And so it is...

Sunday, February 27, 2011

Herbalife - And Some Cows Eat Shit.



Orang Melayu, oh orang Melayu. Yang Mr. Current Affairs ada sorang-dua, tapi yang lain sekor-sekor macam lembu yang ada gelang kat idung, dan boleh ditarik ke mana sahaja... masuk gaung pun bole jugak ya dol? Yeah baby... groovy! Not.

Ada ramai mala'un yang pertikaikan apa yang aku buat kat blog ni, sure. Especially yang dah berdesing butthurt, dan yang dah sampai berasap bontot kena belasah secara langsung dan secara tak langsung oleh yours truly. Manusia sejagat, dan orang Melayu khasnya, memang jenis manusia sepaling degil. Memang degil tak keruan - in the sense degil yang tak leh di tegur langsung, dan masing-masing perasan yang ilmu di dada mengalahkan professor, tapi keje cikgu, technician atau mat rempit aje pun. IQ tahap cipan tapi perasan dapat Nobel Prize in Economics. Lepas tu, seperti besa, cari reason nak marahkan messenger (aku le tu) yang bawak berita terkini yang mengesahkan bahawa IQnya sebenarnya hanyalah 74. Antara modus operandi si butthurt yang aku dah biasa sungguh, attack bahasa aku (eleeh... u know?), dan kemudiannya sekaligus terus jatuh hukum aku akan masuk neraka, do not pass go do not collect 200. No possible heaven whatsoever... tapi yang jatuh hukum tu pulak rupanya orang yang buat MLM dan bagi anak-bini makan duit rezeki daripada bzns shubahah MLM alkafirun. Wadefak? Outstanding logic from Forrest Gump. 

Lagi satu, sesetengah tu akan atttack secara lembut dan non-confrontational... contohnya, "bro, dah banyak ko bongkar kelemahan orang Melayu ni, bagilah cadangan bagaimana nak meningkatkan taraf ekonomi orang Melayu. Tak kan nak jadi pengkritik aje?". Apa... korang ingat aku ada Nobel Prize in Economics ke bang? Adakah aku ni profesor ekonomi yang tersohor di UKM, USM, UPM atau UM ke apa? Ada yang tak perasan bahawa fakta dan info tentang sesuatu isu itu dalam blog ni hampir semua korang boleh verified tentang kesahihannya, kalau korang rajin buat double-checking. Apa maknanya tu? Maknanya, aku ambik fakta dan info tu daripada pakar-pakar ekonomi dan Nobel Prize winners yang real punya... sebab aku bukannya hebat sangat pun beb. Aku masih belum dapat Nobel Prize apa-apa pun lagik (not even Nobel Prize in blog-writing), and very likely will never amount to anything in the end. Tahap Gil Grissom aje (agaknya la,dan lagi pun Gil Grissom tu fiction), bukan pulak tahap Stephen Hawking. Tak payah la expect aku jadi saviour of Malaykind kat blog neh. Dan aku cadangkan sapa-sapa yang berkenaan tu, buat aje la blog lain untuk diskus pasal topik bagaimana nak meningkatkan taraf ekonomi orang Melayu. Ramai yang perasan terer bersepah kat tenet neh. Knock yourself out, man. But, as we all know, itu dakyah si Forrest "Butthurt" Gump nak kasi attack Aidid "Gil" Mu'addib aje. Besa la. You all can see it a mile out, as it comes bringing in it's ugly face. Oh orang Melayu.

Macam ni beb. Aku tak tahu semua benda dalam dunia ni. Kalau aku tahu, takde aku nak tulis blog keparat ni deerr. Apakejadahnya? I'll probably be sitting my ass down in MIT or Harvard or Oxford, doing experiments of all sorts, discussing the scourge of mankind of some forms or another, dan sesekali lepak dengan Stephen Hawking, layan suara computer-synthesized dia. But as you all realised by now, I am nowhere near Boston or London. I learned things, as anyone else like yourselves, can also learn. Yang aku tahu aku share kat sini, yang aku tak tahu, aku cakap, "ntah, aku tak tahu bang". Orang Melayu ni paling suka melenting bila ada yang mempertikaikan tahap pemikiran dia yang cetek dan yang tak pernah keluar daripada sempadan kat Bukit Kayu Hitam, atas sket. Macam kena lempang aje ghope muke nye kalo kena sanggoh. Kenapa ko nak marah sangat kalau ada orang lain lebih cerdik daripada ko? Do not get mad, get even, man! Kalau ada orang lagi cekap, terer, pandai daripada aku, aku akan respek dia dan aku akan usaha nak jadi sepandai si genius tu, dan bukan la pulak aku nak attack dia sebab aku lagi bodoh daripada dia. Wadehel? 

  

OK... cite pasal Herbalife yang tak herba dan penuh dengan bahan kimia neh. Berlambak orang Melayu sekarang menjajap Herbalife, especially yang terencat akal seperti yang aku describe kat atas tadi dan orang yang sekular dan tak kesahkan sangat ciri-ciri keislaman dalam mencari rezeki. There... cukup kupasannya? Itu soalan yang aku tujukan kepada ramai orang yang bertanya sebelum ini. Yep.. I agree, tak cukup. Let's do it. Groovy baby yeah!

 
Some people are so easy. Tengok iklan macam kat atas terus cair. Messi, Barcelona, Herbalife... must be a great combination huh? Eh! Ada duit billion-billion USD, usahkan Samdol dan Badigol, Barcelona FC pun cair, apa nak dikenang? Meh sini ramai-ramai telan bahan kimia hasil tangan alkafirun mormon Herbalife meh. Dia orang definasikan "herba" sebagai apekejadahnya la agaknya beb? Mana daun kayunya? Dalam bentuk pil? Dalam bentuk tepung berperisa untuk buat shake? Dah tu shake yang rasa macam haram-jadah? Kata sesetengah orang yang dah cuba la. Harap aku nak cuba minum menatang nya, mintak hampon dol. Takde aku bangang nak beli produk MLM yang diimport daripada Salt Lake City/Hunan, sedekah duit aku 7 level ke atas kat ntah sapa-sapa, dan telan bahan kimia buatan kilang rasa haram-jadah. What the...? Run Forrest run!
  
Ada pakar ekonomi barat yang mengatakan bahawa kadar kerugian masyarakat sejagat daripada perniagaan MLM adalah jauh lebih besar daripada kerugian daripada semua skim piramid yang pernah wujud. Pada aku, memang nampak kebenarannya statement tu, sebab kalau korang fikirkan, badigol yang join mana-mana skim piramid adalah mereka-mereka yang betul-betul bahalol dan tak pass matematik, tapi berapa ramai sangat la Forrest Gump kat dalam dunia ni pun. Lebih ramai manusia lagi adalah orang biasa-biasa yang ada pelajaran, dan yang terjoin MLM seperti Herbalife ni pun, kengkadang sebab tak pasti, tak faham atau dihasut dan dipujuk bagai nak rak oleh sedara-mara dan sahabat-handai yang terdekat untuk join. Dan, yang lebih ramai lagi pulak adalah manusia bebal yang penuh dengan tamak haloba, nak kaut keuntungan daripada hasil usaha orang lain kat "base of the pyramid". Memang males... si Meleis neh. Tak lupa pulak, banyak perniagaan MLM itu dah siap ada protection daripada ahli-ahli politik dan dihias mulus dengan pelbagai topeng yang cantik dan gah untuk memberikannya bentuk yang lulus undang-undang keduniaan, sedangkan kelentongan dan penipuan terus-menerus berlaku tanpa henti. Dia orang berfikiran macam Allah tak nampak keje dia orang gitu. Pathetic. 

Apakah yang berlaku di sebalik sistem MLM yang modus operandinya adalah "pyramid-selling" atau "skim piramid berproduk"?
1. Jumlah kerugian adalah sangat besar dengan jutaan manusia terlibat, serta berbillion riggit berpindah tangan daripada jutaan manusia tersebut kepada sejumlah kecil lanun-lanun yang berada di atas rantai piramid.
2. Yang miskin dan yang senang dikelentong akan diperdaya dengan penipuan promosi, "loopholes" undang-undang, dan manipulasi psikologi. Kebanyakan mangsa sekarang adalah daripada negara ketiga (seperti Malaysia), dimana mereka yang "desperate and naive" jadi lauk-pauk syarikat-syarikat MLM daripada Amerika, serta syarikat-syarikat anak peribumi yang dah ikut perangai alkafirun mormon tadi.
3. Kelentongan, rasionalisasi dan cara promosi adalah sama lebih-kurang, kalau korang perasan. Mastermind mengatakan MLM itu dapat meningkatkan taraf ekonomi orang miskin, membebaskan belenggu ekonomi mereka, bermodal yang kecil, membekalkan peluang pekerjaan, dan membantu peserta untuk mencapai kehidupan yang lebih mewah.
4. Seperti mana "abuses" yang pernah berlaku, sejumlah besar dana digunakan oleh syarikat-syarikat MLM untuk mempengaruhi ahli politik di mana-mana negara, sekali gus dapat mengelakkan penggubalan undang-undang yang lebih ketat, serta memberikan gambaran bahawa perniagaan mereka adalah halal. Pengkritik seperti Aidid Mu'addib, dikatakan jenis orang yang "anti-business" dan "loser" dan diugut dengan pelbagai ugutan seperti saman dan lebih lagi dari itu. You better believe it man.
5. Penipuan di dalam perpindahan dana secara besar-besaran daripada masyarakat bawahan (yang rata-rata tidak sedar ianya berlaku di depan mata mereka) untuk mengayakan sejumlah kecil mastermind di puncak piramid MLM diwar-warkan sebagai satu kaedah bzns yang "legitimate" dan dapat memberi peluang kepada orang miskin untuk jadi orang kaya.
  
Eh, ke mana pulak aku melalut neh? Nak cite pasal Herbalife, pegi cite pasal MLM in general pulak. Anyway, kalau nak diskus pasal syarikat omputeh yang ini, memang banyak nak cerita, sebab syarikat dah wujud sejak 80-an lagik. Tak payah la sampai gitu, korang boleh tanya Uncle Google atau Auntie Wiki - berlambak info korang boleh baca. Isu aku hari ni hanya bits and pieces, here and there. Company ni pun jual benda yang itu-itu jugak - produk menguruskan badan yang merapu (dan rasa macam haramjadah), serta produk makan kesihatan yang orang tarak sekolah yang sanggup telan, nothing new there. Entah mana benda herbanya... wallahu'alam. Kiranya, telan aje la produk herba Herbalife, dan percaya aje la bulat-bulat cakap orang Mormon. Aku dah diskus pasal bahaya makanan kesihatan dan kelentongan industri produk kesihatan dalam entry sebelum ini. Kalau nak tahu dan rajin nak mentelaah, sila luangkan masa membaca entry tu semua. Jangan risau, ianya dalam tulisan rumi dan aku sembang pun dalam bahasa Melayu.

