MBBS yang bertauliah, ada terlibat dalam penghasilan alat scam ini, dan anda juga perlu beringat takde doktor perubatan yang waras ada mengamalkan kaedah rawatan merapu gilabab sebegini. It's just a pure plain whatthehellcrappyshit scam... FAMILY DOCTOR apekejadahnya? End of story. 


Dan kepada mereka yang banyak duit pulak - you know, emak-bapak korang yang dah bersara dan sekarang dah ada banyak duit EPF dan duit pencen berkepok-kepok - geng scammer AlJabbar daripada Prima Saujana Kajang ni ada jugak  mempromosi kerusi males untuk orang males, yang juga ada gadget elektroterapi yang diimport daripada Musytari - korang tengok fatfak kat bawah ni. Oh ya, bak sini 20K pakcik dey... or thereabouts.


Yang mana, setiap sekor bahalol kat bawah ni (especially CEO yang posing macam badut kat tengah tu), sememangnya takde kelulusan perubatan from wherever, whatsoever! Hebak mung! Mung memang hebak! Hebak gilo mung...


Sapa lagi bangang der? Orang Indon yang dungupiang, merempat dan miskin yang dah takde jalan lain untuk mendapatkan rawatan perubatan sebab negara Indon tu memang terlalu fak-ap - di mana mereka ini cuba mengubat diri sendiri dengan kaedah perubatan yang bersandarkan "false-hope" dan "placebo-effect" - atau ada lebih bangang dan bingai, seperti golongan orang meleis kat Malaya yang ada 3 kategori:

1. Adanya geng meleis (mala'un-malaun dalam gambar kat atas tu, contohnya) yang tak kesah buat scam untuk buat duit macam cilanat, kasi isi perut sampai boncit - yang takde etika kemanusiaan langsung, yang sanggup kasi "false-hope" dan "placebo-effect" - dengan rawatan takde makna whatsoever dari segi perubatan, pada pakcik-makcik yang tengah sakit kronik - sekaligus memastikan pakcik-makcik (yang hampir 100% orang Melayu, btw) tu semua mati awal (ya, ya, ya... takdir, qada' dan qadar - who do you think I am anyway?), sebab berubat dengan kaedah SCAM, dan tidak mendapatkan rawatan yang wajar ke atas sakit jantung, kencing manis, darah tinggi, dan lain-lain. Tak kesah la orang Melayu tua-bangka tu semua mati awal, janji Kamaruzaman Che Hussain kaya-raya - who the hell cares man? You all get me?

2. Atau golongan kedua - adanya pakcik-makcik yang tak berpelajaran (emak-bapak-pakcik-makcik korang le tu)  yang terlalu senang kena kelentong, yang boleh percaya buta-buta dengan kaedah rawatan alternatif SCAM sebegini, dengan rela-hati pergi buat terapi elektrostatik kejadah di AlphaOne dan di AlJabbar... dan berbelanja ribuan ringgit untuk terapi ini, ataupun membeli sendiri alat DrAirMani/DrJism untuk digunakan di rumah sendiri, dengan membeli alat scam tu dengan harga 15K, daripada syarikat scammer Aljabbar (sedangkan bahalol kat atas tu beli mesin tu kat China dalam harga RM3K... hahaha! scammer gilabab takleh challenge). You all getting all these or not? 

3. Dan tak lupa pada golongan ketiga, iaitu Kementerian Kesihatan Malaysia dan KPDNKK dan pihak kerajaan keseluruhan yang tengah mengangkang kat Putrajaya.
  
Pathetic, ain't it? Itulah Malaya namanya beb..
   
SEKARANG, SAPA LAGI BANGANG?
ORANG INDON TARAK SCAM SAPA-SAPA.
ORANG INDON TU TAK KELUAR DUIT WHATSOEVER.
SAPA LAGIK BANGANG BANG? 
ORANG INDON KE.... ATAU ORANG MELEIS?