Korang tahu pehal skim MLM seperti Herbalife ni memang menjadi-jadi di Amerika? Satunya sebab sistem politik duit yang diamalkan di Congress dan Senate Amerika, itu semua orang tahu. Tapi, pakar ekonomi Amerika yang dah sound berulang-kali pasal bahayanya industri MLM dan amalan "pyramid-selling" pada berbagai pihak dan kepada orang awam macam tak makan aje, pehal pulak? Bukannya pakai ekonomi tu orang sebarangan, tapi kerajaan Amerika bergerak macam siput-babi aje dalam menangani isu ni - why? 

Pada pendapat aku, sistem kapitalis serta free-market (daripada perspektif MLM) itu, yang diamalkan di Amerika itu adalah satu dakyah kerajaan Amerika itu sendiri, sebab walaupun rakyat dia sendiri ramai yang sengsara kena penangan MLM (khasnya golongan seperti mormon dan lain-lain rakyatnya yang dungu), mereka sememangnya mahukan industri MLM tersebut berkembang pesat ke seluruh dunia. Kalau nak export kerja lanun ni, kena la sacrifice rakyat sendiri dulu, baru bendanya jadi credible. Dan mereka ada social security program, jadi kalau yang kena kencing di Amerika tu merempat miskin, mereka boleh mendapatkan bantuan sara-hidup anytime di sana, no problem. Tapi, rakyat Amerika hanya dalam 300 juta, dan ada 6 billion manusia di luar sempadan Amerika boleh jadi "cannon-fodder" atau kata orang Melayu, "kuli-batak", untuk mereka pergunakan sebagai feeder untuk meraih keuntungan atas angin bagai nak rak, kalau mereka dapat menyebarkan industri MLM ni berkembang ke pelusuk dunia. U follow me here? It's just a simple conspiracy in economics, which is not a conspiracy at all. It's just a story of dollars and dimes. Not a conspiracy like in the "The Arrival"... or is it? Woohoohoo!

Anyway, kalau chayanunalip nak buat MLM Herbalife ni, I couldn't care less, because they have their own ideology, like the Americans, like the Jews. Tapi, untuk orang Islam, ideologi kita berbeza sungguh... betul dik? Kalau nak berniaga, kena study dulu ilmu berniaga tu. Itu arahan daripada Nabi sejak 1,400 tahun dulu. Kena fahami dan dalami setiap ciri perniagaan, dan pastikan perniagaan itu telus, tulus dan tiada unsur gharar, serta yang lebih penting - tiada penipuan dan penganiayaan. Kena check dulu company tu sapa punya, dan CEO dan COO dan CFO nya hebat ke tak, atau adakah hanya lanun penyangak aje pun. Itu yang kita kena ketahui sebab nak mengelakkan isu gharar dalam perniagaan. Kena cari info betul-betul sebelum join syarikat alkafirun ni. Ada bzns alkafirun tu tulus, dan ada pulak yang kelentong dan konspirasi bagai nak rak. Why is it important? Sebab kita orang Islam. Kalau bukan Islam, lantak ko la dol. Anyway, kalau korang tengok, saban hari kat FB dan kat tenet, berlambak orang Melayu menjajap produk Herbalife. Tak pegi Sekolah Agama Rakyat ke apa masa kecik-kecik dulu? Oh... mungkin jugak bukan Islam sangat pun. Bukan ke ada satu kategori orang Melayu yang hanya "Islam sket-sket" gitu? Islam jenis "janji aku kaya, what do I care kalau bzns ni bzns alkafirun yang shubahah?". Nak buat apa selidik-selidik menatang nya bro? Janji duit masyuuuuk....


Pyramid Scheme Alert: Herbalife
Warning Signs of Financial Harm and
Deception Abound at Herbalife
  
Herbalife, one of the oldest and largest America-based multi-level marketing schemes exemplifies most of the classic warnings signs of a financial trap, a pyramid scheme and marketing program that is steeped in deception.
  
Consider recent news and developments:
1. The president of Herbalife resigned after it was disclosed that he had published false academic credentials
2. European Health Officials Investigate Herbalife's Product Safety. Spanish Authorities along with other European regulators are investigating potentially dangerous lead levels in Herbalife products. 
3. Charges of fraud and health risks against Herbalife go back to the 1980's. An ABC Evening News report, April 22, 1985 hosted by Peter Jennings detailed controversy over Herbalife diet products and pyramiding sales structure. The health risk issues centered around Dr. Richard Marconi who promoted Herbalife products. It was revealed that Marconi received his Ph.D. through a mail order course from an unaccredited school. In that report other nutritionists described Herbalife products as primarily laxatives and diuretics with potential of potassium deprivation. 
4. Herbalife lures consumers to invest in its "business opportunity" as "Supervisors" - and requires them to buy $3,000 of products. An independent analysis of Herbalife's actual commission payments revealed a top-loaded pay plan in which 85% of all commissions are transferred to less than 1% of distributors at the top, and financial losses suffered by 99% of the rest of the distributors. 60% of the "Supervisors" quit within a year. The average Herbalife payment to the Supervisors is just $10.55 a week. Herbalife must replace all the dropouts each year. 
5. Herbalife has no sustainable customer base. 80% of all its distributors quit the scheme within one year and there is no evidence that the distributors engage in profitable retail selling. The schemes gains its revenue by recruiting unwitting consumers into a bogus "direct selling" business and inducing them to buy "inventory." 
6. The charges of business fraud against Herbalife are not new. A recently certified class action lawsuit against Herbalife and several of its marketing groups makes many of the same charges now leveled against Herbalife – operating an "endless chain" in violation of California law, and causing widespread losses to consumers who are lured by the unproven health claims and false income promises. 
7. The class action case against Herbalife addresses one other area of fraud accusations – the collaboration of Herbalife with infamous "lead generation" schemes. The lawsuit charges that Herbalife distributors not only are lured into a pyramid recruitment scheme but are also induced to purchase thousands of dollars in basically worthless sales "leads" which they are told they will need to "succeed." (99% of all Herbalife distributors never earn a profit.) 
8. A similar 2004 case against Herbalife was settled several years ago with millions paid back to consumers in restitution. The case documented the lead scheme – mostly unknown to distributors and shareholders – that enriches some Herbalife's upliners and further impoverishes the recruits. 
9. Canadian authorities have fined Herbalife in the past for making false income claims.

Am I talking through my ass here? Sesaje nak sabotage mala'un Herbalife, gitu? Come on, these are all common knowledge. Itu yang aku tanya awal-awal lagik dalam artikel ni tadi - tak ramai ke "Mr. Current Affairs" di kalangan orang Melayu tu?

Asalnya Herbalife ni diasaskan oleh seorang omputeh yang bernama Mark Hughes pada tahun 1980, di mana the grandmother story yang Herbalife war-warkan adalah dia dapat hidayah untuk bukak bzns makanan kesihatan Herbalife ni selepas ibunya meninggal dunia disebabkan oleh terlebih makan ubat farmaseutikal, iaitu pil diet (cerita berinspirasi ni ada kat website Herbalife), sedangkan cerita sebenar daripada koroner yang buat autopsy terhadap Jo Ann Hartmann mengatakan bahawa dia mati overdose painkiller narkotik Darvon (Dextropropoxyphene). Mark Hughes itu sendiri meninggal dunia pada May 2002, selepas 4 hari minum arak tanpa henti (drinking binge), di mana dia dijumpai mati di rumahnya (mansion besar berharga USD27 juta di Malibu), dan daripada pemeriksaan koroner mendapati dia telah overdose ubat anti-depressant Doxepin, serta kadar alkohol yang sangat tinggi dalam darah. He was 44.

But Where Are The Distributors' Yachts?
By Seth Lubove
FORBES MAGAZINE

MARK HUGHES is a master of the fine art of survival. His Los Angeles-based Herbalife International Inc. is a pyramid outfit that peddles weight-loss and nutrition concoctions of dubious value. Bad publicity and regulatory crackdowns hurt his U.S. business in the late 1980s. But Hughes, 41, continues to enjoy a luxurious lifestyle in a $20 million Beverly Hills mansion. He has been sharing the pad and a yacht with his third wife, a former Miss Petite U.S.A. He can finance this lavish lifestyle just on his salary and bonus, which last year came to $7.3 million.
He survived his troubles in the U.S. by moving overseas, where regulators are less zealous and consumers even more naive, at least initially. Today 77% of Herbalife retail sales derive from overseas. Its new prowling grounds: Asia and Russia. Last year Herbalife's net earnings doubled, to $45 million, on net sales of $632 million. Based on Herbalife's Nasdaq-traded stock, the company has a market capitalization of $790 million, making Hughes' 58% worth $454 million.
There's a worm, though, in Hughes' apple. Foreigners aren't stupid. In the end they know when they've been had. In France, for instance, retail sales rose to $97 million by 1993 and then plunged to $12 million last year. In Germany sales hit $159 million in 1994 and have since dropped to $54 million. Perhaps aware that the world may not provide an infinite supply of suckers, Hughes wanted to unload some of his shares. But in March, after Herbalife's stock collapsed, he put off a plan to dump about a third of his holdings on the public.
Contributing to Hughes' woes, Herbalife's chief counsel and legal attack dog, David Addis, quit in January. Before packing up, he reportedly bellowed at Hughes, "I can't protect you anymore." Addis, who says he wants to spend more time with his family, chuckles and claims attorney-client privilege. Trouble on the home front, too. On a recent conference call with distributors, Hughes revealed he's divorcing his wife, Suzan, whose beaming and perky image adorns much of Herbalife's literature.
Meanwhile, in a lawsuit that's been quietly moving through Arizona's Superior Court, former Herbalife distributor Daniel Fallow of Sandpoint, Idaho charges that Herbalife arbitrarily withholds payment to distributors and marks up its products over seven times the cost of manufacturing. Fallow also claims Hughes wanted to use the Russian mafia to gain entry to that nation's market.
Fallow himself is no angel, but his lawsuit, which was posted on the Internet, brought out other complaints. Randy Cox of Lewiston, Idaho says Herbalife "destroyed my business" after he and his wife complained to the company that they were being cheated out of their money by higher-ups in the pyramid organization.

Fast-forward kepada tahun 2008, President dan COO Herbalife, Greg Probert meletakkan jawatan selepas Wall Street Journal membongkar bahawa dia tiada ijazah MBA seperti yang dikelentongnya sejak sekian lama pada resumenya. Anyway, what is my point about these 2 cases. Well, kalau founder dan president syarikat dah sah-sah kaki kelentong, apa credibility yang ada tinggal kat Herbalife ni? Tapi apa pun, dasar perangai omputeh sejak zaman-berzaman, korang tengok news kat bawah ni - takde dia orang terkincit pun pasal President syarikat Herbalife tu sebenarnya seorang pengelentong. Janji duit masyuuuuk...


Aku pernah diskus panjang tentang dakyah syarikat komersial tentang isu makanan kesihatan yang pada dasarnya adalah satu kaedah mendapatkan wang-ringgit pengguna dengan cara kelentongan, dan bukannya pulak nak kasi pengguna itu sihat trangtangtang. Artikel Makanan Kesihatan yang aku post bulan Disember lepas adalah perbincangan umum pasal topik ini. Artikel tu pun dalam huruf rumi dan dalam bahasa ibunda, jadi sapa-sapa yang tertinggal bas, silakan ke sana. Satu contoh syarikat komersial (dan MLM pulak tu) yang kuat kelentong orang dalam dunia ni, yang ini ha, Herbalife ni.


Gilos! Spain, Iceland, Switzerland dan Israel mencatatkan kes-kes kerosakan hati (hepatic poisoning) daripada penggunaan produk Herbalife. Are there anyone reading this thinks that I'm making all these up? Penting ke tidak fakta ni dalam berniaga jual makanan kesihatan sebegini? Khasnya penjualan produk alkafirun made in USA, oleh orang Melayu yang duduk bawah tempurung dan talak baca punya olang, untuk disuap pada orang Melayu yang kebanyakannya adalah saudara-mara dan sahabat-handai terdekat si penjual tadi (you know, MLM works that way - closest people to the distributor are the downlines). Yang kat atas tu adalah kes-kes yang "detected" di negara maju, kat Malaysia ni apa cer? Ada case report di KKM tak? I wonder how many. Agak-agaknya ada tak kes-kes jaundice dan cirrhosis atau liver impairment yang muncul kat GH kat JB, Kuching, Alor Setar... yang disebabkan oleh produk Herbalife ni? Is this worth the profit you'd get? Ini style keje orang Islam ke ni kak?


Case-report di atas adalah daripada University of Bern, Switzerland, di mana terdapat 2 kes hepatic injury - satu kes cholestatic hepatitis dan satu lagi cirrhosis (liver failure) terus. Probably both had died by now. Dua-dua mangsa telan produk Herbalife bertahun-tahun, dan ini bermakna "most likely" distributor Herbalife la tu. Dalam MLM sebegini, distributor tu sendiri adalah customer paling utama. Yang itu pun dia orang tak nampak, kelalar btol. Dalam kajian terperinci pakar perubatan, sampel produk Herbalife tu ada kontaminasi bakteria Bacillus subtilis (B. subtilis, known also as the hay bacillus or grass bacillus, is a Gram-positive, catalase-positive bacterium, commonly found in soil). Produk makanan herba yang siap ada bakteria daripada tanah - memang outstanding!


Uik! Orang yahudi yang suka membelasah bangsa lain, baik dari segi ketenteraan dan penjajahan, mahu pun dari segi perniagaan, juga ada kes hepatotoxicity daripada angkara Herbalife? Ada 4 kes indeks pada mulanya, di mana ianya membawa kepada penyelidikan lanjut, yang mendapati terdapat 12 kes kesemuanya yang mengalami masalah hepatitis daripada penggunaan makanan kesihatan Herbalife. Sorang selamat dikuburkan, dan 11 lagi sembuh. Tapi yang kelakarnya pulak, ada 3 kes bahalol yang degil gilabab yang dah sembuh hepatitis, tetapi kembali semula menelan produk Herbalife, dan kena hepatitis balik. What the? Ini jenis manusia yang tak percaya kat doktor perubatan ni, tapi taksub gilabab pada hasutan salesmen Herbalife. Doktor perubatan memang takleh percaya sangat pun... agaknya.


Modal syarikat komersial, dan khasnya MLM yang rata-rata sangat parasitik, cukup suka kelentong masa promosi produk, bahawa kalau produk makanan kesihatan itu herba atau daripada sumber semulajadi, ianya menyihatkan manusia dan boleh cure kanser bagai - tapi tak sedar pulak yang berlambak racun-racun (poison) pembunuh yang wujud dalam dunia ni datang daripada pokok, kulat atau benda-benda yang semulajadi jugak. Itulah yang susahnya kalau produk kesihatan dijual oleh orang yang berkiblatkan wang-ringgit dan bukan pulak jenis manusia yang mementingkan kesihatan manusia secara penuh beretika. Kajian di Switzerland (yang lebih awal daripada case-report yang tadi) di atas mengkaji 10 kes "toxic hepatitis" (keradangan hati disebabkan bahan toksik) yang diimplikasikan ke atas produk Herbalife. Liver toxicity tu punya la seksa punya penyakit, korang tahu tak? Sapa-sapa yang dapat liver toxicity tu, yang kulit dan mata mereka kuning macam kunyit, yang kencing warna teh pekat, yang muntah tak henti-henti, yang sakit perut, yang mungkin pulak membawa maut - salesmen Herbalife tu semua ada kesah? Syarikat Herbalife kat Amerika tu pulak, peduli pun tidak dia orang beb. Janji masyuuuuk.
  

Case-report yang ini pulak datang daripada UCLA Med. Center di California, negeri tempat headquarters Herbalife ni terletak. Baru lagi ni - Oktober 2010. Kepada yang menggunakan produk herba untuk menurunkan berat badan, ambik iktibar please. Adakah liver injury dan jarum sebesar gajah yang digunakan untuk ambik biopsi yang dicucuk kat bawah rusuk belah kanan, yang menyakitkan bagai nak rak, satu perkara yang berbaloi dan very smart dalam menurunkan berat badan? Itu belum masuk bab sedekah duit kat salesmen Herbalife lagi tu - dan agihan duit tu kepada beberapa level upline dia orang. Psycho ka apa?
  
  
Yang ini pulak, case-report daripada Iceland, di mana terdapat 5 kes dilaporkan daripada 1999-2008, yang berkait dengan memakan produk kesihatan Herbalife. Itu yang aku hairan tu, pehal la perkara sebegini terus-menerus berlaku, dan Herbalife terus kaya-raya dengan duit penganiayaan dan kelentongan. OK, itu kerja alkafirun, dan aku takde hasrat nak menasihati orang alkafirun kat blog ni, unless dia faham cakap Melayu dan boleh baca rumi, dan dia rela dapat hidayah. Aku tujukan artikel aku ni pada bebudak Melayu yang talak baca punya olang yang menjajap produk ni, dan tak sedar pun dah berapa orang masuk hospital sebab angkara dia. You get me? Itu sebab orang tua-tua cakap belajar rajin-rajin kat sekolah, bila pandai bloeh belajar jadi doktor, dan bila dah besar, boleh kerja menyelamatkan nyawa manusia, dan bukan pulak merosakkan kesihatan sanak-saudara dan sahabat-handai. Dan kalau dah terpelajar, takde la join syarikat MLM macam Herbalife, yang dari setahun ke setahun, lepas satu-satu kes "buat palat" pada pengguna tercatat. Daripada sejak tahun 80-an sampai la sekarang, tak sudah-sudah menyusahkan orang.
  

Satu lagi modal produk Herbalife adalah produk menguruskan badan dalam bentuk shake whatever. Kok iye pun nak kurus, takde gunanya beli beribu produk Herbalife lepas satu tin ke satu tin dik oi, tapi takde pulak pegi jogging atau pegi gym. Dah tu pulak, tak dapat makan sedap-sedap, sebab mengikut kata salesmen Herbalife, makan aje shake rasa haramjadah dia orang, tapi jangan makan nasi dan lauk sedap-sedap gitu... wadefrak? Haiya! Mangang punya kelija. Pada mereka yang confident sungguh pasal produk menguruskan badan Herbalife, dan tak percaya cakap aku ni, nah baca neh:

Clinical studies:
Two clinical studies have been completed on different formulations of Herbalife's Formula 1 protein shake product. The results of the studies, both of which were funded by Herbalife, largely fail to support the claims made by Herbalife advocates. The study of Treyzon et al compared a protein supplement (Performance Protein Powder, Herbalife Intl., Los Angeles) with a similar tasting carbohydrate placebo. The two treatments showed no significant differences in their effects on the primary outcome of body weight. 
Effects on body mass index, waist circumference or fat free mass were also not significantly different. Subjects on the high protein powder lost significantly more fat mass, 1.01 kg, P=0.05. As this was a secondary analysis these findings should be interpreted with caution and regarded as exploratory until confirmed in independent studies. The Lee study used a similar design but a differently named protein powder (ShapeWorks Formula 3, Herbalife). Lee et al found no significant difference in the effect of this protein powder on fat mass compared with placebo. Effects on other body weight and composition outcomes also did not differ significantly between the Herbalife protein powder and placebo. 
In a subgroup analysis, among subjects with dietary compliance ≥ 70%, the high-protein treatment was more effective than the control treatment in reducing body fat. As this was a secondary analysis these findings should be interpreted with caution and regarded as exploratory until confirmed in independent studies. Generally, these studies do not provide convincing evidence that Herbalife protein powder produces more weight loss or body fat loss than a placebo.
  

OK... Itu semua aku ambik daripada Pubmed dan tempat lain, dan korang sendiri boleh double-check. After all, this is the age of the internet. Jangan terus kekal duduk bawah tempurung, baca buku dalam tempurung, dan syok sendiri dalam alam tempurung. Kalau dah ada kes-kes yang sebegitu di merata negara, tak kan nak spin jugak lagi pasal kehebatan produk herba ni dol? Kalau orang alkafirun nak kaya-raya dengan menjual barang dengan merosakkan kesihatan manusia lain, suka hati dia la. Dia orang dah book bilik hotel kat hotel-al-jahannam siap-siap dah, lantak dia la. Yang korang nak join booking hotel yang sama pehal? Yang orang Islam tu nak join jugak jual benda lagha sebegini pada orang Islam yang lain, kejadahnya dol?

Ini MLM made in USA, apa yang musykil sangat pasal shubahah dan keharamannya? Masih tak faham jugak ghararnya bzns sebegini? Nak aku kupas jugak plan pemasarannya? Malas la beb. Bendanya sebijon macam Amway, MonaVie, Vaviesimona, dan lain-lain tu. Sistemnya sempoi aje, melibatkan multi-level dan melibatkan pergerakan wang daripada bawah piramid pergi ke puncak, dan akhirnya ada omputeh jadi millionaire dengan duit orang yang kena kelentong di seluruh dunia. Hebak!


Almost the same structure like all those MLMs in the world today... yang sedang sebok berkeliaran mencari mangsa baru, dan menjanjikan olang talak sekolah jadi millionaire. Perenggan pertama kat atas tu aje dah buat aku nak cirit-birit dibuatnya. Dengan bangganya declare bahawa ianya "offer the best distributor compensation in the network marketing industry with up to 73% going back to it's distributors". Apa maknanya tu beb? Pada penjajap Herbalife, itu menunjukkan syarikat Herbalife sangat pemurah dan mementingkan keuntungan kepada ahli-ahli yang join bzns ni, sebab Herbalife dapat untung sket aje, dan distributor dapat banyak keuntungan. Yabedabedoo! Macam ni punya bzns kalau join, memang boleh kaya cepat kan? Pada Aidid Mu'addib, ini maknanya bahawa untuk setiap RM100 pelanggan bayar untuk bunuh diri makan bahan kimia semulajadi, RM73 diagihkan kepada ntah sapa-sapa uplines yang duduk kat atas si penjual tadi. Dan Herbalife sendiri ambik RM20 keuntungan, dan harga asal produk hanyalah RM7. That is the beauty of MLM system. Barang RM1 jual RM10 atau RM16 atau RM25. Suka hati aje beb, jual RM35 pun boleh. Janji pandai kelentong. Outstanding!

Anyway, kalau ko ada compensation seperti pada Herbalife ni, apa yang akan berlaku dalam bzns sebegini? Amway/Quixtar dah bayar USD150 juta settlement daripada akibat plan pemasaran MLM dia orang. Itu baru saman yang pertama yang betul-betul besar jumlahnya, dengar cite ada lagi akan saman... ada manyak-manyak saman coming. Dan hampir semua syarikat MLM yang wujud di Amerika tu, memang ikut model pemasaran Amway, ubah-suai sana-sini sket-sket. Jadi, Herbalife ni pun, sama jugak. Dan seperti Amway, lepas satu saman ke satu saman kena settle... dari tahun 80-an lagik. Oi! Penjajap Herbalife - masa pep-talk Herbalife, bahalol lanun yang kat atas pentas tu tak cite ke pasal benda neh? Dan korang sendiri tak tanya ke? Dan bila dah balik rumah, takde nak study ke macam yang aku buat ni? Apadaaa?
 
  
Kepada distributor Herbalife kat Malaysia ni yang bangang-sengap-bingai yang masih berfikiran bahawa omputeh yang hobinya kencing berlari - tak kesah la dia kencing kaum sendiri (Kalau orang Mormon yang kena kelentong makan produk herba ni, lagi baek) atau mengencing seluruh penduduk dunia mana sahaja dia dapat - korang ingat dia orang sayang sangat ke kat korang? If you think they care about you and love you to death, well you've got another thing coming. Wake up, and smell the shit... sorry, coffee. Dia orang mahu fulus, bukan mahu yang lain daripada yang itu. All you distributors out there are making things happening for them - successfully, I might add. Money money money. Tanpa korang, kuli-batak Herbalife, takde omputeh tu semua kaya-raya der. You're the pawn in a game. A money game that involves billions of US dollars a year.

Perkara dalam artikel di atas berlaku di seluruh dunia, cuma Herbalife yang tahu tentang semua "detail" perkara tersebut, dan mintak hampon la dia orang nak dedahkan info tu semua kepada umum. Seperti jugak dalam kes Amway-Quixtar, dalam Herbalife perkara yang sama berlaku, tapi macamana perkara ni dapat didedahkan dan terus dapat sampai berjaya saman tu? Sebab walaupun Herbalife tak dedahkan maklumat, kumpulan distributor tu pulak yang kumpulkan maklumat. Dia orang beramai-ramai kumpul setiap helai resit belian dan jualan, simpan minit mesyuarat, simpan semua "tools" yang dipaksa ke atas mereka dan mencatat secara terperinci semua aktiviti yang dilakukan atau yang dianjurkan... you all follow me here? Bila sampai satu peringkat bila mana dia orang dah kerugian besar, dan new recruit dah "stagnant" - the things will surely collapse. It happens all the time, everywhere in the world. Cuma, ianya tak nampak depan mata, dan tidak berlaku ikut teori matematik, statitistik dan kalkulus, sebab data yang diperlukan untuk kiraannya ada pada syarikat MLM tu. Takde nya syarikat tu nak dedahkan info tu. Nak bunuh diri ke apa?

Orang bahalol dan terencat akal macam Razali penjual-fungi-cordyceps-penyembuh-kanser-dalam-masa-7-hari atau sakaigirl MsAwin aje yang fikir macam sakaiPNG olang talak sekolah, yang percaya bahawa teori matematik tentang "crash/collapse" MLM tu cerita dongeng. Apa yang dia orang tahu tak lebih daripada adalah apa yang diberitahu oleh upline atau wakil syarikat MLM tu sahaja, yang mana sekor-sekor ada kepentingan wang-ringgit. Orang yang setara dengan Forrest Gump tu tak nampak dan tak faham bahawa matematik tentang "crash/collapse" sesuatu MLM itu dapat dilihat daripada sudut lain, iaitu berapa banyak "class-action lawsuit" muncul menyerang sesuatu syarikat MLM selepas beberapa tahun. 

Sama jugak tentang kes Score A yang sekor-sekor bahalolnya cakap, "takde nampak collapse pun?". Bak sini suruh Jason Kok release maklumat tentang pendaftaran ahli yang terkumpul setakat ni, dan data ni sure ada tersimpan dalam PC kat ofis Jason Kok, bak aku boleh buatkan kiraan matematik dan aku boleh estimate bila skim piramid Score A akan collapse. Apa yang susahnya dik? Nak senang, ko buat aje graf jumlah keahlian against time, you'll get an exponential curve, dan akan tiba satu masa curve itu akan mendatar sebab manusia kat Malaysia ni finit. Crash will definitely happen, because mathematics never lie. Kalau ko tak nampak crash tu, tak bermaksud ianya tak berlaku. Sapa sebenarnya yang boleh settle kan "conundrum" ni? Adakah Score A akan collapse, dan bilakah ianya akan collapse? KPDNKK boleh settle kan kalau dia orang nak buat. Sepina aje daftar keahlian Score A daripada Kenshido. You'll get the answer. Ada pihak berkuasa (kerajaan Malaysia) nak buat tak? I don't have the answer for that. Aku bukan Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob. He has the power to do it. He has the means and the economists that can help him to decipher the data. Dan pehal pulak kesah Jason the Kok, lover of Malay kids, the mastermind of skim piramid Score F, keluar pulak neh?
  
  
Nak aku sambung lagik, dan kasi pembaca blog ni give-up separuh jalan sebab entry yang ini panjang sangat? Itu yang salesmen Herbalife suka tu. Trust me, hanya orang Islam yang mementingkan status halal-haram rezeki dia sahaja yang akan stop buat kerja kuli-batak kepada alkafirun yang ni, and we'll be lucky if we can get 1 in 100, yang akan terima fakta-fakta dalam entry blog kali ni. Mesti ada self-justification dan self-delusion kepada salesmen Herbalife tu semua, walaupun ko tunjukkan bukti depan mata tentang MLM yang lintah-darat ni. That can't be right, Herbalife has 2 billion dollars sales per year, Herbalife is a huge ethical company, Herbalife sells natural products, Herbalife make me lose weight, Herbalife give some people liver toxicity, Herbalife buat orang cirit darah dah 30 tahun dah dol.


How in the world orang Islam usaha sungguh-sungguh cuba nak kasi orang Islam lain makan produk makanan daripada kilang yang dikendalikan oleh tangan orang Cina kat China, atas arahan mastermind daripada California, dengan kaedah pyramid-selling MLM... I will never know. Uik! I know... money.

You know, rumours has it that, Herbalife sponsored the MLS football team LA Galaxy, because there's David Beckham in it. Tapi, ianya tak berhenti kat situ sahaja sebenarnya. Tak kesah la Beckham tu seorang athlete yang femes dan seorang yang agak encem, walaupun suaranya bunyi macam bunyi itik serati. Tujuan tersembunyi dalam "konspirasi" menaja LA Galaxy dan David Beckham adalah bertujuan untuk menggunakan imej Victoria Beckham sebagai seorang yang kurus-keding dan beranak 3, tapi body langsing macam papan. I am not joking man! Posh Spice tu walaupun millionaire, kan memang macam awek tak cukup makan mengalahkan orang Ethiopia, jadi Herbalife boleh sekaligus kasi produk menguruskan badan Herbalife advertisement secara indirect gitu. Kasi tempias-tempias sket-sket. Trust me, some consumers are so gullible. It works in more people than you think.


Some people are too easy. Macam lembu sekor-sekor. Orang Melayu, oh orang Melayu. Yang Mr. Current Affairs ada sorang-dua, tapi yang lain tak ubah macam lembu yang ada gelang kat idung, dan boleh ditarik ke mana sahaja... masuk lubang jamban pun bole jugak ya dol? Kalau ada advertisement tunjuk Beckham makan taik, percayalah, ada beberapa ekor lembu sesat akan makan taik jugak. Produk semulajadi maaa! Macam kelentongan Herbalife ni jugak. Produk semulajadi yang datang dari kilang kat Changsa dan Suzhou, China. Meh telan ramai-ramai meh.


  

Friday, February 25, 2011

Usaha Negara China Dalam Membendung MLM - Malaysia? Haiya!



SCAM ARTISTS TAKE ADVANTAGE OF DOWNTURN IN CHINA'S ECONOMY
By Calum MacLeod, USA TODAY 
Sept-7-2009 

BEIJING — Zhang Xue remembers how dazzled she was by the sales pitch — a glamorous, middle-aged woman who appeared in a sleek suit and jewelry and spoke of her successful struggle to become a millionaire. "I only wanted to earn money and live by myself," says Zhang, 21, sobbing at the memory, "but I hurt my parents and friends." The ensuing months saw her immersed in one of the many pyramid schemes and other financial frauds that have become common in China as the economy here sputters and more people seek to earn a quick buck. 
The proliferation of such schemes — many of which have morphed into bizarre, cult-like underworlds — has bankrupted countless young Chinese of modest means as well as richer, relatively savvy investors. That has in turn sparked a massive, unprecedented crackdown by Chinese authorities who, because of the weak economy, are especially eager to avoid any additional financial disruptions or social unrest. 
In Zhang's case, a $730 membership fee bought her entry into a health product company — and a whole new world, it seemed at first. Zhang moved 900 miles from northwest China to the coastal city of Qinhuangdao and a small dormitory that housed other young recruits. Older members washed her socks and cooked for her, she said. Zhang admitted she lied to her father to get the membership fee, telling him the money was for a computer. She said she felt bad, because he earns just $440 a month, but she thought she was punching her ticket to a better future. "The teachers were passionate, giving us daily lectures, such as 'No pain, no gain' and 'The way to overcome the economic crisis is to join this career,' " she recalled. 
Pyramid schemes usually rely on members making an initial investment to join, then persuading others to follow suit. Members make money from new entrants, but in many cases, including Zhang's, actual products are never sold. As a result, pyramid schemes are prone to sudden collapse, leaving the most recent members out of hundreds of dollars or more. 
In China, the schemes have taken on unique characteristics. Many feature a communal lifestyle, charismatic leaders, mass singing and daily lessons that have led Chinese police to call the schemes "economic cults." Strong-arm tactics by organizers include confiscating recruits' ID cards and restricting their movement, according to state news agency Xinhua. 
When a classmate who felt cheated by Zhang's scheme informed her father, he brought her to the China Anti-Pyramid Sales Association in Beijing. The independent group tries to help people who have lost all their money — and, in several cases, have tried to commit suicide — after becoming involved with schemes. Li Xu, the founder, estimates that at least 10 million Chinese may be engaged in pyramid sales nationwide. 
"The problem is worse than ever," says Li, 38, who himself worked in a pyramid scheme for 17 months in 2004-05 until he grew disillusioned with the dishonesty and the low returns. "Pyramid sales are like spiritual opium. The organizers brainwash people to believe they will definitely get rich. Like drug addicts, you have to get them out of that environment to help them."

Nationwide crackdown 
When pyramid sales first exploded in China in the mid-1990s, the schemes were usually local affairs, targeting the na├»ve hopes, and lifesavings, of farmers or the working class. Today, many schemes target new graduates and white-collar professionals, Li says. Organizers are using the global economic crisis to persuade new members to join, by claiming "this is your only chance to get rich," Li says. 
Chinese police are engaged in a 100-day, nationwide crackdown on financial fraud — part of a broad drive to create "a harmonious, stable social environment" before the 60th anniversary of the communist government's reign in October, according to the official notice. Some of the frauds have been Ponzi schemes similar to the Bernie Madoff heist in the USA, in which money from new investors is used to pay artificially high returns for older ones. A related campaign has broken up nearly 280 gangs who operated telephone scams, a rising problem this year, the Ministry of Public Security, said Monday. 
Armed with machine guns and riot shields, police have busted into formal dinners and hotel conference rooms throughout the country. In Xiaogan city, Hubei province, police cracked open 24 pyramid sales "dens" in a single day in July. The China Anti-Pyramid Sales Association, which is funded by its own volunteers, donations and travel fees paid by relatives, is engaged in its own "rescue" activities. 
"We don't want others to suffer like we did," says Liu Song, a former member of a fashion and jewelry pyramid scheme. It's a daunting task — some members don't want to leave, while others are virtual prisoners. Li says he and his 10 colleagues have often been beaten up by company representatives desperate to keep their members. Li says that in July, he persuaded a man to climb down from a construction site in Anshan, northeast China, where he was planning on committing suicide after being confronted by his father about pyramid sales.

Lies upon lies
The lies told to perpetuate the schemes can be both outrageous and highly convincing, says Wang Hao, author of A Record of My Pyramid Sales Brainwashing, a book published in January. "At classes, teachers would tell us that 'Hillary Clinton became very rich working for Amway. China secretly supports our industry, as Amway is so successful earning Chinese people's money. Our country wants us to be the No. 1,' " Wang says. 
In 2007, Wang became a mid-level manager in the Heavenly Lion pyramid scheme in Zhejiang province. The operation was raided last month by police. Wang Hao welcomes the crackdown but says more should be done. 
"It's not that hard to find pyramid sales, as these groups are large, and neighborhoods realize they are doing strange things," he says. "But the victims must be given psychological support and help to find new jobs. They believe they can make money, and many will try to find another scheme," he says. 
Like Wang, whose wife left him, Li Xu blames pyramid sales for his own divorce. "To do pyramid sales, you trick your own friends and relatives. That's the real danger," Li says. "You will always be considered a cheat."
- USA Today

KOMENTAR AIDID MU'ADDIB

Aku baca artikel akhbar USA Today kat atas tu, di mana negara China yang umatnya lebih-kurang seperlima penduduk dunia, a huge market for any company (MLM or otherwise), mengalami masalah parasite MLM dan skim piramid yang tiada tolok-banding di mana sahaja di dunia ni. Gilos! China ni negara komunis, dan komunisme menitik-beratkan sosialisme sebagai salah-satu perkara yang penting dalam memberikan keadaan yang "classless" dan "stateless", di mana semua rakyat berhak untuk mendapat makanan, keperluan harian dan banyak lagi ciri-ciri lain, di mana itu dah kira off-topic sangat dah tu kat blog ni. My point is, China dah banyak berubah dalam masa 50 tahun lepas ni, di mana komunisme yang diamalkan sangat jauh berbeza daripada bentuk asal yang dipelopori oleh Karl Marx. Ekonomi negara China yang ada sekarang digelar sebagai "Socialism with Chinese Characteristics", hasil daripada pembaharuan Deng Xiaoping (remember that old guy? The Paramount Leader of The People's Republic of China. Macam apek kedai kopi aje, tapi memang power). Jadi, rakyat China sekarang dah maju, ada duit masing-masing hasil daripada kemajuan ekonomi negara tersebut, tapi bukan jenis yang kaya-raya macam yang kita lihat kat Malaysia atau di Amerika, di mana seseorang itu free untuk jadi "stinking rich" (if that is what you wanna be). Dan daripada 1.3 billion manusia di negara tersebut, kerajaan China mahu mengekalkan kestabilan ekonomi sebaik mungkin (according to their believe and conviction), tapi datang pulak dakyah MLM dan bermuka cantik di depan, tapi berbontotkan skim piramid di belakang. Komunis China pernah bunuh berjuta orang semasa ianya berkembang, I hope you all know history. Bahalol pengamal MLM daripada Amerika ingat dia orang boleh bermaharaja-lela dengan dakyah kapitalisme mereka. They were sadly mistaken. People die doing MLM in China.

Perkara yang berlaku di negara China di dalam membendung gejala MLM dan skim piramid seeloknya dijadikan satu contoh untuk iktibar kepada mana-mana negara di seluruh dunia. Di China, MLM dan skim piramid dianggap sebagai satu penyakit masyarakat, walau pun pada awalnya, ianya pernah berkembang pesat (pada awal tahun-tahun 90-an). Semasa tahun-tahun kemelesetan ekonomi tersebut, industri MLM naik dengan mendadak, dan seterusnya menambahkan lagi keterukan keadaan ekonomi rakyat China sejagat pada waktu itu. Setelah pengalaman tersebut, industri MLM dianggap sebagai satu perkara yang subversif di negara China dan diklasifikasikan sebagai musuh besar ekonomi negara. Ini adalah kerana skim-skim piramid yang bertopengkan MLM dan direct-selling bukanlah sistem perniagaan yang "legitimate", tetapi hanyalah satu sistem "money transfers" yang menghisap kering simpanan kekayaan masyarakat daripada satu jumlah umat yang besar, kepada beberapa ketul parasite mastermind dan kuncu-kuncu terdekat mereka. Dan rata-rata, kerajaan China menyedari bahawa produk jualan serta kaedah pelaburan di dalam perniagaan-perniagaan jenis MLM, hanyalah topeng/device untuk pergerakan duit dan kekayaan secara penipuan dan pengelentongan.

Skim-skim MLM merosakkan ekonomi mana-mana negara sahaja ianya wujud. Perkara-perkara yang selalu diterapkan dalam "pep-talk" syarikat-syarikat barua MLM adalah seperti, pelajaran tinggi itu tidak diperlukan untuk jadi kaya-raya (familiar?), dan tak payah belajar skill apa-apa, cari aje downline banyak-banyak - pasti jadi millionaire (familiar?). Yeah baby yeah! Kena belajar gerakkan mulut masing-masing laju-laju, kena pandai tarik orang dengan kepetahan bercakap, skill kerja habok apa pun tarak (familiar?). Korang semua pun tahu kan, masing-masing syarikat MLM yang berkeliaran sekarang berkempen supaya seramai-ramai orang "melabur" dalam bzns dia orang, dan sanggup suruh buat personal-loan dan suruh keluarkan simpanan tabung-haji (familiar?). Same thing in China, same experience.

Cuma, satu aje benda yang berbeza kat China. Kerajaan China itu yang sentiasa menitik-beratkan kesejahteraan ekonomi rakyat (ini isu komunisme ni), di mana kalau ada kekecohan ekonomi berlaku, tak komunis la namanya dan bukan la pulak senang nak control 1.3 billion umat - jadi apa yang dia orang buat adalah, hantar aje polis bersenjata pegi serbu tempat-tempat meeting MLM, sambar semua duit yang terkumpul dan sumbat sekor-sekor mereka yang terlibat masuk jail. Mana-mana mastermind teratas tu semua, terus dibicarakan dan jika sabit kesalahan, tembak sampai mati dengan 10 orang askar yang masing-masing ada AK-47. Settled.

PENGHARAMAN MLM DI CHINA

Aku dah pernah diskus tentang isu pengharaman MLM di China dalam entry sebelum ini. Pengharaman itu bermula pada tahun 1998, selepas berlakunya pelbagai huru-hara di serata China dengan berlakunya "crash/collapse" bermacam-macam skim MLM sama ada yang berbentuk direct-selling atau pun yang berbentuk skim piramid terang-terangan. Ini tercetus disebabkan perkembangan industri MLM dan direct-selling yang pesat sejak awal tahun 90-an lagi, di mana ianya seiring dengan berkembangnya dan terbukanya ruang ekonomi negara China kepada conglomerates dari serata dunia (i.e. Amerika le tu - scam capital/country of the world). Di Wall Street dan banyak pusat-pusat perniagaan di seluruh dunia, skim piramid itu adalah sistem perniagaan yang bertopengkan pelaburan MLM dan "hedge funds", sedangkan di dalam masyarakat di seluruh dunia yang rata-ratanya adalah manusia biasa dan berpendapatan rendah, industri MLM itu tidak lebih daripada satu kaedah perniagaan yang dapat memindahkan dana daripada berjuta manusia miskin kepada beberapa ketul kapitalist yang millionaire, malah billionaire. Jenis orang kaya yang berpendapat bahawa sumber rezeki itu tak kesah datang dari mana, dan tak kesah la kalau rakyat marhaen tambah papa-kedana, janji dia kaya dan anak-anaknya jadi setan keparat dibesarkan dengan duit haram-lahanat. Yeah baby yeah... oh behave!

Selepas berlakunya "ban" besar-besaran terhadap semua jenis perniagaan MLM dan direct-selling pada 1998, syarikat-syarikat MLM yang berasal daripada Amerika (termasuk Amway, Shaklee, Mary Kay, Avon, etc.) terus melancarkan lobi besar-besaran jugak, untuk memaksa negara China membuka semula ruang perniagaan kepada mereka yang parasite tu. Ini melibatkan penglibatan "US Trade Representative" ke China semasa itu, Ms. Charlene Barschefsky, yang bertugas di bawah kerajaan Bill Clinton (you know, the guy with the cigar and the chubby apprentice. Remember him? Remember her? "I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky". I only use a cigar... and get her blue dress stained with semen... yeah baby! groovy!). Back to Ms. Barchefsky, which has no relation to Ms. Lewinsky, syarikat MLM tersohor di seluruh dunia Amway, berterima-kasih kepadanya secara "public" di atas usahanya dalam meningkatkan usaha memperkembangkan industri MLM di serata dunia, atas alasan bahawa perniagaan style MLM itu adalah "direct-selling" dan bukan skim piramid. Yeah, right...

MLM MEREKRUT SECARA HARAM

Kerajaan China melantik "Consulting Firms" daripada barat untuk menyiasat tentang adakah terdapat perbezaan di antara MLM dan skim piramid, seperti yang digembar-gemburkan oleh kerajaan Clinton dan oleh industri MLM secara keseluruhan. Akhirnya pakar-pakar ekonomi tersebut menasihati kerajaan China bahawa MLM itu hanyalah skim piramid yang bertopengkan direct-selling. Right on... that's the way you do it. Kalau nak dapatkan nasihat pasal penyakit, tanya doktor pakar. Kalau nak tanya pasal hal ekonomi, tanya pakar ekonomi. Macam Malaysia jugak la kan... uik!

Consulting Firms yang dilantik mengatakan bahawa industri MLM terdapat "differences without distinction" dan konklusi akhirnya mengatakan bahawa perniagaan MLM adalah sejenis perniagaan penipuan ("fraud industry"). Jadi, kerajaan China mengambil keputusan untuk mengekalkan pengharaman tersebut di seluruh negara. Consulting firms yang terlibat mencadangkan supaya pengharaman MLM dan skim piramid dikekalkan dan diperketatkan lagi, di mana kerajaan China bersetuju "without compromise". Pada tahun 2005, pengharaman itu dikekalkan terus, walaupun "true direct-selling" (di mana jualan produk terus kepada pengguna) dibenarkan. Ini berkait dengan kemasukan China ke dalam gagasan WTO. Jadi dapat la Avon, Amway, dan lain-lain syarikat parasite MLM tu semua masuk balik merempat ke sana, tanpa segan-silu buat bzns direct-selling, tanpa ada elemen penajaan ahli. Just a simple conventional bzns selling products at low price, which is controlled by the government. Duit punya pasal sanggup telan ludah sendiri, really pathetic. 1.3 billion umat manusia punya pasal la tu, a really huge market. Perkara tersebut telah memberikan kejutan yang hebat kepada industri MLM di Amerika, di mana sistem perniagaan sebegini telah pun mencapai tahap saturasi/ketepuan di merata dunia, kecuali China, dan mereka memerlukan pasaran China untuk mengembangkan sistem "pyramid-selling" mereka. Kerajaan China lagi cerdik, padan muka.

Sehingga ke hari ini, industri MLM terus melobi kerajaan Amerika untuk memaksa China membuka pasaran mereka kepada "skim piramid berproduk" dia orang, tapi orang China terus berkeras untuk mengekalkan pengharaman tersebut. Ini kita cakap pasal negara China ni, satu negara komunis yang memansuhkan keperluan menganuti agama kepada rakyatnya, tetapi menitik-beratkan kesaksamaan di kalangan setiap individu dalam masyarakat. Terdapat bukti menunjukkan syarikat-syarikat MLM seperti Usana, Herbalife, Amway dan lain-lain, menghasut rakyat China untuk melanggar undang-undang pengharaman di atas tadi. Ini dilakukan dengan memberikan berita "gembira" bahawa kerajaan China akan "menghalalkan" semula bzns MLM, dengan menggalakkan penyertaan warganegara China sebagai downline di bawah ahli daripada negara lain seperti Taiwan (di mana, MLM di Taiwan beroperasi seperti di Amerika - who comes first, win), dan menyertai MLM dengan cara memalsukan kewarga-negaraan. Anything goes baby, janji boleh kencing merata. 

PENIPUAN SEBAGAI CARA MEREKRUT AHLI BARU

Pengalaman negara China dalam mengatasi penyakit ekonomi sistem kapitalisme yang berunsurkan MLM dan skim piramid ini memberikan cabaran yang hebat kepada kerajaan China. Mereka perlu berhadapan dengan tabiat dan kepakaran syarikat MLM dalam penipuan dan kelentongan yang kita kat Malaysia ni boleh lihat sendiri. Seperti pengalaman di merata dunia, syarikat-syarikat seperti Amway mengamalkan hasutan dan kawalan kepada ahli mereka seumpama "cult" - macam agama ajaran sesat. Contohnya, kes-kes sesetengah ahli MLM yang bergadai bergolok sampai bankrup dan sampai bercerai-berai dengan laki atau bini masing-masing, disebabkan janji syarikat MLM kepada kekayaan dan kesenangan di masa depan, yang tak kunjung tiba. Sebagaimana yang ramai dah tahu sekarang, selama lebih 40 tahun Amway bergerak macam lanun ke seluruh dunia, >99% ahli Amway kerugian hilang wang-ringgit, sementara keluarga DeVos terus jadi Billionaire dan masih perasan innocent, sampai sekarang. Sebenarnya, terdapat kajian yang mengatakan bahawa kadar "suicide" di China, malah di Amerika juga, di dapati banyak yang berkait dengan isu MLM dan skim piramid, and that is a really sad thing. Rich DeVos ada kesah?

Seperti di Amerika, di China sekarang juga terdapat badan pengguna - the China Anti-Pyramid Scheme Association - yang membantu pengguna dalam kesedaran terhadap dakyah MLM dan skim piramid. Sebuah buku tentang industri MLM dan rahsia-rahsia perniagaan kapitalis sepertinya telah pun ditulis oleh seorang pengarang China.

MLM mempunyai kebolehan yang hebat dalam memesongkan pemikiran ramai manusia dalam menjanjikan pendapatan besar dan menyembunyikan ciri-ciri "pyramid-selling" pada sistem pemasarannya, disamping penipuan tak sudah-sudah tentang kehebatan produk yang sebenarnya hanyalah kelentongan di siang hari, serta penggunaan testimoni-testimoni palsu yang boleh meyakinkan pengguna, sedangkan ianya tiada makna langsung dari segi saintifik. Contohnya di China, walaupun MLM diharamkan, tetapi pengamal MLM menghasut prospek dengan mengatakan bahawa, "sebenarnya kerajaan China secara rahsia menyokong Amway, dan mahukan syarikat itu berjaya di negara itu" dan menipu prospek dengan mengatakan bahawa perniagaan mereka bukanlah skim piramid kerana ada barang jualan... familiar tak grandmother story yang ini?

PERBEZAAN CHINA DENGAN AMERIKA... DAN MALAYSIA

Usaha kerajaan China untuk memberi kesedaran kepada rakyatnya tentang cerita sebenar bagaimana skim piramid dan MLM menggunakan berbagai kaedah dan permutasi yang dilakukan dengan licik dan penuh penipuan untuk menghasut orang-ramai untuk menyertai skim mereka patut dipuji dan dijadikan contoh oleh negara-negara lain. After all, macam la sistem MLM tu satu sistem perniagaan yang elok sungguh untuk manusia sejagat? The government of China listened closely to the advice of economists and experts, and they work hard to contain this illegal business activity in their country. 

Perkara di atas berlawanan dengan apa yang berlaku di Amerika, dan kepada perspektif Aidid Mu'addib, dengan apa yang sedang berlaku di Malaysia. Amerika itu adalah negara di mana kaedah perniagaan MLM dan skim piramid dicipta berpuluh tahun dahulu, dan sampai sekarang penyakit ekonomi tersebut masih berleluasa, dan ianya diakui adalah disebabkan oleh fakta bahawa poket ramai ahli-ahli politik Amerika dipenuhi dengan duit "lobby" dan "political donation" daripada berbagai syarikat MLM, serta terdapat juga kepentingan kewangan di kalangan ramai ahli politik dalam bidang perniagaan MLM di sana. The New York Times mengeluarkan kenyataan bahawa sistem pengrekrutan keahlian MLM adalah satu sistem perniagaan yang boleh membantu pengguna dalam zaman kemelesetan ekonomi, dan terus mengulangi kenyataan purata pendapatan yang bercanggah dengan realiti sebenar. Syarikat MLM seperti Amway, yang mengakibatkan kadar kerugian >99% kepada ahlinya masih duduk di dalam badan "US Chamber of Commerce", dan bekas pengerusi FTC adalah juga bekas peguam kepada syarikat Amway dan sekarang bekerja sebagai peguam/lobbyist untuk satu syarikat MLM lain. Bekas "Chief of Consumer Protection" di FTC sekarang mewakili pihak Amway sebagai peguam mereka.

Soalan seterusnya yang perlu ditanya: Ekonomi negara manakah yang menunjukkan perkembangan yang paling hebat sekarang? Adakah negara yang membiarkan MLM berleluasa, atau negara yang mengawal serta membendung sistem perniagaan kapitalis MLM sebagai satu sistem yang "flawed" dan "corrupting"? Negara yang mana meletakkan MLM sebagai satu penyakit ekonomi dengan melakukan pendidikan masyarakat melalui media massa serta melakukan pengawalan ketat undang-undang serta hukuman yang benar-benar berat di dalam menangani masalah penyakit MLM bawaan omputeh daripada Amerika yang lahanat tu?

Personally, I never like China because of it's communism, but in this case - I championed them as visionary and an excellent example of wise governance to the whole world.




Tuesday, February 22, 2011

HR Ikhlas - Dan Aku Ingat Skim Piramid Klasikal Dah Pupus.




Serabut betul la orang Melayu kengkadang aku tengok. Gilabab tak keruan sungguh sesetengah manusia yang tergolong dalam rumpun Melayu neh. Aku selalu present kat blog ni tentang MLM dan produk merapu masing-masing, dan sesekali ada jugak sesuatu perniagaan tu aku kategorikan sebagai skim piramid "outright". Tapi sebenarnya, memang susah nak jumpa satu skim piramid yang betul-betul klasikal, sebab manusia dah maju dan bukan bercawat lagik macam MsAwin, dan tabiat orang makan orang macam kat Papua New Guinea pun dah susah nak jumpa - jadi, walaupun aku cakap skim piramid, plan pemasarannya aje yang skim piramid, tapi dia orang mesti ada produk jualan. Kalau tak, bendanya kantoi cepat sangat. Sebagai contoh, ada ebook sampah, ada rebet petrol, ada jual sms, dan macam-macam lagik ntahapekejadah.

By definition, skim piramid ini adalah pure "money game". Maknanya, takde produk apa-apa, tapi menggunakan wang pendaftaran ahli yang kemudian untuk bayar imbuhan/reward pada ahli yang mendaftar terlebih dahulu, dengan syarat terdapat perkembangan jumlah ahli yang berdaftar untuk kasi "sustain" money-game tersebut. Contohnya, aku buat satu skim investment, di mana aku kasi syarat kena daftar sebagai ahli dengan bayaran RM1000, dengan janji pulangan RM5000 dalam masa 3 bulan, dengan setiap ahli yang join wajib cari 5 downline masing-masing. Aku kasi alasan aku buat bzns stock-exchange, sebab aku sememangnya pakar jual-beli saham yang tersohor di Ulan Bator, di Mongolia, dan tahun lepas aku dapat untung 1.2 trillion togrog kat Mongolian Stock Exchange. Hebak muh! Marilah invest dalam kepakaran aku dalam ilmu jual-beli saham. Lombong molybdenum kat Mongolia sekarang tengah red-hot! Yeah baby yeah!

Jadi, dalam skim sebegitu, takde apa-apa jualan produk pun, hanya juai ayaq liuq basi yang dah berkerak di tepi bibir. Dan dalam dunia ni, mesti ada bahalol yang akan percaya kelentong semacam itu, percayalah tuan dan puan, adik-adik, abang-kakak. Itulah jugak plan bzns banyak syarikat komersial dalam dunia ni, dan itu jugaklah modal scam yang bersepah kat internet sejak zaman-berzaman. Dalam sesuatu populasi itu, mesti ada yang dungu dan degil takmo terima nasihat, macam cipan. We all see it in our lives almost everyday... correct? Bendanya berkait dengan statistik. Begini, katalah aku buat satu scam kat internet yang menjanjikan harta sedekah daripada King of Madagascar, yang terletak di negara Guatemala, yang baru sahaja mangkat, tapi disebabkan paper-work and whatever, aku mintak USD1000 pada 1 juta orang (yang aku hantar email secara pukal - spam inbox orang gilabab) supaya harta sejumlah USD1.5 trillion itu dapat diserahkan kepada whoever mangkuk-hayon yang respon pada spam email tu, dengan janji USD1.5 juta sorang, percayalah, mesti ada yang sangkut jugak. Katalah probability orang yang hyper-dungu-cum-bahalol adalah 0.01%, maka 0.01/100 x 1,000,000 = 100 orang. Jadi 100 orang x USD1000, aku boleh dapat duit free sebanyak USD100,000. Not bad for a low-class simple scam. It happens everyday man.

Aku selalu jugak terfikir, dalam masyarakat kita sekarang dan dalam dekad kedua abad ke 21 ni, ada "plain old pyramid-scheme" lagi ke tak berkeliaran? Like Pak Man Telo punya style gitu. Is there any? Someone sent me an email last week asking me... "bro, amende ni?". Finally, persoalan aku dah terjawab. Skim piramid tanpa produk tu dan pure money-game tu memang ada wujud lagik. Orang Melayu ni sememangnya... like Jake Sully said while he was on his way to tackle that flying beast, the mountain banshee - "Ikran": OUTSTANDING!


The broken promise of "FIKIR POSITIF" from the screwed-up premise, taken from:
and many more... ask Uncle Google.
  
Kami hanya mahu membantu dengan ikhlas disamping melakukan sedikit usaha sahaja. Jika anda bersedia MENYUMBANG dengan ikhlas RM50 sahaja kepada mereka yang telah menyertai program ini, anda akan menerima sumbangan sehingga RM1 JUTA daripada peserta program yang berikutnya dalam jangkamasa yang singkat InsyaALLAH.

Renungkan Sejenak!!!
Apa yang biasa kita buat dengan 1 sen? Berapa ramai yang membiarkan begitu sahaja, sedangkan ianya bernilai. Alangkah bagusnya jika syiling 1 sen yang mereka tidak gunakan itu di hantar kepada kita. Mungkin boleh membuatkan kita menjadi kaya raya. Bayangkan kalau nilai 1 sen tadi ditukarkan kepada nilai RM5. Persoalannya???

KENAPA TIDAK ADA ORANG YANG MENGHANTAR WANG KEPADA KITA???
1. Tiada sebab mengapa mereka mesti menghantar wang kepada anda.
2. Anda tidak melakukan sesuatu yang boleh menyebabkan mereka menghantar wang kepada anda. 
3. Tiada pihak PROFESIONAL yang sukarela menguruskannya untuk anda. 

Bagaimana WANG terhasil???
Apabila anda telah membuat sumbangan ikhlas kepada peserta yang terdahulu (senarai peserta di dalam borang), anda akan menerima BORANG KHAS dimana nama anda akan berada dikedudukan terakhir senarai peserta di dalam borang tersebut iaitu No.7. BORANG KHAS ini perlu dijaga RAPI kerana ianya merupakan kepingan asli, juga sebagai Bukti Pendaftaran anda. Salinan perlu dilakukan terhadap borang ini bagi setiap kemasukan peserta baru.

Anda dikehendaki memperkenalkan program ini kepada peserta baru seberapa ramai yang boleh. Setiap kali peserta baru yang menyertai melalui anda, nama anda dan peserta lain di atas akan berganjak naik satu kedudukan. Contohnya peserta No. 7 akan naik ke No. 6 kerana peserta baru akan berada di No. 7. Peserta di No. 6 akan naik ke No. 5 dan begitulah seterusnya sehingga peserta di No. 1 terkeluar dari senarai.

Anda hanya terus edar menggunakan salinan BORANG KHAS yang diterima di mana nama anda berada dikedudukan terakhir iaitu di No. 7. Lebih banyak anda edarkan salinan BORANG KHAS tersebut dan mendapat ramai peserta didaftarkan melalui salinan BORANG KHAS anda, maka lebih besar nilai sumbangan yang akan anda terima.

Dengan HR IKHLAS:
Anda tidak perlu menjual barangan, modal yang tinggi, berasa khuatir dengan cara kaedah yang digunakan. Ianya SELAMAT!!!
HR Ikhlas adalah sumbangan ikhlas sekali seumur hidup. Bersistematik, dikendalikan secara PROFESIONAL, selamat dan dijamin dari segi perolehan wang bahagian peserta.
Anda pasti mendapat hak anda kerana setiap kemasukan ditapis agar tiada penindasan atau penipuan menukar giliran dengan ID anda. 

PROGRAM ORANG SUKA (POS)
Program ini direka khas untuk membolehkan orang menghantar wang kepada anda. Program ini dinamakan PROGRAM ORANG SUKA POS (POS). Dengan menyertai program ini, bermakna anda telah melakukan usaha yang menyebabkan anda menerima sumbangan oleh peserta baru yang mendaftar dibawah rangkaian anda. Mereka memberi sumbangan bagi membolehkan mereka menyertai program ini seperti mana yang telah dilakukan anda.

KEISTIMEWAAN
Dikendalikan oleh syarikat berdaftar, mempunyai ID PENDAFTARAN, sumbangan sekali seumur hidup, bersistematik, telus dan penggunaan WANG POS (hanya penama sahaja yang boleh TUNAIKAN wang pos tersebut dan PALING SELAMAT kepada peserta). HEBATKAN!!!!

Saudara dan saudari yang dihormati....
Dengan menyertai program ini bukanlah bermakna anda pasti memperolehi sejumlah wang yang lumayan sepertimana yang diwar-warkan di atas, sekiranya tiada sebarang usaha yang anda lakukan. Tanpa usaha dan keyakinan, tidak mungkin akan ada kejayaan. Kejayaan dan pulangan yang bakal anda terima, setelah menyertai program ini adalah bergantung kepada sebanyak mana anda boleh DUPLIKASI kan MAKLUMAT yang terkandung di dalam halaman ini untuk dibaca dan disertai oleh sesiapa sahaja dalam jangka waktu yang singkat atau sebaliknya.
  
"JALAN PANDANG KE HADAPAN,
JANGAN PANDANG KE BELAKANG, 
KERANA PERJUANGAN BELUM SELESAI"

Perjuangan kepala hatok kepala lutut ko la samdol! HASIL REZEKI IKHLAS KEJADAH HARAM-JADAHNYA NEH?


Apekejadahnya la pihak berkuasa tak buat apa-apa tentang perkara sebegini... aku pun tak tahu nak jawab. Gilos dowh! Korang tahu kan sapa populasi sasaran En. Abd Halim Ab Ghani, daripada Air Keroh, Melaka tu? Pakcik-makcik kat kampong ceruk mana-mana di seluruh Malaysia, dan orang-orang Melayu yang hyper-dungu tahap cipan (entah-entah cipan tu lagi tinggi IQnya). Dia punya modal dakwah songsang mintak sedekah secara pukal HR ikhlas ni senang ya amat - kita orang Islam ni patut ihklas dalam bersedekah, dan kalau kita bersedekah, nanti Allah akan balas lagi dengan ganjaran yang lebih besar. Jadi, dalam kes psycho-jadian Abd Halim si pundek badut tak keruan ni, this is what you'll get:



CARA MENYERTAI PAKEJ JATI (RM50):

1. Anda perlu BELI di Pejabat Pos :
Wang pos bernilai RM5 sebanyak 6 keping
Wang pos bernilai RM10 sebanyak 2 keping
1 Sampul POS EKSPRESS KECIL (220mm x 110mm)
1 Sampul POS EKSPRESS SEDERHANA (229mm x 162mm)

2. Pada ruangan BAYAR KEPADA wang pos bernilai RM5,
tuliskan nama peserta 1, 2, 3, 4, 5 dan 6 beserta No. Kad Pengenalan penerima pada ruang yang disediakan. KOSONGKAN di ruang tandatangan.
Manakala bagi wang pos bernilai RM10 tuliskan nama peserta terakhir (7).
Manakala yang ke 8, tuliskan nama ‘HR IKHLAS’ untuk kos pengurusan RM10.

3. Pada sampul POS EKSPRESS KECIL , tuliskan nama dan alamat ANDA sebagai penerima. KOSONGKAN di ruang nama dan alamat pengirim.

4. Pada sampul POS EKSPRESS SEDERHANA, tuliskan nama dan alamat syarikat :
HR IKHLAS, No. 30 Jalan TU 2, TAMAN TASIK UTAMA, 75450 AYER KEROH, MELAKA
Sebagai nama penerima dan anda sebagai pengirim.

Korang faham apa yang berlaku ni? Ada psycho sorang Melayu kimak tak faham reti halal-haram dalam dunia dan tak pandang langsung pasal pembalasan di akhirat, dengan kuncu-kuncunya yang sama samdol dan talak sekolah punya olang, sedang mencari orang untuk sedekah RM50, RM100 dan RM150, atau lebih lagik, dan mengagihkan duit tersebut kepada sapa-sapa yang join dahulu, sehingga satu masa nanti, orang yang terakhir termangu-mangu tak dapat satu sen pun. OUTSTANDING!

Yang paling hebat pulak, ianya menggunakan kaedah saranan, nasihat, dakwah berbau agama buatan pemikiran Ayah Pin, dan sekor-sekor bahalol tu semua adalah orang Melayu. Takde segan-silu buat mungkar kejadah ni deeerr... probably because these people are toooo fucking stooopid dan memang takde ajaran emak-bapak yang berwibawa! Ini contoh orang Melayu yang menggelar diri dia orang "muslim" (gelaran aje tu), tapi perangai sekor-sekor memang perangai anak angkat dajjal akhir zaman yang sungguh-sungguh klasikal. OUTSTANDING!



Sapa-sapa yang dah masak dan dah khatam semua artikel kat dalam blog aku yang tak seberapanya neh... korang dah tahu clear-cut apa yang berlaku dalam skim piramid yang ini kan? This is the most classical pyramid-scheme there is. This is what the called "skim piramid surat-berantai" atau "skim piramid wang-pos". Takde payah aku nak terangkan sangat... tapi, terpaksa jugak aku huraikan, especially kepada bahalol yang dah join skim piramid ni, dan yang dah telan duit haram lahanat ni. Just mahu kasi peringatan bahawa darah-daging korang mangkok-hayon yang join tu semua dah ada sebahagiannya hitam dan kelabu dengan duit menyamun dan mintak sedekah secara penipuan HR Ikhlas ni. Kalau tak sudi terima peringatan ni, tukar agama aje sudah. Jangan terus kasi malu orang Islam sejagat. Pilih la agama-agama lain yang bersepah di dunia ni... mana-mana pun bole. Jangan kekal agama Islam sudeeeh...




HAHAHAHA! Gilos gilababi macam babigila betul... serta merangkap barua terencat akal dia orang neh! Siap ada pep-talk gaya Islamic, siap ada insyaAllah bagai, dan jangan lupa janjikan juta-juta pada samdol-samdul kedunguan tu semua, ya bang-dol? Penerangan tentang modus operandi skim piramidnya dah diterangkan dengan sejelas-jelasnya, tapi dia orang claimed ada 20,000 orang yang sama dungu telah pun join. OUTSTANDING! Dan yang paling penting, jangan lupa keikhlasan masing-masing yang menyertai skim piramid haramjadah ni ya... itu yang sepaling penting yang perlu diterapkan, supaya sapa-sapa yang telan duit mintak sedekah kelentongan ni boleh dapat tidor nyenyak di malam hari, tanpa ada rasa bersalah sedikit pun. Yeah baby yeah! Oh ya... by the way, apekejadah "Juara Rakyat - Bantu Semua Kaum" pulak tu? Bantu anak angkat dajjal dan spesifik kat kaum Melayu yang agama Ayah Pin sahaja... please get it right bang-dol ya, okeh?


What the fuck? Ini kiranya jenis kelentong terang-terangan yang sepaling cikai korang boleh jumlah di mana sahaja dalam dunia ni, tapi mamatnya cakap ianya bukan skim cepat kaya, bukan perniagaan, dan merupakan satu skim piramid bantu-membantu sesama insan. You can't get any more screwed-up than these people man! Really mind-boggling! Seiring dengan konsep GABEM kepala bapak psycho mangkok-hayon dia.


Proses mintak sedekah sesama insan yang dianjurkan oleh orang Air Keroh sibahalol ni ya amatlah sempoinya adik-adik dan abang-kakak semua. Setiap RM50 yang disedekahkan oleh setiap peserta dibahagikan/diagihkan kepada 7, di mana ahli sendiri kena pegi Pejabat Pos, beli sendiri 6 keping wang-pos RM5, dan 2 keping wang-pos RM10 (HAHAHAHAHA! Nak terpancut dah berak aku), tulis nama-nama mereka yang nak disedekahkan duit tu dengan tangan sendiri (HIKHIKHIK!) dan dengan niat seikhlas-ikhlasnya bersedekah duit kepada orang lain, tanpa ada apa-apa produk atau servis berpindah-tangan/berlaku. Iaitu satu proses sedekah ikhlas yang memerlukan ketulusan dan keikhlasan tahap gaban dan lebih hebat daripada Mother Teresa dan Genghis Khan all-roll-into-one pada setiap ahli yang menyertainya. OUTSTANDING! Oh, jangan lupa satu wang-pos RM10 tu ditujukan kepada admin HR Ikhlas... sebagai kos pengurusan. Kos pengurusan untuk paperwork dia masuk HELL di akhirat nanti. 

But anyway, what's the catch here? Dan apekehenye samdol ni semua perangai macam anak sakai Papua New Guinea, jenis orang makan orang, yang ada Creutzfeld-Jacob Disease sekor-sekor nampak gayanya? Tak kan la sebab sedekah RM50 dengan ikhlas, boleh pulak terima duit juta-juta daripada penyedekah lain yang tak diketahui bulat-bulat aje gitu, tanpa memikirkan shubahah, haram-halal, dan etika kemanusiaan langsung? Apekejadah haram-jadah punya perangai orang yng menggelar diri sendiri Islam macam neh? Buat malu orang Islam sungguh-sungguh kiranya ni. Kalau Islam atau Melayu tu adalah status yang berbentuk gelang tangan (katakanlah), cuba campakkan aje gelang tangan masing-masing dalam lubang-taik tu, pastu flush. Sia-sia aje hidup kat dunia ni. Apa yang dia orang tak nampak dalam skim piramid ni ntah... gilos gilabab dowh! Memang bebudak Melayu ni, ilmu matematik gila-gila punya kurang dan sememangnya fail exam daripada UPSR lagik ke? Jenis manusia yang ada otak, tapi jenis otak yang dah tak boleh diselamatkan dah sebab dungu gilbab dan satu-sen-tarak-guna gitu. 


Sekarang, katalah ahli yang join memang ikhlas sungguh-sungguh nak sedekah duit 50 hengget dia orang, no question asked... ada logik ka dey? Kalau dah dijanjikan pulangan berlipat-ganda riba' duit haram lahanat, ikhlas jugak ke hati orang yang join tu semua? This is "catch-22" in all intent and purposes. Whatever is actually going on in their screwed-up blackened puny little brains, let's see what is really happening in this kind of straight-forward pyramid-scheme. The above table is a representative table when every participant manage to find 5 new members each.

Kalau aku join awal dan aku duduk level 1, bila jumlah ahli meningkat kepada 5 orang, aku dah pulang modal... yeay! Tapi bila ahli meningkat secara eksponensial sehingga hampir 20,000, aku akan dapat duit free sebanyak 48,125 hengget - OUTSTANDING! Eh, bapak anak angkat dajjal tu dapat berapa erk? 256K... sempoi. Tapi ahli di level 7 yang baru join sejumlah 15,635 orang ni dapat berapa pulak? ZERO... kecuali ahli skim berkembang lagik kepada 97,655 orang. Tapi, kalau ahli dah ada hampir 100K, berapa ahli level 6 dapat habuan? 50 hengget sorang... pulang modal. Hahaha! Dajjal dapat bape pulak? 1 million hengget baby... Yeah baby yeah! Oh behave! Yang level 8 seramai 78,125 orang tu pulak berapa dia punya habuan mintak sedekah? ZERO!

Whoever that fucking-shit-retarded-scum-sucking-turd-with-no-religion-fucking-jerk-off-shit that organised this bloody freaking pyramid-scheme way down in Ayer Keroh, Melaka deserved to be put in Jail, or much worst. Whoever out there that is more willing and more creative, I suggest you hire some thugs or mat rempit samseng Kuala Kubu Baru, give them some handsome sedekah (dengan ikhlas, jangan lupa) and ask them to break both of his knee caps. Make him suffer for the rest of his life. Crawling pathetically all around the floor just to get to the toilet, later on in the future. Just a sincere gesture, you know... supaya dia ingat sampai mati, bahawa jangan sesekali memalukan orang Melayu dan agama Islam, dan itu adalah habuan dan pengajaran daripada sesama manusia semasa di dunia ni lagik. Dan itu jugak akibatnya kalau seseorang itu suka sangat makan duit haram-jadah-lahanat skim piramid kat negara Malaysia yang majoritinya umat Islam.

OUTSTANDING!